Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE 3/2024, de 16 d'abril, de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, mitjançant la qual es desplega el Decret 226/2023, del Consell, de 19 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 9832 de 19.04.2024
Número identificador:  2024/3367
Referència Base de Dades:  003311/2024
 



ORDRE 3/2024, de 16 d'abril, de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, mitjançant la qual es desplega el Decret 226/2023, del Consell, de 19 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme. [2024/3367]

Índex



Preàmbul

Capítol I. Disposicions generals

Article 1. Nivell administratiu

Capítol II. Del gabinet de la persona titular de la Conselleria

Article 2. Gabinet de la persona titular de la Conselleria

Capítol III. De la Secretaria Autonòmica d'Innovació

Article 3. Secretaria Autonòmica d'Innovació

Article 4. Direcció General d'Innovació

Capítol IV. De la Secretaria Autonòmica d'Indústria, Comerç i Consum

Article 5. Secretaria Autonòmica d'Indústria, Comerç i Consum



Article 6. Direcció General d'Indústria

Article 7. Direcció General de Comerç, Artesania i Consum

Article 8. Direcció General d'Energia i Mines

Article 9. Direcció General d'Emprenedoria i Internacionalització

Capítol V. De la Secretaria Autonòmica de Turisme



Article 10. Secretaria Autonòmica de Turisme

Article 11. Direcció General de Turisme

Capítol VI. De la Sotssecretaria

Article 12. Sotssecretaria

Capítol VII. De l'organització territorial

Article 13. Direccions territorials

Article 14. Atribucions de les direccions territorials

Article 15. Suplència de les unitats administratives territorials

Disposició derogatòria

Única. Normativa derogada

Disposició final

Única. Entrada en vigor





PREÀMBUL



Mitjançant el Decret 10/2023, de 19 de juliol, del president de la Generalitat, es van determinar el nombre i la denominació de les conselleries i les seues atribucions, amb l'assignació de l'àmbit competencial material que és propi de cada una.

En el seu desplegament, el Decret 112/2023, de 25 de juliol, del Consell, va establir l'estructura orgànica bàsica de la Presidència i de les conselleries, i va dissenyar el nivell directiu d'acord amb les competències assignades. Com que es van advertir alguns errors en la publicació del decret esmentat i es va considerar convenient introduir alguns canvis puntuals en l'estructura i en l'atribució de determinades competències, mitjançant el Decret 126/2023, de 4 d'agost, del Consell, es van introduir els canvis pertinents.

Posteriorment, el Decret 137/2023, de 10 d'agost, del Consell, va aprovar el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, si bé l'aprovació d'una nova modificació del Decret 112/2023, de 25 de juliol, del Consell, per mitjà del Decret 163/2023, de 29 de setembre, del Consell, pel qual s'establix l'estructura orgànica bàsica de la Presidència i de les conselleries de la Generalitat, va suposar la necessitat d'aprovar un nou reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, per a adaptar l'organització de la Conselleria a la nova estructura bàsica.



Esta adequació es va realitzar mitjançant l'aprovació del Decret 226/2023, de 19 de desembre, del Consell, en el qual es determinen les funcions dels òrgans superiors i del nivell directiu del departament, i s'ha de procedir conseqüentment al desenvolupament del reglament esmentat i determinar les funcions que correspon exercir a les unitats administratives que componen l'estructura de la Conselleria.



Des de la seua creació, la voluntat política ha sigut que esta conselleria tinga la seu a Alacant. Els seus centres directius i servicis generals estan distribuïts entre València i Alacant i s'hi han incorporat competències de les extintes conselleries d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital; d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, i de Presidència, respectivament.

Esta particularitat ha suposat la necessitat d'escometre una profunda reorganització administrativa a fi de suprimir les duplicitats en els servicis generals amb funcions semblants dels departaments extints, però així mateix exigix atendre la totalitat de les competències atribuïdes i prestar el suport necessari a la seu del departament, atesos els principis de desconcentració i coordinació previstos en l'ordenament jurídic, i procurar complir els mandats legals de proximitat a la ciutadania, racionalització i agilitat dels procediments administratius i de les activitats materials de gestió, eficàcia en el compliment dels objectius fixats i eficiència en l'assignació i utilització dels recursos públics.



En l'elaboració d'esta orde s'han tingut presents els principis de bona regulació que conté l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, relatius a la necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència que ha de complir qualsevol activitat administrativa. No obstant això, el seu caràcter organitzatiu exclou la realització del tràmit de consulta pública prèvia.

En conseqüència, de conformitat amb el que establixen els articles 28, lletra f, i 65 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, en relació amb la disposició final primera del Decret 226/2023, de 19 de desembre, del Consell, amb l'informe previ dels òrgans competents en matèria d'hisenda i funció pública, és procedent aprovar l'orde de desplegament del Reglament orgànic i funcional de la Conselleria, i, a este efecte,





ORDENE



CAPÍTOL I

Disposicions generals



Article 1. Nivell administratiu

El nivell administratiu de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme està constituït per totes les unitats d'esta naturalesa dependents directament dels òrgans superiors i del nivell directiu del departament.



CAPÍTOL II

Del gabinet de la persona titular de la Conselleria



Article 2. Gabinet de la persona titular de la Conselleria

El gabinet de la persona titular de la Conselleria és la unitat de suport, assessorament i assistència immediata a la persona titular del departament, de qui depén directament, i li correspon l'exercici de les funcions establides en l'article 7.2 del Decret 226/2023, de 19 de desembre, del Consell, d'aprovació del Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme (d'ara en avant, ROF).



CAPÍTOL III

De la Secretaria Autonòmica d'Innovació



Article 3. Secretaria Autonòmica d'Innovació

La Secretaria Autonòmica d'Innovació té les competències, exercix les funcions i té l'estructura prevista en els articles 9 i 10 del ROF.





Article 4. Direcció General d'Innovació

1. Correspon a la Direcció General d'Innovació exercir les funcions previstes en l'article 11 del ROF, i d'esta depenen, com a unitats administratives, les subdireccions generals següents:

a) Subdirecció General per al Foment de la Innovació

b) Subdirecció General per a l'Avanç de la Societat Digital i de les Tecnologies Habilitadores Digitals

c) Subdirecció General d'Estratègia, Planificació i Coordinació

2. Subdirecció General per al Foment de la Innovació

2.1. Correspon a la Subdirecció General per al Foment de la Innovació assessorar i donar suport i assistència tècnica a la persona titular de la Direcció General, així com planificar, dirigir, controlar, coordinar i supervisar l'activitat dels servicis sota la seua dependència que s'indiquen a continuació.

Així mateix, quan siga procedent, col·laborarà i coordinarà la seua actuació i la dels servicis sota la seua dependència amb el sector públic instrumental adscrit a la Conselleria.

2.2. Correspon al Servici de Promoció de la Innovació i Suport al Sistema Valencià d'Innovació l'exercici de les funcions següents:



a) Proposar i fomentar iniciatives i programes en matèria d'innovació en aquells àmbits que es consideren estratègics, incloent-hi les d'ús del coneixement i la col·laboració publicoprivada, en col·laboració amb els agents del Sistema Valencià d'Innovació, i sense perjuí de les competències atribuïdes al sector públic instrumental adscrit a la Conselleria.

b) Secundar i promoure les activitats dels agents del Sistema Valencià d'Innovació i, especialment, dels instituts i dels parcs tecnològics.



c) Promoure la creació d'infraestructures d'innovació, parcs i instituts científics i tecnològics i centres empresarials de desenvolupament i innovació tecnològica.

d) Establir, gestionar i tramitar línies d'ajuda i incentius dirigits al foment de la innovació, sol o en col·laboració amb organismes del sector públic instrumental, sense perjuí de les competències atribuïdes al sector públic instrumental adscrit a la Conselleria.

e) Dur a terme la programació, la gestió, la promoció, la difusió, el seguiment i l'avaluació de plans, programes, projectes i altres actuacions de foment i desenvolupament de la innovació en l'àmbit dels territoris innovadors.

f) Impulsar la cultura de la innovació a la Comunitat Valenciana desenvolupant polítiques transversals dirigides a incrementar la formació, l'esperit innovador i la sensibilització social en favor de la innovació i el seu impacte en la societat valenciana, sense perjuí de les competències atribuïdes a altres òrgans de la Generalitat en matèria de formació.

g) Dur a terme la proposta, la gestió i el seguiment de convenis en les matèries que té atribuïdes.

h) Qualsevol altra que se li encomane en relació amb les matèries que li són pròpies.

2.3. Correspon al Servici de Programació i Aplicació de Polítiques d'Innovació l'exercici de les funcions següents:

a) Impulsar programes de foment de la innovació promoguts pel Govern d'Espanya i la Unió Europea, en l'àmbit de les seues competències, especialment els que estan dins de l'Estratègia d'especialització intel·ligent S3, i fer un seguiment d'estos.

b) Gestionar actuacions de programes cofinançats per fons de l'Estat i de la Unió Europea en l'àmbit de la innovació.

c) Promoure la col·laboracio, en l'àmbit de la investigació científica, el desenvolupament i la innovació tecnològica entre universitats, centres d'investigació i innovació, empreses i altres organismes i entitats.

d) Identificar, impulsar i fer el seguiment dels ecosistemes d'innovació de la Comunitat Valenciana.

e) Dur a terme la proposta, la gestió i el seguiment de convenis en les matèries que té atribuïdes.

f) Dur a terme la proposta, la gestió i el seguiment dels contractes en les matèries que té atribuïdes.

g) Col·laborar amb el sector públic instrumental adscrit a la Conselleria en l'impuls de la compra pública innovadora.

h) Qualsevol altra que se li encomane en relació amb les matèries que li són pròpies.

