Ficha disposicion

Ficha disposicion





RESOLUCIÓ de 2 de març de 2023, de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual es convoquen ajudes destinades a finançar accions en matèria de recursos humans per a impulsar la investigació i la formació en investigació sanitària, biomèdica i de salut pública per a l'exercici 2023.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 9551 de 10.03.2023
Número identificador:  2023/2506
Referència Base de Dades:  002544/2023
 



RESOLUCIÓ de 2 de març de 2023, de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual es convoquen ajudes destinades a finançar accions en matèria de recursos humans per a impulsar la investigació i la formació en investigació sanitària, biomèdica i de salut pública per a l'exercici 2023. [2023/2506]

Considerant que és competència de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública impulsar la investigació sanitària com a element estratègic per al desenvolupament i la millora de l'atenció sanitària a la ciutadania, així com estimular les activitats R+D+i en el marc global en el qual actualment es desemboliquen.

Considerant que per a incrementar la competitivitat en la investigació bàsica, translacional, clínica, en salut pública i serveis sanitaris en l'àmbit del sistema d'atenció i protecció de la salut a la Comunitat Valenciana, és necessari fomentar la constitució de grups d'investigació amb massa crítica suficient, potenciar la investigació coordinada entre grups i facilitar el reciclatge formatiu permanent dels investigadors mitjançant programes de formació, intensificació i mobilitat, per a aconseguir un nivell d'excel·lència en la investigació sanitària dels centres de la nostra Comunitat.

Considerant que l'Ordre 2/2017, de 28 de febrer, de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública (DOGV 7994, 07.03.2017), va aprovar les bases reguladores de les subvencions destinades a finançar accions en matèria de recursos humans per a incentivar la investigació i la formació en investigació sanitària, biomèdica i de salut pública, i que l'Ordre 3/2020, de 9 de juny, de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública (DOGV 8838, 18.06.2020), modifica parcialment l'Ordre 2/2017, de 28 de febrer, de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Aquesta resolució té per objecte convocar ajudes per a finançar actuacions en matèria de recursos humans que incentiven la investigació i formació en investigació sanitària, biomèdica i de salut pública en els centres de la Comunitat Valenciana, de conformitat amb les bases establides en la citada Ordre 2/2017, de 28 de febrer i la posterior modificació parcial en l'Ordre 3/2020, de 9 de juny.

De conformitat amb el que s'estableix en els articles 160.4.b i 166 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, del Consell, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.

I en virtut de les facultats conferides per l'article 28 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, resolc:



Article 1. Objecte

L'objecte d'aquesta resolució és convocar, en règim de publicitat, objectivitat i concurrència competitiva, subvencions destinades a finançar accions en matèria de recursos humans per a incentivar la investigació i la formació en investigació sanitària, biomèdica i de salut pública. Aquestes ajudes es troben dins de l'àmbit de la investigació sanitària, biomèdica i de salut pública, segons es defineixen en el Pla estatal d'investigació científica i tècnica i d'innovació. Les subvencions que ací es convoquen estan incloses en el Pla estratègic de subvencions de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública per al període 2020-2023.





Article 2. Finançament

Aquesta convocatòria es finançarà a càrrec del programa pressupostari de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública 10.03.64.0000.411.50.4 de la Direcció General d'Investigació i Alta Inspecció Sanitària, amb la línia de subvenció S5846000, dels pressupostos de la Generalitat per a l'any 2023 per un import de tres milions d'euros (3.000.000,00 €).



Article 3. Política de competència de la Unió Europea

Les activitats subvencionades a través d'aquesta convocatòria són activitats primàries de caràcter no econòmic, tal com són definides per la Comissió Europea en el Marc sobre ajudes estatals de recerca i desenvolupament i innovació (2022/C 414/01), per la qual cosa les ajudes concedides, per la seua naturalesa i finalitat, no falsegen o poden falsejar la competència ni els intercanvis comercials entre els estats membres de la Unió Europea, i no suposen avantatges econòmics per a empreses. És per això que aquesta convocatòria no precisa de la notificació o comunicació a la Comissió Europea, i no és aplicable l'article 107 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea.





