Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 61/2021, de 14 de maig, del Consell, d'aprovació de les bases reguladores per a la concessió directa de subvencions extraordinàries de suport a la solvència empresarial per la Covid-19.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 9092 de 25.05.2021
Número identificador:  2021/5742
Referència Base de Dades:  004751/2021
 



DECRET 61/2021, de 14 de maig, del Consell, d'aprovació de les bases reguladores per a la concessió directa de subvencions extraordinàries de suport a la solvència empresarial per la Covid-19. [2021/5742]

I



La situació d'emergència provocada per la Covid-19 ha obligat el Govern d'Espanya a declarar l'estat d'alarma en tot el territori nacional. Així mateix, ha obligat a la Generalitat a adoptar mesures excepcionals que han permés fer front a la greu situació epidemiològica, d'acord amb les Orientacions de l'Organització Mundial de la Salut i que estan justificades per a la protecció dels drets a la vida, a la integritat física i a la salut de tota la població, especialment de les persones més vulnerables, amb la finalitat de reduir els nombrosos brots de contagis, alleujar la pressió assistencial del sistema sanitari i evitar la pèrdua de vides.



L'impacte d'aquesta situació d'excepcionalitat està obligant les administracions públiques, en l'àmbit de les seues competències, al fet que s'adopten, amb urgència, les mesures necessàries per a pal·liar els efectes derivats d'aquesta situació. En aquest sentit, es fa necessari protegir el teixit productiu i evitar un impacte estructural sobre l'economia, i amb aquesta finalitat s'han adoptat diverses mesures per part de la Generalitat.

En aquest context, el Govern d'Espanya ha aprovat el Reial decret llei 5/2021,de 12 de març, de mesures extraordinàries de suport a la solvència empresarial en resposta a la pandèmia de la Covid-19 (d'ara en avant Reial decret llei 5/2021), amb els següents objectius: protegir el teixit productiu, evitar un impacte negatiu estructural que llastre la recuperació de l'economia, protegir l'ocupació i actuar de manera preventiva per a evitar un impacte negatiu superior sobre les finances públiques i els balanços del sistema financer. El Reial decret llei crea una línia d'ajudes directes a autònoms (empresaris i professionals) i empreses per al suport a la solvència i reducció de l'endeutament del sector privat.

El Reial decret 5/2021, de 12 de març, ha sigut desenvolupat per l'Ordre HAC/283/2021, de 25 de març, per la qual es concreten els aspectes necessaris per a la distribució definitiva, entre les comunitats autònomes i ciutats de Ceuta i Melilla, dels recursos de la línia Covid d'ajudes directes a autònoms i empreses descrita en el títol I del Reial decret llei 5/2021, i que assigna a la Comunitat Valenciana un import de 647.081.980 euros per a la gestió d'aquestes ajudes. Igualment, l'Ordre HAC/348/2021, de 12 d'abril, concreta els criteris per a l'assignació d'aquestes ajudes.

D'altra banda, el Reial decret llei 6/2021, de 20 d'abril, pel qual s'adopten mesures complementàries de suport a empreses i autònoms afectats per la pandèmia de Covid-19, modifica el Reial decret llei 5/2021, que autoritza les comunitats autònomes i les ciutats de Ceuta i Melilla a ampliar els sectors d'activitat que poden accedir a les ajudes regulades en el títol I del Reial decret llei 5/2021.

Aquest Reial decret requereix una actuació urgent de la Generalitat que permeta poder procedir a la tramitació d'aquestes ajudes de manera urgent, amb l'objectiu que puguen arribar als destinataris de manera immediata per a poder ser eficaces.

En aquest sentit, a conseqüència de la situació excepcional que es pretén abordar amb aquestes ajudes, així com l'elevat nombre de potencials beneficiaris que puguen sol·licitar-les, es dicta el Decret llei 7/2021, del Consell, de mesures extraordinàries de suport a la solvència empresarial en resposta a la pandèmia de la Covid-19, per a l'establiment de diferents mesures tant de simplificació administrativa com de gestió pressupostària per a la seua inclusió en els bases reguladors de les convocatòries de concessió de les esmentades ajudes. El decret llei concreta, d'acord amb el Reial decret llei 5/2021 i entre altres aspectes les línies generals d'aquestes ajudes, la competència per a la seua ordenació, instrucció i concessió, l'import global màxim, els mesures de simplificació administrativa a aplicar, l'habilitació per a designar entitats col·laboradores, el règim de control i les bestretes i avals.







II



El Reial decret llei 5/2021 estableix que seran les comunitats autònomes les que realitzaran les corresponents convocatòries per a la concessió d'ajudes directes als destinataris situats en els seus territoris. Així mateix, estableix que s'encarregaran de la tramitació, gestió i resolució de les sol·licituds, de l'abonament de les ajudes i dels controls previs i posteriors al pagament.

Igualment, ha de tindre's en compte que concorren circumstàncies singulars i raons d'interés públic, social econòmic i humanitari que dificulten la convocatòria d'ajudes.

Tot això justifica el seu atorgament en règim de concessió directa, d'acord amb el que es disposa en l'article 22, apartat 2 de la llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

Per tot el que s'ha exposat, en virtut del que disposen els articles 18.f i 28.c de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell; a proposta del conseller d'Hisenda i Model Econòmic, després de la deliberació del Consell, en la reunió de 14 de maig de 2021,





DECRETE



Article 1. Objecte de les ajudes

1. L'objecte d'aquest decret és aprovar les bases reguladores i la convocatòria d'ajudes directes a autònoms (empresaris i professionals) i empreses per al suport a la solvència i reducció de l'endeutament del sector privat, en els termes establits en el Reial decret llei 5/2021, de 12 de març, de resposta a la pandèmia derivada de la Covid-19, amb càrrec al pressupost de l'exercici 2021. Aquestes ajudes han sigut finançades pel Govern d'Espanya.

2. Les ajudes tindran caràcter finalista i, per tant, no podran aplicar-se a una altra finalitat diferent de les despeses subvencionables determinades en aquest decret.



Article 2. Règim jurídic aplicable

1. Aquestes ajudes adopten la forma de subvencions i es concedeixen de manera directa, en aplicació del que es preveu en l'article 1 del Reial decret llei 5/2021, i en aplicació del que s'estableix en els articles 22.2.b de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i 168.1.b de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, perquè l'atorgament està imposat a l'administració per una norma de rang legal. Així mateix, el caràcter singular d'aquestes subvencions deriva de la naturalesa excepcional, única i imprevisible dels esdeveniments que les motiven.

2. Aquestes ajudes es regiran, a més de pel que es disposa en el present decret, i pel que es disposa en el Decret llei 7/2021, de 7 de maig del Consell, pel títol X de la Llei 1/2015, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, pels preceptes declarats bàsics de la Llei 38/2003, general de subvencions, i les seues disposicions de desenvolupament, pel que s'estableix en el Reial decret llei 5/2021 i la seua normativa de desenvolupament.

3. En relació amb el compliment de la normativa d'ajudes d'Estat, aquestes ajudes es configuren de conformitat amb el marc temporal relatiu a les mesures d'ajuda a empreses i autònoms consistents en subvencions directes, bestretes reembossables, avantatges fiscals, garanties de préstecs i bonificacions de tipus d'interés en préstecs destinades a recolzar l'economia en el context de l'actual brot de Covid-19 aprovat per la Comissió Europea en la seua Decisió SA.56851 (2020/N), de 2 d'abril i les seues corresponents modificacions.



Article 3. Raons d'interés públic que concorren en la seua concessió

Les subvencions regulades en aquest decret tenen caràcter singular, a conseqüència del caràcter excepcional i únic de la situació d'emergència originada per la pandèmia derivada de la Covid-19, i de la inajornable necessitat de respondre de manera anticipada a possibles problemes de solvència amb impacte soci macroeconòmic. La intensa caiguda d'ingressos patida en moltes empreses valencianes degut a la llarga duració de la reducció d'activitat a conseqüència de la pandèmia requereix adoptar mesures addicionals de suport. D'aquesta manera es contribuirà a assegurar els llocs de treball, mantindre i potenciar el teixit productiu i fomentar la competitivitat de l'economia valenciana.



Article 4. Beneficiaris

Tindran la consideració de beneficiaris d'aquestes ajudes els empresaris, professionals i entitats no financeres més afectades per la pandèmia, sempre que:

a) Tinguen el seu domicili fiscal en territori de la Comunitat Valenciana. A aquest efecte, es consideraran les següents excepcions:

1r. Els empresaris, professionals o entitats el volum d'operacions de les quals en 2020 haja sigut superior a 10 milions d'euros que desenvolupen la seua activitat econòmica en més d'un territori autonòmic o en més d'una ciutat autònoma, podran participar en aquesta convocatòria si operen a la Comunitat Valenciana.

