Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 71/2011, de 10 de juny, del Consell, pel qual s'estableix la gratuïtat dels aprofitaments apícoles a forests de propietat de la Generalitat.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 6544 de 16.06.2011
Número identificador:  2011/6966
Referència Base de Dades:  007103/2011
 



DECRET 71/2011, de 10 de juny, del Consell, pel qual s'estableix la gratuïtat dels aprofitaments apícoles a forests de propietat de la Generalitat. [2011/6966]

Preàmbul



L'activitat apícola exerceix beneficis importants sobre moltes de les espècies de la flora forestal, en incrementar el trasbals de pol·len que afavoreix l'entrecreuament i, per tant, la variabilitat genètica i l'eficàcia reproductiva. La pol·linització contribueix així al manteniment i la millora de la biodiversitat a les forests, tant públiques com privades, que constitueixen la gran riquesa forestal de la Comunitat Valenciana.

La greu crisi econòmica actual afecta tots els sectors de la societat valenciana. Per això, com a mesura de suport institucional en el sector apícola valencià, es continua amb la mesura que estableix la gratuïtat dels aprofitaments apícoles a les forests propietat de la Generalitat, implantada pel Consell mitjançant el Decret 133/1989, de 16 d'agost.



Aquest decret té com a objectius la delimitació clara dels àmbits d'aplicació, la definició detallada dels requisits, les condicions i els compromisos que han de complir l'apicultor i els assentaments, i establir un mètode d'adjudicació coherent amb l'activitat apícola i amb els objectius ambientals que es pretenen, com també adequar-los a la normativa vigent.

Per quant antecedeix, en virtut dels articles 30 i següents de la Llei 3/1993, de 9 de desembre, de la Generalitat, Forestal de la Comunitat Valenciana, com també l'article 49.1.10a de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, i complits els tràmits procedimentals previstos en l'article 43 de la Llei del Consell, a proposta del conseller d'Indústria, Comerç i Innovació i vicepresident primer del Consell, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i prèvia deliberació del Consell, en la reunió del dia 10 de juny de 2011,





DECRETE



Article 1. Gratuïtat dels aprofitaments apícoles

S'estableix la gratuïtat dels aprofitaments apícoles a forests de propietat de la Generalitat.



Article 2. Concessió dels assentaments apícoles

La concessió de cada assentament s'atorga per a tres anys, i la durada efectiva està subjecta al compliment dels requisits, les condicions i els compromisos establits en aquest decret.

Sense perjudici del que disposa l'article 7, cada aprofitament ha de quedar disponible per a l'adjudicatari entre l'1 de setembre de l'any en què s'atorga la concessió i el 31 d'agost de l'any en què aquesta es considera extingida.



Article 3. Publicació de la llista de forests en què s'estableix la gratuïtat dels aprofitaments

Al mes de gener de cada any s'ha de publicar en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana la llista de forests en què s'estableix la gratuïtat dels aprofitaments, amb indicació del nombre d'assentaments autoritzats per a cadascuna i el codi d'identificació, com també la situació de disponibilitat i una estimació de la quantitat de ruscos que cada assentament pot suportar.



Article 4. Procediment de concessió d'assentaments apícoles a forests propietat de la Generalitat

1. El procediment de concessió d'assentaments apícoles a forests propietat de la Generalitat s'ha de fer mitjançant convocatòries de caràcter anual.

2. Les persones interessades han de presentar les instàncies adreçades a la direcció territorial de la província en què es trobe ubicada cada forest en el termini de 20 dies hàbils a partir de l'endemà de la publicació de la llista de forests.

3. Per a cada forest es requereix una única sol·licitud, la qual pot ser per a diversos abellars (assentaments) i s'admeten diverses sol·licituds per apicultor als aprofitaments apícoles vacants a cada província.

També s'admet, en una o diverses sol·licituds, compartir assentament apícola entre diversos apicultors, fins a assolir el màxim de la capacitat.

