Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE 29/2016, de 17 de juny, de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions dirigides a les associacions de mares i pares d'alumnes, associacions d'alumnes, les seues federacions i confederacions.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 7809 de 20.06.2016
Número identificador:  2016/4648
Referència Base de Dades:  004378/2016
 
  • Anàlisi jurídica

    Texto
    Texto Texto2
    Data d'entrada en vigor: 21.06.2016
  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport
    Grup temàtic: Legislació, Ajudes
    Matèries: Educació Associacions



ORDRE 29/2016, de 17 de juny, de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions dirigides a les associacions de mares i pares d'alumnes, associacions d'alumnes, les seues federacions i confederacions. [2016/4648]

Índex



Preàmbul

Títol I. Disposicions generals

Article 1. Objecte

Article 2. Compatibilitat de les subvencions

Article 3. Convocatòria i procediment de concessió

Article 4. Àmbit d'aplicació i finançament

Article 5. Obligacions dels beneficiaris

Article 6. Cessió de dades

Títol II. Bases generals

Capítol I. Procediment

Article 7. Sol·licituds

Article 8. Esmena de sol·licituds

Article 9. Seguiment i control de les subvencions

Article 10. Ordenació i instrucció

Article 11. Comissió avaluadora

Article 12. Resolució del procediment de concessió

Article 13. Adjudicació i pagament de les subvencions

Article 14. Despeses subvencionables

Article 15. Justificació de les subvencions

Article 16. Modificació de la resolució de concessió de la subvenció



Capítol II. Subvencions dirigides a les associacions de mares i pares d'alumnes (AMPA).

Article 17. Objecte de les subvencions

Article 18. Sol·licitants

Article 19. Beneficiaris

Article 20. Criteris per a la concessió de les subvencions a les associacions de mares i pares d'alumnes (AMPA)

Capítol III. Subvencions dirigides a les federacions d'associacions de mares i pares d'alumnes (AMPA) i les seues confederacions

Article 21. Objecte de les subvencions

Article 22. Sol·licitants

Article 23. Beneficiaris

Article 24. Criteris per a la concessió de les subvencions a les federacions d'associacions de mares i pares d'alumnes i les seues confederacions

Capítol IV. Subvencions dirigides a les associacions d'alumnes



Article 25. Objecte de les subvencions

Article 26. Sol·licitants

Article 27. Beneficiaris

Article 28. Criteris per a la concessió de les subvencions a les associacions d'alumnes

Capítol V. Subvencions dirigides a les confederacions i federacions d'associacions d'alumnes

Article 29. Objecte de les subvencions

Article 30. Sol·licitants

Article 31. Beneficiaris

Article 32. Criteris per a la concessió de les subvencions a les confederacions i federacions d'associacions d'alumnes

Disposició addicional única. Incidència econòmica

Disposició derogatòria única. Derogació de normativa

Disposició final primera. Normativa aplicable

Disposició final segona. Delegació

Disposició final tercera. Entrada en vigor





PREÀMBUL



La Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, es refereix en el seu preàmbul a la participació com un valor bàsic per a la formació de ciutadans autònoms, lliures, responsables i compromesos, i per això, les administracions educatives garantiran la participació de la comunitat educativa en l'organització, el govern, el funcionament i l'avaluació dels centres educatius, tal com estableix el títol V d'aquesta llei.



La Llei Orgànica 8/1985, de 3 de juliol, reguladora del Dret a l'Educació, disposa en l'article 5.5 que les administracions educatives afavoriran l'exercici del dret d'associació dels pares, així com la formació de federacions i confederacions; estableix el mateix en l'article 7.3 respecte a les associacions d'alumnes.

El Decret 126/1986, de 20 d'octubre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual es regula la participació, funcionament i atribucions de les confederacions, federacions i associacions de mares i pares d'alumnes de centres docents no universitaris de la Comunitat Valenciana, preveu, en l'article 13, la concessió de les ajudes i subvencions d'acord amb criteris de publicitat, concurrència i objectivitat, dins de les disponibilitats pressupostàries.

Així mateix, el Decret 127/1986, de 20 d'octubre, del Consell de la Generalitat Valenciana, que regula les associacions d'alumnes als centres docents no universitaris de la Comunitat Valenciana, preveu, en l'article 17, la concessió d'ajudes per a fomentar les activitats d'aquestes entitats, les seues federacions i confederacions, d'acord amb criteris de publicitat, concurrència i objectivitat, dins de les disponibilitats pressupostàries.

L'Ordre de 2 d'agost de 1988, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, per la qual es desplega l'article 10 del Decret 127/1986, de 20 d'octubre, crea el Cens d'Associacions d'Alumnes i el Cens de Federacions i Confederacions d'Associacions d'Alumnes.



D'altra banda, l'Ordre de 4 de novembre de 1996, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, crea el Cens de Confederacions, Federacions i Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Centres Docents no Universitaris de la Comunitat Valenciana.

Els decrets 233/1997 i 234/1997, de 2 de setembre, pels quals s'aproven els reglaments orgànics i funcionals de les escoles d'Educació Infantil i Primària i dels instituts d'Educació Secundària, defineixen en els seus articles 72 i 75, respectivament, les associacions de mares i pares d'alumnes com a «entitats per a la participació i col·laboració en el funcionament dels centres educatius, a través dels òrgans que els són propis». El Decret 234/1997, respecte a les associacions d'alumnes, les defineix també com a «entitats per a la participació i col·laboració en el funcionament dels centres educatius». Les confederacions i les federacions que les integren, com a entitats col·laboradores amb l'Administració educativa, tenen una responsabilitat educativa fonamental que han de compartir amb les institucions del seu àmbit i concretar-se en una participació activa en la gestió, desenvolupament i control de l'educació.

