Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE 5/2022, de 23 de juny, de la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, per la qual s'aproven les bases reguladores i la convocatòria per al 2022 de les subvencions per a l'adquisició i millora d'habitatges del programa d'increment del parc públic d'habitatges finançat pel Pla estatal per a l'accés a l'habitatge 2022-2025



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 9372 de 30.06.2022
Número identificador:  2022/6051
Referència Base de Dades:  005908/2022
 



ORDRE 5/2022, de 23 de juny, de la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, per la qual s'aproven les bases reguladores i la convocatòria per al 2022 de les subvencions per a l'adquisició i millora d'habitatges del programa d'increment del parc públic d'habitatges finançat pel Pla estatal per a l'accés a l'habitatge 2022-2025 (Pla Adha). [2022/6051]



Dins de les seues polítiques, la Generalitat està prenent mesures per a implantar línies d'ajudes que donen resposta a la situació d'emergència residencial existent, a fi de garantir que tothom tinga accés a un habitatge assequible, digne i adequat, d'acord amb el dret reconegut en l'article 2 de la Llei 2/2017, de 3 de febrer, per la funció social de l'habitatge de la Comunitat Valenciana. Així mateix, amb l'objectiu d'accelerar l'ampliació de solucions residencials per a satisfer en el menor temps possible les demandes socials en règim de lloguer, la Generalitat està activant tots els mecanismes legals que es troben al seu abast per a l'adquisició d'habitatges.



En el marc d'un model avançat de descentralització en les polítiques d'habitatge, de col·laboració entre institucions i suport mutu, i amb l'objectiu d'incentivar que els municipis participen activament d'aquestes, es considera oportú donar suport financerament a les entitats locals, amb la finalitat que puguen adquirir habitatges per a crear o ampliar els seus parcs públics a través de qualsevol mecanisme legal; d'entre aquests destaca el recollit en el Decret llei 6/2020, de 5 de juny, del Consell, per a l'ampliació d'habitatge públic a la Comunitat Valenciana mitjançant els drets de tanteig i retracte, que preveu la cessió d'aquests drets d'adquisició preferent a favor de les entitats locals. Així, ja durant l'any passat 2021, la conselleria competent en matèria d'habitatge va concedir amb càrrec a fons autonòmics subvencions a entitats locals per a l'adquisició d'habitatges a través del denominat Pla Adha.



Per part seua, el Govern d'Espanya va aprovar recentment el Reial decret 42/2022, de 18 de gener, pel qual es regula el Bo Lloguer Jove i el Pla estatal per a l'accés a l'habitatge 2022-2025. En aquest, s'incorpora un programa d'increment del parc públic d'habitatges, similar al Pla Adha, a fi d'augmentar aquest parc amb la major immediatesa possible, mitjançant la concessió d'ajudes de fins al 60 % del cost per a l'adquisició d'habitatges. Addicionalment, i en el cas de ser necessàries obres de rehabilitació, accessibilitat o adequació, es podrà rebre una ajuda de fins a 6.000 euros per habitatge per a aquestes obres amb la qual es podran sufragar fins al 75 % d'aquestes. L'objectiu de l'esmentat Pla estatal és que aquests habitatges adquirits passen a engrossir el parc públic i es destinen al lloguer o cessió d'ús durant un termini mínim de 50 anys, amb determinació d'una renda o preu de cessió en ús màxim.



No obstant això, la Generalitat, dins de la seua estratègia per al foment de l'accés i gaudi de l'habitatge, així com per a contribuir a la creació d'un mercat del lloguer més ampli que l'actual, cerca una major efectivitat de les ajudes estatals. Atés el bon acolliment del Pla Adha 2021, per a aquest any 2022 i de manera complementària a les ajudes del Ministeri contemplades en el Pla estatal, s'afigen ajudes amb càrrec a la Generalitat per a finançar fins al 100 % del cost de l'adquisició i millora d'habitatges per a l'increment del parc públic d'habitatges, sempre que es cedisquen en ús o destinen a l'arrendament durant un termini mínim de 50 anys. Els habitatges subvencionats seran destinats a fins socials, i s'adjudicaran a persones físiques que es troben inscrites en els registres de demandants d'habitatge autonòmic i/o municipal.



Així, amb aquesta ordre s'estableixen per la conselleria competent en matèria d'habitatge les bases reguladores per a la concessió d'ajudes dirigides especialment a entitats locals, per a l'adquisició i millora d'habitatges que es destinen al lloguer o cessió en ús, mitjançant un procediment obert i en règim de concurrència competitiva, en desenvolupament del programa 6 del Pla estatal per a l'accés a l'habitatge 2022-2025. D'aquesta manera es compleix el que es disposa en la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, relativa a les bases reguladores de la concessió de subvencions.

El procediment de concessió de les ajudes, en règim de concurrència competitiva, disposa com a criteri objectiu únic d'atorgament de la subvenció el del moment de presentació de sol·licituds, en aplicació de l'article 165.2.f) de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions. Aquesta circumstància excepcional queda justificada per la mateixa incertesa dels procediments d'adquisició plantejats, on no és possible conéixer les comunicacions que puguen rebre les administracions locals per a valorar l'exercici de les adquisicions preferents (en nombre, característiques i import), ni conéixer a priori els casos d'emergència residencial que poden necessitar resoldre mitjançant l'adquisició directa d'immobles. A més de les exigències legals quant als ajustats terminis d'actuació en tots dos casos.



