Ficha disposicion

Ficha disposicion





RESOLUCIÓ de 9 d'abril de 2021, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual es manté l'eficàcia de diverses resolucions de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, en matèria de salut pública, a conseqüència de la situació de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19, i es modifica la redacció de determinades mesures.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 9058 de 10.04.2021
Número identificador:  2021/3675
Referència Base de Dades:  003214/2021
 



RESOLUCIÓ de 9 d'abril de 2021, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual es manté l'eficàcia de diverses resolucions de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, en matèria de salut pública, a conseqüència de la situació de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19, i es modifica la redacció de determinades mesures. [2021/3675]

Antecedents de fet



La Resolució de 5 de desembre de 2020, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, va acordar noves mesures addicionals a la Comunitat Valenciana, en matèria de salut pública, a conseqüència de la situació de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19.

Per la Resolució d'11 de març de 2021, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, es va modificar la Resolució de 5 de desembre de 2020, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública.

Posteriorment, per la Resolució de 25 de març de 2021, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, es dona nova redacció als punts 12 i 25 del punt resolutiu primer de la Resolució de 5 de desembre de 2020, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública.



Les mesures recollides en aquestes dues últimes resolucions han demostrat en aquest període ser efectives per la reducció de la transmissió comunitària.

En aquests moments la situació per la pandèmia Covid-19 a la Comunitat Valenciana, reflectida en un informe de data 7 d'abril de 2021, de la Subdirecció General d'Epidemiologia, Vigilància de la Salut i Sanitat Ambiental, mostra aquesta millora.

D'acord amb aquest informe, la Comunitat Valenciana en conjunt està en nivell d'alerta 1, o risc baix. Amb dades consolidades fins al 7 d'abril, la incidència acumulada en 14 dies és de 31,64 per 100.000 habitants. El percentatge global de positivitat de les proves diagnòstiques d'infecció aguda és de 4,6 %, risc baix però indicatiu de risc de transmissió. L'evolució del número reproductiu bàsic instantani en les dues últimes setmanes indica una tendència creixent cap al valor 1.



La presència dels nous llinatges del SARS-CoV-2 a la Comunitat Valenciana (llinatge B.1.1.7 o variant britànica i llinatge B.1.351 o variant sud-africana), suposa un major risc de propagació. La variant britànica s'ha estés a gran velocitat, ha desplaçat les variants circulants i ha arribat en l'actualitat al 78,4 %.

L'informe d'epidemiologia assenyala que la incertesa en l'evolució de la pandèmia persisteix, i, per tant, el risc d'una quarta onada s'ha incrementat. És necessari ser extremadament cautelosos, aplicar el principi de precaució i continuar mantenint mesures no farmacològiques excepcionals i transitòries per a contindre l'epidèmia i minimitzar la transmissió comunitària a fi de disminuir, o almenys retardar en la mesura que siga possible, el risc d'una nova onada epidèmica. Per a això és necessari que el procés de desescalada siga pausat, i això exigeix lentitud en la flexibilització de les mesures.

La present resolució és adequada i proporcional amb l'actual realitat epidemiològica que viu la Comunitat Valenciana, són mesures exigibles i legitimades per la defensa de la salut pública i suposen un major benefici pel que fa a l'interés general per les cures en la salut pública.





Fonaments de dret



1. La Generalitat, mitjançant la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, té competència exclusiva en matèria d'higiene, de conformitat amb l'article 49.1.11.a de l'Estatut d'Autonomia, i competència exclusiva en matèria d'organització, administració i gestió de totes les institucions sanitàries públiques dins del territori de la Comunitat Valenciana, de conformitat amb l'article 54.1 del mateix text legal.



2. El Reial decret 926/2020, de 25 d'octubre, pel qual es declara l'estat d'alarma per a contindre la propagació d'infeccions causades pel SARS-CoV-2, assenyala en l'exposició de motius que, durant la vigència de l'estat d'alarma, les administracions sanitàries competents en salut pública, en allò que no preveu aquesta norma, hauran de continuar adoptant les mesures necessàries per a afrontar la situació d'emergència de salut pública ocasionada per la Covid-19, d'acord amb la legislació sanitària, en particular, la Llei orgànica 3/1986, de 14 d'abril, de mesures especials en matèria de salut pública; la Llei 14/1986, de 25 d'abril, general de sanitat, i la Llei 33/2011, de 4 d'octubre, general de salut Pública, així com en la normativa autonòmica corresponent.



Aquest reial decret ha sigut prorrogat, quant a la vigència, pel Reial decret 956/2020, de 3 de novembre, des de les 00.00 hores del dia 9 de novembre de 2020 fins a les 00.00 hores del dia 9 de maig de 2021.

3. La Llei orgànica 3/1986, de 14 d'abril, de mesures especials en matèria de salut pública, estableix en l'article 1 que «amb la finalitat de protegir la salut pública i previndre la seua pèrdua o deterioració, les autoritats sanitàries de les diferents administracions públiques podran, dins de l'àmbit de les seues competències, adoptar les mesures previstes en la present llei quan així ho exigisquen raons sanitàries d'urgència o necessitat», i en l'article 3, més en concret, que «amb la finalitat de controlar les malalties transmissibles, l'autoritat sanitària, a més de realitzar les accions preventives generals, podrà adoptar les mesures oportunes per al control dels malalts, de les persones que estiguen o hagen estat en contacte amb aquests i del medi ambient immediat, així com les que es consideren necessàries en cas de risc de caràcter transmissible».



4. L'article 26.1 de la Llei 14/1986, de 25 d'abril, general de sanitat, preveu que «en cas que existisca o se sospite raonablement l'existència d'un risc imminent i extraordinari per a la salut, les autoritats sanitàries adoptaran les mesures preventives que estimen pertinents, com la confiscació o la immobilització de productes, suspensió de l'exercici d'activitats, tancaments d'empreses o les seues instal·lacions, intervenció de mitjans materials i personals i totes les altres que es consideren sanitàriament justificades».

