Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE 26/2016, de 16 de setembre, de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, per la qual s'estableixen les bases reguladores de subvencions destinades a les explotacions de cria de conills en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 7879 de 22.09.2016
Número identificador:  2016/7278
Referència Base de Dades:  007093/2016
 
  • Anàlisi jurídica

    Texto
    Texto Texto2
    Data d'entrada en vigor: 23.09.2016
  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural
    Grup temàtic: Legislació, Ajudes
    Matèries: Ramaderia i animals



ORDRE 26/2016, de 16 de setembre, de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, per la qual s'estableixen les bases reguladores de subvencions destinades a les explotacions de cria de conills en l'àmbit de la Comunitat Valenciana. [2016/7278]

ÍNDEX



Preàmbul

Article 1. Objecte de l'ajuda

Article 2. Règim de concessió

Article 3. Definicions

Article 4. Beneficiaris i requisits

Article 5. Sol·licituds

Article 6. Obligacions dels beneficiaris

Article 7. Tipus de subvencions i quantia

Article 8. Criteris de prioritat

Article 9. Compatibilitat

Article 10. Procediment de concessió i òrgans competents

Article 11. Reintegrament de quantitats indegudament rebudes

Article 12. Informes anuals

Disposició addicional única. Delegació

Disposició final única. Entrada en vigor





PREÀMBUL



Els objectius de la Política Agrària Comunitària persegueixen crear un marc sostenible per al desenvolupament de les zones rurals, especialment les zones desfavorides i de muntanya, per a garantir la conservació de l'entorn mediambiental, creant i fomentant fonts alternatives d'ingressos als nostres agricultors.

La situació crítica que travessen les explotacions ramaderes dedicades al sector cunícola fa imprescindible instrumentar línies de suport, entre les quals es troba la possibilitat de concedir subvencions de minimis als productors del sector amb dificultats econòmiques.

El resultat dels estudis tècnics i de les dades aportades per les organitzacions del sector cunícola porta a la conclusió unànime que aquest sector ramader s'enfronta a una crisi molt greu. Aquesta crisi pot ocasionar la desaparició d'un nombre important d'explotacions ramaderes i, amb això, la pèrdua de llocs de treball i la reducció de l'activitat econòmica. La situació s'agreuja en produir-se principalment en zones rurals en què les activitats alternatives amb viabilitat econòmica són escasses.



Per tot això, la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural considera necessari i urgent establir una línia de subvencions per al suport als cuniculicultors professionals de la nostra comunitat autònoma, per a evitar la desaparició definitiva d'una activitat econòmica bàsica, perquè les zones rurals de la Comunitat Valenciana seguisquen vives i els consumidors puguen continuar comptant amb aliments de qualitat, produïts en aquesta terra amb les majors garanties de qualitat i seguretat.

Aquesta ordre s'adequa al que preceptua el R(UE) 1408/2013, de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis en el sector agrícola (DOUE L 352, 24.12.2013) per la qual cosa no reuneix tots els criteris de l'article 107, apartat 1, del Tractat i, per consegüent, estaran exemptes de l'obligació de notificació establida en l'article 108, apartat 3, del Tractat (art. 3 R 1408/2013).



Fent ús de les facultats que em confereix l'article 28, lletra e, de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, l'habilitació competencial del Decret 158/2015, de 18 de setembre, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, modificat pel Decret 80/2016, d'1 de juliol i de conformitat amb el que disposa la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, el seu reglament, aprovat per Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol, i l'article 160.2 i 165 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Publica, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions, conforme el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, a proposta de la Direcció General d'Agricultura Ramaderia i Pesca.





ORDENE



Article 1. Objecte de l'ajuda

Aquesta ordre té per objecte establir les bases reguladores d'un règim de subvencions a les explotacions dedicades a la cuniculicultura a la Comunitat Valenciana, amb la finalitat d'aconseguir el manteniment de la seua activitat.



Article 2. Règim de concessió

Aquestes subvencions s'acullen al règim de minimis i la concessió de les subvencions previstes en aquesta ordre es realitzarà en règim de concurrència competitiva d'acord amb els principis de publicitat, transparència, objectivitat, igualtat i no discriminació i eficàcia i eficiència establits en l'article 8.3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.



Article 3. Definicions

1. Als efectes d'aquesta ordre s'entendrà per explotació cunícola qualsevol instal·lació o construcció utilitzada per a la cria i tinença d'animals de la família Leporidae, en explotació intensiva.