3. Subdirecció General per a l'Avanç de la Societat Digital i de les Tecnologies Habilitadores Digitals

3.1. Correspon a la Subdirecció General per a l'Avanç de la Societat Digital i de les Tecnologies Habilitadores Digitals assessorar i donar suport i assistència tècnica a la persona titular de la Direcció General, així com planificar, dirigir, controlar, coordinar i supervisar l'activitat dels servicis sota la seua dependència que s'indiquen a continuació:



3.2. Correspon al Servici de Transformació Digital i Xarxes l'exercici de les funcions següents:

a) Definir i coordinar una estratègia dirigida a promoure la transformació digital i cultural necessària perquè els avanços en la societat digital siguen efectius tant per a individus com per a empreses i organismes públics.

b) Fomentar la implantació de les infraestructures i servicis avançats de telecomunicacions bàsics per al desenvolupament de la societat digital i, en concret, potenciar la implantació d'infraestructures i xarxes de telecomunicacions de banda ampla en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.

c) Fomentar la transformació digital i cultural en la societat civil, en les empreses i en les institucions públiques de la Comunitat Valenciana, per a facilitar l'èxit en el desenvolupament de la societat digital.

d) Elaborar convenis o altres formes de col·laboració amb altres administracions o entitats per a fomentar el desplegament de les infraestructures de telecomunicacions i servicis per a la societat digital.

e) Proposar actuacions i projectes, transversals i innovadors, a fi d'accelerar l'avanç de la societat digital.

f) Potenciar el foment d'àrees estratègiques de la nova economia, com la internet de les coses i aplicacions i xarxes 5G.

g) Executar programes i projectes estratègics d'infraestructures i servicis bàsics de telecomunicacions per a l'avanç de la societat digital.



h) Dur a terme la proposta, la gestió i el seguiment de convenis en les matèries que té atribuïdes.

i) Qualsevol altra que se li encomane en relació amb les matèries que li són pròpies.

3.3. Correspon al Servici de Projectes Estratègics i de les Tecnologies Habilitadores Digitals l'exercici de les funcions següents:



a) Fomentar el desenvolupament de projectes d'aplicació de les tecnologies habilitadores digitals per a la transformació digital de les administracions del sector públic i del sector privat.

b) Potenciar el foment d'àrees estratègiques de la nova economia, com la intel·ligència artificial i altres tecnologies disruptives.

c) Contribuir al desenvolupament d'un ecosistema capaç de promoure i atraure empreses tecnològiques de referència.

d) Elaborar convenis o altres formes de col·laboració amb altres administracions o entitats, per a fomentar accions i infraestructures per al desenvolupament i la implantació de tecnologies disruptives.

e) Fomentar en l'àmbit de la Generalitat projectes i actuacions singulars d'èxit demostrat en altres entorns nacionals i internacionals.



f) Establir estratègies de desenvolupament social centrades en el foment de l'ús de la tecnologia digital, de la informació i del coneixement, per part de la societat civil, de les empreses i de les institucions públiques de la Comunitat Valenciana.

g) Dur a terme la proposta, la gestió i el seguiment de convenis en les matèries que té atribuïdes.

h) Qualsevol altra que se li encomane en relació amb les matèries que li són pròpies.

3.4. Correspon al Servici de Programes per a la Reducció de la Bretxa Digital l'exercici de les funcions següents:

a) Definir les accions i els programes que cal desenvolupar per a la consecució dels objectius de reducció de la bretxa digital.

b) Implementar en els programes de reducció de bretxa digital les mesures correctives que resulten dels estudis i informes sobre bretxa digital.

c) Promoure i coordinar l'execució dels programes de reducció de bretxa digital que es posen en marxa en col·laboració amb entitats i organismes de la Generalitat. Col·laborar amb l'òrgan competent en matèria de formació del personal empleat públic proposant accions formatives específiques, relacionades amb previndre, reduir i/o eliminar la bretxa digital en totes les seues dimensions.

d) Dur a terme la proposta, la gestió i el seguiment de convenis en les matèries que té atribuïdes.

e) Qualsevol altra que se li encomane en relació amb les matèries que li són pròpies.

4. Subdirecció General d'Estratègia, Planificació i Coordinació

4.1. Correspon a la Subdirecció General d'Estratègia, Planificació i Coordinació assessorar, donar suport i assistència tècnica a la Secretaria Autonòmica i a la persona titular de la Direcció General, així com planificar, dirigir, controlar, coordinar i supervisar l'activitat dels servicis sota la seua dependència que s'indiquen a continuació.

Així mateix, quan siga procedent, col·laborarà i coordinarà la seua actuació i la dels servicis sota la seua dependència amb el sector públic instrumental adscrit a la Conselleria.

4.2. Correspon al Servici d'Estratègia l'exercici de les següents funcions:

a) Elaborar i promoure un marc legal que contribuïsca a accelerar i potenciar el desenvolupament de la societat digital a la Comunitat Valenciana.

b) Elaborar, actualitzar i dirigir l'Estratègia digital d'innovació de la Comunitat Valenciana en coordinació amb els departaments implicats, amb atenció especial a la seua alineació i contribució a l'Agenda Digital per a Espanya i per a Europa.

c) Alinear i coordinar les estratègies de la Generalitat i els seus programes per al desenvolupament de la societat digital, amb les d'altres administracions nacionals i internacionals.

d) Coordinar les diferents iniciatives dels departaments de la Generalitat i dirigir una estratègia comuna, en matèria de desenvolupament de la societat digital.

e) Impulsar la col·laboració en l'àmbit de la societat digital entre universitats, instituts tecnològics, empreses i administracions públiques.



f) Definir programes, actuacions i projectes dins d'una estratègia global per a aconseguir els objectius d'avanç de la societat digital.

g) Prestar a l'Observatori de Bretxa Digital els mitjans tècnics, materials i humans que necessite per al desenvolupament de les seues funcions.

h) Col·laborar amb l'Observatori de Bretxa Digital en l'anàlisi de l'estat i l'evolució general de la bretxa digital a la Comunitat Valenciana, així com proposar l'elaboració d'estudis.

i) Col·laborar amb l'Observatori de la Bretxa Digital en la planificació de l'acció normativa i l'elaboració de documents estratègics en la matèria, així com en l'avaluació de l'impacte en la societat de les polítiques i mesures que afecten la bretxa digital.

j) Sense perjuí de les competències que en matèria de formació tinguen atribuïts altres òrgans de la Generalitat, promocionar, impulsar i participar en activitats de difusió i sensibilització orientades a previndre, reduir i eliminar la bretxa digital en totes les seues dimensions (publicacions, jornades, campanyes de sensibilització, etc.)

k) Proposta, gestió i control de convenis i contractes en les matèries que té atribuïdes, així com el seguiment, control i tramitació de la resta d'expedients gestionats pel centre directiu, sense perjuí de les competències que corresponguen en esta matèria a la Sotssecretaria.



l) Qualsevol altra que se li encomane en relació amb les matèries que li són pròpies.

4.3. Correspon al Servici de Planificació i Coordinació l'exercici de les següents funcions:

a) Elaboració del diagnòstic, estudis i anàlisis amb la finalitat d'identificar i definir els processos vinculats a la innovació i a la societat digital a la Comunitat Valenciana, perquè servisquen de suport a la planificació estratègica, programació i definició de plans d'actuació del centre directiu.

b) Coordinar la participació de la Conselleria en els òrgans col·legiats en matèria d'innovació i societat digital, elaborant informes i fent el seguiment dels acords aconseguits.

c) Coordinar els processos de planificació en matèria d'innovació i societat digital, i fer el seguiment de la seua execució i del compliment dels seus objectius a través del monitoratge dels seus indicadors, amb especial referència a l'Estratègia d'especialització intel·ligent S3.

d) Vetlar per la coherència social i econòmica de les polítiques i iniciatives d'innovació, avanç de la societat digital i reducció de la bretxa digital en el marc de la política general de la Generalitat i de les diferents polítiques sectorials en esta matèria.

e) Impulsar, coordinar i fer el seguiment dels projectes que s'identifiquen com a estratègics per a la promoció de la innovació i del desenvolupament de la societat digital com a elements vertebradors del desenvolupament i la cohesió econòmica, social i territorial de la Comunitat Valenciana.

f) Col·laborar amb la Secretaria Autonòmica i la Direcció General en la planificació i desenvolupament d'estratègies d'actuació, la seua implementació, seguiment i avaluació, així com dels plans i programes que s'establisquen per al seu desenvolupament.

g) Impulsar i proposar l'elaboració de projectes de disposicions normatives, instruccions, directrius, així com d'accions per a la simplificació de procediments, en les matèries competència de la Direcció General, en coordinació amb la resta de les unitats del centre directiu.



h) Donar suport a la Direcció General en l'ordenació de les entitats del sector públic adscrites a la Conselleria en matèria d'innovació i societat digital, impulsant la seua coordinació i cooperació per al millor assoliment dels objectius estratègics definits.

i) Proposta, gestió i control de convenis i contractes en les matèries que té atribuïdes, sense perjuí de les competències que corresponguen en esta matèria a la Sotssecretaria.

j) Qualsevol altra que se li encomane en relació amb les matèries que li són pròpies.



CAPÍTOL IV

De la Secretaria Autonòmica d'Indústria, Comerç i Consum



Article 5. Secretaria Autonòmica d'Indústria, Comerç i Consum

La Secretaria Autonòmica d'Indústria, Comerç i Consum, té les competències, exercix les funcions i té l'estructura previstes en els articles 12 i 13 del ROF.



Article 6. Direcció General d'Indústria

1. Correspon a la Direcció General d'Indústria exercir les funcions previstes en l'article 14 del ROF, i d'esta depén, com a unitat administrativa, la Subdirecció General d'Indústria.

2. Correspon a la Subdirecció General d'Indústria assessorar i donar suport i assistència tècnica a la persona titular de la Direcció General, així com planificar, dirigir, controlar, coordinar i supervisar l'activitat dels servicis sota la seua dependència que s'indiquen a continuació:



Així mateix, quan siga procedent, col·laborarà i coordinarà la seua actuació i la dels servicis sota la seua dependència amb el sector públic instrumental adscrit a la Conselleria.

