Ficha disposicion

Ficha disposicion





RESOLUCIÓ de 20 de juny de 2020, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, d'adopció de mesures relatives a centres de serveis socials de caràcter residencial davant de la situació sanitària ocasionada per la Covid-19, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 8841 de 20.06.2020
Número identificador:  2020/4768
Referència Base de Dades:  004687/2020
 



RESOLUCIÓ de 20 de juny de 2020, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, d'adopció de mesures relatives a centres de serveis socials de caràcter residencial davant de la situació sanitària ocasionada per la Covid-19, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana [2020/4768]

Antecedents de fet

El Reial decret 463/2020 de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma i les seues pròrrogues successives, ha determinat el Ministeri de Sanitat com a autoritat competent delegada per al control de la pandèmia de Covid-19.

Aquest departament ministerial va dictar diverses ordres que van establir mesures d'intervenció en els centres de serveis socials de caràcter residencial, que han afavorit el control epidemiològic i assistencial d'aquests establiments.

Una vegada finalitzat l'estat d'alarma, correspon a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, com a autoritat sanitària competent en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, adoptar les mesures oportunes per al control d'aquesta malaltia.

La Llei orgànica 3/1986, de 14 d'abril, de mesures especials en matèria de salut pública, estableix en l'article tercer que, amb la finalitat de controlar les malalties transmissibles, l'autoritat sanitària, a més de dur a terme les accions preventives generals, pot adoptar les mesures oportunes per al control de les persones malaltes, de les que estiguen o hagen estat en contacte amb elles i del medi ambient immediat, així com les que es consideren necessàries en cas de risc de caràcter transmissible.

La propagació del Covid-19 entre persones vulnerables en centres residencials observada durant la pandèmia fa necessari el manteniment de mesures organitzatives i de coordinació, orientades a reduir el risc de contagi així com a tractar de la manera més adequada les persones que patisquen aquesta malaltia. Les persones majors, amb discapacitat i altres persones usuàries de centres de serveis socials de caràcter residencial es troben en una situació de molta vulnerabilitat davant d'aquesta infecció per l'edat avançada, patologies de base o comorbiditats i convivència en entorns tancats, la qual cosa les fa més fràgils davant de les malalties.

Durant el període de l'estat d'alarma, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha dictat la Resolució de 18 de març de 2020, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual s'acorden mesures excepcionals en relació amb les actuacions sanitàries en les residències per a persones majors dependents, independentment de la titularitat i la tipologia de gestió, en salvaguarda de la salut pública a causa de la pandèmia per coronavirus SARS-CoV-2 (Covid-19), publicada en el DOGV de 18 de març, que decau amb el cessament de l'estat d'alarma. Així mateix, ha dictat diverses instruccions que ordenen l'actuació sanitària en l'àmbit dels centres residencials de serveis socials, entre les quals hi ha la constitució en cada departament de salut d'una comissió de control de centres residencials, i ha definit tres graus de vigilància de control sanitari per Covid-19 en aquests establiments residencials:

– La vigilància de control sanitari de grau 0 (G0) de centres sense cap cas sospitós o confirmat de Covid-19 en residents ni en treballadors implica el seguiment, així com les inspeccions necessàries, per a controlar que les mesures de protecció que s'adopten són les adequades i per a detectar l'aparició de possibles casos.

– La vigilància activa de control sanitari de grau 1 (G1) es posa en marxa davant de la constatació per salut pública d'un brot d'infecció de Covid-19 per l'aparició d'un o diversos casos actius de Covid-19 en residents o treballadors. Comporta la vigilància de l'evolució del cas o casos positius i de la situació epidèmica, i l'adopció de les mesures de prevenció i protecció adequades, en col·laboració amb els recursos sanitaris i el servei de prevenció de riscos laborals del centre residencial.



