Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 30/2014, de 14 de febrer, del Consell, pel qual es regula la declaració de Compromís Família-Tutor entre les famílies o representants legals de l'alumnat i els centres educatius de la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 7217 de 19.02.2014
Número identificador:  2014/1398
Referència Base de Dades:  001527/2014
 



DECRET 30/2014, de 14 de febrer, del Consell, pel qual es regula la declaració de Compromís Família-Tutor entre les famílies o representants legals de l'alumnat i els centres educatius de la Comunitat Valenciana. [2014/1398]

ÍNDEX



Preàmbul

Capítol I. Disposicions generals

Article 1. Objecte

Article 2. Àmbit d'aplicació

Article 3. Definició de declaració de Compromís Família-Tutor

Article 4. Principis generals de la declaració de Compromís Família-Tutor

Article 5. Parts de la declaració de Compromís Família-Tutor

Capítol II. Característiques de la declaració de Compromís Família-Tutor

Secció primera. Característiques generals

Article 6. Característiques generals de la declaració de Compromís Família-Tutor

Secció segona. Característiques específiques de la declaració de compromís per etapa

Article 7. Infantil

Article 8. Primer i segon cicle d'Educació Primària

Article 9. Tercer cicle d'Educació Primària

Article 10. Educació Secundària Obligatòria

Capítol III. Procés d'implantació

Article 11. Informació a les famílies

Article 12. Els centres educatius

Disposició addicional primera. Naturalesa de les accions de caràcter educatiu amb finalitat social

Disposició addicional segona. Inspecció Educativa

Disposició addicional tercera. Formació

Disposició addicional quarta. Regla de no-gasto

Disposició final primera. Habilitació normativa

Disposició final segona. Entrada en vigor





PREÀMBUL



Una de les accions prioritàries en el marc de les competències de la Generalitat en matèria d'educació és la d'intervindre decididament contra el fracàs escolar a través del Pla de Xoc contra el Fracàs Escolar, posat en marxa des de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport.



En este pla s'han establit objectius vinculats als àmbits principals en què s'ha d'actuar per a fer possible que tot el nostre alumnat es desenrotlle plenament i de manera integral. Entre eixos àmbits d'actuació, la col·laboració entre famílies i docents adquirix especial importància.



En el marc constitucional, l'article 27 de la Constitució Espanyola reconeix a totes les persones el dret a l'educació. D'este es deriva la responsabilitat que pesa sobre els poders públics per a aconseguir-ho i el deure i la responsabilitat que tenen els pares, mares, tutors o tutores de complir amb l'escolarització dels fills i atendre les necessitats educatives que sorgisquen d'esta. Així, se'ls exigix la participació activa i regular en el procés educatiu, tant a escola com a casa, proporcionant el suport, l'ajuda i la transmissió dels valors que són crucials perquè l'alumnat perceba la importància de l'educació i de la convivència com una qüestió essencial. Eixa participació augmenta de manera significativa el potencial de l'alumnat per al seu desenrotllament escolar, personal i social, perquè són les famílies les primeres i principals col·laboradores en el procés educatiu, i per tant la seua participació és un valor necessari per a la consecució dels objectius i fins de l'educació.



La Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, modificada per la Llei Orgànica 8/2013, de 9 de desembre, per a la millora de la qualitat educativa, establix en l'article 121.5 que «els centres promouran compromisos educatius entre les famílies o tutors legals i el mateix centre en els quals es consignen les activitats que pares, professorat i alumnes es comprometen a desenrotllar per a millorar el rendiment acadèmic de l'alumnat».

La mateixa llei menciona, en la disposició final primera, apartat 2.d, en relació amb les famílies, que com que estes són les primeres responsables en l'educació dels seus fills i filles els correspon «participar de manera activa en les activitats que s'establisquen en virtut dels compromisos educatius que els centres establisquen amb les famílies, per a millorar el rendiment dels seus fills».

Esta responsabilitat familiar també queda recollida en el Decret 39/2008, de 4 d'abril, del Consell, sobre la convivència en els centres docents no universitaris sostinguts amb fons públics i sobre els drets i deures de l'alumnat, pares, mares, tutors o tutores, professorat i personal d'administració i servicis. El mateix text en apareix el títol IV, capítol II, article 52.o, i s'afegeix, entre d'altres, en l'apartat p, el deure de «conéixer, participar i recolzar l'evolució del seu procés educatiu, en col·laboració amb els professors, professores i centre docent».



Amb este decret s'establix el marc normatiu d'una nova ferramenta que afavorisca la col·laboració d'ambdós agents educatius per a millorar la qualitat de l'educació i els resultats de l'alumnat.

La declaració de Compromís Família-Tutor regulada en esta disposició entre famílies i centres educatius oferix un nou mitjà de comunicació basat en el respecte mutu al paper que famílies i docents exercixen i de compromís voluntari per a les parts, al servici d'una col·laboració responsable dirigida a la busca conjunta de solucions.



Així, la raó normativa que al·ludix a la necessitat que els pares i mares, o representants legals, col·laboren i s'impliquen activament en el procés educatiu dels seus fills i filles es completa amb el deure dels centres educatius i dels seus docents de facilitar esta participació i col·laboració.

Nombrosos estudis i investigacions, nacionals i internacionals, avalen el fet que la implicació de les famílies és un factor influent relacionat amb l'èxit o el fracàs escolar. Si estes, a més, treballen coordinadament i en aliança amb els centres educatius, es potencia la coresponsabilització i la legitimació de l'acció educativa de famílies i escola, fet que repercutix directament en l'educació integral de l'alumnat.



D'estes mateixes investigacions s'extrau la conclusió que aconseguir compromisos mutus i amb objectius concrets entre família i escola beneficia aspectes de l'educació dels nostres fills i filles i alumnat en temes com la millora dels seus resultats acadèmics, de l'actitud cap a l'aprenentatge, de l'adquisició de valors com el respecte i l'esforç, així com de l'assumpció de les responsabilitats.

Per a les famílies també es conclouen millores en la relació amb els seus fills i filles, en la seua relació amb l'escola, ja que se senten valorades i eficaces, a més d'oferir-los la possibilitat d'adquirir i compartir amb el professorat ferramentes eficaces i individualitzades per als seus fills.

