Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 13/2023, de 17 de febrer, del Consell, pel qual es crea la Unitat Valenciana d'Emergències.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 9538 de 21.02.2023
Número identificador:  2023/1702
Referència Base de Dades:  001771/2023
 



DECRET 13/2023, de 17 de febrer, del Consell, pel qual es crea la Unitat Valenciana d'Emergències.

[2023/1702]

ÍNDEX



Preàmbul

Article 1. Objecte.

Article 2. Unitat Valenciana d'Emergències.

Article 3. Dependència.

Article 4. Fins.

Article 5. Funcions.

Article 6. Operativitat.

Article 7. Àmbit d'actuació.

Article 8. Protocol d'Intervenció de la UVE.

Article 9. Direcció de la UVE.

Article 10. Recursos.

Article 11. Integració a la Sala d'Emergències.

Article 12. Sistema de comunicacions i de gestió d'emergències.

Article 13. Mitjans i infraestructures.

Article 14. Sistema de gestió.

Article 15. Règim jurídic del personal.

Article 16. Vestuari i uniformitat.

Article 17. Formació i habilitació.

DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

Única. Fases d'implementació.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única. Derogació normativa.

DISPOSICIONS FINALS

Primera. Modificació del Decret 129/2018, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament del Servei de Bombers Forestals de la Generalitat.

Segona. Adaptació dels plans i procediments.

Tercera. Habilitació normativa

Quarta. Entrada en vigor.





PREÀMBUL



I



La Llei 13/2010, de 23 de novembre, de la Generalitat, de protecció civil i gestió d'emergències, en l'article 3 estableix que el conjunt de les administracions públiques en la Comunitat Valenciana, en l'àmbit de les seues competències, ha de garantir la disposició permanent d'un sistema de protecció civil i gestió d'emergències integrat i compatible.



Així mateix contempla entre els serveis essencials el Servei de Bombers Forestals, el qual queda definit en l'article 37 que indica que està constituït pel personal de les unitats terrestres i helitransportades contractat per la Generalitat per a l'extinció d'incendis forestals i la intervenció davant emergències en els termes establits en la mateixa llei i en els diferents plans de protecció civil.

D'igual manera, la Llei 13/2010 estableix que el Servei de Bombers Forestals de la Generalitat Valenciana és un servei públic essencial de caràcter autonòmic que dependrà de la conselleria competent en matèria de protecció civil i gestió d'emergències.

La Llei 7/2011, d'1 d'abril, de la Generalitat, dels Serveis de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament de la Comunitat Valenciana en l'article 3, Principis d'actuació aplicables a la seua relació amb altres administracions indica que aquestes han de guiar-se pels principis de cooperació, coordinació, col·laboració, solidaritat, assistència recíproca, responsabilitat, complementarietat, subsidiarietat i capacitat d'integració, amb vista a aconseguir un servei eficient capaç d'assegurar la protecció de les persones, els béns i el medi ambient. Aquests principis figuren també en l'article 3 de la Llei 13/2010, que a més estableix que, en desenvolupament d'aquests, les administracions públiques en la Comunitat Valenciana i les entitats públiques o privades, amb serveis operatius que pogueren ser requerits per a controlar, atenuar o suprimir els efectes d'una emergència, hauran d'adequar els seus procediments de mobilització i intervenció al sistema integrat de gestió d'emergències que la Generalitat desenvolupe amb aquesta finalitat.



II



En 2018, el Decret 129/2018, de 7 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament del Servei de Bombers Forestals de la Generalitat, va suposar un primer punt d'inflexió en les capacitats i operativitat dels bombers i bomberes forestals de la Comunitat Valenciana, que es va veure reforçat per la creació aqueix mateix any de la Societat Valenciana de Gestió Integral dels Serveis d'Emergències (SGISE) mitjançant el Decret llei 4/2018, de 9 de novembre, del Consell.



