Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 1/2020, de 6 de febrer, del president de la Generalitat, pel qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions destinades a incentivar i fomentar la prestació de serveis bancaris bàsics a través, principalment, de la instal·lació, el manteniment i la posada en funcionament de caixers automàtics en determinats municipis i nuclis de població en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 8737 de 11.02.2020
Número identificador:  2020/1214
Referència Base de Dades:  001425/2020
 



DECRET 1/2020, de 6 de febrer, del president de la Generalitat, pel qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions destinades a incentivar i fomentar la prestació de serveis bancaris bàsics a través, principalment, de la instal·lació, el manteniment i la posada en funcionament de caixers automàtics en determinats municipis i nuclis de població en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana. [2020/1214]



PREÀMBUL



La Directiva 2014/92/UE del Parlament Europeu i el Consell, de 23 de juliol de 2014, sobre la comparabilitat de les comissions connexes als comptes de pagament, el trasllat de comptes de pagament i l'accés a comptes de pagament bàsics, reconeix l'accés als serveis bancaris bàsics com un dret de la ciutadania i no com una mera activitat comercial de les entitats financeres.

L'accés als serveis bancaris bàsics suposa una condició necessària per a participar en la vida econòmica i social. La seua falta constitueix un obstacle important que limita l'autonomia econòmica de les persones i que no sols els impedeix portar una vida normal en la societat en la qual viuen, sinó que també determina i condiciona el seu benestar material.

A la Comunitat Valenciana existeixen nombrosos municipis que actualment no tenen cap oficina bancària. De fet, el nombre d'oficines d'entitats de crèdit (bancs, caixes d'estalvis i cooperatives de crèdit) ha disminuït considerablement des de l'any 2008, data en la qual es va aconseguir el valor més alt d'aquesta variable economicofinancera. En particular, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, al llarg dels últims deu anys, les entitats financeres han tancat més de 2.500 oficines bancàries, el 49,44 % de les més de 5.060 que estaven operatives a la fi de 2008. Aquest percentatge representa més de sis punts per damunt del 43,04 % de retallades en el conjunt nacional, que ha perdut 19.651 oficines en passar de les 45.662 fins a les 26.011 de finals de 2018.

Aquesta important disminució del nombre d'oficines bancàries ha vingut imposada per l'intens procés de concentració bancària esdevingut en els últims anys, així com per la necessitat de reduir les estructures de costos que afecten tot aquest sector, en una conjuntura de baixos tipus d'interés que pressiona fortament els marges financers.



En aquest context, les implicacions i els efectes adversos per a les persones residents en nuclis de població on no es disposa de cap oficina bancària, ni de cap caixer automàtic, resulten evidents i suposen un problema d'exclusió financera.

Uns tals efectes adversos es veuen amplificats en municipis rurals de les comarques de l'interior, la llunyania dels quals i/o el temps requerit per al seu desplaçament a nuclis de població amb serveis financers representa un minvament de les condicions de vida dels seus habitants.

Davant aquesta problemàtica, i per a tractar de mitigar els perjudicis causats per aqueix procés generalitzat de tancament d'oficines, que ha comportat un sensible impacte negatiu en la qualitat de vida dels ciutadans, i després de valorar diferents alternatives que permeteren, almenys, propiciar una prestació bàsica de serveis bancaris a les persones residents en els municipis afectats, s'ha considerat que la fórmula més eficaç i eficient és, fonamentalment, la d'iniciar accions per a fomentar la instal·lació i posada en funcionament, per part d'entitats de crèdit, de caixers automàtics en els municipis i nuclis de població especialment afectats, amb caràcter transitori per als pròxims quatre anys, – mentre les futures tecnologies puguen donar solució a aquesta problemàtica– si bé tot això acompanyat d'un servei mínim d'assistència financera presencial per part de personal de l'entitat bancària.

La Generalitat, dins d'una àmplia acció contra la despoblació que es pateix en àmplies zones d'àmbit rural, i com a part de l'Agenda Valenciana Antidespoblament (Avant), ha posat en marxa una primera iniciativa contra l'exclusió financera a la Comunitat Valenciana mitjançant el foment i la incentivació de la instal·lació, del manteniment i de la posada en funcionament de serveis bancaris bàsics, a través, fonamentalment, de caixers automàtics.

Amb data 23 d'octubre de 2018, la Direcció General d'Administració Local va remetre una carta als ajuntaments que pogueren estar interessats, a fi que manifestaren la seua adhesió a aquesta iniciativa, sempre que compliren els requisits i pogueren assumir els compromisos aparellats a aquesta, que són bàsicament els següents:

i. Habilitar un espai per a la instal·lació del caixer en l'edifici de l'ajuntament.

ii. Preveure en l'ordenança que regule les taxes municipals una exempció per a l'ocupació de l'espai públic quan concórreguen les següents circumstàncies:

• Que l'espai públic siga ocupat per un caixer automàtic i altre material relacionat amb l'ús d'aquest.

• Que el municipi manque de serveis financers.

• Que la seua instal·lació siga conseqüència de la iniciativa per part de la Generalitat, articulada en aquesta iniciativa.

iii. Col·laborar tant amb la Generalitat com amb l'entitat financera que instal·le el caixer.

A hores d'ara, han sol·licitat l'adhesió a la iniciativa referida un total de 12 4 municipis, que, amb les seues corresponents pedanies, comportarien la instal·lació de 135 caixers automàtics.