La declaració de Compromís Família-Tutor troba la seua justificació en la teoria psicopedagògica encunyada com a «pedagogia del contracte», segons la qual la declaració de Compromís Família-Tutor es concep com un instrument pedagògic per a la millora del rendiment escolar, que en cap cas té més conseqüències que les previstes per les mateixes parts i una major implicació en el procés de millora de l'alumnat.



La Generalitat, a través d'esta disposició, vol promoure la participació activa de les famílies en l'educació i crear així un clima escolar dinàmic i interactiu, facilitador de l'èxit escolar i educatiu dels menors.



Per a això, les famílies podran arribar amb els centres docents, en concret amb els tutors o les tutores dels seus fills i filles, a una declaració de Compromís Família-Tutor la finalitat de la qual siga fixar objectius i expectatives de millora per als seus fills que afavorisca el seu rendiment escolar, el seu comportament, la seua actitud cap a l'estudi i cap a les persones, el respecte cap a les normes de casa i del centre, així com l'assumpció responsable de les conseqüències derivades dels actes propis.

En eixe sentit, la declaració de Compromís Família-Tutor inclourà compromisos educatius concrets entre les famílies, o representants legals, i el professorat, com ara la promoció de la lectura des dels primers anys d'escolarització a través del pla lector, o la possibilitat que l'alumnat realitze accions de caràcter educatiu amb finalitat social quan la correcció d'una conducta negativa implique l'expulsió temporal del centre docent.

L'article 149.1.30a de la Constitució Espanyola atribuïx a l'Estat competència exclusiva en matèria de regulació de les normes bàsiques per al desplegament de l'article 27 de la Constitució a fi de garantir el compliment de les obligacions dels poders públics en matèria d'educació. Per la seua banda, l'article 53 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana determina que «és de competència exclusiva de la Generalitat la regulació i l'administració de l'ensenyança en tota la seua extensió, nivells i graus, modalitats i especialitats, sense perjuí del que disposen l'article 27 de la Constitució Espanyola i les lleis orgàniques que, d'acord amb l'apartat 1 de l'article 81 d'aquella, el despleguen, de les facultats que atribuïx a l'Estat el número 30 de l'apartat 1 de l'article 149 de la Constitució Espanyola, i de l'alta inspecció necessària per al seu compliment i garantia».

En virtut d'això, a proposta de la consellera d'Educació, Cultura i Esport, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 14 de febrer de 2014,







DECRETE



CAPÍTOL I

Disposicions generals



Article 1. Objecte

Este decret té per objecte regular la declaració de Compromís Família-Tutor per a posar a disposició dels centres educatius models orientatius, per etapes, que permeten a les famílies arribar voluntàriament a compromisos i mesures concretes amb els centres educatius per a millorar els processos educatius de l'alumnat.



Article 2. Àmbit d'aplicació

Este decret s'aplicarà en els centres educatius sostinguts amb fons públics que impartisquen ensenyances de règim general no universitàries en l'àmbit territorial de gestió de la conselleria amb competències en matèria d'educació de la Generalitat.



Article 3. Definició de declaració de Compromís Família-Tutor

La declaració de Compromís Família-Tutor és la formalització per escrit de compromisos educatius aconseguits voluntàriament entre famílies o representants legals i el centre educatiu, en la figura del tutor o tutora, que informant-ne el mateix alumnat manifestaran explícitament uns compromisos de cooperació per a estimular, recolzar i fer el seguiment del procés educatiu de l'alumnat.



Article 4. Principis generals de la declaració de Compromís Família-Tutor

1. Els compromisos educatius recollits en la declaració de Compromís Família-Tutor estaran d'acord amb el que establisca el projecte educatiu del centre, el seu pla de convivència i el reglament de règim interior.

2. Els acords i compromisos seran acceptats i firmats per les parts, amb una còpia per al director o directora del centre educatiu, el tutor i les famílies o representants legals de l'alumnat.

3. L'alumnat en podrà ser considerat part, sempre que reunisca el suficient grau de maduresa o que tinga prou coneixement, segons diu l'article 162 del Codi Civil. En este cas, la declaració de Compromís Família-Tutor comptarà amb l'acceptació positiva de l'alumne o alumna i amb el seu compromís de regular la seua voluntat respecte de les expectatives de les altres dos parts.

4. Es negociaran tots els compromisos, per a la qual cosa podran rebre assessorament i orientació del professional responsable de l'orientació pedagògica del centre o servici que hi estiga adscrit.





Article 5. Parts de la declaració de Compromís Família-Tutor

1. Centres educatius sostinguts amb fons públics que impartisquen ensenyances d'Educació Infantil, Primària i Secundària:

a) A proposta del director o directora del centre, crearan un model propi de declaració de Compromís Família-Tutor o adaptaran els models orientatius que figuren en els annexos d'este decret a les característiques del seu centre, una vegada informat el Consell Escolar i el Claustre de Professors i Professores.

b) Una vegada oït el Consell Escolar del centre, la declaració de Compromís Família-Tutor serà incorporada com una actuació més del centre, que haurà d'estar en consonància amb els objectius prioritaris de millora establits en el projecte educatiu.

c) L'equip directiu i la tutora o tutor de cada grup informaran totes les famílies o representants legals de l'alumnat sobre la possibilitat d'arribar a compromisos educatius, a través de la declaració de Compromís Família-Tutor, amb els tutors i tutores dels seus fills i filles per a la millora del rendiment escolar.

d) Seran els seus tutors i tutores els qui, a més d'informar les famílies, actuaran com a part representant del centre i seran els encarregats d'aconseguir i formalitzar compromisos educatius amb les famílies o representants legals.

e) Els professionals de l'orientació educativa dels centres d'Educació Secundària i els professionals dels servicis psicopedagògics escolars, per als centres escolars d'Educació Infantil i Primària, assessoraran, en el procés de selecció sobre els compromisos a adquirir, quan siguen requerits per a això, i supervisaran l'evolució i el compliment d'estos.

2. Famílies o representants legals de l'alumnat:

a) Totes les famílies o representants legals de l'alumnat d'Educació Infantil, Primària o Secundària dels centres educatius seran informats de la possibilitat d'adquirir compromisos educatius a través de la declaració de Compromís Família-Tutor amb el tutor o tutora del seu fill o filla, que actuarà en representació del centre educatiu.

b) Sense perjuí del dret que assistix totes les famílies per a arribar a compromisos educatius amb els centres, la declaració de Compromís Família-Tutor estarà especialment indicada per a aquell alumnat que presente dificultats d'aprenentatge, problemes de conducta o d'acceptació de normes i responsabilitats escolars, així com aquells que cursen ensenyances obligatòries amb tres o més àrees o matèries no superades després de la primera o segona avaluació.

