Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE 7/2015, d'1 de desembre, de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions en matèria d'instal·lació de joves agricultors, en el marc del Programa de Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana 2014-2020.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 7675 de 10.12.2015
Número identificador:  2015/9862
Referència Base de Dades:  009540/2015
 



ORDRE 7/2015, d'1 de desembre, de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions en matèria d'instal·lació de joves agricultors, en el marc del Programa de Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana 2014-2020. [2015/9862]

L'estructura agrària de la Comunitat Valenciana que en el passat generava problemes, en l'actualitat és un obstacle que condiciona la viabilitat de les explotacions i condueix a l'abandó de les terres i a la pèrdua d'efectius humans dedicats a l'activitat agrària. La crisi econòmica general i el nivell de preus que remunera amb dificultat l'esforç dels professionals agraris no és al·licient perquè joves amb preparació posen a disposició del sector les seues noves capacitats i visió empresarial.



El nou marc de programació 2014-2020 que inicia el Reglament (UE) 1305/2013, del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, relatiu a l'ajuda al desenvolupament rural a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), pel qual es deroga el Reglament (CE) 1698/2005, del Consell, ha permès d'analitzar els problemes derivats de l'obsolescència que guaita les nostres estructures productives i interpretar, en clau de futur, els elements que poden motivar l'entrada de joves com a titulars d'una explotació agrària i adquirir-ne la responsabilitat de la gestió.

La mesura 6 del Programa de Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana 2014-2020, adoptat per la Comissió Europea el 28 de juliol de 2015, relativa a la instal·lació de joves agricultors, pretén crear condicions adequades per a l'entrada d'agricultors adequadament formats. No de forma massiva, sinó incentivant selectivament determinats perfils d'explotació que, per la seua dimensió i característiques, puguen contribuir a crear explotacions viables. Així, la mesura es construeix entorn d'una ajuda en forma de prima estratificada, segons característiques objectives de l'explotació, que premia la major dimensió de les explotacions en què s'instal·larà el jove, o aquelles ubicades en àmbits amb reptes geogràfics, entre altres factors.

Aquesta mesura també persegueix millorar els resultats econòmics de les explotacions i facilitar-ne la reestructuració i modernització, en particular a fi d'incrementar la seua participació i orientació cap al mercat així com la diversificació agrícola. També pot contribuir a fomentar la inclusió social, la reducció de la pobresa i el desenvolupament econòmic en les zones rurals, facilitant la diversificació, la creació i el desenvolupament de xicotetes empreses i la creació d'ocupació.



Finalment, pot contribuir a l'objectiu transversal del foment de la innovació en les zones rurals, a través de la incorporació de millors tecnologies i l'augment de la capacitació i formació d'agricultors i ramaders.

En aplicació del Reglament (UE) 1305/2013, del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, relatiu a l'ajuda al Desenvolupament Rural a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), pel qual es deroga el Reglament (CE) 1698/2005, del Consell, i del Programa de Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana 2014-2020, en la part dispositiva d'aquesta ordre s'arrepleguen les bases reguladores i el procediment de concessió de les subvencions en matèria d'instal·lació de joves agricultors, en el marc del Programa de Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana 2014-2020.

Per tot això, a proposta del titular de la direcció general competent, de conformitat amb la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, i fent ús de les atribucions conferides per l'article 28 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, així com del Decret 158/2015, de 18 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, i pels articles 160.2 i 165 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions,



ORDENE



Article únic. Aprovació de les bases reguladores

S'aproven les bases reguladores de l'ajuda a la instal·lació de joves agricultors en el marc del Programa de Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana 2014-2020.



DISPOSICIONS ADDICIONALS



Primera. No subjecció a la política de la competència de la UE

En aplicació dels articles 1.4 i 7.4 del Decret 147/2007, de 7 de setembre, del Consell, pel qual es regula el procediment de notificació i comunicació a la Comissió Europea dels projectes de la Generalitat dirigits a establir, concedir o modificar ajudes públiques, s'especifica que a les ajudes regulades en la present ordre i a les convocatòries que es realitzen en aplicació d'aquesta, no els resulta aplicable l'article 107.1 del Tractat de Funcionament de la UE (TFUE), atès que els fons destinats a finançar les actuacions previstes tenen origen comunitari en el marc de les previsions de l'article 81 i 82 del Reglament (UE) 1305/2013, del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, relatiu a l'ajuda al desenvolupament rural a través del fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), ja que són fons que s'inclouen dins de l'àmbit d'aplicació de l'article 42 del TFUE en el marc del Programa de Desenvolupament Rural, complint per tant aquesta ordre amb els criteris establits en el Reglament (UE) 1305/2013.



Segona. Certificació d'explotacions agràries prioritàries i inscripció en el registre de titularitat compartida de la Comunitat Valenciana

A l'efecte de la verificació dels requisits establits en la Llei 19/1995, per a la certificació d'explotacions agràries prioritàries, i en l'Ordre 33/2010, de reconeixement de la titularitat compartida pel que fa a les unitats de treball agrari necessàries i els llindars de la renda unitària de treball de les explotacions, s'apliquen els mòduls i el procediment de càlcul establits en els annexos d'aquesta ordre.



DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA



Única

Totes aquelles sol·licituds de qualificació d'explotació prioritària i inscripció en el registre de titularitat compartida de la Comunitat Valenciana, iniciades amb anterioritat a l'entrada en vigor d'aquesta ordre, es resoldran d'acord amb els mòduls establits en l'Ordre de 25 de març de 2008, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.





DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única

Queda derogada l'Ordre de 25 de març de 2008, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions en matèria de modernització d'explotacions agrícoles i de primera instal·lació d'agricultors joves, en el marc del Programa de Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana 2007-2013.



DISPOSICIONS FINALS



Primera. Disposicions d'aplicació i desenvolupament

Es faculta el titular de la direcció general competent perquè dicte les disposicions d'aplicació tècnica d'aquesta ordre que siguen necessàries, en particular per a dictar les directrius d'orientació sectorial i productives previstes en l'article 8, apartat 3, lletra I.



Segona. Entrada en vigor

Aquesta ordre entrarà en vigor l'endemà de ser publicada en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



València,1 de desembre de 2015



La consellera d'Agricultura, Medi Ambient,

Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural,

ELENA CEBRIÁN CALVO

Bases reguladores per a la concessió d'ajudes a la instal·lació de joves agricultors, en règim de concurrència competitiva, en el marco del programa de desenvolupament rural de la Comunitat Valenciana 2014-2020



CAPÍTOL I

Objecte, àmbit d'aplicació i definicions



Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació

1. La present ordre desenvolupa, en l'àmbit d'aplicació del Programa de Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana 2014-2020, el que preveu l'article 19, apartat 1, lletra a, incís i, del Reglament (UE) 1305/2013, del Parlament Europeu i del Consell, relatiu a l'ajuda al desenvolupament rural a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural. L'objectiu d'aquesta mesura és facilitar als joves agricultors la seua instal·lació en explotacions agràries viables, sostenibles i competitives. També són objectius de l'ajuda el rejoveniment i la millora del nivell de formació dels titulars de les explotacions.

2. Aquest objectiu es materialitza per mitjà de la concessió d'una ajuda per a recolzar la primera instal·lació en explotacions que aconsegueixen la qualificació de prioritària, i que els beneficiaris de l'ajuda arriben a complir amb els requisits per a ser considerats agricultors actius i professionals.

3. La mesura es dirigeix als joves agricultors a fi que puguen instal·lar-se com a agricultors professionals per mitjà de titularitat exclusiva, compartida o en règim de cotitularitat d'una explotació agrària que arribe a poder ser qualificada de prioritària.

