Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 108/2014, de 4 de juliol, del Consell, pel qual establix el currículum i desplega l'ordenació general de l'Educació Primària a la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 7311 de 07.07.2014
Número identificador:  2014/6347
Referència Base de Dades:  006087/2014
 



DECRET 108/2014, de 4 de juliol, del Consell, pel qual establix el currículum i desplega l'ordenació general de l'Educació Primària a la Comunitat Valenciana. [2014/6347]

Preàmbul

CAPÍTOL I

DISPOSICIONS PRELIMINARS

Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació

Article 2. Currículum

Article 3. Objectius i fins

CAPÍTOL II

ORGANITZACIÓ I HORARI

Article 4. Organització de les ensenyances

Article 5. Horari

CAPÍTOL III

AVALUACIÓ

Article 6. Caràcter de l'avaluació

Article 7. Promoció

Article 8. Referents en l'avaluació i promoció

Article 9. Avaluacions individualitzades

Article 10. Documents oficials d'avaluació i resultats de l'avaluació



CAPÍTOL IV

AUTONOMIA I PARTICIPACIÓ

Article 11. Elements de les programacions didàctiques

Article 12. Elaboració, supervisió i avaluació de les programacions didàctiques

Article 13. Autonomia dels centres

Article 14. Participació dels representants legals de l'alumnat



CAPÍTOL V

ATENCIÓ A LA DIVERSITAT

Article 15. Aspectes generals d'atenció a la diversitat

Article 16. Pla d'atenció a la diversitat i inclusió educativa

Article 17. Mesures de suport i reforç

Article 18. Identificació, valoració i intervenció de necessitats específiques de suport educatiu

Article 19. Alumnat que presenta necessitats educatives especials

Article 20. Adaptacions curriculars

Article 21. Prolongació de l'escolarització un any més en l'etapa

Article 22. Altes capacitats

Article 23. Incorporació tardana

Article 24. Dificultats d'aprenentatge

Article 25. Acció tutorial

Article 26. Transició a l'educació secundària obligatòria

DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera. Projectes lingüístics

Segona. Formació del professorat

Tercera. Llibres de text i materials didàctics

Quarta. Assessorament, supervisió i difusió de la norma

Quinta. Incidència en les dotacions de gasto

DISPOSICIONS TRANSITÒRIES

Primera. Calendari d'implantació

Segona. Programacions didàctiques durant el curs escolar 2014-2015

Tercera. Horari durant el curs 2014-2015

Quarta. Normes reglamentàries a desplegar

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única. Derogació normativa

DISPOSICIONS FINALS

Primera. Normes de desplegament

Segona. Entrada en vigor

ANNEX I. Currículum de les àrees troncals

ANNEX II. Currículum de les àrees específiques

ANNEX III. Currículum de les àrees de lliure configuració autonòmica

ANNEX IV. Horari de l'Educació Primària

ANNEX V. Horari dels cursos segon, quart i sext durant el curs 2014-2015

PREÀMBUL



L'article 27 de la Constitució Espanyola reconeix el dret fonamental a l'educació. L'educació tindrà per objecte el ple desenrotllament de la personalitat humana en el respecte als principis democràtics de convivència i als drets i llibertats fonamentals. Així mateix, s'establix que l'ensenyança bàsica és obligatòria i gratuïta. L'article 149.1.30a establix que l'Estat té competència exclusiva sobre la regulació de les condicions d'obtenció, expedició i homologació de títols acadèmics i professionals i normes bàsiques per al desplegament de l'article 27 de la Constitució, a fi de garantir el compliment de les obligacions dels poders públics en esta matèria.



L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, en l'article 53, establix que és de competència exclusiva de la Generalitat la regulació i l'administració de l'ensenyança en tota la seua extensió, nivells i graus, modalitats i especialitats, sense perjuí del que disposen l'article 27 de la Constitució Espanyola i les lleis orgàniques que, d'acord amb l'apartat 1 de l'article 81 d'aquella, el despleguen, de les facultats que atribuïx a l'Estat el número 30 de l'apartat 1 de l'article 149 de la Constitució Espanyola, i de l'alta inspecció necessària per al seu compliment i garantia.

La Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, modificada per la Llei Orgànica 8/2013, de 9 de desembre, per a la millora de la qualitat educativa, establix en l'article 6.bis la distribució de competències entre el Govern, el ministeri competent en matèria d'educació, les administracions educatives i els centres docents. En l'apartat 2 de l'esmentat article s'especifica que en Educació Primària, entre altres ensenyances, les assignatures s'agruparan en tres blocs, d'assignatures troncals, d'assignatures específiques i d'assignatures de lliure configuració autonòmica, sobre els quals les administracions educatives i els centres docents realitzaran les seues funcions de la manera següent:



En l'epígraf c s'indica que dins de la regulació i límits establits pel Govern, a través del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, les administracions educatives podran:

1. Complementar els continguts del bloc d'assignatures troncals.

2. Establir els continguts dels blocs d'assignatures específiques i de lliure configuració autonòmica.

3. Realitzar recomanacions de metodologia didàctica per als centres docents de la seua competència.

4. Fixar l'horari lectiu màxim corresponent als continguts de les assignatures del bloc d'assignatures troncals.

5. Fixar l'horari corresponent als continguts de les assignatures dels blocs d'assignatures específiques i de lliure configuració autonòmica.



6. En relació amb l'avaluació durant l'etapa, complementar els criteris d'avaluació relatius als blocs d'assignatures troncals i específiques, i establir els criteris d'avaluació del bloc d'assignatures de lliure configuració autonòmica.

7. Establir els estàndards d'aprenentatge avaluables relatius als continguts del bloc d'assignatures de lliure configuració autonòmica.

Al seu torn, l'epígraf d concreta que dins de la regulació i límits establits per les administracions educatives d'acord amb els apartats anteriors, i en funció de la programació de l'oferta educativa que establisca cada administració educativa, els centres docents podran:



1. Complementar els continguts dels blocs d'assignatures troncals, específiques i de lliure configuració autonòmica i configurar la seua oferta formativa.

2. Dissenyar i implantar mètodes pedagògics i didàctics propis.

3. Determinar la càrrega horària corresponent a les diferents assignatures.

L'apartat 2.e de l'esmentat article 6.bis també concreta que l'horari lectiu mínim corresponent a les assignatures del bloc d'assignatures troncals es fixarà en còmput global per a tota l'Educació Primària, i no serà inferior al 50 % del total de l'horari lectiu fixat per cada administració educativa com a general. En este còmput no es tindran en compte possible ampliacions de l'horari que es puguen establir sobre l'horari general. Addicionalment, l'apartat 5 de l'article 6.bis establix que les administracions educatives fomentaran i potenciaran l'autonomia dels centres, avaluaran els seus resultats i aplicaran els plans d'actuació oportuns. Els centres docents desenrotllaran i complementaran, si és el cas, el currículum de les diferents etapes i cicles fent ús de la seua autonomia, tal com ho recull el capítol II del títol V de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig.

L'anterior potestat reglamentària atorgada a les administracions educatives es completa amb el que disposa la disposició final sexta de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, on se cita que les normes d'esta llei podran ser desplegades per les comunitats autònomes, a excepció de les relatives a aquelles matèries la regulació de les quals l'encarrega esta al Govern o que corresponen a l'Estat; i també amb la disposició final quarta de la Llei Orgànica 8/2013, que establix que el Govern, a proposta del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, dictarà en l'àmbit de les seues competències les disposicions necessàries per a l'execució i desplegament d'allò que s'ha establit en l'esmentada llei orgànica, sense perjuí del desplegament normatiu que corresponga realitzar a les comunitats autònomes.

