Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE 8/2015, de 29 de desembre, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, per la qual s'estableixen les bases reguladores de la concessió de subvencions en matèria de serveis socials especialitzats de persones majors.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 7691 de 05.01.2016
Número identificador:  2015/10481
Referència Base de Dades:  000028/2016
 



ORDRE 8/2015, de 29 de desembre, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, per la qual s'estableixen les bases reguladores de la concessió de subvencions en matèria de serveis socials especialitzats de persones majors. [2015/10481]

Índex

Preàmbul

Títol I. Subvencions

Capítol I. Objecte de l'ordre

Article 1. Objecte de l'ordre

Capítol II. Serveis socials especialitzats

Secció primera. Disposicions generals

Article 2. Objecte

Article 3. Obligacions dels beneficiaris

Secció segona. Centres de serveis socials especialitzats

Article 4. Objecte de la subvenció

Article 5. Beneficiaris

Article 6. Criteris objectius d'atorgament i quantia de la subvenció



Secció tercera. Programes de serveis socials especialitzats

Article 7. Objecte de la subvenció

Article 8. Beneficiaris

Article 9. Criteris objectius d'atorgament i quantia de la subvenció



Capítol III. Prestacions econòmiques individualitzades per a la supressió de barreres arquitectòniques per a persones majors

Article 10. Objecte de la subvenció

Article 11. Exclusions i incompatibilitats

Article 12. Beneficiaris

Article 13. Obligacions dels beneficiaris

Article 14. Criteris objectius d'atorgament i quantia de la subvenció



Títol II. Procediment

Article 15. Procediment de concessió

Article 16. Sol·licituds

Article 17. Esmena de sol·licituds

Article 18. Ordenació i instrucció

Article 19. Comissió d'Avaluació i de Valoració

Article 20. Resolució

Article 21. Recursos

Article 22. Concurrència amb altres subvencions

Article 23. Modificació de la resolució concessòria

Article 24. Informació i publicitat de les subvencions concedides



Títol III. Del pagament i de la justificació de les subvencions

Article 25. Garanties prèvies al pagament anticipat de la subvenció

Article 26. Pagament de la subvenció

Article 27. Justificació de les subvencions

Article 28. Documentació justificativa a presentar pel beneficiari



Article 29. Mètode de comprovació i pla de control

Article 30. Pèrdua d'efectes o minoració de l'import de la subvenció i exigència de reintegraments d'imports indegudament percebuts



Article 31. Responsabilitat i règim sancionador

Article 32. Aplicació de les disposicions d'aquesta ordre

Disposicions addicionals

Primera. Unions de fet

Segona. Persones jurídiques

Disposicions finals

Primera. Normativa aplicable

Segona. Instruccions de caràcter intern i organitzatiu

Tercera. Publicitat de centres, serveis i programes

Quarta. Entrada en vigor







PREÀMBUL



Des que el text constitucional establira els principis rectors que haurien d'orientar d'ara en avant els poders públics en el traçat de les polítiques d'índole social i econòmica, les actuacions d'impuls públic han trobat en les matèries de serveis socials i d'acció social l'àmbit prioritari per a garantir l'aproximació de les diferències entre ciutadans que, progressivament, origina la diversitat de realitats personals, econòmiques, socials o culturals.

En aquest sentit, la Generalitat, des dels inicis de l'exercici de les seues competències, ha consolidat un procés creixent d'atenció i de foment de les actuacions dels serveis socials, implicant cada vegada més els agents, públics o privats, que hauran de col·laborar en la prestació i gestió d'aquests.

En virtut de l'article 45.2 de la Llei 5/1997, de 25 de juny, de la Generalitat, per la qual es regula el sistema de serveis socials en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, les institucions i associacions sense ànim de lucre poden accedir a subvencions públiques per al compliment dels seus fins, quan reunisquen els requisits exigits.

Finalment, el Decret 103/2015, de 7 de juliol, del Consell, pel qual s'estableix l'estructura orgànica bàsica de la Presidència i de les conselleries de la Generalitat, assigna a la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, entre altres, les competències en matèria de polítiques de prestació social, serveis socials, dependència i majors, i assumeix la Direcció General de Serveis Socials i Persones en Situació de Dependència les funcions en matèria de política de serveis socials, de formació i qualitat de vida, la proposta, programació i execució de les polítiques generals en matèria d'atenció a les persones en situació de dependència i la participació activa de les persones majors en la societat. En els mateixos termes es pronuncia el Decret 152/2015, de 18 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

De conformitat amb allò que disposa l'article 7.4 del Decret 147/2007, de 7 de setembre, del Consell, pel qual es regula el procediment de notificació i comunicació a la Comissió Europea dels projectes de la Generalitat dirigits a establir, concedir o modificar ajudes públiques, es fa constar que les subvencions d'aquesta ordre no estan subjectes a la notificació prevista en l'article 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea, atés que no reuneix tots els requisits de l'article 107.1 del mateix tractat.



