Ficha disposicion

Ficha disposicion





Conselleria de Educació, Cultura i Esport. RESOLUCIÓ de 2 d'agost de 2021, de la directora general d'Inclusió Educativa, per la qual s'estableixen l'organització i el procediment d'intervenció de les unitats especialitzades d'Orientació



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 9145 de 06.08.2021
Número identificador:  2021/8508
Referència Base de Dades:  007806/2021
 



RESOLUCIÓ de 2 d'agost de 2021, de la directora general d'Inclusió Educativa, per la qual s'estableixen l'organització i el procediment d'intervenció de les unitats especialitzades d'Orientació (UEO) i es concreta el procediment d'activació dels centres d'educació especial com a centres de recursos. [2021/8508]

El Decret 104/2018, de 27 de juliol, del Consell, pel qual es desenvolupen els principis d'equitat i d'inclusió en el sistema educatiu valencià, atribueix a la conselleria competent en matèria d'educació, entre altres, la funció de fomentar la creació de processos i xarxes de treball en equip en els centres educatius i entre centres docents, en l'àmbit sociocomunitari i entre les diferents administracions i entitats. També refereix que l'orientació educativa s'estructura i s'organitza en diferents nivells d'actuació, en què els professionals treballen de manera coordinada, en col·laboració i de forma complementària. L'article 23.3 atribueix als centres d'educació especial una serie de tasques que han de dur a terme com a centres de recursos.



El Decret 72/2021, de 21 de maig, del Consell, d'organització de l'orientació educativa i professional en el sistema educatiu valencià, estableix l'estructura de l'orientació en quatre tipus d'intervenció, d'acord amb les seues característiques i els equips que hi participen: a) La docència i la tutoria; b) L'orientació educativa especialitzada integrada en el centre a través dels equips d'orientació educativa i departaments d'orientació educativa i professional; c) Les agrupacions d'orientació de zona; i d) Les unitats especialitzades d'orientació.



D'acord amb l'article 12, les unitats especialitzades d'orientació complementen i donen suport a la intervenció que realitzen els equips d'orientació educativa, els departaments d'orientació educativa i professional i les agrupacions d'orientació de zona, en els àmbits d'especialització següents: convivència i conducta; igualtat i diversitat; trastorns de l'espectre de l'autisme (TEA); discapacitats sensorials: auditives i visuals; discapacitat motriu; discapacitat intel·lectual; altes capacitats intel·lectuals; dificultats específiques d'aprenentatge; trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH). Així mateix, aquest decret dedica la disposició addicional setena als centres d'educació especial com a centres de recursos.

L'article 5 de l'Ordre 23/2021, de 6 de juliol, de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, per la qual es determinen els criteris de creació de llocs de professorat de l'especialitat d'orientació educativa en els equips d'orientació educativa i per la qual s'ordena la creació de les unitats especialitzades d'orientació, disposa que el centre directiu competent en matèria d'orientació educativa distribuirà les tasques que han de realitzar els diferents perfils professionals del personal docent adscrit a les unitats especialitzades d'orientació, a partir de les funcions establides en l'article 13 del Decret 72/2021. En l'annex únic s'estableix la distribució de les unitats especialitzades d'orientació, els àmbits d'especialització de cadascuna i les unitats que són referents en cada àmbit.



L'Ordre 5/2021, de 15 de juliol, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives i de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, per la qual s'aprova el nou full de notificació per a l'atenció socioeducativa infantil i protecció de l'alumnat menor d'edat i s'estableix la coordinació interadministrativa per a la protecció integral de la infància i adolescència, a l'article 5, estableix el procediment ordinari i el procediment d'urgència que cal seguir en els casos de possibles situacions de desprotecció.

De conformitat amb el Decret 5/2019, de 16 de juny, del president de la Generalitat, pel qual es determinen el número i la denominació de les conselleries, i les seues atribucions, d'acord amb el Decret 105/2019, de 5 de juliol, del Consell, pel qual s'estableix l'estructura orgànica bàsica de la Presidència i de les conselleries de la Generalitat i amb el Decret 141/2019, de 12 de juliol, del Consell, pel qual es nomena la persona titular de la Direcció General d'Inclusió Educativa, resolc:







I. Disposicions generals



Primer. Objecte

Aquesta resolució té per objecte definir el funcionament i el procediment d'intervenció de les unitats especialitzades d'orientació, així com el procediment d'activació dels centres d'educació especial com a centres de recursos.



Segon. Àmbit d'aplicació

L'àmbit d'aplicació són les unitats especialitzades d'orientació i els centres docents sostinguts amb fons públics que imparteixen ensenyaments no universitaris.



II. Organització i funcionament



Tercer. Funcions

1. Les funcions generals de les unitats especialitzades d'orientació es defineixen en els articles 11 i 13 del decret 72/2021, i tenen una doble finalitat:

a) Assessorar, cooperar i donar suport als centres docents sostinguts amb fons públics, als equips d'orientació educativa, als departaments d'orientació educativa i professional i a les agrupacions d'orientació de zona, en l'àmbit de les seues funcions i especialització, en coordinació, si escau, amb la inspecció d'educació, els centres d'educació especial com a centres de recursos, les unitats educatives terapèutiques i els centres de formació, innovació i recursos per al professorat.

b) Organitzar la coordinació territorial de l'orientació educativa i professional.