2.1. Servici de Planificació i Promoció Industrial, amb l'exercici de les funcions següents:

a) Facilitar instruments i mesures de suport per al creixement i la millora de la competitivitat de les empreses industrials.

b) Promocionar la reindustrialització, la modernització i la competitivitat dels sectors i les àrees industrials a través del disseny, la gestió, el seguiment, l'avaluació i el control dels programes d'ajudes i incentius que tinguen estos objectius.

c) Elaborar informes i propostes sobre resolució d'expedients, procediments i organització en matèria de planificació i promoció industrial.

d) Dur a terme la proposta, l'avaluació, la gestió i el seguiment de convenis i altres instruments de cooperació en matèria de planificació i promoció industrial.

e) Elaborar estudis i propostes normatives en matèria d'indústria i d'àrees industrials, així com dur a terme la coordinació, el suport i el seguiment de la planificació estratègica del Consell en matèria d'indústria.

f) Dur a terme la programació, la gestió, la promoció, el seguiment i l'avaluació dels plans, programes, projectes i altres actuacions de foment i desenvolupament de la política industrial.

g) Promoure la identificació, la caracterització, l'anàlisi estratègica, la promoció i la diversificació del teixit industrial de la Comunitat Valenciana.

h) Efectuar la coordinació i el seguiment de la informació sobre planificació industrial que s'interrelacione amb la territorial, mediambiental, urbanística, sanitària i qualssevol altres.

i) Col·laborar en l'impuls d'instruments d'ordenació per a la declaració d'àmbits estratègics per a les activitats econòmiques en el territori, en matèria d'indústria.

j) Secundar i promocionar les fires comercials oficials relacionades amb l'activitat industrial, d'acord amb el que es disposa en la normativa vigent, en col·laboració, si és procedent, amb altres centres directius de la Generalitat, altres entitats del sector públic o altres administracions públiques.

k) Dur a terme el suport tècnic i administratiu a l'Observatori de la Indústria i Sectors Econòmics, així com la coordinació de les diferents meses sectorials.

l) Qualsevol altra que se li encomane en relació amb les matèries que li són pròpies.

2.2. Servici de Seguretat Industrial i Metrologia, amb l'exercici de les funcions següents:

a) Dur a terme la planificació, la coordinació, el seguiment i el control de les actuacions relatives a la qualitat i seguretat industrial dels establiments, instal·lacions, aparells i productes industrials, així com les relatives a vehicles i metrologia.

b) Proposar i elaborar iniciatives normatives, plans d'actuació i coordinació en el seu àmbit competencial.

c) Realitzar les actuacions necessàries per a l'emissió de resolucions de catalogació de vehicles històrics.

d) Elaborar informes i propostes sobre procediment, organització, ordenació procedimental i normativa en matèria de qualitat i seguretat industrial i metrologia.

e) Establir les condicions per a l'acreditació del compliment dels requisits que han de reunir professionals i empreses que es dediquen a executar, mantindre, reparar o revisar instal·lacions, equips o aparells regulats pels reglaments tècnics de seguretat industrial.

f) Actualitzar, mantindre i gestionar les bases de dades sobre registres especials que siguen de la seua competència, així com els registres autonòmics en matèria de seguretat industrial.

g) Realitzar la coordinació i el seguiment del registre integrat industrial i del registre de control metrològic.

h) Realitzar les actuacions necessàries per a l'habilitació dels organismes de control i dels organismes notificats, així com la coordinació i la supervisió d'actuacions en l'aplicació dels reglaments tècnics i les normes de seguretat industrial.

i) Realitzar les actuacions necessàries per a l'autorització, el seguiment i el control d'agents implicats en el control metrològic de l'Estat.



j) Realitzar les actuacions necessàries per a habilitar els laboratoris d'assaig i contrast d'objectes fabricats amb metalls preciosos i establir i coordinar la supervisió de les seues actuacions.

k) Dur a terme el suport tècnic i administratiu al Consell Valencià de Coordinació de la Seguretat Industrial.

l) Dur a terme la coordinació i el seguiment en les campanyes i actuacions executives de vigilància del mercat de productes industrials.



m) Realitzar les actuacions necessàries per a l'emissió i control de certificats de transports de mercaderies perilloses per carretera en territori espanyol (ADR) i de transports terrestres de productes alimentaris a temperatura regulada (ATP).

n) Secundar, coordinar i assessorar les unitats territorials en matèria d'indústria i realitzar el seguiment, l'anàlisi i l'avaluació de les seues activitats en esta matèria.

o) Qualsevol altra que se li encomane en relació amb les matèries que li són pròpies.



Article 7. Direcció General de Comerç, Artesania i Consum

1. Correspon a la Direcció General de Comerç, Artesania i Consum exercir les funcions previstes en l'article 15 del ROF, i d'esta depenen les unitats administratives següents:

Subdirecció General de Comerç i Consum.

La Direcció-Gerència del Consorci de Gestió del Centre d'Artesania de la Comunitat Valenciana, amb rang de subdirecció general.

2. La Subdirecció General de Comerç i Consum té les funcions següents:

a) Impulsar l'elaboració de mesures encaminades a l'execució de la política de promoció del comerç minorista i la defensa de les persones consumidores i usuàries, així com el procediment per a informació i autorització de preus de la Generalitat que té atribuïda la Direcció General.

b) Supervisar la redacció d'informes i de propostes en matèria normativa relacionades amb les competències de la Direcció General.

c) Coordinar la gestió i el desenvolupament de plans i instruments de cooperació i formació en matèria de defensa de les persones consumidores, així com la promoció del moviment associatiu.

d) Impulsar i supervisar la potenciació en matèria d'arbitratge de consum, la resolució de conflictes entre les persones consumidores i usuàries i les empreses i professionals, així com el suport tècnic i la coordinació de les juntes arbitrals de consum a la Comunitat Valenciana, incloent-hi l'arbitratge virtual.

e) Supervisar les actuacions de vigilància i control del compliment de les normes en matèria de comerç i de defensa de les persones consumidores i usuàries, i aplicar mesures correctores de les conductes contràries a la normativa vigent en estes matèries.

f) Supervisar les propostes per a la reforma, la modernització, la millora o la implantació i, si és procedent, l'autorització d'estructures comercials amb impacte territorial.

3. La Subdirecció General de Comerç i Consum s'estructura en els servicis següents:

3.1. Servici de Promoció del Comerç, Artesania i Consum, amb l'exercici de les funcions següents:

a) Adoptar mesures encaminades al foment i el desenvolupament sostenible del comerç interior, així com la promoció de canals de comercialització de productes valencians, tant manufacturats com artesans.



b) Desenvolupar actuacions que garantisquen la promoció del comerç urbà i electrònic, i que impulsen la compra de proximitat i el consum responsable.

c) Promoure programes de formació i participació en el sector del comerç i l'artesania.

d) Impulsar la cooperació i l'associacionisme col·laboratiu en els sectors del comerç, l'artesania i el consum, i prestar-los el suport que puguen necessitar per al compliment dels seus fins.

e) Tutelar, promocionar i impulsar l'activitat de les Cambres Oficials de Comerç, Indústria, Servicis i Navegació.

f) Promocionar les fires comercials sectorials o d'artesania, sense perjuí del que es disposa en els articles 6 i 9 d'esta orde en matèria de promoció de fires, d'acord amb el que es disposa en la normativa vigent, en col·laboració, si és procedent, amb altres centres directius de la Generalitat, altres entitats del sector públic o altres administracions públiques.

g) Gestionar convenis i altres instruments de cooperació amb institucions públiques i privades en matèria de promoció i innovació comercial i artesanal.

h) Elaborar informes i propostes sobre resolució d'expedients, procediments i organització en matèria de comerç, així com per a la modernització i consolidació de les activitats comercials i artesanes.



i) Fomentar programes de qualitat en el comerç que generen confiança en les persones consumidores i que comporten plusvàlua social, així com l'elaboració de codis de bones pràctiques.

j) Qualsevol altra que se li encomane en relació amb les matèries que li són pròpies.

3.2. Servici de Defensa de les Persones Consumidores i Arbitratge de Consum, amb l'exercici de les funcions següents:

a) Gestionar i desenvolupar plans i instruments de cooperació amb institucions públiques i privades, en matèria de defensa dels drets de les persones consumidores i usuàries.

b) Desenvolupar un pla d'educació i formació en consum responsable, solidari i sostenible, tant a l'escola com per a la societat valenciana, en col·laboració amb les diferents administracions públiques i el moviment consumidorista.

c) Proposar i col·laborar amb l'òrgan competent en el desenvolupament d'un pla de formació especialitzada i permanent en matèria de consum per al personal educador i de les administracions públiques valencianes, en particular, el personal de mediació, inspecció i arbitratge.

d) Elaborar, gestionar i difondre informació en matèria de consum.



e) Elaborar anàlisi i estudis en matèria de consum.

f) Promoure un moviment associatiu solidari, col·laboratiu i democràtic que genere confiança i contribuïsca al bé comú de la ciutadania com a persones consumidores i usuàries.

g) Gestionar el Registre públic d'associacions de persones consumidores i usuàries de la Comunitat Valenciana.

h) Dur a terme el suport tècnic i administratiu al Consell de Persones Consumidores i Usuàries de la Comunitat Valenciana, així com a la Comissió Interdepartamental per a la Protecció i Defensa de les Persones Consumidores de la Generalitat Valenciana.

i) Potenciar la cooperació interadministrativa a fi d'aconseguir acostar l'Administració a la ciutadania a través de la xarxa d'oficines municipals d'informació al consumidor (OMIC), així com el desenvolupament procedimental per a la seua acreditació.

j) Potenciar la resolució de conflictes entre les persones consumidores i usuàries i les empreses i professionals a través de la mediació i l'arbitratge.

k) Impulsar, secundar tècnicament i coordinar les juntes arbitrals de consum a la Comunitat Valenciana.

l) Mantindre el cens d'empreses i professionals adherits al sistema arbitral.

m) Potenciar l'ús dels mitjans electrònics en l'arbitratge de consum.



n) Impulsar convenis de col·laboració per al foment de l'arbitratge de consum amb altres institucions i entitats.

o) Organitzar campanyes divulgatives per al foment de la resolució alternativa de conflictes en matèria de consum.

p) Qualsevol altra que se li encomane en relació amb les matèries que li són pròpies.

3.3. Servici d'Inspecció del Comerç, Artesania i Consum, amb l'exercici de les funcions següents:

a) Realitzar accions informatives i de prevenció sobre les obligacions de les empreses operadores.

b) Efectuar actuacions de vigilància i control del compliment de les normes dictades en matèria de comerç i artesania, així com de defensa de les persones consumidores i usuàries, respecte dels servicis i els productes no alimentaris.

c) Aplicar mesures correctores de les conductes contràries a la normativa vigent en matèria de comerç, artesania i de defensa de les persones consumidores i usuàries.

d) Realitzar actuacions que potencien la transparència del mercat.

e) Gestionar la xarxa d'alertes de productes no alimentaris i desenvolupar accions de control, avaluació d'anàlisi, introducció de productes i gestió de les notificacions nacionals i europees a la Comunitat Valenciana.

f) Coordinar els procediments sancionadors de les matèries pròpies de la Direcció General.

g) Ser el punt de contacte per a l'intercanvi d'informació i de petició d'actuacions dels reglaments i directives europees de protecció de les persones consumidores.

h) Qualsevol altra que se li encomane en relació amb les matèries que li són pròpies.

