Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE 6/2018, de 5 de febrer, de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, pel qual s'aproven les bases reguladores de les ajudes indemnitzatòries per a l'eradicació i el control del bacteri de quarantena Xylella fastidiosa.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 8236 de 16.02.2018
Número identificador:  2018/1399
Referència Base de Dades:  001676/2018
 



ORDRE 6/2018, de 5 de febrer, de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, pel qual s'aproven les bases reguladores de les ajudes indemnitzatòries per a l'eradicació i el control del bacteri de quarantena Xylella fastidiosa. [2018/1399]

ÍNDEX

Preàmbul

Article 1. Bases reguladores

Article 2. Objecte de l'ajuda

Article 3. Beneficiaris

Article 4. Requisits i quantia de les ajudes indemnitzatòries

Article 5. Presentació de sol·licituds

Article 6. Procediment de concessió

Article 7. Acumulació i compatibilitat de les ajudes

Article 8. Reintegrament de quantitats indegudament rebudes

Article 9. Revisió

Article 10. Publicació i informació

Disposicions addicionals

Primera. Delegació de competències

Segona. Absència de repercussió o incidència pressupostària

Tercera. Subvencionabilitat d'actuacions anteriors a les publicacions de les convocatòries específiques

Disposició derogatòria

Única. Derogació normativa

Disposicions finals

Primera. Competències desenvolupament

Segona. Entrada en vigor

Annex





PREÀMBUL



Xylella fastidiosa és un bacteri gramnegatiu, de creixement en xilema de les plantes, que pot produir diferents malalties en cultius com els cítrics (clorosis variegada), la vinya (malaltia de Pierce), l'olivera (decaïment ràpid) en algunes espècies del gènere Prunus (escaldat de les fulles), així com en nombroses espècies ornamentals, totes aquestes són importants a la nostra Comunitat. S'han descrit més de 360 hostes en la bibliografia, molts dels quals no presenten símptomes de la malaltia, i per tant en dificulten la detecció.

Es transmeten per insectes vectors, tots aquests hemípters que s'alimenten del xilema de les plantes. A la Comunitat Valenciana, afrofòrids (p. e. Philaenus spp) i cercòpids (Cercopis sp) són les famílies amb vectors potencials d'aquesta malaltia. Els vectors actuen com a transmissors de la malaltia però a curta distància. La principal via de propagació del bacteri és el comerç de planta infectada.



La multiplicació a l'interior dels gots de la planta pot comportar l'obstrucció del flux de saba bruta. Els símptomes varien d'unes plantes hoste a unes altres. En alguns casos es corresponen amb els símptomes típics d'estrés hídric: pansiment o decaïment generalitzat i, en casos més greus, l'assecament de fulles i de branques, i finalment la mort de la planta.

La Decisió de la Comissió 2015/789/UE, modificada per la Decisió 2417/2015 de la Comissió, de 17 de desembre, estableix mesures per a eradicar i evitar la introducció i la propagació dins de la unió de Xylella fastidiosa. Aquestes mesures estan dirigides als vegetals destinats a plantació procedents de països o zones en els quals el bacteri està present, i estableix controls en origen, inspeccions, mostrejos i anàlisis en el laboratori, del material vegetal. Regula l'establiment de les zones demarcades, en el cas de detectar la malaltia, i estableix l'obligatorietat del passaport fitosanitari per als gèneres especificats en la legislació. Així mateix, estableix les mesures d'eradicació que haurà de prendre l'Estat membre interessat.

La Comunitat Valenciana disposa d'un pla de contingència davant de Xylella fastidiosa que ha sigut aprovat el juliol de 2016 per la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural. En aquest pla de contingència es descriuen les actuacions preventives encaminades a una detecció precoç de la malaltia, així com les actuacions que cal executar en els supòsits de sospita i/o confirmació d'aquesta. Aquestes actuacions s'han dictat d'acord amb el que estableix tant la Directiva 2000/29/CE, del Consell, de 8 de maig, com la Llei 43/2002, de 20 de novembre, de sanitat vegetal, en la Decisió 789/2015 de la Comissió i en el Pla de contingència nacional enfront de Xylella fastidiosa.

La Llei 43/2002 preveu en els articles 48 i 49 les mesures cautelars que poden adoptar-se en l'àmbit de la sanitat vegetal. Entre aquestes mesures de caràcter fitosanitari i en concordança amb l'article 18 de la citada llei de sanitat vegetal, es troba la immobilització dels vegetals i els productes d'aquests, així com el material que s'hi relaciona que siga o puga ser vehicle de plagues.

Aquesta mateixa llei de sanitat vegetal, en l'article 46 assenyala que «correspon a les diferents administracions públiques, en l'àmbit de les seues respectives competències, la realització dels controls i les inspeccions necessàries per a assegurar el compliment del que preveu aquesta llei». En concordança amb aquest precepte, l'article 47.1 del mateix cos legal assenyala que «els òrgans competents de les administracions públiques establiran controls oficials per a garantir el compliment del que estableix la present llei. Aquests controls podran ser sistemàtics en els punts d'inspecció fronterers i en les dependències on es conreen, es produïsquen, s'emmagatzemen o es comercialitzen vegetals, productes vegetals i altres objectes, i ocasionals, en qualsevol moment i lloc on circulen o on estiguen aquests productes».

