Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 172/2021, de 15 d'octubre, del Consell, de desplegament de la Llei 25/2018, de 10 de desembre, reguladora de l'activitat dels grups d'interés de la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 9202 de 26.10.2021
Número identificador:  2021/10795
Referència Base de Dades:  009743/2021
 



DECRET 172/2021, de 15 d'octubre, del Consell, de desplegament de la Llei 25/2018, de 10 de desembre, reguladora de l'activitat dels grups d'interés de la Comunitat Valenciana. [2021/10795]

Índex

Capítol I. Disposicions comunes

Article 1. Objecte

Article 2. Definicions

Capítol II. Registre de Grups d'Interés de la Generalitat

Secció primera. Organització i funcionament

Article 3. Finalitat i òrgan responsable

Article 4. Àmbit subjectiu d'aplicació

Article 5. Caràcter del Registre de Grups d'Interés de la Generalitat



Article 6. Procediment d'inscripció

Article 7. Estructura

Article 8. Sol·licitud d'inscripció d'organitzacions

Article 9. Sol·licitud d'inscripció de representants

Article 10. Actualització, cancel·lació i modificació de la informació

Article 11. Codi comú de conducta

Article 12. Categories i àrees d'interés

Article 13. Obligacions i efectes de la inscripció

Article 14. Registre d'activitats

Article 15. Tractament de dades

Secció segona. Sistemes de control i fiscalització

Article 16. Actuacions de verificació de les dades registrals

Article 17. Mesures per a garantir la confidencialitat de les persones o entitats comunicadores

Article 18. Procediment d'investigació i tramitació d'alertes

Article 19. Procediment d'investigació i tramitació de denúncies



Article 20. Suspensió temporal de les inscripcions registrals

Capítol III. Petjada dels grups d'interés

Article 21. Informe de petjada dels grups d'interés

Article 22. Publicació i incorporació de l'informe a l'expedient del projecte normatiu

Capítol IV. Procés especial de participació prèvia en l'elaboració de normes

Article 23. Activació del procés de participació

Article 24. Inici del procés de participació

Article 25. Desenvolupament del procés de participació

Article 26. Conclusió del procés de participació

Capítol V. Procediment sancionador

Secció primera. Disposicions generals i òrgans competents

Article 27. Objecte

Article 28. Òrgans competents del procediment sancionador

Secció segona. Iniciació del procediment sancionador

Article 29. Iniciació del procediment

Article 30. Iniciació per petició de l'òrgan responsable del Registre de Grups d'Interés o dels òrgans de control de les institucions o d'altres administracions

Article 31. Comunicació d'alertes i denúncies

Secció tercera. Tramitació del procediment sancionador

Article 32. Proposta de resolució

Article 33. Actuacions complementàries

Article 34. Resolució

Article 35. Caducitat

Article 36. Efectes de la resolució

Disposicions addicionals

Primera. Convenis i altres mecanismes de col·laboració amb institucions, administracions públiques i altres entitats

Segona. Canals telemàtics d'alertes i denúncies

Disposició transitòria

Única. Efectivitat d'obligacions

Disposicions finals

Primera. Habilitació per al desplegament normatiu

Segona. Entrada en vigor

Annex. Descripció de les categories i subcategories de grups d'interés



La Llei 25/2018, de 10 de desembre, de la Generalitat, reguladora de l'activitat dels grups d'interés de la Comunitat Valenciana estableix el règim que ha d'assegurar la transparència de l'activitat d'influència dels grups d'interés en els processos d'elaboració i aplicació de polítiques públiques, projectes normatius i iniciatives parlamentàries en l'àmbit de la Generalitat, d'acord amb els principis de legalitat, publicitat, transparència, rendiment de comptes i responsabilitat en la gestió pública i la representació política.

En aplicació d'aquests principis, la llei 25/2018 crea el Registre de Grups d'Interés de la Generalitat, amb la finalitat de donar a conéixer a la ciutadania la identitat de les persones i organitzacions que hauran d'estar inscrites. Així mateix, es regula la publicitat dels contactes mantinguts amb els grups d'interés durant l'elaboració de normes, així com el procés de participació entre diferents grups prèvia a aquesta elaboració. S'ocupa, també, de recollir sistemes de control i fiscalització de les dades registrals i de conéixer i verificar unes altres que haurien d'haver sigut registrats. Finalment, estableix el règim sancionador, regulant les infraccions, les sancions, així com prescripcions i principis reguladors propis del dret sancionador, inclosa la tramitació de l'expedient sancionador.

Aquest decret s'estructura en cinc capítols que reprodueixen, en el seu mateix ordre, els títols de la llei.

El capítol I recull disposicions comunes, com són l'objecte i determinades definicions que pretenen reforçar la seua comprensió.

El capítol II s'ocupa de l'eix central de la llei, el Registre de Grups d'Interessos de la Generalitat, i en desenvolupa en la secció primera l'organització, i en la segona els sistemes de control i fiscalització previstos per la llei.

El capítol III acull el que la doctrina denomina habitualment com a «petjada o empremta normativa», que persegueix la publicitat i el coneixement dels contactes que l'administració pública, els càrrecs públics i personal empleat públic de la Generalitat mantinguen amb els grups d'interés durant l'elaboració i adopció dels avantprojectes de llei i els projectes de decret del Consell. La seua regulació legal s'inclou en el títol III de la Llei 25/2018, que porta per títol «Publicitat dels contactes mantinguts amb grups d'interés durant l'elaboració normativa».



El capítol IV té per objecte altre dels elements més significatius de la llei, com és el relatiu a la participació prèvia en l'elaboració de les normes per part dels grups d'interés, on es descriu i regula el procés que ha de seguir, dotant-lo de seguretat jurídica per a totes les parts intervinents.

El capítol V detalla el procediment sancionador que haurà de seguir-se en el cas que la persona, entitat o organització presumptament responsable d'alguna infracció siga membre del Consell, titular d'una secretaria autonòmica, càrrec públic de l'Administració de la Generalitat i del seu sector públic instrumental o alguna de les persones físiques i jurídiques i les entitats, xarxes o plataformes sense personalitat jurídica que tinguen la consideració de grup d'interés a l'efecte de la Llei de la Generalitat 25/2018.

Les disposicions addicionals inclouen la possibilitat d'impulsar convenis o altres mecanismes de col·laboració amb altres administracions, institucions o entitats i d'establir canals telemàtics per a la comunicació d'incompliments relatius a la normativa reguladora de l'activitat dels grups d'interés.

La disposició transitòria única dota de seguretat jurídica des de l'inici de l'aplicabilitat del sistema, ja que la disponibilitat del mateix ha de declarar-se expressament mitjançant resolució i publicar-se en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, preveient un termini de tres mesos a comptar des d'aquesta publicació perquè les entitats poden inscriure's en el Registre de Grups d'Interés de la Generalitat.



Les disposicions finals habiliten la persona titular del departament del Consell al qual estiga adscrit el Registre de Grups d'Interés de la Generalitat perquè dicte les disposicions necessàries per al desplegament d'aquest decret i determinen tot el que afecte l'activitat dels grups d'interés; i per a fixar la seua entrada en vigor.