2. Per a altres conceptes, caldrà ajustar-se a les definicions contingudes en la Llei 19/1995, de 4 de juliol, de Modernització de les Explotacions Agràries (BOE 05.07.1995)



Article 4. Beneficiaris i requisits

Podrà ser beneficiaris de les subvencions regulades en aquesta ordre qualsevol persona física o jurídica, incloent-hi societats cooperatives i societats agràries de transformació (SAT), així com comunitats de béns, que siguen titulars d'una explotació cunícola situada a la Comunitat Valenciana, que complisca els requisits següents:



a) Trobar-se inscrites en el Registre d'Explotacions Ramaderes de la Comunitat Valenciana, creat per la Llei 6/2003, de 4 de març, de Ramaderia de la Comunitat Valenciana, (d'ara en avant REREGA) amb anterioritat a l'1 de gener de 2016.

b) Posseir més de 200 conilles (femelles reproductores) en data 1 d'abril de 2016, finalització del termini actualització del cens en l'exercici 2016, en el REREGA.

c) Complir les obligacions establides en els articles 13 i 14 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions i el punt 1 de l'article 1 del Reglament 1408/2013 de la Comissió.

d) Tindre la consideració de PIMES agràries dedicades a la producció primària, tal com es defineixen en l'annex 1 del Reglament (UE) 702/2014 de la Comissió de 25 de juny de 2014.



Article 5. Sol·licituds

1. Les sol·licituds d'ajuda s'ompliran en les oficines comarcals de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.

2. Es presentarà una única sol·licitud d'ajuda per explotació i beneficiari.

3. Les sol·licituds hauran d'anar acompanyades de la documentació següent:

a) Fotocòpia degudament confrontada del DNI o CIF dels sol·licitants. En el cas de comunitats de béns i altres agrupacions sense personalitat jurídica, document que les acredite, document que acredite la representació del representant i percentatge de participació dels seus integrants. Només serà necessari aportar-ho quan el sol·licitant o representant no autoritze que l'Administració obtinga les dades d'identitat per mitjans telemàtics.

b) Per a persones jurídiques: document que les acredite, escriptura de constitució de l'entitat i document que acredite la representació.

c) Declaració del sol·licitant de les altres subvencions de minimis rebudes durant els dos exercicis fiscals anteriors i durant l'exercici fiscal en curs, amb indicació de l'import o, si és el cas, declaració de no haver-ne rebut cap.

d) Declaració responsable de no superar el límit establit d'acord amb allò que s'ha assenyalat en l'article 3 del Reglament 1408/2013, que estableix la quantia total de les subvencions de minimis concedides a una empresa en un període de tres exercicis fiscals, independentment de la forma de l'ajuda o de l'objecte perseguit.

e) Declaració responsable de no estar sotmés a les prohibicions per a obtindre la condició de beneficiari, establides en l'article 13 de la Llei 38/2003, General de Subvencions.

f) Declaració responsable de compliment de la normativa d'integració laboral de persones amb discapacitat o, si és el cas, l'exempció d'aquesta obligació, d'acord amb el Decret 279/2004, de 17 de desembre, del Consell de la Generalitat.

g) Compromís dels integrants de les agrupacions sense personalitat jurídica de no dissoldre's fins que no haja transcorregut el termini de prescripció previst en els articles 65 de la Llei 38/2003 i 172.3 de la Llei 1/2015.

h) Declaració responsable del compliment del punt 1 de l'article 1 del Reglament 1408/2013.

i) Dades bancàries. Si el compte no està donat d'alta en la base de dades de la Generalitat, haurà d'aportar correctament omplit l'imprés de domiciliació bancària.

j) Documentació que acredite la condició d'explotació prioritària.



k) Declaració responsable dels beneficiaris sobre altres subvencions rebudes per als mateixos costos subvencionables, a fi de comprovar que no se superen els limites establits o, en el cas que les subvencions de minimis no es concedisquen per a costos subvencionables específics, d'altres subvencions estatals concedides en virtut d'un reglament d'exempció per categories o d'una decisió adoptats per la Comissió.



4. La presentació de la sol·licitud per part del beneficiari comportarà l'autorització a l'òrgan gestor per a demanar els certificats d'estar al corrent de les obligacions fiscals i enfront de la Seguretat Social, i per a demanar les dades d'identitat (DNI) del sol·licitant, o si és el cas del representant legal, per mitjans telemàtics.



