Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDE 13/2015, de 16 de març, del conseller de Presidència i Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, per la qual s'establix el procediment administratiu d'inscripció en el Registre General de la Producció Agrícola



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 7503 de 13.04.2015
Número identificador:  2015/3256
Referència Base de Dades:  003184/2015
 



ORDE 13/2015, de 16 de març, del conseller de Presidència i Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, per la qual s'establix el procediment administratiu d'inscripció en el Registre General de la Producció Agrícola (REGEPA). [2015/3256]

PREÀMBUL



La protecció de la salut dels consumidors és un objectiu bàsic de la legislació alimentària. Un dels instruments per a aconseguir i controlar este objectiu és la traçabilitat dels productes agroalimentaris, definida com la capacitat de reconstruir la història o itinerari d'un producte a través d'uns sistemes documentats de registres. Això permet, en cas de problemes de seguretat alimentària, procedir a retirades específiques i precises de productes, o bé informar els consumidors o autoritats competents encarregades del seu control.

El Reglament (CE) núm. 178/2002, del Parlament Europeu i del Consell, de 28 de gener de 2002, pel qual s'establixen els principis i requisits generals de la legislació alimentària, es crea l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària i es fixen procediments relatius a la seguretat alimentària, arreplega l'obligació de l'assegurament de la traçabilitat en totes les etapes de la producció, transformació i la distribució dels aliments, pinsos i animals destinats a la producció d'aliments. Esta obligació suposa que els explotadors d'empreses alimentàries han de poder identificar qualsevol persona o empresa que els haja subministrat o a la qual subministren un aliment, pinso, animal destinat a la producció d'aliment o qualsevol substància destinada a ser incorporada a un aliment o pinso o amb probabilitat de ser-ho.



El Reglament (CE) núm. 852/2004, de 29 d'abril, relatiu a la higiene dels productes alimentaris, establix que és necessari un plantejament integrat per a garantir la seguretat alimentària des del lloc de producció primària fins a la seua posada en el mercat o exportació, i cada operador d'empresa alimentària, al llarg de la cadena alimentària, ha de garantir que no es comprometa la seguretat alimentària. En l'article 4.1 obliga els operadors d'empreses alimentàries que exercisquen la seua activitat en el sector primari a complir les disposicions generals d'higiene que figuren en l'annex I, part A, del reglament esmentat.



Els agricultors o empreses agrícoles que es dediquen a la producció agrícola amb fins alimentaris no sols hauran d'adoptar les mesures d'acord amb el que establix el Reglament (CE) núm. 852/2004, sinó que hauran de portar i conservar registres sobre les mesures aplicades a fi de controlar els possibles perills durant un període adequat.



També la Llei 17/2011, de 5 de juliol, de Seguretat Alimentària i Nutrició, en el seu article 24, regula els registres i diu el següent:

«1. Per a la consecució dels objectius d'esta llei, les administracions públiques, en l'exercici de les seues competències, crearan o mantindran els registres necessaris per al coneixement de les distintes situacions de què puguen derivar-se accions d'intervenció en matèria de seguretat alimentària. La sol·licitud d'inscripció en els registres no comportarà actuacions addicionals per part dels interessats, excepte les derivades de l'actualització de la informació declarada i la sol·licitud de cancel·lació d'inscripció per causar baixa.»

El Reial Decret 9/2015, de 16 de gener, pel qual es regulen les condicions d'aplicació de la normativa comunitària en matèria d'higiene en la producció primària agrícola té per objecte regular les condicions d'aplicació de la normativa en matèria d'higiene dels productes alimentaris en la producció primària agrícola, previstes en el Reglament (CE) núm. 852/2004, del Parlament Europeu i del Consell, de 29 d'abril, relatiu a la higiene dels productes alimentaris, i en el Reglament (CE) núm. 183/2005, del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de gener, pel qual es fixen requisits en matèria d'higiene dels pinsos, i establix en el seu article 4 com a obligacions dels agricultors: «Anualment els agricultors hauran de notificar a l'òrgan competent de la comunitat autònoma tota la informació arreplegada en l'annex del present reial decret a l'efecte de la seua inscripció en el Registre General de la Producció Agrícola (REGEPA)».

