Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE 7/2022, de 16 de juny, de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per la qual s'aproven les bases reguladores del programa d'ajudes per a l'establiment d'incentius a la reducció de la jornada laboral a quatre dies o trenta-dues hores setmanals i a la millora de la productivitat en les empreses valencianes.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 9372 de 30.06.2022
Número identificador:  2022/5975
Referència Base de Dades:  005915/2022
 



ORDRE 7/2022, de 16 de juny, de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per la qual s'aproven les bases reguladores del programa d'ajudes per a l'establiment d'incentius a la reducció de la jornada laboral a quatre dies o trenta-dues hores setmanals i a la millora de la productivitat en les empreses valencianes. [2022/5975]



Preàmbul



L'article 149.1.7 de la Constitució espanyola disposa que l'Estat té la competència exclusiva en matèria de legislació laboral, sense perjudici de la seua execució pels òrgans de les comunitats autònomes. L'article 51.1. 1a de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana estableix que correspon a la Generalitat l'execució de la legislació de l'Estat en matèria laboral. El traspàs de funcions i serveis en matèria de treball es va produir mitjançant els reials decrets 4.105/1982, de 29 de desembre, i 268/1985, de 23 de gener.

L'article 80.1 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana estableix que la Generalitat, en l'àmbit de les seues competències, garantirà a totes les persones el dret a un treball digne, estable i en condicions d'igualtat i seguretat, que permeta la conciliació de la vida laboral i familiar i el desenvolupament humà i professional de les persones treballadores. Així mateix, l'article 80.2 disposa que la Generalitat garantirà el dret de les persones treballadores a tindre una jornada laboral que limite la durada màxima del temps de treball i en condicions que permeten períodes de descans diari i setmanal.

D'altra banda, l'Estat i la Comunitat Valenciana es troben compromesos amb el compliment dels objectius de l'Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides (2015). Aquesta vincula les administracions a través del seu objectiu específic número huit, a promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, l'ocupació plena i productiva i el treball decent per a tots. De manera similar, l'objectiu específic número cinc determina la necessitat d'avançar en la igualtat d'oportunitats entre homes i dones, promovent la responsabilitat compartida en la llar i la família. A més, l'objectiu específic número tres estableix l'imperatiu de millorar la salut mediambiental, reduint substancialment el nombre de morts i malalties produïdes per la contaminació de l'aire, l'aigua i el sòl.



En aquest sentit, el dictamen de la Comissió especial d'estudi sobre els usos del temps, aprovat pel Ple de les Corts Valencianes en la sessió del 8 de juliol de 2021 (BOCV 180, de 14.07.2021), assenyala la necessitat «d'aprofundir en els horaris, en l'actual cultura del temps, per a fer una revisió que permeta dur a terme les propostes necessàries perquè els nostres horaris i usos del temps puguen garantir a totes les persones desenvolupar el seu projecte de vida en les millors condicions possibles per a les persones, per a la societat i per al medi ambient». Així mateix, les Corts Valencianes, en sessió de 29 de setembre de 2021, van aprovar la proposta de Resolució número 41.416, en la qual s'instava el Consell de la Generalitat a «continuar promovent l'aplicació de la jornada de 32 hores setmanals dins del marc de les propostes aprovades per les Corts Valencianes en la Comissió especial d'estudi sobre l'ús del temps, per a impulsar polítiques concretes de racionalització d'horaris».



L'avantprojecte de la present ordre es va sotmetre a informe previ de les organitzacions sindicals i empresarials més representatives de la Comunitat Valenciana, en la reunió del Ple del Consell tripartit per al desenvolupament de les relacions laborals i de la negociació col·lectiva, del passat 15 de desembre de 2021.

Per tot l'exposat, i en el marc de conjunt de les accions recollides en el «Programa 4/2025» de la Secretaria Autonòmica d'Ocupació, es configura un sistema d'incentius públics a la reducció voluntària de la jornada de treball a quatre dies o trenta-dues hores setmanals, sense pèrdua de retribució salarial. Aquesta actuació, l'articulació de la qual es desenvolupa en la present ordre, pretén promoure una millora duradora de la productivitat del treball, que afavorisca la generació de valor afegit i la retenció de talent en les empreses valencianes. Així mateix, també es pretén que aquesta mesura contribuïsca a ampliar les possibilitats de conciliació familiar, personal i laboral, i a la disminució de les emissions de carboni vinculades a la mobilitat laboral i als usos intensius d'energia.



En virtut d'això, en compliment del que es preveu en la Llei 38/2003, general de subvencions; el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de desenvolupament de la llei esmentada; fent ús de les facultats que em confereixen l'article 28 de la Llei 5/1983, del Consell, i els articles 160.2.b i 165 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions; i havent sigut recaptat l'informe previ de l'Advocacia de la Generalitat i de la Intervenció Delegada en la Conselleria:







ORDENE



CAPÍTOL PRIMER

Disposicions generals



Base 1. Objecte i àmbit

L'objecte d'aquesta ordre és aprovar les bases que regiran la concessió de les subvencions destinades a l'increment de la productivitat en les empreses i a pal·liar els costos de les empreses ocasionats a conseqüència de l'adopció de mesures de racionalització de la jornada laboral, entenent aquesta racionalització en els termes que es reflecteixen en la base 5 de la present ordre.

Les empreses beneficiàries han de tindre situat a la Comunitat Valenciana el centre o centres de treball pel qual opten a les ajudes regulades en la present convocatòria.



Base 2. Finançament

1. Els crèdits disponibles inicials per a atendre les subvencions que es convoquen segons el que s'estableix en la present ordre seran els contemplats en la Llei de pressupostos de la Generalitat Valenciana per a l'exercici anual corresponent.