Amb posterioritat la Comunitat Valenciana es va veure afectada per greus emergències extraordinàries, entre la qual es pot destacar la DANA que va incidir de manera especial en la comarca de la Vega Baixa al setembre de 2019 i a més s'han desenvolupat des del Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat (CCE) actuacions de protecció civil en el marc de la lluita contra la pandèmia derivada de la covid 19.

En totes dues situacions la participació de tots els organismes amb responsabilitat en protecció civil i emergències en un treball coordinat va ser de gran intensitat. Però va fer palpable la necessitat de dotar la Comunitat Valenciana amb recursos ampliats en matèria de resposta a les emergències amb capacitat d'actuar de manera immediata davant qualsevol emergència de protecció civil tant ordinària com extraordinària.

En línia amb tot això, al setembre de 2020 el president de la Generalitat durant la seua intervenció en el Debat de Política General de les Corts va anunciar la creació de la Unitat Valenciana d'Emergències (UVE), i informava que es tractaria d'una unitat amb capacitat per a actuar davant qualsevol catàstrofe o emergència, que partiria de les competències pròpies del Servei de Bombers Forestals i estaria formada per un miler d'efectius amb capacitat operativa i logística per a intervindre en qualsevol punt del territori i davant qualsevol situació de catàstrofe.

Aquest compromís va ser reafirmat a l'octubre del mateix any durant el «Seminari de Govern d'Ayora-Cofrentes-Tardor 2020», en les conclusions del qual s'incideix en les emergències adés esmentades, i inclou un nombre molt important d'incendis forestals, i en com en totes aquestes situacions, la Agència Valenciana de Seguretat i Resposta als Emergències (AVSRE) va representar un paper essencial tant en accions directes d'ajuda i rescat com en la coordinació amb altres cossos i forces de seguretat i protecció civil. De l'experiència acumulada no sols durant aquest any, sinó al llarg de les dues dècades d'existència del 112 Comunitat Valenciana, es considera que es pot millorar la capacitat de resposta àgil i integral amb una unitat d'emergències autonòmica que siga capaç d'atendre situacions de crisi provocades per fenòmens naturals com ara inundacions, tempestes hivernals, terratrémols; i causes antròpiques com ara incendis forestals o de qualsevol altra índole i que implique una operació a gran escala de protecció civil.



La UVE no naix com un projecte des de zero, sinó que parteix d'unes estructures ja existents com són la pròpia Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) i els òrgans que en depenen, el 112 Comunitat Valenciana, el Servei de Bombers Forestals prestat a través de la Societat Valenciana de Gestió Integral d'Emergències (SGISE) i el Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat (CEE), en la Sala d'Emergències de la qual ja es troben els llocs de control de la pròpia AVSRE (Emergen), Unitat Adscrita CNP (Policia de la Generalitat) i Prevenció d'Incendis Forestals.



Des del punt de vista jurídic la creació de la UVE suposa una forma d'implementació del necessari deure de col·laboració de les diferents administracions públiques implicades en la solució de l'emergència i la necessària tornada a la normalitat en el menor temps possible.



La creació de la UVE és una oportunitat per a, aprofitant estructures existents, millorar el suport a la ciutadania en situació de catàstrofes. El canvi climàtic, entre altres factors, condueix cap a un futur en què cada vegada seran més freqüents els fenòmens meteorològics extrems, les emergències sanitàries i serà més necessari donar una resposta davant una varietat major de situacions crítiques.

L'AVSRE i la SGISE, han demostrat ser nous actors primordials per a afrontar aquestes noves situacions. Però perquè es puga produir un creixement en la seua resposta és necessari potenciar les seues actuals capacitats i fortaleses de manera que complemente les de la resta d'organismes que, en un marc totalment consolidat de coordinació ja participen en l'emergència, tot això sense generar duplicitats.



