Ficha disposicion

Ficha disposicion





Conselleria d'Educació, Cultura i Esport. RESOLUCIÓ de 5 de febrer de 2021, de la Direcció General d'Innovació Educativa i Ordenació, per la qual es convoca el procediment de sol·licitud de participació en el procés de selecció dels centres públics que seran proposats al Ministeri d'Educació i Formació Professional per a l'assignació d'auxiliars de conversa en llengües estrangeres per al curs 2021-2022.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 9016 de 09.02.2021
Número identificador:  2021/1124
Referència Base de Dades:  001165/2021
 



RESOLUCIÓ de 5 de febrer de 2021, de la Direcció General d'Innovació Educativa i Ordenació, per la qual es convoca el procediment de sol·licitud de participació en el procés de selecció dels centres públics que seran proposats al Ministeri d'Educació i Formació Professional per a l'assignació d'auxiliars de conversa en llengües estrangeres per al curs 2021-2022. [2021/1124]



La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, modificada per la Llei orgànica 3/2020 de 29 de desembre, indica, en l'article 2, que una de les finalitats del sistema educatiu espanyol és la capacitació per a la comunicació en la llengua oficial i cooficial, si n'hi ha, i en una o més llengües estrangeres. En aquest sentit, els decrets del Consell pels quals s'estableixen els currículums de l'Educació Secundària Obligatòria i el Batxillerat (Decret 87/2015, de 5 de juny), inclouen, com a objectiu, l'adquisició de la competència comunicativa en una o més llengües estrangeres.

La Llei 4/2018, de 21 de febrer, de la Generalitat, per la qual es regula i promou el plurilingüisme en el sistema educatiu valencià, mitjançant el Programa d'educació plurilingüe i intercultural, el qual és d'aplicació obligatòria seguint el calendari d'aplicació d'aquesta llei a tots els centres educatius sostinguts amb fons públics, garanteix un temps mínim de presència vehicular d'alguna llengua estrangera en àrees, matèries o mòduls no lingüístics. A més, també preveu la incorporació d'una segona llengua estrangera optativa d'oferta obligatòria.



No obstant, el Decret llei 2/2020, de 3 d'abril, de mesures urgents, en l'àmbit de l'educació, de la cultura i de l'esport, per a pal·liar els efectes de l'emergència sanitària provocada per la Covid-19 (DOGV 8781, 06.04.2020) modifica en l'apartat 1.c de la disposició transitòria primera de la Llei 4/2018, el calendari d'implantació que s'ajorna per al curs 2021-2022 en les etapes d'Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat, Formació Professional i Formació de Persones Adultes.



Els objectius del Programa d'auxiliars de conversa són afavorir de manera eficaç el plurilingüisme i elevar efectivament el nivell de competència comunicativa oral en llengües estrangeres en el sistema educatiu. La societat actual reclama actuacions que afavorisquen el domini de diferents llengües, en consonància amb els països del seu entorn i en un context internacional globalitzat en els àmbits educatiu, econòmic i social. En el sistema educatiu valencià, amb una llarga tradició bilingüe, la presència de més llengües curriculars i vehiculars potencia l'adquisició de llengües addicionals i el rendiment acadèmic de l'alumnat.



Per tot això, en virtut de les competències assignades pel Decret 173/2020, de 30 d'octubre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, resolc:



Primer. Objecte i àmbit d'aplicació

La present resolució té com a objecte convocar els centres docents públics de nivells no universitaris de la Comunitat Valenciana que complisquen els requisits de participació perquè sol·liciten auxiliars de conversa en llengua estrangera per al curs 2021-2022. Per mitjà d'aquesta convocatòria se seleccionen els centres educatius que es proposaran al Ministeri d'Educació i Formació Professional perquè se'ls assignen auxiliars de conversa que ajuden a millorar les competències lingüístiques de l'alumnat en les llengües estrangeres del currículum (alemany, anglés, francés i italià).



Segon. Destinataris i requisits de participació

Podran sol·licitar un auxiliar de llengua estrangera (anglés, francés, italià o alemany):

– Els centres públics d'Educació Secundària Obligatòria.

– Els centres públics que imparteixen cicles formatius de Formació Professional.

– Els centres públics de Formació de Persones Adultes la titularitat dels quals siga de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport.

