Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE 5/2018, de 25 de juny, de la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, per la qual s'aproven les bases reguladores del Programa d'ajudes al lloguer d'habitatges i Programa d'ajudes al lloguer per a joves.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 8327 de 28.06.2018
Número identificador:  2018/6324
Referència Base de Dades:  006355/2018
 



ORDRE 5/2018, de 25 de juny, de la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, per la qual s'aproven les bases reguladores del Programa d'ajudes al lloguer d'habitatges i Programa d'ajudes al lloguer per a joves. [2018/6324]

PREÀMBUL



La Generalitat, dins de l'estratègia per a fer possible l'accés i gaudi de l'habitatge a aquelles persones que més ho necessiten, pren mesures per a implantar línies d'ajudes que donen resposta als diferents supòsits, entre aquests el lloguer d'habitatge.

Les successives convocatòries d'ajudes de lloguer realitzades, especialment la de l'any 2017, van tindre un elevadíssim acolliment entre la ciutadania, que cada vegada s'inclina més al gaudi d'un habitatge en lloguer, i s'ha triplicat el nombre de sol·licituds des de la instauració de les ajudes.

En aquesta mateixa línia, l'article 22 de la Llei 2/2017, de 3 de febrer, per la funció social de l'habitatge, descriu diferents solucions habitacionals per al pagament de lloguer a les persones i unitats de convivència amb ingressos baixos o moderats, on el cost de l'habitatge els pot situar en risc d'exclusió social residencial, i s'estableixen a aquests efectes les ajudes per al pagament del lloguer acollides a convocatòries públiques periòdiques, mitjançant concurrència competitiva.

Així mateix, el nou Pla Estatal 2018-2021, regulat per Reial decret 106/2018, de 9 de març, manté l'aposta decidida per fomentar el lloguer, si bé introdueix algunes modificacions que ajusten i milloren els plantejaments de l'anterior pla.

Per mitjà d'aquestes bases es regulen els programes d'ajudes al lloguer d'habitatge i programa d'ajudes a joves, en la modalitat d'ajuda per al lloguer d'habitatge habitual i permanent continguts en el Pla estatal d'habitatge 2018-2021.

En primer lloc, les ajudes al lloguer s'han dissenyat perquè mantinguen l'equitat i arriben a aquells que realment les necessiten sense excloure, a priori, per l'edat o una altra circumstància, ningú que necessite l'ajuda de l'Estat. Aquestes ajudes, per tant, s'atorguen en funció del nivell d'ingressos econòmics de les persones. Tenen, doncs, com a beneficiaris potencials tots els grups que necessiten aquesta ajuda, sobre la base d'un criteri universal i objectiu, com és el de la renda, calculada en funció dels ingressos de la unitat de convivència, no de les persones que la conformen.

En segon lloc, el Pla estatal d'habitatge 2018-2021 s'orienta d'una manera particular als joves, atesa la realitat social que el segment de població jove ha patit amb major intensitat el problema de l'atur i ha tingut i té majors dificultats per a accedir al mercat de treball. En aquest context, el pla estatal ofereix un programa específic l'objecte del qual és ajudar que els joves puguen afrontar l'emancipació i la formació de noves llars i accedir a un habitatge que s'ajuste a les seues necessitats.



El programa d'ajudes a joves facilita als joves l'accés a un habitatge en lloguer, com a règim de tinença especialment adequat per a satisfer la seua necessitat d'habitatge i, al temps, preservar la mobilitat que a vegades exigeix el mercat de treball o el període formatiu. Això es realitza a través d'ajudes que suposen una part molt significativa de la renda mensual si es compleixen determinades condicions entre les quals figura un preu màxim del lloguer.

Conseqüència de tot el que s'ha esposat anteriorment, esdevé necessària la publicació de la present ordre, que estableix les bases que regulen el Programa d'ajudes al lloguer d'habitatge i el Programa d'ajudes als joves en la modalitat de lloguer d'habitatge.

En relació amb la política de la competència de la Unió Europea, les ajudes que es convoquen no requereixen notificació o comunicació a la Unió Europea, ja que no falsegen o amenacen falsejar la competència, de conformitat amb el que s'estableix en l'article 107 del Tractat de funcionament de la Unió Europea.

D'acord amb el que es disposa en la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, en l'exercici de la potestat reglamentària l'Administració pública actuarà d'acord amb els principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència, i la present ordre està, en qualsevol moment, subjecta a aquests principis.

En virtut de tot el que s'ha exposat anteriorment, evacuats tots els informes preceptius, vistos l'article 149.1.9 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, i altres normes de general i pertinent aplicació, oït el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, i en virtut de les facultats conferides per l'article 28.e, de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell,







ORDENE



Article 1. Aprovació i objecte de les bases reguladores

1. S'aproven les bases reguladores del Programa d'ajudes al lloguer d'habitatge i del Programa d'ajudes a joves en la modalitat de lloguer d'habitatge habitual i permanent, el contingut de les quals consta en l'annex I d'aquesta ordre.

2. És objecte d'aquesta ordre facilitar l'accés, gaudi i permanència en un habitatge en règim de lloguer, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, a les persones físiques pertanyents a sectors de població amb escassos mitjans econòmics, en els termes que s'estableixen en el Pla estatal d'habitatge 2018-2021.



Article 2. Convocatòria

El procediment d'atorgament de les ajudes regulades en les bases que s'aproven per mitjà de la present ordre s'iniciarà mitjançant la corresponent resolució de convocatòria, l'aprovació de la qual està supeditada, en qualsevol cas, a l'existència de disponibilitat pressupostària.

Aquesta resolució de convocatòria serà publicada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única. Derogació normativa

Queda derogada l'Ordre 5/2017, d'11 de maig, de la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, per la qual s'aproven les bases reguladores del Programa d'ajudes al lloguer d'habitatge per al període 2017.



DISPOSICIONS FINALS



Primera. Normativa aplicable

A més del que s'ha previst en aquesta ordre, seran aplicables el Reial decret 106/2018, de 9 de març, pel qual es regula el Pla estatal d'habitatge 2018-2021, la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, el seu reglament de desenvolupament aprovat per Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, la Llei de pressupostos de la Generalitat per a l'exercici 2018, i la resta de la normativa de preceptiva aplicació.



