Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE 4/2022, de 20 de setembre, de 2022, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, per la qual s'estableixen les bases reguladores que regiran el procediment de concessió d'ajudes econòmiques destinades a ajuntaments per al desenvolupament del projecte «Borses de cura professional per a famílies amb filles i fills de fins a 16 anys i la seua convocatòria per a l'exercici 2022».



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 9432 de 21.09.2022
Número identificador:  2022/8506
Referència Base de Dades:  008169/2022
 



ORDRE 4/2022, de 20 de setembre, de 2022, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, per la qual s'estableixen les bases reguladores que regiran el procediment de concessió d'ajudes econòmiques destinades a ajuntaments per al desenvolupament del projecte «Borses de cura professional per a famílies amb filles i fills de fins a 16 anys i la seua convocatòria per a l'exercici 2022».

[2022/8506]





PREÀMBUL



La Secretaria d'Estat d'Igualtat i contra la Violència de Gènere del Ministeri d'Igualtat ha aprovat el Pla Corresponsables. Una nova política pública, iniciada l'any 2021, que té per objecte iniciar el camí cap a la garantia de la cura com un dret a Espanya des de l'òptica de la igualtat entre dones i homes, a l'empara de l'article 44 de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes, i des d'un enfocament de garantia de drets universals, al marge de la condició laboral de les persones beneficiàries. Aquesta política adquireix una rellevància major en el context de la crisi sanitària mundial que està incidint de manera específica i negativa en la igualtat de gènere i en els drets de les dones; entre altres qüestions, per l'esmentada especial incidència de les restriccions de mobilitat i els tancaments de centres educatius en la vida laboral i familiar.



Les mesures de conciliació, en el seu recorregut històric, s'han centrat principalment en el naixement i els primers mesos de vida, amb permisos per naixement, acolliment o adopció; permisos de lactància d'obligada negociació amb l'empresa i reduccions de jornada o excedències no retribuïdes. Tots aquests, recursos parcials que es limiten a períodes concrets i que impacten en les carreres professionals de les dones, sense abastar de manera global i amb una perspectiva més àmplia les cures. A més, en general, les mesures no atenen les necessitats específiques dels diversos models de família (llars monoparentals, per exemple) o dels col·lectius més vulnerables; tampoc la flexibilització de les jornades i els llocs de treball, excepte en determinats àmbits concrets.



Per tot això, el desafiament es troba a dissenyar sistemes integrals de cura des d'una perspectiva de gènere, interseccional i de drets humans que promoguen la corresponsabilitat entre dones i homes, administracions públiques, empreses, famílies i comunitat. Sistemes que incloguen polítiques articulades sobre el temps, els recursos, les prestacions i els serveis públics universals i de qualitat, per a satisfer les diferents necessitats de cura de la població, com a part dels sistemes de protecció social i des d'una concepció que eleve el dret a la cura al rang i protecció d'altres Drets Humans al nostre país.



El Ministeri d'Igualtat concep així el Pla Corresponsables com una política llavor que permet articular mecanismes en col·laboració amb les comunitats autònomes i les ciutats de Ceuta i Melilla per al suport específic de les necessitats de conciliació de les famílies amb xiquetes, xiquets i joves menors de fins a 16 anys; així com amb altres eixos d'actuació relacionats amb la creació d'ocupació, la dignificació i el reconeixement de l'experiència professional de cures, la sensibilització en matèria de corresponsabilitat i l'articulació de bases informatives de recursos disponibles en aquest camp.

En concret, per a aconseguir els esmentats objectius, el Pla Corresponsables proposa una serie actuacions estructurades en tres tipus de projectes que denomina «Borses de cura professional per a famílies amb filles i fills menors de fins a 16 anys», «Creació d'Ocupació de Qualitat» i «Plans de formació en corresponsabilitat i cures destinades als homes».

El primer dels projectes, «Borses de cura professional per a famílies amb filles i fills menors de fins a 16 anys», consisteix en l'habilitació de serveis de cura professional de qualitat, amb garantia de drets laborals dels professionals que presten els seus serveis en aquest marc, de xiquetes, xiquets i joves menors de fins a 16 anys, que poden prestar-se bé en domicili per un nombre determinat d'hores setmanals, o bé en dependències públiques convenientment habilitades a aquest efecte.

D'entre les dues vies possibles de desenvolupar aquest projecte, la Generalitat ha considerat més oportú subvencionar l'execució dels serveis de cura professional en dependències públiques o instal·lacions habilitades, descartant en aquestes ajudes l'opció de prestar aquests serveis en domicilis particulars.

En la línia de coordinació interadministrativa entre la Generalitat i les entitats locals, des de l'Institut Valencià de les Dones considerem més oportú facilitar als ajuntaments i entitats locals menors, a través d'aquesta subvenció de concurrència competitiva, el finançament suficient per a l'impuls d'una política pública de conciliació familiar i laboral, en benefici de les famílies dels seus municipis, acostant l'administració a les persones beneficiàries, en últim terme. Apostem així per una administració que es corresponsabilitza amb la ciutadania, responent a les necessitats de la seua població, fent ús dels recursos i instal·lacions públiques disponibles per a dur a terme l'objecte d'aquesta convocatòria.

