Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 4/2017, de 31 de març, del president de la Generalitat, pel qual s'aproven les bases reguladores de les ajudes destinades al sector turístic de la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 8014 de 04.04.2017
Número identificador:  2017/2821
Referència Base de Dades:  002907/2017
 



DECRET 4/2017, de 31 de març, del president de la Generalitat, pel qual s'aproven les bases reguladores de les ajudes destinades al sector turístic de la Comunitat Valenciana. [2017/2821]

Índex

Preàmbul

Capítol I. Disposicions generals

Article 1. Objecte i àmbits d'aplicació substantiu, territorial i temporal

Article 2. Beneficiaris

Article 3. Criteris objectius d'avaluació i ponderació

Article 4. Compatibilitat amb altres ajudes. Quantia i intensitats màximes de les ajudes

Capítol II. Procediment per a la concessió d'ajudes

Article 5. Convocatòries: aprovació, publicació i contingut

Article 6. Sol·licituds, lloc de presentació i documentació preceptiva

Article 7. Òrgan instructor. Comissió d'avaluació

Article 8. Resolució del procediment

Article 9. Obligacions d'informació i registre en cas d'ajudes acollides a règim de minimis

Article 10. Obligacions del beneficiari

Article 11. Contractació i subcontractació

Article 12. Justificació i pagament de les ajudes

Article 13. Pagament anticipat

Article 14. Control i inspecció

Article 15. Pèrdua del dret al cobrament i reintegrament de l'ajuda concedida

Disposició addicional

Única. Repercussió pressupostària

Disposició derogatòria

Única. Derogació normativa

Disposicions finals

Primera. Facultat per a dictar instruccions

Segona. Entrada en vigor





PREÀMBUL



La realitat del turisme, per la naturalesa social d'aquesta activitat cultural, territorial, econòmica i fins i tot tecnològica, està sotmesa a un procés d'evolució i transformació constant, la qual cosa requereix, entre altres mesures d'acció pública, adaptar els instruments de foment d'actuacions i comportaments que han de realitzar els agents que actuen sobre aquest sector, per promoure així tant la modernització de la nostra oferta i l'increment de la competitivitat del sector com també l'impuls d'un turisme responsable, sostenible i inclusiu.

Tenint en compte tot això, i prenent en consideració tant les disposicions del Codi ètic mundial del turisme de l'Organització Mundial del Turisme com les línies bàsiques de la política turística del Consell dirigides a facilitar la configuració d'un nou model turístic que prime els valors genuïns que caracteritzen la Comunitat Valenciana com a destinació diferenciada, s'han incorporat a les bases reguladores de les ajudes destinades al sector turístic valencià, que es recullen en aquest decret, nous beneficiaris i actuacions subvencionables, aquestes últimes orientades a minimitzar els efectes de l'activitat turística sobre l'entorn en què s'exerceix i a promoure actituds proactives a favor del turisme sostenible, concebut aquest en el triple vessant: econòmic, social i ambiental.

Així doncs, d'acord amb aquests objectius de caràcter general i en el marc del Pla estratègic de subvencions 2017/2019, aprovat per Resolució del secretari autonòmic de l'Agència Valenciana del Turisme, de data 21 de febrer de 2017, document programàtic en què aquestes ajudes s'encaixen, cal actualitzar la normativa reguladora de les ajudes i incentius en matèria de turisme, actualització aquesta, d'altra banda necessària, després de l'entrada en vigor de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, i convenient davant de les modificacions que, en l'àmbit del procediment administratiu, suposa l'entrada en vigor de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.



Les bases reguladores que s'aproven compleixen el que estableix la normativa comunitària. Així, en el cas d'ajudes que siguen cofinançades pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional, dins del Programa operatiu FEDER de la Comunitat Valenciana 2014-2020, serà aplicable el que disposa el Reglament (UE) núm. 1303/2013, del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre, pel qual s'estableixen disposicions comunes relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu, al fons de Cohesió, al Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural i al Fons Europeu Marítim i de la Pesca, i pel qual s'estableixen disposicions generals relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu, al Fons de Cohesió i al Fons Europeu Marítim i de la Pesca, i es deroga el Reglament (CE) núm. 1083/2006 del Consell; el Reglament (UE) núm. 1301/2013, del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre, sobre el Fons europeu de desenvolupament regional i sobre disposicions específiques relatives al objectiu d'inversió en creixement i ocupació i pel qual es deroga el Reglament (CE) núm. 1080/2006; i la resta de normativa aplicable.

Les ajudes regulades per aquest decret els beneficiaris del qual no siguen empreses o entitats que exercisquen activitats econòmiques no són ajudes d'estat, ja que es considera que aquestes mesures no compleixen tots els criteris de l'article 107 del Tractat de funcionament de la Unió Europea i, per consegüent, estan exemptes de l'obligació de notificar establida en l'article 108, apartat 3, del Tractat.

Les ajudes en què el beneficiari siga una empresa o entitat que exercisca una activitat econòmica s'han de subjectar als requisits establits en les disposicions del Reglament (UE) 1407/2013 de la Comissió de 18 de desembre de 2013 relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis, i no són ajudes d'estat, perquè es considera que aquestes mesures no compleixen tots els criteris de l'article 107 del Tractat de funcionament de la Unió Europea i, per consegüent, estan exemptes de l'obligació de notificar establida en l'article 108, apartat 3, del Tractat, si compleixen les condicions establides en l'esmentat Reglament (UE) núm. 1407/2013.



En tot cas, prèviament a l'aprovació de les convocatòries corresponents, s'han de complir les obligacions establides en el Decret 147/2007, de 7 de setembre, del Consell, regulador del procediment de notificació i comunicació a la Comissió Europea dels projectes de la Generalitat dirigits a establir, concedir o modificar ajudes públiques.



Per tot això, pel fet que la Generalitat té competència exclusiva en matèria de turisme, d'acord amb el que estableix l'article 49.1.12a de la Llei orgànica 5/1982, d'1 de juliol, d'Estatut d'autonomia de la Comunitat Valenciana (en la redacció efectuada per la Llei orgànica 1/2006, de 10 d'abril, que la reforma), i a l'empara de la competència substantiva que en matèria de turisme té atribuïda la Presidència de la Generalitat, d'acord amb l'article 1 del Decret 103/2015, de 7 de juliol, del Consell, pel qual s'estableix l'estructura orgànica bàsica de la Presidència i de les conselleries de la Generalitat i dels articles 1 i 2.1 del Decret 151/2015, de 18 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Presidència de la Generalitat, en relació amb el que disposa l'article 160.2.b de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions i també l'article 34 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, i conformement amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana,





DECRETE



CAPÍTOL I

Disposicions generals



Article 1. Objecte i àmbits d'aplicació substantiu, territorial i temporal

1. L'objecte d'aquest decret és l'aprovació de les bases reguladores per a la concessió de les ajudes en matèria de turisme, que es tramitaran en règim de concurrència competitiva, i l'establiment del marc general i del procediment per a la concessió d'ajudes a convocar per l'Agència Valenciana del Turisme, en l'àmbit de les competències que aquesta entitat de dret públic té atribuïdes legalment.



