Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE 8/2020, de 8 d'abril, de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les ajudes compensatòries pels costos de prevenció i erradicació de la salmonel·losi en l'avicultura en la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 8789 de 15.04.2020
Número identificador:  2020/2873
Referència Base de Dades:  003078/2020
 



ORDRE 8/2020, de 8 d'abril, de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les ajudes compensatòries pels costos de prevenció i erradicació de la salmonel·losi en l'avicultura en la Comunitat Valenciana. [2020/2873]

Índex

Preàmbul

Article 1. Objecte de l'ajuda

Article 2. Beneficiaris

Article 3. Despeses subvencionables

Article 4. Convocatòria d'ajudes

Article 5. Procediment de concessió i criteris de preferència

Article 6. Sol·licituds

Article 7. Tramitació i resolució de les ajudes

Article 8. Realització del servei, procediment de control i pagament de l'ajuda

Article 9. Compatibilitat i quantia de les ajudes

Article 10. Reintegrament de quantitats indegudament percebudes

Article 11. Revisió

Article 12. Procediment de control

Article 13. Publicació i informació

Disposició addicional primera. No-incidència pressupostària.

Disposició addicional segona. Delegació.

Disposició derogatòria única. Derogació de normativa anterior.

Disposició final primera. Disposició d'aplicació i desenvolupament.

Disposició final segona. Vigència de l'ordre.

Disposició final tercera. Entrada en vigor.





PREÀMBUL



La producció ramadera ha de realitzar-se en condicions que garantisquen la salut pública, de manera que els productes obtinguts no menyscaben en cap cas la salut del consumidor final, i s'evite a més l'extensió de malalties específiques del bestiar, per a protegir, per tant, els interessos dels ramaders i els del consumidor.

El sector avícola, per les característiques específiques del producte que posa en el mercat, mereix una especial atenció des del punt de vista sanitari, d'acord amb la normativa europea més exigent quant al control de malalties, en particular de les zoonosis.

La normativa comunitària sobre ajudes estatals al sector agrari accepta el pagament d'ajudes als ramaders amb la finalitat de compensar els costos de prevenció i erradicació de malalties animals quan s'emmarquen en un programa destinat a previndre, controlar o erradicar una malaltia, com és el cas, i tenint en compte que la salmonel·losi és una malaltia especialment preocupant pel seu caràcter zoonòsic.



El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació va publicar el Reial decret 1260/2005, de 21 d'octubre, pel qual s'estableix la normativa bàsica de les ajudes estatals al sacrifici en escorxador de gallines ponedores afectades o sospitoses de salmonel·losi d'importància per a la salut pública, però la seua aplicació en la Comunitat Valenciana ha sigut nul·la per no haver-hi cap escorxador que haja participat en aquest tipus de sacrificis.

En aquesta situació, s'ha considerat necessari establir unes ajudes de caràcter compensatori pels costos de prevenció i erradicació de salmonel·losi en avicultura, mitjançant la prestació de serveis subvencionats, dirigida a aquelles associacions o entitats que desenvolupen la seua activitat en el sector avícola de la Comunitat Valenciana, i que presten serveis als titulars de les explotacions.

Aquestes ajudes s'ajusten al que es disposa en el capítol III, article 26 del Reglament (UE) núm. 702/2014, de la Comissió, de 25 de juny de 2014 (DO L 193 d'01.07.2014) pel qual es declaren determinades categories d'ajuda en els sectors agrícola i forestal i en zones rurals compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (d'ara en avant, Reglament (UE) núm. 702/2014) modificat pel Reglament (UE) núm. 2017/1084, de la Comissió, de 14 de juny de 2017, pel qual es modifica el Reglament (UE) núm. 651/2014, pel que fa a les ajudes a infraestructures portuàries i aeroportuàries, els llindars de notificació per a les ajudes a la cultura i la conservació del patrimoni i per a les ajudes a infraestructures esportives i recreatives multinacionals, així com els règims d'ajudes de funcionament de finalitat regional, i pel qual es modifica el Reglament (UE) núm. 702/2014, pel que fa al càlcul dels costos subvencionables (DO L 156 de 20.06.2017).



La informació resumida del règim d'ajudes ha sigut remesa a la Comissió Europea, i s'ha assignat el número de registre de l'ajuda SA.55291.

El sector avícola presenta anualment a l'inici de cada campanya una sol·licitud per escrit sobre la necessitat d'incentivar mitjançant subvencions el programa de prevenció i lluita enfront de la salmonel·la d'acord amb els requisits exigits en l'article 6 del Reglament (UE) núm. 702/2014.

