Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 51/2017, de 7 d'abril, del Consell, pel qual es regula el Fons de Cooperació Municipal Incondicionat de la Comunitat Valenciana



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 8018 de 10.04.2017
Número identificador:  2017/3095
Referència Base de Dades:  003092/2017
 



DECRET 51/2017, de 7 d'abril, del Consell, pel qual es regula el Fons de Cooperació Municipal Incondicionat de la Comunitat Valenciana [2017/3095]

PREÀMBUL



La Constitució Espanyola consagra en els articles 137 i 142 els principis d'autonomia i suficiència financera dels ens locals per a l'exercici de les funcions que la llei els atribueix. Aquests principis han sigut reconeguts per la Carta Europea d'Autonomia Local, de 15 d'octubre de 1985, ratificada per Espanya el 20 de gener de 1988, en els articles tercer i novè, respectivament. El primer d'aquests principis apareix definit com el dret i la capacitat efectiva de les entitats locals d'ordenar i gestionar una part important dels assumptes públics, en el marc de la llei, sota la seua responsabilitat i en benefici dels seus habitants, mentre que el segon es tradueix en el dret de les entitats locals a tindre recursos propis suficients dels quals puguen disposar lliurement en l'exercici de les seues competències.

El Consell, mitjançant un Acord de 27 de gener de 2017, va aprovar el Pla del Fons de finançament de les entitats locals, que s'inscriu en la seua línia de foment i cooperació amb les entitats locals del nostre àmbit territorial per a la consecució efectiva dels principis d'autonomia i suficiència financera d'aquestes, i es va comprometre a dotar els municipis i les entitats locals menors de recursos financers suficients per a donar resposta així a la necessitat d'impulsar la millora de la prestació de serveis públics, per mitjà de l'enfortiment de l'administració municipal, tenint en compte el paper fonamental que aquesta exerceix en la prestació de serveis públics essencials per a la ciutadania.



El Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana, primer dels instruments integrants del Pla del Fons de finançament de les entitats locals, té el seu origen en l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, que en l'article 64.3 prescriu que per a potenciar l'autonomia local sobre la base del principi de subsidiarietat, per llei de les Corts, es crearà el Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana amb els mateixos criteris que el fons estatal.



En compliment de l'esmentat mandat estatutari, en l'article 201 de la Llei 8/2010, de 23 de juny, de la Generalitat, de règim local de la Comunitat Valenciana, es crea el Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana. Aquest precepte disposa que seran beneficiaris del fons tots els municipis de la Comunitat Valenciana i prescriu que mitjançant aquest es finançaran serveis, infraestructures i equipaments bàsics dels municipis de la Comunitat Valenciana, i s'establiran les seues dotacions en cada llei de pressupostos de la Generalitat. S'indica finalment que per reglament es desenvoluparà la participació dels municipis en les dotacions del Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana.

Per a un finançament adequat de les entitats locals és essencial el paper que en això exerceixen les diputacions provincials com a administracions que, de conformitat amb l'article 31.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, tenen entre els fins propis i específics garantir els principis de solidaritat i equilibri intermunicipal, en el marc de la política econòmica i social i, en particular, assegurar la prestació integral i adequada en la totalitat del territori provincial dels serveis de competència municipal, així com participar en la coordinació de l'administració local amb la de la comunitat autònoma.



Per al compliment d'aquests fins, l'apartat 1.b de l'article 36 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, atribueix com a competència pròpia de les diputacions provincials, l'assistència i cooperació jurídica, econòmica i tècnica als municipis. En el mateix sentit, l'article 50 de la Llei 8/2010, de 23 de juny, de règim local de la Comunitat Valenciana es refereix a les competències que, en matèria de vertebració del territori, corresponen a les diputacions provincials.

En el context del marc normatiu esmentat destaca, per tant, l'objectiu comú de l'administració provincial i de la Generalitat d'aconseguir, en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, una prestació integral i adequada dels serveis de competència municipal mitjançant una assistència econòmica i finançament que permeta potenciar la seua autonomia local.

Per a la consecució de l'objectiu anterior cal que es dote el Fons de Cooperació Municipal de suficient consignació econòmica. La participació de les diputacions provincials es durà a terme mitjançant un acord d'adhesió voluntària a aquest fons, acord que té el seu enquadrament en les relacions de coordinació i cooperació econòmica, tècnica i administrativa que, de conformitat amb els articles 10.1 i 57 de la Llei reguladora de les bases de règim local, en assumptes d'interès comú, es desenvoluparà amb caràcter voluntari, davall les formes i en els termes que establisquen les lleis.