2. Les convocatòries d'ajudes han de tenir com a objecte el suport a projectes d'inversió, investigació, promoció, competitivitat, sostenibilitat, millora de l'excel·lència, difusió de la imatge de les destinacions, promoció i comercialització de serveis i productes turístics, valoració de recursos i del conjunt de l'oferta turística de la Comunitat Valenciana, i quedaran classificades les ajudes en algun dels programes següents:



a. Programa 1: Inversió en adequació i millora dels recursos turístics i serveis, que comprendrà ajudes destinades a subvencionar:



– Projectes d'inversió per a l'adequació, la millora d'accessibilitat, sostenibilitat mediambiental, valoració, senyalització i interpretació de recursos turístics i la seua transformació en productes.

– Projectes d'adequació i millora d'instal·lacions i sistemes d'informació turística.

b. Programa 2: Competitivitat de les destinacions turístiques, que comprendrà ajudes destinades a subvencionar:

– Actuacions d'impuls a l'excel·lència turística.

– Actuacions d'impuls de la imatge de les destinacions turístiques i suport a la celebració d'esdeveniments relacionats amb productes turístics que se celebren a la Comunitat Valenciana.

– Actuacions de suport en destinació per a l'atenció turística.

c. Programa 3: Millora del posicionament de l'oferta turística, que comprendrà ajudes destinades a subvencionar:

– Projectes i actuacions que contribuïsquen a la singularitat i la innovació de l'oferta turística.

– Actuacions d'investigació i innovació que afavorisquen la competitivitat del sector turístic de la Comunitat Valenciana.

– Actuacions de suport a la promoció i comercialització de productes turístics.

3. Els projectes i les actuacions objecte d'ajuda hauran de realitzar-se en el territori de la Comunitat Valenciana, si bé les actuacions per a la promoció i comercialització dels recursos i l'oferta turística de la Comunitat Valenciana a què es done suport, podran desenvolupar-se dins i fora del seu àmbit territorial.

4. Es podran subvencionar despeses corresponents a projectes o actuacions que es desenvolupen durant l'exercici pressupostari de la convocatòria, amb les excepcions que la normativa comunitària aplicable establisca al respecte, en els termes que es formule en la corresponent resolució de convocatòria, que podrà contemplar projectes d'abast plurianual.



Article 2. Beneficiaris

1. Cada convocatòria d'ajudes determinarà els beneficiaris d'aquestes, si bé aquests hauran de ser sempre algun o alguns dels següents:



a) Empreses turístiques, persones físiques o jurídiques propietàries o explotadores d'establiments hotelers, campaments de turisme, blocs o conjunts d'apartaments turístics, allotjaments rurals, de restauració, de turisme actiu, agències de viatge, d'oferta turística complementària inscrites en el Registre General d'Empreses, Establiments i Professions Turístiques de la Comunitat Valenciana a la data de presentació de la sol·licitud, i també qualsevol altra relacionada de forma directa amb el turisme o que, de conformitat amb el que disposa la Llei 3/1998, de 21 de maig, de turisme, de la Comunitat Valenciana o una altra que la substituïsca, es puga reconéixer. Així mateix, podran ser beneficiàries les empreses gestores d'habitatges turístics, sempre que aquests siguen propietat de l'empresa explotadora o, si no ho són, si existeix entre titular i empresa explotadora un acord sobre l'obligació de destinar el bé al tràfic turístic durant un període no inferior a cinc anys. Aquest requisit l'acreditarà la mateixa Agència Valenciana del Turisme mitjançant consulta sobre la inscripció en el Registre General d'Empreses, Establiments i Professions Turístiques de la Comunitat Valenciana o en algun altre que el substituïsca.

b) Altres empreses, associacions, federacions i fundacions, amb independència de la naturalesa jurídica, com també corporacions de dret públic que, en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, realitzen activitats de suport a la millora de la competitivitat de les destinacions, serveis i productes turístics. Aquest requisit s'haurà d'acreditar mitjançant l'aportació per part del sol·licitant de l'ajuda de les escriptures de constitució, de l'estatut o de les normes de creació.

c) Centres oficials d'investigació i universitats la seu social dels quals es trobe a la Comunitat Valenciana o que la llei de creació o erecció dels quals haja sigut aprovada per les Corts Valencianes i que exercisquen activitats vinculades a la recerca, el desenvolupament i la innovació (R+D+I) en el sector turístic valencià. Aquest requisit s'haurà d'acreditar mitjançant l'aportació per part del sol·licitant de l'ajuda de les escriptures de constitució, de l'estatut o de les normes de creació.

d) Entitats locals de la Comunitat Valenciana, en els termes establits en l'article 1 de la Llei 8/2010, de 23 de juny, de règim local de la Comunitat Valenciana i organismes autònoms i la resta dels ens públics dependents d'aquelles, segons les especificacions establides en les convocatòries. Així mateix, fundacions del sector públic en què concórrega alguna de les circumstàncies establides en l'apartat 2 de la disposició addicional setzena, de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

Quan les ajudes que es convoquen estiguen subjectes a les disposicions del Reglament (UE) núm. 1407/2013, de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis, els beneficiaris hauran de complir els requisits que s'hi estableixen i que s'arreplegaran en la convocatòria d'ajudes corresponent.



2. No podran accedir a la condició de beneficiari de les subvencions regulades en aquest decret aquells en els quals concórrega alguna de les circumstàncies establides en els apartats 2 i 3 de l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre.



Article 3. Criteris objectius d'avaluació i ponderació

La valoració dels projectes presentats arribarà com a màxim als 50 punts i s'efectuarà d'acord amb els criteris que en cada convocatòria es determinen, tenint en compte la naturalesa del projecte o actuació a subvencionar i el tipus de beneficiari segons s'enumera tot seguit:



1) Beneficiaris determinats en l'apartat a de l'article 2.1 d'aquest decret

Criteris generals: fins a un màxim del 50 % dels punts que es poden obtindre, tenint en compte algun o alguns dels aspectes següents:

– Certificació/distinció d'excel·lència de què dispose l'establiment o el sol·licitant

– Adhesió al Codi ètic mundial del turisme de l'OMT o document equivalent a la Comunitat Valenciana

– Material de difusió

– Nombre d'habitants del municipi on es realitze el projecte

– Àmbit territorial del projecte o l'actuació

– Participació en la plataforma Travel Open Apps.