2. En la resolució de convocatòria, que es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, es donarà publicitat als crèdits pressupostaris disponibles per a cada exercici. Donat el caràcter pluriennal dels projectes subvencionables, en cada convocatòria anual s'establiran tant els crèdits disponibles per a nous projectes subvencionables com per a aquells que estiguen en el segon i tercer any de la seua vigència.



3. Les convocatòries podran fixar, a més de la quantia total màxima dels crèdits disponibles, una quantia addicional, a conseqüència de l'augment pressupostari derivat d'una generació, ampliació o incorporació de crèdit, i en aquest cas, la quantia del crèdit addicional quedarà condicionada a l'efectiva disponibilitat d'aquest, que serà publicada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, amb caràcter previ a la resolució del procediment, sense que tal publicitat implique l'obertura d'un nou termini per a la presentació de sol·licituds. Tot això, de conformitat amb les regles establides en l'article 11.2 del Decret 77/2019, de 7 de juny, del Consell.

4. Les subvencions que s'atorguen seran concedides fins al límit de les consignacions pressupostàries, sempre que es complisquen els requisits legals establits en la present ordre, d'acord amb els principis de publicitat, concurrència i objectivitat.



Base 3. Empreses beneficiàries

1. Podran ser beneficiàries de les subvencions regulades en la present convocatòria les empreses privades, qualsevol que en siga la forma jurídica.

2. En cap cas podran obtindre la condició de beneficiàries:

A) les empreses participades o pertanyents al sector públic.

B) les empreses en les quals concórrega alguna de les prohibicions establides en l'art. 13.2 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; a l'efecte, les empreses hauran de presentar la corresponent declaració responsable.

C) Les empreses que en els dos anys immediatament anteriors a la sol·licitud de l'ajuda hagen sigut sancionades a conseqüència d'infraccions tipificades en el RD Legislatiu 5/2000, de 4 d'agost, pel qual s'aprova el text refós de la Llei d'infraccions i sancions de l'ordre social, la infracció haja sigut qualificada de greu o molt greu, i la resolució administrativa sancionadora haja adquirit fermesa.





Base 4. Persones destinatàries finals

Les persones destinatàries finals dels projectes que se subvencionen mitjançant la present convocatòria seran les persones treballadores adscrites a centres de treball situats a la Comunitat Valenciana que, a conseqüència de l'adopció de mesures de racionalització de la jornada laboral adoptades per l'empresa en la qual presten serveis, vegen reduïda la seua jornada laboral ordinària a temps complet en almenys el 20 per cent, sense reducció de les retribucions salarials que legalment o convencionalment li resulten d'aplicació si haguera mantingut el 100 % de la durada prèvia de la jornada. No obstant l'anterior, també en seran destinatàries finals aquelles persones que estiguen desenvolupant una jornada ordinària setmanal inferior a les quaranta hores setmanals i, a conseqüència de l'adopció de mesures de racionalització de la jornada, reduïsquen la seua jornada a trenta-dues hores setmanals, sense reducció de les retribucions salarials que legalment o convencionalment li resulten d'aplicació si haguera mantingut el 100 % de la durada prèvia de la jornada.



Base 5. Requisits dels projectes subvencionables

Els projectes de reducció de la jornada laboral i increment de la productivitat que podran ser objecte de l'ajuda regulada en la present ordre hauran de complir els requisits següents:

1. Compromís empresarial de reducció de la jornada laboral ordinària a temps complet aplicable al centre de treball que haurà de consistir en una reducció mínima del 20 per cent de la jornada en còmput setmanal, quan la jornada ordinària siga equivalent a quaranta hores setmanals. Si en el moment de sol·licitud de l'ajuda l'empresa té implantada una jornada en còmput setmanal inferior a les quaranta hores, el compromís empresarial serà de reducció a trenta-dues hores setmanals.



Aquest compromís s'establirà per a una durada temporal mínima d'un any, prorrogable fins a tres anys, i afectarà exclusivament persones treballadores amb contracte indefinit a temps complet.

En el supòsit que alguna de les persones treballadores incloses en el programa de reducció de la jornada laboral, finalitze la seua relació laboral amb l'empresa per qualsevol causa– durant l'any de la seua vigència, en el termini màxim d'un mes des de la fi de la relació laboral, l'empresa haurà de substituir-la per una altra persona treballadora i incorporar-la al programa, havent de comunicar aquesta substitució a l'òrgan concedent de l'ajuda. En qualsevol cas, la persona que substituïsca a la persona treballadora que va finalitzar la seua relació laboral, haurà de ser contractada en el mateix grup professional al qual pertanyia la persona substituïda.

2. El compromís empresarial de la reducció de la jornada ordinària establida en el punt anterior afectarà, com a mínim, al següent nombre de persones treballadores, en funció del volum de la plantilla:



– Empreses de menys de 10 persones treballadores: obligatòriament el 30 % de les persones treballadores. En qualsevol cas, el mínim de persones treballadores afectades per la reducció de jornada en l'empresa o centre de treball ha de ser, almenys, de dues persones treballadores.

– Empreses d'entre 10 i 49 persones treballadores: obligatòriament el 30 % de les persones treballadores. En qualsevol cas, el mínim de persones treballadores afectades per la reducció de jornada en l'empresa o centre de treball ha de ser, almenys, de tres persones treballadores.

– Empreses de 50 o més persones treballadores: obligatòriament el 20 % de les persones treballadores.

Per al càlcul del nombre de persones treballadores d'una empresa es tindrà en compte la seua plantilla total, a la data de presentació de la sol·licitud de l'ajuda, d'acord amb les regles següents:

– Computen totes les persones treballadores de l'empresa qualsevol que siga la forma de contractació laboral, incloses les persones amb contractes fixos discontinus i amb contractes de durada determinada.