Aquesta ordre deroga i substitueix l'Ordre 1/2015, de 5 d'agost, de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, per la qual s'estableixen ajudes compensatòries pels costos de prevenció i erradicació de salmonel·losi en avicultura (DOGV 09.09.2015).

Aquesta ajuda s'emmarca en els programes sanitaris de vigilància, control i erradicació de malalties en general i en particular en els programes nacionals per al control de la salmonel·la en ramats de reproductores, ponedores i pollastres d'engreixament de l'espècie Gallus gallus, així com en els ramats de titots.

En la tramitació d'aquesta norma s'han respectat els principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència previstos en l'article 129.1 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Atesa l'adequació dels principis de necessitat i eficàcia, aquesta normativa està justificada per una raó d'interés general i pretén ser l'instrument per a executar els objectius a perseguir que són garantir la prevenció i erradicació de la salmonel·losi per a la salut pública en les explotacions avícoles de la Comunitat Valenciana. Cal tindre en compte, a més, els elevats costos de producció que suposen el manteniment de les explotacions ramaderes i la importància del sector en el desenvolupament econòmic valencià. En virtut del principi de proporcionalitat, aquesta norma pretén atendre la necessitat d'establir l'aprovació d'unes bases reguladores d'aquestes ajudes en règim de concurrència competitiva, dirigides a les explotacions ramaderes que tinguen la condició de pimes agràries, si compleixen les condicions previstes en aquesta ordre sense que existisquen altres mesures menys restrictives. El principi de seguretat jurídica exigeix que la normativa s'exercisca de manera coherent amb la resta de l'ordenament jurídic, per a generar un marc normatiu estable i predictible. Aquesta normativa s'emmarca adequadament en aquest principi, ja que respon al repartiment competencial establit en el nostre règim nacional i autonòmic així com en la normativa europea, establint-se mitjançant Decret 105/2019, de 5 de juliol, del Consell, que l'exercici de la potestat reglamentària en matèria de ramaderia correspon a la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica. En aplicació del principi de transparència, en el procés d'elaboració d'aquesta normativa s'han seguit els procediments establits de transparència i accés a la informació pública de la ciutadania i s'han realitzat els tràmits d'audiència pública i informació en els termes establits en l'article 133 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. En el Preàmbul de la norma, es reflecteixen de manera clara tant els objectius com la seua justificació. En aplicació del principi d'eficiència, en aquest text s'ha tingut en consideració com a principal objectiu la reducció de les càrregues administratives que l'aplicació d'aquesta norma porta implícita. Referent a això, interessa destacar el següent: atés el caràcter de persones jurídiques de les entitats beneficiàries d'aquestes subvencions, i en aplicació del que s'estableix en l'apartat 2 de l'article 14 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, s'estableix la tramitació electrònica del procediment facilitant-se així el procés de presentació de sol·licituds, notificacions i esmenes entre altres tràmits.

Tenint en compte que el Decret 105/2019, de 5 de juliol, del Consell, pel qual estableix l'estructura orgànica bàsica de la Presidència i de les conselleries de la Generalitat, estableix que l'exercici de la potestat reglamentària en matèria de ramaderia correspon a la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.

Per tot el que s'ha exposat, i en virtut de les facultats que em confereix l'article 28.e de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, i l'article 160.2.b de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, vistos els informes preceptius emesos, l'informe de l'Advocacia de la Generalitat, havent-se efectuat el tràmit d'audiència, oït el dictamen del Consell Jurídic Consultiu, i a proposta de la direcció general competent en matèria de ramaderia,





ORDENE



Article 1. Objecte de l'ajuda

1. Aquesta ordre té per objecte establir les bases reguladores de les ajudes compensatòries en el sector avícola de la Comunitat Valenciana, pels costos de prevenció i erradicació de salmonel·losi d'importància per a la salut pública, tal com es defineixen en la normativa estatal i comunitària, en el marc dels següents programes:

a) Programa nacional de la vigilància, control i erradicació de determinats serotips de salmonel·la en ramats de gallines reproductores de l'espècie Gallus gallus.

b) Programa nacional de la vigilància i control de determinats serotips de salmonel·la en gallines ponedores de l'espècie Gallus gallus.



c) Programa nacional de la vigilància de determinats serotips de salmonel·la en pollastres de carn, pollastres d'engreix, de l'espècie Gallus gallus.

d) Programa nacional de la vigilància de determinats serotips de salmonel·la en titots.

2. Els esmentats programes nacionals estan aprovats per la Comissió de la Unió Europea mitjançant la corresponent decisió i posterior publicació, a través de la pàgina web del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació per a públic coneixement.



