Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE 12/2017, de 30 de març, de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les ajudes a la millora de la competitivitat i sostenibilitat de les explotacions ramaderes de la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 8023 de 20.04.2017
Número identificador:  2017/3332
Referència Base de Dades:  003350/2017
 



ORDRE 12/2017, de 30 de març, de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les ajudes a la millora de la competitivitat i sostenibilitat de les explotacions ramaderes de la Comunitat Valenciana. [2017/3332]

ÍNDEX

Preàmbul

Article 1. Bases reguladores

Article 2. Objecte de l'ajuda

Article 3. Beneficiaris

Article 4. Condicions de la inversió a subvencionar

Article 5. Import de l'ajuda i límits pressupostaris

Article 6. Inversions subvencionables

Article 7. Criteris d'atorgament i ponderació d'aquests

Article 8. Presentació de sol·licituds

Article 9. Procediment de concessió

Article 10. Realització de la inversió, procediment de control i pagament de les ajudes

Article 11. Procediment de pagament parcial

Article 12. Procediment de pagaments anticipats

Article 13. Acumulació i compatibilitat de les ajudes

Article 14. Reintegrament de quantitats indegudament rebudes

Article 15. Revisió

Article 16. Publicació i informació

Disposició addicional primera. Habilitació de competències

Disposició addicional segona. Incidència pressupostària

Disposició derogatòria única. Derogació normativa

Disposició final primera. Competències desplegament

Disposició final segona. Entrada en vigor





PREÀMBUL



El suport econòmic mitjançant la creació de règims d'ajudes és un dels instruments amb què compta l'Administració de la Generalitat Valenciana per a potenciar els programes de modernització de les explotacions ramaderes

L'objecte d'aquestes ajudes és afavorir les inversions realitzades pels titulars de les explotacions ramaderes amb la finalitat de renovar les instal·lacions, els equips i les infraestructures de les explotacions ramaderes per unes altres més avançades tecnològicament amb especial atenció a la millora de les condicions d'higiene, salubritat i bioseguretat, l'adaptació d'aquelles a les condicions de benestar animal i la sostenibilitat i reducció dels impactes ambientals produïts per la mateixa activitat ramadera, sense oblidar la reducció dels costos de producció, la millora de la producció, la millora de la qualitat del producte final i el foment dels productes ecològics.

La necessitat d'aquesta ordre d'ajudes es fa més patent en aquests moments a causa de l'evolució dels mercats, la implantació de noves normes comercials, la demanda i les preferències del consumidor, les polítiques enfront del canvi climàtic i les exigències legals de la Unió Europea.

La Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, conscient d'aquesta transformació del sector ramader, considera necessària l'elaboració d'una nova normativa que establisca les bases que regulen les inversions en explotacions ramaderes i actualitze tant l'objecte de l'ajuda com el procediment de la seua gestió.

Per a aconseguir la transparència i simplificació administrativa es deroguen les ordres de bases de normes reguladores de règims semblants d'ajudes a la millora de la competitivitat de les explotacions ramaderes de la Comunitat Valenciana.

Als efectes del que disposa el Decret 147/2007, de 7 de setembre, del Consell, pel qual es regula el procediment de notificació i comunicació a la Comissió Europea dels projectes de la Generalitat dirigits a establir, concedir o modificar ajudes públiques, les ajudes regulades en la present ordre s'adapten als requisits establits en els articles 1, 2, 6, 8, 9 i 14 del Reglament 702/2014, de la Comissió, de 25 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajuda en els sectors agrícola i forestal i en zones rurals compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea (DOUE 01.07.2014 L193).



La informació resumida del règim d'ajudes ha sigut remesa a la Comissió Europea i s'ha assignat el número de registre de l'ajuda SA47347.

Per tot el que s'ha exposat anteriorment, vist l'informe preceptiu de l'Advocacia de la Generalitat i conforme amb el dictamen del Consell Jurídic Consultiu, a proposta del director general d'Agricultura Ramaderia i Pesca i fent ús de les atribucions conferides per l'article 160.2.b de la Llei 1/2005, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda publica, del sector públic instrumental i de subvencions, i l'article 28.e de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell (segons la redacció que en fa la Llei 12/2007, de 20 de març), consultades les entitats associatives d'interés ramader i les organitzacions agràries professionals,





ORDENE



Article 1. Bases reguladores

S'aproven, mitjançant la present disposició, les bases reguladores de les ajudes a la millora de la competitivitat i sostenibilitat de les explotacions ramaderes de la Comunitat Valenciana.



