Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE 6/2016, de 21 de març, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les ajudes per a programes de servicis socials especialitzats en l'atenció a dones en situació o en risc d'exclusió social.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 7751 de 01.04.2016
Número identificador:  2016/2143
Referència Base de Dades:  002180/2016
 



ORDRE 6/2016, de 21 de març, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les ajudes per a programes de servicis socials especialitzats en l'atenció a dones en situació o en risc d'exclusió social. [2016/2143]

PREÀMBUL



La Direcció General de l'Institut Valencià de les Dones i per la Igualtat de Gènere, de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, és l'òrgan directiu a què correspon, entre altres funcions, les relatives a la promoció i execució de mesures per a fer efectiu el dret a la igualtat de tracte i d'oportunitats entre dones i hòmens, així com la promoció, la participació i els programes de les dones.



L'Estatut inclou el principi d'igualtat entre dones i hòmens en els articles 10.3 i 4 i en l'article 11 i, en l'article 49.1.26, atribueix la competència exclusiva a la Generalitat en matèria de promoció de la dona.



Per a regular i fer efectiu el principi d'igualtat entre dones i hòmens a la Comunitat Valenciana, les Corts van aprovar la Llei 9/2003, de 2 d'abril, de la Generalitat, per a la igualtat entre dones i hòmens.



En el marc de les polítiques d'igualtat que du a terme l'Administració de la Generalitat, és necessari adoptar mesures que ajuden a promoure les condicions perquè aquesta igualtat entre dones i hòmens siga realment abastable, com és el foment de la prestació de servicis socials especialitzats a favor de les dones i, en especial, els dirigits a les que necessiten més atenció per trobar-se en situació o en risc d'exclusió social.

Les ajudes regulades per mitjà d'aquesta orde no necessiten ser notificades a la Comissió Europea, per no ajustar-se al que exigeix l'article 107.1 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea, ja que l'activitat que se subvenciona té un impacte estrictament local i, per consegüent, no afecta els intercanvis comercials entre estats membres.



Per raó de les competències conferides pel Decret 152/2015, de 18 de setembre, del Consell, pel qual aprova el Reglament orgànic i funcional de la Vicepresidència i la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, l'article 160 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions, i l'article 28 de la Llei de la Generalitat 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, a proposta de la Direcció General de l'Institut Valencià de les Dones i per la Igualtat de Gènere, consultat el Consell Jurídic Consultiu,





ORDENE



Article 1. Objecte

L'objecte d'aquesta orde és establir les bases reguladores que regiran la concessió de subvencions a entitats sense ànim de lucre perquè desenrotllen programes de servicis socials especialitzats la finalitat dels quals siga l'atenció a dones en situació o en risc d'exclusió social i que es facen en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.





Article 2. Procediment de concessió

El procediment de concessió d'aquestes ajudes es tramitarà en règim de concurrència competitiva i s'iniciarà d'ofici per mitjà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana de la convocatòria aprovada per resolució de la persona titular de la conselleria amb competències en dones i igualtat de gènere.



Article 3. Entitats beneficiàries

1. Poden accedir a la condició d'entitats beneficiàries de les subvencions regulades en aquesta orde, les entitats sense ànim de lucre que desenrotllen programes de servicis socials especialitzats en dones en situació o en risc d'exclusió social.

2. Les entitats han d'estar inscrites en el Registre General dels titulars d'activitats, de servicis i centres d'acció social de la Comunitat Valenciana, creat pel Decret 91/2002, de 30 de maig, del Consell.





Article 4. Programes objecte de subvenció

1. Els programes objecte de subvenció consistiran en la realització d'actuacions específiques amb dones en situació o en risc d'exclusió social el fi de les quals siga millorar la seua situació psicosocial o la seua integració social i laboral, i que estiguen relacionades amb les àrees que es determinen en les convocatòries.

2. Les actuacions aniran dirigides específicament a dones en situació o en risc d'exclusió social i poden incloure en la realització els seus fills i filles menors que depenguen d'elles.



Article 5. Despeses subvencionables

1. Les subvencions aniran destinades a finançar les despeses corrents derivades del desplegament de les actuacions, sense que puguen entendre's com a subvencionables les despeses relatives al funcionament ordinari de l'entitat, ni l'adquisició de material inventariable, ni les despeses derivades de viatges de recreació o màrqueting, menjars i semblants.