2. Les funcions de la direcció s'establixen en l'article 15 del Decret 72/2021, que compatibilitzarà amb les funcions generals com a membre de la unitat.

3. Les funcions de la secretaria-habilitació s'establixen en l'article 16 del Decret 72/2021, que compatibilitzarà amb les funcions generals com a membre de la unitat.

4. Les funcions del professorat assignat a les unitats especialitzades d'orientació són les que estableix la normativa vigent per a la seua especialitat i s'ajustaran a les tasques especificades en aquesta resolució per a cada àmbit d'especialització.



Quart. Coordinació territorial de l'orientació

D'acord amb l'article 2.3 de l'Ordre 23/2021, de 6 de juliol, les unitats especialitzades d'orientació comptaran amb professorat de l'especialitat d'orientació educativa que realitzarà les tasques de coordinació territorial de l'orientació referida en l'article 11 del Decret 72/2021, consistents en:

a) Planificar i organitzar la coordinació territorial del professorat de l'especialitat d'orientació educativa, i per qui desenvolupe aquestes funcions, que forma part dels equips d'orientació educativa i dels departaments d'orientació educativa i professional dels centres educatius sostinguts amb fons públics.

b) Coordinar el procés de detecció primerenca de les necessitats específiques de suport educatiu que, en el marc de les agrupacions d'orientació de zona, realitzen els equips d'orientació educativa i els gabinets psicopedagògics municipals.

c) Coordinar-se amb els serveis d'àmbit supramunicipal (centres d'atenció primerenca, unitats de salut mental infantil i adolescent, centres d'educació especial, unitats educatives terapèutiques, etc.) per a unificar criteris d'actuació i transmetre la informació a les agrupacions d'orientació de zona, fomentant la creació de xarxes de treball col·laboratives.

d) Assessorar els centres docents que imparteixen ensenyaments no universitaris i no disposen de departament d'orientació educativa i professional.

e) Assessorar i intervindre en els centres d'educació infantil i primària de titularitat de la Generalitat que tinguen 1, 2 o 3 unitats i no disposen d'equips d'orientació educativa.

f) Col·laborar amb la inspecció d'educació en els procediments que, dins de les seues respectives funcions, determine la conselleria competent en matèria d'educació.

g) Col·laborar amb la direcció de la unitat especialitzada d'orientació a mantindre actualitzat el mapa de recursos socials, educatius i sanitaris de la demarcació territorial, públics i concertats, i posar-lo a l'abast dels centres docents.

h) Col·laborar amb la direcció de la unitat especialitzada d'orientació en la coordinació i el seguiment de la intervenció del personal de treball social adscrit orgànicament a la unitat, dins de la seua zona de coordinació.



Cinqué. Personal de treball social

1. D'acord amb allò referit a l'article 14 del Decret 72/2021, el personal treballador social estarà adscrit orgànicament a les unitats especialitzades d'orientació (UEO) i dependran funcionalment de la direcció d'aquestes unitats.

2. El personal especialista de treball social prioritzarà, en l'àmbit de la zona d'intervenció recollida a l'annex II, la intervenció sociocomunitària i l'atenció a l'alumnat i a les famílies amb major vulnerabilitat i risc d'exclusió.

3. Les tasques del personal de treball social adscrit orgànicament a la unitat especialitzada d'orientació són les següents:

a) Assessorar i col·laborar amb els òrgans de govern, de coordinació didàctica i de participació dels centres educatius, en l'àmbit de les seues competències, en:

a.1. L'aplicació de la normativa socioeducativa al context escolar i la difusió entre les persones membres de la comunitat educativa de la informació sobre l'accés a recursos, beques i ajudes que contribuïsquen a garantir la igualtat d'oportunitats de l'alumnat.

a.2. El procés d'identificació de les barreres a la inclusió en el context familiar i social en cada un dels nivells de resposta a la inclusió.



a.3. La prevenció i detecció primerenca de situacions familiars i socials de desigualtat o desavantatge i l'organització d'actuacions i programes preventius i estratègies d'intervenció en el context sociofamiliar que contribuïsquen a eliminar les barreres a la inclusió identificades i fer efectiva la igualtat d'oportunitats.

a.4. La planificació, el desenvolupament, el seguiment i l'avaluació de les mesures de resposta que afavoreixen l'adequació del context escolar a les característiques personals, socials i culturals de l'alumnat i de les seues famílies que es desenvolupen en els diferents plans del centre i en els protocols per a la prevenció de la violència i de desprotecció, acolliment i absentisme.

b) Recollir i transmetre la informació sobre les barreres a la inclusió i les circumstàncies de vulnerabilitat de l'alumnat per realitzar, si escau i en col·laboració amb els serveis socials, un informe previ a l'escolarització que contribuïsca a la identificació de les necessitats per a la compensació de les desigualtats i a justificar la proposta de les mesures de resposta educativa des de l'inici de l'escolarització.

c) Col·laborar amb els equips d'orientació educativa i els departaments d'orientació educativa i professional, en l'àmbit de les seues competències, en l'avaluació sociopsicopedagògica, i amb les agrupacions d'orientació de zona, en les decisions col·legiades per a la determinació de la modalitat d'escolarització, tot aportant la proposta d'intervenció sociofamiliar i les orientacions per desenvolupar-la, i, si és necessari, col·laborar en la derivació a agents i serveis externs.

