Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE 6/2020, de 24 de setembre, de la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, per la qual s'aproven les bases reguladores de subvencions a projectes, obres i investigació aplicada i desenvolupament de producte, d'impuls a la transició ecològica i innovació en l'entorn construït. Pla IRTA d'impuls a la innovació i recerca aplicada per a la transició ecològica en l'arquitectura.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 8915 de 29.09.2020
Número identificador:  2020/7811
Referència Base de Dades:  007561/2020
 



ORDRE 6/2020, de 24 de setembre, de la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, per la qual s'aproven les bases reguladores de subvencions a projectes, obres i investigació aplicada i desenvolupament de producte, d'impuls a la transició ecològica i innovació en l'entorn construït. Pla IRTA d'impuls a la innovació i recerca aplicada per a la transició ecològica en l'arquitectura. [2020/7811]

Índex



Preàmbul

Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació

Article 2. Convocatòria

Article 3. Finançament

Disposicions addicionals

Única. No-incidència econòmica

Disposicions Finals

Primera. Habilitació normativa

Segona. Entrada en vigor

Annex únic

Bases reguladores de subvencions a projectes, obres i investigació aplicada i desenvolupament de producte, d'impuls a la transició ecològica i innovació en l'entorn construït. Pla d'innovació i recerca aplicada per a la transició ecològica en l'arquitectura, Pla IRTA

Primera. Objecte i àmbit d'aplicació

Segona. Actuacions subvencionables

Tercera. Condicions particulars dels projectes i obres objecte d'ajudes

Quarta. Compatibilitat i incompatibilitat de les ajudes

Cinquena. Pressupost protegible

Sexta. Condicions de les persones beneficiàries i perceptores de les ajudes

Setena. Obligacions i responsabilitats de les persones beneficiàries



Octava. Procediment de concessió

Novena. Presentació de sol·licituds

Dècima. Criteris d'atorgament de la subvenció, selecció i valoració



Onzena. Tramitació, instrucció del procediment i resolució d'ajudes



Dotzena. Justificació

Tretzena. Règim de pagament

Catorzena. Modificació i reintegrament

Quinzena. Inspecció tècnica i control

Setzena. Pla de control

Dissetena. Comunicació a la Comissió Europea





PREÀMBUL



A fi de promoure la resiliència territorial de la Comunitat Valenciana i de manera alineada amb les directrius europees en matèria de desenvolupament sostenible, la present ordre persegueix el foment de la transició ecològica de l'entorn construït, així com l'impuls a la innovació com a mecanisme fonamental per a abordar els reptes que enfrontem, garantint el respecte al medi ambient, el benestar social i un creixement equilibrat que responga a les necessitats de la ciutadania sense comprometre la qualitat de vida de generacions futures.

En un escenari clarament assenyalat per l'emergència climàtica -declarada institucionalment el setembre de 2019- i de necessària reconstrucció després de la crisi multiescalar provocada per la irrupció de la Covid-19, el canvi de paradigma cap a un model sostenible on prevalga la circularitat i l'ús eficient dels recursos es torna més imprescindible encara.

La descarbonització, tal com assenyala el Pacte Verd Europeu acordat per la Comissió Europea el desembre de 2019, ha de ser l'eix fonamental sobre el qual s'articulen les estratègies de desenvolupament de la Unió Europea per a garantir una societat justa i pròspera, amb una economia moderna i competitiva, eficient en l'ús dels seus recursos, que aconseguirà la neutralitat climàtica en 2050.

Aquesta transició verda és clau en els espais que l'ésser humà habita i en els quals es descriu, especialment considerant l'estreta relació que existeix entre el foment de la qualitat de l'arquitectura i el benestar de les persones. En efecte, l'Agenda 2030, posant en el centre les persones, el planeta, la prosperitat i la pau, sota el lema de no «deixar a ningú arrere», assenyala entre els seus 17 objectius l'aposta per uns assentaments humans que siguen inclusius, segurs, resilients i sostenibles i s'insta a adoptar mesures urgents per a combatre el canvi climàtic i la reducció d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle.



El diagnòstic relatiu a l'entorn construït aportat per la UE ofereix preocupants xifres que posen en evidència la necessitat d'actuar sobre l'arquitectura que habitem, des del seu disseny fins a la seua gestió. Els edificis són responsables d'aproximadament el 40 % del consum d'energia i del 36 % de les emissions de CO2 en la Unió, i es considera que el sector de la construcció és el principal consumidor d'energia. Així doncs, aconseguir l'objectiu de la Unió de zero emissions netes de gasos d'efecte d'hivernacle per a 2050 requereix necessàriament abordar aquesta qüestió, ja que aquest sector és clau com a tractor en la recuperació després de la crisi de la Covid-19. A més, cal recalcar que l'Organització Mundial de la Salut estima que les persones passen aproximadament el 90 % del seu temps a l'interior d'edificis i, per tant, la qualitat de vida de les persones es troba intrínsecament relacionada amb els espais que habitem tal com ha quedat palés durant la pandèmia



En aquest sentit, el Consell, compromés amb una transició verda, justa i integradora, promou els mecanismes necessaris per a fomentar la sostenibilitat dels llocs que habitem i impulsar l'R+D+I com a catalitzador de progrés en un sector tan crucial com el de la construcció que serà indubtablement un element tractor en la reconstrucció després de la crisi de la Covid-19.

Des de la Direcció General d'Innovació Ecològica en la Construcció, amb l'afany de contribuir a aquest objectiu, es promou el suport a projectes i obres, tant de nova planta com de rehabilitació, així com a projectes d'investigació aplicada i desenvolupament de producte, que fomenten la incorporació de mesures sostenibles i potencien la transferència tecnològica i la innovació aplicada, com a valor afegit, necessaris per a la transformació del nostre entorn construït mitjançant l'impuls de demostradors.

Així doncs, les actuacions que es promoguen han d'entendre's com una contribució a una necessària transició ecològica en el sector de la construcció, tot per donar suport a la lluita contra el canvi climàtic i amb l'aposta per la innovació en termes del foment d'una sostenibilitat ambiental, social i econòmica, considerant la imprescindible hipocarbonització de l'entorn construït i la necessària transformació dels espais que habitem en llocs que promoguen la igualtat i el benestar.



En virtut del que hem exposat, aquesta ordre dona resposta, també, a aquestes noves necessitats, a fi de complir els principis rectors de la política social i econòmica de la Constitució Espanyola, en particular als articles 45 i 47. S'hi valoren necessitats, criteris paradigmàtics orientats cap a la millora de les condicions d'adequació i dignitat dels espais habitables, i alineats amb l'obligació de conservació del medi ambient.



Per això, en aquesta Ordre, la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, competent en matèria d'innovació ecològica en la construcció, estableix les bases reguladores de subvencions a projectes, obres i projectes d'investigació aplicada i desenvolupament de producte, que impulsen la innovació i la transició ecològica en l'àmbit de l'entorn construït, en el marc de suport a la innovació ecològica en la construcció de la Comunitat Valenciana, i del que es disposa en la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, i quant a les bases reguladores de la concessió de subvencions.



Les presents bases reguladores s'emmarquen en el Pla estratègic de subvencions per al període 2020-2023 aprovat per la Resolució d'11 de maig de 2020 de la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica i publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, de 13 de maig de 2020.

Es pretén, amb això establir, la regulació imprescindible per a atendre la necessitat que es desitja cobrir amb la norma i assegurar l'eficàcia d'uns serveis públics de qualitat en llaures a l'interés general. Amb la finalitat de garantir el principi de seguretat jurídica, la iniciativa normativa s'exerceix de manera coherent amb la resta de l'ordenament jurídic, nacional i de la Unió Europea, amb la qual cosa es genera un marc normatiu estable, predictible, integrat, clar i de certitud, que en facilite el coneixement i la comprensió i, en conseqüència, l'actuació i la presa de decisions. Amb tot això, es compleixen els principis de bona regulació tal com estableix la nova Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, de manera que s'actue de conformitat amb el principi de necessitat i eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència, tot a fi d'evitar càrregues administratives innecessàries o accessòries, així com racionalitzar la gestió dels recursos públics.

En relació amb les subvencions concedides a persones físiques les subvencions que es convoquen no requereixen notificació o comunicació a la Unió Europea, per no falsejar o amenaçar de falsejar la competència, de conformitat amb el que s'estableix en l'article 107 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea.

Les subvencions de la present convocatòria els beneficiaris de la qual siguen persones jurídiques, no requereixen ser notificades a la Comissió Europea, atés que aquestes estan acollides al règim de minimis establit en el Reglament (CE) núm. 1407/2013, de la Comissió, de 18 de desembre de 2013 (DOUE L 352/1 de 24 de desembre), relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea, en virtut del qual les ajudes de minimis, pel seu import, no suposen un falsejament de la competència que afecte els intercanvis comercials entre els estats membres de la Unió Europea.

La Generalitat, disposant de les competències exclusives en «Normes processals i de procediment administratiu derivades de les particularitats del Dret substantiu valencià o de les especialitats de l'organització de la Generalitat», segons l'article 49.1.3 de l'Estatut d'Autonomia, en virtut de tots aquests antecedents, evacuats tots els informes preceptius incloent entre aquests l'emés preceptivament per l'Advocacia General de la Generalitat, vistos l'article 149.1.9 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, el Decret 77/2019, de 7 de juny, del Consell, de regulació del procediment de gestió del pressupost de la Generalitat, i altres normes aplicables de manera general i pertinent, conformement amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana,





ORDENE



Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació

1. La present ordre estableix les bases reguladores, que regiran el procediment de gestió i concessió de les subvencions a projectes i obres, de nova planta i rehabilitació, així com projectes d'investigació aplicada i desenvolupament de producte, que fomenten la incorporació de mesures sostenibles i potencien la transferència tecnològica i la innovació aplicada com a valor afegit en l'entorn construït, mitjançant l'impuls de demostradors, el contingut dels quals figura en l'annex de la present ordre.



Article 2. Convocatòria

El procediment d'atorgament de les subvencions, regulades en les bases que s'aproven mitjançant la present ordre, s'iniciarà mitjançant resolució de convocatòria, l'aprovació de la qual queda supeditada en tot cas a l'existència de disponibilitat pressupostària.

La resolució de convocatòria es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



Article 3. Finançament

El finançament de les subvencions regulades en la present ordre es farà amb càrrec a l'aplicació pressupostària 14.03.02.431.60, de la línia S1719000. L'import global màxim de les subvencions a concedir en cada exercici serà el que s'estableix per a aquesta anualitat en funció de les disposicions pressupostàries determinades per a l'execució del Pla en els Pressupostos de la Generalitat. Aquesta subvenció podrà tindre caràcter pluriennal, i les anualitats futures quedaran condicionades a l'existència de crèdit adequat i suficient.



DISPOSICIONS ADDICIONALS



Única. No-incidència econòmica

L'aprovació de les presents bases no comporta, en si mateixa, obligacions econòmiques en els pressupostos de la Generalitat Valenciana, sense perjudici de les possibles convocatòries que puguen resoldre's conformement amb la consignació pressupostària que s'establisca en el corresponent exercici.



DISPOSICIONS FINALS



Primera. Habilitació normativa

La persona titular de la direcció general competent en matèria d'innovació ecològica en la construcció queda facultada per a dictar les instruccions i resolucions que resulten necessàries per a la correcta interpretació, desenvolupament i aplicació de la present ordre.