3.4. Servici d'Ordenació i Planificació del Comerç, Artesania i Consum, amb l'exercici de les funcions següents:

a) Redactar informes i propostes en matèria normativa relacionades amb les competències de la Direcció General.

b) Implementar propostes de planificació territorial del comerç per a l'èxit d'una estructura comercial equilibrada entre formats i àrees comercials funcionals.

c) Desenvolupar plans d'actuació, coordinació i control en matèria d'establiment i utilització dels espais comercials, que garantisquen un model comercial equilibrat, sostenible i de proximitat.

d) Tramitar, informar i proposar la resolució dels expedients en matèria d'autorització d'estructures comercials amb impacte territorial.



e) Desenvolupar plans de millora de l'eficiència comercial i mediambiental dels mercats municipals i dels mercats de venda no sedentària.

f) Elaborar anàlisi i estudis en matèria de comerç, consum i artesania.

g) Realitzar anàlisis i estudis sobre els models d'aplicació als horaris comercials, així com desenvolupar polítiques que vetlen per la conciliació dels interessos de la totalitat d'agents implicats: persones empresàries, treballadores autònomes, empleades i consumidores.

h) Tramitar, informar i proposar la resolució dels expedients en matèria de preus de la Generalitat Valenciana, així com impulsar el procediment d'informació i autorització de preus.

i) Dur a terme el suport tècnic i administratiu a l'Observatori del Comerç de la Comunitat Valenciana, així com al Consell Assessor de la Venda No Sedentària de la Comunitat Valenciana.

j) Potenciar la cooperació interadministrativa a fi d'aconseguir acostar l'Administració a la ciutadania a través de la Xarxa d'Agències per al Foment de la Innovació Comercial (Xarxa AFIC), així com el desenvolupament procedimental per a la seua acreditació.

k) Qualsevol altra que se li encomane en relació amb les matèries que li són pròpies.

4. La Direcció-Gerència del Consorci de Gestió del Centre d'Artesania de la Comunitat Valenciana està adscrita orgànicament a la direcció general competent en matèria d'artesania i, funcionalment, al Consorci, i té les funcions previstes en els estatuts d'este.



Article 8. Direcció General d'Energia i Mines

1. Correspon a la Direcció General d'Energia i Mines exercir les funcions previstes en l'article 16 del ROF, i d'esta depén la Subdirecció General d'Energia i Mines.

2. Correspon a la Subdirecció General d'Energia i Mines assessorar i prestar assistència tècnica a la persona titular de la direcció general en les matèries d'energia, instal·lacions radioactives, mineria, prevenció de riscos i seguretat minera, en els termes que establix la legislació aplicable, i, especialment planificar, dirigir, controlar, coordinar i supervisar l'activitat dels servicis sota la seua dependència que s'indiquen a continuació.

Així mateix, quan siga procedent, col·laborarà i coordinarà la seua actuació i la dels servicis sota la seua dependència amb el sector públic instrumental adscrit a la Conselleria.

En particular, li correspon:

a) L'impuls i la coordinació tècnica de les polítiques energètica i minera amb altres òrgans i unitats administratives de la Generalitat i el seu sector públic, i amb la resta d'administracions públiques, d'acord amb les directrius emanades de la persona titular de la direcció general, i promoure el desenvolupament i la transició fins a un model energètic i miner sostenible integralment a la Comunitat Valenciana, orientat a respondre a les necessitats de les persones consumidores i a aprofitar les oportunitats per als sectors industrials de la Comunitat Valenciana derivades d'esta transició.

b) Elevar les propostes relatives a iniciatives reguladores, de planificació, estratègies sectorials, estudis, plans i programes de desenvolupament; plans d'actuació, coordinació, inspecció i control; convocatòries d'ajudes i subvencions; contractes, informes, actes administratius i la resta d'actuacions que corresponga resoldre o proposar, al seu torn, a la persona titular de la direcció general en les matèries abans indicades.



3. Per al compliment de les seues funcions, la Subdirecció General d'Energia i Mines s'estructura en els servicis següents:

3.1. Servici d'Infraestructures i Subministraments Energètics, amb l'exercici de les funcions següents:

a) Proposar i elaborar iniciatives normatives i fer el seguiment en matèria d'infraestructures i subministraments energètics, excepte quan es tracte d'instal·lacions de generació, producció i autoconsum d'electricitat, comunitats ciutadanes d'energia i comunitats d'energies renovables o altres figures anàlogues que siguen regulades a este efecte. Es consideren infraestructures energètiques les instal·lacions elèctriques de transport, distribució, emmagatzematge de xarxa, línies directes, escomeses i infraestructures elèctriques de les estacions de recàrrega de vehicles elèctrics; les instal·lacions per al transport, emmagatzematge, distribució i venda de productes derivats del petroli, inclosos els gasos liquats del petroli, i les instal·lacions de fabricació, mescla, regasificació, emmagatzematge, transport, distribució, línies directes, escomeses i de comercialització de combustibles gasosos, incloses les instal·lacions necessàries per al subministrament de gasos combustibles d'origen renovable i altres nous combustibles.

b) Elaborar els criteris de planificació i la determinació, en aplicació d'estos, de les infraestructures energètiques competència de la Generalitat, així com fer el seguiment i informar del grau de compliment d'esta planificació.

c) Dur a terme l'elaboració d'estudis i propostes en matèria d'infraestructures i subministraments energètics.

d) Formular la proposta de les autoritzacions de les instal·lacions i dels subjectes que operen en el sector elèctric, el d'hidrocarburs i les relatives als nous combustibles de les incloses en la lletra a anterior, incloent-hi les propostes relatives a totes les cancel·lacions de garanties econòmiques associades als permisos d'accés i connexió a les xarxes energètiques que siguen competència de la Conselleria, així com la resta de procediments administratius relatius a aquelles matèries, quan corresponga la seua resolució o proposta al centre directiu al qual està adscrit.



h) Efectuar la proposta, l'avaluació, la gestió i el seguiment d'actuacions de suport en les matèries que té atribuïdes.

f) Gestionar els registres administratius creats d'acord amb la normativa vigent en matèria de les infraestructures i subministraments energètics de la seua competència, així com proposar l'expedició de certificats sobre el seu contingut.

g) Elaborar i proposar criteris de control, inspecció i supervisió per part dels servicis territorials, del compliment de les condicions tècniques de les infraestructures energètiques i els seus equips, dels requisits establits en les autoritzacions, les condicions, obligacions i actuacions dels seus titulars i la qualitat del servici dels subministraments energètics, en l'àmbit que té assignat. Efectuar directament els controls, les inspeccions i les supervisions esmentats quan li corresponga.



h) Quan li corresponga, adoptar els acords d'inici, la instrucció i la proposta de resolució dels expedients sancionadors per les infraccions previstes en la normativa vigent en matèria d'infraestructures i subministraments energètics.

i) Efectuar la proposta, l'avaluació, la gestió i el seguiment de convenis i altres instruments de cooperació amb administracions públiques i altres institucions, públiques i privades, en les matèries que se li han assignat.

j) Secundar, coordinar i assessorar les unitats territorials en matèria d'infraestructures i subministraments energètics, i fer el seguiment, l'anàlisi i l'avaluació de les seues activitats en la matèria esmentada.

k) Qualsevol altra que se li encomane en relació amb les matèries que li són pròpies.

3.2. Servici d'Energies Renovables, Eficiència Energètica i Instal·lacions Radioactives, amb l'exercici de les funcions següents:

a) Proposar i elaborar iniciatives normatives i fer-ne el seguiment, en el marc de les competències autonòmiques, en matèria d'energia elèctrica relativa a instal·lacions de generació, producció o autoconsum, inclòs l'emmagatzematge quan no pertanga a instal·lacions de transport i distribució associat a estes, així com les comunitats ciutadanes d'energia i comunitats d'energies renovables o altres figures anàlogues que siguen regulades a este efecte; l'estalvi i ús racional de l'energia, eficiència energètica (edificis, instal·lacions i equips i processos industrials), incloent-hi el registre, la validació, la certificació i l'auditoria quan siga exigible; vigilància de mercat per raons d'etiquetatge energètic; instal·lacions radioactives de competència autonòmica, equips i instal·lacions de raigs X, empreses de venda i assistència tècnica d'equips de raigs X i establiments i llocs subjectes a control de radiacions naturals.



b) Elaborar els criteris de planificació i la determinació, en aplicació d'estos, de les instal·lacions indicades en la lletra a anterior, així com fer-ne el seguiment i informar del grau de compliment d'esta planificació.

c) Realitzar les estadístiques, balanços, informes, actualització de la informació i publicació en la web en matèria d'energia competència del centre directiu, i integrar la informació de la resta d'unitats administratives.

d) Dur a terme l'elaboració d'estudis i propostes sobre procediments administratius en les matèries que té atribuïdes.

e) Formular la proposta de les autoritzacions de les instal·lacions i dels subjectes que operen en el sector elèctric indicats en l'incís a anterior, incloent-hi les propostes relatives a totes les cancel·lacions de les garanties econòmiques associades a l'obligació de desmantellament i restauració d'estes instal·lacions que siguen competència de la Conselleria, així com la resta de procediments administratius en les matèries que tinga assignades, quan corresponga la seua resolució o proposta al centre directiu al qual està adscrit.

f) Efectuar la proposta, l'avaluació, la gestió i el seguiment d'actuacions de suport en les matèries que té atribuïdes.

g) Gestionar els registres administratius creats d'acord amb la normativa vigent en matèria d'energia elèctrica que té assignades d'acord amb l'incís a, així com proposar l'expedició de certificats sobre el seu contingut.

h) Elaborar i proposar criteris de control, inspecció i supervisió per part dels servicis territorials del compliment de les condicions tècniques de les instal·lacions i dels equips, dels requisits establits en les autoritzacions, les condicions, obligacions i actuacions dels operadors i subjectes que actuen en el sector elèctric en l'àmbit indicat en l'incís a. Efectuar directament els controls, les inspeccions i les supervisions esmentats quan li corresponga.

i) Quan li corresponga, adoptar els acords d'inici, la instrucció i la proposta de resolució dels expedients sancionadors per les infraccions previstes en la normativa vigent en les matèries que té assignades.



j) Efectuar la proposta, l'avaluació, la gestió i el seguiment de convenis i altres instruments de cooperació amb administracions públiques i altres institucions, públiques i privades, en les matèries que se li han assignat.

k) Secundar, coordinar i assessorar les unitats territorials en les matèries de l'incís a, i fer el seguiment, l'anàlisi i l'avaluació de les seues activitats en la matèria esmentada.

l) Qualsevol altra que se li encomane en relació amb les matèries que li són pròpies.

