Ficha disposicion

Ficha disposicion





Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. ACORD de 3 de juny de 2016, del Consell, pel qual s'establixen les remuneracions aplicables per a determinades activitats de detecció precoç del càncer colorrectal.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 7799 de 07.06.2016
Número identificador:  2016/4160
Referència Base de Dades:  003986/2016
 



ACORD de 3 de juny de 2016, del Consell, pel qual s'establixen les remuneracions aplicables per a determinades activitats de detecció precoç del càncer colorrectal. [2016/4160]

El Consell, en la reunió del 3 de juny de 2016, va aprovar l'acord següent:

Per a millorar el nivell de salut de la població a la Comunitat Valenciana, entre els objectius de la Conselleria de Salut Universal i Sanitat Pública es troba millorar el pronòstic dels casos de càncer colorectal a través de l'increment en el diagnòstic precoç de càncer de còlon en grups de risc, garantint l'accés equitatiu de tota la població de la Comunitat Valenciana al programa de prevenció de càncer colorectal.



El càncer colorectal, en el nostre medi, és la neoplàsia més freqüent si es consideren ambdós sexes i representa la segona causa de mort per càncer. El seu principal factor pronòstic és l'estadi de la malaltia en el moment del diagnòstic, per això poder fer el diagnòstic de la malaltia en l'etapa inicial, abans que apareguen símptomes, i instaurar el tractament precoçment, continua sent una de les principals vies per a abordar aquest problema.

En l'actualitat, segons l'evidència científica, es disposa de diferents mètodes diagnòstics que permeten detectar la malaltia precoçment, entre altres de l'estudi de sang oculta en femta com a prova de cribratge poblacional. La positivitat d'aquesta prova implica la realització d'altres estudis més complexos per a confirmar o descartar la malaltia, que requerixen personal especialitzat. Dins d'aquest marc, amb l'objectiu de disminuir la incidència i la mortalitat del càncer colorectal s'està duent a terme l'extensió progressiva de la cobertura del cribratge de càncer colorectal dirigit a les persones entre 50 i 69 anys.



La cobertura del cribratge de càncer colorectal a la Comunitat Valenciana, donada la seua viabilitat, efectivitat i eficiència, s'ha incrementat progressivament des del començament en 2005, per a garantir una reducció equitativa de la incidència i mortalitat, i va arribar en 2014 a tots els departaments de salut, mentre que la cobertura del cribratge de càncer de mama és del 100% de la població des de l'any 2000. En 2010 es va incorporar com a prova de cribratge el test de sang oculta en femta immunològic, la qual cosa ha triplicat la indicació de colonoscòpies, i millorat la taxa de detecció d'adenomes que són les lesions precursores del càncer. Per tant, el programa de cribratge disminuirà la incidència de càncer a mitjà termini però, al mateix temps, suposa major càrrega de treball per als serveis d'anatomia patològica.

Amb les retribucions complementàries per a detecció precoç de càncer es remunera distints professionals, en funció dels pacients atesos, per la seua participació en actuacions concretes del cribratge de càncer de mama i de còlon, que han de realitzar-se fora de l'horari ordinari i d'atenció continuada del treballador, i l'execució del qual no admet demora, de manera que l'activitat dels serveis hospitalaris no resulte compromesa.

L'Acord de 28 d'abril de 2006, del Consell, va establir les remuneracions aplicables per a determinades activitats de detecció precoç del càncer colorectal (DOCV 5250, 03.05.2006) que posteriorment van ser modificades junt amb altres de detecció precoç de càncer de mama, per l'Acord de 9 de maig de 2008, del Consell (DOCV 5761, 13.05.2008).



D'altra banda, el Decret 15/2007, de 9 de febrer del Consell, pel qual s'establixen mecanismes per a agilitar l'assistència sanitària als processos oncològics (DOCV 5449, 13.02.2007) emmarca la resolució dels processos oncològics com una de les prioritats del sistema sanitari públic i disposa mecanismes efectius per a agilitar la confirmació diagnòstica i l'inici del tractament, amb la finalitat que l'atenció sanitària es realitze en temps adequats des del punt de vista clínic i social, també pel que fa a la detecció precoç del càncer.