En congruència amb aquesta iniciativa, la Presidència de la Generalitat estableix aquestes bases reguladores per a les convocatòries de subvencions destinades a possibilitar l'activitat bancària en municipis i nuclis de població, de la Comunitat Valenciana, mancades d'oficines bancàries i de caixers automàtics. Aquestes subvencions no estan incloses en el Pla Estratègic de subvencions de la Presidència de la Generalitat i els seus organismes públics, aprovat per la Resolució, de 6 de juny de 2018, de la Presidència de la Generalitat, i modificat per la resolució, de 22 de juliol de 2019, de la Presidència de la Generalitat, si bé figuren en la Llei 10/2019, de 27 de desembre, de pressupostos de la Generalitat per a l'exercici 2020, la qual cosa ha suposat, juntament amb altres qüestions contingudes en la referida Llei de pressupostos, l'inici de la tramitació de la modificació d'aquest Pla Estratègic, de conformitat amb el que s'estableix en el seu apartat desé.





Aquestes subvencions es regeixen pel que es disposa en la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions (d'ara en avant Llei 1/2015), en la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (d'ara en avant LGS) i en el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el reglament de la llei general de subvencions (d'ara en avant RLGS), i les restants normes que aplicables.

En compliment del que es disposa en el Decret 128/2017, de 29 de setembre, del Consell, pel qual es regula el procediment de notificació i comunicació a la Comissió Europea dels projectes de la Generalitat dirigits a establir, concedir o modificar ajudes públiques, la present mesura constitueix una ajuda d'Estat compatible amb el mercat interior d'acord amb la Decisió de la Comissió Europea de 20 de desembre de 2011 relativa a l'aplicació de les disposicions de l'article 106, apartat 2, del Tractat de Funcionament de la Unió Europea, a les ajudes estatals en forma de compensació per servei públic concedides a algunes empreses encarregades de la gestió de serveis d'interés econòmic general. Això comporta el compliment de tots els requisits, condicions i obligacions contingudes en l'esmentada Decisió.



Aquest decret s'ajusta als principis de bona regulació continguts en l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques -principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència-, ja que amb aquesta es persegueix un interés general que va destinat a evitar l'exclusió financera i d'índole social que pateix la ciutadania resident en determinats nuclis de població, fonamentalment de l'àmbit rural. De la mateixa manera, durant el procediment d'elaboració de la norma, s'ha permés la participació activa dels potencials destinataris a través dels tràmits de consulta amb els respectius municipis i d'informació pública, que estableix la Llei, i queden, a més, justificats en el preàmbul i en els informes justificatius els objectius que persegueix aquest decret.



Per tot això, de conformitat amb el que s'estableix en l'article 160.2.b de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, i en l'article 34 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell; i executant el que es disposa en l'article 165.1 de la mencionada Llei 1/2015 i amb la conformitat del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana,







DECRETE



Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació

És objecte del present decret l'aprovació de les bases reguladores, que figuren en l'annex, de les subvencions destinades a incentivar i fomentar la prestació de serveis bancaris bàsics, a través, principalment, de la instal·lació, del manteniment i de la posada en funcionament de caixers automàtics en els municipis i nuclis de població que es determinen en cadascuna de les zones que es detallen en la base setena.



Article 2. Concurrència competitiva

La concessió de les subvencions s'ha de fer mitjançant el procediment de concurrència competitiva a què es refereixen l'article 164 de la Llei 1/2015, de la Generalitat, l'article 22 de l'LGS, i l'article 55 de l'RLGS.



Article 3 Convocatòria

Mitjançant resolució de la persona titular de la Secretària Autonòmica de Promoció Institucional i Cohesió Territorial, hi haurà la convocatòria de les subvencions, que hauran de tenir caràcter pluriennal i publicar-se en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana i en la Base de Dades Nacional de Subvencions (BDNS).





Disposicions finals



Primera. Incidència pressupostària

L'aprovació de les presents bases no comporta, per si mateixa, obligacions econòmiques en els pressupostos de la Generalitat, sense perjudici de les possibles convocatòries que puguen efectuar-se, conformement amb la consignació pressupostària que s'establisca en l'exercici corresponent.



Segona. Delegació i facultat de desenvolupament

1. Es delega en la persona titular de la direcció general competent en matèria de despoblament l'adopció de les resolucions o mesures necessàries per al desenvolupament i per a l'execució d'aquest decret, que inclouen, entre d'altres, la resolució de concessió de les subvencions, l'aprovació de la despesa corresponent a les subvencions, així com la resolució de minoració de la quantia concedida, si escau, i l'aprovació del compte justificatiu de les subvencions concedides.

2. Així mateix, s'autoritza la persona titular de la direcció general amb competències en matèria de despoblació, a dictar totes les instruccions que siguen necessàries per a l'aplicació d'aquest decret i de les corresponents convocatòries.



Tercera. Entrada en vigor

El present decret entra en vigor l'endemà de ser publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 6 de febrero de 2020



El president de la Generalitat:

Ximo Puig Ferrer







Annex

Bases reguladores de les subvencions destinades a incentivar i fomentar la prestació de serveis bancaris bàsics, a través, principalment, de la instal·lació, del manteniment i de la posada en funcionament de caixers automàtics, a determinats municipis i nuclis de població en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana



Base primera. Definició de l'objecte de la subvenció

L'objecte de la subvenció és fomentar la prestació de serveis bancaris bàsics, per un període de quatre anys, en els municipis designats en cada zona en la base setena, mitjançant el subministrament, la instal·lació, el suport tècnic i el manteniment de caixers automàtics, així com un servei mínim d'assistència financera permanent durant aquest període.