2. Tampoc es consideren subvencionables, en cap cas, els impostos indirectes quan siguen susceptibles de recuperació o compensació.



Article 6. Subcontractació

No pot subcontractar-se cap percentatge de l'activitat subvencionada.



Article 7. Sol·licituds

1. La sol·licitud d'ajuda es formalitzarà utilitzant els models continguts en les convocatòries ben emplenats, expressant l'acceptació de les presents bases.

2. Juntament amb la documentació específica relativa al programa i a les activitats de l'entitat que es determine en cada convocatòria, les entitats sol·licitants han de presentar:

a) Una còpia compulsada dels estatuts de l'entitat sol·licitant ben aprovats i registrats.

b) Un document que acredite, en funció dels estatuts, la persona que tinga la capacitat de representar l'entitat i d'actuar en nom seu, incloent-hi la capacitat de fer les operacions bancàries necessàries per a percebre les ajudes que es reben, si és el cas, per compte de l'entitat.



c) El model de domiciliació bancària ben emplenat en el qual la persona titular del compte ha de coincidir amb l'entitat sol·licitant de la subvenció.

d) L'autorització expressa a l'òrgan convocant, que es farà constar en la sol·licitud, perquè aquest, de forma directa i per mitjans telemàtics:

Comprove les dades fiscals identificatives de l'entitat sol·licitant que es troben en l'Agència Estatal d'Administració Tributària i les dades d'identitat de la persona representant legal, per mitjà del Sistema de Verificació de Dades d'Identitat, segons estableix el Decret 165/2010, de 8 d'octubre, del Consell, pel qual s'estableixen mesures de simplificació i de reducció de càrregues administratives en els procediments gestionats per l'Administració de la Generalitat i el seu sector públic. No obstant això, si de les comprovacions efectuades resultara alguna discordança amb les dades facilitades en la sol·licitud, la persona que instruïsca el procediment quedarà facultada per a realitzar les actuacions procedents per a aclarir-la.

Obtinga l'acreditació que l'entitat sol·licitant es troba al corrent en el compliment de les seues obligacions tributàries amb l'Agència Estatal d'Administració Tributària i amb la Hisenda de la Generalitat, i de les seues obligacions amb la Seguretat Social, previstes en l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, i en els articles 18, 19 i 22 del Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el reglament de la dita llei.

Si l'entitat sol·licitant no autoritza haurà d'aportar: una còpia compulsada o autentificada del NIF de l'entitat sol·licitant; una còpia compulsada o autentificada del Document Nacional d'Identitat, passaport o targeta d'identificació d'estranger de la persona representant legal, segons siga procedent; i els certificats que acrediten el compliment de les mencionades obligacions o, si no està obligat a presentar les declaracions o documents a què aquelles es refereixen, n'acreditarà el compliment per mitjà d'una declaració responsable.

e) Declaració responsable que l'entitat no està incursa en cap de les circumstàncies previstes en l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, que impedeixen obtindre la condició de beneficiària de subvencions públiques, i que es troba al corrent del compliment de les obligacions de reintegrament de subvencions que, si és el cas, se li hagueren exigit, segons el model que s'establisca en la convocatòria.

f) Documentació acreditativa que s'estime adequada en relació amb els criteris de valoració assenyalats en l'article 9 d'aquestes bases.



3. Les sol·licituds, juntament amb la documentació requerida, es presentaran, dins del termini que s'indique en les convocatòria, preferentment en els registres de les seus de les direccions territorials de la conselleria amb competències en dona i igualtat de gènere d'Alacant, Castelló de la Plana o València, o en qualsevol dels llocs que, amb caràcter general, reconeix l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

4. Si la sol·licitud no reunira els requisits exigits o no s'hi adjuntaren tots els documents que s'assenyalen en aquestes bases i en la corresponent convocatòria, es requerirà l'entitat perquè, en el termini de 10 dies, esmene la falta o adjunte els documents preceptius, amb indicació que, si no ho feia, se la tindria per desistida de la petició, d'acord amb el que estableix l'article 71 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.



Article 8. Òrgans competents per a la tramitació i resolució del procediment

1. Les direccions territorials de la conselleria amb competències en dones i igualtat de gènere seran els òrgans competents per a tramitar les corresponents convocatòries.