Tercer. Característiques del programa

1. El període de l'estada de l'auxiliar de conversa és el comprés entre l'1 d'octubre de 2021 i el 31 de maig de 2022. En situacions excepcionals i per causes justificades, l'auxiliar es podrà incorporar en data posterior a l'1 d'octubre de 2021.

2. L'auxiliar de conversa haurà d'atendre el centre d'acord amb aquest horari:

a) Als centres amb auxiliars de conversa subvencionats per la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport: 16 hores setmanals, de les quals almenys 12 han de ser d'atenció directa a l'alumnat juntament amb el docent del grup corresponent, i almenys 1 hora ha de ser de coordinació amb el tutor o tutora i amb el professorat amb el qual col·labora.



b) Als centres amb auxiliars de conversa subvencionats pel Ministeri d'Educació i Formació Professional: 12 hores setmanals, de les quals almenys 9 han de ser d'atenció directa a l'alumnat juntament amb el docent del grup corresponent, i almenys 1 hora ha de ser de coordinació amb el tutor o tutora i amb el professorat amb el qual col·labora.



El centre ha de distribuir les hores setmanals en 4 dies consecutius, excepte en casos justificats.

3. L'auxiliar ha d'assistir al centre durant el període fixat pel calendari lectiu, tenint en compte els dies festius específics del calendari del sistema educatiu valencià i els de la localitat on s'ubique el centre.



4. L'auxiliar de conversa és, a tots els efectes, una persona que realitza una activitat de formació inicial docent al centre educatiu, i no es considera personal docent, ni hi té cap relació contractual o laboral. L'auxiliar ha de compartir les hores lectives amb el professorat del centre a què ha sigut assignat. En cap circumstància l'auxiliar pot romandre sol amb l'alumnat ni assumir responsabilitats que corresponen al personal docent.

5. L'auxiliar haurà d'estar assignat preferentment al/als docents que vehiculen continguts en llengua estrangera i excepcionalment, si les circumstàncies així ho aconsellen, a més de dos docents.



Quart. Funcions de l'auxiliar de conversa

1. A l'auxiliar no se li poden assignar tasques d'una altra llengua que no siga la llengua per la qual opta a la seua plaça.

2. Les funcions específiques de l'auxiliar han d'estar fonamentalment encaminades a reforçar la interacció oral de l'alumnat. Ha d'exercir, entre altres, les funcions següents:

– Col·laborar i coordinar-se amb el professorat i integrar les seues actuacions en el desenvolupament de la competència lingüística oral, tant en les classes de llengua estrangera com en les d'àrees, matèries o mòduls no lingüístics.

– Col·laborar amb el professorat en l'elaboració o adaptació de materials didàctics en la llengua estrangera.

– Desenvolupar activitats que fomenten la motivació i l'interés de l'alumnat per la llengua i cultura del seu país d'origen.

– Fomentar la creació d'un ambient plurilingüe i intercultural en el centre.

– Realitzar altres tasques relacionades amb l'aprenentatge de la llengua estrangera d'acord amb allò que s'establisca en la guia publicada del Ministeri d'Educació i Formació Professional.



Cinqué. Sol·licituds, forma, lloc i termini de presentació

1. Els centres interessats a participar en la present convocatòria han d'emplenar els annexos autoemplenables d'aquesta resolució segellats i signats per la direcció del centre:

– Annex I: sol·licitud.

– Annex II: compromís de participació en el programa.

– Annex III: justificació del programa.

– Annex IV: declaració de programes europeus Erasmus+ i eTwinning.

2. Els annexos autoemplenables i l'accés a la inscripció estan disponibles en la web del Servei d'Educació Plurilingüe, dins de convocatòries, http://www.ceice.gva.es/va/web/ensenanzas-en-lenguas/convocatorias

La presentació de les sol·licituds s'ha de realitzar mitjançant registre electrònic, en la seu electrònica de la Generalitat https://sede.gva.es

Juntament amb la sol·licitud (annex I) i la resta d'annexos, s'ha de presentar la documentació oportuna per a ser baremada. Cal adjuntar-la en format digital en PDF.

3. Aquells centres que desitgen sol·licitar auxiliar de conversa per a més d'una llengua estrangera, han de presentar tantes sol·licituds, acompanyades dels annexos necessaris, com auxiliars de conversa sol·liciten.



4. El termini de presentació de les sol·licituds serà de 10 dies hàbils a comptar a partir de l'endemà de la publicació d'aquesta resolució en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



Sisé. Documentació

1. Cada centre aspirant ha de lliurar els annexos corresponents i la documentació oportuna segons les indicacions de l'apartat cinqué.