Article 4. Àmbit temporal

El desenvolupament de les activitats subvencionades s'estendrà al llarg de l'anualitat 2023.



Article 5. Requisits dels beneficiaris

Podran sol·licitar les subvencions recollides en aquesta resolució aquelles entitats que complisquen els requisits establits en l'article 5, de l'Ordre 2/2017, de 28 de febrer, de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions destinades a finançar accions en matèria de recursos humans per a impulsar la investigació sanitària, biomèdica i de salut pública.





Article 6. Activitats i despeses subvencionables

1. Es podran subvencionar aquelles despeses ocasionades en l'execució de les activitats compreses dins de l'objecte de la subvenció, segons es detallen en l'article 4 de l'Ordre 2/2017, de 28 de febrer, de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i que, en resum, comprenen les següents:

a) Complementar els costos salarials del personal investigador contractat dins de les convocatòries competitives d'àmbit nacional integrades en el Pla estatal d'investigació científica i tècnica i d'innovació, en el percentatge no subvencionat per les respectives ajudes.



b) Complementar els costos salarials del personal investigador contractat dins de les convocatòries competitives finançades amb fons públics de l'àmbit autonòmic, en el percentatge no subvencionat per les respectives ajudes.

c) Complementar els costos salarials del personal investigador contractat en les modalitats de contracte predoctoral o contracte d'accés al Sistema Espanyol de Ciència, Tecnologia i Innovació, en el percentatge no subvencionat per les respectives ajudes.

d) Sufragar accions de mobilitat i intensificació de l'activitat investigadora.

e) Altres actuacions en matèria de personal dirigides a impulsar la investigació, la innovació i la formació en investigació.

2. Per al desenvolupament d'aquestes activitats es podran subvencionar, exclusivament en les parts no subvencionades per altres entitats, aquelles despeses que de manera directa responguen a la naturalesa de l'activitat subvencionada, que hagen sigut efectivament abonats per l'entitat beneficiària amb anterioritat a la data de la justificació de la subvenció, i que es realitzen en el període subvencionable establit en aquesta convocatòria.

3. Podran ser objecte de subvenció els tipus de despesa següents:

a) Despeses de personal: costos parcials o totals incloent-hi les assegurances socials ocasionats per a la formalització de contractes de personal investigador, tècnic i de gestió d'investigació en el marc de les convocatòries competitives d'àmbit nacional i autonòmic, tant predoctorals com postdoctorals, tècnics de laboratori, o qualsevol altra figura de contracte inclosa en el Pla estatal d'investigació científica i tècnica i d'innovació. També es podran finançar les despeses de contractació de personal tècnic i de gestió d'investigació de les entitats beneficiàries. En cap cas es finançaran les despeses ja subvencionades per altres entitats públiques o privades diferents de l'entitat beneficiària.

b) Despeses per dietes i desplaçaments: despeses abonades per les entitats beneficiàries derivades de les accions de mobilitat del personal investigador, de gestió d'investigació i innovació, tant del personal directament contractat per les entitats beneficiàries com del personal investigador del sistema sanitari públic de la Comunitat Valenciana l'activitat investigadora de la qual és gestionada per tals entitats. Se subvencionaran les despeses ocasionades per estades realitzades en centres d'investigació fora de la Comunitat Valenciana, durant l'anualitat 2023. No es consideraran accions de mobilitat aquells desplaçaments realitzats per a l'assistència a congressos, jornades, reunions o similars. La quantia màxima imputable a aquesta subvenció serà de 1.200 euros mensuals per despeses d'allotjament i manutenció, si l'estada es realitza a Espanya, i 2.000 euros, si es realitza en un país estranger, i una ajuda addicional per al viatge anada i volta al centre de destí que tindrà una quantia de 300 euros si el destí és nacional i 600 euros si el destí és internacional. En cap cas es finançaran les despeses ja subvencionades per altres entitats públiques o privades diferents de l'entitat beneficiària.



