Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE 1/2023, de 31 de gener, de la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública, sobre l'organització i el funcionament del procediment per a posar a disposició dels òrgans judiciales i del Ministeri Fiscal del Servei d'assistència pericial, per a la seua intervenció en els procediments judicials.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 9526 de 03.02.2023
Número identificador:  2023/1039
Referència Base de Dades:  001238/2023
 



ORDRE 1/2023, de 31 de gener, de la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública, sobre l'organització i el funcionament del procediment per a posar a disposició dels òrgans judiciales i del Ministeri Fiscal del Servei d'assistència pericial, per a la seua intervenció en els procediments judicials. [2023/1039]

Preàmbul



I



L'article 49 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana estableix que, entre altres matèries, la Generalitat té competència exclusiva en «Administració de justícia, sense perjudici del que es disposa en la legislació de desenvolupament de l'article 149.1.5a de la Constitució».

Així mateix, l'article 36 del referit Estatut atribueix a la Generalitat, en relació amb l'Administració de Justícia, entre altres competències, l'exercici a la Comunitat Valenciana de totes les facultats que la Llei orgànica 6/1985, d'1 de juliol, del poder judicial, reconega o atribuïsca al Govern de l'Estat, així com proveir-la de mitjans personals, materials i econòmics.

D'acord amb l'article 339.2 de la Llei 1/2000, de 7 de gener, d'enjudiciament civil, les designacions judicials de perits a instàncies de part seran a càrrec seu i no poden ser imputades a les administracions públiques. La gestió dels perits judicials exigeix, per tant, la determinació dels supòsits en els quals l'Administració de la Generalitat ha d'assumir el cost de la seua intervenció. L'examen de la Llei 1/1996, de 10 de gener, d'assistència jurídica gratuïta, i de la legislació processal, permet afirmar que les administracions públiques únicament assumeixen la despesa generada per la intervenció de perit quan siga sol·licitada per la part beneficiària del dret a l'assistència jurídica gratuïta, o quan haja sigut acordada per l'òrgan judicial, d'ofici o a instàncies del Ministeri Fiscal. Així mateix, li correspon assumir el cost de les pericials acordades pel Ministeri Fiscal en la fase d'investigació prèvia al procés penal i durant la instrucció del procediment establit en la Llei orgànica 5/2000, de 12 de gener, reguladora de la responsabilitat penal del menor, sempre que, de conformitat amb la legislació processal, no hagen de ser a càrrec de les parts.

La Llei 1/1996, de 10 de gener, d'assistència jurídica gratuïta, en el seu article 6.6, que regula el contingut material del dret, entre les prestacions del qual es troba la de l'assistència pericial gratuïta en el procés a càrrec del personal tècnic adscrit als òrgans jurisdiccionals, estableix l'«assistència pericial gratuïta en el procés a càrrec del personal tècnic adscrit als òrgans jurisdiccionals, o, en defecte d'això, a càrrec de funcionaris, organismes o serveis tècnics dependents de les administracions públiques. Excepcionalment i quan per inexistència de tècnics en la matèria de què es tracte, no fora possible l'assistència pericial de perits dependents dels òrgans jurisdiccionals o de les administracions públiques, aquesta es durà a terme, si el jutge o el tribunal ho estima pertinent, en resolució motivada, a càrrec de perits designats d'acord amb el que estableixen les lleis processals, entre els tècnics privats que corresponguen. El jutge o tribunal podrà acordar en resolució motivada que l'assistència pericial especialitzada gratuïta es duga a terme per professionals tècnics privats quan haja de prestar-se a menors i persones amb discapacitat psíquica que siguen víctimes d'abús o maltractament, ateses les circumstàncies del cas i l'interés superior del menor o de la persona amb discapacitat, i es podran prestar de manera immediata».







