Ficha disposicion

Ficha disposicion





Conselleria d’Educació, Universitats i Ocupació. RESOLUCIÓ de 22 d'abril de 2024, de la directora general d'Innovació i Inclusió Educativa, per la qual es regula l'avaluació de diagnòstic de l'alumnat dels centres educatius sostinguts amb fons públics de la Comunitat Valenciana per al curs 2023-2024.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 9837 de 26.04.2024
Número identificador:  2024/3525
Referència Base de Dades:  003572/2024
 



RESOLUCIÓ de 22 d'abril de 2024, de la directora general d'Innovació i Inclusió Educativa, per la qual es regula l'avaluació de diagnòstic de l'alumnat dels centres educatius sostinguts amb fons públics de la Comunitat Valenciana per al curs 2023-2024. [2024/3525]

La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació (d'ara en avant, LOE), determina amb caràcter bàsic, en els articles 21 i 29, que tots els centres educatius realitzaran una avaluació de diagnòstic de les competències adquirides pel seu alumnat en el quart curs d'Educació Primària i en el segon curs d'Educació Secundària Obligatòria. Esta avaluació, que serà responsabilitat de les administracions educatives, tindrà caràcter informatiu, formatiu i orientador per als centres, per al professorat, per a l'alumnat i les seues famílies i per al conjunt de la comunitat educativa.

Esta avaluació, de caràcter censal, tindran com a marc de referència el que establix l'article 144.1 d'esta llei, que també té caràcter bàsic d'acord amb la disposició addicional quinta.

L'article 144 esmentat de la LOE establix que, en el marc de les competències respectives, correspon a les administracions educatives desenvolupar i controlar les avaluacions de diagnòstic en les quals participen els centres dependents i proporcionar els models i els suports pertinents a fi que tots els centres puguen realitzar de manera adequada estes avaluacions, que tindran caràcter formatiu i intern.

Així mateix, assenyala que la finalitat d'esta avaluació serà diagnòstica i establix que en esta es comprovarà almenys el grau de domini de la competència en comunicació lingüística i de la competència matemàtica, en el marc comú de referència elaborat per l'Institut Nacional d'Avaluació Educativa (INEE), en col·laboració amb els organismes corresponents de les administracions educatives. Quant als centres, hauran de tindre en compte els resultats d'estes avaluacions en el disseny dels seus plans de millora.

En este marc comú d'avaluació s'especifica que l'avaluació de diagnòstic es dirigix al mesurament del grau de consecució de les competències específiques de l'àrea o la matèria avaluada, en el seu nivell corresponent.

Finalment, d'acord amb la disposició final quinta, punt 8, de la LOE, les avaluacions de diagnòstic començaran a aplicar-se en el curs escolar en el qual s'implanten els cursos de quart d'Educació Primària i segon d'Educació Secundària Obligatòria, és a dir, en el present curs escolar 2023-2024.

Quant a la normativa de la Comunitat Valenciana, en desplegament dels articles esmentats de la LOE, es va aprovar el Decret 121/2013, de 13 de setembre, del Consell, pel qual es regulen les avaluacions de diagnòstic en els centres educatius sostinguts amb fons públics de la Comunitat Valenciana. En esta norma es té en compte que l'avaluació de diagnòstic ha d'acompanyar-se d'instruments per a analitzar el context educatiu en el qual tenen lloc els processos d'ensenyament i aprenentatge.

No obstant això, atés que en el temps transcorregut des de l'aprovació del Decret 121/2013 s'ha produït un ús creixent de les tecnologies digitals en l'àmbit educatiu, es fa necessari ajustar algunes de les seues disposicions.

La transició cap a la digitalització de les avaluacions del sistema educatiu es fonamenta en la necessitat d'adaptar-se als avanços tecnològics i pedagògics actuals, respon a les demandes actuals de la societat digital i enfortix la credibilitat i la rellevància del nostre sistema educatiu a escala internacional. Avaluacions internacionals rellevants com PISA (Programa per a l'Avaluació Internacional d'Estudiants) o TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study), han canviat en les últimes dècades cap a l'ús de plataformes digitals.

A més, la digitalització de les avaluacions del sistema educatiu proporciona un entorn interactiu i dinàmic que afavorix la participació activa de l'alumnat, i també permet la personalització i l'adaptació a les seues necessitats individuals. Per tant, contribuïx a la millora de la qualitat i l'equitat de l'avaluació, i garantix que l'alumnat tinga l'oportunitat de desenvolupar el seu màxim potencial acadèmic.