c) Despeses de formació: despeses ocasionades per l'assistència a activitats formatives en matèria d'investigació i innovació del personal investigador i de gestió de les entitats beneficiàries o del personal investigador del sistema sanitari públic de la Comunitat Valenciana l'activitat investigadora de la qual és gestionada per tals entitats. Aquestes despeses inclouen la inscripció al curs, desplaçament, allotjament i manutenció. No seran finançables els costos associats a cursos de temàtica general com a idiomes, informàtica o similars. Tampoc es consideraran activitats formatives l'assistència a congressos, jornades, reunions o similars. Les despeses de transport subvencionades correspondran a bitllets en classe turista o equivalent, i es finançaran fins a un import màxim de 600 euros per desplaçament. Per als costos de desplaçaments derivats de la utilització de vehicle propi i els costos d'allotjament i dietes corresponents a aquests desplaçaments es prendrà com a referència el màxim de les quantitats que es detallen en el Decret 64/2011, de 27 de maig, del Consell, pel qual es modifica el Decret 24/1997, d'11 de febrer, sobre indemnitzacions per raó de servei i gratificacions per serveis extraordinaris, o en el Reial decret 462/2002, de 24 de maig, sobre indemnitzacions per raó de servei, en cas de desplaçaments d'àmbit internacional o, si és el cas, la normativa que vinguera a substituir-los.





Article 7. Lloc i termini de presentació de les sol·licituds

1. Les sol·licituds es dirigiran a la direcció general amb competències en investigació sanitària de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, que és l'òrgan competent per a la instrucció del procediment, conjuntament amb la documentació adjunta, mitjançant el procediment que es troba disponible en la seu electrònica o portal institucional de la Generalitat en internet, https://sede.gva.es, en la pàgina web de la conselleria amb competències en matèria de sanitat, www.san.gva.es, i en la guia PROP de la Generalitat, www.prop.gva.es.

2. El termini per a la presentació de sol·licituds serà de 15 dies hàbils a comptar a partir de l'endemà de la publicació d'aquesta convocatòria en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



Article 8. Documentació

1. La sol·licitud, presentada en el model assenyalat en l'article anterior, haurà d'anar acompanyada de la documentació que es relaciona a continuació:

a) Llistat de personal investigador contractat dins de les convocatòries competitives nacionals integrades en el Pla estatal d'investigació científica i tècnica i d'innovació. S'especificarà el programa o convocatòria al qual està adscrit el contracte, la duració dels contractes cofinançats i data d'inici d'aquests, els percentatges o conceptes de cofinançament corresponents a les entitats beneficiàries d'aquests programes i l'import que això suposa per a l'anualitat 2023. També s'inclouran el personal contractat en l'àmbit de les convocatòries competitives públiques de les entitats de la Generalitat Valenciana. No s'inclouran els contractes duts a terme en convocatòries competitives per les pròpies entitats beneficiàries en convocatòries intramurals, sols o en col·laboració amb altres entitats d'investigació.

b) Llistat dels projectes d'investigació nacionals o internacionals de concurrència competitiva obtinguts durant els últims tres anys per l'entitat sol·licitant de la subvenció. S'especificarà el títol del projecte, nom de l'investigador principal i departament en el qual treballa, entitat finançadora del projecte, duració del projecte, data d'inici d'aquest, i les altres entitats implicades si és un projecte coordinat. En el cas de projectes coordinats, només s'inclouran en aquest apartat, aquells en els quals els altres grups participants pertanguen a entitats privades de la Comunitat Valenciana o siguen pertanyents a centres d'investigació de fora de la Comunitat Valenciana. Els coordinats entre centres vinculats a l'Administració pública de la Comunitat Valenciana s'inclouran en l'apartat c d'aquest article, aliances entre grups d'investigació.

