Ficha disposicion

Ficha disposicion





RESOLUCIÓ de 10 de febrer de 2023, de la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, per la qual s'aproven les instruccions per a l'ús del foc en l'eliminació de residus agrícoles i forestals.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 9540 de 23.02.2023
Número identificador:  2023/1609
Referència Base de Dades:  001901/2023
 



RESOLUCIÓ de 10 de febrer de 2023, de la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, per la qual s'aproven les instruccions per a l'ús del foc en l'eliminació de residus agrícoles i forestals. [2023/1609]

El passat 2 de gener de 2023 va entrar en vigor la Llei 30/2022, de 23 de desembre, per la qual es regulen el sistema de gestió de la Política Agrícola Comuna i altres matèries connexes (BOE 24.12.2022), i en la seua disposició final 11.2a, modifica l'article 27.3 de la Llei 7/2022, de 8 d'abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular.

La Llei 7/2022, de 8 d'abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, i en concret la redacció inicial de l'article 27 en la versió d'abril de 2022, va suposar un canvi en el règim de control de la crema de residus agrícoles, i fruit d'això, la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica va publicar tres resolucions per a aclarir les instruccions i el procediment a seguir per a l'obtenció de les autoritzacions excepcionals:



«Resolució de 17 de maig de 2022, de la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, per a l'atorgament de l'autorització excepcional i individualitzada de la crema de residus agrícoles i forestals establida en la Llei 7/2022, de 8 d'abril, de residus i sòls contaminats per a l'economia circular.



Resolució de 30 de maig de 2022, de la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, per la qual es modifica l'annex de la Resolució de 17 de maig de 2022, de la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, per a l'atorgament de l'autorització excepcional i individualitzada de la crema de residus agrícoles i forestals establida en la Llei 7/2022, de 8 d'abril, de residus i sòls contaminats per a l'economia circular

Resolució de 12 de setembre de 2022, de la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, per la qual es modifica la Resolució de 17 de maig de 2022, de la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, per a l'atorgament de l'autorització excepcional i individualitzada de la crema de residus agrícoles i forestals establida en la Llei 7/2022, de 8 d'abril, de residus i sòls contaminats per a l'economia circular».

La nova redacció de l'article 27 de la Llei 7/2022, de 8 d'abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, després de l'esmentada modificació de la seua redacció per la Llei 30/2022, de 23 de desembre, estableix:

«1. Les autoritats competents, en els seus respectius àmbits, s'asseguraran que, quan no es duga a terme la valorització segons el que es disposa en l'article 24, els residus siguen objecte d'operacions d'eliminació segures adoptant les mesures que garantisquen la protecció de la salut humana i el medi ambient.

2. Els residus hauran de ser sotmesos a tractament previ al seu depòsit en abocador conforme al que s'establisca en la normativa aplicable que regule aquest tractament.

3. Amb caràcter general, no està permesa la crema de residus vegetals generats en l'entorn agrari o silvícola. No obstant això, d'acord amb la lletra C de la part 2 de l'annex III, i amb el considerant 22, tots dos de la Directiva (UE) 2016/2284 del Parlament Europeu i del Consell, de 14 de desembre de 2016, relativa a la reducció de les emissions nacionals de determinats contaminants atmosfèrics, per la qual es modifica la Directiva 2003/35/CE i es deroga la Directiva 2001/81/CE, les petites i les microexplotacions agràries queden dispensades d'aquesta regulació. No obstant això, sense perjudici del que es preveu en la Llei 43/2003, de 21 de novembre, de muntanyes, i com a aplicació de l'excepció de l'article 3.2.e, només podrà permetre's la crema de residus vegetals generats en l'entorn agrari o silvícola quan compten amb la corresponent autorització de l'òrgan competent de les Comunitats Autònomes, bé per raons de caràcter fitosanitari que no siga possible abordar amb una altra mena de tractament, motivant adequadament que no existeixen altres mitjans per a evitar la propagació de plagues, bé a fi de previndre els incendis.