Segona. Habilitació normativa

La direcció general competent en matèria d'habitatge està facultada per a dictar totes les instruccions i resolucions que siguen necessàries per al desplegament i aplicació de la present ordre.



Tercera. Entrada en vigor

Aquesta ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 25 de juny de 2018



El secretari autonòmic de la Conselleria d'Habitatge,

Obres Públiques i Vertebració del Territori,

p. d. (D 4/2018, de 26 de març,

del president de la Generalitat; DOGV 8262, 27.03.2018),

JOSEP VICENT BOIRA MAIQUES

ANNEX I

Bases reguladores del Programa d'ajudes al lloguer d'habitatge i del Programa de joves per a lloguer d'habitatge



Primera. Objecte

1. Aquestes bases reguladores tenen com a objecte regular les ajudes en matèria d'habitatge a persones físiques, a fi de facilitar el gaudi, accés i la permanència en un habitatge, en règim de lloguer, a sectors de població amb escassos mitjans econòmics, per mitjà de l'atorgament d'ajudes directes als inquilins.

Les ajudes podran tramitar-se en l'àmbit de desplegament del Programa d'ajudes al lloguer d'habitatges o del Programa d'ajudes al lloguer per a joves, a l'empara del que disposen aquestes bases, per mitjà del procediment de concurrència competitiva.

2. Seran objecte d'aquestes ajudes, en els termes regulats en aquestes bases, les rendes d'arrendament reportades des de l'1 de gener de l'any de la convocatòria. Els beneficiaris de les ajudes de la convocatòria 2017 podran sol·licitar ajudes a l'empara de la convocatòria de 2018 per a les rendes reportades posteriorment al període subvencionat en l'exercici anterior.



Segona. Persones beneficiàries

1. Programa d'ajudes al lloguer d'habitatges.

Podran ser beneficiaris de les ajudes previstes en aquest programa les persones físiques majors d'edat que disposen de tots i cada un dels requisits següents:

a) Els beneficiaris hauran de tindre nacionalitat espanyola o en el cas dels estrangers hauran de tindre residència legal a Espanya. Tots els membres de la unitat de convivència en el moment de la sol·licitud hauran de complir aquesta condició. Els beneficiaris hauran de facilitar el número de document nacional d'identitat, així com el dels altres membres de la unitat de convivència majors de 16 anys, i en cas de persones estrangeres el número d'identificació d'estranger, permís de treball i residència en vigor. No s'exigirà el permís de residència a aquells que estiguen exclosos d'aquesta obligació de conformitat amb el que s'estableix en la legislació estatal.

b) Ser titular, en qualitat d'arrendatari, d'un contracte d'arrendament d'habitatge formalitzat en els termes de la Llei 29/1994, de 24 de novembre, d'arrendaments urbans.

c) Que l'habitatge arrendat constituïsca la residència habitual i permanent de l'arrendatari, cosa que s'haurà d'acreditar per mitjà del certificat o justificant d'empadronament en el qual consten, a data de la sol·licitud, les persones que tenen el domicili habitual en l'habitatge objecte del contracte d'arrendament. L'habitatge constituirà domicili habitual i permanent durant tot el període pel qual es concedisca l'ajuda.

d) Que els ingressos de les persones que tinguen el domicili habitual i permanent en l'habitatge arrendat, consten o no com a titulars del contracte d'arrendament siguen iguals o inferiors a tres vegades l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples (IPREM).

Aquest llindar serà de quatre vegades l'IPREM si es tracta d'una família nombrosa de categoria general o de persones amb discapacitat i de cinc vegades l'IPREM quan es tracte de famílies nombroses de categoria especial o de persones amb discapacitat d'algun dels tipus següents: i) persones amb paràlisi cerebral, persones amb malaltia mental, persones amb discapacitat intel·lectual o persones amb discapacitat del desenvolupament, amb un grau de discapacitat reconegut igual o superior al 33 per 100 o ii) persones amb discapacitat física o sensorial, amb un grau de discapacitat reconegut igual o superior al 65 per 100.

Els ingressos s'acreditaran per mitjà de les dades que consten en l'Agència Tributària.

e) Que l'habitatge objecte del contracte d'arrendament ho siga per una renda igual o inferior als límits establits, en funció de la localitat d'emplaçament de l'habitatge, en la base cinquena.

2. Programa d'ajudes al lloguer per a joves

Podran ser beneficiàries de les ajudes previstes en aquest programa les persones físiques majors d'edat que disposen de tots i cada un dels requisits detallats en els apartats a, b, c, d i e del programa del punt 1 anterior, i que complisquen les condicions següents:

a) En el moment de sol·licitar l'ajuda, tindre menys de trenta-cinc anys, o tractar-se d'una unitat de convivència en la qual tots els membres siguen menors de trenta-cinc anys, i així estiga acreditat en el corresponent certificat d'empadronament. Excepcionalment podran formar part de la unitat de convivència persones majors de 35 anys que tinguen declarada una dependència justificada documentalment.



b) No rebre cap altra ajuda per a atendre el pagament de la renda de lloguer d'habitatge. No es podrà compatibilitzar amb percepcions de la renda bàsica d'emancipació, ni amb cap altra ajuda per al pagament del lloguer del Pla d'Habitatge 2018-2021, ni amb les quals, per a aquesta mateixa finalitat, puga concedir l'Administració autonòmica, entitats locals o qualssevol altres administracions, entitats públiques, organitzacions no governamentals o associacions que aporten una ajuda.



3. No podran concedir-se les ajudes dels programes dels apartats 1 i 2 anteriors, quan la persona sol·licitant o alguna de les que tinguen la residència habitual i permanent en l'habitatge objecte del contracte d'arrendament estiga en alguna de les situacions que a continuació s'indiquen:

a) Ser propietari o usufructuari d'algun habitatge a Espanya. A aquests efectes no es considerarà que s'és propietari o usufructuari d'un habitatge si el dret recau únicament sobre una part alíquota d'aquest i s'ha obtingut per herència o transmissió per causa de mort (mortis causa) sense testament. S'exceptuaran d'aquest requisit aquells que sent titulars d'un habitatge acrediten la no-disponibilitat d'aquest per causa de separació o divorci, per qualsevol altra causa aliena a la seua voluntat o quan l'habitatge resulte inaccessible per raó de discapacitat del titular o algun membre de la unitat de convivència.

b) Que l'arrendatari o qualsevol dels que tinguen el domicili habitual i permanent en l'habitatge arrendat tinga parentiu en primer o segon grau de consanguinitat o d'afinitat amb l'arrendador de l'habitatge.



c) Que l'arrendatari o qualsevol dels que tinguen el domicili habitual i permanent en l'habitatge arrendat siga soci o partícip de la persona física o jurídica que actue com a arrendador.