En concret l'objecte comprén: (i) la instal·lació del caixer automàtic en les localitats definides en la base setena i en els locals que les respectives entitats locals determinen per a això, sempre que aquests puguen complir els requisits tècnics exigits per la normativa vigent; (ii) el manteniment del caixer en les condicions que asseguren el seu funcionament normal i que resulten de la memòria tècnica que hauran de presentar les entitats financeres interessades; i (iii) l'assistència financera presencial.



Base segona. Instal·lació, manteniment i suport tècnic

1. La instal·lació del caixer automàtic s'ha d'efectuar en el termini màxim de 180 dies des de la notificació de la resolució de concessió, si no s'ofereix un altre termini menor per part de l'entitat beneficiària.

La instal·lació requereix la intervenció dels serveis tècnics necessaris per a efectuar la instal·lació i la posada en marxa del caixer automàtic en cadascuna de les dependències municipals, d'acord amb la normativa vigent que resulte aplicable.

L'entitat beneficiària ha de contactar amb els ajuntaments, corresponents a la zona objecte de subvenció, amb la finalitat d'identificar el local municipal que s'adapte als requeriments tècnics exigits en el Reglament de Seguretat Privada aprovat pel Reial decret 2364/1994, de 9 de desembre, i en l'Ordre INT 317/2011, d'1 de febrer, sobre mesures de seguretat privada, així com en qualsevol altra normativa que resulte aplicable. L'entitat beneficiària ha d'assumir el cost d'adaptació d'aquests locals, en cas que siga necessari.

Han de ser per compte de l'entitat beneficiària els costos de tots els materials, elements, personal, programari, de les despeses d'assegurances, transports i instal·lació final, així com tots els que es deriven del compliment de les condicions estipulades en aquestes bases, incloses, en el seu cas, l'obra civil necessària per a la instal·lació del caixer, les connexions a la xarxa elèctrica i de dades i qualsevol altra adaptació necessària a realitzar en la dependència municipal.

2. Els caixers han d'estar en funcionament les 24 hores del dia durant tot l'any, sense que en cap cas el servei puga estar interromput més de 2 dies laborables. No obstant això, per raons de seguretat, l'horari d'accés als caixers ha de ser l'horari d'obertura al públic de l'oficina municipal on es trobe instal·lat cadascun dels caixers.



L'entitat titular del caixer s'obliga, per tant, a la conservació en perfectes condicions dels caixers automàtics.

El sistema ha d'estar dotat amb els mitjans necessaris per a garantir la seguretat de les persones usuàries i dels béns del seu entorn. Amb caràcter quadrimestral o quan, excepcionalment, el servei siga requerit per l'Ajuntament, s'ha de fer una inspecció de cada terminal instal·lat realitzant una sèrie de comprovacions i tasques com ara:

a) Inspecció visual general externa i interna comprovant que no existisca cap element trencat i revisant els punts d'ancoratge del terminal i dels dispositius que l'integren.

b) Verificació que la pantalla tàctil funciona correctament.

c) Aspiració i neteja de pols i brutícia en general i especialment en ventiladors, lectors de CPU i corrons d'impressores.

d) Comprovació de l'estat i nivell de càrrega de les bateries.

e) Verificació que els lectors de codi de barres, proximitat, xip i banda magnètica funcionen de manera òptima.

f) Comprovació que els capçals de les impressores no tinguen cap resistència fosa i que els nivells de tensió dels capçals siguen els adequats.

g) Greixatge de panys.

h) Comprovació que les bombetes dels cartells lluminosos superiors funcionen adequadament.

3. L'entitat beneficiària ha de prestar, amb personal propi, un servei d'assistència financera presencial dirigit a la ciutadania dels municipis on s'instal·len els caixers. El servei s'ha d'estendre durant un total de cinquanta hores a l'any per cada caixer instal·lat. A aquest efecte, al principi de cada any, l'entitat beneficiària ha de presentar davant la direcció general amb competències en matèria de despoblament un pla personalitzat d'atenció a la ciutadania per a cada caixer instal·lat en la zona, que s'ha de dissenyar en funció de les característiques socioeconòmiques del municipi de destinació. Els plans han d'establir una freqüència mínima d'atenció presencial d'una hora cada quinze dies per cada caixer instal·lat.



Base tercera. Característiques tècniques dels caixers automàtics a instal·lar.

1. Els caixers automàtics que s'instal·len han de tindre el mateix nivell de servei que, amb caràcter general, tenen els caixers que haja instal·lat l'entitat bancària beneficiària en les seues oficines.

2. En particular, els caixers que s'instal·len estan obligats a:

a) Permetre la interoperativitat entre totes les entitats bancàries que operen a Espanya i amb tota mena de targetes de dèbit o crèdit (entre altres, VISA, MasterCard, American Express, etc.).

b) Complir les disposicions del Reial decret 2364/1994, de 9 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament de seguretat privada, de l'Ordre INT/317/2011 i de qualsevol altra que resulte aplicable. L'entitat beneficiària ha d'assumir el cost de tots els permisos que siga necessari tramitar, obtenir i mantenir, així com de tots els serveis de vigilància i dispositius de control que, per raó del servei que se subvenciona, siga necessari instal·lar i mantenir. El caixer no podrà entrar en funcionament fins que no es compte amb tots els permisos preceptius.



c) Permetre l'operativa, almenys, en valencià i en castellà.