El Reial decret 58/2005, de 21 de gener, pel qual s'adopten mesures de protecció contra la introducció i la difusió en el territori nacional i de la Comunitat Europea d'organismes nocius per als vegetals o els productes vegetals, així com per a l'exportació i el trànsit cap a països tercers, estableix en l'annex I, part A, secció I, els organismes nocius que no es troben presents en la UE i la introducció dels quals ha de prohibir-se en tots els estats membres.

El Reial decret 1190/1998, de 12 de juny, regula els programes d'eradicació o de control dels organismes nocius dels vegetals que encara no estiguen establits en el territori nacional, inclosos en els annexos I i II del Reial decret 58/2005.

Així mateix, la Llei 43/2002 estableix que davant de l'aparició d'una plaga en el territori nacional o en una part d'aquest, o la sospita que existisca, que puga tindre importància econòmica o mediambiental, l'autoritat competent verificarà la presència i la importància de la infestació i adoptarà les mesures fitosanitàries cautelars prèvies que crega necessàries per a evitar la propagació d'aquesta plaga.

Vistes les resolucions de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural: Resolució de 6 de juliol de 2017, Resolució de 25 de juliol de 2017, Resolució de 31 d'agost de 2017 i Resolució de 20 d'octubre de 2017, per la qual es declara l'existència d'un brot de Xylella fastidiosa al territori de la Comunitat Valenciana i s'adopten mesures fitosanitàries cautelars i d'eradicació per a evitar-ne la propagació. Com que l'eradicació i el control de la propagació d'aquest bacteri cap a altres zones tan sols és possible per mitjà de la intervenció de l'Administració, correspon adoptar les mesures fitosanitàries que estableix la Decisió d'execució (UE) 2017/2352 de la Comissió i les modificacions d'aquesta.

D'una altra banda, la Llei de sanitat vegetal, en el capítol IV del títol II, preveu que els afectats per l'obligatorietat de la lluita contra una plaga es beneficiaran de l'assistència tècnica i de les ajudes econòmiques que, si escau, es determinen en la norma corresponent, reconeixent en l'article 21 que, quan les mesures establides per a la lluita contra plagues suposen la destrucció, la deterioració o la inutilització dels béns o les propietats particulars o públiques, l'administració competent que haja declarat la plaga compensarà els perjudicats mitjançant la indemnització deguda.

Atés que és una ajuda establida per la Llei de sanitat vegetal, es trobaria en el supòsit de l'article 22, apartat 2, lletra b de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, Llei general de subvencions, atés que no és concurrència competitiva.

En aquest sentit, el Reial decret 1190/1998 estableix en l'article 18 el dret a indemnització, total o parcial, de les despeses de destrucció, desinfecció, esterilització o qualsevol altre tractament aplicat oficialment als vegetals, als productes vegetals i a altres objectes reconeguts com a contaminats per un organisme nociu.

A l'efecte del que disposa el Decret 128/2017, de 29 de setembre, del Consell, pel qual es regula el procediment de notificació i comunicació a la Comissió Europea dels projectes de la Generalitat dirigits a establir, concedir o modificar ajudes públiques, les ajudes en indemnitzacions regulades en aquesta ordre s'adapten als requisits establits en els articles 1, 2, 6, 8, 9 i 26 del Reglament 702/2014, de la Comissió, de 25 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajuda en els sectors agrícola i forestal i en zones rurals compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea (DOUE 1.7.2014. L193). La informació resumida del règim d'ajudes ha sigut remesa a la Comissió Europea, i s'ha assignat el número de registre de l'ajuda, SA.49856



La present ordre de bases no figura en el pla normatiu de la Generalitat Valenciana de 2017, perquè es tracta d'unes ajudes que s'atorgaran com a conseqüència d'una malaltia de quarantena que s'ha declarat a la província d'Alacant i s'adopten totes les mesures que estableix la legislació de sanitat vegetal per al control i l'eradicació d'aquesta.



Tot allò exposat evidencia la necessitat d'adoptar mesures davant de la plaga per la potencial gravetat i repercussió d'aquesta per a l'agricultura de la Comunitat Valenciana. S'estima que l'aprovació d'aquesta disposició constitueix l'instrument idoni, eficaç i proporcional per a abordar el problema i també es dota l'activitat de l'administració de seguretat jurídica i transparència, tant des del punt de vista de les mesures adoptades, com de les ajudes indemnitzatòries dirigides a pal·liar les conseqüències econòmiques de la seua implementació. Per la qual cosa, l'aprovació d'aquesta disposició respon als principis a què fa referència l'article 139,1 de la Llei 39/2015.

Per tot el que s'ha exposat anteriorment, a proposta del director general d'Agricultura Ramaderia i Pesca, i en ús de les atribucions conferides per l'article 160.2.b i 168.1.B de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental, i de subvencions i l'article 28.e i 43 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell (segons redacció donada per la Llei 12/2007, de 20 de març), havent-se efectuat el tràmit d'audiència, consultades les entitats associatives d'interés agrícola i les organitzacions agràries professionals, vist l'informe preceptiu de l'Advocacia de la Generalitat, de la intervenció delegada i, oït el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana





ORDENE



Article 1. Bases reguladores

S'aproven mitjançant la present disposició les bases reguladores de les ajudes indemnitzatòries per a l'eradicació i el control del bacteri de quarantena Xylella fastidiosa, tant en les parcel·les dels propietaris agrícoles, com per als proveïdors de material vegetal de la Comunitat Valenciana.