Criteris relacionats amb l'interés turístic i grau de desenvolupament del projecte: fins a un màxim de 40 % dels punts que es poden obtindre, tenint en compte algun o alguns dels aspectes següents:

– Qualitat tècnica, viabilitat econòmica i aplicabilitat del projecte

– Caràcter innovador del projecte

– Inclusió de noves tecnologies

– Grau de singularitat del projecte o actuació a la Comunitat Valenciana

– Contribució a la sostenibilitat del medi

– Impacte sobre el municipi o l'entorn en què es desenvolupa l'actuació

– Repercussió del projecte o actuació sobre segments específics de demanda turística (turisme accessible, familiar, sènior o d'altres).

Criteris socials: fins a un màxim de 10 % dels punts que es poden obtindre, tenint en compte algun o alguns dels aspectes següents:

– Creació d'ocupació per a persones amb un grau de discapacitat igual o superior al 33 %

– Aplicació de mesures d'integració i igualtat de gènere

– Existència d'un pla de responsabilitat social corporativa.

2) Beneficiaris determinats en l'apartat b de l'article 2.1 d'aquest decret

Criteris generals: fins a un màxim del 50 % dels punts que es poden obtindre, tenint en compte algun o alguns dels aspectes següents:

– Certificació/distinció d'excel·lència de què dispose l'establiment o el sol·licitant

– Adhesió al Codi ètic mundial del turisme de l'OMT o document equivalent a la Comunitat Valenciana

– Material de difusió

– Nombre d'habitants del municipi on es realitze el projecte

– Àmbit territorial del projecte o l'actuació

– Participació en la plataforma Travel Open Apps.

Criteris relacionats amb l'interés turístic i grau de desenvolupament del projecte: fins a un màxim de 40 % dels punts que es poden obtindre, tenint en compte algun o alguns dels aspectes següents:

– Qualitat tècnica, viabilitat econòmica i aplicabilitat del projecte

– Caràcter innovador del projecte

– Inclusió de noves tecnologies

– Grau de singularitat del projecte o actuació a la Comunitat Valenciana

– Contribució a la sostenibilitat del medi

– Impacte sobre el municipi o l'entorn en què es desenvolupa l'actuació

– Oferta d'allotjament reglat en l'àmbit territorial objecte de la inversió

– Repercussió del projecte o actuació sobre segments específics de demanda turística (turisme accessible, familiar, sènior o d'altres)

– Nombre d'impactes que genera l'actuació

– Nombre de visitants o assistents que capta l'activitat subvencionada

– Contribució del projecte o actuació a la desestacionalització de l'activitat turística

– Duració de l'actuació de promoció o comercialització objecte de l'ajuda.

Criteris socials: fins a un màxim de 10 % dels punts que es poden obtindre, tenint en compte algun o alguns dels aspectes següents:

– Creació d'ocupació per a persones amb un grau de discapacitat igual o superior al 33 %

– Aplicació de mesures d'integració i igualtat de gènere

– Existència d'un pla de responsabilitat social corporativa.

3) Beneficiaris determinats en l'apartat c de l'article 2.1 d'aquest decret

Criteris generals: fins a un màxim del 50 % dels punts que es poden obtindre, tenint en compte algun o alguns dels aspectes següents:

– Àmbit territorial del projecte o l'actuació

– Recursos turístics existents en l'àmbit territorial on es realitze el projecte o actuació

– Material de difusió

– Existència de cooperació interdisciplinària i interdepartamental

– Adhesió al Codi ètic mundial del turisme o document equivalent que, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, s'establisca amb aquest propòsit.

Criteris relacionats amb l'interés turístic i grau de desenvolupament del projecte fins a un màxim del 40 % dels punts que es poden obtindre, tenint en compte algun o alguns dels aspectes següents:

– Qualitat tècnica, viabilitat econòmica i aplicabilitat del projecte



– Adequació del projecte als objectius de les subvencions

– Repercussió directa i perceptible de les actuacions subvencionables

– Caràcter innovador del projecte o actuació

– Contribució a la sostenibilitat del medi

– Inclusió de noves tecnologies

– Caràcter integral del projecte o actuació

– Grau de difusió i transferència de coneixement

– Contribució del projecte o actuació a la desestacionalització de l'activitat turística

– Repercussió del projecte o actuació sobre segments específics de demanda turística (turisme accessible, familiar, sènior o altres)

– Avaluació del compliment dels objectius del projecte.

Criteris socials: fins a un màxim del 10 % dels punts que es poden obtindre, tenint en comptes algun o alguns dels aspectes següents:

– Creació d'ocupació per a persones amb un grau de discapacitat igual o superior al 33 %

– Aplicació de mesures d'integració i igualtat de gènere

– Existència d'un pla de responsabilitat social corporativa.

4) Beneficiaris determinats en l'apartat d de l'article 2.1 d'aquest decret

Criteris generals: fins a un màxim del 50 % dels punts que es poden obtindre, tenint en compte algun o alguns dels aspectes següents:

– Nombre d'habitants

– Existència d'oficines d'informació turística

– Material de difusió

– Grau de protecció i reconeixement dels recursos; certificat d'excel·lència que dispose el recurs i tindre la declaració de Festes d'Interés Turístic

– Adhesió al Codi ètic mundial del turisme de l'OMT o document equivalent a la Comunitat Valenciana.

Criteris relacionats amb l'interés turístic i grau de desenvolupament del projecte: fins a un màxim del 40 % dels punts que es poden obtindre, tenint en compte algun o alguns dels aspectes següents:

– Qualitat tècnica, viabilitat econòmica i aplicabilitat del projecte

– Caràcter innovador del projecte

– Inclusió de noves tecnologies

– Grau de singularitat del projecte o actuació a la Comunitat Valenciana

– Contribució a la sostenibilitat del medi

– Impacte sobre el municipi o l'entorn

– Caràcter integral del projecte

– Repercussió del projecte o actuació sobre segments específics de demanda (turisme accessible, familiar, sènior o d'altres)

– Que el projecte incloga l'eliminació de barreres arquitectòniques per a facilitar l'accés al recurs a persones amb mobilitat restringida

– Que incloga la introducció d'elements interpretatius del recurs destinats a persones amb discapacitat, com ara maquetes, models a escala i semblants

– Importància dels recursos turístics ubicats en la zona d'intervenció



– Nombre d'assistents o visitants que capta l'activitat subvencionada o els recursos sobre els quals actua

– Contribució a la desestacionalització de l'activitat turística

– Períodes d'utilització de la maquinària

– Programa de manteniment dels equips mecànics de neteja

– Adequació, integració i coherència del projecte amb la imatge general dels serveis d'informació turística de la Xarxa Tourist Info

– Repercussió directa i perceptible de les actuacions en l'ampliació, millora o funcionalitat dels espais de l'oficina

– Grau de singularitat del projecte o actuació a la Comunitat Valenciana

– Antiguitat i consolidació de la festa o l'esdeveniment

– Durada de l'actuació objecte de l'ajuda

– Nombre d'assistents o visitants que capta l'activitat subvencionada

– Moment en què l'activitat subvencionada té lloc.