c) Llistat de les aliances entre grups d'investigació d'entitats vinculades a l'Administració pública de la Comunitat Valenciana, en les quals estiga inclosa l'entitat sol·licitant i que mantinguen la seua activitat vigent. A l'efecte d'aquesta convocatòria es consideraran com a aliances tant les que generen grups mixtos d'investigació com aquelles que possibiliten l'obtenció de projectes d'investigació competitius amb participació de grups d'investigació de manera coordinada. No es comptabilitzaran com a aliances els convenis generalistes entre entitats per a la col·laboració en investigació.

d) Pressupost sol·licitat per a ser subvencionat a través d'aquesta convocatòria.

2. El formulari de sol·licitud incorporarà les declaracions que es detallen en l'article 10, títol IV, de l'ordre de bases.

3. D'acord amb el que es disposa en l'article 28 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, en absència d'oposició expressa per part de l'interessat, l'òrgan gestor del procediment estarà autoritzat per a obtindre directament l'acreditació del compliment de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social. En cas d'oposar-se, haurà de manifestar-ho en l'apartat del formulari de sol·licitud previst per a això, i quedarà obligat a aportar els documents corresponents.

4. L'òrgan gestor podrà requerir del sol·licitant qualsevol altra dada, document o informe complementari que resulte necessari per a la resolució de l'expedient, així com l'acreditació dels requisits als quals es refereix la documentació administrativa.

5. La presentació de la sol·licitud implica l'acceptació de tots els termes de les bases publicades.



Article 9. Valoració i criteris de valoració

La valoració es realitzarà segons els criteris establits en la nova redacció de l'article 6, contingut en l'Ordre 3/2020, de 9 de juny, de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, que queden com segueix:

1. Despesa en contractació de personal investigador (màxim 40 punts). Import anual total compromés per part de l'entitat per al cofinançament dels contractes vigents l'any de la convocatòria, de personal d'investigació i/o tècnic de laboratori associats a convocatòries competitives d'àmbit nacional integrades en el Pla estatal d'investigació científica i tècnica i d'innovació o en l'àmbit de les convocatòries públiques competitives de la Generalitat Valenciana. La puntuació s'assignarà de manera proporcional a l'import compromés i li corresponen al valor màxim 40 punts. Aquelles entitats que no tinguen cap finançament compromés no puntuaran en aquest apartat.



2. Projectes d'investigació sanitària, biomèdica i de salut pública (màxim 30 punts). Es comptabilitzen el nombre de projectes d'investigació obtinguts en convocatòries competitives nacionals i internacionals en els últims 3 anys. S'assignaran 0,3 punts per cada projecte internacional i 0,2 punts per cada projecte nacional. S'adjudicaran 4 punts addicionals quan en el total dels projectes obtinguts, les i els investigadors principals siguen en major proporció dones. En el cas de projectes de concurrència competitiva coordinats, només es valoraran els descrits en l'article 8b d'aquesta resolució.



3. Aliances entre grups d'investigació (màxim 30 punts). Es tindran en compte les mesures adoptades en els últims 3 anys per a incrementar la massa crítica dels grups d'investigació mitjançant aliances per al desenvolupament d'activitats investigadores amb altres grups d'investigació en salut en entitats vinculades a l'administració pública de la Comunitat Valenciana (fundacions d'investigació vinculades a la conselleria amb competències en matèria de sanitat, centres del sistema d'investigació i innovació en salut, universitats, instituts tecnològics…). S'adjudicaran 0,5 punts per cada aliança. A l'efecte d'aquest apartat, es consideraran com a aliances les descrites en el punt 8c d'aquesta resolució.



Article 10. Resolució

1. Es delega en la persona titular de la direcció general amb competències en investigació sanitària per a dictar la resolució de concessió de les subvencions, i s'haurà d'indicar aquest extrem en la pròpia resolució.