2. Per a l'examen i valoració de les sol·licituds presentades, així com la consegüent proposta de concessió i denegació de les ajudes, es constituirà una comissió composta per:

a) La persona titular de la subdirecció general amb competències en dones i igualtat de gènere, o la persona que designe per a substituir-la, que actuarà com a presidenta.

b) La persona titular de la direcció del servici a què corresponguen les funcions d'estudiar i promoure les mesures necessàries per a atendre les dones en situació o en risc d'exclusió social, de la direcció general amb competències en dones i igualtat de gènere, o la persona que designe per a substituir-la, que actuarà com a secretària.

c) Una persona representant de cada servici a què corresponguen les funcions referents a dones de les direccions territorials de la conselleria amb competències en dona i igualtat de gènere d'Alacant, Castelló de la Plana i València.

d) Un tècnic o una tècnica de la direcció general amb competències en dones i igualtat de gènere.

3. La competència per a resoldre les convocatòries corresponents correspon a la persona titular de la direcció general amb competències en dones i igualtat de gènere per delegació de la persona titular de la conselleria amb competències en dones i igualtat de gènere.



Article 9. Criteris d'atorgament

1. La valoració de la totalitat de les sol·licituds presentades i admeses que complisquen els requisits establits es realitzarà sobre 100 punts, d'acord amb els criteris establits en els apartats 2 i 3 d'este article.



2. Criteris de valoració respecte a l'entitat sol·licitant: màxim 30 punts.

a) Antiguitat: es valorarà que l'entitat s'haguera constituït almenys un any abans de la data de publicació de la convocatòria corresponent fins a 10 punts.

– 1 any d'antiguitat: 2 punts

– 2 anys d'antiguitat: 4 punts

– 3 anys d'antiguitat: 6 punts

– 4 anys d'antiguitat: 8 punts

– 5 o més anys d'antiguitat: 10 punts

b) Especialització: es valorarà l'experiència de l'entitat en l'atenció al col·lectiu de dones en situació o risc d'exclusió social fins a 10 punts.



– 0 anys d'experiència: 1 punt

– 1 any d'experiència: 2 punts

– 2 anys d'experiència: 4 punts

– 3 anys d'experiència: 6 punts

– 4 anys d'experiència: 8 punts

– 5 o més anys d'experiència: 10 punts

c) Es valorarà que l'entitat tinga contractada alguna dona procedent dels col·lectius següents: víctimes de violència de gènere, amb discapacitat igual o superior al 33 % o en risc d'exclusió social amb 5 punts.



El contracte ha de tindre una duració mínima de sis mesos i estar vigent durant el termini de presentació de sol·licituds i amb una jornada mínima de 20 hores setmanals.

d) Es valorarà que l'entitat dispose d'un certificat o distintiu empresarial en matèria d'igualtat, o com a entitat col·laboradora en igualtat d'oportunitats entre dones i hòmens, o qualsevol altre d'anàleg de caràcter oficial o que tinga entre els seus fins la promoció de la igualtat d'oportunitats entre dones i hòmens amb 5 punts.

3. Criteris de valoració respecte al projecte o activitat a realitzar: màxim 70 punts

a) Claredat i coherència del programa (màxim 40 punts): es valoraran els aspectes següents, i s'assignarà a cada un una puntuació compresa entre 0 i 10 punts:

– Claredat i concisió en la definició dels objectius.

– Descripció d'actuacions, metodologia i activitats i coherència amb els objectius.

– Idoneïtat de les destinatàries del programa.

– Idoneïtat del personal assignat a l'execució del programa.

b) Avaluació de les necessitats socials que justifiquen el programa (màxim 10 punts): es valorarà l'absència de servicis públics per a la cobertura o dificultat en l'accés.

– Absència de servicis públics en el municipi on es faça el programa: 10 punts

– Existència de servicis públics de difícil accés per a les usuàries: 5 punts

c) Resultats esperats del programa i sistema i instruments d'avaluació que permeten mesurar el grau de compliment dels objectius (màxim 10 punts): es valoraran els aspectes següents, i s'assignarà a cada un una puntuació compresa entre 0 i 5 punts.

– Quantificació i relació amb els objectius.