Article 2. Beneficiaris

1. Podran ser beneficiaris d'aquestes ajudes les associacions o entitats que desenvolupen la seua activitat en el sector avícola de la Comunitat Valenciana, i que presten serveis de controls sanitaris i mesures de prevenció enfront de salmonel·losi, així com sacrifici i destrucció d'animals afectats a les explotacions ramaderes de la Comunitat Valenciana que tinguen la condició de pimes agràries (segons la definició de l'article 2 del Reglament (UE) núm. 702/2014), si compleixen les condicions previstes en aquesta ordre.

2. En tot cas, els beneficiaris finals de les ajudes indicades en aquesta ordre, d'acord amb el paràgraf anterior, hauran de ser xicotetes i mitjanes explotacions ramaderes avícoles amb les exclusions que recull l'article 1 del Reglament (UE) núm. 702/2014.

3. En quedaran excloses:

– Les empreses en crisi, d'acord amb la definició de l'article 2.14 del Reglament (UE) núm. 702/2014, excepte les excepcions que estableix l'article 1.6 del Reglament (UE) núm. 702/2014.

– Les empreses que estiguen subjectes a una ordre de recuperació pendent després d'una decisió prèvia de la comissió que haja declarat una ajuda il·legal i incompatible amb el mercat interior.

4. Les ajudes s'abonaran al prestador de les mesures de prevenció i erradicació. Les associacions o entitats beneficiàries de l'ajuda estan obligades a no repercutir als titulars de les explotacions ramaderes les despeses ocasionades pels serveis objecte de subvenció, i no podran exigir la pertinença a l'associació com a condició per a prestar els serveis.





Article 3. Despeses subvencionables

1. Tindran la consideració de despeses subvencionables els serveis que les associacions o entitats beneficiàries de l'ajuda presten, des del 16 d'octubre de l'any anterior de l'exercici pressupostari en qüestió fins al 15 d'octubre de cada exercici pressupostari per al qual haja sigut concedida la subvenció i que queden englobats en els serveis inclosos en els següents grups de despeses:

a) Grup A. Autocontrols i mesures biosanitàries:

– Controls sanitaris derivats dels autocontrols efectuats en compliment dels diferents programes nacionals, aquests inclouran la presa de mostres i les proves de detecció de la malaltia.

– Sacrifici i destrucció d'animals afectats en aquelles espècies i classificacions zootècniques en les quals, d'acord amb el que es disposa en els respectius programes nacionals vigents en cada moment, siga obligatori el sacrifici.

– Neteja, desinfecció, desinsectació i desratització de les instal·lacions i utillatge, mitjançant la utilització de productes autoritzats i mètodes adequats, fins a assegurar l'absència de salmonel·la acreditada mitjançant analítiques.

No es concediran ajudes quan quede demostrat que la malaltia va ser causada deliberadament o per negligència del beneficiari.

b) Grup B. Compra i administració de vacunes de salmonel·la:

– Compra i administració de vacunes destinades a la vacunació de les futures ponedores en explotacions de cria de la Comunitat Valenciana, quan el titular de l'explotació de cria i el de producció d'ous coincidisca, fins a un màxim de 0.08 euros/bovina/animal.

– Compra i administració de vacunes destinades a la vacunació de futures reproductores en explotacions de cria de la Comunitat Valenciana, quan el titular de l'explotació de cria i el de reproductores coincidisca, fins a un màxim de 0.08 euros/bovina/animal

En el cas d'adquisició de futures ponedores o reproductores vacunades destinades a explotacions de la Comunitat Valenciana, s'entendrà com a despesa subvencionable aquelles despeses derivades de la vacunació d'aquestes, fins a un màxim de 0.08 euros/bovina/animal.



2. Els costos subvencionables disposats en aquesta ordre s'enquadren en els apartats 7 i 8 de l'article 26 del Reglament (UE) núm. 702/2014, en què es detallen els possibles costos subvencionables a través de l'ajuda, en concepte d'actuacions de prevenció i en concepte d'actuacions de control i erradicació de les malalties animals.





Article 4. Convocatòria d'ajudes

Les convocatòries es publicaran per resolució de la persona titular de la direcció general competent en matèria de ramaderia, i en aquestes s'establiran el termini de presentació de sol·licituds i el de justificació per part del beneficiari, els imports globals màxims que es determinen per a cada anualitat d'acord amb les disponibilitats pressupostàries, de manera diferenciada per a cadascun dels grups de despeses subvencionables, així com el percentatge de transvasament entre aquests i resta d'informació relativa a la manera de presentar la sol·licitud i documentació requerida en el procediment.