Amb aquesta ordre s'acompleix el que disposa l'article 165 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions, relatiu a les bases reguladores de la concessió de subvencions.

En el procés d'elaboració d'aquesta ordre, d'acord amb el que disposa l'article 165 esmentat, han emés un informe l'Advocacia General de la Generalitat i la Intervenció Delegada de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

A més, s'han fet els tràmits d'audiència pertinents.

Per això, en virtut de la normativa esmentada, acomplit l'article 43 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, i oït el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i de conformitat amb aquest,





ORDENE



TÍTOL I

Subvencions



CAPÍTOL I

Objecte de l'ordre



Article 1. Objecte de l'ordre

Aquesta ordre estableix les bases reguladores de la concessió de subvencions l'objecte de les quals és fomentar les prestacions i els serveis en matèria de serveis socials especialitzats de persones majors següents:

a) Serveis socials especialitzats, en les modalitats descrites en el capítol II del títol I d'aquesta ordre.

b) Prestacions econòmiques individualitzades per a la supressió de barreres arquitectòniques per a persones majors.





CAPÍTOL II

Serveis socials especialitzats



Secció primera

Disposicions generals



Article 2. Objecte

Constitueix l'objecte de les subvencions regulades en aquest capítol:

a) Fomentar l'atenció en determinats centres de serveis socials especialitzats per mitjà del manteniment d'aquests, d'acord amb el que estableix la secció segona d'aquest capítol.

b) Fomentar la realització de programes de serveis socials especialitzats, d'acord amb el que estableix la secció tercera d'aquest capítol.

2. Aquestes subvencions són compatibles amb altres que per a la mateixa finalitat siguen convocades per qualsevol administració o entitat pública i privada.



Article 3. Obligacions dels beneficiaris

A més de les obligacions que amb caràcter general s'estableixen en l'article 14 de la Llei 38/2003, de 23 de novembre, General de Subvencions, i en l'article 45.2 i 3 de la Llei 5/1997, de 25 de juny, de la Generalitat, per la qual es regula el sistema de serveis socials en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, s'estableixen les següents obligacions dels beneficiaris:

1. En tota la informació o documentació que s'oferisca sobre els centres i/o programes subvencionats haurà de constar la col·laboració i el finançament de la Generalitat, a través de la conselleria amb competència en matèria de polítiques de serveis socials especialitzats a persones majors.

2. No minorar ni anul·lar la consignació que s'haja previst inicialment en el seu pressupost per a aquest fi.

3. Aquelles inherents a l'autorització administrativa dels centres.



4. De conformitat amb el que preveu l'article 3.2 Llei 2/2015, de 2 d'abril, de la Generalitat, de Transparència, Bon Govern i Participació Ciutadana de la Comunitat Valenciana, si el beneficiari rebera una ajuda per import superior a 10.000 euros, n'haurà de fer l'adequada publicitat, indicant-hi, almenys, l'entitat pública concedent, l'import rebut i el programa, activitat, inversió o actuació subvencionat. La difusió d'aquesta informació es farà preferentment a través de les corresponents pàgines web. En el cas que no disposen de pàgina web on fer la publicitat esmentada, podran complir aquesta obligació a través del portal que pose a la seua disposició la Generalitat.







Secció segona

Centres de serveis socials especialitzats



Article 4. Objecte de la subvenció

L'objecte d'aquestes subvencions consisteix a finançar el manteniment de centres de serveis socials especialitzats dirigits a atendre necessitats socials específiques en el sector de persones majors.





Article 5. Beneficiaris

1. Podran obtindre la condició de beneficiaris de les subvencions previstes en aquesta secció les persones físiques o jurídiques privades que siguen titulars de centres de serveis socials especialitzats de persones majors, sempre que la seua activitat no tinga ànim lucratiu i disposen d'autorització concedida a l'empara de l'article 47 de la vigent Llei 5/1997, de 25 de juny, de la Generalitat Valenciana, per la qual es regula el sistema de serveis socials en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, i de l'Ordre de 4 de febrer de 2005, de la Conselleria de Benestar Social, per la qual es regula el règim d'autorització i funcionament dels centres de serveis socials especialitzats per a l'atenció de persones majors.

2. El compliment de les condicions establides en aquest article per a tindre la condició de beneficiari estarà referit a la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds establit en la convocatòria corresponent.