Per això, és necessari dotar les associacions de mares i pares d'alumnes (AMPA) i les associacions d'alumnes, així com les seues federacions i confederacions, dels mitjans que els permeten el seu propi sosteniment i la realització de les activitats que els són pròpies en unes condicions adequades.

En compliment d'aquest compromís, les lleis anuals de pressupostos incorporen, dins de les disponibilitats pressupostàries, les línies de subvencions que tenen per finalitat ajudar a sufragar les despeses de funcionament d'aquestes entitats i l'execució d'activitats que fomenten la participació i l'associacionisme.

Les subvencions objecte d'aquesta ordre no necessiten notificar-se a la Comissió Europea, d'acord amb el que estableix l'article 7.4 del Decret 147/2007, del Consell, de 7 de setembre, ja que estan destinades a entitats per a actuacions que no suposen la realització d'activitats econòmiques que puguen suposar un falsejament de la competència en els intercanvis comercials dels estats membres, per la qual cosa no reuneixen els requisits per a ser considerades ajuda d'estat als efectes de l'article 107.1 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE).



A aquestes ajudes els són aplicables la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions i, en els preceptes que siga aplicable, la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, i el Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament general de subvencions.



De conformitat al que disposa l'article 49.1.3 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, aprovat per Llei Orgànica 5/1982, d'1 de juliol i reformat per Llei Orgànica 1/2006, de 10 d'abril, la Generalitat té competència exclusiva en matèria de normes processals i de procediment administratiu derivades de les particularitats del Dret substantiu valencià o de les especialitats de l'organització de la Generalitat.



Per tot això, fent ús de les facultats que em confereix l'article 28 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell i el Decret 155/2015, de 18 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, una vegada emés l'informe per l'Advocacia de la Generalitat i la resta d'informes preceptius, després d'efectuat el tràmit d'audiència a les entitats representants dels col·lectius afectats, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i a proposta de la Direcció General de Política Educativa i de conformitat amb aquesta,





ORDENE



TÍTOL I

Disposicions generals



Article 1. Objecte

Constitueix l'objecte d'aquesta ordre l'establiment de les bases reguladores que regiran el procediment de gestió i concessió de subvencions per al finançament de les despeses de funcionament i el foment d'activitats de participació, associació i formació de les associacions de mares i pares d'alumnes, associacions d'alumnes, i les seues respectives federacions i confederacions, en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.



Article 2. Compatibilitat de les subvencions

Les subvencions regulades en aquesta ordre seran compatibles amb la percepció d'altres ajudes, subvencions, ingressos o recursos per a la mateixa finalitat procedents de qualsevol administració o ens públic o privat, nacional, de la Unió Europea o d'organismes internacionals, sense perjudici que en cap cas podran ser de tal quantia que, aïlladament o en concurrència amb altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos, supere el cost de l'activitat subvencionada.



Article 3. Convocatòria i procediment de concessió

1. Les subvencions seran concedides d'acord amb el procediment de concurrència competitiva.

2. El procediment de concessió s'iniciarà d'ofici mitjançant una convocatòria pública, adoptada per resolució de l'òrgan competent i publicada en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

3. Cada convocatòria determinarà el col·lectiu al qual va destinada la subvenció corresponent.



Article 4. Àmbit d'aplicació i finançament

1. Les bases recollides en aquesta ordre seran aplicables per a les successives convocatòries de subvencions per al finançament de les despeses de funcionament i de les activitats que tinguen com a objectiu fomentar la participació i l'associació de les famílies i l'alumnat, així com la seua formació, en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana realitzades des de la conselleria competent en matèria d'educació.

2. Les subvencions convocades es finançaran amb càrrec a les aplicacions i programes pressupostaris que s'indiquen en les convocatòries corresponents, incloses en els pressupostos de la Generalitat per a l'exercici corresponent, i dins del marc que preveuen les bases s'assenyalaran els programes a finançar, per la qual cosa no suposaran un increment en la despesa pressupostada.

3. Si la convocatòria així ho preveu, l'import global màxim podrà ser incrementat com a conseqüència d'una generació, una ampliació o una incorporació de crèdit que no requerirà una nova convocatòria, de conformitat amb el que preveu l'article 58, apartat 2, lletra a, punt quart, del Reglament de la Llei General de Subvencions. Així mateix, aquest import podrà ser minorat quan, en el marc de les polítiques d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, s'adopten mesures de no disponibilitat que afecten els crèdits de la línia de subvenció que el finança.





Article 5. Obligacions dels beneficiaris

1. Els beneficiaris de les subvencions estaran subjectes a les següents obligacions generals derivades de la normativa vigent sobre ajudes o subvencions públiques:

a) Complir l'objectiu, executar el projecte, realitzar l'activitat o adoptar el comportament que fonamenta la concessió de les subvencions en la forma, condicions i termini establits per a cada tipus de subvenció.



b) Justificar davant de la conselleria competent en matèria d'educació, si és el cas, el compliment dels requisits i condicions, així com la realització de l'activitat i el compliment de la finalitat que determinen la concessió o gaudiment de la subvenció.

c) Sotmetre's a les actuacions de comprovació que efectuarà aquesta conselleria, si és el cas, així com qualssevol altres de comprovació i control financer que puguen realitzar els òrgans de control competents, tant nacionals com comunitaris, aportant tota la informació que li siga requerida en l'exercici de les actuacions anteriors.

d) Comunicar a aquesta conselleria l'obtenció d'altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos que financen les activitats subvencionades. Aquesta comunicació haurà d'efectuar-se tan aviat com es conega i, en tot cas, amb anterioritat a la justificació de l'aplicació donada als fons percebuts.

e) Disposar dels llibres comptables, registres diligenciats i la resta de documents degudament auditats en els termes exigits per la legislació mercantil i sectorial aplicable al beneficiari en cada cas, amb la finalitat de garantir l'adequat exercici de les facultats de comprovació i control.



f) Conservar els documents justificatius de l'aplicació dels fons rebuts, incloent-hi els documents electrònics, mentre puguen ser objecte de les actuacions de comprovació i control.

g) Adoptar les mesures de difusió contingudes en l'apartat 4 de l'article 18 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions (LGS), on es farà constar el patrocini d'aquesta conselleria.

h) Procedir al reintegrament dels fons percebuts en els supòsits previstos en l'article 37 de la LGS.