II



El Decret 175/2021, de 29 d'octubre, del Consell, d'aprovació del reglament d'assistència jurídica gratuïta (DOGV 08.11.2021), regula en el seu títol V l'assistència pericial gratuïta, i estableix que el reconeixement del dret a l'assistència jurídica gratuïta eximirà els seus titulars de l'obligació d'abonar les despeses derivades de les actuacions pericials practicades al llarg del procés per al qual es va sol·licitar aquest dret. L'assistència pericial gratuïta la duran a terme les persones i entitats esmentades en l'apartat 6 de l'article 6 de la Llei 1/1996, de 10 de gener. D'aquesta manera, només excepcionalment, per resolució motivada del jutge o tribunal per la qual s'estime pertinent la concreta actuació pericial, podrà prestar-se assistència pericial gratuïta per part de personal tècnic privat quan concórreguen les següents circumstàncies: a) Inexistència d'empleats públics, personal tècnic propi i organismes dependents dels òrgans jurisdiccionals o de la Generalitat o, fins i tot existint aquests últims, no disposen de disponibilitat efectiva en el moment del requeriment de l'òrgan judicial, o quan l'Administració siga part interessada en el procediment, i b) Quan no la puguen prestar les entitats adjudicatàries dels contractes administratius subscrits a l'empara de la normativa vigent en matèria de contractació del sector públic, l'objecte del qual siga la prestació del servei de peritatges judicials i de traducció i interpretació.

També estableix el referit decret que l'abonament dels honoraris reportats pel personal tècnic privat al·ludit anteriorment serà a càrrec de la conselleria que tinga atribuïdes les competències en matèria de justícia, excepte quan en la sentència que pose fi al procés hi haja pronunciament sobre costes a favor de la persona titular del dret a l'assistència jurídica gratuïta, quan, vencent en el plet aquesta, no existint en la sentència pronunciament exprés sobre costes, els beneficis obtinguts per aquella en el procediment superen en tres vegades la quantia de les costes causades en la seua defensa i en els supòsits de revocació del dret de l'assistència jurídica gratuïta regulat en l'article 19 de la Llei 1/1996, de 10 de gener. En el cas que, en la sentència que pose fi al procés, fora condemnada en costes la persona titular del dret a l'assistència jurídica gratuïta quedarà aquesta obligada a abonar els peritatges realitzats per personal tècnic privat, si dins dels tres anys següents a l'acabament del procés obté millor fortuna. Per a fer efectiva aquesta obligació, serà aplicable el procediment administratiu de constrenyiment previst en el Reglament general de recaptació.



Finalment, l'article 62 del citat decret estableix que el cost econòmic dels peritatges judicials l'establirà l'ordre de la conselleria competent en matèria de justícia.





III



Per Ordre de 23 de juliol de 2001, de la Conselleria de Justícia i Administració Públiques, es va regular l'organització i funcionament del sistema de peritatges judicials a la Comunitat Valenciana. Aquesta ordre ha sigut modificada posteriorment per l'Ordre 3/2015, de 4 de desembre, de la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, quant a l'actualització dels imports de les perícies, així com per la Resolució de 19 de juliol de 2018, de la Direcció General de Justícia i per la Resolució d'1 d'octubre de 2020, de la Direcció General de Modernització i Relacions amb l'Administració de Justícia.

Al llarg d'aquests anys, des de diferents àmbits professionals, el peritatge judicial ha suposat una extraordinària labor de col·laboració amb els òrgans judicials de la Comunitat Valenciana, i ha garantit el dret fonamental a la defensa i a la tutela judicial efectiva, emetent els informes que li han sigut sol·licitats, i que a vegades, a més de la complexitat que comporten, aborden matèries especialment delicades.



Per tot això, transcorregut un llarg període de temps des de la publicació de l'ordre de l'any 2001, és necessari articular una nova regulació del sistema de peritatges el cost dels quals haja d'assumir la Generalitat, que desenvolupe el títol V del reglament d'assistència jurídica gratuïta de la Comunitat Valenciana, i que permeta conjugar la millora en la prestació del servei amb l'obligació de l'Administració de fer ús dels recursos públics de la manera més eficient possible.