Article 2. Objecte de l'ajuda

La present ordre té com a objecte establir:

a) Els barems per al càlcul de les indemnitzacions que puguen produir-se com a conseqüència de l'aplicació de les mesures fitosanitàries obligatòries per a la prevenció i la lluita contra Xylella fastidiosa.

b) Les obligacions dels propietaris de les parcel·les agrícoles, i proveïdors de material vegetal, que hauran de complir per a l'accés a les indemnitzacions.



Article 3. Beneficiaris

1. Podran ser beneficiaris de les indemnitzacions que es regulen en les bases presents:

a) Els propietaris de parcel·les amb cultius inclosos en la llista de vegetals hostes susceptibles al bacteri Xylella fastidiosa que hagen sigut declarats contaminats «i/o immobilitzats» per resolució de la persona titular de la direcció general competent en matèria de sanitat vegetal.



b) Els proveïdors de material vegetal que estiguen inscrits en el Registre de Proveïdors de Llavors i Plantes de Viver i/o en el Registre de Productors, Comerciants i Importadors de Vegetals, que posseïsquen plantes incloses en la llista de vegetals hostes susceptibles al bacteri Xylella fastidiosa, que hagen sigut declarats contaminats i/o immobilitzats per resolució de la persona titular de la direcció general competent en matèria de sanitat vegetal.

2. Els beneficiaris d'aquestes ajudes hauran de ser microempreses, xicotetes o mitjanes empreses, d'acord amb el que establix l'article 2.2 i en l'annex I del Reglament (UE) número 702/2014, que determina que són aquelles que ocupen a menys de 250 persones i el seu volum de negocis anual o el balanç general de les quals anual no excedisca de 43 milions d'euros.

3. No podran ser beneficiaris d'aquesta indemnització els propietaris de les parcel·les que estiguen abandonades. Es considerarà que una parcel·la es troba abandonada si compleix una de les condicions següents:

a) Quan l'estat vegetatiu de l'arbre/cep indique que està sec.

b) Quan no es constate l'aplicació clara de pràctiques de cultiu en els arbres/ceps (poda, tractaments, fruits sense recol·lectar, etc.), i s'hi observe, si escau, la presència de xucladors lignificats, branques mortes, vinyes salvatges, etc.

c) O bé que, en l'arbre/cep s'observen indicis d'abandó i hi haja presència de plantes plurianuals arbustives en gran part de la superfície (no de manera aïllada o testimonial) amb un creixement fort, sense aplicació clara de pràctiques de cultiu en la terra (arada, etc.) i siga necessari dur a terme labors extraordinàries, com ara ús de maquinària pesada, desbrossades, etc., per a tornar a posar la superfície en bones condicions agràries i mediambientals (reversibilitat dels cultius abandonats).



Article 4. Requisits i quantia de les ajudes indemnitzatòries

1. Seran objecte d'indemnització:

a) L'arrencada i la destrucció del material vegetal feta pel beneficiari mateix de les ajudes o a costa d'aquest, amb objecte de l'eradicació i el control del bacteri de quarantena Xylella fastidiosa, quan així haja sigut ordenat mitjançant resolució de la persona titular de la direcció general competent en matèria de sanitat vegetal. Aquestes pèrdues es valoraran d'acord amb els barems que s'estableixen en l'annex.



b) Les plantacions o el material afectat destruït seran valorats d'acord amb els barems que s'estableixen en l'annex.

c) Quan es tracte de plantacions homogènies, és a dir, que en tota la parcel·la estiga dedicada al mateix cultiu, el barem que s'hi aplicarà serà el que estableix l'annex per hectàrea. Per contra, quan es tracte d'arbres aïllats o plantacions mixtes, és a dir, quan coexistisquen diferents cultius, la indemnització es calcularà tal com estableixen els barems de l'annex per nombre d'arbres.

d) Els possibles danys causats per les pèrdues de valor en les plantacions o el material vegetal, com a conseqüència d'immobilització ordenada oficialment. En aquest cas, s'indemnitzarà la pèrdua del valor comercial i la pèrdua d'ingressos que regula la normativa comunitària, Reglament 702/2014, de la Comissió, de 25 de juny de 2014, article 26. Aquestes pèrdues seran valorades d'acord amb els barems que s'estableixen en l'annex.

2. No són objecte d'indemnització les despeses originades ni el material vegetal destruït en aplicació d'una mesura oficial, quan la persona propietària o proveïdora de material vegetal de la parcel·la dels vegetals afectats haja incomplit la normativa vigent, que afecta la producció i la comercialització dels vegetals i especialment el que determina el Reial decret 58/2005, de 21 de gener, pel qual s'adopten mesures de protecció contra la introducció i la difusió en el territori nacional i de la Comunitat Europea d'organismes nocius per als vegetals o els productes vegetals, així com per a l'exportació i el trànsit en països tercers, i el Reial decret 929/1995, de 9 de juny, pel qual s'aprova el Reglament tècnic de control i certificació de plantes de viver de fruiters.