4. Així mateix, es pot accedir a l'ajuda a través de la integració com a soci en una entitat associativa amb personalitat jurídica, preexistent o de nova constitució, que siga titular d'una explotació agrària que arribe a poder ser qualificada de prioritària i en la qual el control de l'explotació recaiga en el beneficiari de l'ajuda. En aquest cas, l'activitat fonamental de la societat ha de ser l'agrària i ha de complir amb els requisits per a ser qualificada de microempresa o petita empresa, segons la definició de la Recomanació 2003/361/CE, de la Comissió.



5. Per a garantir la viabilitat de l'explotació, els joves han de presentar un pla empresarial que ha de començar a aplicar-se abans dels nou mesos següents a la concessió de l'ajuda, i permetre que abans dels divuit mesos següents a la data de la instal·lació el jove agricultor complisca els requisits establits per a poder ser considerat com a agricultor actiu.

6. En general, aquest pla empresarial ha de finalitzar com a màxim 18 mesos després de la data de la instal·lació i després de la seua execució ha de permetre que el jove complisca els requisits per a ser considerat agricultor professional i que l'explotació puga ser qualificada de prioritària. No obstant això, en funció de les característiques de l'explotació i, en particular, de la data d'entrada en producció de les inversions a realitzar, pot acceptar-se un període addicional de fins a 18 mesos per a la finalització del pla empresarial. Aquesta ampliació no eximeix de l'obligació de complir amb els requisits establits per a ser considerat agricultor actiu abans dels 18 mesos següents a la data de la instal·lació.



Article 2. Definicions

Als efectes de la present disposició s'apliquen les definicions contingudes en la Llei de 19 1995/, de 4 de juliol, de Modernització de les Explotacions Agràries. A més, es defineixen en el context d'aquesta ordre els conceptes següents:

1. Activitat agrària

El conjunt de treballs que es requereixen per a l'obtenció de productes agrícoles, ramaders i forestals. Així mateix, es considera com a activitat agrària la venda directa per part de l'agricultor o agricultors de la producció pròpia sense transformació, o la primera transformació d'aquesta, el producte final de la qual estiga inclòs en l'annex I de l'article 38 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea, dins dels elements que integren l'explotació, en mercats municipals o en llocs que no siguen establiments comercials permanents, considerant-se també activitat agrària tota aquella que implique la gestió o la direcció i gerència de l'explotació.

2. Agricultor actiu

Un titular d'una explotació serà considerat agricultor actiu d'acord amb el que preveu el títol II, capítol I, del Reial Decret 1075/2014, de 19 de desembre, sobre l'aplicació a partir de 2015 dels pagaments directes a l'agricultura i a la ramaderia, i a altres règims d'ajuda, així com sobre la gestió i control dels pagaments directes i dels pagaments al desenvolupament rural. Als efectes de l'ajuda regulada per aquesta ordre, els beneficiaris han de complir aquest requisit abans dels 18 mesos següents a la data de la instal·lació.

3. Agricultor professional

És la persona física que, sent titular d'una explotació agrària, almenys el 50 per cent de la seua renda total l'obté d'activitats agràries o altres activitats complementàries, sempre que la part de renda procedent directament de l'activitat agrària de la seua explotació no siga inferior al 25 per cent de la seua renda total, i el volum d'ocupació dedicat a activitats agràries o complementàries siga igual o superior a la meitat d'una Unitat de Treball Agrari.

A aquests efectes, es consideren activitats complementàries la participació i presència de la persona titular, com a conseqüència d'elecció pública, en institucions de caràcter representatiu, així com en òrgans de representació de caràcter sindical, cooperatiu o professional, sempre que aquests es troben vinculats al sector agrari. També es consideraran activitats complementàries les de transformació dels productes de l'explotació agrària i la venda directa dels productes transformats de la seua explotació, sempre que no siga la primera transformació especificada en l'apartat A, així com les relacionades amb la conservació de l'espai natural i protecció del medi ambient, el turisme rural o agroturisme, igual que les cinegètiques i artesanals realitzades en la seua explotació.



4. Primera Instal·lació com a titular d'explotació agrària prioritària

S'entén per primera instal·lació la primera vegada que el jove s'instal·la en una explotació agrària, com a agricultor professional, sota alguna de les modalitats següents:

a) Accés a la titularitat exclusiva o compartida d'una explotació agrària, que ha d'aconseguir la qualificació d'explotació prioritària després de l'execució del pla empresarial per compra, herència, pacte successori, donació, arrendament o figures jurídiques anàlogues, assumint el jove que s'hi instal·la, almenys, el 50 % dels riscos i de les responsabilitats civil, fiscal i social de la gestió de l'explotació.

b) Accés a la cotitularitat d'una explotació agrària que ha d'aconseguir la qualificació d'explotació prioritària després de l'execució del pla empresarial, d'acord amb el que disposa l'article 18 de la Llei 19/1995.



c) Integració com a soci en una entitat associativa amb personalitat jurídica, preexistent o de nova constitució, que siga titular d'una explotació agrària que abaste la qualificació d'explotació prioritària després de l'execució del pla empresarial.

Els requisits exigits a un jove agricultor que no s'instal·le com a titular únic de l'explotació són els mateixos que els exigits a qui així ho fera. En particular, ha de correspondre-li una dimensió equivalent de, com a mínim, una UTA, en aplicar el seu percentatge de participació en la titularitat de l'explotació.

En tots els casos el control de l'explotació ha de recaure en el jove agricultor. Si la instal·lació es realitza en una explotació el titular de la qual és una persona jurídica, el jove agricultor ha d'exercir un control efectiu i a llarg termini de la persona jurídica pel que fa a les decisions en termes de gestió, beneficis i riscos financers. En tot cas, el jove ha de formar part dels òrgans de govern de l'entitat i quedar inequívocament reflectit en els seus estatuts el control efectiu de l'entitat per la seua banda. Per a això, haurà de disposar de com a mínim el 51 % de vots en la presa de decisions de caràcter estratègic de la societat, almenys durant tot el període de temps en què es mantinguen actius els compromisos per al beneficiari.



5. Capacitació i competència professional suficient

Per a l'aplicació dels beneficis d'aquesta ordre, es considera que el jove posseeix prou capacitació i competència professional, si acredita trobar-se en algun dels supòsits següents:

– 100 hores en cursos de formació impartits en matèries relacionades amb les activitats agrícoles i/o ramaderes, o amb l'estalvi d'aigua i energia i amb la protecció del medi ambient, o l'adaptació de les explotacions al canvi climàtic, incloent-hi cursos de formació professional ocupacional relatius a les matèries esmentades.

– Titulació de Formació Professional de grau bàsic, mitjà o superior en matèries relacionades amb l'activitat exercida en l'explotació o titulacions equivalents de la família professional agrària.

– Titulació acadèmica universitària de grau mitjà o superior, grau o màster en matèries relacionades amb l'activitat exercida en l'explotació.



6. Data d'instal·lació efectiva

Als efectes de l'aplicació d'aquesta ordre, així com dels possibles compromisos arreplegats en qualsevol normativa reguladora, es considera com a data d'instal·lació aquella en què l'interessat adquireix la titularitat d'una explotació que abasta la dimensió equivalent de, com a mínim, una UTA, i estiga donat d'alta en el règim d'Hisenda i de la Seguretat Social que li corresponga per l'activitat exercida en aquella.



La data d'accés a la titularitat de l'explotació correspon a la data en què queda acreditada la propietat o arrendament de l'explotació o, en el cas d'instal·lació per mitjà de cotitularitat o incorporació a una persona jurídica, la de la formalització de l'acord de cotitularitat o d'adquisició de la qualitat de soci.

7. Pla empresarial

És el document que ha de presentar el jove que sol·licita ajuda econòmica per a la seua instal·lació i en el qual es descriuen els objectius, fases i el desenvolupament de les activitats agrícoles de nova explotació. El pla empresarial ha de contindre, com a mínim:

a) Situació inicial de l'explotació. Descripció detallada de l'explotació en què es pretén realitzar l'activitat agrària i en concret:



1r) Descripció cadastral de la base territorial, incloent-hi croquis d'aquelles parcel·les en què es preveja realitzar inversions, actuacions o millores i règim de la seua tinença.