A més, la competència pròpia en matèria d'extinció d'incendis forestals ha dotat al Servei de Bombers Forestals d'una distribució territorial i una capacitat de treball descentralitzada que representen una eina molt adequada per a conjuminar les comeses actuals de lluita contra incendis forestals, amb uns altres l'acompliment dels quals actualment requereix d'una major presència en qualsevol punt de la Comunitat Valenciana i millorant d'aquesta manera els temps de resposta.



El disposar de capacitats pròpies de transport, moviment de terres i muntatge de campaments, pot ser molt útil en missions tan variades com el suport a les actuacions operatives en el marc de plans i procediments de protecció civil, constitució del lloc de comandament avançat, ajuda a la instal·lació d'instal·lacions sanitàries, suport a les seues pròpies necessitats logístiques en intervencions, etc.

Els nous escenaris als quals serà necessari donar resposta fan necessari disposar de noves capacitats pròpies, que reforcen la capacitat d'anàlisi de les catàstrofes.

Les emergències no distingeixen entre fronteres i la solidaritat té el seu màxim valor en el suport en situacions de catàstrofe. Per això, disposar de mitjans homologats és un element clau, que demostraria la implicació de la Comunitat Valenciana.



III



El decret consta de dèsset articles, una disposició transitòria, una disposició derogatòria i quatre disposicions finals.

En virtut de l'anterior, de conformitat amb la competència exclusiva de la Generalitat, en matèria d'emergències i protecció civil, sense perjudici del que es disposa en l'article 149 de la Constitució i, en el seu cas, de les bases i ordenació de l'activitat econòmica general de l'Estat, segons s'estableix en l'article 49.3. 14a de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana.

Atenent el que s'estableix en la Llei 13/2010, de 23 de novembre, de la Generalitat, de protecció civil i gestió d'emergències, que l'article 3 estableix els principis d'actuació de les diferents administracions públiques en les actuacions de protecció civil i gestió d'emergències, que es regiran pels principis de cooperació, coordinació, col·laboració, solidaritat territorial, lleialtat institucional, assistència recíproca i mutu auxili, adequant les seues actuacions conformement amb la complementarietat i subsidiarietat de mitjans i recursos, i capacitat i suficiència en l'aplicació dels plans de protecció civil, de conformitat amb les bases establides en la Llei 17/2015, de 9 de juliol, del Sistema Nacional de Protecció Civil.

El procés d'elaboració del Decret s'ha adequat als principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica i eficiència previstos en l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques (LPAC), cosa que queda justificada en el present preàmbul sobre la base de la necessitat de millorar el suport a la ciutadania en situació de catàstrofes i donar una resposta davant una varietat major de situacions crítiques derivades, entre altres factors, del canvi climàtic, així com en el tràmit de consulta pública efectuat a través del portal web, de conformitat amb el que es disposa en l'article 133 de la LPAC, en el seu debat i aprovació per part de la Comissió de Protecció Civil de la Comunitat Valenciana, i en la resta d'informes incorporats a l'expedient en els quals consten els antecedents d'aquesta, els problemes que es pretenen solucionar, la necessitat de la seua aprovació, els seus objectius, així com la possible solució alternativa a la regulació.

Sentits els sectors i administracions públiques afectades, i amb l'informe favorable del Ple de la Comissió de Protecció Civil de la Comunitat Valenciana, a proposta de la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, conformement amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, i amb la deliberació prèvia del Consell en la reunió de 17 de febrer de 2023,



Article 1. Objecte

El present Decret té com a objecte la creació de la Unitat Valenciana d'Emergències (UVE) concebuda com una unitat de gestió de caràcter operatiu i de coordinació de la Generalitat a través de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE), així com regular-ne l'organització i funcionament.



Article 2. Unitat Valenciana d'Emergències

La UVE es constitueix de manera permanent sota la dependència de la persona titular de l'AVSRE per a fer front a les necessitats derivades de la resposta en emergències, en els termes establits en la planificació de protecció civil de la Comunitat Valenciana.