Amb l'objecte de donar suport jurídic al Fons de Cooperació Municipal Incondicionat de la Comunitat Valenciana es promulga aquest decret que en el capítol primer determina el seu objecte. El capítol segon preveu aquesta figura com un fons de caràcter incondicionat i detalla el seu objecte i fins, la seua quantia i destinataris, el capítol tercer està dedicat a la participació voluntària de les diputacions provincials, i el quart a regular els òrgans responsables de la seua gestió i control.

Aquest fons de cooperació municipal es caracteritza essencialment per la seua naturalesa incondicionada i no finalista, per tant, la seua regulació resulta exclosa de l'aplicació del règim de subvencions, d'acord amb el que preveu l'article 2.2 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

Aquesta norma s'adapta als principis de necessitat, eficàcia, eficiència, proporcionalitat, seguretat jurídica i transparència. En virtut dels principis de necessitat i eficàcia, aquest decret es justifica per raons d'interès general, ja que pretén establir un sistema de finançament estable i amb vocació de permanència per a les entitats locals que presten serveis públics essencials des de la proximitat, a fi de garantir la cobertura de les necessitats bàsiques de la ciutadania en el marc de les seues competències, resultant l'instrument més adequat per a garantir la seua consecució.

Pel que fa al principi de proporcionalitat, aquest decret conté la regulació imprescindible per a atendre les necessitats de finançament de les entitats locals de la Comunitat Valenciana, sense que comporte mesures restrictives de drets ni impose obligacions a les persones destinatàries.

A fi de garantir el principi de seguretat jurídica, el contingut d'aquest decret és coherent amb la resta de l'ordenament jurídic, nacional i de la Unió Europea, i pretén generar en l'àmbit del finançament local un marc normatiu estable, predictible, integrat, clar i de certesa, que facilite el seu coneixement i comprensió i, en conseqüència, l'actuació i presa de decisions de les entitats locals afectades.



En aplicació del principi de transparència, s'han definit clarament els objectius d'aquesta norma i la seua justificació en aquest preàmbul, i s'ha possibilitat la participació activa dels seus destinataris en la seua elaboració. Finalment, en aplicació del principi d'eficiència, aquest decret no comporta cap tipus de càrregues administratives innecessàries o accessòries.

En definitiva, amb aquest decret es pretén l'efectiva consecució dels principis d'autonomia i suficiència financera previstos en la Constitució, dotant els municipis i les entitats locals menors de recursos financers suficients per a respondre a la necessitat d'impulsar la millora de la prestació de serveis públics.

L'abast del Fons possibilita que les entitats locals impulsen polítiques de millora dirigides a un ampli ventall de serveis públics, tant relatius a inversions com al foment de programes socials.

Igualment, aquest decret implica, als efectes del que estableix la legislació en matèria d'estabilitat pressupostària, un canvi normatiu que comporta un augment permanent de la recaptació de les entitats locals afectades.

La Comissió Mixta Generalitat-Federació Valenciana de Municipis i províncies ha emès informe favorable.

Aquesta disposició està inclosa en el Pla normatiu de l'Administració de la Generalitat per a 2017.

Per tot això, fent ús de les atribucions conferides en l'article 64 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, a proposta del president de la Generalitat, i amb la deliberació prèvia del Consell en la reunió de 7 d'abril de 2017,



DECRETE



Capítol I

Disposició preliminar



Article 1. Objecte del decret

L'objecte d'aquest decret és regular el Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana establert en l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana i en la Llei 8/2010, de 23 de juny, de la Generalitat, de règim local de la Comunitat Valenciana, així com la creació i regulació de la Comissió de seguiment.



Capítol II

El Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana



Article 2. Fins

1. El Fons de Cooperació Municipal té per objecte garantir la suficiència financera de les entitats locals de la Comunitat Valenciana i potenciar la seua autonomia local sobre la base del principi de subsidiarietat, finançant globalment la seua activitat.

2. Aquest Fons promourà l'equilibri econòmic dels ens locals de la Comunitat Valenciana i la realització interna del principi de solidaritat, a fi de contribuir que els diferents nuclis i entitats de població compten amb la dotació adequada per a la prestació dels serveis de competència local.



Article 3. Principis

El Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana es basa en els principis d'objectivitat, transparència, publicitat i equitat, i constitueix un factor d'articulació, equilibri i cohesió territorial.