Article 2. Objecte de l'ajuda

L'objecte d'aquestes ajudes és afavorir les inversions realitzades pels titulars de les explotacions ramaderes amb la finalitat de millora de la competitivitat i la sostenibilitat de les explotacions ramaderes mitjançant les inversions classificades en l'article 6 d'aquesta ordre.



Article 3. Beneficiaris

1. Podran ser beneficiàries d'aquestes ajudes les persones titulars d'explotacions ramaderes que ho sol·liciten i que complisquen:

a) Les explotacions ramaderes de producció, reproducció i centres de concentració que radiquen en el territori de la Comunitat Valenciana i estiguen inscrits en el Registre d'Explotacions Ramaderes de la Comunitat Valenciana creat per la Llei 6/2003, de 4 de març, de la Generalitat, de ramaderia de la Comunitat Valenciana.

b) El que disposen els articles 13 i 14 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

c) Tinguen la consideració de pimes agràries dedicades a la producció primària, tal com es defineixen en l'annex I del Reglament (UE) 702/2014, de la Comissió, de 25 de juny de 2014.

2. Els titulars de les explotacions ramaderes sol·licitants de l'ajuda podran ser persones físiques o jurídiques, així com les comunitats de béns o qualsevol altre tipus d'unitat econòmica o patrimoni separat que, encara que no tinguen personalitat jurídica, puguen dur a terme els projectes, les activitats o els comportaments o es troben en la situació que motiva la concessió de la subvenció.



Article 4. Condicions de la inversió a subvencionar

Les condicions exigides per a subvencionar les inversions arreplegades en aquesta línia d'ajudes seran les següents:

1. L'explotació haurà de complir les condicions següents:

a) Complir les normes mínimes en matèria de medi ambient de competència en ramaderia, higiene i benestar dels animals, o utilitzar aquest règim d'ajudes per a aconseguir el seu compliment.

b) Estar inscrites en el Registre d'Explotacions Ramaderes de la Comunitat Valenciana abans de l'1 de gener de l'any de l'exercici pressupostari objecte de la convocatòria.

2. No podran concedir-se ajudes que vulneren qualssevol prohibicions o restriccions imposades en reglaments del Consell pels quals s'establisquen les organitzacions comunes de mercat. Les inversions hauran de ser conformes amb la normativa de la Unió i amb la legislació nacional en matèria de protecció mediambiental.

3. No podran concedir-se ajudes per a subvencionar inversions substitutives. Tindrà la condició d'inversió substitutiva tota inversió que es limite a substituir un edifici o una màquina existents, o parts d'aquests, per un edifici o una màquina nous i moderns, sense ampliar la capacitat de producció en més d'un 25 % o sense introduir canvis fonamentals en la naturalesa de la producció o millora de la tecnologia corresponent d'acord amb les finalitats previstes en aquesta ordre per a les inversions.



No es consideraran inversions substitutives la demolició total d'un edifici agrari de 30 anys o més i la seua substitució per un altre modern, ni la renovació general d'un edifici agrari (una renovació es considerarà general quan el seu cost supose com a mínim el 50 % del valor de l'edifici nou).

4. Els beneficiaris de les ajudes previstes en la present ordre hauran de destinar els béns al fi concret per al qual es concedeix la subvenció durant almenys cinc anys en el cas de béns inscriptibles en un registre públic i durant almenys dos anys per a la resta de béns.



5. No seran subvencionables les inversions realitzades en explotacions piscícoles.

6. No seran subvencionables les inversions realitzades amb anterioritat a la data de sol·licitud de l'ajuda.

7. Aquestes ajudes només s'aplicaran als supòsits arreplegats en l'article 1 del Reglament (UE) 702/2014, de la Comissió, de 25 de juny de 2014, que corresponguen al seu àmbit d'aplicació en aquesta ordre.



8. La duració d'aquest règim d'ajudes d'acord amb el Reglament 702/2014 ,de la Comissió, és fins al 31 de desembre de 2020.