Article 3. Dependència

La coordinació i el funcionament de la UVE dependrà de l'AVSRE o de l'entitat o organisme que la substituïsca.



Article 4. Fins

1. La UVE té com a objecte la intervenció i col·laboració en qualsevol lloc de la Comunitat Valenciana o en suport a altres comunitats autònomes juntament amb les institucions de l'Estat i les Administracions públiques, en els supòsits de greu risc, catàstrofe, o altres necessitats públiques, conformement amb el que s'estableix en la legislació vigent i sota la supervisió, direcció i control de l'AVSRE. Tot això en el marc de la implementació del principi de col·laboració entre les diferents administracions en situació d'emergència de protecció civil i de conformitat amb la direcció operativa establida en els respectius plans i procediments, així com amb el Sistema Nacional de Protecció Civil i els mecanismes establits per a la mobilització nacional de mitjans i recursos.

2. Especialment, se li assigna, amb caràcter específic, la consecució dels següents objectius:

a) Disposar de plena capacitat de comandament i control, entenent com a tal el fet de disposar d'estructures organitzatives que permeten exercir de manera plenament operativa la transmissió de la cadena de comandament en situació d'emergència de protecció civil tot això sense perjudici del que s'estableix en l'article 12.2.d de la Llei 13/2010, de 23 de novembre, de la Generalitat, de protecció civil i gestió d'emergències (d'ara en avant Llei 13/2010), en el qual se li atribuïsca a la persona titular de la Conselleria competent en matèria de protecció civil l'exercici de comandament únic de l'emergència.

b) Garantir la intervenció ràpida en qualsevol part de la Comunitat Valenciana, per a poder concentrar en un termini molt curt de temps mitjans de diferents unitats en la zona d'intervenció.

c) Capacitat d'esforç sostingut; és a dir, capacitat per a mantindre's activa de forma continuada, tant autònomament com en suport d'altres organismes, assegurant els relleus durant tot el període d'intervenció.



d) Col·laborar amb la resta de serveis d'emergències, independentment de la seua procedència o adscripció.

e) Possibilitar la projecció a l'exterior en el marc del Sistema Nacional i Europeu de Protecció Civil, després de la mobilització del Ministeri d'Interior.



Article 5. Funcions

1. Per al compliment dels seus fins i la consecució dels objectius establits, la UVE tindrà les funcions següents:

a) L'extinció d'incendis forestals, d'acord amb el que s'estableix en el Pla Especial Enfront del Risc d'Incendis Forestals de la Comunitat Valenciana.

b) La intervenció en emergències d'origen meteorològic, conformement amb el que s'estableix en els respectius plans i procediments en cas de:

1r Situació de Preemergència i Emergència per Nevades.

2n Situació de Preemergència i Emergència per Inundacions.

3r Forts vents.

4t Uns altres fenòmens meteorològics adversos.

c) La col·laboració en la recuperació de zones afectades per les emergències i en la tornada a la normalitat d'aquestes durant la fase d'emergència.

d) La col·laboració sota la direcció dels organismes competents en situacions d'emergència social, en els supòsits de greu risc o catàstrofe, com ara terratrémols, inundacions, incendis urbans i forestals o accidents de gran magnitud causants de:

1r Crisis sanitàries, com ara epidèmies i situacions de contaminació greus.

2n Situacions de desproveïment de productes de primera necessitat.



3r Paralització de serveis públics essencials per a la comunitat a conseqüència dels fenòmens anteriors.

e) La intervenció en emergències sísmiques i per sismes submarins conformement amb el que s'estableix en els respectius plans i procediments.

f) Aquelles altres que li atribuïsca la legislació vigent i qualsevol altra funció dirigida a la protecció de les persones, els béns i el medi ambient, tot això en el marc de la col·laboració entre els diferents organismes competents i en el respecte a les seues competències pròpies.