5. La Llei 33/2011, de 4 d'octubre, general de salut pública, estableix en l'article 54.1 que «sense perjudici de les mesures previstes en la Llei orgànica 3/1986, de 14 d'abril, de mesures especials en matèria de salut pública, amb caràcter excepcional, i quan així ho requerisquen motius d'extraordinària gravetat o urgència, l'Administració general de l'Estat i les de les comunitats autònomes i ciutats de Ceuta i Melilla, en l'àmbit de les seues competències respectives, podran adoptar les mesures que siguen necessàries per a assegurar el compliment de la llei».



6. L'article 83.2 de la Llei 10/2014, de 29 de desembre, de la Generalitat, de salut de la Comunitat Valenciana, estableix: «Així mateix, les activitats públiques i privades de què, directament o indirectament, puga derivar-se un risc per a la salut i seguretat de les persones, incloses les de promoció i publicitat, se sotmetran a les mesures d'intervenció que reglamentàriament s'establisquen».

7. L'Acord de 19 de juny de 2020, del Consell, sobre mesures de prevenció contra la Covid-19, assenyala que és possible l'adopció de mesures extraordinàries en salvaguarda de la salut pública a causa de la pandèmia per coronavirus SARS-CoV-2 per part de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.



Per tant, de conformitat amb l'article 81.1.b de la Llei 10/2014, de 29 de desembre, de la Generalitat, de salut de la Comunitat Valenciana, resolc:



Primer

Mantindre l'eficàcia de la Resolució d'11 de març de 2021, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual es modifica la Resolució de 5 de desembre de 2020, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual s'acorden noves mesures addicionals a la Comunitat Valenciana, a conseqüència de la situació de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19.



Segon

Mantindre l'eficàcia de la Resolució de 25 de març de 2021, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual es dona una nova redacció als punts 12 i 25 del punt resolutiu primer de la Resolució de 5 de desembre de 2020, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual s'acorden noves mesures addicionals a la Comunitat Valenciana, a conseqüència de la situació de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19.



Tercer

Modificar els punts 9.3 i 9.4 de la Resolució de 5 de desembre de 2020, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, que queden redactats com segueixen:

«9. Mesures relatives a establiments de restauració i hostaleria



…

9.3. En aquests establiments:

– L'horari de tancament serà a les 18.00 hores.

– L'ocupació de les taules serà d'un màxim de 6 persones per taula o agrupacions de taules, excepte convivents.

– La distància entre taules serà de 2 metres en interior d'establiments i d'1,5 en terrasses exteriors.

– El consum serà sempre assegut a taula.

– L'ús de mascareta serà necessari quan no s'estiga consumint.

– L'aforament màxim permés ha d'estar visible a l'entrada.

– Es respectaran les mesures generals i addicionals d'higiene, recollides, respectivament, en els apartats 2.1 i 2.2 i 2.4. de l'Acord del 19 de juny, del Consell.

9.4. No està permés als establiments de restauració i hostaleria:

– L'ús de la barra.

– Els serveis tipus self-service o bufet.

– Fumar i l'ús de qualsevol altre dispositiu d'inhalació de tabac, pipes d'aigua, pipes o assimilats, inclosos cigarrets electrònics o vapeig en espais a l'aire lliure o tancats.

– El ball, ni en interiors ni en exteriors.

…».



Quart

Es modifica el punt 12.1.b de la Resolució de 5 de desembre de 2020, de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, que queda redactat com segueix:

«12. Mesures relatives a l'activitat física, l'esport, les instal·lacions esportives i les competicions esportives

12.1. Activitat física i esportiva de caràcter general.

…

b) La pràctica d'activitat física i esportiva de modalitats individuals, a l'aire lliure o en instal·lacions obertes i tancades, practicada lliurement, podrà realitzar-se en grups màxims de 6 persones, sense contacte físic i mantenint la distància de seguretat recomanada per les autoritats sanitàries.

…».



Cinqué. Pèrdua d'eficàcia

Queden sense efecte totes les mesures i resolucions que s'oposen al que es preveu en la present resolució.



Sisé. Col·laboració

Traslladar la present resolució a la Delegació del Govern la Comunitat Valenciana i als ajuntaments de la Comunitat Valenciana, a l'efecte d'obtindre la seua cooperació i col·laboració, si és el cas, a través dels cossos i forces de seguretat i de la policia local, per al control i aplicació de les mesures adoptades.



Seté. Règim sancionador

L'incompliment de les mesures de la present resolució quedarà subjecte al procediment de l'activitat inspectora i al règim sancionador establit en el Decret llei 11/2020, de 24 de juliol, del Consell, de règim sancionador específic contra els incompliments de les disposicions reguladores de les mesures de prevenció contra la Covid-19.





Huité. Eficàcia de la resolució

La present resolució produirà efectes des de les 00.00 hores del dia 12 d'abril de 2021 i mantindrà l'eficàcia fins a les 23.59 hores del dia 25 d'abril de 2021.



S'adverteix que la present resolució posa fi a la via administrativa, i que contra aquesta es podrà interposar un recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos, comptats des de l'endemà de la notificació, davant de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, d'acord amb el que s'estableix en els articles 10.1 i 46.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, o un recurs potestatiu de reposició davant del mateix òrgan que va dictar l'acte, en el termini d'un mes, de conformitat amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Tot això sense perjudici que puga interposar-se qualsevol altre recurs dels previstos en la legislació vigent.



València, 9 d'abril de 2021.– La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública: Ana Barceló Chico.

Mapa web