3. El caixer ha de tenir les característiques tècniques que s'especifiquen a continuació. Es tractaria d'un caixer d'interior, model de càrrega frontal, amb els següents requisits:

a) Haurà d'estar dotat de subministrament elèctric.

b) Ha de disposar d'un punt de comunicacions telefòniques exclusives.

c) La temperatura que ha de poder suportar oscil·la entre + 5 °C i 35 °C, ja que s'ha de situar a l'interior del local.

d) Ha de comptar amb pantalla a color LCD.

e) Ha de comptar amb un sistema d'alimentació ininterrompuda.

f) Ha de comptar amb una impressora tèrmica de justificants.

g) Ha de comptar amb un dispensador de bitllets de fins a 4 denominacions.

h) Ha de comptar amb un mínim de 4 caixetins amb una capacitat de, com a mínim, 2.000 bitllets.

i) Ha de comptar amb les mesures de seguretat exigides en l'Ordre INT/317/2011.

j) Ha de comptar amb impressora de llibretes que permeta l'actualització d'aquestes.

4. El caixer ha d'incloure, si més no, els següents serveis:

a) Disposició de diners en efectiu.

b) Pagament de rebuts i tributs.

c) Lector de llibretes i actualització d'aquestes.

d) Realització de transferències nacionals.

e) Consulta de saldos i traspassos entre comptes.

f) Canvi de PIN.

g) Obtenció d'extractes del compte.

5. Addicionalment, pot incloure uns altres serveis afegits als anteriors i que s'incloguen en l'oferta de l'entitat beneficiària de la subvenció.



Base quarta. Entitats beneficiàries

1. Poden ser beneficiàries de les subvencions objecte de regulació per aquest decret les entitats bancàries autoritzades per a operar a Espanya.

2. Una entitat bancària només pot ser beneficiària de la subvenció atorgada en un màxim de dues de les zones establides en la base setena.

3. No podran obtenir la condició de beneficiàries de les subvencions regulades en aquest decret les entitats en les quals concórrega alguna de les circumstàncies establides en l'article 13.2 de la LGS, i en els articles 18 i concordants delR LGS.



Base cinquena. Incompatibilitats

L'obtenció de la subvenció és incompatible amb altres ajudes o subvencions per a la mateixa finalitat i per al mateix àmbit, procedents de qualssevol Administracions o ens públics, nacionals, de la Unió Europea o d'organismes internacionals. No obstant això, l'import de la subvenció regulada en aquestes bases en cap cas podrà ser de tal quantia que, aïlladament, o en concurrència amb subvencions d'altres ens privats, supere el cost de la instal·lació, posada en funcionament i manteniment operatiu dels caixers automàtics que s'instal·len en els municipis i nuclis de població compresos en la corresponent zona.





Base sisena. Obligacions de les entitats beneficiàries

1. Les entitats beneficiàries estan subjectes a les obligacions generals derivades de la normativa vigent sobre ajudes o subvencions públiques i, en particular, a les que fa referència l'article 14 de l'LGS, així com, en el seu cas, a les exigències que determina la normativa vigent en matèria de transparència, accés a la informació pública i bon govern, i en matèria de retirada d'efectiu en caixers automàtics.



2. Les entitats beneficiàries poden subcontractar parcialment les activitats objecte de la subvenció fins a un màxim del 75 %, per a això els cal l'autorització de la direcció general amb competències en matèria de despoblament.

3. Les entitats beneficiàries estan obligades a realitzar les activitats subvencionades en els termes de la resolució de concessió, i a justificar la seua realització en els terminis establits en aquesta resolució.

En particular estan obligades a:

a) Complir l'objectiu d'instal·lar en tots els municipis que figuren en la zona els caixers automàtics amb les característiques tècniques oferides; realitzar l'activitat de manteniment del caixer en les condicions descrites en la base segona; prestar el servei d'assistència financera personal que recull l'apartat 3 de la base segona, en els termes oferits, i, en general, dur a terme les actuacions i adoptar el comportament que fonamenta la concessió de la subvenció.

b) Justificar el compliment dels requisits i de les condicions, així com realitzar les activitats i complir la finalitat que determinen la concessió o el gaudi de la subvenció.

c) Mantenir una comptabilitat separada que reculla els ingressos obtinguts i les despeses generades per la gestió dels caixers instal·lats en la zona.

d) Complir amb els requisits que li siguen exigibles en compliment de la Decisió de la Comissió Europea de 20 desembre de 2011.

e) Sotmetre's a les actuacions de comprovació, a efectuar per l'òrgan concedent, així com qualssevol altres de comprovació i control financer que corresponen a la Intervenció General en relació amb les subvencions concedides, aportant tota la informació que els siga requerida en l'exercici d'aquestes actuacions.

f) Comunicar a l'òrgan concedent l'obtenció d'altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos que financen totalment o parcialment l'activitat o projecte subvencionat.

4. L'incompliment de les anteriors obligacions donaria lloc a l'exigència de les responsabilitats que corresponguen d'acord amb la legislació vigent i de manera especial en el que disposa la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.