El Decret 5/2015, de 23 de gener, del Consell, pel qual es regula l'obligació de mantindre la traçabilitat en els productes agrícoles de la Comunitat Valenciana des del seu origen a la seua primera comercialització disposa en l'article 3.2: «Els titulars d'explotació agrícola hauran de constar en un registre oficial per a acreditar la seua condició de productor i l'exercici de la seua activitat a l'efecte de la traçabilitat», i la disposició transitòria segona: «Fins que no es dispose d'un registre específic de titulars d'explotació agrícola, per a l'acreditació de la dita condició a la Comunitat Valenciana serà suficient que consten en les bases de dades de la conselleria amb competències en agricultura. En els casos en els quals no es dispose d'eixa informació, l'interessat farà una sol·licitud a la conselleria competent en agricultura per a fer constar que és titular d'explotació agrícola».

La present orde atén esta demanda legislativa i incorpora en el text l'obligació dels agricultors i empreses agrícoles de constar en un registre oficial per a acreditar la seua condició i l'exercici de la seua activitat, a l'efecte de garantir la traçabilitat.

Per tot això, i a la vista de les competències exclusives de la Generalitat sobre agricultura establides en l'article 49.3.3 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, aprovat per la Llei Orgànica 5/1982, i modificat per la Llei Orgànica 1/2006, de 10 d'abril, el conseller de Presidència i Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, complit el tràmit d'informació pública amb les organitzacions professionals agràries, entitats associatives agràries i la resta de conselleries afectades,





ORDENE



Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació

1. Establir el procediment de notificació dels titulars d'explotacions agrícoles per a complir les seues obligacions en matèria de traçabilitat, a l'efecte de la inscripció en el Registre General de la Producció Agrícola (REGEPA).

2. L'explotació agrícola o la major part de la superfície d'esta haurà d'estar radicada en el territori de la Comunitat Valenciana.

3. No es consideren afectats per esta orde els agricultors que destinen la seua producció a l'autoconsum, i es consideren també com a tal el de l'entorn social autoritzat, horts familiars i/o socials, en tot cas, sense ànim de lucre.



Article 2. Sol·licitud

1. Els titulars d'una explotació agrària hauran de presentar una sol·licitud en els termes i d'acord amb el model dels annexos d'esta orde.

2. Sense detriment del que preveu el punt anterior, per a l'elaboració i presentació de les sol·licituds s'utilitzarà preferentment l'aplicació informàtica de captura de dades utilitzada per a la sol·licitud de pagaments directes de la PAC, posada a disposició per la Conselleria d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, que podrà estar utilitzable en entitats col·laboradores, oficines comarcals agràries OCAPA i direccions territorials de la conselleria competent en agricultura.



Article 3. Contingut de la sol·licitud declarativa

1. El contingut de la sol·licitud atendrà el previst en els annexos d'esta orde, al qual s'adjuntarà la documentació específica que s'hi fixa.



2. La sol·licitud s'omplirà en tots els seus apartats, i tota la documentació presentada haurà d'estar firmada pel titular de l'explotació o persona degudament autoritzada per ell respecte d'això. En tot cas, quan el sol·licitant actue a través de representant, este haurà d'acreditar per qualsevol mitjà vàlid en dret esta condició en el moment de presentar la seua sol·licitud, així com consignar en la sol·licitud les seues dades personals.



Article 4. Declaracions responsables

1. La presentació de la sol·licitud inclourà una relació de parcel·les o recintes SIGPAC que componen l'explotació i que constituirà una declaració responsable que els recintes declarats en la seua sol·licitud figuren en el registre SIGPAC, sistema regulat en l'article 18 del Reglament (CE) número 73/2009 i en el Reial Decret 1077/2014, de 19 de desembre, pel qual es regula el sistema d'informació geogràfica de parcel·les agrícoles.