2n) Descripció dels aprofitaments. La justificació d'aquest apartat es realitzarà d'acord amb el SIGPAC.

3r) Descripció dels béns mobles i immobles que componen l'explotació, fent constar l'any d'adquisició i el règim de la seua tinença.



4t) Descripció dels mitjans humans empleats en l'explotació.



b) Objectius a aconseguir en l'explotació i fases per a aconseguir-los.

c) Actuacions concretes per a aconseguir els objectius, en les matèries següents:

1r) Sostenibilitat mediambiental.

2n) Eficiència dels recursos utilitzats.

3r) Inversions i actuacions a realitzar sobre els elements de l'explotació.

4t) Formació. Nivells a aconseguir. Matèries en què se centra. Terminis per a aconseguir la capacitació necessària.

5è) Assessorament que es rebrà per a millorar el resultat econòmic i mediambiental de l'explotació i la capacitat d'adaptació al canvi climàtic de les explotacions i de les inversions a escometre.



6è) Altres activitats específiques

7è) Terminis en què es produirà la instal·lació i finalització del pla.



d) Estudi econòmic que acredite l'obtenció d'una renda procedent de les activitats agrícoles, ramaderes i, si és el cas, de les complementàries igual o superior a l'IPREM anual i una RUT igual o superior al 35 % de la renda de referència i inferior al 120 % d'aquesta.

8. Unitat de Treball Agrari (UTA)

Es defineix com l'ocupació equivalent a temps complet, és a dir, el total d'hores treballades dividit per la mitjana anual d'hores treballades a temps complet, i que s'estableix en 1920 hores a l'any (8 hores diàries per 240 dies laborables), valor equivalent al de la Unitat de Treball Agrari establida en l'Ordre de 13 de desembre de 1995, per la qual es desenvolupa la disposició final sisena de la Llei 19/1995, de 4 de juliol.



9. Directrius d'ordenació sectorial

Són les orientacions tècniques en matèria d'ordenació sectorial i productiva que establisca la Conselleria competent en matèria d'agricultura i desenvolupament rural per a l'àmbit d'aplicació de la mesura de primera instal·lació de joves agricultors. Aquestes orientacions s'adoptaran després de consulta amb les organitzacions representatives del sector agrari de la Comunitat Valenciana i hauran de ser tingudes en compte en els plans empresarials.

10. Explotacions agràries prioritàries

Es consideren explotacions agràries prioritàries aquelles que compleixen el que estableixen els articles 4, 5 i 6 de la Llei 19/1995. En particular:

a) Les explotacions que possibiliten l'ocupació de, almenys, una unitat de treball agrari, la renda unitària de treball de la qual siga igual o superior al 35 per cent de la renda de referència i inferior al 120 per cent d'aquesta i el de la qual titular siga una persona física que siga agricultor professional, posseïsca un nivell de capacitació agrària suficient, haja complit divuit anys i no haja complit seixanta-cinc anys, estiga donat d'alta en el règim especial de la Seguretat Social dels treballadors per compte propi o autònoms o, si és el cas, en el sistema especial per a treballadors per compte propi agraris inclòs en el Règim esmentat i residisca en la comarca on radique l'explotació o en les comarques limítrofes, tenint en compte la comercialització agrària establida en el Cens Agrari de l'Institut Nacional d'Estadística.

b) Les explotacions agràries que possibiliten l'ocupació, almenys, d'una unitat de treball agrari, la renda unitària de treball de la qual siga igual o superior al 35 per cent de la renda de referència i inferior al 120 per cent d'aquesta, i el titular de la qual siga una persona jurídica que responga a qualsevol de les alternatives següents:

1r) Societats cooperatives d'explotació comunitària de la terra o de treball associat dins de l'activitat agrària.

2n) Societats cooperatives, societats agràries de transformació, societats civils, societats laborals o societats mercantils que complisquen els requisits assenyalats en un dels tres guions següents:



– Que, almenys, el 50 per cent dels socis complisquen els requisits exigits als agricultors professionals.

– Que els dos terços dels socis que siguen responsables de la gestió i administració complisquen els requisits exigits als agricultors professionals, quant a dedicació al treball i procedència de rendes, referits a l'explotació associativa, així com la resta de requisits exigibles a les persones físiques titulars d'explotacions agràries prioritàries i que dos terços, almenys, del volum del treball desenvolupat en l'explotació siga aportat per socis que complisquen els requisits anteriorment assenyalats.



– Que l'explotació de què siga titular es constituïsca agrupant, almenys, dues terceres parts de la seua superfície sota una sola llinda, sempre que la superfície aportada per un sol soci en cap cas no supere el 40 per cent de la superfície total de l'explotació i, almenys, un soci complisca els requisits de procedència de rendes i dedicació de treball establits en la Llei 19/1995, per als agricultors a títol principal, així com la resta de requisits exigibles a les persones físiques titulars d'explotacions agràries prioritàries.



CAPÍTOL II

Requisits dels beneficiaris



Article 3. Requisits dels beneficiaris

Els beneficiaris de l'ajuda han de complir tots els requisits que s'arrepleguen en aquest article i acreditar el seu compliment segons s'estableix a continuació. Els requisits mínims que han de complir-se en el moment de la sol·licitud de l'ajuda s'arrepleguen en l'article 6 d'aquesta ordre, els necessaris per a accedir al primer pagament de l'ajuda en l'article 12, i els requisits per a sol·licitar el pagament final en l'article 13. No obstant això, els requisits que es complisquen en una fase anterior poden ser acreditats en aqueix moment.

1. Edat entre 18 anys i 40 anys, inclusivament, en el moment de presentar la sol·licitud.

S'acreditarà, previ consentiment per part de l'interessat per a demanar les dades esmentades, pels mitjans de què disposa la pròpia Administració.

2. Presentar un pla empresarial, que incloga el contingut mínim que s'especifica en l'apartat 7 de l'article 2.

En el pla empresarial han de descriure's els objectius que s'aconseguiran i els terminis en què es compliran els requisits exigibles a l'explotació i al seu titular, en particular:

a) Aconseguir la capacitació i competència professionals suficients, regulades en l'apartat 5 de l'article 2 d'aquesta ordre.

Les hores de cursos o formació acadèmica s'acreditaran per mitjà de fotocòpia compulsada dels diplomes, títols o certificat del responsable del centre corresponent, en el qual consten especificades les matèries impartides i la durada de la formació i el seu receptor.



En el cas de no comptar en el moment de la sol·licitud amb el nivell de capacitació adequat, ha de justificar-se en un període màxim de 27 mesos després de la concessió de l'ajuda, sense excedir 18 mesos des de la data de la seua instal·lació.

b) Arribar a obtindre unes rendes mínimes respecte a la Renda de Referència i a l'IPREM.

Els índexs que s'especifiquen en l'epígraf d de l'apartat 7 de l'article 2 es calcularan aplicant els criteris desenvolupats en els annexos d'aquesta ordre.

c) Que l'explotació tinga una dimensió equivalent mínima d'1 UTA.



Per al càlcul de la dimensió equivalent s'aplicarà la modulació de l'annex 1.

En general, el pla empresarial ha de tindre una durada màxima de 18 mesos, a partir de la data de la instal·lació i, després de la seua execució, ha de permetre que el jove complisca els requisits per a ser considerat agricultor professional i que l'explotació puga ser qualificada de prioritària.

No obstant això, en funció de les característiques de l'explotació i, en particular, de la data d'entrada en producció de les inversions a realitzar, pot acceptar-se un període addicional de fins a 18 mesos per a la finalització del pla empresarial. Aquesta ampliació no eximeix de l'obligació de complir amb els requisits establits per a ser considerat com a agricultor actiu abans dels 18 mesos següents a la data de la instal·lació.