3. Alumnat:

Els alumnes les famílies o representants legals i els tutors o tutores dels quals hagen arribat a una sèrie de compromisos educatius, d'acord amb els objectius i mesures per a la millora del seu procés educatiu, podran firmar com a part informada i compromesa amb els mencionats compromisos, sempre que reunisquen el suficient grau de maduresa o tinguen prou coneixement segons el que disposa l'article 162 del Codi Civil.





CAPÍTOL II

Característiques de la declaració de Compromís Família-Tutor



Secció primera

Característiques generals



Article 6. Característiques generals de la declaració de Compromís Família-Tutor

1. Cada centre educatiu decidirà el seu propi model de declaració de Compromís Família-Tutor adequant-lo als principis i objectius establits en el seu projecte educatiu, al seu pla de convivència i al seu reglament de règim interior, per a la qual cosa podran seguir els models orientatius de cada etapa educativa continguts en l'annex I d'este decret.



2. La declaració de Compromís Família-Tutor individualitzada contindrà:

a) Les dades del centre educatiu.

b) Els objectius de la declaració amb les expectatives de millora per a l'alumne o alumna sobre:

1r. Rendiment escolar.

2n. Comportament.

3r. Actitud cap a l'estudi.

4t. Actitud cap a les persones de la comunitat educativa.

5t. Participació i col·laboració de les parts.

c) La identificació de les persones que subscriuen la declaració.

d) Els compromisos concrets de les parts, una vegada definits els objectius. Per a això podran seguir les bases orientatives segons els cicles i les etapes recollides en l'annex II d'este decret, i tindran en compte els aspectes següents:

1r. L'acceptació dels principis del centre.

2n. El respecte a les conviccions de la família d'acord amb la legalitat vigent.

3r. El seguiment de l'evolució de l'alumnat.

4t. L'adopció de mesures que potencien la comunicació entre família i centre.

e) Les dates de seguiment dels compromisos.

f) L'acceptació i el compromís de les parts amb la seua firma, incloent-hi la de l'orientador del centre o del professional del servici psicopedagògic escolar adscrit al centre quan haja sigut requerida la seua supervisió i/o assessorament, així com la data d'inici dels compromisos.



3. Els tutors i tutores podran dissenyar un sistema propi de reconeixement de les millores, i les famílies o representants legals podran decidir les conseqüències o els premis adequats a la millora del rendiment o al compliment d'expectatives.

4. L'alumnat serà coneixedor i partícip de tots els compromisos a què arriben els seus pares o responsables legals i el seu tutor o tutora, i es comprometrà a esforçar-se i a complir els seus compromisos.





Secció segona

Característiques específiques de la declaració de compromís per etapa



Article 7. Infantil

Tal com establix el preàmbul del Decret 39/2008, de 4 d'abril, del Consell, sobre la convivència en els centres docents no universitaris sostinguts amb fons públics i sobre els drets i deures de l'alumnat, pares, mares, tutors o tutores, professorat i personal d'administració i servicis, la relació família-centre educatiu, com a mitjà d'intercanvi d'informació, és fonamental per a aconseguir una labor conjunta i eficaç. Esta labor ha d'implicar un diàleg permanent, seqüencial i periòdic entre ambdós. Ben sovint, les famílies necessiten orientació per part del centre, i este un coneixement més profund de la xiqueta o del xiquet en el si de la vida familiar, la qual cosa comporta una interrelació, família-centre, informativa i, al mateix temps, formativa i educativa.



D'esta manera, es concretaran compromisos clars sobre:

1. L'adquisició d'hàbits i rutines, atenent les característiques de la infància.

2. L'organització del temps familiar i escolar per a donar resposta a les necessitats biològiques d'alimentació, d'higiene, de descans, de seguretat, de relació i de comunicació, com poden ser:

a) Assistència i puntualitat.

b) Hàbits de vida saludable (alimentació, son, higiene...).

c) Rutines i hàbits de tasques a casa.

d) Hàbits i horaris de tasques escolars.

e) Hàbits i horaris per a la lectura diària.

f) Hàbits i horaris sobre activitats d'oci (televisió, activitats a l'aire lliure...).

3. Intercanvi d'informació mèdica o social que puga interferir en el procés educatiu, i que serà tractada confidencialment per ambdós parts.



4. Seguiment de l'agenda escolar, així com conéixer i acceptar les indicacions del professorat.

5. Pautes elementals de convivència i relació social fomentades des de casa.

6. Intercanvi d'informació quant als límits i les normes establits a casa i en el centre educatiu.

7. Reconéixer i premiar les millores en els resultats o en el comportament.





Article 8. Primer i segon cicle d'Educació Primària

En el primer i segon cicle d'Educació Primària, els compromisos a aconseguir entre famílies i tutors es dirigiran fonamentalment a enfortir la coresponsabilitat familiar en el procés educatiu.

D'esta manera, es concretaran principalment compromisos clars sobre:

1. Assistència i puntualitat.

2. Rutines i hàbits de tasques a casa.

3. Hàbits i horaris de tasques escolars i de lectura.

4. Hàbits i horaris sobre activitats d'oci (televisió, ordinador...).



5. Informació sobre altres activitats extraescolars (música, idiomes, esports...).

6. Intercanvi d'informació mèdica o social que puga interferir en el procés educatiu, tractada confidencialment per ambdós parts.

7. Seguiment de l'agenda escolar, així com conéixer i acceptar les indicacions del professorat.

8. Hàbits de vida saludable (alimentació, son, higiene...).

9. Organització del temps d'oci.

10. Intercanvi d'informació quant als límits i les normes establides a casa i en el centre educatiu.

11. Reconéixer i premiar les millores en els resultats o en el comportament.



Article 9. Tercer cicle d'Educació Primària

En el tercer cicle d'Educació Primària, a més de tindre en compte els compromisos descrits en l'article 8 per als dos cicles anteriors, es promouran aquells que busquen la implicació directa de l'alumnat. La seua responsabilitat personal, el seu esforç, el respecte envers els companys i companyes i el professorat, així com la realització de les seues obligacions personals i col·lectives i l'assumpció de conseqüències, comptaran amb el seguiment i el compromís de la família i del tutor o tutora.



