Ficha disposicion

Ficha disposicion





RESOLUCIÓ de 26 d'octubre de 2020, del director general de l'Institut Valencià de Finances, per la qual es modifica la convocatòria de finançament IVF-liquiditat Covid-19.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 8951 de 13.11.2020
Número identificador:  2020/9510
Referència Base de Dades:  009158/2020
 



RESOLUCIÓ de 26 d'octubre de 2020, del director general de l'Institut Valencià de Finances, per la qual es modifica la convocatòria de finançament IVF-liquiditat Covid-19. [2020/9510]

Antecedents

I. El passat 15 d'abril de 2020, el director general de l'Institut Valencià de Finances va aprovar la convocatòria per la qual es convoca la línia de finançament «Préstecs bonificats IVF-Liquiditat Covid-19».



II. El passat 30 de març de 2020 es va publicar el Decret llei 1/2020, de 27 de març, del Consell, de mesures urgents de suport econòmic i financer a les persones treballadores autònomes, de caràcter tributari i de simplificació administrativa, per a fer front a l'impacte de la Covid-19 que disposaven en els articles 7 i 8 dues modificacions vinculades a l'IVF. En primer lloc, la modificació de les despeses finançables de les línies de finançament i, en segon lloc, la possibilitat de destinar l'import dels beneficis obtinguts de l'exercici 2019 a la bonificació dels préstecs que es concedisquen en l'exercici 2020.

La línia inicialment publicada no incorporava les previsions del Reial decret esmentat ni les circumstàncies que van sorgir amb posterioritat per la qual cosa va ser necessari modificar la convocatòria vigent a fi d'incorporar les previsions normatives i circumstàncies econòmiques existents en aquell moment, a través de Resolució de 19 de maig de 2020, del director general de l'Institut Valencià de Finances, per la qual es va modificar la convocatòria de 15 d'abril de 2020, de la línia de finançament bonificat «IVF-Liquiditat Covid-19».

III. Advertida una omissió en la convocatòria de finançament bonificat «IVF-Liquiditat Covid-19», aprovada per Resolució del director general de l'Institut Valencià de Finances, de 15 d'abril de 2020, el director general de l'Institut Valencià de Finances va resoldre esmenar aquesta omissió mitjançant Resolució de 28 de juliol de 2020.

IV. L'actual context econòmic derivat de la crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19 imposen a l'IVF una obligació d'adaptar aquelles qüestions que millor s'adeqüen a la situació general i, especialment, a les circumstàncies tant de les empreses i autònoms valencians.



V. Pel que s'ha exposat anteriorment, i en l'exercici de les competències reconegudes en l'article 95 de la Llei 27/2018, de 27 de desembre, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d'organització de la Generalitat, de l'article 7.3 de l'acord de 23 de gener de 2019, del Consell General, pel qual s'aproven les normes generals reguladores per a l'atorgament de finançament bonificat a determinats projectes empresarials, resolc:



Primer

Modificar l'apartat 2, de l'article quart, de la convocatòria «Préstecs bonificats IVF-Liquiditat Covid 19», que quedarà redactat de la manera següent:

«2. La probabilitat d'incompliment del sol·licitant en els dotze mesos posteriors a la sol·licitud no podrà superar el 3,5 %. Així mateix, la pèrdua esperada de l'operació de finançament no podrà superar el 0,65 % del valor de l'exposició creditícia. Per a estimar la probabilitat d'incompliment, s'avaluarà la situació financera del sol·licitant a 1 de gener de 2021, atesos els comptes anuals tancats de l'exercici 2020 o, en absència d'això, als estats financers previsionals aportats per l'empresa relatius a aquest exercici. Aquest requisit no serà aplicable si la finalitat del préstec és l'ajornament de quotes de capital i interés de préstecs atorgats per l'IVF.»



Segon

Modificar l'apartat 5, de l'article quart, de la convocatòria, que quedarà redactat de la manera següent:

«5. El beneficiari acreditarà que està al corrent de compliment de les obligacions tributàries davant l'Estat i la Generalitat, així com de les obligacions davant la Seguretat Social.»