3. Quan arran de les investigacions efectuades es demostre que l'origen de la contaminació procedeix de lots subministrats per un proveïdor de material vegetal que haja incomplit el que determina la legislació vigent, l'administració podrà reclamar a l'infractor les indemnitzacions abonades, així com els danys i els perjudicis ocasionats, sense perjudici de qualsevol altra responsabilitat, ja siga administrativa, civil o penal, que l'infractor haja pogut incórrer com a conseqüència de l'incompliment de la normativa de sanitat vegetal.

4. No es concedirà indemnització quan les mesures de destrucció, deterioració o inutilització s'hagen fet necessàries com a conseqüència de transgressions a la llei o a les disposicions de desenvolupament, tal com estableix l'article 21 de Llei 43/2002.

5. La vigilància del compliment de la normativa de sanitat vegetal correspon a la direcció general competent per raó de matèria.

6. Les compensacions de les ajudes establides en l'annex s'han calculat en relació amb la pèrdua d'ingressos per les obligacions imposades als beneficiaris.

7. Els arbres monumentals o singulars queden exclosos de l'àmbit d'aplicació de les ajudes indemnitzatòries regulades a través d'aquesta ordre de bases.



Article 5. Presentació de sol·licituds

1. El propietari de parcel·la o el proveïdor de material vegetal o el representant legal que hi corresponga que reunisquen les condicions previstes en aquesta ordre formalitzaran la sol·licitud d'ajuda a través del model normalitzat que es publicarà en la seu electrònica de la Generalitat, www.gva.es, degudament omplida i dirigida a la direcció general competent en matèria de sanitat vegetal. Les persones obligades a relacionar-se amb la Generalitat a través de mitjans electrònics, en els termes de l'article 14 de la Llei 39/2015, així com els sol·licitants que sense estar obligats a això, opten per aquesta via, presentaran les sol·licituds telemàticament a través de la seu electrònica de la Generalitat. En la convocatòria de l'ordre s'explicitarà l'adreça web a través de la qual es poden obtindre els models normalitzats, així com presentar la sol·licitud telemàticament.

2. La presentació de sol·licituds es regirà pel que disposa la Llei 39/2015.

3. En la sol·licitud s'inclourà el nom i la raó social del propietari de parcel·la o empresa proveïdora de material vegetal sol·licitant. S'acompanyarà de la documentació següent:

a) Còpia del NIF o el CIF dels sol·licitants, quan no autoritzen l'Administració a la consulta a través de mitjans telemàtics, així com de l'acreditació de la personalitat jurídica.

b) Acreditació documental de la representació que ostenta la persona que subscriu la sol·licitud.

c) Els propietaris de les parcel·les o els proveïdors de material vegetal, segons hi corresponga: còpia de certificació registral o notarial del títol de propietat. En el document que s'aporte hauran de constar les dades següents: nom, cognoms i DNI/CIF del propietari o proveïdor de material vegetal, i dades SIGPAC de l'explotació (terme municipal, polígon, parcel·la, recinte i superfície) així com el document que justifica el consentiment o l'autorització del propietari o proveïdor de material vegetal per a la destrucció del material vegetal afectat.



d) Acreditació que el beneficiari es troba al corrent de les obligacions tributàries amb l'Estat i amb la Seguretat Social, així com amb la Hisenda Pública de la Generalitat Valenciana, quan no s'autoritze l'Administració perquè es consulte a través de mitjans telemàtics.



4. El formulari de sol·licitud incorporarà les declaracions responsables següents, que hauran de ser subscrites si escau pels sol·licitants:



a) Complir la normativa d'integració laboral de persones amb discapacitat o, si escau, estar exempt d'aquesta obligació, segons estableix el Decret 279/2004, de 17 de desembre, del Consell, pel qual es regulen procediments de contractació administrativa i de concessió de subvencions per al foment de l'ocupació de les persones amb discapacitat.



b) No estar culpable en les prohibicions per a obtindre la condició de beneficiari que estableix l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

c) No pertànyer a la categoria d'empreses en crisi, d'acord amb el que disposen les directrius comunitàries sobre ajudes estatals de salvament i reestructuració d'empreses en crisi (2004/C244/02), o bé, en el cas de pertànyer a la categoria d'empreses en crisi, que l'empresa s'haja convertit en una empresa en crisi a causa de les pèrdues o els danys causats pels costos d'eradicació i de reparació dels danys causats per Xylella fastidiosa.

d) Tindre la condició de pime.

e) No tractar-se d'empreses subjectes a una ordre de recuperació pendent després d'una decisió prèvia de la comissió que haja declarat una ajuda il·legal i incompatible amb el mercat interior.

5. En el cas que el propietari de la parcel·la o el o proveïdor de material vegetal s'ocupe de l'arrencada i la destrucció del material vegetal, la justificació de les despeses es farà mitjançant l'aportació de factura pagada o document equivalent del mateix valor probatori. L'actuació s'acreditarà mitjançant declaració responsable de l'interessat, i haurà de constar una acta de tècnic de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural la realització efectiva de l'actuació.

6. D'acord amb el que disposa l'article 28 de la Llei 39/2015, la presentació de la sol·licitud comporta l'autorització a l'òrgan gestor del procediment per a obtindre directament les dades d'identitat del sol·licitant o, si escau, del representant legal i d'estar al corrent amb el compliment de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social. En cas que el sol·licitant s'opose al fet que l'òrgan gestor obtinga directament aquesta informació, haurà d'indicar-ho expressament en el formulari, i estarà obligat a aportarhi els documents acreditatius corresponents.