Article 10. Educació Secundària Obligatòria

1. En Educació Secundària Obligatòria prevaldran els compromisos que potencien, a més de la coresponsabilitat de famílies, centre i alumnat per a la consecució d'objectius i el compliment d'expectatives, la possibilitat d'impulsar mesures amb finalitat social en els processos educatius.

2. D'esta manera, es podrà oferir a les famílies la possibilitat que els seus fills puguen realitzar tasques i accions de caràcter educatiu amb finalitat social, quan estos siguen suspesos temporalment del dret d'assistència al centre educatiu durant un període de temps determinat, en aplicació de l'article 43.3.a del Decret 39/2008. Estes accions educatives seran complementàries a la mesura correctora disciplinària.



Per a això, les famílies hauran d'autoritzar explícitament el seu acord sobre esta possibilitat, així com sobre la concreta acció educativa que calga realitzar, si és el cas.

3. Els centres educatius podran concertar la col·laboració amb ajuntaments o entitats sense ànim de lucre amb l'objectiu d'establir una sèrie d'accions de caràcter educatiu amb finalitat social, d'acord amb l'edat i amb la falta comesa pels menors, per a la qual cosa comptaran amb les propostes del tutor o tutora i del professional de la psicopedagogia del centre o del servici que hi estiga adscrit.





CAPÍTOL III

Procés d'implantació



Article 11. Informació a les famílies

1. Totes les famílies de l'alumnat matriculat en centres sostinguts amb fons públics que impartisquen ensenyances d'Educació Infantil, Primària o Secundària Obligatòria seran informades sobre la possibilitat d'aconseguir compromisos educatius per a la millora del rendiment o comportament a través de la declaració de Compromís Família-Tutor, a partir de l'entrada en vigor d'este decret.

2. Una vegada informades, podran aconseguir compromisos a través de la declaració de Compromís Família-Tutor, bé per a aconseguir objectius de millora generals, bé quan es vullga aconseguir objectius de millora específics davant de la detecció d'una baixada de rendiment, empitjorament de conducta, falta de motivació davant de l'estudi o qualsevol altre que es vullga plantejar entre els firmants de la declaració de compromís.

3. Les famílies seran informades que la declaració de Compromís Família-Tutor estarà subjecta a un seguiment específic, amb revisió periòdica i avaluació posterior del procés.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, cap de les dades personals aportades en cada un dels compromisos tindrà cap altre fi que el que perseguix l'objecte d'este decret de millorar els processos educatius de l'alumnat a través de compromisos educatius.



Article 12. Els centres educatius

A partir del que establix l'article 6 del capítol II d'este decret, els centres educatius:

1. Informaran les famílies, a través dels equips directius i dels tutors i tutores, sobre la possibilitat d'establir compromisos educatius individualitzats entre tutors i famílies, així com dels objectius i el contingut d'este decret.

2. Crearan un model propi de declaració de Compromís Família-Tutor o adaptaran els models orientatius que figuren en els annexos d'este decret.

3. Informaran del tractament confidencial de les dades de caràcter personal aportades per les parts, d'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal.

4. Informaran sobre el tractament posterior de dades de caràcter general de participació quan així siga requerit per la conselleria amb competències en matèria d'educació.





DISPOSICIONS ADDICIONALS



Primera. Naturalesa de les accions de caràcter educatiu amb finalitat social

Les mesures de caràcter educatiu amb finalitat social previstes en l'article 10.2, a aplicar en el cas de mesura disciplinària de suspensió del dret d'assistència al centre educatiu durant un període determinat, i complementàries d'esta, autoritzades expressament per les famílies i per l'alumne mateix, són de caràcter voluntari i amb finalitat social, i per tant tenen una naturalesa diferent de les tasques educadores previstes com a mesura disciplinària en l'article 43.2 del Decret 39/2008, de 4 d'abril, del Consell.

De la mateixa manera, no s'han de confondre amb les prestacions en benefici de la comunitat i les tasques socioeducatives regulades en la Llei Orgànica 5/2000, de 12 de gener, Reguladora de la Responsabilitat Penal dels Menors.



Segona. Inspecció Educativa

La Inspecció Educativa vetlarà pel compliment de les disposicions previstes en este decret.



Tercera. Formació

La conselleria amb competències en matèria d'educació dissenyarà i oferirà la formació i l'assessorament específic necessari per a la incorporació i el desenrotllament d'este instrument en el projecte educatiu, el pla de convivència i l'organització del centre.



Quarta. Regla de no-gasto

L'aplicació i el desplegament posterior d'este decret no podrà tindre cap incidència en la dotació de tots i cada un dels capítols de gasto assignats a la conselleria amb competències en matèria d'educació, i, en tot cas, haurà de ser atesa amb els seus mitjans personals i materials.





DISPOSICIONS FINALS



Primera. Habilitació normativa

S'autoritza la persona titular de la conselleria competent en matèria d'educació per a dictar les disposicions d'execució i desplegament del que establix este decret.

Segona. Entrada en vigor

Este decret entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



València, 14 de febrer de 2014



El president de la Generalitat,

ALBERTO FABRA PART



La consellera d'Educació, Cultura i Esport,

MARÍA JOSÉ CATALÁ VERDET







ANNEX I



MODEL DE DECLARACIÓ DE COMPROMÍS FAMÍLIA-TUTOR INFANTIL



A) DADES DEL CENTRE EDUCATIU



NOM



CODI



LOCALITAT



PROVÍNCIA



TITULARITAT



PÚBLIC CONCERTAT



DATA EXP.



ADREÇA ELECTRÒNICA DE CONTACTE



TELÈFONS DE CONTACTE





B) OBJECTIUS DE LA DECLARACIÓ DE COMPROMÍS

Les famílies o els representants legals i el centre educatiu a través de la figura del tutor/a compartixen i manifesten per mitjà d'esta declaració de compromís que estan disposats a cooperar per a estimular i millorar els hàbits d'estudi de l'alumne/a, la seua autonomia en el procés ensenyança-aprenentatge, així com l'expectativa d'èxit basat en la seua responsabilitat i esforç.

L'alumne/a coneix els compromisos a què han arribat la seua família/representants legals i els seus professors i professores, i manifesta la seua disposició a col·laborar-hi.