4. Quan un beneficiari d'aquestes ajudes canvie el domicili a un altre situat a la Comunitat Valenciana, sobre el qual subscriga un nou contracte d'arrendament d'habitatge, estarà obligat a comunicar aquest canvi a l'òrgan concedent en el termini màxim de quinze dies des de la signatura del nou contracte d'arrendament. El beneficiari no perdrà el dret a la subvenció pel canvi sempre que amb el nou arrendament es complisquen tots els requisits, límits i condicions establits, i que el nou contracte d'arrendament d'habitatge es formalitze sense interrupció temporal amb l'anterior. En aquests casos, s'ajustarà la quantia de l'ajuda a la del nou lloguer, i haurà de ser, en qualsevol cas, igual o inferior a la reconeguda que s'estiguera percebent.





Tercera. Grups d'especial atenció

Gaudiran de priorització per a accedir a les ajudes dels dos programes descrits en la base anterior, les persones, individualment o formant part d'una unitat de convivència, que siguen titulars d'un contracte d'arrendament, estiguen en alguna de les circumstàncies següents, exceptuant el que es disposa en els apartats d), f) i j).

a) Estar afectades per procediments de desnonament, execució hipotecària o dació en pagament que hagen tingut lloc al llarg dels últims deu anys.

b) Tinguen la condició de família monoparental amb fills, segons el que s'estableix en el Decret 19/2018, de 9 de març, del Consell, pel qual es regula el reconeixement de la condició de família monoparental a la Comunitat Valenciana, sempre que no hi haja pensió compensatòria, ni segon progenitor que aporte ingressos.

c) Famílies nombroses.

d) Dones víctimes de violència de gènere. Aquesta circumstància es tindrà en compte per a la unitat de convivència en la qual hi haja alguna víctima de violència de gènere acreditada, i no solament en els casos de la titular del contracte.

e) Víctimes del terrorisme.

f) Persones amb diversitat funcional amb un grau de discapacitat igual o superior al 33 per 100. Aquesta circumstància es tindrà en compte no solament per als titulars del contracte, sinó per a qualsevol membre de la unitat de convivència.

g) Joves extutelats.

h) Persones o unitats de convivència afectades per situacions catastròfiques.

i) Unitats de convivència en què totes les persones estiguen en situació de desocupació i hagen esgotat les prestacions corresponents.



j) Persones amb trastorn mental greu. Aquesta circumstància es tindrà en compte no solament per als titulars del contracte, sinó per a qualsevol membre de la unitat de convivència.

k) Unitats de convivència en les quals alguna persona assumeix la pàtria potestat, tutela o acolliment familiar permanent del menor orfe per violència de gènere.

l) Dones en situació de necessitat o en risc d'exclusió, especialment quan tinguen fills menors exclusivament al seu càrrec.

m) Qualsevol altre grup d'especial atenció que s'establisca en les resolucions de convocatòria d'ajudes al lloguer, derivades de la presents bases reguladores, dins del Pla estatal d'habitatge 2018-2021.





Quarta. Còmput i límit d'ingressos

1. Per a la determinació dels ingressos de la unitat de convivència, formada pel conjunt de persones que estan empadronades en un mateix habitatge en el moment de la sol·licitud, hi haja o no llaços familiars, a l'efecte de la seua valoració per a l'obtenció d'ajudes, s'atendrà al següent:

a) Es partirà de les quanties de la base imposable general i de l'estalvi, regulades en els articles 48 i 49, respectivament, de la Llei 35/2006, de 28 de novembre, de l'impost sobre la renda de les persones físiques, corresponent a la declaració o declaracions presentades per la persona sol·licitant o per cada un dels membres de la unitat de convivència majors de 16 anys, relativa a l'últim període impositiu amb termini de presentació vençut en el moment de la sol·licitud de l'ajuda corresponent.

Si la persona sol·licitant no haguera presentat declaració, i no es pogueren obtindre dades acreditatives dels ingressos, s'haurà d'aportar el justificant de vida laboral i, en funció de la situació en què estiguen, hauran d'aportar:

– En el cas de desocupació, certificat expedit pel Servei Valencià d'Ocupació i Formació, amb indicació dels ingressos percebuts durant l'últim exercici fiscal vençut.

– En el cas de pensió de jubilació, d'incapacitat permanent, d'invalidesa, viduïtat, orfandat o unes altres, prestació de serveis socials o qualsevol altre tipus d'ajuda econòmica, haurà d'aportar certificat emés per l'organisme competent, amb indicació dels ingressos obtinguts durant l'últim exercici fiscal vençut.

– Documentació relativa a les nòmines i/o el certificat de retencions de l'empresa.

– Declaració responsable sobre els ingressos de l'últim exercici fiscal vençut, a l'efecte de determinar els ingressos reals de la persona inclosa en la unitat de convivència

Tot el que s'ha exposat anterior sense perjudici que es puga aportar qualsevol altra justificació dels ingressos admesa en dret.

b) La quantia resultant serà ponderada mitjançant l'aplicació d'un coeficient multiplicador únic, comprés entre 0,70 i 1, atesa la ubicació de l'habitatge i el nombre de membres de la unitat de convivència. Aquest coeficient resulta de la multiplicació del coeficient associat al nombre de membres en la unitat de convivència (eix horitzontal) amb el coeficient associat a la ubicació (eix vertical) de l'habitatge o actuació protegida. La taula adjunta indica ja el resultat d'aquest producte.



La relació de municipis i l'adscripció a cada ATPMS (àmbit territorial de preu màxim superior) s'adjunta com a annex II a la present ordre.