Article 6. Criteris objectius d'atorgament i quantia de la subvenció



1. Per a l'adjudicació de les subvencions es tindran en compte els criteris de valoració següents, i la puntuació global màxima de cada sol·licitud serà de 25 punts:

a) Desenvolupament de programes nous d'atenció a usuaris en el sector, valorant-se la qualitat i les bones pràctiques: fins a 10 punts. Es valorarà la justificació dels programes, la descripció dels objectius d'aquests, els professionals responsables i la seua duració, i es podrà atorgar fins a 2,5 punts per cada un dels quatre apartats mencionats.



b) Projecte de gestió del centre: fins a 10 punts. Es valoraran els objectius, continguts i procediments, així com els protocols i registres implantats, i es podrà atorgar fins a 2,5 punts per cada un dels quatre apartats mencionats.

c) Continuïtat dels centres de serveis socials especialitzats que estan en funcionament i que ja eren subvencionats en anys anteriors, a raó d'1 punt per any, amb un màxim de 5 punts. La ponderació positiva de la continuïtat no limita la concurrència ni l'accés en condicions d'igualtat per a nous projectes.



2. Per a determinar l'import de les subvencions arreplegades en aquest apartat, s'utilitzarà el criteri de valoració del cost atenent el criteri preu/plaça/dia. En aquest supòsit, el finançament es concretarà d'acord amb els mòduls econòmics que, sobre la base de preu/plaça/dia per a les residències de persones majors i per als centres de dia per a persones majors, s'establiran per a cada convocatòria per mitjà d'un informe motivat de la direcció general competent en matèria de serveis socials especialitzats de persones majors, basant-se en una anàlisi dels costos i del preu mitjà del sector.

3. En tot cas, el cost total estimat no podrà superar la quantia que resulte d'aplicar al nombre d'usuaris del centre, els mòduls unitaris assenyalats en la convocatòria corresponent.





Secció tercera

Programes de serveis socials especialitzats



Article 7. Objecte de la subvenció

1. L'objecte d'aquesta subvenció és la prestació d'ajudes per a la realització de programes de serveis socials especialitzats corresponents als sectors:

a) Persones majors.

b) Malaltia d'Alzheimer.

2. Els programes de serveis socials especialitzats corresponents al sector de la malaltia d'Alzheimer, dirigits a la promoció de l'autonomia personal de persones en situació de dependència, hauran de disposar de la corresponent acreditació com a servei de promoció de l'autonomia personal a persones en situació de dependència per part de la conselleria amb competència en matèria de polítiques de serveis socials especialitzats a persones majors, a l'empara de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les Persones en Situació de Dependència.



Article 8. Beneficiaris

Podran obtindre la condició de beneficiaris de les subvencions regulades en aquesta secció les organitzacions o entitats privades sense ànim de lucre que, en el moment de la finalització del termini de presentació de sol·licituds establit en la corresponent convocatòria, estiguen inscrites en el Registre General dels Titulars d'Activitats, Serveis i Centres d'Acció Social de la conselleria amb competència en matèria de polítiques de serveis socials especialitzats a persones majors.





Article 9. Criteris objectius d'atorgament i quantia de la subvenció



1. Per a l'adjudicació de les subvencions es tindran en compte els criteris de valoració següents, i la puntuació global màxima de cada sol·licitud serà de 25 punts d'acord amb la distribució següent:



a) Programes nous i de qualitat en els quals s'utilitzen les bones pràctiques: fins a 10 punts. Es valorarà la justificació dels programes, els seus objectius, els professionals responsables i la seua duració, i es podrà atorgar fins a 2,5 punts per cada un dels quatre apartats mencionats.

b) Els que es dediquen a impulsar accions integrades que coordinen l'acció de les distintes àrees de benestar social, en especial: dependència, envelliment actiu, promoció de la salut i integració social. Es valorarà amb un màxim de 10 punts, a raó d'un màxim de 2,5 punts per cada acció integrada.

c) Programes subvencionats en exercicis anteriors, la continuïtat dels quals siga convenient per raons de criteris tècnics, quant a eficiència i eficàcia del programa. Es valorarà a raó d'1 punt per any, amb un màxim de 5 punts. La ponderació positiva de la continuïtat no limita la concurrència ni l'accés en condicions d'igualtat per a la realització de nous programes.

2. Es consideraran despeses objecte de subvenció:

a) Despeses de personal del centre:

1r. Les retribucions salarials del personal del centre, en situació regular de contractació, incloses les despeses de la Seguretat Social.

2n. Les despeses derivades del personal que realitza una prestació de serveis en el centre, siga o no continuada, realitzades per professionals, encara que aquesta no cobrisca tot el període subvencionat.

b) Despeses generals: es tindran en compte aquelles que siguen necessàries per al funcionament del programa.

3. La quantia de la subvenció serà per l'import sol·licitat o la part de la despesa que puga ser objecte de subvenció, fins a esgotar la dotació de les subvencions. Tot això, segons els criteris i les despeses objecte de subvenció descrits anteriorment.