Per això, en este curs 2023-2024 s'implanta per primera vegada la realització de les proves a través de les quals s'avaluarà el diagnòstic per via telemàtica, en horari lectiu. L'Administració educativa habilitarà una plataforma destinada a realitzar-les. S'accedirà a esta plataforma mitjançant un enllaç i unes claus específiques que l'Administració educativa facilitarà a cada centre educatiu amb l'antelació deguda.



Per part seua, tant el Decret 106/2022, de 5 d'agost, del Consell, d'ordenació i currículum de l'etapa d'Educació Primària, com el Decret 107/2022, de 5 d'agost, del Consell, d'ordenació i currículum de l'etapa d'Educació Secundària Obligatòria, respectivament, regulen la realització de l'avaluació de diagnòstic.

En cap cas esta avaluació substituïx l'avaluació del procés d'ensenyament i aprenentatge que habitualment es desenvolupa en els centres educatius, sinó que complementa el coneixement que aquella proporciona i promou que la presa de decisions posterior siga més ajustada a la realitat de cada centre.

Per tot el que s'ha exposat i en virtut de les competències atribuïdes pel Decret 136/2023, de 10 d'agost, del Consell, d'aprovació del Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Educació, Universitats i Ocupació, resolc:



Primer. Aprovació

Aprovar la realització telemàtica de l'avaluació de diagnòstic, que tindrà caràcter censal, en el quart curs d'Educació Primària i en el segon curs d'Educació Secundària Obligatòria, en l'actual curs escolar 2023-2024, en tots els centres educatius sostinguts amb fons públics que impartixen ensenyaments no universitaris de règim general, en l'àmbit territorial de gestió de la Conselleria d'Educació, Universitats i Ocupació.



Segon. Competències i proves

1. Les competències específiques que s'avaluaran, d'acord amb el que disposen l'article 31 del Decret 106/2022, de 5 d'agost, del Consell, i l'article 40 del Decret 107/2022, de 5 d'agost, del Consell, en el marc de referència establit d'acord amb l'article 144.1 de la LOE, seran les següents:

a) Competència en comunicació lingüística en Llengua Castellana i Literatura.

b) Competència en comunicació lingüística en Valencià: Llengua i Literatura.

c) Competència en comunicació lingüística en Llengua Estrangera Anglesa.

d) Competència matemàtica.

2. Per a avaluar les competències esmentades, l'alumnat realitzarà les proves següents:

a) En Llengua Castellana i Literatura, una prova que avaluarà les destreses de comprensió oral i comprensió escrita.

b) En Valencià, Llengua i Literatura, una prova que avaluarà les destreses de comprensió oral i comprensió escrita.

c) En Primera Llengua Estrangera Anglesa, una prova que avaluarà les destreses de comprensió oral i comprensió escrita.

d) En Matemàtiques, una prova que avaluarà esta competència.

3. Les proves d'avaluació de les competències establides segons la normativa vigent es faran mitjançant la utilització de qüestionaris cognitius.

4. El disseny dels qüestionaris cognitius correspon a la direcció general amb competències en matèria d'avaluació educativa, que garantirà les condicions adequades de la seua aplicació i correcció.

5. Tots els qüestionaris cognitius estaran dissenyats a partir de la concreció del currículum establit en la normativa vigent de la Comunitat Valenciana i del marc comú d'avaluació elaborat per l'Institut Nacional d'Avaluació Educativa (INEE) en col·laboració amb les administracions educatives.

6. Cada un dels qüestionaris cognitius dissenyats estarà conformat per un conjunt d'unitats d'avaluació que es contextualitzaran en entorns pròxims a la vida de l'alumnat i inclouran situacions personals i familiars, escolars, socials, científiques, humanístiques i artístiques. Cada unitat d'avaluació estarà conformada per un estímul i un nombre d'ítems o preguntes. En qualsevol cas, el nombre d'ítems per qüestionari cognitiu no serà superior a quaranta.

7. El tipus de preguntes dels qüestionaris cognitius serà de resposta tancada amb diferents formats (elecció múltiple, associació, ordenació, verdader/fals...) i/o de resposta oberta curta.

8. Per a dissenyar el format i el contingut dels qüestionaris cognitius, la direcció general amb competències en matèria d'avaluació educativa seleccionarà personal docent en actiu, amb experiència en l'elaboració de qüestionaris cognitius o amb experiència laboral en l'àmbit de l'avaluació educativa.