9. S'exclou expressament la condició d'ajudes individuals a empreses que estiguen subjectes a una ordre de recuperació pendent després d'una decisió prèvia de la Comissió que haja declarat una ajuda il·legal i incompatible amb el mercat interior (art. 1.5.a del Reglament 702/2014), encara que el reglament no ho exigeix expressament.

10. D'acord amb l'article 1.6 del Reglament UE 702/2014, s'exclouen expressament del règim d'ajudes les empreses en crisi d'acord amb la definició de l'article 2.14 de l'esmentat Reglament UE 702/2014.



11. En el cas d'inversions lligades a la producció d'energies renovables, la producció esmentada no podrà superar el consum mitjà anual de combustible o energia de l'explotació de què es tracte i compliran les normes mínimes d'eficiència energètica en l'àmbit nacional.

12. Les inversions dels objectius per a la millora de l'entorn natural, de les condicions d'higiene o de les normes de benestar animal, sempre que la inversió de què es tracte supere les normes de la Unió vigents.





Article 5. Import de l'ajuda i límits pressupostaris

1. El percentatge màxim d'ajuda pública, d'acord amb l'art. 14 del Reglament UE 702/2014, de la Comissió, de 25 de juny de 2014, serà el 40 % de l'import dels costos subvencionables, que es podrà incrementar en un deu per cent, en els casos següents:

a) Inversions realitzades per joves ramaders que s'hagen establit durant els cinc anys anteriors a la data de sol·licitud de l'ajuda.



b) Les inversions en zones amb limitacions naturals o altres limitacions específiques.

c) Les inversions per a la millora de l'entorn natural, les condicions d'higiene o les normes de benestar animal, sempre que la inversió de què es tracte supere les normes de la Unió Europea vigents; l'augment del percentatge previst en aquest apartat serà aplicable únicament als costos addicionals necessaris per a aconseguir un nivell superior al de les normes de la Unió vigents sense provocar un augment de la capacitat de producció.

2. El volum màxim d'inversió anual objecte d'ajuda per explotació ramadera i projecte d'inversió tindrà un límit màxim anual de 270.000,00 euros per explotació. En cap cas se superara la quantia total de 500.000 euros de subvenció per un mateix perceptor de les ajudes durant la duració del present règim d'ajudes.

3. Anualment es fixaran en la convocatòria els imports globals màxims pels quals es podran concedir aquestes ajudes i les línies i capítols dels pressupostos generals de la Generalitat a què es carregarà cada grup d'ajudes.



Article 6. Inversions subvencionables

1. Les inversions subvencionables s'especificaran detalladament per a cada convocatòria i es classificaran per la seua finalitat en els grups següents:

Grup A. Millora de la bioseguretat i condicions higienicosanitàries.



Grup B. Millora del benestar dels animals i seguretat de l'explotació.

Grup C. Promoció de l'extensificació i la reorientació de la producció, així com foment de la ramaderia ecològica.

Grup D. Reducció de costos i millora de la qualitat del producte final.

Grup E. Reducció d'impacte ambiental i lluita enfront del canvi climàtic.

2. Les ajudes cobriran els costos subvencionables següents:

a) Els costos per a la construcció o millora de béns immobles, exclosa la compra de terres.

b) La compra de maquinària i equip fins al valor de mercat del producte.

c) L'adquisició o desenvolupament de programes informàtics per a la gestió ramadera i l'adquisició de patents, llicències, drets d'autor i marques registrades relacionats amb la gestió ramadera.

d) La compra d'animals de producció i reproducció exclusivament en el cas de catàstrofes naturals per a restablir el potencial productiu fins al nivell existent abans que es produïren els desastres naturals o fenòmens climàtics adversos assimilables.

3. Als efectes del càlcul de la intensitat d'ajuda i dels costos subvencionables, totes les xifres emprades s'entendran abans de qualsevol deducció fiscal o d'altres càrregues. Els costos subvencionables seran avalats per proves documentals clares, específiques i actualitzades L'Impost sobre el Valor Afegit (IVA) no serà subvencionable, excepte quan no siga recuperable d'acord amb la legislació nacional en matèria d'IVA.

4. No es concediran ajudes per a les inversions per a complir normes de la Unió Europea, a excepció de l'ajuda concedida als joves agricultors en un termini de 24 mesos a partir de la data d'establiment. Tampoc per a la compra d'animals a excepció de l'ajuda concedida per a les inversions a què es refereix l'apartat 2 .d d'aquest article.