2. A més de les funcions establides en el punt anterior, la UVE desenvoluparà capacitats logístiques, d'anàlisis i suport tecnològic en altres actuacions que exigisquen un alt nivell d'especialització, que s'establiran per a determinats mitjos llocs a la disposició de la UVE després d'una fase de formació, homologació i establiments de protocols específics d'activació, en concret les següents:

a) Actuacions logístiques en emergències derivades de riscos tecnològics i radiològics.

b) Intervenció enfront d'emergències o crisis mediambientals.

c) Protecció de béns d'interés cultural.

d) Col·laboració en la cerca i rescat de persones.

e) Aquelles altres que puguen establir-se per part de la persona titular de l'AVSRE.

3. Totes les funcions indicades s'exerciran en el marc de la col·laboració entre els diferents organismes competents i del respecte de les seues competències pròpies.

4. Per al correcte exercici de les funcions descrites en els punts anteriors s'elaboraran protocols i procediments d'actuació conjunts amb la resta de les organitzacions implicades, que en el cas d'afectar competències pròpies dels Serveis de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament, d'ara en avant SPEIS, hauran de ser elaborats i aprovats en el marc de la Comissió de Coordinació prevista en la Llei 7/2011, d'1 d'abril, de la Generalitat, dels Serveis de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament de la Comunitat Valenciana.





Article 6. Operativitat

1. La mobilització de la UVE en situació d'emergència es realitza conformement amb el que s'estableix en el Pla Territorial d'Emergència, en els diferents Plans Especials, en els Procediments d'Actuació enfront de riscos específics, en els Protocols Operatius i en els Plans d'Esdeveniments Especials de la Comunitat Valenciana, entre altres.

2. Correspondrà a la Generalitat Valenciana la direcció del Pla Territorial d'Emergència i els Plans Especials en les emergències declarades de situació 0, 1 i 2.

3. Per a l'acompliment de la seua missió i comeses, la UVE podrà sol·licitar la posada a la seua disposició amb caràcter temporal de mitjans materials i humans d'altres departaments de la Generalitat i del seu sector públic instrumental. Les peticions les farà la persona titular de la direcció de l'AVSRE a través de les diferents sotssecretaries dels departaments competents.



Article 7. Àmbit d'actuació

1. La UVE tindrà capacitat de ser mobilitzada per a actuar en tot el territori de la Comunitat Valenciana amb independència de la província d'ubicació de la base de les unitats o recursos intervinents, tot això en el marc dels corresponents plans i procediments de protecció civil.



2. L'actuació en altres comunitats autònomes es realitzarà en el marc dels mecanismes d'ajuda establits en el Sistema Nacional de Protecció Civil. Es podrà intervindre en una altra Comunitat Autònoma amb la sol·licitud prèvia d'aquesta i autorització de la direcció del Pla Territorial d'Emergències de la Comunitat Valenciana, tot això d'acord amb els protocols d'actuació previstos per a la coordinació entre plans, mitjans i recursos de titularitat autonòmica.

3. En les situacions declarades d'interés nacional la UVE podrà formar part dels mitjans i recursos mobilitzables pel Ministeri de l'Interior igual que la resta de recursos de protecció civil.

4. La participació fora del territori espanyol tindrà lloc sempre en el marc del Mecanisme Europeu de Protecció Civil, per a la qual cosa es promourà l'adquisició i homologació en els diferents mòduls previstos en aquest Mecanisme, tot això de conformitat amb l'autoritat nacional en la matèria.



Article 8. Protocol d'Intervenció de la UVE

1. La mobilització de la UVE podrà ser ordenada quan es produïsca alguna de les següents situacions d'emergència de protecció civil:



a) Les que tinguen el seu origen en riscos naturals, entre els quals inundacions, avingudes, terratrémols, lliscaments de terreny, grans nevades i altres fenòmens meteorològics adversos.

b) Els incendis forestals.

c) Les derivades de riscos tecnològics, i entre aquests el risc químic, el nuclear, el radiològic i el biològic.

d) Qualsevol altra que decidisca el president de la Generalitat quan es declare la situació d'emergència catastròfica de conformitat amb la normativa de protecció civil de la Comunitat Valenciana.