El pla empresarial ha de començar a aplicar-se abans dels nou mesos següents a la data de concessió, i per al pagament total de les ajudes serà necessari que haja acabat d'aplicar-se. En tot cas, l'execució del pla no pot haver finalitzat en el moment de presentar la sol·licitud i, per tant, ha d'incloure actuacions a desenvolupar després de la concessió de l'ajuda.

3. Identificar un compte corrent per al cobrament de les ajudes i, en cas que no figure el Registre de Tercers de l'Agència Valenciana de Foment i Garantia Agrària, s'aportarà el corresponent document de domiciliació bancària de l'Organisme Pagador, Agència Valenciana de Foment i Garantia Agrària.

4. Justificar estar al corrent de les seues obligacions fiscals i amb la Seguretat Social.

S'acreditarà, previ consentiment per a demanar les dades oportunes per part de l'interessat, pels propis mitjans de què disposa l'Administració.

5. No estar incurs en cap dels supòsits previstos en el punt 2 de l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.

S'acreditarà, segons el punt 7 de l'article 13 de la mencionada llei, per mitjà de declaració responsable per part del beneficiari.

6. Haver iniciat el procés d'instal·lació en l'explotació agrària.

El procés d'instal·lació pot haver-se iniciat en un termini màxim de 24 mesos anteriors a la data de la presentació de la sol·licitud d'ajuda. Aquest requisit ha de confirmar-se per mitjà de l'acreditació de la titularitat per propietat o arrendament, o l'aportació del compromís ferm de compravenda o arrendament acordat amb el titular, de la superfície agrària o instal·lacions ramaderes que suposen almenys 0,2 UTA, o aportar el compromís d'integració en una entitat associativa amb personalitat jurídica que siga titular d'una explotació agrària que abaste la qualificació d'explotació prioritària després de l'execució del pla empresarial.



La instal·lació efectiva, segons es descriu en l'apartat 6 de l'article 2, ha de realitzar-se en un termini màxim de nou mesos a partir de la data de concessió.

A més, a fi de verificar que el procés d'instal·lació no s'ha iniciat amb antelació al termini de 24 mesos anteriors a la data de la presentació de la sol·licitud d'ajuda, els sol·licitants han d'aportar còpia de l'última declaració de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF), o document de l'Agència Tributària que acredite que el sol·licitant no ha presentat mai declaració de l'impost sobre la renda de les persones físiques.

7. Estar donat d'alta en Hisenda i Seguretat Social en el règim que li corresponga.

S'acreditarà per mitjà dels corresponents certificats de les administracions competents.

8. Ser titular d'una explotació en règim de propietat o arrendament.



a) En el cas que el règim de tinença siga l'arrendament:

1r) Contracte firmat entre l'arrendador i l'arrendatari en què s'especifique: la descripció cadastral de cada parcel·la inclosa la superfície, el preu de l'arrendament i la seua durada, que no podrà ser inferior a 5 anys; així com l'autorització del propietari, en cas de realitzar-se actuacions en les parcel·les arrendades.

2n) Liquidació de l'impost de Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats.

b) En el cas que el règim de tinença siga la propietat:

Es demanarà, pels mitjans de què disposa l'Administració, la descripció cadastral de cada parcel·la, inclosa la superfície. Quan aquesta no coincidisca amb la manifestada pel sol·licitant, pot admetre's com a acreditació un certificat recent de la Gerència Territorial de Cadastre, nota simple del Registre de la Propietat o a través de qualsevol altre mitjà vàlid en dret.

Així mateix, es demanarà la identificació, aprofitament i superfície dels recintes SIGPAC corresponents. En el cas que no estiguen actualitzats, independentment de l'obligació que tinga el seu titular per a tramitar-ne l'actualització, la base del càlcul de la mà d'obra equivalent als efectes del que disposa l'annex 3 d'aquesta ordre, serà el cultiu o aprofitament realment existent.

c) La titularitat del bestiar s'acreditarà per mitjà del llibre d'explotació ramadera actualitzat. Es comprovarà per part dels mitjans de què disposa l'Administració la inclusió de l'explotació en el REREGA.



d) Si la instal·lació és en una entitat, la titularitat de l'explotació s'acreditarà de la manera següent:

– Fotocòpia de la targeta d'identificació fiscal.

– Compromís d'indivisió per període de sis anys, si és el cas

– Acta o escriptura de constitució i reglament de funcionament.

– Nomenament de representant i el DNI de cada un dels membres.



– Integració efectiva del jove en la societat on es reconega que aquest assumeix un control efectiu i a llarg termini de la persona jurídica.

En tots els casos caldrà tindre en compte allò que s'ha especificat en l'apartat 4 de l'article 2 d'aquesta ordre.

9. Utilitzar un servei d'assessorament reconegut per l'administració.



S'acreditarà per mitjà de certificat emès per l'entitat corresponent.



10. Instal·lar-se com a agricultor actiu tal com es defineix en l'apartat 2 de l'article 2, d'aquesta ordre.

11. Instal·lar-se com a agricultor professional tal com es defineix en l'apartat 3 de l'article 2, d'aquesta ordre.

L'acreditació dels apartats 10 i 11 es realitzarà:

a) Quant a l'acreditació de rendes, per mitjà de la declaració d'IRPF, segons els criteris de la Llei 19/1995, de 4 de juliol de Modernització de les Explotacions Agràries. Si en aquella constaren ingressos procedents d'activitats no relacionades amb l'activitat exercida en l'explotació, bé del beneficiari o de qualsevol altre membre de la unitat familiar, haurà d'aportar-se certificat que acredite la procedència dels ingressos esmentats i el seu perceptor.

Així mateix, es tindrà en compte el que estableix Ordre APA/171/2006, de 26 de gener, per la qual es modifica l'Ordre de 13 de desembre de 1995, que desenvolupa l'apartat 1 de l'article 16, i la disposició final sexta de la Llei 19/1995, de 4 de juliol, de Modernització de les Explotacions Agràries, i que estableix el sistema d'estimació objectiva per al càlcul de la renda total del titular i de la renda unitària de treball.

b) Respecte a l'activitat exercida, l'acreditació es realitzarà per mitjà d'un informe de vida laboral actualitzat que demostre la cotització en el règim corresponent per l'activitat exercida en l'explotació. Si hi ha cotització per més d'un règim, ha de presentar-se certificat de la Seguretat Social que acredite tots els règims pels quals es cotitza.

L'afiliació a la Seguretat Social s'acreditarà per mitjà de certificat, informe actualitzat de vida laboral expedit per la Tresoreria de la Seguretat Social o qualsevol altre document fefaent.

12. Comptar amb la competència i capacitació d'acord amb l'apartat 5 de l'article 2 i amb l'epígraf a de l'apartat 2 de l'article 3.

S'acreditarà per mitjà del corresponent diploma o certificat emès pel responsable del centre que l'imparteix.

13. Instal·lar-se en una explotació agrària prioritària.

Han d'acreditar-se la totalitat dels requisits de la Llei 19/1995, de 4 de juliol de Modernització de les Explotacions Agràries, respecte al titular i la seua explotació i, si és el cas, a l'entitat associativa.

14. Complir el que estableix el Decret 32/2006, de 10 de març, del Consell, sobre el Reglament per a l'execució de la Llei 2/1989, de 3 de març, de la Generalitat, d'impacte ambiental, per a la determinació de l'exigència de la declaració o estimació d'impacte mitjà ambiental, segons els casos que la norma determina.

S'acreditarà amb la presentació de la preceptiva declaració positiva d'impacte ambiental junt amb la sol·licitud de pagament final de l'ajuda.

15. Complir la normativa d'integració laboral de persones amb discapacitat conforme el Decret 279/2004, de 17 de desembre.

S'acreditarà per mitjà de declaració responsable per part del beneficiari.

