Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE 6/2023, de 19 de maig, de la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de les ajudes corresponents al pla «Verdea», programa d'ajudes per a fomentar actuacions SbN, solucions basades en la naturalesa, dirigides a la renaturalització de l'entorn construït en l'àmbit de l'arquitectura, i s'aprova la convocatòria corresponent a l'exercici 2023.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 9604 de 26.05.2023
Número identificador:  2023/5657
Referència Base de Dades:  005560/2023
 



ORDRE 6/2023, de 19 de maig, de la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de les ajudes corresponents al pla «Verdea», programa d'ajudes per a fomentar actuacions SbN, solucions basades en la naturalesa, dirigides a la renaturalització de l'entorn construït en l'àmbit de l'arquitectura, i s'aprova la convocatòria corresponent a l'exercici 2023. [2023/5657]

PREÀMBUL



Conscient de l'impacte present i futur del canvi climàtic i de l'especial vulnerabilitat del nostre territori en aquest sentit, el Consell declara formalment el setembre de 2019 una «emergència climàtica» mitjançant la qual assumeix la responsabilitat de dotar de major impuls la transició ecològica, comprometent-se a fomentar la descarbonització i reduir les emissions no contaminants.

Els entorns urbans concentren actualment la major part de la població al nostre país, per tant, en aquesta societat cada vegada més urbana es fa precís el foment i la protecció dels serveis ecosistèmics en les ciutats per a aconseguir entorns saludables amb una millor capacitat de resposta a grans desafiaments, incloent-hi els impactes derivats del canvi climàtic. Per això, es fa necessari fomentar eines útils que ajuden a desenvolupar l'enfocament sostenible de les nostres ciutats en pro de l'impuls de la seua habitabilitat i resiliència a través d'actuacions basades en solucions basades en la naturalesa, SbN.



Les solucions basades en la naturalesa (SbN) són enfocaments, accions o processos que utilitzen els principis de la naturalesa per a donar solució a diferents problemes relacionats amb la gestió territorial i urbana com l'adaptació al canvi climàtic, la gestió dels recursos, de l'aigua, la seguretat alimentària o la qualitat de l'aire i l'entorn, erigint-se, en definitiva, en solucions cost-efectives i eficaces davant dels reptes que hem d'encarar, sent determinant l'impuls tractor des de les administracions públiques.

El terme «solucions basades en la naturalesa» va ser presentat per iniciativa d'UICN i el Banc Mundial a la fi de la dècada de 2000 i posteriorment adoptat pels responsables de la Comissió Europea. Hui dia les solucions basades en la naturalesa estan perfectament alineades amb el programa de l'Agenda 2030 i poden contribuir al fet que una regió assolisca diferents objectius de desenvolupament sostenible (ODS). Així mateix, els seus principis estan també recollits en la Nova Agenda Urbana (Hàbitat III. Nacions Unides, Quito 2016) i traslladats al context espanyol en l'Agenda Urbana Espanyola, tal com es va indicar en el Congrés Nacional de Medi Ambient, CONAMA.

Per tot el que s'ha exposat, amb la finalitat d'aconseguir un desenvolupament més sostenible i resilient en el nostre territori des del punt de vista economicofinancer, social, territorial i mediambiental, resulta del tot pertinent, en el context actual, promoure el foment de les anomenades «solucions basades en la naturalesa», a partir d'ara, SbN de renaturalització i resiliència, de manera alineada amb les directrius europees en matèria de desenvolupament sostenible que es reflecteixen en nombroses iniciatives de polítiques a escala local, regional i nacional, i internacionalment a través dels objectius de desenvolupament sostenible de l'ONU (en particular, l'ODS 11), per a repensar i redissenyar els entorns urbans a través de solucions innovadores que aborden múltiples problemes, garantint el respecte al medi ambient, el benestar social i un creixement equilibrat que responga a les necessitats de la ciutadania sense comprometre la qualitat de vida de generacions futures.

Al seu torn, i tal com assenyala el Pacte Verd Europeu, la descarbonització ha de ser l'eix fonamental sobre el qual s'articulen les estratègies de desenvolupament de la Unió Europea per a garantir una societat justa i pròspera, amb una economia moderna i competitiva, eficient en l'ús dels seus recursos, que ha d'assolir la neutralitat climàtica en 2050. Per a això, la regeneració de les zones urbanes és, per tant, una prioritat important, que ha de tindre en compte la qualitat ambiental, la justícia social i el desenvolupament sostenible.

La integració de solucions basades en la naturalesa (SbN) en preexistències consolidades resulta un mecanisme fonamental per a lluitar contra l'«efecte d'illa de calor», mitigant la contaminació atmosfèrica i afavorint el confort tèrmic i acústic que, al seu torn, contribueixen al segrest de CO. Aquestes infraestructures en entorns urbans, com ara parcs i jardins, horts urbans, jardins verticals i cobertes verdes, carrers arbrats, prades i tanques, afavoreixen la biodiversitat i proporcionen nombrosos serveis ecosistèmics, relacionats amb la qualitat de vida, la salut i el benestar dels seus habitants.

D'altra banda, l'Agenda 2030 aposta per uns assentaments humans que siguen inclusius, segurs, resilients i sostenibles, i s'insta a adoptar mesures urgents per a combatre el canvi climàtic i la reducció d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle posant en el centre les persones, el planeta, la prosperitat, i la pau sota el lema «no deixar ningú arrere». D'acord amb aquests objectius, la redacció participada de la futura Agenda Urbana Valenciana recull entre els seus reptes prioritaris la consecució d'espais sostenibles, saludables i inclusius.



Tot això, unit a la recentment aprovada Llei 9/2022, de 14 de juny, de qualitat de l'arquitectura, emmarcada en aquest context i alineada amb les iniciatives europees esmentades, reconeix l'arquitectura com a bé d'interés general i insta a fomentar la funció exemplaritzant de l'Administració en aquest àmbit. Aquesta llei es considera l'instrument legislatiu necessari per a consolidar un nou model de transició econòmica, energètica i ecològica que promoga una major inclusió i cohesió social. Aquesta llei s'inclou en el marc estratègic de l'Agenda Urbana Espanyola, en perfecte alineament amb l'Agenda 2030 i amb les agendes urbanes internacionals, que li serveixen de referència, amb la seua triple demanda d'una major sostenibilitat social, econòmica i mediambiental.

En aquest sentit, el Consell, compromés amb una transició verda, justa i integradora, promou els mecanismes necessaris per a fomentar la sostenibilitat dels llocs que habitem i impulsar l'R+D+I com a catalitzador d'una competitivitat verda en un sector tractor com la construcció. Per a això, les SbN són un complement vital per a la descarbonització, reduint els riscos associats al canvi climàtic i establint societats climàticament resilients per a posar en valor l'harmonia entre les persones i la naturalesa, així com el desenvolupament ecològic.



El Decret 240/2019, de 25 d'octubre, del Consell, d'aprovació del Reglament orgànic i funcional de la Vicepresidència segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, estableix en el seu article 14, entre les funcions de la Direcció General de la Innovació Ecològica en la Construcció, el foment de l'ecodisseny i la compra pública verda en l'àmbit de la construcció.

Per això, des de la Direcció General d'Innovació Ecològica en la Construcció, amb l'afany de contribuir a l'acció davant dels desafiaments globals actuals, en particular la necessitat d'adaptar-se i mitigar el canvi climàtic, promou el suport a iniciatives SbN, solucions basades en la naturalesa que col·laboren en la planificació i la gestió espacial i urbana dels municipis de la Comunitat Valenciana per a trobar solucions eficaces, de llarg termini, rendibles i ampliables que integren eficaçment l'acció climàtica, tant des de la perspectiva de la mitigació com de l'adaptació.

Amb aquesta ordre s'estableixen, per la conselleria competent en matèria d'habitatge i arquitectura bioclimàtica, les bases reguladores per a la concessió d'ajudes a fi d'incentivar l'aplicació de solucions basades en la naturalesa, SbN, per al foment de la resiliència en l'entorn construït, i s'acompleix el que disposa l'article 165 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, relatiu a les bases reguladores de la concessió de subvencions.

La Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, entre altres, en matèria de subvencions, en el seu article 160, diu en el seu apartat 2: «Les persones titulars de les conselleries (…) són els òrgans competents per a: b) Aprovar mitjançant ordre les oportunes bases reguladores de la concessió de subvencions».

Aquesta ordre s'adequa als principis de bona regulació establits en l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques i, en particular, als principis de necessitat i eficàcia, transparència, proporcionalitat i seguretat jurídica, justificada per una raó d'interés general, i estableix la regulació dels aspectes procedimentals i orgànics necessaris per a garantir la plena efectivitat, igualtat d'accés i estabilitat dels fons destinats a les ajudes. En relació amb la política de la competència de la Unió Europea, les ajudes que es promouen no requereixen notificació a la Unió Europea, per no falsejar o amenaçar de falsejar la competència, de conformitat amb el que estableix l'article 107 del Tractat de funcionament de la Unió Europea, estant acollides al règim de minimis previst en el Reglament (UE) núm. 1407/2013, de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, modificat pel Reglament (UE) núm. 2020/972, de la Comissió, de 2 de juliol de 2020.