2n. Els grups consolidats que tributen en l'Impost de Societats en règim de tributació consolidada podran presentar sol·licitud d'ajuda si operen a la Comunitat Valenciana. En qualsevol cas, la sol·licitud serà presentada per la societat representant (dominant) del grup en tot cas i inclourà a totes les entitats que hagen format part del grup en 2020.



3r. Les entitats no residents no financeres que operen en la Comunitat Valenciana a través d'establiment permanent.

b) Hagen realitzat durant 2019 i 2020 almenys una activitat que es classifique en algun dels codis de la Classificació Nacional d'Activitats Econòmiques (CNAE 09) establits en l'annex d'aquest decret i continuen en el seu exercici en el moment de la sol·licitud.

Quan es tracte de grups, bé l'entitat dominant, bé qualsevol de les entitats dominades, haurà hagut de realitzar durant 2019 i 2020 i continuar desenvolupant almenys una de les activitats de l'annex com a activitat principal.

c) Que complisquen, a més dels dos apartats anteriors, amb els requisits d'elegibilitat que es detallen en l'article 5 d'aquest decret. L'aplicació d'aquests requisits establits per a la concessió de l'ajuda es realitzarà atenent al conjunt d'activitats dutes a terme per la persona física, entitat o grup sol·licitant de l'ajuda.



Article 5. Requisits d'elegibilitat

1. Els empresaris i professionals que apliquen el règim d'estimació objectiva en l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, les empreses que hagen realitzat una modificació estructural de la societat mercantil entre l'1 de gener de 2019 i el 31 de desembre de 2020, i els professionals o empreses que s'hagen donat d'alta o creat entre l'1 de gener de 2019 i el 31 de desembre de 2019 no serà necessari, que complisquen el requisit d'elegibilitat de caiguda del volum de negoci que es recull en els apartats següents.

De la mateixa forma, els empresaris o professionals que apliquen el règim d'estimació objectiva en 2019 o 2020 en l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, amb independència que realitzen altres activitats a les quals resulte d'aplicació el règim d'estimació directa, fins i tot quan s'haja renunciat al règim d'estimació objectiva per a 2021, tampoc serà necessari que complisquen el requisit d'elegibilitat de caiguda del volum de negoci que es recull en els apartats següents.



2. Són elegibles els empresaris, professionals i entitats, que no apliquen el règim d'estimació objectiva en l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, sempre que el volum d'operacions anual declarat o comprovat per l'Administració, en l'Impost sobre el Valor Afegit o tribut indirecte equivalent en 2020 haja caigut més d'un 30 % respecte de 2019 i tinguen un volum de deutes pendents subvencionables de, almenys, 4.000,00 euros, tenint en compte les següents particularitats:



a) Per al cas de grups consolidats que tributen en l'Impost de Societats en el règim de tributació consolidada, s'entendrà com a destinatari a l'efecte del compliment dels requisits d'elegibilitat i transferències, el citat grup com un contribuent únic, i no cadascuna de les entitats que l'integren, per la qual cosa el volum d'operacions a considerar per a determinar la caiguda de l'activitat serà el resultat de sumar tots els volums d'operacions de les entitats que conformen el grup.



Les entitats que hagen format part d'un grup en 2019, però no en 2020, seran considerades com a independents i podran sol·licitar les ajudes sempre que complisquen els requisits de manera individualitzada.

No obstant això que es disposa en el paràgraf anterior, en el cas de grups s'acudirà a les regles de càlcul del volum d'operacions només en relació amb les entitats que van formar part del mateix grup tant en 2019 com en 2020.

b) Les entitats en règim d'atribució de rendes en l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques podran sol·licitar les ajudes quan complisquen les condicions per a això. La beneficiària directa de l'ajuda serà l'entitat sol·licitant i no els seus socis, comuners, hereus o partícips. Les magnituds a considerar en la determinació de l'ajuda es calcularan en seu de l'entitat.

3. No es consideraran destinataris aquells empresaris o professionals, entitats i grups consolidats que complisquen els requisits establits en els dos apartats anteriors d'aquest article i que en la declaració de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques corresponent a 2019 hagen declarat un resultat net negatiu per les activitats econòmiques en les quals hagueren aplicat el mètode d'estimació directa per a la seua determinació o, si escau, haja resultat negativa en aqueix exercici la base imposable de l'Impost de Societats o de l'Impost de la Renda de no Residents, abans de l'aplicació de la reserva de capitalització i compensació de bases imposables negatives.



4. Quan el sol·licitant de l'ajuda realitze exclusivament operacions no subjectes o exemptes que no obliguen a presentar autoliquidació periòdica de l'IVA (articles 20 i 26 de la Llei 31/1992, de 28 de desembre, de l'Impost sobre el Valor Afegit) i no aplique el règim d'estimació objectiva en l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques en 2019 i 2020, a l'efecte de determinar el compliment del requisit de la caiguda del 30 % del volum de negoci en 2020 respecte a 2019, s'entendrà que el volum d'operacions en 2019 i 2020 el constitueix:

1r. Per a contribuents de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, la informació sobre la totalitat dels ingressos íntegres fiscalment computables procedents de la seua activitat econòmica inclosos en les seues autoliquidacions de pagaments fraccionats corresponent a 2020.

2n. Per a contribuents de l'Impost de Societats o de l'Impost de la Renda de no Residents amb establiment permanent, la informació sobre la base imposable prèvia declarada en l'últim pagament fraccionat dels anys 2019 i 2020 respectivament en el cas que aquests pagaments fraccionats es calculen segons el que es disposa en l'article 40.3 de la Llei 27/2014, de 27 de novembre, de l'Impost de Societats.



5. Quan l'empresari o professional sol·licitant de l'ajuda realitze una activitat de comerç minorista el rendiment d'activitats econòmiques del qual es determine mitjançant el règim d'estimació directa en l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, aplicant per aquesta activitat el règim especial del recàrrec d'equivalència en l'Impost sobre el Valor Afegit o tribut equivalent, s'entendrà que el seu volum d'operacions en l'exercici 2019 el constitueix la totalitat dels ingressos íntegres fiscalment computables procedents de la seua activitat econòmica minorista inclosos en la seua declaració de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques corresponent a 2019, mentre que el seu volum d'operacions en l'exercici 2020 serà la suma dels ingressos íntegres fiscalment computables inclosos en les seues autoliquidacions de pagaments fraccionats de l'exercici 2020.

6. En aquells casos en els quals el beneficiari puga participar en les convocatòries que es realitzen en tots els territoris en els quals operen, el criteri de distribució de la caiguda del volum d'operacions entre els territoris s'efectuarà a partir de les retribucions del treball personal consignades en la declaració informativa resum anual de retencions i ingressos a compte, les quals seran atribuïdes a cada territori en funció de la residència dels perceptors.

7. El compliment dels requisits anteriors es verificarà amb la informació facilitada per l'Agència Estatal de l'Administració Tributària a la Generalitat sobre la base de les obligacions de subministrament d'informació recollides en el conveni signat entre aquestes en aplicació del que s'estableix en l'article 4.4 del Reial decret llei 5/2021.

8. Els destinataris de les ajudes establides en aquest decret hauran de complir, en el moment de presentació de la sol·licitud, els següents requisits:

a) No haver sigut condemnat mitjançant sentència ferma la pena de pèrdua de la possibilitat d'obtenir subvencions o ajudes públiques o per delictes de prevaricació, suborn, malversació de cabals públics, tràfic d'influències, fraus i exaccions il·legals o delictes urbanístics.

b) No haver donat lloc, per causa de la qual haguera sigut declarada culpable, a la resolució ferma de qualsevol contracte subscrit amb l'Administració.

c) Trobar-se al corrent de pagament d'obligacions per reintegrament de subvencions o ajudes públiques.

d) Trobar-se al corrent en el compliment de les obligacions tributàries i davant la Seguretat Social.

e) No haver sol·licitat la declaració de concurs voluntari, no haver sigut declarat insolvents en qualsevol procediment, no trobar-se declarats en concurs, llevat que en aquest haja adquirit l'eficàcia un conveni, no estar subjectes a intervenció judicial o haver sigut inhabilitats conforme a la Llei 22/2003, de 9 de juliol, concursal, sense que haja conclòs el període d'inhabilitació fixat en la sentència de qualificació del concurs.



f) No tindre residència fiscal en un país o territori qualificat reglamentàriament de paradís fiscal.