2. L'òrgan instructor podrà requerir d'ofici als sol·licitants els aclariments i les ampliacions d'informació i documents que siguen necessaris per a l'adequada tramitació i resolució del procediment i, en general, totes les actuacions que considere necessàries per a la determinació, el coneixement i la comprovació de les dades en virtut de les quals haja de considerar-se complida la seua obligació. Així mateix, l'òrgan encarregat de la tramitació podrà requerir del sol·licitant la documentació complementària que resulte necessària en cada cas concret, sense perjuí del que establix el Decret 165/2010, de 8 d'octubre, del Consell, pel qual s'establixen mesures de simplificació i de reducció de càrregues administratives en els procediments gestionats per l'Administració de la Generalitat i el seu sector públic.



Article 5. Lloc de presentació

Es dirigiran a la Direcció General de la Producció Agrària i Ramaderia de la Conselleria de Presidència i Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua. Podran presentar-se en les oficines comarcals agràries per a la seua tramitació i en els llocs i les formes previstos en l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.



Article 6. Termini de presentació

1. El termini de presentació serà anualment en el mateix període en què es presenten les sol·licituds úniques d'ajuda de la política agrícola comuna (PAC).

2. Les explotacions agrícoles de nova constitució hauran de notificar la informació referida en l'article 3, dins del mes següent a l'inici de la seua activitat. Les explotacions agrícoles que abandonen l'activitat hauran, igualment, de notificar la dita situació dins del mes següent al cessament de la seua activitat.

3. La sol·licitud única d'ajudes de la PAC tindrà consideració de notificació per a la inscripció en el REGEPA.



Article 7. Declaracions de superfícies coincidents

1. En aquells casos en què es comprove l'existència d'una coincidència en la declaració de superfícies dins d'una parcel·la per diferents sol·licitants, i en els supòsits en què una parcel·la siga declarada en diverses sol·licituds, es requeriran ambdós declarants perquè acrediten documentalment a qui correspon la seua disponibilitat. En la notificació se'ls informarà que tenen el dret d'accedir a l'expedient en què s'ha declarat la superfície coincident.



2. Es considerarà que el sol·licitant té la disponibilitat:

a) Directament, quan atenga el requeriment en termini i aconseguisca acreditar documentalment la disponibilitat.

b) Indirectament, quan no haja acreditat directament la disponibilitat, l'altre declarant aporte un document en què manifeste que no li correspon la disponibilitat de la superfície coincident.

3. Quan no siga acreditada la disponibilitat per cap dels sol·licitants, la superfície coincident no es considerarà superfície determinada.





Article 8. Entitats col·laboradores

Podran ser acreditades com a entitats col·laboradores als efectes de col·laborar en la gestió prevista en la present orde les entitats següents:



A) Les organitzacions professionals agràries amb presència en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, com a entitats representatives dels interessos generals dels agricultors, que tinguen com a mínim àmbit territorial provincial.

B) Unions sectorials, grups o federacions de cooperatives agràries que en el seu objecte social, o en el de diversos dels seus socis, figure la possibilitat que es gestionen servicis d'interés col·lectiu o de titularitat pública o que conste en els estatuts d'alguns dels seus socis referència als continguts de l'article 114.4 de la Llei 8/2003, de 24 de març, de Cooperatives de la Comunitat Valenciana, o de la disposició addicional primera de la Llei 27/1999, de 16 de juliol, de Cooperatives.

C) Consells reguladors o òrgans de gestió de les figures de qualitat agroalimentària de la Comunitat Valenciana i, en general, aquelles agrupacions o organitzacions de caràcter empresarial del sector agrari que hagen firmat els convenis de col·laboració corresponents.



