Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 18/2021, de 29 de gener, del Consell, d'aprovació de les bases reguladores i concessió directa d'ajudes per a treballadors i treballadores afectats per un ERTO derivat de la crisi sanitària per la Covid-19.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 9009 de 01.02.2021
Número identificador:  2021/914
Referència Base de Dades:  000934/2021
 
  • Anàlisi jurídica

    Texto
    Texto Texto2
    Data d'entrada en vigor: 02.02.2021
  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball
    Grup temàtic: Legislació, Ajudes
    Matèries: Ocupació i formació professional Malaltia infecciosa
    Descriptors:
      Temàtics: creació d'ocupació, lluita contra la desocupació, desocupació, política d'ocupació, malaltia infecciosa, estat d'emergència , monografies



DECRET 18/2021, de 29 de gener, del Consell, d'aprovació de les bases reguladores i concessió directa d'ajudes per a treballadors i treballadores afectats per un ERTO derivat de la crisi sanitària per la Covid-19. [2021/914]

Mitjançant el Reial decret 926/2020, de 25 d'octubre, es va declarar pel Govern d'Espanya l'estat d'alarma per a contindre la propagació d'infeccions causades pel SARS-CoV-2, a la vista de la tendència ascendent de casos i la dificultat de control de la pandèmia. Aquest estat d'alarma va ser prorrogat pel Reial decret 956/2020, de 3 de novembre, fins al pròxim 9 de maig de 2021.

Tot i les mesures de diversa naturalesa per a fer front a l'expansió del virus, la situació de la pandèmia s'ha agreujat en l'inici de 2021 i ha exigit dels poders públics que adopten noves mesures restrictives respecte a la mobilitat dels ciutadans i l'activitat de determinats sectors productius, per la qual cosa moltes empreses continuaran tenint una forta reducció de la seua activitat, bé pel tancament total, bé per la limitació de les seues activitats. A la Comunitat Valenciana aquestes mesures han sigut adoptades per mitjà de la Resolució de 19 de gener de 2021, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual s'estableixen mesures excepcionals i addicionals en l'àmbit de la Comunitat Valenciana a conseqüència de l'agreujament de la situació de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19. Les mesures sanitàries de contenció han suposat la restricció de la mobilitat i la paralització de nombrosos sectors de l'economia de la Comunitat Valenciana, amb el consegüent efecte negatiu per a la renda de les llars, els autònoms i les empreses.

En aquest context, tant el Govern d'Espanya com la Generalitat han adoptat una sèrie de mesures urgents orientades tant a frenar l'avanç de la pandèmia, com a mitigar els profunds efectes econòmics i socials que la crisi sanitària està generant al nostre país.



Un dels àmbits més afectats per les conseqüències d'aquesta pandèmia és el del treball. Així, s'ha produït un considerable augment de les suspensions de contractes de treball i reduccions de jornada per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció, o derivades de força major (expedients de regulació temporal d'ocupació –ERTO–) a causa de la Covid-19, amb la consegüent disminució d'ingressos que determina la necessitat d'establir unes ajudes urgents i extraordinàries que complementen la prestació corresponent dels treballadors i les treballadores afectats per aquests ERTO per a pal·liar aquesta disminució.



Les mesures adoptades en matèria de suspensió temporal de contractes i reducció temporal de la jornada persegueixen evitar que una situació conjuntural com l'actual tinga un impacte negatiu de caràcter estructural sobre l'ocupació. Des de la Generalitat es pretén coadjuvar en aquest marc de mesures, amb la finalitat reduir els efectes negatius que les suspensions temporals dels contractes tenen sobre els treballadors i les treballadores a la Comunitat Valenciana, mitjançant l'establiment d'unes ajudes econòmiques per als treballadors i les treballadores afectats per ERTO a causa de la Covid-19.

Mitjançant aquest decret, la Generalitat articula ajudes directes mitjançant l'abonament d'un complement mensual tant als treballadors i les treballadores que encara estan en una situació d'ERTO com als que puguen veure's afectats pels nous impediments o limitacions en el desenvolupament de l'activitat econòmica normalitzada.

Concorren circumstàncies singulars i raons d'interés públic, social, econòmic i humanitari que dificulten la convocatòria de totes dues ajudes i justifiquen que s'atorguen en règim de concessió directa, d'acord amb el que estableix l'article 22, apartat 2, lletra c, de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions. D'altra banda, l'article 168 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, regula el contingut mínim de les bases reguladores de les subvencions esmentades, i també alguns dels tràmits que han de seguir-se en el procediment d'elaboració. Les actuacions, a més, han de tindre el caràcter de màxima urgència.