Article 6. Despeses subvencionables

1. Seran subvencionables les quantitats que es destinen a satisfer el deute amb proveïdors, creditors financers i no financers, inclosos els pagaments pendents derivats dels costos fixos incorreguts sempre que aquests s'hagen reportat entre l'1 de març de 2020 i el 31 de maig de 2021 i procedisquen de contractes anteriors al 13 de març de 2021.



2. En primer lloc, se satisfaran els pagaments a proveïdors i creditors no financers, per ordre d'antiguitat i, si escau, es reduirà el nominal del deute bancari, prevalent la reducció del nominal del deute amb aval públic.

3. L'ordre d'antiguitat vindrà determinat per la data d'emissió de les factures.

4. En el cas de les factures, només es concediran ajudes per l'import de la base imposable de les despeses subvencionables, exclòs l'IVA o impost indirecte equivalent.



Article 7. Quantia de l'ajuda i finançament

1. La quantia de l'ajuda per a les empreses, professionals o entitats beneficiàries es determinarà en dues fases, conformement amb els següents paràmetres:

a) En una primera fase, es resoldran les sol·licituds d'aquells empresaris o professionals que apliquen el règim d'estimació objectiva en l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques. En aquest cas es concedirà una quantitat fixa equivalent al volum de deutes pendents declarats pel sol·licitant. Aquesta quantitat tindrà un màxim de 3.000,00 euros per sol·licitant.

Cada beneficiari que haja aplicat el règim d'estimació objectiva en 2019 o 2020, amb independència que realitze altres activitats a les quals resulte aplicable el règim d'estimació directa, fins i tot quan s'haja renunciat al règim d'estimació objectiva per a 2021, es regirà per aquest apartat. Per tant, no serà possible aplicar a un beneficiari simultàniament les ajudes previstes per als beneficiaris recollits en aquest apartat i en el següent.

Així mateix, a l'efecte de quanties, criteris de resolució i terminis de presentació de sol·licituds, aquelles empreses que hagen realitzat una modificació estructural de la societat mercantil entre l'1 de gener de 2019 i el 31 de desembre de 2020, i els professionals o empreses que s'hagen donat d'alta o creat entre l'1 de gener de 2019 i el 31 de desembre de 2019 se'ls aplicarà el que s'estableix en aquest apartat, de tal forma que podran percebre fins a un màxim de 3.000,00 euros.

En cas de no existir crèdit suficient per a atendre totes les sol·licituds presentades que complisquen els requisits es realitzarà un repartiment proporcional, atés el volum de deute declarat pels sol·licitants.



b) En una segona fase, es resoldran les sol·licituds per a aquells empresaris i professionals que apliquen el règim d'estimació directa en l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, així com entitats i establiments permanents el volum d'operacions anual dels quals declarat o comprovat per l'Administració, en l'Impost sobre el Valor Afegit o tribut indirecte equivalent, haja caigut més del 30 % l'any 2020 respecte a l'any 2019, tal com es descriu en l'article 5.



Aquesta ajuda no podrà ser mai inferior a 4.000,00 euros ni superior al volum de deutes pendents declarats per sol·licitant amb un màxim de 200.000,00 euros. En el cas dels grups a què es refereix l'article 4.a.2n els límits anteriors s'aplicaran al grup en el seu conjunt.



El procés de concessió per a aquesta tipologia de sol·licituds es realitzarà per etapes.

Inicialment s'assignarà un import mínim garantit de 4.000,00 euros. Si no existira crèdit suficient per a atendre totes les sol·licituds, es donarà prioritat a aquells sol·licitants que, complint tots els requisits, acrediten una caiguda més gran de volum de negoci en termes percentuals. Si persistira l'empat, tindran prioritat aquells sol·licitants amb un major import de caiguda de negoci en termes absoluts.



Una vegada garantida aquesta quantia mínima, es procedirà a una segona assignació amb el crèdit restant per a aquells que encara no hagen cobert amb l'import mínim tots els seus deutes pendents comunicats. El procediment de repartiment serà el següent:

1r. Per a cadascun d'aquests sol·licitants es calcularà, tal com s'indica en l'article 5, el volum absolut de caiguda d'operacions entre 2020 i 2019 que supera el 30 %.

2n. S'establiran dos grups de sol·licitants: els que tenen fins a 10 treballadors i els que tenen més en 2020, calculat tenint en compte el nombre mitjà en 2020 de perceptors de rendiments dineraris del treball consignats en les declaracions mensuals o trimestrals, de retencions i ingressos a compte (model 111).

3r. Per als sol·licitants que tenen fins a 10 treballadors es calcula l'ajuda que suposaria cobrir el 2 % d'aqueix excés de caiguda superior al 30 %, i per a sol·licitants de més de 10 treballadors el que suposaria cobrir l'1 %. Si la suma total d'aquestes quantitats del conjunt de sol·licituds no supera els recursos sobrants, s'assigna directament a cada sol·licitant la quantitat calculada. En cas contrari, es reparteix de manera proporcional al pes que tinga cada sol·licitant en aquesta suma total.

4t. Si després d'aquesta etapa continua existint import sobrant, aquest procés es tornarà a realitzar en els mateixos termes, però només per a aquells sol·licitants als quals se'ls haja assignat una quantia inferior als deutes pendents que hagen comunicat.

2. L'ajuda màxima que es concedirà per als sol·licitants de l'apartat b anterior no podrà ser superior al 40 % de la seua caiguda d'operacions anual que supere el 30 % calculada tal com s'indica en l'article 5 per a sol·licitants que tinguen fins a 10 treballadors, i al 20 % per a sol·licitants amb més de 10 treballadors, amb un import mínim de 4.000,00 euros i un màxim de 200.000,00 euros, en ambdós casos.

3. L'import global màxim de les ajudes a concedir ascendeix a 647.081.980,00 euros d'acord amb el que es disposa en l'Ordre HAC/283/2021, de 25 de març, per la qual es concreten els aspectes necessaris per a la distribució definitiva, entre les comunitats autònomes i ciutats de Ceuta i Melilla, dels recursos de la línia Covid d'ajudes directes a autònoms i empreses establida en el títol I del Reial decret llei 5/2021, de 12 de març, de mesures extraordinàries de suport a la solvència empresarial en resposta a la pandèmia de la Covid-19. Aquest import global es distribuirà d'acord amb els següents criteris:



a) Per als beneficiaris que es regeixen pel descrit en l'apartat 1.a d'aquest article, és a dir que apliquen el règim d'estimació objectiva en l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, així com per a aquelles empreses que hagen realitzat una modificació estructural de la societat mercantil entre l'1 de gener de 2019 i el 31 de desembre de 2020, i els professionals o empreses que s'hagen donat d'alta o creat entre l'1 de gener de 2019 i el 31 de desembre de 2019 es destinarà un import màxim de 200.000.000,00 euros. Si no s'esgotara el crèdit destinat a aquesta tipologia de beneficiaris, l'import sobrant incrementaria l'indicat en l'apartat següent, sense necessitat de nova convocatòria.



b) Per als beneficiaris que es regeixen pel descrit en l'apartat 1.b d'aquest article, és a dir aquells empresaris o professionals i entitats que no apliquen el règim d'estimació objectiva en l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, es destinarà un import de 447.081.980,00 euros, sense perjudici del seu increment en els termes indicats en l'apartat anterior.

4. Aquestes ajudes s'imputaran a la línia de subvenció que s'habilite mitjançant el corresponent expedient de modificació pressupostària.

5. La dotació pressupostària establida en aquest article podrà ser ampliada amb fons procedents de l'Estat, de la Unió Europea o fons propis que puguen donar lloc a una generació, ampliació o incorporació de crèdit. En tot cas, aquest increment quedarà condicionat a la declaració de disponibilitat del crèdit, que haurà de ser publicada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, la qual cosa no implicarà l'obertura de termini per a presentar noves sol·licituds ni l'inici de nou còmput de termini per a resoldre. Els eventuals augments sobrevinguts en el crèdit disponible possibilitaran que es dicten resolucions de concessió complementàries per a aquelles sol·licituds que, complint tots els requisits, hagueren sigut denegats per esgotament d'aquest.