No obstant això, el nombre total de ruscos sol·licitats per apicultor en assentaments de les tres províncies no ha de depassar el cens que figure en el Registre d'Explotacions Ramaderes (RERA) en la data de presentació de les instàncies.

En la sol·licitud s'han de fer constar les dades del titular de l'explotació, el número oficial de registre, l'adreça del domicili fiscal que figure en el RERA, el cens actualitzat de ruscos i la forest escollida. Dins d'aquesta s'han d'indicar els codis dels assentaments sol·licitats i el nombre de ruscos que es pretén assentar a cadascun.



4. No s'admetran a tràmit les sol·licituds que no reunisquen els requisits que s'assenyalen en aquest article i els exigits, si és el cas, per la legislació específica aplicable.

En aquest cas, es requerirà el sol·licitant perquè, de conformitat amb l'article 71 de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, en un termini de 10 dies hàbils, esmene la falta o acompanye els documents preceptius, amb la indicació que, si així no ho fa, es considerarà que desisteix de la seua petició, després de la resolució prèvia, que ha de ser dictada en els termes que preveu l'article 42 de la Llei 30/1992 esmentada.

Aquesta resolució ha de ser dictada per la direcció territorial corresponent.

5. La concessió, com també la denegació dels assentaments, les ha de resoldre el director territorial competent, i han de ser objecte de publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana en el termini de sis mesos des de la finalització del termini de sol·licitud, sense perjudici de la notificació a les persones interessades.

Transcorregut el termini de sis mesos sense que haja recaigut una resolució expressa, les sol·licituds poden entendre's desestimades per silenci administratiu, de conformitat amb el que disposa l'article 43 de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.



Article 5. Condicions dels titulars d'explotacions apícoles

1. Els apicultors, en la data la sol·licitud, han d'estar convenientment inscrits en el RERA.

2. Han de tenir subscrit, i mantenir en vigor, al llarg de tot el període de concessió, l'assegurança de responsabilitat civil derivada de l'exercici professional de l'activitat apícola.

3. Els apicultors han de respectar la quantitat de ruscos que cada assentament pot suportar, d'acord amb el que s'ha publicat en la llista de forests en les quals s'estableix la gratuïtat dels aprofitaments, amb una tolerància del 20% d'ocupació efectiva respecte del màxim tolerat en un assentament.

4. Els ruscos o caixes de cada assentament han d'identificar-se individualment, d'acord amb el que estableix el Reial Decret 209/2002, de 22 de febrer, pel qual s'estableixen les normes d'ordenació de les explotacions apícoles, com també el Decret 12/1987, de 2 de febrer, del Consell, pel qual es regula i s'ordena l'activitat apícola a la Comunitat Valenciana.

Aquesta identificació ha de ser objecte de revisió anual per part de l'agent ambiental.

5. Així mateix, han de respectar les distàncies assenyalades en la normativa vigent respecte a altres abellars, camins, carreteres i nuclis de població que ha de determinar la conselleria competent en matèria d'explotació ramadera.

Si es detecten altres abellars legalment establits fora de l'àmbit d'actuació d'aquest decret, les seccions forestals dels serveis territorials de Medi Ambient han de tractar de reubicar els assentaments en altres zones de la mateixa forest en què es complisquen aquests requisits, amb un informe previ a la direcció territorial corresponent.

No obstant el que disposa el paràgraf anterior, la distància entre abellars en línia recta ha de ser, com a mínim, de 1.000 metres, dins dels límits de la forest.

La distància respecte de cultius citrícoles ha de ser l'establida en l'Acord de 26 de març de 2010, del Consell, pel qual es van aprovar mesures per a limitar la pol·linització creuada entre plantacions de cítrics.

La distància respecte d'altres cultius agrícoles s'ha d'adequar al que determine la conselleria competent en matèria d'agricultura.