La normativa actual considera retribuïbles les colonoscòpies realitzades, després d'una prova de cribratge (sang oculta en femta) positiva, per indicació del metge d'atenció primària. Els professionals que poden participar són els facultatius especialistes que realitzen la colonoscòpia o la sedació profunda, els diplomats en infermeria i els auxiliars d'infermeria.

Per tot això, es considera necessari incorporar les activitats d'anatomia patològica en les retribucions complementàries aplicables a la detecció precoç del càncer colorectal de la Comunitat Valenciana.

En aquest sentit, atenent l'article 3.4 del Decret 24/2009, de 13 de febrer, del Consell, sobre la forma, l'estructura i el procediment d'elaboració dels projectes normatius de la Generalitat (DOCV 5956, 17.02.2009), les disposicions modificatives hauran d'utilitzar-se amb caràcter restrictiu, i ha de primar l'aprovació d'una nova disposició sobre el manteniment de la norma originària i les seues posteriors modificacions. Per tant, es considera convenient elaborar un nou acord que continga el que disposa l'Acord de 28 d'abril de 2006, del Consell, pel qual s'establixen les retribucions complementàries aplicables per a determinades activitats de detecció precoç del càncer colorectal, i de la part de l'Acord de 9 de maig de 2008, del Consell, referent a la modificació de les dites retribucions.

En virtut d'allò que s'ha exposat, després d'haver estat negociat en la Mesa Sectorial de Sanitat, d'acord amb el que preveuen els articles 31 i següents de la Llei 7/2007, de 12 d'abril, de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic, a proposta de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, el Consell



ACORDA



Primer

Aprovar el text íntegre que figura en l'annex.



Segon

Deixar sense efecte l'Acord de 28 d'abril de 2006, del Consell, pel qual s'estableixen les remuneracions aplicables per a determinades activitats de detecció precoç del càncer colorectal, així com les modificacions introduïdes per l'apartat segon de l'Acord de 9 de maig de 2008, del Consell, pel qual s'establix el nou programa d'autoconcertació per a la reducció de la llista d'espera quirúrgica en el sistema sanitari de la Comunitat Valenciana, i es modifiquen les remuneracions aplicables per a determinades activitats de detecció precoç del càncer.





Tercer

Facultar la persona titular de la conselleria amb competències en matèria de sanitat per a dictar els actes administratius necessaris per a l'execució del que disposa el present acord.



Quart

Les retribucions fixades en aquest acord produiran efectes econòmics a partir de l'endemà del dia de publicació.



Cinqué

Ordenar-ne la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



València, 3 de juny de 2016



La consellera secretària,

MÓNICA OLTRA JARQUE





ANNEX

Remuneracions aplicables per a determinades activitats de detecció precoç de càncer colorrectal.



I. Personal participant:

El personal que pot participar voluntàriament en aquestes activitats específiques és el següent:

a) Personal facultatiu especialista capacitat per a realitzar colonoscòpies.

b) Personal facultatiu especialista capacitat per a realitzar sedació profunda.

c) Personal facultatius especialista en anatomia patològica.

d) Personal d'infermeria.

e) Personal tècnic especialista en anatomia patològica.

f) Personal auxiliar d'infermeria.



II. Condicions generals per a les colonoscòpies:

1. Es consideren activitats retribuïbles per aquest concepte les colonoscòpies realitzades després de la indicació pel personal mèdic dels centres d'atenció primària en el programa de cribratge de càncer colorectal, com a resultat de la positivitat del test de sang oculta en femta. Les colonoscòpies han d'efectuar-se amb menys de dos setmanes de demora des que es comunica la positivitat de la prova al participant en el cribratge, en la sala on ordinàriament es realitzen les endoscòpies i informades segons el protocol del sistema d'informació corporatiu en vigor.

2. El personal facultatiu especialista que realitze les endoscòpies serà designat pel departament de salut corresponent, previ coneixement de la Comissió de Cribratge de Càncer Colorectal a la Comunitat Valenciana.