Base setena. Municipis i nuclis de població

Els municipis i nuclis de població en els quals es fomenta la instal·lació de caixers automàtics, s'han agrupat, basant-se en criteris geogràfics, en quatre zones:

a) Zona 1

Albalat dels Tarongers, Alfara de la Baronia, Algar de Palància, Algímia d'Alfara, Gátova, Petrés, Quart de les Valls, Torres Torres, Aín, l'Alcúdia de Veo, Ares del Maestrat, Castellfort, Xiva de Morella (Morella), Culla, Eslida, Herbés, la Jana, Mata de Morella, Olocau del Rey, Palanques, Portell de Morella, Serratella, San Rafael del Río, Tírig, la Todolella, Vallibona, Vilar de Canes, Venda de Sant Antoni (Cabanes), Villores, Zorita del Maestrazgo (Sorita), les Cases de Bàrcena (València), Benifaraig (València), Borbotó (València), Poble Nou (València).

b) Zona 2

Algimia de Almonacid, Almedíjar, Arañuel, Argelita, Ayódar, Bejís, Benafer, Castellnovo, Caudiel, Chóvar, Cirat, Cortes de Arenoso, San Vicente de Piedrahita (Cortes de Arenoso), Espadilla, Fanzara, Fuentes de Ayódar, Geldo, Ludiente, Matet, Montán, Pina de Montalgrao, Puebla de Arenoso, Sot de Ferrer, Teresa, Toga, Torás, El Toro, Torrechiva, Vall de Almonacid, Villanueva de Viver y Zucaina.

c) Zona 3

Almudaina, Alqueria d'Asnar, l'Atzúbia, Beniardà, Benigembla, Benimeli, Daya Vieja, Fageca, Famorca, Llíber, Setla de Nunyes (Muro d'Alcoi), Benamer (Muro d'Alcoi), Quatretondeta, Ràfol d'Almúnia, Sagra, Sanet i Negrals, Vall d'Alcalà, Vall de Laguar, El Realengo (Crevillent), San Felipe de Neri (Crevillent), Almoines, Benicolet, Benirredrà, Bufali, Carrícola, Guadasséquies, Guardamar de la Safor, Llocnou de Sant Jeroni, Montitxelvo, Palmera, Palomar, Pinet, Real de Gandia, Salem. El Mundamiento (Orihuela), La Matanza (Orihuela), El Escorratel (Orihuela) y Barbarroja (Orihuela).

d) Zona 4

Benagéber, Beneixida, Benicull de Xúquer, Benimuslem, Calles, Castielfabib, Caudete de las Fuentes, Cerdà, Chera, Chulilla, Cortes de Pallás, Jalance, Cotes, Dos Aguas, Estubeny, Gestalgar, Granja de la Costera, Llaurí, Llocnou d'En Fenollet, Millares, Rotglà i Corberà, Sant Joanet, Sellent, Senyera, Sot de Chera, Teresa de Cofrentes, Torrebaja, Vallés, Zarra, el Mareny de Barraquetes (Sueca), el Saler (València), Perellonet (València).



Base huitena. Import màxim de la subvenció

La quantia màxima de la subvenció, que s'ha d'establir en la convocatòria corresponent, té caràcter plurianual i abasta un període de quatre anys.



Base novena. Sol·licituds i documentació

1. La sol·licitud de subvenció, signada per la persona a qui corresponga la representació legal de l'entitat, s'ha de formalitzar amb els models i terminis que es determinen en la convocatòria, s'ha de presentar mitjançant un tràmit electrònic a través de la seu electrònica de la Generalitat (https://sede.gva.es) i s'ha d'adreçar a la direcció general competent en matèria de despoblament. A aquesta sol·licitud s'ha d'adjuntar la documentació especificada en la convocatòria.

S'ha de presentar, si escau, una sol·licitud per cada zona a què s'opte.

2. El formulari de sol·licitud ha d'incorporar, com a mínim, el contingut següent:

a) Declaració responsable en la qual manifesta sota la seua responsabilitat que totes les dades recollides en la sol·licitud són verídiques i que es troba en possessió de la documentació que així ho acredita, i que queda a la disposició de la Generalitat per a la comprovació, control i inspecció que s'estimen oportuns. Segons el que es disposa en l'article 69 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, la inexactitud, falsedat o l'omissió, de caràcter essencial, en qualsevol dada, o manifestació, en aquesta declaració responsable, així com la falta d'acreditació dels requisits exigits, determinaria la impossibilitat de continuar amb la convocatòria.



b) Declaració responsable que acredite que l'entitat sol·licitant no està incursa en cap de les prohibicions establides en l'article 13 de l'LGS, per a ser beneficiària de les subvencions que en aquest decret es regulen, i que no té pendent cap pagament per reintegrament de subvencions..

c) Autorització perquè l'Administració obtinga directament l'acreditació del compliment de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social establides en els articles 18 i 19, respectivament, de l'RLGS. En cas que aquesta autorització no s'assenyale, l'entitat sol·licitant haurà d'incloure en la seua sol·licitud aquesta documentació.