2. S'exclouen de l'àmbit d'actuació de la UVE les emergències marítimes, sense perjudici que en circumstàncies excepcionals puga acordar-se la seua intervenció, sempre a proposta i petició del Govern d'Espanya.

3. La UVE haurà d'ajustar la seua actuació al que s'estableix en la legislació vigent en matèria de protecció civil, i especialment quant a la distribució de competències entre la Generalitat i l'administració local.



4. Les unitats i efectius posats a la disposició de la UVE actuaran sempre enquadrats i dirigits pels seus comandaments propis, tot això sense menyscapte o ruptura del concepte de comandament únic establit en els diferents plans de protecció civil.



Article 9. Direcció de la UVE

La direcció de la UVE correspon a la persona titular de la direcció de l'AVSRE o, en defecte d'això, de l'òrgan superior o directiu del departament de la Generalitat competent en matèria d'emergències



Article 10. Recursos

1. La UVE, per a l'exercici de les seues funcions, podrà comptar amb els següents recursos:

a) Recursos operatius directes:

– Unitats de Bombers Forestals (UBF)

– Autobombes forestals.

– Unitats Helitransportades de Bombers Forestals (UHBF)

b) Recursos de coordinació operativa:

– Personal tècnic operatiu

– Prefectures de dotació

– Personal d'operació de comunicació

c) Recursos de coordinació i auxiliars

d) Recursos de gestió, logística, selecció i formació.

e) Recursos de gestió d'imatge pública, comunicació a la població, relacions institucionals i mitjans de comunicació.

f) Instal·lacions



Article 11. Integració a la Sala d'Emergències

1. La central operativa del a UVE es constitueix com un recurs bàsic i plenament integrat a la Sala d'Emergències del Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat (CEE), juntament amb la resta de les unitats presents a la Sala, Emergències de la Generalitat (Emergen), Unitat Adscrita CNP (Policia de la Generalitat) i Prevenció d'Incendis Forestals. A tals efectes es crea a la Sala el lloc de Comandament i control de la Unitat Valenciana d'Emergències (MACUVE)

2. Amb caràcter general, a l'efecte d'una major coordinació, i sense perjudici de les funcions atribuïdes per a cada unitat en situació ordinària i en el marc dels plans i procediments vigents, s'estableix la següent distribució d'actuacions entre EmerGen i MACUVE:

a) Emergen estarà integrat per personal de l'AVSRE i tindrà les funcions següents:

1r. Activació dels Plans d'Emergència i Protocols operatius.

2n. Execució de les funcions previstes en cada situació

3r. Interlocució amb la direcció del Pla

4t. Proposta de mobilització de recursos de la UVE sol·licitada per la direcció del Pla o del Lloc de Comandament Avançat (PMA) al MACUVE.

5é. Activació i mobilització de les Agrupacions i Associacions de Protecció Civil acreditades en el marc d'un pla autonòmic.

b) MACUVE estarà atés per personal de la SGISE i tindrà les funcions següents:

1r. Mobilització i coordinació dels recursos de la UVE, per decisió de la direcció del Pla o PMA

2n. Assignació al sistema de gestió d'emergències de 112 CV dels recursos propis mobilitzats

3r. Activació i mobilització dels recursos UVE en situacions operatives que no tinguen caràcter d'emergència.



Article 12. Sistema de comunicacions i de gestió d'emergències

1. D'acord amb el que s'estableix en la normativa de protecció civil de la Comunitat Valenciana, el sistema de comunicacions de la UVE serà la xarxa de comunicacions digitals d'emergència i seguretat de la Generalitat.