Segona. Entrada en vigor

La present ordre entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 24 de setembre de 2020



El vicepresident segon i

conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica,

RUBÉN MARTÍNEZ DALMAU





ANNEX ÚNIC

Bases reguladores de subvencions a projectes, obres i investigació aplicada i desenvolupament de producte, d'impuls a la transició ecològica i innovació en l'entorn construït. Pla d'innovació i recerca aplicada per a la transició ecològica en l'arquitectura, Pla IRTA



Primera. Objecte i àmbit d'aplicació

1. La present ordre estableix les bases reguladores que han de regir en el procediment de gestió i concessió de les subvencions a projectes i obres, de nova planta i rehabilitació, així com projectes d'investigació aplicada i desenvolupament de producte, que fomenten la incorporació de mesures sostenibles i potencien la transferència tecnològica i la innovació aplicada, com a valor afegit, mitjançant l'impuls de demostradors.



2. Les actuacions subvencionables contribuiran a la transició ecològica en la construcció i donaran suport a la lluita contra el canvi climàtic, apostant per la innovació en termes del foment d'una sostenibilitat ambiental, social i econòmica, i considerant la imprescindible hipocarbonització de l'entorn construït i la necessària transformació dels espais que habitem en llocs que promoguen la igualtat i el benestar, tot això mitjançant la incorporació de solucions innovadores que suposen una transferència de coneixement i requerisquen ser validades en un entorn real, que convertisquen l'actuació en un demostrador viu, a través de mesures tals com:

A. Mesures relatives a la sostenibilitat ambiental:

a) Impuls de l'ecodisseny integrat, i adequat al medi, mitjançant:

i) Mesures passives de disseny arquitectònic bioclimàtic.

ii. Mesures actives vinculades amb l'ús eficient dels recursos.

b) Impuls a la bioconstrucció i a l'ús de materials naturals i de proximitat, promovent l'ús eficient de recursos propis del lloc, que permeten reduir la petjada ambiental, minimitzant l'emissió de gasos d'efecte d'hivernacle i l'ús d'energia combustibles fòssils.

c) Integració dels principis d'economia circular, fomentant l'ús de materials reciclables i renovables que presenten un cicle de vida conegut, evitant l'obsolescència programada, promovent l'extensió de la vida útil dels productes i prevalent solucions flexibles que permeten l'adaptació i fomenten la resiliència dels espais sense perdre valor en la cadena.

B. Mesures relatives a la sostenibilitat social:

a) Foment de la biohabitabilidad com a conjunt de mesures que repercuteixen en la salut, benestar i qualitat de vida de l'habitant, com ara el confort higrotèrmic, acústic i lumínic, la qualitat de l'aire o la reducció de tòxics.

b) Foment del disseny inclusiu i amb perspectiva de gènere que afavorisca la integració i mitigue el desequilibri social, reduint les desigualtats, afavorint el desenvolupament autònom, potenciant la identificació i el sentit de pertinença al lloc així com una equitat de l'hàbitat que garantisca la justícia social.

C. Mesures relatives a la sostenibilitat econòmica:

a) Impuls de la capacitat d'execució d'actuacions sostenibles per part dels agents empresarials i particulars per a promoure la col·laboració publicoprivada.

b) Incorporació de productes, materials o sistemes que aporten una millora de competitivitat, costos i nous formats per a un desenvolupament sostenible, amb especial atenció als projectes que aposten per la construcció circular, segons el Pla d'acció de la Unió Europea per a l'economia circular.

c) Integració de la construcció 4.0, impulsant els seus principis d'industrialització dels processos i la incorporació de tecnologies emergents incentivant la creació de llocs de treball especialitzats que milloren les condicions de seguretat i salut de les persones treballadores i impulsant la prefabricació com a tecnologia constructiva industrialitzada i reproduïble.

Les actuacions objecte de subvenció han d'estar en línia amb els objectius de desenvolupament sostenible establits en les polítiques de la Unió Europea de Clima i Energia, i també en els indicadors d'impacte afectats en el marc de l'Agenda 2030, en l'Agenda Urbana Valenciana o en la Guia Verda de la Generalitat.

3. S'estableixen, per a això, tres programes:

a) Programa 1: projectes.

Subvencions per a l'elaboració i redacció de projectes arquitectònics, que fomenten la incorporació de mesures sostenibles i potencien la transferència tecnològica i la innovació aplicada, com a valor afegit, mitjançant l'impuls de demostradors, de manera que aquests projectes contribuïsquen a la transició ecològica en la construcció, donant suport a la lluita contra el canvi climàtic, considerant la imprescindible hipocarbonització de l'entorn construït i la necessària transformació dels espais que habitem en llocs que promoguen la igualtat i el benestar.



b) Programa 2: obres.

Subvencions per a l'execució d'obres que contribuïsquen a un necessari canvi de paradigma incorporant mesures sostenibles i que potencien la transferència tecnològica i la innovació aplicada com a catalitzadors d'una necessària transició ecològica dels espais que habitem, des del seu disseny a la seua gestió, actuant com a demostradors d'un model de construcció respectuós amb el medi ambient i les persones.

Serà subvencionable únicament l'execució d'aquelles unitats d'obra que s'adeqüen als criteris i àmbit d'aplicació de la present ordre.



c) Programa 3: investigació aplicada

Subvencions per a finançar projectes d'investigació aplicada i desenvolupament en matèria d'arquitectura i sostenibilitat a fi d'impactar positivament en la societat i el medi ambient, enfortint les capacitats del teixit innovador vinculat amb el sector i afavorint la generació de nous productes, tecnologies o models que pogueren contribuir a impulsar la transició ecològica i incrementar la resiliència de l'entorn construït. Aquest programa pretén estimular l'aplicació de coneixement, així com fomentar la col·laboració entre agents generadors d'aquest, així com especialistes en la transferència de coneixement i el foment de la cultura d'innovació i creativitat.



4. Seran subvencionables els projectes i obres, d'actuacions urbanes i/o d'edificació, tant de rehabilitació com d'obra nova, recollides en l'article 2 a) de la Llei 38/1999, de 5 de novembre, d'Ordenació de l'Edificació.

5. Els projectes hauran de complir la normativa d'obligat compliment. No seran subvencionables les actuacions que no complisquen amb aquest requisit, especialment en matèria d'accessibilitat.

6. Les convocatòries podran establir actuacions, àrees d'interés, criteris o àmbits d'actuació i objectius de caràcter prioritari.



Segona. Actuacions subvencionables

1. Seran despeses subvencionables totes les despeses que, de manera inequívoca, responguen a la naturalesa de l'actuació i estiguen directament relacionades amb l'objecte de l'actuació de foment de la transició ecològica en l'entorn construït i impuls a la innovació, i s'efectuen dins del termini d'execució, d'acord amb la normativa aplicable a cada tipus de despesa.

2. S'entendran per actuacions subvencionable i, per tant, seran objecte d'ajuda, aquelles actuacions dirigides a:

a) Programa 1: projectes.

Es finançaran amb aquests fons els treballs d'elaboració i redacció del projecte d'execució, inclosos els treballs previs d'investigació necessaris per a la redacció d'aquest.

Aquests projectes d'execució hauran d'estar signats per un arquitecte o arquitecta, o titulació equivalent, i hauran de recollir, amb definició suficient, les mesures aplicades d'acord amb aquesta ordre.

Els projectes es redactaran per equips interdisciplinaris en els quals es valorarà, segons l'abast del projecte la participació de: arquitecte/a, enginyer/a o titulació equivalent / especialista en càlcul estructural d'edificacions / especialista en càlcul i disseny d'instal·lacions d'edificacions / especialista en la integració d'espècies vegetals en l'edificació, paisatgista, botànic, enginyer forestal o similar / especialista en sociologia / especialista en seguretat i salut, tècnic superior o mitjà, amb titulació apta per a assumir la coordinació de seguretat i salut en els treballs de projecte i obra / altres especialistes amb la titulació habilitant adequada per a projectes d'instal·lacions que així ho requerisquen, en funció de la complexitat de l'obra.

Únicament serà subvencionable el treball elaborat per equips externs al personal del mateix ajuntament, si escau.

b) Programa 2: obres.

Es consideraran despeses o costos subvencionables aquells que poden incloure's en el pressupost d'execució material de l'obra.

El cost total subvencionable de les obres no podrà superar els costos mitjans de mercat de la Comunitat Valenciana. S'entendran per costos mitjans de mercat de la Comunitat Valenciana els que figuren en l'edició vigent de la Base de dades de Preus de la Construcció de l'Institut Valencià de l'Edificació considerant la qualitat alta, sempre que es troben justificats, ja que es considera que l'impuls de demostradors que potencien la transferència tecnològica i la innovació aplicada així ho requereixen.

Seran subvencionables únicament l'execució d'aquelles unitats d'obra que s'adeqüen als criteris i àmbit d'aplicació de la present Ordre.



c) Programa 3: investigació aplicada.

Es finançaran amb aquestes subvencions les despeses necessàries relacionades amb el desenvolupament i execució del projecte d'investigació aplicada i desenvolupament en matèria d'arquitectura, inclosos els treballs previs necessaris.

El finançament podrà aplicar-se, entre altres, als següents conceptes:



a) Costos directes d'execució, que inclouen, entre altres: despeses de personal, costos d'adquisició, lloguer, manteniment, adquisició de material fungible, subministraments i productes similars, costos d'investigació contractual, coneixements tècnics i palesos adquirides, despeses derivades de l'assessorament i suport a la innovació, com ara consultoria de gestió, assistència tecnològica, serveis de transferència tecnològica, etc.

b) Costos indirectes, entesos com a despeses generals assignades a l'actuació, però que per la seua naturalesa no puguen imputar-se de manera directa.

3. Seran subvencionables els projectes i les obres en edificacions i espai urbà, tant d'obra nova com de rehabilitació, i projectes d'investigació aplicada i desenvolupament de producte, situats en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.

4. Les actuacions subvencionables hauran d'estar executades i pagades pels beneficiaris abans de la finalització del termini de justificació de les subvencions.



Tercera. Condicions particulars dels projectes i obres objecte d'ajudes

1. En el Programa 1: projectes.

Amb aquestes subvencions es podrà finançar fins a un percentatge o import màxim del cost total de l'elaboració i redacció del projecte d'execució, establit en la corresponent convocatòria, sempre que tots ells estiguen justificats com cal.

2. En el Programa 2: obres.

Amb aquestes subvencions es podrà finançar fins a un percentatge o import màxim del cost total de l'execució, establit en la corresponent convocatòria, sempre que tots aquests estiguen justificats com cal.



Serà subvencionable únicament l'execució d'aquelles unitats d'obra que s'adeqüen als criteris i a l'àmbit d'aplicació de la present Ordre.



3. En el Programa 3: investigació aplicada.

Amb aquestes subvencions es podrà finançar fins a un percentatge o import màxim del cost total previst, establit en la corresponent convocatòria, sempre que tots aquests estiguen justificats com cal.



4. Per als programes 1 i 2, en el moment de la sol·licitud la persona sol·licitant de les ajudes indicarà si les actuacions subvencionables estan acabades o pendents d'iniciar o acabar.