Aquestes ajudes estan compreses en el Pla estratègic de subvencions per al període 2020-2023 aprovat per la Resolució d'11 de maig de 2020, de la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, i modificat per les resolucions de 21 de maig de 2021 i de 17 de març de 2022, de la Sotssecretaria de la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica; queden normats, a més, els mètodes de control per a la comprovació del compliment de les obligacions inherents a atorgament de les subvencions, segons el que es disposa en els articles 164 i 169.3 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.

En el procés d'elaboració d'aquesta ordre d'acord amb l'esmentat article 165 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, ha emés informe l'Advocacia de la Generalitat i la Intervenció Delegada de la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica i s'han realitzat els tràmits adequats pertinents. Així mateix, la present ordre recull les bases que han de regir la concessió de les subvencions, que es regiran pel procediment de concurrència competitiva, i entre altres aspectes, els relatius als objectius, les característiques de les ajudes, l'àmbit territorial, els beneficiaris, els requisits i el procediment de gestió de les ajudes.

Serà competent per a dictar la present ordre el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, d'acord amb el que s'estableix en el Decret 240/2019, de 25 d'octubre, del Consell, d'aprovació del Reglament orgànic i funcional de la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica.



En virtut del que antecedeix, complits els tràmits procedimentals oportuns, vistes la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, el Decret 105/2019, de 5 de juliol, del Consell, pel qual estableix l'estructura orgànica bàsica de la Presidència i de les conselleries de la Generalitat, el Decret 240/2019, de 25 d'octubre, del Consell, d'aprovació del Reglament orgànic i funcional de la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica i altres normes de general i pertinent aplicació, ordene:





Primer

Aprovar les bases reguladores de la concessió de subvencions per a l'adquisició i millora d'habitatges del programa d'increment del parc públic d'habitatges del Pla estatal per a l'accés a l'habitatge 2022-2025 amb el següent tenor:



Base primera. Objecte

1. Les presents bases reguladores tenen com a objecte regular, mitjançant procediment obert i en règim de concurrència competitiva, la concessió de subvencions a administracions públiques, els seus organismes públics i altres entitats de dret públic, així com les seues empreses públiques, publicoprivades i societats mercantils participades majoritàriament per aquestes administracions públiques en almenys el 50 per cent del capital, per a l'adquisició i millora, si és el cas, d'habitatges per a la creació i/o ampliació dels patrimonis públics d'habitatge, en desenvolupament del programa 6 del Pla estatal per a l'accés a l'habitatge 2022-2025.

2. El programa d'increment del parc públic d'habitatge té com a objectiu incrementar el parc públic mitjançant l'adquisició d'habitatges de manera individualitzada o en bloc per a ser destinats al lloguer o cessió d'ús durant un termini mínim de 50 anys, amb determinació d'una renda o preu de cessió en ús màxim. Addicionalment i en el cas de ser necessàries obres d'habitabilitat, accessibilitat o adequació d'aquests habitatges, podran rebre una ajuda per a emprendre-les. Amb això es pretén, fonamentalment, que les entitats locals augmenten el seu parc públic d'habitatge per a atendre les situacions d'emergència residencial i que l'increment de l'oferta d'aquest tipus d'habitatge modere els preus del lloguer per a tota la ciutadania.



3. Es podrà incrementar la quantia aportada pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana amb càrrec a fons de la Generalitat Valenciana fins a esgotar la seua disponibilitat pressupostària, per a finançar fins al 100 % del cost per a l'adquisició d'habitatges per part de les entitats locals.

4. Les adquisicions podran realitzar-se tant per concurs públic com per adquisició directa en tots aquells supòsits legalment previstos, d'acord amb el que s'estableix en l'article 40 i la disposició addicional 3a de la Llei 14/2003, de 10 d'abril, de patrimoni de la Generalitat Valenciana, així com per qualsevol altre mecanisme previst en la llei. Així mateix, podran realitzar les adquisicions mitjançant el procediment de tanteig i retracte aquelles entitats locals que hagen subscrit el corresponent conveni amb la Generalitat, en el marc de col·laboració establit en el Decret llei 6/2020, de 5 de juny, del Consell, per a l'ampliació d'habitatge públic a la Comunitat Valenciana mitjançant els drets de tanteig i retracte.



Base segona. Despeses subvencionables

1. Seran subvencionables les despeses relatives a:

a) El preu d'adquisició dels habitatges i els seus annexos, si és el cas, o edificis d'habitatges.

b) La contractació, si és el cas, de serveis de taxació, assessoria, mediació i gestoria immobiliària.

c) Despeses inherents a l'adquisició, en particular, l'Impost sobre el Valor Afegit, l'Impost sobre Actes Jurídics Documentats o l'Impost sobre les Transmissions Patrimonials i les despeses notarials i registrals.



d) Les obres d'habitabilitat, accessibilitat o adequació que siga necessari realitzar en els habitatges o edificis adquirits, incloses les despeses professionals i tributs que origine l'execució de les obres.

2. Podran subvencionar-se les adquisicions formalitzades entre el 10 de novembre de 2021 i el 7 d'octubre de 2022, així com les obres de millora efectivament realitzades en aquest període de temps.

3. En cap cas es consideraran despeses subvencionables els impostos indirectes quan siguen susceptibles de recuperació o compensació, segons el que es disposa en l'article 31.8 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.



Base tercera. Entitats beneficiàries

1. Podran ser beneficiàries les administracions públiques, els seus organismes públics i altres entitats de dret públic, així com les seues empreses públiques, publicoprivades i societats mercantils participades majoritàriament per 2. En cas d'adquisició per tanteig i retracte, podran ser beneficiàries les entitats descrites en l'anterior punt 1 que tinguen subscrit amb la Generalitat un conveni de cessió dels drets de tanteig i retracte, de conformitat amb l'article 8 del Decret llei 6/2020, de 5 de juny, del Consell, per a l'ampliació d'habitatge públic a la Comunitat Valenciana mitjançant els drets de tanteig i retracte.