Article 6. Obligacions dels beneficiaris

Els beneficiaris de les subvencions hauran de complir les obligacions establides al llarg de l'articulat d'aquesta ordre, i en particular les següents:

a) Mantindre en l'explotació el cens de reproductores per les quals es perceben aquestes subvencions durant l'any 2016, excepte causa de força major. El control de permanència en l'activitat podrà realitzar-se per mitjà de visites i a través de la base de dades del registre de moviments.

b) Facilitar tota la informació relacionada amb la subvenció que li siga requerida per l'òrgan instructor, o qualsevol organisme de la Generalitat Valenciana.



Article 7. Tipus de subvencions i quantia

1. Les subvencions que es convoquen d'acord amb les presents bases tindran la consideració d'ajuda de minimis i compliran el que estableix el Reglament (UE) 1408/2013, de la Comissió, de 18 de desembre, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea a les subvencions de minimis en el sector agrícola.



2. Els criteris de quantificació d'aquesta subvenció seran els següents: prima de quatre euros per reproductora que complisca el que especifica l'ordre, amb el límit de quinze mil euros per beneficiari.



3. El càlcul de les femelles amb dret a subvenció, es farà prenent com a dades de referència les de la declaració de femelles en el registre REREGA de l'any 2016, i que consten en aquest registre en data d'1 d'abril de 2016 i hauran de vindre reflectits en el model de sol·licitud. Per a tindre dret a la subvenció, les dades bàsiques dels animals, amb dret a prima, hauran de coincidir, en el moment de sol·licitar l'ajuda, amb la informació que existeix en la base de dades del REREGA.



Article 8. Criteris de prioritat

1. Si el conjunt de les subvencions sol·licitades supera els fons disponibles, es tindran en compte els següents criteris de prioritat:

– Explotacions que disposen de més de 200 conilles reproductores, 10 punts.

– Explotacions prioritàries, 4 punts.

– Jove agricultor, 4 punts.

– Explotacions ubicades en zones amb limitacions naturals o altres limitacions específiques, 4 punts.

2. Si ordenades les sol·licituds segons l'anterior priorització no hi ha fons disponibles per al mateix nivell de puntuació, tindran preferència en l'adjudicació aquelles empreses que acrediten, amb anterioritat a la publicació de la norma per la qual es regulen les subvencions o subvencions, ocupar major percentatge de treballadors discapacitats en relació amb les respectives plantilles d'aquestes. Si efectuada aquesta classificació, no hi ha fons suficients per a un grup de sol·licituds, aquestes s'ordenaran segons la data de registre d'entrada. En cas d'empat, s'ordenaran les sol·licituds segons el nombre d'animals, atenent-se en primer lloc les sol·licituds a què afecte un nombre més gran de conilles, segons les dades que consten en els registres oficials.





Article 9. Compatibilitat

1. Aquestes subvencions es consideren compatibles amb altres subvencions o ajudes procedents de qualsevol Administració o ens públics o privats o nacionals, de la Unió Europea o d'organismes internacionals quan aquestes perseguisquen la mateixa finalitat. Hauran de ser comunicades a la direcció general amb competència en aquesta matèria, conforme indica el Reglament (UE) núm. 1408/2013.

2. Aquestes subvencions es concediran fins al límit establit en l'article 3.2 del Reglament (UE) núm. 1408/2013, que estableix que l'import total de les subvencions de minimis concedides per un estat membre a una única empresa no excedirà de 15.000 euros en un període de tres exercicis fiscals.

3. L'import acumulat de les subvencions de minimis concedides per un estat membre a empreses productores de productes agrícoles, durant un període qualsevol de tres exercicis fiscals no excedirà el límit nacional indicat en l'annex del Reglament (UE) núm. 1408/2013, tal com s'indica en l'article 3.3 del mencionat Reglament.



4. Les subvencions regulades en aquesta ordre de bases es considerarà ajuda de minimis transparent d'acord amb el que assenyala l'article 4 del Reglament (UE) 1408/2013. Per a conéixer l'import d'ajuda a considerar en aplicar les limitacions anteriorment indicades es tindrà present allò que estableix per al càlcul de l'equivalent de subvenció bruta assenyalat aquest mateix article 4 del Reglament.

5. Quant a l'acumulació de les presents subvencions caldrà ajustar-se al que estableix l'article 5 del Reglament (UE) núm. 1408/2013.





Article 10. Procediment de concessió i òrgans competents

1. La instrucció del procediment correspondrà a les direccions territorials i oficines comarcals de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.

2. Després de la presentació de les sol·licituds es revisarà que aquestes inclouen totes les dades necessàries i que van acompanyades de la documentació prevista. En cas necessari es requerirà el sol·licitant l'aportació de noves dades i/o documents i se li concedirà un termini de 10 dies per a això, amb la indicació que si no ho fa en aquest termini es considerarà que ha desistit de la seua petició. Transcorregut el termini esmentat s'emetrà l'informe administratiu corresponent per a tots els expedients.