Aquest decret compleix amb els principis de bona regulació als quals es refereix l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. La regulació és necessària perquè l'administració puga aplicar previsions que la Llei de la Generalitat 25/2018 únicament esbossa. I atén aquesta necessitat amb eficàcia, eficiència i proporcionalitat, ja que en la seua redacció s'ha vetlat per reduir al mínim indispensable les càrregues imposades als subjectes obligats i per complir amb les obligacions de transparència per part de l'administració, proporcionant el màxim nivell d'informació per a garantir a la ciutadania l'exercici del seu dret d'accés. De la mateixa manera, aquest reglament aporta seguretat jurídica a totes les parts implicades, ja que descriu l'activitat d'influència, detalla el contingut del registre i regula i ordena la participació dels grups d'interés en l'àmbit de la Generalitat. Així mateix, en l'elaboració s'han tingut en compte les necessitats dels departaments, organismes o entitats i s'ha fomentat la participació de totes les persones o entitats que puguen resultar interessades en aquesta regulació.



Aquest decret es troba inclòs en el Pla Normatiu de la Generalitat per a l'any 2021.

En conseqüència, d'acord amb l'article 28.c de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, a proposta de la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica conforme amb el Consell Jurídic Consultiu, prèvia deliberació del Consell, en la reunió de 15 d'octubre de 2021,





DECRETE



CAPÍTOL I

Disposicions comunes



Article 1. Objecte

Aquest decret té per objecte el desplegament de la Llei 25/2018, de 10 de desembre, de la Generalitat, reguladora de l'activitat dels grups d'interés de la Comunitat Valenciana, la regulació del Registre de Grups d'Interés de la Generalitat, el seguiment de la petjada dels grups d'interés durant l'elaboració normativa d'avantprojectes de llei i projectes de decret del Consell i el procediment especial de participació entre grups d'interés, prèvia a l'elaboració de normes en l'àmbit al qual es refereix la Llei de la Generalitat 25/2018, en els seus articles 1, 2, 3, 4, i 5, i en la seua disposició addicional primera.



Article 2. Definicions

Als efectes d'aquest decret, s'entén per:

a) Activitat d'influència: tota comunicació amb càrrecs públics o personal empleat públic, en nom d'una organització privada o de caràcter no governamental en benefici dels seus propis interessos o de terceres parts, amb la finalitat d'influir en la presa de decisions públiques, o en els processos d'elaboració i aplicació de polítiques públiques, projectes normatius o iniciatives parlamentàries, en els termes previstos en l'article 4 de la Llei 25/2018.

b) Petjada dels grups d'interés: informació de l'impacte produït per l'activitat dels grups d'interés durant el procés d'elaboració d'avantprojectes de llei i projectes de decret del Consell.

c) Participació prèvia: procediment especial previ a l'elaboració de projectes de llei o decrets del Consell que l'administració té la potestat d'activar perquè els grups d'interés afectats participen col·laborativament en defensa dels seus interessos legítims i puguen arribar a acords, compromisos i decisions. En qualsevol cas, el resultat no tindrà caràcter vinculant ni per al Consell ni per a l'Administració de la Generalitat.







CAPÍTOL II

Registre de Grups d'Interés de la Generalitat



Secció primera

Organització i funcionament



Article 3. Finalitat i òrgan responsable

1. La finalitat del Registre de grups d'interés és aplicar els principis de transparència i publicitat a les relacions dels càrrecs públics no electes a què es refereix l'article 2 de la Llei 8/2016, de 28 d'octubre, de la Generalitat, d'incompatibilitats i conflictes d'interessos de persones amb càrrecs públics no electes, o del personal empleat públic de l'Administració de la Generalitat i del seu sector públic instrumental que mantinga reunions o entrevistes de treball el contingut de les quals revista les característiques descrites en l'article 4 de la Llei 25/2018, de 10 de desembre, de la Generalitat, amb aquelles persones, entitats i organitzacions que tinguen la consideració de grup d'interés, facilitant la seua identificació pública i el control de l'activitat d'influència que realitzen davant de la Generalitat i el seu sector públic instrumental.

2. L'òrgan responsable del Registre de grups d'interés serà l'òrgan directiu o, en defecte d'aquest, l'òrgan superior que tinga atribuït l'exercici de les funcions en matèria de control de conflictes d'interessos.



3. Quant a l'actuació del Registre de Grups d'interés de la Generalitat respecte del control de l'activitat d'influència en l'àmbit de les Corts caldrà ajustar-se al que disposa la Llei 25/2018.



Article 4. Àmbit subjectiu d'aplicació

Tenen l'obligació d'inscriure's en el registre, i complir amb les obligacions que determina aquest decret, els grups d'interés que exercisquen l'activitat d'influència en l'àmbit de la Generalitat de qualsevol forma, en nom propi o en representació de terceres parts, tal com estan definits en l'article 3 de la Llei 25/2018 siguen persones, entitats o organitzacions.



Article 5. Caràcter del Registre de Grups d'Interés de la Generalitat



El Registre de Grups d'Interés de la Generalitat és un Registre administratiu, de caràcter públic, obert, gratuït i que funciona de manera electrònica exclusivament. La tramitació, la gestió, la consulta de la informació continguda en el Registre, i les comunicacions entre l'òrgan responsable i les persones, entitats o organitzacions interessades, s'efectuen a través de mitjans electrònics, d'acord amb la normativa reguladora en matèria d'administració electrònica i procediment administratiu.





Article 6. Procediment d'inscripció

1. La inscripció es farà a instàncies dels grups d'interés, a través del formulari que es trobarà disponible en la seu electrònica del registre.



2. La persona, entitat o organització que sol·licite la inscripció s'identificarà mitjançant certificat de signatura electrònica. S'haurà d'acreditar la condició de representant del grup d'interés a l'efecte del registre, assumint la responsabilitat davant la Generalitat de les actuacions dutes a terme, i de la veracitat de la informació facilitada.

3. La inscripció serà efectiva des del moment que quede registrada la sol·licitud però tindrà caràcter provisional fins que l'òrgan responsable del Registre dicte resolució d'inscripció definitiva. Si transcorregut el termini màxim de dos mesos no s'ha produït una resolució expressa, la inscripció adquirirà caràcter definitiu.

Abans de resoldre, l'òrgan responsable podrà requerir la persona, entitat o organització sol·licitant perquè complete o esmene la informació facilitada, en els termes establits en la legislació del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

La resolució es notificarà als interessats. En cas que siga desestimatòria la resolució indicarà el motiu i s'acordarà el seu pas a la situació d'inactivitat si la persona, entitat o organització ha desenvolupat alguna activitat d'influència des que va sol·licitar la inscripció, o s'acordarà la cancel·lació de la inscripció si en el moment de dictar-se resolució desestimatòria no ha desenvolupat activitat de cap influència.



Si l'Oficina de Control de Conflictes d'Interessos estiguera adscrita a un òrgan les resolucions del qual no esgoten la via administrativa, les persones, entitats o organitzacions interessades podran interposar recurs d'alçada contra la resolució dictada, en el termini d'un mes, davant l'òrgan superior jeràrquic del qual la va dictar. En cas que esgote la via administrativa, podrà recórrer-se potestativament en reposició, en el mateix termini, davant l'òrgan que l'haguera dictada o impugnar-la davant l'ordre jurisdiccional contenciós administratiu.