Base quarta. Característiques dels habitatges o edificis objecte del programa d'ajudes

1. Els habitatges o edificis d'habitatges que s'adquirisquen deuran:

a) Estar situats en sòl urbà segons el planejament municipal, ser conformes amb l'ordenació urbanística i no estar sotmesos a cap procediment de restauració de la legalitat urbanística.

b) Complir les condicions de qualitat, habitabilitat i accessibilitat segons la normativa d'aplicació o, si no és possible, ser susceptibles d'adequació per al seu compliment. En cas de no estar en condicions de ser habitats, podran finançar-se les obres d'habitabilitat, adequació o accessibilitat amb les ajudes per a la millora d'habitatges regulats en aquestes bases.

2. En el cas d'adquirir habitatges de forma individualitzada, els garatges i trasters d'aquests habitatges només podran incloure's en les ajudes si consten com a annexos vinculats a l'habitatge en el Registre de la Propietat.



Base cinquena. Quantia de les ajudes

Els criteris per a la determinació de la quantia individualitzada de les ajudes serà la següent:

1. Respecte de les adquisicions d'habitatges:

a) En cas d'habitatges individualitzats i els seus annexos: la quantia màxima de la subvenció serà el 100 % del preu d'adquisició de l'habitatge i els seus annexos, amb els límits de preu màxim per habitatge establits per als habitatges protegits de règim general en la disposició transitòria segona del Decret 191/2013, de 20 de desembre, del Consell, pel qual es modifiquen determinats preceptes del Decret 90/2009, de 26 de juny, del Consell, pel qual es va aprovar el Reglament d'habitatges de protecció pública, o normativa que el substituïsca.

b) En el cas d'edificis complets: l'import a subvencionar serà com a màxim mil dos-cents seixanta euros per metre quadrat construït (1.260 €/m² construït) segons consten en el Cadastre i fins a un màxim d'un milió dos-cents seixanta mil euros (1.260.000 €).

2. Respecte d'altres despeses associades a l'adquisició:

a) La contractació de serveis de taxació, assessoria, mediació o gestoria immobiliària contractada per l'entitat adquirent, fins a un màxim del 3 % del valor d'adquisició de l'immoble (impostos, despeses notarials i registrals excloses) i amb un import màxim de vint mil euros (20.000 euros).

b) Despeses inherents a l'adquisició, fins a un màxim d'1,5 % del valor d'adquisició de l'immoble (impostos exclosos) i amb un import màxim de quinze mil euros (15.000 euros).

3. Serà finançat amb fons procedents del Ministeri fins al 60 % del preu o cost d'adquisició d'habitatges, inclosos tributs, despeses de notaria i registre i qualsevol altra despesa inherent a l'adquisició. Aquest finançament podrà ser incrementat amb fons de la Generalitat fins a arribar al 100 % del preu d'adquisició i despeses associades, en tot cas respectant els límits establits en els apartats 1 i 2, i fins a esgotar disponibilitat pressupostària.

4. Addicionalment i en el cas de ser necessàries obres d'habitabilitat, accessibilitat o adequació podran rebre una ajuda amb fons procedents del Ministeri de fins a 6.000 euros per habitatge per a aquestes obres amb la qual podran sufragar fins al 75 % d'aquestes, incloses despeses professionals i tributs sempre que consten degudament acreditats. Aquest finançament podrà ser incrementat amb fons de la Generalitat fins a arribar a 8.000 euros per habitatge, amb els quals es podran sufragar fins al 100 % del cost de l'obra i despeses associades, i fins a esgotar disponibilitat pressupostària.



Base sisena. Compatibilitat amb altres ajudes

Les subvencions d'aquest programa seran compatibles amb qualssevol altres ajudes públiques per al mateix objecte sempre que el seu import no supere el cost total de l'actuació subvencionada.



Base setena. Sol·licituds i termini de presentació

Les sol·licituds es presentaran per les persones interessades en el Registre de la Conselleria, a través de mitjans electrònics, en model normalitzat, i estaran signades electrònicament, mitjançant signatura electrònica avançada basada en un certificat reconegut, pel seu representant legal.



Base huitena. Documentació complementària

1. Les sol·licituds s'acompanyaran de la següent documentació:

a) Dades de l'administració local o entitat del sector públic sol·licitant.

b) Dades identificatives del representant legal.

c) Model de domiciliació bancària degudament emplenat, on es designarà el compte en el qual es realitzarà l'ingrés de les ajudes.

d) Compromís de destinar els habitatges a arrendament o cessió d'ús amb finalitats socials durant un termini mínim de 50 anys, que haurà de constar en nota marginal en el Registre de la Propietat. Aquesta inscripció en el registre haurà de realitzar-se en el termini màxim de 6 mesos des de la formalització de l'adquisició.

e) Certificat de la secretaria municipal de l'acord d'adquisició dels habitatges per l'òrgan competent, que incloga el procediment seguit i les característiques bàsiques dels habitatges quant a titularitat, dades cadastrals i registrals.

f) Informe de la Intervenció municipal en el qual s'indique el preu d'adquisició dels habitatges i els seus annexos o edificis d'habitatges, així com les despeses subvencionables. Així mateix, indicarà el preu de taxació dels habitatges o edificis d'habitatges, que haurà de resultar igual o superior al preu d'adquisició. En el cas d'adquirir edificis complets, la taxació haurà de contindre, de manera individualitzada, el preu de cada finca registral inclosa en aquest: habitatges, locals comercials, garatges, trasters o qualsevol altre que puga ser adquirit de manera individual.