La definició de currículum s'arreplega en la nova redacció de l'article 6 de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, com la regulació dels elements que determinen els processos d'ensenyament i aprenentatge per a cada una de les ensenyances. El currículum estarà integrat pels objectius de cada ensenyança i etapa educativa, les competències, els continguts, la metodologia didàctica, els estàndards i resultats d'aprenentatge avaluables, i els criteris d'avaluació del grau d'adquisició de les competències i de l'èxit dels objectius de cada ensenyança i etapa educativa.

Pel que fa a les ensenyances d'Educació Primària, el capítol II del títol I de l'esmentada Llei Orgànica 2/2006, establix l'ordenació general d'estes ensenyances i fixa els seus principis generals, objectius, organització, principis pedagògics, avaluació durant l'etapa i avaluació final.



L'apartat 3 de la disposició addicional trenta-huit de la Llei Orgànica 2/2006, disposa que les administracions educatives adoptaran les mesures oportunes a fi que la utilització en l'ensenyança de la llengua castellana o de les llengües cooficials no siga font de discriminació en l'exercici del dret a l'educació.

En consonància amb el precepte anterior, l'article 20 de la Llei 4/1983, de 23 de novembre, d'Ús i Ensenyament del Valencià, establix que l'Administració adoptarà totes aquelles mesures que siguen necessàries per a impedir la discriminació dels alumnes per raó de la llengua que els siga habitual. La mateixa Llei 4/1983 també prescriu en l'article 18 que la incorporació del valencià a l'ensenyament en tots els nivells educatius és obligatòria. En els territoris castellanoparlants que es relacionen en el títol quint, esta incorporació es durà a terme de manera progressiva, atenent a la seua particular situació sociolingüística, en la forma que reglamentàriament es determine. El valencià i el castellà són llengües obligatòries en els plans d'ensenyament dels nivells no universitaris, amb l'excepció feta anteriorment. De conformitat amb l'article 19.2 de l'esmentada llei, sense perjuí de les excepcions regulades en l'article 24, al final dels cicles en què es declara obligatòria la incorporació del valencià a l'ensenyament, i qualssevol haja sigut la llengua habitual a l'iniciar-los, els alumnes han d'estar capacitats per a utilitzar, oralment i per escrit, el valencià en igualtat amb el castellà.



El Reial Decret 126/2014, de 28 de febrer, pel qual s'establix el currículum bàsic de l'Educació Primària, establix aquells aspectes del currículum d'esta etapa que competixen al Govern en virtut de les competències que li conferix l'article 6.bis de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig. Així mateix, desplega els aspectes referents a l'ordenació general de les ensenyances de l'Educació Primària contingudes en l'esmentada llei orgànica, i regula altres aspectes referents a l'aprenentatge de llengües estrangeres, alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu, autonomia dels centres docents i participació de pares, mares i tutors legals en el procés educatiu.

Correspon al Consell, fent ús de les seues competències, i de conformitat amb la mencionada potestat reglamentària atorgada a les administracions educatives, establir els elements del currículum que la normativa bàsica indica i concretar certs aspectes d'ordenació acadèmica. En conseqüència, este decret concreta a la Comunitat Valenciana el currículum de les diferents àrees de l'Educació Primària. En cada àrea s'establixen per al conjunt de tota l'etapa orientacions didàctiques i metodològiques, i s'indiquen els continguts, criteris d'avaluació i estàndards d'aprenentatge avaluables, estos últims en el cas de les àrees pertanyents al bloc d'assignatures de lliure configuració autonòmica, tots ells distribuïts per blocs de continguts, complint a més amb la distribució competencial referida en l'article 6.bis de la Llei Orgànica 2/2006. Així mateix, en el currículum de cada àrea, s'establixen per a cada curs de l'etapa els continguts i criteris d'avaluació que serviran de referència per a la programació docent i l'avaluació dels aprenentatges de l'alumnat.

Esta nova configuració del currículum, que el simplifica i li dóna un caràcter més flexible, es troba orientada a atorgar un major grau d'autonomia pedagògica als centres docents. Estos desenrotllaran i concretaran el currículum de les diferents àrees com a part del seu projecte educatiu. Així, l'Administració educativa potencia l'autonomia dels centres, la qual també ha de vincular-se a un foment de la cultura de l'avaluació, com a mecanisme de millora contínua de la qualitat de l'ensenyança. En esta línia, en l'Educació Primària s'introduiran dos avaluacions individualitzades, en tercer i sext curs, de conformitat amb el que establix la Llei Orgànica 2/2006. Ambdós avaluacions tindran una doble finalitat. D'una banda, serviran com a orientació i informació als centres docents, equips docents i representants legals de l'alumnat respecte al grau d'adquisició de competències de cada alumne o alumna. En este sentit, les avaluacions podran servir com a ferramenta per a la detecció primerenca de determinades necessitats específiques de suport educatiu en l'alumnat, de manera que es puga adequar la intervenció a través de les mesures d'atenció a la diversitat, ordinàries o extraordinàries, que siguen oportunes. D'altra banda, les avaluacions individualitzades, vist el seu caràcter estandarditzat, formaran part de l'avaluació del sistema educatiu com un element addicional a través de l'anàlisi, valoració i comparació dels resultats obtinguts. Dins d'este marc, competix a esta Administració educativa establir plans específics de millora en aquells centres públics els resultats dels quals siguen inferiors a determinats valors prèviament establits.



El currículum establit per mitjà d'este decret, a més de fer possible que tot l'alumnat adquirisca els objectius i competències corresponents al finalitzar l'etapa, també preveu una intervenció educativa que preveu com a principi l'atenció a la diversitat de l'alumnat, i l'adaptació del currículum i els seus elements a les necessitats de cada alumne i alumna. D'esta manera, s'assegura una atenció personalitzada i un desenrotllament personal i integral de tot l'alumnat.



Per a posar en pràctica una atenció personalitzada efectiva, hi ha diversos factors que han de considerar-se. En primer lloc, el desenrotllament en les aules i en els centres docents de bones pràctiques que afavorisquen un bon clima de treball i la resolució pacífica de conflictes, potenciant valors com el respecte, la tolerància, la cultura de l'esforç i la superació personal, facilitarà la convivència i l'optimització dels processos d'ensenyament i aprenentatge en l'aula en un marc d'atenció a les necessitats i interessos de tot l'alumnat. En segon lloc, les metodologies didàctiques innovadores que incloguen l'aprenentatge cooperatiu, els projectes interdisciplinaris, l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació, i, en termes generals, qualsevol altra metodologia pròpia d'una educació inclusiva, contribuiran a una major motivació de l'alumnat, a un major grau d'adquisició de les competències i de l'èxit dels objectius de l'etapa per part d'este, i conseqüentment, a una millora dels seus resultats. En tercer lloc, la formació del professorat ha de ser un pilar fonamental per a la renovació metodològica i la posada en pràctica de les metodologies didàctiques innovadores citades amb anterioritat.



Finalment, cal considerar que l'article 2.1.j de la Llei Orgànica 2/2006,establix, com un dels fins cap als quals s'orienta el sistema educatiu espanyol, la capacitació per a la comunicació en la llengua oficial i cooficial, si n'hi ha, i en una o més llengües estrangeres. Així, la cooficialitat del valencià i del castellà, i l'aprenentatge d'ambdós llengües i en ambdós llengües en el currículum es considera un element bàsic de la nostra cultura. Junt amb este fet, el coneixement de les llengües estrangeres també constituïx un element essencial per al desenrotllament personal i professional de les persones, el qual brinda noves oportunitats en la societat actual. Este coneixement ha de ser abordat per mitjà de l'aprenentatge de la llengua estrangera com a àrea específica, però també en el marc de l'aplicació i generalització dels programes plurilingües.