3.3. Servici de Mines, amb l'exercici de les funcions següents:

a) Desenvolupar les funcions de caràcter tècnic relatives a l'execució de la política minera i a la planificació general de la mineria, així com la planificació, l'impuls, l'assessorament, la coordinació, el seguiment, l'anàlisi, el control i l'avaluació de les actuacions en matèria de mines i de seguretat minera i de seguretat industrial en els tallers de pirotècnia, en els termes establits per la legislació aplicable.

b) Efectuar la coordinació i el seguiment de la informació que sobre ordenació, planificació i gestió del domini públic miner s'interrelacione amb l'ordenació territorial, mediambiental, forestal, urbanística, i qualssevol altres.

c) Dur a terme l'elaboració i la proposta de criteris de planificació de la informació, la inspecció i la supervisió relatives a l'ordenació tècnica i ambiental, i a la prevenció de riscos laborals i seguretat minera, en els termes establits per la legislació aplicable d'exploració i investigació mineres, aprofitament de jaciments miners, aigües minerals i termals i, en general, dels recursos naturals minerals disponibles, així com en matèria d'explosius i pirotècnia, en el marc normatiu d'aplicació; així com l'assessorament i la coordinació de les unitats territorials en esta funció, i la realització del seguiment, l'anàlisi i l'avaluació de la seua execució.

d) Participar en l'elaboració de propostes normatives, estratègies sectorials, estudis, plans d'actuació, coordinació, inspecció i control en les matèries que se li han assignat.

e) Efectuar la proposta, l'avaluació, la gestió i el seguiment d'actuacions de suport i foment, convenis i altres instruments de cooperació amb administracions públiques i altres institucions, públiques i privades, en les matèries que se li han assignat.

f) Participar, en matèria de mines, en les propostes per a la centralització del Registre integrat industrial, així com per a la seua actualització i manteniment.

g) Dur a terme l'elaboració d'informes i propostes sobre resolució d'expedients, procediment, organització i ordenació en matèria de mines i de seguretat minera i pirotècnia, incloent-hi les relatives a la cancel·lació de garanties econòmiques exigides per la legislació minera que siguen competència de la Conselleria.

h) Dur a terme l'elaboració d'estudis i propostes sobre procediments administratius en les matèries que té atribuïdes.

i) Elaborar i proposar criteris de control, inspecció i supervisió per part dels servicis territorials del compliment de les condicions, els deures i les obligacions establides en els instruments d'intervenció administrativa minera, així com les relatives als operadors i els subjectes que actuen en el sector miner, en l'àmbit de la competència autonòmica. Efectuar directament els controls, les inspeccions i les supervisions esmentades quan li corresponga o s'estime oportú per l'autoritat minera.



j) Quan li corresponga, en els termes establits per la legislació aplicable, adoptar els acords d'inici, la instrucció i la proposta de resolució dels expedients sancionadors per les infraccions previstes en la normativa vigent en matèria de mineria, de prevenció de riscos laborals i seguretat minera, i d'avaluació d'impacte ambiental de l'activitat minera.



k) Realitzar propostes de plans i programes en matèria de prevenció de riscos laborals i de seguretat minera en l'àmbit de les activitats mineres, així com participar en l'elaboració de propostes sobre mecanismes de coordinació d'actuacions de l'Autoritat Minera amb l'Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball (INVASSAT).



l) La supervisió de les acreditacions de les entitats col·laboradores i dels organismes de control de l'Administració, en l'àmbit de les activitats mineres i de la seguretat minera quan li corresponga.



m) Qualsevol altra que se li encomane en relació amb les matèries que li són pròpies.



Article 9. Direcció General d'Emprenedoria i Internacionalització

1. Correspon a la Direcció General d'Emprenedoria i Internacionalització exercir les funcions previstes en l'article 17 del ROF; d'esta depenen com a unitats administratives les subdireccions generals següents:

a) Subdirecció General d'Emprenedoria.

b) Subdirecció General d'Internacionalització.

2. Correspon a la Subdirecció General d'Emprenedoria assessorar, donar suport i assistència tècnica a la persona titular de la Direcció General en el desenvolupament de les competències atribuïdes al centre directiu esmentat en matèria de promoció, foment i suport a l'emprenedoria a la Comunitat Valenciana.

Així mateix, quan siga procedent, col·laborarà i coordinarà la seua actuació i la dels servicis sota la seua dependència, amb el sector públic instrumental adscrit a la Conselleria.

Especialment, li correspon a la Subdirecció General:

a) Proposar mesures de coordinació de l'ecosistema de l'emprenedoria a la Comunitat Valenciana, tant internament entre tots els òrgans i les unitats administratives de la Generalitat i del seu sector públic que desenvolupen activitats relacionades amb l'emprenedoria, com externament entre totes les entitats públiques i privades que treballen en el foment de l'emprenedoria.

b) Proposar disposicions normatives, instruccions, directrius, així com plans d'actuació per al desenvolupament de les polítiques públiques i els programes de foment de l'emprenedoria.

c) Impulsar i supervisar la promoció d'instruments financers en matèria d'emprenedoria que a este efecte es constituïsquen en coordinació amb l'Institut Valencià de Finances, d'acord amb les previsions pressupostàries oportunes.

d) Proposar, avaluar i fer el seguiment de les actuacions en matèria d'estudi, avaluació i promoció de l'economia valenciana en l'àmbit de l'emprenedoria que té atribuïdes la Direcció General.



e) Coordinar programes, convocatòries d'ajudes i subvencions, convenis, contractes, informes i altres actuacions administratives que corresponga resoldre, o proposar al seu torn, a la persona titular de la Direcció General, el desenvolupament de les competències d'emprenedoria atribuïdes al centre directiu esmentat.

f) Planificar, dirigir, controlar, coordinar i supervisar l'activitat dels servicis sota la seua dependència.

g) Qualsevol altra que se li encomane en relació amb les matèries que li són pròpies.

3. Per al compliment de les seues funcions, la Subdirecció General d'Emprenedoria comptarà amb el Servici de Foment de l'Emprenedoria, que quan siga procedent col·laborarà i coordinarà la seua actuació amb el sector públic instrumental adscrit a la Conselleria.

En particular, li correspon:

a) Fomentar la cultura emprenedora, innovadora i sostenible i l'esperit empresarial per mitjà del disseny, la gestió, el seguiment, l'avaluació i el control dels programes d'ajudes i incentius que tinguen estos objectius, en coordinació amb la resta d'òrgans i unitats administratives de la Generalitat i el seu sector públic que desenvolupen activitats relacionades amb l'emprenedoria.

b) Recolzar la coordinació de l'activitat de tots els òrgans i les unitats administratives de la Generalitat i el seu sector públic, així com col·laborar amb entitats públiques i privades que treballen en el foment de l'emprenedoria.

c) Fomentar accions que faciliten la creació, el creixement i la consolidació de les iniciatives empresarials a la Comunitat Valenciana, així com l'oferta de servicis especialitzats per a persones emprenedores i accions de suport als agents de l'ecosistema emprenedor.

d) Preparar projectes de disposicions normatives, instruccions, directrius, així com de plans d'actuació per al desenvolupament de les polítiques públiques i els programes en matèria de foment de l'emprenedoria.

e) Promoure i gestionar els instruments financers constituïts per al desenvolupament de les polítiques de suport a l'emprenedoria, en coordinació amb l'Institut Valencià de Finances, d'acord amb les previsions pressupostàries oportunes.

f) Promoure l'elaboració d'estudis en matèria d'emprenedoria, així com d'informes d'execució per a l'anàlisi dels resultats dels programes de promoció i suport, i l'elaboració d'indicadors d'activitat, resultat i impacte de les polítiques de la Generalitat en matèria d'emprenedoria.



g) Impulsar, coordinar i fer el seguiment de l'execució dels plans estratègics i dels plans d'actuació en matèria d'emprenedoria que es puguen elaborar per a la Comunitat Valenciana.

h) Dur a terme la gestió, l'actualització i el manteniment de la pàgina web de la direcció general en matèria d'emprenedoria, que arreplegue la informació relativa a l'assessorament i el suport a les persones emprenedores en tot el territori.

i) Dur a terme la proposta, la gestió i el seguiment de les subvencions, els convenis i els contractes en les matèries que té atribuïdes la Subdirecció General.

j) Impulsar i dinamitzar el Consell Valencià de l'Emprenedor, en el compliment de les seues funcions.

k) Impulsar l'emprenedoria de la Comunitat Valenciana en l'àmbit nacional, europeu i internacional, amb la gestió d'actuacions de projectes i programes promoguts i cofinançats per fons del Govern d'Espanya i de la Unió Europea en l'àmbit de l'emprenedoria.

l) Promoure la participació de la Generalitat en programes i projectes nacionals, europeus i internacionals dirigits al foment de l'emprenedoria i a la cooperació transnacional en matèria d'emprenedoria.



m) Proposar accions que permeten aprofitar la infraestructura de les entitats del sistema d'emprenedoria valenciana per a convertir-les en centre d'estímul i suport a l'emprenedoria, i de l'activitat i desenvolupament dels centres europeus d'empreses innovadores.

n) Impulsar la col·laboració amb les Cambres Oficials de Comerç, Indústria, Servicis i Navegació en matèria d'emprenedoria.

o) Proposar mesures en favor de les dones emprenedores, de jóvens i de treballadors o treballadores afectades per expedients de regulació d'ocupació.

p) Organitzar i col·laborar en esdeveniments i campanyes de promoció de la iniciativa emprenedora i de l'esperit empresarial.

q) Qualsevol altra que se li encomane en relació amb les matèries que li són pròpies.