Article 7. Criteris d'atorgament i ponderació d'aquests

1. Les ajudes es concediran en règim de concurrència competitiva. Si el conjunt de les ajudes sol·licitades supera els fons disponibles, es tindran en compte en cada convocatòria com a criteris d'atorgament i ponderació d'aquests els següents:

a) Explotacions que realitzen inversions en compliment dels programes de control de malalties i que han hagut de realitzar sacrificis sanitaris dels animals.10 punts.

b) Explotacions prioritàries. 5 punts.

c) Explotacions el titular/gerent/encarregat de les quals haja realitzat cursos de formació sobre temes de ramaderia homologats i impartits per autoritat competent en la matèria. 3 punts.

d) Jove ramader. 5 punts.

e) Explotacions ubicades en zones amb limitacions naturals o especifiques.10 punts.

f) Explotacions que no han rebut les ajudes regulades per la present ordre en la convocatòria anterior. 5 punts.

g) Explotacions de determinades espècies productives i les seues orientacions zootècniques determinades en la convocatòria anual.10 punts.

h) Explotacions ramaderes acreditades com ecològiques.15 punts.

2. Una vegada baremades les sol·licituds conforme els criteris i puntuació anteriors es procedirà a ordenar-les per ordre de la puntuació obtinguda.

3. Si, ordenades les sol·licituds segons l'anterior priorització, no hi ha fons disponibles per al mateix nivell de puntuació, tindran preferència en l'adjudicació aquelles empreses que acrediten un nombre més gran d'unitats de bestiar major, segons les dades que consten en els registres oficials en data últim dia de presentació de sol·licituds de l'exercici en què se sol·licita l'ajuda. Si no es justifiquen aquestes circumstàncies, aquestes s'ordenaran segons la data de registre d'entrada.



Article 8. Presentació de sol·licituds

1 El titular de l'explotació o el representant legal que corresponga i que reunisca les condicions previstes en aquesta ordre formalitzara la sol·licitud d'ajuda a través del model normalitzat que es publicara en la guia PROP de la Generalitat degudament omplida i dirigida a la direcció general competent en matèria de ramaderia. Les persones obligades a relacionar-se amb la Generalitat a través de mitjans electrònics, en els termes de l'article 14 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú, així com els sol·licitants, que no estant obligats a això, opten per aquesta via, presentaran les sol·licituds telemàticament a través de la seu electrònica de la Generalitat. En la convocatòria anual de l'ordre s'explicitara l'adreça web del model de sol·licitud i l'URL de presentació de sol·licituds telemàtiques.



2. Les instàncies podran presentar-se en qualsevol de les oficines de la conselleria competent en matèria d'agricultura de la Comunitat Valenciana, al marge de la possibilitat que es presenten en els llocs i pels mitjans previstos en l'article 16 de la Llei 39/2015, d'1 octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, en el termini de presentació que s'establisca en cada convocatòria anual.



3. La sol·licitud es registrarà abans de l'inici de l'execució de la inversió per a la qual se sol·licita l'ajuda. Mitjançant la presentació de la sol·licitud, el sol·licitant manifesta sota la seua responsabilitat que totes les dades arreplegades en aquesta i en la documentació que s'adjunta són verídiques i que es troba en possessió de la documentació que així ho acredita, i que queda a disposició de la Generalitat per a la comprovació, el control i la inspecció posterior que s'estimen oportuns. Segons el que disposa l'article 69.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, la inexactitud, falsedat o omissió, de caràcter essencial, de qualsevol dada o informació que s'incorpore a una declaració responsable o a una comunicació, o la no presentació davant de l'Administració competent de la declaració responsable, la documentació que siga, si és el cas, requerida per a acreditar el compliment d'allò que s'ha declarat, o la comunicació, determinarà la impossibilitat de continuar amb l'exercici del dret o activitat afectada des del moment que es tinga constància d'aquests fets, sense perjuí de les responsabilitats penals, civils o administratives que pertoquen.