5. La quantia màxima a percebre pels beneficiaris, per l'atorgament de la subvenció no podrà superar en cap cas el pressupost total, IVA exclòs, de l'actuació, de conformitat amb l'article 19.3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions. S'haurà de tindre en compte respecte de tributs el que es disposa en l'article 31.8 de la Llei 38/2013, de 17 de novembre, general de subvencions.

6. L'import de les subvencions en cap cas podrà ser de tal quantia que aïlladament o en concurrència amb altres subvencions ajudes, ingressos o recursos, supere el cost de l'actuació subvencionada.

7. La data de finalització de l'actuació, per a la qual se sol·licita les ajudes, haurà de ser posterior a la data que s'indique en la corresponent convocatòria, i anterior a la finalització del termini de justificació de les ajudes.

8. Els projectes i obres hauran de comptar amb les llicències i autoritzacions administratives necessàries que corresponguen.



Quarta. Compatibilitat i incompatibilitat de les ajudes.

1. Les subvencions que es regulen en aquestes bases són compatibles amb qualsevol altra ajuda o subvenció concedida per a la mateixa finalitat, procedents de la Generalitat, d'altres administracions o ens públics o privats nacionals o internacionals, amb les limitacions que puga establir la normativa europea a aquest efecte.

2. L'import de la subvenció a concedir no podrà ser d'una quantia tal que, sumada amb altres subvencions públiques que puguen rebre les parts beneficiàries d'aquestes ajudes, supere el cost previst de l'actuació. En el cas que es donara aquesta circumstància, es reduiria l'import de la subvenció a concedir de manera que aquesta suma arribe com a màxim al cost de l'actuació.

3. Quan un projecte, obra o projecte d'investigació aplicada i desenvolupament de producte, haja sigut objecte de concessió de subvenció en convocatòries anteriors d'aquestes ajudes, però sense haver aconseguit el pressupost protegible total, que establisca la corresponent convocatòria, podran sol·licitar-se noves subvencions per a un projecte o obra diferent de les ja subvencionats. En aquest cas, només es protegirà un pressupost màxim tal que, sumat als anteriors pressupostos protegits, no supere el límit indicat en la corresponent convocatòria, amb independència que el pressupost real siga major.



Cinquena. Pressupost protegible

El pressupost protegible del projecte o obra no podrà ser inferior ni superior als límits indicats en la corresponent convocatòria, amb independència del pressupost real de l'actuació, que pot ser major.





Sexta. Condicions de les persones beneficiàries i perceptores de les ajudes

1. Podrà ser beneficiària, i per tant perceptora d'aquestes subvencions, qualsevol persona física o jurídica, de naturalesa pública o privada, que promoga la sostenibilitat i la innovació aplicada en la construcció, reforma o rehabilitació per a projectes i obres, i projectes d'investigació aplicada i desenvolupament de producte, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.

2. Per als Programes 1 i 2, podran sol·licitar aquestes subvencions:

a) Les persones físiques i jurídiques, públiques o privades, que tinguen la propietat dels espais o sòl on se situen les actuacions en les quals s'haja de dur a terme la inversió.

b) Els ens i organismes públics amb personalitat jurídica pròpia, creats per entitats locals, si els correspon la gestió dels espais i han sigut autoritzats per aquestes per a prendre part en aquesta convocatòria. En aquest cas, la sol·licitud de la subvenció així com l'execució i justificació de la inversió correspondrà a l'ens o organisme autònom.



c) Les empreses, entitats i persones físiques o jurídiques de naturalesa privada, gestores d'espais, si han sigut autoritzades pels seus propietaris per a la realització d'obres o projectes en aquestes. L'ens gestor serà responsable de la sol·licitud de la subvenció i de l'execució de la inversió i la seua justificació.

3. En les sol·licituds s'haurà d'acreditar la propietat de l'immoble. L'acreditació dels requisits indicats es realitzarà de la següent manera:



a) Propietat de l'immoble. El sol·licitant aportarà un certificat o nota simple emés pel registre de la propietat corresponent.

b) Autorització per a realitzar les obres objecte d'aquesta convocatòria.

4. No podran obtindre la condició de beneficiàries les persones o entitats en les quals concórrega alguna de les circumstàncies que s'estableixen en l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i, segons determina l'article 41 de la Llei 14/2017, de 10 de novembre, de la Generalitat, de memòria democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana, tampoc podran ser-ho aquelles persones o entitats que, conformement amb el que s'estableix en el títol VI d'aquesta llei, hagen sigut sancionades per resolució administrativa ferma.

5. Les entitats que estiguen obligades legalment a disposar d'un Pla d'Igualtat, en compliment del que disposa l'article 4 de la Llei 9/2203, de 2 d'abril, de la Generalitat, d'igualtat entre dones i homes, i l'article 45 de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març i el Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut bàsic de l'empleat públic, hauran d'acreditar la seua aprovació per a poder obtindre la condició de beneficiari de les ajudes.



Setena. Obligacions i responsabilitats de les persones beneficiàries



Els beneficiaris estaran subjectes a les obligacions generals derivades de la normativa vigent sobre ajudes o subvencions públiques i, en particular, a aquelles a què que fan referència la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, en l'article 165.2.i, i les descrites en la present base.

1. Les persones o entitats beneficiàries queden obligades a:

a) Acreditar davant l'entitat concedent la realització de l'actuació, així com el compliment dels requisits i condicions que determinen la concessió o gaudi de la subvenció.

b) Facilitar qualsevol document, informació o inspecció que la direcció general competent en matèria d'innovació ecològica en la construcció considere necessari per al control del compliment de les finalitats perseguides.

c) Disposar de llibres comptables, registres diligenciats i altres documents degudament autenticats en els termes exigits per la legislació aplicable al beneficiari en cada cas amb la finalitat de garantir l'adequat exercici de les facultats de comprovació i control.



d) Sotmetre's a les actuacions de comprovació i control financer que corresponen a la Intervenció General, en relació amb la subvenció concedida, així com a les actuacions de comprovació a efectuar per la conselleria competent en matèria d'innovació ecològica en la construcció, en relació amb l'objecte i la destinació de la subvenció concedida.



e) Comunicar a la conselleria competent en matèria d'innovació ecològica en la construcció, a través de la direcció general competent en aquesta matèria, l'obtenció d'altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos procedents de qualssevol administracions o ens públics o privats i concedits per a la mateixa finalitat que la contemplada en la corresponent convocatòria. Aquesta comunicació haurà d'efectuar-se tan prompte com es conega i, en tot cas, amb anterioritat a la justificació de l'aplicació donada als fons percebuts. El sistema utilitzat ha de permetre distingir de manera clara i inequívoca quina despesa concreta és objecte de finançament d'aquesta convocatòria i quines altres fonts de finançament alié ho afecten. En cas d'incompliment d'aquesta obligació, l'òrgan competent per a resoldre la convocatòria podrà revocar la subvenció assignada.

f) En el cas de persones jurídiques, comunicar totes les subvencions que hagen sigut concedides conformement amb un règim expressament designat com de minimis, i que l'entitat tinga concedides o sol·licitades durant l'exercici fiscal en curs i els dos exercicis fiscals anteriors. L'import total sota aquest concepte de minimis, concedit per un Estat membre a una única empresa, no excedirà els 200.000 euros durant qualsevol període de tres exercicis fiscals.

g) Per al Programa 1. Projectes: la subvenció s'obté amb la redacció del projecte d'execució i documents descrits en la base novena.



i) Aquest projecte haurà de ser informat favorablement per una oficina de supervisió de projectes de la Generalitat o de tècnics de l'administració designats per aquesta, amb caràcter previ a la data de justificació de l'ajuda.

ii. S'haurà de dur a terme l'execució de l'obra establida en el projecte que haja sigut objecte de subvenció, en el termini màxim de dos anys des de la finalització del termini de justificació de les ajudes.

h) Per al Programa 2. Obres: en el cas que es requerisca projecte d'execució, perquè els treballs a realitzar afecten l'estabilitat, seguretat o estanquitat de l'immoble, aquest projecte haurà de ser informat favorablement per una oficina de supervisió de projectes de la Generalitat o de tècnics de l'administració designats per aquesta. També haurà de comptar amb les llicències, autoritzacions o tràmits administratius que siguen necessaris per a poder dur a terme la seua execució.

i) Assumir el total finançament dels costos del projecte/obra, així com els costos reals dels possibles excessos respecte del pressupost plantejat, i justificar-ho amb anterioritat a la finalització del termini de justificació.

j) Assumir totes les responsabilitats de qualsevol ordre que es deriven de la present actuació, com a titular i promotor d'aquesta.

k) En el cas d'habitatges arrendats, el propietari no podrà incrementar la renda d'arrendament per les millores realitzades amb la subvenció atorgada.

l) Donar a conéixer de manera inequívoca que es tracta d'una acció subvencionada per la Generalitat a través de la conselleria competent en matèria innovació ecològica en la construcció. A aquest efecte, després de la notificació de la resolució de concessió, hauran d'incorporar, si escau, en tot el material imprés i digital que es derive de les activitats objecte de la convocatòria respectiva el logotip de la conselleria competent en matèria d'innovació ecològica en la construcció, que estarà a la disposició de les entitats beneficiàries en la pàgina web d'aquesta conselleria.

m) Complir, si és el cas, les obligacions de publicitat descrites en l'article 3.2 de la Llei 2/2015, de 2 d'abril, de la Generalitat, de transparència, bon govern i participació ciutadana de la Comunitat Valenciana.



n) Procedir al reintegrament dels fons percebuts en els supòsits contemplats en l'article 37 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

o) En el cas d'entitats legalment obligades a això, elaborar, aplicar i acreditar l'aprovació d'un Pla d'Igualtat, de conformitat amb el que es disposa en la disposició addicional setena del Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic.

2. L'incompliment de qualsevol d'aquestes obligacions podrà donar lloc a la revocació, i si escau, al reintegrament de les subvencions percebudes i a l'exigència de l'interés de demora des del moment de pagament de la subvenció.



Huitena. Procediment de concessió

1. El procediment de concessió de les subvencions regulades en les presents bases es tramitarà en règim de concurrència competitiva, regulat en l'article 164 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.



2. El procediment s'iniciarà d'ofici mitjançant convocatòria aprovada per resolució de la persona titular de la conselleria competent en matèria d'innovació ecològica en la construcció que es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



Novena. Presentació de sol·licituds

1. La sol·licitud es realitzarà dins del termini establit en la corresponent convocatòria.

2. El procediment de tramitació serà telemàtic, sense perjudici de la normativa establida amb caràcter general, segons l'article 14.1 de la Llei 39/2015, per la qual les persones físiques triaran el mitjà per a relacionar-se amb l'Administració.

3. El procediment telemàtic requerirà la presentació de sol·licituds, segons model normalitzat, a través de la seu electrònica de la Generalitat, https://sede.gva.es i hauran d'estar signades electrònicament mitjançant una signatura electrònica avançada basada en un certificat reconegut, segons el que es disposa en el Decret 220/2014, de 12 de desembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament d'administració electrònica de la Comunitat Valenciana, i expedit per la Generalitat o per qualsevol altre prestador de serveis de certificació amb el qual la Generalitat haja signat el conveni escaient.