– Cada persona amb contracte a temps parcial es computarà, amb independència del nombre d'hores de treball, com una persona més.

– A aquest nombre de persones hauran de sumar-se els contractes de durada determinada, qualsevol que en siga la modalitat que, havent estat vigents en l'empresa durant els sis mesos anteriors, s'hagen extingit en el moment d'efectuar el còmput. En aquest cas, cada cent dies treballats o fracció es computarà com una persona treballadora més.



En tot cas, la proposta del nombre de persones treballadores participants en el programa haurà de comptar amb una participació similar d'homes i dones, en relació amb la distribució de genere preexistent en el conjunt de la plantilla de persones treballadores amb contracte de treball a temps complet. En aquest sentit, es permetrà com a màxim una desviació del 10 %.

3. Compromís empresarial que la reducció de la jornada laboral ordinària realitzada en els termes adés assenyalats, en cap cas afectarà les retribucions salarials que legalment o convencionalment li resulten d'aplicació si s'haguera mantingut el 100 % de la durada ordinària de la jornada. En conseqüència, durant el temps de reducció de la jornada, l'empresa haurà de mantindre en idèntics termes i imports les bases de cotització que resultarien aplicables si es mantinguera el 100 % de la jornada ordinària de treball en còmput anual.



4. Elaborar un «Pla de reducció de la jornada laboral i millora de la productivitat» conforme a les directrius/models que s'establisquen en cada convocatòria anual d'ajudes, que haurà d'indicar les mesures organitzatives o formatives que es preveuen implementar per a optimitzar el temps de treball. Aquest haurà de recollir una sèrie d'indicadors (incloent l'evolució de la productivitat del treball en l'empresa) que seran avaluats de manera periòdica.

Aquest Pla haurà d'incorporar el contingut mínim següent:

a) Memòria justificativa de la implantació del Pla i la seua repercussió i impacte sobre les persones treballadores i la productivitat de l'empresa.

b) Descripció del sistema de registre de la jornada laboral implantat en l'empresa.

c) Determinació, si fa el cas, de la distribució irregular de la jornada.



d) Programació de la formació dirigida a les persones treballadores durant l'any natural.

e) Mesures adoptades per a garantir la desconnexió digital.

f) Paràmetres i indicadors utilitzats per l'empresa per al mesurament de la productivitat en aquesta, així com el seu sistema d'avaluació periòdica.

g) Sistema de seguiment del programa de reducció de jornada i millora de la productivitat implantat per l'empresa.

5. Subscriure un acord amb la representació legal de les persones treballadores sobre l'aplicació del programa previst. En cas de no existir representació legal de les persones treballadores en l'empresa, l'acord haurà d'aconseguir-se amb les organitzacions sindicals més representatives o representatives del sector d'activitat al qual pertanga l'empresa. L'acord haurà d'establir la constitució d'una Comissió de seguiment del programa que, almenys semestralment, haurà de revisar la informació sobre la seua evolució.

6. Compromís empresarial de col·laboració amb la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball en l'avaluació i seguiment del programa. Per a aquest últim objecte, les empreses autoritzaran la cessió de dades i estadístiques anonimitzades a efectes exclusius de l'estudi científic dels resultats del programa per part d'universitats i centres d'investigació.

7. Qualsevol que siga el nombre de persones treballadores de l'empresa, haurà d'acreditar que l'empresa compta amb un Pla d'igualtat registrat per l'autoritat laboral, conforme al que es disposa en el RD 901/2020, de 13 d'octubre.



Base 6. Quantia de la subvenció i compatibilitat

1. En cadascun dels tres anys de durada màxima del programa, s'estableixen les quantitats d'ajudes següents a les empreses per cada persona treballadora que veja reduïda la seua jornada laboral, en els termes assenyalats en la base 5.1 de la present ordre:

a) Primer any complet d'aplicació del programa: subvenció de 5.492,19 euros per cada persona treballadora incorporada al Pla de reducció de la jornada laboral.

b) Segon any complet d'aplicació del programa: subvenció de 2.746,10 euros per cada persona treballadora que, incorporada al Pla, mantinga reduïda la seua jornada laboral.

c) Tercer any complet d'aplicació del programa: subvenció de 1.373,05 euros per cada persona treballadora que, incorporada al Pla, mantinga reduïda la seua jornada laboral.

2. Tenint en compte la durada màxima del programa (3 anys), l'import total màxim de la subvenció que podrà percebre l'empresa beneficiària serà, per cada treballador/a adscrit al pla, de 9.611,34 euros.



3. S'estableix com a import màxim de la quantia a percebre per una mateixa empresa en la quantitat de 200.000 € en el còmput total de la durada del Pla establit a tres anys.



Base 7. Distribució del pressupost

1. El pressupost global del programa es distribuirà en tres trams que es correspondran amb diferents intervals, segons el nombre de persones treballadores que ocupe l'empresa amb anterioritat a la presentació de la sol·licitud de participació en el programa:

a) Per a les empreses de fins a 10 persones treballadores es reservarà el 25 % del pressupost.

b) Per a les empreses de fins a 49 persones treballadores es reservarà el 25 % del pressupost.

c) Per a les empreses de 50 o més persones treballadores es reservarà el 50 % del pressupost.

2. La distribució de fons s'actualitzarà automàticament en cas que s'amplie el pressupost disponible inicialment. Així mateix, quan després de finalitzat el termini de presentació de cada convocatòria anual d'ajudes l'òrgan administratiu instructor d'aquestes ajudes comprove que existeixen trams de la reserva de pressupost que tindran crèdit sobrant, podrà proposar a l'òrgan concedent la reassignació dels percentatges establits en l'apartat 1 d'aquesta base, a fi de facilitar la cobertura del major número de les sol·licituds presentades en qualsevol dels trams anteriorment assenyalats. La distribució final dels fons que resulte d'acord amb l'indicat en aquest apartat haurà de ser publicada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.