4. La inscripció en el registre contindrà un número identificador únic.



Article 7. Estructura

La inscripció constarà de dos apartats:

a) Sol·licitud d'inscripció d'organitzacions.

b) Sol·licitud d'inscripció de representants.



Article 8. Sol·licitud d'inscripció d'organitzacions

Durant el procés d'inscripció es recollirà almenys la informació que es descriu a continuació.

1. Dades del representant de l'organització:

Nom i cognoms

Càrrec que ocupa a l'organització

Telèfon de contacte

Adreça electrònica

Adreça professional

2. Dades de l'organització:

a) Informació bàsica

Nom del grup d'interés

Mena d'organització

Pàgina web

Correu electrònic

Categoria

Adreça del grup d'interés

Descripció de la finalitat i objectius de l'organització

Àmbits d'interés

b) Informació específica

1er. Activitats incloses dins de l'àmbit d'aplicació del Registre



2n. Informació financera:

Per a totes les categories a les quals es refereix l'article 12: el pressupost anual del grup d'interés, i el volum de negoci imputable a les activitats registrals.

Per a la categoria I: la relació dels clients en nom dels quals es realitzen les activitats registrals i ingressos globals per aquestes activitats

Per a les categories II, III, IV i V: desglossament de les quanties cobrades que constituïsquen les seues principals fonts de finançament i la seua procedència, distingint el finançament privat del públic, i dins d'aquest el procedent de l'Administració de la Generalitat i el seu sector públic instrumental de la procedent altres fonts de finançament públic durant l'any natural anterior.

3. Acreditació de la representació de persones, entitats i organitzacions amb personalitat jurídica o sense.

La representació de les persones, entitats o organitzacions amb personalitat jurídica haurà d'acreditar-se per qualsevol mitjà que deixe constància fidedigna que aquesta s'ha atorgat per òrgan, unipersonal o col·legiat, amb capacitat o poder vàlid per a això.

A aquest efecte, s'entendrà acreditada la representació realitzada exclusivament mitjançant apoderament efectuat per compareixença electrònica en la seu electrònica, o a través de l'acreditació de la seua inscripció en un registre electrònic d'apoderaments, en els termes establits en la legislació sobre procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Les organitzacions sense personalitat jurídica podran designar una o diverses persones físiques o jurídiques per a relacionar-se amb l'administració pública unicament a l'efecte del Registre de Grups d'Interés de la Generalitat. Aquesta representació haurà d'acreditar-se documentalment.

Una vegada inscrita la persona, entitat o organització es presumirà la vigència de la seua representació, sense perjudici de l'obligació del grup d'interés i del seu representant de posar en coneixement del Registre la seua extinció.

L'actuació en nom de terceres parts sense que els hagen conferit expressament la representació, o una vegada extingida, tindrà les conseqüències que es deriven de la normativa aplicable.



Article 9. Sol·licitud d'inscripció de representants

1. A més de la persona representant que sol·licite la inscripció del grup d'interés, altres persones podran inscriure's com a representants, les quals podran actuar en nom i representació d'una o diverses organitzacions registrades prèviament.

2. La inscripció de representants requerirà que l'organització a la qual sol·licita representar estiga inscrita en el registre. Si no ho estiguera, juntament amb la sol·licitud d'inscripció de representants haurà de sol·licitar-se la inscripció de l'organització representada.



Article 10. Actualització, cancel·lació i modificació de la informació



1. Les persones inscrites en el registre com a representants tindran accés al registre per a actualitzar o modificar les seues dades i els de l'organització a la qual representen.

2. L'actualització o modificació sobrevinguda de les dades o compromisos inscrits en el registre haurà de comunicar-se al Registre en el termini màxim de dos mesos, comptat des que s'haja produït la modificació. Cada modificació o actualització de dades haurà d'acompanyar-se de document acreditatiu d'aquesta.

3. La situació d'activitat d'una organització permet el ple exercici de l'activitat d'influència, en els termes previstos en la Llei 25/2018, i en aquest decret.

L'organització es considerarà activa des de la sol·licitud d'inscripció o de reactivació, fins que s'acorde la baixa registral d'aquesta per donar-se alguna de les circumstàncies que la motiven, com la seua sol·licitud de baixa, mort o incapacitat de la persona física, extinció de la persona jurídica o organització, pèrdua o incompliment dels requisits per a considerar-se grup d'interés, o la sanció o pena que comporte la baixa registral. Potestativament podrà acordar-se la baixa registral si el grup d'interés no ha desenvolupat cap activitat com a tal durant un període de 5 anys, comptats des de la data de l'anotació en el Registre de l'última activitat d'influència desenvolupada.

4. La situació d'inactivitat s'aplica a les persones, entitats o organitzacions que han realitzat alguna activitat d'influència. Suposa que l'organització no pot actuar com a grup d'interés, però que les dades de les organitzacions inactives contingudes en el registre es conserven disponibles per a la seua consulta. L'organització podrà sol·licitar la seua reactivació amb la finalitat de tornar a tindre la consideració d'activa, complint els requisits i seguint el procediment previst per a la inscripció registral.

La persona, entitat o organització figurarà com a inactiva des que s'acorde la baixa registral i el pas a la situació d'inactivitat, fins que transcórreguen 12 anys, comptats des de la data d'efectes de la baixa registral acordada. Per tant, les inscripcions definitives dels grups d'interés no es podran cancel·lar registralment fins que transcórreguen els citats 12 anys.

5. Passat aquest termini, les inscripcions es cancel·laran registralment sense necessitat de dictar-se resolució sobre aquest tema, i les dades relacionades amb l'organització es bloquejaran, i amb això la seua consulta només estarà disponible per a verificar que la inscripció registral de l'organització està cancel·lada, per a la posada a la disposició de les dades als jutges i tribunals, el Ministeri Fiscal o les administracions públiques competents per a l'exigència de possibles responsabilitats derivades del tractament de la informació o de les dades i unicament pel termini de prescripció d'aquestes, així com amb finalitats d'arxiu en interés públic, finalitats d'investigació científica o històrica o finalitats estadístiques.

Si l'organització inscrita provisional o definitivament encara no ha realitzat cap activitat d'influència, les inscripcions també es cancel·laran registralment mitjançant resolució en la qual s'acorde la baixa i la cancel·lació registral, i amb això les dades relacionades amb l'organització es bloquejaran.

6. Tot això sense perjudici de la suspensió temporal d'inscripcions registrals acordada en els casos previstos en el present Decret.

7. El representant d'una organització figurarà com a inactiu per a aquesta organització des que s'acorde la baixa registral de la seua representació i el seu pas a la situació d'inactivitat, fins que transcórreguen 3 anys, comptats des de la data d'efectes de la baixa registral de la representació acordada. Passat aquest termini, la inscripció del representant d'una organització es cancel·larà registralment sense necessitat de dictar-se resolució sobre aquest tema, i les dades del representant relacionades amb l'organització que va deixar de representar es bloquejaran. Per tant, podran consultar-se dades d'un representant de diverses organitzacions fins que transcórreguen tres anys des de la data en què no tinga atribuïda la representació en el registre de cap grup d'interés actiu.