En aquest sentit, la present ordre preveu els diversos supòsits de prestació del servei, de conformitat amb el que es disposa en l'article 60.2 del Decret 175/2021, de 29 d'octubre, i introdueix l'ús de les noves tecnologies en el sistema de designació del personal tècnic privat. A més, es recull el possible reintegrament de les quantitats abonades en aquells supòsits previstos en l'article 61 del Reglament d'assistència jurídica gratuïta de la Comunitat Valenciana.

D'altra banda, i pel que respecta al cost econòmic de les proves pericials, l'ordre estableix com a principal novetat la introducció del pagament per barem, en funció de la titulació professional de qui realitza la perícia. Per a calcular els nous barems s'han tingut en consideració diversos aspectes. D'una banda, la variació de la quantia a pagar al professional en funció de la titulació de la persona que realitza la perícia. Aquesta quantia inclou el temps invertit en la realització de la perícia i les despeses necessàries per a la seua realització. D'altra banda, els barems aprovats per altres comunitats autònomes amb competències en la matèria. Tot això tenint en compte el cost social d'aquesta assistència pericial, per la funció social que es realitza, i sense perjudici de la possibilitat que, en aquells casos en els quals les circumstàncies ho aconsellen, l'òrgan administratiu competent en matèria de justícia puga autoritzar, amb caràcter excepcional, un increment sobre la quantitat fixada en el barem.

El contingut de l'ordre compleix els principis de bona regulació previstos en l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques (d'ara en avant LPAC). Així, i pel que respecta als principis de necessitat i eficàcia, ja s'ha assenyalat que la norma que actualment regula la matèria data de l'any 2001, i que resulta necessari desenvolupar el contingut del capítol V del nou reglament d'assistència jurídica gratuïta, aprovat per Decret 175/2021, de 29 d'octubre, del Consell, per a completar la normativa en aquesta matèria. A més, la norma és proporcionada a l'efecte de garantir la prestació del servei, i resulta coherent amb la resta de l'ordenament jurídic tant estatal com autonòmic. Finalment, en la tramitació s'ha observat el principi de transparència, i el projecte s'ha sotmés, amb caràcter previ, al tràmit d'audiència i informació pública a través del portal web de la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública, de conformitat amb el que es disposa en l'article 133 de l'LPAC, i incorporant al text les aportacions realitzades pels diferents col·legis professionals, associacions i altres organitzacions legalment constituïdes per a la defensa dels interessos dels possibles afectats pel projecte.



Per tot això, i conformement al que es disposa en la disposició final primera del Decret 175/2021, de 29 d'octubre, del Consell, d'aprovació del reglament d'assistència jurídica gratuïta, i en virtut de les competències atribuïdes per l'article 28 lletra e) de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, i de conformitat amb el Decret 172/2020, de 30 d'octubre, del Consell, d'aprovació del Reglament orgànic i funcional de la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública, emesos els preceptius informes de l'Advocacia General de la Generalitat i la Intervenció Delegada de la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública, i de conformitat amb el Consell Jurídic Consultiu, ordene:



Article 1. Objecte

La present ordre té per objecte el desenvolupament del títol V del Decret 175/2021, de 29 d'octubre, del Consell, d'aprovació del reglament d'assistència jurídica gratuïta, i regula els següents aspectes:



a) La posada a la disposició dels òrgans judicials i fiscalies del servei d'assistència pericial l'abonament de la qual corresponga assumir a la conselleria competent en matèria de justícia.

b) El procediment de pagament de les despeses i honoraris ocasionats per l'actuació pericial el cost de la qual haja d'assumir la conselleria competent en matèria de justícia, així com el seu possible reintegrament.



Article 2. Àmbit d'aplicació

1. Aquesta ordre serà aplicable a les proves pericials practicades en procediments seguits davant òrgans judicials amb seu a la Comunitat Valenciana en els següents supòsits:

a) Quan s'haja reconegut el dret d'assistència jurídica gratuïta a la persona sol·licitant de la prova pericial.

b) Quan hagen sigut acordades pels òrgans judicials d'ofici o a instàncies del Ministeri Fiscal.

c) Quan hagen sigut ordenades pel Ministeri Fiscal en la fase d'investigació prèvia al procés penal i durant la instrucció del procediment establit en la Llei orgànica 5/2000, de 12 de gener, reguladora de la responsabilitat penal del menor.

d) Quan en el procés penal, social o mercantil s'haja declarat la insolvència de la persona obligada al pagament de la prova pericial.