16. Mà d'obra de l'explotació.

En el cas d'explotacions la dimensió equivalent de les quals siga superior a 2 UTA, segons els mòduls de l'annex 1, i en tot cas si la instal·lació es produeix en una entitat associativa, ha d'acreditar-se la mà d'obra.

La mà d'obra assalariada s'acredita per mitjà de fotocòpia compulsada dels TC-1 i TC-2, o document de cotització requerit per la Seguretat Social, o per mitjà de justificació de la despesa generada a través d'empreses de serveis amb especificació del temps ocupat en l'explotació i dels treballs realitzats.

17. Producció ecològica o acollida a altres figures de qualitat diferenciada agroalimentària descrites en l'article 16.1.a del Reglament (UE) 1305/2013.

Ha d'acreditar-se per mitjà de certificat dels corresponents organismes reguladors o òrgans de gestió.

18. Complir el que estableix l'article 3 de la Llei 2/2015, de 2 d'abril, de la Generalitat, de transparència, bon govern i participació ciutadana de la Comunitat Valenciana, respecte a l'obligatorietat de donar l'adequada publicitat al caràcter públic del finançament de les actuacions objecte de subvenció, d'acord amb el que estableixen els punts 2 i 3 de l'article 3 de la Llei 2/2015.



CAPÍTOL III

Ajudes



Article 4. Tipus d'ajuda

L'ajuda consisteix en una prima a un tant alçat l'import global de la qual depèn de factors socioeconòmics associats al sol·licitant i o/a l'explotació.



Article 5. Import de les ajudes

1. Les ajudes a la primera instal·lació d'agricultors joves consisteixen en una prima la quantia bàsica de la qual s'estableix en 20.000 euros, que pot incrementar-se en els imports següents:

a) 5.000 euros quan el jove agricultor s'instal·la com a membre d'una entitat associativa, que no siga unipersonal, amb personalitat jurídica que siga titular d'una explotació agrària que abaste la qualificació d'explotació prioritària després de l'execució del pla empresarial. Les sol·licituds que puguen acollir-se a aquest increment de l'import base no podran acollir-se als apartats b i c.

b) 10.000 euros quan en la sol·licitud d'ajuda es preveja la utilització de més de 2 UTA, i fins a 3 UTA després de la implementació del pla empresarial.

c) 15.000 euros quan en la sol·licitud d'ajuda es preveja la utilització de més de 3 UTA, després de la implementació del pla empresarial.

d) 10.000 euros per a les sol·licituds que prevegen la instal·lació en una explotació mixta amb almenys 0,5 UTA, en el conjunt d'orientacions agrícoles, i 0,5 en el conjunt d'orientacions ramaderes. Aquest tipus d'explotacions mixtes poden contribuir a millorar la viabilitat de l'explotació, en diversificar la producció, però tenen uns costos d'instal·lació majors com a conseqüència de les diferents necessitats de cada orientació que escau compensar.

e) 5.000 euros si l'explotació es troba ubicada majoritàriament en zones amb limitacions naturals o altres limitacions específiques, segons el Programa de Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana 2014-2020, o en zones incloses en la xarxa Natura 2000.

f) 15.000 euros si l'explotació es troba ubicada majoritàriament en zones de muntanya, segons el Programa de Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana 2014-2020. Aquest apartat és excloent amb l'anterior.

g) 5.000 euros si la sol·licitud preveu que l'explotació dispose d'instal·lacions per al condicionament i/o transformació, almenys, del 25 % de la producció obtinguda en l'explotació.

h) 5.000 euros si el pla empresarial contempla la recuperació de terres en estat d'abandó, que suposen almenys l'equivalent a 0,3 UTA. El compliment d'aquesta condició ha de verificar-se a través del SIGPAC o per mitjà d'informe dels serveis tècnics de l'Administració. Aquest increment compensa el cost addicional que suposa la instal·lació en una explotació en què part de les superfícies que no es troben en producció i, per tant, requereixen inversions addicionals per a la recuperació agronòmica de les terres.

2. En tot cas, l'import total de l'ajuda pot aconseguir com a màxim els 70.000 euros.

3. El pagament de l'ajuda es realitzarà en dos trams. El primer d'ells suposarà el 70 % del total de l'ajuda, i s'abonarà quan el jove acredite la seua instal·lació efectiva.

4. Tal com es defineix en l'apartat 6, de l'article 2, es considera que el jove està efectivament instal·lat i, per tant, pot accedir al primer tram de l'ajuda quan puga acreditar la titularitat d'una explotació que abaste la dimensió equivalent de com a mínim una UTA, i estiga donat d'alta en el règim d'Hisenda i de la Seguretat Social que li corresponga per l'activitat exercida en aquella.

5. El segon pagament corresponent al 30 % del total de l'ajuda està supeditat que l'explotació abaste la qualificació d'explotació prioritària després de l'execució del pla empresarial.

6. Una vegada que el beneficiari de l'ajuda comunique la finalització de l'execució del pla empresarial, junt amb la presentació de la sol·licitud de pagament final de l'ajuda, es verificarà que s'han complit les condicions que foren valorades en el procés de càlcul de l'import de l'ajuda, calculant-se el nou import definitiu en el cas que s'hi haguera produït cap variació.

7. Si es verifica l'incompliment d'alguna condició relativa a l'import de l'ajuda que corresponga també a un criteri de baremació, es procedirà a calcular la nova puntuació de l'expedient, podent arribar a la denegació de l'ajuda i a sol·licitar-se el reintegrament dels imports ja pagats, incrementats amb l'interès de demora legalment establit, si després de la nova baremació l'interessat perd el dret a l'ajuda.





CAPÍTOL IV

Sol·licitants de l'ajuda



Article 6. Sol·licitants

1. Poden sol·licitar l'ajuda a la primera instal·lació els joves que desitgen incorporar-se a l'activitat agrària o, si és el cas, que hagen iniciat el procés per a la seua instal·lació dins dels 24 mesos anteriors a la presentació de la sol·licitud d'ajuda, es comprometen a complir amb la resta de requisits de la mesura, i sempre que no hagen tingut ingressos, incloent-hi ajudes, per activitats agràries incompatibles amb el termini màxim de 24 mesos anteriors a la presentació de la sol·licitud d'ajuda establit per a haver iniciat el procés d'instal·lació.

2. Els sol·licitants de les ajudes han de complir i acreditar segons s'estableix en l'article 3 d'aquesta ordre, com a mínim, els requisits, que es detallen a continuació i que han de ser efectius en el moment de presentació de la sol·licitud de l'ajuda:

a) Edat entre 18 anys i 40 anys, inclusivament.

b) Presentar un Pla Empresarial que incloga actuacions o inversions a realitzar en l'explotació l'execució del qual no haja finalitzat en el moment de presentar la sol·licitud i, per tant, incloga actuacions a desenvolupar després de la concessió de l'ajuda.

c) Identificar un compte corrent per al cobrament de les ajudes.

d) Justificar estar al corrent de les seues obligacions fiscals i amb la Seguretat Social.

e) No estar incurs en cap dels supòsits previstos en el punt 2 de l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.

f) Haver iniciat el procés d'instal·lació en l'explotació agrària, segons s'estableix en l'apartat 6 de l'article 3, en un termini màxim de 24 mesos anteriors a la presentació de la sol·licitud d'ajuda.

3. En el cas de sol·licitants en règim de cotitularitat o titularitat compartida d'una explotació que complisquen ambdós els requisits per a la primera instal·lació, podran sol·licitar la condició de beneficiaris de l'ajuda i distribuir-la a parts iguals.



CAPÍTOL V

Sol·licitud d'ajuda i tramitació de la concessió



Article 7. Presentació de sol·licituds

1. Es presentaran les sol·licituds d'ajudes acompanyades de la documentació requerida en les oficines comarcals (d'ara en avant OCAPA), en les direccions territorials de la conselleria competent en matèria agrària, o en qualsevol dels altres llocs referits en la legislació vigent sobre procediment administratiu.