2. L'incompliment de les anteriors obligacions constitueixen infraccions administratives que seran sancionades d'acord amb el que es disposa en el títol IV de la LGS i segons es regula en el capítol IV del títol X de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions.



Article 6. Cessió de dades

La participació en les convocatòries de subvencions regulades per aquesta ordre implicarà l'acceptació de la cessió, a favor de la Generalitat, de les dades contingudes tant en la sol·licitud presentada com, si és el cas, en la resolució de concessió, a efectes estadístics, d'avaluació i seguiment, sense perjudici del que estableix la legislació sobre propietat intel·lectual i sobre protecció de dades de caràcter personal.





TÍTOL II

Bases generals



CAPÍTOL I

Procediment



Article 7. Sol·licituds

1. Les sol·licituds es formularan en els models i terminis que es determinen en la corresponent convocatòria.

2. Juntament amb la documentació específica que determine la convocatòria, els sol·licitants hauran de presentar:

a) Projecte d'activitats per al qual se sol·licita la subvenció i pressupost per al seu finançament.

b) Declaració responsable de no concórrer en l'entitat sol·licitant les circumstàncies assenyalades en l'article 13 de la LGS.

c) Es presentarà certificació emesa per l'òrgan competent de l'entitat que acredite la representació de la persona signatària de la sol·licitud, en cas que no conste en el cens corresponent.

3. La presentació de la sol·licitud comportarà l'autorització de l'òrgan gestor perquè demane a l'Agència Estatal d'Administració Tributària, a la Tresoreria General de la Seguretat Social i a la conselleria competent en matèria d'hisenda, els certificats que acrediten que l'entitat sol·licitant compleix les seues obligacions tributàries i les de la Seguretat Social, en els termes establits en l'article 22.4 del Reglament de la Llei General de Subvencions aprovat per Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol, en cas que la normativa no preveja que puga substituir-se per una declaració responsable. Els qui no atorguen aquesta autorització hauran d'aportar la documentació que acredite que es troben al corrent de les esmentades obligacions.

4. La sol·licitud, juntament amb la documentació requerida, es presentarà preferentment al registre d'entrada de la conselleria competent en matèria d'educació, sense perjudici de les formes previstes en la legislació de procediment administratiu comú i que es puga establir en la convocatòria d'ajudes i subvencions el procediment telemàtic per a la presentació i tramitació de les sol·licituds.

5. En la convocatòria es podrà admetre la substitució de la presentació de determinats documents per una declaració responsable del sol·licitant en aquells supòsits en els quals, per l'excessiu volum de documentació sol·licitada, la dificultat de la seua obtenció o altres raons anàlogues, resulte justificat.



Article 8. Esmena de sol·licituds

Finalitzat el termini de presentació d'instàncies, l'òrgan instructor del procediment publicarà, en la pàgina web de la conselleria competent en matèria d'educació, una relació de les entitats sol·licitants que hagen d'esmenar la sol·licitud o adjuntar els documents preceptius que s'especifiquen, amb indicació que, si en el termini de 10 dies no ho fan, es considerarà que desisteixen de la seua sol·licitud, prèvia resolució que haurà de ser dictada en els termes previstos en la Llei de Procediment Administratiu Comú. La resolució es notificarà als interessats d'acord amb el que preveu la Llei de Procediment Administratiu Comú, mitjançant la publicació en la pàgina web de la conselleria competent en matèria d'educació. Aquesta publicació substituirà la notificació de conformitat amb el que preveu la normativa vigent en matèria de procediment administratiu per als procediments de concurrència competitiva.





Article 9. Seguiment i control de les subvencions

1. El seguiment de les subvencions concedides és competència de la direcció general competent en matèria de foment de la participació dels diferents sectors de la comunitat escolar, que podrà designar també els òrgans o comissions que considere oportú per a realitzar-lo.

2. El pla de control de la subvenció consistirà en la comprovació administrativa, per part de l'òrgan que la concedisca, de la justificació documental de l'ajuda mitjançant la revisió, abans del pagament de la subvenció, de la documentació d'aportació preceptiva per part dels beneficiaris i que a aquest efecte està especificada en l'article 15 d'aquesta ordre, referit a la justificació de les ajudes, i en les corresponents convocatòries.

3. Quan en l'exercici de les funcions d'inspecció o control es deduïsquen indicis de la incorrecta obtenció, gaudiment o destinació de la subvenció o ajuda percebuda, els agents encarregats de la seua realització podran acordar la retenció de factures, documents equivalents o substitutius i de qualsevol document relatiu a les operacions en què es manifesten aquests indicis.



Article 10. Ordenació i instrucció

L'ordenació i instrucció del procediment de concessió correspondrà a la subdirecció general amb competència en matèria de foment de la participació dels diferents sectors de la comunitat escolar.



Article 11. Comissió avaluadora

1. L'avaluació de les sol·licituds de concessió de subvencions serà realitzada per la comissió avaluadora integrada per:

a) El titular del servei amb competència en matèria de foment de la participació dels diferents sectors de la comunitat escolar, o persona que el substituïsca, que actuarà com a president o presidenta.

b) Un funcionari o funcionària del servei amb competència en matèria de foment de la participació dels diferents sectors de la comunitat escolar, que actuarà com a secretari o secretària.

c) Un funcionari o funcionària que preste els seus serveis en la subdirecció general amb competència en centres docents.

d) Un funcionari o funcionària que preste els seus serveis en la subdirecció general amb competència en ordenació acadèmica.

e) Un inspector o inspectora designat per la Inspecció General d'Educació.