El Pla estratègic de subvencions de la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica per al període 2023-2025 va ser aprovat per Resolució, de 6 de febrer de 2023, incloent-hi específicament aquesta subvenció per a 2023.

Per tant, i en compliment del que disposa l'article 4 del Decret 128/2017, de 29 de setembre, del Consell, pel qual es regula el procediment de notificació i comunicació a la Comissió Europea dels projectes de la Generalitat dirigits a establir, concedir o modificar ajudes públiques, s'ha recaptat el corresponent informe de la Direcció General de Finançament i Fons Europeus.

En la tramitació d'aquesta ordre s'ha recaptat un informe de l'Advocacia de la Generalitat i de la Intervenció Delegada en la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, d'acord amb el que disposa l'article 165.1 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda, del sector públic instrumental i de subvencions.

En tot el que no regula aquesta ordre, s'haurà de seguir el que disposa l'esmentada Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, en els preceptes bàsics de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei general de subvencions.

Acreditada la necessitat de l'aprovació conjunta de les bases reguladores i de la convocatòria i vist que l'exercici de la facultat per a convocar les subvencions regulades en aquesta ordre es troba actualment delegat en el director general d'Innovació Ecològica en la Construcció conforme al resolc tercer, apartat 8, de la Resolució de delegació de competències, de 2 d'agost de 2019 (DOGV 8609, 08.08.2019), del vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, cal aprovar l'avocació d'aquesta competència a l'empara del que preveu l'article 10 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.

En virtut de tot el que antecedeix, complits els tràmits procedimentals oportuns, vistes la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques; la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions; el Decret 105/2019, de 5 de juliol, del Consell, pel qual s'estableix l'estructura orgànica bàsica de la Presidència i de les conselleries de la Generalitat; el Decret 240/2019, de 25 d'octubre, del Consell, d'aprovació del Reglament orgànic i funcional de la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica; el Decret legislatiu 6/2021, d'1 d'abril, del Consell, de mesures urgents en matèria economicoadministrativa per a l'execució d'actuacions finançades per instruments europeus per a donar suport a la recuperació de la crisi conseqüència de la covid-19 i altres normes de general i pertinent aplicació,





ORDENE



Primer

Aprovar les bases reguladores per a la concessió de les subvencions del Pla Verdea, programa d'ajudes per al foment d'actuacions SbN, solucions basades en la naturalesa, dirigides a la renaturalització i resiliència en l'entorn urbà de la Comunitat Valenciana i així ajudar a reduir les conseqüències del canvi climàtic i aconseguir mitigar l'efecte illa de calor per a millorar l'habitabilitat i la qualitat de vida de les persones dels entorns urbans, de les generacions actuals i futures, amb el següent text:



Primera. Objecte

1. Aquestes bases tenen per objecte articular el procediment de gestió i concessió de subvencions de la conselleria amb competència en arquitectura bioclimàtica per a l'execució d'actuacions que implementen solucions basades en la naturalesa, SbN, en l'àmbit de l'espai urbà, que fomenten la renaturalització, proporcionant simultàniament el benestar de les persones que l'habiten i els beneficis de la biodiversitat per al foment de la resiliència del nostre entorn construït.



2. Aquestes ajudes es concedeixen en règim de concurrència competitiva, conforme a l'article 22.1 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, en concordança amb l'article 163 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, l'únic criteri d'adjudicació de les quals serà el relatiu al moment de presentació de les corresponents sol·licituds, segons l'article 165 f de la Llei 1/2015 esmentada anteriorment, respectant en tot cas els principis de publicitat, transparència, objectivitat, igualtat, no-discriminació, eficàcia en el compliment dels objectius i eficiència en l'assignació i utilització dels recursos públics.





Segona. Actuacions subvencionables

1. Per a cada actuació, es podran subvencionar els honoraris per a la redacció de projectes o memòries tècniques i l'execució de les actuacions d'implementació de les SbN.

2. Seran subvencionables les actuacions SbN en l'espai urbà i/o en edificacions existents que tinguen caràcter permanent, de titularitat pública o privada, situades en el sòl urbà dels municipis, que impacten en una o diverses de les següents àrees clau de desafiaments socials, segons apunta el document Evaluating the Impact of Nature-Based Solutions de la Comissió Europea.

1. Resiliència climàtica

2. Gestió de l'aigua

3. Riscos naturals i climàtics

4. Millora de la diversitat biològica

5. Qualitat de l'aire

6. Salut i benestar

3. Podran ser subvencionables tipologies d'actuacions SbN, com ara:

a) Creació d'espais verds de renaturalització en sòl urbà, amb espècies autòctones de baix requeriment hídric, que contribuïsquen a gaudir dels beneficis que la naturalesa pot proporcionar en les àrees urbanes, incloent-hi els efectes positius per al clima urbà, l'efecte «illa de calor», la salut, la recreació i la biodiversitat:

a.1. Parcs urbans d'interacció amb la naturalesa i recreació basada aquesta, amb una superfície mínima d'actuació de 100 m².

a.2. Corredors verds de recuperació de possibles infraestructures urbanes abandonades com línies ferroviàries o cursos d'aigua i rius, promovent fins i tot la circulació a peu o amb bicicleta, amb una superfície mínima d'actuació de 100 m².

a.3. Jardins urbans en patis o espais públics, amb una superfície mínima d'actuació de 100 m².

b) Intervencions arbòries com embornals de carboni i increment de superfícies ombrejades, amb una superfície mínima d'ombreig de 100 m².

c) Construccions ecològiques en edificacions existents com:

c.1. Cobertes verdes, amb espècies autòctones i de baix requeriment hídric, que col·laboren en la disminució de la temperatura de l'aire i la contaminació, la gestió de l'aigua i la millora de la biodiversitat:



– Cobertes verdes extensives a partir de substrats prims de baix creixement i ràpida expansió, d'escàs manteniment i gestió amb una superfície mínima d'actuació de 70 m². Es reconeixerà com a actuació d'especial interés l'execució de cobertes verdes extensives sobre superfícies de fibrociment, per a les quals no es requerirà una superfície mínima d'actuació.

– Cobertes verdes intensives, sobre forjats que admeten la càrrega que es requerisca per tractar-se de sistemes més pesats que les cobertes extensives, amb substrats de major profunditat, caracteritzats per utilitzar espècies vegetals de major envergadura, amb una superfície mínima d'actuació de 70 m².

– Les cobertes intel·ligents com a solució de coberta verda intensiva o extensiva amb un sistema de drenatge per davall de la capa de vegetació que reté les aigües pluvials, retornant-se l'aigua naturalment a la capa de vegetació durant els períodes secs, amb una superfície mínima d'actuació de 50 m².

c.2. Façanes vegetals que afavorisquen la reducció de l'impacte de la radiació solar sobre l'envolupant de l'edifici i augmenten la circulació d'aire interior per a millorar la salut i el benestar, així com la gestió de l'aigua de pluja, augment de la biodiversitat i reducció de la petjada de carboni, millorant la qualitat de l'aire i proporcionant refugi i aliment per a la fauna, a través de mesures com ara:

– Creació d'estructures per a la revegetació vertical a través de murs verds a manera d'estructures verticals dissenyades per a plantar vegetació amb un sistema integrat de reg, amb una superfície mínima d'actuació de 30 m².

– Creació de doble façana verda mitjançant la incorporació d'una estructura autoportant adjacent a un edifici, generant un nou espai obert adscrit a aquest com un corredor, una galeria o una terrassa, amb una superfície mínima d'actuació de 30 m².

d) Aprofitament d'espais i estructures urbanes existents:

d.1. Recuperació d'espais urbans sense ús per al reverdiment i la millora de la seua qualitat ambiental, amb una superfície mínima d'actuació de 100 m².

d.2. Naturalització de places d'aparcament utilitzant paviments permeables amb vegetació i generar xicotets escocells, amb una superfície mínima d'actuació de 100 m².

d.3. Naturalització de patis escolars a través de la introducció d'espècies vegetals i altres elements naturals, com a focus de diversitat vegetal i atracció de fauna, convertint-se en un gran recurs educatiu. Per a això, podran adoptar-se diferents tipologies d'actuació com ara plantació d'arbratge, augment de les superfícies vegetades, col·locació de plantes enfiladisses, muntatge de cobertes verdes, utilització de la vegetació per a delimitar usos, implantació d'hortes i plantes aromàtiques, naturalització dels elements de jocs, etc. En aquest cas, es requereix una superfície mínima d'actuació total de 100 m².



d.4. Gestió sostenible de l'aigua de pluja a través d'estructures de transport i emmagatzematge d'aigua natural, com ara sistemes urbans de drenatge sostenible (SUDS) per a detenció, retenció d'aigua i laminatge, filtració, conducció, tractament, emmagatzematge, reutilització o filtració, una superfície mínima d'actuació de 100 m².

4. Les actuacions hauran d'atendre, en la mesura en què resulten d'aplicació, les recomanacions incorporades en la Guia verda. Mesures mediambientals en la contractació pública en l'àmbit de l'edificació de la Generalitat, editada per la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica (ISBN: 978–84–482–6465–9).