– La vigilància activa de control sanitari de grau 2 (G2), que s'instaura si la situació de l'epidèmia en la residència evoluciona en gravetat. A partir d'aquest moment, a més de les actuacions de la vigilància de grau 1 (G1), la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública assumeix el control de l'assistència sanitària del centre residencial.

Fonaments de dret

La Generalitat, a través de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, té competència exclusiva en matèria d'higiene, de conformitat amb l'article 49.1.11.a de l'Estatut d'Autonomia, i competència exclusiva en matèria d'organització, administració i gestió de totes les institucions sanitàries públiques dins del territori de la Comunitat Valenciana, de conformitat amb l'article 54.1 del mateix text legal.



La Llei orgànica 3/1986, de 14 d'abril, de mesures especials en matèria de salut pública, estableix en l'article primer que, per tal de protegir la salut pública i previndre que es perda o es deteriore, les autoritats sanitàries de les diferents administracions públiques poden, dins de l'àmbit de les seues competències, adoptar les mesures previstes en aquesta llei quan així ho exigisquen raons sanitàries d'urgència o necessitat. Igualment, en l'article tercer s'esmenta que, amb la finalitat de controlar les malalties transmissibles, l'autoritat sanitària, a més de dur a terme les accions preventives generals, pot adoptar les mesures oportunes per al control de les persones malaltes, de les que estiguen o hagen estat en contacte amb elles i del medi ambient immediat, així com les que es consideren necessàries en cas de risc de caràcter transmissible.

Així mateix, l'article 26 de la Llei 14/1986, de 25 d'abril, general de sanitat, disposa la possibilitat d'adoptar les mesures preventives que s'estimen pertinents en cas que hi haja un risc imminent i extraordinari per a la salut, entre les quals hi ha la intervenció de mitjans materials i personals i totes les que es consideren justificades, sense distingir la ubicació o titularitat dels dits mitjans personals i materials. La mateixa llei, en l'article 29, juntament amb la necessitat d'autorització d'instal·lació i funcionament de qualssevol centres i establiments sanitaris, estableix que aquests poden ser sotmesos, quan la defensa de la salut de la població ho requerisca, a règims temporals i excepcionals de funcionament.



La Llei 14/1986, de 25 d'abril, general de sanitat, assenyala en l'article 26.1 que «en cas que hi haja o se sospite raonablement l'existència d'un risc imminent i extraordinari per a la salut, les autoritats sanitàries hauran d'adoptar les mesures preventives que estimen pertinents, com ara la confiscació o immobilització de productes, la suspensió de l'exercici d'activitats, el tancament d'empreses o les seues instal·lacions, la intervenció de mitjans materials i personals i totes les que es consideren sanitàriament justificades».

Sobre la base del que s'ha exposat, amb l'objectiu de continuar protegint la població més vulnerable i a partir del cessament de l'estat d'alarma, i sense perjudici de les competències en matèria assistencial que té la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives respecte d'aquests establiments, de conformitat amb l'article 81.1.b de la Llei 10/2014, de 29 de desembre, de la Generalitat, de salut de la Comunitat Valenciana, resolc:

Establir les següents mesures organitzatives per a garantir la prevenció i el control sanitari de la infecció per la contingència Covid-19 en els centres residencials de serveis socials, a partir del cessament de l'estat d'alarma:



1r. Els centres de serveis socials de caràcter residencial seran objecte de vigilància i seguiment, respecte a l'existència i la possible aparició de casos de Covid-19, per la Comissió de Control de Centres Residencials, constituïda en cada departament de salut.

L'objecte d'aquesta comissió és establir i aplicar els mecanismes de coordinació, interdisciplinaris i intersectorials, necessaris per a garantir la prevenció, detecció, atenció integral i control davant de la Covid-19 de les persones residents en els centres de serveis socials del departament.

Aquesta comissió de control de centres residencials està composta per:

a) La persona responsable de la Gerència o la Direcció d'Atenció Primària, que la presidirà.

b) Professionals amb competències en matèria de:

– Salut pública.