2. La comissió avaluadora tindrà la facultat de comprovar, en qualsevol moment, l'efectivitat de les actuacions previstes en la present ordre i en la convocatòria corresponent, i podrà demanar a les entitats beneficiàries la remissió d'informes suficientment documentats sobre l'execució de les activitats dutes a terme, així com dels procediments efectuats amb aquest fi.

3. La comissió avaluadora, estudiades i revisades totes les sol·licituds, emetrà un informe que contindrà una relació de les entitats que hagen sol·licitat la subvenció amb la puntuació obtinguda.

4. La comissió avaluadora actuarà com a òrgan col·legiat de conformitat amb el que preveu la legislació de règim jurídic de les administracions públiques.



Article 12. Resolució del procediment de concessió

1. El termini màxim per a resoldre les convocatòries serà de sis mesos a comptar des de la data de finalització del termini d'entrega de les sol·licituds. Vençut el termini sense haver-se notificat cap resolució expressa, els interessats podran considerar desestimades les seues sol·licituds per silenci administratiu, segons l'article 55 de la Llei 9/2001, de 21 de desembre, de la Generalitat, de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera i d'Organització de la Generalitat Valenciana.

2. A la vista de l'informe emés per la comissió avaluadora, l'òrgan instructor elevarà una proposta de resolució per a la concessió de les subvencions a la direcció general competent en matèria de foment de la participació dels diferents sectors de la comunitat educativa, la qual resoldrà aquesta convocatòria per delegació de la persona titular de la conselleria competent en matèria d'educació.

3. La resolució, amb l'especificació dels noms de les entitats beneficiàries i les dotacions econòmiques que els corresponguen, així com, si és el cas, les sol·licituds desestimades, es notificarà als interessats mitjançant la publicació en la pàgina web de la conselleria competent en matèria d'educació. Aquesta publicació substituirà la notificació de conformitat amb el que preveu la normativa vigent en matèria de procediment administratiu.

4. La documentació de les sol·licituds desestimades o denegades podrà ser retirada de les dependències de l'òrgan instructor, per les entitats interessades, en el termini de tres mesos a partir de la publicació de la resolució de concessió de subvencions en la pàgina web de la conselleria competent en matèria d'educació. Finalitzat aquest termini, aquelles sol·licituds que no hagen sigut recollides podran ser destruïdes d'acord amb la regulació de conservació i eliminació de patrimoni documental.



Article 13. Adjudicació i pagament de les subvencions

1. Les subvencions s'atorgaran en funció dels criteris de valoració fixats per a cada tipus d'entitat en els capítols corresponents d'aquesta ordre i en la convocatòria corresponent, i podran subvencionar la totalitat o una part de les despeses pressupostades.

2. Una vegada dictada la resolució expressa de concessió o denegació de les subvencions, l'import d'aquestes s'abonarà íntegrament a les entitats beneficiàries que hagen presentat correctament la justificació tal com es regula en aquesta ordre i segons les especificacions de les convocatòries corresponents.

3. D'acord amb el que es disposa a l'article 171, de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions, l'entitat beneficiària podrà sol·licitar el pagament anticipat fins al 30 per cent de l'import de la subvenció, que podrà lliurar-se immediatament, una vegada publicada la resolució de concessió, sempre que prèviament s'haja formalitzat el corresponent aval, garantia, pòlissa d'assegurances o qualsevol altre mitjà que establisca la normativa corresponent, per l'import anticipat.



Article 14. Despeses subvencionables

1. Les ajudes previstes en aquesta ordre tindran caràcter de subvenció i compliran el que disposa l'article 31 de la LGS. En cap cas seran subvencionables les despeses excloses en aquest article. En aquest sentit, els tributs són despeses subvencionables quan la persona beneficiària de la subvenció els abona efectivament. En cap cas es consideren despeses subvencionables els impostos indirectes quan siguen susceptibles de recuperació o compensació, ni els impostos personals sobre la renda.



2. Són despeses subvencionables les següents:

a) Les despeses generades per les activitats contingudes en el projecte presentat per l'entitat i que va servir de base per a la concessió de la subvenció.

b) Despeses corrents i de funcionament per al manteniment de l'entitat beneficiària. Són despeses corrents aquelles que reunisquen alguna de les següents característiques: ser béns fungibles, tindre una duració previsible inferior a l'exercici econòmic, no ser susceptibles d'incloure en inventari o ser despeses previsiblement reiteratives.

c) Despeses de personal.

d) Despeses derivades de la celebració de xarrades, jornades o cursos de formació relacionades amb els fins de l'entitat, segons el que determine la convocatòria corresponent.

e) Despeses de desplaçament o altres que es prevegen específicament en la convocatòria.

3. Cada convocatòria determinarà específicament les despeses subvencionables de les descrites en el punt 2 d'aquest article. A més, les convocatòries podran establir un import màxim subvencionable per a cada tipus de despesa. Si la convocatòria no estableix un límit, es podrà atorgar a cada sol·licitant, dins de la quantia convocada, fins al 100 % de l'import de la despesa subvencionable.

4. No seran objecte d'ajuda les despeses que es referisquen a material inventariable.

5. S'exclouen aquelles despeses que no tinguen una relació directa amb l'activitat subvencionada.

6. Es considerarà despesa realitzada la que ha sigut pagada efectivament, amb anterioritat a la finalització del termini de presentació de la documentació justificativa, determinat en la corresponent convocatòria.