2. Addicionalment, en el cas que haja sigut necessari realitzar obres de millora i es vulga optar a l'ajuda per a finançar-les, s'haurà d'aportar com a documentació complementària un informe del tècnic municipal sobre la necessitat de la intervenció per a l'adequació de l'habitatge/edifici que incloga l'estimació del cost de les obres d'habitabilitat, accessibilitat o adequació que siguen necessàries realitzar, incloses les despeses professionals i tributs que origine l'execució d'aquestes obres.



3. En el supòsit d'adquisició dels habitatges amb anterioritat a la data de convocatòria haurà de presentar-se, a més, el compte justificatiu regulat en la base tretzena.



Base novena. Esmena de la sol·licitud

Si la sol·licitud no compleix els requisits exigits en la convocatòria, es requerirà l'interessat perquè, en un termini de deu dies, esmene la falta o acompanye els documents preceptius, amb indicació que, si així no ho fa, se'l tindrà per desistit de la seua petició, amb resolució prèvia.





Base desena. Criteris de valoració de les propostes

Per a determinar la prioritat de les sol·licituds presentades, l'únic criteri objectiu per al procediment de concessió serà el del moment de presentació de sol·licituds, conforme a l'excepció contemplada en l'article 165.2.f) de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, fins a esgotar la dotació pressupostària de la convocatòria. A aquest efecte, es considerarà com a data de presentació de la sol·licitud aquella en la qual es dispose de la documentació completa o en la qual haja sigut realitzada, si és el cas, l'esmena de la sol·licitud.



Base onzena. Tramitació, instrucció i resolució de les ajudes



1. La persona titular de la direcció general competent en matèria d'habitatge i regeneració urbana resoldrà la concessió de l'ajuda sol·licitada, a proposta de l'òrgan instructor col·legiat que elaborarà la corresponent proposta de concessió o denegació de les ajudes i determinació de les seues quanties.

L'òrgan instructor estarà integrat per la persona titular de la Subdirecció General d'Habitatge i Regeneració Urbana i dues persones designades per la direcció general entre el personal funcionari d'aqueixa mateixa direcció general, actuant com a secretària de l'òrgan col·legiat una persona adscrita al servei tramitador de les ajudes.

Per a garantir que existisca una presència paritària de dones i homes, els membres de l'òrgan col·legiat podran delegar en les persones que estimen oportú, si és el cas, en compliment de l'article 10 de la Llei 9/2003, de 2 d'abril, per a la igualtat entre dones i homes.

2. Les resolucions de concessió de les ajudes seran publicades en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

3. El termini màxim per a resoldre i notificar la resolució serà de sis mesos comptats des de l'endemà de la publicació de la convocatòria i posarà fi a la via administrativa. Transcorregut aquest termini sense que s'haja dictat i notificat una resolució expressa, les entitats sol·licitants podran entendre desestimada la seua sol·licitud.

4. Les entitats beneficiàries d'ajudes dels programes estaran obligades a comunicar immediatament, fins i tot durant la tramitació de la sol·licitud, a la Direcció General d'Habitatge i Regeneració Urbana, qualsevol modificació de les condicions que puguen motivar o hagueren motivat aquest reconeixement i que poguera determinar la pèrdua sobrevinguda del dret a l'ajuda. La no comunicació d'aquestes modificacions serà causa suficient per a l'inici d'un expedient de reintegrament de les quantitats que pogueren haver-se cobrat indegudament. A aquest efecte, s'estableixen 10 dies per a la comunicació del canvi de condicions des que aquestes han tingut lloc. Aquesta comunicació podrà realitzar-se per les vies legalment establides en la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.



5. Serà un supòsit de pèrdua del dret al cobrament de la subvenció i de reintegrament d'aquesta que la subvenció siga destinada a la realització d'una activitat o al compliment d'una finalitat prohibida en el títol VI de la Llei 14/2017, de 10 de novembre, de la Generalitat, de memòria democràtica i per la convivència de la Comunitat Valenciana, de conformitat amb l'article 41 d'aquesta llei.



Base dotzena. Obligacions i responsabilitats

1. Les entitats beneficiàries estan obligades a:

a) Inscriure el compromís de destí dels habitatges adquirits a arrendament o cessió d'ús amb finalitats socials durant un termini mínim de 50 anys en nota marginal en el Registre de la Propietat. Aquesta inscripció en el registre haurà de realitzar-se en el termini màxim de 6 mesos des de la formalització de l'adquisició. Per a poder alliberar l'habitatge l'entitat beneficiària haurà de retornar la totalitat de l'ajuda concedida incrementada amb els interessos legals generats des del moment de la concessió de l'ajuda.

b) Les rendes anuals de les persones arrendatàries o cessionàries a les que s'adjudiquen els habitatges adquirits no podran superar 3 vegades l'IPREM en el moment de la subscripció del corresponent contracte d'arrendament o de cessió d'ús, incloent les rendes de totes les persones que constituïsquen la unitat de convivència.

c) El preu del lloguer o de la cessió en ús dels habitatges no podrà superar l'import de 5 euros mensuals per metre quadrat de superfície útil d'habitatge durant el primer any de contracte d'arrendament o cessió en ús, a comptar des de la subscripció d'aquest. A aquest import se li podrà afegir, si és el cas, un 60 % d'aquesta quantia per metre quadrat de superfície útil de plaça de garatge, de traster o de qualsevol altra superfície addicional annexa a l'habitatge, sense inclusió, en cap cas, de superfícies d'elements comuns. Aquest llindar de preu serà actualitzat anualment conforme a l'IPC.