Per tot allò que s'ha exposat, este decret es dicta en l'exercici de les competències que atribuïxen a la Comunitat Valenciana l'article 53 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana; l'article 6.bis.2.c) i la disposició final sexta de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig; la disposició final quarta de la Llei Orgànica 8/2013, de 9 de desembre; i l'article 43 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell. A proposta de la titular de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, havent atorgat audiència als òrgans de participació i consulta de la comunitat educativa, amb el preceptiu dictamen del Consell Escolar de la Comunitat Valenciana, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 4 de juliol de 2014,



DECRETE



CAPÍTOL I

Disposicions preliminars



Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació

1. Este decret té per objecte establir el currículum de l'Educació Primària, així com desenrotllar els aspectes de l'ordenació general d'estes ensenyances continguts en el capítol II del títol I de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, i en el Reial Decret 126/2014, de 28 de febrer, pel qual s'establix el currículum bàsic de l'Educació Primària.



2. Este decret serà aplicable en els centres docents públics i privats de la Comunitat Valenciana autoritzats per a impartir les ensenyances d'Educació Primària regulades en la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig.



Article 2. Currículum

1. La definició de currículum i dels elements que l'integren serà l'establida en l'article 2 del Reial Decret 126/2014.

2. Per al conjunt de l'etapa de l'Educació Primària, els continguts comuns, els criteris d'avaluació i els estàndards d'aprenentatge avaluables de les àrees troncals seran els arreplegats en l'annex I del Reial Decret 126/2014. Els continguts i criteris d'avaluació per a cada curs de l'etapa, amb els quals es complementen els establits per la normativa bàsica, les relacions entre les competències i els continguts i criteris d'avaluació, així com les recomanacions de metodologia didàctica, són els establits en l'annex I d'este decret.



3. Per al conjunt de l'etapa de l'Educació Primària, els criteris d'avaluació i els estàndards d'aprenentatge avaluables de les àrees específiques seran els arreplegats en l'annex II del Reial Decret 126/2014. Els continguts, els criteris d'avaluació per a cada curs de l'etapa que complementen els establits per la normativa bàsica, les relacions entre les competències i els continguts i criteris d'avaluació, així com les recomanacions de metodologia didàctica, són els establits en l'annex II d'este decret.

4. Els continguts i els criteris d'avaluació de cada curs de l'etapa, els estàndards d'aprenentatge avaluables per al conjunt de l'etapa, les relacions entre les competències i els continguts i criteris d'avaluació, així com les recomanacions de metodologia didàctica, són els establits en l'annex III d'este decret.

5. Els centres docents desenrotllaran i complementaran el currículum fent ús de les seues competències i autonomia, ambdós referits en els articles 3 i 15.2 del Reial Decret 126/2014. Esta concreció del currículum s'incorporarà al projecte educatiu del centre.

6. Els centres docents promouran la implantació de metodologies didàctiques innovadores que incloguen l'aprenentatge cooperatiu, els projectes interdisciplinaris, l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació, i la pràctica de l'educació inclusiva en l'aula.



Article 3. Objectius i fins

1. El desenrotllament i la concreció curricular que elaboren els centres docents com a part del seu projecte educatiu garantirà la consecució dels objectius establits per a l'etapa en l'article 7 del Reial Decret 126/2014.

2. Així mateix, esta concreció del currículum s'orientarà a la consecució dels fins següents:

a) Adaptar el currículum i els seus elements a les necessitats de cada alumne i alumna, de manera que es proporcione una atenció personalitzada i un desenrotllament personal i integral de tot l'alumnat.

b) Desenrotllar bones pràctiques que afavorisquen un bon clima de treball i la resolució pacífica de conflictes, així com les actituds responsables i de respecte pels altres.

c) Incentivar valors com el respecte, la tolerància, la cultura de l'esforç i la superació personal.

d) Basar la pràctica docent en la formació permanent del professorat, la innovació educativa, l'ús de metodologies didàctiques innovadores i en l'avaluació de la mateixa pràctica.

e) Elaborar materials didàctics orientats a l'ensenyament i l'aprenentatge basats en l'adquisició de competències.

f) Utilitzar les tecnologies de la informació i de la comunicació com a recurs didàctic habitual.

g) Utilitzar el valencià, el castellà i les llengües estrangeres com a llengües vehiculares d'ensenyament, valorant les possibilitats comunicatives de totes estes.

h) Aprofundir en aspectes propis del currículum en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, i especialment pel que fa a la història, la geografia, l'entorn natural, i el patrimoni artístic i cultural.



CAPÍTOL II

Organització i horari



Article 4. Organització de les ensenyances

1. Segons el que disposa l'article 8.1 del Reial Decret 126/2014, l'etapa d'Educació Primària comprén sis cursos acadèmics, que es cursaran ordinàriament entre els sis i els dotze anys d'edat, i s'organitza en àrees, que tindran un caràcter global i integrador.

2. D'acord amb el que establix l'article 8.2 del Reial Decret 126/2014 esmentat, els alumnes i les alumnes han de cursar les següents àrees del bloc d'assignatures troncals en cada un dels cursos:

a) Ciències de la Naturalesa.

b) Ciències Socials.

c) Llengua Castellana i Literatura.

d) Matemàtiques.

e) Primera Llengua Estrangera.

3. En virtut de l'article 8.3 del Reial Decret 126/2014, els alumnes i les alumnes han de cursar les següents àrees del bloc d'assignatures específiques en cada un dels cursos:

a) Educació Física.

b) Religió, o Valors Socials i Cívics, a elecció dels pares, mares o tutors legals.

c) Així mateix, dins del bloc d'assignatures específiques, tots els alumnes i les alumnes cursaran l'àrea d'Educació Artística en cada un dels cursos d'Educació Primària. Dins d'esta àrea, els centres concretaran el temps lectiu que dedicaran a l'Educació Musical i a l'Educació Plàstica, i hauran de prioritzar els continguts referents a l'Educació Musical.

4. De conformitat amb l'article 8.4 del Reial Decret 126/2014, els alumnes i les alumnes han de cursar l'àrea de Valencià: Llengua i Literatura en el bloc d'assignatures de lliure configuració autonòmica en cada un dels cursos, sense perjuí del que disposa la normativa reguladora de l'exempció del valencià que establisca la conselleria competent en matèria d'educació.

Addicionalment, en el bloc d'assignatures de lliure configuració autonòmica, l'alumnat cursarà l'àrea de Cultura Valenciana en quint curs.

5. Els centres que desitgen oferir una o diverses àrees més en el bloc d'assignatures de lliure configuració autonòmica podran realitzar-ho en el marc d'una ampliació de l'horari lectiu, en virtut de la seua autonomia. L'oferta d'estes àrees requerirà l'elaboració del currículum pel centre docent sol·licitant, així com l'autorització prèvia de l'esmentat currículum per part de la conselleria competent en matèria d'educació, a través de l'òrgan competent en matèria d'ordenació acadèmica, i segons el procediment que establisca reglamentàriament l'esmentada conselleria.

6. D'acord amb el que disposa la disposició addicional segona del Reial Decret 126/2014, els centres docents garantiran que, a l'inici de l'escolarització de l'alumne o alumna en l'etapa en un centre educatiu, els pares, mares o tutors legals de l'alumnat manifesten la seua voluntat que estos cursen l'àrea de Religió o de Valors Socials i Cívics. En la resta de l'etapa, els pares, mares o tutors legals de l'alumnat podran dirigir-se al centre al començament del curs escolar per a modificar la seua decisió.



Article 5. Horari

1. Amb caràcter general, l'horari lectiu per al desenrotllament del currículum de l'Educació Primària constarà de 30 sessions lectives setmanals. Cada sessió lectiva tindrà una duració mínima de 45 minuts. El model organitzatiu de distribució de les hores lectives setmanals per a impartir cada una de les àrees en els corresponents cursos de l'etapa és el que figura en l'annex IV d'este decret.