7. En el cas que la sol·licitud no reunisca els requisits exigits o no s'acompanyen els documents preceptius, es requerirà l'interessat perquè, en un termini de 10 dies, esmene la falta o acompanye els documents, amb la indicació que si no ho fa així, se'l tindrà per desistit de la petició, prèvia resolució que haurà de ser dictada en els termes previstos en l'article 21 apartat 1r. de la Llei 39/2015.



Article 6. Procediment de concessió

1. La instrucció de l'expedient l'efectuarà el servei competent en matèria de sanitat vegetal, que examinarà la sol·licitud i la documentació presentada i hi adjuntarà les còpies de les resolucions corresponents i les actes alçades durant les actuacions.

2. La persona titular de la direcció general competent en matèria de sanitat vegetal, per delegació de la persona titular de la conselleria, a proposta de l'òrgan instructor, dictarà i notificarà la resolució corresponent. Les sol·licituds presentades seran tramitades i resoltes per rigorós ordre de presentació, fins a l'esgotament de la quantitat màxima disponible en cada convocatòria.

3. El termini màxim per a resoldre i notificar serà de sis mesos des de la presentació de la sol·licitud. Transcorregut aquest termini sense que s'haja notificat resolució expressa, els interessats podran entendre desestimada la sol·licitud per silenci administratiu, de conformitat amb el que disposa l'article 25.1, lletra a, de la Llei 39/2015.

4. Les resolucions de l'òrgan competent esgoten la via administrativa.



Article 7. Acumulació i compatibilitat de les ajudes

Les ajudes indemnitzatòries previstes en aquesta ordre s'acullen al que disposa l'article 26 del Reglament 702/2014, de la Comissió, de 25 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajuda en els sectors agrícola i forestal i en zones rurals compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea. D'acord amb el que estableix l'apartat 3 de l'article 26, les ajudes no es destinaran a les mesures el cost de les quals, segons el que estableix la normativa de la Unió, haja de ser sufragat pel beneficiari, llevat que el cost d'aquestes mesures siga totalment compensat per exaccions obligatòries pagaderes pels beneficiaris.



A aquests efectes, les ajudes previstes en aquesta ordre tenen el caràcter d'ajudes compensatòries del valor de mercat de les plantes destruïdes en compliment de les mesures fitosanitàries, així com per la pèrdua d'ingressos provocada per les obligacions de quarantena a què es refereix l'article 26.8.c i 26.9.b. Així mateix, en compliment de l'article 26.13 aquest règim d'ajuda i qualssevol altres pagaments rebuts pel beneficiari, inclosos els pagaments en virtut d'altres mesures nacionals o de la Unió o pòlisses d'assegurances per als mateixos costos, es limitaran al 100 % dels costos subvencionables.

Per a les ajudes amb costos subvencionables de l'article 26.8.c del Reglament (UE) número 702/2014, de la Comissió, de 25 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajuda en els sectors agrícola i forestal i en zones rurals compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea (DOUE L193/ de 01.07.2014), podrà concedir-se directament al beneficiari sobre la base del reemborsament dels costos reals contrets pel beneficiari.



Article 8. Reintegrament de quantitats indegudament rebudes

1. En qualsevol dels supòsits de l'article 37.1 de la Llei 38/2003, general de subvencions, així com en el cas que la subvenció siga destinada a la realització d'una activitat o al compliment d'una finalitat prohibida en el títol VI de la Llei 14/2017, de 10 de novembre, de la Generalitat, de memòria democràtica i per a la convivència. En aquests casos procedirà al reintegrament de les quantitats percebudes i l'exigència de l'interés de demora des del moment del pagament de l'ajuda en els casos previstos.

2. El procediment de reintegrament de les quantitats percebudes es regirà per allò establit en el títol II de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i en les disposicions generals sobre procediments administratius continguts en la Llei 39/2015.



Article 9. Revisió

Qualsevol alteració de les condicions tingudes en compte per a la concessió de la indemnització o ajuda podrà donar lloc a la modificació de la resolució de concessió.



Article 10. Publicació i informació

1. La Generalitat garantirà la publicació en un lloc web global dedicat a les ajudes estatals gestionades a nivell nacional i/o regional:



a) De la informació resumida a què es refereix l'apartat 1 de l'article 9 del Reglament (UE) 702/2014 o un enllaç a aquesta.

b) Del text complet de cada una de les ajudes previstes en l'apartat 1 de l'article 9 del Reglament (UE) 702/2014, incloses les modificacions, o un enllaç que permeta accedir-hi.

c) La informació a la qual fa referència l'annex III del Reglament (UE) 702/2014 sobre cada ajuda individual concedida superior a:



1r) 60.000 euros per als beneficiaris actius en la producció agrícola primària.

2n) 500.000 euros per als beneficiaris actius en els sectors de la transformació de productes agrícoles, la comercialització de productes agrícoles, el sector forestal o que exerceixen activitats excloses de l'àmbit d'aplicació d'article 42 del Tractat funcionament de la Unió Europea.

2. La informació prevista en l'anterior apartat 1, lletra c, s'organitzarà i es posarà a la disposició del públic de manera normalitzada, tal com es descriu en l'annex III del Reglament (UE) 702/2014, i inclourà funcions eficaces de cerca i descàrrega. La informació prevista en l'apartat 1 es publicarà en un termini de sis mesos a partir de la data de la concessió de l'ajuda o, en el cas de les ajudes en manera d'avantatge fiscal, en el termini d'un any a partir de la data en què haja de presentar-se la declaració d'impostos, i estarà disponible durant, almenys, deu anys a partir de la data de la concessió de l'ajuda.