El segon dels projectes, «Creació d'Ocupació de Qualitat», inclou dos tipus d'actuacions: d'una banda, el foment de l'ocupació de persones joves, que tenen una sèrie de perfils professionals, en les borses de cures; i d'altra banda, l'establiment de convenis amb el SEPE o els organismes d'ús de caràcter autonòmic a fi de fomentar la inclusió en les bosses de cura de les persones amb experiència professional en el sector de les cures formals i informals, especialment dones majors de 45 anys.

En aquest sentit, el Servei Valencià d'Ocupació i Formació, LABORA, ofereix serveis públics gratuïts que faciliten a les persones l'accés, el manteniment i la millora de l'ocupació en condicions d'igualtat; així mateix, satisfà als ocupadors les seues necessitats d'ocupació, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, actuant en els àmbits competencials de l'orientació laboral, la formació professional per a l'ocupació, el foment de l'ocupació i la intermediació laboral. A tals efectes, LABORA disposa d'una xarxa de centres distribuïts territorialment en tota la Comunitat Valenciana, amb dades centralitzades, per la qual cosa les entitats que han de dur a terme les contractacions poden utilitzar l'Espai Labora corresponent.

Finalment, el tercer dels projectes, «Plans de formació en corresponsabilitat i cures destinades als homes», té com a finalitat sensibilitzar als homes perquè assumisquen com a pròpies les tasques de cura.



Les subvencions es financen amb càrrec a la dotació de 16.445.596,13 € procedents del Ministeri d'Igualtat, compromesos a favor de la Generalitat mitjançant la «Resolució d'1 de març de 2022, de la Secretaria d'Estat d'Igualtat i contra la Violència de Gènere, per la qual es publica l'Acord de la Conferència Sectorial d'Igualtat de 24 de febrer de 2022, pel qual es fixen els criteris de distribució a les comunitats autònomes i ciutats de Ceuta i Melilla, la distribució resultant del crèdit destinat l'any 2022 al desenvolupament del Pla Corresponsables i es formalitzen els compromisos financers resultants».



D'acord amb la referida Resolució de la Secretaria d'Estat d'Igualtat i contra la Violència de Gènere, la distribució dels fons entre les diferents tipologies de projectes haurà de respectar els següents límits: per als projectes Borses de cura i Creació d'ocupació de qualitat, un mínim del 84 % dels fons assignats a la Comunitat Valenciana; i per al projecte de Plans de formació en corresponsabilitat i cures destinades als homes, un mínim del 3 %. En aquestes bases s'establirà el procediment per a la concessió d'ajudes dirigides als projectes Borses de cura i Creació d'ocupació de qualitat, als quals s'imputarà un percentatge del 96,99 % del pressupost.



Per tot això, considerant l'especificitat de les ajudes a atorgar, la necessària urgència a adoptar en el procediment de tramitació de la convocatòria que establisca el marc de concessió d'aquestes i les bases reguladores que desenvolupen i articulen el seu règim d'atorgament, i atenent el que es disposa en els articles 164.e de la Llei 1/2015, de 6 de febrer de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, es considera procedent la tramitació d'una ordre de convocatòria de manera conjunta amb les seues corresponents bases reguladores, ja que tenen naturalesa d'acte administratiu atés que no tenen vocació de permanència en el temps, ja que els criteris de concessió de les ajudes no són permanents, sinó que es determinen pel Ministeri d'Igualtat segons les necessitats a les quals es pretén donar cobertura cada any.

En virtut de les competències conferides pel Decret 170/2020, de 30 d'octubre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Vicepresidència i la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, i l'article 28 de la Llei de la Generalitat 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, a proposta de la Direcció General de l'Institut Valencià de les Dones,





ORDENE



Primer. Objecte

1. Convocar i establir les bases reguladores que regiran la concessió d'ajudes destinades a ajuntaments i entitats locals menors de la Comunitat Valenciana per al desenvolupament d'actuacions emmarcades en el Pla Corresponsables per a l'exercici 2022, com a mesura de foment de la conciliació de la vida personal, familiar i laboral des d'un enfocament d'igualtat entre homes i dones, promovent la corresponsabilitat i la creació d'una ocupació de qualitat en el sector de les cures.



2. Els programes objecte de subvenció aniran dirigits a l'habilitació de serveis de cura professional de qualitat de xiquetes, xiquets i joves de fins a 16 anys d'edat.