Article 5. Procediment de concessió i criteris de preferència

1. D'acord amb el que es disposa en l'article 22.1 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, atés el caràcter singular de les ajudes regulades en aquesta ordre, i les raons concurrents d'interés públic, les ajudes es concediran en règim de concurrència competitiva.



2. Si el conjunt d'ajudes sol·licitades superara els fons disponibles, s'ordenaran les sol·licituds segons el nombre d'animals afectats pel programa, i s'atendran en primer lloc les sol·licituds a les quals afecte un major nombre d'animals de l'espècie Gallus gallus i Meleagris gallopavo. Per a aplicar aquest criteri es tindrà en compte la suma dels animals de totes dues espècies. En cas d'empat en la puntuació final obtinguda pels sol·licitants, tindran preferència aquelles empreses que acrediten ocupar major percentatge de treballadors discapacitats en relació amb les seues respectives plantilles.



Article 6. Sol·licituds

1. Les sol·licituds d'ajudes es presentaran a través del model normalitzat que es publicarà en la guia PROP de la Generalitat, degudament emplenades i dirigides a la direcció general competent en matèria de ramaderia, per les associacions o entitats que complisquen els requisits de l'article 2.

2. Atés que els sol·licitants són persones jurídiques i conforme a l'article 14.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, estan obligades a relacionar-se amb l'administració a través de mitjans electrònics, la presentació de les sol·licituds haurà de realitzar-se electrònicament a través de la seu electrònica de la Generalitat. En la convocatòria anual de l'ajuda s'explicitarà l'adreça web del model de sol·licitud i l'URL de presentació de sol·licituds telemàtiques.

3. Mitjançant la presentació de la sol·licitud, el sol·licitant manifesta sota la seua responsabilitat que totes les dades indicades en ella i en la documentació que s'adjunta són verídiques i que es troba en possessió de la documentació que així ho acredita, i queda a la disposició de la Generalitat per a la comprovació, control i inspecció posterior que s'estimen oportuns.

4. D'acord amb el que es preveu en la disposició addicional huitena de la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal i garantia dels drets digitals, l'administració podrà verificar l'exactitud de les dades de caràcter personal aportades pels interessats en l'àmbit de les finalitats de la convocatòria.

5. La presentació de la sol·licitud comporta el tractament de dades de caràcter personal en el marc del que es disposa en el Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades, i en la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals. La informació relativa al tractament de les dades de caràcter personal es troba disponible en el Registre d'Activitats de Tractament publicat en la pàgina web de la conselleria competent en matèria de ramaderia.

6. La sol·licitud s'acompanyarà de la següent documentació, a presentar amb independència del grup d'ajuda que es pretenga sol·licitar:

a) Relació d'explotacions ramaderes incloses en la sol·licitud d'ajuda, amb indicació del codi REGA, dades del titular i cens de les explotacions.

b) Imprés d'alta de manteniment de tercers de la Generalitat Valenciana acompanyat del certificat de l'entitat bancària de la titularitat del compte en el qual han d'efectuar-se els pagaments, només en el cas d'altes, baixes o modificacions de les dades que consten en el sistema d'informació comptable de la Generalitat.

c) Declaració responsable del sol·licitant sobre el compliment de la normativa d'integració laboral de persones amb discapacitat o, si és el cas, l'exempció d'aquesta obligació, segons estableix el Decret 279/2004, de 17 de desembre, del Consell, pel qual es regulen mesures en els procediments de contractació administrativa i de concessió de subvencions per al foment de l'ocupació de les persones amb discapacitat.

d) Declaració responsable de no estar incurs en les prohibicions per a obtindre la condició de beneficiari establides en l'article 13 de la Llei 38/2003, general de subvencions.

e) Una memòria del pla de serveis a realitzar que incloga una valoració econòmica detallada del cost dels serveis que les associacions o entitats sol·licitants de l'ajuda prestaran a les explotacions avícoles, conforme al seu cens. A aquest efecte, segons l'article 31.3 de la Llei 38/2003, general de subvencions, quan l'import de la despesa subvencionable iguale o supere la quantia de 15.000 euros en el supòsit de subministraments o prestació de serveis, tal com estableix l'article 118 de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic, el beneficiari haurà de sol·licitar com a mínim tres ofertes de diferents proveïdors que no podran superar al valor del mercat, amb caràcter previ a la prestació del servei o el lliurament del subministrament, llevat que per les seues especials característiques no existisca en el mercat suficient nombre d'entitats que els realitzen, presten o subministren, o llevat que la despesa s'haguera realitzat amb anterioritat a la subvenció. L'elecció de les ofertes presentades, que hauran d'aportar-se en la justificació, o, si és el cas, en la sol·licitud de subvenció, es realitzarà conforme a criteris d'eficiència i economia, havent de justificar-se expressament en una memòria l'elecció quan no recaiga en la proposta econòmica més avantatjosa.