Article 8. Forma i termini de presentació de les sol·licituds

1. El termini per a la presentació de sol·licituds que formulen els sol·licitants que apliquen el règim d'estimació objectiva, o les empreses que hagen realitzat modificacions estructurals de la societat mercantil entre l'1 de gener de 2019 i el 31 de desembre de 2020, i els professionals o empreses que s'hagen donat d'alta o creat entre l'1 de gener de 2019 i el 31 de desembre de 2019 en els termes indicats en l'article 5.1.a, s'iniciarà a les 09.00 hores del dia 31 de maig de 2021 i finalitzarà a les 23.59 hores el 4 de juny de 2021.

2. Per a la resta de beneficiaris no contemplats en l'apartat anterior, el termini de presentació de sol·licituds s'iniciarà a les 09.00 hores del dia 7 de juny de 2021 i finalitzarà a les 23.59 hores del dia 11 de juny de 2021.

3. Les sol·licituds es presentaran de manera telemàtica en la seu electrònica de la Generalitat a través del procediment «sol·licitud de subvencions extraordinàries per al suport a la solvència empresarial, en la comunitat valenciana, en resposta a la pandèmia de la Covid-19. Pla Resistir Plus». En la pàgina web de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic estarà disponible la informació sobre la convocatòria i s'habilitarà un accés a la seu electrònica per a formular la sol·licitud.



4. La presentació de les sol·licituds s'efectuarà realitzant dos tràmits:

a) Tràmit un: sol·licitud de data i franja horària per a presentar la sol·licitud (no requereix signatura electrònica). Per a sol·licitar l'assignació de data i franja horària per a presentar la sol·licitud s'accedirà al procediment «Cita prèvia per a la presentació de sol·licitud d'ajudes per al programa Pla Resistir Plus». En aquest tràmit només haurà d'introduir-se la identificació del beneficiari que sol·licitarà l'ajuda (no del seu representant), un correu electrònic i un telèfon de contacte. El sistema informarà de la franja de temps i dia assignat per a presentar la sol·licitud.

b) Tràmit dos: Presentació de la sol·licitud (requereix signatura electrònica). Dins de la franja de temps assignada, s'accedirà al procediment «Presentació de sol·licituds per al programa Pla Resistir Plus», a través del qual es presentarà la sol·licitud i restant documentació requerida.



5. Si el tràmit dos es realitza en la franja de temps assignada, el sistema retrotraurà la data de presentació de la sol·licitud al moment en què es va completar el tràmit un. Si la sol·licitud no es presentara en el període assignat per al tràmit dos, s'entendrà no presentada la sol·licitud.

6. Per a realitzar el tràmit dos s'haurà de disposar de signatura electrònica avançada, amb el certificat admés per la seu electrònica de la Generalitat (https://sede.gva.es).

7. La presentació de sol·licituds mitjançant representant requerirà la prèvia autorització a través del Registre de representants (https://www.accv.es/servicios/registro-de-representantes/) de la Generalitat o a través del Registre Electrònic d'Apoderaments de l'Estat:

(https://sede.administracion.gob.es/pag_sede/servicioselectronicos/registroelectronicodeapoderamientos.html)

8. Qualsevol sol·licitud presentada seguint un procediment diferent del descrit en aquest article serà inadmesa.

9. Només podrà presentar-se una sol·licitud per cada beneficiari sol·licitant. Totes aquelles que estiguen duplicades es consideraran no presentades i, en aquest cas, només es tindrà en compte l'última sol·licitud presentada electrònicament.

10. Les incidències de tramitació electrònica relacionades amb qüestions tecnicoinformàtiques s'atendran mitjançant el correu:

generalitat_en_red@gva.es

11. L'òrgan gestor de les ajudes recaptarà de l'AEAT i de qualsevol altra administració o entitat pública, la informació estrictament necessària per a l'atorgament de les ajudes. Les dades obtingudes només podran ser utilitzades per a la concessió i control d'aquestes ajudes i totes les persones que intervinguen en el procediment estaran subjectes al deure de confidencialitat al qual es refereix l'article 5.1.f del Reglament (UE) 2016/679.

12. Rebuda la documentació necessària per a procedir a la concessió d'aquestes ajudes, es realitzarà el seu processament per la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions.

13. La presentació de la sol·licitud implica el coneixement i acceptació de les bases reguladores, i comportarà l'autorització expressa a la conselleria competent, perquè aquesta, puga verificar amb l'AEAT els requisits necessaris per a poder accedir a l'ajuda i determinar l'import d'aquesta i comunicar al Ministeri d'Hisenda la informació que siga requerida en relació amb la gestió d'aquestes ajudes.

Així mateix, comportarà l'autorització perquè la conselleria, verifique que el sol·licitant es troba al corrent del compliment de les seues obligacions tributàries i amb la Seguretat Social en els termes establits en l'article 13 de l'LGS, i puga recaptar:

a) De l'agència Estatal d'Administració Tributària (AEAT), l'acreditació que la persona sol·licitant es troba al corrent de les seues obligacions tributàries.

b) De la Tresoreria General de la Seguretat Social l'acreditació que la persona sol·licitant es troba al corrent en el compliment de les seues obligacions amb la Seguretat Social.

c) De l'Agència Tributària Valenciana, l'acreditació que la persona sol·licitant no té deutes de naturalesa tributària amb la Generalitat.



En el supòsit de la impossibilitat material d'obtenir algun dels documents necessaris per a la concessió o control de l'ajuda, l'òrgan competent podrà requerir al sol·licitant la seua presentació, o en defecte d'això, l'acreditació per altres mitjans dels requisits a què es refereix el document.



Article 9. Documentació que ha d'acompanyar a la sol·licitud

1. La presentació de la sol·licitud portarà implícita l'acceptació del que es disposa en aquest decret.

2. En el formulari de sol·licitud, ben emplenat i signat, es faran constar, els següents extrems:

a) NIF del sol·licitant de l'ajuda.

b) Domicili fiscal de l'empresa o professional autònom.

c) Si el professional o empresari ha aplicat en 2019 o 2020 el règim d'estimació objectiva de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques.

d) Si es tracta d'un grup consolidat que tributa en l'Impost de Societats.

e) Si en els anys 2019 o 2020 o en algun d'ells s'ha format part d'un grup que aplicació un règim de consolidació fiscal de territori foral, la composició d'aquest grup en 2020 i si alguna entitat d'aquest tributa en exclusiva davant una Hisenda Foral a l'efecte de l'IVA en aquests anys.



f) Si en els anys 2019 i 2020 o en algun d'ells s'ha format part d'un grup que aplicació en règim de consolidació fiscal de territori comú, si alguna entitat d'aquest tributa en exclusiva davant una Hisenda Foral a l'efecte de l'IVA en aquests anys.

g) Indicació de si se sol·licitaran ajudes en territoris diferents del del domicili fiscal.

h) Indicació de si realitza exclusivament operacions no subjectes o exemptes que no obliguen a presentar autoliquidació periòdica d'IVA i determina el pagament fraccionat, d'acord amb la modalitat establida en l'article 40.2 de la Llei 27/2014, de 27 de novembre, de l'impost de societats.

i) Conjunt d'ajudes públiques rebudes en el període de vigència del Marc Nacional Temporal relatiu a les mesures d'ajuda a empreses i autònoms, aprovat per la Comissió Europea en la seua Decisió SA.56851 (2020/N), de 2 d'abril. Així mateix, s'indicaran aquelles ajudes rebudes destinades a les mateixes despeses subvencionables que s'imputaran a aquestes ajudes, si escau.

j) Imports de deutes pendents, desglossat entre la corresponent a proveïdors i creditors i la corresponent al nominal del deute bancari, amb indicació de si tenen aval públic, o no.

k) Declaració responsable del compliment dels requisits establits en l'article 13 de la Llei general de subvencions.

l) Declaració responsable del compliment de les obligacions establides en la disposició addicional quarta del Reial decret llei 5/2021, de 12 de març, relatius a mantenir l'activitat fins al 30 de juny de 2022, no repartir dividends durant 2021 i 2022 i no aprovar increments retributius de l'alta direcció durant un període de dos anys des de la concessió de l'ajuda.

m) Autorització expressa perquè l'AEAT puga subministrar la informació necessària per a la comprovació del compliment dels requisits de l'ajuda i de les obligacions derivades d'aquesta, d'acord amb el que es disposa en l'article 95.1.k de la Llei general tributària. Així mateix, autorització per a l'intercanvi d'informació amb el Ministeri d'Hisenda relativa a les ajudes concedides i els reintegraments que puguen produir-se, en relació amb aquestes.

n) En el formulari de sol·licitud s'inclourà la informació de domiciliació bancària en la qual es rebrà el pagament de la subvenció

3. La utilització del certificat electrònic per a la tramitació de la sol·licitud eximeix de l'obligació de presentar la documentació relativa a la representació amb la qual s'actua en la fase de sol·licitud; l'òrgan instructor podrà obtenir a través dels registres corresponents qualsevol informació addicional sobre la personalitat jurídica de l'entitat sol·licitant.