CAPÍTOL SEGON

Sol·licituds de subvenció i tramitació



Base 8. Convocatòria anual d'ajudes i documentació a aportar

1. La forma i termini de presentació de sol·licituds i els documents i informacions a aportar es recolliran en la corresponent Resolució de convocatòria anual que haurà de realitzar la Direcció General de Treball, Benestar i Seguretat Laboral d'aquesta Conselleria, de conformitat amb el que es disposa en la present ordre de bases i en la normativa vigent en matèria de procediment administratiu comú de les administracions públiques.

2. La presentació de la sol·licitud implica el coneixement i acceptació de les bases reguladores, i comportarà l'autorització a la Conselleria competent en matèria de treball, perquè aquesta, a l'efecte de que l'entitat sol·licitant acredite el compliment de les seues obligacions tributàries i amb la Seguretat Social en els termes establits en l'article 13 de la LGS, i l'article 22 del seu Reglament, puga recaptar:

a) De l'Agència Estatal d'Administració Tributària, el certificat que acredite que l'entitat sol·licitant es troba al corrent de les seues obligacions tributàries.

b) De la Tresoreria General de la Seguretat Social, el certificat acreditatiu que l'entitat sol·licitant es troba al corrent en el compliment de les seues obligacions amb la Seguretat Social.

c) De l'Agència Tributària Valenciana competent en matèria d'hisenda, el certificat acreditatiu que l'entitat sol·licitant no té deutes de naturalesa tributària amb la Generalitat. Tot això, de conformitat amb el que es disposa en el Decret 165/2010, de 8 d'octubre, del Consell, pel qual s'estableixen les mesures de simplificació i reducció de càrregues administratives en els procediments gestionats per l'administració de la Generalitat i el seu sector públic.

En els supòsits d'impossibilitat material d'obtindre els documents assenyalats en els apartats anteriors, l'òrgan competent podrà requerir de l'entitat sol·licitant la seua presentació o, en defecte d'això, l'acreditació per altres mitjans dels requisits a què aquells es refereixen. No obstant això, l'entitat sol·licitant podrà denegar expressament el consentiment, havent d'aportar llavors juntament amb la resta de la documentació les certificacions adés assenyalades, que hauran de tindre una vigència, almenys, de cinc mesos comptats a partir de la data de presentació de la sol·licitud.

3. Quan una empresa concórrega en segon o tercer any a la convocatòria anual d'ajudes recollida en la present ordre, no podrà ser objecte d'una nova resolució de concessió fins que no haja finalitzat el procés de justificació de les ajudes obtingudes en l'exercici anterior.





Base 9. Sol·licituds i termini de presentació

Les sol·licituds per a l'obtenció de les subvencions regulades en aquestes bases, juntament amb la documentació requerida, es presentaran exclusivament de manera telemàtica, de conformitat amb el que es disposa en l'article 14.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques (d'ara endavant, LPAC), d'acord amb els models oficials disponibles en la seu electrònica de la Generalitat (https://sede.gva.es), mitjançant el procediment que figurarà publicat i disponible en la mateixa seu electrònica de la Generalitat.

Tant la sol·licitud com la resta dels documents a presentar hauran de signar-se electrònicament amb certificació de persona jurídica, emesa per qualsevol de les entitats admeses pel portal electrònic de la Generalitat, o amb certificació digital del seu representant, que haurà d'haver-se registrat prèviament en el Registre de Representants de la Generalitat.



Base 10. Instrucció del procediment

1. El procediment de concessió de les subvencions a les quals es refereix la present ordre es tramitarà en règim de concurrència competitiva, en els termes establits en el títol I de la Llei general de subvencions.

2. Correspondrà la instrucció del procediment a la Subdirecció General de Relacions Laborals de la Direcció General de Treball, Benestar i Seguretat Laboral d'aquesta Conselleria, que realitzarà quantes actuacions estime necessàries per a la determinació, comprovació de dades i avaluació de les sol·licituds.

3. L'òrgan instructor podrà recaptar de les empreses interessades l'aportació addicional de quants documents i dades aclaridores estime necessaris per a resoldre la sol·licitud presentada. Examinades les sol·licituds, l'òrgan instructor emetrà informe, on farà constar que les empreses beneficiàries compleixen tots els requisits necessaris per a la concessió de les ajudes.

4. En la Direcció General de Treball, Benestar i Seguretat Laboral es constituirà un òrgan col·legiat integrat per la persona titular de la Subdirecció General de Relacions Laborals o persona que es designe per a la seua substitució, qui la presidirà; dos vocals; i un secretari, amb veu, però sense vot. Els qui actuaran de vocals i el secretari seran designats per la persona titular de la direcció general. L'òrgan col·legiat emetrà informe on es concrete el resultat de l'avaluació efectuada.



L'òrgan col·legiat establit en el paràgraf anterior aplicarà els criteris de valoració següents de les sol·licituds que complisquen els requisits per a participar en el present programa:

– Valoració global del Pla de reducció de jornada i increment de la productivitat assenyalat en l'art. 5.4 de la present ordre (màxim 40 punts).