3. La conselleria competent en matèria de sanitat vegetal donarà compliment a les obligacions de publicitat i difusió de les indemnitzacions reconegudes en els termes exigits en l'article 18 i 20 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, l'article 165.2.e de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del sector públic instrumental i de subvencions, i en la Llei 2/2015, de 2 d'abril, de la Generalitat, de transparència, bon govern i participació ciutadana a la Comunitat Valenciana.







DISPOSICIONS ADDICIONALS



Primera. Delegació de competències

Es delega en la persona titular de la direcció general competent en matèria de sanitat vegetal les resolucions de reintegrament, revisió i acumulació de les ajudes previstes en aquesta ordre.



Segona. Absència de repercussió o incidència pressupostària

L'aprovació de les presents bases no comporta despesa, sense perjudici de les convocatòries que es publiquen a l'empara d'aquesta ordre de bases.



Tercera. Subvencionabilitat d'actuacions anteriors a les publicacions de les convocatòries específiques

En els casos en què amb anterioritat a la publicació de les convocatòries específiques corresponents, s'haja obligat per resolució de la persona titular de la direcció general competent en matèria de sanitat vegetal, a la destrucció de material vegetal com a conseqüència de les mesures adoptades per a l'eradicació i el control del bacteri de quarantena Xylella fastidiosa, seran també indemnitzables en els termes establits en la present ordre i en la resolució corresponent.







DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única. Derogació normativa

Així mateix, queden derogades totes les disposicions del mateix rang o inferior que s'oposen al que disposa aquesta ordre de bases.





DISPOSICIONS FINALS



Primera. Competències desenvolupament

Es faculta la persona titular de la direcció general competent en matèria de sanitat vegetal per a aprovar les convocatòries de les ajudes.





Segona. Entrada en vigor

Aquesta norma entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 5 de febrer de 2018



La consellera d'Agricultura, Medi Ambient,

Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural,

ELENA CEBRIÁN CALVO





ANNEX

Barems per al càlcul de les indemnitzacions als propietaris

de les parcel·les agrícoles i proveïdors de material vegetal

afectats per Xylella fastidiosa



A) Imports màxims d'ajuda d'indemnització per als propietaris de les parcel·les agrícoles afectatades per Xylella fastidiosa



1. Ajudes per destrucció

Es declara indemnitzable la totalitat de les despeses d'arrencada i de destrucció del material vegetal fins a un import màxim de 2.500 €/ha, sempre que haja sigut duta a terme pel mateix propietari de la parcel·la agrícola o a costa d'aquest.

2. Valor plantacions

La determinació del valor de les indemnitzacions s'ha dut a terme mitjançant la determinació del valor del perjudici causat per les mesures sanitàries adoptades, entés com la diferència entre el valor de la parcel·la afectada abans d'adoptar-les i el valor de la parcel·la després de l'aplicació d'aquestes. En els dos casos el valor de la parcel·la s'ha determinat mitjançant el càlcul de la suma actualitzada dels fluxos de caixa futurs que es poden generar previsiblement en aquestes.









Fia: fluxos de caixa de l'any i

GAD: despeses d'arrencada i destrucció

Gi: despeses de manteniment de l'any i

r: taxa d'actualització

i: any

N: vida econòmica de la plantació

E: edat actual de la plantació

VC: valor actual dels fluxos de caixa que es generen des de la introducció de la plantació fins al final de la seua vida útil







La determinació dels fluxos de caixa com a diferència entre ingressos i despeses de l'activitat productiva desenvolupada en la parcel·la s'ha calculat objectivament a partir de la informació d'ingressos i costos de les explotacions, la recollida en els estudis de costos i rendes de les explotacions agràries (ECREA), el document de «resultats tècnic-econòmics de cultius llenyosos», publicat anualment per la Sotsdirecció General d'Anàlisi, Prospectiva i Coordinació, Sotssecretaria; Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient. Grups de cultius han fet els càlculs, i se'n diferenciaran fins a 8 grups. Les indemnitzacions s'han establit per fases de cultiu, i es diferenciaran una primera etapa molt curta de 2-3 anys, de fase «plançó en creixement», a la qual segueix una etapa que abasta aproximadament el 75 % de la vida útil del cultiu, considerada «en producció», i una tercera etapa de «decaïment o declivi» que abasta entorn del 25 % de la vida útil. Addicionalment s'ha inclòs una quarta etapa per a les plantacions d'edat molt avançada. Es facilitarà al tècnic encarregat de la inspecció poder determinar en quina de les quatre fases es troba la plantació sense necessitat de precisar l'edat.