4. Quan la sol·licitud no complisca els requisits exigits en la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, o no s'aporte, adjunta, la documentació que d'acord amb aquesta convocatòria siga exigible, es requerirà a l'empresa sol·licitant perquè -en el termini de 10 dies hàbils des de l'endemà de la recepció del requeriment– esmene la falta o aporte els documents preceptius, amb advertiment que si no ho fa, es considerarà que ha desistit de la seua sol·licitud, amb la resolució prèvia dictada en els termes establits en la legislació administrativa.

Els requeriments es realitzaran per mitjans electrònics i s'entendran practicats o rebutjats en els termes que s'assenyalen en la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. En aquest sentit, si transcorren deu dies naturals sense que s'accedisca al contingut del requeriment, s'entendrà que la notificació ha sigut rebutjada i es tindrà per realitzat el tràmit de la notificació.





Article 10. Instrucció del procediment

1. Correspon la instrucció del procediment per a la tramitació i la gestió de les ajudes a la conselleria competent en matèria d'hisenda.



2. Una comissió tècnica realitzarà la proposta de concessió i pagament de les ajudes a l'òrgan competent per a resoldre, sense comparació de sol·licituds, a partir d'una relació de les sol·licituds presentades, amb indicació de data d'entrada de l'expedient complet, concurrència objectiva, o no, dels requisits i criteris exigits per a la concessió directa, i l'import de la subvenció que correspondria a cada sol·licitant fins a l'esgotament del crèdit consignat.

3. La presidència de la comissió tècnica correspondrà a la persona que designe la persona titular de la conselleria competent en matèria d'hisenda. Com a vocals actuaran dues persones designades per la persona titular de la conselleria competent en matèria d'hisenda, entre personal funcionari pertanyent al subgrup A1 de classificació. En casos d'absència, vacant o malaltia, les persones designades com a vocals titulars de l'òrgan col·legiat seran substituïdes per les persones que designe la presidència i que complisquen els mateixos requisits establits en aquest decret.

La comissió tècnica podrà ser assistida pel personal tècnic que es considere convenient per a valorar adequadament les sol·licituds.

El funcionament d'aquesta comissió es regirà pel que es disposa en el capítol II del títol preliminar de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.



Article 11. Resolució i recursos

1. La competència per a la resolució de les subvencions regulades en aquest decret correspon a la persona titular de la conselleria competent en matèria d'hisenda.

2. La resolució de concessió determinarà la quantia concedida i incorporarà, si escau, les condicions, obligacions i determinacions accessòries a què haja de subjectar-se l'empresa beneficiària.

3. El termini per a resoldre i notificar la resolució procedent serà de sis mesos des de l'entrada de la sol·licitud en la seu electrònica de la Generalitat. Transcorregut aquest termini sense que s'haja dictat i notificat resolució expressa, es produirà el silenci administratiu i la sol·licitud s'entendrà desestimada. En tot cas, les ajudes es concediran, a tot tardar, el 31 de desembre de 2021.

4. La resolució exhaureix la via administrativa i contra aquesta podrà interposar-se un recurs potestatiu de reposició davant el mateix òrgan en el termini d'un mes a partir de l'endemà de la seua notificació, d'acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques; o un recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, de conformitat amb els articles 10 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.



Article 12. Mitjans de notificació

1. La notificació de les resolucions i actes de tràmit es practicarà a través de la seu electrònica de la Generalitat (https://sede.gva.es), per al que haurà de disposar de signatura electrònica avançada, bé amb el certificat reconegut d'entitat (persones jurídiques) o bé amb el certificat reconegut per a ciutadans (persones físiques). Per a això es remetrà un avís a l'adreça de correu electrònic que figure en l'expedient, on s'informarà de la posada a la disposició d'una notificació en la seu electrònica. La falta de pràctica de l'avís no impedirà que la notificació siga considerada plenament vàlida.

2. Per a la notificació indicada en l'apartat anterior podrà aplicar-se el codi segur de verificació com a signatura electrònica.



Article 13. Obligacions generals dels beneficiaris

1. A més del que es disposa en l'article 14 de la Llei general de subvencions, són obligacions dels beneficiaris:

a) Mantenir l'activitat corresponent a les ajudes fins al 30 de juny de 2022.

b) No repartir dividends durant 2021 i 2022.

c) No aprovar increments en les retribucions de l'alta direcció durant un període de dos anys des de la concessió d'aquestes ajudes.

2. Els beneficiaris d'aquestes ajudes hauran de justificar, en el termini de tres mesos des que les ajudes van ser pagades, que les mateixes han sigut destinades al compliment de l'objecte al qual es refereix l'article 1 d'aquest decret, en els termes establits en l'article 14. Aquestes ajudes tindran caràcter finalista i han d'aplicar-se a la satisfacció de les despeses elegibles descrites en l'article 6 d'aquest decret.

3. Les empreses beneficiàries quedaran obligades a sotmetre's a la normativa sobre supervisió, seguiment i control de subvencions, així com a facilitar tota la informació requerida per l'òrgan gestor de la subvenció.

4. A més, hauran de complir les següents obligacions:

a) Facilitar quantes dades i informació, en qüestions relacionades amb les subvencions concedides, li siga requerit per l'òrgan instructor d'aquest procediment.

b) Comunicar al servei responsable de la tramitació, la sol·licitud o obtenció d'altres subvencions o ajudes per a la mateixa finalitat, així com qualsevol incidència o variació que es produïsca en relació amb la subvenció concedida.

c) Complir les obligacions de transparència establides en la legislació bàsica, de conformitat amb el que es disposa en l'article 3 de la Llei 2/2015, de 2 d'abril, de la Generalitat, de transparència, bon govern i participació ciutadana de la Comunitat Valenciana, en cas d'haver percebut durant un any ajudes o subvencions públiques en una quantia superior a deu mil euros. En concret, hauran de publicar en la seua pàgina web, si en tingueren, l'obtenció d'aquesta subvenció.

d) Els beneficiaris de l'ajuda tindran l'obligació de conservar tota la documentació exigida per a la justificació de les ajudes, en el termini de 10 anys a comptar des de la justificació de l'ajuda.

e) Sotmetre's a les actuacions de control financer previstes en els articles 113 i següents de la Llei 1/2015, i en els articles 44 i següents de la Llei 38/2003, així com les que puguen dur a terme la Generalitat i altres òrgans de control.



Article 14. Forma de pagament

1. El pagament de les ajudes es realitzarà mitjançant transferència al compte bancari indicat pels beneficiaris. L'import de l'ajuda es lliurarà d'una sola vegada, prèvia justificació del compliment dels requisits establits en l'article 4 d'aquest decret.

2. L'abonament de la subvenció es realitzarà en un pagament únic, amb caràcter anticipat, exonerant al beneficiari de l'obligació de prestar aval o garantia, conforme amb el que es disposa en el Decret llei 7/2021, de 7 de maig.



Article 15. Justificació

1. La justificació de les ajudes es realitzarà necessàriament en format electrònic a través de la seu electrònica de la Generalitat.

2. La presentació de la justificació es realitzarà en el termini màxim de tres mesos des que les ajudes van ser pagades, en els termes indicats en aquest article.

3. La justificació es realitzarà, per a aquelles ajudes concedides per import igual o superior a 60.000,00 euros, mitjançant presentació del compte justificatiu amb aportació d'informe de persona auditora, de comptes inscrita com a exercent en el Registre Oficial d'Auditors de Comptes dependent de l'Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes, que durà a terme la revisió del compte justificatiu amb l'abast que l'ajuda ha sigut destinada al pagament de les factures i deutes pendents que figuraven en la sol·licitud de subvenció amb l'ordre de prelació establit en l'article 6 d'aquest decret.

L'informe d'auditoria haurà de reflectir les comprovacions realitzades i tot allò que puga suposar un incompliment per part del beneficiari de la normativa aplicable o de les condicions imposades per a l'obtenció de la subvenció, i caldrà adjuntar-hi la següent documentació:



a) Relació de documentació requerida i revisada.

b) Anàlisi detallada dels justificants de despesa i pagament, amb indicació de la mena d'incidència detectat, així com dels contractes dels quals porten causa.

c) Relació detallada d'altres ingressos destinats al pagament de les despeses subvencionables, amb indicació de l'import, procedència i aplicació dels fons a les despeses subvencionables, amb indicació de l'import total de les ajudes rebudes.