– Instruments i moments d'avaluació.

d) Grau de coordinació i complementarietat del programa amb els d'altres entitats o servicis públics (màxim 10 punts): es valoraran els següents aspectes, i s'assignarà a cada un una puntuació compresa entre 0 i 5 punts.

– Entitats amb què col·labora i relació que hi manté.

– Instruments de coordinació i derivació.

4. Només poden obtindre ajuda les sol·licituds que obtinguen una puntuació mínima de 51 punts en la valoració global, d'acord amb els criteris anteriors.



Article 10. Import de les ajudes i compatibilitat

1. La dotació pressupostària que es fixe en cada convocatòria, d'acord amb les disponibilitats pressupostàries de l'anualitat corresponent, es distribuirà entre els programes presentats per les entitats sol·licitants atenent la puntuació obtinguda d'acord amb els criteris anteriors, sempre que reunisquen els requisits fixats en la convocatòria i que obtinguen la puntuació mínima establida.

2. L'import màxim de l'ajuda que un programa pot obtindre en la convocatòria a què es presente serà de 15.000,00 euros.

3. Les ajudes regulades en aquesta orde són compatibles amb altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos per a la mateixa finalitat procedents de qualsevol administració o entitat, pública o privada, nacional o internacional. No obstant l'import de l'ajuda per a un programa, en cap cas podrà ser d'una quantia que, aïlladament o en concurrència amb altres aportacions, supere el cost del programa que ha de desplegar l'entitat beneficiària.



Article 11. Resolució

1. El termini màxim per a resoldre i notificar la resolució de cada convocatòria és de sis mesos comptats des de l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

Si transcorre el termini i no hi ha hagut cap resolució expressa, s'entendrà desestimada la sol·licitud de concessió d'ajuda en els termes que preveu l'article 44 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i Procediment Administratiu Comú.

2. La resolució de concessió de les ajudes ha d'indicar expressament el programa subvencionat, l'import de l'ajuda concedida, l'import de la quantia a justificar per l'entitat sol·licitant, que coincidirà amb el pressupost total indicat en la sol·licitud, i la resta de condicions a què estiga subjecta la subvenció. Aquesta resolució es notificarà a les entitats beneficiàries segons que disposen els articles 58 i 59 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i Procediment Administratiu Comú.

3. En compliment de l'article 18 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, es publicaran en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana les subvencions concedides, amb l'expressió de la convocatòria, el programa i el crèdit pressupostari a què s'imputen, l'entitat beneficiària, la quantitat concedida i la finalitat de la subvenció.

4. La resolució de cada convocatòria posarà fi a la via administrativa i podrà ser recorreguda potestativament en reposició o bé caldrà plantejar directament un recurs contenciós administratiu segons que estableixen els articles 107, 116 i 117 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, i els articles 10, 14 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.





Article 12. Obligacions de les entitats beneficiàries

A més de les obligacions que amb caràcter general estableix l'article 15 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, les entitats beneficiàries estaran obligades a:

1. Realitzar totalment el programa i assumir-ne el finançament, encara que la quantia concedida per les ajudes regulades en aquestes bases o per altres organismes siga inferior a la sol·licitada.

2. Deixar constància expressa del fet que el programa està subvencionat per la conselleria amb competències en dones i igualtat de gènere en qualsevol relació amb tercers, amb la incorporació, en qualsevol cas i de forma visible, del logotip de la mencionada conselleria, amb l'autorització prèvia d'aquesta, en les activitats de difusió del programa subvencionat que es facen.

3. Si l'entitat beneficiària rebera una ajuda per import superior a 10.000 euros, ha de donar-ne la publicitat adequada, indicant almenys l'entitat concedent, l'import rebut i el programa subvencionat, de conformitat amb l'article 3.2 de la Llei 2/2015, de 2 d'abril, de la Generalitat, de Transparència, Bon Govern i Participació Ciutadana de la Comunitat Valenciana. La difusió d'esta informació es realitzarà preferentment a través de la pàgina web de l'entitat. En el cas que no disposen de pàgina web on fer la dita publicitat, podran complir amb aqueixa obligació a través del portal que pose a la seua disposició la Generalitat.