Els residus vegetals generats en l'entorn agrari o silvícola que no queden exclosos de l'àmbit d'aplicació d'aquesta llei d'acord amb l'article 3.2.e, ni de la dispensa establida en el paràgraf anterior, hauran de gestionar-se conforme al que es preveu en aquesta llei, especialment la jerarquia de residus, prioritzant el seu reciclatge mitjançant el tractament biològic de la matèria orgànica.

4. S'hauran de destinar a eliminació aquells residus que continguen o estiguen contaminats amb qualsevol substància inclosa en l'annex IV del Reglament Europeu (UE) 2019/1021 del Parlament Europeu i del Consell, de 20 de juny de 2019, sobre contaminants orgànics persistents (COP), en concentracions superiors a les establides en aquest annex, quan no s'hagen pogut valorar mitjançant operacions de tractament que garantisquen la destrucció o transformació irreversible del contingut del COP, no sent possible el reciclatge d'aquests residus mentre continga el COP».

La Recomanació de la Comissió, de 6 de maig de 2003, sobre la definició de microempreses, petites i mitjanes empreses, publicada en el DOUE de 20 de maig de 2003, estableix que la microempresa, petita i mitjanes empreses és aquella empresa que ocupa menys de 50 persones, o el volum de negocis anual o el balanç general anual de les quals no supera els 10 milions d'euros. Per tant seran aquestes, les petites i les microexplotacions agràries, les que quedaran dispensades de la regulació, en els termes de l'article 27.3 de la Llei 7/2022, de 8 d'abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular.



Així, el reste de les explotacions, en els termes establits en aquesta resolució, hauran d'obtindre la corresponent autorització excepcional per a la crema de residus vegetals generats en l'entorn agrari o silvícola, bé per raons de caràcter fitosanitari que no siga possible abordar amb una altra mena de tractament, motivant adequadament que no existeixen altres mitjans per a evitar la propagació de plagues, bé a fi de previndre els incendis.

En aquest àmbit, també cal tindre en compte la Llei 5/2022, de 29 de novembre, de la Generalitat, de residus i sòls contaminats per al foment de l'economia circular en la Comunitat Valenciana, que, en el seu article 47 «Eliminació de residus», estableix que: «la conselleria competent en matèria de medi ambient i agricultura regularà els criteris i circumstàncies fitosanitàries, d'accessibilitat, de situació o de maneig de les parcel·les, amb la finalitat d'evitar la propagació de plagues o la prevenció d'incendis forestals, que s'aplicaran i concretaran en els plans de cremes agrícoles, ordenances municipals o altres instruments d'ordenació en aquesta matèria, i els mantindrà actualitzats en els seus respectius àmbits territorials».

En aquest sentit, el article 44 de la Llei 43/2003, de 21 de novembre, de forests, relatiu a la prevenció d'incendis forestals, indica que les comunitats autònomes regularan en muntanyes i àrees confrontants l'exercici de totes aquelles activitats que puguen donar lloc a risc d'incendi.

La Llei 3/1993, forestal de la Comunitat Valenciana, com a mesura precautòria general, prohibeix l'ús del foc en els terrenys forestals de la Comunitat Valenciana. També es prohibeix la crema de restolls o d'altres superfícies i restes per a labors agràries, en els terrenys confrontants o amb una proximitat amb la muntanya inferior a 500 metres. Excepcionalment, podran autoritzar-se aquestes cremes en la forma que reglamentàriament es determine.

En els articles 145 i 146 del Decret 98/1995, de 16 de maig, del Govern Valencià, pel qual s'aprova el Reglament forestal de la Llei 3/1993, de 9 de desembre, forestal de la Comunitat Valenciana, s'estableix que, en els terrenys forestals, en els confrontants o amb una proximitat menor de 500 metres d'aquells, fins i tot estant restringides dins de l'àmbit d'aplicació del present reglament, podran realitzar-se, prèvia autorització, determinades accions o activitats, entre altres: la crema de marges de cultiu o de restes agrícoles o forestals, fora del període comprés entre l'1 de juliol i el 30 de setembre. Període modificat en posteriors resolucions:

– Resolució de 10 de març de 2014, de la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Emergències, sobre reducció dels horaris aptes per a la realització de cremes (DOGV 7242, 27.03.2014).

– Resolució de 12 de maig de 2017, de la directora general de Prevenció d'Incendis Forestals, sobre modificació del període de cremes (DOGV 8040, 16.05.2017).

