Ficha disposicion

Ficha disposicion





Instrucció del 15 de desembre de 2016, del director general de Política Educativa, per la qual s'estableix el protocol d'acompanyament per a garantir el dret a la identitat de gènere, l'expressió de gènere i la intersexualitat.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 7944 de 27.12.2016
Número identificador:  2016/10425
Referència Base de Dades:  009775/2016
 



Instrucció del 15 de desembre de 2016, del director general de Política Educativa, per la qual s'estableix el protocol d'acompanyament per a garantir el dret a la identitat de gènere, l'expressió de gènere i la intersexualitat. [2016/10425]

El dret a la igualtat i a la no-discriminació són principis bàsics dels drets humans, consagrats en la Carta de les Nacions Unides, la Declaració Universal de Drets Humans i els tractats internacionals de drets humans. Així, l'article 1 de la Declaració Universal de Drets Humans estableix que tots els éssers humans naixen lliures i iguals en dignitat i drets. La igualtat i la no-discriminació que preveuen les normes internacionals de drets humans s'ha de garantir a totes les persones, independentment de les seues característiques personals, físiques, funcionals, d'origen, de diversitat sexual o de gènere, o de qualsevol altra condició.



La Constitució Espanyola, per la seua part, estableix en l'article 14 que els espanyols són iguals davant la llei, sense que puga prevaldre cap discriminació per raó de naixença, raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social.

El preàmbul de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, assenyala en el preàmbul que l'educació és el mitjà més adequat per a construir la personalitat de l'alumnat, desenvolupar al màxim les seues capacitats i conformar la seua identitat personal.



A més, estableix com a principis i fins de l'educació, en l'article 1, que el sistema educatiu espanyol, configurat d'acord amb els valors de la Constitució i fonamentat en el respecte als drets i les llibertats reconeguts en aquesta, s'inspira en els principis següents: la qualitat de l'educació per a tot l'alumnat, independentment de les seues condicions i circumstàncies; l'equitat, que garantisca la igualtat d'oportunitats, la inclusió educativa i la no-discriminació i que actue com a element compensador de les desigualtats personals, culturals, econòmiques i socials, amb una especial atenció a les que deriven de la discapacitat; la transmissió i la posada en pràctica de valors que afavorisquen la llibertat personal, la responsabilitat, la ciutadania democràtica, la solidaritat, la tolerància, la igualtat, el respecte i la justícia, així com els que ajuden a superar qualsevol tipus de discriminació.



Al seu torn, la Llei Orgànica 8/2013, de 9 de desembre, de millora de la qualitat educativa, fa seua la Recomanació (2002)12 del Comité de Ministres del Consell d'Europa als estats membres sobre l'educació per a la ciutadania democràtica, de data 16 d'octubre de 2002, que assenyala que l'educació per a la ciutadania democràtica és essencial per a promoure una societat lliure, tolerant i justa i que contribueix a defendre els valors i principis de la llibertat, el pluralisme, els drets humans i l'imperi de la llei, que són els fonaments de la democràcia. Un dels principis en els quals s'inspira el sistema educatiu espanyol és la transmissió i posada en pràctica de valors que afavorisquen la llibertat personal, la responsabilitat, la ciutadania democràtica, la solidaritat, la tolerància, la igualtat, el respecte i la justícia, així com que ajuden a superar qualsevol tipus de discriminació. S'hi inclou també, com a finalitat del sistema educatiu espanyol, la preparació per a l'exercici de la ciutadania i per a la participació activa en la vida econòmica, social i cultural, amb actitud crítica i responsable i amb capacitat d'adaptació a les situacions canviants de la societat del coneixement.



En l'àmbit competencial de la Comunitat Valenciana, el Decret 39/2008, de 4 d'abril, del Consell, sobre la convivència en els centres docents no universitaris sostinguts amb fons públics i sobre els drets i deures de l'alumnat, pares, mares, tutors o tutores, professorat i personal d'administració i serveis, consagra en l'article 3, els principis generals que han de regir per assegurar la convivència i la igualtat en els centres educatius. Tot l'alumnat té els mateixos drets i deures, sense més distincions que aquelles que es deriven de la seua edat i de les etapes o els nivells dels ensenyaments que cursen. Tots els pares, mares, tutors o tutores dels alumnes tenen els mateixos drets i responsabilitats en el desenvolupament educatiu dels seus fills, filles, tutelats o tutelades. I tot el professorat, així com qualsevol persona que duga a terme la seua activitat educadora al centre, té els mateixos drets i deures en el desenvolupament educatiu de l'alumnat.



L'Ordre 62/2014, de 28 de juliol, de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, per la qual s'actualitza la normativa que regula l'elaboració dels plans de convivència en els centres educatius de la Comunitat Valenciana i l'establiment dels protocols d'actuació i intervenció davant de supòsits de violència escolar, en l'article 8, preveu tota una sèrie de mesures i accions, orientades a la promoció de la convivència i a la prevenció de conflictes per a aconseguir un adequat clima educatiu en el centre: accions basades en el model dialògic de prevenció de conflictes, accions de diagnòstic i detecció de conflictes, i dels motius que els generen, actuacions relacionades amb la participació activa de l'alumnat i de tota la comunitat educativa, accions que fomenten el respecte a la diversitat i la igualtat, accions i mesures que afavorisquen l'atenció a la diversitat i la inclusió educativa, el desenvolupament de la competència social i cívica, activitats d'acollida a l'alumnat nouvingut, i accions de sensibilització encaminades a la prevenció, la detecció i l'eliminació de la violència, i a la prevenció i resolució de conflictes.



A l'empara de la legislació esmentada, i en la direcció que marca l'Ordre 62/2014, s'estableix aquest protocol d'acompanyament per a garantir el dret a la identitat de gènere, l'expressió de gènere i la intersexualitat, que conté les actuacions de prevenció, inclusió, protecció, sensibilització, acompanyament i assessorament a l'alumnat trans i intersexual i a les seues famílies.

La finalitat d'aquest protocol és afavorir la inclusió educativa, assumir la igualtat i la diversitat com a valors cabdals i irrenunciables, de manera que totes les persones que conformen la comunitat educativa respecten i facen respectar els drets humans. Per això serà imprescindible facilitar la construcció de la seua identitat i la participació activa en la vida del centre, de manera que senta la pertinença real al grup d'iguals, al centre i a l'entorn.

Per tot això, en virtut de les competències que m'atribueix el Decret 155/2015, de 18 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, dicte aquestes instruccions.

Les direccions territorials arbitraran els procediments per a la difusió d'aquestes instruccions i el seu compliment.



València, 15 de desembre de 2016.– El director general de Política Educativa: Jaume Fullana Mestre.

Mapa web