C) IDENTIFICACIÓ DE LES PERSONES QUE SUBSCRIUEN ESTA DECLARACIÓ DE COMPROMÍS



FAMÍLIA/REPRESENTANT LEGAL

(Nom i cognoms) ....................................................................., representant legal de l'alumne/a ......................................................., matriculat/ada en este centre en el curs i grup.......................



CENTRE EDUCATIU

(Nom i cognoms) ......................................................................, en qualitat de tutor/a .....................................................................................



ALUMNE/A ...........alumne/a matriculat/ada en este centre en el curs i grup....................





D) COMPROMISOS DE LES PARTS



1. FAMÍLIA:

Afavorir l'assistència i puntualitat a classe del seu fill/a amb els materials.

Mantindre una comunicació fluida amb el tutor/a.

Aportar els informes mèdics o socials que aporten informació sobre situacions que puguen afectar l'aprenentatge o el comportament del seu fill/a.

Conéixer les normes i l'organització del centre educatiu, així com el seu pla de convivència.

Informar sobre rutines i hàbits d'higiene, alimentació, son...

Informar sobre rutines i hàbits, activitats oci (televisió, jocs, activitats aire lliure...).

Conéixer i acceptar les indicacions del professorat.

Consultar i firmar diàriament el quadern de treball o agenda del seu fill o filla i dialogar sobre les tasques desenrotllades durant la jornada escolar.

Col·laborar en el control i compliment de les tasques escolars.

Establir un horari per a fomentar l'hàbit de la lectura per al seu fill o filla. Temps per al seu fill/a individualment i un altre de compartit amb vosté.

Informar-se periòdicament sobre l'actitud i conducta de l'alumne/a.

Col·laborar amb el centre en el compliment de les correccions que puguen imposar-se a l'alumne/a.

Intercanviar informació amb el tutor/a sobre les normes establides a casa, les seues responsabilitats en les tasques de la llar.

Reconéixer i premiar la millora de resultats o de conducta del seu fill/a.



ALTRES:

– .....................................................................................

– .....................................................................................



2. TUTOR/A

Facilitar i mantindre una comunicació fluida amb les famílies amb els horaris pactats.

Guardar confidencialitat sobre els aspectes de les conversacions i informes aportats per la família o tutors legals que no tinguen a veure amb el procés ensenyança-aprenentatge.

Establir i comunicar clarament els objectius i les expectatives d'aprenentatge i comportament individual per a l'alumne/a.

Informar clarament sobre les normes i l'organització del centre i del pla de convivència i protocols d'actuació d'este.

Facilitar el suport pedagògic necessari, amb pautes orientatives a la família, per a facilitar l'adquisició d'hàbits, i rutines en el seu alumne/a.



Facilitar l'orientació necessària a les famílies amb pautes supervisades per l'orientador/a, per a facilitar l'establiment de normes i límits.



Conéixer les rutines i hàbits de l'alumne/a a casa, així com el nivell d'assumpció de les normes establides a casa.

Fer-ne un seguiment i comunicar a la família o tutors/es legals la millora en resultats o de conducta.



ALTRES:

– .....................................................................................

– .....................................................................................



3. ALUMNE/A

Complir els compromisos acordats amb la meua família o tutors legals i el meu tutor/a.

Participar, atendre a classe i realitzar les activitats que em proposen.



Conéixer i complir les normes i el funcionament de la meua classe i del centre.

Comentar diàriament les activitats a casa.

Ensenyar diàriament el meu quadern de treball o agenda a la meua família i al meu tutor/a.

Tindre una bona relació amb els meus companys o companyes, respectant els torns per a jocs i per a ús del material.

Cuidar els meus llibres i quaderns i el material del col·legi i el de la meua classe.

Respectar i compartir els materials amb els meus companys i companyes.

Preguntar sempre el que no sé o no entenc, alçant la mà abans de preguntar i donant les gràcies després.

Acceptar les mesures que em puguen imposar quan no col·labore amb els compromisos aconseguits pels meus pares/tutors.



ALTRES:

– .....................................................................................

– .....................................................................................





E) REVISIÓ I NIVELL DE PROGRESSOS



F) DATA I FIRMA

.............................., .........d....................de 20



FAMÍLIA/TUTORS LEGALS



TUTOR/A



ALUMNE/A



Firma:



Firma:



Firma:



Assessorament:

Firma:....................................







MODEL DE DECLARACIÓ DE COMPROMÍS FAMÍLIA-TUTOR

PRIMÀRIA (1r I 2n CICLE DE PRIMÀRIA)



A) DADES DEL CENTRE EDUCATIU



NOM



CODI



LOCALITAT



PROVÍNCIA



TITULARITAT



PÚBLIC CONCERTAT



DATA EXP.



ADREÇA ELECTRÒNICA DE CONTACTE



TELÈFONS DE CONTACTE



B) OBJECTIUS DE LA DECLARACIÓ DE COMPROMÍS

Les famílies o els representants legals i el centre educatiu a través de la figura del tutor/a compartixen i manifesten per mitjà d'esta declaració de compromís que estan disposats a cooperar per a estimular i millorar els hàbits d'estudi de l'alumne/a, la seua autonomia en el procés ensenyança-aprenentatge, així com l'expectativa d'èxit basat en la seua responsabilitat i esforç.

L'alumne/a coneix els compromisos a què han arribat la seua família/representants legals i els seus professors i professores, i manifesta la seua disposició a col·laborar-hi.



C) IDENTIFICACIÓ DE LES PERSONES QUE SUBSCRIUEN LA PRESENT DECLARACIÓ DE COMPROMÍS



FAMÍLIA/REPRESENTANT LEGAL

(Nom i cognoms) ......................................................................, representant legal de l'alumne/a ........................................................., matriculat/ada en este centre en el curs i grup.......................

CENTRE EDUCATIU

(Nom i cognoms)....................................................................., en qualitat de tutor/a ....................................................................



ALUMNE/A: ...............................................................................alumne/a matriculat/ada en este centre en el curs i grup....................





D) COMPROMISOS DE LES PARTS

1. FAMÍLIA:

Afavorir l'assistència i puntualitat a classe del seu fill/a amb els materials.

Mantindre una comunicació fluida amb el tutor/a.

Aportar els informes mèdics o socials que faciliten informació sobre situacions que puguen afectar l'aprenentatge o el comportament del seu fill/a.

Conéixer les normes i l'organització del centre educatiu, així com el seu pla de convivència.

Conéixer i acceptar les indicacions del professorat.