– Medicina preventiva.

– Prevenció de riscos laborals (SPRL).

– Hospital a domicili (UHD).

– Inspecció de serveis sanitaris.

– Representant de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

– La resta de professionals que considere la Gerència.

En els departaments en règim de concessió, n'ha de formar part el comissionat de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública (CSUSP).



2n. Tots els centres de serveis socials de caràcter residencial estaran subjectes als següents graus de control de vigilància sanitària:

a) Vigilància de control sanitari de grau 0 (G0): centres sense cap cas sospitós o confirmat actiu en residents ni en treballadors. Implica el seguiment i control del fet que les mesures que s'adopten són les adequades i per a detectar l'aparició de possibles casos.

b) Vigilància activa de control sanitari grau 1 (G1): centres amb un o més casos sospitosos o confirmats actius de Covid-19 en residents o treballadors, que determina la declaració de brot per salut pública. Implica vigilar l'evolució dels casos positius i de la situació epidèmica, i adoptar les mesures de prevenció i protecció adequades, en col·laboració amb els recursos sanitaris i el servei de prevenció de riscos laborals del centre residencial.

c) Vigilància activa de control sanitari de grau 2 (G2): centres amb una evolució en gravetat de la situació epidèmica en residents o treballadors, que determina, a criteri de la Comissió de Control de Centres Residencials, la resolució d'implementar mesures per al control de l'assistència sanitària del centre.



3r. Els centres de serveis socials de caràcter residencial mantenen la seua obligació de comunicar a la Comissió de Control de Centres Residencials la informació completa, veraç i ajustada sobre les característiques físiques del centre i la situació del personal i residents d'aquest. Aquesta informació es facilitarà amb la periodicitat i a través del mitjà que indique la comissió esmentada.



4t. Els centres de serveis socials de caràcter residencial, amb independència del seu caràcter públic o privat, que a data 21 de juny de 2020 estan en vigilància activa de control sanitari de grau 1 (G1) i grau 2 (G2) es mantindran en aquesta situació fins al tancament de l'actual brot actiu que justifica aquesta actuació, amb les mateixes mesures de protecció i aïllament.

El desistiment de l'acord adoptat d'implementació de mesures d'atenció sanitària que va motivar la vigilància de grau 2 (G2) dels centres de serveis socials de caràcter residencial que, a data 21 de juny de 2020, estan en vigilància activa de control sanitari de grau 2 (G2) es realitzarà per resolució de les direccions generals que van adoptar la mesura.



5é. Davant de l'aparició d'un nou brot en un centre de serveis socials de caràcter residencial, tant de titularitat pública com privada, la direcció general competent en matèria de salut pública, en funció de la situació i de la proposta de la Comissió de Control de Centres Residencials, estudiarà la situació i adoptarà les mesures que siguen procedents en funció del grau de vigilància que es determine.

En els supòsits de vigilància activa de control sanitari G1, haurà d'emetre una comunicació de les mesures que s'han d'adoptar dirigida a la comissió de control de centres residencials del departament corresponent. Així com en els supòsits de cessament d'aquestes mesures.

En els supòsits de vigilància activa de control sanitari G2, emetrà un acord sobre les mesures excepcionals adoptades. Aquesta resolució de manera immediata, sense perjudici de les funcions que competisca realitzar a aquest centre directiu, s'haurà de comunicar a la comissió de control de centres residencials del departament corresponent, que haurà d'implementar les mesures necessàries per a aconseguir l'adequada atenció sanitària. Així com a la direcció general amb competències en matèria d'assistència sanitària i a les direccions generals de l'àmbit de sanitat que s'estimen adequades.

El tancament del brot que va motivar la intervenció de vigilància activa de control sanitari G2 també implicarà la resolució de la direcció general competent en matèria de salut pública i la seua a la comissió de control de centres residencials del departament i als centres directius informats.