3. A la sol·licitud s'ha d'ajuntar, com a mínim, la següent documentació:

a) Document en el qual es reculla tota la informació sobre les característiques i prestacions del caixer automàtic. En particular, ha d'incloure la fitxa tècnica dels caixers automàtics a instal·lar (fotografies o representacions gràfiques dels caixers, elements que componen el caixer, sistemes d'informació i gestió del caixer, així com el sistema de seguretat, control i vigilància).

b) Memòria de descripció dels serveis que ofereixen els caixers, que han d'incloure, en particular, els usos i les funcionalitats especificats en l'apartat 4 de la base tercera.

c) Justificació del contracte amb l'empresa o empreses que han de proveir els caixers automàtics.

d) Disponibilitat de recursos humans i materials amb què compta l'entitat en les proximitats de les ubicacions dels caixers automàtics, amb indicació de l'oficina o de les oficines bancàries on es pretén centralitzar la gestió dels caixers de la zona.

e) Pla integral de manteniment i neteja, al qual ha d'ajustar la seua actuació.

f) Resta de documentació a valorar d'acord amb els criteris establits en la base onzena.

g) Compromís de gestió d'una comptabilitat separada en què es determinen els ingressos i les despeses que són imputables al compliment de l'objecte establit en la base primera de les bases reguladores.

h) En el cas que l'entitat presente ofertes en més de dues zones, haurà d'aportar declaració en la qual establisca una relació prioritzada de les preferències en l'adjudicació de les zones.

4. Després d'haver rebut les sol·licituds s'incoarà d'ofici un expedient per cada sol·licitud, i la direcció general competent en matèria de despoblació, com a òrgan instructor, haurà de verificar que la sol·licitud compleix els requisits exigits i que s'aporta la documentació que siga exigible segons el que s'estableix en la convocatòria. En cas de no ser així, es notificarà a l'entitat interessada la causa que impedeix la continuació del procediment i se li requerirà que, en el termini de 10 dies, esmene la falta o aporte els documents preceptius, amb indicació que, si així no ho feia, es consideraria que ha desistit de la seua sol·licitud, de conformitat amb el que es disposa en els articles 68 i 21 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

5. Són causes d'exclusió no corregibles les següents:

a) El lliurament de la sol·licitud fora del termini establit en la corresponent convocatòria.

b) La petició de subvenció exclusivament per a activitats no contemplades en l'objecte de la convocatòria.



Base desena. Ordenació i instrucció del procediment i comissió de valoració

1. L'òrgan encarregat de l'ordenació i de la instrucció del procediment és la direcció general competent en matèria de despoblament que, d'ofici, ha d'acordar totes les actuacions necessàries per a la determinació, el coneixement i la comprovació de les dades en virtut de les quals ha de pronunciar-se la resolució.

2. S'ha de constituir una comissió de valoració per a l'examen i la valoració dels expedients. Aquesta comissió, com a òrgan col·legiat, s'ha d'ajustar en el seu funcionament al règim establit per a aquests en la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, del règim jurídic del sector públic.



3. La comissió de valoració està integrada per personal funcionari de la Generalitat adscrit a la presidència de la Generalitat,

a) La persona titular de la Subdirecció General d'Organització i Coordinació o persona que designe per a la seua substitució, que presideix la Comissió.

b) Una persona del Servei de Coordinació pertanyent als grups A1 o A2, designada per la persona titular de la Secretària Autonòmica amb competències en matèria de cohesió territorial, a proposta de la persona titular del Servei.

c) Una persona del Servei de Contractació i Assumptes Generals pertanyent als grups A1 o A2, designada per la persona titular de la Secretària Autonòmica amb competències en matèria de cohesió territorial, a proposta de la persona titular del Servei.

d) Una persona de la Unitat de Coordinació de la Sotssecretaria de la Presidència, funcionària del grup A1.

e) Una persona designada per la persona titular de la secretaria autonòmica amb competències en matèria de cohesió territorial d'entre el personal funcionari que tinga adscrit, pertanyent als grups A1 o A2, que ha d'assumir la secretaria de la comissió.

En tot cas, la composició de la comissió de valoració, d'acord amb el que s'estableix en l'article 14.4 de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes, ha de complir el principi de participació equilibrada de dones i homes

Així mateix, la persona que exercisca la presidència de la comissió pot convocar-hi les persones assessores que pels seus coneixements s'estimen oportunes, que actuarien amb veu però sense vot.



Base onzena. Valoració, criteris i proposta de resolució

1. La comissió de valoració ha de fer la valoració de les propostes presentades d'acord amb els següents criteris:

a) S'ha de valorar amb un màxim de 15 punts la memòria presentada per l'entitat sol·licitant (s'haurà de presentar una per a cada zona), en la qual hauran de constar els següents punts:

a1) Guia del caixer i dels serveis oferits: fins a 10 punts

Ha de recollir tota la informació sobre les característiques i prestacions del caixer automàtic, així com la guia sobre els serveis de manteniment oferits, que seran valorats.

En particular, la guia haurà d'incloure:

a) Fitxa tècnica dels caixers automàtics, que incloga (2 punts): Fotografies o representacions gràfiques dels caixers, Elements que componen el caixer, sistemes d'informació i gestió del caixer, sistemes de seguretat, control i vigilància.

b) Descripció dels serveis addicionals als mínims establits en l'apartat 4 de la base tercera (4 punts)

c) Pla integral de neteja i manteniment dels caixers i de l'espai que ocupen. En particular, ha de regular:

c1) Metodologia per a dur a terme el manteniment correctiu establit i el temps de resposta amb què s'ha de dur a terme (2 punts)

c2) Metodologia per a dur a terme el manteniment preventiu establit i la periodicitat amb la qual s'ha de dur a terme (2 punts)

a2) Servei d'atenció personalitzada: fins a 5 punts.