d) Col·laborar amb els equips educatius en l'elaboració, el desenvolupament, el seguiment i l'avaluació de les actuacions socioeducatives dels plans d'actuació personalitzats i participar en la coordinació amb els diferents agents i serveis externs que participen en el desenvolupament de les mesures de resposta planificades.

e) Participar en l'elaboració i realització d'activitats d'orientació educativa, professional i sociolaboral, especialment per a l'alumnat amb necessitats educatives especials que finalitza l'escolarització en els centres d'educació especial i per a l'alumnat que abandona l'escolarització sense titulació.

f) Informar i orientar les famílies o representants legals de l'alumnat que ho requerisquen sobre l'accés a recursos, beques i ajudes i sobre les actuacions d'intervenció sociofamiliar que s'han de desenvolupar amb la seua col·laboració, així com, si escau, fer mediació entre les famílies i els centres educatius.

g) Establir procediments de comunicació, intercanvi d'informació i coordinació entre els agents i serveis externs, públics i privats, i els centres escolars, així com amb els professionals de la mateixa especialitat, per establir criteris comuns d'actuació.

h) Col·laborar amb la direcció de la unitat especialitzada d'orientació i amb la coordinació territorial de l'orientació en l'elaboració i actualització del mapa de recursos socials, educatius i sanitaris, públics, concertats i privats, i generar vies de col·laboració i coordinació àgils amb el personal d'aquests àmbits.

i) Participar en programes de desenvolupament comunitari que afecten el seu àmbit d'intervenció i que tinguen repercussió sobre la infància.

j) Assessorar en matèria de desprotecció en la infància als centres educatius i a les persones coordinadores de protecció integral.

k) Altres tasques que, dins les funcions de la unitat i del seu àmbit de competència, li assigne la direcció de la unitat o la Direcció General d'Inclusió Educativa.



Sisé. Pla d'activitats anual i memòria de final de curs

1. El Pla d'activitats anual de la unitat especialitzada d'orientació comprendrà la planificació i l'organització de les actuacions previstes en el Pla general d'orientació educativa i professional i d'acció tutorial, així com el desenvolupament de les funcions assignades en el Decret 72/2021.

2. El pla d'activitats inclourà els apartats següents:

a) Relació del personal de la unitat, amb indicació de l'especialitat, el lloc de treball i la distribució horària setmanal.

b) Programes i actuacions a realitzar, amb especificació de la temporalització, els agents implicats i els destinataris.

c) Elaboració del mapa de recursos de l'àmbit territorial d'actuació i de l'àmbit d'especialització de la unitat.

d) Organització dels nivells de coordinació interns i externs

e) Realització d'activitats formatives, en funció de les necessitats de formació detectades en els àmbits d'especialització de la unitat.



f) Realització d'actuacions d'investigació i innovació educativa relacionades amb el seu àmbit d'especialització.

3. La direcció de la unitat remetrà el pla d'activitats anual a la Direcció General d'Inclusió Educativa, amb data límit de 15 de novembre, seguint un model, estructura i format predeterminats, a través dels mitjans que aquesta dispose, per a la seua autorització.

4. Al final de cada curs escolar, les unitats especialitzades d'orientació han d'elaborar una memòria final, de forma col·legiada, orientada a la millora, que incorpore l'avaluació de les actuacions realitzades, del model d'organització i de funcionament, de les pràctiques desenvolupades i dels processos i resultats obtinguts, d'acord amb els indicadors i criteris d'avaluació que facilitarà la Direcció General d'Inclusió Educativa.

5. La direcció de la unitat remetrà la memòria de final de curs a la Direcció General d'Inclusió Educativa, amb data límit de 22 de juliol, a través dels mitjans que aquesta dispose i d'acord amb un model, estructura i format predeterminats.



Seté. Coordinació de les unitats

1. La direcció de la UEO convocarà reunions setmanals amb tot el personal que té adscrit per a organitzar el treball, fer-ne el seguiment i avaluar les tasques planificades.

2. La direcció de la UEO, d'acord amb la funció que té atribuïda en l'article 15.2.c del Decret 72/2021, ha de formalitzar la col·laboració amb els agents, les institucions, les entitats educatives, socials i sanitàries i altres agents del seu àmbit territorial d'intervenció que puguen cooperar en el desenvolupament de les funcions de la unitat. Així mateix, acordarà el calendari de reunions amb la inspecció d'educació de referència de les circumscripcions del seu àmbit territorial.

3. Les direccions del conjunt de les UEO es coordinaran de forma sistemàtica, amb una periodicitat almenys mensual, amb l'objectiu d'unificar criteris d'intervenció, elaborar materials, protocols i pautes d'actuació.

4. Els nivells de coordinació, interns i externs, comprendran:

– La coordinació interna dels membres de l'equip.

– La coordinació de les demarcacions territorials de l'àmbit d'actuació de la unitat.

– La coordinació amb la inspecció d'educació.

– La coordinació entre unitats especialitzades d'orientació, que assegure el desenvolupament de les actuacions que els són pròpies en la totalitat del territori.