Criteris socials: fins a un màxim de 10 % dels punts que es poden obtindre, tenint en compte algun o alguns dels aspectes següents:

– Creació d'ocupació per a persones amb un grau de discapacitat igual o superior al 33 %

– Aplicació de mesures d'integració i igualtat de gènere

– Existència d'un pla de responsabilitat social corporativa.

La valoració de cadascun dels criteris que es determinen en les convocatòries corresponents es mourà en un interval percentual entre un 2,5 % i un 20 % de la ponderació total. La convocatòria haurà d'establir la selecció de criteris que s'han d'utilitzar d'entre els anteriorment assenyalats, i també el particular valor percentual que té dins de l'interval establit.



Article 4. Compatibilitat amb altres ajudes. Quantia i intensitats màximes de les ajudes

1. En el cas d'ajudes cofinançades per fons procedents de la Unió Europea, d'acord amb els reglaments d'aplicació, s'haurà de garantir la coordinació entre aquests fons i entre aquests i altres instruments, estratègies i polítiques de la Unió Europea.

2. Quan les ajudes que es convoquen s'acullen al que estableix el Reglament (UE) núm. 1407/2013, de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis, s'hauran de complir, entre d'altres, les consideracions següents:

2.1. No pot aplicar-se a les empreses que operen en els sectors determinats en el punt 1 de l'article 1 d'aquest Reglament 1407/2013 citat:



a) Les ajudes concedides a les empreses que operen en els sectors de la pesca i l'aqüicultura, regulats en el Reglament (CE) núm. 104/2000 del Consell.

b) Les ajudes concedides a les empreses dedicades a la producció primària de productes agrícoles.

c) Les ajudes concedides a les empreses que operen en el sector de la transformació i comercialització dels productes agrícoles, en els casos següents:

i) Quan l'import de l'ajuda es determina en funció del preu o de la quantitat de productes d'aquest tipus adquirits a productors primaris o comercialitzats per les empreses interessades.

ii) Quan l'ajuda estiga supeditada al fet que una part o la totalitat d'aquesta es repercutisca als productors primaris.

d) Les ajudes a activitats relacionades amb l'exportació a països tercers o estats membres, és a dir, les ajudes directament vinculades a les quantitats exportades, a l'establiment i l'explotació d'una xarxa de distribució o a altres despeses corrents vinculades a l'activitat exportadora.

e) Les ajudes condicionades a la utilització dels productes nacionals en comptes dels importats.

2.2. Segons el que disposa l'article 3.2 del Reglament (UE) 1407/2013 esmentat, l'import total de les ajudes de minimis concedides per un estat membre a una única empresa no pot excedir de 200.000 euros durant qualsevol període de tres exercicis fiscals (en cas d'empresa que realitze per compte d'altri operacions de transport de mercaderies per carretera, no podrà excedir dels 100.000 euros).



2.3. Abans de la concessió de l'ajuda, s'ha d'obtindre de l'empresa sol·licitant una declaració responsable relativa a les altres ajudes rebudes en l'exercici fiscal corrent i en els dos exercicis fiscals anteriors d'aquesta o una altra administració sotmeses a la regla comunitària de minimis, i també d'altres ajudes estatals rebudes d'aquesta o una altra administració per a les mateixes despeses subvencionables. Les ajudes de minimis es consideraran concedides en el moment en què es reconega a l'empresa el dret legal a rebre l'ajuda, amb independència de la data de pagament de l'ajuda de minimis.

De conformitat amb el que estableix l'article 4 del Reglament (UE) 1407/2013, les ajudes regulades per aquest decret són transparents, i consisteixen en subvencions que es poden calcular amb precisió, ja que resulten de la simple aplicació d'un percentatge sobre el cost subvencionable de cada projecte o actuació.

2.4. Segons l'article 5, les ajudes de minimis concedides d'acord amb aquest Reglament 1407/2013:

a) Poden acumular-se amb:

i) Unes altres ajudes de minimis concedides d'acord amb el Reglament (UE) núm. 360/2012 de la Comissió fins al límit màxim establit en aquest últim reglament.

ii) Unes altres ajudes de minimis concedides d'acord amb altres reglaments de minimis fins al límit màxim pertinent que s'estableix en l'article 3, apartat 2, d'aquest Reglament 1407/2013 (200.000 euros en tres exercicis fiscals)

b) No es poden acumular amb cap ajuda estatal en relació amb les mateixes despeses subvencionables o amb cap ajuda estatal per a la mateixa mesura de finançament de risc, si aquesta acumulació excedeix la intensitat d'ajuda o l'import d'ajudes superior corresponent fixat en les circumstàncies concretes de cada cas per un reglament d'exempció per categories o una decisió adoptada per la Comissió. Les ajudes de minimis que no es concedisquen per a costos subvencionables específics ni puguen atribuir-se a costos subvencionables específics poden acumular-se amb altres ajudes estatals concedides per raó d'un reglament d'exempció per categories o d'una decisió adoptada per la Comissió.



3. Excepte allò que s'ha establit amb caràcter específic, les ajudes són compatibles amb altres subvencions, ingressos o recursos per a la mateixa finalitat, procedents de qualsevol administració o ens públic o privat, nacional, de la Unió Europea o d'organismes internacionals.

4. Les convocatòries d'ajudes que es dicten a l'empara d'aquestes bases reguladores han d'especificar els imports màxims de les subvencions que s'han de concedir sense que, en cap cas, les subvencions que es concedisquen puguen superar la quantitat sol·licitada.

5. L'ajuda estarà determinada pel cost subvencionable que resulte aplicable i s'haurà d'adjudicar seguint l'ordre de puntuació obtinguda d'acord amb els criteris de valoració establits en aquest decret i en les convocatòries corresponents, fins que s'esgote el crèdit pressupostari assignat a cada programa d'ajuda.

6. Les ajudes que es convoquen a l'empara d'aquest decret ho seran en règim de concurrència competitiva i a fons perdut, i l'import no podrà superar la quantia i intensitat màximes sobre el cost total subvencionable recollit en la convocatòria. El cost total estarà format per la suma de les partides de despeses subvencionables que constitueixen el projecte per al qual se sol·licita l'ajuda, ajustat a preus de mercat.



7. En cada convocatòria es podrà establir un màxim i un mínim d'ajuda per beneficiari, en funció de la disponibilitat pressupostària global o per programes.

8. No serà subvencionable l'IVA satisfet per l'adquisició de béns i serveis, excepte en aquells supòsits de beneficiaris que estiguen exempts de tributació en aquest impost o quan es tracte d'entitats locals i organismes autònoms i la resta d'ens públics dependents d'aquests.