Les entitats licitadores podran oferir un servei d'atenció personalitzada de 24 hores, per a la tramitació en línia, que proporcione atenció personalitzada a la ciutadania en matèria de serveis bancaris

b) S'ha de valorar amb un màxim de 50 punts el contingut de la documentació aportada sobre:

b1) Oferta econòmica de la quota màxima anual: fins a 25 punts.

L'ajuda que es ponderarà no podrà superar la quantia màxima d'ajuda anual a què es refereix la base huitena. A l'entitat que realitze la millor oferta se li concedirà la puntuació màxima. A la resta d'entitats se'ls atorgaran els punts de forma inversament proporcional respecte d'aquesta oferta, conformement amb la següent fórmula:



b2) Si a més dels serveis addicionals valorats en l'apartat 1a) anterior, el caixer automàtic permet la recàrrega de mòbils prepagament s'han d'atorgar 2 punts.

b3) Reducció del termini d'instal·lació i posada en marxa: fins a 10 punts.

S'han d'atorgar 10 punts a l'entitat que oferisca la reducció més gran sobre el termini d'instal·lació dels caixers automàtics establit en l'apartat primer de la base segona en relació amb el termini de tots els presentats per les licitadores. A la resta d'entitats se'ls han d'atorgar els punts de forma inversament proporcional respecte d'aquesta oferta, conformement amb la següent fórmula:



b4) Mesures d'accessibilitat de què disposa el caixer automàtic per a les persones amb diversitat funcional: fins a 10 punts.

Les mesures a valorar són les següents:

a) Instal·lació de dispositius addicionals que permeten l'accés amb cadira de rodes (2,5 punts).

b) Ajuda guiada per veu (2,5 punts).

c) Teclat Braille (2,5 punts).

d) Menú d'ajuda en llenguatge de signes (2,5 punts).

b5) Que l'entitat siga una entitat recaptatòria de tributs de la Generalitat Valenciana: 3 punts.

2. En cas d'empat, s'han d'aplicar successivament els següents criteris:

a) El percentatge superior de persones treballadores amb diversitat funcional contractades respecte de la plantilla de l'empresa o l'adopció de mesures alternatives (article 8 de la Llei 11/2003, de 10 d'abril, de la Generalitat, sobre l'Estatut de les persones amb discapacitat i article 6 del Decret 279/2004, de 17 de desembre, del Consell de la Generalitat, pel qual es regulen mesures en els procediments de contractació administrativa i de concessió de subvencions per al foment de l'ús de les persones amb discapacitat).

b) Disposar d'un pla d'igualtat, amb l'abast i el contingut establit en la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes, quan no hi siga exigible per aplicació de la normativa, o, si escau, comptar amb un pla d'igualtat dels regulats en l'article 46 de la Llei 9/2003, de 2 d'abril, per a la igualtat entre dones i homes.

c) El percentatge superior de persones en situació d'exclusió social contractades per l'entitat en relació amb la plantilla de l'empresa, de conformitat amb l'article 24 de la Llei 19/2017, de 20 de desembre, de la Generalitat, de renda valenciana d'inclusió. A aquest efecte, es consideren persones en situació d'exclusió les descrites en l'article 12 d'aquesta llei.

d) En cas que persistira l'empat, una vegada aplicats els criteris anteriors, aquest es resoldria mitjançant sorteig.

3. La comissió de valoració té facultats per a sol·licitar, si així ho considera, la informació que estime necessària a les persones a les quals corresponga la representació legal de les entitats.

4. La comissió de valoració ha d'estendre acta i formular una proposta de resolució provisional. Aquesta proposta s'ha de notificar a les entitats interessades a les quals cal donar tràmit d'audiència pel termini de 10 dies hàbils, a fi que puguen formular les al·legacions que estimen pertinents que en cap cas poden comportar variacions en les ofertes presentades. Després d'haver examinat les al·legacions aportades, si escau, la comissió de valoració haurà de formular la proposta de resolució definitiva.

5. La proposta de resolució definitiva s'ha de notificar a les entitats que hagen sigut proposades com a beneficiàries, a la qual s'ha d'adjuntar el corresponent document d'acceptació, que ha de ser remés emplenat, signat i rubricat com cal en el termini de cinc dies hàbils a la direcció general competent en matèria de despoblament. L'acceptació de la subvenció per part de les entitats beneficiàries pot realitzar-se a través de mitjans telemàtics, reconeguts legalment, mitjançant l'enviament de la documentació signada com cal. En cas de no retornar-la, en aquest termini, s'entendrà com una renúncia a la subvenció concedida.



6. Les propostes de resolució provisional i definitiva no creen cap dret a favor de l'entitat beneficiaria proposta, davant l'Administració, mentre no s'haja resolt la concessió de la subvenció.



7. L'òrgan instructor ha d'emetre un informe en el qual conste que les entitats beneficiàries compleixen els requisits necessaris per a accedir a la subvenció a la vista de la documentació que hi ha en l'expedient.



Base dotzena. Resolució

1. Es delega en la persona titular de la direcció general competent en matèria de despoblament la facultat de dictar la resolució de concessió de les subvencions.

2. El termini màxim per a tramitar, resoldre i notificar les resolucions de concessió és de tres mesos a comptar des de la data de publicació de la corresponent convocatòria, llevat que aquesta pospose els seus efectes a una data posterior. La resolució ha de tenir els efectes i el contingut establits en l'article 25 de l'LGS, i s'ha de publicar en la Base de Dades Nacional de Subvencions, d'acord amb el procediment establit en l'article 20 de la'esmentada llei, així com un extracte d'aquesta en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. Aquesta publicació produeix els efectes de notificació a les entitats interessades, d'acord amb el que es disposa en l'article 45 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.