2. Els centres d'Educació Secundària Obligatòria, els centres que imparteixen cicles formatius o els centres de formació de persones adultes als quals el Ministeri d'Educació i Formació Professional ha assignat un auxiliar de conversa durant el curs 2020-2021 però que, per raons alienes al centre educatiu, bé no s'ha incorporat, o bé ha renunciat formalment a la plaça d'auxiliar de conversa després de presentar-se al centre, no han de presentar l'annex III: justificació del programa.





Seté. Criteris per a la selecció dels centres

1. S'estableix una quota de reserva per a aquests centres, els quals s'atendrà de manera prioritària (els centres referits en l'apartat 6.2 d'aquesta resolució).

2. La selecció de la resta de centres es realitzarà atenent els criteris següents:

a) Per als centres d'Educació Secundària, els centres que imparteixen cicles formatius o els centres de formació de persones adultes que han participat en anteriors convocatòries i no havien sigut seleccionats per a comptar amb un auxiliar de conversa per a la mateixa llengua estrangera que se sol·licità en els últims cursos, la selecció es farà d'acord amb el barem de la taula I (no cal presentar documentació acreditativa).



Taula I

No haver comptat amb auxiliar en la llengua estrangera sol·licitada Cursos Puntuació

En els tres últims cursos 2018-2019, 2019-2020, 2020-2021 100

En els dos últims cursos 2019-2020, 2020-2021 70

En el present curs 2020-2021 40





b) Per ser centre autoritzat i estar aplicant el Portfolio Europeu de les Llengües (PEL / e-PEL) durant el curs 2020-2021: fins a 20 punts (no cal presentar documentació acreditativa; serà el Servei d'Educació Plurilingüe qui verificarà l'autorització i l'aplicació del Portfolio durant el curs indicat).

c) Participar en algun programa europeu Erasmus+ KA1, KA2 o eTwinning: fins a 20 punts (fins a 10 punts per programa). En el cas dels programes Erasmus+, cal aportar còpia del conveni de subvenció de cada projecte aprovat pel SEPIE, almenys de les pàgines on figure el codi identificador del conveni, durada, títol, dades del centre educatiu i dades de l'entitat que aprova el conveni, amb data i signatura d'aprovació. Quant als projectes eTwinning, cal presentar el certificat emés per l'entitat que aprova el projecte en què s'indique que s'està realitzant.



d) Justificació de la necessitat de la presència d'un auxiliar de conversa (annex III): fins a 60 punts.

En cas d'obtindre la mateixa puntuació, es donarà prioritat als centres que no hagen acollit un auxiliar de la mateixa llengua estrangera que se sol·licita durant altres cursos anteriors.

3. Tota la documentació serà verificada pel Servei d'Educació Plurilingüe de la Direcció General d'Innovació Educativa i Ordenació. La falta de coincidència o veracitat de la informació o de la documentació aportada, detectada en qualsevol fase del procediment, comportarà la desestimació de la sol·licitud, sense perjuí d'altres responsabilitats en què puga incórrer el sol·licitant en el supòsit de falsedat.

4. Serà el Servei d'Educació Plurilingüe qui verifique que els centres que presenten sol·licitud compleixen els requisits de participació esmentats en l'article 2 d'aquesta resolució, d'acord amb el Projecte Lingüístic del Centre que tinguen autoritzat o bé per la documentació que conste en l'esmentat servei en relació a l'ús vehicular de llengües estrangeres en els centres educatius.



Huité. Instrucció del procediment

1. La Direcció General d'Innovació Educativa i Ordenació nomenarà una comissió de valoració presidida per la cap del Servei d'Educació Plurilingüe, de la qual també formaran part tres vocals membres del servei esmentat, a més d'un secretari o secretària amb veu i vot. Aquesta comissió tindrà les atribucions següents:

– Estudiar i avaluar la documentació presentada d'acord amb els criteris establits en l'apartat 7.

– Sol·licitar els informes i l'assessorament que considere necessaris.



– Formular la proposta de resolució que elevarà a la directora general d'Innovació Educativa i Ordenació.