2. La conselleria competent en matèria agrària facilitarà models normalitzats específics, podent-se trobar les sol·licituds en les OCAPA, en els centres PROP de la Generalitat o en el seu web (http://www.gva.es).



3. El termini per a la presentació de sol·licituds d'ajudes, vindrà reflectit en la convocatòria que es publicarà en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



Article 8. Estudi i baremació

1. La instrucció del procediment correspon a les oficines comarcals de la conselleria competent en matèria agrària. En cas de detectar-se deficiències o falta de documentació que haja d'esmenar l'interessat, se li requerirà per escrit concedint-li un termini de 10 dies per a l'aportació de la informació i/o documentació pertinent, informant-lo que de no fer-ho, se'l donarà per desistit de la seua sol·licitud. Finalitzada la fase d'instrucció, per part de les oficines comarcals s'emetrà per a cada expedient un informe en què s'especifique si, amb la informació que es troba en el seu poder, la sol·licitud compleix amb els requisits establits per a accedir a l'ajuda.

2. Les ajudes regulades per aquesta disposició es tramitaran en règim de concurrència competitiva. Per a això, les sol·licituds presentades que reunisquen els requisits per a la seua aprovació, seran estudiades per una comissió avaluadora integrada pel subdirector general competent en la matèria, el cap de servei responsable de la mesura, i dos tècnics designats pel titular de la direcció general amb competència en aquestes ajudes.

3. Els expedients seran puntuats per la comissió avaluadora seguint els criteris següents, i s'ordenaran de major a menor puntuació, constituint l'ordre de prioritats per a la seua aprovació:

a) Sol·licituds en què el pla empresarial preveja la utilització de més de 2 UTA en l'explotació, després de la implementació del pla empresarial (10 punts).

b) Sol·licituds corresponents a joves que s'instal·len per mitjà de la seua incorporació a entitats associatives que aconsegueixen la qualificació d'explotació prioritària, en què el control de l'explotació recaiga en el beneficiari de l'ajuda (10 punts).

c) Sol·licituds relatives a explotacions ubicades en zones amb limitacions naturals o altres limitacions específiques previstes en l'article 32 del R(UE) 1.305/2013, o incloses en la Xarxa Natura 2000 (5 punts).



d) Explotacions ubicades en municipis d'aplicació de la mesura LEADER no incloses en l'apartat anterior (3 punts).

e) Sol·licituds corresponents a dones que accedisquen a la titularitat de l'explotació, de forma individual o per mitjà de titularitat compartida, segons es defineix en la Llei 35/2011, de titularitat compartida de les explotacions agràries (5 punts).

f) Sol·licituds acollides a la modalitat de titularitat compartida (5 punts).

g) Sol·licituds que incloguen actuacions que tinguen un objectiu mediambiental, d'estalvi energètic o lluita contra el canvi climàtic (5 punts).

h) Sol·licituds en què més del 50 % de les UTA de l'explotació estiguen dedicades a producció ecològica o altres produccions de qualitat diferenciada, descrites en l'article 16.1.a del Reglament (UE) 1.305/2013 (7 punts).

i) Sol·licituds que contemplen la integració del titular de l'explotació en una entitat associativa per a la transformació i/o comercialització, almenys, del 25 % de la producció de l'explotació (3 punts).

j) Sol·licituds que complisquen amb les directrius d'orientació sectorial i productives que establisca la Conselleria competent en cada convocatòria (10 punts).

4. Una vegada baremades totes les sol·licituds, s'ordenaran d'acord amb la puntuació total obtinguda. En cas d'empat es tindrà en compte l'edat del sol·licitant, concedint-se prioritat a les sol·licituds corresponents als sol·licitants de major edat.

5. Per part de la direcció general competent s'establirà en cada convocatòria que es realitze un llindar de puntuació, que hauran de superar les sol·licituds presentades per a poder tindre dret a la concessió de l'ajuda.

6. Les condicions inicialment valorades en el procés de baremació han de mantindre's durant els 5 anys següents a la concessió de l'ajuda. Si es verifica l'incompliment d'alguna d'aquestes condicions, es procedirà a calcular la nova puntuació de l'expedient, podent arribar a la denegació de l'ajuda i a sol·licitar-se el reintegrament dels imports ja pagats, incrementats amb l'interès de demora legalment establit, si després de la nova baremació l'expedient perd el dret a l'ajuda. Si l'incompliment d'un criteri de baremació correspon també a una condició relativa a l'import de l'ajuda, es procedirà a calcular el nou import definitiu de l'ajuda.

7. La comissió avaluadora proposarà l'aprovació d'aquells expedients que, complint els requisits de la convocatòria, i segons l'ordre de prioritat anterior, puguen ser atesos d'acord amb la dotació pressupostària prevista.

8. Les propostes de concessió o denegació de les ajudes seran traslladades a l'òrgan competent per a la seua resolució. El titular d'Agència Valenciana de Foment i Garantia Agrària és el competent per a resoldre sobre la concessió, el pagament, reintegrament i revocació de les ajudes, sense perjuí de les possibles delegacions existents.

9. Al mateix temps, les sol·licituds d'ajuda que no puguen ser ateses per excedir l'import global màxim de la convocatòria seran desestimades, d'acord amb el que estableix l'article 39 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions.



Article 9. Concessió de les ajudes

1. S'estableix un termini de sis mesos per a resoldre les sol·licituds d'ajuda, comptats a partir de la data de la publicació de la convocatòria podent entendre's desestimades si transcorregut el termini esmentat no s'ha dictat la corresponent resolució.

2. Les resolucions seran notificades als interessats, tot motivant-ne degudament el sentit. Es podrà interposar un recurs potestatiu de reposició davant del titular de l'Agència Valenciana de Foment i Garantia Agrària, en el termini d'un mes a comptar de l'endemà de la notificació, de conformitat amb la legislació vigent sobre procediment administratiu, o bé directament recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos comptats des de l'endemà a la notificació, de conformitat amb el que estableixen els articles 10 i 46 de la Llei de la jurisdicció contenciosa administrativa.





Article 10. Modificació de la resolució de concessió

1. En general, ha d'entendre's que el projecte d'activitat a desenvolupar establit en el pla empresarial és inalterable quant al seu contingut, objectius i termini d'execució. No obstant això, considerant la possibilitat que circumstàncies no previstes inicialment facen necessària la introducció d'alguna variació en el pla inicialment aprovat, es permet sol·licitar canvis quant al contingut o termini d'execució del pla empresarial.



2. D'aquesta manera, els beneficiaris poden sol·licitar un canvi d'anualitat pressupostària o modificació dels terminis previstos en la resolució de concessió, justificant degudament tal petició. La sol·licitud serà informada per l'oficina comarcal de la conselleria competent en matèria agrària, traslladant-la al servei responsable de les ajudes. Aquest servei elevarà proposta de resolució a l'òrgan competent per a resoldre, que quedarà supeditada a la disposició de crèdit suficient. En tot cas, la modificació no pot alterar l'obligació del beneficiari d'iniciar l'execució del pla empresarial dins del termini dels nou mesos posteriors a la data de concessió, i de complir el requisit d'aconseguir la condició d'agricultor actiu en el termini de 18 mesos després de la data de la instal·lació.



3. En el cas que se sol·liciten modificacions que afecten el contingut del pla empresarial aprovat, ha de tindre's en compte que només poden ser conseqüència de circumstàncies no previstes inicialment, no han d'afectar les condicions essencials del projecte ni la concurrència de les sol·licituds, i han de permetre garantir el compliment efectiu de l'interès públic perseguit per la subvenció. En tot cas, les sol·licituds de modificació hauran de ser estudiades i obligaran el beneficiari a presentar un nou pla, que haurà d'acreditar el manteniment de les condicions que en van permetre l'aprovació inicial i els marges i índexs que es van exigir en el moment de la concessió, una vegada aplicades les modificacions, sense que puguen comportar en cap cas un increment de l'ajuda.