CAPÍTOL III

Prestacions econòmiques individualitzades per a la supressió de barreres arquitectòniques per a persones majors



Article 10. Objecte de la subvenció

1. S'inclouen en l'objecte d'aquesta subvenció totes aquelles subvencions per a l'eliminació de barreres arquitectòniques existents en la vivenda pròpia o en l'edifici de la persona major que obstaculitzen la seua mobilitat, incloent-hi aquelles transformacions o reformes que contribueixen a evitar els obstacles i a facilitar la mobilitat.



2. Aquestes subvencions són incompatibles amb altres que per a la mateixa finalitat siguen convocades per qualsevol administració o entitat pública o privada.



Article 11. Exclusions i incompatibilitats

1. Queden explícitament excloses de les prestacions econòmiques individualitzades les sol·licituds que estiguen en els supòsits següents:



a) Aquelles la resolució de les quals siga competència institucional d'altres organismes públics diferents de la direcció general competent en matèria de serveis socials especialitzats a persones majors.

b) Aquelles que hagen sigut subvencionades, pel mateix concepte, per altres organismes.

2. Serà incompatible la concessió de la subvenció sol·licitada amb el gaudi gratuït i/o simultani de serveis que cobrisquen els mateixos supòsits i necessitats, a través d'institucions públiques o privades subvencionades, establint-se així el principi general d'incompatibilitat de les subvencions individuals i institucionals. Seran compatibles únicament quan presenten diferent naturalesa i atenguen distinta finalitat.



Article 12. Beneficiaris

1. Podran ser beneficiaris de les prestacions econòmiques individualitzades les persones sol·licitants que reunisquen els requisits següents:

a) Ser major de 60 anys.

b) Que hi haja deficiències de caràcter motor o sensorial en el sol·licitant que li impedisquen o dificulten la seua mobilitat a través de mitjans normals.

c) Que la sol·licitud estiga referida a elements relacionats amb les necessitats d'accessibilitat i comunicació, excloent-ne els que signifiquen una millora en la llar/edifici que no estiga directament relacionada amb els impediments físics i/o sensorials.

d) Idoneïtat d'allò que s'ha sol·licitat per a cobrir la necessitat que requereix el subjecte, que s'acreditarà a través dels informes mèdic i social exigits en la corresponent convocatòria.

2. El compliment de les condicions establides en aquest article per a tindre la condició de beneficiari estarà referit a la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds establit en la corresponent convocatòria.



Article 13. Obligacions dels beneficiaris

A més de les obligacions que amb caràcter general s'estableixen en l'article 14 de la Llei 38/2003, de 23 de novembre, General de Subvencions, de conformitat amb el que preveu l'article 3.2 Llei 2/2015, de 2 d'abril, de la Generalitat, de Transparència, Bon Govern i Participació Ciutadana de la Comunitat Valenciana, si el beneficiari rebera una subvenció per import superior a 10.000 euros, haurà de fer-ne l'adequada publicitat, indicant-hi, almenys, l'entitat pública concedent, és a dir, la Generalitat, l'import rebut i el programa, activitat, inversió o actuació subvencionat. La difusió d'aquesta informació es farà preferentment a través de les corresponents pàgines web. En el cas que no disposen de pàgina web on realitzar la dita publicitat, podran complir aquesta obligació a través del portal que pose a la seua disposició la Generalitat.



Article 14. Criteris objectius d'atorgament i quantia de la subvenció



1. El criteri per a l'atorgament d'aquestes subvencions serà la renda per capita de la unitat familiar del sol·licitant, ordenada de menor a major.

2. La quantia de la subvenció estarà en funció dels ingressos totals de la unitat familiar, del nombre de membres d'aquesta, del cost de l'activitat subvencionada i del mòdul màxim determinat en el present article, i no podrà excedir, en cap cas, d'aquest mòdul o del cost de l'activitat subvencionada. Els ingressos totals de la unitat familiar es computaran d'acord amb el barem establit en la taula següent:





Nre. membres 1 2 3 4 o més

Ingressos anuals bruts percebuts, en euros, fins a:

% Subvenció

100 5.000,00 6.500,00 7.750,00 9.000,00

95 5.600,00 7.280,00 8.680,00 10.080,00

90 6.000,00 7.800,00 9.300,00 10.800,00

85 7.000,00 9.100,00 10.850,00 12.600,00

80 8.000,00 10.400,00 12.400,00 14.400,00

75 9.000,00 11.700,00 13.950,00 16.200,00

70 10.000,00 13.000,00 15.500,00 18.000,00

60 11.000,00 14.300,00 17.050,00 19.800,00

50 12.000,00 15.600,00 18.600,00 21.600,00

40 13.000,00 16.900,00 20.150,00 23.400,00

30 14.000,00 18.200,00 21.700,00 25.200,00

20 15.000,00 19.500,00 23.250,00 27.000,00

10 * * * *

* A partir de les quanties establides en la fila anterior







3. Als efectes d'aquesta ordre, es considerarà unitat familiar la integrada per les persones que convisquen en el domicili familiar, aspecte que s'acreditarà per mitjà de certificat de convivència expedit per l'ajuntament corresponent, i els unisca un vincle de parentiu fins al segon grau de consanguinitat o afinitat.