2. Atés el caràcter global i integrador de l'etapa, els centres docents podran adaptar esta distribució d'acord amb les seues característiques i amb les necessitats educatives del seu alumnat, respectant la proporcionalitat horària entre les diferents àrees establida en l'annex IV d'este decret. Així mateix, els centres docents podran agrupar i adaptar les sessions setmanals corresponents a les diferents àrees en aquells casos en què adopten metodologies de treball interdisciplinari i orientades a projectes.

3. Les hores lectives de lliure disposició en cada curs es dedicaran a l'ampliació o reforç de les àrees troncals i de l'àrea Valencià: Llengua i Literatura; segons establisca el centre setmanalment per a cada curs de l'etapa, en funció de criteris de periodicitat o alternança entre les mencionades àrees prèviament establits en virtut de la seua autonomia. Les decisions relatives a les àrees a ampliar o reforçar, junt amb l'alternança o periodicitat esmentats, recaurà sobre la direcció del centre si es tracta de centres públics, o del titular si es tracta de centres privats, oïts els òrgans de coordinació docent, i en cap cas podran suposar un increment de la dotació de plantilla del centre. Estes decisions formaran part de la programació general anual del centre.

4. En els centres públics i privats concertats, la jornada escolar diària començarà, amb caràcter general, a les 9 hores i finalitzarà a les 17 hores. Durant la jornada escolar, el currículum es desenrotllarà a través de 6 sessions lectives diàries, de les quals, 4 sessions tindran lloc en horari de matí i 2 sessions tindran lloc en horari de vesprada. Durant els mesos de juny i setembre, les activitats escolars de l'alumnat es realitzaran amb caràcter general durant el matí, en jornada continuada de 9 hores a 13 hores, i podrà adaptar-se el nombre de sessions lectives setmanals sempre que es respecte la proporcionalitat horària entre les diferents àrees establida en l'annex IV d'este decret.

Cada centre docent establirà un període de descans diari en la jornada lectiva que es realitze durant el matí, preferentment entre les hores centrals, d'una duració mínima de 30 minuts. Així mateix, els centres docents disposaran d'un període de descans entre la jornada de matí i la jornada de vesprada, amb una duració mínima de dos hores.

Excepcionalment, la direcció dels centres públics i les persones titulars dels centres privats concertats podran sol·licitar la modificació de la jornada escolar seguint el procediment establit per la normativa vigent.



5. De conformitat amb allò que disposa l'article 8.4 del Reial Decret 126/2014, l'àrea de Valencià: Llengua i Literatura rebrà un tractament anàleg al de l'àrea Llengua Castellana i Literatura.

6. Els centres docents públics i privats concertats podran efectuar ampliacions de l'horari escolar sense que, en cap cas, s'imposen aportacions a les famílies ni exigències per a la conselleria competent en matèria d'educació, tal com establix l'article 120.4 de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig. L'ampliació de l'horari escolar podrà efectuar-se per mitjà de l'increment de la duració d'una o diverses sessions lectives, que podran tindre una duració màxima d'una hora; així com a través de l'increment del nombre de sessions lectives diàries. En ambdós casos, hauran de respectar-se els períodes de descans establits en l'apartat 4.





CAPÍTOL III

Avaluació



Article 6. Caràcter de l'avaluació

1. El caràcter de l'avaluació en l'etapa serà l'establit en l'article 12.1 del Reial Decret 126/2014, i la concreció d'este en este article.

El caràcter continu de l'avaluació tindrà com a fi detectar les dificultats en el moment en què es produïsquen, analitzar les seues causes i, en conseqüència, reorientar la intervenció educativa i adequar-la a la diversitat de capacitats, ritmes d'aprenentatge, interessos i motivacions de l'alumnat.

2. Dins del procés d'ensenyament i aprenentatge, l'equip docent de cada grup d'alumnat realitzarà sessions d'avaluació per a valorar tant els aprenentatges de l'alumnat, com els processos d'ensenyament i la seua pròpia pràctica docent.

3. Les sessions d'avaluació seran coordinades pel tutor o tutora corresponent i podran comptar amb l'assessorament del personal docent d'orientació educativa, si és el cas.

4. Els centres docents, en virtut de la seua autonomia pedagògica i organitzativa, establiran el nombre i el calendari de les sessions d'avaluació que es realitzaran durant cada curs escolar. En tot cas, es realitzaran tres sessions d'avaluació durant el curs, una per trimestre, a més d'una avaluació inicial durant el primer mes lectiu.

5. En l'avaluació inicial, es procedirà a l'anàlisi de les dades i informacions rebudes del tutor o tutora del curs anterior de l'alumnat, i en conseqüència, l'equip docent adoptarà les mesures pertinents de reforç i de recuperació per a aquells alumnes que en necessiten.



6. En cada sessió d'avaluació, es faran constar en l'acta els acords presos, les decisions adoptades i la informació que s'ha de transmetre als representants legals de l'alumnat sobre el seu procés educatiu.



7. La conselleria competent en matèria d'educació establirà la normativa que garantisca el dret de l'alumnat a una avaluació objectiva i que la seua dedicació, esforç i rendiment siguen valorats i reconeguts amb objectivitat. En esta normativa, s'establirà el procediment per a la reclamació de qualificacions obtingudes i de les decisions sobre promoció, així com les actuacions prèvies referents a la sol·licitud d'aclariments i revisions que fomenten un marc de col·laboració i enteniment mutu entre el professorat i l'alumnat i els seus representants legals.





Article 7. Promoció

1. Els criteris de promoció seran els establits per l'article 11 del Reial Decret 126/2014, i la concreció d'estos que es realitza en este article.

2. Les decisions sobre promoció de l'alumnat s'adoptaran en l'última sessió d'avaluació de cada curs escolar, en el context del procés d'avaluació contínua. Cada mestra o mestre decidirà sobre els resultats de l'avaluació de l'àrea que impartisca, sense perjuí del caràcter global de l'avaluació respecte a les decisions de promoció, que s'adoptaran de forma col·legiada per l'equip docent. L'equip docent podrà comptar amb l'assessorament, si és el cas, del personal docent especialista en orientació educativa o qui tinga en atribuïdes les funcions.



3. L'alumnat que accedisca al curs següent amb avaluació negativa en alguna de les àrees del curs o cursos precedents, rebrà els suports necessaris per a la recuperació d'estes.

4. El pla específic de reforç o recuperació i suport destinat a l'alumnat que repetisca un curs en l'etapa serà elaborat per l'equip docent del grup, d'acord amb els criteris establits pel claustre de professors i amb l'assessorament, si és el cas, del personal docent especialista en orientació educativa o qui en tinga atribuïdes les funcions.





Article 8. Referents en l'avaluació i promoció

1. Segons el que disposa l'article 12.1 del Reial Decret 126/2014, els referents per a la comprovació del grau d'adquisició de les competències i l'èxit dels objectius de l'etapa en les avaluacions contínua i final de les assignatures dels blocs d'assignatures troncals i específiques, seran els criteris d'avaluació i estàndards d'aprenentatge avaluables que figuren en els annexos I i II del reial decret esmentat. En les àrees del bloc d'assignatures de lliure configuració autonòmica, estos referents seran els criteris d'avaluació i estàndards d'aprenentatge avaluables que figuren en l'annex III d'este decret.



2. Els referents per a l'adopció de decisions de promoció de l'alumnat d'un curs de l'etapa al següent, seran els criteris d'avaluació de l'àrea i curs corresponent, segons figura en els annexos I, II i III d'este decret, i la concreció que realitze cada centre docent en les seues programacions didàctiques. En el cas d'alumnat de tercer i sext curs de l'etapa, a més, caldrà ajustar-se especialment als resultats de les avaluacions individualitzades de tercer curs d'Educació Primària i final d'Educació Primària, respectivament, conforme amb l'article 11.2 del Reial Decret 126/2014.