Article 11. Codi comú de conducta

Durant el procés d'inscripció en el registre, la persona, entitat o organització que efectue la sol·licitud declararà, per si o a través del seu representant, que accepta el codi comú de conducta previst en la Llei 25/2018. Sense aquesta declaració no podrà continuar la tramitació.

A més del que determina l'esmentat codi comú de conducta, el grup d'interés podrà afegir compromisos particulars o codis específics de conducta més exigents.



Article 12. Categories i àrees d'interés

1. La llista de categories i subcategories és la següent:

I . Serveis de consultoria i assessorament. Subcategories:

Consultories professionals

Despatxos d'advocats

Persones consultores o advocades que treballen per compte propi

II. Empreses i associacions comercials, empresarials o professionals. Subcategories:

Empreses i grups d'empreses

Associacions comercials i empresarials

Sindicats i associacions i col·legis professionals

Altres organitzacions

III – Organitzacions no governamentals. Subcategories:

Fundacions i associacions

Plataformes, xarxes, coalicions ad hoc, estructures temporals i altres organitzacions d'activitat col·lectiva

IV – Grups de reflexió, institucions acadèmiques i d'investigació. Subcategories:

Grups de reflexió i institucions científiques, acadèmiques o d'investigació

Grups de reflexió i institucions d'investigació vinculades a interessos polítics, empresarials o sindicals

V – Organitzacions que representen les esglésies i les comunitats religioses. Subcategoria

Organitzacions que representen les esglésies i les comunitats religioses

2. La seua descripció figura en l'annex. L'òrgan responsable del Registre disposarà la classificació definitiva, mentre que les àrees d'interés seran les indicades pels grups d'interés durant la inscripció en el registre, d'acord amb els camps recollits en el formulari electrònic.





Article 13. Obligacions i efectes de la inscripció

1. Les persones, entitats i organitzacions que tenen la condició de grup d'interés o actuen en representació d'aquests tenen l'obligació d'inscriure's en el registre i informar prèviament de la seua condició. Sense aquesta inscripció no poden reunir-se, entrevistar-se o participar de les agendes de treball dels càrrecs públics, ni del personal empleat públic.

2. La responsabilitat dels contactes amb els grups d'interés no inscrits en els quals s'exercisca activitat d'influència recau sobre els càrrecs públics i personal empleat públic que haja mantingut el contacte, sense perjudici de la qual puga correspondre als subjectes que recull l'article 2.2 de la Llei 25/2018, quan la seua actuació obeïsca a la seua condició de grup d'interés.

3. Les persones, entitats i organitzacions inscrites en el registre gaudiran dels drets i se sotmetran a les obligacions establides en la Llei 25/2018, i a les previstes en aquest decret.



Article 14. Registre d'activitats

1. El Registre de Grups d'Interés de la Generalitat contindrà la informació relativa a les reunions, de les quals es farà constar en el registre referència dels assumptes tractats, les comunicacions, els informes i tots els altres documents que es produïsquen a conseqüència de l'activitat d'influència, incloent les seues contribucions i participació voluntàries en consultes oficials sobre propostes normatives, actes jurídics i altres processos participatius.

2. Correspon a les persones que ocupen càrrecs públics l'obligació de fer constar aquesta informació en el registre en el termini màxim d'un mes. En el cas que el contacte es produïsca amb personal empleat públic, aquest donarà compte immediatament al càrrec públic del qual depenga, que serà la persona responsable de fer-ho constar en el registre, indicant, juntament amb les altres circumstàncies, el lloc que ocupa l'empleat públic que ha mantingut el contacte i l'òrgan administratiu al qual es troba adscrit.



Article 15. Tractament de dades

1. Les dades personals incloses en la sol·licitud i inscripció, així com tota informació personal relativa a l'activitat d'influència, denúncies i processos de participació, seran objecte de tractament en el marc del que preveu el Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de les seues dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades i pel qual es deroga la Directiva 95/46/CE (Reglament general de protecció de dades), la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, i s'utilitzaran exclusivament amb les finalitats previstes per la Llei 25/2018, i per aquest decret.

2. Tindrà la consideració de responsable del tractament la conselleria o el centre directiu o superior al qual estiga adscrit orgànicament el Registre de Grups d'interés de la Generalitat. Els detalls concrets d'aquests estaran documentats en el Registre d'Activitats de Tractament de la conselleria i es publicaran conforme a la normativa vigent.



3. El tractament de dades es realitza per al compliment d'obligacions legals establides per la Llei 25/2018.





Secció segona

Sistemes de control i fiscalització



Article 16. Actuacions de verificació de les dades registrals

1. L'òrgan responsable del registre efectuarà d'ofici controls periòdics, aleatoris o específics, sobre l'adequació i la veracitat de les dades consignades en el Registre i sobre el compliment del codi de conducta per part dels grups d'interés.

2. En el cas que es detecte una inexactitud o un possible error o omissió, l'òrgan responsable del Registre requerirà la persona, entitat o organització declarant perquè, dins d'un termini de 10 dies, procedisca a esmenar-lo, indicant-li que en cas que no atenga el requeriment es podrà recordar l'inici del procediment sancionador corresponent.



3. En el mateix termini de 10 dies, la persona, entitat o organització declarant podrà també fer les al·legacions o aportar els documents que crega oportuns, si considera que no és procedent esmenar les dades.



4. Quan el requeriment no siga atés o ho siga de manera insuficient, l'òrgan responsable del Registre podrà resoldre l'inici d'un procediment d'investigació, o proposar la incoació del procediment sancionador corresponent. El procediment d'investigació conseqüència d'actuacions de verificació se substanciarà a través dels tràmits del procediment d'investigació i tramitació de denúncies. En tots dos casos, aquest òrgan podrà adoptar la suspensió temporal de la inscripció, prèvia audiència del grup d'interés.



Article 17. Mesures per a garantir la confidencialitat de les persones o entitats comunicadores

Les mesures per a garantir la confidencialitat de les persones o entitats comunicadores d'alertes o denúncies inclouran, en tot cas:

a) La disponibilitat d'informació clara i concisa sobre com formular alertes i denúncies de manera adequada per a garantir la confidencialitat de les persones o entitats comunicadores.

b) El xifratge de les comunicacions que tinguen lloc a través del canal confidencial.

c) El control d'accessos, de manera que únicament les persones autoritzades per raó de les funcions que exerceixen disposen de permisos de consulta de la informació que conste en els expedients derivats d'alertes o denúncies.



Article 18. Procediment d'investigació i tramitació d'alertes

1. L'alerta sobre informació registral que siga errònia o que continga una omissió rellevant, a què es refereix l'article 16 de la Llei 25/2018 s'efectuarà a través d'un canal confidencial.

Les alertes o denúncies podran presentar-se a través dels canals telemàtics habilitats per la Generalitat per a la formulació d'alertes o denúncies. Aquests canals seran accessibles des del registre.

2. Una vegada rebuda l'alerta, l'òrgan responsable del registre contrastarà la informació aportada amb la que consta en el registre. En cas que no s'aprecien divergències entre una i l'altra, s'arxivaran les actuacions sense més tràmits, si bé haurà de deixar-se constància expressa de tal circumstància i donar-ne coneixement a qui haguera formulat l'alerta.