Nombre de membres de la unitat de convivència

1 2 3 4 5 6

Ubicació de l'habitatge

o actuació protegida ATPMS A-1 0,80 0,77 0,75 0,74 0,72 0,70

ATPMS A-2 0,85 0,82 0,80 0,78 0,77 0,75

ATPMS B 0,90 0,86 0,85 0,83 0,81 0,79

ATPMS C-1 i C-2 0,95 0,91 0,89 0,87 0,86 0,84

ATPMS A 1,00 0,96 0,94 0,92 0,90 0,88



Quan es tracte de famílies amb persones en situació de dependència o famílies amb menors al seu càrrec, es considerarà integrada la unitat de convivència pels membres que corresponguen, i se n'addicionarà un més per cada membre dependent o menor.

c) La quantia resultant es denominarà IUC ingressos de la unitat de convivència.

2. Per a poder accedir a les ajudes la unitat de convivència haurà d'acreditar uns ingressos equivalents, com a mínim, a 0,3 vegades l'IPREM.

3. Límit d'ingressos.

El límit màxim d'ingressos de la unitat de convivència (LIUC), que permet l'accés a l'ajuda, no podrà excedir de tres vegades la quantia anual de l'Índex Públic de Renda d'Efectes Múltiples (IPREM), excepte en els supòsits esmentats en la base segona.1.d, i es determinarà de conformitat amb les regles les següents:

a) Si la unitat de convivència està composta per una sola persona adulta:

– La quantia de l'IPREM es multiplica per 1,5.

b) Si la unitat de convivència està composta per dues persones o més:

– La primera persona adulta computa 1,5 vegada l'IPREM.

– Cada persona addicional computa 0,5 vegades l'IPREM.

Per a establir la prioritat de les persones sol·licitants, es tindrà en compte el resultat d'aplicar la fórmula següent:



1– (IUC/CLIUC)



Sent:

IUC = ingressos, en euros, de la unitat de convivència.

CLIUC = quantia, en euros, del límit màxim d'ingressos de la unitat de convivència que permet l'accés a l'ajuda.

A l'efecte del càlcul d'IUC en el cas de famílies nombroses de categoria general o de persones amb discapacitat, la quantia dels ingressos es multiplicarà pel coeficient 0,75.

En el cas de famílies nombroses de categoria especial o de persones amb discapacitat dels tipus i o ii de la base segona.1.d, la quantia dels ingressos es multiplicarà pel coeficient 0,60.

4. Si les sol·licituds presentades en una convocatòria, que complisquen el que s'estableix en els apartats anteriors, són inferiors al nombre d'ajudes que poden ser acceptades d'acord amb el crèdit pressupostari habilitat en aquesta, podran ser beneficiàries aquelles persones o unitats de convivència sol·licitants els ingressos de les quals no superen tres vegades l'IPREM, i es prioritzarà l'accés amb la mateixa fórmula.



Cinquena. Delimitació d'àrees i límits de l'import de la renda de l'habitatge

1. En funció de la localitat on estiga emplaçat l'habitatge, s'aplicaran els límits corresponents a l'import màxim de la renda de l'habitatge. Per a això es tindrà en compte l'Ordre VIV/946/2008, de 31 de març, per la qual es declaren els àmbits territorials de preu màxim superior per a l'any 2008, a l'efecte del Reial decret 801/2005, d'1 de juliol, i el Decret 82/2008, de 6 de juny, del Consell, relatiu a actuacions protegides en matèria de plans d'habitatge, o normativa que els substituïsca. Aquesta relació de municipis s'adjunta com a annex II a la present ordre.

2. No podran ser objecte d'ajuda els habitatges l'arrendament dels quals supere algun dels límits de la taula següent:



Zona Import anual Import mensual

ATPMS A-1: València 7.200 € 600 €

ATPMS A-2: Alacant i Castelló de la Plana 6.480 € 540 €

ATPMS B 6.480 € 540 €

ATPMS C-1 i C-2 5.760 € 480 €

ATPMS A 5.040 € 420 €





Si en el contracte d'arrendament s'inclogueren annexos com ara garatge o traster, i el preu de cada un d'aquests no estiguera desglossat i figurara en el contracte únicament l'import global, a l'efecte de la comprovació de l'import màxim del preu anterior, es valorarà l'import de l'habitatge com el 80 per 100 del preu total del contracte quan aquest incloga habitatge i garatge, 95 per 100 quan el contracte incloga habitatge i traster, i 75 per 100 quan el contracte incloga habitatge, garatge i traster.

Si en el contracte d'arrendament s'inclogueren les despeses de comunitat i el seu preu no estiguera desglossat i figurara en el contracte únicament l'import global, a l'efecte de la comprovació de l'import màxim del preu anterior, es valorarà l'import de les despeses de comunitat com el 5 per 100 de l'import del preu de l'habitatge.



Sisena. Sol·licituds i documentació

1. La presentació de la sol·licitud de l'ajuda presumeix l'acceptació incondicionada de les bases de la convocatòria i de les condicions, requisits i obligacions que es contenen en aquesta.

2. A la sol·licitud s'adjuntarà la documentació que a continuació s'indica:

a) Justificant únic d'empadronament que acredite, a data de la sol·licitud, les persones que tenen el domicili habitual en l'habitatge objecte del contracte, a l'efecte de determinar la unitat de convivència. El document haurà de ser únic per habitatge, i s'hi inclouran totes les persones que hi figuren empadronades.

b) Còpia del contracte d'arrendament de l'habitatge, amb menció expressa de l'import del lloguer i de la durada mínima d'un any, formalitzat en els termes de la Llei 29/1994, de 24 de novembre, d'arrendaments urbans, signat per la part arrendadora i arrendatària en totes les pàgines. Si hi ha més d'un contracte consecutiu en el període subvencionable, s'aportaran tots aquests. Així mateix, s'aportarà la referència cadastral de l'habitatge individualitzat.

c) Rebuts bancaris de les mensualitats de lloguer abonades amb posterioritat a l'1 de gener de l'any de la convocatòria fins a la data en què se sol·licita l'ajuda, en els quals s'identifique, de manera indubtable, que el compte on es realitza l'ingrés del lloguer correspon a la part arrendadora.

d) Únicament si es un nou perceptor d'ajudes de la Generalitat o canvi del número de compte bancari, haurà de presentar l'imprés de domiciliació bancària degudament emplenat, i es designarà el compte en el qual es farà l'ingrés de les ajudes.

e) Declaracions responsables i autoritzacions relatives a tots els membres de la unitat de convivència majors de 16 anys, detallades en els apartats següents.

e1) La declaració responsable contindrà els punts següents:

– No ser persona titular del ple domini o usufructuària d'algun habitatge a Espanya per qualsevol títol legal. Aquells que sent titulars d'un habitatge no disposen d'aquest per causa de separació o divorci, o no puguen habitar aquest per qualsevol altra causa aliena a la seua voluntat, hauran d'acreditar-ho documentalment.