3. Els programes objecte de subvenció hauran d'estar realitzats entre l'1 i el 31 de desembre de 2022.



Segon. Finançament i règim de deslliurament

1. Les ajudes convocades es finançaran amb càrrec al capítol IV del pressupost de despeses de la Generalitat per a l'exercici 2022, aprovat per la Llei 8/2021, de 30 de desembre, de Pressupostos de la Generalitat per a l'exercici 2022:

Aplicació pressupostària 16.02.01.0000.323.10.4

Denominació: «Pla Corresponsables»

Línia de subvenció: S11490000

Import global: 15.950.000,00 €

Procedència i quantia dels fons:

Fons del Ministeri d'Igualtat (Àrea de Treball i Serveis Socials en la codificació del pressupost): 15.950.000,00 €

2. Els crèdits publicats podran ser objecte d'un increment per una quantia addicional màxima d'1.5 23.021,91 euros, a conseqüència d'un augment dels crèdits disponibles derivat d'una generació, ampliació o incorporació de crèdit sense necessitat de nova convocatòria.



3. L'efectivitat de la quantia addicional màxima queda condicionada a la declaració de disponibilitat del crèdit a conseqüència de les circumstàncies abans assenyalades i, si és el cas, després de l'aprovació de la modificació pressupostària procedent en un moment anterior a la resolució de la concessió de la subvenció.



Tercer. Termini i lloc de presentació de les sol·licituds

1. El termini de presentació de les sol·licituds serà de quinze dies hàbils a comptar des de l'endemà de la publicació del present ordre en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. Quan l'últim dia del termini siga inhàbil, s'entendrà prorrogat al primer dia hàbil següent.



2. De conformitat amb el que s'estableix en l'article 14.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, la sol·licitud i la documentació que s'hi adjunta es presentaran exclusivament de forma telemàtica, mitjançant la signatura electrònica de l'entitat sol·licitant o de la persona que la represente. A l'efecte de participació en la present convocatòria es considera que la mateixa subscripció de la sol·licitud de presentació telemàtica per les entitats sol·licitants o per les persones que les representen implica la capacitat d'obrar necessària per a: sol·licitar l'ajuda, permetre l'accés a la Plataforma Autonòmica d'Interoperabilitat, designar el compte bancari on es transferirà, si és el cas, la subvenció i assumir les declaracions responsables de no concurrència de causa legal per a obtindre la condició de persona beneficiària.



3. La sol·licitud de presentació telemàtica i la documentació annexa estaran accessibles en la seu electrònica de la Generalitat, https://sede.gva.es (Procediments administratius), i en el següent enllaç de la GUIA PROP http://www.gva.es/va/proc22092



Quart. Sol·licitud i documentació a aportar

1. La sol·licitud d'ajuda es formularà segons el model de sol·licitud de subvenció general que estarà accessible en la seu electrònica de la Generalitat i haurà d'anar acompanyada de la següent documentació:

a) Fitxa descriptiva del programa, segons model que figura com a annex I en la seu electrònica del tràmit.

b) Declaració responsable que l'entitat té Pla d'Igualtat vigent, segons model que figura com a annex II en la seu electrònica del tràmit.



c) Model de domiciliació bancària, ben emplenat, en el qual la persona titular del compte haurà de coincidir amb l'entitat sol·licitant de la subvenció, segons model que figura com a annex III en la seu electrònica del tràmit.

d) Autorització o no oposició a l'òrgan convocant, que es farà constar en la sol·licitud general de subvenció, perquè aquest, de manera directa i per mitjans telemàtics:

1r Comprove les dades fiscals identificatives de l'entitat sol·licitant que apareixen en l'Agència Estatal d'Administració Tributària i les dades d'identitat de la persona representant legal, mitjançant el Sistema de Verificació de Dades d'Identitat, segons estableix el Decret 165/2010, de 8 d'octubre, del Consell, pel qual s'estableixen mesures de simplificació i de reducció de càrregues administratives en els procediments gestionats per l'administració de la Generalitat i el seu sector públic. No obstant això, si de les comprovacions efectuades resultara alguna discordança amb les dades facilitades en la sol·licitud, la persona que instruïsca el procediment queda facultada per a realitzar les actuacions procedents per a aclarir-la.

2n Obtinga l'acreditació que l'entitat sol·licitant està al corrent en el compliment de les seues obligacions tributàries amb l'Agència Estatal d'Administració Tributària i amb la Hisenda de la Generalitat, i de les seues obligacions amb la Seguretat Social, previstes en l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i en els articles 18, 19 i 22 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament d'aquesta llei.

Si l'entitat sol·licitant no autoritza o s'oposa haurà d'aportar: còpia compulsada o autenticada del NIF de l'entitat sol·licitant; còpia compulsada o autenticada del document nacional d'identitat, passaport o targeta d'identificació d'estranger de la persona representant legal, segons siga procedent; i els certificats que acrediten el compliment de les esmentades obligacions o, si no està obligat a presentar les declaracions o documents a què aquelles es refereixen, acreditarà el seu compliment mitjançant declaració responsable.

e) Declaració responsable que l'entitat no està incursa en cap de les circumstàncies previstes en l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, que impedeixen obtindre la condició de beneficiària de subvencions públiques, i que es troba al corrent del compliment de les obligacions de reintegrament de subvencions que, si és el cas, se li hagueren exigit, inclosa en la sol·licitud general de subvenció.

f) Memòria justificativa de la necessitat de subcontractació, si és el cas.

g) Aquella una altra documentació addicional que la persona sol·licitant considere oportuna per a la correcta instrucció i valoració de l'expedient.