d) Controlar que els arrendataris complisquen els requisits establits en les presents bases, sense perjudici del que es disposa en la llei d'arrendaments urbans. La inobservança d'aquesta exigència comportarà la devolució de les ajudes rebudes incrementada amb els interessos legals generats des del moment de la concessió de l'ajuda.

e) Facilitar qualsevol document, informació o inspecció que la direcció general competent en matèria d'habitatge considere necessari per al control del compliment dels fins previstos.

f) Sotmetre's a qualsevol actuació de control financer que corresponga a la Intervenció de la Generalitat, en relació amb les ajudes i subvencions concedides.

g) Comunicar l'obtenció d'altres subvencions o ajudes per a la mateixa finalitat, procedents de qualsevol administració o ens públics o privats, nacionals o internacionals.

h) Estar al corrent en el compliment de les seues obligacions tributàries i amb la Seguretat Social.

i) Donar l'adequada publicitat del caràcter estatal i autonòmic del finançament en les seues comunicacions dirigides als mitjans d'informació, incloent de manera visible la participació del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, acompanyant la llegenda «Govern d'Espanya» al costat de la de la «Generalitat». En particular, aquesta informació constarà en els cartells exteriors descriptius de les obres, en els quals figurarà, a més, l'import de la subvenció aportada pel ministeri, amb una tipografia i grandària igual a les emprades per a referir-se a la participació de la comunitat autònoma. En el cas d'instal·lació de plaques commemoratives permanents, aquestes inclouran la referència al finançament amb càrrec a fons de la Generalitat i del Pla estatal per a l'accés a l'habitatge 2022-2025.

j) En cas que existisquen, per al cobrament de les ajudes, s'haurà de procedir a la retirada d'escuts, plaques i altres objectes que continguen simbologia de la revolta militar, de la Guerra Civil i de la Dictadura, llevat que concórreguen raons artístiques, arquitectòniques o artisticoreligioses protegides per la llei, de conformitat amb l'article 15 de la Llei 52/2007, de 26 de desembre, per la qual es reconeixen i amplien drets i s'estableixen mesures en favor dels qui van patir persecució o violència durant la Guerra Civil i la Dictadura, i de conformitat amb l'article 39 de la Llei 14/2017, de 10 de novembre, de la Generalitat, de memòria democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana.



2. Atés el que s'estableix en l'article 171.5.a) de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, els beneficiaris de la subvenció estaran exonerats de la constitució de garanties establida en l'article 171.2 de l'esmentada llei, quan es tracte d'administracions públiques de caràcter territorial i els seus organismes públics vinculats o dependents. No ho estaran les seues societats mercantils i/o fundacions, llevat que siguen integrants del sector públic de la Generalitat. De conformitat amb el que s'estableix en article 17.3.k de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, així com en els articles 43, 45 i 46 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, i 171.2 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, per a poder percebre abonaments corresponents a bestretes o a pagaments parcials o a compte, quan no s'estiga exempt, serà necessari que el beneficiari haja constituït la corresponent garantia que respondrà de l'import d'aquests pagaments i dels interessos de demora.





Base tretzena. Justificació de la subvenció

1. La justificació de la subvenció es realitzarà fins al 10 de novembre del 2022, inclusivament, segons el tràmit normalitzat publicat en la web de la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica.

2. Les entitats beneficiàries hauran de presentar el compte justificatiu sobre la base de l'article 72 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

3. Aquesta documentació serà posada a la disposició de la direcció general competent en matèria d'habitatge i regeneració urbana, per a les verificacions i comprovacions que aquesta estime procedent realitzar en qualsevol moment, i inclourà:

a) Informe de la Intervenció en què s'incloga:

– Una relació classificada de les despeses de l'adquisició, amb identificació del creditor i del document, el seu import, data d'emissió i, si és el cas, data de pagament. En cas que la subvenció s'atorgue conformement a un pressupost, s'indicaran les desviacions esdevingudes.

– Les factures o documents de valor probatori equivalent incorporats en la relació a què es fa referència en el paràgraf anterior i, si és el cas, la documentació acreditativa del pagament.

– La taxació dels habitatges per un tècnic municipal competent o per certificat d'un taxador independent degudament acreditat i inscrit en el corresponent registre oficial, validada pels serveis municipals.



– Quan les activitats hagen sigut finançades, a més d'amb la subvenció, amb fons propis o altres subvencions o recursos, haurà d'acreditar-se en la justificació l'import, procedència i aplicació de tals fons a les activitats subvencionades.

b) Còpia de l'escriptura d'adquisició.

c) Testimoniatge fotogràfic dels habitatges adquirits i els seus annexos.

4. Addicionalment, en el cas que haja sigut necessari realitzar obres de millora i es vulga optar a l'ajuda per a finançar-les, s'haurà d'aportar com a documentació complementària:

a) Informe del tècnic municipal de la necessitat de la intervenció per a l'adequació de l'habitatge/edifici que incloga l'estimació del cost de les obres d'habitabilitat, accessibilitat o adequació que siguen necessàries realitzar, incloses les despeses professionals i tributs que origine l'execució d'aquestes obres.

b) Memòria tècnica o projecte, si és el cas, pressupost d'obres, aprovació de la despesa i factures corresponents, conforme a l'article 118 de la Llei de contractes del sector públic.

c) Atenent el que s'estableix en l'article 164.h) de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, quan les obres exigisquen un projecte tècnic, aquest haurà de sotmetre's a informe de l'oficina de supervisió de projectes o de tècnics de l'Administració designats per aquesta, amb caràcter previ a la justificació de l'ajuda.