En concret, les fitxes relacionades són:

– A-03 Cobertes i façanes vegetals

– A-08 Hàbitats en patis i jardins (amb una superfície mínima com a àmbit d'actuació de 100 m²)

– A-09 Espècies vegetals eficients

5. Els projectes hauran d'incloure un annex d'intervenció botànica en què s'indiquen les espècies vegetals i els substrats que s'empraran justificant-ne l'adequació a les condicions específiques de clima, entorn i ubicació. Així mateix, el projecte haurà d'incorporar un annex en el qual s'indiquen la planificació de mesures de control i manteniment òptim de les solucions adoptades en cada cas.

6. Per a poder acollir-se a aquesta línia d'ajudes, les actuacions hauran d'incloure el desenvolupament d'un pla d'avaluació i monitoratge que permeta valorar el disseny i la implementació de l'actuació SbN. Aquest pla d'avaluació i monitoratge, que estarà inclòs dins de les actuacions subvencionables, s'elaborarà sobre la base de l'aplicació de l'Informe de la Comissió Europea «Evaluating the Impact of Natured-Based Solutions», amb la finalitat de poder recopilar evidència sòlida a llarg termini sobre l'acompliment de les SbN, alimentant també una base de coneixement que afavorisca i impulse inversions futures.

El sistema de monitoratge i avaluació ha de seguir models de dades estandarditzades per a harmonitzar les estructures de dades per a mesuraments, indicadors, dades en temps real i de context, des del monitoratge d'aigua, temperatura i qualitat de l'aire basada en sensors, com la percepció de l'augment de la biodiversitat o cohesió social. En qualsevol cas, es tindrà en compte el seguiment ambiental, el monitoratge social i el monitoratge econòmic tal com es recull en

http://growgreenproject.eu/

7. La DGIEC haurà de recopilar en un manual de bones pràctiques les intervencions subvencionades anualment, amb una finalitat didàctica d'aprenentatge amb cada intervenció i acostament tant com siga possible a la consecució dels seus objectius estratègics i la construcció d'entorns sostenibles i socialment justos.

8. S'admetran actuacions iniciades a partir de l'1 de gener, d'acord amb el que s'estableix en cada convocatòria anual, que siguen dutes a terme fins al 31 de desembre del mateix exercici o fins a la plena execució de l'actuació subvencionable (amb el límit màxim establit en la base 4.5), condicionada en tal cas a l'existència de crèdit adequat i suficient en l'anualitat corresponent.



Tercera. Entitats i persones beneficiàries

1. Podran accedir a les subvencions objecte de cada convocatòria en relació amb aquesta línia d'ajudes SbN:

a) Les persones físiques o jurídiques de naturalesa privada o pública que siguen titulars de l'espai urbà i/o edificacions sobre les quals s'instal·le la solució SbN.

b) Les comunitats de propietaris o les agrupacions de comunitats de propietaris d'edificis residencials d'ús d'habitatge, constituïdes conforme al que disposa l'article 5 de la Llei 49/1960, de 21 de juliol, de propietat horitzontal.

c) Els propietaris que de manera agrupada siguen propietaris d'edificis, que reunisquen els requisits establits en l'article 396 del Codi Civil i no hagueren atorgat el títol constitutiu de propietat horitzontal.



d) Les empreses explotadores, arrendatàries o concessionàries d'edificis, que acrediten aquesta condició mitjançant contracte vigent a llarg termini amb la propietat, que els atorgue facultat expressa per a escometre l'actuació.

e) Les administracions locals i altres entitats del sector públic d'àmbit local que tenen la titularitat patrimonial de l'immoble o espai urbà o justifiquen estar en disposició d'adquirir-la.

2. Addicionalment, s'estableixen les següents condicions per a obtindre la condició de beneficiari de les ajudes:

– Quan els destinataris últims de les ajudes siguen persones físiques, bé a títol individual o bé pertanyents a una comunitat o agrupació de propietaris de les previstes en les lletres b o c de l'apartat anterior, hauran de posseir la nacionalitat espanyola o la d'algun dels estats membres de la Unió Europea o de l'Espai Econòmic Europeu o Suïssa. En el cas d'estrangers no comunitaris, hauran de tindre residència legal a Espanya.

– Quan els destinataris últims siguen persones jurídiques, hauran d'acreditar que es troben degudament constituïdes conforme a la normativa que els resulte d'aplicació.

– En el cas d'entitats que manquen de personalitat jurídica pròpia, amb excepció de les comunitats de propietaris, hauran de constituir-se en agrupació legalment constituïda i amb estatuts vigents, d'acord amb qualsevol de les formes que admeta la legislació en vigor, havent de fer constar expressament en la sol·licitud la composició i els percentatges de participació de cadascun dels membres. La responsabilitat de l'execució total del projecte i de la inversió recau sobre el conjunt de l'agrupació, que haurà de designar i facultar un representant per a tramitar la sol·licitud d'ajuda, fer la justificació de la inversió, rebre l'ajuda que es poguera atorgar i procedir al repartiment a cadascun dels membres.



3. Serà requisit necessari per a la qualificació de subjecte destinatari últim de l'ajuda amb caràcter previ a la concessió d'aquesta, així com per a mantindre's en aquesta condició fins a la liquidació de la subvenció concedida, trobar-se al corrent en el compliment de les seues obligacions tributàries, davant la Seguretat Social i, si és el cas, en el pagament d'obligacions per reintegrament de subvencions.

4. No podran tindre la condició de destinataris últims de les ajudes:



a) Els sol·licitants en els quals concórrega alguna de les circumstàncies assenyalades en els articles 13.2 i 13.3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, ni aquells que es troben sancionats penalment o administrativament amb la pèrdua de la possibilitat d'obtenció de subvencions o ajudes públiques, o es troben incursos en cap prohibició legal que els inhabilite per a això.

b) Els que incórreguen en alguna de les circumstàncies previstes en l'article 21 del Reglament de desplegament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol (a partir d'ara, RGS).



Quarta. Condicions particulars de les actuacions objecte d'ajudes

1. Serà objecte de finançament l'execució d'actuacions de renaturalització urbana que contribuïsquen a un augment de la biodiversitat i a la seua conservació o a l'adaptació al canvi climàtic i l'increment de la resiliència de l'espai urbà, segons la base segona d'aquesta ordre, podent incloure-hi la redacció de projecte o memòria tècnica i les direccions d'obra i seguretat i salut pertinents de l'actuació SbN de renaturalització.

2. L'àmbit de l'actuació objecte de les ajudes comprén tot el territori de la Comunitat Valenciana.

3. Per a l'obtenció de les ajudes s'aportarà memòria tècnica o projecte visat, en el cas que la naturalesa de l'actuació així ho requerisca, d'acord amb el que preveu l'article 233 de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic, per la qual es transposen a l'ordenament jurídic espanyol les directives del Parlament Europeu i del Consell 2014/23/UE i 2014/24/UE, de 26 de febrer de 2014, i el seu desplegament reglamentari.

El projecte haurà d'estar:

– Aprovat per l'òrgan competent de l'entitat local, en els termes previstos en la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic, en el cas que l'actuació es promoga per part d'una administració.



– Visat pel col·legi professional competent, en la resta de casos.

En el cas que no es requerisca projecte, s'aportarà una memòria signada per tècnic competent, incloent-hi com a mínim:

a) Memòria descriptiva de l'edificació o espai urbà sobre el qual es realitzarà l'actuació.

b) Memòria justificativa de les actuacions SbN que es duran a terme. Incloent-hi descripció del potencial de millora mediambiental i del paisatge urbà mitjançant les solucions proposades, a través d'elements d'avaluació, monitoratge i indicadors.

c) Pressupost detallat de l'actuació, incloent-hi un desglossament per capítols i partides amb mesuraments i aplicació de preus, unitaris i descompostos.

d) Plànols. Alçament planimètric de l'àmbit d'actuació (plànols de planta, secció i alçats), així com plànols amb el suficient detall que descriguen la proposta d'actuació.

e) Annex fotogràfic de l'àmbit d'actuació.

4. El termini per a finalitzar l'execució de l'actuació no podrà excedir els 12 mesos, comptats des de la data de publicació de la resolució de concessió de l'ajuda en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. Si, per causes alienes a l'entitat beneficiària o promotora de l'actuació, no poguera donar-se compliment al termini anterior, aquest podrà ser ampliat fins a un màxim de sis mesos, amb sol·licitud prèvia degudament justificada, sempre que es verifique prèviament l'existència de crèdit adequat i suficient que permeta finançar aquesta ampliació.



En el cas que l'execució de l'actuació no es duguera a terme en els terminis establits, podrà ser causa de modificació de la resolució i reintegrament de la bestreta concedida de la subvenció, si fora el cas.





Cinquena. Despeses subvencionables

1. Podran formar part de la despesa subvencionable:

a) El cost de redacció dels projectes o memòries tècniques i de direcció facultativa de l'execució de l'actuació. Tot això fins a un màxim del 10 % del cost de l'execució material de l'actuació.

b) El cost referit al pressupost d'execució material de l'actuació, segons s'establisca en el projecte o la memòria tècnica, no podrà superar els costos mitjans de mercat de la Comunitat Valenciana. S'entendran per costos mitjans de mercat de la Comunitat Valenciana els que figuren en l'edició vigent de la Base de dades de preus de la construcció de l'Institut Valencià de l'Edificació. S'entén per pressupost d'execució material aquell que no inclou les despeses generals ni el benefici industrial de l'empresari.

c) El cost de la redacció i execució del Pla d'avaluació i monitoratge.