Tercer

Modificar l'apartat 8, de l'article quart, de la convocatòria, que quedarà redactat de la manera següent:

«8. El beneficiari no estarà en situació d'empresa en crisi entesa, d'acord amb el que s'estableix en el punt 2.18 del Reglament (UE) 651/2014, de 17 de juny, general d'exempció per categories, com aquella empresa en la qual concórrega almenys una de les circumstàncies següents:

a. Si es tracta d'una societat de responsabilitat limitada, quan haja desaparegut més de la meitat del seu capital social subscrit com a conseqüència de les pèrdues acumulades; és el que succeeix quan la deducció de les pèrdues acumulades de les reserves (i de tots els altres elements que se solen considerar fons propis de la societat) condueix a un resultat negatiu superior a la meitat del capital social subscrit; a l'efecte de la present disposició, «societat de responsabilitat limitada» es refereix, en particular, als tipus de societats esmentats en l'annex I de la Directiva 2013/34/UE (1) i «capital social» inclou, quan siga procedent, tota prima d'emissió;

b. Si es tracta d'una societat en la qual almenys alguns socis tenen una responsabilitat il·limitada sobre el deute de la societat, quan haja desaparegut per les pèrdues acumulades més de la meitat dels seus fons propis que figuren en la seua comptabilitat; a l'efecte de la present disposició, «societat en la qual almenys alguns socis tenen una responsabilitat il·limitada sobre el deute de la societat» es refereix, en particular, als tipus de societats esmentats en l'annex II de la Directiva 2013/34/UE;

c. Quan l'empresa es trobe immersa en un procediment de fallida o insolvència o reunisca els criteris establits en el seu dret nacional per a ser sotmesa a un procediment de fallida o insolvència a petició dels seus creditors;

d. Quan l'empresa haja rebut ajuda de salvament i encara no haja reembossat el préstec o finalitzat la garantia, o haja rebut ajuda de reestructuració i estiga encara subjecta a un pla de reestructuració.



e. Si es tracta d'una empresa diferent d'una pime, quan durant els dos exercicis anteriors: i) la ràtio deute/fons propis de l'empresa haja sigut superior a 7,5 i ii) la ràtio de cobertura d'interessos de l'empresa, calculada sobre la base del EBITDA, s'haja situat per davall d'1,0».





Quart

Modificar els apartats 3 i 4, de l'article huité, de la convocatòria, que quedarà redactat de la manera següent:

«3. En cas que el sol·licitant siga una societat mercantil, els comptes anuals corresponents als dos últims exercicis tancats amb anterioritat a la sol·licitud de finançament. En cas que l'empresa no dispose dels estats financers tancats de l'exercici 2020, aportarà balanç i compte de pèrdues i guanys previsionals corresponents a aquest exercici. Si el sol·licitant és una societat mercantil que forma part d'un grup d'empreses definit conforme a l'article 42 del Codi de Comerç, el sol·licitant adjuntarà també els comptes anuals consolidats del grup corresponents als últims dos exercicis tancats.



4. En cas que el sol·licitant siga una societat mercantil que no audite els seus comptes anuals, s'aportaran les declaracions de l'Impost de Societats, corresponents als dos últims exercicis tancats amb anterioritat a la sol·licitud de finançament. En cas que el sol·licitant siga un autònom, s'aportaran les declaracions de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques corresponents als dos últims exercicis tancats amb anterioritat a la sol·licitud de finançament, així com una previsió per a l'exercici 2020 en cas que la declaració de l'exercici esmentat encara no estiga disponible.»



Cinqué

Modificar l'apartat 1, de l'article nové, de la convocatòria, que quedarà redactat de la manera següent

«1. El procediment d'atorgament és el de concurrència competitiva segons el que es preveu en l'article 165.2 apartat f de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions, atenent exclusivament l'ordre de presentació de les sol·licituds, fins a esgotar l'import previst en l'article 1 d'aquesta Convocatòria per a la bonificació d'interessos, sense que siga necessari establir comparació entre sol·licituds ni la prelació entre aquestes.»