Base catorzena. Abonament de les ajudes

1. Amb caràcter general, el pagament de la subvenció a l'adquisició dels habitatges es realitzarà amb justificació prèvia de l'adquisició d'aquests per l'entitat beneficiària. No obstant això, amb sol·licitud prèvia de la persona interessada, podran realitzar-se pagaments anticipats de fins al 100 % de la subvenció concedida per a l'adquisició, en virtut del que es disposa en l'apartat 12 a) de l'article 44 de la Llei 8/2021, de 30 de desembre, de pressupostos de la Generalitat per a l'exercici 2022. A aquest efecte, s'entendrà per entitat local el que s'estableix en l'article 3 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local.

2. Així mateix, el pagament de la subvenció a la millora dels habitatges es realitzarà amb justificació prèvia de les obres d'habitabilitat, accessibilitat o adequació per l'entitat beneficiària, sense perjudici del pagament anticipat de fins a un 30 % previst en l'article 171.3.b) de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.

3. En relació amb sengles pagaments anticipats, les entitats beneficiàries incloses en l'article 171.5.a) de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, estaran exonerades de la constitució de garanties.



4. Podran també realitzar-se abonaments a compte, en pagaments fraccionats, que respondran al ritme d'execució de les accions subvencionades, i s'abonaran per quantia equivalent a la justificació presentada.

5. Es produirà la pèrdua del dret al cobrament total o parcial de la subvenció en el supòsit de falta de justificació.



Base quinzena. Reintegrament de les subvencions

Serà procedent el reintegrament de les quantitats percebudes en els supòsits de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, i en la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.



Base setzena. Ampliació de l'import global de les ajudes

Es podrà ampliar el crèdit destinat al finançament del programa d'ajudes regulat en les presents bases amb posterioritat a la publicació de la convocatòria d'aquestes d'acord amb la regulació establida en l'article 58 del Reial decret 887/2006, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, general de subvencions. En atenció als supòsits d'excepcionalitat establits en l'article 11 del Decret 77/2019, de 7 de juny, del Consell, de regulació del procediment de gestió del pressupost de la Generalitat, l'import global de les ajudes amb què es dote la convocatòria per part de la Generalitat podrà ser ampliat fins a un 50 per cent, en cas d'existir disponibilitats pressupostàries, si resultara insuficient per a atendre les peticions que, presentades dins del termini, acrediten complir els requisits i altres condicions establides en aquestes bases. Tot això tenint en compte el que es regula en el conveni de col·laboració amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, i posteriorment, si és el cas, el que es disposa en els successius acords bilaterals que se subscriguen entre el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i la Generalitat, relatius a la distribució del finançament entre els programes d'ajudes.



Per contra, en el cas que l'import global de les sol·licituds presentades, que complisquen els requisits de les presents bases, siga inferior a la dotació total inicial prevista de la convocatòria, el sobrant podrà ser alliberat per a destinar-se a altres programes o necessitats pressupostàries de la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, vinculades al Reial decret 42/2022 pel qual s'aprova Pla estatal per a l'accés a l'habitatge 2022-2025.



Base dissetena. Pla de control

La Generalitat podrà comprovar, pels mitjans que estime més adequats, el compliment de les obligacions inherents a l'atorgament de les ajudes. L'incompliment d'aquestes obligacions donarà lloc a la revocació de la subvenció concedida i a la devolució de les quanties atorgades, que reportaran els corresponents interessos de demora.

Prèviament a la concessió de l'ajuda es comprovarà que la documentació presentada és completa i veraç, i si s'estima oportú, es realitzarà visita al/s habitatge/s per part dels serveis tècnics de la Direcció General d'Habitatge i Regeneració Urbana per a la comprovació de la taxació aportada per l'entitat beneficiària.

Una vegada concedida l'ajuda es podrà comprovar la documentació de l'entitat local, relativa als contractes d'arrendament i les característiques dels arrendataris, amb la finalitat de verificar que aquests compleixen les condicions establides en la base dotzena. Així mateix, si s'estima oportú, es realitzarà visita al/s habitatge/s per part dels serveis tècnics de la Direcció General d'Habitatge i Regeneració Urbana per a la comprovació de l'execució d'aquelles obres d'habitabilitat, accessibilitat o adequació que s'hagen realitzat, si és el cas.

D'acord amb l'article 169.3 de la Llei 1/2015, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions l'òrgan concedent aprovarà el Pla de control amb caràcter previ a la seua execució i aquest contindrà com a mínim:

a) Tipus de control: durant el primer semestre natural de l'any següent a aquell en què es va produir la convocatòria, es realitzarà un control administratiu i sobre el terreny relatiu a l'adquisició dels habitatges i de comprovació de la documentació administrativa aportada pel beneficiari de la subvenció.

b) Criteris de selecció de la mostra: el control previst en el paràgraf anterior arribarà al 5 % dels expedients de la línia. Dins d'aqueix 5 % d'expedients se seleccionaran el 70 % per criteri de risc (expedient amb major import rebut en la subvenció) i el 30 % restant per criteri aleatori (mitjançant sorteig). La selecció de la mostra es durà a terme excloent aquells expedients en els quals, per qualsevol motiu, no es va arribar a la fase de reconeixement de l'obligació econòmica i pagament de la subvenció.

c) L'import finalment pagat dels expedients seleccionats per al seu control haurà de suposar, almenys, el 10 % de l'import total pagat en aquesta línia de subvenció. Si després de la selecció aleatòria dels expedients a controlar no s'arriba a aquest percentatge, se substituirà el de menor quantia per un altre obtingut pel mateix mètode, fins a arribar al percentatge esmentat.