Article 15. Justificació de les subvencions

1. Una vegada publicada la resolució de concessió de subvenció, les organitzacions beneficiàries, hauran de presentar la documentació justificativa segons les instruccions que s'especifiquen en la corresponent convocatòria. En tot cas hauran de presentar la documentació següent:



a) Informe memòria explicatiu de les activitats que s'han dut a terme i que arreplegue l'execució de cada una de les activitats subvencionades segons el projecte presentat en la sol·licitud.

b) Compte justificatiu, en el qual s'ha d'incloure, sota responsabilitat del declarant, els justificants de despesa o qualsevol altre document amb validesa jurídica que permeta acreditar el compliment de l'objecte de la subvenció pública. El termini de rendició d'aquesta vindrà determinat en la corresponent convocatòria. El compte haurà d'incloure una declaració de les activitats realitzades que han sigut finançades amb la subvenció i el seu cost, amb el desglossament de cadascuna de les despeses en les quals s'ha incorregut. En la convocatòria s'inclourà un model normalitzat del compte justificatiu per facilitar la justificació.

2. Les despeses s'acreditaran mitjançant factures i altres documents de valor probatori equivalent amb validesa en el tràfic jurídic mercantil o amb eficàcia administrativa, en els termes establits reglamentàriament.

3. Les factures o justificants presentats hauran de ser originals i seran emesos a nom de l'entitat beneficiària, amb indicació del NIF, i no serà vàlida la justificació que es realitze amb un document expedit a nom d'una altra entitat.

4. La convocatòria podrà fixar models normalitzats per a presentar el compte justificatiu. Així mateix, podrà especificar la documentació necessària per acreditar el pagament de les despeses subvencionades.

5. En el supòsit previst en l'article 23, punt 2, i 31, punt 2, de la present ordre, l'entitat beneficiària haurà de presentar un document que acredite el compromís de l'entitat associada d'efectuar la totalitat o part de l'activitat subvencionada. Igualment, es presentarà un certificat de l'entitat associada que acredite la recepció i l'import dels fons per la part corresponent, acompanyat dels justificants de despeses en què ha incorregut l'entitat associada.

6. Per justificar les subvencions, els beneficiaris tindran un termini mínim de 15 dies des de la notificació o publicació de la resolució de concessió de subvenció, excepte quan per raons d'interés públic, s'acorde l'aplicació del procediment de tramitació d'urgència, pel qual es reduiria el termini a la meitat, segons la Llei de Procediment Administratiu Comú.

7. Si dels justificants de despeses presentades resulta un import inferior a l'ajuda concedida, es procedirà a la reducció automàtica de la subvenció en la quantia necessària perquè no excedisca la despesa justificada.

8. Així mateix, sempre que estiga previst en la convocatòria corresponent, si dels justificants de despeses presentades resulta un import inferior a l'ajuda concedida, la quantitat sobrant fins a aconseguir l'import global assignat per a cada tipus d'entitat en la convocatòria, es podrà distribuir proporcionalment entre les restants entitats beneficiàries, sempre que les quanties adjudicades no excedisquen la despesa pressupostada per aquestes.



Article 16. Modificació de la resolució de concessió de la subvenció

1. Tota alteració, tant de les condicions tingudes en compte per a la concessió de les subvencions, com dels requisits i condicions establits en la present ordre i, en tot cas, l'obtenció concurrent de subvencions o ajudes atorgades per altres administracions o ens públics o privats, podrà donar lloc a la modificació de la resolució de concessió o minoració de la subvenció.

2. Es produirà la pèrdua del dret al cobrament total o parcial de la subvenció en el supòsit de falta de justificació o de concurrència d'alguna de les causes previstes en l'article 37 de la LGS. En aquest cas, es declararà per resolució, amb la substanciació prèvia dels tràmits procedimentals oportuns, la pèrdua del dret a la percepció parcial o total de l'ajuda, que podrà finalitzar, si és el cas, amb la revocació de la subvenció i l'obligació de reintegrar les quantitats ja percebudes i l'interés de demora.

3. Seran causes de nul·litat o d'anul·labilitat les previstes en l'article 36 de la LGS.





CAPÍTOL II

Subvencions dirigides a les associacions de mares i pares d'alumnes (AMPA).



Article 17. Objecte de les subvencions

L'objecte de les subvencions és coadjuvar al funcionament i al foment d'activitats executades per part de les associacions de mares i pares d'alumnes, que es dirigisquen al compliment de les finalitats mencionades en l'article 5 del Decret 126/1986, de 20 d'octubre, del Consell.



Article 18. Sol·licitants

1. Podran sol·licitar les subvencions que són objecte de regulació en aquesta ordre les AMPA de centres docents no universitaris públics i concertats que reunisquen els requisits següents:

a) Tindre establida la seu i àmbit d'activitat a la Comunitat Valenciana.

b) Estar inscrites, en la data que es publique la convocatòria corresponent en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana, al Cens de Confederacions, Federacions i Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Centres Docents no Universitaris de la Comunitat Valenciana a què es refereix l'Ordre de 4 de novembre de 1996. No serà necessari estar integrades en una federació per accedir a la subvenció.

2. Els sol·licitants hauran de complir els requisits de l'article 13 de la LGS.



Article 19. Beneficiaris

1. Tindran la consideració de beneficiaris de subvencions les entitats sol·licitants que hagen de realitzar l'activitat que va fonamentar el seu atorgament o que es troben en la situació que legitima la seua concessió.

2. Les convocatòries, en atenció a l'objecte, condicions i finalitat de la subvenció, reflectiran les obligacions del beneficiari que es recullen en l'article 14 de la LGS i podran establir obligacions singulars no previstes en l'esmentat article.



Article 20. Criteris per a la concessió de les subvencions a les associacions de mares i pares d'alumnes (AMPA)

1. Dos punts per cada unitat (si és el cas, concertades) o especialitat (en el cas d'ensenyaments especialitzats) amb què compte el centre docent en què estiga constituïda l'associació, fins a un màxim de 20 punts.