2. Únicament es podrà presentar una sol·licitud d'ajuda per ajuntament o entitat local menor.



Cinqué. Reformulació de sol·licituds

De conformitat amb l'article 27 de la Llei 38/2003, excepcionalment, quan l'import de la subvenció de la proposta de resolució provisional siga inferior al que figura en la sol·licitud presentada, la comissió avaluadora podrà instar a l'entitat beneficiària la reformulació de la seua sol·licitud per a ajustar els compromisos i condicions a la subvenció atorgable.



Sisé. Mitjans de notificació

1. De conformitat amb el que s'estableix en l'article 45.1b de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, l'òrgan instructor publicarà els requeriments d'esmena en la web de la Direcció General de l'Institut Valencià de les Dones:

http://www.inclusio.gva.es/va/web/mujer/promocio-de-la-igualtat

2. La resolució del procediment es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana i en la pàgina web de la Direcció General de l'Institut Valencià de les Dones de conformitat amb l'article 45.1b de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i això produirà efectes de notificació.





Seté. Resolució

La resolució de concessió de les ajudes indicarà expressament el programa subvencionat, l'import de l'ajuda concedida, l'import de la quantia a justificar per l'entitat sol·licitant i altres condicions al fet que estiga subjecta la subvenció.



Huité. Recurs contra les resolucions

Les resolucions que es dicten d'acord amb el que s'estableix en l'article anterior posaran fi a la via administrativa i contra aquestes es podrà interposar un recurs potestatiu de reposició davant el mateix òrgan que les haja dictat, en el termini d'un mes a comptar des de l'endemà de la seua notificació, de conformitat amb el que es disposa en l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques o bé directament recurs contenciós administratiu, davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà de la notificació, de conformitat amb el que es disposa en l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.







ANNEX I

Bases reguladores de la subvenció



Primera. Objecte de la subvenció

1. Podran ser objecte de subvenció el desenvolupament de serveis i actuacions que contribuïsquen a la conciliació de la vida personal, familiar i laboral d'acord amb les necessitats laborals de la zona en la qual es desenvolupen, mitjançant la implementació d'alguna o diverses de les següents actuacions en desenvolupament del Pla Corresponsables:

a) Habilitació de serveis d'atenció i cura professional de qualitat de menors de fins a 16 anys, que puguen prestar-se en dependències públiques convenientment habilitades a aquest efecte, com ara escoles, centres municipals, biblioteques, poliesportius, entre altres, inclòs el «servei de cangur».

b) Activitats d'oci i temps lliure, sempre que es desenvolupen en horaris no escolars i períodes no lectius.

2. Respecte al contingut de les activitats, aquest haurà d'estar adaptat a l'edat dels i les menors, i en aquestes es fomentarà la igualtat, la cultura, la coeducació, la participació, l'educació ambiental, l'educació emocional i la interculturalitat, i en cap cas podran:

1r) Contindre activitats que suposen avanços curriculars d'àmbit educatiu.

2n) Ocupar-se, en activitats específiques per a xiquetes, xiquets i joves amb necessitats educatives especials.

3r) Produir-se un finançament de polítiques educatives referides a l'Educació Infantil, de 0 a 6 anys.

4t) Destinar-se a la cobertura de «matrícules» d'una altra mena de serveis com a serveis preexistents esportius, musicals o «extraescolars».



3. D'acord amb el que s'estableix en el Pla Corresponsables, s'haurà d'afavorir la gratuïtat i la universalitat de les actuacions. En cas que l'entitat beneficiària establira taxes o preus públics per a realitzar la prestació del servei, els ingressos generats hauran de revertir en les mateixes actuacions desenvolupades en el marc del Pla Corresponsables.

Segona. Criteris de valoració d'accés davant insuficiència de places.

1. En el desenvolupament de les actuacions subvencionades, en el cas de no disposar de suficients places per a totes les peticions, les entitats beneficiàries hauran d'establir sistemes d'adjudicació que atorguen caràcter prioritari a l'atenció de famílies monoparentals, víctimes de violència de gènere i d'altres formes de violència contra les dones, dones en situació de desocupació de llarga duració, dones majors de 45 anys o a unitats familiars en les quals existisquen altres responsabilitats relacionades amb les cures.

2. Així mateix, en els processos de valoració d'accés als programes i serveis posats en marxa amb càrrec als fons rebuts, davant situacions d'equivalents en les condicions establides en el paràgraf anterior, les entitats beneficiàries hauran de considerar com a criteris de valoració el nivell de renda i les càrregues familiars de les persones que sol·liciten la participació en aquests.