4. Correspon a la Subdirecció General d'Internacionalització donar suport i assistència tècnica a la persona titular de la Direcció General en el desenvolupament de les seues competències en matèria d'elaboració, gestió i execució d'actuacions per al desenvolupament i el foment de la internacionalització, l'atracció d'inversions sostenibles, la defensa de la internacionalització dels sectors empresarials de la Comunitat Valenciana i la seua projecció i defensa en el mercat global.

Així mateix, quan siga procedent, col·laborarà i coordinarà la seua actuació i la dels servicis sota la seua dependència, amb el sector públic instrumental adscrit a la Conselleria.

En particular, li corresponen a la Subdirecció General les funcions següents:

a) Proposar disposicions normatives, instruccions, directrius, així com plans d'actuació per al desenvolupament de les polítiques públiques i els programes de foment de la internacionalització de les empreses de la Comunitat Valenciana.

b) Impulsar i supervisar la promoció d'instruments financers en matèria d'internacionalització en coordinació amb l'Institut Valencià de Finances, d'acord amb les previsions pressupostàries oportunes.



c) Proposar, avaluar, i fer el seguiment de les actuacions que en matèria internacionalització de les empreses de la Comunitat Valenciana té atribuïdes la Direcció General.

d) Coordinar programes, convocatòries d'ajudes i subvencions, convenis, contractes, informes i altres actuacions administratives que corresponga resoldre, o proposar al seu torn, a la persona titular de la Direcció General, el desenvolupament de les competències d'internacionalització atribuïdes al centre directiu esmentat.

e) Planificar, dirigir, controlar, coordinar i supervisar l'activitat dels servicis sota la seua dependència.

f) Qualsevol altra que se li encomane en relació amb les matèries que li són pròpies.

5. Per al compliment de les funcions pròpies, la Subdirecció General d'Internacionalització comptarà amb el suport del Servici d'Impuls a la Internacionalització i Atracció d'Inversions, que quan siga procedent col·laborarà i coordinarà la seua actuació amb el sector públic instrumental adscrit a la Conselleria.

En particular, li correspon l'exercici de les funcions següents:

a) Promoure la internacionalització i la millora de la posició competitiva de les empreses de la Comunitat Valenciana en els mercats exteriors per mitjà del disseny, la gestió, el seguiment i l'avaluació dels programes d'ajudes i incentius que tinguen estos objectius.

b) Impulsar la promoció de les fires comercials declarades internacionals, segons el que es disposa en la normativa vigent.

c) Executar les actuacions encaminades a l'atracció d'inversions, especialment les que tinguen més efecte multiplicador per a l'economia valenciana, així com les que afavorisquen la creació de llocs de treball de manera directa o indirecta.

d) Promoure i gestionar instruments financers per al desenvolupament de les polítiques de suport a la internacionalització i atracció d'inversions que a este efecte es constituïsquen en coordinació amb l'Institut Valencià de Finances, d'acord amb les previsions pressupostàries oportunes.

e) Analitzar el teixit empresarial i traslladar les tendències i claus de l'escenari internacional per a identificar oportunitats de negoci.

f) Promoure l'elaboració d'estudis en matèria d'internacionalització, així com d'informes d'execució per a l'anàlisi dels resultats dels programes de promoció i suport, i l'elaboració d'indicadors d'activitat, resultat i impacte de les polítiques de la Generalitat en matèria d'internacionalització.

g) Dur a terme l'elaboració i el desenvolupament de plans de sensibilització, divulgació i formació en matèria d'internacionalització.

h) Dur a terme la gestió, l'actualització i el manteniment de la pàgina web de la direcció general en matèria d'internacionalització, de manera que arreplegue la informació relativa a les mesures de suport disponibles per a fomentar la internacionalització de les empreses de la Comunitat Valenciana i l'atracció d'inversions a la Comunitat Valenciana.

i) Dur a terme la proposta, la gestió i el seguiment de les subvencions, els convenis i els contractes en les matèries que té atribuïdes la Subdirecció General.

j) Gestionar actuacions de projectes i programes promoguts i cofinançats per fons del Govern d'Espanya i de la Unió Europea, en l'àmbit de la internacionalització.

k) Promocionar els productes i empreses de la Comunitat Valenciana en fires comercials i altres esdeveniments promocionals celebrats en l'exterior.

l) Executar programes d'implantació d'empreses de la Comunitat Valenciana en l'exterior que no comporten pèrdua d'ocupació o deslocalització.

m) Posar en marxa noves estructures en l'exterior que servisquen de suport a les iniciatives d'internacionalització dels sectors productius i de la Comunitat Valenciana.

n) Facilitar l'especialització del personal format en comerç exterior en els diferents aspectes que afecten el procés d'internacionalització de les empreses valencianes.

o) Realitzar el seguiment del mercat internacional i identificar els aspectes que afecten la internacionalització de les empreses de la Comunitat Valenciana.

p) Impulsar i dinamitzar la Comissió de Seguiment per a la Defensa dels Interessos Productius Valencians, a fi de coordinar la defensa dels interessos del teixit empresarial de la Comunitat Valenciana i conjuminar el posicionament de la Comunitat Valenciana en el mercat global de manera integral.

q) Realitzar el seguiment de les polítiques europees i internacionals en discussió i procés de negociació que afecten els interessos del teixit empresarial de la Comunitat Valenciana, amb coordinació i canalització de les relacions dels centres directius de la Conselleria amb els òrgans i les unitats administratives de la Generalitat i el seu sector públic que treballen en assumptes europeus i internacionals, en defensa de la internacionalització dels sectors empresarials de la Comunitat Valenciana i de la seua projecció i defensa en el mercat global.

r) Realitzar el seguiment de l'execució dels plans estratègics i els plans d'actuació en matèria d'internacionalització que es puguen elaborar per a la Comunitat Valenciana, juntament amb organismes i entitats, públics i privats, nacionals i internacionals.

s) Recolzar en la coordinació de l'activitat de tots els òrgans i les unitats administratives de la Generalitat i el seu sector públic, així com col·laborar amb els diferents agents públics i privats de la Comunitat Valenciana implicats en processos d'internacionalització i atracció d'inversions, a fi d'optimitzar processos i aprofitar sinergies.

t) Qualsevol altra que se li encomane en relació amb les matèries que li són pròpies.



CAPÍTOL V

De la Secretaria Autonòmica de Turisme



Article 10. Secretaria Autonòmica de Turisme

La Secretaria Autonòmica de Turisme exercix les competències i les funcions, i té l'estructura prevista en els articles 18 i 19 del ROF.





Article 11. Direcció General de Turisme

1. Correspon a la Direcció General de Turisme exercir les funcions previstes en l'article 20 del ROF; d'esta depén la Subdirecció General de Turisme.

2. Correspon a la Subdirecció General de Turisme el desenvolupament de les competències i les funcions atribuïdes a la Direcció General i, especialment, la supervisió i la coordinació de totes les corresponents als servicis que es troben sota la seua dependència.

3. De la Subdirecció General de Turisme depenen els servicis següents:

3.1. Servici d'Assistència i Inspecció Turística, que té assignades les funcions següents:

a) Inspecció i disciplina turística.

b) Tramitació dels expedients per a les declaracions d'interés turístic i la declaració de municipis turístics de la Comunitat Valenciana.



c) Elaboració dels plans anuals d'inspecció turística i la coordinació en la seua execució.

d) Organització i control de les comeses de la inspecció de turisme previstes en la normativa turística.

e) Qualsevol altra que se li encomane en relació amb les matèries que li són pròpies.

3.2. Servici d'Ordenació i Tramitació Turística, que té assignades les funcions següents:

a) Elaboració d'informes, estudis, instruccions i propostes en matèria de normativa turística.

b) Coordinació del Registre de turisme de la Comunitat Valenciana.



c) Coordinació i tramitació dels procediments administratius en matèria de guies de turisme i empreses de servicis complementaris.



d) Suport tècnic de les activitats administratives en l'àmbit de la Direcció General.

e) Qualsevol altra que se li encomane en relació amb les matèries que li són pròpies.



CAPÍTOL VI

De la Sotssecretaria



Article 12. Sotssecretaria

1. Sota la dependència directa de la persona titular de la Conselleria, la Sotssecretaria té encomanades les competències i les funcions establides per l'article 69 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, respecte a la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme i, en particular, les que expressament s'establixen en l'article 21 del ROF.



D'esta depenen les unitats administratives següents:

a) Secretaria General Administrativa.

b) Subdirecció General del Gabinet Tècnic.

2. La Secretaria General Administrativa, de conformitat amb el que establix l'article 73 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, és la unitat amb la màxima jerarquia de nivell administratiu de la Conselleria, dona suport a la Sotssecretaria i, sota la seua autoritat, atén la totalitat dels servicis generals del departament.

També assumix la supervisió dels tractaments de dades de caràcter personal responsabilitat de la Conselleria.

3. La Secretaria General Administrativa s'estructura en els servicis següents:

3.1. Servici de Coordinació i Suport Tècnic, amb l'exercici de les funcions següents:

a) Impulsar i coordinar la tramitació d'assumptes que s'hagen d'elevar a la Comissió de Secretaris Autonòmics i Sotssecretaris, així com al Consell per a la seua aprovació o perquè es prenga coneixement; preparar l'informe de la Sotssecretaria i traslladar els acords al centre directiu corresponent.

b) Coordinar i impulsar la tramitació dels projectes normatius de l'àmbit competencial de la Conselleria.

c) Assistir els òrgans superiors i al nivell directiu de la Conselleria en el disseny, la proposta i la implantació de plans d'actuació.

d) Elaborar informes relatius a l'activitat competencial de la Conselleria, a proposta de les unitats directives corresponents.

e) Coordinar i, si escau, tramitar la publicació de normes, disposicions i actes de la Conselleria en els diaris oficials.

f) Coordinar el seguiment dels informes sol·licitats per altres conselleries i per la resta de les administracions públiques.

g) Efectuar la coordinació, el seguiment i la supervisió dels assumptes relacionats amb els diferents òrgans jurisdiccionals, en l'àmbit competencial de la Conselleria.

h) Tramitar els procediments de responsabilitat patrimonial en l'àmbit competencial de la Conselleria.

i) Tramitar les queixes plantejades davant del Síndic de Greuges i el Defensor del Poble en l'àmbit competencial de la Conselleria, excepte les dels seus organismes autònoms i entitats dependents.

j) Qualsevol altra que se li encomane en relació amb les matèries que li són pròpies.