2. De conformitat igualment amb l'article indicat en el punt anterior, el sistema de comandament i control de la UVE serà el sistema de gestió integrat d'emergències i comunicacions del «112 Comunitat Valenciana».



Article 13. Mitjans i infraestructures

Per a la consecució dels fins encomanats, la UVE comptarà amb mitjans materials i infraestructures de la Societat Valenciana de Gestió de Serveis d'Emergències (SGISE) per a la prestació del Servei de Bombers Forestals en el moment de l'entrada en vigor del present Decret, així com d'aquells que, sent patrimonials de la AVSRE, d'altres departaments de la Generalitat o de les administracions locals, siguen formalment posats a la seua disposició per a la seua gestió i operativitat.





Article 14. Sistema de gestió

A fi d'establir un instrument capaç de mesurar, assegurar i millorar contínuament els seus resultats, i atés el caràcter essencial i crític de les seues missions, haurà de dotar-se d'un sistema integrat de gestió que contemple la certificació progressiva de les seues pràctiques respecte a estàndards internacionals, almenys, en les següents matèries: gestió de la qualitat dels serveis, emergències, seguretat i salut en el treball i medi ambient.

Igualment, s'elaborarà una Carta de Serveis on s'establiran i publicaran els compromisos de preparació, mobilització i resposta en el terreny.



Article 15. Règim jurídic del personal.

1. Amb caràcter ordinari, el funcionament de la UVE es desenvoluparà exclusivament per personal dependent de l'AVSRE i de la SGISE.



2. Amb caràcter extraordinari i atenent a raó d'especialització, es podrà sol·licitar la posada a la seua disposició amb caràcter temporal de personal d'altres departaments del Consell, sector públic instrumental de la Generalitat o entitats de l'administració local.

3. Mentre estiga activa la mobilització de la UVE, el personal posat a la seua disposició estarà sota la direcció de la persona responsable d'aquesta



Article 16. Vestuari i uniformitat

La UVE tindrà la seua pròpia imatge corporativa d'aplicació en la uniformitat i mitjans materials llocs a la seua disposició.



Article 17. Formació i habilitació

1. Tot el personal posat a la disposició de la UVE haurà de disposar de la formació que l'habilite en funció de les capacitats de les unitats a les quals estiga adscrit.

2. Per a tindre caràcter habilitant la formació haurà d'estar impartida o haver sigut homologada per l'Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències (IVASPE).





DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA



Única. Fases d'implementació.

1. El desplegament i implantació de la UVE es realitzarà en tres fases.

2. La fase I tindrà lloc en el moment de l'entrada en vigor del present Decret quan quede a la disposició de la UVE els mitjans i recursos del Servei de Bombers Forestals gestionats per la SGISE, així com els vehicles autobombes i tot terreny i bases operatives titularitat de la AVSRE.

3. La fase II haurà de completar-se abans d'un any des de la data de la publicació i contemplarà els aspectes següents:

a) Duplicació del personal tècnic de les unitats helitransportades i dotació de la resta de llocs tècnics de comandament i control de la SGISE.

b) Posada en marxa de la unitat de comandament i control de la Unitat Valenciana d'Emergències (MACUVE) a la Sala d'Emergències del Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat (CEE) amb funcionament les 24 hores del dia i els 365 dies de l'any.

c) Adequació de la totalitat de les bases i parcs d'emergències actuals als requisits establits en el Reglament del Servei de Bombers Forestals.

e) Posada en marxa de tres centres logístics.

4. La fase III: en aquesta fase la UVE haurà de tindre a la seua disposició unitats per a poder garantir la totalitat de les funcions contemplades en l'article 5.2 del present decret, així com disposar de les següents unitats especialitzades:

a) Unitat d'anàlisi i avaluació d'incendis forestals

b) Unitat d'anàlisi i avaluació en crisis derivades de fenòmens meteorològics





DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única. Derogació normativa.