2. En cap cas es consideraran despeses subvencionables els impostos indirectes o l'IVA quan siguen susceptibles de recuperació o compensació. Pel que fa als tributs, es consideraran despesa subvencionable quan el beneficiari de la subvenció els abone efectivament, tot això de conformitat amb el que disposa l'article 31.8 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

3. D'acord amb el que disposa l'article 31.1 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, es consideren despeses subvencionables aquelles que de manera indubtable responguen a la naturalesa de l'activitat subvencionada, resulten estrictament necessàries estant directament relacionades amb l'objectiu de l'actuació i s'efectuen dins del termini d'execució segons estableix la base 4.5 d'aquesta ordre.



4. Les despeses hauran d'estar a nom del beneficiari. En el cas d'agrupacions, les despeses hauran d'estar a nom de l'entitat que siga part de l'agrupació que execute la despesa.

5. Les despeses subvencionables hauran d'estar degudament justificades mitjançant factures o documents de valor probatori equivalent amb validesa en el tràfic jurídic mercantil o amb eficàcia administrativa, així com els seus corresponents justificants de pagament. L'acreditació de les despeses també podrà efectuar-se de manera electrònica, sempre que es complisquen els requisits exigits per a l'acceptació en l'àmbit tributari.



Sisena. Subcontractació

1. S'autoritza expressament la subcontractació fins al 100 % de l'activitat subvencionada en els termes i amb els límits establits en l'article 29 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i en l'article 68 del seu reglament de desplegament, aprovat per Reial decret 887/2006, de 21 de juliol.

S'entén que l'entitat beneficiària subcontracta quan concerta amb tercers l'execució total o parcial de l'activitat que constitueix l'objecte de l'ajuda o d'aquelles activitats que, podent ser realitzades per l'entitat beneficiària, s'externalitzen. Queda fora d'aquest concepte la contractació d'aquelles despeses en què haja d'incórrer el beneficiari per a la realització per si mateix de l'activitat objecte d'ajuda.

2. No podrà concertar-se per l'entitat beneficiària l'execució total o parcial de les activitats subvencionades en els supòsits establits en l'article 29.7 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i en el reglament de desplegament d'aquesta llei.

3. En cas que la persona beneficiària subcontracte amb tercers en els termes assenyalats, haurà d'exigir als subcontractistes que es comprometen per escrit a respectar la normativa ambiental i social, així com a complir amb els compromisos socials, de transparència, ètics i ambientals assumits per la beneficiària.

4. En tot cas, als supòsits de subcontractació, les persones contractistes quedaran obligades només davant l'entitat beneficiària, que assumirà la total responsabilitat de l'activitat subvencionada davant la Generalitat.



Setena. Pressupost subvencionable màxim i quantia de l'ajuda

1. El pressupost subvencionable de l'actuació, que no podrà ser inferior ni superior als límits indicats en la corresponent convocatòria, serà igual a la suma de la despesa de les actuacions subvencionables previstes en la base cinquena.

2. Se subvencionarà fins a un percentatge màxim del pressupost subvencionable de l'actuació amb un import màxim, segons s'exposa en la següent taula:



Percentatge subvencionable Imports límit de la subvenció

Iniciativa pública 100 % 60.000-2.000 euros

ONG, entitats sense ànim de lucre i altres entitats amb raons acreditades d'interés públic 90 % 40.000 -2.000 euros

Iniciativa privada 80 % 20.000 -2.000 euros







Huitena. Compatibilitat de les ajudes

Les ajudes a actuacions de solucions basades en la naturalesa, SbN, en l'àmbit de l'arquitectura regulades en aquesta ordre seran compatibles amb una altra ajuda per al mateix objecte que atorgue qualsevol altra institució, pública o privada, sempre que l'import total de les ajudes rebudes no supere el cost total del preu de l'actuació i sempre que la regulació de les altres ajudes, siguen d'àmbit nacional o europeu, ho admeten.



Novena. Obligacions i responsabilitats de les entitats beneficiàries



1. Les persones i entitats beneficiàries queden obligades a:

a) Realitzar i justificar l'objecte de subvenció en la manera i els terminis establits en aquestes bases reguladores, sense que puguen destinar-se fons assignats per aquest concepte a fins diferents dels que van motivar-ne la concessió.

b) Justificar l'execució i la despesa total de les actuacions subvencionades mitjançant la presentació dels documents justificatius referits en la base catorzena.

c) Facilitar qualsevol document, informació o inspecció que la direcció general competent en matèria d'innovació ecològica en la construcció considere necessari per al control del compliment dels fins previstos.

d) Col·laborar en qualsevol actuació de control financer que corresponga a la Intervenció de la Generalitat en relació amb les ajudes i subvencions concedides.

e) Actualitzar la documentació presentada que haguera patit alguna modificació o la vigència de la qual haguera finalitzat amb anterioritat a la liquidació de les subvencions.

f) Conservar els documents justificatius relacionats amb l'activitat subvencionada, incloent-hi els documents electrònics, sempre que puguen ser objecte de les actuacions de comprovació i control.

g) Comunicar l'obtenció d'altres subvencions o ajudes per a la mateixa finalitat, procedents de qualsevol administració o ens públics o privats, nacionals o internacionals. Aquesta comunicació s'haurà d'efectuar tan prompte com se'n tinga notícia i, en tot cas, abans de justificar l'aplicació donada als fons percebuts.

h) Procedir al reintegrament dels fons percebuts, en el supòsit d'impossibilitat d'execució o d'incompliment de les condicions imposades amb motiu de la concessió de la subvenció o, si és el cas, de la part no justificada d'aquesta sobre la base de la legislació d'aplicació.

i) Assumir l'aportació econòmica per la diferència entre l'import de l'ajuda i el cost total de la inversió per a la qual se sol·licita la subvenció, de manera que es garantisca l'execució de l'obra i les variacions pressupostàries que pogueren originar-se durant l'execució.

j) Complir amb les obligacions establides en l'article 14 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

k) Complir amb les obligacions establides en l'article 5 del Decret 279/2004, de 17 de desembre, del Consell, pel qual es regulen mesures en els procediments de contractació administrativa i de concessió de subvencions per al foment de l'ocupació de les persones amb discapacitat, o norma equivalent que en el futur li substituïsca.

2. Les persones i entitats beneficiàries de la subvenció hauran d'estar al corrent amb les seues obligacions fiscals, tributàries i amb la Seguretat Social, i la resta de les obligacions assenyalades en la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, circumstància que hauran d'acreditar amb anterioritat a dictar-se la proposta de resolució de concessió.

3. Les persones físiques i jurídiques beneficiàries hauran de redactar la memòria tècnica/projecte i dur a terme l'execució material de l'actuació tenint en compte les recomanacions incloses en l'última versió que estiga vigent, en el moment de presentar la sol·licitud de l'ajuda, de la Guia verda. Mesures mediambientals en la contractació pública en l'àmbit de l'edificació de la Generalitat, editada per la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica (ISBN: 978–84–482–6465–9).

4. Al seu torn, les persones i entitats beneficiàries hauran de fer constar en tota la informació o documentació relacionada amb l'actuació la col·laboració i el finançament de la Generalitat a través de la Conselleria.

5. En compliment del que estableix l'article 18.4 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, les persones i entitats beneficiàries es comprometen a incloure la participació de la Generalitat de manera visible des de la via pública en la zona d'actuació mitjançant el cartell descriptiu segons indicacions de la Direcció General d'Innovació Ecològica en la Construcció.

6. La comunicació d'accions dirigides als mitjans de comunicació (premsa, ràdio, televisió, pàgines web, etc.) haurà de preveure, en tot cas, la participació de les administracions que financen les intervencions.



Desena. Procediment de concessió

1. El procediment de concessió d'aquestes ajudes és el de concurrència competitiva i el criteri d'adjudicació serà el referit al moment de presentació de les corresponents sol·licituds conforme al que preveu l'article 165 f de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, respectant en tot cas els principis de publicitat, transparència, objectivitat, igualtat i no-discriminació, eficàcia en el compliment dels objectius i eficiència en l'assignació i utilització dels recursos públics.



2. Les sol·licituds de subvenció seran ateses, sempre que no calga requerir-ne l'esmena, prenent com a referència la data i hora de la presentació. En el cas que calguera l'esmena, es prendrà com a referència la data i hora de la presentació de la documentació amb la qual es completa vàlidament la sol·licitud, i, en tot cas, fins al límit del crèdit disponible per a la convocatòria i en funció del crèdit disposat.



3. Tota alteració de les condicions tingudes en consideració per a la concessió de l'ajuda podrà ser motiu de modificació de la resolució de concessió. L'òrgan competent per a la concessió d'aquesta subvenció és la Direcció General d'Innovació Ecològica en la Construcció.





Onzena. Presentació de les sol·licituds, esmenes i terminis



1. Les sol·licituds es presentaran telemàticament per les administracions locals i altres entitats, per mitjà del representant legal, mitjançant els impresos normalitzats degudament omplits i dins del període previst en la corresponent convocatòria. La presentació comporta l'acceptació incondicionada de les bases establides en aquesta ordre.



2. Només es tramitarà un únic expedient d'ajuda per persona o entitat.

3. La documentació que cal aportar per a la sol·licitud de les ajudes serà la següent:

a) Imprés normalitzat de sol·licitud d'ajudes en què es reflectiran les següents dades:

– Dades de la persona física o jurídica.