Aquestes ajudes no han de ser notificades a la Comissió Europea, per no reunir tots els requisits de l'article 107.1 del Tractat de funcionament de la Unió Europea, ja que van dirigides a persones físiques que no exerceixen activitat econòmica.

Aquest decret es dicta en aplicació del Decret llei de 29 de gener de 2021, del Consell, que estableix mesures econòmiques extraordinàries dirigides a treballadors i treballadores, empreses i treballadors i treballadores autònoms, per a pal·liar la crisi derivada de la pandèmia, i que preveu que les ajudes s'articularan en forma de subvencions de concessió directa i que les seues bases reguladores i la convocatòria s'establiran a través de decret del Consell, tramitat pel procediment d'urgència.



Per tot això, en virtut del que disposa l'article 28.c de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, i a proposta del conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, amb la deliberació prèvia del Consell en la reunió de 29 de gener de 2021,





DECRETE



Article 1. Objecte de les ajudes i règim jurídic aplicable

1. L'objecte d'aquest decret és aprovar les bases que regulen la concessió d'ajudes urgents, per concessió directa, a treballadors i treballadores per compte d'altri afectats amb suspensió del contracte per un expedient de regulació d'ocupació a conseqüència de l'emergència sanitària causada per la Covid-19.

2. Aquestes ajudes es regiran pel que es disposa en aquestes bases i, a més, pel Decret llei de 29 de gener de 2021, del Consell, que estableix mesures econòmiques extraordinàries dirigides a treballadors i treballadores, empreses i treballadors i treballadores autònoms, per a pal·liar la crisi derivada de la pandèmia; per la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions; pels preceptes bàsics de la Llei 38/2003, general de subvencions, i les seues disposicions de desplegament, i per la resta de normativa aplicable preceptivament.



Article 2. Procediment de concessió

Aquestes ajudes es concedeixen de manera directa, d'acord amb el que es preveu en l'article 168.1.C de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, i del que es preveu en l'article 22.2.c, en relació amb el que estableixen els apartats 2 i 3 de l'article 28, de la Llei 38/2003, de 17 de novembre.



Article 3. Raons d'interés públic que concorren en la concessió i impossibilitat de convocatòria pública

La subvenció regulada en aquest decret té caràcter singular, derivat del caràcter excepcional i únic de la situació d'emergència originada per la pandèmia de la Covid-19 i de la inajornable necessitat de pal·liar els efectes econòmics de la crisi sanitària sobre els treballadors i les treballadores per compte d'altri.

Concorren raons d'interés social i humanitari, amb la finalitat de reduir els efectes negatius que l'impacte de les mesures excepcionals que ha sigut necessari adoptar des de la declaració de la pandèmia i de la declaració dels estats d'alarma suposen a l'impediment o la limitació de l'activitat econòmica a causa de la Covid-19, que han implicat l'adopció de mesures de suspensió dels contractes de treball derivats de la tramitació d'ERTOS relacionats amb la Covid-19.



Atés que les ajudes es concedeixen a tots els treballadors i les treballadores per compte d'altri en els quals concórreguen els requisits establits, se'n requereix la concessió directa, sense que pertoque una convocatòria pública.



Article 4. Persones beneficiàries i requisits

1. En seran beneficiàries les persones físiques que reunisquen els següents requisits:

a) Tindre la condició de treballadors o treballadores per compte d'altri. Es considerarà que ostenten aquesta condició les persones que estan incloses dins de l'àmbit d'aplicació del text refós de l'Estatut dels Treballadors, aprovat mitjançant el Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre.

b) Que el codi de compte de cotització a la Seguretat Social del centre de treball on presten els seus serveis corresponga al codi d'una província a la Comunitat Valenciana.

c) Que siguen perceptores de prestació per desocupació deguda a la suspensió temporal del contracte de treball, de manera total, a conseqüència d'un ERTO per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció o de força major derivades de la Covid-19.

2. Atés el caràcter social de la subvenció, al reduït import individual de l'ajuda, a l'elevat nombre de les possibles persones beneficiàries i a la condició de treballadors o treballadores per compte d'altri, se n'exceptua l'aplicació de les prohibicions establides en l'apartat 2 de l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre.

3. És aplicable a aquestes ajudes el que es preveu en l'apartat 7 de l'article 30 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre.