4. En la sol·licitud s'inclourà el nom i la raó social del titular de l'explotació ramadera sol·licitant, el nom i la grandària de l'empresa, la descripció del projecte o de l'activitat, incloses les dates d'inici i finalització, la ubicació del projecte o de l'activitat, la llista de costos subvencionables i l'import de la subvenció del finançament públic necessari per al projecte/activitat, així com una descripció del pla d'inversió previst. S'acompanyarà de la documentació següent:



a) Fotocòpia degudament confrontada del NIF o CIF dels sol·licitants, així com de l'acreditació de la seua personalitat jurídica.

b) Acreditació documental de la representació que exerceix la persona que subscriu la sol·licitud.

c) Declaració responsable de complir els requisits, si és el cas, de les llicències i autoritzacions en els supòsits establits en la normativa urbanística i, si és el cas, de l'oportú instrument d'intervenció administrativa ambiental.

d) Declaració responsable de compliment de normes mínimes en matèria de medi ambient, higiene i benestar dels animals, tal com estableix l'article 4.1a de la present ordre o del seu compliment mitjançant la sol·licitud de les ajudes previstes en aquesta ordre.



e) Una memòria en què justificaran la necessitat d'inversió, que especifique les conseqüències d'aquesta sobre l'objecte de la línia d'ajudes de l'article 2. Aquesta memòria serà subscrita per un professional competent en aquells casos d'inversió en infraestructures en els quals es requerisca una llicència municipal d'obres majors. La memòria haurà d'incloure un pla d'inversions en què es detallarà:

1) Una descripció de les instal·lacions i equips de les granges abans de les millores previstes.

2) Una descripció de les infraestructures i equips nous que s'han d'instal·lar-hi.

3) Una valoració econòmica detallada del cost de modernització de les instal·lacions, els equips i la resta d'inversions a realitzar.

A aquest efecte, quan l'import de la despesa subvencionable supere la quantia de 50.000 euros, en el supòsit de cost per execució d'obra, o de 18.000 euros en el supòsit de subministrament de béns d'equip o prestació de serveis per empreses de consultoria o assistència tècnica, el beneficiari haurà de sol·licitar, com a mínim, tres ofertes de diferents proveïdors i que no podran ser superiors al valor de mercat, amb caràcter previ a la contracció del compromís per a la prestació del servei o l'entrega del bé, llevat que per les especials característiques de les despeses subvencionables no hi haja en el mercat suficient nombre d'entitats que el subministren o presten. L'elecció entre les ofertes presentades es realitzarà d'acord amb criteris d'eficiència i economia, i s'haurà de justificar expressament en una memòria l'elecció quan no recaiga en la proposta econòmica més avantatjosa.

a) Imprés d'alta de manteniment de tercers de la Generalitat acompanyat del certificat de l'entitat bancària de la titularitat del compte en què han d'efectuar-se els pagaments, en el cas d'altes, baixes o modificacions de les dades que es troben en el sistema d'informació comptable de la Generalitat.

b) Documentació que acredite el compliment de cada un dels criteris de preferència assenyalats en la convocatòria que siguen aplicables al sol·licitant.

c) Declaració responsable del sol·licitant sobre el compliment de la normativa d'integració laboral de persones amb discapacitat o, si és el cas, l'exempció de l'esmentada obligació, segons estableix el Decret 279/2004, de 17 de desembre, del Consell, pel qual es regulen procediments de contractació administrativa i de concessió de subvencions per al foment de l'ocupació de les persones amb discapacitat.

d) Declaració responsable del sol·licitant de no estar sotmés a les prohibicions per a obtindre la condició de beneficiari establides en l'article 13 de la Llei 38/2003, general de subvencions.

e) Declaració responsable del sol·licitant de no pertànyer a la categoria d'empreses en crisi, d'acord amb el que disposen les directrius comunitàries sobre ajudes estatals de salvament i reestructuració d'empreses en crisi (2004/C244/02).

f) Declaració responsable del sol·licitant que acredite la condició de pime.

5. D'acord amb el que disposa l'article 28 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, la presentació de la sol·licitud comporta l'autorització a l'òrgan gestor del procediment per a obtindre directament les dades d'identitat del sol·licitant o, si és el cas, del seu representant legal i d'estar al corrent amb el compliment de les seues obligacions tributàries i davant de la Seguretat Social. En el cas que el sol·licitant s'opose que l'òrgan gestor obtinga directament aquesta informació, haurà d'indicar-ho expressament en el formulari i quedarà obligat a aportar els documents acreditatius corresponents.