– Dades del representant: cognoms i nom, NIF, així com l'acreditació de la representació que exerceix, conforme al que preveu l'article 5 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

– Dades de l'edificació o l'espai urbà en el qual es trobe: adreça i referència cadastral.

b) Model de declaració responsable de compliment de requisits.



c) Justificant d'alta en el PROPER: Procediment per a tramitar les altes, modificacions i baixes de les domiciliacions bancàries que acredite l'alta de domiciliació bancària d'aquells que estan obligats segons l'Ordre 2/2022 de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic. En el cas de persones físiques es podrà substituir per un imprés de domiciliació bancària degudament emplenat, designant el compte en la qual es realitzarà l'ingrés de les ajudes i certificat de titularitat del compte.



d) Projecte tècnic de l'actuació que es farà o, si no n'hi ha, memòria tècnica justificativa de l'actuació d'acord amb el que s'expressa en la base quarta, adequada als objectius i les finalitats continguts en aquesta ordre.

e) Annex d'intervenció botànica en què s'indique les espècies vegetals i els substrats que s'empraran, justificant-ne l'adequació a les condicions específiques de clima, entorn i ubicació.

f) Annex en el qual s'indique la planificació de les mesures de control i el manteniment òptim de les solucions adoptades en cada cas.

g) Desenvolupament d'un pla d'avaluació i monitoratge per a avaluar el disseny i la implementació de l'actuació SbN.

h) Cronograma que incloga la programació detallada de totes les activitats necessàries per a dur a terme l'actuació objecte de subvenció i que en garantisca l'execució en el termini establit. S'inclouran totes aquelles activitats que siguen objecte de despesa subvencionable.



i) Model de declaració del compromís en relació amb l'execució d'actuacions SbN.

j) En aquells supòsits en els quals els sol·licitants, en aplicació del que estableix l'article 28 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions, manifesten la seua oposició al fet que l'Administració recapte electrònicament la documentació necessària per a la tramitació de l'expedient, hauran d'aportar els certificats de l'Agència Tributària, de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic i de la Tresoreria General de la Seguretat Social que acrediten el fet d'estar al corrent en les seues obligacions i de no ser deutor per reintegrament de subvencions a què estiguera obligat.

k) Justificant de propietat de l'immoble per part de l'entitat sol·licitant o justificant de cessió d'aquest.

l) Declaració responsable sobre altres ajudes de minimis concedides en l'exercici fiscal corrent i en els dos exercicis anteriors.

m) Declaració responsable sobre el compliment de la normativa sobre integració laboral de les persones amb discapacitat, o en el seu cas, l'exempció d'aquesta obligació, en els termes del que es preveu en l'article 5 del Decret 279/2004, de 17 de desembre, del Consell, pel qual es regulen mesures en els procediments de contractació administrativa i de concessió de subvencions per al foment de l'ocupació de les persones amb discapacitat, o norma equivalent que en el futur li substituïsca.



4. S'estableixen dos terminis de presentació de sol·licituds:

4.1. El primer s'iniciarà l'endemà de la publicació en el DOGV i finalitzarà el 14 de juliol de l'exercici 2023 (tram 1).

4.2. En el cas de no haver-se esgotat la partida pressupostària, es comunicarà aquesta circumstància a través del web de la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica perquè les persones o entitats interessades que no hagen resultat beneficiàries en el tram 1 puguen presentar una sol·licitud de subvenció des del 10 d'octubre fins al 24 d'octubre (tram 2). Tot això condicionat a l'existència de crèdit adequat i suficient en l'exercici 2023.



5. La comprovació que la sol·licitud reuneix els requisits exigits en aquesta convocatòria i que s'aporta la documentació indicada en el punt anterior serà competència de l'òrgan instructor, que podrà requerir-ne l'esmena de conformitat amb l'article 23.5 de l'LGS.

6. Als que no aporten la documentació requerida o no esmenen els defectes després de ser requerits en el termini màxim i improrrogable de 10 dies hàbils, es considerarà que desisteixen de la sol·licitud.



Dotzena. Tramitació, instrucció del procediment, resolució i notificació de les ajudes

1. La persona titular de la direcció general competent en matèria d'innovació ecològica en la construcció haurà de resoldre sobre la concessió de l'ajuda sol·licitada, a proposta d'un òrgan col·legiat constituït a tal fi.

L'òrgan col·legiat estarà integrat per funcionaris de la direcció general competent en matèria d'innovació ecològica en la construcció en un nombre no inferior a quatre, un dels quals actuarà de president/a i un altre com a secretari/ària.

L'òrgan col·legiat podrà sol·licitar informes tècnics d'avaluació cientificotècnica realitzats per experts independents, comissions d'experts o agències d'avaluació. Aquestes persones actuaran amb veu, però sense vot.

El funcionament de l'òrgan col·legiat s'ajustarà al règim establit en el capítol II del títol preliminar de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, i en la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.

Es promourà en aquest òrgan col·legiat el respecte del principi de participació equilibrada de dones i homes, tal com estableix la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes, i la Llei 9/2003, de 2 d'abril, de la Generalitat, per a la igualtat entre dones i homes.

2. La tramitació dels expedients correspondrà als serveis centrals i/o territorials de la direcció general amb competències en matèria d'innovació ecològica en la construcció.

3. La sol·licitud es formalitzarà telemàticament, excepte en el cas de persones físiques, que podran optar per la presentació física. El procediment telemàtic requerirà la presentació de sol·licituds, segons el model normalitzat, a través de la seu electrònica de la Generalitat https://sede.gva.es, i hauran d'estar signades electrònicament mitjançant signatura electrònica avançada, basada en un certificat reconegut segons disposa el Decret 220/2014, de 12 de desembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament d'administració electrònica de la Comunitat Valenciana, i expedit per la Generalitat o per qualsevol altre prestador de serveis de certificació amb el qual la Generalitat haja signat el conveni oportú.



4. Les sol·licituds de subvenció es tramitaran per ordre de presentació i resoldran després de la finalització del termini de presentació de sol·licituds del tram en qüestió, en funció del compliment dels requisits establits i sempre que la sol·licitud i documentació que s'aporta estiguen completes.

5. Completada la documentació, les sol·licituds presentades que complisquen els requisits exigits s'hauran d'ordenar per ordre de presentació i s'elaborarà la llista de sol·licituds que resultaran adjudicatàries de les ajudes, en funció de la partida pressupostària destinada a aquestes ajudes que s'establisca en la convocatòria d'ajudes.

En cas d'empat de les sol·licituds presentades en la puntuació final obtinguda, s'atendrà, segons l'ordre en el qual figuren a continuació, als següents criteris de desempat per a dirimir la prelació de les mateixes amb vista a aprovar la relació definitiva d'adjudicataris:

a) Tindran preferència en l'adjudicació de les ajudes les propostes presentades per aquelles empreses que acrediten ocupar major percentatge de treballadors discapacitats en relació amb les respectives plantilles d'aquestes, o bé es comprometen a contractar un percentatge major de treballadors discapacitats durant l'àmbit temporal de la subvenció.

b) Tindran preferència en l'adjudicació de les ajudes les propostes presentades per aquelles persones treballadores autònomes, empreses i tot tipus d'organitzacions públiques i privades, que acrediten la qualificació d'entitat valenciana socialment responsable, obtinguda en la forma establida reglamentàriament en desenvolupament del títol III de la Llei 18/2018, de 13 de juliol, de la Generalitat, per al foment de la responsabilitat social.

La documentació acreditativa dels anteriors criteris de desempat serà aportada per les persones sol·licitants en el moment en què es produïsca l'empat, i no amb caràcter previ.

6. El termini màxim per a resoldre i publicar en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana la resolució de concessió d'ajudes, que posarà fi al procediment, serà de sis mesos comptats des de l'endemà de la publicació de la resolució de convocatòria d'ajudes. Transcorregut aquest termini sense que s'haja dictat i publicat resolució expressa, els interessats podran entendre desestimada la seua sol·licitud, sense perjudici del que estableix l'article 23 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

7. La resolució de concessió d'ajudes es publicarà en el portal de www.gva.es, així com en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. La publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana substituirà la notificació individual de la resolució, conforme al que preveu l'article 45.1.b de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques



Tretzena. Informe de supervisió del projecte

D'acord amb l'article 164 h de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la hisenda pública, del sector instrumental i de subvencions, quan l'actuació subvencionada requerisca projecte segons l'article 2 del Reial decret 1000/2010, de 5 d'agost, sobre visat col·legial obligatori, es requerirà la presentació del visat col·legial en lloc de l'informe de l'oficina de supervisió.



Catorzena. Justificació

1. S'haurà d'aportar a la Direcció General d'Innovació Ecològica en la Construcció el compte justificatiu que haurà de contindre la següent documentació:

a) Memòria econòmica justificativa dels treballs realitzats, acompanyada de la documentació original corresponent o degudament compulsada, probatòria de la despesa que contindrà:

1.1. Una relació ordenada i classificada de les despeses realitzades, desglossant cadascuna de les despeses incorregudes.