3. Quan la informació registral no coincidisca amb la que s'ha posat de manifest en l'alerta, l'òrgan responsable del registre iniciarà actuacions de verificació.



Article 19. Procediment d'investigació i tramitació de denúncies



1. Qualsevol persona, entitat o organització pot formular una denúncia davant l'òrgan responsable del Registre en el cas que aprecie incompliments del que disposa la Llei 25/2018 i aquest decret. La denúncia serà confidencial, però no podrà ser anònima, i haurà d'estar fonamentada en fets materials.

2. En la denúncia s'haurà de fer constar:

a) La identificació i les dades de contacte de la persona, entitat o organització denunciant.

b) El grup d'interés que és objecte de denúncia.

c) Els fets denunciats.

d) Els incompliments o infraccions presumptes en què incorre i els motius en què es fonamenta la denúncia.

e) La informació en què es basa la denúncia.

f) Els danys que presumptament ha pogut patir la persona, entitat o organització denunciant.

3. Juntament amb la denúncia es pot aportar la documentació que puga servir de base a aquella o que puga acreditar els danys patits per la persona, entitat o organització denunciant.

4. Si l'òrgan responsable del Registre la considera fonamentada, la denúncia donarà lloc a actuacions de verificació o bé a iniciar d'ofici un procediment d'investigació a aquest efecte. Aquest òrgan podrà adoptar com a mesura provisional la suspensió temporal de la inscripció, prèvia audiència del grup d'interés.

5. En el cas que, com a resultat del procediment d'investigació, es detecten situacions de divergència entre la informació continguda en el registre i la realitat jurídica extraregistral, la resolució del procediment d'investigació acordarà les inscripcions, modificacions, baixes registrals, o cancel·lacions pertinents per a aconseguir la concordança entre ambdues.

Si a més s'aprecien indicis de la comissió d'infraccions recollides en la Llei 25/2018, l'òrgan responsable del Registre en donarà trasllat a l'òrgan competent, mitjançant petició raonada, per a iniciar el procediment sancionador corresponent. Si l'òrgan al qual s'haguera donat trasllat dels indicis referits no aprecia la procedència d'iniciar el procediment sancionador, haurà de posar-ho en coneixement, raonadament, de l'òrgan responsable del Registre de Grups d'Interés de la Generalitat.





Article 20. Suspensió temporal de les inscripcions registrals

1. Si abans de la iniciació o iniciades les actuacions de verificació, els procediments d'alertes, els procediments d'investigació i tramitació de denúncies o els procediments sancionadors s'estima que hi ha elements de judici suficients que ho aconsellen, i prèvia audiència al grup d'interés, podrà acordar-se la suspensió temporal de les inscripcions registrals, d'acord amb els principis de proporcionalitat, efectivitat i menor onerositat. La competència per a acordar la suspensió temporal de les inscripcions correspon a l'òrgan responsable del registre, excepte en els procediments sancionadors, on l'ostenta l'òrgan competent per a la incoació del procediment sancionador.



2. L'acord de suspensió temporal de les inscripcions registrals serà motivat i comportarà el cessament de les activitats i drets indicats en els articles 4 i 10 de la Llei 25/2018.

3. La suspensió temporal de les inscripcions registrals s'extingirà quan faça efecte la resolució administrativa que pose fi al procediment d'investigació, o al procediment sancionador. Aquesta previsió serà aplicable tant quan el procediment d'investigació siga conseqüència d'actuacions de verificació, com quan tinga el seu origen en la tramitació de denúncies.

Si l'òrgan responsable del registre proposara la incoació d'un procediment sancionador i el manteniment de la suspensió temporal de les inscripcions registrals, l'acord d'iniciació del procediment sancionador haurà de pronunciar-se expressament sobre la suspensió temporal de la inscripció registral, ratificant-la, modificant-la o deixant-la sense efecte. Mancant aquest pronunciament exprés, la suspensió temporal de les inscripcions temporals quedarà sense efecte.

Si l'interessat manifesta a l'Administració la seua intenció d'interposar recurs contenciós administratiu contra una resolució sancionadora ferma en via administrativa, la suspensió cautelar de la sanció finalitzarà en els supòsits previstos per la legislació sobre procediment administratiu comú de les administracions públiques. Com a disposició cautelar que garantisca l'eficàcia de la sanció podrà adoptar-se la suspensió temporal de la inscripció registral.





CAPÍTOL III

Petjada dels grups d'interés



Article 21. Informe de petjada dels grups d'interés

1. Quan prèviament o al llarg del procés d'elaboració d'un avantprojecte de llei o d'un projecte de decret del Consell s'hagen produït activitats d'influència relacionades amb aquest, l'òrgan competent per a la seua tramitació emetrà un informe de petjada dels grups d'interés on s'assenyalen ordenadament aquestes activitats, indicant de manera individualitzada per a cadascuna d'elles, els aspectes següents:



a) Identitat dels càrrecs públics, i en el cas de personal empleat públic de l'Administració de la Generalitat i del seu sector públic instrumental lloc i òrgan administratiu al qual està adscrit, independentment del seu règim jurídic, que han mantingut el contacte.

b) Identitat del grup d'interés per al qual la persona o persones indicades en el punt anterior han mantingut el contacte.

c) Data i mitjà pel qual s'ha produït el contacte.

d) Objecte del contacte, amb especificació de la temàtica tractada.

e) Indicació de la documentació aportada, remesa o entregada.

f) Referència a l'informe de conclusió a què es refereix l'article 26 d'aquest decret, si ha tingut lloc un procés de participació especial prèvia en l'elaboració de normes.

2. Si prèviament o al llarg del procediment d'elaboració d'un avantprojecte de llei o d'un projecte de decret del Consell no s'han produït activitats d'influència relacionades amb l'avantprojecte o projecte, la sotssecretaria de la conselleria competent per a la seua tramitació emetrà informe de petjada dels grups d'interés negatiu.



Article 22. Incorporació a l'expedient del projecte normatiu



1. L'informe de petjada dels grups d'interés es publicarà en el Portal de Transparència de la Generalitat, accessible en l'adreça www.gvaoberta.es o, en cas de substitució d'aquesta adreça, en una altra de finalitat similar que la persona titular de la conselleria amb competències en matèria de transparència establisca, d'acord amb el que determina la llei reguladora en matèria de transparència de la Comunitat Valenciana. La seua publicació es farà dins de l'apartat corresponent a l'expedient d'elaboració de la norma, de manera que puga accedir-se a aquest de manera clara i senzilla quan es consulte la informació i documentació publicada sobre el procés d'elaboració d'un avantprojecte de llei o d'un projecte de decret del Consell.

2. Així mateix, l'informe de petjada dels grups d'interés formarà part de l'expedient quan es remeta per a l'emissió d'informes o per a l'aprovació dels avantprojectes de llei o de projectes de decret del Consell, adjuntant-se a tots els esborranys i versions del text de l'avantprojecte o projecte que s'elaboren.