– No tindre parentiu en primer o segon grau de consanguinitat o d'afinitat amb la persona arrendadora de l'habitatge.

– No ser persona sòcia o partícip de la persona física o jurídica que actue com a part arrendadora.

– Compliment dels requisits establits per la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, per a poder ser beneficiari d'una subvenció.

e2) L'autorització dels interessats té per objecte permetre a l'Administració de la Generalitat per a procedir al tractament de les dades de caràcter personal en la mesura que siga necessària per a la gestió de les ajudes, tot això de conformitat amb el que es preveu en la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal o normativa que li substituïsca, i les normes de desenvolupament. Les dades de caràcter personal, econòmic, tributari o patrimonial de cada un dels membres de la unitat de convivència major de 16 anys seran comprovades per l'Administració en el marc de col·laboració establit amb les diferents administracions i entitats.

Les declaracions responsables i autoritzacions han de ser signades per tots els membres de la unitat de convivència majors de 16 anys. S'incorporaran en el formulari de sol·licitud i hauran de ser signades abans de la presentació en el registre. Per a aquells que tramiten, per mitjà de certificat digital, les declaracions i autoritzacions se signaran en annex.

3. En el cas d'inclusió en algun dels grups d'especial atenció, s'assenyalarà aquesta circumstància en el formulari de la sol·licitud, i l'Administració comprovarà d'ofici els punts esmentats. Quan no es tinga accés per via telemàtica a la informació necessària, per a justificar la inclusió en algun dels grups d'especial atenció, s'haurà de presentar la documentació següent:

a) Sol·licituds presentades per persones afectades per procés de desnonament, execució hipotecària o dació en pagament: la documentació bancària o judicial que així ho acredite.

b) Sol·licituds presentades per persones que tenen la condició de família monoparental i de família nombrosa: certificat expedit d'acord amb el que s'estableix en el Decret 19/2018, de 9 de març, del Consell, pel qual es regula el reconeixement de la condició de família monoparental a la Comunitat Valenciana.

c) Sol·licituds presentades per unitats de convivència que constituïsquen família nombrosa: títol de família nombrosa.

d) Sol·licituds presentades per dones o unitats de convivència amb dones víctimes de violència de gènere: documentació judicial que acredite fefaentment aquesta circumstància.

e) Sol·licituds presentades per víctimes del terrorisme: documentació que acredite fefaentment aquesta circumstància.

f) Sol·licituds presentades per persones, o unitats familiars amb algun membre amb diversitat funcional, amb un grau igual o superior al 33 per 100: certificat de l'Institut Nacional de la Seguretat Social acreditatiu d'aquest punt, o una altra documentació acreditativa d'aquesta circumstància.

g) Sol·licitades per joves extutelats: resolució de cessament de mesures emesa per la conselleria competent.

h) Situacions catastròfiques, documentació que acredite fefaentment aquesta circumstància.

i) Persones en desocupació a les quals s'ha acabat el subsidi, documentació que acredite fefaentment aquesta circumstància.

j) Persones o unitats de convivència en les quals hi haja alguna persona amb malaltia mental greu: informe del metge facultatiu emés per la Unitat Pública de Salut Mental.

k) Unitats de convivència en les quals alguna persona assumeix la pàtria potestat, tutela o acolliment familiar permanent del menor orfe per violència de gènere: documentació administrativa o judicial que acredite aquesta circumstància.

l) Dones en situació de necessitat o en risc d'exclusió, en especial quan tinguen fills menors exclusivament al seu càrrec: documentació o informes municipals o d'un altre tipus que acrediten aquesta circumstància.



Setena. Presentació de sol·licituds

1. Les sol·licituds es presentaran en el termini i lloc que especifique la corresponent resolució de convocatòria. Només s'admetrà una sol·licitud per habitatge.

2. El procediment de concessió de les ajudes serà el de concurrència competitiva.

3. La sol·licitud d'ajuda haurà d'acompanyar-se de la documentació establida i es tramitarà emplenant el corresponent formulari que estarà disponible en la seu electrònica de la Generalitat, portal gva.es.



4. La sol·licitud es podrà presentar telemàticament o de manera presencial, per mitjà de formulari emplenat electrònicament, i no s'admetran els formularis emplenats d'una altra manera.

a) Si es disposa de certificat digital, s'emplenarà electrònicament la sol·licitud en el termini establit per a sol·licitar l'ajuda en la convocatòria. També s'admetran les sol·licituds presentades telemàticament per titulars de certificat digital quan actuen, degudament autoritzats, en representació d'uns altres.

b) Si no es disposa de certificat digital, s'emplenarà electrònicament el formulari i s'imprimirà el justificant. Aquesta informació quedarà emmagatzemada en les corresponents bases de dades. El justificant constituirà l'imprés de sol·licitud, que junt amb la documentació corresponent, s'haurà de presentar per registre d'entrada i degudament signat.



Es podrà accedir al formulari per a emplenar-lo des del portal gva.es, per tant estarà accessible des de qualsevol punt amb accés a internet. A més, els Serveis Territorials d'Habitatge i Rehabilitació oferiran un punt d'accés a internet. Per a aquells casos que ho requerisquen, es podrà facilitar ajuda per part dels serveis territorials, per mitjà de cita prèvia.

5. Es podrà emplenar electrònicament el formulari i imprimir el justificant, només per als casos de tramitació sense signatura digital, amb anterioritat a la presentació de la sol·licitud, i farà possible que les dades dels sol·licitants queden emmagatzemats en les bases de dades.