Article 4. Naturalesa

1. El Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana té naturalesa incondicionada i no finalista. Els municipis i les entitats locals menors podran destinar els recursos que reben al desenvolupament general de les seues competències, sense vinculació a un objectiu o finalitat concret.

2. Les aportacions del Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana tenen el caràcter de transferències als municipis i entitats locals menors, a fi de finançar globalment les activitats i serveis que els corresponguen en virtut de les competències que hagen assumit segons la legislació vigent.

3. Les esmentades transferències formen part i estan vinculades al sistema de finançament autonòmic de les corporacions locals valencianes, sense que en cap cas tinguen naturalesa de subvenció.



Article 5. Beneficiaris

1. Són beneficiaris del Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana tots els municipis i entitats locals menors de la Comunitat Valenciana.

2. Per a ser beneficiari d'aquest fons caldrà haver complit l'obligació de presentar el compte general davant de la Sindicatura de Comptes de la Comunitat Valenciana en els termes establerts en la normativa reguladora d'aquesta, així com haver-hi remés, si és el cas, el corresponent Pla economico-financer en els termes disposats en la Llei orgànica 2/2012, de 27 d'abril d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, a l'òrgan de la Generalitat competent en matèria de tutela financera de les entitats locals de la Comunitat Valenciana.





Article 6. Dotació

1. La dotació anual màxima del Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana vindrà determinada pel crèdit pressupostari que es consigne en la llei de pressupostos de la Generalitat corresponent i, si és el cas, per l'import que les diputacions provincials adherides a aquest fons consignen amb aquesta finalitat en els seus respectius pressupostos anuals.

2. Correspon a l'òrgan directiu amb competència en matèria d'administració local, realitzar totes les actuacions necessàries per a la correcta gestió i distribució del Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana.



Article 7. Distribució del Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana

1 L'assignació dels recursos econòmics que corresponguen a cada entitat beneficiària s'efectuarà aplicant les regles de distribució següents:

a) S'assignarà una quantitat fixa per cada un dels municipis i entitats locals menors.

b) L'import restant del fons es distribuirà en funció del nombre d'habitants de dret segons les xifres de població aprovades pel govern que figuren en l'últim padró municipal vigent, ponderades pels següents coeficients correctors aplicables a cada un dels diferents trams poblacionals de cada entitat beneficiària:

1. D'1 a 500 4,0

2. De 501 a 1.000 3,0

3. De 1.001 a 2.000 2,5

4. De 2.001 a 5.000 2,0

5. De 5.001 a 10.000 1,5

6. De 10.001 a 20.000 1,0

7. De 20.001 a 50.000 0,75

8. De 50.001 a 100.000 0,50

9. Més de 100.000 0,25



A aquests efectes, no es computaran els habitants de les entitats locals menors en la població del municipi a què pertanguen.

2. El procediment per a l'assignació anual del Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana corresponent a cada entitat beneficiària s'iniciarà d'ofici per la persona titular del departament amb competències en matèria d'administració local, a qui correspondrà emetre la resolució d'adjudicació de conformitat amb les regles de distribució contingudes en aquest article, amb el coneixement previ per la Comissió de seguiment d'aquest fons. En aquesta resolució s'establirà el procediment de pagament de les quanties esmentades.





Capítol III

Participació de les diputacions provincials



Article 8. Adhesió de les diputacions provincials

1. Les diputacions d'Alacant, Castelló i València, com a entitats locals de la Comunitat Valenciana, en l'exercici de les seues competències de vertebració del territori previstes en l'article 50 de la Llei de règim local de la Comunitat Valenciana, podran participar a través dels seus pressupostos anuals en el Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana, regulat en l'article 64.3 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, mitjançant les aportacions dineràries previstes en l'article 2.2 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

2. Les diputacions provincials que, mitjançant l'acord corresponent del seu òrgan competent, s'adherisquen a la participació en el Fons de Cooperació Municipal, podran destinar la seua assignació pressupostària als municipis i entitats locals menors de la seua província, distribuint la mateixa quantia que la Generalitat, i utilitzant bé les mateixes regles de distribució que les regulades en aquest decret i davall el mateix règim de transferències incondicionades, o bé adoptant el seu propi règim jurídic i regles de distribució atenent els principis d'objectivitat i equitat.