CAPÍTOL IV

Procés especial de participació prèvia en l'elaboració de normes



Article 23. Activació del procés de participació

1. Quan la persona titular d'una conselleria considere que per a l'elaboració d'un projecte de llei o d'un decret sobre una matèria objecte de la seua competència hi ha interessos que poden resultar afectats, podrà activar el procés especial de participació prèvia amb els grups d'interés que actuen en defensa d'aquests, segons que preveu la Llei 25/2018.

2. Per a activar el procés especial de participació prèvia, la persona titular de la conselleria competent per raó de la matèria elevarà una proposta al Ple del Consell en la qual s'indicarà:

a) Descripció de l'objecte de la participació i la tipologia de projecte normatiu que es pretén elaborar.

b) Llistat dels interessos que poden resultar afectats per la norma.



c) Relació dels grups d'interés que, a criteri de la conselleria, puguen resultar afectats per la norma. Aquests grups hauran d'estar inscrits o s'hauran d'inscriure en el Registre de Grups d'Interés de la Generalitat i compliran amb les previsions legals i reglamentàries que el regeixen.

d) Designació d'alts càrrecs o empleats o empleades públics que seran responsables de l'ordenació del procés especial de participació prèvia. Aquestes podran formar part de l'òrgan o òrgans superiors o directius als quals corresponga posteriorment la tramitació de la norma.



e) El calendari estimat de la duració del procés especial de participació prèvia i l'agenda provisional de treball.



Article 24. Inici del procés de participació

1. Una vegada adoptat pel Consell l'acord de conformitat, la conselleria competent podrà iniciar el procés especial de participació prèvia mitjançant una resolució en la qual es farà constar:

a) La informació continguda en l'acord del Consell relativa a la participació i la tipologia del projecte normatiu que es pretén elaborar, els grups d'interés afectats, alts càrrecs o personal empleat públic responsables de l'ordenació del procés, el calendari estimat i l'agenda provisional de treball.

b) Aquesta resolució fixarà un termini de 15 dies amb la finalitat que tots aquells grups d'interés amb possibles interessos afectats per la naturalesa de la norma que no hagen sigut identificats per l'Administració puguen sol·licitar la seua incorporació al procés especial de participació prèvia. La conselleria disposarà d'un termini de 10 dies per a resoldre motivadament i notificar l'estimació o desestimació d'aquestes sol·licituds.

2. Transcorreguts aquests terminis, l'Administració remetrà una invitació formal als grups identificats per a participar en el procés. Aquesta invitació contindrà, com a mínim, la informació referida en la lletra a de l'apartat anterior i fixarà un termini perquè aquests manifesten la seua acceptació expressament.

3. L'Administració es reserva la facultat de limitar el nombre de grups d'interés intervinents en el procés especial de participació prèvia, mitjançant resolució motivada.



Article 25. Desenvolupament del procés de participació

1. Les persones designades com a responsables de l'ordenació del procés especial de participació prèvia convocaran les persones que actuaran en representació dels grups d'interés que hagen expressat la seua voluntat de participar, d'acord amb el que preveu l'article anterior.



2. La funció de les persones designades com a responsables per l'Administració consistirà a ordenar amb imparcialitat el procés especial de participació prèvia entre els grups d'interés, a fi de garantir la igualtat entre les parts en el desenvolupament del procés i en l'adopció d'acords, compromisos i decisions. En concret, els correspondrà:



a) Convocar les reunions, presidir-les, controlar el temps i estendre acta.

b) Assistir les persones participants en el desenvolupament dels debats.

c) Proposar, en cas que hi haja diversos grups d'interés pertanyents a un mateix àmbit, que es designe una única persona en representació d'aquests amb la finalitat de simplificar el procés especial de participació prèvia.

d) Portar a efecte l'exclusió del procés especial de participació prèvia de qui incórrega en comportaments obstruccionistes que impedisquen el desenvolupament regular de les sessions de manera reiterada. Les persones afectades per aquesta decisió tindran dret a formular al·legacions i a audiència. L'exclusió d'un o diversos grups d'interés participants exigirà resolució motivada.

e) Vetlar pel compliment del calendari i l'agenda proposats inicialment.

3. Els acords en les sessions del procés especial de participació prèvia, siguen totals o parcials, hauran d'adoptar-se per majoria. Els acords de les sessions en els quals es propose la limitació del nombre de grups d'interés participants, la designació una sola persona com a representant quan hi haja diversos grups d'interés en un mateix àmbit, i els d'exclusió del procés especial de participació prèvia dels qui incórreguen en comportaments obstruccionistes hauran de ser motivats. La resolució sobre aquestes qüestions, que també haurà de ser motivada, correspondrà a l'òrgan superior o directiu encarregat de l'elaboració del projecte normatiu, i no impedirà que el representant o el grup d'interés exclòs puga participar en els tràmits de consulta pública prèvia o d'informació pública i audiència que es desenvolupen dins dels procediments d'elaboració de projectes normatius. Tampoc determina que perda la condició d'interessat en el procediment.



4. El procés no podrà estendre's més enllà d'un període de tres mesos. Excepcionalment aquest termini podrà ampliar-se quan l'autoritze expressament la persona titular de la conselleria que estiga desenvolupant el procés especial de participació prèvia. Aquesta decisió, que requerirà resolució motivada, podrà adoptar-se a iniciativa de la pròpia conselleria, o a proposta aprovada en el procés especial de participació prèvia pels integrants d'aquest.



Article 26. Conclusió del procés de participació

1. El resultat del procés especial de participació prèvia es farà constar en l'informe de conclusió, on es relacionen les activitats d'influència a què es refereix l'article 21 d'aquest decret, i es publicarà en el Portal de Transparència de la Generalitat Valenciana, amb independència que les parts hagen aconseguit o no acords o compromisos. La persona titular de l'òrgan superior o directiu encarregat de l'elaboració del projecte normatiu serà la competent per a l'emissió de l'informe de conclusió.



2. El resultat no vincularà ni el Consell ni l'Administració de la Generalitat, en cap cas. No obstant això, si el Consell se separa dels termes del resultat del procés especial de participació prèvia, haurà de motivar les raons per les quals el resultat aquest procés no resulta convenient per a l'interés general o versa sobre matèries no susceptibles de transacció d'acord amb l'ordenament jurídic.

3. El procés especial de participació prèvia d'un decret del Consell, amb independència del resultat en la seua elaboració posterior, s'entén sense perjudici del tràmit d'audiència regulat en la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, i dels mecanismes de participació ciutadana en l'elaboració de normes, plans, procediments i altres instruments de planificació que es prevegen en la legislació de la Generalitat sobre transparència, bon govern i participació ciutadana, o sobre govern obert, en particular en la Llei de la Generalitat 2/2015, de 2 d'abril, de transparència, bon govern i participació ciutadana de la Comunitat Valenciana.







CAPÍTOL V

Procediment sancionador



Secció primera

Disposicions generals i òrgans competents



Article 27. Objecte

Aquest capítol té per objecte regular el procediment sancionador aplicable a la persona, entitat o organització presumptament responsable d'infraccions de la Llei 25/2018, quan siga càrrec públic al qual fa referència l'article 2 de la Llei 8/2016, de 28 d'octubre, de personal al servei de l'Administració de la Generalitat i del seu sector públic instrumental, o alguna de les persones físiques, jurídiques, entitats, xarxes o plataformes sense personalitat jurídica a les quals fa referència l'article 2 de la Llei 25/2018. El procediment sancionador respectarà els principis per a l'exercici de la potestat sancionadora que es reconeixen en els articles 25 i següents de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, i es tramitarà seguint els tràmits pertinents, amb les especificacions i peculiaritats establides per a aquesta classe de procediments en la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu de les administracions públiques, sense perjudici de les previsions que es contemplen en aquest decret.