– Resolució de 26 de gener de 2018, de la directora general de Prevenció d'Incendis Forestals, sobre modificació del període de cremes (DOGV 8224, 31.01.2018).

En el mateix reglament, de conformitat amb el seu article 147, s'estableix que les autoritzacions referides en l'article 146 corresponen als directors dels serveis territorials de la Conselleria de Medi Ambient, actualment Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, els quals podran delegar aquesta competència, totalment o parcialment, en agents forestals, actualment denominats agents mediambientals. De fet, van ser dictades les resolucions següents:

– Resolució de 16 de març de 2020, de la directora territorial d'Alacant, per la qual es resol delegar en els agents mediambientals l'autorització d'accions o activitats de l'ús del foc a la província d'Alacant, i deixar sense efecte la Resolució de 28 de gener de 2016, del director territorial d'Alacant, sobre delegació de competències per a l'autorització prèvia d'accions o activitats de l'ús del foc a la província d'Alacant.



– Resolució de 17 de març de 2020, del director territorial de València, per la qual es resol delegar en els agents mediambientals l'autorització d'accions o activitats de l'ús del foc a la província de València, i deixar sense efecte la Resolució de 28 de gener de 2016, del director territorial de València, sobre delegació de competències per a l'autorització prèvia d'accions o activitats de l'ús del foc a la província de València.



– Resolució de 18 de març de 2020, del director territorial de Castelló, per la qual es resol delegar en els agents mediambientals l'autorització d'accions o activitats de l'ús del foc a la província de Castelló, i deixar sense efecte la Resolució de 28 de gener de 2016, del director territorial de Castelló, sobre delegació de competències per a l'autorització prèvia d'accions o activitats de l'ús del foc a la província de Castelló.



A més, en virtut de l'habilitació establida en el citat article 47 de la Llei 5/2022, de 29 de novembre, la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, juntament amb les entitats del sector agrari i ratificat en la Junta Rectora del Parc Natural de l'Albufera, considera necessari establir un règim especial per a la gestió sostenible del subproducte de l'arròs, que es concreta en l'annex V d'aquesta resolució, incloent-hi, com una alternativa excepcional, per motius fitosanitaris, l'ús del foc per a l'eliminació de restolls i palla de l'arròs en determinades zones del parc natural.



Per tot això, es considera necessari deixar sense efecte les resolucions de 17 i 30 de maig de 2022 i 12 de setembre de 2022, i actualitzar el procediment a seguir per a utilitzar el foc en la crema de residus agrícoles i forestals, a fi de aclarir les diferents modificacions normatives produïdes sobre aquest tema, així com millorar l'eficiència, eficàcia, simplificació de procediments, i reducció de càrregues administratives establides com a principis generals en el nostre ordenament jurídic.



Pel que de conformitat a tot el que s'ha dit, i en virtut de les competències atorgades per Decret 6/2019, de 17 de juny, del president de la Generalitat, pel qual nomena les persones titulars de les vicepresidències i de les conselleries; el Decret 5/2019, de 16 de juny, del president de la Generalitat, pel qual es determina el nombre i la denominació de les conselleries; i el Decret 176/2020, de 30 d'octubre, del Consell pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, resolc:



Primer

Aprovar les instruccions per a aclarir el procediment a seguir per a l'ús del foc en l'eliminació de residus agrícoles i forestals, així com les autoritzacions i permisos necessaris segons la normativa vigent recollides en l'annex I i annex II de la present resolució, les condicions per a la crema de residus agrícoles i forestals mitjançant l'ús del foc en terreny forestal i en la zona d'influència forestal incloses en l'annex III, el llistat de cultius sobre els quals es podrà aplicar l'excepció de la crema de residus agrícoles susceptibles de veure's afectats per diferents organismes nocius per al cas de grans explotacions agràries en l'annex IV, així com el règim especial per a la gestió de residus agrícoles i forestals provinents de restolls i palla de l'arròs al Parc Natural de l'Albufera de València recollides en l'annex V.