CAPÍTOL VI

Sol·licitud i tramitació del pagament



Article 11. Sol·licitud de pagament de les ajudes

1. El beneficiari està obligat a sol·licitar el pagament de les ajudes concedides, segons els termes d'aquestes bases reguladores.

2. La sol·licitud del pagament anirà acompanyada de la documentació pertinent. Aquestes comunicacions permetran la comprovació i la verificació per personal tècnic de la correcta execució dels compromisos previstos, que comportarà, si és el cas, la resolució d'autorització del pagament de les ajudes corresponents.

3. Per incompliment de l'objecte de l'ajuda concedida, incompliment dels criteris de baremació aplicats, incompliment de compromisos adquirits o qualsevol altre incompliment dels requisits que van motivar la concessió de l'ajuda, el personal tècnic que participe en la instrucció de les ajudes emetrà un informe que podrà donar lloc a la resolució de denegació del pagament de les ajudes aprovades.

4. Per part del servei amb competència en aquestes ajudes i d'acord amb el que disposa el manual de procediment corresponent, es comprovarà la documentació aportada, junt amb les dades i informes necessaris, formulant-se proposta de resolució motivada, de la qual es donarà trasllat a l'òrgan competent per a resoldre sobre l'autorització o denegació del pagament de l'ajuda. El titular d'Agència Valenciana de Foment i Garantia Agrària és el competent per a resoldre sobre la concessió, el pagament, reintegrament i revocació de les ajudes, sense perjuí de les possibles delegacions existents.

5. Contra la resolució anterior es podrà interposar un recurs potestatiu de reposició davant del titular de l'Agència Valenciana de Foment i Garantia Agrària, en el termini d'un mes a comptar de l'endemà de la notificació, de conformitat amb el que estableix la legislació vigent sobre procediment administratiu, o bé directament recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos, comptats des de l'endemà de la notificació, de conformitat amb el que estableixen els articles 10 i 46 de la Llei de la jurisdicció contenciosa administrativa.





Article 12. Requisits per a acreditar la instal·lació i sol·licitar el primer pagament de l'ajuda

Una vegada realitzada la instal·lació, en el termini màxim de nou mesos posteriors a la data de concessió, l'interessat presentarà per escrit la sol·licitud del primer pagament de l'ajuda en l'oficina comarcal corresponent. Amb la sol·licitud esmentada, haurà de presentar la documentació justificativa que s'ha realitzat la instal·lació efectiva en l'explotació. Per a això, haurà d'acreditar, si no ho haguera fet abans, els requisits que es detallen a continuació, segons s'estableix en l'article 3 d'aquesta ordre:

a) Alta en el règim d'Hisenda i Seguretat Social que li corresponga.



b) Titularitat de l'explotació.

c) Acreditació de la utilització d'un servei d'assessorament reconegut per l'Administració.

d) Estar al corrent de les seues obligacions fiscals i amb la Seguretat Social.



Article 13. Requisits per a acreditar la finalització del pla empresarial i sol·licitar el pagament final de l'ajuda

1. Una vegada finalitzada l'aplicació del pla empresarial, l'interessat ha de presentar per escrit la sol·licitud del pagament de l'ajuda en l'oficina comarcal corresponent. Amb la sol·licitud esmentada ha d'acreditar, si no ho ha fet abans, la resta de requisits indicats en l'article 3 d'aquesta ordre, que es detallen a continuació, i qualsevol altre extrem arreplegat en el pla empresarial que no haja sigut acreditat amb anterioritat.

a) Ser agricultor actiu.

b) Ser agricultor professional.

c) Comptar amb competència i capacitació suficient.

d) Qualificació de la seua explotació com prioritària.

e) Complir el que estableix el Decret 32/2006, d'Impacte Ambiental, tal com es disposa en l'apartat 14 de l'article 3 d'aquesta ordre.



f) Complir el que estableix el Decret 279/2004, d'Integració laboral, tal com es disposa en l'apartat 15 de l'article 3 d'aquesta ordre.



g) Estar al corrent de les seues obligacions fiscals i amb la Seguretat Social.

h) En el cas d'explotacions la dimensió equivalent de les quals siga superior a 2 UTA, segons els mòduls de l'annex 1, i en tot cas si la instal·lació es produeix en una entitat associativa, ha d'acreditar la mà d'obra.

2. La sol·licitud de pagament final ha de presentar-se com a màxim 18 mesos després de la data de la instal·lació, i després de l'execució del pla empresarial que ha de permetre que el jove complisca els requisits per a ser considerat agricultor professional i l'explotació puga ser qualificada de prioritària.

3. No obstant això, en el cas que en funció de les característiques de l'explotació i, en particular, de la data d'entrada en producció de les inversions a realitzar, s'haja autoritzat un termini addicional de fins a 18 mesos per a la finalització del pla empresarial, també s'amplia el termini de presentació de la sol·licitud de pagament final. No obstant això, en aquest cas, es verificarà el compliment del requisit de ser agricultor actiu en complir-se 18 mesos des de la data de la instal·lació.



CAPÍTOL VII

Compromisos, seguiment i control



Article 14. Compromisos

1. El beneficiari de l'ajuda a la primera instal·lació ha de comprometre's a mantindre la condició d'agricultor actiu i agricultor professional, així com les condicions que van permetre el seu accés a l'ajuda durant 5 anys des de la data de concessió de l'ajuda.

2. El beneficiari de l'ajuda està obligat a facilitar en tot moment als serveis tècnics disposats per l'Administració, la realització dels controls necessaris per a comprovar la correcta concessió de l'ajuda i el compliment de compromisos. Així mateix està obligat a presentar qualsevol documentació requerida pels tècnics competents en la instrucció dels expedients o en el seu control, que acredite el compliment dels compromisos esmentats.

3. També ha d'aportar la informació necessària requerida, tècnica, econòmica i laboral per a l'elaboració d'indicadors de seguiment de la mesura.

4. Qualsevol variació que afecte les dades i documentació entregada a l'Administració en el context de tramitació d'aquesta ajuda, ha de ser informada immediatament la Conselleria competent en matèria agrària. L'incompliment dels compromisos adquirits podrà, excepte cas de força major, donar lloc a l'inici de l'expedient de reintegrament de les ajudes pagades, incrementades amb l'interès de demora legalment establit.





Article 15. Seguiment i control

1. Els beneficiaris de les ajudes se sotmetran a controls administratius, sobre el terreny i a posteriori, així com a qualsevol altra actuació de comprovació i control financer que corresponga a la Intervenció General, i a qualsevol altre organisme amb competències de control sobre fons FEADER, aportant-hi quanta informació que li siga requerida en l'exercici de les actuacions esmentades.

2. L'organització i realització dels controls s'efectuarà d'acord amb les disposicions generals que siguen aplicables, establides en el capítol II del títol IV del Reglament d'execució (UE) 809/2014, pel qual s'estableixen disposicions d'aplicació del Reglament (UE) 1306/2013, pel que fa al sistema integrat de gestió i control, les mesures de desenvolupament rural i la condicionalitat. En particular, d'acord amb el que estableix l'article 57 del reglament adés esmentat, es realitzaran controls administratius i controls sobre el terreny per mostreig, a fi de verificar la correcta execució del pla empresarial, de conformitat amb l'article 19, apartats 4 i 5 del Reglament (UE) 1305/2013, i amb l'article 8 del Reglament d'execució (UE) 808/2014, així com el manteniment de la condició d'agricultor actiu i agricultor professional i de les condicions que van permetre el seu accés a l'ajuda durant els 5 anys següents a la concessió de l'ajuda.



3. D'acord amb el que estableix l'article 169.3 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions, per part de la direcció general competent s'elaborarà un pla de controls que haurà de ser aprovat amb caràcter previ a la seua execució, i en el qual s'especificaran els tipus de control a efectuar, els criteris de selecció de la mostra i el percentatge mínim d'ajuda a controlar respecte a l'import global.