6. Posteriorment, una vegada obert el termini de presentació de les sol·licituds per mitjà de la publicació de la resolució de convocatòria de les ajudes, s'haurà de presentar en els registres habilitats, i preferentment en les seus dels serveis territorials d'Habitatge i Rehabilitació, o en qualsevol altre registre establit per la Llei de procediment administratiu comú de les administracions públiques, el justificant acompanyat de la documentació corresponent.

Si no es presenta el justificant acompanyat de la documentació complementària per registre d'entrada, en el termini de sol·licitud establit en la resolució de convocatòria, es considerarà que la sol·licitud no ha sigut presentada.

7. La sol·licitud de les ajuda implicarà l'autorització dels interessats perquè l'Administració de la Generalitat puga procedir al tractament de les dades de caràcter personal en la mesura que siga necessària per a la gestió de les ajudes, tot això de conformitat amb el que es preveu en la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, i les normes de desenvolupament.

8. Els ajuntaments o mancomunitats podran presentar sol·licituds telemàticament per mitjà de certificat digital, en nom de les persones o unitats de convivència interessades que els autoritzen mitjançant el corresponent formulari.



Huitena. Elecció del programa d'ajudes i quantia de la subvenció

1. Serà requisit obligatori que en la sol·licitud s'indique a quin programa d'ajudes al lloguer s'acull la sol·licitud presentada.

2. Quantia de la subvenció.

a) Programa d'ajudes al lloguer d'habitatge.

La quantia de la subvenció podrà arribar fins al 40 per 100 de la renda de lloguer, i qualsevol persona major d'edat podrà sol·licitar aquesta ajuda.

Excepcionalment, si la persona sol·licitant i tots els membres de la unitat de convivència, tenen més de 65 anys en el moment de presentar la sol·licitud, aquesta ajuda podrà arribar fins al 50 per 100 de la renda de lloguer.

b) Programa d'ajudes a joves per a Lloguer d'Habitatge.

La quantia de la subvenció podrà arribar al 50 per 100 de la renda del lloguer, i està destinada a fer possible l'emancipació dels joves i el primer accés a l'habitatge. La podran sol·licitar els menors de 35 anys en el moment de presentar la sol·licitud.



Novena. Criteris d'adjudicació

1. Es concediran les ajudes fins a esgotar l'import màxim disponible per a cada programa. Per a determinar la prioritat dels sol·licitants, es tindran en compte dos criteris:

a) El nivell d'ingressos, que es determinarà com el resultat de la fórmula següent: 1– (IUC/CLIUC)

b) La possible inclusió en algun dels grups d'especial atenció.



L'adjudicació es farà, per a les sol·licituds que hagen obtingut en l'apartat a una puntuació compresa entre 1 (màxima puntuació possible) i 0 (mínima puntuació possible), prioritzant aquelles sol·licituds incloses en l'apartat b per ordre decreixent de la puntuació obtinguda, i cada una d'aquestes tindrà una puntuació d'1 a l'efecte de baremació, puntuació acumulativa en els supòsits de concurrència de dos o més grups d'especial atenció.

Una vegada atés aquest grup de l'apartat b, s'atendrà la resta de sol·licituds per ordre decreixent de la puntuació obtinguda en l'apartat a.



2. Sense perjudici de la prioritat establida en aquesta ordre, en cas que les sol·licituds presentades en una convocatòria, complint els límits d'ingressos del punt anterior, requerisquen una dotació d'ajudes superior als fons disponibles, i diverses sol·licituds hagueren obtingut igualtat de puntuació, a l'efecte del desempat, prevaldrà la sol·licitud presentada amb anterioritat.



Deu. Finançament i publicació de les convocatòries d'ajudes

1. La publicació de la convocatòria de les ajudes dels dos programes, el Programa d'ajudes al lloguer d'habitatge i el Programa d'ajudes a joves per a Lloguer d'Habitatge, podrà ser conjunta. Les convocatòries d'ajudes dels dos programes per a les successives anualitats que s'inclouen en el Pla estatal d'habitatge 2018-2021 es podran realitzar pel procediment de tramitació anticipada d'expedients de despesa.



2. Per al cas de publicació d'una convocatòria conjunta dels dos programes d'ajudes, s'indicarà de manera diferenciada el crèdit pressupostari destinat a la gestió de cada un dels programes d'ajudes esmentats.

Així mateix, s'indicaran en les convocatòries tant el crèdit finançat amb recursos propis de la Generalitat, com el finançament previst per part del Ministeri de Foment, si escau, en el marc de l'aplicació del Pla estatal d'habitatge 2018-2021, a partir del moment en què s'haja subscrit el conveni de col·laboració entre el Ministeri de Foment i la Generalitat, pel qual s'acorda el finançament estatal a rebre per la Comunitat Valenciana.

3. Es podrà ampliar el crèdit destinat al finançament dels programes d'ajudes regulats en les presents bases amb posterioritat a la publicació de les convocatòries d'aquestes, d'acord a la regulació establida en l'article 58 del Reial decret 887/2006, pel qual s'aprova el reglament de la Llei 38/2003, general de subvencions, i es tindrà en compte el que es regula en el conveni de col·laboració amb el Ministeri de Foment, i, posteriorment, si és el cas, el que es disposa en els successius acords bilaterals que se subscriguen entre el Ministeri de Foment i la Generalitat, relatius a la distribució del finançament entre els programes d'ajudes, tal com s'estableix en l'apartat 5 de l'article 6 del Reial decret 106/2018, de 9 de març, pel qual es regula el Pla estatal d'habitatge 2018-2021, o bé per mitjà de l'aportació de fons propis addicionals sempre que les disponibilitats pressupostàries ho permeten.





Onze. Tramitació i resolució del procediment

1. Les resolucions es dictaran a proposta d'un òrgan col·legiat, que estarà integrat per les persones titulars de la Subdirecció General de Règim Jurídic i Polítiques Socials d'Habitatge, Subdirecció General d'Habitatge i Regeneració Urbana, del Servei de Coordinació i Funció Social de l'Habitatge, del Servei de Planificació Econòmica i Regeneració Urbana i dels serveis territorials competents en matèria d'habitatge i rehabilitació.