Els centres d'acció educativa singular (CAES) i els centres rurals agrupats (CRA) obtindran una puntuació addicional de 5 punts en atenció a aquestes circumstàncies.

La puntuació màxima que es podrà obtenir per l'apartat 1 serà de 25 punts.

2. Projecte d'activitats presentat per l'entitat sol·licitant, atenent el barem següent:

a) Activitats de formació, dirigides a les famílies, que afavorisquen la implicació i participació en el procés educatiu i evolutiu dels seus fills i filles. Fins un màxim de 25 punts.

b) Activitats de formació, dirigides a les famílies, que milloren qualitativament la seua representativitat en el consell escolar i la col·laboració en el funcionament general del centre. Fins un màxim de 25 punts.



c) Activitats culturals, esportives i recreatives. Fins un màxim de 25 punts.

La puntuació màxima que es podrà obtenir per l'apartat 2 serà de 75 punts.

3. La comissió avaluadora, estudiades i revisades totes les sol·licituds, i d'acord amb els criteris anteriors, emetrà un informe que contindrà una relació per ordre de puntuació de les entitats que hagen sol·licitat la subvenció, ordenades de major a menor puntuació.



4. En cada convocatòria es fixarà el nombre d'ajudes i la quantitat fixa assignada a cadascuna, que serà determinada en funció de les disponibilitats pressupostàries. Resultaran adjudicatàries les entitats millor valorades segons l'ordre de puntuació i el nombre d'ajudes fixat en la convocatòria.

5. La convocatòria podrà establir un mínim de puntuació per a ser considerat beneficiari.





CAPÍTOL III

Subvencions dirigides a les federacions d'associacions de mares i pares d'alumnes (AMPA) i les seues confederacions



Article 21. Objecte de les subvencions

L'objecte d'aquestes subvencions és contribuir al funcionament de les federacions d'associacions de mares i pares d'alumnes i les seues confederacions, així com fomentar la participació i el desenvolupament de les activitats de formació programades en els seus projectes.



Article 22. Sol·licitants

1. Podran sol·licitar les subvencions que són objecte de regulació en aquesta ordre, aquelles confederacions i federacions d'AMPA de centres sostinguts amb fons públics que reunisquen els requisits següents:

a) Tindre establida la seu i l'àmbit d'activitat a la Comunitat Valenciana.

b) Estar inscrites, en la data què es publique la convocatòria corresponent en el DOCV, al Cens de Confederacions, Federacions i Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Centres Docents no Universitaris de la Comunitat Valenciana, d'acord amb l'Ordre de 4 de novembre de 1996.

2. Les federacions d'AMPA, a més dels requisits del punt anterior, hauran de tindre establit el seu àmbit territorial de nivell provincial o superior.

3. La convocatòria de subvencions podrà establir un percentatge mínim de representació respecte a les federacions i confederacions per a poder participar.

4. Els sol·licitants hauran de complir els requisits de l'article 13 de la LGS.



Article 23. Beneficiaris

1. Podran accedir a la consideració de beneficiaris les entitats sol·licitants que es troben en la situació que fomente la seua concessió o en què es donen les circumstàncies previstes en aquestes bases reguladores i en la respectiva convocatòria, i que complisquen els requisits establits en la LGS i en la convocatòria.

2. Els membres associats del beneficiari que es comprometen a efectuar la totalitat o part de les activitats que fonamenten la concessió de la subvenció en nom i per compte del primer, tindran igualment la consideració de beneficiari.

3. No podran obtenir la condició de beneficiari les persones o entitats en les quals concórrega alguna de les prohibicions recollides en l'article 13 de la LGS.

4. Les convocatòries, en atenció a l'objecte, condicions i finalitat de la subvenció, reflectiran les obligacions del beneficiari que es recullen en l'article 14 de la LGS i podran establir obligacions singulars no previstes en l'esmentat article.



Article 24. Criteris per a la concessió de les subvencions a les federacions d'associacions de mares i pares d'alumnes i les seues confederacions

1. Nombre d'associacions que formen part de l'entitat en la data de publicació de la convocatòria. Fins a un màxim de 50 punts.

Per a calcular els punts que corresponguen a cada entitat, es considerarà la suma total de les associacions de totes les entitats del mateix tipus (federacions o confederacions) que opten a la subvenció i el percentatge que representa cadascuna sobre el total. Després es prorratejaran els 50 punts entre aquestes, segons aquest percentatge.

El valor punt d'aquest apartat serà el que resulte de dividir el 50 % de la dotació màxima destinada a cada col·lectiu en la corresponent convocatòria entre els 50 punts.

La quantitat que se li assigne a cada entitat en aquest apartat 1 serà la que resulte de multiplicar els punts obtinguts per cadascuna pel valor punt.

2. Projecte presentat que serà avaluat en funció dels criteris següents:

A. Programes o plans de xoc contra la desmotivació de les AMPA en els centres educatius:

a) Projectes sobre impuls i extensió de l'associacionisme. Fins a 10 punts.

b) Cursos per a la formació de consellers i conselleres escolars; guies bàsiques d'orientació per a les AMPA, consellers i conselleres; constitució de les AMPA; normativa legal o qualsevol altra àrea similar. Fins a 10 punts.

Per aquest apartat A es podrà obtenir fins un màxim de 20 punts.

B. Programar activitats formatives al llarg de l'any, dirigides a les mares, pares i alumnat, que aborden prioritàriament les temàtiques següents:

a) Participació activa de la família i col·laboració estreta amb el centre a què pertany per a promoure l'èxit educatiu de l'alumnat i estratègies per a ajudar a gestionar l'organització i planificació acadèmica dels seus fills i filles. Fins a 5 punts.

b) Plans actitudinals i instrumentals que facen estimar i valorar la lectura en l'àmbit familiar, en col·laboració amb els centres docents. Fins a 10 punts.

c) Sensibilització en la convivència escolar, en el bon ús de les noves tecnologies, en la participació social, en el pensament crític i solidari o qualsevol altra àrea similar. Fins a 10 punts.

d) Altres temàtiques no relacionades anteriorment, però que continuen un pla de formació iniciat el curs anterior. Fins a 5 punts.