Sisé

Modificar els subapartats c. i d., de l'apartat 3, de l'article nové, de la convocatòria, que quedarà redactat de la manera següent:

«c. Avaluació de la solvència del client i la pèrdua esperada de l'operació. Els serveis tècnics de l'IVF podran exigir al client les garanties que consideren necessàries, inclòs un aval financer atorgat per una SGR. En cas que l'operació siga avalada per una SGR, per almenys el 100 % del valor nominal més els interessos ordinaris del préstec, s'assignarà al beneficiari la probabilitat d'incompliment de l'avalador. Els avals parcials (d'import inferior al 100 % del valor nominal del préstec), així com la resta de les garanties aportades, es tindran en compte, si escau, per a determinar la pèrdua esperada de l'operació, però no afectaran en cap cas la probabilitat d'incompliment del sol·licitant. Si el sol·licitant del finançament bonificat és una societat mercantil que forma part d'un grup d'empreses, definit conforme a l'article 42 del Codi de Comerç, la probabilitat d'incompliment atribuïda per l'IVF a aquesta societat mercantil no podrà ser superior a la del grup d'empreses al qual pertany.

d. Determinació de la viabilitat econòmica de l'operació, d'acord amb la capacitat de repagament estimada per al projecte empresarial. L'IVF podrà obtindre els informes externs que siguen necessaris per a acreditar la viabilitat tècnica i financera del projecte presentat. Si l'operació ha sigut avalada prèviament per una SGR, es considerarà acreditada la viabilitat econòmica de l'operació, amb la presentació prèvia de l'informe de riscos elaborat per l'entitat avaladora, que haurà de confirmar de manera indubtable la capacitat de repagament del sol·licitant.»





Seté

Modificar l'apartat 6 de l'article nové, que passarà a redactar-se de la següent forma:

«6. Les operacions que s'acullen a aquesta convocatòria seran aprovades o rebutjades en el termini de tres mesos a comptar des de la data d'entrada de la corresponent sol·licitud.»



Huité

Modificar el subapartat f, de l'apartat 4, de l'article deu, que passarà a redactar-se de la següent forma:

«f. Comissions carregades al sol·licitant del finançament per una SGR a fi d'atorgar l'aval requerit per l'IVF per a autoritzar una operació sol·licitada a l'empara d'aquesta Convocatòria.»



Nové

Modificar l'article dotze de la convocatòria que quedarà redactat de la manera següent:

«1. El valor nominal del préstec se situarà entre 25.000 euros i 5.000.000 d'euros, sense que en cap cas puga superar la suma de: a) el 80 % de les despeses elegibles derivades de la inversió en actius materials i immaterials, i b) el 100 % de les despeses elegibles que resulten de la contractació de mà d'obra i serveis propis del cicle de l'explotació, així com de l'adquisició d'elements de capital circulant. No obstant això:

a. El valor nominal del préstec no podrà ser superior a 750.000 euros si el sol·licitant és un autònom o una microempresa.

b. El valor nominal del préstec no podrà ser superior a 2.500.000 euros si el sol·licitant és una petita i mitjana empresa, entenent per tal tota societat mercantil la grandària de la qual es corresponga amb la definició de PIME recollida en l'annex I del Reglament (UE) núm. 651/2014 de la Comissió.

c. El préstec podrà ser inferior a 25.000 euros si té per objecte l'ajornament de quotes de capital i interessos de préstecs concedits prèviament per l'IVF.

d. Els límits que, respecte al valor nominal del préstec, estableix aquest article hauran d'entendre's com a relatius al grup d'empreses al qual pertany, si escau, l'empresa sol·licitant de finançament, de manera que la suma del finançament bonificat que, a l'empara d'aquesta convocatòria, atorgue l'IVF al grup d'empreses del sol·licitant no podrà excedir en cap cas els límits esmentats.

e. Els límits que, respecte al valor nominal del préstec, estableix aquest article hauran d'entendre's com a relatius a l'exercici 2020, de manera que la suma del finançament bonificat que, a l'empara d'aquesta o altres convocatòries, atorgue l'IVF al sol·licitant de finançament no podrà excedir en cap cas els límits esmentats.