La tramitació dels expedients correspondrà als Serveis Territorials d'Habitatge i Rehabilitació, en el seu àmbit d'actuació.

2. Una vegada tancat el termini de presentació de sol·licituds, revisada la documentació presentada, es publicaran en el portal de www.gva.es les llistes provisionals de sol·licitants admesos i la d'exclosos per a cada programa per estar incompleta la documentació, amb indicació del mitjà perquè cada sol·licitant puga accedir a la informació relativa al motiu de l'exclusió. Els sol·licitants que hagen facilitat un número de telèfon mòbil podran ser avisats de la publicació de les llistes provisionals per mitjà de missatge de text SMS.

La publicació en el portal de www.gva.es substituirà la notificació individual, de conformitat amb el que preveu la legislació reguladora del procediment administratiu comú.

3. Els sol·licitants exclosos disposaran d'un termini de 10 dies hàbils comptadors des de l'endemà de la publicació de la llista provisional en el portal de www.gva.es per a formular al·legacions, completar o esmenar la sol·licitud i/o documentació.

4. Completada la documentació, les sol·licituds presentades que complisquen els requisits exigits, s'ordenaran de major a menor puntuació, atesos els criteris de baremació inclosos en aquestes bases, i s'elaborarà la llista de sol·licituds que resultaran adjudicatàries de les ajudes, en funció de les disponibilitats pressupostàries.

5. Les resolucions que es dicten inclouran una relació ordenada de totes les sol·licituds que, complint les condicions administratives i tècniques establides en aquestes bases reguladores per a adquirir la condició de beneficiari, no hagen sigut estimades per superar la quantia màxima del crèdit fixat en la convocatòria, amb indicació de la puntuació atorgada a cada una d'aquestes en funció dels criteris de valoració previstos en aquesta.

Les resolucions de les convocatòries d'ajudes es publicaran en el portal de www.gva.es, una vegada es publiquen en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. Els sol·licitants que hagen facilitat un número de telèfon mòbil podran ser avisats de la publicació de la llista definitiva per mitjà de missatge de text SMS.

La publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana substituirà la notificació individual de la resolució, de conformitat amb el que preveu la legislació del procediment administratiu comú.

6. El termini màxim per a resoldre serà de sis mesos, comptadors des de l'endemà de la publicació de la resolució que convoque les ajudes. Transcorregut aquest termini sense que la part sol·licitant haja rebut notificació de la concessió de l'ajuda sol·licitada, la podrà entendre desestimada per silenci administratiu.

Excepcionalment, podrà acordar-se l'ampliació d'aquests terminis en els supòsits previstos en la legislació reguladora del procediment administratiu comú.

7. Si es desestimaren sol·licituds per falta de consignació pressupostària i, amb posterioritat a l'emissió de la resolució, s'incrementaren els crèdits destinats a finançar aquestes ajudes, o s'alliberara part del crèdit disponible inicialment, per renúncia de l'adjudicatari o per no haver aportat l'adjudicatari la preceptiva justificació en el termini, l'òrgan col·legiat podrà proposar la concessió de subvenció a les sol·licituds que s'hagueren desestimat per falta de crèdit, al sol·licitant o sol·licitants següents a aquell en ordre de la seua puntuació, sempre que s'haja alliberat crèdit suficient per a atendre, almenys, una de les sol·licituds denegades.

8. En relació amb l'apartat anterior, si en un dels dos programes no s'esgotara el crèdit disponible per a finançar les ajudes, la part del crèdit restant podrà destinar-se a atendre les sol·licituds de l'altre programa que hagueren sigut desestimades per falta de crèdit.



Dotze. Abonament de les ajudes i justificació d'aquestes

1. Les ajudes es concediran per un termini d'un any, que coincidirà amb l'any natural de la convocatòria. Es podrà sol·licitar l'ajuda per un total de tres anys presentant nova sol·licitud per a cada exercici per a la qual es dictarà resolució en règim de concurrència competitiva.

En les anualitats successives, segon i tercer any, si escau, les persones beneficiàries de l'ajuda per al primer any no tindran necessitat de tornar a aportar la documentació, si no hi haguera variacions respecte a les condicions del primer any. En cada convocatòria es tornaran a comprovar tots els requisits necessaris per a la seua concessió.

2. Justificació de l'ajuda concedida.

a) Les persones o unitats de convivència sol·licitants de les ajudes han d'aportar la documentació bancària que acredite de manera indubtable que han abonat, en el compte la titularitat del qual correspon a la part arrendadora, la renda corresponent als dotze mesos com a mitjà de justificació de la subvenció concedida. La documentació justificativa dels pagaments podrà presentar-se en paper o mitjançant procediment telemàtic disponible en la seu electrònica de www.gva.es.

b) S'estableixen tres terminis per a poder aportar els justificants bancaris, i aquests terminis seran de compliment obligatori per a presentar els rebuts:

– Primer termini de presentació de justificants bancaris.

Juntament amb la presentació de la sol·licitud s'aportaran els rebuts bancaris dels mesos vençuts en el moment de la presentació d'aquesta, i és requisit obligatori per a presentar la sol·licitud.

– Segon termini de justificació

A partir de l'endemà de la publicació en el portal web gva de les llistes definitives de les sol·licituds presentades, es disposarà d'un termini d'un mes per a presentar els rebuts bancaris corresponents als mesos vençuts entre el moment de presentació de la sol·licitud i en el moment de la publicació de la resolució de les ajudes.

– Tercer termini de presentació de la justificació

Durant el mes de gener de l'any següent pel qual es concedeix l'ajuda al lloguer, es presentaran els justificants bancaris corresponents als últims mesos pels quals es percep l'ajuda al lloguer.



En qualsevol cas, per a cada període s'hauran d'aportar els rebuts corresponents. Els rebuts aportats fora del termini corresponent no es tindran en compte a l'efecte de justificació de l'ajuda.