f) Declaració responsable del representant legal del sol·licitant on acredite que els beneficiaris finals són pimes agràries i no estan incursos en els supòsits d'exclusió indicats en l'article 1 del Reglament (UE) núm. 702/2014.

g) Compromís que les actuacions que es desenvolupen en aquest pla estaran subjectes als principis d'igualtat efectiva i equitat de gènere i a la promoció d'accions de sensibilització d'aquesta igualtat, com a document en el qual es recullen els objectius, les actuacions concretes i les eines que fomentaran l'efectiva igualtat de dones i homes en el context de l'ordre.

7. La presentació de la sol·licitud per part del beneficiari comportarà l'autorització a l'òrgan gestor per a obtindre directament la identitat del sol·licitant i del seu representant legal i d'estar al corrent en les obligacions fiscals (Agència Tributària i Generalitat Valenciana), i enfront de la Seguretat Social.



Article 7. Tramitació i resolució de les ajudes

1. La instrucció del procediment de concessió de subvencions correspon al servei amb competències en matèria de sanitat animal, que realitzarà d'ofici totes les actuacions que estime necessàries per a la determinació, coneixement i comprovació de les dades en virtut de les quals haja de formular-se la proposta de resolució, i remetrà a l'òrgan col·legiat un informe d'avaluació de les sol·licituds en què conste que de la informació que hi ha en el seu poder es desprén que els beneficiaris compleixen tots els requisits per a accedir a l'ajuda.

2. L'òrgan col·legiat emetrà un informe en el qual es concrete el resultat de l'avaluació efectuada, i sobre la base d'aquest, es formularà la proposta de resolució de concessió de les ajudes que, a través de l'òrgan instructor, s'elevarà a la persona titular de la direcció general competent en matèria de ramaderia. Aquest òrgan col·legiat estarà integrat per 3 persones nomenades per la persona titular de la direcció general competent en matèria de ramaderia: la persona que ostenta la direcció del servei que actuarà en qualitat de president/presidenta i dos caps de secció que actuaran en qualitat de vicepresident/vicepresidenta i secretari o secretària. En cas de vacant, absència, malaltia o una altra causa legal el president/la presidenta serà substituït/substituïda pel vicepresident/vicepresidenta. Totes les persones integrants de l'òrgan col·legiat així com els seus suplents en cas de vacant, absència, malaltia o una altra causa legal seran designades per la persona titular de la direcció general competent en matèria de ramaderia.

3. A la vista de la documentació aportada, de l'informe i de la proposta de resolució de l'òrgan col·legiat, l'òrgan competent resoldrà la concessió d'aquestes ajudes d'acord amb els criteris de preferència prevists en l'article 5 i la disponibilitat pressupostària. La resolució inclourà la concessió o denegació expressa de la subvenció, de la qual estaran exclosos tots els impostos, i es motivarà degudament el sentit d'aquestes.

4. En cada convocatòria es publicarà, en versió electrònica, la llista dels beneficiaris de les ajudes, les denominacions de les operacions subvencionades i els imports de les ajudes públiques assignades a tals operacions.

5. El termini màxim per a resoldre i notificar la resolució del procediment no podrà excedir de 6 mesos comptats a partir de la data de publicació de la convocatòria anual. Transcorregut aquest termini sense que s'haja notificat resolució expressa, els interessats podran entendre desestimada la seua sol·licitud per silenci administratiu, de conformitat amb el que es disposa en l'article 25.1.a de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.



Article 8. Realització del servei, procediment de control i pagament de les ajudes

1. El desenvolupament del pla de serveis i actuacions previstes que es prestarà en espècie a les explotacions avícoles, haurà de justificar-se davant de l'administració fins a la data fixada en la convocatòria d'ajuda de l'exercici pressupostari per al qual s'haja concedit la subvenció, que en cap cas serà posterior al 15 d'octubre de l'esmentat exercici, mitjançant la comunicació final dels serveis i actuacions realitzades objecte de l'ajuda i el seu cost, amb el desglossament de les despeses incorregudes, adjuntant les factures de tercers, així com els seus justificants bancaris. Una vegada efectuada la justificació, es procedirà al pagament de la subvenció al prestador de les mesures.