Tercera. Entitats beneficiàries (requisits i manera d'acreditar-los)

1. Podran accedir a la condició de beneficiaris de les subvencions regulades en aquesta Ordre, els ajuntaments i entitats locals menors de la Comunitat Valenciana que tinguen empadronats menors nascuts l'any 2006 i següents. S'acreditarà segons les dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística, o en defecte d'això, mitjançant certificat de la persona titular de la Secretaria de la corporació sobre les dades del padró municipal corresponent.

2. Per a participar en la convocatòria, les entitats hauran d'acreditar disposar d'un pla d'igualtat d'acord amb el que s'estableix en la disposició addicional setena, apartat 2n del Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, de l'Estatut bàsic de l'empleat públic.

3. No podran obtindre la condició de beneficiàries les entitats locals incurses en alguna de les circumstàncies previstes en l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.



Quarta. Procediment de concessió

El procediment de concessió d'aquestes ajudes es tramitarà en règim de concurrència competitiva i s'iniciarà d'ofici mitjançant la publicació de la present ordre en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.





Quinta. Criteris per a valorar les sol·licituds

1. La valoració de la totalitat de les sol·licituds presentades i admeses que complisquen els requisits establits es realitzarà sobre 100 punts, d'acord amb els criteris establits en els apartats 2 i 3 d'aquest article.



2. Criteris de valoració respecte a l'entitat sol·licitant: màxim 40 punts.

a) Població: es valorarà la població de l'entitat local fins a 20 punts.



– Municipi o entitat local menor de fins a 15.000 habitants: 20 punts



– Municipi o entitat local menor de més de 15.000 habitants: 15 punts

b) Menors de fins a 16 anys empadronats en el municipi: es valoraran els menors empadronats en el municipi fins a 20 punts.

– Municipi o entitat local menor amb fins a 1.000 menors empadronats: 20 punts

– Municipi o entitat local menor amb més de 1.000 menors empadronats: 15 punts

3. Criteris de valoració respecte al projecte o activitat a realitzar: màxim 60 punts.

a) Projectes amb actuacions dirigides a la població compresa en les següents franges d'edat fins a 25 punts:

1r. Menors entre 0-3 anys: 6 punts

2n. Menors entre 4-8 anys: 6 punts

3r. Menors entre 9-12 anys: 6 punts

4t. Menors entre 13-16 anys: 6 punts

5é. Menors des de 0 fins a 16 anys: 1 punt addicional

Els projectes que contemplen actuacions amb diverses franges d'edat puntuaran de manera acumulativa.

b) Segons el període en què es realitzen les actuacions fins a 25 punts:

1r. Actuacions que amplien l'horari escolar: 5 punts

2n. Actuacions que es realitzen en horari nocturn: 5 punts

3r. Actuacions que es realitzen en cap de setmana: 5 punts

4t. Actuacions que es realitzen en períodes de vacances escolars: 5 punts

5é. Actuacions de «servei de cangur», considerant com a tals els serveis de cura puntual prestats en una instal·lació pública adequada a l'objecte del servei, amb activitats d'oci educatiu, per a cobrir necessitats de caràcter temporal durant les 24 hores del dia: 5 punts



Els projectes amb actuacions en diversos períodes puntuaran de manera acumulativa.

c) Projectes que incorporen l'elaboració o existència d'un diagnòstic de situació previ: 10 punts



Sisena. Import de les ajudes i compatibilitat

1. Només podran obtindre ajuda, en aquesta convocatòria, aquelles sol·licituds que obtinguen la puntuació mínima de 51 punts.

2. La dotació pressupostària s'assignarà als programes presentats per les entitats sol·licitants segons l'ordre de puntuació obtinguda d'acord amb els criteris de valoració, sempre que complisquen els requisits fixats en la convocatòria i que aconseguisquen la puntuació mínima establida.

3. L'import màxim de l'ajuda que un programa podrà obtindre serà:



a) Municipis o entitat local menor de fins a 500 habitants: 6.000,00 euros

b) Municipis o entitat local menor de 501 fins a 1.000 habitants: 20.000,00 euros

c) Municipis o entitat local menor de 1.001 fins a 2.000 habitants: 30.000,00 euros

d) Municipis o entitat local menor de 2.001 fins a 5.000 habitants: 50.000,00 euros

e) Municipis o entitat local menor de 5.001 fins a 10.000 habitants: 100.000,00 euros

f) Municipis o entitat local menor de 10.001 fins a 20.000 habitants: 150.000,00 euros

g) Municipis de 20.001 fins a 50.000 habitants: 200.000,00 euros

h) Municipis de 50.001 fins a 100.000 habitants: 500.000,00 euros

i) Municipis de més de 100.000 habitants: 950.000,00 euros

j) L'import màxim de l'ajuda per a les entitats locals menors es determina igual que en els municipis.

4. La quantitat màxima a sol·licitar no podrà ser superior a la quantitat que es pot obtindre segons els rangs de població establits en l'apartat 3.

5. Les ajudes regulades en aquesta ordre són compatibles amb altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos per a la mateixa finalitat procedents de qualsevol administració o entitat, pública o privada, nacional o internacional. No obstant això, el importe de l'ajuda per a un programa en cap cas podrà ser de tal quantia que, aïlladament o en concurrència amb altres aportacions, supere el cost del programa a desenvolupar per l'entitat beneficiària.