Capítol IV

La Comissió de seguiment del Fons

de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana



Article 9. Comissió de seguiment

Per a la implementació, el seguiment i control de l'execució anual del Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana es crea la Comissió de seguiment del Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana, adscrita al departament de la Generalitat amb competències en matèria d'administració local.



Article 10. Composició i funcionament de la comissió de seguiment



1. La comissió de seguiment del Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana s'integra, en primer lloc, pels membres següents:

a) Presidència: La persona titular de l'òrgan superior a què estiga adscrita la direcció general competent en matèria d'administració local o persona que designe en la seua substitució. La Presidència tindrà vot de qualitat en cas d'empat en les votacions que puguen realitzar-se.

b) Vicepresidències: La persona titular de la secretària autonòmica competent en matèria d'hisenda, i les de les presidències de les diputacions provincials que s'hagen adherit al Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana durant el corresponent exercici.



2. Així mateix, també s'integren com a persones membres d'aquesta Comissió els vocals següents:

a) La persona titular de la direcció general competent en matèria d'administració local o persona que designe en la seua substitució.

b) La persona titular de la direcció general competent en matèria de pressupostos o persona que designe en la seua substitució.

c) La persona titular de la direcció general competent en matèria de transparència o persona que designe en la seua substitució.

d) La persona titular de la Presidència de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies o persona que designe en la seua substitució.

e) Tres persones titulars d'alcaldies designades pels òrgans competents de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.



f) Una persona representant i designada per cada una de les diputacions provincials participants en el fons de cooperació.

3. La Secretaria serà exercida per una persona del centre directiu amb competències en matèria d'administració local, designada per qui siga titular d'aquest, o persona que es designe en la seua substitució, que actuarà amb veu però sense vot.

4. El règim jurídic de funcionament de la comissió serà el regulat per la normativa bàsica sobre funcionament dels òrgans col·legiats, per la normativa autonòmica que la desplegue, així com per les normes que puga aprovar la Comissió per a completar el seu règim de funcionament.





Article 11. Funcions de la comissió

La Comissió de seguiment del Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana assumirà les funcions següents:

a) Estudiar i proposar anualment la determinació de les quanties a consignar pressupostàriament durant cada exercici per cada una de les administracions adherides al Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana.

b) Presentar propostes relatives a possibles modificacions en les directrius i les regles de distribució del Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana.

c) Proposar, si és el cas, directrius de coordinació relatives al Fons de Cooperació Municipal.

d) Sol·licitar, a efectes estadístics i d'estudi, tota la informació que calga, als municipis i entitats locals menors relatives a l'aplicació de les quantitats rebudes d'aquest.





DISPOSICIONS ADDICIONALS



Primera. Repercussió pressupostària

L'aprovació d'aquest decret no té cap incidència en la dotació dels capítols de despesa assignats a la Presidència de la Generalitat.





Segona. Canvi normatiu als efectes d'estabilitat pressupostària

Als efectes del que estableix la legislació en matèria d'estabilitat pressupostària, aquest decret suposa un canvi normatiu que comporta un augment permanent de la recaptació de les entitats locals afectades





Tercera. Termini de constitució de la comissió de seguiment

La comissió de seguiment del Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana es constituirà en un termini màxim de tres mesos des de la publicació d'aquest decret.



Quarta. Determinació de les quanties del Fons de Cooperació Municipal

La quantia inicial del Fons de Cooperació Municipal a aportar per la Generalitat serà de quaranta milions d'euros, quantitat consignada per aquest concepte en els pressupostos de la Generalitat per a l'exercici 2017. La quantia inicial a aportar per cadascuna de les diputacions provincials que s'adherisquen a aquest fons serà igual a la que resulte de la distribució de la referida aportació de la Generalitat a tots els municipis i entitats locals menors de la seua província d'acord amb el que disposa l'article 6 d'aquest decret.

Els increments en les quanties a aportar per les diputacions provincials que es puguen produir en anys successius respecte de la quantitat inicial per a 2017, seran consensuades prèviament entre les administracions afectades, i de conformitat amb el que estableix l'esmentat article 11.a d'aquest decret.





DISPOSICIONS FINALS



Primera. Habilitació normativa.

S'habilita la persona titular del departament del Consell que tinga atribuïdes les competències en matèria d'administració local per a dictar totes les disposicions que estimen oportunes per al desenvolupament d'aquest decret.



Segona. Entrada en vigor

Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 7 d'abril de 2017



El president de la Generalitat,

XIMO PUIG I FERRER

Mapa web