6. En el supòsit que la sol·licitud no reunisca els requisits exigits o no s'acompanyen els documents preceptius, la persona interessada serà requerida perquè, en un termini de deu dies, esmene la falta o acompanye els documents, amb la indicació que si no ho fa així, es considerarà que desisteix de la seua petició, amb una resolució prèvia que haurà de ser dictada en els termes que preveu l'article 21, apartat 1r, de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.



Article 9. Procediment de concessió

1. La Instrucció del procediment de concessió de subvencions correspon a les direccions territorials de la conselleria competent en matèria de ramaderia, que realitzaran d'ofici les actuacions que estimen necessàries per a la determinació, coneixement i comprovació de les dades en virtut de les quals haja de formular-se la proposta de resolució, i remetran a l'òrgan col·legiat un informe d'avaluació de les sol·licituds.



2. A la vista de l'informe d'avaluació l'òrgan col·legiat realitzarà la proposta de concessió de les ajudes.

L'òrgan esmentat estarà integrat per tres membres: un cap de servei amb funcions en matèria de producció animal que tindrà la condició de president de l'òrgan col·legiat, un cap de secció que tindrà la condició de secretari de l'òrgan col·legiat i un funcionari amb categoria professional de veterinari. Tots els membres, així com els seus suplents en cas de vacant, absència, malaltia o una altra causa legal, seran designats per la direcció general competent en matèria de ramaderia.

3. A la vista de la documentació aportada, i la proposta de l'òrgan col·legiat, la persona titular de la direcció general competent en ramaderia per delegació de la conselleria competent en matèria de ramaderia, resoldrà la concessió d'aquestes ajudes d'acord amb el procediment previst en l'apartat quart. La resolució inclourà la concessió o denegació expressa de la subvenció, amb el termini que s'atorgue per a executar les inversions en la convocatòria anual que en tot cas no serà inferior a l'1 setembre ni superarà el 30 d'octubre.

4. El termini màxim per a resoldre i notificar la resolució de les ajudes a l'interessat serà de sis mesos comptats a partir de la data de publicació de la convocatòria anual. Transcorregut aquest termini sense que s'haja notificat una resolució expressa, els interessats podran entendre desestimada la seua sol·licitud per silenci administratiu, de conformitat amb el que disposa l'article 24 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques.

5. Davant de la resolució procedirà el recurs de reposició davant del titular de la conselleria competent en matèria de ramaderia, en el termini d'un mes comptat a partir de l'endemà del dia en què tinga lloc la notificació, de conformitat amb el que estableixen els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques, o bé la impugnació, directament davant de l'ordre jurisdiccional, mitjançant la interposició d'un recurs contenciós administratiu davant de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de València en el termini de dos mesos des de l'endemà de la notificació, de conformitat amb el que disposen els articles 10 i 46.1 de la Llei 29/1998, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.





Article 10. Realització de la inversió, procediment de control i pagament de les ajudes

1. Les inversions i reformes seran realitzades i justificades davant de l'Administració fins a la data fixada en la convocatòria de l'exercici pressupostari per al qual ha sigut concedida la subvenció, mitjançant comunicació de la finalització de la inversió, que inclourà la descripció de les inversions realitzades objecte de l'ajuda i el seu cost, amb el desglossament de les despeses incorregudes, adjuntant les factures de tercers corresponents a aquestes, així com els seus justificants de pagament.

2. El beneficiari haurà d'acreditar el pagament corresponent a les factures amb la documentació següent:

a) Pagaments mitjançant transferències bancàries. Es justificarà el pagament mitjançant la còpia del resguard del càrrec d'aquesta, hi haurà de figurar, en el concepte de la transferència, el número de factura o, si no n'hi ha, el concepte abonat.

b) Pagaments mitjançant xecs bancaris. Es justificarà el pagament amb els documents següents:

1) Justificant de recepció firmat i segellat pel proveïdor en què s'especificarà factura o documentació justificativa de la despesa i la seua data, número i data del xec. Davall de la firma ha d'aparéixer el nom i el NIF del firmant.

2) Còpia de l'extracte bancari del càrrec en compte corresponent a l'operació justificada.

c) Pagaments per mitjà de pagarés. Es justificarà el pagament amb els documents següents:

1) Justificant de recepció firmat i segellat pel proveïdor en què s'especificarà factura o documentació justificativa de la despesa i la seua data, el número i la data de venciment del pagaré. Davall de la firma ha d'aparéixer el nom i el NIF del firmant (la data de venciment del pagaré haurà de ser anterior a la data de justificació de la despesa).