Article 28. Òrgans competents del procediment sancionador

1. Els òrgans competents per a acordar la iniciació dels procediments sancionadors seran els indicats en l'apartat 1 de l'article 33 de la Llei 25/2018. Els òrgans competents per a resoldre els procediments sancionadors seran els que s'especifiquen en els apartats 3r i 4t del mateix article 33 de la referida Llei.

2. L'Oficina de Control de Conflictes d'Interessos durà a terme la instrucció dels expedients corresponents en el cas que la persona responsable de la infracció siga càrrec públic de l'Administració de la Generalitat i del seu sector públic instrumental, alguna de les persones físiques, jurídiques, entitats, xarxes o plataformes sense personalitat jurídica a les quals fa referència l'article 2 de la Llei 25/2018 amb l'excepció dels alts càrrecs adscrits al departament competent en matèria de transparència, i en aquest cas l'exercirà el titular del departament competent en matèria d'administracions públiques.

3. En el cas que la persona responsable de la infracció siga empleada pública o personal eventual, la competència per a instruir el procediment sancionador la determinaran els òrgans que corresponguen, conforme a la normativa sectorial.





Secció segona

Iniciació del procediment sancionador



Article 29. Iniciació del procediment

1. El procediment sancionador s'iniciarà sempre d'ofici per acord de l'òrgan que resulte competent conforme a l'article 33 de la llei, bé per pròpia iniciativa, per ordre o comunicació d'un òrgan superior, per petició raonada d'altres òrgans o per denúncia.

2. La iniciació requerirà acord motivat en el qual es faran constar les circumstàncies següents:

a) Identificació de les persones, entitats o organitzacions presumptament responsables.

b) Els fets que motiven la incoació del procediment, la seua possible qualificació i les sancions que pogueren correspondre, sense perjudici del que resulte de la instrucció. Excepcionalment, quan en el moment de dictar l'acord d'iniciació no hi haja elements suficients per a la qualificació inicial dels fets que motiven la incoació del procediment, l'esmentada qualificació podrà realitzar-se en una fase posterior mitjançant l'elaboració d'un plec de càrrecs, que haurà de ser notificat a les persones, entitats o organitzacions interessades.

c) Designació de la persona funcionària que s'encarregarà de la instrucció del procediment sancionador. Per a això es tindrà en compte el règim general d'abstenció i recusació.

d) Òrgan competent per a la resolució del procediment i precepte que li atribuïsca aquesta competència, amb indicació de la possibilitat que la persona, entitat o organització presumptament responsable puga reconéixer voluntàriament la seua responsabilitat; en aquest cas es resoldrà el procediment amb la imposició de la sanció que siga procedent.

e) Mesures de caràcter provisional que s'hagen acordat per l'òrgan competent per a iniciar el procediment sancionador, sense perjudici de les que es puguen adoptar durant aquest.

f) Indicació del dret a formular al·legacions i a l'audiència en el procediment i dels terminis per al seu exercici, així com indicació que, si no s'efectuen al·legacions en el termini previst sobre el contingut de l'acord d'iniciació, aquest podrà ser considerat, proposta de resolució quan continga un pronunciament precís sobre la responsabilitat atribuïda.

g) Termini màxim per a resoldre, que serà de 6 mesos, amb indicació que transcorregut aquest sense que es dicte resolució expressa, es produirà la caducitat.

3. L'acord d'iniciació es comunicarà a la persona instructora, amb trasllat de totes les actuacions que existisquen sobre aquest tema. Es notificarà a la part interessada, entenent per aquesta la persona, entitat, organització, xarxa, o plataforma sense personalitat jurídica presumptament responsable. A la persona denunciant se li comunicarà que s'ha incoat el procediment sancionador pertinent.

4. Quan la persona presumptament responsable siga càrrec públic de l'Administració de la Generalitat o del seu sector públic instrumental, la incoació del procediment sancionador es comunicarà a la persona titular de la conselleria a la qual estiga adscrita orgànicament. Si la persona presumptament responsable pertany a alguna entitat pública instrumental de la Generalitat també es comunicarà al màxim òrgan de govern de la respectiva entitat. Si és membre del Consell, es posarà en coneixement de la persona titular de la Presidència de la Generalitat.



Si la persona presumptament responsable és empleat públic, personal funcionari o personal laboral de la Generalitat o del seu sector públic instrumental, la incoació del procediment sancionador es comunicarà no sols a la persona titular de la conselleria a la qual estiga adscrita orgànicament i al representant de l'entitat pública instrumental a la qual pertanga, sinó també al màxim òrgan competent, en matèria de personal, de la respectiva conselleria o entitat instrumental que depenga d'aquesta.





Article 30. Iniciació per petició de l'òrgan responsable del Registre de Grups d'Interés o dels òrgans de control de les institucions o altres administracions

L'òrgan responsable del Registre de Grups d'Interés de la Generalitat, les institucions o òrgans de control o que tinguen atribuïdes funcions d'inspecció, esbrinament o investigació, tant interns com externs, tinguen o no per objecte exclusiu la prevenció i lluita contra la corrupció, quan constaten conductes o fets susceptibles de ser qualificats com alguna de les infraccions previstes en la Llei 25/2018, podran instar la incoació del procediment sancionador per part de l'òrgan competent que, si no l'inicia, haurà de comunicar a l'òrgan que l'haguera instada els motius pels quals no és procedent la iniciació.





Article 31. Comunicació d'alertes i denúncies

1. Quan l'Oficina de Control de Conflictes d'Interessos tinga coneixement a través d'una denúncia, alerta o altres mitjans d'una presumpta infracció de la Llei 25/2018, haurà d'iniciar les actuacions de verificació o el procediment d'investigació.

2. La denúncia, que, en tot cas, serà coneguda pel Registre de Grups d'Interés de la Generalitat, haurà d'expressar el relat dels fets que pogueren constituir alguna infracció de les tipificades en la Llei 25/2018, la data en què es va produir i, quan siga possible, la identificació de les persones, entitats o organitzacions presumptament responsables.

3. En qualsevol cas, es garantirà la confidencialitat sobre la identitat de la persona que haja formulat la comunicació.





Secció tercera

Tramitació del procediment sancionador



Article 32. Proposta de resolució

1. En la proposta es fixaran de forma motivada els fets que es consideren provats i la seua exacta qualificació jurídica, es determinarà la infracció que corresponga, si escau, les persones, entitats o organitzacions presumptament responsables, la sanció que es propose, així com la valoració de les proves practicades, especialment aquelles que constituïsquen els fonaments bàsics de la decisió, i les mesures provisionals que, si escau, s'hagueren adoptat, i es concedirà un termini de 10 dies per a formular al·legacions i presentar els documents i informacions que es consideren pertinents.