2. La comissió de valoració elaborarà una llista ordenada dels centres sol·licitants segons la puntuació obtinguda.

3. El nombre de centres seleccionats en llista definitiva dependrà de la quota d'auxiliars de conversa subvencionats pel Ministeri d'Educació i Formació Professional i adjudicats a la Comunitat Valenciana i de la quota d'auxiliars subvencionats per la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport. Així mateix, l'assignació d'auxiliars als centres proposats estarà condicionada a l'existència de candidats disponibles, per la qual cosa el fet de figurar en la llista definitiva de centres seleccionats no garanteix l'acollida final d'un auxiliar.



4. El procés de selecció de tots els auxiliars de conversa serà realitzat per la Subdirecció General de Promoció Exterior Educativa del Ministeri d'Educació i Formació Professional.

5. El procés d'assignació d'auxiliars de conversa a centres serà realitzat pel Ministeri d'Educació i Formació Professional i també per la Direcció General d'Innovació Educativa i Ordenació de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport d'acord amb l'administració que atorgue la subvenció per allotjament i manutenció a cada auxiliar de conversa. En els annexos en què es publiquen els centres seleccionats i els centres en llista d'espera s'indicarà quina de les dues administracions farà l'assignació de l'auxiliar.

6. En primer lloc s'assignaran als centres seleccionats els auxiliars de conversa que subvenciona la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport atenent la seua normativa específica i tenint en compte l'article 3.2 d'aquesta resolució en el qual s'indica l'horari dels auxiliars.

Una vegada assignats aquests auxiliars a centres, es procedirà a continuar amb l'assignació amb auxiliars subvencionats pel Ministeri d'Educació i Formació Professional.

7. En el cas que un auxiliar de conversa no es presente al centre, o que una vegada presentat renuncie a la seua plaça, la substitució d'aquest auxiliar es farà efectiva per part de la Subdirecció General de Promoció Exterior Educativa del Ministeri d'Educació i Formació Professional o bé per part de la Direcció General d'Innovació Educativa i Ordenació, sempre que siga possible en funció de la disponibilitat de sol·licitants en llista de reserva i de la data en què es produeix la renúncia. Aquesta substitució es farà d'acord amb l'administració que haja realitzat la primera assignació.





Nové. Resolució del procediment

1. Formulada la proposta de resolució per la comissió de valoració, la Direcció General d'Innovació Educativa i Ordenació dictarà la resolució provisional de concessió en la qual s'indicaran els centres seleccionats per a ser proposats al Ministeri d'Educació, i Formació Professional per a acollir un auxiliar de conversa en el curs 2021-2022.

2. La resolució provisional serà exposada en la pàgina web del Servei d'Educació Plurilingüe, http://www.ceice.gva.es/va/web/ensenanzas-en-lenguas/convocatorias

3. Els centres sol·licitants podran presentar per registre electrònic al·legacions contra aquesta resolució provisional en el termini de 10 dies hàbils a partir de la data de la seua publicació.

4. Transcorregut el termini de presentació d'al·legacions, la comissió de valoració les estudiarà i elevarà la proposta de resolució definitiva a la Direcció General d'Innovació Educativa i Ordenació. La resolució per la qual es resol definitivament la convocatòria de sol·licitud d'auxiliars de conversa es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

5. Es constituirà una llista d'espera ordenada per llengua i per puntuació amb els centres als quals no s'haja proposat l'adjudicació d'auxiliar.



Desé. Obligacions dels centres seleccionats

1. La direcció dels centres proposats es compromet a complir les següents obligacions, bé amb el Ministeri d'Educació i Formació Professional, bé amb la Direcció General d'Innovació Educativa i Ordenació de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, d'acord amb els annexos en què apareixeran els llistats de centres seleccionats o en espera. Al costat de cada centre s'indicarà davant quina administració s'ha d'actuar. Per tant, la direcció del centre es compromet a:



a) Controlar l'assistència i el compliment de l'horari de l'auxiliar.

b) Comunicar per la via que indique cada administració la renúncia de l'auxiliar en cas que es produïsca, així com les absències prolongades, qualsevol problema o incidència greu, especialment les relatives a la salut dels auxiliars de conversa.

c) Facilitar l'assistència de l'auxiliar de conversa i de la persona tutora a les reunions o sessions formatives que organitze l'administració educativa.

d) Elaborar un informe final d'avaluació sobre la tasca de l'auxiliar, d'acord amb els models facilitats.