La falta de justificació o la insuficiència d'aquesta o la presentació de la justificació fora del termini establit en aquest apartat i, en general, qualsevol incompliment de les obligacions del beneficiari previstes en aquestes bases o les establides amb caràcter general en l'article 14 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, determinarà el desistiment sense efecte i la revocació total o parcial de la resolució de concessió, i l'obligació de reintegrament de les quantitats indegudament percebudes, conforme al que s'estableix en el títol II de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, sense perjudici de les responsabilitats o sancions que siguen procedents, derivades de la infracció o infraccions en què poguera haver-se incorregut com a conseqüència d'aquest incompliment.

2. El pagament de l'ajuda sol·licitada de les despeses subvencionables de l'article 3 estarà supeditat al compliment del que es disposa en matèria de salmonel·la en els programes nacionals respectius, així com al compliment de la normativa en matèria de benestar i sanitat animal. Així mateix, les explotacions beneficiàries hauran de complir totes les obligacions que s'establisquen quant a termes, formats i terminis de comunicació d'informació epidemiològica a la conselleria competent en matèria de sanitat animal. L'incompliment d'aquest punt suposarà, prèvia audiència a l'interessat, una disminució de l'import de la subvenció concedida en el mateix percentatge que el grau d'incompliment del programa.

3. La justificació de l'ajuda es realitzarà a través del model normalitzat que es publicarà en la guia PROP de la Generalitat, degudament emplenada i dirigida a la direcció general competent en matèria de ramaderia, amb anterioritat a la data indicada en l'apartat u d'aquest article, i anirà acompanyada de la següent documentació:



a) Declaració responsable que el beneficiari es troba al corrent de les obligacions per reintegrament de subvencions que, si és el cas, se li hagueren exigit (de conformitat amb el que determina l'article 34.5 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions).



b) El compte justificatiu de la despesa realitzada, que haurà d'incloure la declaració de les activitats realitzades que han sigut finançades amb la subvenció i el seu cost, amb el desglossament de cadascuna de les despeses incorregudes. Les despeses s'acreditaran mitjançant factures de tercers i els seus corresponents justificants de pagament, consistents en justificants bancaris.

c) En el cas de les despeses subvencionables del grup A, haurà d'aportar-se documentació acreditativa que estarà constituïda, almenys, pels següents documents:

1r) Memòria en la qual es detallen les activitats realitzades en cada explotació.

2n) En el cas de sacrifici d'aus:

– Un certificat del veterinari oficial de l'escorxador en la qual constaran el nombre d'animals sacrificats, la data de sacrifici i l'explotació d'origen dels animals.

– Un certificat dels serveis veterinaris oficials de la conselleria competent en matèria de ramaderia de l'absència de salmonel·la en les instal·lacions, una vegada sacrificades les aus.

– En el cas que s'opte pel sacrifici en la mateixa explotació, un certificat dels serveis veterinaris oficials de la conselleria competent en matèria de ramaderia en el qual es faça constar almenys: nombre d'animals sacrificats, la data de sacrifici i l'explotació i nau d'origen dels animals.

d) En el cas de les despeses subvencionables del grup B, haurà d'aportar-se documentació acreditativa que estarà constituïda, almenys, pels següents documents:

1r) Memòria en què es detallen les activitats realitzades en cada explotació.

2n) En el cas d'adquisició de futures ponedores/reproductores vacunades, les factures per la despesa de la seua vacunació hauran de permetre la traçabilitat de l'aplicació d'aquesta per la qual cosa per a cadascun dels lots d'animals adquirits haurà d'aportar:

– La factura de les despeses de vacunació en la qual s'indique nombre d'animals vacunats, dosis aplicades, explotació on s'apliquen i explotació de destinació dels animals.

– En cas de presentar únicament factura de compra de vacuna, la informació sol·licitada en el punt anterior haurà de ser inclosa en la factura d'adquisició dels animals, en el document de lliurament d'aquests, o en una declaració responsable del veterinari habilitat de l'explotació on s'han administrat aquestes vacunes, on s'haurà d'indicar a més el número de factura d'adquisició de la vacuna aplicada.

– Fotocòpia del certificat sanitari que empara el trasllat d'aquests animals d'acord amb l'article 7 del Reial decret 328/2003, de 14 de març, pel qual s'estableix i regula el pla sanitari avícola.

3r) En el cas de futures reproductores o ponedores procedents d'altres comunitats autònomes, haurà d'aportar-se a més un certificat expedit per l'autoritat competent de la comunitat autònoma d'origen d'aquestes, en el qual es faça constar de manera expressa que aquesta administració no auxilia, directament ni indirectament, la vacuna d'aquests animals.