– La coordinació dels i les professionals dels àmbits d'especialització ubicats en unitats especialitzades d'orientació diferents.



4. La coordinació general de les unitats correspon a la Direcció General d'Inclusió Educativa, que organitzarà reunions de coordinació amb les direccions i les persones coordinadores territorials, amb una periodicitat mensual.



Huité. Horari

1. L'horari del personal docent de les unitats especialitzades d'orientació és de 37 hores i 30 minuts setmanals, de les quals 30 hores es dedicaran al desenvolupament de les funcions generals de la unitat i a les tasques pròpies del lloc, així com a les funcions de direcció i de secretaria-habilitació. Les 7 hores i 30 minuts restants es distribuiran de manera flexible en tasques relatives a la preparació de materials, l'actualització de competències o qualsevol altra tasca relacionada amb les necessitats i el funcionament de la unitat.

2. La persona que exercisca el càrrec de secretaria-habilitació dedicarà un màxim de cinc hores setmanals al desenvolupament de les seues funcions.

3. L'horari del personal no docent de treball social adscrit orgànicament a la unitat és el que està determinat reglamentàriament per a aquest personal.



Nové. Documentació administrativa

1. Cada unitat especialitzada d'orientació ha de disposar de la documentació relacionada amb la planificació, l'organització i la gestió, així com de la documentació administrativa relativa al personal i, d'aquella altra, de caràcter reservat, relativa a l'alumnat.

2. La documentació de què ha de disposar la unitat especialitzada d'orientació és la següent:

a) Expedients del personal adscrit.

b) Registre dels comunicats de faltes, llicències i permisos, acompanyat dels justificants o comunicats laborals, emplenats i firmats per les persones corresponents.

c) Pla d'activitats anual i memòria de final de curs.

d) Registre d'entrades i eixides.

e) Inventari general del fons bibliogràfic, del material informàtic i audiovisual, del material psicotècnic i del mobiliari.

f) Visats de certificats i informes.

g) Llibre d'actes de les reunions de coordinació.

h) Documentació o còpia de factures i contractes relatius a serveis i subministraments.

i) Informes o documents relatius a l'alumnat, originals o còpies.

j) Registre d'actuacions.

3. La persona que ocupa el càrrec de secretaria-habilitació de la UEO ha de custodiar tota la documentació, atenent especialment a allò que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del Parlament i del Consell, de 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades i pel qual es deroga la Directiva 95/46/CE (Reglament general de protecció de dades) (DOUE 4.5.2016) i tindre tota la documentació correctament arxivada, organitzada i a disposició de la Direcció General d'Inclusió Educativa, que podrà requerir-la en qualsevol moment.



4. L'inventari del material informàtic i audiovisual ha de mantindre's actualitzat en tot moment, d'acord amb la Instrucció 7/2012, de la Direcció General de Tecnologies de la Informació, sobre la implantació i ús del programari en el lloc de treball. En l'inventari ha de quedar reflectit tant l'equipament informàtic com les aplicacions informàtiques que requereixen la compra d'una llicència.





II. Àmbits d'especialització



Desé. Convivència i conducta

1. La UEO d'Alacant és la unitat de referència en l'àmbit de la convivència i la conducta (codi: 03403046).

2. L'àmbit d'especialització de convivència i conducta realitzarà assessorament i intervenció en els aspectes següents:

– Promoció de la convivència i prevenció de la violència.

– Identificació de les barreres a la inclusió específiques relacionades amb l'àmbit d'actuació.

– Identificació de les situacions de violència en els centres educatius i indicació de pautes per a l'aplicació dels protocols d'actuació adients.



– Anàlisi funcional de les conductes de l'alumnat que alteren greument la convivència.

– Acompanyament als centres educatius, a les famílies i als agents externs, davant situacions de violència i per a planificar una intervenció global i contextualitzada, que done suport a l'alumnat amb alteracions greus de la conducta i, si escau, amb l'alumnat amb trastorns de salut mental.

– Col·laboració en l'organització de la resposta personalitzada a l'alumnat mitjançant programes específics de conducta i plans terapèutics, amb l'aplicació de metodologies específiques que faciliten un desenvolupament integral de la persona amb una fonamentació curricular i per al desenvolupament de les competències clau.

– Coordinació i col·laboració amb els i les professionals de les unitats educatives terapèutiques i institucions i agents externs que participen en els àmbits acadèmic, social, laboral i sanitari, entre altres.



– Suport a la coordinació territorial.

3. Aquest àmbit incorpora un o una professional d'orientació educativa amb perfil de psicologia clínica que compatibilitzarà intervencions en l'àmbit de les unitats especialitzades d'orientació (UEO) i de les unitats educatives terapèutiques (UET), i realitzarà les tasques següents:



– Maneig de grups terapèutics i realització de teràpia individual amb alumnat de salut mental.

– Maneig de l'observació clínica que permeta, en coordinació amb la unitat de salut mental infantil i adolescent (USMIA), una clarificació diagnòstica més precisa.

– Disseny, organització i participació en actuacions de contenció i psicoeducatives.