Article 9. Efectes de l'acreditació com a entitat col·laboradora

1. L'adquisició, amb plenitud d'efectes, de la condició d'entitat col·laboradora, tan sols es produirà després de la subscripció del conveni de col·laboració. A estos efectes tindran validesa els convenis subscrits per a la gestió de la sol·licitud única.



Article 10. Tramesa dels escrits, sol·licituds i comunicacions, efectuats per mitjans telemàtics

1. Es podrà utilitzar la unitat registral telemàtica de la conselleria competent en agricultura per a la presentació pels ciutadans de sol·licituds, escrits i comunicacions que es realitzen per via telemàtica, relatius als procediments administratius vinculats a la sol·licitud única i a partir del moment en què estiga disponible el servici en la seu electrònica de la Generalitat Valenciana.

2. Els sol·licitants hauran de disposar de certificat d'usuari per a firmar digitalment les sol·licituds i escrits que presenten a través de mitjans electrònics.

3. Una vegada que estiga disponible el servici de notificació telemàtica, els impresos de sol·licitud hauran d'especificar la possibilitat d'optar per la notificació telemàtica.



Article 11. Entitats representants a l'efecte de presentació telemàtica

1. Es podrà obtindre l'habilitació per a la realització de les funcions previstes en l'article 23 de la Llei 11/2007, de 22 de juny, d'Accés Electrònic dels Ciutadans als Servicis Públics, sobre transaccions en representació de tercers en relació amb les tramitacions derivades del procediment regulat en la present orde, segons el que preveu el paràgraf següent.

2. Per a les entitats que pretenguen actuar respecte a les persones previstes en l'article 11.1 del Decret 220/2014, de 12 desembre, de la Generalitat, hauran d'efectuar la seua sol·licitud per mitjà del document individualitzat previst en l'article 11.2 del dit decret. El document de sol·licitud d'adhesió tindrà el contingut mínim següent:

A) Les entitats han de disposar de certificat d'usuari per a firmar digitalment, i complir els requisits de la Llei estatal 59/2003, de Firma Electrònica, en concret l'article 7, sobre emissió de certificats a persones jurídiques, i també han de complir, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, el que disposen els articles 7, 11 i 13 del Decret 87/2002.

B) La representació en el marc del que preveu l'article 32 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, sense perjuí de qualsevol altre mitjà admés en dret, haurà de ser acreditada per mitjà del document en què conste l'autorització, que podrà ser requerit en qualsevol moment per l'autoritat competent. El dit document ha de ser firmat pel representant de l'entitat i pel representat, serà degudament custodiat per l'entitat representant i se n'entregarà còpia firmada al representat.





Article 12. Òrgan competent

1. La direcció general competent en matèria de seguretat agrària i control de mitjans de producció serà l'òrgan competent a què estarà adscrita la gestió del REGEPA i quant a la coordinació conforme a l'article 3.1 del Reial Decret 9/2015, de 16 gener.

2. Actuaran com a òrgans instructors, als efectes del que preveu la present orde, les oficines comarcals agràries d'acord amb el manual de procediment administratiu a este efecte.

3. La direcció general competent en matèria de seguretat agrària i control de mitjans de producció inscriurà les explotacions agrícoles, assignara un codi per a garantir la seua identificació única i farà la notificació als sol·licitants.



DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA



Única

Als efectes del que preveu la disposició transitòria única del Reial Decret 9/2015, de 16 de gener, serà aplicable el que disposa esta orde per a la notificació en el termini establit en la dita disposició transitòria.



DISPOSICIÓ ADDICIONAL



Única

Es faculta el director general de Producció Agrària i Ramaderia perquè dicte les resolucions que siguen necessàries per al desplegament i l'aplicació d'esta orde, així com la modificació dels annexos.



DISPOSICIÓ FINAL



Esta orde entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



València, 16 de març de 2015



El conseller de Presidència i

Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua,

JOSÉ CÍSCAR BOLUFER

Mapa web