Les despeses efectuades pels beneficiaris hauran de documentar-se mitjançant factures pagades o documents comptables de valor probatori equivalent, així com amb els corresponents documents acreditatius del pagament.

En aquells casos en què el beneficiari estiga obligat a auditar els seus comptes anuals per una persona auditora sotmesa a la Llei 22/2015, de 20 de juliol, d'auditoria de comptes, la revisió del compte justificatiu es durà a terme per la mateixa persona auditora. En el supòsit en què la persona o entitat beneficiària no estiga obligada a auditar els seus comptes anuals, la designació de la persona auditora de comptes serà designada per aquesta.

El beneficiari de l'ajuda estarà obligat a posar a la disposició de la persona auditora de comptes quants llibres, registres i documents li siguen exigibles en aplicació del que es disposa en l'article 14.1.f de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, així com conservar-los per a les actuacions de comprovació i control descrites en la llei.

La revisió dels comptes justificatius de les ajudes per part de la persona auditora de comptes així com l'elaboració de l'informe corresponent, hauran d'adequar-se al que s'estableix en l'Ordre EHA/1949/2007, de 17 de maig, per la qual s'aprova la norma d'actuació dels auditors de comptes en la realització dels treballs de revisió de comptes justificatius de subvencions, en l'àmbit del sector públic estatal, establits en l'article 74 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre.



4. Per a les subvencions concedides per import inferior a 60.000 euros, els beneficiaris justificaran la subvenció mitjançant aportació de compte justificatiu simplificat, conforme amb el que es preveu en l'article 75 del Reglament de la llei 38/2003, de 17 de novembre, sempre que continga:

a) Una memòria d'actuació justificativa del compliment de les condicions imposades en la resolució de concessió de la subvenció.

b) Una relació classificada de les despeses realitzades, amb identificació de la persona o entitat creditora i del document, el seu import, data d'emissió i data de pagament. Així mateix, s'indicarà la data del contracte del qual porta causa.

c) Detall d'altres ingressos o subvencions que hagen finançat les despeses subvencionables amb indicació de l'import i la seua procedència.

L'òrgan concedent comprovarà a través de tècniques de mostreig, almenys en un cinc per cent dels expedients concedits els justificants de despesa i pagament que permeten obtenir una evidència raonable sobre l'adequada aplicació de la subvenció, d'acord amb el que es disposa en l'article 75.3 del Reglament de la Llei general de subvencions.



5. Així mateix, en el termini d'un mes des que hagen transcorregut dos anys des de la concessió de l'ajuda, haurà d'aportar certificat acreditatiu de no haver aprovat increments en les retribucions de l'alta direcció durant un període de dos anys des de la concessió de l'ajuda.



6. Transcorregut el termini establit de justificació sense haver-se presentat aquesta davant la persona titular de l'òrgan instructor, aquest requerirà al beneficiari que en el termini improrrogable de quinze dies siga presentada. La falta de presentació de la justificació en el termini establit en aquest apartat portarà amb si l'exigència del reintegrament de l'ajuda concedida.



Article 16. Minoració i reintegrament

1. L'incompliment dels requisits, o les obligacions, establits en aquest decret donarà lloc, amb l'oportú procediment, a l'obligació de reintegrar, totalment o parcialment, les subvencions i els interessos de demora corresponents, segons disposa l'article 172 de la Llei 1/2015.



2. El falsejament o l'ocultació de dades i documents que afecten substancialment la concessió i lliurament de fons públics donarà lloc a l'exigència de responsabilitats tant en l'ordre administratiu com en el jurisdiccional competent, així com al que s'estableix en els articles 173 a 177 de la Llei 1/2015.

3. De conformitat amb l'apartat d, de l'article 35 de la Llei 2/2015, de 2 d'abril, de transparència, bon govern i participació ciutadana de la Comunitat Valenciana, també procedirà el reintegrament total o parcial de la subvenció concedida segons el règim sancionador establit en el títol III d'aquesta mateixa llei.



Article 17. Concurrència i compatibilitat de les ajudes

1. Les ajudes són compatibles amb qualsevol altra ajuda que perceba o puga percebre l'empresari, professional o entitat, sempre que el total de les ajudes no supere el 100 % de les despeses subvencionables per al mateix període, de conformitat amb el que s'estableix en l'article 19.3 de la Llei general de subvencions, de 17 de novembre.

2. Els grups i empresaris, professionals o entitats el volum d'operacions dels quals en 2020 haja sigut superior a 10 milions que desenvolupen la seua activitat econòmica en més d'un territori autonòmic o en més d'una ciutat autònoma, podran participar en les convocatòries que es realitzen en tots els territoris que operen.

En aquests casos, d'acord amb el punt 8 de l'apartat u de l'Ordre HAC/348/2021, la distribució de la caiguda de volum d'operacions entre territoris en els quals operen, s'efectuarà a partir de les retribucions del treball de personal consignades en la declaració informativa resum anual de retencions i ingressos a compte, les quals seran atribuïdes a cada territori en funció de la residència dels perceptors. Aquesta informació serà subministrada per l'Agència Estatal d'Administració Tributària.

3. Quan es tracte d'empresaris, professionals o entitats amb domicili fiscal en la Comunitat Valenciana el volum d'operacions de la qual en 2020 haja sigut inferior o igual a 10 milions d'euros i no apliquen règim de grups en l'Impost de Societats solament podran concórrer a la convocatòria realitzada per la Comunitat Valenciana.

4. Amb caràcter general, aquestes ajudes estan subjectes al Marc Nacional Temporal (MNT) i podran acumular-se entre si, sempre que es respecten els imports màxims i els llindars d'intensitat màxima establits per a cada tipus d'ajuda especificada en aquest. Com a excepció a aquest criteri general:

a) Les ajudes recollides en els apartats Ajudes en forma de garanties de préstecs i Ajudes en forma de garantia sobre instruments de deute de nova emissió no podran acumular-se entre si en cas que les ajudes es concedisquen per a idèntic principal de préstec subjacent. Podran acumular-se per a altres préstecs si l'import global del préstec no supera els llindars establits en el punt 25, lletra d, o en el punt 27, lletra d, del MTC.

b) Les ajudes sobre garanties de préstecs i bonificació de tipus d'interés de préstecs no podran acumular-se entre si en cas que les ajudes es concedisquen per a idèntic principal de préstec subjacent. Sí que podran acumular-se per a altres préstecs si l'import global del préstec no supera els llindars establits en el punt 25, lletra d, o en el punt 27, lletra d, del marc temporal comunitari.

c) Les ajudes per a suport per costos fixos no coberts no podran acumular-se amb altres ajudes per als mateixos costos subvencionables ni acumular-se amb altres ajudes del marc consolidat en cas que supere el límit màxim d'ajuda de 10.000.000,00 euros.

d) Les ajudes canalitzades a través d'entitats de crèdit o altres entitats financeres, només podrà combinar-se amb altres ajudes per als mateixos costos subvencionables si l'ajuda combinada no supera els límits màxims establits en el punt 10 de la versió consolidada del Marc Nacional Temporal de 5 d'abril de 2021.

e) Les ajudes a la inversió destinada a les infraestructures d'assaig i ampliació d'escala i ajudes a la inversió per a la fabricació de productes relacionats amb el Covid-19, no seran acumulables amb qualsevol altra ajuda a la inversió en cas que l'ajuda es referisca als mateixos costos subvencionables.

Sense perjudici del criteri general d'acumulació expressat en l'apartat anterior, les ajudes a la inversió destinada a les infraestructures d'assaig i ampliació d'escala i ajudes a la inversió per a la fabricació de productes relacionats amb la Covid-19, es podrà addicionar una garantia per a cobertura de pèrdues en els termes expressats en els apartats 12.8 i 13.8, de la versió consolidada del Marc Nacional Temporal de 5 d'abril de 2021.

Les ajudes contemplades en el MNT podran acumular-se amb les ajudes en forma d'assegurança de crèdit a l'exportació a curt termini previstes en el MTC, sempre que es respecten els imports màxims i els llindars d'intensitat màxima establits per a cada tipus d'ajuda. Així mateix, les mesures d'ajuda temporal poden acumular-se amb les ajudes que entren en l'àmbit d'aplicació dels Reglaments de minimis, sempre que les regles d'acumulació previstes en aquests Reglaments de minimis siguen respectades.

Igualment, les mesures d'ajuda també poden acumular-se amb les ajudes exemptes en virtut del Reglament General d'Exempció per Categories, sempre que les regles d'acumulació previstes en el mateix siguen respectades.