9. Amb la finalitat de facilitar la consecució dels objectius de cada convocatòria, la comissió d'avaluació pot acordar que s'instruïsquen les sol·licituds d'ajuda en el programa que millor s'ajuste, d'entre els inclosos en la convocatòria corresponent. Quan el projecte comprenga dos o més programes d'ajudes, s'hauran d'imputar a cadascun d'aquests les partides elegibles corresponents, i s'hauran de repartir, si n'hi ha, els costos generals del projecte de manera proporcional.

10. El pressupost destinat a aquestes ajudes serà amb càrrec als capítols IV i VII de l'Agència Valenciana del Turisme, dels de l'anualitat que corresponga i en la quantia aprovada amb aquest fi per la Llei de pressupostos de la Generalitat, i es farà públic per a cada anualitat en la forma establida reglamentàriament.





CAPÍTOL II

Procediment per a la concessió d'ajudes



Article 5. Convocatòries: aprovació, publicació i contingut

1. El procediment de concessió d'ajudes s'ha d'iniciar d'ofici mitjançant una convocatòria pública aprovada per resolució de la presidència de l'Agència Valenciana del Turisme, que es tramitarà en règim de concurrència competitiva i de conformitat amb els principis de publicitat, transparència, objectivitat, igualtat i no discriminació.

No obstant això, en el cas que el crèdit consignat en la convocatòria siga suficient per a atendre totes aquelles sol·licituds presentades que reunisquen els requisits establits en la convocatòria corresponent, pot exceptuar-se el requisit de fixar un ordre de prelació.



2. De conformitat amb el que estableixen l'article 20 i concordants de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, l'Agència Valenciana del Turisme ha de remetre a la Base de Dades Nacionals de Subvencions informació sobre les convocatòries i, oportunament, sobre les resolucions de concessió. De cada convocatòria n'ha de remetre el text i la informació requerida per la Base de Dades, la qual haurà de traslladar al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana l'extracte de la convocatòria perquè es publique.

3. Cada convocatòria d'ajudes ha de contindre, entre altres possibles qüestions, les següents:

a) Indicació d'aquest decret, que estableix les bases reguladores i del Diari Oficial en què està publicat.

b) Definició de l'objecte de l'ajuda, condicions i finalitat de la concessió.

c) Marc normatiu europeu, estatal i autonòmic sobre el règim de concessió d'ajudes públiques aplicable a la convocatòria.

d) Línia o línies a què s'imputa l'ajuda, i també l'import global màxim destinat a aquestes. En el supòsit de tramitació anticipada, s'hi haurà de fer constar la línia o les línies que figuren en el projecte de llei de pressupostos de la Generalitat, i també l'import màxim estimat.



e) Expressió que la concessió s'efectua en règim de concurrència competitiva.

f) Determinació dels possibles beneficiaris a què es destina la convocatòria i els requisits per a sol·licitar l'ajuda i la forma d'acreditar-los.



g) Termini, forma i mitjans de presentació de les sol·licituds, amb indicació de la documentació i de les informacions que han d'adjuntar-s'hi.

h) Indicació dels òrgans competents per a la instrucció, valoració i resolució.

i) Criteris d'avaluació i ponderació.

j) Costos subvencionables, quanties i intensitats màximes d'ajuda.



k) Terminis, forma i mitjans de justificació i documentació que ha d'adjuntar-s'hi.

l) Termini de resolució i notificació.

m) Indicació sobre l'extrem si la resolució posa fi a la via administrativa, amb indicació de l'òrgan i del termini per a interposar el recurs que pertoque.

n) Mitjà de notificació o publicació dels distints tràmits que s'han de seguir en el procediment, i també, si és el cas, l'obligatorietat de la tramitació telemàtica.

4. En cada convocatòria s'han d'especificar la línia o les línies a què s'imputa l'ajuda, i també l'import global màxim destinat al finançament de les ajudes convocades d'acord amb el que establisca la corresponent llei de pressuposts de la Generalitat, i també, si és el cas, les línies prioritàries o preferents de suport.

5. Les convocatòries poden realitzar-se de forma conjunta per a tots o per a alguns dels programes d'ajudes recollits en aquest decret, o de forma separada per a cadascun d'aquests.

6. Les convocatòries han d'especificar la naturalesa dels projectes, programes i actuacions que seran subvencionables en el marc de cadascuna d'aquestes i el nombre de sol·licituds que es poden presentar.

7. Poden convocar-se ajudes per tramitació anticipada, i es pot arribar en l'any de la publicació al moment procedimental anterior al de la resolució de concessió, i quedarà el reconeixement de l'ajuda condicionat a l'existència de crèdit adequat i suficient per a fer-ho en els pressuposts de l'exercici econòmic següent.

En els supòsits en què el crèdit pressupostari que resulte aprovat en la llei de pressupostos de la Generalitat siga superior a la quantia estimada inicialment, l'òrgan gestor podrà decidir si l'aplica o no a la convocatòria, després de la tramitació del corresponent expedient de despesa abans de la resolució, sense necessitat de cap convocatòria nova.



8. A la quantia total màxima fixada per a cada convocatòria es poden addicionar crèdits que, encara que no figuren inicialment com a disponibles en el pressupost en el moment de la convocatòria, es preveja que s'obtindran en qualsevol moment anterior a la resolució de concessió, perquè depenen d'un augment de crèdit derivat d'una generació, una ampliació o una incorporació de crèdit. L'aplicació d'aquesta quantia addicional no requerirà cap convocatòria nova. L'òrgan concedent haurà de publicar la declaració de crèdits disponibles i la distribució definitiva, respectivament, amb caràcter previ a la resolució de concessió en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, sense que la publicitat implique l'obertura d'un termini per a presentar noves sol·licituds, ni l'inici de cap còmput nou de termini per a resoldre.



Article 6. Sol·licituds, lloc de presentació i documentació preceptiva



1. Les sol·licituds d'ajuda han de presentar-se en el model d'imprés normalitzat d'ús obligatori que, a aquest efecte, figurarà en la convocatòria i han de presentar-se conjuntament amb la memòria i la documentació que es detalle en cada convocatòria. Així mateix, podran presentar-se per mitjans electrònics en la forma que es determine en cada convocatòria.

2. La presentació de la sol·licitud comporta l'autorització a l'Agència Valenciana del Turisme a poder obtindre directament informació relativa al compliment de les obligacions fiscals i amb la Seguretat Social. No obstant això, el sol·licitant pot denegar de forma expressa aquest consentiment, i aleshores haurà d'aportar els certificats corresponents.

3. Les sol·licituds poden presentar-se en el Registre de l'Agència Valenciana del Turisme, en els registres dels Serveis Territorials de Turisme, o per qualsevol dels mitjans establits en l'article 16, apartats 4 i 5, de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

4. Si la sol·licitud no compleix els requisits exigits, es requerirà la persona interessada perquè, en un termini improrrogable de 10 dies, esmene la falta o aporte els documents preceptius, amb indicació que, si no ho fa, es considerarà que ha desistit de la sol·licitud, després de la resolució que haurà de ser dictada en els termes que estableix l'article 21 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre.