2) Còpia de l'extracte bancari del càrrec en compte corresponent a l'operació justificada.

3) La presentació dels documents anteriors es realitzarà en les oficines de la conselleria competent en ramaderia, al marge de la possibilitat que es presenten en els llocs i pels mitjans previstos en l'article 16 de Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques.

4) En els casos d'inversions que per la seua naturalesa estiguen incloses en algun dels supòsits establits en la normativa urbanística i mediambiental, es presentarà l'oportú instrument d'intervenció administrativa ambiental i llicència d'obres amb caràcter previ a l'últim pagament de l'ajuda.

5) A la vista dels documents aportats, la direcció general competent en ramaderia autoritzarà el pagament de les ajudes pels conceptes previstos en la memòria descriptiva i amb el límit màxim del pressupost aprovat, independentment que el valor de la inversió siga superior, d'acord amb les factures justificades o els projectes aportats.

6) Els serveis veterinaris oficials de la conselleria competent en ramaderia duran a terme una visita d'inspecció a totes les explotacions sol·licitants per a comprovar l'execució de les inversions realitzades d'acord amb la resolució de concessió d'ajuda dels costos subvencionables que pertoquen. La direcció general competent en matèria de ramaderia establirà l'oportú manual de procediment de control i gestió de l'ajuda.

7) No obstant això, en tot allò referent a les despeses subvencionables i la seua justificació, quan hi haja dubtes d'interpretació respecte d'això, serà aplicable l'article 31 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.



Article 11. Procediment de pagament parcial

1. En totes les ajudes descrites en aquesta ordre es podran efectuar pagaments fraccionats parcials, amb la justificació prèvia de la realització de la inversió corresponent, fins a un màxim del 60 % de la subvenció total concedida per a aqueix exercici.

2. La justificació es realitzarà mitjançant la presentació de les corresponents certificacions i conforme a l'article deu d'aquesta ordre.



Article 12. Procediment de pagaments anticipats

1. En totes les ajudes descrites en aquesta ordre es podran efectuar pagaments anticipats, tal com ve establit en l'article 171 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda publica, sector públic instrumental, i de subvencions, amb un màxim del 15 % de l'import de la subvenció concedida.

2. Aquests pagaments anticipats estaran sempre subjectes als règims de garanties corresponents en la forma i condicions previstos en la normativa mencionada en l'apartat anterior i, a aquest efecte, en els articles 45 i següents del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions. En aquests casos, s'exigirà al beneficiari la presentació d'un aval per valor del 100 % de la quantitat anticipada.



Article 13. Acumulació i compatibilitat de les ajudes

1. Les ajudes amb costos subvencionables identificables, exemptes de l'obligació de notificació de l'article 108, apartat 3, del Tractat en virtut del Reglament (UE) 702 /2014, podran acumular-se amb:

a) Qualsevol altra ajuda estatal, sempre que aquestes mesures d'ajuda es referisquen a costos subvencionables identificables diferents;

b) Qualsevol altra ajuda estatal, en relació amb els mateixos costos subvencionables, parcialment o totalment solapats, únicament si aquesta acumulació no supera la intensitat d'ajuda o l'import d'ajuda més elevats aplicables a l'esmentada ajuda en virtut del Reglament (UE) 702 /2014.

2. Les ajudes estatals exemptes en virtut del capítol III, seccions 1, 2 i 3, del Reglament (UE) 702/2014 no s'acumularan amb els pagaments previstos en l'article 81, apartat 2, i en l'article 82, del Reglament (UE) número 1305/2013 corresponents als mateixos costos subvencionables si aquesta acumulació dóna lloc a una intensitat o un import de l'ajuda superior als establits en el Reglament (UE) 702 /2014.

3. Les ajudes estatals exemptes en virtut d'aquest Reglament no s'acumularan amb cap ajuda de minimis corresponent als mateixos costos subvencionables si aquesta acumulació dóna lloc a una intensitat o import de l'ajuda superior als establits en el capítol III.



4. El beneficiari d'aquestes ajudes haurà de comunicar a l'òrgan concedent l'obtenció d'altres subvencions o ajudes per a la mateixa finalitat procedents d'altres administracions públiques o altres ens públics o privats, nacionals o internacionals.