Onzé. Igualtat i diversitat

1. La UEO de València és la unitat de referència en l'àmbit d'igualtat i la diversitat (codi: 46402655).

2. L'àmbit d'especialització d'igualtat i diversitat realitzarà assessorament i intervenció en els aspectes següents:

– Acompanyament i assessorament, des d'una perspectiva interseccional i de drets, a l'alumnat i les famílies, als equips educatius i als equips directius, en qüestions relatives a la identitat de gènere, l'expressió del gènere, l'orientació sexual i la intersexualitat.



– Identificació d'elements que reforcen o generen desigualtats de gènere o biaixos derivats de l'estructura social cisheteropatriarcal.



– Assessorament i intervenció en casos de violència de gènere o de qualsevol tipus de violència per motius d'identitat o diversitat sexual, de gènere o familiar.

– Assessorament i intervenció en l'aplicació del protocol d'identitat de gènere i del protocol d'actuació en casos d'assetjament motivats per lgtbifòbia.

– Aplicació d'estratègies per a visibilitzar i neutralitzar les discriminacions directes i indirectes per gènere, identitat o orientació sexual.



– Suport a la coordinació territorial.



Dotzé. Trastorn de l'espectre de l'autisme (TEA)

1. La UEO de València és la unitat de referència en l'àmbit del trastorn de l'espectre de l'autisme (codi: 46402655).

2. L'àmbit d'especialització de trastorn de l'espectre de l'autisme realitzarà assessorament i intervenció en els aspectes següents:

– Identificació de barreres a la inclusió específiques relacionades amb l'àmbit d'actuació.

– Intervenció i col·laboració en l'avaluació sociopsicopedagògica i en l'organització de la resposta personalitzada a l'alumnat amb TEA.



– Identificació de les capacitats i les necessitats de suport de l'alumnat amb TEA.

– Acompanyament als equips educatius, a les famílies i als agents externs que donen suport a l'alumnat amb TEA.

– Col·laboració en l'organització de la resposta personalitzada a l'alumnat mitjançant mesures de resposta adequades a les seues necessitats, amb mitjans específics i singulars i amb l'aplicació de metodologies específiques que faciliten un desenvolupament integral de la persona amb una fonamentació curricular i per al desenvolupament de les competències clau.

– Coordinació i col·laboració amb els i les professionals dels centres d'educació especial com a centres de recursos i institucions i agents externs que participen en els àmbits acadèmic, social, laboral o sanitari, entre altres.

– Suport a la coordinació territorial.



Tretzé. Discapacitats sensorials: auditives i visuals

1. La UEO d'Elx és la unitat de referència en l'àmbit de les discapacitats sensorials, auditives i visuals (codi: 03403061).

2. L'àmbit d'especialització de discapacitats sensorials, auditives i visuals, realitzarà assessorament i intervenció en els aspectes següents:



– Identificació de barreres a la inclusió específiques relacionades amb l'àmbit d'actuació.

– Intervenció i col·laboració en l'avaluació sociopsicopedagògica i en l'organització de la resposta personalitzada a l'alumnat amb discapacitats sensorials, auditives i visuals.

– Identificació de les capacitats i les necessitats de suport de l'alumnat amb discapacitats sensorials, auditives i visuals.

– Acompanyament als equips educatius, a les famílies i als agents externs que donen suport a l'alumnat amb discapacitats sensorials auditives i visuals.

– Col·laboració en l'organització de la resposta personalitzada a l'alumnat mitjançant mesures de resposta adequades a les seues necessitat, amb mitjans específics i singulars i amb l'aplicació de metodologies específiques que faciliten un desenvolupament integral de la persona amb una fonamentació curricular i per al desenvolupament de les competències clau.

– Coordinació i col·laboració amb professionals de l'ONCE.

– Coordinació i col·laboració amb professionals dels centres educatius ordinaris especialitzats, amb els centres de recursos dels centres d'educació especial i institucions i agents externs que participen en els àmbits acadèmic, social, laboral i sanitari, entre altres.

– Suport a la coordinació territorial.



Catorzé. Discapacitat motriu

1. La UEO de Castelló de la Plana és la unitat de referència en l'àmbit de la discapacitat motriu (codi: 12400416).

2. L'àmbit d'especialització de discapacitat motriu realitzarà assessorament i intervenció en els aspectes següents:

– Identificació de barreres a la inclusió específiques relacionades amb l'àmbit d'actuació.

– Intervenció i col·laboració en l'avaluació sociopsicopedagògica i en l'organització de la resposta personalitzada a l'alumnat amb discapacitats motrius.

– Identificació de les capacitats i les necessitats de suport de l'alumnat amb discapacitats motrius.

– Acompanyament als equips educatius, a les famílies i als agents externs que donen suport a l'alumnat amb discapacitats motrius.

– Col·laboració en l'organització de la resposta personalitzada a l'alumnat mitjançant mesures de resposta adequades a les seues necessitats, amb mitjans específics i singulars i amb l'aplicació de metodologies específiques que faciliten el desenvolupament integral de la persona amb una fonamentació curricular i per al desenvolupament de les competències clau.

– Coordinació i col·laboració amb els i les professionals dels centres educatius ordinaris especialitzats en l'atenció a l'alumnat amb discapacitats motrius, amb els centres de recursos dels centres d'educació especial i institucions i agents externs que participen en els àmbits acadèmic, social, laboral i sanitari, entre altres.

– Suport a la coordinació territorial.