2. Si com a conseqüència de la instrucció del procediment resultara modificada la determinació inicial dels fets, de la seua possible qualificació, de les sancions imposables o de les responsabilitats susceptibles de sanció, haurà d'indicar-se aquesta circumstància a la persona, entitat o organització presumptament responsable de la infracció en la proposta de resolució.

3. Oïda la persona, entitat o organització presumptament responsable de la infracció, o transcorregut el termini sense cap al·legació, la persona instructora elevarà l'expedient, inclosa la proposta de resolució i les al·legacions que s'hagueren presentat, al òrgan competent per a resoldre el procediment, a fi que aquest, amb l'examen previ de l'expedient i la realització, si escau, de les actuacions complementàries que considere oportunes, dicte la resolució que corresponga.



4. L'òrgan instructor podrà resoldre la finalització de procediment amb arxivament de les actuacions, sense formular la proposta de resolució, quan es pose de manifest alguna de les circumstàncies a les quals fa referència la legislació de procediment administratiu comú que habiliten l'esmentat arxivament.

Quan la instrucció concloga que no existeix infracció o responsabilitat, i no es faça ús de la facultat de resoldre l'arxiu sense formular proposta de resolució, la proposta de resolució haurà d'incloure la declaració de la inexistència d'infracció o responsabilitat.



Article 33. Actuacions complementàries

1. Abans de dictar resolució, l'òrgan competent per a resoldre podrà decidir, mitjançant un acord motivat, retornar l'expedient a la persona instructora per a la realització de les actuacions complementàries que al seu judici resulten indispensables per a resoldre el procediment. No tindran la consideració d'actuacions complementàries els informes que precedisquen immediatament a la resolució final del procediment.



2. L'acord de realització d'actuacions complementàries es notificarà a les persones, entitats i organitzacions interessades, i se'ls concedirà un termini de set dies per a formular les al·legacions que tinguen per pertinents després de la finalització d'aquestes.

3. Les actuacions complementàries hauran de practicar-se en un termini no superior a 15 dies. El termini per a resoldre el procediment quedarà suspés fins a la terminació de les actuacions complementàries.





Article 34. Resolució

1. L'òrgan competent dictarà resolució, que serà motivada i decidirà totes les qüestions plantejades per a les persones interessades i aquelles altres derivades del procediment.

2. La resolució s'adoptarà en el termini de 30 dies des de la notificació de la proposta de resolució a la persona presumptament responsable de la infracció.

3. En la resolució no es podran acceptar fets diferents dels determinats en la fase d'instrucció del procediment, excepte els que resulten, si escau, de la realització de les actuacions complementàries disposades per l'òrgan competent per a resoldre. No obstant això, quan l'òrgan competent per a resoldre considere que la infracció o la sanció és més greu que la determinada en la proposta de resolució, es notificarà a la persona presumptament responsable perquè aporte totes les al·legacions que considere convenients, i se li concedeix un termini de 15 dies.



4. Les resolucions dels procediments sancionadors inclouran la valoració de les proves practicades i especialment d'aquelles que constituïsquen els fonaments bàsics de la decisió, fixaran els fets i, si escau, la persona o persones responsables, la infracció o infraccions comeses i la sanció o sancions que s'imposen o bé la declaració de no-existència d'infracció o responsabilitat.

5. Les resolucions es notificaran a les persones responsables, amb indicació dels recursos que es puguen interposar contra aquesta, l'òrgan davant el qual han de presentar-se i els terminis per a interposar-los.

6. La resolució dels procediments sancionadors serà comunicada, per l'òrgan que l'haguera adoptada, en el termini de 10 dies des que fora ferma, per a la inscripció en el Registre de Grups d'Interés.





Article 35. Caducitat

Si no s'haguera dictat resolució transcorreguts 6 mesos des de la iniciació, es produirà la caducitat, de conformitat amb el que es disposa respecte al procediment sancionador en la legislació de procediment administratiu comú.



Article 36. Efectes de la resolució

1. Contra les resolucions que posen fi al procediment sancionador es podran interposar els recursos previstos en l'ordenament jurídic. Tant l'executivitat de la resolució com la seua suspensió cautelar si l'interessat manifesta a l'Administració la seua intenció d'interposar recurs contenciós administratiu es regiran pel que es disposa en la legislació sobre procediment administratiu comú de les administracions públiques, i en particular per l'assenyalat en l'apartat tercer de l'article 90 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

2. Les resolucions que posen fi al procediment sancionador podran adoptar les disposicions cautelars necessàries per a garantir l'eficàcia mentre no siguen executives, les quals podran consistir en el manteniment de les mesures provisionals que, si escau, s'hagueren adoptat de conformitat amb l'article 29.2 del present decret.





DISPOSICIONS ADDICIONALS



Primera. Convenis i altres mecanismes de col·laboració amb institucions, administracions públiques i altres entitats

Amb la finalitat de facilitar les seues funcions o la incorporació o l'accés al Registre de Grups d'Interés de la Generalitat, l'òrgan responsable d'aquest impulsarà la subscripció de convenis i altres mecanismes de col·laboració amb altres administracions públiques, institucions o qualssevol un altre tipus d'entitats.



Segona. Canals telemàtics d'alertes i denúncies

D'acord amb el que es disposa l'article 14.3 de la Llei 25/2018, es podran habilitar canals telemàtics accessibles des del Registre de grups d'interés de la Generalitat, perquè terceres persones puguen comunicar possibles casos d'informació continguda en el Registre de grups d'interés de la Generalitat que siga errònia o que continga una omissió rellevant, o d'incompliment de la llei esmentada. Es garantirà la confidencialitat de les persones comunicadores, sense que les persones encarregades de la seua gestió puguen identificar-les.





DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA



Única. Efectivitat d'obligacions

Les obligacions previstes en aquest decret seran efectives des de la seua entrada en vigor, sense altres excepcions que les de l'exigència del funcionament electrònic o les que pogueren resultar estrictament inherents a la disponibilitat de l'aplicació o sistema informàtic que suporte el nou Registre de Grups d'Interés de la Generalitat. Mitjançant resolució de la persona titular de la conselleria amb competències en matèria de grups d'interés es declararà expressament la disponibilitat i s'establirà un termini de tres mesos, comptats des de la data de la publicació d'aquesta resolució en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, a partir del qual seran exigibles totes les obligacions per al compliment de les quals siga necessari l'ús del citat sistema informàtic.







DISPOSICIONS FINALS



Primera. Habilitació per al desplegament normatiu

Es faculta la persona titular del departament al qual estiga adscrit el Registre de Grups d'Interés de la Generalitat perquè, en l'àmbit de les seues competències, dicte les disposicions necessàries per al desplegament d'aquest decret, i especialment a modificar i actualitzar mitjançant una ordre, quan siga procedent, l'annex de descripció de les categories i les subcategories del registre. No obstant això, aquesta habilitació no inclou la creació de noves categories i subcategories de grups d'interés de la Comunitat Valenciana, la qual cosa exigirà la modificació el present decret, dins del marc de la Llei 25/2018.



Segona. Entrada en vigor

Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 15 d'octubre de 2021



El president de la Generalitat,

XIMO PUIG I FERRER



La consellera de Participació, Transparència,

Cooperació i Qualitat Democràtica,

ROSA PÉREZ GARIJO

Mapa web