Setena. Règim de pagaments i garanties

1. De conformitat amb la normativa vigent per a l'exercici 2022, podrà lliurar-se immediatament, una vegada concedides, fins al 100 % del seu import en tractar-se de programes dirigits a la promoció de la igualtat d'oportunitats entre dones i homes, segons allò que s'ha fixat en l'article 44.1.d 2n de la Llei 8/2021, de 30 de desembre, de pressupostos de la Generalitat per a l'exercici 2022.

2. Les entitats beneficiàries queden exemptes de prestar garanties de conformitat amb l'article 171.5 a) de la Llei 1/2015, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.



Octava. Òrgans competents per a la tramitació i resolució del procediment

1. L'ordenació i instrucció del procediment correspondrà a les direccions territorials de la conselleria amb competència en dones i igualtat de gènere, les quals acordaran totes les actuacions necessàries per a la determinació, coneixement i comprovació de les dades en virtut de les quals ha de dictar-se resolució.

2. Una vegada examinades les sol·licituds, per a la valoració i proposta de concessió de les ajudes, es constituirà una Comissió Tècnica de Valoració que estarà integrada per les següents persones:

a) La persona titular de la subdirecció general competent en dones i igualtat de gènere, o persona que designe per a substituir-la, que actuarà com a presidenta.

b) La persona titular de la direcció del servei al qual corresponga les funcions de promoció de la igualtat, de la direcció general competent en dones i igualtat de gènere, o persona que designe per a substituir-la.



c) La persona representant de cada servei al qual corresponga les funcions referents a dones de les direccions territorials de la conselleria competent en dona i igualtat de gènere d'Alacant, Castelló de la Plana i València.

d) Un tècnic o una tècnica de la direcció general competent en dones i igualtat de gènere, amb veu i sense vot, ocuparà la secretaria. Serà designat per la presidència tenint en compte el sexe infrarepresentat en el conjunt de la comissió.

3. Aquesta comissió elaborarà una relació ordenada d'entitats sol·licitants de les ajudes convocades, d'acord amb els criteris establits en aquesta ordre, proposant a l'òrgan competent per a la concessió de les ajudes la relació prioritzada d'entitats beneficiàries d'acord amb el límit del crèdit existent. Així mateix, elaborarà una relació de les sol·licituds que es proposen per a denegació.

4. La proposta de resolució es publicarà en la pàgina web de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives:

https://inclusio.gva.es/va/web/mujer/promocio-de-la-igualtat

5. En cas que la quantia de l'ajuda proposada siga inferior a la sol·licitada, s'instarà les corresponents entitats perquè reformulen la seua sol·licitud i ajusten els compromisos i condicions a la subvenció que es proposa, amb indicació del termini per a presentar la reformulació.



6. La reformulació de sol·licituds tindrà que respectar l'objecte, condicions i finalitat de la subvenció, així com els criteris de valoració establits respecte de les sol·licituds. En cas contrari, es resoldrà la denegació de la sol·licitud.



Novena. Termini de resolució i notificació.

1. Correspon a la directora general de l'Institut Valencià de les Dones la competència per a resoldre per delegació de la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, després de l'informe i la proposta de la Comissió Tècnica de Valoració.

2. El termini màxim per a resoldre i notificar la resolució serà de tres mesos a comptar des de l'endemà de la publicació del present ordre en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

3. Transcorregut el termini assenyalat sense que s'haja notificat resolució expressa, les persones interessades podran entendre desestimades les seues sol·licituds per silenci administratiu, als efectes establits en l'article 25.1a de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Tot això, sense perjudici de l'obligació legal de l'Administració de resoldre expressament sobre la petició formulada.



Desena. Modificacions de la resolució de concessió

Qualsevol alteració de les condicions tingudes en compte per a la concessió de la subvenció i, en tot cas, l'obtenció concurrent d'altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos per a la mateixa finalitat, procedents de qualssevol Administracions o entres públics o privats, nacionals, de la Unió Europea o d'organismes internacionals, podrà donar lloc a la modificació de la resolució de concessió, d'acord amb el que es disposa en l'article 19.4 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre.





Onzena. Obligacions de les entitats beneficiàries

A més de les obligacions que amb caràcter general estableix l'article 14 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, les entitats beneficiàries estaran obligades a:

1. Realitzar l'activitat que fonamente la concessió de la subvenció.



2. Presentar la justificació de les despeses efectuades amb càrrec a la subvenció concedida.

3. Sotmetre's a les actuacions de comprovació, que efectuarà l'òrgan concedent, així com a qualsevol altra actuació que siga de comprovació i control financer que puguen fer els òrgans competents.



4. Comunicar a l'òrgan concedent l'obtenció d'altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos que financen les activitats subvencionades, amb anterioritat a la justificació de la subvenció.