2. En els supòsits en què l'òrgan judicial, per disposició legal o resolució judicial, haja de sol·licitar assistència pericial, i concórreguen, com a parts processals o colitigants, persones beneficiàries del dret d'assistència jurídica gratuïta amb no beneficiàries d'aquest dret, únicament s'abonarà a càrrec de les dotacions pressupostàries de conselleria amb competències en matèria de justícia els honoraris que corresponguen a la part processal o colitigant beneficiària del dret d'assistència jurídica gratuïta, la qual cosa haurà de determinar-se percentualment en la sol·licitud de l'assistència pericial.

3. S'exclouen de l'àmbit d'aplicació d'aquesta ordre els serveis d'assistència pericial realitzats per professionals que hagen sigut acordats a instàncies de part que no tinga reconegut el benefici d'assistència jurídica gratuïta, que seran a càrrec seu i són objecte de regulació per la legislació processal.



Article 3. Prestació del servei d'assistència pericial gratuïta

L'assistència pericial gratuïta la duran a terme les persones i entitats esmentades en l'apartat 2 de l'article 60 del Decret 175/2021, de 29 d'octubre, d'aprovació del reglament d'assistència jurídica gratuïta.





Article 4. Prestació del servei per personal empleat públic, personal tècnic propi i organismes dependents de la Generalitat

1. El personal empleat públic i el personal tècnic adscrit a l'Administració de Justícia de la Generalitat Valenciana tindran l'obligació de prestar assistència pericial en els procediments judicials per als quals hagen sigut designats, llevat que concórreguen les causes generals d'abstenció o recusació.

2. El personal empleat públic inclòs en l'àmbit d'aplicació de la Llei 53/1984, de 26 de desembre, d'incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques, no percebrà honoraris per aquesta intervenció, sense perjudici del dret a les indemnitzacions per raó del servei, gratificacions extraordinàries o conceptes retributius similars que procedisquen, quan la col·laboració judicial es prolongue més enllà de la seua jornada laboral, i que seran abonats per la conselleria o organisme del qual depenguen d'acord amb les normes vigents en matèria d'indemnitzacions per raó del servei en l'àmbit de la Generalitat.





Article 5. Prestació del servei per les entitats adjudicatàries dels contractes administratius

1. L'òrgan administratiu competent en matèria de justícia, en el marc de la legislació en matèria de convenis i contractes del sector públic, podrà subscriure convenis i contractes l'objecte dels quals siga la prestació del servei de peritatges judicials.

2. Les entitats adjudicatàries dels contractes administratius hauran de prestar el servei sempre que l'objecte de l'assistència es corresponga amb una especialitat inclosa en el contracte.

3. L'òrgan administratiu competent en matèria de justícia podrà elaborar plecs tipus de prescripcions tècniques generals per a la contractació dels serveis d'assistència pericial, que regiran en totes les licitacions que siguen convocades en l'àmbit de la Comunitat Valenciana en aquesta materia.



Article 6. Prestació de l'assistència per personal tècnic privat

1. Quan no siga possible realitzar l'assistència pericial sol·licitada per mitjà de personal empleat públic, personal tècnic propi i organismes dependents dels òrgans jurisdiccionals o de la Generalitat, o a través de les entitats adjudicatàries dels contractes administratius subscrits a l'empara de la normativa vigent en matèria de contractació del sector públic, en els termes establits en l'article 3 d'aquesta ordre, es designarà personal tècnic privat d'entre aquells/es que integren les llistes elaborades d'acord amb el que es disposa en l'article 341 de la Llei 1/2000, de 7 de gener, d'enjudiciament civil.