5. Així mateix, es pot requerir al sol·licitant qualssevol altres dades, documents i informes complementaris que resulten necessaris per a la resolució de l'expedient.



Article 7. Òrgan instructor. Comissió d'Avaluació

1. L'òrgan competent per a la instrucció del procediment d'ajudes emmarcades en aquest decret és el Servei de Planificació i Estratègia Turística de l'Àrea de Coneixement i Intel·ligència Turística. Aquest ha de dur a terme d'ofici totes les actuacions que crega oportunes per a la determinació, el coneixement i la comprovació de les dades necessàries per a avaluar i ponderar les sol·licituds, d'acord amb els criteris establits en cada convocatòria.

2. Una vegada vistos els expedients per l'òrgan instructor, aquest els traslladarà a la comissió d'avaluació d'ajudes, que estarà composta pels membres següents:

a) Presidència: que serà exercida per la persona que exercisca la direcció de l'Àrea de Coneixement i Intel·ligència Turística.

b) Vocals: que seran les persones que exercisquen:

– La direcció del Servei de Planificació i Estratègia Turística

– La direcció de la Unitat de Competitivitat, que exercirà així mateix la secretària de la Comissió

– La direcció del Servei de Màrqueting en Línia, Comunicació i Informació

– La direcció del Servei de Programació i Gestió Econòmica

– La direcció del Servei Jurídic i de Contractació.

En funció de l'objecte i l'abast de cada convocatòria d'ajudes, s'hi poden incorporar, com a vocals, les persones que exercisquen les direccions dels serveis territorials de Turisme de Castelló, València i Alacant.



Per raó dels projectes i de les actuacions que s'han d'avaluar, la comissió pot disposar de tècnics especialistes i assessors en la matèria corresponent, els quals tindran veu, però no vot, en comissió.



La comissió d'avaluació ha de valorar i adoptar un acord sobre els expedients, de conformitat amb els criteris de valoració i ponderació establits en cada convocatòria.

3. La comissió ha de traslladar els acords presos a la persona que exercisca la direcció de l'Agència Valenciana del Turisme, que, al seu torn i segons escaiga, haurà d'elevar proposta de resolució d'ajudes a la presidència de l'Agència.



Article 8. Resolució del procediment

1. A la persona que ocupe la presidència de l'Agència Valenciana del Turisme competeix resoldre el procediment de concessió d'ajudes.

2. Les resolucions de concessió han de fixar expressament la quantia i han d'incorporar, si és el cas, les condicions i obligacions que afecten el desenvolupament del projecte o de l'activitat. Així mateix, poden establir terminis parcials perquè el beneficiari execute, com a mínim, un determinat percentatge del projecte o activitat, i també altres condicions per a la seua justificació.

3. En el cas que la resolució procedent siga denegatòria, ha de detallar-se el motiu o motius que ho determinen.

4. Tant les propostes de resolució com les resolucions s'han de notificar a les persones interessades en els termes que estableixen els articles 40 i següents de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Quan l'elevat nombre d'interessats així ho aconselle, la notificació pot ser substituïda per la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, de conformitat amb el que estableix l'article 45 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, esmentada.

5. D'acord amb el que estableix l'article 25.4 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, el termini màxim per a resoldre i notificar la resolució és de sis mesos des de la publicació de la convocatòria en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. El termini pot suspendre's per qualsevol de les causes especificades en els articles 22 i 25.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre.

Si ha transcorregut el termini sense haver-se notificat la resolució a les persones interessades, pot entendre's desestimada la sol·licitud de concessió de l'ajuda, en els termes que estableix l'article 25.5 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre.

6. Les resolucions de concessió o denegació posen fi a la via administrativa, i contra aquestes pot interposar-se un recurs contenciós administratiu davant els jutjats contenciosos administratius de València, en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà de la notificació de la resolució corresponent. No obstant això, i amb caràcter potestatiu, pot interposar-se un recurs de reposició davant de l'òrgan que haja dictat l'acte en el termini d'un mes a comptar des de l'endemà de la notificació de la resolució corresponent.



Article 9. Obligacions d'informació i registre en cas d'ajudes acollides a règim de minimis

1. S'ha d'informar cada beneficiari, per escrit, de l'import previst de l'ajuda en equivalent de subvenció brut, i també del seu caràcter de minimis, tot fent referència expressa al Reglament 1407/2013, citant el títol i la referència de la publicació en el Diario Oficial de la Unión Europea [Reglament (UE) núm. 1407/2013, de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis.



2. S'ha de registrar i recopilar tota la informació relativa a l'aplicació d'aquest Reglament 1407/2013, per a la qual cosa s'ha de mantindre un registre detallat d'aquesta i de totes les altres subvencions que s'acullen a la regla de minimis durant un període de deu exercicis fiscals des de la concessió (article 6.4 del Reglament de minimis).

3. A través de la Direcció General de Finançament i Fons Europeus, i amb la sol·licitud prèvia per escrit, s'ha de facilitar a la Comissió Europea, en un termini de 20 dies hàbils o en el termini superior que s'establisca en la sol·licitud, tota la informació que la Comissió considere necessària per a determinar si s'han complit les condicions establides en aquest Reglament 1407/2013 i, especialment, per a determinar l'import total de les ajudes de minimis rebudes per una empresa d'acord amb aquest Reglament 1407/2013 i d'altres reglaments de minimis (article 6.5 del Reglament de minimis).



Article 10. Obligacions del beneficiari

1. Són obligacions del beneficiari:

a) Executar el projecte o realitzar l'activitat que fonamenta la concessió de l'ajuda.

b) Justificar davant de l'Agència Valenciana del Turisme el compliment dels requisits i de les condicions, la realització del projecte o de l'activitat subvencionada, la justificació material de les despeses subvencionables i el compliment de la finalitat que determine la concessió o el gaudi de l'ajuda establits en aquesta disposició, en la corresponent convocatòria i la resta de normativa aplicable, responent de la veracitat dels documents aportats.

c) Sotmetre's a les actuacions de comprovació que efectue l'Agència Valenciana del Turisme, o persona o entitat que aquesta designe, o, si és el cas, a qualssevol altres actuacions de comprovació i control financer que puguen realitzar els òrgans de control competents, tant autonòmics o estatals com comunitaris, i aportar tota la informació que li siga requerida en l'exercici de les actuacions anteriors, d'acord amb el que estableix l'article 46 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, en el capítol III del títol X de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.



d) Trobar-se al corrent de les obligacions tributàries i davant a Seguretat Social, tant en la data de concessió com de pagament, en els termes que estableixen els articles 18 i 19 del Reglament de la Llei general de subvencions, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol. El compliment ha d'acreditar-se en el supòsit d'haver denegat expressament el consentiment perquè l'Administració obtinga els certificats corresponents.