En concret es valorarà la coherència i qualitat del projecte: previsió de resultats, actuacions, incidència en la millora i increment de la productivitat de l'empresa. Per a la valoració del projecte i els seus efectes sobre la millora de la productivitat, l'òrgan instructor haurà de sol·licitar informe de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE). Aquest informe haurà de ser emés per l'IVACE amb caràcter previ a la reunió de l'òrgan col·legiat. La ponderació d'aquest apartat s'estableix de la forma següent:

Per la coherència i qualitat del Pla s'assignarà en aquest apartat un màxim de 15 punts.

Per la millora i increment de la productivitat s'assignarà en aquest apartat un màxim de 25 punts, d'acord amb l'informe que emeta l'IVACE.

– Percentatge de la plantilla de l'empresa adscrita al Programa (màxim 30 punts). La ponderació d'aquest apartat s'estableix de la forma següent:

Quan el projecte contemple com a plantilla afectada el mínim establit en la base 5.2, la puntuació assignada en aquest apartat serà de 5 punts.

Quan el percentatge obligatori establit en la base 5.2 s'incremente fins a un 10 %, la puntuació assignada en aquest apartat serà de 10 punts.

Quan el percentatge obligatori establit en la base 5.2 s'incremente entre un 11 i un 20 %, la puntuació assignada en aquest apartat serà de 20 punts.

Quan el percentatge obligatori establit en la base 5.2 s'incremente més d'un 20 %, la puntuació assignada en aquest apartat serà de 3 0 punts.

– Percentatge de la reducció de la jornada laboral plantejada en el Pla (màxim 20 punts). La ponderació d'aquest apartat s'estableix de la forma següent:

Quan el percentatge de reducció de jornada laboral proposat per l'empresa siga el mínim establit en la base 5.1 de la present ordre, la puntuació assignada en aquest apartat serà de 5 punts.

Quan el percentatge de reducció de jornada laboral proposat per l'empresa siga superior al mínim establit en la base 5.1 de la present ordre, la puntuació assignada en aquest apartat serà de 20 punts.



– Existència en l'empresa d'un departament o persona responsable de Recursos Humans, que s'encarregarà del desplegament i seguiment del programa (màxim 10 punts). La ponderació d'aquest apartat s'estableix de la forma següent:

Quan l'empresa compte amb una plantilla de menys de 10 persones treballadores, la puntuació assignada en aquest apartat serà de 10 punts.

Quan l'empresa compte amb una plantilla d'entre 10 i 49 persones treballadores, la puntuació assignada en aquest apartat serà de 7 punts.



Quan l'empresa compte amb una plantilla de més de 49 persones treballadores, la puntuació assignada en aquest apartat serà de 5 punts.

En cas d'empat a punts el criteri de concessió serà per ordre de registre d'entrada de la sol·licitud.

Quan l'informe de l'IVACE advertisca que el Pla proposat per l'empresa no acredita l'increment o la millora de la productivitat en aquesta, l'òrgan col·legiat haurà de proposar a l'òrgan concedent la desestimació de l'ajuda sol·licitada.



Base 11. Proposta de concessió

1. L'òrgan col·legiat establit en l'apartat 4 de la base anterior formularà proposta de concessió que elevarà a l'òrgan competent per a resoldre, juntament amb el seu informe d'avaluació de les sol·licituds.

2. La proposta de concessió haurà de contindre la relació de sol·licitants que compleixen els requisits exigits, indicant l'ordre de prelació que els haja correspost en aplicació dels criteris fixats en la base 10 d'aquesta ordre, i fent constar, igualment, la quantia de la subvenció proposada per a cadascun.



Base 12. Resolució i recursos

1. La competència per a resoldre sobre les sol·licituds presentades correspondrà a la persona titular de la Direcció General de Treball, Benestar i Seguretat Laboral.

2. La proposta de concessió es formularà per l'òrgan col·legiat determinat en l'apartat 4 de la base 10 de la present ordre, a través de l'òrgan instructor.

3. El termini màxim per a resoldre i notificar la resolució procedent serà de sis mesos a comptar des de l'endemà de la publicació de la corresponent convocatòria. Transcorregut aquest termini sense que s'haguera notificat resolució expressa, les empreses interessades podran entendre desestimades les seues sol·licituds per silenci administratiu, d'acord amb el que es preveu en l'article 25.5 de la Llei general de subvencions. Això, sense perjudici que subsistisca l'obligació legal de l'administració de resoldre expressament sobre la petició formulada. La resolució haurà de ser motivada.

4. Les resolucions que es dicten es notificaran a les empreses interessades en els termes previstos en la legislació vigent en matèria de procediment administratiu comú.

5. Als efectes previstos en els articles 18 i 20 de la LGS, es procedirà a la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana de les subvencions concedides, amb expressió de la convocatòria, el programa i crèdit al qual s'imputen, empresa beneficiària, quantitat concedida i finalitat de la subvenció, així com en la Base de Dades Nacional de Subvencions, en els termes previstos en les disposicions indicades.



6. Les resolucions de concessió o denegació de les ajudes esgotaran la via administrativa i, contra elles, podran interposar-se els recursos que establisca la pròpia resolució de concessió, conforme al que s'estableix en la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.





CAPÍTOL TERCER

Liquidació, justificació, control i seguiment de les subvencions



Base 13. Liquidació i pagament de l'ajuda

L'abonament de la subvenció anual s'efectuarà a les empreses beneficiàries de la manera següent:

– Una bestreta del 30 % de l'import de la subvenció anual en el termini d'un mes a partir de la data de notificació de la resolució de concessió, prèvia sol·licitud de l'empresa beneficiària i acompanyada de garantia o justificació de l'exoneració en els termes assenyalats en la base següent.

– El 70 % restant, a la finalització del termini d'un any des que es va iniciar el Pla de reducció de la jornada laboral i millora de la productivitat de l'empresa», una vegada s'haja justificat el compliment de la realització de l'acció subvencionada.