Article 18. Incidències

La persona titular de la conselleria competent en matèria d'hisenda tindrà la competència per a resoldre les incidències de qualsevol naturalesa que es produïsquen després de la concessió de les ajudes.



Article 19. Tractament de dades de caràcter personal

La participació en aquesta convocatòria comportarà el tractament de dades de caràcter personal de les persones sol·licitants per part de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic. Així mateix, se l'informa de:

1. Responsable del tractament: Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic.

2. Finalitat del tractament i tractaments afectats: atendre la sol·licitud presentada conforme amb el que s'estableix en la convocatòria, en les bases reguladores, en l'LGS i la seua normativa de desenvolupament i, supletòriament, en la Llei de procediment administratiu comú de les administracions públiques (vegeu Registre d'Activitats del Tractament).

3. Origen de les dades: les dades personals recollides procedeixen de les sol·licituds presentades per la persona interessada o el seu representant.

4. Registre d'Activitats de Tractament:

http://hisenda.gva.es/es/registre-de-tractament-de-dades

5. Drets de les persones sol·licitants:

a) Dret de les persones interessades

Les persones interessades tenen dret a sol·licitar l'accés a les seues dades personals, la rectificació o supressió d'aquests, la limitació del seu tractament o a oposar-se a aquest. Per a exercitar els drets haurà de presentar un escrit davant la Sotssecretaria de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic.

Haurà d'especificar quin d'aquests drets sol·licita que siga satisfet. També podrà exercitar els seus drets de manera telemàtica a través del següent enllaç: http://www.gva.es/proc19970

b) Reclamació davant l'Agència Espanyola de Protecció de Dades:

Si les persones interessades entenen que s'han vist perjudicades pel tractament o en l'exercici dels seus drets, poden presentar una reclamació davant l'Agència Espanyola de Protecció de Dades a través de la seu electrònica accessible des de la pàgina web: https://www.aepd.es/



6. Delegat o delegada de Protecció de Dades:

En tot cas, les persones sol·licitants podran contactar amb el delegat o delegada de Protecció de Dades de la Generalitat Valenciana a través de:

Adreça electrònica: dpd@gva.es.

Adreça postal: passeig de l'Albereda, 16 – 46010 València

7. Més informació de protecció de dades:

https://www.gva.es/downloads/publicados/pr/texto_informacion_adicional.pdf



Article 20. Verificació telemàtica de dades

D'acord amb el que s'estableix en la disposició addicional octava de la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals i en l'article 4 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, l'òrgan gestor podrà verificar aquelles dades manifestades per les persones interessades amb la finalitat de comprovar l'exactitud d'aquests.



La potestat de verificació inclou verificar la identitat de les persones sol·licitants o, si escau, del seu representant legal i consultar les següents dades que consten en la Base de dades nacional de subvencions (BDNS): les subvencions i ajudes que li han sigut concedides i que la persona sol·licitant no està inhabilitada per a percebre subvencions.



Article 21. Normativa de la Unió Europea en matèria d'ajudes d'Estat



En relació amb el compliment de la normativa d'ajudes d'Estat, aquesta ajuda es configura de conformitat amb el Marc Nacional Temporal relatiu a les mesures d'ajuda a empreses i autònoms consistents en subvencions directes, bestretes reembossables, avantatges fiscals, garanties de préstecs i bonificacions de tipus d'interés en préstecs destinades a recolzar l'economia en el context de l'actual brot de Covid-19, aprovat per la Comissió Europea en la seua Decisió SA.56851 (2020/N), de 2 d'abril i les seues modificacions. Amb caràcter general, l'empresa o beneficiari no podrà rebre ajudes que, acumuladament, superen 1,8 milions d'euros des de l'inici de la vigència del Marc Temporal el 2 d'abril de 2020. En aquells supòsits en els quals no superen aquesta quantia, serà necessari que l'empresa o autònom realitze una declaració responsable indicant que el conjunt d'ajudes públiques rebudes fins al moment de l'inici de la vigència del Marc Nacional Temporal no supera els 1,8 milions d'euros. En aquells casos en què l'ajuda total acumulada per empresa supere els 1,8 milions d'euros, l'empresa no podrà ser beneficiària, llevat que justifique els costos fixos no coberts i resta de requisits exigits per la normativa d'Ajudes d'Estat de la Unió Europea. Sense perjudici dels altres requisits establits en aquest decret, no podran concedir-se ajudes a les empreses que ja estaven en crisis (d'acord amb el que es disposa en el Reglament General d'exempció per categories) el 31 de desembre de 2019, excepte a microempreses i petites empreses, sempre que no es troben en un procediment concursal i no hagen rebut una ajuda de salvament o de reestructuració.





Article 22. Habilitació

S'habilita a la persona titular de la conselleria competent en matèria d'hisenda per a dictar les instruccions i adoptar les mesures que considere oportú per al desplegament i execució d'aquest decret.



Article 23. Efectes

Aquest decret produirà efectes a partir de l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



Contra aquest decret, que exhaureix la via administrativa, es podrà interposar potestativament un recurs de reposició davant de l'òrgan que ha dictat l'acte, en el termini d'un mes des de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, d'acord amb el que es disposa en els articles 112, 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, o bé recurs contenciós administratiu davant de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, en el termini de dos mesos comptats a partir de l'endemà de publicar-se, en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. Tot això de conformitat amb el que es disposa en els articles 10, 44 i 46 de l'esmentada Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, i sense perjudici que s'utilitze qualsevol altra via que es considere oportuna.



València, 14 de maig de 2021



El president de la Generalitat,

XIMO PUIG I FERRER



El conseller d'Hisenda i Model Econòmic,

VICENT SOLER I MARCO







ANNEX



CNAE-2009 DESCRIPCIÓ ACTIVITAT

0710 Extracció de minerals de ferro.

1052 Elaboració de gelats.

1083 Elaboració de café, te i infusions.

1101 Destil·lació, rectificació i mescla de begudes alcohòliques.

1102 Elaboració de vins.

1103 Elaboració de sidra i altres begudes fermentades a partir de fruites.

1105 Fabricació de cervesa.

1310 Preparació i filat de fibres tèxtils.

1320 Fabricació de teixits tèxtils.

1330 Acabat de tèxtils.

1391 Fabricació de teixits de punt.

1392 Fabricació d'articles confeccionats amb tèxtils, excepte peces de vestir.

1393 Fabricació de catifes i moquetes.

1394 Fabricació de cordes, cordills, bramant i xarxes.

1395 Fabricació de teles no teixides i articles confeccionats amb elles, excepte peces de vestir.

1396 Fabricació d'altres productes tèxtils d'ús tècnic i industrial.

1399 Fabricació d'altres productes tèxtils n.c.o.p.

1411 Confecció de peces de vestir de cuir.

1412 Confecció de roba de treball.

1413 Confecció d'altres peces de vestir exteriors.

1414 Confecció de roba interior.

1419 Confecció d'altres peces de vestir i accessoris.

1420 Fabricació d'articles de pelleteria.

1431 Confecció de calceteria.

1439 Confecció d'altres peces de vestir de punt.

1511 Preparació, adobat i acabat del cuir; preparació i tenyit de

pells.

1512 Fabricació d'articles de marroquineria, viatge i de guarnicioneria i talabarteria.

1520 Fabricació de calçat.

1623 Fabricació d'altres estructures de fusta i peces de fusteria i ebenisteria per a la construcció.

1721 Fabricació de paper i cartó ondulats; fabricació d'envasos i embalatges de paper i cartó.

1722 Fabricació d'articles de paper i cartó per a ús domèstic, sanitari i higiènic.

1723 Fabricació d'articles de papereria.

1724 Fabricació de papers pintats.

1729 Fabricació d'altres articles de paper i cartó.

1811 Arts gràfiques i serveis relacionats amb aquestes.

1812 Altres activitats d'impressió i arts gràfiques.

1813 Serveis de preimpressió i preparació de suports.

1814 Enquadernació i serveis relacionats amb aquesta.

1820 Reproducció de suports gravats.

1910 Coqueries.

1920 Refinament de petroli.

2030 Fabricació de pintures, vernissos i revestiments similars; tintes d'impremta i massilles.

2051 Fabricació d'explosius.

2219 Fabricació d'altres productes de cautxú.

2221 Fabricació de plaques, fulles, tubs i perfils de plàstic.

2222 Fabricació d'envasos i embalatges de plàstic.

2223 Fabricació de productes de plàstic per a la construcció.

2229 Fabricació d'altres productes de plàstic.

2331 Fabricació de taulells i rajoles de ceràmica.

2332 Fabricació de rajoles, teules i productes de terres cuites per a la construcció.

2341 Fabricació d'articles ceràmics d'ús domèstic i

ornamental.