4. En la documentació a presentar en el cas de projectes, obres i projectes d'investigació aplicada i desenvolupament de producte, serà la següent:

a) Per al Programa 1: projectes:

A la sol·licitud, amb caràcter general s'acompanyarà la documentació que a continuació s'indica, si bé, la convocatòria respectiva determinarà la documentació específica que, si escau, haja de presentar-se.

En la sol·licitud s'indicarà si els projectes d'execució ja estan redactats, o bé, si estan en redacció, i caldrà adjuntar a aquesta la documentació que es descriu en els següents apartats:

1. Documentació a presentar en el cas de projectes d'execució redactats en el moment de presentació de la sol·licitud:

i) Sol·licitud de les ajudes signada com cal per la persona o entitat sol·licitant, segons imprés normalitzat.

ii. Projecte d'execució en format digital, inclòs el pressupost detallat de les obres desglossat per unitats d'obra i amb mesuraments. Haurà d'incloure's el calendari previst d'execució. Els continguts mínims dels projectes d'execució beneficiaris d'aquestes ajudes, hauran d'ajustar-se al que s'estableix en la normativa de compliment obligat. La data de redacció es justificarà mitjançant el visat del projecte del col·legi professional corresponent o document que acredite la data de redacció del projecte.

iii. Dossier tècnic que haurà de fer esment de manera expressa l'estudi i avaluació dels camps d'interés recollits en la base primera de l'ordre especificant i, si escau justificant, cadascuna de les mesures disposades en relació als criteris de l'apartat seté d'aquesta convocatòria, indicant, si escau, els seus indicadors, i en la qual justifique que el projecte subvencionable està redactat, indicant data d'inici i de fi d'aquest. Haurà d'estar signat per arquitecte/a i/o titulació equivalent.



iv. Currículum resumit de la trajectòria de l'equip redactor del projecte, qualificació i experiència, amb una extensió màxima de 3 DIN-A4:

a) Experiència en redacció i direcció de projectes eco relacionats amb la innovació ecològica en la construcció.

b) Titulacions acadèmiques i formació específica de l'equip interdisciplinari relacionades en la base segona i títols de màster oficials directament relacionats amb la sostenibilitat, la transició ecològica i/o el medi ambient en la construcció.

v) Certificat que acredite la disponibilitat del terreny i/o dels béns immobles.

vi. Acreditació de la propietat del terreny i/o dels béns immobles. Es realitzarà de la següent manera:

a) Propietat de l'immoble. El sol·licitant aportarà un certificat o nota simple emés pel registre de la propietat corresponent.

b) Autorització del propietari per a redactar el projecte objecte d'aquesta convocatòria.

vii. Compromís exprés de començar l'execució del projecte redactat en el termini màxim de 2 anys comptat a partir de l'endemà de la publicació de la resolució de la convocatòria en el DOGV o acta de replanteig en el cas que l'obra ja haja sigut iniciada.

viii. En el cas que els sol·licitants de les ajudes siguen els ajuntaments, hauran d'aportar:

a) Certificat de l'acord de l'òrgan municipal competent, d'aprovació de la documentació i de presentació de la sol·licitud per a la convocatòria.

b) Declaració responsable del municipi sobre, en cas que existisquen, el detall de les altres subvencions rebudes o sol·licitades per a les mateixes despeses elegibles, procedents de qualsevol de les administracions o entitats públiques o privades, nacionals o internacionals, amb especificació de la quantia, la data de concessió i l'entitat atorgant.



c) Declaració responsable del municipi que el projecte s'ha redactat per equips externs al personal del mateix ajuntament.

d) Documentació que acredite l'adhesió de l'ajuntament sol·licitant al Pacte Europeu de les Alcaldies per al Clima i l'Energia. Els ajuntaments en procés d'adhesió a aquest, hauran d'acreditar-ho mitjançant certificat del corresponent acord adoptat per l'òrgan municipal competent.

ix. Inscripció en el Registre de Petjada de Carboni, en la secció referida en l'article 2.1.a, segons el Reial decret 163/2014, de 14 de març, pel qual es crea el Registre de Petjada de Carboni, compensació i projectes d'absorció de diòxid de carboni, per al registre en la secció de petjada de carboni i de compromisos de reducció d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle.

x) Llicències o autoritzacions municipals que siguen necessàries per a la realització de les obres o imprés de sol·licitud d'aquestes.

xi. Declaració responsable de la persona o entitat sol·licitant sobre si ha rebut o sol·licitat unes altres ajudes en relació amb l'actuació subvencionada, indicant l'import, si escau, segons imprés normalitzat.



xii. En el cas de persones jurídiques, declaració responsable de totes les subvencions que hagen sigut concedides conformement amb un règim expressament designat com de minimis, i que l'entitat tinga concedides o sol·licitades durant l'exercici fiscal en curs i els dos exercicis fiscals anteriors.

xiii. La documentació justificativa establida en la base dotzena de l'ordre de bases, entre les quals figuren les factures acreditatives de la despesa o inversió realitzada, a nom de la part sol·licitant de les ajudes i aportant, adjunt, el document bancari que acredite que l'abonament de la factura s'ha efectuat a través d'una entitat financera, i no mitjançant pagament en metàl·lic.

xiv. Imprés normalitzat de domiciliació bancària emplenat com cal, que designe el compte bancari de la persona sol·licitant per a l'ingrés de les ajudes, segons model segellat com cal i signat per una entitat bancària.

2. Documentació a presentar en el cas de projectes d'execució no iniciats o en procés de redacció en el moment de presentació de la sol·licitud:

i) Sol·licitud de les ajudes signada com cal per la persona o entitat sol·licitant, segons l'imprés normalitzat.

ii. Avantprojecte de les actuacions, redactat en format digital, inclòs el pressupost aproximat de les obres. Haurà d'incloure's el calendari previst de redacció, per anualitats, segons el peticionari.

iii. Dossier tècnic que haurà de fer esment de manera expressa de l'estudi i l'avaluació dels camps d'interés recollits en la base primera de l'ordre especificant i, si escau justificant, cadascuna de les mesures disposades en relació als criteris de l'apartat seté d'aquesta convocatòria, assenyalant, si escau, els seus indicadors, i que justifique que el projecte subvencionable està en redacció. Haurà d'estar signat per arquitecte/a i/o titulació equivalent.

iv. Currículum resumit de la trajectòria de l'equip redactor del projecte, qualificació i experiència, amb una extensió màxima de 3 fulls A4:

i) Experiència en redacció i direcció de projectes eco relacionats amb la innovació ecològica en la construcció.

ii. Titulacions acadèmiques i formació específica de l'equip interdisciplinari relacionades en la base segona i títols de màster oficials directament relacionats amb la sostenibilitat, la transició ecològica i/o el medi ambient en la construcció.

v) Certificat que acredite la disponibilitat del terreny i/o dels béns immobles.

vi. Acreditació de la propietat del terreny i/o dels béns immobles. Es realitzarà de la següent manera:

i) Propietat de l'immoble. El sol·licitant aportarà un certificat o nota simple emés pel registre de la propietat corresponent.

ii. Autorització del propietari per a redactar el projecte objecte d'aquesta convocatòria.

vii. Compromís exprés de començar l'execució del projecte en redacció en el termini màxim de 2 anys comptat a partir de la data de finalització d'aquest.

viii. En el cas que els sol·licitants de les ajudes siguen els ajuntaments, hauran d'aportar:

i) Certificat de l'acord de l'òrgan competent del municipi, d'aprovació de la documentació i de presentació de la sol·licitud a la convocatòria.

ii. Declaració responsable del municipi, en cas que n'hi haja, sobre el detall de les altres subvencions rebudes o sol·licitades per a les mateixes despeses elegibles, procedents de qualsevol de les administracions o entitats públiques o privades, nacionals o internacionals, amb especificació de la quantia, la data de concessió i l'entitat atorgant.



iii. Declaració responsable del municipi, en el cas que els projectes es redacten promoguts pels ajuntaments, que el projecte s'ha redactat per equips externs al personal del mateix ajuntament.



iv. Documentació que acredite l'adhesió de l'ajuntament sol·licitant al Pacte Europeu de les Alcaldies per al Clima i l'Energia.

Els ajuntaments en procés d'adhesió a aquest, hauran d'acreditar-ho mitjançant certificat del corresponent acord adoptat per l'òrgan municipal competent.

ix. Inscripció en el Registre de Petjada de Carboni, en la secció referida en l'article 2.1.a segons Reial decret 163/2014, de 14 de març, pel qual es crea el registre de petjada de carboni, compensació i projectes d'absorció de diòxid de carboni, per al registre en la secció de petjada de carboni i de compromisos de reducció d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle.

x) Declaració responsable de la persona o entitat sol·licitant sobre si ha rebut o sol·licitat unes altres ajudes en relació amb l'actuació subvencionada, indicant l'import, si escau, segons l'imprés normalitzat.



xi. En el cas de persones jurídiques, declaració responsable de totes les subvencions que hagen sigut concedides d'acord amb un règim expressament designat com de minimis, i que l'entitat tinga concedides o sol·licitades durant l'exercici fiscal en curs i els dos exercicis fiscals anteriors.

xii. Haurà d'acreditar-se la disponibilitat pressupostària i/o financera. Compromís de finançament del 100 % de les actuacions sol·licitades. Els ajuntaments ho acreditaran amb certificat de l'acord municipal adoptat sobre aquest tema, en el qual expressament es referisca que existeix crèdit en el pressupost de la corporació municipal per al finançament en els termes abans indicats amb càrrec a la corresponent partida pressupostària, o bé mitjançant informe de l'interventor o interventora de l'ajuntament; la resta d'entitats acreditaran aquesta circumstància a través de certificat de tresoreria o aval bancari.

xiii. Factures acreditatives de la despesa o inversió realitzada, fins al moment de la presentació de la sol·licitud, a nom de la part sol·licitant de les ajudes i aportant adjunt el document bancari que acredite que l'abonament de la factura s'ha efectuat a través d'una entitat financera, i no mitjançant pagament en metàl·lic.

xiv. Imprés normalitzat de domiciliació bancària emplenat com cal, que designe el compte bancari de la persona sol·licitant per a l'ingrés de les ajudes.

b) Per al Programa 2: obres:

A la sol·licitud, amb caràcter general s¡adjuntarà la documentació que a continuació s'indica, si bé la convocatòria respectiva determinarà la documentació específica que, si escau, haja de presentar-se.

En la sol·licitud s'indicarà si les obres estan acabades, indicant la data d'inici i finalització, o pendents d'iniciar o acabar, i haurà d'aportar-se conjuntament amb la documentació que es descriu en els següents apartats:

1. Documentació a presentar en el cas de les obres acabades en el moment de presentació de la sol·licitud:

i) Sol·licitud de les ajudes signada com cal per la persona o entitat sol·licitant, segons imprés normalitzat.

ii. Projecte d'execució de l'obra o, si escau, memòria tècnica de l'actuació, que ha d'incloure com a mínim:

1. Dossier tècnic que haurà de fer esment de manera expressa de l'estudi i l'avaluació dels camps d'interés recollits en la base primera de l'ordre especificant i, si escau, justificant, cadascuna de les mesures disposades en relació als criteris de l'apartat seté d'aquesta convocatòria, indicant, si escau, els seus indicadors, i en la qual es justifique que l'actuació subvencionable està executada i s'indique la data d'inici i de fi d'aquesta. Haurà d'estar signat per arquitecte i/o titulació equivalent.