Base 14. Constitució de garanties

Quant al règim de garanties, s'estarà al que es disposa en l'article 171.5 de la Llei 1/2015, sense perjudici del que puguen disposar les lleis de pressupostos de la Generalitat per a cada exercici, amb vista a la seua exempció.

La constitució de la garantia o fiança per la bestreta del 30 % de l'import de la subvenció previst en la base precedent, es formalitzarà conforme al que es disposa en l'Ordre de 14 de febrer de 1986, de la Conselleria d'Economia i Hisenda (DOGV 07.03.1986).



Base 15. Justificació de les ajudes

La modalitat de justificació d'aquestes subvencions serà la de compte justificatiu previst en la Llei general de subvencions.

La justificació de la subvenció es realitzarà en la data que s'especifique en cada convocatòria i l'empresa beneficiària haurà de presentar una memòria d'actuació justificativa del compliment de les condicions imposades en la resolució de concessió de la subvenció, amb indicació de les activitats realitzades i dels resultats obtinguts, actuacions, persones treballadores que s'han beneficiat de la reducció de la jornada laboral, incidència l'increment de la productivitat de l'empresa, així com la plantilla de persones treballadores de l'empresa en el moment de la concessió de l'ajuda i en el moment de la seua justificació, acompanyant els documents justificatius que acrediten el compliment de l'indicat en la citada memòria d'actuació.



La Direcció General de Treball, Benestar i Seguretat Laboral haurà d'instar l'IVACE perquè acredite l'increment o millora de la productivitat empresarial, tal com establia el Pla de reducció de la jornada laboral i millora de la productivitat presentat per l'empresa i informat per l'IVACE, conforme al que s'estableix en la base 10.4 de la present ordre. Quan l'informe de l'IVACE advertisca que l'empresa no ha acreditat l'increment o la millora de la productivitat en aquesta, la Direcció General haurà de dictar resolució revocant la concessió de l'ajuda.





Base 16. Obligacions de les empreses beneficiàries de les ajudes

1. Les empreses que resulten beneficiàries d'aquestes subvencions tindran les obligacions establides amb caràcter general en l'article 14 de la LGS.

2. Amb caràcter específic seran obligacions de les empreses beneficiàries de la subvenció prevista en aquesta ordre, les següents:

a) Presentar la informació estadística sobre els resultats obtinguts per l'execució del pla que els siga requerida, per al seu seguiment i avaluació per la direcció general competent en matèria de treball.

b) Facilitar quants informes qualitatius i quantitatius se'ls sol·liciten per la direcció general competent en matèria de treball a fi de conéixer el desenvolupament del programa.

c) Cooperar amb la direcció general competent en matèria de treball per a facilitar el seguiment i avaluació del Pla presentat per l'empresa.



d) Facilitar a la direcció general competent en matèria de treball una memòria final sobre el desenvolupament del pla, d'acord amb els models o indicadors que per a això es determinen i en els terminis que s'establisquen en la resolució de concessió.



Base 17. Reintegrament de les ajudes concedides

1. Donaran lloc a l'obligació de reintegrar, totalment o parcialment, les quantitats percebudes anualment, així com l'exigència de l'interés de demora des de la data del pagament de la subvenció fins que s'acorde la idoneïtat del seu reintegrament, els casos contemplats en l'article 37 de la Llei 38/2003. En particular, escaurà el reintegrament total de l'ajuda en els supòsits següents:

a) Quan l'empresa incomplisca el compromís de reducció mínima del 20 per cent de la jornada en còmput setmanal durant l'any de la seua vigència, si la seua jornada ordinària de treball era prèviament de 40 hores setmanals.

b) Quan l'empresa incomplisca el compromís de reducció de la jornada a 32 hores setmanals, si la seua jornada ordinària de treball era prèviament inferior a 40 hores setmanals.

c) Quan en la fase de justificació de l'ajuda l'informe de l'IVACE advertisca que l'empresa no ha acreditat l'increment o la millora de la productivitat en aquesta.

2. En cas que l'empresa no haja fet la substitució assenyalada en el paràgraf tercer de la base 5 de la present ordre, s'aplicarà el criteri de proporcionalitat amb reintegrament parcial de l'ajuda concedida en funció del temps de manteniment que restara per completar, si l'extinció de la relació laboral de la persona treballadora s'haguera produït per baixa voluntària, discapacitat sobrevinguda, mort, o acomiadament disciplinari o per causes objectives no declarat improcedent.



3. El que es disposa en els apartats anteriors serà aplicable sense perjudici de la possible qualificació dels fets com a infracció administrativa i incoació del procediment sancionador, d'acord amb els articles 52 i següents de la Llei 38/2003, i els articles 173 i següents de la Llei 1/2015.



Base 18. Incidència pressupostària

L'execució del que es disposa en aquesta ordre no comportarà increment de la despesa pública, més enllà dels crèdits consignats a aquest efecte en els pressupostos de la Generalitat, dins del programa i línia adequats per a finançar els seus corresponents convocatòries.



Base 19. Dret de la competència

1. En el cas d'activitats que s'emmarquen en la producció primària de productes agrícoles, resultarà d'aplicació el Reglament (UE) 1408/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis en el sector agrícola (DOUE L352 de 24.12.2013), modificat pel Reglament (UE) 316/2019 de la Comissió, de 21 de febrer de 2019 (DOUE L51 de 22.02.2019).