1.2. Les certificacions de l'execució material de l'actuació objecte de subvenció que hagen sigut abonades.

1.3. Les factures o documents de valor probatori equivalent en el tràfic mercantil, incorporats en la relació classificada de les despeses, així com la documentació acreditativa del pagament, d'acord amb l'article 30 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.



1.4. Una llista detallada d'altres ingressos, ajudes o subvencions que hagen finançat l'activitat, amb la indicació de l'import i la procedència.



b) Una memòria justificativa de l'actuació que haurà d'incloure els següents documents:

1. Declaració signada pel beneficiari en la qual conste que han sigut executades d'acord amb l'actuació objecte de la subvenció.

2. Projecte o, si és el cas, memòria tècnica de l'actuació realitzada. Aquesta s'haurà d'il·lustrar amb documentació fotogràfica en format digital (.jpg) que acredite amb suficient detall el procés d'execució, l'estat anterior i el posterior de l'actuació.

3. Certificació final de la realització efectiva de les actuacions objecte de la subvenció signada pel beneficiari, així com pel tècnic director facultatiu.

4. Llicències municipals o altres autoritzacions sectorials d'altres administracions que siguen precises per a la realització de l'actuació.

c) Compliment de les obligacions tributàries i davant de la Seguretat Social, segons recull l'article 2.4 d'aquesta ordre.

2. El termini per a presentar la documentació justificativa quedarà obert amb la publicació de la resolució de concessió d'aquestes subvencions i finalitzarà el 15 de novembre de cada exercici.



Quinzena. Abonament de la subvenció concedida

1. El pagament de les subvencions concedides es farà amb una justificació prèvia, mitjançant deslliuraments o resolució per pagaments anticipats de la persona titular de la Direcció General d'Innovació Ecològica en la Construcció.

2. La documentació justificativa de la realització de l'activitat subvencionada haurà de complir amb el que s'estableix en la base tretzena.

3. Amb caràcter general, el pagament de la subvenció es farà amb una justificació prèvia per part de l'entitat beneficiària de la realització de l'activitat objecte d'aquestes bases, segons estableix l'article 171.1 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.

4. No obstant això, es podran fer pagaments anticipats, en els termes establits en la Llei 9/2022, de 30 de desembre, de pressupostos de la Generalitat per a l'exercici 2023, i en concret, de conformitat amb el que preveu en el seu article 44, apartat 12.a, subapartats 6, 7, 8 i b, que habilita perquè, en matèria d'habitatge i arquitectura bioclimàtica, en relació amb subvencions de naturalesa corrent i de capital, puguen lliurar-se amb caràcter general, una vegada concedides, de manera anticipada, fins al 50 % o fins al 30 % de la quantitat concedida, segons es tracte d'actuacions subvencionables d'iniciativa pública o privada, respectivament, d'acord amb les següents condicions:

– Si és el cas, en relació amb els beneficiaris inclosos en l'article 3.1 lletres a i e, fins a un 50 % dels fons concedits a iniciatives públiques de projectes que suposen el foment de la transició ecològica de l'entorn construït que es desenvolupen per administracions públiques territorials i institucionals, entitats integrants del sector públic instrumental de la Generalitat, entitats locals i universitats en l'àmbit de l'arquitectura sostenible. La bestreta serà del 30 % en el cas de subvencions concedides a persones o entitats beneficiàries no incloses en la relació anterior.



– Fins a un 50 % dels fons concedits en el cas d'actuacions realitzades per organitzacions no governamentals, entitats sense ànim de lucre, així com col·legis professionals, per a projectes o programes vinculats a les àrees d'arquitectura sostenible i R+D+I. La bestreta serà del 30 % en el cas de subvencions concedides a persones o entitats beneficiàries no incloses en la relació anterior.

– En el cas d'actuacions vinculades directament a programes o convenis en matèria d'investigació, desenvolupament tecnològic i innovació empresarial en matèria d'arquitectura i entorn construït, podran lliurar-se anticipadament fins a un 100 % d'actuacions en matèria d'R+D+I dutes a terme per instituts tecnològics de la Xarxa d'Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana.

– En el cas d'iniciatives realitzades per persones físiques i/o jurídiques que no estiguen previstes en els apartats anteriors, aquesta bestreta podrà ser fins del 30 % i quedaran exonerades de la constitució de garanties per als primers 10.000 euros.

Només en el cas que aquests pagaments anticipats requerisquen la constitució de garanties de conformitat amb la Llei 9/2022, de 30 de desembre, de pressupostos de la Generalitat per a l'exercici 2023, en relació amb l'article 171.5 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, es podrà optar voluntàriament per l'abonament d'aquest pagament anticipat en la mateixa sol·licitud de subvencions o renunciar-hi.

Les garanties podran consistir en qualsevol de les establides en l'article 3 del Reial decret 161/1997, de 7 de febrer, i es constituiran per un import igual a la quantitat del pagament anticipat, incrementada en un 5 % d'aquesta quantitat.

En tot cas, en el cas de prestació de garanties a favor de l'entitat concedent, aquestes hauran de cobrir així mateix el compliment dels compromisos socials, de transparència, ètics i mediambientals, d'acord amb el que es preveu en l'article 21.4 del Decret 118/2022, de 5 d'agost, del Consell, pel qual es regula la inclusió de clàusules de responsabilitat social en la contractació pública i en les convocatòries d'ajudes i subvencions.

D'acord amb el que preveu l'article 44.12 b de la Llei 9/2022, de 30 de desembre, de pressupostos de la Generalitat per a l'exercici 2023, en el cas d'iniciatives realitzades per persones físiques i/o jurídiques no previstes en el règim de bestretes recollit en aquest apartat, la bestreta podrà arribar al 30 % i quedaran exonerades de la constitució de garanties per als primers 10.000 euros.

5. El termini de presentació de la documentació justificativa de la realització de l'activitat subvencionada quedarà obert amb la publicació de la resolució de concessió de la subvenció i finalitzarà el 15 de novembre de l'exercici pressupostari en vigor. Les persones concessionàries de la subvenció de les obres, l'execució de les quals es desenvolupe en diverses anualitats, hauran de certificar i justificar la inversió amb anterioritat al 15 de novembre de cada exercici.

6. Serà requisit per al pagament que les entitats locals acrediten estar al corrent en el compliment de l'obligació de rendició dels seus comptes anuals davant la Sindicatura de Comptes, d'acord amb el que estableix l'article 199.4 de la Llei 8/2010, de 23 de juny, de la Generalitat, de règim local de la Comunitat Valenciana.

7. D'acord amb l'article 70.3 del Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, aprovat per Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, una vegada transcorregut el termini màxim establit per a la justificació, sense que s'haja presentat davant l'òrgan administratiu competent, es requerirà a l'entitat beneficiària que en el termini improrrogable de quinze dies hàbils la presente. La falta de presentació de la justificació en el termini establit en aquesta base comporta la revocació de l'ajuda i l'exigència de les responsabilitats establides en la Llei general de subvencions.

8. La presentació de la justificació en el termini addicional que estableix aquest apartat no eximeix l'entitat beneficiària de les sancions que corresponguen d'acord amb la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.

9. El compliment de l'objecte i la finalitat de la subvenció no ha de dependre únicament de la realització i justificació d'un percentatge mínim de despesa reconeguda en la concessió de l'ajuda, sinó que ha d'anar lligat al compliment de resultats.

10. En finalitzar l'actuació, l'òrgan instructor procedirà a l'examen de la documentació aportada i emetrà el corresponent informe sobre el grau d'execució de l'actuació subvencionada, amb la valoració tècnica dels resultats d'aquesta, abans del pagament efectiu de la subvenció, que haurà d'emetre la direcció general amb competència en matèria d'innovació ecològica en la construcció.

11. Una vegada justificada la realització de les accions subvencionades i revisada la justificació de les despeses, l'òrgan competent per a resoldre tornarà a calcular la subvenció basant-se en l'informe sobre el grau d'execució del projecte subvencionat i podrà minorar la quantia adjudicada inicialment, si és el cas, per a ajustar-la a l'execució de les accions i a les despeses elegibles justificades correctament, sempre sense desvirtuar l'objecte subvencionat i la finalitat perseguida per l'actuació cofinançada.

En el cas que, de conformitat amb el que preveu l'article 90 del Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, el beneficiari desitge fer una devolució voluntària de l'ajuda sense requeriment previ de l'Administració, haurà de dirigir sol·licitud en aquests termes a la Direcció General d'Innovació Ecològica en la Construcció, que indicarà a l'interessat el document de pagament o el número de compte habilitat per la Tresoreria de la Generalitat per a poder fer l'ingrés en qualsevol de les entitats col·laboradores que s'indiquen a aquest efecte. Una vegada efectuat l'ingrés, el beneficiari haurà de retornar a la Direcció General d'Innovació Ecològica en la Construcció una còpia del justificant d'aquest, acompanyat d'un escrit en el qual s'indique l'activitat per a la qual es va concedir l'ajuda, l'import, el nom del beneficiari i el motiu de la renúncia.

12. El pagament s'haurà d'efectuar mitjançant transferència al compte bancari propi que indique l'entitat beneficiària.



Setzena. Control i revocació de les subvencions

1. La Generalitat podrà comprovar, pels mitjans que estime més adequats, el compliment de les obligacions inherents a l'atorgament de les subvencions. Els controls seran de tipus administratiu i sobre el terreny, en les condicions establides en la base reguladora dessetena sobre el Pla de control al qual remet l'article 169.3 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions. L'incompliment d'aquestes obligacions o la comprovació de la falsedat de les dades aportades a l'expedient donarà lloc a la revocació de la subvenció concedida i a la devolució de les quanties atorgades, incrementades amb els interessos legals aplicables des del moment de la percepció.