Per aquest apartat B es podrà obtenir fins un màxim de 30 punts.

La puntuació màxima que es podrà obtenir en l'apartat 2 serà de 50 punts.

El valor punt d'aquest apartat serà el que resulte de dividir el 50 % de la dotació màxima destinada a cada col·lectiu (federacions o confederacions) en la corresponent convocatòria, entre la suma total dels punts obtinguts per cadascun dels col·lectius.

La quantitat que s'assigne a cada entitat en aquest apartat 2 serà la que resulte de multiplicar els punts obtinguts per cada una pel projecte presentat, pel valor punt prèviament determinat.

3. La convocatòria podrà establir un mínim de puntuació per a ser considerat beneficiari.

4. La quantia individualitzada de l'ajuda o assignació econòmica concedida a cada beneficiari serà la que resulte de sumar les quantitats obtingudes en els apartats 1 i 2 d'aquest article.





CAPÍTOL IV

Subvencions dirigides a les associacions d'alumnes



Article 25. Objecte de les subvencions

L'objecte de les subvencions és coadjuvar al funcionament i al foment d'activitats executades per part de les associacions d'alumnes, que es dirigisquen al compliment de les finalitats referides a l'article 4 del Decret 127/1986, de 20 d'octubre, del Consell.



Article 26. Sol·licitants

1. Podran sol·licitar les subvencions que són objecte de regulació en aquesta ordre, les associacions d'alumnes de centres docents no universitaris públics i concertats que reunisquen els requisits següents:



a) Tindre establida la seu i l'àmbit d'activitat a la Comunitat Valenciana.

b) Estar inscrites, en la data en què es publique la convocatòria corresponent en el DOCV, al Cens d'Associacions d'Alumnes, d'acord amb l'Ordre de 2 d'agost de 1988, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, per la qual es desplega l'article 10 del Decret 127/1986, de 20 d'octubre. No és necessari estar integrades en una federació per a accedir a la subvenció.

2. Els sol·licitants hauran de complir els requisits de l'article 13 de la LGS.



Article 27. Beneficiaris

1. Tindran la consideració de beneficiari de subvencions les entitats sol·licitants que hagen de realitzar l'activitat que va fonamentar el seu atorgament o que es troben en la situació que legitima la seua concessió.



2. Les convocatòries, en atenció a l'objecte, condicions i finalitat de la subvenció, reflectiran les obligacions del beneficiari que es recullen en l'article 14 de la LGS i podran establir obligacions singulars no previstes en l'esmentat article.



Article 28. Criteris per a la concessió de les subvencions a les associacions d'alumnes

1. Dos punts per cada unitat (si és el cas, concertades) o especialitat (en el cas d'ensenyaments especialitzats) amb què compte el centre docent en què estiga constituïda l'associació, fins a un màxim de 20 punts.

Els centres d'acció educativa singular (CAES) i els centres rurals agrupats (CRA) obtindran una puntuació addicional de 5 punts en atenció a aquestes circumstàncies.

La puntuació màxima que es podrà obtenir per l'apartat 1 serà de 25 punts.

2. Projecte d'activitats presentat per l'entitat sol·licitant, atenent el barem següent:

a) Activitats de formació que impulsen l'associacionisme, promoguen la participació i milloren qualitativament la seua representativitat en el consell escolar i la col·laboració en el funcionament del centre. Fins a un màxim de 25 punts.

b) Activitats de formació dirigides a l'alumnat que afavorisquen la seua implicació i participació en el seu procés educatiu i evolutiu. Fins a un màxim de 25 punts.

c) Per altres activitats culturals, esportives i recreatives que fomenten l'acció cooperativa i de treball en equip. Fins a un màxim de 25 punts.

La puntuació màxima que podrà obtenir una entitat en l'apartat 2 serà de 75 punts.

3. La comissió avaluadora, estudiades i revisades totes les sol·licituds, i d'acord amb els criteris anteriors, emetrà un informe que contindrà una relació per ordre de puntuació de les entitats que hagen sol·licitat la subvenció, ordenades de major a menor puntuació.



4. En cada convocatòria es fixarà el nombre d'ajudes i la quantitat fixa assignada a cada una, que serà determinada en funció de les disponibilitats pressupostàries. Resultaran adjudicatàries les entitats millor valorades segons l'ordre de puntuació i el nombre d'ajudes fixat en la convocatòria.

5. La convocatòria podrà establir un mínim de puntuació per a ser considerat beneficiari.





CAPÍTOL V

Subvencions dirigides a les confederacions i federacions d'associacions d'alumnes



Article 29. Objecte de les subvencions

L'objecte d'aquestes subvencions és contribuir al funcionament, així com fomentar la participació i el desenvolupament de les activitats executades per les confederacions i federacions d'associacions d'alumnes a què es refereix l'article 14 del Decret 127/1986, de 20 d'octubre, del Consell.



Article 30. Sol·licitants

1. Podran sol·licitar les subvencions que són objecte de regulació en aquesta ordre, aquelles confederacions i federacions d'associacions d'alumnes de centres docents no universitaris públics i concertats que reunisquen els requisits següents:

a) Tindre establida la seua seu i àmbit d'activitat a la Comunitat Valenciana.

b) Estar inscrites, en la data en què es publique la convocatòria corresponent en el DOCV, en el Cens de Federacions i Confederacions d'Associacions d'Alumnes, d'acord amb l'Ordre de 2 d'agost de 1988, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, per la qual es desplega l'article 10 del Decret 127/1986, de 20 d'octubre.

c) Tindre establit el seu àmbit territorial de nivell provincial o superior.