2. No obstant això que s'estableix en el punt 1 d'aquest article, l'import màxim del préstec no podrà superar:

a. El doble dels costos salarials anuals del sol·licitant (incloses les càrregues socials i el cost del personal que treballe en el recinte de l'empresa, però figure formalment en la nòmina d'un subcontractista) per a 2019 o per a l'últim any disponible; en el cas d'empreses creades l'1 de gener de 2019 o amb posterioritat a aquella data, el préstec màxim no ha de superar l'estimació dels costos salarials anuals per als dos primers anys d'activitat; o

b. El 25 % del volum de negocis total del sol·licitant en 2019.

3. El termini d'amortització del finançament bonificat se situarà entre un mínim de tres anys i un màxim de sis, amb possibilitat d'un període de carència d'amortització de capital de fins a dos anys, inclòs en aquell termini.

4. El tipus d'interés nominal del finançament bonificat (TINFB) s'obtindrà com a suma del tipus d'interés Euribor a un any, amb límit inferior 0 %, i un marge que es determinarà atenent la qualificació creditícia del sol·licitant:



Ràting d'acord amb el SIR de l'IVF Marge (%)

BBB 0,25

BB 0,50

B 1,25





No obstant això, el tipus d'interés nominal del finançament bonificat (TINFB) serà igual al 0 % per a operacions de finançament a empreses amb seu social en municipis en risc de despoblament. Així mateix, el TINFB serà igual al 0 % per a operacions que tinguen per objecte l'ajornament de quotes de capital i interessos de préstecs concedits prèviament per l'IVF.

5. Les liquidacions d'interessos seran trimestrals, els dies 15 de març, juny, setembre i desembre. Els préstecs s'amortitzaran per trimestres vençuts, transcorregut el període de carència, si escau, i coincidint amb la liquidació dels interessos.

6. En les operacions atorgades a l'empara d'aquesta convocatòria no s'aplicaran comissions d'obertura ni cancel·lació dels préstecs, sense perjudici del que s'estableix en els articles 22 i 23.

7. En cas que l'IVF requerisca al sol·licitant aval d'una SGR, el préstec incorporarà un tram no reembossable (TNR), l'import del qual serà igual al 0,5 % del producte entre el valor nominal del préstec i el seu termini de venciment. A aquest efecte, el sol·licitant acreditarà convenientment la concessió de l'aval per una SGR per import equivalent al valor nominal més els interessos ordinaris del préstec.

8. En cas que l'IVF requerisca al sol·licitant informe d'expert independent per a avaluar la seua capacitat de repagament, el préstec incorporarà un tram no reembossable (TNR) a fi de cobrir el cost de l'informe. A aquest efecte, l'empresa acreditarà davant l'IVF la despesa incorreguda conforme al que s'estableix en l'article 11 d'aquesta convocatòria. El TNR no superarà en cap cas l'1 % del valor nominal del préstec, o 25.000 euros si aquest valor nominal és superior a 2.500.000 euros.

9. En cas que la sol·licitud de finançament tinga per objecte l'adquisició d'actius immobilitzats materials, actius intangibles, o participacions empresarials, el préstec incorporarà un tram no reembossable (TNR) a fi de bonificar el cost d'aquestes inversions. A aquest efecte, l'empresa acreditarà davant l'IVF la despesa incorreguda conforme al que s'estableix en l'article 11 d'aquesta convocatòria. El TNR tindrà un import equivalent al 4 % de la part proporcional del préstec que l'empresa haja destinat a la realització d'aquestes inversions.