2. Les llistes del personal tècnic privat pertanyents als col·legis professionals o, en defecte d'això, a entitats anàlogues, acadèmies i institucions culturals i científiques, seran confeccionades, en la seua matèria, per aquests, amb absoluta independència i responsabilitat quant al sistema de selecció i classificació dels professionals, que haurà de respectar els criteris de qualificació professional, especialització i experiència. Prèviament a la composició de les llistes, s'haurà de proporcionar informació sobre protecció de dades d'acord amb l'obligació derivada dels articles 13 i 14 del Reglament (UE) 2016/679 a totes aquelles persones que s'hi hagen d'incloure.



Per cada col·legi professional o, en defecte d'això, entitat anàloga, acadèmia i institució cultural i científica, s'acreditarà la formació i el control deontològic del personal que componga les llistes.

Cada col·legi professional o, en defecte d'això, entitat anàloga, acadèmia o institució seleccionarà un nombre suficient de personal tècnic privat per a garantir l'eficiència del servei. Les llistes seran comunicades a l'òrgan administratiu competent en matèria de justícia i als òrgans de govern dels tribunals el mes de gener de cada any, i es facilitaran als òrgans judicials i fiscalies per mitjà de l'aplicació informàtica per a gestió de professionals posada a la seua disposició per l'òrgan administratiu competent en matèria de justícia.

3. El personal tècnic privat que tinga els requisits de qualificació tècnica, formació i experiència pràctica que el col·legi professional o, en defecte d'això, entitat anàloga, acadèmia o institució determine i l'Administració de Justícia requerisca, podrà inscriure's voluntàriament a aquestes llistes. L'adscripció a les esmentades llistes sotmet el personal tècnic privat als deures d'acceptar el nomenament, excepte incompatibilitat, incloses les regulades en l'article 1.2 de la Llei 53/1984, de 26 de desembre, d'incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques, o causa justificada, així com comparéixer als requeriments de l'Administració de Justícia i guardar secret de les actuacions que conega a conseqüència de la seua intervenció, segons el que es disposa en les corresponents normes processals.

4. L'òrgan judicial o fiscalia efectuarà la designació del personal tècnic privat per mitjà de l'aplicació informàtica per a la gestió de professionals posada a la disposició dels òrgans judicials i fiscalies per l'òrgan administratiu competent en matèria de justícia. No obstant això, quan no siga possible la designació de manera telemàtica, l'òrgan judicial o fiscalia remetrà la sol·licitud directament al col·legi professional o, en defecte d'això, entitat anàloga, acadèmia o institució mitjançant l'emplenament del model normalitzat de sol·licitud que figura com a annex II de la present ordre. Aquest model normalitzat estarà a la disposició dels òrgans judicials i fiscalies en la Intranet de l'Administració de Justícia.



Article 7. Tramitació i abonament de despeses de les proves pericials realitzades per mitjà de recursos propis

1. Quan el servei d'assistència pericial l'efectue personal empleat públic i personal tècnic adscrit a l'Administració de Justícia de la Generalitat, una vegada elaborat l'informe, l'òrgan administratiu competent en matèria de justícia remetrà a l'òrgan judicial un certificat dels costos assumits, a l'efecte de tramitar el possible reintegrament de conformitat amb el procediment establit en l'article 12.



Per a l'elaboració del certificat dels costos es tindrà en compte el nombre d'hores que el personal empleat públic ha dedicat a l'elaboració de l'informe, les quantitats abonades en concepte d'indemnitzacions per raó del servei, gratificacions extraordinàries o conceptes retributius similars, així com el cost dels mitjans materials utilitzats en la realització de l'assistència.

2. Quan l'assistència pericial es practique per mitjà de les entitats adjudicatàries dels contractes administratius, aquestes aportaran al procediment, en el moment del lliurament de l'informe, la determinació de l'import dels seus serveis, de conformitat amb el que es disposa en l'expedient de contractació per a la prestació del servei de peritatges judicials vigent.

3. En cap cas la conselleria competent en matèria de justícia abonarà provisions de fons a les entitats adjudicatàries dels contractes administratius.