Consultar i firmar diàriament el quadern de treball o agenda del seu fill/a i dialogar sobre les tasques desenrotllades durant la jornada escolar.

Supervisar els temps de lectura a casa.

Establir i informar sobre els horaris establits a casa respecte a televisió, ordinador, estudi i lectura.

Col·laborar en el control i compliment de les tasques escolars.

Informar-se periòdicament sobre l'actitud i conducta del seu fill/a.



Col·laborar amb el centre en el compliment de les correccions o mesures disciplinàries que puguen imposar-se al seu fill/a.

Intercanviar informació amb el tutor/a sobre les normes establides a casa, les seues responsabilitats en les tasques de la llar i els seus hàbits i rutines (alimentació, son, jocs...).

Reconéixer i premiar la millora de resultats o de conducta del seu fill/a.



ALTRES:

– .....................................................................................

– .....................................................................................



2. TUTOR/A

Facilitar i mantindre una comunicació fluida amb les famílies amb els horaris pactats.

Guardar confidencialitat sobre els aspectes de les conversacions i informes aportats per la família o tutors legals que no tinguen a veure amb el procés ensenyança-aprenentatge.

Establir i comunicar clarament els objectius i les expectatives acadèmiques i de comportament individuals per a l'alumne/a.

Informar clarament sobre les normes i l'organització del centre i del pla de convivència i protocols d'actuació d'este.

Facilitar el suport pedagògic necessari, amb pautes orientatives per a la família que faciliten l'adquisició d'hàbits d'estudi en l'alumne/a.



Conéixer les rutines i els hàbits de l'alumne/a a casa, així com el nivell d'assumpció de les normes establides.

Fer-ne un seguiment i comunicar a la família o tutors/es legals la millora en resultats o de conducta.



ALTRES:

– .....................................................................................

– .....................................................................................



3. ALUMNE/A

Assistir amb puntualitat i amb els materials a classe.

Conéixer i acceptar els compromisos acordats per la meua família o tutors legals i el meu tutor/a.

Tindre una actitud activa, participativa i atenta a classe i realitzar les activitats que em proposen.

Conéixer i acceptar les normes i el funcionament de la meua classe i del centre.

Comentar diàriament les activitats a casa.

Ensenyar diàriament el meu quadern de treball o agenda a la meua família i al meu tutor/a.

Tindre una bona relació amb els meus companys o companyes, respectant les seues opinions encara que no hi estiga d'acord.

Cuidar els meus llibres i quaderns i el material del col·legi i de la meua classe.

Respectar i compartir els materials amb els meus companys i companyes.

Preguntar sempre el que no sé o no entenc, alçant la mà abans de preguntar i donant les gràcies després.

Acceptar les mesures que em puguen imposar quan no col·labore amb els compromisos aconseguits pels meus pares/tutors.



ALTRES:

– .....................................................................................

– .....................................................................................





E) REVISIÓ I NIVELL DE PROGRESSOS



F) DATA I FIRMA

.............................., .........d....................de 20



FAMÍLIA/TUTORS LEGALS



TUTOR/A



ALUMNE/A



Firma:



Firma:



Firma:



Assessorament:

Firma:....................................







MODEL DE DECLARACIÓ DE COMPROMÍS DE FAMÍLIA-TUTOR-ALUMNE

PRIMÀRIA (3r CICLE DE PRIMÀRIA)



A) DADES DEL CENTRE EDUCATIU



NOM



CODI



LOCALITAT



PROVÍNCIA



TITULARITAT



PÚBLIC CONCERTAT



DATA EXP.



ADREÇA ELECTRÒNICA DE CONTACTE



TELÈFONS DE CONTACTE



B) OBJECTIUS DE LA DECLARACIÓ DE COMPROMÍS

Les famílies o representants legals i el centre educatiu a través de la figura del tutor/a compartixen i manifesten per mitjà d'esta declaració de compromís que estan disposats a cooperar per a estimular i millorar els hàbits d'estudi de l'alumne/a, la seua autonomia en el procés ensenyança-aprenentatge, així com l'expectativa d'èxit basat en la seua responsabilitat i esforç.

L'alumne/a coneix els compromisos a què han arribat la seua família/representants legals i els seus professors i professores, i manifesta la seua disposició a col·laborar-hi.



C) IDENTIFICACIÓ DE LES PERSONES QUE SUBSCRIUEN LA PRESENT DECLARACIÓ DE COMPROMÍS



FAMÍLIA/REPRESENTANT LEGAL

(Nom i cognoms) ......................................................................., representant legal de l'alumne/a........................................................., matriculat/ada en este centre en el curs i grup.......................



CENTRE EDUCATIU

(Nom i cognoms) ...................................................................., en qualitat de tutor/a ...................................................................



ALUMNE/A: ...............................................................................alumne/a matriculat/ada en este centre en el curs i grup....................



D) COMPROMISOS DE LES PARTS



1. FAMÍLIA:

Afavorir l'assistència i puntualitat a classe del seu fill/a amb els materials.

Mantindre una comunicació fluida amb el tutor/a.

Aportar tota la informació del meu fill/a sobre situacions de conducta o mèdiques que puguen afectar l'aprenentatge del seu fill/a.

Conéixer les normes i l'organització del centre educatiu, així com el seu pla de convivència.

Conéixer i acceptar les indicacions del professorat.

Consultar i firmar diàriament el quadern de treball o agenda del seu fill/a i dialogar sobre les tasques desenrotllades durant la jornada escolar.

Col·laborar en el control i compliment de les tasques escolars.

Facilitar el compliment de temps per a la lectura diària.

Establir i informar sobre els horaris establits a casa respecte a televisió, ordinador, estudi…

Informar-se periòdicament sobre l'actitud i conducta del seu fill/a.



Col·laborar amb el centre en el compliment de les correccions o mesures disciplinàries que puguen imposar-se a l'alumne/a quan incomplisca el que establix el reglament de règim interior del centre.

Intercanviar informació amb el tutor/a sobre les normes establides a casa, les seues responsabilitats en les tasques de la llar i els seus hàbits i rutines.

Reconéixer i premiar la millora de resultats o de conducta del seu fill/a



ALTRES:

– .....................................................................................

– .....................................................................................



2. TUTOR/A

Facilitar i mantindre una comunicació fluida amb les famílies amb els horaris pactats.