2. Plans generals i esquemàtics fitats a escala suficient, abans i després de realitzar les obres, amb la finalitat d'identificar l'actuació, si escau.

3. Pressupost detallat de les obres desglossat per unitats d'obra, amb mesuraments i aplicació de preus.

4. Testimoniatge fotogràfic de les actuacions realitzades.

iii. Currículum resumit de la trajectòria de l'equip redactor i/o director de l'obra, qualificació i experiència, amb una extensió màxima de 3 fulls A4:

1. Experiència en redacció i direcció de projectes eco relacionats amb la innovació ecològica en la construcció.

2. Titulacions acadèmiques i formació específica de l'equip interdisciplinari i títols de màster oficials directament relacionats amb la sostenibilitat, la transició ecològica i/o el medi ambient en la construcció.



iv. Acreditació de la propietat del terreny i/o dels béns immobles. Es realitzarà de la següent manera:

1. Propietat de l'immoble. El sol·licitant aportarà un certificat o nota simple emés pel registre de la propietat corresponent.

2. Autorització del propietari per a executar les obres objecte d'aquesta convocatòria.

v) Autorització de la part propietària a la part gestora, inquilina o usufructuària de l'immoble per a realitzar les obres, en el cas que no siga el propietari el sol·licitant de les ajudes.

vi. Llicències o autoritzacions municipals que van ser necessàries per a la realització de les obres.

vii. En el cas que els sol·licitants de les ajudes siguen els ajuntaments, hauran d'aportar:

1. Certificat de l'acord de l'òrgan competent del municipi, d'aprovació de la documentació i de presentació de la sol·licitud a la convocatòria.

2. Declaració responsable del municipi, en cas que n'hi haja, sobre el detall de les altres subvencions rebudes o sol·licitades per a les mateixes despeses elegibles, procedents de qualsevol de les administracions o entitats públiques o privades, nacionals o internacionals, amb especificació de la quantia, la data de concessió i l'entitat atorgant.



3. Documentació que acredite l'adhesió de l'ajuntament sol·licitant al Pacte Europeu de les Alcaldies per al Clima i l'Energia.

Els ajuntaments en procés d'adhesió a aquest, hauran d'acreditar-ho mitjançant certificat del corresponent acord adoptat per l'òrgan municipal competent.

viii. Inscripció en el Registre de Petjada de Carboni, en la secció referida en l'article 2.1.a segons el Reial decret 163/2014, de 14 de març, pel qual es crea el Registre de Petjada de Carboni, compensació i projectes d'absorció de diòxid de carboni, per al registre en la secció de petjada de carboni i de compromisos de reducció d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle.

ix. Declaració responsable de la persona o entitat sol·licitant sobre si ha rebut o sol·licitat unes altres ajudes en relació amb l'actuació subvencionada, indicant l'import, si escau, segons imprés normalitzat.



x) En el cas de persones jurídiques, declaració responsable de totes les subvencions que hagen sigut concedides d'acord amb un règim expressament designat com de minimis, i que l'entitat tinga concedides o sol·licitades durant l'exercici fiscal en curs i els dos exercicis fiscals anteriors.

xi. La documentació justificativa establida en la base dotzena de l'ordre de bases, entre les quals figuren les factures acreditatives de la despesa o inversió realitzada, a nom de la part sol·licitant de les ajudes i adjuntant el document bancari que acredite que l'abonament de la factura s'ha efectuat a través d'una entitat financera, i no mitjançant pagament en metàl·lic.

xii. Imprés normalitzat de domiciliació bancària emplenat com cal, que designe el compte bancari de la persona sol·licitant per a l'ingrés de les ajudes.

2. Documentació a presentar en el cas de les obres no iniciades o sense acabar en el moment de presentació de la sol·licitud:

i) Sol·licitud de les ajudes signada com cal per la persona o entitat sol·licitant, segons imprés normalitzat.

ii. Projecte d'execució de l'obra o, si escau, memòria tècnica de l'actuació, que ha d'incloure com a mínim:

1. Dossier tècnic que haurà de fer esment de manera expressa de l'estudi i l'avaluació dels camps d'interés recollits en la base primera de l'ordre especificant i, si escau, justificant, cadascuna de les mesures disposades en relació als criteris de l'apartat seté d'aquesta convocatòria, indicant, si escau, els seus indicadors, i en la qual justifique que l'actuació subvencionable està en execució. Haurà d'incloure's el calendari previst d'execució, per anualitats, segons el peticionari. Haurà d'estar signat per arquitecte/a i/o titulació equivalent.

2. Plans generals i esquemàtics fitats de les parts objecte de l'obra o reforma i de l'actuació a realitzar.

3. Pressupost detallat de les obres desglossat per unitats d'obra, amb mesuraments i aplicació de preus.

4. Fotografies de l'estat de l'actuació objecte d'ajuda abans d'aquesta.

5. Calendari establit de desenvolupament de l'actuació.

iii. Currículum resumit de la trajectòria de l'equip redactor i/o director de l'obra, qualificació i experiència, amb una extensió màxima de 3 DIN-A4:

1. Experiència en redacció i direcció de projectes eco relacionats amb la innovació ecològica en la construcció.

2. Titulacions acadèmiques i formació específica de l'equip interdisciplinari i títols de màster oficials directament relacionats amb la sostenibilitat, la transició ecològica i/o el medi ambient en la construcció.



iv. Certificat que acredite la disponibilitat del terreny i/o dels béns immobles.

v. Acreditació de la propietat del terreny i/o dels béns immobles. Es realitzarà de la següent manera:

1. Propietat de l'immoble. El sol·licitant aportarà un certificat o nota simple emés pel registre de la propietat corresponent.

2. Autorització del propietari per a redactar el projecte objecte d'aquesta convocatòria.

vi. Autorització de la part propietària a la part gestora, inquilina o usufructuària de l'immoble per a realitzar les obres, en el cas que no siga la persona propietària la sol·licitant de les ajudes.

vii. Llicències o autoritzacions municipals que calga per a la realització de les obres o imprés de sol·licitud d'aquestes.

viii. En el cas que els sol·licitants de les ajudes siguen els ajuntaments, hauran d'aportar:

1. Certificat de l'acord de l'òrgan competent del municipi, d'aprovació de la documentació i de presentació de la sol·licitud a la convocatòria.

2. Declaració responsable del municipi sobre, en cas que n'hi haja, el detall de les altres subvencions rebudes o sol·licitades per a les mateixes despeses elegibles, procedents de qualsevol de les administracions o entitats públiques o privades, nacionals o internacionals, amb especificació de la quantia, la data de concessió i l'entitat atorgant.



3. Documentació que acredite l'adhesió de l'ajuntament sol·licitant al Pacte Europeu de les Alcaldies per al Clima i l'Energia. Els ajuntaments en procés d'adhesió a aquest, hauran d'acreditar-ho mitjançant certificat del corresponent acord adoptat per l'òrgan municipal competent.

ix. Inscripció en el Registre de Petjada de Carboni, en la secció referida en l'article 2.1.a segons Reial decret 163/2014, de 14 de març, pel qual es crea el Registre de Petjada de Carboni, compensació i projectes d'absorció de diòxid de carboni, per al registre en la secció de petjada de carboni i de compromisos de reducció d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle.

x) Declaració responsable de la persona o entitat sol·licitant sobre si ha rebut o sol·licitat unes altres ajudes en relació amb l'actuació subvencionada, indicant l'import si escau, segons imprés normalitzat.



xi. En el cas de persones jurídiques, declaració responsable de totes les subvencions que hagen sigut concedides d'acord amb un règim expressament designat com de minimis, i que l'entitat tinga concedides o sol·licitades durant l'exercici fiscal en curs i els dos exercicis fiscals anteriors.

xi. Haurà d'acreditar-se la disponibilitat pressupostària i/o financera. Compromís de finançament del 100 % de les actuacions sol·licitades. Els ajuntaments ho acreditaran amb certificat de l'acord municipal adoptat sobre aquest tema, en el qual expressament es referisca que existeix crèdit en el pressupost de la corporació municipal per al finançament en els termes abans indicats amb càrrec a la corresponent partida pressupostària, o bé mitjançant informe de l'interventor o interventora de l'ajuntament; la resta d'entitats acreditaran aquesta circumstància a través de certificat de tresoreria o aval bancari.

xii. Factures acreditatives de la despesa o inversió realitzada, fins al moment de la sol·licitud de l'ajuda, a nom de la part sol·licitant de les ajudes i aportant adjunt el document bancari que acredite que l'abonament de la factura s'ha efectuat a través d'una entitat financera, i no mitjançant pagament en metàl·lic.

xiii. Imprés normalitzat de domiciliació bancària emplenat com cal, que designe el compte bancari de la persona sol·licitant per a l'ingrés de les ajudes.

c) Per al Programa 3: investigació:

A la sol·licitud, amb caràcter general s'adjuntarà la documentació que a continuació s'indica, si bé, la convocatòria respectiva determinarà la documentació específica que, si escau, haja de presentar-se.

La sol·licitud es presentarà junt amb la documentació que es descriu en els següents apartats:

1. Documentació a presentar en el cas de projectes d'investigació aplicada i desenvolupament de producte:

i) Sol·licitud de les subvencions degudament signada per la part sol·licitant, segons imprés normalitzat.

ii. Dossier tècnic que haurà de fer esment de manera expressa de l'estudi i l'avaluació dels camps d'interés recollits en la base primera de l'ordre indicant, si escau, els seus objectius i indicadors i en la qual es justifique que el projecte d'investigació subvencionable està en redacció. Haurà d'incloure's el calendari previst d'execució, per anualitats, segons el peticionari. Haurà d'estar signat pel responsable del projecte d'investigació.

iii. Currículum resumit de la trajectòria de l'equip proponent, qualificació i experiència amb una extensió màxima de 3 fulls DIN-A4:

i) Experiència en redacció i direcció de projectes d'investigació relacionats amb la innovació ecològica en la construcció.

ii. Titulacions acadèmiques de l'equip interdisciplinari i títols de màsters oficials directament relacionats amb la sostenibilitat, la transició ecològica i/o el medi ambient en la construcció.

iv. Inscripció en el Registre de Petjada de Carboni, en la secció referida en l'article 2.1.a segons Reial decret 163/2014, de 14 de març, pel qual es crea el Registre de Petjada de Carboni, compensació i projectes d'absorció de diòxid de carboni, per al registre en la secció de petjada de carboni i de compromisos de reducció d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle.

v. Declaració responsable de la persona o entitat sol·licitant sobre si ha rebut o sol·licitat unes altres subvencions en relació amb l'actuació subvencionada, indicant l'import, si escau, segons imprés normalitzat.



vi. En el cas de persones jurídiques, declaració responsable de totes les subvencions que hagen sigut concedides d'acord amb un règim expressament designat com de minimis, i que l'entitat tinga concedides o sol·licitades durant l'exercici fiscal en curs i els dos exercicis fiscals anteriors.

vii. Haurà d'acreditar-se la disponibilitat pressupostària i/o financera. Compromís de finançament del 100 % del projecte d'investigació objecte de subvenció.

viii. Factures acreditatives de la despesa o inversió realitzada, fins al moment de la presentació de la sol·licitud, a nom de la part sol·licitant de les ajudes i aportant, adjunt, el document bancari que acredite que l'abonament de la factura s'ha efectuat a través d'una entitat financera, i no mitjançant pagament en metàl·lic.

ix. Imprés normalitzat de domiciliació bancària emplenat com cal, que designe el compte bancari de la persona sol·licitant per a l'ingrés de les ajudes.