10. L'import del tram no reembossable romandrà constant fins al final de la vida del préstec; moment en què pertocarà aplicar-lo, amb les excepcions que es deriven de les condicions de revocació de la bonificació, establides en els articles 22 i 23. No obstant això, en el cas que, per les circumstàncies assenyalades en els articles 17, 18 i 19, es produïra una variació o bé en el valor nominal del préstec, o bé en el termini de l'operació, l'IVF tornaria a estimar l'import del tram no reembossable d'acord amb els percentatges inclosos en el quadre anterior, sense perjudici del que s'estableix en l'article 18.5».





Desé

Modificar l'apartat 1 i el 5, de l'article tretzé de la convocatòria que quedaran redactats de la següent manera:

«1. Aquesta convocatòria se subjecta al Marc Nacional Temporal relatiu a les mesures d'ajuda a empreses i autònoms, consistents en subvencions directes, bestretes reembossables, avantatges fiscals, garanties de préstecs i bonificacions de tipus d'interés en préstecs, destinades a recolzar l'economia en el context de l'actual brot de Covid-19. Aquest Marc Nacional va ser aprovat per la Comissió a través de la Decisió de l'ajuda SA. 56851, a l'empara del Marc Temporal relatiu a les mesures d'ajuda estatal destinades a recolzar l'economia en el context de l'actual brot de COVID-19 (19.3.2020 C (2020) 1863). En concret, l'instrument financer s'acull a l'apartat 3.3 de la mencionada comunicació relatiu a les ajudes en forma de bonificació dels tipus d'interés de préstecs. No obstant això, atés que els tipus d'interés oferits en aquesta convocatòria són inferiors als establits en el citat apartat, i com que baix determinades circumstàncies els préstecs poden incorporar un tram no reembossable de fins a un 5% del valor nominal, l'instrument financer plantejat incorpora també una ajuda en forma de subvenció directa de les regulades en l'artícle 3 del Marc Nacional Temporal.»



«5. Les ajudes acollides a l'article 3 Marc Nacional Temporal són compatibles amb el mercat interior conforme a l'article 107, apartat 3, lletra b), del TFUE, sempre que es complisca la totalitat de les condicions següents:

a. Les ajudes no superen els 800.000 euros per grup d'empresa (totes les xifres utilitzades constitueixen imports bruts, és a dir, abans d'impostos i altres retencions).

b. Les ajudes s'atorguen conforme a un règim amb pressupost estimat;

c. Les ajudes poden concedir-se a empreses que no estaven en crisi (d'acord amb el que es disposa en el Reglament general d'exempció per categories) a 31 de desembre de 2019; per tant, poden concedir-se a empreses que no estiguen en crisi i/o a empreses que no estaven en crisi a 31 de desembre de 2019 però que sí que ho estaven o van començar a estar-ho amb posterioritat a conseqüència del brot de Covid-19;

d. Les ajudes concedides a les empreses que operen en la transformació i comercialització de productes agrícoles estan supeditades al fet que no es repercutisquen totalment o parcialment als productors primaris i no es fixen en funció del preu o la quantitat dels productes adquirits als productors primaris o comercialitzats per les empreses interessades.»





Onzé

Modificar l'article vint-i-cinqué de la convocatòria que quedarà redactat de la següent manera:

«Aquesta convocatòria començarà a tindre efectes a partir de l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana i en la pàgina web de l'IVF. La publicació d'aquesta convocatòria en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana deixa sense efecte les convocatòries de les línies IVF Autònoms i Microempreses, IVF Pime, IVF Gran Empresa publicades en el DOGV de data 17.02.2020 (DOGV número 8741). No obstant això, les sol·licituds de finançament plantejades a l'empara de les esmentades línies podran conservar les condicions de finançament oferides en el moment de la sol·licitud, excepte petició expressa del sol·licitant en el sentit d'acollir-se a les noves condicions de la línia «IVF-Liquiditat Covid-19», i en aquest cas el sol·licitant acceptarà els requisits d'elegibilitat establits en aquesta línia.»





València, 26 d'octubre de 2020.– El director general IVF: Manuel Illueca Muñoz.

Mapa web