Queden derogades totes les disposicions d'igual o inferior rang que s'oposen al que es disposa en aquest decret.





DISPOSICIONS FINALS



Primera. Modificació del Decret 129/2018, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament del Servei de Bombers Forestals de la Generalitat.

1. Es modifiquen els articles següents del Decret 129/2018, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament del Servei de Bombers Forestals de la Generalitat.

2. Es modifica l'article 2.2, que queda redactat de la següent manera:

«2. Es denomina operatiu el conjunt de mitjans humans, materials i recursos posats a la disposició de la Unitat Valenciana d'Emergències (UVE) per a la gestió d'una emergència, procedisquen de qualsevol dels departaments o organismes de la Generalitat o d'altres Administracions públiques, d'acord amb el procediment establit en cada cas.»



3. Es modifica l'article 3.4 que queda redactat de la següent forma:



«4. El personal del Servei de Bombers Forestals podrà ser posat a la disposició de la Unitat Valenciana d'Emergències».

4. Es modifica l'article 10, conforme a la redacció següent:

«Article 10. De la direcció del servei

1. La direcció del Servei de Bombers Forestals serà exercida per la persona titular de la direcció de l'Agència Valenciana de Seguretat i Respostes a les Emergències o del departament de la Generalitat competent en matèria d'emergències, a la qual correspon l'execució i compliment de les competències en aquest àmbit, el comandament ordinari del Servei de Bombers Forestals i la coordinació i més alta inspecció de les seues dotacions i instal·lacions»

5. Es modifica l'article 29.2 que queda amb la redacció següent:

«Article 29. 2.

2. La Mesa de Coordinació estarà integrada pels següents membres:



a) La presidència l'ocuparà la persona titular de la direcció de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, o, en la seua absència o per delegació, la persona titular de la Subdirecció General d'Emergències.

b) La vicepresidència l'ocuparà la persona titular de la Gerència de la SGISE amb veu i vot, o en la seua absència o per delegació, la persona titular de la Direcció Executiva.

c) La secretaria l'ocuparà la persona titular de la Subdirecció General d'Emergències, amb veu i vot.

d) Vocals:

– Una persona designada per cadascun dels serveis de prevenció, extinció d'incendis i salvament provincials.

– Fins a set persones designades per les organitzacions sindicals més representatives de les unitats de bombers forestals de manera proporcional a la seua implantació

– La persona que ocupe la direcció del servei competent en extinció d'incendis forestals.

– Una persona designada per qui exercisca la presidència de la mesa d'entre el personal tècnic de l'agència, competent en matèria d'extinció d'incendis.

– Una persona designada per qui exercisca la presidència de la mesa d'entre el personal tècnic de l'agència, adscrit als serveis competents en emergències, 112 i planificació.

– Una persona designada per qui exercisca la presidència de la mesa d'entre el personal del IVASPE.

– Dues persones designades per qui exercisca la presidència de la mesa d'entre el personal tècnic de la SGISE.

3. En la designació les persones components de la mesa de coordinació se seguirà el principi garantir la presència equilibrada de dones i homes, de conformitat amb la Llei 9/2003, de la Generalitat, de 2 d'abril, per a la igualtat entre dones i home, i l'article 14 de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de maig, per a la igualtat efectiva de dones i homes.





Segona. Adaptació dels plans i procediments.

En un termini de tres mesos des de l'entrada en vigor del present decret s'hauran d'adequar els diferents plans d'emergència i protecció civil al que s'estableix en el present Decret.



Tercera. Habilitació normativa

S'autoritza la persona titular del departament amb competències en protecció civil i gestió d'emergències a dictar les disposicions necessàries per al compliment i desenvolupament d'aquest decret.



Quarta. Entrada en vigor

El present decret entra en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



Orihuela, 17 de febrer de 2023



El president de la Generalitat

XIMO PUIG I FERRER



La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública

GABRIELA BRAVO SANESTANISLAO

Mapa web