Base dihuitena. Subcontractació

No es preveu la possibilitat de subcontractació, ni total ni parcial, de l'activitat subvencionada.



Base dinovena. Comunicació a la Unió Europea

En relació amb la política de la competència de la Unió Europea, les ajudes que es promouen no requereixen notificació o comunicació a la Unió Europea, per no falsejar o amenaçar amb falsejar la competència, de conformitat amb el que s'estableix en l'article 107 del Tractat de funcionament de la Unió Europea.



Base vintena. Finançament del programa

El finançament de les ajudes regulades en la present ordre es farà amb càrrec al capítol VII i a l'aplicació pressupostària 14.02.01.431.10, de les línia S1528000, «Pla estatal d'habitatge 2022-2025».



L'import global màxim de les ajudes a concedir en cada exercici serà el previst per a aquesta anualitat i en funció de les disposicions pressupostàries previstes per a l'execució dels pressupostos de la Generalitat.



Base vint-i-unena. Règim jurídic

En tot el no regulat en aquesta ordre, s'atindrà al que es disposa en la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, en els preceptes bàsics de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei general de subvencions.

A més, seran aplicables el Reial decret 42/2022, de 18 de gener, pel qual es regula el Bo Lloguer Jove i el Pla estatal per a l'accés a l'habitatge 2022-2025; la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i el seu reglament de desplegament aprovat per Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, la Llei de pressupostos de la Generalitat per a l'exercici 2022 i altra normativa de preceptiva aplicació.



Segon

Convocar, per a l'exercici 2022, la concessió de subvencions per a l'adquisició i millora d'habitatges del programa d'increment del parc públic d'habitatges finançat pel Pla estatal per a l'accés a l'habitatge 2022-2025 (Pla Adha).

Es convoca, per a l'exercici 2022, i amb avocació prèvia, amb l'objectiu d'optimitzar els recursos materials i humans disponibles, i obtindre així un servei millor i més eficient a la societat valenciana a la qual aquesta vicepresidència serveix, de la competència delegada en la directora general d'Habitatge i Regeneració Urbana, la concessió de subvencions del programa d'increment del parc públic d'habitatges, que es regirà per les bases establides en l'apartat anterior i d'acord amb les següents condicions:

1. Condicions de la concessió de les ajudes

El procediment de concessió d'aquestes subvencions serà el de concurrència competitiva. Podran ser beneficiàries i, per tant, sol·licitants de les ajudes:

1. Les administracions públiques, els seus organismes públics i altres entitats de dret públic, així com les seues empreses públiques, publicoprivades i societats mercantils participades majoritàriament per aquestes administracions públiques en almenys el 50 per cent del capital.

2. En cas d'adquisició per tanteig i retracte, podran ser beneficiàries les entitats descrites en l'anterior punt 1 que tinguen subscrit amb la Generalitat un conveni de cessió dels drets de tanteig i retracte, de conformitat amb l'article 8 del Decret llei 6/2020, de 5 de juny, del Consell, per a l'ampliació d'habitatge públic a la Comunitat Valenciana mitjançant els drets de tanteig i retracte.

2. Termini i forma de presentació de sol·licituds

El termini per a la presentació de la sol·licitud d'ajuda serà fins al 7 d'octubre de 2022. L'incompliment del termini de sol·licitud determinarà automàticament l'exclusió de la convocatòria.

Les sol·licituds s'hauran de presentar per les entitats beneficiàries en el Registre de la Conselleria, a través de mitjans electrònics, en model normalitzat, i estaran signades electrònicament, mitjançant signatura electrònica avançada basada en un certificat reconegut, pel seu representant legal.

3. Documentació complementària

1. Les sol·licituds s'acompanyaran de la següent documentació:

a) Dades de l'administració local o entitat del sector públic sol·licitant.

b) Dades identificatives del representant legal.

c) Fitxa de manteniment de tercers degudament emplenada, on es designe el compte en què es realitzarà l'ingrés de les ajudes.

d) Compromís de destinar els habitatges a arrendament o cessió d'ús amb finalitats socials durant un termini mínim de 50 anys, que haurà de constar en nota marginal en el Registre de la Propietat. Aquesta inscripció en el Registre haurà de realitzar-se en el termini màxim de 6 mesos des de la formalització de l'adquisició.

e) Certificat de la secretaria municipal de l'acord d'adquisició dels habitatges per l'òrgan competent, que incloga el procediment seguit i les característiques bàsiques dels habitatges quant a titularitat, dades cadastrals i registrals.

f) Informe de la Intervenció municipal en què es reculla el preu d'adquisició dels habitatges i els seus annexos o edificis d'habitatges, així com les despeses subvencionables. Així mateix, recollirà el preu de taxació dels habitatges o edificis d'habitatges, que haurà de resultar igual o superior al preu d'adquisició.

2. Addicionalment, en el cas que haja sigut necessari realitzar obres de millora i es vulga optar a l'ajuda per a finançar-les, s'haurà d'aportar com a documentació complementària un informe del tècnic municipal sobre la necessitat de la intervenció per a l'adequació de l'habitatge/edifici que incloga l'estimació del cost de les obres d'habitabilitat, accessibilitat o adequació que siguen necessàries realitzar, incloses les despeses professionals i tributs que origine l'execució d'aquestes obres.