Segon

Queden sense efecte les resolucions següents:

Resolució de 17 de maig de 2022, de la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, per a l'atorgament de l'autorització excepcional i individualitzada de la crema de residus agrícoles i forestals, establida en la Llei 7/2022, de 8 d'abril, de residus i sòls contaminats per a l'economia circular.



Resolució de 30 de maig de 2022, de la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, per la qual es modifica l'annex de la Resolució de 17 de maig de 2022, de la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, per a l'atorgament de l'autorització excepcional i individualitzada de la crema de residus agrícoles i forestals, establida en la Llei 7/2022, de 8 d'abril, de residus i sòls contaminats per a l'economia circular

Resolució de 12 de setembre de 2022, de la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, per la qual es modifica la Resolució de 17 de maig de 2022, de la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, per a l'atorgament de l'autorització excepcional i individualitzada de la crema de residus agrícoles i forestals, establida en la Llei 7/2022, de 8 d'abril, de residus i sòls contaminats per a l'economia circular.



Tercer

Amb el marc normatiu actual, els plans locals de cremes podran continuar la tramitació administrativa per a la seua aprovació. Les entitats locals que ho consideren oportú podran presentar nous plans locals de cremes o modificar els existents, per a adaptar-los a la normativa vigent en matèria de prevenció d'incendis forestals i de residus.





Quart

Es delega en les persones titulars de les direccions territorials de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, en l'àmbit territorial de la qual radiquen les parcel·les afectades, la competència en matèria de residus per a resoldre les sol·licituds d'autorització per a l'ús del foc per a l'eliminació de residus agrícoles i forestals presentades per les grans explotacions agràries, previstes en l'annex II) de la present resolució.



Cinqué

La present resolució es publicarà Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, sent aplicable a partir de l'endemà de la publicació.



Les sol·licituds autorització formulades abans de la present resolució i que, conforme a les presents instruccions, vengen referides a la crema de residus agrícoles i/o forestals que no requerisquen autorització administrativa (petites i microexplotacions agràries a més de 500 metres de terreny forestal), seran arxivades, i els sol·licitants podran dur a terme la crema de residus, en els termes i condicions establits en l'annex III de la present resolució.

Les sol·licituds autorització formulades abans de la present resolució i que, conforme a les presents instruccions, requerisquen autorització administrativa, es tramitaran conforme al que s'estableix en les presents instruccions.



Sisé

De conformitat amb el que s'estableix en els articles 112, 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, així com en els articles 10.1.a, 14 i 46.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, la present resolució, que posa fi a la via administrativa, es podrà recórrer potestativament en reposició; o bé, es podrà interposar directament recurs contenciós administratiu, en els terminis i davant els òrgans que s'indiquen a continuació, sense perjudici que es puga formular qualsevol altre recurs que es considere oportú:



a) El recurs de reposició haurà d'interposar-se davant la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, en el termini d'un mes a comptar des de l'endemà de la publicació d'aquesta resolució en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

b) El recurs contenciós administratiu haurà d'interposar-se davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, en el termini de dos mesos comptats des de l'endemà de la publicació d'aquesta resolució en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 10 de febrer de 2023.– La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica: Isaura Navarro Casillas.







Annex I

INSTRUCCIONS A SEGUIR PER A L'ÚS DEL FOC EN LA CREMA DE RESIDUS AGRÍCOLES I FORESTALS EN EL CAS DE PETITES I MICROEXPLOTACIONS AGRÀRIES.



Conforme a la normativa europea vigent, i a l'efecte del que es disposa en aquesta resolució, es considera petites i microexplotacions agràries aquelles empreses i microempreses, petites i mitjanes, que ocupen menys de 50 persones, i el volum de negocis anual o el balanç general anual de les quals no supera els 10 milions d'euros.

Aquest tipus d'instal·lacions estan dispensades de l'aplicació de l'article 27.3 de la Llei 7/2022, de 8 d'abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, però han de complir la normativa forestal en matèria de prevenció d'incendis forestals vigent.