Quinzé. Discapacitat intel·lectual

1. La UEO de Xàtiva és la unitat de referència en l'àmbit de la discapacitat intel·lectual (codi: 46402660).

2. L'àmbit d'especialització de discapacitat intel·lectual realitzarà assessorament i intervenció en els aspectes següents:

– Identificació de barreres a la inclusió específiques relacionades amb l'àmbit d'actuació.

– Intervenció i col·laboració en l'avaluació sociopsicopedagògica i en l'organització de la resposta personalitzada a l'alumnat amb discapacitat intel·lectual.

– Identificació de les capacitats i les necessitats de suport de l'alumnat amb discapacitats intel·lectuals.

– Acompanyament als equips educatius, a les famílies i als agents externs que donen suport a l'alumnat amb discapacitats intel·lectuals.



– Col·laboració en l'organització de la resposta personalitzada a l'alumnat mitjançant mesures de resposta adequades a les seues necessitats, amb mitjans específics i singulars i amb l'aplicació de metodologies específiques que faciliten el desenvolupament integral de la persona amb una fonamentació curricular i per al desenvolupament de les competències clau.

– Coordinació i col·laboració amb els i les professionals dels centres de recursos dels centres d'educació especial i institucions i agents externs que participen en els àmbits acadèmics, social, laboral i sanitari, entre altres.

– Suport a la coordinació territorial.



Setzé. Altes capacitats intel·lectuals

1. La UEO de Xàtiva és la unitat de referència en altes capacitats intel·lectuals (codi: 46402660).

2. L'àmbit d'especialització d'altes capacitats intel·lectuals realitzarà assessorament i intervenció en els aspectes següents:

– Identificació de barreres específiques relacionades en l'àmbit d'actuació.

– Intervenció i col·laboració en l'avaluació sociopsicopedagògica i en l'organització de la resposta personalitzada a l'alumnat amb altes capacitats.

– Identificació de les capacitats i les necessitats de suport de l'alumnat.

– Elaboració d'indicadors per a la detecció primerenca d'altes capacitats per etapes.

– Acompanyament als equips educatius, a les famílies i als agents externs que donen suport a l'alumnat amb altes capacitats.

– Col·laboració en l'organització de la resposta personalitzada a l'alumnat mitjançant mesures de resposta adequades a les seues necessitats, amb l'aplicació de metodologies específiques que faciliten el desenvolupament integral de la persona, com ara programes específics de desenvolupament cognitiu, de desenvolupament personal i social, d'autonomia per l'aprenentatge, de mentors, etc.

– Coordinació i col·laboració amb els i les professionals d'altres institucions i agents externs que participen en els àmbits acadèmics, social, laboral i sanitari, entre altres.

– Suport a la coordinació territorial.



Disseté. Dificultats específiques d'aprenentatge i trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH)

1. La UEO de Dénia és la unitat de referència en l'àmbit de les dificultats específiques d'aprenentatge i el trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat (codi: 03403056).

2. L'àmbit d'especialització de dificultats específiques d'aprenentatge i trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH) realitzarà assessorament i intervenció en els aspectes següents:

– Identificació de barreres específiques relacionades amb l'àmbit d'actuació.

– Intervenció i col·laboració en l'avaluació sociopsicopedagògica i en l'organització de la resposta personalitzada a l'alumnat amb dificultats específiques d'aprenentatge i TDAH.

– Identificació de les capacitats i les necessitats de suport de l'alumnat.

– Elaboració d'indicadors per a la detecció primerenca de dificultats específiques d'aprenentatge i del TDAH.

– Col·laboració en l'organització de la resposta personalitzada a l'alumnat mitjançant mesures de resposta adequades a les seues necessitats, amb l'aplicació de metodologies específiques que faciliten el desenvolupament integral de la persona amb una fonamentació curricular i per al desenvolupament de les competències clau.

– Desenvolupament de programes específics de prevenció i intervenció primerenca.

– Coordinació i col·laboració amb els professionals d'altres institucions i agents externs que participen en els àmbits acadèmic, social, laboral i sanitari, entre altres.

– Suport a la coordinació territorial.



IV. Procediments d'intervenció



Dihuité. Procediment d'intervenció general de les unitats especialitzades d'orientació

1. Davant una situació que implique la resposta educativa a l'alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu, l'equip educatiu, amb l'assessorament de l'equip d'orientació educativa (EOE) o del departament d'orientació educativa i professional (DOEP), ha de tractar de donar solució amb els mitjans disponibles: personals, materials i organitzatius.

2. En el cas que la situació, per la seua complexitat, requerisca un assessorament o una intervenció de caràcter més especialitzat, el professorat d'orientació educativa de l'EOE o del DOEP realitzarà la sol·licitud a la direcció de la UEO especialitzada de referència corresponent a l'àmbit, utilitzant el model de l'annex I i a través dels mitjans que determine l'administració, informant d'aquesta circumstància a la direcció del centre docent. En l'annex de sol·licitud han de que quedar clars, almenys, els aspectes següents: el tipus d'actuació sol·licitada, els motius, les actuacions prèvies realitzades i els resultats obtinguts, així com les dades de la persona de contacte o referència (nom i cognoms, lloc que ocupa en el centre, telèfon i correu electrònic).