3.2. Servici de Contractació i Assumptes Generals, amb l'exercici de les funcions següents:

a) Analitzar, dissenyar, determinar i ordenar els criteris en relació amb les contractacions.

b) Estudiar, preparar i formalitzar els expedients de contractació, i fer-ne el seguiment.

c) Tramitar la contractació derivada dels acords marc formalitzats per la Central de Compres de la Generalitat.

d) Elaborar els informes i les propostes en relació amb l'activitat contractual del departament.

e) Gestionar i supervisar els assumptes generals i les dependències comunes, així com el règim interior, manteniment d'instal·lacions, organització i coordinació del personal subaltern, conductors i auxiliars de servici de la Conselleria.

f) Realitzar estudis i propostes en relació amb l'organització dels assumptes generals de la Conselleria.

g) Gestionar el registre general de la Conselleria i coordinar la resta de les unitats registrals del departament.

h) Organitzar i gestionar l'arxiu general de la Conselleria.

i) Efectuar la gestió patrimonial dels béns mobles i immobles adscrits a la Conselleria i qualsevol altra funció relativa a patrimoni, sense perjuí de les competències que tinga atribuïdes la conselleria competent en esta matèria.

j) Qualsevol altra que se li encomane en relació amb les matèries que li són pròpies.

3.3. Servici de Gestió Econòmica i Pressupostària, amb l'exercici de les funcions següents:

a) Elaborar l'avantprojecte de pressupost de la Conselleria.

b) Tramitar i formalitzar els ingressos que s'originen per les activitats dels diferents centres directius de la Conselleria.

c) Controlar i efectuar el seguiment de l'execució pressupostària i econòmica de tots els programes pressupostaris de la Conselleria i tramitar les modificacions pressupostàries corresponents.

d) Coordinar el programa pressupostari de direcció i servicis generals.

e) Coordinar i efectuar el seguiment de les caixes pagadores de la Conselleria, així com comptabilitzar els comptes justificatius dels fons de caixa fixa gestionats pels centres directius de la Conselleria.

f) Supervisar l'activitat de gestió econòmica i pressupostària que realitzen altres unitats de la Conselleria.

g) Avaluar els programes pressupostaris i, en general, desenvolupar totes les funcions de caràcter econòmic i pressupostari que li encarreguen els òrgans superiors.

h) Establir les directrius per a la gestió correcta de gastos i ingressos i la utilització òptima dels recursos.

i) Dissenyar i mantindre actualitzats els programes d'informació i gestió econòmica de la Conselleria.

j) Coordinar la gestió de les factures per mitjà de l'aplicació informàtica corresponent.

k) Qualsevol altra que se li encomane en relació amb les matèries que li són pròpies.

3.4. Servici de Personal, amb l'exercici de les funcions següents:



a) Tramitar les incidències de personal, incloses les relatives a la gestió de nòmina del personal adscrit al departament, i preparar les propostes de modificació de les relacions de llocs de treball i les seues actualitzacions.

b) Realitzar estudis, propostes i actuacions respecte del personal de la Conselleria que hagen d'efectuar-se, i encarregar-se de la conservació i la custòdia dels expedients personals del personal empleat públic al servici de la Conselleria.

c) Vetlar pel compliment de la normativa en matèria de personal i tramitar, si és procedent, els expedients disciplinaris.

d) Proposar a l'òrgan competent en matèria de formació del personal empleat públic la realització de cursos de formació en matèries pròpies de la Conselleria.

e) Qualsevol altra que se li encomane en relació amb les matèries que li són pròpies.

3.5. Servici de Gestió Administrativa i Institucions Firals, amb l'exercici de les funcions següents:

a) Coordinar, supervisar i impulsar la tramitació dels convenis, així com de les bases i convocatòries de subvencions i ajudes que subscriga o concedisca la Conselleria.

b) Coordinar i impulsar l'actualització de la informació sobre òrgans col·legiats propis o que tinguen relació amb la Conselleria.

c) Tutelar i coordinar les institucions firals de la Comunitat Valenciana entre estes i amb els diferents centres directius de la Generalitat, altres entitats del sector públic, o altres administracions públiques.



d) Supervisar el manteniment de les infraestructures firals, d'acord amb el Decret llei 19/2021, de 23 de desembre, del Consell, d'autorització de creació de la «Societat Valenciana Fira Alacant, SA», i de la «Societat Valenciana Fira València, SA», i la seua normativa de desplegament.

e) Coordinar, supervisar i impulsar el procediment de notificació i comunicació a la Comissió Europea dels projectes de la Generalitat dirigits a establir, concedir o modificar ajudes públiques.

f) Qualsevol altra que se li encomane en relació amb les matèries que li són pròpies.

3.6. Servici de Modernització, Transparència i Protecció de Dades, amb l'exercici de les funcions següents, dins de l'àmbit funcional d'esta conselleria.

a) Dur a terme l'estudi i la proposta de mesures conduents a la simplificació, la informatització i la millora de la tramitació administrativa.

b) Promoure la reducció de les càrregues administratives per mitjà de l'anàlisi i les propostes de millora dels processos, de l'estructura i els mètodes de treball en esta conselleria.

c) Impulsar la tramitació telemàtica dels procediments de competència de la Conselleria.

d) Efectuar l'actualització, la gestió i la millora del catàleg de procediments administratius de la Conselleria per mitjà del gestor únic de continguts, guia Prop.

e) Coordinar el manteniment i l'actualització dels continguts de la pàgina web de la Conselleria, d'acord amb els principis de transparència, publicitat i orientació i participació de la ciutadania.

f) Dur a terme, en el marc dels processos de racionalització dels procediments administratius, la millora contínua dels instruments de gestió, disseny i normalització d'impresos i formularis.

g) Efectuar l'atenció i la informació a la ciutadania per mitjà de la bústia de la ciutadania i altres canals de comunicació.

h) Tramitar les queixes, els suggeriments i els agraïments dirigits als servicis centrals de la Conselleria, que són instruments per a la millora de la qualitat dels servicis públics que presta.

i) Dur a terme les funcions comunes de gestió sobre els tractaments de dades de caràcter personal i, en particular:

1r Actualitzar i mantindre el registre d'activitats de tractament i publicar un inventari d'activitats de tractament.

2n Identificar i analitzar els riscos associats als tractaments de la Conselleria en col·laboració amb els òrgans responsables d'estos.

3r Realitzar o coordinar la realització d'avaluacions d'impacte en la protecció de dades quan siguen necessàries, en col·laboració amb els òrgans responsables d'estos.

4t Coordinar l'adequació dels formularis de recollida de dades de caràcter personal perquè subministren la informació prevista en les normes.

5t Gestionar les sol·licituds d'exercici de drets o reclamacions i coordinar la resposta a la persona interessada amb l'assessorament de la Delegació de Protecció de Dades (DPD).

6t Notificar a la persona responsable i a la DPD qualsevol incidència o no conformitat de les normes, els procediments o les instruccions tècniques aprovades com a part de la política de privacitat de la Conselleria.

7m Vetlar pel compliment de les mesures de seguretat aplicades sobre els tractaments, siguen automatitzats o manuals. Analitzar les causes i proposar mesures correctores davant de qualsevol incident, reclamació o violació de seguretat.

k) Exercir les funcions en matèria de transparència, dret d'accés, publicitat activa i dades obertes com a Unitat de Transparència de la Conselleria.

l) Donar suport tècnic i de gestió a la comissió de transparència que es constituïsca dins de l'àmbit de la Conselleria.

m) Dur a terme les funcions de gestió i coordinació general en matèria de protecció de dades de caràcter personal en l'àmbit de la Conselleria, com a unitat de protecció de dades, de conformitat amb el règim específic en esta matèria.

n) Qualsevol altra que se li encomane en relació amb les matèries que li són pròpies.

3.7. Servici de Projectes i Obres, amb l'exercici de les funcions següents:

a) Proposar la redacció de projectes i la direcció d'obres dels immobles adscrits a la Conselleria.

b) Assistir tècnicament el Servici de Contractació i Assumptes Generals en les actuacions relatives a la contractació de projectes i obres en els immobles adscrits a la Conselleria, sempre que no siguen atribuïdes a altres òrgans o departaments de la Generalitat.

c) Assistir tècnicament i supervisar les actuacions relatives al funcionament i el manteniment, incloent-hi el que regula la normativa en matèria de seguretat industrial, dels edificis adscrits a la Conselleria en col·laboració amb els òrgans directius.

d) Assistir tècnicament en les actuacions encaminades a optimitzar l'ús i l'assignació d'espais en els immobles adscrits a la Conselleria, i la posada en marxa de nous equipaments.

e) Emetre els informes tècnics que exigisca la normativa vigent o que siguen sol·licitats pels diferents departaments de la Conselleria.

f) Impulsar i col·laborar en la gestió de mesures que promoguen l'accessibilitat universal i l'eficiència energètica en els immobles adscrits a la Conselleria, sense perjuí de l'emissió dels informes tècnics que corresponguen a altres unitats per raó de la matèria.

g) Qualsevol altra que se li encomane en relació amb les matèries que li són pròpies.

3.8. Servici de Coordinació Territorial, amb les funcions següents:



a) Impulsar i tramitar els assumptes que se li atribuïsquen, segons els principis de desconcentració i de coordinació, en l'àmbit de la seu de la Conselleria.

b) Prestar l'assistència i el suport a la Secretaria Autonòmica d'Innovació i als òrgans o entitats dependents o vinculats a esta.

c) Coordinar els servicis, les instal·lacions o les activitats que, per raó de la seua ubicació o per altres necessitats del servici li siguen atribuïts.

d) Qualsevol altra que se li encomane en relació amb les matèries que li són pròpies.

4. La Subdirecció General del Gabinet Tècnic, amb dependència funcional del gabinet de la persona titular de la Conselleria, a la que li corresponen les funcions concernents a assessorament tècnic, informes, estudis, documentació i seguiment parlamentari. Així mateix, exercirà de punt d'enllaç d'informació relativa als assumptes europeus competència de la Conselleria, en coordinació amb la direcció general competent en les relacions amb la Unió Europea.