El procediment a seguir per a l'obtenció per part d'aquestes explotacions de les autoritzacions previstes en article 146.1.e) del Decret 98/1995, de 16 de maig, del Govern Valencià, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 3/1993, de 9 de desembre, forestal de la Comunitat Valenciana, per a la crema de marges de cultiu i eliminació de restes o residus vegetals agrícoles o forestals, és el següent:



Municipis sense pla local de cremes:

A menys de 500 m. de terreny forestal es requereix autorització de la Direcció Territorial de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, (article 147 del Decret 98/1995), la signatura del qual es trobe actualment delegada en els agents mediambientals, i amb les condicions establides en l'annex III.

A més de 500 m. de terreny forestal, sense perjudici del que establisca la normativa municipal sobre aquest tema, no es requereix autorització de la Direcció Territorial de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.

Per a la tramitació de les autoritzacions a menys de 500 metres de terrenys forestals s'ha habilitat el procediment següent en el web de la GVA:

https://www.gva.es/es/inicio/procedimientos?id_proc=1219:

Municipis amb pla local de cremes aprovat:

Es regirà pel que s'estableix en el pla local de cremes aprovat, que pot consultar-se en els enllaços següents:

https://prevencionincendiosgva.es/planquema

https://agroambient.gva.es/es/web/prevencion-de-incendios/plans-locals-de-cremes-plc-







Annex II

INSTRUCCIONS A SEGUIR PER A l'ÚS DEL FOC PER A la CREMA DE RESIDUS AGRÍCOLES I FORESTALS EN EL CAS DE GRANS EXPLOTACIONS AGRÀRIES.

La resta de les explotacions, les de més de 50 empleats o un volum de negoci anual de més de 10 milions, tenen una prohibició general de crema de residus vegetals en entorn agrari o silvícola. Només cabria, amb autorització de la Comunitat Autònoma, per dos motius taxats en la Llei 7/2022, article 27.3:

A. Raons fitosanitàries. Per a l'autorització es requereix informe de l'òrgan competent en sanitat vegetal i, sobre la base d'aquest s'emetrà la resolució de la Direcció Territorial, per delegació de la consellera, sempre que els cultius es troben en el llistat de l'annex IV d'aquesta resolució.

B. Per prevenció d'incendis. Per a l'autorització requereix informe de l'òrgan competent en prevenció d'incendis i, sobre la base d'aquest s'emetrà la resolució de la Direcció Territorial, per delegació de la consellera.

Per a les grans explotacions serà necessari tramitar la corresponent sol·licitud d'autorització a través de la direcció territorial de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.







Annex III

CONDICIONS MÍNIMES PER A la REALITZACIÓ DE CREMES DE RESIDUS AGRÍCOLES I FORESTALS, MITJANÇANT L'ÚS DEL FOC EN TERRENY FORESTAL O EN LA ZONA D'INFLUÈNCIA FORESTAL



1. Les condicions establides en aquest annex són aplicable tant als terrenys forestals com a totes les parcel·les agrícoles situades en la Zona d'influència forestal prevista en l'article 57 de la Llei 3/1993, de 9 de desembre, forestal de la Comunitat Valenciana, és a dir, aquells terrenys agrícoles amb terreny forestal fins a una distància màxima de 500 metres.

2. L'eliminació per crema de residus vegetals generats en labors agrícoles situats tant en terreny forestal com en la Zona d'influència forestal entre l'16 d'octubre i el 31 de maig, tots dos inclusivament, quedarà condicionada de manera general i amb caràcter vinculant, al compliment de les condicions mínimes següents:

a) La ubicació de la crema s'haurà de realitzar a l'interior de la parcel·la agrícola i en el punt més allunyat de la vegetació forestal pròxima, i en qualsevol cas a més de 10 metres.

b) La crema de residus agrícoles haurà de realitzar-se en fogueres i sense continuïtat amb els marges o amb terreny forestal.

c) Només es podran realitzar aquestes cremes quan el nivell de preemergència per risc d'incendis forestals, determinat per l'òrgan competent, siga 1 (alerta 1).

d) L'horari per a la realització de la crema de marges de cultiu o de residus agrícoles, queda delimitat al període horari comprés entre l'orto i les 13.30 hores, moment en el qual haurà d'estar extingida.



e) L'autorització no tindrà validesa en els dies amb vent fort i intens i si, iniciats els treballs es produïra l'aparició d'aquest, se suspendrà immediatament l'operació i s'apagarà el foc.