2. La resolució de concessió es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. Aquesta publicació tindrà els efectes de notificació a les entitats interessades i es realitzarà en el termini màxim de sis mesos a comptar des de la publicació d'aquesta convocatòria.

3. En cas que alguna de les entitats beneficiàries renuncie a la subvenció amb posterioritat a dictar-se la resolució de concessió, la comissió de valoració podrà redistribuir la quantitat subvencionada a la que es renuncia entre les altres entitats beneficiàries, i seguiran la mateixa forma de distribució que s'estableix en l'article 7 de l'Ordre 2/2017, de bases. La persona titular de la direcció general competent en investigació podrà emetre una nova resolució de concessió, que també serà publicada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.





Article 11. Justificació i pagament de les ajudes

1. El pagament de les subvencions destinades a despeses corrents s'efectuarà de forma anticipada en virtut del que s'estableix en l'article 44.8.b de la Llei 9/2022, de 30 de desembre, de pressupostos de la Generalitat per a l'exercici 2023. El deslliurament del 100 % de l'ajuda concedida s'efectuarà després de la concessió d'aquesta i a través de la corresponent resolució de la persona titular de la direcció general amb competències en investigació sanitària.

2. Quan s'efectuen pagaments anticipats, les entitats beneficiàries quedaran exonerades de la constitució de garanties, tal com estableix l'article 44.18.l de la Llei 9/2022, de 30 de desembre, de pressupostos de la Generalitat per a l'exercici 2023.

3. Els beneficiaris de les subvencions, en el cas que s'haja realitzat el pagament anticipat, tindran de termini fins al 31 de gener de 2024 per a presentar la documentació justificativa de la totalitat de la subvenció concedida. A partir d'aquest moment, es procedirà a la liquidació d'aquesta, de la qual podrà derivar-se una regularització, que implicarà l'exigència del reintegrament dels imports indegudament percebuts, cas que la justificació fora insuficient.

4. La justificació de les despeses s'acreditarà mitjançant la presentació de la documentació establida en la nova redacció de l'article 16, continguda en l'Ordre 3/2020, de 9 de juny, d'acord amb el que s'estableix en l'article 34 de la Llei general de subvencions.

5. Les despeses que es presenten a fi de justificar les subvencions concedides hauran d'haver-se realitzat durant l'any corresponent a l'anualitat 2023, i haver-se abonat amb anterioritat a la finalització del període de justificació.



Article 12. Incompliments i reintegraments

1. El reintegrament per incompliment es produirà d'acord amb els continguts establits en l'article 18 de l'ordre de bases, i amb el que es preveu en l'article 172 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.



2. Les quantitats a reintegrar tindran la consideració d'ingressos de dret públic i reportaran interessos de demora des de l'endemà del seu venciment.

3. L'interés de demora resultarà de l'aplicació, per a cada any o període dels quals integren el període de càlcul, de l'interés legal fixat en la Llei de pressupostos generals de l'Estat per a aquests exercicis, de conformitat amb el que s'estableix en l'article 16 de Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.



Article 13. Normativa aplicable

Aquesta resolució es regirà pel que s'estableix en l'Ordre 2/2017, de 28 de febrer, l'Ordre 3/2020, de 9 de juny, la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, i en els preceptes bàsics de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i del Reglament que la desenvolupa, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol.



Article 14. Recursos

Contra aquesta resolució, que posa fi a la via administrativa, es podrà interposar recurs contenciós administratiu, d'acord amb el que es preveu en l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, dins del termini de dos mesos a comptar des de l'endemà de la publicació, davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana. També podrà interposar-se potestativament recurs de reposició davant l'òrgan que va dictar la resolució en el termini d'un mes a comptar amb la citada data, d'acord amb el que es disposa en els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.



Article 15. Entrada en vigor

Aquesta resolució tindrà efecte a partir de l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 2 de març de 2023.– El conseller de Sanitat Universal i Salut Pública: Miguel Mínguez Pérez.

Mapa web