De conformitat amb el que s'estableix en l'apartat 1 de l'art. 1 del citat Reglament (UE) 1408/2013, aquest Reglament d'ajudes de minimis en el sector agrari s'aplicarà a les ajudes concedides a les empreses del sector de la producció primària de productes agrícoles, amb excepció de les següents:

a) les ajudes l'import de les quals es fixe sobre la base del preu o la quantitat dels productes comercialitzats.

b) les ajudes a activitats relacionades amb l'exportació a tercers països o estats membres, en concret les ajudes directament vinculades a les quantitats exportades, a l'establiment i l'explotació d'una xarxa de distribució o a altres despeses corrents relacionades amb l'activitat exportadora.

c) les ajudes condicionades a la utilització de productes nacionals en lloc d'importats.

Per a la resta de les activitats (excloses la pesca i l'aqüicultura), resultarà d'aplicació el Reglament (UE) 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis (DOUE L352 de 24.12.2013), modificat pel Reglament (UE) 972/2020 de la Comissió, de 2 de juliol de 2020 (DOUE L215 de 07.07.2020).



De conformitat amb el que s'estableix en l'art. 1.1 del Reglament (UE) 1407/2013, el Reglament s'aplica a les ajudes concedides a les empreses de tots els sectors, amb excepció de:

a) les ajudes concedides a les empreses que operen en els sectors de la pesca i l'aqüicultura, regulats en el Reglament (CE) núm. 104/2000, del Consell.

b) les ajudes concedides a les empreses dedicades a la producció primària de productes agrícoles.

c) les ajudes concedides a les empreses que operen en el sector de la transformació i comercialització dels productes agrícoles, en els casos següents:

i) quan l'import de l'ajuda es determine en funció del preu o de la quantitat de productes d'aquest tipus, adquirits a productors primaris o comercialitzats per les empreses interessades.

ii) quan l'ajuda estiga supeditada al fet que una part o la seua totalitat es repercutisca en als productors primaris.

d) les ajudes a activitats relacionades amb l'exportació a tercers països o estats membres, és a dir, les ajudes directament vinculades a les quantitats exportades, a l'establiment i l'explotació d'una xarxa de distribució o a altres despeses corrents vinculades a l'activitat exportadora.



e) les ajudes condicionades a la utilització de productes nacionals en lloc d'importats.

2. En aplicació de la normativa indicada en el punt anterior, l'import total de les ajudes de minimis concedides a una única empresa dedicada a la producció primària de productes agrícoles no excedirà de 20.000 euros durant qualsevol període de tres exercicis fiscals. L'import acumulat de les ajudes de minimis concedides per Espanya a empreses actives en la producció primària de productes agrícoles, durant un període qualsevol de tres exercicis fiscals, no excedirà del topall nacional de 592.962.542 euros indicat en l'annex del Reglament (UE) 1408/2013, de la Comissió. En la resta dels casos, l'import total de les ajudes de minimis concedides a una única empresa no excedirà de 200.000 euros; no obstant això, si l'activitat consisteix en operacions de transport de mercaderies per carretera, aquest límit se situa en 100.000 euros.





Base 20. Incompatibilitat i acumulació d'ajudes

1. Amb independència de la seua subjecció al Reglament (UE) 1408/2013 de la Comissió o al Reglament (UE) 1407/2013 de la Comissió, aquestes ajudes són incompatibles amb qualsevol altra per al mateix fet subvencionable.

2. Atés que la Conselleria no pot garantir que en aquestes ajudes la producció primària de productes agrícoles no es beneficiaria de les ajudes de minimis concedides conformement al Reglament (UE) 1407/2013 de la Comissió, si l'empresa beneficiària opera tant en el sector de la producció primària de productes agrícoles com en un o més sectors, o desenvolupa altres activitats incloses en l'àmbit d'aplicació del Reglament (UE) 1407/2013, de la Comissió, no resultarà possible acumular les ajudes subjectes al Reglament (UE) 1408/2013 de la Comissió, amb altres ajudes subjectes al Reglament (UE) 1407/2013 de la Comissió.



3. Atés que la Conselleria no pot garantir que en aquestes ajudes la producció primària de productes agrícoles no es beneficiaria de les ajudes de minimis concedides conformement al Reglament (UE) núm. 717/2014 de la Comissió, de 27 de juny de 2014, si l'empresa beneficiària opera tant en el sector de la producció primària de productes agrícoles com en els sectors de la pesca i l'aqüicultura, no resultarà possible acumular les ajudes subjectes al Reglament (UE) 1408/2013 de la Comissió, amb altres ajudes subjectes al Reglament (CE) número 875/2007, de la Comissió.

4. En el cas de subjecció al Reglament (UE) 1407/2013 de la Comissió, les ajudes podran acumular-se amb les ajudes de minimis concedides conformement al Reglament (UE) 360/2012 de la Comissió, fins al límit màxim establit en aquest últim Reglament. Podran acumular-se amb ajudes de minimis concedides conformement a altres reglaments de minimis (amb l'excepció de l'indicat en els apartats 2 i 3) fins al límit màxim pertinent que s'estableix en l'apartat 2 de l'article 3 del Reglament (UE) 1407/2013 de la Comissió.

5. Les ajudes de minimis concedides conformement al Reglament (UE) 1407/2013 de la Comissió, no s'acumularan amb cap ajuda estatal en relació amb les mateixes despeses subvencionables o amb ajuda estatal per a la mateixa mesura de finançament de risc, si aquesta acumulació excedira de la intensitat d'ajuda o de l'import d'ajudes superior corresponent fixat, en les circumstàncies concretes de cada cas, per un reglament d'exempció per categories o una decisió adoptats per la Comissió. Les ajudes de minimis que no es concedisquen per a costos subvencionables específics, ni puguen atribuir-se a costos subvencionables específics, podran acumular-se amb altres ajudes estatals concedides en virtut d'un reglament d'exempció per categories o d'una decisió adoptats per la Comissió. A l'efecte, aquesta convocatòria requereix la presentació d'una declaració responsable tant per a les ajudes concedides conformement al Reglament (UE) 1407/2013, com per a les concedides conformement al Reglament (UE) 1408/2013.