Article 14. Reintegrament de quantitats indegudament rebudes

1. Segons estableix l'article 37.1 de la Llei 38/2003, general de subvencions, procedirà el reintegrament de les quantitats percebudes i l'exigència de l'interés de demora des del moment del pagament de l'ajuda en els casos allí previstos.

2. Quan la falta de justificació de la despesa subvencionable siga parcial, el reintegrament de la subvenció serà el que corresponga a aquestes despeses no justificades, sempre que el compliment de la subvenció s'aproxime de forma significativa a la satisfacció dels compromisos adquirits.

3. El procediment de reintegrament de les quantitats percebudes es regirà pel que estableix el títol II de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i les disposicions generals sobre procediments administratius contingudes en la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques.





Article 15. Revisió

Tota alteració de les condicions tingudes en compte per a la concessió de l'ajuda o subvenció podrà donar lloc a la modificació de la resolució de concessió.



Article 16. Publicació i informació

1. La Generalitat garantirà la publicació en un lloc web global dedicat a les ajudes estatals gestionades d'àmbit nacional i/o regional:

a) De la informació resumida a què es refereix l'apartat 1 de l'article 9 del Reglament (UE) 702/2014 o un enllaç a aquesta.

b) Del text complet de cada una de les ajudes previstes en l'apartat 1 de l'article 9 del Reglament (UE) 702/2014, incloses les seues modificacions o un enllaç que permeta accedir-hi.

c) La informació a què es fa referència en l'annex III del Reglament (UE) 702/2014 sobre cada ajuda individual concedida superior a:



1) 60.000 euros per als beneficiaris actius en la producció agrícola primària.

2) 500.000 euros per als beneficiaris actius en els sectors de la transformació de productes agrícoles, la comercialització de productes agrícoles, el sector forestal o que exerceixen activitats excloses de l'àmbit d'aplicació d'article 42 del Tractat de funcionament de la Unió Europea.



2. La informació prevista en l'anterior apartat 1, lletra c, s'organitzarà i posarà a disposició del públic de forma normalitzada, tal com es descriu en l'annex III del Reglament (UE) 702/2014, i inclourà funcions eficaces de cerca i descàrrega. La informació prevista en l'apartat 1 es publicarà en un termini de sis mesos a partir de la data de la concessió de l'ajuda o, en el cas de les ajudes en forma d'avantatge fiscal, en el termini d'un any a partir de la data en què haja de presentar-se la declaració d'impostos, i estarà disponible durant, almenys, deu anys a partir de la data de la concessió de l'ajuda.

3. La conselleria competent en matèria de ramaderia complirà les obligacions de publicitat i difusió de les subvencions reconegudes en els termes exigits en els articles 18 i 20 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, en l'article 165.2.e de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions i en la Llei 2/2015, de 2 d'abril, de la Generalitat, de transparència, bon govern, i participació ciutadana a la Comunitat Valenciana.





DISPOSICIONS ADDICIONALS



Primera. Habilitació

Es deleguen en el director general competent en matèria de ramaderia les resolucions de reintegrament, revisió i acumulació de les ajudes previstes en aquesta ordre.



Segona. Incidència pressupostària

De la publicació d'aquesta ordre de bases d'ajuda per si mateixa no es deriva cap obligació o repercussió econòmica.





DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única. Derogació normativa

Es deroga la següent normativa:

a) Ordre de 14 de desembre de 2009, de la Conselleria d'Agricultura i Pesca i Alimentació, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les ajudes a la millora de la competitivitat de les explotacions ramaderes de la Comunitat Valenciana.

b) Ordre 8/2011, de 15 de novembre, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, per la qual es modifica l'anterior Ordre de 14 de desembre de 2009, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les ajudes destinades a la millora de la competitivitat de les explotacions ramaderes de la Comunitat Valenciana, es deroga l'Ordre 7/2011, de 8 de març, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, i es convoquen les dites ajudes per a l'exercici 2012.





DISPOSICIONS FINALS



Primera. Competències desplegament

Es faculta el director general competent en ramaderia per a emetre les convocatòries anuals de les ajudes i els actes, les resolucions i les instruccions que siguen necessaris per a l'aplicació de la present ordre.



Segona. Entrada en vigor

Aquesta norma entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 30 de març de 2017.– La consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural: Elena Cebrián Calvo.

Mapa web