3. La UEO pot realitzar alguna de les actuacions següents, que no són excloents, aplicant criteris d'eficiència, proximitat i especialització:



a) Assessorament al centre sobre la consulta realitzada (assessorament telemàtic, facilitació de documentació i materials per a treballar, contacte amb recursos de la zona, etc.).

b) Mobilització dels recursos sociocomunitaris, que pot consistir en la derivació o la coordinació d'actuacions conjuntes.

c) Derivació i seguiment del cas al centre d'educació especial com a centres de recursos o a les unitats educatives terapèutiques pròximes al centre educatiu.

d) Intervenció de la unitat especialitzada d'orientació, de forma complementària a les actuacions anteriors.

e) Comunicació al CEFIRE de referència de les necessitats formatives detectades en el centre que ha estat objecte de la intervenció.

Totes les actuacions desenvolupades en els centres educatius podran anar dirigides al professorat, a l'alumnat, a les famílies i a la resta de la comunitat educativa, i realitzar-se de forma grupal o individualitzada.

4. Tot i que les sol·licituds d'assessorament o intervenció s'han d'adreçar en tots els casos a la direcció de la unitat especialitzada d'orientació de referència, aquesta pot activar les unitats més pròximes al centre docent que disposen de l'àmbit d'especialització objecte de la sol·licitud.

5. En el cas que el personal de la UEO haja d'intervindre directament amb l'alumnat, s'haurà d'informar la família o representants legals, excepte en els casos que prevalga l'interés superior del menor, atenent allò que disposa la Llei 26/2018, de 21 de desembre, de la Generalitat, de drets i garanties de la infància i adolescència.



6. La UEO haurà de registrar totes les sol·licituds rebudes i les intervencions realitzades, incloent-hi aquelles que han estat derivades a altres recursos sociocomunitaris, serveis o unitats especialitzades, utilitzant els mitjans tecnològics que facilite l'administració.

7. Les respostes de la UEO han de ser eficients, ràpides i ajustades a les demandes, evitant l'excés de burocràcia en la tramitació, i han de possibilitar l'adquisició de noves competències professionals per part dels equips educatius i dels equips d'orientació educativa i departaments d'orientació educativa i professional.

Dinové. Procediment d'intervenció específic en casos d'alteració greu de la convivència escolar

Se seguiran les pautes del procediment general especificades en el resolc dihuité, amb les especificitats següents:

1. Qualsevol membre de la comunitat educativa, davant la detecció d'una situació d'especial gravetat en l'àmbit de la convivència i la conducta, comunicarà la situació a l'equip directiu, que activarà els protocols corresponents segons la situació i actuarà a través dels equips d'intervenció definits en aquestos, amb l'assessorament de l'equip d'orientació educativa (EOE) o del departament d'orientació educativa i professional (DOEP).

2. La direcció del centre comunicarà a través del mòdul ITACA PREVI la situació de violència o d'alteració de la convivència.

3. La inspecció d'educació, una vegada haja rebut la notificació per la plataforma, valorarà la incidència i, si considera que el centre educatiu requereix ajuda complementària, activarà la UEO, amb el vistiplau de la persona cap d'inspecció de la direcció territorial corresponent.



4. De forma extraordinària, i quan es tracte de casos que, per la seua intensitat, conseqüències immediates per a les persones, per l'impacte en el centre o en la comunitat educativa, puguen considerar-se d'especial gravetat i emergència, la UEO intervindrà de manera immediata i in situ, activant un procediment d'emergència des dels òrgans de direcció de l'administració.

5. Davant indicadors i factors de possible situació de desprotecció, en cas de tindre evidències o indicis d'una possible situació de desprotecció social d'una persona menor d'edat, la direcció o la titularitat del centre docent iniciarà el procediment ordinari, definit en l'apartat 1.1 de l'article 5 de l'Ordre 5/2021. Quan existisquen indicis de perill imminent i greu per a la integritat física o psíquica d'una xiqueta, xiquet o adolescent, s'aplicarà el procediment d'urgència, definit en l'apartat 1.2 de l'article 5 de l'Ordre 5/2021.

6. Amb la informació disponible, la UEO podrà intervindre directament en el centre educatiu i realitzar les intervencions adients, i mobilitzar, facilitar i coordinar els recursos educatius de l'entorn (sanitaris, socials, judicials, cossos i forces de seguretat i d'altres institucions i/o associacions), que pot implicar la col·laboració també d'altres àmbits d'especialització de les unitats especialitzades d'orientació que estiguen relacionades amb la problemàtica que presenta el centre. En qualsevol cas, la UEO realitzarà un acompanyament a la comunitat educativa durant tot el procés

7. Les intervencions realitzades, les mesures i els acords adoptats, així com el seguiment dels casos i qualsevol altra informació que es considere necessària per a la resolució de la incidència, quedaran registrades al mòdul ITACA PREVI. Si la intervenció ha de continuar el curs següent, caldrà tornar a notificar la incidència a través del mòdul ITACA PREVI a l'inici del nou curs escolar.



Vinté. Procediment d'intervenció específic en els casos de discriminació o violència de gènere i en els de discriminació o violència per motius de diversitat sexual, familiar o de gènere

Se seguiran les pautes del procediment general especificat en el resolc dihuité i del procediment específic especificat en el resolc dinové, amb les especificitats següents:

Amb la informació disponible i en funció de la situació detectada, la UEO podrà:

1. Assessorar la persona coordinadora d'igualtat i convivència, l'equip d'orientació educativa o departament d'orientació educativa i professional, l'equip educatiu o el claustre.