Base 21. Habilitació competencial

1.. Es faculta la persona titular de la direcció general competent en matèria de treball perquè dicte les resolucions i instruccions que es consideren oportunes per al desenvolupament i aplicació del que es disposa en la present ordre, i s'hi delega la resolució d'incidències que puguen produir-se amb posterioritat a la resolució de les ajudes, inclosos els errors materials, aritmètics o de fet.

2. Es delega expressament en la persona titular de la direcció general competent en matèria de treball la convocatòria anual de les subvencions reflectides en la present ordre. Les resolucions que puguen dictar-se seran publicades en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.





Base 22. Règim jurídic

La present ordre es dicta de conformitat amb el que es disposa en el títol X de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions; en els preceptes declarats bàsics de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, del Reglament que la desenvolupa aprovat per Reial decret 887/2006, de 21 de juliol; així com en la resta de normativa comunitària, estatal i autonòmica que hi resulte d'aplicació.



Base 23. Tractament de dades de caràcter personal

1. La gestió de les ajudes previstes en les presents bases comporta el tractament de dades de caràcter personal relatives a representants, havent de complir-se amb les mesures i garanties regulades en la normativa en matèria de protecció de dades, especialment el Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques quant al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades; i en la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals.

2. En el disseny de la sol·licitud, dels formularis, de l'aportació documental, en les publicacions i altres actes administratius hauran de tindre's en compte els principis de protecció de dades. En concret, les dades personals seran adequades, pertinents i limitades al necessari en relació amb els fins per als quals són tractades.

3. En la convocatòria s'inclourà la informació que ha de facilitar-se a les persones interessades en relació amb les seues dades de caràcter personal, de conformitat amb el que es preveu en els articles 13 i 14 del Reglament (UE) 2016/679, i en l'article 11 de la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre. Quan la persona sol·licitant, o el seu representant legal, aporte dades de caràcter personal de terceres persones en el procediment administratiu, tindrà l'obligació d'informar-les dels aspectes següents:

– La comunicació d'aquestes dades a l'administració per al seu tractament en l'àmbit de les seues competències i d'acord amb els fins del procediment.

– La possibilitat que l'administració realitze consultes relacionades amb les seues dades per a comprovar-ne, entre altres extrems, la veracitat. Si aquesta consulta requereix autorització legal per part de les persones les dades de les quals es consulten, la persona sol·licitant, o el seu representant legal, haurà d'haver recaptat aquesta autorització, que estarà disponible a requeriment de l'administració en qualsevol moment.

– La possibilitat i manera d'exercir els drets d'accés, rectificació, supressió, limitació del tractament o oposició que li assisteixen en relació amb el tractament de les seues dades personals.



Base 24. Verificació de dades

1. D'acord amb el que s'estableix en la disposició addicional octava de la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals; i en l'article 4 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, l'òrgan gestor podrà verificar aquelles dades manifestades per les persones interessades amb la finalitat de comprovar-ne l'exactitud.



2. La potestat de verificació inclou verificar la identitat de la persona sol·licitant o, si fa el cas, del seu representant legal i consultar les dades següents que consten en la Base de Dades Nacional de Subvencions (BDNS): les subvencions i ajudes que li han sigut concedides, incloses aquelles a les quals se'ls aplica la regla de minimis, i que la persona sol·licitant no està inhabilitada per a percebre subvencions.



Base 25. Transparència

1. Les entitats beneficiàries de la subvenció, en aplicació de l'article 3 de la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern; de l'article 4 de la Llei 1/2022, de 13 d'abril, de transparència i bon govern de la Comunitat Valenciana; i de l'article 3 del Decret 105/2017, de 28 de juliol, del Consell, pel qual es desenvolupa la Llei 2/2015, de 2 d'abril (DOGV 8118, 01.09.2017), hauran de complir, les obligacions següents en matèria de publicitat activa, sense perjudici de les obligacions establides en l'article 14 de la LGS i altra legislació aplicable:

a) En el cas d'entitats que perceben durant el període d'un any ajudes o subvencions públiques en una quantia superior a 50.000 euros o quan, almenys, el 40 % del total dels seus ingressos anuals tinguen caràcter d'ajuda o subvenció pública, sempre que suposen com a mínim la quantitat de 5.000 euros, haurà de complir les obligacions de publicitat activa recollides en el capítol II del títol I de la Llei 19/2013, de 9 de desembre.

b) Sense perjudici de l'anterior, en el cas de percebre, durant el període d'un any, ajudes o subvencions, de l'administració autonòmica o de qualsevol altra entitat enumerada en l'article 3 de la Llei 1/2022, de 13 d'abril, per import superior a 10.000 euros, haurà de donar-ne l'adequada publicitat, indicant almenys l'entitat pública concedent, l'import rebut i el programa, activitat, inversió o actuació subvencionada.



2. La difusió de la informació que estableix aquesta base s'ha de realitzar a través de la pàgina web de l'entitat, o bé a través de la plataforma TEP – Transparència Entitats Privades, de GVA Oberta, a la qual es pot accedir en: https://gvaoberta.gva.es/es/tep



Base 26. Inici dels efectes

La present ordre produirà efectes des del dia de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, i estendrà la seua eficàcia temporal a la vigència del pla estratègic de subvencions de la Conselleria que es trobe en vigor en el moment de realitzar-se cada convocatòria.



València, 16 de juny de 2022



El conseller d'Economia Sostenible,

Sectors Productius, Comerç i Treball,

RAFAEL CLIMENT GONZÁLEZ

Mapa web