6. Per a la ubicació i el manteniment dels assentaments, els adjudicataris han de requerir l'assessorament de l'agent ambiental de la demarcació forestal on s'ubique la forest.



Article 6. Compromisos dels apicultors

1. Excepte causes de força major degudament justificades, els apicultors han d'ocupar els assentaments durant el mes de novembre de l'any en què siguen concedits.

Transcorregut aquest termini sense que la instal·lació s'haja dut a terme, l'assentament quedarà lliure i es podrà adjudicar a un altre interessat, seguint els criteris de valoració establits en aquest decret.



El termini d'aquesta adjudicació, amb l'obligació d'ocupar l'assentament abans del mes d'abril següent, serà el comprés entre la notificació i el 31 d'agost previst en la primera adjudicació.



Una vegada extingit l'aprofitament per qualsevol de les causes de l'article 7 del decret, l'apicultor que l'ha tingut adjudicat anteriorment, o fins i tot el que l'ocupa de manera no reglamentària té l'obligació de desallotjar l'assentament. En cas contrari, el nou adjudicatari de l'assentament ho ha de comunicar a l'agent ambiental, qui ha d'estendre acta del fet i formular la denúncia corresponent.



2. Els ruscos han de romandre un mínim de sis mesos a l'any en cada assentament concedit. En aquest cas, al llarg dels tres anys de concessió, el còmput total d'ocupació ha de ser de 18 mesos, excepte les ocupacions extraordinàries per concessions de durada inferior, previstes en aquest decret. Almenys el 80% dels ruscos concedits han de complir el termini anterior.

El compromís de permanència queda supeditat a l'existència de flora adequada en l'assentament. En el cas que els ruscos no puguen alimentar-se, l'apicultor pot retirar els ruscos de l'assentament, amb un informe previ favorable de l'agent ambiental de la demarcació forestal on s'ubique la forest.

S'entén per ocupacions extraordinàries, els assentaments d'aquells apicultors a qui se'ls ha adjudicat la concessió dels assentaments en els supòsits de l'article 7 d'aquest decret.

3. Realitzar les tasques de condicionament, senyalització i conservació de l'assentament i dels accessos a aquest, observant el que estableix al respecte la normativa vigent, com també les indicacions dels agents ambientals.

Qualsevol obra d'adaptació dels camins requereix el coneixement previ de l'agent ambiental, i, en cas que es tracte d'una obertura o ampliació, està subjecta al procediment que determine la Llei d'Impacte Ambiental i la Llei Forestal.

4. Complir, en tot cas, la legislació sectorial vigent en matèria ramadera i forestal.

5. Mantenir, durant tot el període de la concessió, els requisits i les condicions que han donat lloc a l'atorgament, com també facilitar, en qualsevol moment, les inspeccions de les autoritats competents en matèria forestal i ambiental.



Article 7. Extinció de l'aprofitament

1. L'autorització de cada aprofitament pot declarar-se extingida per qualsevol de les causes següents:

a) Esgotament del termini de tres anys previst en l'article 2.

b) Renúncia anticipada del titular, comunicada abans del 31 de març de cada any.

L'incompliment d'aquest termini, juntament amb la no-ocupació mínima anual de l'assentament, sense causa de força major justificada, dóna lloc a l'extinció forçosa, com també a la pèrdua del dret d'atorgament per al mateix assentament en els dos anys següents a aquesta data.

c) Incompliment de les condicions i els compromisos establits en els articles 5 i 6 d'aquest decret, amb audiència prèvia de l'interessat.

d) Conducta inapropiada per contravenir la legislació en matèria ambiental, després de la denúncia prèvia dels fets per agent de l'autoritat.

2. Els aprofitaments que es declaren extingits abans del 31 d'agost de cada any pels motius exposats en les causes b), c) i d) de l'apartat 1 d'aquest article, seran oferits per a l'adjudicació als apicultors que els van sol·licitar inicialment, seguint els criteris de valoració establits en l'article 8 d'aquest decret i pel període que reste de concessió.