5. Per a l'execució del programa, les entitats beneficiàries hauran de contractar professionals per a la realització dels serveis. Aquests professionals hauran de tindre alguna de les titulacions corresponents als perfils: TASOC (Tècnic/a en Activitats Socioculturals), Monitors/es d'oci i temps lliure, TAFAD (Tècnics/ques superiors d'Animació Socioesportiva), Educació Infantil, Auxiliars de Guarderia i Jardí d'Infància. La contractació de personal per part de les entitats subvencionades en cap cas suposarà cap relació jurídica amb la Generalitat.



6. Es podrà contractar personal amb una altra titulació quan siga necessari per a realitzar l'activitat i es considere una despesa accessòria als objectius del Pla Corresponsable.

7. Totes les actuacions dutes a terme amb càrrec als fons rebuts hauran d'identificar-se amb la imatge gràfica del Pla Corresponsables, així com amb els logotips institucionals del Ministeri d'Igualtat i de la Secretaria d'Estat d'Igualtat i contra la Violència de Gènere, que es facilitaran per part de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives a les entitats locals beneficiàries, així com amb els logotips de la Generalitat i de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

Tota la documentació necessària per a la realització de projectes o programes que es financen amb càrrec als fons rebuts, en la senyalització exterior dels llocs on s'executen els projectes i, en tot cas, en les activitats de difusió que les entitats destinatàries dels fons puguen desenvolupar en relació amb aquests, haurà de constar expressament, en lloc visible, que s'han finançat amb càrrec als fons rebuts del Ministeri d'Igualtat, Secretaria d'Estat d'Igualtat i contra la Violència de Gènere, en el marc del Pla Corresponsables.



L'incompliment d'aquesta obligació donarà lloc, en el cas que encara fora possible el seu compliment en els termes establits, al fet que es requerisca a l'entitat beneficiària perquè adopte les mesures de difusió establides en un termini no superior a 15 dies, amb exprés advertiment de les conseqüències que d'aquest incompliment pogueren derivar-se'n. En el cas que s'hagueren desenvolupat ja les actuacions corresponents i no resultara possible el seu compliment en els termes establits, es podran establir mesures alternatives, sempre que aquestes permeteren donar la difusió dels fons rebuts amb el mateix abast previst en la present ordre, per a les quals es fixarà un termini no superior a 15 dies per a la seua adopció, amb exprés advertiment de les conseqüències que d'aquest incompliment pogueren derivar-se. L'incompliment d'aquestes obligacions podrà determinar l'exigència del reintegrament dels fons percebuts.

8. L'entitat beneficiària haurà de complir amb les obligacions de transparència i subministrament d'informació que, en virtut de la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, i de la Llei 1/2022, de 13 d'abril, de transparència i bon govern de la Comunitat Valenciana, li correspon com a entitat pública. Així mateix, donarà l'adequada publicitat a la subvenció concedida, indicant almenys l'entitat concedent, l'import rebut i el programa subvencionat. La difusió d'aquesta informació es realitzarà preferentment a través de la pàgina web de l'entitat. En cas que no disposen de pàgina web on fer aquesta publicitat, podran complir amb aquesta obligació a través del portal que pose a disposició seua la Generalitat.





Dotzena. Termini i forma de justificació

1. L'entitat local haurà de justificar fins al dia 31 de gener de 2023 la quantitat subvencionada, mitjançant la presentació davant la direcció territorial de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives de la província corresponent, d'un certificat d'obligacions reconegudes per la corporació subscrit per la persona titular de la intervenció o secretaria/intervenció, i amb el vistiplau de la persona titular de l'alcaldia presidència de l'entitat local (serà suficient que la despesa haja aconseguit la fase comptable «O» en els pressupostos municipals de 2022). En aquest document, s'ha de fer constar que l'import de la subvenció s'ha executat en els termes previstos, complint tots els requisits establits. Així mateix, haurà d'adjuntar l'annex IV, segons model que figura en la seu electrònica del tràmit.



2. Sense perjudici del que es disposa en els apartats anteriors, las entitats beneficiàries de les subvencions deuran presentar una memòria tècnica fins al 31 de gener de 2023 segons l'annex V, segons el model que figura en la seu electrònica del tràmit.



Tretzena. Despeses subvencionables

1. Es podran subvencionar les despeses que de manera indubtable responguen a la naturalesa de l'activitat subvencionada i estiguen directament relacionats amb l'execució. Concretament:

a) Despeses de personal de l'entitat sol·licitant, quan l'activitat es desenvolupe amb recursos propis, que inclouen tant els costos salarials com les quotes patronals a la Seguretat Social. Únicament podran imputar-se despeses al capítol 1 quan aquestes corresponguen a l'execució derivada d'un programa de caràcter temporal establit conformement amb el que es disposa en l'article 10.1 apartat c del text refós de la Llei de l'Estatut bàsic de l'empleat públic aprovat per Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre.