4. El mòdul econòmic màxim pel qual es regeixen aquestes prestacions per a l'eliminació de barreres arquitectòniques serà de set vegades la quantia de l'IPREM mensual vigent en la data de publicació de la corresponent convocatòria.





TÍTOL II

Procediment



Article 15. Procediment de concessió

1. El procediment de concessió de les subvencions regulades en aquestes bases es tramitarà en règim de concurrència competitiva, regulat en l'article 164 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions.

2. El procediment s'iniciarà d'ofici per mitjà de convocatòria aprovada per resolució de la persona titular de la conselleria competent en matèria de serveis socials especialitzats a persones majors, que es publicarà en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.





Article 16. Sol·licituds

1. Les sol·licituds es formularan en els models i terminis que es determinen en la corresponent convocatòria.

2. Junt amb la documentació específica que determine la convocatòria, els sol·licitants hauran de presentar:

a) Declaració responsable de no concórrer en l'entitat sol·licitant les circumstàncies assenyalades en l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.

b) Acreditació d'estar al corrent de les seues obligacions tributàries i davant de la Seguretat Social.Per a això, el sol·licitant podrà autoritzar l'òrgan instructor perquè obtinga directament l'acreditació del compliment de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social, a través de certificats telemàtics, de conformitat amb el que disposa el Decret 165/2010, de 8 d'octubre, del Consell, pel qual s'estableixen mesures de simplificació i de reducció de càrregues administratives en els procediments gestionats per l'Administració de la Generalitat i el seu sector públic. Les persones que no atorguen la dita autorització, hauran d'aportar la documentació acreditativa que estan al corrent de les obligacions esmentades.

c) Així mateix, els sol·licitants podran autoritzar la consulta de les seues dades d'identitat i residència per mitjà del sistema de verificació i consulta de dades d'identitat i residència, de conformitat amb el que disposa el Decret 165/2010, de 8 d'octubre, del Consell, pel qual s'estableixen mesures de simplificació i de reducció de càrregues administratives en els procediments gestionats per l'Administració de la Generalitat i el seu sector públic. Les persones que no atorguen la dita autorització, hauran d'aportar-hi còpia compulsada del seu DNI, així com certificat d'empadronament.

3. La sol·licitud, junt amb la documentació requerida, es presentarà preferentment en el Registre d'entrada de la direcció territorial de la conselleria competent en matèria de serveis socials especialitzats a persones majors de la província que corresponga, sense perjuí de les formes previstes en la legislació de procediment administratiu comú.





Article 17. Esmena de sol·licituds

1. Rebudes les sol·licituds i incoat l'expedient, l'òrgan instructor les verificarà i podrà realitzar d'ofici les actuacions que considere necessàries per a la determinació, el coneixement i la comprovació de les dades en virtut de les quals s'ha de pronunciar la resolució.



2. Quan la sol·licitud no reunisca els requisits exigits o no s'adjunte la documentació que, d'acord amb aquesta ordre, resulte exigible, es notificarà a la persona sol·licitant la causa que impedeix la continuació del procediment, i se li demanarà que, de conformitat amb la legislació de procediment administratiu comú, en el termini de 10 dies, esmene la falta o adjunte els documents preceptius, amb indicació que, si no ho fa així, es considerarà que ha desistit de la seua petició, després de la resolució prèvia, que haurà de ser dictada en els termes que preveu la mencionada legislació.

3. Es delega en la persona titular de la direcció general competent en matèria de serveis socials especialitzats a persones majors, la competència per a dictar la resolució a què fa referència l'apartat 2 d'aquesta base. La resolució indicarà expressament que s'adopta per delegació i es considerarà dictada per l'òrgan delegatori, esgotant la via administrativa. Contra aquesta es podrà interposar directament un recurs davant de l'ordre jurisdiccional contenciós administratiu en la forma, el termini i les condicions que determina la llei reguladora de la dita jurisdicció. No obstant això, prèviament es podrà interposar, potestativament, un recurs de reposició d'acord amb la legislació de procediment administratiu comú.



Article 18. Ordenació i instrucció

1. L'ordenació i la instrucció del procediment de concessió correspondran a les direccions territorials d'Igualtat i Polítiques Inclusives, que rebran les sol·licituds presentades i verificaran que aquestes reuneixen els requisits per a poder ser tramitades.