3. En l'avaluació de l'alumnat i en les decisions de promoció es donarà una especial consideració a les àrees de Valencià: Llengua i Literatura; Llengua Castellana i Literatura; i Matemàtiques, atés el seu caràcter instrumental per a l'adquisició d'altres coneixements.

4. Les mesures perquè les condicions de realització de les avaluacions s'adapten a l'alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu, incloses les avaluacions individualitzades de tercer curs i final en l'etapa, comprendran adaptacions quant a temps i mitjans de realització de les diferents proves i exercicis, sempre que l'equip docent, assessorat pel personal docent especialista en orientació educativa o qui en tinga atribuïdes les funcions, i avaluades les necessitats de l'alumne o alumna, així ho determine. Les mesures destinades a l'alumnat per al qual s'hagen previst adaptacions curriculars individuals significatives també podran incloure, dins del procés d'avaluació contínua exclusivament, la realització de proves específiques que prenguen com a referent els elements del currículum fixats en les esmentades adaptacions.





Article 9. Avaluacions individualitzades

1. En virtut del que disposa l'article 12.3 del Reial Decret 126/2014, els centres docents realitzaran una avaluació individualitzada a tots els alumnes i les alumnes al finalitzar el tercer curs d'Educació Primària. En esta, s'avaluarà la competència en comunicació lingüística i la competència matemàtica.

2. Anàlogament, i en els termes establits per l'article 12.4 del Reial Decret 126/2014 i la normativa que el desplegue, al finalitzar el sext curs d'Educació Primària, es realitzarà una avaluació final individualitzada a tots els alumnes i les alumnes, en la qual es comprovarà el grau d'adquisició de la competència en comunicació lingüística, de la competència matemàtica i de les competències bàsiques en ciència i tecnologia, així com l'èxit dels objectius de l'etapa.

3. El disseny de les proves i la seua realització material correspondrà a la conselleria competent en matèria d'educació, dins del marc de les característiques generals de les proves, criteris d'avaluació i estàndards d'aprenentatge avaluables que establisca la normativa bàsica. Així mateix, segons disposa l'article 144.1 de la Llei Orgànica 2/2006, les proves seran aplicades i qualificades per professorat del Sistema Educatiu Espanyol extern al centre.

4. Les avaluacions individualitzades serviran com a orientació i informació als centres docents, equips docents i representants legals de l'alumnat respecte al grau d'adquisició de competències de cada alumne o alumna. Així mateix, constituiran un mecanisme per a la detecció primerenca de determinades necessitats específiques de suport educatiu en l'alumnat, de manera que es puga adequar la intervenció a través de les mesures ordinàries o extraordinàries d'atenció a la diversitat regulades en este decret.

5. Amb independència d'allò que s'ha especificat en els apartats anteriors, la conselleria competent en matèria d'educació podrà realitzar avaluacions externes amb fins de diagnòstic a tot l'alumnat al finalitzar qualsevol dels cursos de l'Educació Primària.



Article 10. Documents oficials d'avaluació i resultats de l'avaluació



1. Els documents oficials d'avaluació seran els establits per la disposició addicional quarta del Reial Decret 126/2014. La conselleria competent en matèria d'educació establirà els models de cada document, de conformitat amb el que disposa la normativa bàsica en esta matèria.

2. Els documents oficials d'avaluació en suport físic s'arxivaran en la secretaria del centre. Les direccions territorials competents en matèria d'educació proveiran les mesures adequades per a la seua conservació o trasllat, en el cas que este haja de produir-se. Correspondrà a la secretària o al secretari dels centres públics, i a la direcció dels centres privats la custòdia dels esmentats documents. Atés el seu caràcter, qualsevol sol·licitud de consulta d'estos documents haurà de ser autoritzada prèviament per la direcció del centre públic o per la persona titular del centre privat.

Sense perjuí de l'anterior, i segons el que establix la normativa vigent en matèria de sistemes d'informació per a la gestió i comunicació de dades i documents dels centres docents, es podrà establir la centralització electrònica dels documents oficials d'avaluació, sense que supose una subrogació de les facultats inherents als òrgans de cada centre.



3. Els resultats de l'avaluació s'expressaran en els termes que preveu l'apartat 2 de la disposició addicional quarta del Reial Decret 126/2014. L'equip docent atorgarà una Matrícula d'Honor als alumnes i a les alumnes que hagen obtingut un Excel·lent al finalitzar l'Educació Primària en l'àrea per a la qual s'atorga, i que hagen demostrat un rendiment acadèmic excel·lent. Així mateix, a fi de donar un reconeixement públic a l'esforç i dedicació de l'alumnat excel·lent en esta etapa, la conselleria competent en matèria d'educació regularà les condicions que haurà de complir l'alumnat per a poder ser proposat per a l'obtenció d'un premi extraordinari d'Educació Primària al rendiment acadèmic. De la mateixa manera, la conselleria competent en matèria d'educació establirà mecanismes per a la concessió de mencions a l'alumnat l'esforç del qual meresca ser reconegut ateses les seues característiques personals o socials.



CAPÍTOL IV

Autonomia i participació



Article 11. Elements de les programacions didàctiques

Les programacions didàctiques en Educació Primària hauran de concretar, almenys, els apartats següents:

1. Introducció.

a) Justificació de la programació.

b) Contextualització.

2. Objectius de l'etapa vinculats amb l'àrea.

3. Competències.

4. Continguts.

5. Unitats didàctiques.

a) Organització de les unitats didàctiques.

b) Distribució temporal de les unitats didàctiques.

6. Metodologia. Orientacions didàctiques.

a) Metodologia general i específica. Recursos didàctics i organitzatius.

b) Activitats i estratègies d'ensenyament i aprenentatge. Activitats complementàries.

7. Avaluació de l'alumnat.

a) Criteris d'avaluació.

b) Instruments d'avaluació.

c) Criteris de qualificació.

d) Activitats de reforç i ampliació.

8. Mesures d'atenció a l'alumnat amb necessitat específica de suport educatiu o amb necessitat de compensació educativa.

9. Elements transversals

a) Foment de la lectura. Comprensió lectora. Expressió oral i escrita.

b) Comunicació audiovisual. Tecnologies de la informació i de la comunicació.

c) Emprenedoria.

d) Educació cívica i constitucional.

10. Avaluació de la pràctica docent i indicadors d'èxit.



Article 12. Elaboració, supervisió i avaluació de les programacions didàctiques

1. En l'Educació Primària, la planificació de la programació docent de cada àrea serà de curs. En conseqüència, les programacions didàctiques seran elaborades per l'equip docent conformat pels mestres i per les mestres que impartisquen docència en el respectiu curs de l'etapa, coordinats per la direcció d'estudis o qui tinga en atribuïdes les funcions, i atenent a la necessària coordinació entre les diferents àrees.



2. Una vegada elaborades les programacions didàctiques, estes estaran a disposició de tots els membres de la comunitat educativa i seran accessibles per estos en qualsevol moment. En el procediment d'elaboració de les programacions didàctiques es prestarà especial atenció a la programació docent de les diferents àrees, així com als elements transversals del currículum, l'orientació dels quals es desenrotllarà en els termes concretats per l'article 10 del Reial Decret 126/2014.

3. La direcció del centre docent comprovarà que l'elaboració de les programacions didàctiques s'ajusta formalment al que establix la normativa vigent. Així mateix, la Inspecció d'Educació supervisarà i realitzarà el seguiment de les mencionades programacions.