Tercer. Qüestionari de context

D'acord amb el que establix l'article 2.2 del Decret 121, de 13 de setembre, del Consell, pel qual es regulen les avaluacions de diagnòstic en els centres educatius sostinguts amb fons públics de la Comunitat Valenciana (d'ara en avant, el Decret 121/2013), el nivell d'adquisició de competències tindrà en compte factors contextuals de caràcter sociocultural.

A este efecte, la Comissió Tècnica elaborarà un qüestionari de context de l'alumnat.

Amb els qüestionaris de context s'obtindrà informació de l'alumnat sobre la seua situació socioeconòmica i cultural i la de les seues famílies, l'entorn del mateix centre educatiu i els recursos de què disposa.



El qüestionari de context el formalitzarà l'alumnat en el mateix període que les proves de diagnòstic.



Quart. Alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu

1. Amb la finalitat d'assegurar la igualtat d'oportunitats, la no-discriminació i l'accés universal de les persones, l'Administració educativa vetlarà perquè s'adopten les mesures més adequades per a adaptar les condicions de realització de l'avaluació de diagnòstic a l'alumnat que presente necessitats específiques de suport educatiu. Les mesures podran incloure adaptacions de nivell, accés i organitzatives que podran afectar, en funció de la necessitat, els temps de realització, l'ús de formats especials i la disposició de mitjans materials i humans i dels suports i les ajudes tècniques que necessiten per a realitzar les proves cognitives, o la garantia d'accessibilitat a la informació i la comunicació dels processos i de l'espai físic en què es desenvolupen les proves.



2. L'equip d'orientació educativa i/o el departament d'orientació educativa i professional de cada centre educatiu, juntament amb el tutor o tutora i el professorat de suport d'este alumnat, garantiran l'adequació de les condicions i els recursos per a realitzar l'avaluació de diagnòstic i, si és el cas, elaboraran els informes corresponents, segons les indicacions de l'Administració educativa. En l'elaboració d'estes adaptacions es tindran en compte els principis del disseny universal per a l'aprenentatge (DUA).

3. Quan l'alumnat tinga establida una adaptació curricular significativa, s'avaluarà mitjançant els qüestionaris cognitius dissenyats a este efecte. Si l'Administració educativa realitza anàlisis estadístiques, els resultats d'este alumnat no es consideraran per al càlcul de les dades globals. Així es procedirà també amb l'alumnat que presente mancances lingüístiques greus en la llengua d'aplicació de la prova per haver-se incorporat al sistema educatiu espanyol en el curs 2023-2024.



4. Quan l'alumnat tinga establida una adaptació d'accés, l'equip d'orientació educativa i/o el departament d'orientació educativa i professional de cada centre educatiu, juntament amb el tutor o tutora i el professorat de suport de l'alumne o alumna, determinaran quina és l'adaptació adequada, i també proporcionaran els recursos materials i humans de suport necessaris per a assegurar l'avaluació objectiva i significativa de les seues competències. Així mateix, determinaran si les proves les podrà realitzar dins o fora del mateix espai que la resta d'alumnes. Si es realitza dins de l'aula, serà en el format que corresponga segons la sessió i en els mateixos horaris que la resta dels seus companys. En un altre cas, este alumnat podrà disposar d'un altre espai i un horari ampliat que podria variar en funció de la competència que s'estiga avaluant.

5. La persona responsable de l'orientació educativa de cada centre, amb el vistiplau de la direcció, indicarà a la COCOPE del centre educatiu la relació d'alumnes a què es referix este apartat, que es tindrà en compte a l'hora d'establir les adaptacions que siguen procedents en coordinació amb el personal aplicador.

Quint. Procés i modalitat d'avaluació

1. L'alumnat realitzarà telemàticament les proves d'avaluació de diagnòstic.

2. El procés s'efectuarà de manera no simultània a causa de les limitacions tècniques que impedixen connectar tot l'alumnat al mateix temps.

3. L'Administració educativa habilitarà les plataformes a este efecte de l'aplicació de les proves i facilitarà als centres els enllaços i les claus específiques per a l'accés a estes.

4. La comissió de coordinació pedagògica de cada centre educatiu organitzarà, coordinarà i garantirà l'aplicació correcta dels qüestionaris i la introducció de dades.