6é. Per a cada centre residencial en vigilància activa G1 o G2, la comissió de control de centres residencials existent en cada departament de salut designarà un professional empleat públic com a coordinador de l'assistència sanitària que garantirà que s'han adoptat les mesures establides sobre la ubicació i l'aïllament en el centre, mesures higièniques i de protecció, coordinació per al diagnòstic, seguiment i, si és el cas, derivació sanitària dels residents.



7é. El tancament de cada brot de Covid-19 comportarà l'elaboració d'un expedient per part de la comissió de control de centres residencials del departament corresponent, que inclourà un informe dirigit a la direcció de general competent en matèria de salut pública i a la direcció general competent en matèria d'assistència sanitària sobre:

a) Situació actual del centre residencial: descripció de la situació epidemiològica i clínica que va motivar les actuacions (G1) o la intervenció (G2) per part de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

b) Mesures adoptades: descripció cronològica detallada de les mesures adoptades, incloent-hi també:

– Personal desplaçat al centre durant la vigilància. En les residències amb grau de vigilància G2, es desglossarà el personal propi i les noves contractacions.

– Proves diagnòstiques realitzades.

– Informe de subministraments aportats pel departament: EPI i altres.

c) Situació clínica final: clínica i epidemiològica, al tancament del brot. Incloent-hi:

– Data de finalització de les actuacions.

– En els centres residencials en G2, cessament de l'activitat en el centre del nou personal contractat per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, si n'hi haguera.

El tancament del brot, tant en els centres residencials actualment en grau 1 i en grau 2 com en els que en un futur hi puguen estar, suposarà la desaparició d'aquest grau de vigilància activa de control sanitari i la consideració de la residència en vigilància de control sanitari grau 0 (G0). Aquest pas a G0 el comunicarà a la direcció de la residència la Comissió de Control de Centres Residencials del departament de salut.





8é. Totes les comunicacions d'adopció de mesures i cessament d'aquestes pel tancament de brot i resolucions de vigilància activa de control sanitari de grau 2 (G2) que es dicten en l'àmbit d'aquesta resolució els comunicarà formalment la Comissió de Control de Centres Residencials del departament a la direcció del centre residencial i a la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, una vegada els remeta la Direcció General de Salut Pública.



9é. Les resolucions que puguen implicar el confinament en espais tancats i la limitació de drets i llibertats de les persones residents en els centres de serveis socials de caràcter residencial s'hauran de comunicar a l'autoritat judicial i a la fiscalia.



10é. Es mantenen les mesures adoptades en la Instrucció 5/2020, de 24 de març, de la directora general de Recursos, sobre mobilitat geogràfica del personal al servei de la Conselleria Sanitat i Salut Pública.



11é. Sense perjudici de les mesures adoptades en aquesta resolució, a tots els centres de serveis socials de caràcter residencial els seran aplicables les mesures organitzatives i de funcionament que corresponen a la fase 3, d'acord amb les resolucions dictades o que puguen dictar-se a aquest efecte per la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, per la qual s'estableixen els plans de transició a la nova normalitat, en el context de la crisi sanitària ocasionada per la Covid-19.





12é. Aquesta resolució mantindrà la seua eficàcia fins que la situació sanitària en relació amb el brot epidèmic del SARS-CoV-2 en permeta la reconsideració, modificació o posar fi a aquesta.



S'adverteix que aquesta resolució posa fi a la via administrativa i s'hi pot interposar un recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos, comptats des de l'endemà de la notificació, davant de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, d'acord amb el que s'estableix en els articles 10.1 i 46.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, o un recurs potestatiu de reposició davant del mateix òrgan que va dictar l'acte, en el termini d'un mes, de conformitat amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Tot això, sense perjudici que s'hi puga interposar qualsevol altre recurs dels que preveu la legislació vigent.



València, 20 de juny de 2020.– La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública: Ana Barceló Chico.

Mapa web