f) No s'abandonarà la vigilància de la zona de crema fins que el foc estiga totalment apagat i transcórreguen dues hores sense que s'hi observen brases.

g) Prèviament a la crema s'haurà de netejar d'herba seca, pastura i matoll una faixa de prou amplària, i no inferior en cap cas als 5 metres al voltant d'on es vol realitzar la crema.

h) La persona autoritzada prendrà totes les mesures complementàries que considere oportunes, i en tot moment serà el responsable de quants danys puga causar.

i) En el moment d'efectuar l'activitat, la persona interessada serà present i en possessió de l'autorització o declaració responsable, si fora exigible, i d'un document d'identificació personal.

j) D'acord amb l'Ordre de 2 de març de 2005, de la Conselleria de Territori i Habitatge, per la qual es regulen mesures extraordinàries per a la prevenció d'incendis forestals durant el període de Setmana Santa i Pasqua (DOGV 4959, 04.03.2005), quedaran suspeses les autoritzacions durant el període comprés entre el Dijous Sant i els 11 dies naturals següents, tots dos inclusivament.

k) Hauran de seguir les instruccions dels agents de l'autoritat.

3. Si la crema de residus agrícoles es realitza entre l'1 de juny i el 15 d'octubre, tots dos inclusivament, haurà de sol·licitar-se autorització de la direcció general competent en matèria prevenció d'incendis forestals, només en aquells casos no regulats per un pla local de cremes aprovat, en el qual s'establiran, amb caràcter vinculant, les condicions particulars a aplicar durant aquest període. En aquest cas, haurà de justificar-se la necessitat inajornable per motius fitosanitaris.







Annex IV

LLISTAT DE CULTIUS SOBRE ELS QUALS ES PODRÀ APLICAR L'EXCEPCIÓ DE LA CREMA DE RESIDUS AGRÍCOLES SUSCEPTIBLES DE VEURE'S AFECTATS PER DIFERENTS ORGANISMES NOCIUS, PER Al CAS DE GRANS EXPLOTACIONS AGRÀRIES.



CULTIU ORGANISMES NOCIUS

Arrels i soques de plantacions arrancades Restes de poda i de cultiu

CÍTRICS Paneroles, aranyons, podridura, Mal secco, Penicillium, Rosellinia, Phytophthora, virosi, exocortis i psoriasi Paneroles, aranyons, minadors, mosques blanques, Pulvinària, cotonet de Sud-àfrica, Mal secco i antracnosis

FRUITERS DE LLAVOR Paneroles, Barrinadors de la fusta, Foc bacterià, podridura, Rosellinia, Phytophthora i malalties fitopatògenes de la fusta Barrinadors i foc bacterià

FRUITERS DE PINYOL Barrinadors de la fusta, Paneroles, aranyons, cuc capgròs, podridura, Phytophthora i malalties fitopatògenes de la fusta Barrinadors, aranyó, poll de Sant Josep, Moniliasi i malalties de la fusta

AMETLER aranyons, Paneroles, cuc capgròs, podridura, Verticil·liosi, Rosellinia, Phytophthora i malalties fitopatògenes de la fusta Vespa de l'ametller, aranyó, i malalties de la fusta

ALTRES FRUITERS I LLENYOSES Barrinadors, barreneta, trepants, nematodes, antracnosi de la garrofera i del kiwi, podridura, cor negre del magraner, malalties fitopatògenes de la fusta, taca foliar del caqui i garrofera, taca negra de l'alvocat, necrosi apical marró de la noguera, oïdi, Phytophthora, Rosellinia, fumall, Verticil·liosi del pistatxo, bacteriosi i tristesa Barrinadors, antracnosis, malalties de la fusta, taca foliar del caqui i garrofera, oïdi, i Verticil·liosi

OLIVERA aranyons, Paneroles, malalties de fusta, Fusarium, tuberculosi i Verticil·liosi

Aranyons, tuberculosi i Verticil·liosi

VINYA aranyons, malalties fitopatògenes de la fusta, eutipiosi, excoriosi, Rosellinia, esca, Agrobacterium, flavescència daurada,

Aranyons, malalties fitopatògenes de la fusta, eutipiosi, excoriosi, esca i flavescència daurada