2342 Fabricació d'aparells sanitaris ceràmics.

2343 Fabricació d'aïlladors i peces aïllants de material ceràmic.

2344 Fabricació d'altres productes ceràmics d'ús tècnic.

2349 Fabricació d'altres productes ceràmics.

2370 Cort, tallat i acabat de la pedra.

2391 Fabricació de productes abrasius.

2399 Fabricació d'altres productes minerals no metàl·lics n.c.o.p.

2431 Estiratge en fred.

2432 Laminació en fred.

2433 Producció de perfils en fred per conformació amb plegat.

2434 Trefilatge en fred.

2441 Producció de metalls preciosos.

2512 Fabricació de fusteria metàl·lica.

2550 Forja, estampació i embotició de metalls; metal·lúrgia de pólvores.

2561 Tractament i revestiment de metalls.

2599 Fabricació d'altres productes metàl·lics n.c.o.p.

2670 Fabricació d'instruments d'òptica i equip fotogràfic.

2731 Fabricació de cables de fibra òptica.

2830 Fabricació de maquinària agrària i forestal.

2893 Fabricació de maquinària per a la indústria de l'alimentació, begudes i tabac.

2910 Fabricació de vehicles de motor.

2932 Fabricació d'altres components, peces i accessoris per a vehicles de motor.

3103 Fabricació de matalassos.

3109 Fabricació d'altres mobles.

3212 Fabricació d'articles de joieria i articles similars.

3213 Fabricació d'articles de bijuteria i articles similars.

3220 Fabricació d'instruments musicals.

3240 Fabricació de jocs i joguets.

3250 Fabricació d'instruments i subministraments mèdics i odontològics.

3316 Reparació i manteniment aeronàutic i espacial.

3530 Subministrament de vapor i aire condicionat.

4511 Venda d'automòbils i vehicles de motor lleugers.

4519 Venda d'altres vehicles de motor.

4532 Comerç al detall de recanvis i accessoris de vehicles de

motor.

4616 Intermediaris del comerç de tèxtils, Peces de vestir, pelleteria, calçat i articles de cuir.

4617 Intermediaris del comerç de productes alimentosos, begudes i tabac.

4624 Comerç a l'engròs de cuirs i pells.

4631 Comerç a l'engròs de fruites i hortalisses.

4634 Comerç a l'engròs de begudes.

4636 Comerç a l'engròs de sucre, xocolate i confiteria.

4637 Comerç a l'engròs de café, te, cacau i espècies.

4638 Comerç a l'engròs de peixos i mariscos i altres productes alimentosos.

4639 Comerç a l'engròs, no especialitzat, de productes alimentosos, begudes i tabac.

4641 Comerç a l'engròs de tèxtils.

4642 Comerç a l'engròs de peces de vestir i calçat.

4644 Comerç a l'engròs de porcellana, cristalleria i articles de

neteja.

4648 Comerç a l'engròs d'articles de rellotgeria i joieria.

4719 Un altre comerç al detall en establiments no

especialitzats.

4724 Comerç al detall de pa i productes de fleca, confiteria i pastisseria en establiments especialitzats.

4725 Comerç al detall de begudes en establiments

especialitzats.

4729 Un altre comerç al detall de productes alimentosos en establiments especialitzats.

4741 Comerç al detall d'ordinadors, equips perifèrics i programes informàtics en establiments especialitzats.

4742 Comerç al detall d'equips de telecomunicacions en establiments especialitzats

4751 Comerç al detall de tèxtils en establiments

especialitzats.

4752 Comerç al detall de ferreteria, pintura i vidre en establiments especialitzats.

4759 Comerç al detall de mobles, aparells d'il·luminació i

altres.

4761 Comerç al detall de llibres en establiments

especialitzats.

4762 Comerç al detall de periòdics i articles de papereria en establiments especialitzats.

4764 Comerç al detall d'articles esportius en establiments especialitzats.

4765 Comerç al detall de jocs i joguets en establiments

especialitzats.

4771 Comerç al detall de peces de vestir en establiments especialitzats.

4772 Comerç al detall de calçat i articles de cuir en establiments especialitzats.

4776 Comerç al detall de flors, plantes, llavors, fertilitzants,

animals de companyia i aliments per a ells en establiments especialitzats.

4777 Comerç al detall d'articles de rellotgeria i joieria en establiments especialitzats.

4778 Un altre comerç al detall d'articles nous en establiments especialitzats.

4779 Comerç al detall d'articles de segona mà en

establiments.

4781 Comerç al detall de productes alimentosos, begudes i tabac en llocs de venda i en mercats ambulants.

4782 Comerç al detall de productes tèxtils, peces de vestir i calçat en llocs de venda i en mercats ambulants.

4789 Comerç al detall d'altres productes en llocs de venda i en mercats ambulants.

4799 Un altre comerç al detall no realitzat ni en establiments, ni en llocs de venda ni en mercats ambulants.

4931 Transport terrestre urbà i suburbà de passatgers.

4932 Transport per taxi.

4939 Tipus de transport terrestre de passatgers n.c.o.p.

5010 Transport marítim de passatgers.

5030 Transport de passatgers per vies navegables interiors.

5110 Transport aeri de passatgers.

5221 Activitats annexes al transport terrestre.

5222 Activitats annexes al transport marítim i per vies navegables interiors.

5223 Activitats annexes al transport aeri.

5510 Hotels i allotjaments similars.

5520 Allotjaments turístics i altres allotjaments de curta estada.

5530 Càmpings i aparcaments per a caravanes.

5590 Altres allotjaments.

5610 Restaurants i llocs de menjars.

5621 Provisió de menjars preparats per a esdeveniments.

5629 Altres serveis de menjars.

5630 Establiments de begudes.

5813 Edició de periòdics.

5814 Edició de revistes.

5912 Activitats de postproducció cinematogràfica, de vídeo i de programes de televisió.

5914 Activitats d'exhibició cinematogràfica.

5915 Activitats de producció cinematogràfica i de vídeo.

5916 Activitats de produccions de programes de televisió.

5917 Activitats de distribució cinematogràfica i de vídeo.

5918 Activitats de distribució de programes de televisió.

5920 Activitats d'enregistrament de so i edició musical.

6010 Activitats de radiodifusió.

6020 Activitats de programació i emissió de televisió.

7420 Activitats de fotografia.

7711 Lloguer d'automòbils i vehicles de motor lleugers.

7712 Lloguer de camions.

7721 Lloguer d'articles d'oci i esportius.

7722 Lloguer de cintes de vídeo i discos.

7729 Lloguer d'altres efectes personals i articles d'ús domèstic.

7733 Lloguer de maquinària i equip d'oficina, inclosos

ordinadors.

7734 Lloguer de mitjans de navegació.

7735 Lloguer de mitjans de transport aeri.

7739 Lloguer d'una altra maquinària, equips i béns tangibles n.c.o.p.

7911 Activitats de les agències de viatges.

7912 Activitats dels operadors turístics.

7990 Altres serveis de reserves i activitats relacionades amb

aquests.

8219 Activitats de fotocopiat, preparació de documents i altres activitats especialitzades d'oficina.

8230 Organització de convencions i fires de mostres.

8299 Altres activitats de suport a les empreses n.c.o.p..

8551 Educació esportiva i recreativa.

8552 Educació cultural.

8553 Activitats de les escoles de conducció i pilotatge.

8559 Una altra educació n.c.o.p.

8812 Activitats de serveis socials sense allotjament per a persones amb discapacitat.

9001 Arts escèniques.

9002 Activitats auxiliars a les arts escèniques.

9003 Creació artística i literària.

9004 Gestió de sales d'espectacles.

9102 Activitats de museus.

9103 Gestió de llocs i edificis històrics.

9104 Activitats dels jardins botànics, parcs zoològics i reserves naturals.

9200 Activitats de jocs d'atzar i apostes.

9311 Gestió d'instal·lacions esportives.

9313 Activitats dels gimnasos.

9319 Altres activitats esportives.

9321 Activitats dels parcs d'atraccions i els parcs temàtics.

9329 Altres activitats recreatives i d'entreteniment.

9523 Reparació de calçat i articles de cuir.

9525 Reparació de rellotges i joieria.

9601 Rentada i neteja de peces tèxtils i de pell.

9602 Perruqueria i altres tractaments de bellesa.

9604 Activitats de manteniment físic

Mapa web