4. En virtut del que disposa l'article 12.1 del Reial Decret 126/2014, els mestres avaluaran els processos d'ensenyament i la seua pròpia pràctica docent, per a això establiran indicadors d'èxit en les programacions docents, segons s'indica en l'article 11.16 d'este decret. Les propostes de millora que es realitzen sobre la programació didàctica a partir de la seua avaluació hauran de ser arreplegades en les programacions didàctiques del curs escolar següent.



Article 13. Autonomia dels centres

1. L'autonomia pedagògica i organitzativa dels centres docents es portarà a la pràctica en els termes indicats en els articles 3.2 i 15 del Reial Decret 126/2014, a través del desenrotllament i concreció curricular, de la concreció de les mesures d'atenció a la diversitat i de l'aprovació de les seues normes d'organització i funcionament.

2. L'organització i el funcionament dels centres, les activitats docents, les formes de relació que s'establisquen entre els membres de la comunitat educativa i les activitats complementàries i extraescolars s'orientaran a facilitar el desenrotllament en l'alumnat de les competències establides en el currículum.

3. Per a garantir el dret a una formació integral de tots els alumnes i les alumnes, el claustre i la direcció del centre propiciaran un clima ordenat i cooperatiu entre tots els membres de la comunitat educativa. La conselleria competent en matèria d'educació vetlarà perquè el professorat reba el tracte, la consideració i el respecte d'acord amb la importància social de la seua professió i la realitat de la seua tasca diària, en compliment de la legislació de la Comunitat Valenciana d'autoritat del professorat.

4. Els centres docents promouran accions destinades a fomentar la qualitat educativa en els termes que especifica l'article 122.bis de la Llei Orgànica 2/2006.

5. L'autonomia pedagògica i organitzativa es vincularà a l'avaluació del centre com a mecanisme de millora contínua de la qualitat de l'ensenyança. Les avaluacions individualitzades de l'alumnat formaran part dels mecanismes d'avaluació externa del centre, atés el caràcter estandarditzat i comparable de les esmentades proves.

6. De conformitat amb l'article 12.4 del Reial Decret 126/2014, referent a l'avaluació individualitzada final d'etapa, la conselleria competent en matèria d'educació podrà establir plans específics de millora en aquells centres públics els resultats dels quals siguen inferiors als valors que, a tal objecte, haja establit. En relació amb els centres concertats caldrà ajustar-se a la normativa reguladora del concert corresponent.





Article 14. Participació dels representants legals de l'alumnat

1. La participació dels representants legals de l'alumnat en el procés educatiu s'efectuarà segons establix l'article 16 del Reial Decret 126/2014. A fi de respectar i potenciar la responsabilitat fonamental de les famílies en esta etapa, els centres docents cooperaran estretament amb elles i establiran mecanismes per a afavorir la seua participació en el procés educatiu de l'alumnat. Entre estos mecanismes, els centres docents promouran els compromisos amb l'alumnat i els seus representants legals indicats en l'article 15.3 del Reial Decret 126/2014, així com en la normativa vigent a la Comunitat Valenciana per la qual es regula la declaració de Compromís Família-Tutor entre les famílies o representants legals de l'alumnat i els centres educatius de la Comunitat Valenciana.

2. Els centres docents establiran vies perquè hi haja una coordinació i informació periòdica amb les famílies. En tot cas, els centres docents informaran els representants legals de l'alumnat sobre els criteris i procediments d'avaluació establits en les diferents programacions didàctiques. Després de cada sessió d'avaluació, la tutora o el tutor comunicarà als representants legals de cada alumne o alumna la informació acordada en l'esmentada sessió sobre el desenrotllament del seu procés educatiu, utilitzant el model que determine el centre docent. Després de l'avaluació final en cada curs, s'informarà per escrit sobre el resultat de l'esmentada avaluació, amb indicació dels resultats obtinguts en totes les àrees; els resultats de les avaluacions individualitzades, si és el cas; les decisions relatives a la promoció o repetició de curs; les mesures d'atenció a la diversitat previstes, si calen perquè l'alumnat progresse en el seu procés educatiu; i totes aquelles qüestions que acorde el professorat del grup en relació amb el procés educatiu de l'alumne o alumna.





CAPÍTOL V

Atenció a la diversitat



Article 15. Aspectes generals d'atenció a la diversitat

1. L'atenció a la diversitat de l'alumnat en l'Educació Primària es regirà per allò que s'ha disposat, amb caràcter general, en els capítols I i II del títol II de la Llei Orgànica 2/2006, i amb el que establixen específicament els articles 9 i 14 del Reial Decret 126/2014.

2. La intervenció educativa haurà d'adaptar-se a la persona, reconeixent les seues potencialitats i necessitats específiques. Des d'este plantejament, es vetlarà pel respecte a les necessitats de l'alumnat, als seus interessos, motivacions i aspiracions a fi que tot l'alumnat obtinga el màxim desenrotllament personal, intel·lectual, social i emocional, així com el màxim grau d'èxit dels objectius i competències en l'etapa.



3. S'assegurarà la informació, la participació i l'assessorament individualitzat a l'alumnat i als seus representants legals en el procés de detecció de les necessitats educatives, així com en els processos d'avaluació i intervenció.

4. A fi de fer efectiu el principi d'igualtat en l'exercici del dret a l'educació, la conselleria competent en matèria d'educació desenrotllarà accions de caràcter compensatori en relació amb les persones, grups i àmbits territorials que es troben en situacions desfavorables derivades de factors socials, econòmics, culturals, geogràfics, ètnics o d'una altra índole. Entre les quals, es consideraran els casos d'impartició d'ensenyança mentres l'alumnat estiga ingressat en una institució hospitalària pública o requerisca hospitalització domiciliària, en els termes que regule la conselleria competent en matèria d'educació.





Article 16. Pla d'atenció a la diversitat i inclusió educativa

Els centres docents disposaran d'un pla d'atenció a la diversitat i inclusió educativa, que formarà part del projecte educatiu del centre. La conselleria competent en matèria d'educació regularà el contingut del pla, que, en tot cas, inclourà les mesures de suport i reforç, les adaptacions del currículum i, si és el cas, d'accés a este, i els programes específics autoritzats en el centre.



Article 17. Mesures de suport i reforç

1. Tindran la consideració de mesures de suport ordinàries aquelles que suposen una adaptació metodològica, de les estratègies organitzatives, o de la distribució temporal del currículum, sense que això supose transformació o eliminació d'elements prescriptius del currículum, açò és, continguts, criteris d'avaluació i estàndards d'aprenentatge avaluables. Seran mesures de suport ordinàries els reforços pedagògics, les adaptacions curriculars no significatives, les adaptacions d'accés al currículum que no impliquen l'adopció de mesures de caràcter extraordinari, l'orientació educativa, la tutoria, i aquelles altres que, en el marc de la normativa vigent, proposen els centres com a part del seu projecte educatiu.

2. Seran mesures de suport extraordinàries aquelles mesures o programes que suposen la transformació significativa d'un o més dels elements prescriptius del currículum, així com aquelles mesures d'accés al currículum que requerisquen recursos personals, organitzatius i/o materials de caràcter extraordinari. Estes mesures es determinaran com una resposta individualitzada a l'alumnat amb necessitat específica de suport educatiu, prèvia avaluació psicopedagògica, quan s'hagen mostrat insuficients altres mesures de suport ordinàries. Les mesures de suport específiques en l'etapa d'Educació Primària seran les adaptacions d'accés al currículum que impliquen l'adopció de mesures de caràcter extraordinari, significativament diferents de les que els centres educatius de manera general poden oferir, les adaptacions curriculars individuals significatives; així com aquells programes específics que requerisquen adaptacions significatives del currículum i/o d'accés a este.