ESPÈCIES TOFONERES Barrinadors de la fusta, paneroles, podridura, Rosellinia, Phytophthora Barrinadors de la fusta, Paneroles, erugues defoliadores i minadors de fulles

PALMÀCIES Trepants Trepants

CULTIUS HORTÍCOLES I ORNAMENTALS (VIVERS) Arna de la tomaca, cucs de filferro, minadors, botrytis, Fusarium, míldiu, Phytophthora, Pythium, Rhizoctonia, Sclerotinia, Clavibacter, Pseudomones, Ralstonia, Virus del mosaic del cogombre dolç, Virus rugós de la tomaca



CEREALS Barrinador o cucat de l'arròs, cucs de filferro, arnes del cereal, nematodes, Helminthosporium de l'arròs, piriculària, rovell, Septoriosi, males herbes (Leptochloa, Leersia, Echinochloa, avena boja, margall, brom, Fumària)

XUFA Barrinador de la xufa, cucs de filferro, xufes negres, Fusarium, Rhizoctonia, Rosellinia











Annex V

RÈGIM ESPECIAL PER A la GESTIÓ DE RESIDUS AGRÍCOLES PROVINENTS DE RESTOLLS I PALLA DE L'ARRÒS, AL PARC NATURAL DE L'ALBUFERA DE VALÈNCIA.



1. Mitjançant resolució de la direcció general competent en matèria de medi natural, en col·laboració amb els Ajuntaments afectats i les entitats representatives del sector agrari, s'aprovarà un pla de gestió de la palla de l'arròs al Parc Natural de l'Albufera de València, amb la periodicitat que s'hi establisca, que tindrà com a objectiu fonamental garantir una gestió sostenible dels residus agrícoles provinents de restolls i palla de l'arròs, amb el menor impacte ambiental.



La conselleria impulsarà les accions necessàries per a impulsar, en col·laboració amb el sector agrari i els ajuntaments afectats, la gestió sostenible dels residus agrícoles provinents de restolls i palla de l'arròs.



2. Sense perjudici del que en el seu cas establisca el Pla d'Ordenació de Recursos Naturals de l'Albufera, actualment, en fase de tramitació, en les zones que en el Pla de Gestió de la Palla marcara com a susceptible de recollida de l subproducte de l'arròs, es prioritzarà i facilitarà la retirada, excepte que es justifique de manera expressa i detallada, la impossibilitat de realitzar aquesta pràctica.

3. En aquest pla, en virtut de l'habilitació establida en l'article 47 de la Llei 5/2022, de 29 de novembre, de la Generalitat, de residus i sòls contaminats per al foment de l'economia circular a la Comunitat Valenciana, i previ informe de l'òrgan competent en matèria de sanitat vegetal, s'establiran les zones del parc natural en què, per raons fitosanitàries, es podran realitzar cremes de residus agrícoles provinents de rostolls i palla de l'arròs, establint les condicions que es consideren necessàries per a la protecció dels valors ambientals.

En el seu cas, si les cremes es produeixen en zona d'influència forestal, no serà precisa l'autorització en matèria de prevenció d'incendis forestals, indicat en l'apartat 3 de l'annex III d'aquesta resolució, si la crema es realitza entre l'1 d'octubre i fins a la finalització de la campanya de la sega de l'arròs, i en tot cas, fins al 31 de desembre de l'any natural, tots dos inclusivament. Només es podran realitzar aquestes cremes quan el nivell de preemergència per risc d'incendis forestals, determinat per l'òrgan competent, siga 1 (alerta 1) i en horari des de l'orto fins a les dues hores abans de l'ocàs solar, moment en el qual haurà d'estar extinta.

4. Les persones interessades a realitzar la crema residus agrícoles provinents de rostolls i palla de l'arròs hauran de presentar la seua sol·licitud a través d'una entitat local o dels consells agraris locals, que les traslladaran de manera conjunta a la Direcció Territorial de València, detallant les diferents persones interessades i les parcel·les afectades. En aquest cas, es resoldrà de manera individualitzada a favor de l'entitat local o consell agrari i en la resolució d'autorització es detallaran les diferents persones interessades i les parcel·les afectades.

Mapa web