Taula: Indemnització per cultiu i edat per unitat de superfície i per exemplar



Cultiu Tram Edat

orientativa €/ha €/arbre

Cítrics Plançons Fins a 3 9.664 27

Cítrics En producció De 4 a 25 19.447 54

Cítrics En decadència De 26 a 35 9.664 27

Cítrics Plantacions velles Més de 35 4.735 13

Fruiters Plançons Fins a 2 8.202 21

Fruiters En producció De 3 a 20 12.509 32

Fruiters En decadència De 21 a 30 8.202 21

Fruiters Plantacions velles Més de 30 5.511 14

Fruita seca regadiu Plançons Fins a 2 10.654 18

Fruita seca regadiu En producció De 3 a 25 15.606 27

Fruita seca regadiu En decadència De 26 a 40 10.654 18

Fruita seca regadiu Plantacions velles Més de 40 7.658 13

Fruita seca secà Plançons Fins a 2 4.059 19

Fruita seca secà En producció De 3 a 28 6.192 28

Fruita seca secà En decadència De 29 a 40 4.059 19

Fruita seca secà Plantacions velles Més de 40 2.843 13

Vinyer regadiu Plançons Fins a 2 8.315 3

Vinyer regadiu En producció De 3 a 45 17.421 6

Vinyer regadiu En decadència De 46 a 60 8.315 3

Vinyer regadiu Plantacions velles Més de 60 3.111 1

Vinyer secà Plançons Fins a 2 4.081 3

Vinyer secà En producció De 3 a 45 6.876 5

Vinyer secà En decadència De 46 a 60 4.081 3

Vinyer secà Plantacions velles Més de 60 2.240 1

Olivera regadiu Plançons Fins a 2 9.864 30

Olivera regadiu En producció De 3 a 55 15.498 47

Olivera regadiu En decadència De 56 a 75 9.864 30

Olivera regadiu Plantacions velles Més de 75 6.034 18

Olivera secà Plançons Fins a 2 4.424 45

Olivera secà En producció De 3 a 65 6.034 62

Olivera secà En decadència De 66 a 100 4.424 45

Olivera secà Plantacions velles Més de 100 3.420 35

Vinyer taula

regadiu Plançons Fins a 2 10.810 5

Vinyer taula

regadiu En producció De 3 a 45 22.647 11

Vinyer taula

regadiu Declivi De 46 a 60 10.810 5

Vinyer taula

regadiu Plantacions velles Més de 60 4.044 2

Vinyer taula

secà Plançons Fins a 2 5.305 4

Vinyer taula

secà En producció De 3 a 45 8.939 7

Vinyer taula

secà Declivi De 46 a 60 5.305 4

Vinyer taula

secà Plantacions velles Més de 60 2.912 2







B) Imports màxims d'ajuda d'indemnització per als proveïdors de material vegetal afectats per xylella fastidiosa

1. Ajudes per destrucció

Es declara indemnitzable la totalitat de les despeses d'arrencada i de destrucció del material vegetal fins a un import màxim de 2.500 €/ha, sempre que haja sigut duta a terme pel mateix proveïdor de material vegetal o a costa d'aquest.

D'acord amb el que estableix el reglament 702/2014. Les indemnitzacions han de:

1. Compensar el valor de mercat de les plantes destruïdes.

2. Compensar la pèrdua d'ingressos.



2. Valor dels vegetals

La determinació del valor de les indemnitzacions s'ha dut a terme mitjançant la determinació del valor del perjudici causat per les mesures sanitàries adoptades, entés com la diferència entre el valor dels vegetals abans d'adoptar les mesures i el valor després de l'aplicació d'aquestes. Seran indemnitzables tots els vegetals que s'hagen destruït en compliment de les mesures dictades per resolució de director general responsable en sanitat vegetal.

La producció dels vivers es caracteritza per incloure espècies i varietats diferents, diverses presentacions i formats i diferents edats. El cicle de producció comprén normalment un any de formació per a obtindre una planta que pot considerar-se «acabada», i que, si no és venuda en la campanya de venda posterior, pot trasplantar-se a un contenidor més gran i vendre's en un altre format en la campanya següent amb un any més. Així cada any, el viver compta amb formats de més alçària i diàmetre. En els fruiters, en els cítrics i en els arbres ornamentals, el cicle per a obtindre una planta acabada pot allargar-se fins als 14 mesos. I en la planta ornamental de temporada i en les forestals es troba a l'entorn dels 6-7 mesos.

Com que les plantes poden trobar-se en diferents fases de desenvolupament, depenent del tipus de planta i els formats en els quals habitualment es venen, s'han definit dos o tres estadis per a la planta que s'ha de destruir i el valor corresponent en cada un d'aquests. Així s'han definit dues fases o estadis per a ornamentals de temporada, aromàtiques i planta forestal (fase de sembra o esqueix i fase de primer repicat), i tres fases o estadis per a les ornamentals arbustives, fruiteres, cítrics i arbres ornamentals (fase de sembra o esqueix, fase de repicat inicial i fase de desenvolupament de l'exemplar). Una vegada desenvolupat l'exemplar, i superat l'any de formació, els diferents formats es valoraran segons les característiques de diàmetre de tronc i alçària pel valor comercial.

Els valors d'indemnització definits per a la planta acabada són preus mitjans estimats a partir de tarifes de preus de mercat. La determinació i l'agrupació de preus s'ha dut a terme d'acord amb els grups de plantes definits per a la declaració anual, i considerant els formats de venda més habituals. La determinació dels preus per a la planta en fase de desenvolupament s'ha fet mitjançant l'estimació d'una corba de cost acumulat.