Article 5. Import de les ajudes

1. La quantia de l'ajuda pujarà a:

a) Un màxim de 300,00 euros per persona beneficiària en el cas que hagen sigut perceptores de prestació per desocupació associada a ERTO Covid-19 en els mesos de gener i febrer del 2021.

b) Un màxim de 150,00 euros per persona beneficiària en el cas que hagen sigut perceptores de prestació per desocupació associada a ERTO Covid-19 durant el mes de gener o durant el mes de febrer de 2021.



2. Els crèdits que finançaran aquestes ajudes pugen a 17.000.000,00 d'euros. D'acord amb la previsió legal de l'últim paràgraf de l'article 168.1.C de la Llei 1/2015, aquestes ajudes s'imputaran a la línia de subvenció que s'habilite mitjançant el corresponent expedient de modificació pressupostària, en el capítol IV del programa 315.10, Condicions de treball i administració de les relacions laborals, del pressupost de la Generalitat per a l'exercici 2021.

3. La dotació pressupostària prevista en aquest article podrà ser incrementada mitjançant un decret del Consell, sense que això implique l'obertura d'un nou termini ni l'inici d'un nou còmput per a resoldre.



Els eventuals augments sobrevinguts en el crèdit disponible possibilitaran que es dicten resolucions de concessió complementàries per a aquelles persones que, complint tots els requisits, no hagueren sigut beneficiàries de la present ajuda.



Article 6. Instrucció

1. El procediment s'impulsarà d'ofici en tots els seus tràmits.

2. La Direcció General de Treball, Benestar i Seguretat Laboral demanarà del Servei de Valencià d'Ocupació i Formació (LABORA), del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) i de qualsevol altra administració o entitat pública, la informació estrictament necessària per a l'atorgament de les ajudes. Les dades obtingudes només podran ser utilitzades per a la concessió d'aquestes ajudes, i totes les persones que intervinguen en el procediment estaran subjectes al deure de confidencialitat al qual es refereix l'article 5.1.f del Reglament (UE) 2016/679.

3. Una vegada rebuda la documentació necessària per a procedir a la concessió d'aquestes ajudes, se'n realitzara el processament per la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions.



Article 7. Resolució i recursos

1. La resolució de concessió determinarà la relació de persones beneficiàries i indicarà la quantia de l'ajuda.

2. El termini per a resoldre serà de tres mesos, a comptar des de l'endemà de la publicació d'aquestes bases reguladores.

3. La resolució es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana i la relació de les persones beneficiàries en la pàgina web de la Generalitat Valenciana (www.gva.es), en l'apartat corresponent a la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball.

4. La resolució posarà fi a la via administrativa, i contra aquesta podrà interposar-se un recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos, a comptar des de l'endemà de la publicació, davant de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, d'acord amb el que s'estableix en els articles 8 i 46.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, o, potestativament, un recurs de reposició davant d'aquest mateix òrgan, en el termini d'un mes, computat en els mateixos termes, de conformitat amb el que es disposa en els articles 112, 114, 115, 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Tot això sense perjudici que la persona interessada puga presentar qualsevol altre recurs que estime pertinent.

5. L'òrgan competent per a la concessió de les subvencions serà la Direcció General de Treball, Benestar i Seguretat Laboral.



Article 8. Forma de pagament

1. El pagament de les ajudes es lliurarà en una sola vegada i es realitzarà mitjançant una transferència al corresponent compte bancari de les persones beneficiàries que haja facilitat el SEPE.

2. No serà aplicable en el pagament d'aquestes ajudes el requisit que s'estableix en el paràgraf segon d'apartat 1 de l'article 171 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer.

3. L'alta de les persones perceptores de les ajudes i dels comptes bancaris en el sistema comptable de la Generalitat es realitzarà a través d'un procés de bolcada massiva de les dades dels treballadors i les treballadores facilitades pel SEPE, que implementarà la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions d'acord amb els requeriments que establisca la Intervenció General de la Generalitat, i que serà aprovada mitjançant una resolució de la persona titular de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic; en queda exceptuada, per tant, l'aplicació del procediment previst en l'Ordre 18/2011, de 17 de juny, de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació, per la qual es regulen la comprovació i el procediment de registre de comptes bancaris de les persones físiques i jurídiques que es relacionen econòmicament amb l'Administració de la Generalitat.