2. Mobilitzar els recursos de l'entorn, que pot consistir en la derivació o la coordinació d'actuacions conjuntes:

– Socials: servei Orienta (per l'assessorament directe a persones majors d'edat, o familiars de persones menors), centres Dona 24h, xarxa municipal d'agents d'igualtat, etc.

– Sanitaris: centres de salut sexual i reproductiva, unitats de referència d'identitat de gènere, etc.

– Educatius: centres de formació permanent del professorat (CEFIRE) territorials, específics o de l'àmbit de la coeducació.

– Altres recursos: centres d'informació juvenil, col·lectius i entitats del tercer sector, etc.

3. Ateses les especificitats de l'alumnat amb diversitat sexual, familiar o de gènere o de l'alumnat que haja pogut patir situacions de violència en l'àmbit familiar, prèviament a la comunicació a la família de la realització de la intervenció, caldrà estudiar si existeix cap tipus de situació de discriminació o rebuig per motius de diversitat sexual, familiar o de gènere en aquest entorn. En qualsevol, cas, ha de prevaldre l'interés superior del menor, atenent a allò que disposa la Llei 26/2018, de 21 de desembre, de la Generalitat, de drets i garanties de la infància i adolescència.



Vint-i-uné. Procediment d'intervenció dels centres d'educació especial com a centres de recursos

1. Els centres d'educació especial, com a centres de recursos, tindran com a àmbit territorial d'actuació, als efectes d'assessorament i intervenció, la zonificació que s'especifica en l'annex III d'aquesta resolució.

2. En el cas que una unitat especialitzada d'orientació active un centre d'educació especial com a centre de recursos, es procedirà de la següent manera:

a) La UEO enviarà per correu electrònic la proposta d'assessorament o intervenció a la persona coordinadora del centre de recursos.

b) La persona coordinadora del centre de recursos convocarà l'equip de coordinació perquè analitze el cas i propose el personal que formarà part de l'equip d'intervenció. Amb l'objectiu de compilar informació complementària, si escau, podrà contactar amb el centre sol·licitant per telèfon o mitjans telemàtics.

c) L'equip d'intervenció elaborarà la proposta d'intervenció i la remetrà a la direcció del centre que requereix assessorament, havent-ne acordat prèviament el tipus d'intervenció i l'horari en què es desenvolupe.

d) Durant el procés d'intervenció, la persona coordinadora del centre de recursos es reunirà periòdicament amb l'equip d'intervenció i mantindrà contacte amb el centre sol·licitant per fer-ne el seguiment.



e) Una vegada finalitzada la intervenció, les persones implicades del centre de recursos i les persones destinatàries d'aquesta, realitzaran les corresponents avaluacions, que seran adreçades per correu electrònic a la unitat especialitzada d'orientació que ha derivat el cas.

3. Les respostes han de ser eficients, ràpides i ajustades a les demandes, evitant l'excés de burocràcia en la tramitació, i han de possibilitar l'adquisició de noves competències professionals per part dels equips educatius i dels equips d'orientació educativa i departaments d'orientació educativa i professional.

4. Segons el punt 5 de la disposició addicional setena del Decret 72/2021, el personal educador d'educació especial que tinga com a àmbit territorial d'actuació el centre de recursos de titularitat de la Generalitat estarà adscrit orgànicament al centre d'educació especial i funcionalment al centre docent on realitza les seues tasques. Les UEO col·laboraran amb la inspecció d'educació en l'anàlisi de les necessitats d'intervenció d'aquest personal en els centres docents i, si escau, amb la Direcció General d'Inclusió Educativa en les propostes d'adscripció i distribució de llocs per donar resposta a les necessitats detectades, dins de les demarcacions territorials referides en l'annex IV.





V. Finals



Vint-i-dosé. Indemnitzacions per raó de servei

Les despeses pel desplaçament ocasionades com a conseqüència de la prestació dels serveis especificats en aquesta resolució s'ajustaran a allò que disposa el Decret 24/1997, d'11 de febrer, del Consell, sobre indemnitzacions per raó del servei i gratificacions per serveis extraordinaris, amb les modificacions del Decret 64/2011, de 27 de maig, del Consell i el Decret 95/2014, de 13 de juny, del Consell.





Vint-i-tresé. Protecció de dades de caràcter personal

En el tractament de la informació de l'alumnat i de dades de caràcter reservat, cal ajustar-se al que disposa la legislació en la matèria, de conformitat amb el que estableix el Reglament (UE) 2016/679, del Parlament Europeu i del Consell, que va entrar en vigor el 25 de maig de 2018.



Vint-i-quatré. Formularis i documentació

La Direcció General d'Inclusió Educativa publicarà en la pàgina web de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport

(https://ceice.gva.es/va/web/inclusioeducativa/orientacio),

en cas necessari, la informació o documentació addicional per al desenvolupament dels procediments especificats en aquesta resolució.



València, 2 d'agost de 2021.– La directora general d'Inclusió Educativa: Raquel Andrés Gimeno.

Mapa web