Article 13. Règim de pagaments i garanties

Llevat que la Llei de Pressupostos de la Generalitat per a l'exercici corresponent permeta un règim de lliurament de transferències corrents distint, el pagament de les ajudes previstes en aquesta orde s'efectuarà ajustant-se al règim següent:

1. El 30 % es lliura immediatament en el moment de la concessió.

2. La resta es lliura després de la justificació per l'entitat de la realització de la totalitat del programa subvencionat.



Article 14. Termini i forma de justificació

1. La justificació de la realització de la totalitat del programa objecte de subvenció s'ha de fer com a màxim abans del 31 de gener de l'any que es determine en la convocatòria, de la forma i amb el detall que s'hi indique i ha de contindre almenys la informació següent, firmada per la persona que tinga la representació de l'entitat:



a) Una memòria explicativa de la realització de les actuacions que conformen el programa subvencionat.

b) Una memòria econòmica justificativa del cost de les actuacions realitzades per a desplegar el programa que contindrà:

1r. Una relació classificada de les despeses del programa, amb identificació del creditor i del document, l'import, la data d'emissió i, si és el cas, la data de pagament. En el cas que, en la realització del programa, haja participat personal pertanyent a la plantilla ordinària de l'entitat, s'especificarà el percentatge de dedicació de la seua jornada laboral. La imputació dels costos salarials d'aquest personal, no pot superar el percentatge indicat.

2n. Les factures o documents de valor probatori equivalent en el tràfic jurídic mercantil o amb eficàcia administrativa incorporats en la relació a què es fa referència en el paràgraf anterior i, si és el cas, la documentació acreditativa del pagament.



Article 15. Pla de control

Per al control de la realització del programa subvencionat, les entitats beneficiàries han de presentar davant de la corresponent direcció territorial de la conselleria amb competències en dones i igualtat de gènere un qüestionari de qualitat, que s'inclourà en cada convocatòria, i que han d'omplir totes les dones que hagen sigut beneficiàries del programa.



Article 16. Minoració i reintegrament

1. L'alteració d'alguna de les característiques, requisits, condicions i la resta de circumstàncies que van donar lloc a l'atorgament de la subvenció al projecte, la variació de la finalitat de l'actuació del projecte subvencionat, l'incompliment d'alguna de les condicions o terminis establits en la resolució, la falta o la justificació incorrecta de la totalitat del programa subvencionat, la concessió, després de la presentació de la sol·licitud, d'altres ajudes públiques o privades, que en conjunt superen el cost del programa a desplegar per l'entitat beneficiària o la concurrència d'alguna de les causes previstes en l'article 37 de la Llei 38/2003, General de Subvencions, podrà donar lloc a la minoració total o parcial de l'ajuda concedida.

2. En qualsevol d'aqueixos casos l'òrgan competent per a la tramitació de les ajudes incoarà el procediment corresponent, que podrà finalitzar amb la pèrdua total o parcial de l'ajuda i, si és el cas, l'obligació de reintegrar les quantitats indegudament percebudes i l'interés de demora, des del moment del pagament de la subvenció.

3. En la tramitació del procediment es garantirà, en tot cas, el dret de l'entitat interessada a l'audiència.

4. El termini màxim per a resoldre i notificar la resolució procedent serà de 12 mesos des del moment que tinga lloc l'acord d'iniciació de l'expedient. Si transcorre el termini esmentat i no s'ha notificat cap resolució expressa, el fet suposarà la caducitat del procediment, però no la prescripció d'accions.

5. Les quantitats que s'hagen de reintegrar tindran la consideració d'ingressos de dret públic per al procediment aplicable per a la cobrança.





DISPOSICIÓ ADDICIONAL



Única. No-incidència pressupostària

La present orde no té incidència pressupostària.





DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única. Derogació normativa

Queden derogades totes les disposicions que del mateix rang o d'un rang inferior s'oposen al que estableix aquesta orde.







DISPOSICIONS FINALS



Primera. Desplegament

S'autoritza la direcció general competent en dones i igualtat de gènere perquè, en l'àmbit de les seues competències, adopte les mesures necessàries per al desplegament i aplicació d'aquesta orde.



Segona. Vigència

La present orde entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



València, 21 de març de 2016



La vicepresidenta del Consell

i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives,

MÓNICA OLTRA JARQUE

Mapa web