En el cas que no s'accepten, quedaran lliures per a una nova concessió en la convocatòria de l'any següent. Això últim també és aplicable en els casos d'extinció de l'aprofitament posterior al 31 d'agost.





Article 8. Criteris de valoració de les sol·licituds de concessió d'assentaments apícoles a forests propietat de la Generalitat

1. Les direccions territorials han de baremar les sol·licituds d'acord amb els criteris següents:

a) El domicili fiscal i l'explotació registrats a la Comunitat Valenciana, amb preferència a l'apicultor, el domicili fiscal del qual es trobe a la demarcació on s'ubique l'assentament, vuit punts.

b) Haver sol·licitat i no tenir concedits, en la data de la convocatòria, altres assentaments per a la mateixa forest o forests pròximes, sis punts.

c) Haver obtingut l'adjudicació del mateix assentament un nombre més gran de vegades en els últims tres anys anteriors a la data de la sol·licitud, quatre punts.

d) Residir en zona desfavorida, segons la normativa aplicable en matèria de ramaderia de la Comunitat Valenciana, tres punts.

e) Assegurança de responsabilitat civil de major quantia per rusc, dos punts.

f) Pla de millores que es faran en l'assentament sol·licitat, un punt.



g) Assentament apícola compartit entre diversos apicultors fins a assolir el màxim de la capacitat, un punt.

2. En cas d'empat entre dues o més sol·licituds, la preferència es decidirà per rigorós ordre de presentació de les instàncies, i regirà el que disposa el Decret 130/1998, de 8 de setembre, del Consell, de registre d'entrada i eixida de sol·licituds, escrits, comunicacions i documents de l'administració de la Generalitat.

3. Els apicultors que incórreguen en les causes b), c) i d) de l'apartat 1 de l'article 7 no podran presentar-se a l'adjudicació dels assentaments de l'any següent.



Article 9. Responsabilitat per danys

L'adjudicatari de l'assentament és l'únic responsable dels danys produïts per les abelles del seu rusc a persones o animals. A fi d'evitar possibles danys com a conseqüència de tractaments fitosanitaris, l'adjudicatari ha de comunicar, a la conselleria competent en matèria d'agricultura i a l'ajuntament respectiu, el lloc d'assentament dels seus ruscos a la forest.



DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA



Única. Adjudicacions existents

1. Els apicultors que tinguen adjudicat un assentament segons les bases de la convocatòria anterior a la publicació d'aquest decret tindran preferència sobre els altres sol·licitants en la concessió d'aquest assentament si així ho sol·liciten en la primera convocatòria, a partir de l'entrada en vigor d'aquest decret.

2. A aquest efecte, la durada de la concessió s'entendrà atorgada pels anys que resten, des que se'ls va atorgar per primera vegada en els dos últims anys, fins a completar el període màxim de tres anys establit en l'article 2, sempre que complisquen les condicions i els compromisos establits en aquest decret i no concórrega cap de les causes d'extinció previstes en l'article 7.



Disposició derogatòria



Única. Derogació normativa

1. Queda derogat el Decret 133/1989, de 16 d'agost, del Consell, pel qual es va establir la gratuïtat dels aprofitaments apícoles a forests de propietat de la Generalitat.

2. Queda derogada qualsevol altra disposició del mateix rang o d'un rang inferior en tot allò que s'opose a aquest decret.



DISPOSICIONS FINALS



Primera. Facultat de desenvolupament

Es faculta la conselleria competent en la matèria de gestió dels recursos forestals perquè dicte totes les disposicions que siguen necessàries per al desenvolupament d'aquest decret.



Segona. Entrada en vigor

Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



València, 10 de juny de 2011



El president de la Generalitat,

FRANCISCO CAMPS ORTIZ



El conseller d'Indústria, Comerç i Innovació i

vicepresident primer del Consell,

VICENTE RAMBLA MOMPLET

Mapa web