4. En aquells supòsits en els quals els sol·licitants, en aplicació del que s'estableix en l'article 28 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, manifesten la seua oposició al fet que l'Administració recapte electrònicament la documentació necessària per a la tramitació de l'expedient, hauran d'aportar, a més:

a) NIF o CIF de la part sol·licitant.

b) Certificats de l'Agència Tributària, de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic i de la Tresoreria General de la Seguretat Social, d'estar al corrent en les seues obligacions.

5. La presentació de la sol·licitud portarà implícita l'acceptació de les bases, fins i tot el que es disposa en la resolució per la qual es convoquen les subvencions.

6. Així mateix, es podrà requerir a la part sol·licitant en qualsevol moment qualssevol altres dades, documents i informes complementaris que resulten necessaris per a la resolució de l'expedient i per a la comprovació de l'actuació realitzada.

7. Es podrà delegar en els serveis territorials competents en matèria d'innovació ecològica en la construcció, en el seu àmbit d'actuació, la gestió de les ajudes i incidències produïdes amb anterioritat a la resolució de la seua concessió.

8. La inexactitud, falsedat o omissió de caràcter essencial en qualsevol dada o document que s'adjunte a la sol·licitud de subvenció deixen sense efecte aquest tràmit, des del moment en què es coneguen i després de l'audiència de l'entitat interessada, i, en conseqüència, comporten la inadmissió de la sol·licitud de subvenció, sense perjudici que puguen ser causa de revocació de la subvenció, si es coneixen amb posterioritat a la concessió.



Dècima. Criteris d'atorgament de la subvenció, selecció i valoració



1. Les subvencions seran concedides d'acord amb els principis de publicitat, transparència, objectivitat, igualtat i no discriminació, i mitjançant el procediment de concurrència competitiva.

2. El procediment de concessió s'iniciarà d'ofici mitjançant convocatòria pública, aprovada per l'òrgan competent i publicada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

3. L'òrgan col·legiat de valoració podrà requerir als interessats totes les dades i acreditacions que consideren necessàries per a la qualificació de les activitats objecte de subvenció.

4. Les sol·licituds que complisquen amb els requisits establits en aquesta ordre seran valorats i puntuats. Per a determinar la valoració, dels projectes i actuacions, i la concessió o denegació d'aquestes ajudes, s'aplicaran els criteris i barems d'avaluació i de puntuació en ordre decreixent de puntuació, segons els criteris que determine aquesta base i la convocatòria corresponent.

5. Un projecte o actuació només podrà ser subvencionat quan la puntuació obtinguda en la valoració aconseguisca una qualificació mínima de 60 punts en la puntuació tècnica dels quals, almenys, 28 punts siguen puntuació relativa a sostenibilitat, en el cas dels Programes 1 i 2, i 35 punts a la valoració cientificotècnica, en el cas del Programa 3.



6. Per a determinar la prioritat de les sol·licituds presentades, aquestes es valoraran d'acord amb els criteris descrits en aquest apartat. L'assignació de recursos es farà de manera que s'assigne fins al màxim de la subvenció establida en la base segona, per ordre de prioritat segons la puntuació obtinguda per cada proposta, fins a esgotar els recursos disponibles. En cas d'empat en la puntuació entre dues o més sol·licituds, tindran prioritat els que hagen obtingut major puntuació en els apartats referents a sostenibilitat per als Programes 1 i 2 i, valoració cientificotècnica, per al Programa 3.

7. Per al Programa 1. Projectes i el Programa 2. Obres, el comité tècnic de valoració avaluarà la qualitat i claredat del material lliurat, a més de, cadascun dels següents aspectes:

a) TRAJECTÒRIA de l'equip interdisciplinari, qualificació i experiència de l'equip redactor del projecte i/o director de l'obra, amb un màxim de 5 punts.

i) Experiència en redacció i direcció de projectes eco relacionats amb la innovació ecològica en la construcció, fins a 3 punts.

ii. Titulacions acadèmiques i formació específica de l'equip interdisciplinari descrites en la base segona i títols de màster oficials directament relacionats amb la sostenibilitat, la transició ecològica i/o el medi ambient en la construcció, fins a 2 punts.

b) QUALITAT tècnica del projecte, amb un màxim de 12 punts:

i) Qualitat i claredat del material lliurat. Adequació de la memòria/dossier tècnica als criteris de la present ordre, evidenciant com l'actuació s'ajusta a les mesures relatives a cadascuna dels requisits d'aquesta. Es valorarà especialment la justificació de quins són els indicadors que s'han considerat per a avaluar l'èxit de les diferents mesures i solucions incorporades a l'actuació, fins a 3 punts.



ii. Contextualització, coherència i inserció urbana de la proposta arquitectònica amb l'entorn. Valoració de la resposta arquitectònica en relació amb l'entorn construït, considerant el valor afegit que suposa i la millora de la qualitat del lloc on se situa, atenent els valors socioculturals i naturals del lloc, fins a 3 punts.

iii. Qualitat i interés arquitectònic de l'actuació, inclosos els aspectes de novetat i rellevància en relació amb l'estat de coneixement, però també la claredat, senzillesa i concisió respecte als continguts, desenvolupament i resultats esperats del projecte, (plantejaments diferenciadors, innovació, funció, contemporaneïtat, cultura, societat, manteniment, normativa, etc.), fins a 6 punts.

c) PERTINÈNCIA DE L'ACTUACIÓ, amb un màxim de 12 punts.



i) Alineació del projecte o obra amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i les directives europees en el marc de la sostenibilitat i la transició ecològica segons el que es disposa en el preàmbul d'aquesta Ordre, fins a 4 punts.

ii. Foment de la rehabilitació i la regeneració urbana, promovent un ús raonable del territori, les preexistències i els recursos disponibles per a promoure un model basat en la sostenibilitat i en la integració dels aspectes culturals, socials, econòmics i ambientals, fins a 4 punts.



iii. Vulnerabilitat de l'àmbit d'actuació, fins a 6 punts. Conformement amb el Visor d'Espais Urbans Sensibles de la Comunitat Valenciana (VEUS), disponible en la web de la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, es valorarà mitjançant el nivell mitjà de vulnerabilitat (NMV) de l'àmbit d'actuació que estableix el VEUS, fins a 4 punts.

d) INTERÉS CIENTÍFIC i INNOVADOR de la proposta. Incorporació de solucions innovadores que suposen una transferència de coneixement i requerisquen ser validades en un entorn real, que convertisquen l'actuació en un demostrador viu que, assumint risc comercial, de gestió i/o tecnològic puguen reportar beneficis que impacten positivament en termes de sostenibilitat social, mediambiental i econòmica. Aquest impacte haurà de ser estimat i justificat, aportant indicadors i fonts de verificació que permeten avaluar el correcte acompliment.

Les solucions proposades podran ser de diversa índole: implementació de nous models tipològics, sistemes que afavorisquen una adequada gestió i manteniment de la intervenció, mecanismes de sensibilització i conscienciació dels usuaris, eines que afavorisquen la integració i accessibilitat universal així com tecnologies, instal·lacions, sistemes constructius, materials, productes o qualsevol iniciativa d'acord amb els objectius perseguits per la present ordre. Es podran valorar aspectes com el nivell d'experimentació o l'aplicació comercial de patents, fins a 15 punts.

e) SOSTENIBILITAT. Inclusió dels objectius i mesures que fomenten la transició ecològica, promoguen la resiliència dels espais que habitem, i afavorisquen la integració i el benestar de les persones.



Sobre la base de la naturalesa de l'actuació, s'afavorirà la transferència del coneixement i la innovació aplicada, per tant, la proposta haurà d'incorporar els indicadors i fonts de verificació necessàries per a avaluar la resposta de les solucions proposades.

a) Mesures relatives a la sostenibilitat ambiental i descarbonització, fins a 28 punts:

1. Integració en la proposta dels principis de l'economia circular, prevalent l'aprofitament i reutilització dels recursos disponibles i reduint la necessitat de matèries primeres segons el Pla d'acció de la Unió Europea per a l'economia circular i en l'Estratègia Espanyola d'Economia Circular «Espanya Circular 2030».

a) Incorporació en la proposta els principis de la Bioconstrucció, mitjançant la utilització de sistemes i materials de baix impacte ambiental o ecològics, de procedència natural i els productes de proximitat, que permeten reduir la petjada ambiental, minimitzant l'emissió de gasos d'efecte d'hivernacle i l'ús de combustibles fòssils, fins a 4 punts.



b) Estratègia durant el cicle de vida de l'actuació, amb la qual es busque limitar les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle durant la seua vida útil. Es valora l'impacte ambiental que suposa tot el procés, des del disseny, l'execució, la seua gestió i manteniment, i es contempla la seua possible desconstrucció en cas que no puga estendre's la seua vida útil, fins a 4 punts.

c) Estratègia de gestió de residus durant la fase d'ús, gestió i manteniment de l'edifici, incorporant estimacions per a la reutilització i reciclatge dels residus, fins a 4 punts.

2. Mesures actives. Incorporació en la proposta dels principis d'ocupació eficient dels recursos tant hídrics com d'energia.

a) Aigua. Incorporació en la proposta de sistemes eficients per al consum d'aigua i la seua reutilització complint, almenys, amb una de les mesures recollides en la «Guia Verda de mesures mediambientals en la contractació pública en a l'àmbit de l'edificació de la Generalitat», referida a reutilització d'aigües grises o aprofitament d'aigües pluvials. Justificació de l'estalvi aconseguit mitjançant la utilització d'aquests sistemes en el consum d'aigua total anual de l'actuació (litres/any de l'edifici), fins a 4 punts.

b) Energia. Incorporació en la proposta d'instal·lacions o sistemes que complisquen el que es recull en la «Guia Verda de mesures mediambientals en la contractació pública en a l'àmbit de l'edificació de la Generalitat». Es valoraran les actuacions que superen l'exposat en la normativa d'obligat compliment, la incorporació del càlcul de l'eficiència energètica en la fase d'ús (kWh/m² /any), justificant la reducció del consum d'energia primària no renovable i aposta per l'autoconsum procedent de fonts renovables fins a arribar a l'autosuficiència o a ser una actuació d'energia positiva. S'haurà d'utilitzar un procediment de simulació energètica dinàmica per a la justificació, fins a 4 punts.



3. Mesures passives. Incorporació de mesures passives de disseny bioclimàtic, amb l'objectiu d'aconseguir el confort, la salut i el benestar de les persones, a fi de millorar la seua resposta i reduint la demanda energètica de l'edifici, fins a 4 punts.

a) Renaturalització en cobertes, jardins verticals, patis, etc, com a contribució a la reducció de l'efecte illa de calor, afavorint l'ombreig, el control de la humitat ambiental i l'aïllament tèrmic.

b) Control de les condicions higrotèrmiques i grau de confort considerant com a paràmetres: temperatura, humitat i velocitat de l'aire. Es valoraran sistemes adequats de monitoratge.

c) Reducció de la demanda energètica de l'actuació a valors quasi nuls. Es valorarà la limitació de la calefacció i refrigeració anual, segons la superfície útil de referència energètica.