5. El personal aplicador, seguint les instruccions d'esta comissió per a una aplicació correcta de les proves, facilitarà a cada alumne/a un codi individual que haurà d'utilitzar per a accedir a la plataforma telemàtica i durant tot el procediment de recollida de dades.

6. El personal aplicador estendrà acta de cada sessió i la registrarà de manera telemàtica en la plataforma habilitada a este efecte.

7. Per a realitzar un control de qualitat de l'aplicació de l'avaluació de diagnòstic, personal de l'Administració educativa es personarà en els centres docents resultants de l'extracció d'una mostra aleatòria.





Sext. Excepcions a la via telemàtica

En el cas excepcional que es produïsquen circumstàncies tecnològiques que impossibiliten l'aplicació de les proves de manera telemàtica en algun centre educatiu, i amb un informe previ a este efecte de la inspecció d'educació, la direcció general competent en matèria d'avaluació educativa podrà resoldre la realització, per part de l'alumnat, de les proves i els qüestionaris de context pel mitjà que, degudament justificat, considere més convenient, que haurà de tindre el mateix contingut que els qüestionaris aplicats de manera telemàtica.



Sèptim. Calendari d'aplicació

1. El període global d'aplicació de l'avaluació de diagnòstic estarà comprés entre el 6 de maig i el 21 de juny de 2024, els dos inclusivament.

2. Cada centre educatiu rebrà des de la direcció general amb competències en matèria d'avaluació educativa el calendari individualitzat d'aplicació de les proves, així com les instruccions detallades del procediment que cal seguir, tot això amb l'antelació suficient.

3. En cas que algun centre, per raons degudament justificades, no puga realitzar les proves en el període establit, haurà de comunicar-ho a la direcció general amb competències en matèria d'avaluació educativa, i adjuntar un informe justificatiu de la inspecció d'educació. En este cas, la persona titular de la direcció general amb competències en la matèria podrà resoldre habilitar un termini extraordinari de realització.





Octau. Resultats

1. Els resultats de les avaluacions s'expressaran en una escala de mitjana de 500 punts i una desviació típica de 100 punts i amb el percentatge d'alumnes en sis nivells de consecució descrits en termes de puntuació i de competència. Estos resultats s'analitzaran des de diferents paràmetres de context.

2. La conselleria competent en matèria d'educació podrà establir plans específics de millora del Sistema Educatiu de la Comunitat Valenciana, en funció dels resultats obtinguts.

3. Els resultats d'esta avaluació de diagnòstic no es podran utilitzar per a establir rànquings, llistes o classificacions dels centres educatius ni per a identificar singularment el resultat de l'alumnat o dels centres educatius.



Nové. Comissió de Seguiment i Control

En compliment del que disposa l'article 4 del Decret 121/2013, la Comissió de Seguiment i Control estarà composta pels membres següents:

– Presidència: la persona titular de la Subdirecció General d'Innovació i Qualitat Educativa, o la persona en qui delegue.

– 5 vocals:

– La persona titular de la Direcció de la Inspecció General d'Educació, o la persona en qui delegue.

– Una persona representant del Centre de Formació, Innovació i Recursos Educatius, CEFIRE, a proposta d'este.

– La persona que ocupe la direcció del servici competent en matèria d'avaluació educativa, o la persona en qui delegue.

– Una persona que ocupe una plaça de tècnic o d'assessor tècnic docent de la direcció general competent en matèria d'avaluació educativa.

– Una persona docent en actiu de l'Administració de la Generalitat Valenciana.

– La secretaria l'ocuparà el tècnic/a de la direcció general competent en matèria d'avaluació educativa.

La Presidència de la Comissió podrà nomenar persones expertes en el camp de l'avaluació educativa o de prestigi científic reconegut en l'àmbit educatiu per a participar amb veu, però sense vot.

A petició de la Inspecció General d'Educació, la Presidència podrà convocar representants de la inspecció d'educació de cada una de les direccions territorials d'Educació, Universitats i Ocupació de la Comunitat Valenciana, amb veu, però sense vot.

La Comissió exercirà les funcions que li atribuïx l'article 4, apartat 3, del Decret 121/2013 esmentat, i es regirà, quant a la seua constitució, funcionament i adopció d'acords, pel que disposa la secció 3a del capítol II, del títol preliminar, de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.