En cap cas seran subvencionables les despeses de dietes, desplaçaments, remuneracions o gratificacions que tinguen el caràcter d'extraordinàries i les indemnitzacions per raó del servei o en ocasió de la finalització del contracte.

b) Despeses derivades de la prestació de les actuacions quan es desenvolupen amb mitjans aliens. Els contractes hauran de subjectar-se a les prescripcions establides en la normativa de contractació del sector públic, i incorporar clàusules socials que promoguen la igualtat efectiva entre homes i dones.

c) Material fungible no inventariable, imprescindible per a la realització de l'activitat.

d) Assegurances d'accident i de responsabilitat civil necessàries per a donar cobertura a les actuacions que es realitzen.

e) Despeses corrents de conservació i reparació de les dependències habilitades per a la prestació, sempre que no tinguen la naturalesa de despeses d'inversió.

Queda exclosa el finançament de despeses que per la seua naturalesa econòmica siguen considerades despeses d'inversió (capítols 6 i 7), o en els capítols 8 o 9 d'actius i passius financers, respectivament.



Catorzena. Subcontractació

1. Podran subcontractar-se el 100 % de les actuacions objecte de l'ajuda respectant els requisits i prohibicions establits en l'article 29 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, i en l'article 68 del seu reglament de desenvolupament.

2. Quan l'activitat concertada amb tercers excedisca de el 20 per cent de l'import de la subvenció i aquest import siga superior a 60.000 euros, la subcontractació estarà sotmesa al compliment dels següents requisits:

a) Que el contracte se signe per escrit.

b) Que la signatura d'aquest s'autoritze prèviament per l'òrgan concedent, per a això es presentarà una memòria justificativa on quedarà especificat la impossibilitat de realitzar les activitats del projecte per l'entitat beneficiària per si mateixa i la necessitat de la subcontractació per a la consecució dels objectius de l'actuació objecte de l'ajuda.





Quinzena. Pla de control

1. La persona titular de la Direcció General de l'Institut Valencià de les Dones elaborarà un pla de control per a la comprovació material de l'efectiva realització de les activitats subvencionades mitjançant la revisió de la documentació de caràcter econòmic, justificativa de l'import concedit i de la memòria tècnica final relativa a l'actuació subvencionada, que a aquest efecte s'ha establit en les presents bases com d'aportació preceptiva per les entitats beneficiàries, per a la justificació de l'ajuda, de conformitat amb el que s'estableix en l'article 169 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.

2. El tipus de control serà administratiu, a posteriori i es realitzarà de manera aleatòria un mostreig sobre la totalitat de les ajudes concedides amb la finalitat de comprovar la veracitat de les dades consignades en la documentació presentada, que es correspondrà amb el 10 % de la totalitat dels expedients subvencionats, i es durà a terme en la forma en què es determine en la Resolució d'elaboració del mencionat Pla de control.



Setzena. Minoració i reintegrament

1. La concurrència d'alguna de les causes descrites en l'article 37 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, donaria lloc a la minoració total o parcial de l'ajuda concedida.

2. En qualsevol d'aqueixos casos l'òrgan competent per a la tramitació de les ajudes incoarà el corresponent procediment, que podrà finalitzar amb la pèrdua total o parcial de l'ajuda i, si és el cas, l'obligació de reintegrar les quantitats percebudes indegudament i l'interés de demora, des del moment del pagament de la subvenció.

3. En la tramitació del procediment es garantirà, en tot cas, el dret de l'entitat interessada a l'audiència.

4. El termini màxim per a resoldre i notificar la resolució procedent serà de dotze mesos des de la data de l'acord d'iniciació de l'expedient. Transcorregut el referit termini sense notificar-se la resolució expressa suposarà la caducitat del procediment, però no la prescripció d'accions.



5. Les quantitats que s'hagen de reintegrar tindran la consideració d'ingressos de dret públic, a l'efecte del procediment aplicable per a la cobrança.



Dissetena. No subjecció a polítiques de competència

Les ajudes regulades mitjançant aquesta ordre no requereixen la seua notificació a la Comissió Europea, per no ajustar-se a l'exigit en l'article 107.1 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea, ja que l'activitat que se subvenciona té un impacte estrictament local i, per consegüent, no afecta els intercanvis comercials entre Estats membres.





Dihuitena. Règim sancionador

Les entitats beneficiàries quedaran sotmeses a les responsabilitats i règim sancionador regulat en el capítol IV del títol X de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, per la comissió de les infraccions administratives contemplades en la normativa bàsica estatal.





Dinovena. Protecció de dades

La Direcció General de l'Institut Valencià de les Dones assegurarà la protecció de les dades de caràcter personal que puga recaptar en l'exercici de les seues funcions, amb observança del que es disposa en el Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades, i en la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals.



La present convocatòria esgota la via administrativa i podrà ser recorreguda potestativament en reposició davant el mateix òrgan que l'haja dictada o bé caldrà plantejar directament un recurs contenciós administratiu, davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, tal com estableixen els articles 112, 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i els articles 10, 14 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.



València, 20 de setembre de 2022



La vicepresidenta del Consell i

consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives

AITANA MAS MAS

Mapa web