2. En qualsevol cas, serà aplicable el que disposa en matèria de control financer, reintegrament i infraccions i sancions administratives l'esmentada Llei 1/2015, de 6 de febrer; el Decret 77/2019, de 7 de juny, del Consell, de regulació del procediment de gestió del pressupost de la Generalitat, i la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

3. Si la subvenció superara el cost real de l'actuació, o si, a conseqüència de la disminució del cost global de l'obra projectada, s'haguera abonat un import superior al percentatge de participació de l'Administració, serà procedent el reintegrament de l'excés obtingut.



Dessetena. Pla de control

1. Es durà a terme un pla de control de la realització de l'activitat subvencionada, mitjançant la comprovació i el control de la documentació de caràcter econòmic, justificativa de l'import concedit, i de la memòria tècnica relativa a l'actuació subvencionada, que a aquest efecte s'ha establit en aquestes bases, com a aportació preceptiva per la persona beneficiària, per al pagament de l'ajuda, de conformitat amb el que estableix l'article 169 de la Llei 1/2015, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, d'acord amb el que s'estableix en l'article esmentat.

2. De conformitat amb el que estableix l'article 169 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, la direcció general responsable en la instrucció d'aquesta convocatòria efectuarà la comprovació administrativa de la justificació documental de la subvenció concedida mitjançant la revisió de la documentació establida en la base tretzena, a l'efecte del pagament de la subvenció concedida.

3. En el cas d'haver-hi discrepàncies entre els valors comprovats per l'Administració i els que figuren en la documentació justificativa, l'entitat beneficiària podrà promoure la taxació pericial contradictòria en els termes previstos en l'article 33 de la Llei 38/2003, general de subvencions.

4. El centre directiu responsable de la gestió d'aquestes subvencions durà a terme la comprovació material de l'execució efectiva de les obres mitjançant el següent pla de control:

a) Tipus de control: durant el primer semestre natural de l'any següent a aquell en què es va aprovar la convocatòria, es farà un control administratiu i sobre el terreny relatiu a l'execució de la inversió i de comprovació de la documentació administrativa aportada pel beneficiari de la subvenció.

b) Criteris de selecció de la mostra: el control previst en el paràgraf anterior arribarà a un expedient per cada 100.000,00 € o fracció superior a 50.000,00 € d'import convocat. La selecció de la mostra es durà a terme mitjançant sorteig, excloent-ne aquells expedients en els quals, per qualsevol motiu, no es va aconseguir la fase de reconeixement de l'obligació econòmica i pagament de la subvenció.

c) L'import finalment pagat dels expedients seleccionats per al seu control haurà de suposar almenys el 5 % de l'import total pagat en aquesta línia de subvenció. Si després de la selecció aleatòria dels expedients que es controlen no s'arriba a aquest percentatge, se substituirà el de menor quantia per un altre d'obtingut pel mateix mètode, fins a assolir aquest percentatge.



Dihuitena. Pèrdua o minoració de la subvenció

1. Tota alteració de les condicions i els requisits tinguts en compte per a la concessió de la subvenció i, en tot cas, l'obtenció concurrent de subvencions o ajudes atorgades per altres administracions públiques o ens públics o privats, quan l'objecte de les convocatòries siga coincident, podrà donar lloc a la modificació de la resolució de concessió i, si és el cas, a la pèrdua del dret al cobrament total o parcial de la subvenció o a la revocació de la resolució de concessió, així com al reintegrament de les quantitats percebudes en els termes establits per l'article 172 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, i l'article 37 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, i el corresponent procediment sancionador.



2. La falta de justificació o la justificació insuficient de la subvenció concedida dins del termini establit a aquest efecte, així com la concurrència d'altres causes recollides per l'article 37 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i els articles 33 i 34 del reglament que la despleguen, donaran lloc a la pèrdua del dret al cobrament total o parcial de la subvenció, sense perjudici de la celebració, si és el cas, del tràmit d'audiència legalment establit.



Denovena. Reintegrament de la subvenció

1. Quant al possible reintegrament de la subvenció ací ordenada, s'haurà de seguir el que preveu el títol II de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i l'article 172 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.

2. Les quantitats que es reintegren tindran la consideració d'ingressos de dret públic i reportaran interessos de demora des de l'endemà del venciment.

3. L'interés de demora resultarà de l'aplicació, per a cada any o període dels que integren el període de càlcul, de l'interés legal fixat en la Llei de pressupostos generals de l'Estat per a aquests exercicis, de conformitat amb el que estableix l'article 16 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.

4. Serà un supòsit de pèrdua del dret al cobrament de la subvenció i de reintegrament d'aquesta que la subvenció siga destinada a la realització d'una activitat o al compliment d'una finalitat prohibida en el títol VI de la Llei 14/2017, de 10 de novembre, de la Generalitat, de memòria democràtica i per la convivència de la Comunitat Valenciana, de conformitat amb l'article 41 d'aquesta llei.



Vintena. Règim sancionador

Les persones o entitats beneficiàries de les subvencions quedaran sotmeses a les responsabilitats i el règim sancionador regulat en el capítol IV, títol X, de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, per la comissió de les infraccions administratives previstes en la normativa estatal bàsica. Així mateix, quedaran sotmeses al que estableix la legislació de procediment administratiu comú i de procediment sancionador.





Vint-i-unena. Comunicació a la Comissió Europea

1. Les subvencions que es concedisquen a entitats empresarials amb base en aquesta ordre estan sotmeses al règim de minimis conforme al que preveu el Reglament (UE) núm. 1407/2013, de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis (DOUE L352, de 24.12.2013), modificat pel Reglament (UE) 2020/972, de la Comissió, de 2 de juliol de 2020 (DOUE L215, de 07.07.2020), que en prorroga la vigència fins al 31 de desembre de 2023.



En cap cas, les ajudes podran superar per cada beneficiari l'import màxim total d'ajuda de minimis establit en 200.000 euros durant un període de tres exercicis fiscals per a una mateixa empresa, ni individualment ni com a resultat de l'acumulació amb altres ajudes de minimis concedides a la mateixa empresa, conforme al que s'estableix en el Reglament (UE) 1407/2013, de la Comissió.

2. No podrà aplicar-se el règim de minimis a les empreses que operen en els sectors determinats en el punt 1 de l'article 1 del reglament esmentat.

3. Les ajudes de minimis concedides seguint l'abans esmentat Reglament 1407/2013, de la Comissió, podran acumular-se amb les ajudes de minimis concedides conformement al Reglament (UE) núm. 360/2012 de la Comissió, de 25 d'abril de 2012, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de la Unió Europea a les ajudes de minimis concedides a empreses que presten serveis d'interés general (DO L 114, de 26.04.2012), fins al límit màxim establit en aquest últim reglament, o altres ajudes de minimis concedides conformement a altres reglaments de minimis fins al límit màxim pertinent establit en l'article 3, apartat 2, del Reglament 1407/2013 (200.000 euros en tres exercicis fiscals)

4. Les ajudes de minimis no es poden acumular amb cap ajuda estatal relacionada amb les mateixes despeses subvencionables o amb una ajuda estatal per a la mateixa mesura de finançament de risc, si aquesta acumulació excedira la intensitat d'ajuda o de l'import d'ajudes superior corresponent fixat en les circumstàncies concretes de cada cas per un reglament d'exempció per categories o una decisió adoptats per la Comissió. Les ajudes de minimis que no es concedisquen per a costos subvencionables específics podran acumular-se amb altres ajudes estatals concedides en virtut d'un reglament d'exempció per categories o d'una decisió adoptats per la Comissió.

5. El centre gestor haurà d'informar cada beneficiari per escrit de l'import previst de l'ajuda en equivalent de subvenció en brut, així com del seu caràcter de minimis, fent referència expressa al Reglament 1407/2013, esmentant-ne el títol (Reglament (UE) núm. 1407/2013, de la Comissió, de 18 de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament a les ajudes de minimis) i la referència de la seua publicació en el Diario Oficial de la Unión Europea.



6. A l'efecte de control de les ajudes concedides a l'empara del Reglament de minimis, el centre gestor registrarà i recopilarà tota la informació relativa a l'aplicació de l'esmentat Reglament 1407/2013. Els registres relatius a les ajudes de minimis hauran de mantindre's durant un període de deu exercicis fiscals des de la seua concessió.

7. Amb una sol·licitud prèvia per escrit, el centre gestor haurà de facilitar a la Comissió Europea, en el termini de 20 dies hàbils o en el termini superior que s'establisca en la sol·licitud, tota la informació que aquesta institució considere necessària per a determinar si s'han complit les condicions establides en el Reglament 1407/2013 i, especialment, per a determinar l'import total de l'ajuda de minimis, d'acord amb el que indica aquest reglament i altres reglaments de minimis, rebuda per qualsevol empresa.