Article 8. Tramitació i abonament de despeses de les proves pericials realitzades per personal tècnic privat. Pagament per barem

1. Quan el servei d'assistència pericial l'efectue personal tècnic privat pertanyent a col·legi professional o, en defecte d'això, entitat anàloga, acadèmia i institució cultural i científica, una vegada finalitzada l'assistència pericial, el professional haurà de presentar davant el respectiu col·legi o entitat anàloga, acadèmia o institució, justificant de la designació telemàtica efectuada per l'òrgan judicial (o model annex II quan no haja pogut efectuar-se la designació per mitjans telemàtics) i el model normalitzat d'acreditació del servei prestat que figura com a annex III de la present ordre, degudament emplenat per l'òrgan judicial o fiscalia.

2. Cada col·legi professional o entitat anàloga, acadèmia o institució remetrà trimestralment a l'òrgan administratiu competent en matèria de justícia, certificat que continga la relació del personal tècnic privat que haja realitzat el servei de peritatge judicial, les matèries objecte d'assessorament i el nombre de perícies realitzades. Així mateix, el col·legi professional o entitat anàloga, acadèmia o institució haurà d'adjuntar el justificant de la designació telemàtica efectuada per l'òrgan judicial o fiscalia (o model annex II quan no haja pogut efectuar-se la designació per mitjans telemàtics) i el model normalitzat d'acreditació del servei prestat (annex III) emplenat per l'òrgan judicial o fiscalia.



3. Els models normalitzats d'acreditació dels serveis prestats (annex III) seran facilitats al personal tècnic privat integrant de les llistes inscrits en el torn de peritatges pel mateix col·legi o entitat anàloga, acadèmia o institució, i estaran també disponibles en la seu judicial electrònica de la Comunitat Valenciana i en el portal web de la conselleria competent en matèria de justícia.

4. L'òrgan administratiu competent en matèria de justícia efectuarà els lliuraments que corresponguen, en funció de les liquidacions trimestrals presentades per cada col·legi o entitat anàloga, acadèmia o institució, sense necessitat que s'haja dictat resolució judicial que pose fi al procés.

5. El pagament de les liquidacions trimestrals es farà a càrrec de les dotacions pressupostàries de la conselleria amb competències en matèria de justícia, de conformitat amb el que es disposa en el barem que figura com a annex I a la present ordre.

6. Quan el servei d'assistència pericial s'efectue per perit designat de conformitat amb el que es disposa en l'últim incís de l'article 341.2 de la Llei d'enjudiciament civil, una vegada finalitzada l'assistència pericial, el/la professional haurà de remetre a l'òrgan administratiu competent en matèria de justícia el model normalitzat de designació (annex II), el model normalitzat d'acreditació del servei prestat (annex III) degudament emplenat per l'òrgan judicial o fiscalia, així com la corresponent factura, que haurà d'ajustar-se en tot cas als imports econòmics establits en el barem que figura com a annex I a la present ordre.



7. Una vegada rebuda la factura i la documentació acreditativa del servei pericial prestat es comprovarà la concurrència dels supòsits que determinen que l'Administració de la Generalitat Valenciana haguera d'assumir el pagament d'aquesta i, si escau, es procedirà al pagament.

8. Abonada la factura d'honoraris, l'òrgan administratiu competent en matèria de justícia remetrà comunicació del pagament efectuat a l'òrgan judicial i sol·licitarà la possible inclusió d'aquestes despeses en costes.

9. En cap cas la conselleria competent en matèria de justícia abonarà provisions de fons al personal tècnic privat, sense perjudici del que s'estableix en l'apartat b de l'article 9.1.