Dècim. Comissió Tècnica

En compliment del que disposa l'article 5 del Decret 121/2013, la Comissió Tècnica estarà integrada pels membres següents:



– Presidència: la persona que ocupe la direcció del servici competent en matèria d'avaluació educativa, o la persona en qui delegue.

– Vocals:

– Dos persones que ocupen llocs de tècnic o assessor tècnic docent adscrits al servici competent en matèria d'avaluació educativa.



– La Secretaria l'ocuparà una de les persones vocals de la Comissió.



La Comissió Tècnica podrà estar assessorada per personal tècnic de la subdirecció amb competències en inclusió educativa, a l'efecte d'adaptar les proves i els qüestionaris a l'alumnat amb necessitats educatives especials.

La Comissió Tècnica exercirà les funcions que li atribuïx l'article 5 del Decret 121/2013 esmentat, i elaborarà les proves a partir del material proposat pels grups de treball organitzats per a este fi.





Onzé. Comissió de coordinació pedagògica

1. En aplicació del que disposa l'article 6 del Decret 121/2013, en cada centre educatiu la comissió de coordinació pedagògica (COCOPE) assumirà les funcions de coordinació i execució de les accions necessàries per a l'aplicació de l'avaluació de diagnòstic.



2. A més d'estes funcions, la COCOPE:

a) Nomenarà el personal docent, pertanyent al centre educatiu, que actuarà com a aplicador de les proves, així com el personal docent que actuarà com a suplent. Tant el personal aplicador com el personal suplent no podrà estar exercint docència directa en el curs actual a l'alumnat objecte d'esta avaluació de diagnòstic.

b) Establirà les mesures adequades perquè les condicions de realització de les proves s'adapten a les necessitats de l'alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu.

c) Protegirà la confidencialitat i evitarà la divulgació i/o la publicació, total o parcial, del contingut de les diferents proves corresponents a l'avaluació de diagnòstic.

3. La COCOPE incorporarà, en cas que no forme part d'esta, la persona coordinadora TIC del centre educatiu, amb la finalitat de col·laborar i donar suport al procés de planificació i execució de l'avaluació de diagnòstic al centre.

4. D'acord amb el que s'establix en els articles 91.1.k, 132.h i 142.3 de la LOE, en el marc de les seues obligacions professionals, els directors o les directores i el personal docent dels centres sostinguts amb fons públics col·laboraran en la realització de l'avaluació de diagnòstic i la facilitaran.



Dotzé. Inspecció d'Educació

Les actuacions de la Inspecció d'Educació en el desenvolupament de l'avaluació de diagnòstic tindran per objectiu, a més del que determina esta resolució, el que assenyala l'article 16 del Decret 121/2013, en el marc del que establix l'article 151.c i d, de la LOE.

Així mateix, vetlarà pel compliment de la normativa de l'avaluació de diagnòstic.



Tretzé. Instruccions

La direcció general competent en matèria d'avaluació educativa dictarà les instruccions necessàries i adoptarà les mesures oportunes per a la realització de l'avaluació de diagnòstic.



Catorzé. Protecció de dades de caràcter personal

1. L'ús de la informació derivada d'esta avaluació de diagnòstic s'adequarà a la normativa vigent en matèria de protecció de dades de caràcter personal.

2. Amb la finalitat de preservar la confidencialitat de les dades, s'establirà un sistema restringit d'accés a la informació, de manera que l'accés a les dades de cada centre quede reservat a l'Administració educativa.

3. El personal docent i la resta del personal que, en l'exercici de les seues funcions, accedisca a dades personals i familiars, o que afecten la intimitat dels menors o de les seues famílies, ho farà subjecte al que dispose la normativa vigent en matèria de protecció de dades de caràcter personal.

4. El personal aplicador no permetrà que es realitzen reproduccions, còpies o fotografies de les proves. Tampoc permetrà la filmació ni la presa de fotografies durant el desenvolupament de les sessions d'avaluació.



Quinzé. Règim de recursos

De conformitat amb el que establix l'article 112.1 i 121 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, la present resolució, que no posa fi a la via administrativa, els interessats podran interposar un recurs d'alçada davant del mateix òrgan o davant de la secretària autonòmica d'Educació i Formació, en el termini d'un mes a comptar de l'endemà de la seua publicació.



Setzé. Efectes

Esta resolució tindrà efecte l'endemà de publicar-se en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 22 d'abril de 2024.– La directora general d'Innovació i Inclusió Educativa: María del Rosario Escrig Llinares.

Mapa web