2. La convocatòria de subvencions podrà establir un percentatge mínim de representació respecte a les federacions i confederacions per a poder participar-hi.

3. Els sol·licitants hauran de complir els requisits de l'article 13 de la LGS.



Article 31. Beneficiaris

1. Podran accedir a la consideració de beneficiaris les entitats sol·licitants que es troben en la situació que fonamente la seua concessió o en les quals concórreguen les circumstàncies previstes en aquestes bases reguladores i en la respectiva convocatòria, i que complisquen els requisits establits en la LGS, i en la convocatòria

2. Els membres associats del beneficiari que es comprometen a efectuar la totalitat o part de les activitats que fonamenten la concessió de la subvenció en nom i per compte del primer, tindran igualment la consideració de beneficiari.

3. No podran obtenir la condició de beneficiari les entitats en les quals concórrega alguna de les prohibicions recollides en l'article 13 de la LGS.

4. Les convocatòries, en atenció a l'objecte, condicions i finalitat de la subvenció, reflectiran les obligacions del beneficiari que es recullen en l'article 14 de la LGS i podran establir obligacions singulars no previstes en l'esmentat article.



Article 32. Criteris per a la concessió de les subvencions a les confederacions i federacions d'associacions d'alumnes

1. Nombre d'associacions que formen part de l'entitat en la data de publicació de la convocatòria. Fins a un màxim de 25 punts.

Per a calcular els punts que corresponguen a cada entitat, es considerarà la suma total de les associacions de totes les entitats que opten a la subvenció i el percentatge que representa cada una sobre el total. Després es prorratejaran els 25 punts entre aquestes, segons aquest percentatge.

El valor punt d'aquest apartat serà el que resulte de dividir el 25 % de la dotació màxima destinada a aquests col·lectius en la corresponent convocatòria entre els 25 punts.

La quantitat que s'assigne a cada entitat en aquest apartat 1 serà la que resulte de multiplicar els punts obtinguts per cadascuna pel valor punt.

2. Projecte presentat que serà avaluat en funció dels criteris següents:

a) Activitats de formació que impulsen l'associacionisme, promoguen la participació i milloren qualitativament la seua representativitat en el consell escolar i la col·laboració en el funcionament del centre. Fins a un màxim de 25 punts.

b) Activitats de formació dirigides a l'alumnat que afavorisquen la seua implicació i participació en el seu procés educatiu i evolutiu. Fins a un màxim de 25 punts.

c) Per altres activitats culturals, esportives i recreatives que fomenten l'acció cooperativa i de treball en equip. Fins a un màxim de 25 punts.

La puntuació màxima que es podrà obtenir per aquest apartat 2 serà de 75 punts.

El valor punt d'aquest apartat serà el que resulte de dividir el 75 % de la dotació màxima destinada a aquests col·lectius en la corresponent convocatòria entre la suma total dels punts obtinguts per cada un d'ells.



La quantitat que se li assigne a cada entitat en aquest apartat 2 serà la que resulte de multiplicar els punts obtinguts per cada una pel projecte presentat pel valor punt prèviament determinat.

3. La convocatòria podrà establir un mínim de puntuació per a ser considerat beneficiari.

4. La quantia individualitzada de l'ajuda o assignació econòmica concedida a cada beneficiari serà la que resulte de sumar les quantitats obtingudes en els apartats 1 i 2 d'aquest article.



DISPOSICIÓ ADDICIONAL



Única. Incidència econòmica

L'aplicació i desplegament posterior d'aquesta ordre no podrà tindre cap incidència en la dotació de tots i cada un dels capítols de despesa assignats a la conselleria competent en matèria d'educació, i, en tot cas, haurà de ser atesa amb els mitjans personals i materials de l'esmentada conselleria.



DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única. Derogació de normativa

Queden derogades totes les normes del mateix rang o d'un rang inferior que s'oposen al que preveu aquesta ordre.



DISPOSICIONS FINALS



Primera. Normativa aplicable

La present ordre es dicta en desplegament de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions, la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, el Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei General de Subvencions i la resta de normativa de preceptiva aplicació.



Segona. Delegació

Es delega en la direcció general competent en matèria de foment de la participació dels diferents sectors de la comunitat escolar perquè dicte les resolucions necessàries per a l'aplicació i interpretació d'aquesta ordre, i s'hi delega la competència per a resoldre la concessió o denegació de les subvencions regulades en aquesta ordre, l'autorització i disposició del crèdit, i la formulació de propostes de pagament d'aquestes, i la resta d'actes de gestió comptable per a l'execució de la resolució. A més, se l'autoritza perquè dicte resolucions que complementen o modifiquen les resolucions anteriors, en cas de necessitat, de conformitat amb l'article 19, punt 4, de la Llei General de Subvencions, segons el qual tota alteració de les condicions tingudes en compte per a la concessió de la subvenció, i en tot cas l'obtenció concurrent d'altres aportacions fora dels casos permesos en la norma reguladora, podran donar lloc a la modificació de la resolució de concessió en els termes establits en la normativa reguladora de la subvenció.



Així mateix, es delega en la direcció general competent en matèria de foment de la participació dels diferents sectors de la comunitat escolar, la resolució dels expedients de reintegrament, minoració i pèrdua del dret a la subvenció que siguen pertinents i se l'autoritza per a l'ampliació dels terminis de presentació d'instàncies i justificacions, quan es considere aconsellable per a l'execució d'aquesta ordre, d'acord amb la Llei de Procediment Administratiu Comú.



Tercera. Entrada en vigor

La present ordre entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



València, 17 de juny de 2016



El conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport,

VICENT MARZÀ IBÁÑEZ

Mapa web