3. Les sol·licituds que presenten informe administratiu favorable passaran a la fase de control de cens, comprovació dels criteris de priorització i valoració de les sol·licituds.

4. Després de la revisió administrativa i finalitzada la fase de control, s'emetrà un informe per part del personal tècnic de la conselleria de les direccions territorials de la conselleria esmentada, en què s'indicarà el resultat i es traslladarà al servei amb funcions en matèria de ramaderia. Aquesta informació es posarà a disposició de l'òrgan col·legiat per a la seua valoració final.

5. L'òrgan col·legiat, nomenat pel titular de la Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, serà l'encarregat de realitzar la proposta de concessió de les subvencions a la vista de les sol·licituds avaluades, i estarà integrat pel cap del servei encarregat de la gestió i control d'aquestes subvencions que actuarà com a president i dos tècnics de la direcció general de la qual depenga el servei encarregat de la gestió i control d'aquestes subvencions.

6. Quan el crèdit disponible no siga suficient per a cobrir totes les sol·licituds, s'ajustarà la seua distribució per mitjà de prorrateig en funció dels criteris de priorització establits en l'article seté.

7. Es delega la competència per a resoldre sobre la concessió, anul·lació, pagament o reintegrament d'aquestes subvencions, en el director general amb competència en aquesta matèria. El termini màxim per a resoldre i notificar la concessió de subvencions serà de sis mesos comptats des de l'endemà de la publicació de la present resolució en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana, i s'entendran desestimades les sol·licituds no resoltes i notificades en el termini esmentat, en els termes que preveu la legislació del procediment administratiu comú aplicable.

8. En virtut del que estableix l'article 8.1.c de la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de Transparència, Accés a la Informació Pública i Bon Govern, la publicitat de les subvencions concedides es realitzarà per mitjà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



9. S'informarà cada beneficiari per escrit de l'import previst de l'ajuda en equivalent de subvenció bruta, així com el seu caràcter de minimis, fent referència expressa al títol i a la publicació del Reglament en el Diario Oficial de la Unión Europea. Quan aquesta ajuda es concedisca a distintes empreses d'acord amb un règim en el marc del qual aquestes empreses reben distints imports d'ajuda individual, el centre gestor de l'ajuda podrà optar per complir aquesta obligació informant les empreses d'una suma fixa corresponent a l'import màxim d'ajuda que es concedirà d'acord amb el règim esmentat.

10. Als efectes de control de les subvencions concedides a l'empara del Reglament de minimis del sector agrícola, el centre gestor registrara i recopilara tota la informació relativa a l'aplicació d'aquest Reglament 1408/2013. Els registres relatius a les subvencions de minimis hauran de mantindre's durant un període de deu exercicis fiscals des de la seua concessió.

11. Amb la sol·licitud prèvia per escrit de la Comissió Europea, el centre gestor està subjecte a l'obligació de facilitar-li, en un termini de 20 dies hàbils o en el termini superior que s'establisca en la sol·licitud, tota la informació que aquesta institució considere necessària per a comprovar el compliment de les condicions establides en aquest Reglament 1408/2013 i, especialment la quantia total de les subvencions de minimis rebudes per una empresa d'acord amb aquest Reglament 1408/2013 i d'altres reglaments de minimis.



Article 11. Reintegrament de quantitats indegudament rebudes

1. Segons estableix l'article 37.1 de la Llei 38/2003, General de Subvencions, procedirà el reintegrament de les quantitats percebudes i l'exigència de l'interés de demora des del moment del pagament de l'ajuda en els casos allí previstos.

2. El procediment de reintegrament de les quantitats percebudes es regirà pel que estableix la legislació del procediment administratiu comú.



Article 12. Informes anuals

Per part de la direcció general competent en matèria de producció agrària, es procedirà a la remissió al Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, dels informes justificatius de l'execució d'aquesta mesura d'ajuda.





DISPOSICIÓ ADDICIONAL



Única. Delegació

Es delega en el director general competent en matèria de ramaderia la convocatòria anual de la subvenció, la concessió, denegació, reintegrament, revisió, acumulació i compatibilitat de les previstes en aquesta ordre.



DISPOSICIÓ FINAL



Única. Entrada en vigor

Aquesta ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



València, 16 de setembre de 2016



La consellera d'Agricultura, Medi Ambient,

Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural,

ELENA CEBRIAN CALVO

Mapa web