Segon

Reclamar la competència per a convocar les ajudes regulades en aquesta ordre, delegada en el titular de la Direcció General d'Innovació Ecològica en la Construcció, mitjançant Resolució, de 2 d'agost de 2019, del vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, sobre delegació de l'exercici de competències en determinats òrgans de la Conselleria (DOGV 8609, 08.08.2019).



Tercer

Convocar, per a l'exercici 2023, les subvencions corresponents al Pla Verdea per a fomentar actuacions SbN, solucions basades en la naturalesa, dirigides a la renaturalització de l'entorn construït en l'àmbit de l'arquitectura, segons les següents estipulacions:



1. Finançament de les ajudes

El finançament de les ajudes regulades en aquesta ordre serà per a la convocatòria corresponent a l'exercici 2023, a càrrec del capítol VII i a l'aplicació pressupostària 14.03.02.431.60.7, de la línia S1539000, denominació «Foment de la resiliència de l'entorn construït a partir d'NBS o solucions basades en la naturalesa», dels pressupostos de la Generalitat per a aquest exercici aprovats mitjançant Llei 9/2022, de 30 de desembre.

La quantia total màxima de les ajudes que es concediran serà inicialment de 340.000 euros. Aquest import es determina a partir de la disponibilitat pressupostària de la línia referida, de fons propis no condicionats de la Generalitat.

La dotació econòmica per a la concessió d'ajudes de cada convocatòria tindrà caràcter plurianual, en funció dels terminis raonables d'execució de les actuacions que s'hi determinen.

L'abonament, tenint en compte la diversitat temporal de les actuacions subvencionables, s'ajustarà a una execució pressupostària desenvolupada en anualitats successives amb la dotació econòmica següent:



Exercici pressupostari (Anualitat) Aportació Generalitat

2023 200.000,00 euros

2024 140.000,00 euros

Totals globals ajudes 340.000,00 euros





No obstant això, si es compleix algun dels supòsits previstos en l'article 58 del Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, així com el que es disposa en l'article 11 del Decret 77/2019, de 7 de juny, del Consell, de regulació del procediment de gestió del pressupost de la Generalitat, l'import anterior es podrà augmentar amb una quantia addicional, mitjançant resolució de la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, en el cas de produir-se un increment de l'import del crèdit pressupostari disponible a conseqüència d'una generació, una ampliació o una incorporació de crèdit inicial. Aquesta resolució haurà de publicar-se en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana abans de la resolució de concessió de les ajudes.

L'efectivitat de la quantia addicional a la qual es refereix el paràgraf anterior queda condicionada a la disponibilitat efectiva del crèdit en un moment anterior a la resolució de la concessió de les subvencions.

Així mateix, tenint en compte el que disposa l'article 11 del Decret 77/2019, de 7 de juny, del Consell, de regulació del procediment de gestió del pressupost de la Generalitat, aquesta convocatòria preveu que eventuals augments sobrevinguts en el crèdit disponible possibiliten el dictat d'una resolució complementària de la concessió de la subvenció que incloga aquelles sol·licituds que, fins i tot complint tots els requisits, no hagen sigut beneficiàries per esgotament del crèdit inicialment habilitat



2. Condicions de la concessió de les ajudes

El procediment de concessió d'aquestes ajudes és el de concurrència competitiva i l'únic criteri serà el del moment de presentació de les corresponents sol·licituds conforme a l'article 165 f de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, respectant en tot cas els principis de publicitat, transparència, objectivitat, igualtat i no discriminació, eficàcia en el compliment dels objectius i eficiència en l'assignació i utilització dels recursos públics.

Les sol·licituds de subvenció seran ateses, sempre que no es demane requerir-ne l'esmena, prenent com a referència la data i hora de la presentació. En el cas que calguera l'esmena, es prendrà com a referència la data i hora de la presentació de la documentació amb la qual es completa vàlidament la sol·licitud, i, en tot cas, fins al límit del crèdit disponible per a la convocatòria, i en funció del crèdit disposat



Tota alteració de les condicions tingudes en compte per a la concessió de l'ajuda podrà donar lloc a la modificació de la resolució de concessió. L'òrgan competent per a la concessió d'aquestes ajudes és la Direcció General d'Innovació Ecològica en la Construcció.

Les actuacions no podran estar iniciades abans obrir-se el període de sol·licitud de les ajudes.

3. Termini i forma de presentació de sol·licituds

S'estableixen dos terminis de presentació de sol·licituds:

– El primer s'iniciarà l'endemà de la publicació en el DOGV i finalitzarà 14 de juliol de 2023. (Tram 1)

– En el cas de no haver-se esgotat la partida pressupostària, es comunicarà aquesta circumstància a través del web de la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica perquè les empreses interessades que no hagen obtingut aquesta subvenció puguen presentar una sol·licitud de subvenció des del 10 d'octubre fins al 24 d'octubre de 2023. (Tram 2)

Tot això condicionat a l'existència de crèdit adequat i suficient en els exercicis 2023 i 2024, segons l'àmbit temporal d'execució en el qual s'incardine l'actuació subvencionable.

Només es tramitarà un únic expedient d'ajuda per persona o entitat.



La presentació i el procediment de tramitació serà telemàtic, i es farà segons s'estableix en la base onzena de les bases reguladores de la subvenció, sense perjudici del que disposa la legislació reguladora del procediment administratiu comú de les administracions públiques.



Les sol·licituds, els escrits i les comunicacions es presentaran davant del Registre electrònic i hauran d'estar signats electrònicament mitjançant una signatura electrònica avançada basada en un certificat reconegut, segons disposa el Decret 220/2014, de 12 de desembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament d'administració electrònica de la Comunitat Valenciana, i expedit per la Generalitat o per qualsevol altre prestador de serveis de certificació amb el qual la Generalitat haja signat el conveni oportú.

La presentació telemàtica de la sol·licitud s'ha d'efectuar mitjançant el formulari disponible en la seu electrònica de la Generalitat corresponent a aquest tràmit.



4. Sol·licitud i documentació

A la sol·licitud, en la qual s'haurà d'indicar amb caràcter orientatiu la previsió temporal d'execució de les actuacions, s'haurà d'adjuntar la documentació que es detalla en la base onzena de les bases reguladores de la subvenció



5. Termini de resolució d'ajudes, notificació i recursos

Les sol·licituds de subvenció es tramitaran per ordre de presentació i resoldran en funció del compliment dels requisits establits i sempre que la sol·licitud i documentació que s'han d'aportar estiguen completes.

En tot cas, la resolució de la concessió estarà condicionada a l'existència de crèdit adequat i suficient per a això.

El termini màxim per a resoldre i publicar en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana la resolució de concessió d'ajudes, que posarà fi al procediment, serà de sis mesos comptats des de l'endemà de la publicació de la resolució de convocatòria d'ajudes. Transcorregut aquest termini sense que s'haja dictat i publicat resolució expressa, les entitats interessades podran entendre desestimada la seua sol·licitud, sense perjudici del que estableix l'article 23 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.



La resolució de la concessió d'ajudes es publicarà en el portal www.gva.es, així com en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. Les entitats sol·licitants podran ser avisades de la publicació de la llista definitiva mitjançant missatge de text SMS al número de telèfon mòbil que hagen facilitat o bé mitjançant correu electrònic a l'adreça e-mail que hagen indicat en la seua sol·licitud.

La publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana substituirà la notificació individual de la resolució, d'acord amb el que preveu la legislació del procediment administratiu comú.



Contra la resolució de les ajudes, que posarà fi a la via administrativa, es podrà interposar recurs potestatiu de reposició en el termini d'un mes a comptar des de l'endemà de la publicació, segons estableixen els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, o es podrà interposar directament recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, en el termini de dos mesos, comptats des de l'endemà de la publicació, d'acord amb el que estableixen els articles 10.1.a i 46.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.





Quart. Eficàcia

Aquesta ordre produirà efectes a partir de l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.





DISPOSICIONS ADDICIONALS



Única

Els apartats d'aquesta ordre referits a les bases reguladores de la subvenció, inclosos en el capítol I, no impliquen en si mateixos obligacions econòmiques en els pressupostos de la Generalitat Valenciana, sense perjudici del que es regula en el capítol II d'aquesta ordre en relació amb l'aprovació de la convocatòria corresponent a l'exercici 2023.







DISPOSICIONS FINALS



Única. Habilitació normativa

La persona titular de la direcció general competent en matèria d'innovació ecològica en la construcció queda facultada per a dictar les instruccions i resolucions necessàries per a la correcta interpretació, desplegament i aplicació d'aquesta ordre en virtut de la Resolució, de 2 d'agost de 2019, del vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, sobre delegació de l'exercici de competències en determinats òrgans de la Conselleria (DOGV 8609, 08.08.2019).





Contra aquesta ordre, que posa fi a la via administrativa, es podrà interposar un recurs potestatiu de reposició, en el termini d'un mes comptat des de l'endemà de la seua publicació, d'acord amb el que es disposa en la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, o bé, directament, un recurs contenciós administratiu, en el termini de dos mesos comptats des de l'endemà de la publicació, de conformitat amb el que s'estableix en la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

No obstant això, quan una administració interpose un recurs contenciós administratiu contra aquesta ordre, podrà requerir-la prèviament d'acord amb el que s'estableix en els articles 44 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.



València, 19 de maig de 2023



El vicepresident segon i

conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica,

HÉCTOR ILLUECA BALLESTER

Mapa web