3. També es consideraran mesures de suport específiques la repetició de curs i les conseqüents mesures complementàries de reforç que s'adopten, atés el caràcter excepcional d'esta mesura referit en l'article 11.1 del Reial Decret 126/2014; així com la prolongació de l'escolarització de l'alumnat en l'etapa un any més, a la qual es referix l'article 14.3 del citat Reial Decret.



Article 18. Identificació, valoració i intervenció de necessitats específiques de suport educatiu

1. De conformitat amb l'article 71.3 de la Llei Orgànica 2/2006, la conselleria competent en matèria d'educació establirà els procediments i recursos que calga per a identificar prompte les necessitats específiques de suport educatiu de l'alumnat. L'atenció integral a l'alumnat amb necessitat específica de suport educatiu s'iniciarà des del mateix moment en què la necessitat siga identificada i es regirà pels principis de normalització i inclusió.

2. La identificació i valoració de l'alumnat amb necessitat específica de suport educatiu es realitzarà el més prompte possible per part dels servicis especialitzats d'orientació educativa, psicopedagògica o professional, o si és el cas, pels gabinets psicopedagògics escolars autoritzats, o per qui tinga atribuïdes estes funcions, tot això, segons el que disposa la normativa vigent. La conselleria competent en matèria d'educació podrà establir plans per a la detecció primerenca de determinades necessitats específiques de suport educatiu.



3. Des de la incorporació de l'alumnat a un centre docent, serà responsabilitat de l'equip docent, coordinat pel tutor o tutora, informar el personal docent d'orientació educativa que atenga el centre, o qui en tinga atribuïdes les funcions, de les possibles necessitats específiques de suport educatiu, des del mateix moment que es detecten, per a procedir a realitzar la corresponent avaluació psicopedagògica prèvia a l'adopció de mesures de suport i reforç corresponents. Estes mesures podran adoptar-se en qualsevol moment de l'etapa, i seran objecte de seguiment i revisió a fi d'introduir les modificacions que calga.





Article 19. Alumnat que presenta necessitats educatives especials

L'alumnat que presenta necessitats educatives especials es troba definit en l'article 73 de la Llei Orgànica 2/2006. La identificació i valoració d'este alumnat, així com les mesures a adoptar, seran les previstes en els articles 74 i 75 de l'esmentada llei orgànica, en l'article 14.3 del Reial Decret 126/2014, i en l'article 17 d'este decret.





Article 20. Adaptacions curriculars

1. Els equips docents, coordinats pel tutor o tutora, i assessorats pel personal docent especialista en orientació educativa, o qui en tinga atribuïdes les funcions, i si és el cas, els mestres i les mestres especialistes en pedagogia terapèutica i en audició i llenguatge, elaborarà les adaptacions curriculars necessàries per a donar una resposta educativa ajustada a les necessitats de l'alumnat que presenta necessitats específiques de suport educatiu.

2. Les adaptacions d'accés al currículum seran les mesures organitzatives, que adapten temps, mitjans i altres elements, planificades perquè l'alumnat que presente necessitats específiques de suport educatiu puga desenrotllar el currículum ordinari, en igualtat de condicions respecte a la resta d'alumnat. En el cas d'alumnat amb necessitats educatives especials, estes adaptacions d'accés podran incloure recursos de suport, prèvia avaluació psicopedagògica.

3. Les adaptacions curriculars individuals significatives que adapten continguts, criteris d'avaluació o estàndards d'aprenentatge avaluables del currículum establit per mitjà d'este decret, a fi d'atendre l'alumnat amb necessitats educatives especials que les necessite, es programaran partint del nivell de competència curricular de l'alumne o alumna. Estes adaptacions hauran de ser elaborades per l'equip docent i seran autoritzades pel director o la directora del centre.

Segons el que disposa l'article 14.3 del Reial Decret 126/2014, les adaptacions es realitzaran buscant el màxim desenrotllament possible de les competències bàsiques; l'avaluació contínua i la promoció prendran com referent els elements fixats en les esmentades adaptacions.

Els resultats de l'avaluació de les àrees que hagen sigut objecte d'adaptació curricular individual significativa, s'expressaran en els mateixos termes i amb les mateixes escales establides per la normativa vigent.



Article 21. Prolongació de l'escolarització un any més en l'etapa

1. En virtut del que disposa l'article 14.3 del Reial Decret 126/2014, sense perjuí de la permanència durant un curs més en l'etapa, prevista en l'article 20.2 de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, l'escolarització de l'alumnat amb necessitats educatives especials en l'etapa d'Educació Primària en centres ordinaris podrà prolongar-se un any més, sempre que això afavorisca la seua integració socioeducativa.



2. Esta mesura excepcional podrà sol·licitar-se en qualsevol curs de l'etapa, una vegada l'alumne o alumna ja haja esgotat la repetició de curs referida en l'article 11.1 del Reial Decret 126/2014, i requerirà l'autorització prèvia de la direcció territorial competent en matèria d'educació.



Article 22. Altes capacitats

1. La identificació, valoració i atenció de l'alumnat amb altes capacitats es realitzarà segons el que disposa l'article 14.4 del Reial Decret 126/2014.

2. Els centres docents inclouran en el seu pla d'atenció a la diversitat i inclusió educativa les mesures pertinents per a identificar i valorar les necessitats específiques dels alumnes amb altes capacitats intel·lectuals, en col·laboració amb el personal docent especialista en orientació educativa o qui en tinga atribuïdes les funcions.

3. Les adaptacions específiques del currículum per a este alumnat en què es propose una ampliació o enriquiment dels continguts de les diferents àrees requerirà una avaluació psicopedagògica prèvia. Estes adaptacions hauran de ser elaborades per l'equip docent i seran autoritzades pel director o la directora del centre.

4. La flexibilització de l'escolarització de l'alumnat en l'Educació Primària es realitzarà segons els criteris establits en l'article 7 del Reial Decret 943/2003, de 18 de juliol, pel qual es regulen les condicions per a flexibilitzar la duració dels diversos nivells i etapes del sistema educatiu per als alumnes superdotats intel·lectualment, o norma que el substituïsca. En tot cas, esta mesura requerirà el consentiment exprés dels representants legals de l'alumne o alumna, així com els informes favorables de l'equip docent, del personal docent especialista en orientació educativa o qui en tinga atribuïdes les funcions, i l'autorització de la direcció territorial competent en matèria d'educació, tot això, segons el procediment que establisca la conselleria competent en matèria d'educació.



Article 23. Incorporació tardana

1. L'escolarització i atenció de l'alumnat que s'incorpore de manera tardana al sistema educatiu es realitzarà en els termes indicats en els articles 78 i 79 de la Llei Orgànica 2/2006, així com en l'article 14.5 del Reial Decret 126/2014.

2. Els programes específics autoritzats per la conselleria competent en matèria d'educació a fi d'atendre les necessitats de l'alumnat que presente greus carències lingüístiques o en les seues competències o coneixements bàsics, a fi de facilitar la seua integració en el curs corresponent, es desenrotllaran de manera que progressivament l'alumne o alumna romanga el major temps possible en el grup ordinari de referència. Estos programes seguiran una metodologia basada en el reforç de les àrees instrumentals i el treball interdisciplinari.

3. A fi de fer efectius els principis d'inclusió i no discriminació, es promourà en els centres educatius l'educació intercultural, el respecte a les diferències i la pluralitat cultural, en el marc dels valors constitucionals.



Article 24. Dificultats d'aprenentatge

1. La identificació, valoració i atenció de l'alumnat amb dificultats específiques d'aprenentatge es realitzarà segons el que disposa l'article 79.bis de la Llei Orgànica 2/2006,i en l'article 14.2 del Reial Decret 126/2014.