Article 9. Obligacions

Són obligacions de les persones beneficiàries:

a) Facilitar totes les dades i la informació relacionades amb l'ajuda concedida que siguen requerides per la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball.

b) Comunicar a la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball qualsevol incidència que es produïsca en relació amb la suspensió del seu contracte de treball o amb l'ERTO en el qual es troben incloses.

c) Si escau, reintegrar els fons percebuts.

d) Sotmetre's a les actuacions de control financer previstes en els articles 113 i següents de la Llei 1/2015, així com les que puguen dur a terme la Generalitat i altres òrgans de control.



Article 10. Reintegrament

Pertocaran el reintegrament de la quantitat percebuda i l'exigència de l'interés de demora corresponent des del moment del pagament de l'ajuda fins a la data en què s'acorde la procedència del reintegrament, o la data en què el deutor ingresse el reintegrament si és anterior a aquesta, en el cas que es declare judicialment la nul·litat de la suspensió del contracte de treball.



Article 11. Compatibilitat de les ajudes

Aquestes ajudes seran compatibles amb qualssevol altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos per a la mateixa finalitat, procedents de qualssevol administracions o ens públics o privats, locals, autonòmics, estatals, de la Unió Europea o d'organismes internacionals.



Article 12. Incidències

La persona titular de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, o l'òrgan en què aquesta delegue, tindrà la competència per a resoldre les incidències de qualsevol naturalesa que es produïsquen després de la concessió de les ajudes.



Article 13. Comunicació d'ajudes públiques a la Unió Europea

1. Les ajudes regulades en aquest decret són compatibles amb el mercat interior perquè no reuneixen els requisits acumulatius exigits en l'article 107.1 del Tractat de funcionament de la Unió Europea, ja que les persones beneficiàries no són empreses productores de béns o prestadores de serveis en el mercat, sinó persones físiques subjectes a una relació laboral per compte d'altri.

2. Atés que es tracta d'ajudes no subjectes a l'article 107.1 del Tractat de funcionament de la Unió Europea, i d'acord amb el que s'estableix en l'article 3.4 del Decret 128/2017, de 7 de setembre, del Consell, regulador del procediment de notificació i comunicació a la Comissió Europea dels projectes de la Generalitat dirigits a establir, concedir o modificar ajudes públiques, les subvencions establides per mitjà d'aquest decret no requereixen notificació o comunicació a la Comissió Europea.





Disposició addicional



Única. Finançament

Les actuacions contemplades en aquest decret seran susceptibles de ser cofinançades per la Unió Europea a través del programa operatiu del Fons Social Europeu 2014-2020 de la Comunitat Valenciana, mitjançant l'objectiu específic REACT-UE 1, relatiu a «donar suport a l'accés al mercat de treball, la creació de llocs de treball i l'ocupació de qualitat, així com el manteniment de l'ocupació, incloent-hi l'ocupació juvenil, i el suport als treballadors per compte propi i als emprenedors».



A aquest efecte, i vinculat al caràcter excepcional de l'objecte i la finalitat de les ajudes, mitjançant el corresponent expedient de modificació pressupostària, podran generar-se els crèdits corresponents en l'estat de despeses del pressupost, amb l'informe previ de la direcció general competent en fons europeus, sense que hi siguen aplicables els criteris i requisits establits en l'article 50.2 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.

La justificació d'aquestes quantitats a la Comisió Europea s'arbitrara a través d'un mètode de costos simplificats seguint les orientacions de mètodes de costos simplificats existents i les que s'emeten en el futur.





Disposicions Finals



Primera. Habilitació

S'habilita les persones titulars de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic i de la Direcció General de Treball, Benestar i Seguretat Laboral, per a dictar les instruccions i adoptar les mesures que consideren oportunes per a l'aplicació i execució d'aquest decret.



Segona. Efectes

Aquest decret produirà efectes a partir de l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



Contra aquest decret, que posa fi a la via administrativa, podrà interposar-se un recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos, a comptar des de l'endemà de la publicació, davant de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, de conformitat amb el que s'estableix en els articles 120 i concordants de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, o, potestativament, un recurs de reposició davant d'aquest mateix òrgan, en el termini d'un mes, computat en els mateixos termes, de conformitat amb el que es disposa en els articles 112, 114, 115, 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre. Tot això sense perjudici que la persona interessada puga presentar qualsevol altre recurs que estime pertinent.



València, 29 de gener de 2021



El president de la Generalitat,

XIMO PUIG I FERRER



El conseller d'Economia Sostenible,

Sectors Productius, Comerç i Treball,

RAFAEL CLIMENT GONZÁLEZ

Mapa web