3. Les resolucions de l'òrgan concedent esgoten la via administrativa.



Base tretzena. Ordenació del pagament i justificació de les subvencions concedides

1. El pagament de la subvenció s'ha de fer després de la justificació d'aquesta per part de l'entitat beneficiària, de conformitat amb el que s'estableix en l'article 171 de la Llei 1/2015. Sense perjudici d'això, poden realitzar-se abonaments a compte, si s'estipula en la corresponent convocatòria, sempre de conformitat amb el que s'estableix en aquest article.

2. La justificació de la subvenció s'ha d'efectuar en el termini que es determine en la convocatòria i sempre amb anterioritat al tancament pressupostari de cadascuna de les anualitats subvencionades, per l'import total de la quantitat assignada a cada anualitat. Si la justificació dels costos és inferior a l'import de la subvenció aprovada, la quantia d'aquesta s'ha de reduir fins a l'import justificat. A aquest efecte, per a determinar els costos s'ha de presentar la comptabilitat de costos corresponent als caixers instal·lats en la zona respectiva. En aquesta comptabilitat específica s'han de determinar les despeses assumides i pagades, així com els ingressos que s'han generat per a l'entitat per la gestió dels caixers instal·lats.

3. La justificació s'ha d'aportar conjuntament amb un compte justificatiu amb detall i motivació suficient de les activitats realitzades i el seu cost amb el desglossament de cadascuna de les despeses en què s'ha incorregut i els ingressos obtinguts. S'ha de presentar, a més, la documentació següent:

a) Certificació de justificació de despeses i ingressos, segellada i signada com cal per la persona a qui corresponga la representació legal de l'entitat beneficiària, en la qual s'ha de fer constar la quantitat a què ascendeixen les despeses que es justifiquen i l'import dels ingressos obtinguts.

b) Memòria d'activitats que justifique l'adequat desenvolupament de les actuacions objecte de la subvenció. En aquesta s'ha de presentar tota la informació detallada de les actuacions realitzades i les despeses corresponents a cadascuna d'aquestes segons la tipologia de la despesa.

c) Relació dels comprovants de despeses que es presenten, que s'han d'ordenar i numerar segons els diferents conceptes subvencionables, inclosos tots els costos aplicats en l'exercici, que corresponguen als caixers automàtics instal·lats en les poblacions que s'inclouen la respectiva zona. Aquestes despeses han d'incloure el subministrament del caixer automàtic, el finançament, la posada en marxa, instal·lació i manteniment d'aquest, tots els tributs, comissions, interessos, taxes i cànons de qualsevol classe que siguen aplicables, així com l'assistència financera presencial dirigida als ciutadans dels municipis on s'instal·len els caixers i qualsevol altra despesa inherent al servei bancari prestat.

d) Comprovants de despesa vàlids, ordenats segons el número d'ordre de la relació de comprovants anterior. Es consideren comprovants de despesa emesos vàlidament les factures, les nòmines de personal, els fulls d'ingrés de cotitzacions a la Seguretat Social i altres documents que tinguen validesa jurídica mercantil.

e) Documentació que acredite haver realitzat el pagament de totes les despeses justificades, amb anterioritat a la finalització del període de justificació. Per a acreditar el pagament de les factures s'han d'aportar els deutes de la transferència financera realitzada o extractes o certificacions de moviments de comptes. Cap pagament pot ser anterior a l'adquisició del bé o a la realització del servei, amb excepció d'aquells corresponents a inscripcions a jornades o cursos de formació.



Base catorzena. Incompliments, reintegraments i sancions

1. L'incompliment total o parcial dels requisits i de les obligacions establides en el present decret i altres normes aplicables comportaria, després de l'audiència a l'entitat beneficiària, que es deixara sense efecte la subvenció concedida o la seua minoración, en cas d'incompliment parcial de l'actuació, o justificació per quantia inferior a la concedida.

2. També s'ha de fer el reintegrament de les quantitats percebudes i l'exigència de l'interés de demora corresponent des del moment del pagament de la subvenció fins a la data en què s'acorde la procedència del reintegrament en els casos establits com a causa de reintegrament en l'article 37 de l'LGS.

En particular, són causes d'incompliment les següents:

a) Incompliment de l'obligació de justificació en els termes establits o la justificació insuficient d'aquesta.

b) Incompliment de la finalitat per a la qual va ser concedida la subvenció.

c) Quan resulte acreditada, a través del seguiment que de les accions subvencionades efectue el corresponent òrgan gestor, la inadequació de la despesa efectivament realitzada al que s'ha proposat i adjudicat.



3. Quan en l'exercici de les funcions d'inspecció o control, es deduïsquen indicis de l'obtenció, del gaudi o de la destinació incorrectes de l'ajuda percebuda, les unitats administratives encarregades d'aquestes funcions podran acordar la retenció de les factures, documents equivalents o substitutius i de qualsevol altre document relatiu a les operacions en les quals es manifesten aquests indicis.

4. El règim sancionador és el que s'estableix en els articles 173 i següents de la Llei 1/2015, de la Generalitat.

5. Els danys i perjudicis que puguen sobrevenir en les activitats objecte de subvenció han de ser per compte i risc de l'entitat beneficiària de la subvenció.

Mapa web