A més, assumix les funcions com a unitat d'igualtat de la Conselleria, de caràcter transversal i en coordinació amb la direcció general competent en matèria d'igualtat de gènere.

5. La Subdirecció General del Gabinet Tècnic s'estructura en els servicis següents:

a) Servici d'Informes i Activitat Parlamentària.

b) Servici de Documentació, Publicacions i Estadística Departamental.

5.1. Servici d'Informes i Activitat Parlamentària, amb l'exercici de les funcions següents:

a) Proposar i tramitar les actuacions de la Conselleria relacionades amb els assumptes parlamentaris.

b) Col·laborar des d'un punt de vista pluridisciplinari, d'acord amb criteris de competència tècnica, en la documentació, l'atenció i el seguiment de l'activitat parlamentària.

c) Qualsevol altra que se li encomane en relació amb les matèries que li són pròpies.

5.2. Servici de Documentació, Publicacions i Estadística Departamental amb l'exercici de les funcions següents:

a) Elaborar i analitzar informació i documentació sobre les matèries pròpies de la Conselleria.

b) Preparar els informes, els estudis tècnics i les memòries necessaris.

c) Proposar i elaborar les publicacions i les estadístiques de la Conselleria.

d) Qualsevol altra que se li encomane en relació amb les matèries que li són pròpies.



CAPÍTOL VII

De l'organització territorial



Article 13. Direccions territorials

1. Com a expressió del principi de desconcentració administrativa, la Conselleria s'organitza territorialment en servicis centrals, que estenen la seua competència a tot l'àmbit de la Comunitat Valenciana, i en direccions territorials, amb competències d'àmbit provincial.

2. En cada una de les capitals de les províncies d'Alacant, Castelló i València hi haurà la Direcció Territorial d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, amb rang de subdirecció general, que actuarà sota la dependència orgànica de la Sotssecretaria i amb competència en el territori de la província respectiva, al capdavant de la qual hi haurà un director o directora territorial amb el caràcter de representant permanent de la Conselleria en el territori respectiu.

3. Funcionalment, les direccions territorials depenen dels diferents centres directius de la Conselleria, segons la classe de matèria, els quals establiran els criteris i les directrius necessaris en l'àmbit funcional per a garantir la coordinació i l'homogeneïtat d'actuació d'estes.



Article 14. Atribucions de les direccions territorials

1. Correspon als titulars de les direccions territorials la direcció de tots els servicis, els programes i les activitats que desenvolupen les unitats i els centres dependents o integrats en la direcció territorial, i exercir les funcions de direcció, coordinació i control d'estos. La direcció territorial és la unitat administrativa de relació ordinària i regular entre les unitats, els centres i les dependències territorials, i els servicis centrals del departament. Així mateix, li correspon vetlar pel desenvolupament adequat de les funcions pròpies de la Conselleria en el seu àmbit territorial, mentres no siguen específicament atribuïdes a altres òrgans de l'Administració.

2. La persona titular de la direcció territorial, en coordinació amb la secretaria territorial i amb el coneixement dels òrgans directius afectats, a fi de poder optimitzar els recursos de personal adscrits a la direcció territorial respectiva, podrà encomanar al personal que tinga adscrit orgànicament activitats de tramitació, gestió, control, assessorament jurídic o altres tasques de suport administratiu corresponents a qualsevol dels servicis territorials dependents, segons necessitats conjunturals o acumulació de tasques, sempre dins del respecte a les funcions que siguen atribuïdes al cos, escala o agrupació personal funcionarial de cada lloc de treball.

3. La persona titular de la direcció territorial exercix les funcions que li atribuïxen les disposicions vigents, així com les que expressament li assignen els òrgans directius competents.

4. Les direccions territorials, per al compliment de les funcions pròpies, s'estructuren en els servicis següents:

4.1. Secretaria territorial, amb rang de prefectura de servici, amb les funcions següents:

a) Dur a terme la coordinació interna dels servicis i les unitats administratives en l'àmbit de la direcció territorial.

b) Exercir les funcions relatives a gestió administrativa; gestió de personal; gestió econòmica i pressupostària; contractació administrativa; assumptes generals; informació i registre d'entrada, i eixida de documents, queixes, suggeriments i agraïments.

c) Totes les que li encomane la direcció territorial segons les matèries que li són pròpies i que no estiguen específicament assignades per esta orde a altres unitats administratives.

4.2. Servici Territorial de Comerç, Artesania i Consum, amb l'exercici de les funcions següents:

a) Resoldre tots els procediments de la seua competència o formular proposta de resolució quan siga atribuïda als òrgans superiors i directius de la Conselleria.

b) Iniciar d'ofici els procediments que corresponguen per raó de la matèria.

c) Adoptar les mesures necessàries per a assegurar el compliment de les directrius, els programes o les normes establits per la Conselleria.

d) Dur a terme la realització de totes les funcions que es deriven de les atribucions que tinga assignades en matèria d'inspecció i sancions.



e) Efectuar la gestió i el seguiment dels ingressos provinents dels procediments sancionadors respecte de les matèries que siguen competència del servici territorial, així com el control de la recaptació per ingressos indeguts i reintegraments de subvencions.

f) Assumir la presidència de les juntes arbitrals de consum del seu àmbit territorial, si és procedent, d'acord amb els convenis vigents.

g) Gestionar, si és el cas, la sol·licitud, l'execució i la justificació de la subvenció del ministeri competent en matèria de consum atorgada a la junta arbitral de consum del seu àmbit territorial.

h) Promoure l'adhesió a les juntes arbitrals de consum de les empreses i els professionals dels diferents sectors provincials.

i) Qualsevol altra que li encomanen les persones titulars dels òrgans dels quals depén respecte de les matèries que li són pròpies.

4.3. Servici Territorial d'Indústria, Energia i Mines, amb l'exercici de les funcions següents:

a) Resoldre tots els procediments de la seua competència o formular proposta de resolució quan siga atribuïda als òrgans superiors i directius de la Conselleria.

b) Iniciar d'ofici els procediments que corresponguen per raó de la matèria.

c) Adoptar les mesures necessàries per a assegurar el compliment de les directrius, els programes o les normes establides per la Conselleria, així com la deguda coordinació en les seues actuacions i aplicació de criteris amb els seus homòlegs territorials, d'acord amb les directrius establides pel centre directiu del qual depén.

d) Dur a terme la realització de totes les funcions que es deriven de les atribucions que tinga assignades en matèria d'inspecció i sancions.



e) Efectuar la gestió i el seguiment dels ingressos provinents dels procediments sancionadors respecte de les matèries que siguen competència del servici territorial, així com el control de la recaptació per ingressos indeguts i reintegraments de subvencions.

f) Executar les disposicions i normes legals en matèria de mineria, així com les relatives a la vigilància i control del compliment de les condicions tècniques, de seguretat i ambientals de desenvolupament de les activitats mineres, en els termes establits per la legislació aplicable, sota la coordinació i les instruccions dels òrgans dels quals depén.



g) Supervisar i controlar les actuacions d'inspecció de les entitats col·laboradores i dels organismes de control de l'Administració en l'àmbit de les activitats mineres, de la seguretat minera i de la pirotècnia.



h) Proposar i dur a terme els exàmens de les convocatòries per a l'obtenció de carnets/habilitacions d'instal·ladors/ores en matèria de seguretat industrial.

i) Executar els plans d'inspecció, d'actuacions de vigilància de mercat i de seguiment de compliment reglamentari proposats pel centre directiu.

j) Realitzar per mostreig el seguiment de les declaracions responsables / comunicacions presentades en matèria d'indústria i de les instal·lacions disponibles en les bases de dades.

k) Qualsevol altra que li encomanen les persones titulars dels òrgans dels quals depén respecte de les matèries que li són pròpies.

4.4. Servici Territorial de Turisme, amb l'exercici de les funcions següents:

a) Resoldre tots els procediments de la seua competència o formular proposta de resolució quan siga atribuïda als òrgans superiors i directius de la Conselleria.

b) Adoptar les mesures necessàries per a assegurar el compliment de les directrius, els programes o les normes establits per la Conselleria.

c) Gestionar el Registre de turisme de la Comunitat Valenciana; dur a terme la tramitació i la resolució, quan siga procedent, dels procediments relatius a les empreses o establiments turístics.

d) Fer tasques d'assessorament en l'àmbit del sector turístic.

e) Tramitar les reclamacions i les denúncies en matèria de turisme.

f) Dur a terme la realització de totes les funcions que es deriven de les atribucions que tinga assignades en matèria d'inspecció i sancions.

g) Elaborar informes sobre la implantació d'activitats turístiques en sòl no urbanitzable.

h) Qualsevol altra que li encomanen les persones titulars dels òrgans dels quals depén respecte de les matèries que li són pròpies.



Article 15. Suplència de les unitats administratives territorials

Les competències que puga tindre atribuïdes per la normativa sectorial la persona titular de la direcció territorial seran exercides, en cas de vacant, absència, malaltia o altres supòsits legals, per la persona titular de la secretaria territorial i, si no és possible, per les que tinguen la condició de cap de servici territorial en les matèries de la seua competència respectiva.

Així mateix, en cas de vacant, absència, malaltia i altres supòsits legals de les persones titulars de la secretaria territorial i dels diferents servicis de la direcció territorial, les funcions seran exercides per la persona titular de la direcció territorial o per qui esta designe.



En altres casos no previstos anteriorment, caldrà ajustar-se al que dispose la Sotssecretaria mitjançant resolució.

En les resolucions i els actes administratius que s'adopten per suplència es farà constar esta circumstància.



DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única: Normativa derogada

Es deroga l'Orde 10/2022, de 26 de setembre, de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per la qual es desplega el Decret 175/2020, del Consell, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball i l'Orde 7/2020, d'11 de febrer, de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, per la qual es desplega el Decret 243/2019, del Consell, de 25 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, en la part corresponent a les matèries que el Decret 12/2023, de 19 de juliol, del president de la Generalitat, pel qual es determinen el nombre i la denominació de les conselleries i les seues atribucions, assigna a la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, així com totes les disposicions del mateix rang o inferior que s'oposen a la present orde.





DISPOSICIÓ FINAL



Única. Entrada en vigor

Esta orde entrarà en vigor l'endemà de publicar-se en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 16 d'abril de 2024



La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme,

NURIA MONTES DE DIEGO

Mapa web