3. Sol·licitud d'ajuda en anys successius.

En les anualitats successives, les persones beneficiàries les circumstàncies de les quals no hagen variat podran sol·licitar la pròrroga de l'ajuda, sense necessitat de tornar a aportar la documentació que s'adjunta a la sol·licitud. Els requisits necessaris per a la seua concessió seran comprovats de nou, les sol·licituds baremades i les ajudes s'adjudicaran en règim de concurrència competitiva. Juntament amb la sol·licitud de pròrroga s'hauran d'aportar els justificants bancaris que acrediten el pagament del lloguer, de la mateixa manera que s'indica en l'apartat 2 anterior.

En qualsevol cas, el període màxim per al qual es pot percebre aquesta ajuda serà fins al mes de desembre de 2021, independentment que no s'haguera aconseguit el termini màxim de durada de la subvenció.



Tretze. Incompatibilitat de les ajudes

1. Les ajudes al lloguer dels programes regulats en la present ordre hauran de destinar-se obligatòriament pel beneficiari al pagament de la renda del seu habitatge habitual i no es podrà compatibilitzar amb percepcions de la renda bàsica d'emancipació, ni amb cap altra ajuda per al pagament del lloguer del Pla d'Habitatge 2018-2021, ni amb aquelles que, per a aquesta mateixa finalitat, puga concedir la Generalitat, corporacions locals o qualssevol altres administracions, entitats públiques, organitzacions no governamentals o associacions que aporten una ajuda, excepte en aquelles que expressament s'establisca la compatibilitat amb aquestes, detallat en l'apartat 2 següent.

A aquest efecte, la persona sol·licitant d'ajudes haurà d'indicar en la sol·licitud si ha sol·licitat ajudes per al mateix fi i per al mateix període davant un altre organisme o entitat, i indicarà, quan siga possible, si ha sigut beneficiària, així com el tipus i l'import d'ajuda rebuda.

2. Programa d'ajudes al lloguer d'habitatge.

Les ajudes d'aquest programa són compatibles amb els supòsits excepcionals en què la Generalitat, els municipis, altres entitats públiques, organitzacions no governamentals o associacions aporten una ajuda per a aquesta mateixa finalitat a beneficiaris en situacions d'especial vulnerabilitat. Per a fer possible aquesta compatibilitat, l'interessat haurà d'acreditar que l'ajuda percebuda s'ajusta a aquesta circumstància i aportarà el certificat dels serveis socials municipals.

No es consideraran afectats per aquesta incompatibilitat els perceptors de prestacions no contributives de la Seguretat Social.

Quan es perceben altres ajudes compatibles amb l'ajuda del programa de lloguer d'habitatge, es reajustaran els imports de manera que no superen l'import total del lloguer, perquè la suma de totes les ajudes percebudes no supere la renda del lloguer abonat en el període subvencionat.

3. Programa d'ajudes al lloguer per a joves.

Les ajudes d'aquest programa són incompatibles amb qualsevol tipus d'ajuda percebuda per a la mateixa finalitat.

La percepció de qualsevol altra ajuda per al mateix fi implicarà la impossibilitat de percebre ajudes a càrrec del Programa d'ajudes al lloguer per a joves durant la totalitat del període subvencionat.



Catorze. Obligacions i responsabilitats de les persones beneficiàries

1. La persona o unitat de convivència beneficiària està obligada a mantindre el domicili habitual i permanent en l'habitatge objecte d'ajuda.

2. Els beneficiaris de les ajudes estaran obligats a comunicar immediatament a l'Administració concedent qualsevol modificació de les condicions o requisits que van motivar aquest reconeixement i que puga determinar la pèrdua sobrevinguda del dret a l'ajuda. En aquest supòsit, i, si escau, aquest òrgan competent resoldria limitant el termini de concessió de l'ajuda fins a la data de la pèrdua sobrevinguda del dret.



3. Quan la part beneficiària d'aquesta ajuda canvie el domicili a un altre situat a la Comunitat Valenciana, sobre el qual subscriga un nou contracte d'arrendament d'habitatge, estarà obligada a comunicar aquest canvi a la direcció general competent en matèria d'habitatge, en el termini màxim de quinze dies des de la signatura del nou contracte d'arrendament. La persona beneficiària no perdrà el dret a la subvenció pel canvi, sempre que amb el nou arrendament es complisquen els requisits, límits i condicions, establits en aquestes bases, i que el nou contracte d'arrendament es formalitze sense interrupció temporal amb l'anterior. En aquests casos, s'ajustarà la quantia de l'ajuda a la del nou arrendament, i serà igual o inferior a la que estava percebent.

4. Així mateix, en virtut del que s'estableix en la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, la part beneficiària està obligada a:

– Facilitar qualsevol document o informació que la direcció general competent en matèria d'habitatge considere necessari per al control del compliment de les finalitats previstes.

– Sotmetre's a qualsevol actuació de control financer que corresponga a la Intervenció General de la Generalitat, en relació amb les ajudes i subvencions concedides.

– Comunicar l'obtenció d'altres subvencions o ajudes per a la mateixa finalitat, procedents de qualsevol administracions o ens públics o privats, nacionals o internacionals.



Quinze. Ampliació de l'import global de les ajudes

L'import global de les ajudes amb què es dote cada convocatòria podrà ser ampliat si hi ha disponibilitats pressupostàries, en el supòsit que siga insuficient per a atendre les peticions que, presentades dins del termini, acrediten disposar els requisits i la resta de condicions establits en aquestes bases.



Setze. Control i reintegrament de les ajudes

1. La Generalitat podrà comprovar, pels mitjans que considere més adequats, el compliment de les obligacions inherents a l'atorgament de les ajudes. L'incompliment d'aquestes obligacions o la comprovació de la falsedat de les dades aportades a l'expedient donarà lloc al reintegrament de les ajudes concedides i a la devolució de les quanties atorgades, que produiran els corresponents interessos de demora.

2. D'acord amb el que es disposa en l'article 41 de la Llei 14/2017, de 10 de novembre, de la Generalitat, de memòria democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana, es perdrà el dret a la subvenció i/o es procedirà al reintegrament d'aquesta quan la subvenció es destine a la realització d'una activitat o al compliment d'una finalitat prohibida en el títol VI de la Llei 14/2017, de 10 de novembre.



En qualsevol cas, serà aplicable el que es disposa en matèria de control financer, reintegrament i infraccions i sancions administratives en la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental, en la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

Mapa web