2. L'òrgan competent per a la instrucció i resolució de l'expedient, a la vista de la documentació que està en poder d'aquest i de les obligacions que s'adquirisquen amb la concessió de la subvenció, podrà demanar els informes dels organismes i les entitats que crega oportú i efectuar les comprovacions necessàries sobre l'exactitud de tot això.



Article 19. Comissió d'Avaluació i de Valoració

1. Una vegada examinades les sol·licituds i per a la valoració i proposta de concessió de les subvencions, es constituirà una comissió d'avaluació, que estarà integrada pels membres següents:

a) En el cas de sol·licituds de subvencions de serveis socials especialitzats, en cada direcció territorial de la conselleria competent en matèria de serveis socials especialitzats a persones majors es crea una comissió tècnica instructora, els components de la qual seran designats pel respectiu director territorial, i comprendran en tot cas un/a cap de servei, un/a cap de secció i un/a tècnic/a.

La dita comissió tècnica tindrà com a missió l'avaluació de totes les sol·licituds presentades, d'acord amb els criteris establits en aquestes bases i formularà la proposta ordenada segons els criteris establits en la dita convocatòria a la comissió de valoració de la direcció general competent en matèria de serveis socials especialitzats a persones majors.



En la direcció general competent en matèria de serveis socials especialitzats a persones majors, es crea una comissió de valoració composta per:

1r. El/la subdirector/a general competent en matèria de persones majors, que actuarà com a president de la comissió.

2n. El/la cap del servei competent en matèria de centres i programes de persones majors.

3r. Dos caps de secció de la direcció general competent en matèria de serveis socials especialitzats a persones majors.

4t. Un tècnic/a de la direcció general competent en matèria de serveis socials especialitzats a persones majors.

La comissió esmentada analitzarà les propostes formulades per cada direcció territorial i proposarà a l'òrgan competent per a la concessió de les subvencions, la relació prioritzada de beneficiaris de les subvencions que es regulen en aquestes bases, amb el límit del crèdit existent.



b) En el cas de subvencions destinades a prestacions econòmiques individualitzades, la comissió tècnica instructora tindrà caràcter de comissió de valoració. A aquests efectes, els membres de la mencionada comissió tècnica instructora i de valoració, seran:

1r. El/la cap de servei competent en matèria de persones majors de cada direcció territorial.

2n. Un/a cap de secció competent en matèria de persones majors, que serà designat pel/per la director/a territorial.

3r. Un/a tècnic del servei competent en matèria de persones majors, designat pel/per la director/a territorial.

La comissió esmentada elaborarà amb caràcter mensual una llista única prioritzada d'expedients en la data indicada, d'acord amb els criteris definits en l'article 14 i seguint l'ordre establit en aquesta, elevarà a l'òrgan competent per a la concessió de subvencions, successives propostes de concessió a favor del nombre de beneficiaris que permeten les disponibilitats de crèdit que hi haja en cada moment.

Els expedients inclosos en les successives propostes de la comissió de valoració passaran a englobar-se en la llista única prioritzada.

2. La comissió avaluadora elaborarà una relació ordenada de sol·licitants de les subvencions convocades d'acord amb els criteris establits en aquestes bases i les condicions de concessió que s'establisquen en la convocatòria corresponent, i proposarà a l'òrgan competent per a la concessió de les subvencions la relació prioritzada de beneficiaris d'acord amb el límit del crèdit existent per a cada convocatòria. Així mateix, elaborarà una prelació de les sol·licituds que es propose desestimar per falta de crèdit.

No obstant això, si es produïra un increment dels crèdits disponibles, la comissió de valoració proposarà i l'òrgan concedent acordarà, sense necessitat d'una nova convocatòria, la concessió de la subvenció a la primera sol·licitud no atesa per falta de crèdit i a les següents que reunisquen els requisits per a això, fins a esgotar el crèdit.

3. La comissió avaluadora actuarà com a òrgan col·legiat, de conformitat amb el que preveu la legislació de procediment administratiu comú, a l'efecte d'elevar a l'òrgan concedent la proposta de resolució de les subvencions.



Article 20. Resolució

1. Es delega la facultat de resolució de les sol·licituds de subvencions relatives a serveis socials especialitzats en la persona titular de la direcció general competent en matèria de serveis socials especialitzats a persones majors. La facultat de resolució de les sol·licituds de subvencions relatives a prestacions econòmiques individualitzades regulades en el capítol III del títol I d'aquesta ordre, es delega en els directors territorials de la conselleria competent en matèria de serveis socials especialitzats a persones majors. Aquestes delegacions s'efectuen d'acord amb la Resolució de 27 de febrer de 2009, del conseller de Benestar Social, sobre delegació de l'exercici de competències en determinats òrgans de la conselleria.