L'Agència Valenciana del Turisme pot establir els convenis que crega oportuns amb la Hisenda Pública i la Seguretat Social per a verificar el compliment d'aquestes obligacions.

Quant a la forma d'acreditar aquesta obligació, és aplicable el que estableix l'Ordre de 30 de maig de 1996, de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació, o una altra que puga dictar-se d'acord amb el que estableix l'article 171.1 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer.



e) Comunicar a l'Agència Valenciana del Turisme, tant la sol·licitud com l'obtenció d'altres ajudes procedents d'altres administracions o ens públics o privats per als mateixos costos subvencionables, i també de totes les ajudes de minimis rebudes en l'exercici fiscal en curs i en els dos exercicis anteriors subjectes al Reglament 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, o a uns altres reglaments de minimis i d'altres ajudes públiques concedides per raó d'un reglament d'exempció o d'una decisió adoptada per la Comissió Europea.



f) Disposar de tots els permisos, les autoritzacions i les llicències que corresponguen a la naturalesa del projecte o actuació per al qual se sol·licita l'ajuda.

g) Presentar una declaració responsable de no estar incurs en les prohibicions per a poder obtindre la condició de beneficiari, d'acord amb el que estableix l'article 13 i 14 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, i també aportar, en tot moment i fins a la completa justificació de l'ajuda, la documentació d'aquesta que haja patit alguna modificació.

h) Conservar els documents originals justificatius relacionats amb els projectes subvencionats o còpies certificades conformes amb els originals mentre puguen ser objecte de les actuacions de comprovació i control, en algun dels suports següents:

1. Fotocòpies de documents originals

2. Microfitxes de documents originals

3. Versions electròniques de documents originals

4. Documents que només existisquen en versió electrònica.

i) Complir les obligacions d'informació i publicitat establides en cada convocatòria en atenció a l'origen dels fons que financen o cofinancen les ajudes convocades. En tota actuació que resulte beneficiària de les ajudes que es convoquen basant-se en aquest decret ha de figurar de forma visible el logotip facilitat per l'Agència Valenciana del Turisme.

j) Complir, si és el cas, les obligacions de transparència establides en l'article 3 de la Llei 2/2015, de 2 d'abril, de la Generalitat, de transparència, bon govern i participació ciutadana de la Comunitat Valenciana.

k) Destinar la inversió al fi concret per al qual s'ha concedit l'ajuda durant el període i en els termes assenyalats en l'article 31 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre.

l) Els beneficiaris són responsables de la difusió de les accions relacionades amb l'objectiu de cada programa, i han de fer coneixedora i partícip l'Agència Valenciana del Turisme dels corresponents actes promocionals de presentació o inauguració que realitzen.



m) Reintegrar l'ajuda percebuda en els supòsits establits en l'article 172 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer.

n) Qualssevol altres obligacions especificades en les respectives convocatòries i en la normativa europea, estatal i autonòmica aplicable. En el cas que es convoquen ajudes amb el cofinançament de fons procedents de la Unió Europea, cal ajustar-se a totes les obligacions que establisca la regulació comunitària al respecte.

2. La participació en una convocatòria mitjançant la presentació de la sol·licitud corresponent implica l'acceptació d'aquestes bases reguladores.



Article 11. Contractació i subcontractació

1. Per raó del que disposa l'article 29.2 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, els beneficiaris poden subcontractar amb tercers fins al 100 % dels projectes i activitats subvencionats en el marc del que estableix aquest decret.

En els supòsits en què l'activitat concertada amb tercers excedisca del 20 per cent de l'import de la subvenció i aquest import siga superior a 60.000 euros, la subcontractació està sotmesa al compliment dels requisits següents:

a) Que el contracte se signe per escrit.

b) Que la signatura d'aquest, l'autoritze prèviament el president de l'Agència Valenciana del Turisme, o l'òrgan que aquest delegue. A l'efecte d'aquesta autorització, la persona interessada ha d'acreditar la sol·licitud de tres ofertes, o, si és el cas, la necessitat justificada de sol·licitar-ne només una en la forma que s'estableix en el número 3 d'aquest article, i també una memòria firmada pel sol·licitant en què es justifique la necessitat de la subcontractació.

2. No s'accepten, com a justificants de realització del projecte o de l'activitat, les factures derivades de la contractació amb empreses o entitats vinculades al beneficiari de l'ajuda, en els termes que estableix l''article 29 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre.

3. Quan l'import de la despesa subvencionable supere les quanties assenyalades en l'article 31.3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, el beneficiari ha de sol·licitar, com a mínim, tres ofertes de diferents proveïdors, amb caràcter previ a la contracció del compromís per a la prestació del servei o el lliurament del bé, llevat que, per les especials característiques de les despeses subvencionables, no hi haja en el mercat suficient quantitat d'entitats que el subministren o el presten. Aquesta circumstància ha de ser acreditada pel sol·licitant de l'ajuda mitjançant l'emplenament de l'apartat corresponent de la declaració responsable que, a aquest efecte, es determine en la convocatòria anual d'ajudes.



L'elecció entre les ofertes presentades, que han d'aportar-se juntament amb la sol·licitud o la justificació, en els termes que estableix la convocatòria corresponent, s'ha d'efectuar d'acord amb criteris d'eficiència i economia, i quan l'elecció no recaiga en la proposta econòmica més avantatjosa s'haurà de justificar expressament en una memòria.



Quan el beneficiari de l'ajuda siga una entitat local de la Comunitat Valenciana, pot acreditar l'observança dels procediments de contractació pública aplicables a través d'un certificat expedit pel secretari o per l'interventor.



Article 12. Justificació i pagament de les ajudes

1. Sense perjudici del que estableix aquest decret quant al pagament anticipat de les ajudes, aquest s'efectuarà una vegada estiga executat el projecte totalment o en les fases previstes, d'acord amb la sol·licitud presentada i en la forma, termini i termes fixats en la convocatòria i en la resolució de concessió de l'ajuda.

2. A l'efecte del que estableix el punt anterior, dins del termini que a aquest efecte es determine en les convocatòries corresponents, els beneficiaris han de presentar un compte justificatiu, que ha d'incloure:



a) Una memòria o un informe final d'actuació, justificatius del compliment de les condicions imposades en aquestes bases, la convocatòria i la resolució de concessió, amb indicació de les activitats realitzades i dels resultats obtinguts.

b) Una memòria econòmica justificativa del cost de les activitats realitzades, que ha de contindre:

1. El cost de les activitats amb el desglossament de cadascuna de les despeses en què hom haja incorregut. Les despeses s'han d'acreditar mitjançant factures originals o còpies compulsades d'aquestes. Les factures han de complir el que disposa el Reial decret 1619/2012, de 30 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament pel qual es regulen les obligacions de facturació i la resta de normativa vigent, o qualsevol altra que la substituïsca.