2. La conselleria competent en matèria d'educació, dins dels procediments per a la detecció primerenca de necessitats específiques de suport educatiu que desenrotlle, prestarà especial atenció a la detecció primerenca de dificultats específiques d'aprenentatge derivades de pertorbacions en processos cognitius bàsics referents a l'ús del llenguatge parlat o escrit, o del càlcul aritmètic.



Article 25. Acció tutorial

1. Segons disposa l'article 9.4 del Reial Decret 126/2014, l'acció tutorial orientarà el procés educatiu individual i col·lectiu de l'alumnat. El professor tutor o la professora tutora coordinarà la intervenció educativa del conjunt del professorat de l'alumnat a qui tutoritza d'acord amb el que establisca la conselleria competent en matèria d'educació, i mantindrà una relació permanent amb la família, a fi de facilitar l'exercici dels drets reconeguts en l'article 4.1.d i g de la Llei Orgànica 8/1985, de 3 de juliol, reguladora del dret a l'educació.



2. El professorat tutor facilitarà l'accés dels representants legals de l'alumnat a la dinàmica escolar per mitjà de l'activació de processos d'informació mútua i de col·laboració.

3. Els representants legals de l'alumnat col·laboraran i facilitaran la informació necessària sobre l'alumnat per a l'adequada orientació i presa de decisions sobre el seu procés educatiu.



Article 26. Transició a l'Educació Secundària Obligatòria

Atesa la finalitat de l'Educació Primària referent a preparar l'alumnat per a cursar amb aprofitament l'Educació Secundària Obligatòria, i a fi de coordinar la transició entre ambdós etapes en els termes indicats en l'article 8.6 del Reial Decret 126/2014, els centres d'Educació Primària i els d'Educació Secundària Obligatòria a què estiguen adscrits, tant públics com privats concertats, planificaran i desenrotllaran processos de coordinació, entre els quals s'inclourà l'elaboració d'un pla de transició de l'etapa d'Educació Primària a la d'Educació Secundària Obligatòria en els termes que establisca reglamentàriament la conselleria competent en matèria d'educació.





DISPOSICIONS ADDICIONALS



Primera. Projectes lingüístics

Els centres docents, en l'elaboració de les propostes del seu projecte lingüístic respecte a l'etapa d'Educació Primària, hauran d'incorporar les prescripcions següents:

1. L'àrea de Cultura Valenciana s'impartirà preferentment en valencià.

2. Les referències que en les vigents disposicions normatives s'efectuen a la impartició de l'àrea relacionada amb el coneixement del medi natural i social en una determinada llengua, s'entendran referides a almenys una de les àrees d'entre Ciències de la Naturalesa i Ciències Socials, segons establisca el centre docent, en virtut de la seua autonomia, al realitzar la seua proposta de projecte lingüístic.



Segona. Formació del professorat

1. La conselleria competent en matèria d'educació reforçarà l'oferta de formació permanent del professorat referent a metodologies didàctiques innovadores, entre estes, l'aprenentatge cooperatiu, els projectes interdisciplinaris, l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació, i metodologies actives que afavorisquen l'educació inclusiva.



2. Així mateix, promourà la formació destinada a la creació de recursos educatius digitals, i a la capacitació per a la docència en llengües estrangeres.



Tercera. Llibres de text i materials didàctics

1. La conselleria competent en matèria d'educació fomentarà l'elaboració de materials didàctics i curriculars propis en cada centre.



2. Amb la finalitat de fomentar la reutilització de llibres de text i materials didàctics, així com evitar obligacions econòmiques afegides per a les famílies, la programació de les àrees respectarà, sempre que es complisca el que disposa l'apartat 2 de la disposició addicional quarta de la Llei Orgànica 2/2006, la normativa vigent quant a substitució de llibres de text i la resta de materials curriculars.

3. Durant els cursos escolars 2014-2015 i 2015-2016 en què s'efectuarà la implantació d'este decret, en virtut del que disposa l'apartat 1 de la disposició final quinta de la Llei Orgànica 8/2013, de 9 de desembre, la conselleria competent en matèria d'educació establirà els mecanismes per a la supervisió dels llibres de text i altres materials curriculars, que es realitzarà en els termes establits per la normativa vigent.





Quarta. Assessorament, supervisió i difusió de la norma

1. La Inspecció d'Educació assessorarà, orientarà i informarà els distints sectors de la comunitat educativa respecte al contingut d'este decret. Així mateix, supervisarà la correcta aplicació en tots els centres docents referits en l'article 1.2.

2. La direcció dels centres públics i la titularitat dels centres privats garantiran el compliment d'este decret en els seus respectius centres, i col·laboraran en la difusió del seu contingut entre els diferents membres de la comunitat educativa.



Quinta. Incidència en les dotacions de gasto

La implementació i el posterior desplegament d'este decret no podrà tindre cap incidència en la dotació de tots i cada un dels capítols de gasto assignats a la conselleria competent en matèria d'educació, i, en tot cas, haurà de ser atés amb els mitjans personals i materials de la conselleria esmentada.



DISPOSICIONS TRANSITÒRIES



Primera. Calendari d'implantació

De conformitat amb l'apartat 1 de la disposició final quinta de la Llei Orgànica 8/2013, de 9 de desembre, les modificacions introduïdes en el currículum, l'organització, objectius, promoció i avaluacions d'Educació Primària s'implantaran per als cursos primer, tercer i quint en el curs escolar 2014-2015, i per als cursos segon, quart i sext en el curs escolar 2015-2016.



Segona. Programacions didàctiques durant el curs escolar 2014-2015

Durant el curs escolar 2014-2015, els òrgans de coordinació docent encarregats d'elaborar les programacions didàctiques seran els equips de cicle, que disposaran d'una composició i funcionament anàlegs als vigents amb anterioritat a l'entrada en vigor d'este decret. La planificació de la programació docent de cada àrea en els cursos primer, tercer i quint serà de curs, si bé la programació de les àrees en els cursos segon, quart i sext serà la continuïtat de la programació de cicle efectuada durant el curs 2013-2014.



Tercera. Horari durant el curs 2014-2015

Durant el curs escolar 2014-2015:

1. L'horari escolar dels cursos primer, tercer i quint de l'etapa serà l'establit en l'annex IV d'este decret.

2. L'horari escolar dels cursos segon, quart i sext de l'etapa serà l'establit en l'annex V d'este decret.



Quarta. Normes reglamentàries a desplegar

En les matèries per a la regulació de les quals este decret remet a ulteriors disposicions, i mentres estes no siguen dictades, seran aplicables, en cada cas, les normes que ho estaven sent en la data d'entrada en vigor d'este decret, en tot allò que no s'oposen al que s'hi ha disposat.





DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única. Derogació normativa

1. Sense perjuí del que disposa la disposició transitòria primera d'este decret, queda derogat el Decret 111/2007, de 20 de juliol, del Consell, pel qual s'establix el currículum de l'Educació Primària a la Comunitat Valenciana.

2. Així mateix, queden derogades totes les disposicions del mateix rang, o d'un rang inferior, que s'oposen al que establix este decret.



DISPOSICIONS FINALS



Primera. Normes de desplegament

1. S'autoritza la persona titular de la conselleria competent en matèria d'educació per a dictar totes les disposicions que siguen necessàries als efectes de l'aplicació i el desplegament del que disposa este decret, sense perjuí de les facultats reconegudes als òrgans directius i unitats administratives de l'esmentada conselleria.

2. Així mateix, se la faculta per a la modificació de l'annex IV referent a l'horari de l'Educació Primària.



Segona. Entrada en vigor

Este decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



València, 4 de juliol de 2014



El president de la Generalitat,

ALBERTO FABRA PART



La consellera d'Educació, Cultura i Esport,

MARÍA JOSÉ CATALÁ VERDET

Mapa web