Taula 1: Fases i valor de la indemnització per tipus de plantes i formats



Valor (€/planta) Fase

de plàntula Fase repicat inicial Fase de desenvolupament de l'exemplar

Planta enfiladissa inferior a test d'11 cm 0,12 0,60

Planta enfiladissa de 40-60 cm d'altura 1,26

Planta enfiladissa de 60-100 cm d'altura 2,23

Planta enfiladissa superior a 100 cm d'altura 3,95

ROSA      

Planter roser en alvèol forestal de 300 cm³ 0,44 2,19

Planta roser grandiflora en test de 17 cm 3,20

Planta de rosa d'alçària de 40 a 60 cm, en contenidor de 3 l 3,96

Planta de rosa grandiflora en contenidor de 10 l 6,62

FRUITER ORNAMENTAL      

Fruiter ornamental contenidor 2 l 0,27 1,37 2,73

Fruiter ornamental contenidor fins a 5 l 6,76

Fruiter ornamental contenidor fins a 10 l 9,12

Fruiter ornamental contenidor fins a 20 l 21,46

ARBUST ORNAMENTAL      

Arbust ornamental d'alçària de 40 a 60 cm, en contenidor d'1,5 l 0,19 0,94 1,89

Arbust ornamental d'alçària de 50 a 80 cm, en contenidor de 3 l 3,14

Arbust ornamental d'alçària de 60 a 80 cm, en contenidor de 5 l 4,72

Arbust ornamental d'alçària de 80 a 100 cm, en contenidor de 10 l 4,95

AROMÀTIQUES      

Subministrament d'aromàtica en contenidor d'1 l 0,22 1,10

Subministrament d'aromàtica en contenidor de 2,5 l 1,74

Subministrament d'aromàtica en contenidor de 5 l 2,80

ARBRAT ORNAMENTAL MEDITERRANI      

Arbratge ornamental en contenidor fins a 1,5 l 0,40 2,02 4,04

Arbratge ornamental en contenidor fins a 2,5 l 5,71

Arbratge ornamental en contenidor fins a 5 l 6,49

Arbratge ornamental en contenidor fins a 10 l 20,78

Arbratge ornamental en contenidor fins a 20 l 57,25

PLANÇONS      

Plançó de cítric 0,50 2,50 5,00

Plançó de fruiters 0,40 2,00 4,00

Planta de vinya 0,01 0,67 1,40







Les plantes mare proveïdores de material vegetal (llavors, gemmes d'empelt, estaquetes, etc.) són actius fixos, no corrents, imprescindibles per a la producció. El valor dependrà de l'edat de la planta mare i el període de renovació obligatori en el reglament corresponent. El càlcul s'ha fet a partir dels costos d'establiment i de manteniment d'aquestes plantes considerant un cicle de 10 anys per a les plantes mare de vinya, diferenciant si són de producció de portaempelts o d'empelts de varietat, i de 3 anys per a fruiters i cítrics. En aquests últims, com que els talls i l'extracció de material poden dur-se a terme en dues èpoques de l'any, el valor s'ha diferenciat per semestres.



Taula 2: Indemnització per plantes mare de material de bases de vinya



Valor (€/ha) MATERIAL BASE

portaempelts MATERIAL BASE varietats

Any 1 11.010,61 14.406,58

Any 2 9.175,51 12.005,48

Any 3 7.340,41 9.604,38

Any 4 5.505,31 7.203,29

Any 5 3.670,20 4.802,19

Any 6 1.835,10 2.401,10









Taula 3: Indemnització per plantes mare de material certificat de vinya



 Valor (€/ha) MATERIAL CERTIFICAT portaempelts MATERIAL CERTIFICAT varietats

Any 1 13.298,53 17.400,15

Any 2 11.968,68 15.660,14

Any 3 10.638,83 13.920,12

Any 4 9.308,97 12.180,11

Any 5 7.979,12 10.440,09

Any 6 6.649,27 8.700,08

Any 7 5.319,41 6.960,06

Any 8 3.989,56 5.220,05

Any 9 2.659,71 3.480,03

Any 10 1.329,85 1.740,02









3. Valor de la pèrdua d'ingressos provocades per les mesures ordenades com a conseqüència de la detecció de l'organisme nociu

El proveïdor de material vegetal haurà d'estar registrat de conformitat amb la Directiva 92/90/CEE de la Comissió i la Llei 30/2006.

Es diferencien dues situacions de pèrdues:

1) Per les dificultats de replantació o rotació.

Aquesta compensació, només s'ha de preveure per a les empreses especialitzades, considerant com a tals les empreses amb més del 75 % de la producció en plantes hoste, i sobre la qual procedirà la declaració d'empresa «en crisi».

2) Per les mesures de quarantena, que obliguen a la immobilització i limiten l'àmbit de venda.

Per al càlcul de les compensacions per les mesures de quarantena, la declaració anual dels productors de material vegetal serà la base per a la determinació de les plantes produïdes i no venudes. Les indemnitzacions es calcularan pel valor dels costos de producció de les plantes afectades, estimat a partir del càlcul del marge de vendes del sector, que s'estima en un 28,02 %. El càlcul del marge de vendes s'ha dut a terme mitjançant l'estudi de les vendes del sector, consultant les dades economicofinanceres recollits en el registre mercantil. L'estudi s'ha fet amb les empreses de la Comunitat Valenciana classificades en l'epígraf CNAE corresponent a empreses de «propagació de plantes». El valor del cost es calcularà a partir dels valors de la taula 1 aplicant (1-el marge del 28,02 %).

Mapa web