4t) En el cas de compra i administració de vacunes destinades a la vacunació de les futures ponedores o reproductores en explotacions de cria de la Comunitat Valenciana, quan el titular de l'explotació de cria i el de producció d'ous o el de reproductores coincidisca, solament la factura d'adquisició.

4. A la vista dels documents aportats, el servei competent en matèria de sanitat animal de la conselleria competent en matèria de ramaderia, realitzarà els controls necessaris per a verificar la realització de les actuacions subvencionades i, en concret, verificar que la informació epidemiològica de les explotacions beneficiàries s'ha comunicat a la conselleria competent en matèria de sanitat animal en els termes, formats i terminis establits en el Pla Anual Zoosanitari.



5. La persona titular de la direcció general competent en matèria de ramaderia i a proposta del cap de servei amb competències en matèria de sanitat animal, autoritzarà el pagament de les ajudes, amb el límit màxim de la subvenció aprovada, d'acord amb les factures i els seus justificants bancaris aportats.



Article 9. Compatibilitat i quantia de les ajudes

1. L'import de l'ajuda podrà arribar com a màxim el 80 % de les despeses (el percentatge es concretarà en la convocatòria anual d'ajudes), sense que es puga depassar la quantia màxima d'1 euro per gallina ponedora o reproductora i 0,10 euros per pollastre o titot d'engreixament objecte de les actuacions, d'acord amb el cens que figure en REGA a data de finalització del termini de presentació de la sol·licitud.

2. D'acord amb el que es disposa en l'article 8 del Reglament (UE) núm. 702/2014 de la Comissió de 25 de juny de 2014, una ajuda amb costos subvencionables identificables, exempta de l'obligació de notificar en virtut d'aquest, podrà acumular-se amb qualsevol altra ajuda estatal, sempre que aquestes mesures d'ajudes es referisquen a costos subvencionables identificables diferents o amb qualsevol altra ajuda estatal, en relació amb els mateixos costos subvencionables, parcialment o totalment solapats, únicament si tal acumulació no supera la intensitat d'ajuda o l'import d'ajuda més elevats aplicables a aquesta ajuda en virtut del Reglament (UE) núm. 702/2014 de la Comissió de 25 de juny de 2014.

3. Les ajudes estatals exemptes en virtut del capítol III, seccions 1, 2 i 3, del Reglament (UE) núm. 702/2014, de la Comissió, de 25 de juny de 2014, no s'acumularan amb els pagaments indicats en l'article 81, apartat 2, i en l'article 82, del Reglament (UE) núm. 1305/2013, corresponents als mateixos costos subvencionables, si aquesta acumulació dona lloc a una intensitat o import de l'ajuda superior als establits en el Reglament (UE) núm. 702/2014, de la Comissió, de 25 de juny de 2014.



4. Les ajudes estatals exemptes en virtut del Reglament (UE) núm. 702/2014 de la Comissió de 25 de juny de 2014, no s'acumularan amb cap ajuda de minimis corresponent als mateixos costos subvencionables si aquesta acumulació dona lloc a una intensitat o import de l'ajuda superior als establits en el capítol III.

5. S'haurà de comunicar a l'òrgan que concedeix l'ajuda, l'obtenció d'altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos procedents d'altres administracions o ens públics o privats i concedits per a la mateixa finalitat indicada en aquesta ordre. Aquesta comunicació haurà d'efectuar-se tan prompte com es conega i, en tot cas, amb anterioritat a la justificació de l'aplicació donada als fons percebuts.

6. En virtut de l'article 26, apartat 13 del Reglament (UE) núm. 702/2014, de la Comissió, de 25 de juny de 2014, l'ajuda i qualssevol altres pagaments rebuts pel beneficiari, inclosos els pagaments en virtut d'altres mesures nacionals o de la Unió o pòlisses d'assegurances per als mateixos costos subvencionables indicats en els apartats 7 i 8 del Reglament (UE) núm. 702/2014, de la Comissió, es limitaran al 100 % dels costos subvencionables.

Article 10. Reintegrament de quantitats indegudament percebudes

1. Segons estableix l'article 37.1 de la Llei 38/2003, General de Subvencions, procedirà el reintegrament de les quantitats percebudes i l'exigència de l'interés de demora des del moment del pagament de l'ajuda en els casos allí contemplats.

2. El procediment de reintegrament de les quantitats percebudes es regirà pel que s'estableix en el Títol II de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i en les disposicions generals sobre procediments administratius contingudes en la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.



Article 11. Revisió

Tota alteració de les condicions tingudes en compte per a la concessió de l'ajuda o subvenció podrà donar lloc a la modificació de la Resolució de concessió, pel que fa a la normativa en matèria de subvencions i al procediment de revisió d'ofici previst en l'article 106 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre.