2. Documentació acreditativa del pagament. Amb caràcter general, s'ha de considerar despesa feta la que ha sigut pagada efectivament amb anterioritat a la finalització del període de justificació corresponent.



Quan el beneficiari siga una entitat local, en els termes establits en l'article 1 de la Llei 8/2010, de 23 de juny, també es considerarà despesa feta aquella el deute de la qual haja sigut formalment reconegut a la finalització del període de justificació, en els termes que s'establisquen en la convocatòria corresponent.

c) Acreditació, si és el cas, del compliment d'altres obligacions i condicions de caràcter comptable, que s'hagen establit en la resolució de convocatòria o en la de concessió.

d) En el supòsit d'haver denegat expressament el consentiment perquè l'Administració obtinga els certificats corresponents, acreditació de trobar-se al corrent en les obligacions tributàries i davant la Seguretat Social.

e) Declaració responsable relativa al fet que el sol·licitant no és deutor de la Generalitat per reintegrament de subvencions.

f) Qualssevol altres dades, documents i informes complementaris que resulten necessaris per a la justificació correcta de la subvenció atorgada i que a aquest efecte hagen sigut establits com a preceptius en la resolució de concessió de l'ajuda.

g) Poden utilitzar-se mitjans electrònics, informàtics i telemàtics en els procediments de justificació de les ajudes, en la forma i amb les aplicacions informàtiques que a aquest efecte determinen les corresponents convocatòries d'ajudes.

3. Segons el que estableix la vigent redacció de l'article 199, apartat 4, de la Llei 8/2010, de 23 de juny, es determina, com a requisit per al pagament de les ajudes a les entitats locals, l'acreditació d'estar al corrent en el compliment de l'obligació de rendició dels comptes anuals davant la Sindicatura de Comptes, de conformitat amb la normativa aplicable.



Article 13. Pagament anticipat

1. En relació amb la gestió dels pagaments anticipats que, amb caràcter excepcional i després de la consideració de les singularitats de cada cas, puga tramitar l'Agència Valenciana del Turisme en l'execució dels programes d'actuació que comporten ajudes o altres formes de finançament, cal ajustar-se al que estableix l'article 171 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer. Els percentatges de les quantitats que es poden alliberar anticipadament, sempre dins dels límits màxims fixats en la referida llei, es concretaran en la convocatòria corresponent.



2. En aquest sentit, la bestreta del pagament està condicionada a la prestació de garantia, la qual ha de constituir-se mitjançant un aval bancari i ha de cobrir l'import no justificat i els interessos de demora i ha d'estar en vigor fins que l'Agència Valenciana del Turisme n'autoritze la cancel·lació, una vegada executades i justificades de conformitat les actuacions de l'anualitat corresponent, d'acord amb el que estableix l'article 171 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, abans esmentat.



Article 14. Control i inspecció

1. L'Agència Valenciana del Turisme pot, en tot moment, efectuar totes les actuacions de comprovació administrativa, material, de verificació de la inversió o realització de l'actuació objecte d'ajuda que estime necessàries, sense perjudici del que puguen dur a terme, en el cas d'ajudes cofinançades per fons europeus, les autoritats europees o nacionals competents.

2. El beneficiari i els tercers relacionats amb l'objecte de l'ajuda o la seua justificació estan així mateix obligats a sotmetre's a les actuacions de comprovació i de control financer dels òrgans de fiscalització de la Generalitat en relació amb les ajudes concedides.

3. La comprovació material de la realització efectiva de l'activitat subvencionada o del compliment de la finalitat s'ha de realitzar mitjançant el corresponent pla de control que desenvolupe l'Agència Valenciana del Turisme, en el qual s'ha d'indicar si l'obligació de comprovació arriba a la totalitat de les ajudes, o bé a una mostra de les concedides i, en aquest últim cas, la forma de selecció.



Article 15. Pèrdua del dret al cobrament i reintegrament de l'ajuda concedida

1. L''alteració d'alguna de les característiques del projecte o activitat aprovats, l'incompliment de condicions i terminis establits en la resolució de concessió, la nul·la execució o execució parcial de la inversió, la falta o incompleta justificació de les despeses efectivament realitzades i la concessió després de la presentació de la sol·licitud d'altres ajudes públiques o privades que, en conjunt, excedisquen els límits establits, i també la concurrència de qualsevol altra causa de les especificades en l'article 37 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, en cas de no haver-se efectuat encara el pagament de l'ajuda, donarà lloc a la pèrdua del dret al cobrament, total o parcial, de l'ajuda.



2. L'incompliment pel beneficiari de qualsevol dels requisits, condicions i la resta de circumstàncies que han donar lloc a l'atorgament de l'ajuda, la variació de la finalitat de la inversió o actuació o la falta de justificació de la realització del projecte, i també la concurrència de qualsevol altra causa d'entre les establides en l'article 37 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, donarà lloc al reintegrament de les quantitats percebudes i l'exigència de l'interés de demora corresponent des del moment del pagament de l'ajuda fins a la data en què s'acorde la procedència del reintegrament.

3. El procediment de reintegrament de les quantitats percebudes indegudament s'ha d'ajustar a les regles contingudes en l'article 172 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer.

La comissió de les infraccions administratives especificades en la normativa bàsica estatal farà que s'aplique el règim sancionador a aquells subjectes que en siguen responsables, i es regirà pel que disposa el capítol IV del títol X de la referida Llei 1/2015, de 6 de febrer.



El procediment sancionador es tramitarà d'acord amb el que disposa el títol IV de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, i el capítol III del títol preliminar de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.





DISPOSICIÓ ADDICIONAL



Única. Repercussió pressupostària

L'aprovació d'aquest decret no té incidència pressupostària, sense perjudici de les possibles convocatòries que puguen resoldre's d'acord amb la consignació pressupostària que s'establisca en l'exercici corresponent.





DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única. Derogació normativa

A partir de l'entrada en vigor d'aquest decret queda derogada l'Ordre 34/2014, de 4 de novembre, de la Conselleria d''Economia, Indústria, Turisme i Ocupació, per la qual es van fixar les bases reguladores per a la convocatòria i concessió d'ajudes per part de l'Agència Valenciana del Turisme.





DISPOSICIONS FINALS



Primera. Facultat per a dictar instruccions

S'autoritza la persona titular de la Presidència de l'Agència Valenciana del Turisme a dictar els actes, les resolucions i les instruccions que calga per a l'aplicació d'aquest decret.



Segona. Entrada en vigor

Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 31 de març de 2017



El president de la Generalitat,

Ximo Puig I Ferrer

Mapa web