4. Estratègies destinades a fomentar la resiliència enfront del canvi climàtic i les seues conseqüències immediates, com ara l'elevació de la temperatura o les inundacions, així com riscos d'una altra índole que pogueren identificar-se, i es valorarà la capacitat d'adaptació de la proposta enfront de les vulnerabilitats detectades i la capacitat de resposta. En definitiva, es busca tindre en compte el grau en què el disseny de l'actuació compte amb característiques que el doten amb una major resiliència inherent i, per tant, li proporcionen un marge addicional per a l'adaptació al llarg del temps, fins a 4 punts.

b) Mesures relatives a la sostenibilitat social, fins a 16 punts:

1. Integració dels principis de biohabitabilidad de l'actuació, amb l'objectiu d'aconseguir el confort, la salut i el benestar de les persones. Es buscarà aconseguir espais saludables i còmodes tenint en compte diversos factors, com l'adequada qualitat de l'aire, el confort higrotèrmic, l'adequada il·luminació, l'estudi acústic i protecció del soroll o l'ús de materials naturals que reduïsquen l'ús de tòxics, fins a 4 punts.



2. Equitat habitacional. Plantejament inclusiu que integre la perspectiva de gènere, afavorisca la integració i mitigue el desequilibri social, que afavorisca també el desenvolupament autònom i potencie la identificació i el sentit de pertinença al lloc així com la igualtat d'oportunitats que garantisca la justícia social.

Es valoraran les actuacions que garantisquen la participació, l'accessibilitat i la percepció de seguretat de les dones d'acord amb les àrees temàtiques del «Set per a introduir la perspectiva de gènere en el procés urbà» publicat per la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, fins a 4 punts.

3. Integració de sistemes, fins a 4 punts:

– de SENSIBILITZACIÓ dels usuaris de l'edifici que perseguisquen la conscienciació sobre la importància d'adoptar mesures de foment de la sostenibilitat i prendre acció per a la transició ecològica.

– que impulsen nous models de GOVERNANÇA per a una adequada gestió de l'edifici.

4. IMPACTE SOCIAL i rellevància col·lectiva de l'actuació, fins a 4 punts

c) Mesures relatives a la sostenibilitat econòmica, fins a 12 punts:

1. Construcció 4.0. Es valorarà la integració dels principis de la construcció 4.0 o aposta tecnològica del sector, i es valoraran projectes i obres que demostren una evolució del sector tradicional de la construcció per a pivotar sobre els pilars de la industrialització dels processos constructius i la incorporació de tecnologies emergents, incentivant la creació de llocs de treball especialitzats que milloren les condicions de seguretat i salut de les persones treballadores i impulsen la prefabricació com a tecnologia constructiva industrialitzada i reproduïble, que posa en pràctica els conceptes de construcció seca, ràpida, precisa i econòmica, que siga garant d'una execució precisa i de qualitat, fins a 6 punts.



2. Integració en l'actuació de sistemes de gestió i manteniment que permeten el monitoratge de l'edifici per a avaluar el seu rendiment i millorar la seua gestió durant el seu cicle de vida mostrant els indicadors referents a l'ús eficient de recursos, fins a 6 punts.

8. A la puntuació dels criteris tècnics de valoració anteriors es podrà afegir puntuació addicional en el cas que es complisquen els següents criteris:

a) En el cas d'iniciatives públiques que es desenvolupen per part dels ajuntaments adherits o en procés d'adhesió al Pacte Europeu de les Alcaldies per al Clima i l'Energia, se sumaran 9 punts addicionals.



b) En el cas d'iniciatives públiques de projectes que es desenvolupen per entitats locals, se sumaran 7 punts addicionals.

c) En el cas d'actuacions realitzades per entitats inscrites en el Registre de Petjada de Carboni, compensació i projectes d'absorció de diòxid de carboni, creat mitjançant Reial decret 163/2014, de 14 de març, se sumaran 4 punts addicionals.





6. Per al Programa 3: investigació, el comité tècnic de valoració avaluarà la qualitat i claredat del material lliurat, a més de, cadascun dels següents aspectes:

a) TRAJECTÒRIA de l'equip, qualificació, experiència i interdisciplinarietat de l'equip redactor del projecte d'investigació amb un màxim de 30 punts.

b) Valoració CIENTIFICOTÈCNICA del projecte d'investigació, amb un màxim de 70 punts, en la qual es valorarà:

i) Grau d'innovació de la proposta

ii. Contribució al repte plantejat per la present ordre de bases.

iii. Resultat de transferència de coneixement esperats.

9. A la puntuació dels criteris tècnics de valoració anteriors es podrà afegir puntuació addicional en el cas que es complisquen els següents criteris:

a) En el cas d'iniciatives públiques de projectes d'investigació aplicada i desenvolupament de producte en matèria d'innovació en l'arquitectura que es desenvolupen per entitats públiques, se sumaran 15 punts addicionals.

b) En el cas d'actuacions realitzades per entitats inscrites en el Registre de Petjada de Carboni, compensació i projectes d'absorció de diòxid de carboni, creat mitjançant Reial decret 163/2014, de 14 de març, se sumaran 5 punts addicionals.



Criteris de valoració Punts

1. TRAJECTÒRIA de l'equip, qualificació i

experiència 30

2. Valoració CIENTIFICOTÈCNICA del projecte d'investigació 70

Puntuació tècnica Màxim, 100 punts

3. En el cas d'iniciatives públiques de projectes d'investigació aplicada i desenvolupament de producte en matèria d'innovació en l'arquitectura 15 20

4. Entitats inscrites en el Registre de Petjada de Carboni, compensació i projectes d'absorció de diòxid de carboni

5

Puntuació addicional Màxim, 20 punts

PUNTUACIÓ TOTAL Màxim, 120 punts





10. La comissió tècnica emetrà un informe detallant els criteris i normes determinats en la present ordre i la corresponent convocatòria, especificarà la valoració i ponderació de les sol·licituds, i establirà una prelació per ordre de major a menor puntuació de les sol·licituds, amb l'import de la quantia de la subvenció en aquelles sol·licituds que resulten estimades



Onzena. Tramitació, instrucció del procediment i resolució d'ajudes



1. L'òrgan competent per a l'ordenació i instrucció del procediment de concessió de la subvenció serà la direcció general competent en matèria d'innovació ecològica en la construcció que, en qualsevol moment del procediment, podrà acordar, d'ofici, totes les actuacions necessàries per a la determinació, coneixement i comprovació de les dades en virtut dels quals ha de pronunciar-se la resolució.



2. La persona titular de la direcció general competent en matèria d'innovació ecològica en la construcció, per delegació de la persona titular de la conselleria competent en matèria d'habitatge i arquitectura bioclimàtica, que mitjançant la present ordre li confereix, resoldrà sobre la concessió de l'ajuda sol·licitada, a proposta d'un òrgan col·legiat constituït a tal fi. Així mateix, podrà designar suplent, en cas d'impossibilitat d'assistència d'algun membre de l'òrgan col·legiat.



3. L'òrgan col·legiat de valoració estarà integrat, per raó de les responsabilitats i qualificació tècnica inherents al seu càrrec, per les persones titulars de la Subdirecció General d'Innovació Ecològica en la Construcció, del Servei d'Innovació Ecològica de la Construcció, del Servei de Rehabilitació i Actuacions Urbanes, del Servei de Qualitat i Arquitectura, i dels serveis territorials competents en matèria d'innovació ecològica en la construcció. Es procurarà la presència paritària de dones i homes, tal com disposa l'article 10 de la Llei 9/2003, de la Generalitat per a la igualtat de dones i homes.



4. L'òrgan col·legiat de valoració sol·licitarà els informes que estime necessaris per a resoldre. Així mateix, podrà recaptar per a la valoració dels projectes l'emissió d'informes tècnics d'avaluació cientificotècnica realitzats per experts independents, comissions d'experts o agències d'avaluació.

5. En el termini que indique la corresponent convocatòria, des de l'endemà de la finalització del termini de presentació de sol·licituds, es publicarà en la web de la Conselleria competent en matèria d'innovació ecològica en la construcció i en el tauler d'anuncis dels serveis territorials competents en matèria d'innovació ecològica en la construcció que a aquest efecte s'habiliten, el llistat complet de les sol·licituds, indicant aquelles que estan completes, les incompletes, assenyalant la documentació que falta per aportar o esmenar, i les no admeses a tràmit, i aquestes publicacions tindran el caràcter de notificació a l'efecte de computar el termini per a esmenar o completar la sol·licitud presentada.



En el cas que per motius justificats no poguera publicar-se aquest llistat en el termini assenyalat en la convocatòria, es comunicarà en la citada web la nova data de publicació d'aquest.

6. Completada la documentació, les sol·licituds presentades que complisquen els requisits exigits, s'ordenaran de major a menor puntuació, atesos els criteris de baremació inclosos en aquesta Ordre, i s'elaborarà el llistat de sol·licituds que resultaran adjudicatàries de les ajudes, en les quals figurarà l'import de la subvenció que s'atorgarà segons el que es regula en aquesta Ordre fins a esgotar la partida pressupostària corresponent.

7. El termini màxim per a resoldre i notificar la resolució de concessió d'ajudes mitjançant la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, que posarà fi a la via administrativa, serà de sis mesos comptats des de l'endemà de la publicació de la resolució de la convocatòria. Transcorregut aquest termini sense que s'haja dictat i notificat resolució expressa, els interessats podran entendre desestimada la seua sol·licitud, sense perjudici del que s'estableix en l'article 23 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

8. La resolució de la concessió d'ajudes es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, i en el portal de www.gva.es, Les persones sol·licitants que hagen facilitat un número de telèfon mòbil podran ser avisades de la publicació del llistat definitiu mitjançant missatge de text SMS.

La publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana substituirà la notificació individual de la resolució, tal com s'estableix en la legislació del procediment administratiu comú.



Dotzena. Justificació

1. S'haurà d'aportar a la Direcció General d'Innovació Ecològica en la Construcció el Compte Justificatiu que contindrà la següent documentació:

a) Memòria econòmica justificativa dels treballs realitzats, juntament amb la documentació original corresponent o compulsada com cal, probatòria de la despesa que contindrà:

i) Una relació ordenada i classificada de les despeses realitzades, amb identificació del creditor i del document, el seu import, data d'emissió i data de pagament i detallada d'acord amb el pressupost desglossat de les partides que formen el projecte i els corresponents costos justificats de l'actuació subvencionada, desglossant cadascuna de les despeses fetes.

ii. Les certificacions d'obra abonades.

iii. Les factures o documents de valor probatori equivalent en el tràfic mercantil, incorporats en la relació classificada de les despeses, així com la documentació acreditativa del pagament, d'acord amb l'article 30 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.



iv. Una relació detallada d'altres ingressos, ajudes o subvencions que hagen finançat l'activitat amb indicació de l'import i la seua procedència.

b) Una memòria justificativa del projecte, obra o projecte d'investigació aplicada i desenvolupament de producte que inclourà els següents documents:

i) Declaració del projecte, obres o projecte de recerca i desenvolupament de producte, realitzades. Declaració signada pel beneficiari en la qual conste que han sigut executades d'acord amb el projecte, obra o projecte de recerca i desenvolupament de producte, objecte de la subvenció.

ii. En el cas de Programa 1: projectes:

– Una còpia del projecte d'execució en format digital, en el qual es desenvolupen mesures de foment a la transició ecològica i impuls a la innovació, segons el que s'estableix en la base primera d'aquesta Ordre

iii. En el cas de Programa 2: obres:

– Projecte d'execució de l'obra o, si escau, memòria tècnica de les actuacions realitzades, en la qual es descriuran les obres realitzades. En el cas de les actuacions, s'il·lustrarà amb la documentació fotogràfica en format digital (JPG) que acredite amb detall el procés, l'estat anterior i posterior de l'actuació.