2. El termini màxim per a resoldre i notificar les resolucions sobre les sol·licituds de serveis socials especialitzats i prestacions econòmiques individualitzades serà de sis mesos comptats des de la data en què es facen públics, mitjançant una resolució de la persona titular de la conselleria competent en matèria de serveis socials especialitzats a persones majors, els crèdits que financen aquestes subvencions, així com la quantia d'aquests. En el cas de les sol·licituds de prestacions econòmiques individualitzades presentades després de la data de publicació dels crèdits, el termini de sis mesos es comptarà a partir de la data de la sol·licitud.

No obstant això, si es desestimaren totalment o parcialment sol·licituds per falta de consignació pressupostària i, després de la finalització del termini de resolució, s'incrementaren els crèdits destinats a finançar les dites subvencions, aquestes sol·licituds exclusivament podran valorar-se, resoldre's i notificar-se en el termini de tres mesos, comptats a partir de la data de publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana de la resolució de la persona titular de la conselleria competent en matèria de serveis socials especialitzats a persones majors que faça públic aquest increment.

3. En els casos en què haja de requerir-se a l'interessat l'esmena de deficiències i/o l'aportació de documents, el termini determinat en l'apartat anterior s'entendrà suspés durant el transcurs del temps que hi haja entre la notificació del requeriment i el seu compliment efectiu pel beneficiari o, a falta d'això, pel transcurs del termini concedit.



4. Excepcionalment, podrà acordar-se l'ampliació dels dits terminis en els supòsits previstos en la legislació de procediment administratiu comú.

5. Transcorregut el termini màxim per a resoldre sense que s'haja notificat una resolució expressa, les sol·licituds hauran d'entendre's desestimades per silenci administratiu, de conformitat amb el que disposen la legislació de procediment administratiu comú, i l'article 55 de la Llei 9/2001, de 27 de desembre, de la Generalitat, de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera i d'Organització de la Generalitat. Tot això, sense perjuí que subsistisca l'obligació legal de l'Administració de resoldre expressament sobre la petició formulada.



6. La resolució del procediment es notificarà als interessats ajustant-se al que disposa la legislació de procediment administratiu comú. La pràctica de la dita notificació o publicació s'ajustarà a les disposicions contingudes en la legislació esmentada.

7. Així mateix, la concessió d'una subvenció a l'empara d'aquesta ordre no comportarà cap obligació per part de la conselleria competent en matèria de serveis socials especialitzats a persones majors d'atorgar subvencions en exercicis posteriors.



Article 21. Recursos

Les resolucions de concessió dictades pels òrgans competents de la conselleria competent en matèria de serveis socials especialitzats a persones majors posaran fi a la via administrativa, i contra aquestes, de conformitat amb la legislació de procediment administratiu comú, es podrà interposar, potestativament, un recurs de reposició davant del mateix òrgan que les haja dictat, en el termini d'un mes comptat des de l'endemà de la notificació, o bé directament un recurs contenciós administratiu davant de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà de la notificació, sense perjuí que puga interposar-se'n qualsevol altre que es considere pertinent.





Article 22. Concurrència amb altres subvencions

L'import de les subvencions concedides no podrà, aïlladament o en concurrència amb subvencions o ajudes d'altres administracions públiques o d'altres ens públics o privats, nacionals o internacionals, superar el cost de l'activitat que ha de desenvolupar l'entitat beneficiària.





Article 23. Modificació de la resolució concessòria

Qualsevol alteració de les condicions tingudes en compte per a la concessió de la subvenció i, en tot cas, l'obtenció concurrent de subvencions o ajudes atorgades per altres administracions o ens públics o privats, podrà donar lloc a la modificació de la resolució de concessió.





Article 24. Informació i publicitat de les subvencions concedides

Es procedirà a la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana de les subvencions concedides, amb indicació de la convocatòria, el programa i crèdit pressupostari a què s'imputen, el beneficiari, la quantitat concedida i la finalitat o finalitats de la subvenció. Tot això, en virtut dels articles 18 i 20 de la Llei 38/2003, General de Subvencions.





TÍTOL III

Del pagament i de la justificació de les subvencions



Article 25. Garanties prèvies al pagament anticipat de la subvenció

1. Quan es produïsquen bestretes de pagament, el beneficiari de la subvenció estarà obligat a garantir-ne l'import. A aquests efectes, s'entendrà per bestretes de pagament les quantitats que siguen alliberades a favor del beneficiari amb anterioritat que aquest justifique la despesa corresponent.

2. El percentatge de la bestreta esmentada serà l'establit en l'article 26.1.a d'aquestes bases.

3. No obstant això, queden exceptuades del compliment d'aquesta obligació les entitats sense ànim de lucre i les persones físiques en què concórreguen les circumstàncies previstes en l'article 171.5.f, de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions.