3. En el supòsit d'adquisició dels habitatges amb anterioritat a la data de convocatòria haurà de presentar-se, a més, el compte justificatiu regulat en la base tretzena.

4. Criteris de valoració de les propostes

Per a determinar la prioritat de les sol·licituds presentades, l'únic criteri objectiu per al procediment de concessió serà el del moment de presentació de sol·licituds, conforme a l'excepció contemplada en l'article 165.2.f) de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, fins a esgotar la dotació pressupostària de la convocatòria. A aquest efecte, es considerarà com a data de presentació de la sol·licitud aquella en la qual es dispose de la documentació completa o en la qual haja sigut realitzada, si és el cas, l'esmena de la sol·licitud.

5. Finançament de les ajudes

El finançament de les ajudes regulades en la present ordre es farà amb càrrec al capítol VII i a l'aplicació pressupostària 14.02.01.431.10, línia S1528000, «Pla estatal d'habitatge 2022-2025», dels pressupostos de la Generalitat 2022 amb aportació condicionada de la Generalitat i la del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.



La quantia total màxima de les ajudes a concedir en l'exercici 2022 serà inicialment de 8.159.600,00 euros corresponent 4.092.600,00 euros a l'aportació del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i 4.067.000,00 euros a l'aportació de la Generalitat Valenciana. Aquest import s'estima segons la disponibilitat pressupostària de la línia S1528000 i la distribució estimativa entre els programes del Pla estatal 2022-2025, que es preveu desenvolupar per la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica.



En atenció als supòsits d'excepcionalitat establits en l'article 11 del Decret 77/2019, de 7 de juny, del Consell, de regulació del procediment de gestió del pressupost de la Generalitat, l'import global de les ajudes amb què es dote la convocatòria podrà ser ampliat fins a un 50 per cent, en cas d'existir disponibilitats pressupostàries, si resultara insuficient per a atendre les peticions que, presentades dins del termini, acrediten complir els requisits i altres condicions establides en aquestes bases.



Per contra, en el cas que l'import global de les sol·licituds presentades, que complisquen els requisits de les presents bases, siga inferior a la dotació total inicial prevista de la convocatòria, el sobrant podrà ser alliberat per a destinar-se a altres programes o necessitats pressupostàries de la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, vinculades al Reial decret 42/2022 pel qual s'aprova el Pla estatal d'accés a l'habitatge 2022-2025.

Aquesta resolució es publicarà, si escau, en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana prèviament a la resolució de concessió de les ajudes.

L'efectivitat de la quantia addicional a la qual es refereix l'apartat anterior queda condicionada a la disponibilitat efectiva del crèdit en un moment anterior a la resolució de la concessió de les subvencions.

6. Termini de resolució i notificació de la resolució d'ajudes

El termini màxim per a resoldre i notificar la resolució de les ajudes serà de sis mesos comptats des de l'endemà de la publicació de la present convocatòria. Transcorregut aquest termini sense que s'haja dictat i notificat una resolució expressa, les entitats beneficiàries podran entendre desestimada la seua sol·licitud.

Les resolucions de concessió de les ajudes seran publicades en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. L'esmentada publicació substituirà la notificació individual de la resolució, conforme al que es preveu en la legislació del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Si és el cas, les objeccions a esmenar i altres tràmits que hagen d'acomplir els ajuntaments sol·licitants en el procediment es publicaran en la web oficial de la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge, i Arquitectura Bioclimàtica, tot això d'acord amb els terminis i condicions establides en la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.



Les entitats beneficiàries d'ajudes dels programes estaran obligades a comunicar immediatament, fins i tot durant la tramitació de la sol·licitud, a la Direcció General d'Habitatge i Regeneració Urbana, qualsevol modificació de les condicions que puguen motivar o hagueren motivat tal reconeixement i que poguera determinar la pèrdua sobrevinguda del dret a l'ajuda. La no comunicació d'aquestes modificacions serà causa suficient per a l'inici d'un expedient de reintegrament de les quantitats que pogueren haver-se cobrat indegudament. A aquest efecte, s'estableixen 10 dies per a la comunicació del canvi de condicions des que aquestes han tingut lloc. Aquesta comunicació podrà realitzar-se per les vies legalment establides en la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.



7. Recursos contra la resolució de les ajudes

Contra la resolució de les ajudes, que posarà fi a la via administrativa, es podrà interposar un recurs potestatiu de reposició, en el termini d'un mes a comptar des de l'endemà de la publicació d'aquesta, segons el que s'estableix en els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, o es podrà interposar directament un recurs contenciós administratiu, davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, en el termini de dos mesos, comptats des de l'endemà de la publicació d'aquesta, de conformitat amb el que s'estableix en els articles 10.1.a i 46.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.



No obstant això, quan una administració interpose un recurs contenciós administratiu contra una altra, podrà requerir-la prèviament d'acord amb el que s'estableix en els articles 44 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.



Tercer. Eficàcia

La present ordre produirà efectes a partir de l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



Contra la present ordre, que posa fi a la via administrativa, es podrà interposar un recurs potestatiu de reposició, en el termini d'un mes comptat des de l'endemà de la seua publicació, d'acord amb el que es disposa en la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, o bé directament un recurs contenciós administratiu, en el termini de dos mesos comptats des de l'endemà de la publicació, de conformitat amb el que s'estableix en la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

No obstant això, quan una administració interpose un recurs contenciós administratiu contra aquesta ordre, podrà requerir-la prèviament d'acord amb el que s'estableix en els articles 44 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.



València, 23 de juny de 2022.– El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica: Héctor Illueca Ballester.

Mapa web