Article 9. Supòsit excepcional d'especial complexitat

1. Excepcionalment, i per raons d'especial complexitat, l'òrgan administratiu competent en matèria de justícia podrà autoritzar, mitjançant resolució motivada, el pagament de factures a personal tècnic privat el cost del qual excedisca dels imports econòmics establits en el barem que figura com a annex I a la present ordre, sempre que es pose de manifest que concorren almenys dos dels següents requisits:



a) Que l'assistència pericial consistisca en la valoració d'un nombre elevat d'objectes o persones, o el dictamen siga de considerable extensió, sempre que aquesta siga especialment complexa.

b) Que per a realitzar el dictamen pericial siga necessari utilitzar mitjans, i aquests siguen especialment costosos i no es puguen entendre com a habituals. En aquests casos l'òrgan administratiu competent en matèria de justícia podrà avançar les despeses necessàries per a realitzar el dictamen.

c) Que, atesa la naturalesa de l'objecte del dictamen, aquest requerisca la intervenció de més d'un professional.

2. En el supòsit previst en l'apartat anterior, si l'òrgan administratiu competent en matèria de justícia considera que concorren almenys dos dels tres requisits enumerats podrà autoritzar l'increment de la quantitat que correspondria segons el barem fins a un màxim d'un 40 %.



3. En el supòsit previst en l'apartat primer, el personal tècnic privat haurà d'enviar a l'òrgan administratiu competent en matèria de justícia, amb caràcter previ a l'emissió del dictamen, i per a la seua aprovació, el model normalitzat que figura com a annex IV de la present ordre degudament emplenat, justificant la concurrència dels requisits. L'òrgan administratiu competent en matèria de justícia, amb caràcter previ a autoritzar el pagament, haurà de sol·licitar informe raonat de l'òrgan judicial o fiscalia que haguera ordenat la pràctica de la perícia.



4. L'òrgan administratiu competent en matèria de justícia disposarà del termini màxim de quinze dies hàbils des de la recepció de la documentació per a aprovar o denegar motivadament el pagament. La resolució que denegue el pagament es pronunciarà sobre l'obligatorietat o no d'acceptar el peritatge.

Transcorregut aquest termini sense haver-se dictat i notificat resolució expressa, s'entendrà aprovada la sol·licitud per silenci administratiu, de conformitat amb el que es disposa en la normativa reguladora del procediment administratiu comú.

5. Quan es prescindisca totalment o parcialment del procediment descrit, l'òrgan administratiu competent en matèria de justícia únicament abonarà les quantitats establides en el barem que figura com a annex I a la present ordre.

6. Quan la designació per a la prova pericial s'efectue per un jutjat en funcions de guàrdia, no serà necessari presentar, amb caràcter previ a l'emissió del dictamen, la documentació prevista en l'apartat 3, sense perjudici de la seua posterior presentació.

7. L'òrgan administratiu competent en matèria de justícia establirà un tràmit telemàtic, a través de la pàgina web de la conselleria competent en matèria de justícia, per a la presentació del model normalitzat que figura com a annex IV de la present ordre i la notificació de la resolució que aproven o deneguen el pagament.



Article 10. Reintegraments

1. L'Administració de la Generalitat Valenciana tindrà dret al reintegrament de les sumes abonades en concepte de proves pericials en els supòsits previstos en l'article 61 del Decret 175/2021, de 29 d'octubre, del Consell, d'aprovació del reglament d'assistència jurídica gratuïta.



2. Així mateix, també tindrà dret al reintegrament quan la resolució que pose fi al procés condemne en costes una de les parts, en els casos de designació judicial de perit d'ofici o a instàncies del Ministeri Fiscal.





Article 11. Certificat de la resolució que posa fi al procés

A l'efecte del que es disposa en l'article 9 del Reial decret 1608/2005, de 30 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament orgànic del cos de secretaris judicials, la conselleria competent en matèria de justícia podrà sol·licitar la col·laboració dels secretaris o de les secretàries coordinadors provincials per a dictar les oportunes instruccions o protocols en relació amb la remissió dels certificats de fermesa de les resolucions que posen fi al procediment i les que aproven, si escau, les taxacions de costes que hagen de ser notificades a l'òrgan administratiu competent en matèria de justícia amb la finalitat de procedir, quan corresponga, al reintegrament de les quantitats abonades.