3. El personal facultatiu especialista que realitze la sedació profunda serà designat pel departament de salut corresponent, previ coneixement de la Comissió de Cribratge de Càncer Colorectal a la Comunitat Valenciana.

4. El personal d'infermeria serà designat pel departament de salut corresponent entre professionals amb experiència en cures i tècniques assistencials pròpies de les unitats d'endoscòpies. Per a això es crearà en cada departament un registre amb els professionals d'infermeria que complisquen els requisits.



II. Condicions generals per a les biòpsies anatomopatològiques:

1. Es consideren activitats retribuïbles per aquest concepte els estudis anatomopatològics (biòpsies diagnòstiques) de colonoscòpies que reunisquen les condicions següents: generades pel cribratge poblacional de càncer colorectal, amb resultat positiu, amb peces extirpades, enviades a anatomia patològica per a ser estudiades i informades segons el protocol del sistema d'informació corporatiu en vigor (PATWIN o equivalent). A més a més, els informes anatomopatològics han d'efectuar-se amb menys d'una setmana de demora des que es realitza la colonoscòpia.

2. El personal especialista que realitze aquestes activitats serà designat pel departament de salut corresponent, previ coneixement de la Comissió de Cribratge de Càncer Colorectal a la Comunitat Valenciana.





IV. Altres condicions generals:

1. La Comissió de Cribratge de Càncer Colorectal a la Comunitat Valenciana fixarà els requisits dels professionals per a poder participar en aquest programa.

2. La designació per part dels departaments serà equitativa entre els professionals voluntaris que complisquen els requisits.



V. Quantia de les retribucions:

1. La quantia de les retribucions fixades aplicables per a determinades activitats de detecció precoç del càncer colorectal són les següents:



a) Per a cada colonoscòpia s'establixen en:

– Personal facultatiu especialista capacitat per a realitzar colonoscòpies: 38,56 euros.

– Personal facultatiu especialista capacitat per a realització sedació profunda: 38,56 euros.

– Personal diplomat en infermeria: 25,06 euros.

– Personal auxiliar d'infermeria: 12,14 euros.

b) Per a cada estudi anatomopatològic d'una colonoscòpia positiva, incloent-hi totes les peces extretes, s'establix en:

– Personal facultatiu especialista en anatomia patològica: 38,56 euros

– Personal tècnic especialista en anatomia patològica: 15,42 euros.



VI. Condicions d'aplicació:

1. Aquesta remuneració retribuirà la participació en actuacions concretes del cribratge de càncer colorectal, realitzades fora de l'horari ordinari i d'atenció continuada del treballador, de manera que l'activitat dels serveis hospitalaris no resulte compromesa.

2. El personal que participe en aquestes activitats haurà de tindre resultats adequats, almenys iguals al rendiment habitual o normal, durant la jornada laboral ordinària. Quant a altres exploracions complementàries generades pel cribratge, hauran d'incloure's dins de l'activitat pròpia del departament.

3. La retribució d'aquestes activitats es farà efectiva de forma mensual, en funció de l'activitat realitzada.



VII. Vigència:

1. El present acord tindrà vigència anual i quedarà prorrogat per terminis d'un any, de forma condicionada a la continuació de l'activitat i la consegüent consignació de crèdit en l'exercici corresponent.



2. Les quantitats previstes en el present acord en concepte de retribucions als diferents professionals s'aniran incrementant en els exercicis successius en la mateixa proporció que ho facen les retribucions dels empleats públics els pressupostos generals de l'Estat i de la Generalitat.



3. Transcorregut el termini de dos anys s'avaluarà el funcionament del programa a fi d'estudiar la incorporació d'aquest tipus d'activitat a l'activitat ordinària, incloent-hi les necessitats de personal.



VIII. Comissió de seguiment:

Es crearà una comissió de seguiment paritària, composta per representants de la conselleria amb competències en matèria de sanitat i de les organitzacions sindicals amb representació en la Mesa Sectorial de Sanitat, en el termini de sis mesos, que s'encarregarà de vetlar pel compliment del present acord en tots i cada un dels seus punts.

Mapa web