Guardar confidencialitat sobre els aspectes de les conversacions o els informes aportats per la família o tutors legals que no tinguen a veure amb el procés ensenyança-aprenentatge.

Establir i comunicar clarament els objectius i expectatives acadèmiques i de comportament individuals per a l'alumne/a.

Informar clarament sobre les normes i l'organització del centre i del pla de convivència i protocols d'actuació d'este.

Facilitar el suport pedagògic necessari, amb pautes orientatives per a la família, per a facilitar hàbits d'estudi en el seu fill/a.

Conéixer les rutines i hàbits de l'alumne/a a casa, així com el nivell d'assumpció de les normes establides a casa.

Fer seguiment i comunicar a la família o tutors/es legals la millora en resultats o de conducta.



ALTRES:

– .....................................................................................

– .....................................................................................

3. ALUMNE/A

Assistir amb puntualitat i amb els materials a classe.

Conéixer i acceptar els compromisos acordats per la meua família o tutors legals i el meu tutor/a.

Tindre una actitud activa, participativa i atenta a classe i realitzar les activitats proposades, tant les individuals com les de grup.

Conéixer i acceptar les normes i el funcionament de la meua classe i del centre.

Comentar diàriament les activitats a casa.

Entregar diàriament el meu quadern de treball o agenda a la meua família i al meu tutor/a.

Tindre una bona relació amb els meus companys o companyes, respectant les seues opinions encara que no hi estiga d'acord.

Respectar i compartir els materials amb els meus companys i companyes.

Preguntar sempre el que no sé o no entenc, alçant la mà abans de preguntar i donant les gràcies després.

Acceptar les mesures que es puguen imposar derivades de l'incompliment dels compromisos aconseguits amb els pares/tutors.



ALTRES:

– .....................................................................................

– .....................................................................................





E) REVISIÓ I NIVELL DE PROGRESSOS



F) DATA I FIRMA

.............................., .........d....................de 20



FAMÍLIA/TUTORS LEGALS



TUTOR/A



ALUMNE/A



Firma:



Firma:



Firma:



Vist i plau

El director/a del centre

Firma:....................................







MODEL DE DECLARACIÓ DE COMPROMÍS FAMÍLIA-TUTOR

ESO



A) DADES DEL CENTRE EDUCATIU



NOM



CODI



LOCALITAT



PROVÍNCIA



TITULARITAT



PÚBLIC CONCERTAT



DATA EXP.



ADREÇA ELECTRÒNICA DE CONTACTE



TELÈFONS DE CONTACTE



B) OBJECTIUS DE LA DECLARACIÓ DE COMPROMÍS

Les famílies o representants legals i el centre educatiu a través de la figura del tutor/a compartixen i manifesten per mitjà d'esta declaració de compromís que estan disposats a cooperar per a estimular i millorar els hàbits d'estudi de l'alumne/a, la seua autonomia en el procés ensenyança-aprenentatge, així com l'expectativa d'èxit basat en la seua responsabilitat i esforç.

L'alumne/a coneix les expectatives de la seua família/representants legals i els seus professors i professores, i manifesta la seua disposició a col·laborar-hi.



C) IDENTIFICACIÓ DE LES PERSONES QUE SUBSCRIUEN LA PRESENT DECLARACIÓ DE COMPROMÍS



FAMÍLIA/REPRESENTANT LEGAL

(Nom i cognoms) ........................................................................, representant legal de l'alumne/a.........................................................., matriculat/ada en este centre en el curs i grup.......................



CENTRE EDUCATIU

(Nom i cognoms) ......................................................................, en qualitat de tutor/a .................................................................



ALUMNE/A: .................................................................................alumne/a matriculat/ada en este centre en el curs i grup....................





D) COMPROMISOS DE LES PARTS



1. FAMÍLIA:

Afavorir l'assistència i puntualitat a classe del seu fill/a amb els materials.

Mantindre una comunicació fluida amb el tutor/a.

Aportar els informes mèdics o socials que faciliten informació sobre situacions que puguen afectar l'aprenentatge o el comportament del seu fill/a.

Conéixer les normes i l'organització del centre educatiu, així com el seu pla de convivència.

Conéixer i acceptar les indicacions del professorat.

Facilitar un ambient, un horari i unes condicions d'estudi adequats per al seu fill/a a casa.

Col·laborar en el control i compliment de les tasques escolars.

Informar-se periòdicament sobre l'actitud i conducta de l'alumne/a.

Col·laborar amb el centre en el compliment de les correccions o mesures disciplinàries que puguen imposar-se a l'alumne/a.

Acceptar la proposta de realització d'accions educatives amb finalitat social pactades amb l'ajuntament o ONG de la seua localitat, per a quan el seu fill/a tinga un expedient disciplinari que implique l'expulsió temporal del centre.

Reconéixer i premiar la millora de resultats o de conducta del seu fill/a.



ALTRES:

– .....................................................................................

– .....................................................................................



2. TUTOR/A

Facilitar i mantindre una comunicació fluida amb les famílies amb els horaris pactats.

Guardar confidencialitat sobre els aspectes dels informes aportats per la família o tutors legals que no tinguen a veure amb el procés ensenyança-aprenentatge.

Establir i comunicar clarament els objectius i les expectatives acadèmiques i de comportament individuals per a l'alumne/a.

Informar clarament sobre les normes i l'organització del centre i del pla de convivència i protocols d'actuació d'este.

Facilitar el suport pedagògic necessari, amb pautes orientatives, per a facilitar hàbits d'estudi en el seu fill/a.

Informar sobre la possibilitat de realització d'accions educatives amb finalitat social per al compliment d'expedients sancionadors que impliquen l'expulsió temporal de l'alumne/a.

Les accions socials tindran caràcter educatiu i seran definides conjuntament amb l'ajuntament o ONG de la localitat.

Fer seguiment i comunicar a la família o tutors/es legals la millora en resultats o de conducta.



ALTRES:

– .....................................................................................

– .....................................................................................



3. ALUMNE/A

Assistir amb puntualitat i amb els materials a classe.

Conéixer i acceptar els compromisos acordats per la meua família o tutors legals i el meu tutor/a.

Tindre una actitud activa, participativa i atenta a classe i realitzar les activitats proposades.

Conéixer i acceptar les normes i el funcionament del centre.

Comentar diàriament les activitats a casa.

Acceptar i facilitar que el meu tutor/a i la meua família facen seguiment del meu treball escolar a classe i a casa, així com de la meua conducta.