Article 12. Procediment de reintegrament

1. Quan la prova pericial haguera sigut realitzada per mitjà de recursos propis, l'òrgan administratiu competent en matèria de justícia podrà sol·licitar la pràctica de la taxació de costes per les quantitats que hagueren sigut certificades, i exigir el reembossament en la forma que estableix el Reial decret 939/2005, de 29 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament general de recaptació.

2. Quan la prova pericial haguera sigut realitzada per personal tècnic privat inclòs en les llistes confeccionades pels col·legis professionals o, en defecte d'això, entitats anàlogues, acadèmies o institucions, que haguera obtingut judicialment o extrajudicialment el pagament dels seus honoraris, procedirà a reintegrar al respectiu col·legi o entitat anàloga, acadèmia o institució l'import de la suma percebuda d'aquest a càrrec de fons públics, en el termini d'un mes. Al seu torn, el col·legi o entitat anàloga, acadèmia o institució haurà d'efectuar el reintegrament a l'òrgan administratiu competent en matèria de justícia en la següent liquidació trimestral.

No obstant això, si el personal tècnic privat no efectuara el reintegrament al respectiu col·legi, entitat anàloga, acadèmia o institució dins del termini assenyalat en el paràgraf anterior, l'òrgan administratiu competent en matèria de justícia procedirà a exigir-li directament el reembossament en la forma que estableix el Reial decret 939/2005, de 29 de juliol.

3. Quan la prova pericial haguera sigut realitzada per perit designat de conformitat amb el que es disposa en l'últim incís de l'article 341.2 de la Llei d'enjudiciament civil que haguera obtingut judicialment o extrajudicialment el pagament de la totalitat o part dels seus honoraris, procedirà a reintegrar a l'òrgan administratiu competent en matèria de justícia l'import percebut a càrrec de fons públics, i s'exigirà el reembossament en la forma que estableix el Reial decret 939/2005, de 29 de juliol.





DISPOSICIONS TRANSITÒRIES



Primera. Règim transitori de les sol·licituds de designació i designacions efectuades amb anterioritat a l'entrada en vigor d'aquesta ordre



Les sol·licituds de designació de personal empleat públic, personal tècnic propi, organismes dependents de la Generalitat i personal de les entitats adjudicatàries, així com les designacions efectuades pels òrgans judicials o fiscals de personal tècnic privat, efectuades amb anterioritat a l'entrada en vigor d'aquesta ordre, es regiran per la normativa vigent en el moment d'efectuar la sol·licitud o designació.





Segona. Barem de compensació econòmica (annex I)

El barem de compensació econòmica per al personal tècnic privat previst en l'annex I no serà aplicable a les sol·licituds d'abonament d'honoraris corresponents a designacions efectuades amb anterioritat a l'entrada en vigor de la present ordre.





DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única. Derogació normativa

Queda derogada l'Ordre de 23 de juliol de 2001, de la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques, sobre organització i funcionament del sistema de peritatges judicials; l'Ordre 3/2015, de 4 de desembre, de la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques per la qual es modifica l'anterior, així com la Resolució de 19 de juliol de 2018, de la Direcció General de Justícia, i la Resolució d'1 d'octubre de 2020, de la Direcció General de Modernització i Relacions amb l'Administració de Justícia, per les quals s'actualitzen els imports econòmics regulats en l'Ordre de 23 de juliol de 2001.

Així mateix, queden derogades totes les disposicions d'igual o inferior rang que s'oposen al que es disposa en aquesta ordre.





DISPOSICIONS FINALS



Primera. Habilitació normativa

S'habilita la persona titular de la conselleria amb competències en matèria de justícia per a dictar totes les disposicions que siguen necessàries per al desenvolupament i execució d'aquesta ordre.









Segona. Modificació del barem de compensació econòmica (annex I)



Mitjançant resolució de la persona titular de la direcció general amb competències en matèria de justícia es podrà procedir a la revisió i actualització de les quanties fixades en l'annex I de la present ordre.



Tercera. Entrada en vigor

La present ordre entrarà en vigor als tres mesos de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 31 de gener de 2023



La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública,

GABRIELA BRAVO ESTANISLAO.

Mapa web