2. No obstant el que especifica l'article 10.1, tots els equips directius dels centres educatius, siga quina siga l'administració que s'indique en els annexos de centres seleccionats o en espera, han de complir les següents obligacions davant la Direcció General d'Innovació Educativa i Ordenació, en concret davant el Servei d'Educació Plurilingüe:



a) Designar un o una docent com a persona responsable que tutoritze les activitats de l'auxiliar de conversa al centre educatiu i comunicar el nom, telèfon i adreça de correu electrònic d'aquest docent, així com qualsevol modificació d'aquestes dades.

b) Assignar un horari a l'auxiliar d'acord amb el que estableix l'apartat 3.2 i remetre'l al Servei d'Educació Plurilingüe, en els 20 dies hàbils immediats a la seua arribada al centre.

c) Garantir que l'auxiliar de conversa s'assigna preferentment al/als docents de qualsevol àrea, matèria o mòdul que vehiculen continguts en llengua estrangera i excepcionalment, a més de dos docents.



3. Amb l'auxiliar de conversa, el centre ha d'elaborar:

a) l'informe favorable de l'equip directiu sobre la tasca de l'auxiliar, a petició d'aquest, perquè ell o ella mateix puga demanar la renovació en el programa d'auxiliars.

b) el certificat acreditatiu dels serveis prestats signat al final del programa pel director/a del centre.

Ambdós models estan disponibles a la web del Servei d'Educació Plurilingüe http://www.ceice.gva.es/va/web/ensenanzas-en-lenguas/auxiliares-de-conversacion



Onzé. Seguiment del programa

1. El Servei d'Educació Plurilingüe, amb el suport de la Inspecció d'Educació, vetlarà perquè les actuacions dels centres educatius i dels auxiliars de conversa s'atenguen a allò que disposa aquesta resolució i perquè el contingut de l'annex III es desenvolupe en els termes en què va ser aprovat. Així mateix, podrà supervisar el desenvolupament del programa en els centres seleccionats, a fi de comprovar-ne el compliment i l'adequació a la finalitat de la convocatòria.

2. En cas d'incompliment d'obligacions per part dels centres, oït el seu equip directiu, la Direcció General d'Innovació Educativa i Ordenació podrà considerar finalitzat el període d'acollida de l'auxiliar, a través d'una resolució expressa.



Dotzé. Funcions de la persona tutora de l'auxiliar de conversa i reconeixement

1. El personal docent designat per a la tutorització de l'auxiliar haurà de ser definitiu al centre i tindrà les funcions següents:

a) Posar-se en contacte amb l'auxiliar assignat abans de la seua arribada a la Comunitat Valenciana, per facilitar-li informació del seu interés.

b) Prestar-li ajuda per a la seua plena integració en el centre i el seu entorn, així com en els primers tràmits després de la seua arribada, com ara allotjament, obtenció o renovació del NIE (Número d'Identitat de l'Estranger), certificat de residència, sol·licitud d'assistència mèdica o altres que puguen resultar necessaris.

c) Informar l'equip directiu del centre de les possibles incidències.



d) Acudir a les reunions o sessions formatives que organitze el Servei d'Educació Plurilingüe.

e) Vetlar per la bona coordinació entre l'auxiliar i els docents amb què col·labore.

f) Participar en el curs de la plataforma Moodle dissenyat per al programa d'auxiliars, i lliurar en aquesta plataforma les tasques abans de la data que indique la persona que coordine el curs Moodle, segons les plantilles i els models que se li proporcionen.

2. Després de l'avaluació positiva del curs de la plataforma Moodle, el Servei de Formació del Professorat de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport emetrà una certificació de formació a la persona tutora de l'auxiliar.



Tretzé. Funcions dels docents

Els docents que incorporen en les seues classes un auxiliar de conversa han de:

a) Planificar i organitzar el treball de l'auxiliar en la seua classe.

b) Assistir-lo en les seues tasques.

c) Seguir les indicacions del tutor/a per a coordinar-se amb l'auxiliar.



Catorzé. Efectes

Aquesta resolució tindrà efectes des de l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



Contra aquesta resolució, que no posa fi a la via administrativa, podrà interposar-se recurs d'alçada davant del secretari autonòmic d'Educació i Formació Professional de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, en el termini d'un mes a partir de l'endemà de la seua publicació, de conformitat amb els articles 112, 122 i 123 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.



València, 5 de febrer de 2021.– La directora general d'Innovació Educativa i Ordenació: Margarida Castellano Sanz.

Mapa web