4. En aquests controls es comprovarà el compliment dels objectius, requisits i compromisos adquirits. Així mateix, es verificarà que els sol·licitants no han creat artificialment les condicions per a complir els requisits establits per a accedir a l'ajuda, o per al compliment dels requisits derivats de la definició d'agricultor actiu i agricultor professional, en particular que no s'ha produït l'adquisició o arrendament de superfícies amb l'únic objectiu de justificar la superfície de l'explotació, sense que s'observe cap finalitat de caràcter empresarial, la inscripció en el registre d'explotacions ramaderes REREGA sense justificació d'activitat ramadera, o l'aportació de declaracions d'ingressos a fi de complir els requisits referits a les rendes que no corresponguen a la situació real del sol·licitant.



Article 16. Incompliments i reintegraments

1. En el cas que, en qualsevol dels controls especificats en l'article anterior, s'hi detecten incompliments dels requisits o compromisos establits, es podrà denegar l'ajuda corresponent, o sol·licitar-ne el reintegrament si ja ha sigut abonada, incrementada amb l'interès de demora legalment establit, si es considera que no s'han respectat els requisits per a accedir a l'ajuda o per al seu manteniment. En particular, es perd el dret a l'ajuda concedida si transcorreguts els terminis i, si és el cas, les pròrrogues aprovades per a l'inici de l'activitat i/o la correcta execució del Pla empresarial, no s'ha adquirit la competència i capacitació suficient en el termini establit en l'article 3.b, o si durant el període de cinc anys posterior a la data de concessió es produeix el cessament de l'activitat o la pèrdua de la condició d'agricultor actiu o agricultor professional.

2. També seran causes de reintegrament, les previstes en la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, entre elles, la resistència o obstrucció a les actuacions de comprovació i control previstes en l'article 15. A més, en el cas que es detecten incompliments greus, falsedats, intencionalitat o negligència, el beneficiari pot quedar exclòs de la línia d'ajuda durant l'any natural en què s'haja detectat l'incompliment i l'any natural següent.

3. En tot cas, no s'aplicaran reduccions en casos de força major, com els següents:

a) Mort del beneficiari.

b) Incapacitat permanent total per a la professió habitual, incapacitat permanent absoluta per al treball o gran invalidesa.

c) Abandó de la condició de titular de l'explotació, motivat per alguna de les següents causes, que hauran de ser estimades per la Conselleria competent en matèria agrària:

1r) Expropiació total o d'una part important de l'explotació, si l'expropiació esmentada no era previsible el dia en què es van subscriure els compromisos.

2n) Catàstrofes naturals o accidentals que afecten greument l'explotació.

3r) Epizoòtia que afecte la totalitat o una part del bestiar productor.



4t) S'assimila a causa de força major la derivada d'una decisió administrativa o sentència judicial, que impedisca o limite al beneficiari el compliment dels requisits.



CAPÍTOL VIII

Finançament, informació i publicitat



Article 17. Finançament

1. Les quanties totals màximes aplicables en cada convocatòria es publicaran mitjançant una resolució del director de l'Agència Valenciana de Foment i Garantia Agrària en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

2. El finançament de la mesura es farà amb càrrec a les assignacions previstes en el Programa de Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana 2014-2020, segons els percentatges de cofinançament que estableix el document esmentat.



Article 18. Informació i publicitat

1. En la resolució de concessió s'indicarà expressament que l'ajuda està subvencionada pel FEADER, en virtut del Programa de Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana 2014-2020, així com es farà menció de la Submesura 6.1. Ajuda a la instal·lació de joves agricultors del Programa de Desenvolupament Rural (PDR), en el qual s'emmarca la mesura objecte d'ajuda.

2. D'acord amb el que estableix l'article 18 de la Llei 38/2003, General de subvencions, l'Agència Valenciana de Foment i Garantia Agrària, com a autoritat de gestió del PDR, publicarà en versió electrònica o impresa, la relació de beneficiaris, els imports corresponents de les ajudes concedides i la seua finalitat així com la indicació de la convocatòria, el programa i crèdit pressupostari a què s'imputen.







ANNEX 3

Càlculs, índexs, marges i mètode d'obtenció

de la renda unitària de treball



I. Càlcul de les unitats de treball agrari de l'explotació

Les unitats de treball agrari totals de l'explotació es quantifiquen en funció dels mòduls establits en l'annex 1 d'aquesta ordre. La diferència entre les unitats de treball agrari totals i les d'aportació pròpia i familiar es consideren procedents de la mà d'obra assalariada.



En el cas d'explotacions la dimensió equivalent del qual siga superior a 6 UTA, segons els mòduls de l'annex 1, i en tot cas si la instal·lació es produeix en una entitat associativa, ha d'acreditar-se'n la mà d'obra. La mà obra assalariada ha d'acreditar-se per mitjà de fotocòpia compulsada dels documents TC-1 i TC-2 o document de cotització requerit per la Seguretat Social, o per mitjà de justificació de la despesa generada a través d'empreses de serveis amb especificació del temps ocupat en l'explotació i dels treballs realitzats.

Es considera com a mà d'obra familiar del titular de l'explotació la corresponent a familiars de fins a segon grau inclusivament, per consanguinitat o afinitat i, si és el cas, per adopció que convisquen en la seua llar i estiguen a càrrec seu, que estiguen ocupats en la seua explotació i que no tinguen l'obligació d'afiliar-se al corresponent règim de la Seguretat Social.

Així mateix, i sobre la base de la pràctica habitual del sector citrícola a la Comunitat Valenciana, s'entén justificada la mà d'obra emprada en la recol·lecció de cítrics fins a un màxim del 40 per cent de les unitats de treball agrari, calculades amb els mòduls de l'annex 1. Excepcionalment i fins al mateix percentatge com a màxim es pot utilitzar el mateix criteri per a altres productes quan la recol·lecció no la pague efectivament el titular i el seu cost vaja implícit en el preu de compravenda a què liquide el comerç o cooperativa. En aquest segon cas, l'instructor de l'expedient podrà sol·licitar acreditació suficient per a la seua aplicació.



II. Marge net

Tant en les explotacions de titulars persones físiques com jurídiques, el marge net de l'explotació es calcula com a resultat de restar les despeses fixes de l'explotació, excepte les atribuïdes a la retribució dels capitals propis i del treball familiar, de la suma dels marges bruts de les activitats productives de l'explotació.

A aquests efectes, s'apliquen els marges bruts de cada orientació productiva que es modulen en l'annex 1, que no podran variar més del 20 per cent, i es consideraran com a despeses fixes les que s'indiquen en l'annex 2, ambdós d'aquesta ordre.

En el cas d'activitats productives que no estiguen relacionades en l'annex 1, haurà d'aportar-se junt amb el pla empresarial la justificació dels valors de les unitats de treball agrari per superfície i el corresponent marge brut, havent de ser aprovats aquests valors per la Conselleria competent en la gestió d'aquestes ajudes.



III. Renda unitària de treball (RUT)

La renda unitària de treball, entesa com el rendiment econòmic generat en l'explotació agrària que s'atribueix a la unitat de treball, s'obté dividint entre el nombre total d'unitats de treball agrari dedicades a l'explotació, la xifra resultant de sumar el marge net de l'explotació, calculats ambdós amb els criteris adés exposats, i l'import dels salaris pagats.

La mà d'obra assalariada es valora en 56,75 euros per jornal.

En tot cas, els titulars de les explotacions poden sol·licitar la determinació de la renda unitària de treball amb base en les dades de la seua comptabilitat documentalment acreditades i, si és el cas, de la documentació relativa a la Seguretat Social.



IV. Renda de referència

La renda de referència serà la fixada per a cada any pel ministeri amb competència en matèria d'agricultura i desenvolupament rural.



V. IPREM

Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiple, establit pel Reial Decret Llei 3/2004, de 25 de juny.

Mapa web