Article 12. Procediment de control

D'acord amb el que s'estableix en l'article 165.2 j) de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, per part de la direcció general competent en matèria de ramaderia s'elaborarà un pla de controls que haurà de ser aprovat amb caràcter previ a la seua execució en el qual s'especificaran els tipus de controls a efectuar, els criteris de selecció de la mostra i el percentatge mínim d'ajuda a controlar respecte a l'import global.

Aquests controls, que es realitzaran durant la tramitació de l'ajuda (siguen controls administratius o sobre el terreny) o a posteriori, permetran verificar que els beneficiaris compleixen els requisits exigits per a percebre les ajudes indicades en l'ordre i especialment, aquells aspectes recollits en el Reglament (UE) núm. 702/2014.





Article 13. Publicació i informació

1. La conselleria competent en matèria de ramaderia garantirà la publicació en un lloc web global dedicat a les ajudes estatals a escala nacional o regional:

a) De la informació resumida a què es refereix l'article 9.1 del Reglament núm. 702/2014 de la Comissió, de 25 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajuda en els sectors agrícola i forestal i en zones rurals compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea o un enllaç a aquesta.

b) Del text complet de cadascuna de les ajudes, incloses les seues modificacions, o un enllaç que permeta accedir a aquest.

c) La informació a la qual es fa referència en l'annex III del Reglament 702/2014 sobre cada ajuda individual concedida superior a:



i) 60.000 euros per als beneficiaris actius en la producció agrícola primària.

ii) 500.000 euros per als beneficiaris actius en els sectors de la transformació de productes agrícoles, la comercialització de productes agrícoles, el sector forestal o que exerceixen activitats excloses de l'àmbit d'aplicació de l'article 42 del Tractat.

La informació indicada en aquest apartat c s'organitzarà i posarà a la disposició del públic de manera normalitzada, tal com es descriu en l'annex III del Reglament 702/2014, i inclourà funcions eficaces de cerca i descàrrega.

2. La informació indicada en l'apartat anterior es publicarà en un termini de sis mesos a partir de la data de la concessió de l'ajuda i estarà disponible durant almenys deu anys a partir de la data de la concessió de l'ajuda.





DISPOSICIONS ADDICIONALS



Primera. No-incidència pressupostària

L'aprovació d'aquesta ordre no comporta, en si mateixa, obligacions econòmiques en els pressupostos de la Generalitat, sense perjudici de les possibles convocatòries que puguen resoldre's conformement a la consignació pressupostària que s'establisca en el corresponent exercici.





Segona. Delegació

Es delega en la direcció general competent en matèria de ramaderia la competència per a dictar la resolució de convocatòria, les resolucions de concessió, denegació i revisió de les ajudes indicades en aquesta ordre.





DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única. Derogació de normativa anterior

Queda derogada l'Ordre 1/2015, de 5 de maig, de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, per la qual s'estableixen ajudes compensatòries pels costos de prevenció i erradicació de salmonel·losi en avicultura (DOGV 09.09.2015).



Així mateix, queden derogades totes les disposicions d'igual o inferior rang que s'oposen al que disposa aquesta ordre.





DISPOSICIONS FINALS



Primera. Disposicions d'aplicació i desplegament

Es faculta la persona titular de la direcció general competent en matèria de ramaderia per a dictar els actes, resolucions i instruccions que siguen necessaris per a l'aplicació d'aquesta ordre.



Segona. Vigència de l'ordre

En compliment de l'article 52 del Reglament (UE) núm. 702/2014, sobre l'entrada en vigor i aplicabilitat del règim d'ajudes a les quals s'acull aquesta ordre, aquesta ordre d'ajudes només serà aplicable fins al 31 de desembre de 2020, sense perjudici de continuar aplicant-se l'exempció durant un període d'adaptació de sis mesos, posteriors a l'expiració de la seua vigència, tal com disposa l'article 51.4 del Reglament (UE) núm. 702/2014; tot això, sense perjudici que els règims d'ajuda que entren en l'àmbit d'aplicació del Reglament (UE) núm. 1305/2013 i siguen cofinançats pel FEADER o reben finançament nacional suplementari per a tals mesures cofinançades, continuen estant exempts de l'obligació de notificació al llarg del període de programació, d'acord amb l'esmentat Reglament (UE) núm. 1305/2013 i les seues disposicions d'aplicació.



Tercera. Entrada en vigor

Aquesta ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 8 d'abril de 2020



La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural,

Emergència Climàtica i Transició Ecològica

MIREIA MOLLÀ HERRERA

Mapa web