– Certificació final de la realització efectiva de les actuacions objecte de la subvenció, signades pel tècnic director de l'obra, un representant de l'empresa adjudicatària de l'obra i el beneficiari, i no s'admetran les destinades exclusivament a abonaments o bestretes a compte per materials, instal·lacions, equips o maquinària.

– Llicències o autoritzacions municipals que calga per a la realització de les obres.

iv. En el cas de Programa 3: investigació:

– Una còpia del projecte d'investigació aplicada i desenvolupament de producte, en format digital, desenvolupat segons el que s'estableix en la base primera d'aquesta Ordre, per al foment de la transició ecològica i impuls de la innovació aplicada.

c) Compliment de les obligacions tributàries i enfront de la Seguretat Social, segons el recollit en l'article 2.4 de la present ordre.

2. El termini per a presentar la documentació justificativa quedarà obert amb la publicació de la resolució de concessió d'aquestes subvencions i finalitzarà durant la primera quinzena del mes de novembre de cada exercici.

3. Les actuacions podran realitzar-se adés dins de l'exercici correnta adés programant la seua execució amb caràcter pluriennal. En tot cas, les actuacions hauran de certificar-se i justificar-se la inversió, pels concessionaris de la subvenció, com a màxim, durant la primera quinzena del mes de novembre de cada exercici, i es concretarà la data en la convocatòria corresponent. Les anualitats futures quedaran condicionades a l'existència de crèdit adequat i suficient en els pressupostos corresponents. Les quantitats no justificades en termini donaran lloc a la minoració de la subvenció, però subsistirà l'obligació d'executar l'obra completa, d'acord amb el projecte aprovat.



4. L'import que s'haurà de pagar al beneficiari de la subvenció serà el percentatge que corresponga del cost real de l'actuació efectivament realitzada en funció de les factures o certificacions executades i aprovades, i presentades amb anterioritat a la finalització del termini de justificació.

5. En el cas que el cost final siga inferior al cost de l'actuació protegit inicialment, es recalcularà l'import de la subvenció, i serà minorada la seua quantia en el que corresponga, d'acord amb aquestes bases. L'import de l'ajuda no s'incrementarà encara quan el cost de l'actuació supere l'establit inicialment.

6. El centre gestor només concedirà noves ajudes de minimis de conformitat amb aquest Reglament 1407/2013 després d'haver comprovat que això no donarà lloc que l'import total de les ajudes de minimis concedides a l'empresa de què es tracte sobrepasse el límit màxim pertinent establit en l'article 3, apartat 2, i que es compleixen totes les condicions d'aquest Reglament 1407/2013.



Tretzena. Règim de pagament

1. El pagament de la subvenció es realitzarà amb la justificació prèvia per part de la persona beneficiària de la realització de l'actuació subvencionada, en els termes establits en la normativa reguladora de la subvenció.

2. Es podran realitzar pagaments anticipats en els termes fixats en l'article 171 de la Llei 1/2015, en qualsevol cas, l'entitat beneficiària s'ajustarà al règim de garanties per pagaments anticipats, en virtut del que es disposa en aquest article.

Les garanties podran consistir en qualsevol de les establides en l'article 3 del Reial decret 161/1997, de 7 de febrer i es constituiran per un import igual a la quantitat del pagament anticipat, incrementada en el percentatge del 5 per cent d'aquesta quantitat.

3. No obstant això, amb caràcter previ al pagament de la subvenció, el beneficiari haurà de trobar-se al corrent en el compliment d'obligacions tributàries i enfront de la Seguretat Social i aportar declaració responsable de no ser deutora per resolució de procediment de reintegrament de subvencions.

4. L'import de les subvencions en cap cas podrà ser de tal quantia que, aïlladament o en concurrència amb subvencions o ajudes d'altres administracions públiques o d'altres ens públics o privats, supere el cost de l'actuació subvencionada.

5. L'incompliment dels terminis i requisits establits en la present ordre donarà lloc a la pèrdua de la subvenció, després de l'audiència de l'interessat.

6. La no-execució de l'actuació completa podrà donar lloc a la pèrdua de la subvenció.



Catorzena. Modificació i reintegrament

1. Qualsevol alteració de les condicions tingudes en compte per a la concessió de la subvenció i, en tot cas, l'obtenció concurrent d'altres subvencions o ajudes no declarades en el moment de la sol·licitud podrà ser causa de modificació de la resolució de concessió.

2. Donaran lloc a l'obligació de reintegrar, totalment o parcialment, les quantitats percebudes, així com l'exigència de l'interés de demora des de la data del pagament de la subvenció fins que s'acorde la procedència del reintegrament, els casos contemplats en l'article 37 de la Llei general de subvencions, de conformitat amb els articles 91, 92 i 93 del seu Reglament.

3. S'aplicarà el criteri de proporcionalitat amb reintegrament parcial de la subvenció concedida en els supòsits concrets en què siga aplicable el criteri de proporcionalitat.



Quinzena. Inspecció tècnica i control.

La Direcció General d'Innovació Ecològica en la Construcció, i els serveis territorials adscrits a aquesta, podran inspeccionar i supervisar en qualsevol moment les actuacions que s'acullen a aquesta convocatòria.



Setzena. Pla de control

1. Es durà a terme un pla de control de la realització de l'activitat subvencionada, mitjançant la comprovació i control de la documentació de caràcter econòmic, justificativa de l'import concedit, i de la memòria tècnica relativa a l'actuació subvencionada, que a aquest efecte s'ha establit en les presents bases, com a aportació preceptiva per la persona beneficiària, per al pagament de l'ajuda, de conformitat amb el que s'estableix en l'article 169 de la Llei 1/2015, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, d'acord amb el que s'estableix en el mencionat article.

2. De conformitat amb el que s'estableix en l'article 169 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions, la direcció general responsable en la instrucció d'aquesta convocatòria, efectuarà la comprovació administrativa de la justificació documental de la subvenció concedida mitjançant la revisió de la documentació establida en la base dotzena, a l'efecte del pagament de la subvenció concedida.

3. En el cas d'existir discrepàncies entre els valors comprovats per l'Administració i els que figuren en la documentació justificativa, l'entitat beneficiària podrà promoure la taxació pericial contradictòria en els termes establits en l'article 33 de la Llei 38/2003, general de subvencions.

4. El centre directiu responsable de la gestió d'aquestes subvencions durà a terme la comprovació material de l'execució efectiva de les obres mitjançant el següent pla de control.

a) Classe de control: durant el primer semestre natural de l'any següent a aquell en què es va produir la convocatòria, es realitzarà un control administratiu i sobre el terreny relatiu a l'execució de la inversió i de comprovació de la documentació administrativa aportada pel beneficiari de la subvenció.

b) Criteris de selecció de la mostra: el control descrit en el paràgraf anterior serà d'un expedient per cada 200.000,00 € o fracció superior a 100.000,00 € d'import convocat. La selecció de la mostra es durà a terme mitjançant sorteig, excloent a aquells expedients en els quals, per qualsevol motiu, no es va aconseguir la fase de reconeixement de l'obligació econòmica i pagament de la subvenció.

c) L'import finalment pagat dels expedients seleccionats per al seu control haurà de suposar almenys el 5 % de l'import total pagat en aquesta línia de subvenció. Si després de la selecció aleatòria dels expedients a controlar no s'aconsegueix aquest percentatge, se substituirà el de menor quantia per un altre obtingut pel mateix mètode, fins a aconseguir el mencionat percentatge.



Dissetena. Comunicació a la Comissió Europea

1. En el cas de persones jurídiques, en cap cas, aquestes subvencions podran superar l'import màxim total per beneficiari de 200.000,00 € durant un període de tres exercicis fiscals, ni individualment ni com a resultat de l'acumulació amb altres subvencions de minimis concedides al mateix beneficiari, tal com estableix el Reglament (CE) núm. 1407/2013 de la Comissió.

2. No podrà aplicar-se el règim de minimis a les empreses que operen en els sectors determinats en el punt 1 de l'article 1 del reglament esmentat.

3. Les ajudes de minimis concedides conformement amb aquest Reglament 1407/2013 podran acumular-se amb les ajudes de minimis concedides conformement amb el Reglament (UE) núm. 360/2012 de la Comissió, de 25 d'abril de 2012, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de la Unió Europea a les ajudes de minimis concedides a empreses que presten serveis d'interés general (DO L 114 de 26.4.2012) fins al límit màxim establit en aquest últim Reglament. Podran acumular-se amb ajudes de minimis concedides conformement a altres reglaments de minimis fins al límit màxim pertinent que s'estableix en l'article 3, apartat 2, d'aquest Reglament 1407/2013.

4. Les ajudes de minimis no s'acumularan amb cap ajuda estatal en relació amb les mateixes despeses subvencionables o amb ajuda estatal per a la mateixa mesura de finançament de risc, si aquesta acumulació excedira la intensitat d'ajuda o de l'import d'ajudes superior corresponent fixat en les circumstàncies concretes de cada cas per un reglament d'exempció per categories o una decisió adoptats per la Comissió. Les ajudes de minimis que no es concedisquen per a costos subvencionables específics ni puguen atribuir-se a costos subvencionables específics podran acumular-se amb altres ajudes estatals concedides en virtut d'un reglament d'exempció per categories o d'una decisió adoptats per la Comissió.

5. El centre gestor haurà d'informar cada beneficiari per escrit de l'import establit de l'ajuda en equivalent de subvenció brut, així com del seu caràcter de minimis, fent referència expressa a aquest Reglament 1407/2013, citant el seu títol (Reglament (UE) núm. 1407/2013 de la Comissió de 18 de desembre de 2013 relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis) i la referència de la seua publicació en el Diario Oficial de la Unión Europea (DO L 352 de 24.12.2013).

6. A l'efecte de control de les ajudes concedides a l'empara del Reglament de minimis, el centre gestor registrarà i recopilarà tota la informació relativa a l'aplicació d'aquest Reglament 1407/2013. Els registres relatius a les ajudes de minimis hauran de mantindre's durant un període de deu exercicis fiscals des de la seua concessió.

7. Després de sol·licitud per escrit, el centre gestor haurà de facilitar a la Comissió Europea, en un termini de 20 dies hàbils o en el termini superior que s'establisca en la sol·licitud, tota la informació que aquesta institució considere necessària per a determinar si s'han complit les condicions establides en aquest Reglament 1407/2013 i, especialment, per a determinar l'import total de les ajudes de minimis rebudes per una empresa d'acord amb aquest Reglament 1408/2013 i d'altres reglaments de minimis.

Mapa web