Acceptar les mesures que es puguen imposar derivades de l'incompliment dels compromisos aconseguits amb els pares/tutors.



ALTRES:

– .....................................................................................

– .....................................................................................





E) REVISIÓ I NIVELL DE PROGRESSOS



F) DATA I FIRMA

.............................., .........d....................de 20



FAMÍLIA/TUTORS LEGALS



TUTOR/A



ALUMNE/A



Firma:



Firma:



Firma:



Vist i plau

El director/a del centre

Firma:....................................







ANNEX II

Bases orientatives per a l'adquisició de compromisos



EDUCACIÓ INFANTIL



Els compromisos als quals arriben famílies i tutors hauran de perseguir la consecució dels següents objectius de l'etapa d'Educació Infantil que siguen assumibles per les famílies o representants legals:

1. Conéixer el seu propi cos i el dels altres, i les seues possibilitats d'acció i aprendre a respectar les diferències.

2. Observar i explorar el seu entorn familiar, natural i social.

3. Adquirir progressivament autonomia en les seues activitats habituals.

4. Desenrotllar les seues capacitats afectives.

5. Relacionar-se amb els altres i adquirir progressivament pautes elementals de convivència i relació social, així com exercitar-se en la resolució pacífica de conflictes.

6. Desenrotllar habilitats comunicatives en diferents llenguatges i formes d'expressió.

7. Iniciar-se en les habilitats logicomatemàtiques, en la lectoescriptura i en el moviment, el gest i el ritme.

8. Conéixer que a la Comunitat Valenciana hi ha dos llengües que interactuen (valencià i castellà), que han de conéixer i respectar per igual, i ampliar progressivament l'ús del valencià en totes les situacions.



9. Descobrir l'existència d'altres llengües en el marc de la Unió Europea, i iniciar el coneixement d'una d'estes.

10. Conéixer i apreciar les manifestacions culturals del seu entorn, mostrant interés i respecte cap a estes, així com descobrir i respectar altres cultures pròximes.

11. Valorar les diverses manifestacions artístiques.

12. Descobrir les tecnologies de la informació i les comunicacions.





EDUCACIÓ PRIMÀRIA



Els compromisos als quals arriben famílies i tutors hauran de perseguir la consecució dels següents objectius de l'etapa d'Educació Primària que siguen assumibles per les famílies o representants legals:

1. Apreciar els valors i les normes de convivència i respectar i comprendre els altres independentment del seu gènere, cultura, procedència, religió, ètnia, idioma o forma de pensar.

2. Col·laborar amb l'escola per a desenrotllar hàbits de treball individual i d'equip, d'esforç i responsabilitat en l'estudi, així com actituds de confiança en si mateix, sentit crític, iniciativa personal, curiositat, interés i creativitat en l'aprenentatge.

3. Contribuir a l'adquisició d'habilitats per a la prevenció i per a la resolució pacífica de conflictes, en qualsevol àmbit social.

4. Contribuir a l'aproximació de les llengües curriculars de forma amena sent coneixedors de la seua gran rellevància en la nostra societat.

5. Afavorir el desenrotllament de les competències matemàtiques bàsiques aplicades a les situacions de la seua vida quotidiana.

6. Potenciar la valoració i atenció de l'entorn natural, social i cultural.

7. Acompanyar en la utilització de les tecnologies de la informació i la comunicació desenrotllant un esperit crític davant dels missatges que reben i elaboren.

8. Valorar la higiene, la salut i acceptar el propi cos i el dels altres respectant les diferències.

9. Contribuir al desenrotllament de les seues capacitats afectives en tots els àmbits de la personalitat i en les seues relacions amb els altres.

10. Fomentar l'educació viària i la prevenció dels accidents de trànsit.



EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA



Els compromisos als quals arriben famílies i tutors hauran de perseguir la consecució dels següents objectius de l'etapa d'Educació Secundària Obligatòria que siguen assumibles per les famílies o representants legals:

1. Apreciar els valors i les normes de convivència, i respectar i comprendre els altres independentment del seu gènere, cultura, procedència, religió, ètnia, idioma o forma de pensar.

2. Col·laborar amb l'escola per a desenrotllar hàbits de treball individual i d'equip, d'esforç i responsabilitat en l'estudi, així com actituds de confiança en si mateix, sentit crític, iniciativa personal, curiositat, interés i creativitat en l'aprenentatge.

3. Contribuir a l'adquisició d'habilitats per a la prevenció i per a la resolució pacífica de conflictes, en qualsevol àmbit social.

4. Contribuir a l'aproximació de les llengües curriculars a partir del context i els interessos de l'alumne fent-los partícips de la seua necessitat.

5. Afavorir el desenrotllament de les competències matemàtiques aplicades a les situacions de la seua vida quotidiana.

6. Valorar críticament els hàbits socials relacionats amb la salut, el consum, l'atenció dels sers vius i el medi ambient, a fi de contribuir a la seua conservació i millora.

7. Acompanyar en la utilització de les tecnologies de la informació i la comunicació desenrotllant un esperit crític davant dels missatges que reben i elaboren.

8. Valorar la higiene, la salut i acceptar el propi cos i el dels altres respectant les diferències.

9. Apreciar les creacions artístiques i els mitjans d'expressió i representació del context.

10. Fomentar l'educació viària i la prevenció dels accidents de trànsit.

11. Potenciar el sentit crític de l'alumnat respecte a l'adquisició de nous coneixements i la gestió de la informació.

12. Conscienciar sobre la necessitat del coneixement científic a partir del context i de les vivències quotidianes de l'alumne.

13. Afavorir el desenrotllament de l'esperit emprenedor i la confiança en si mateix, la iniciativa personal i la capacitat per a aprendre a aprendre, planificar, prendre decisions i assumir responsabilitats.

14. Fomentar el respecte, el coneixement i la valoració dels aspectes bàsics de la cultura i la història pròpies i dels altres, així com el patrimoni artístic i cultural.

15. Afavorir el coneixement del funcionament i l'acceptació del propi cos i el dels altres, respectar les diferències, refermar els hàbits d'atenció i salut corporals.

16. Acompanyar l'adolescent en les implicacions que es desprenen d'esta nova etapa vital, així com en el coneixement i la valoració de la dimensió humana de l'afectivitat i la sexualitat en tota la seua diversitat.

Mapa web