4. La garantia esmentada podrà constituir-se en forma d'aval bancari o pòlissa d'assegurament subscrita amb qualsevol entitat oficialment reconeguda. En el cas d'aval bancari, aquest haurà de constituir-se amb caràcter solidari i amb renúncia expressa al benefici d'excussió previst en l'article 1830 del Codi Civil.

5. Per a la constitució i tramitació de les garanties, caldrà ajustar-se al que disposa l'Ordre de 14 de febrer de 1986, de la Conselleria d'Economia i Hisenda, per la qual es regula el procediment de constitució i devolució de fiances (DOGV 350, 07.03.1986).

6. Siga quina siga la forma triada per a formalitzar la garantia, aquesta haurà de depositar-se en els serveis territorials de la conselleria competent en matèria d'hisenda de la província corresponent, els quals faran entrega al beneficiari de la carta de pagament acreditativa del depòsit. La dita carta de pagament serà sol·licitada a la conselleria competent en matèria d'hisenda per part de la direcció territorial de la conselleria competent en matèria de serveis socials especialitzats a persones majors de la dita província.



Article 26. Pagament de la subvenció

1. El pagament de les subvencions regulades en aquesta ordre s'efectuarà ajustant-se al règim que a continuació s'especifica per a cada un dels tipus de subvencions:

a) En el cas de subvencions corresponents a serveis socials especialitzats, llevat que la legislació de la Generalitat permeta un règim de lliurament de transferències corrents distint, i en aquest cas se seguirà aquest, el pagament s'ajustarà al que disposa l'article 171 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions en els terminis i percentatges següents:

1r. S'anticiparà un 30 % de l'import de la subvenció després de la seua concessió, sense perjuí de la possibilitat de modificar aquest percentatge a l'alça fins a un 50 % mitjançant un acord del Consell.

2n. La resta s'abonarà després de la justificació pel beneficiari de la totalitat de la despesa objecte de la subvenció atorgada.

b) El pagament de les prestacions econòmiques individualitzades s'efectuarà quan la persona beneficiària presente la justificació que acredite el seu dret a la percepció de la subvenció.

2. No obstant això, amb caràcter previ al pagament de la subvenció el beneficiari haurà d'estar al corrent en el compliment de les obligacions tributàries i davant de la Seguretat Social i aportar la declaració responsable de no ser deutor per resolució de procediment de reintegrament de subvencions.

3. En cap cas podran realitzar-se pagaments anticipats a les persones beneficiàries quan s'haja sol·licitat la declaració de concurs voluntari, hagen sigut declarats insolvents en qualsevol procediment, estiguen declarats en concurs, llevat que en aquest haja adquirit l'eficàcia un conveni, estiguen subjectes a intervenció judicial o hagen sigut inhabilitats d'acord amb la llei concursal, sense que haja conclòs el període d'inhabilitació fixat en la sentència de qualificació del concurs.





Article 27. Justificació de les subvencions

1. En el cas de beneficiaris de prestacions econòmiques individualitzades, estaran obligats a entregar tots els documents, factures, manaments de pagament, etc. que siguen necessaris per a justificar la quantia de la despesa efectuada en relació amb l'objecte subvencionat. Si és el cas, es requerirà un informe confirmatori de l'equip base de serveis socials del municipi del beneficiari.

2. Per a les subvencions relatives als serveis socials especialitzats, el procediment per a realitzar la justificació estarà directament relacionat amb el règim de pagaments establit en l'article 26 d'aquesta ordre per als diferents tipus de subvencions, atenent el següent:



a) Quan es tracte de subvencions per al manteniment de centres, l'import de les quals ha sigut determinat utilitzant el criteri preu/plaça/dia, la despesa a justificar serà, com a mínim, igual al cost estimat que va servir de base per al càlcul de la subvenció.

b) Quan es tracte de subvencions per a la realització de programes, la despesa a justificar serà, com a mínim, igual al cost estimat que va servir de base per al càlcul de la subvenció.

3. En cap cas l'import de la subvenció podrà ser de tal quantia que, com a conseqüència de la percepció d'altres subvencions d'administracions públiques o entitats públiques o privades, o de qualsevol altra causa, supere el cost de l'activitat a desenvolupar pel beneficiari. En el cas que l'import de la subvenció supere el cost de l'activitat exercida, l'Administració procedirà a exigir el reintegrament quant a l'excés i a l'exigència de l'interés de demora des del moment del pagament de la subvenció per part de la Generalitat.



Article 28. Documentació justificativa a presentar pel beneficiari



1. La justificació de les subvencions corresponents a serveis socials especialitzats, a més d'allò que s'ha exigit en els apartats següents, consistirà en la presentació de la memòria final de resultats obtinguts amb la subvenció atorgada, en la qual puga valorar-se el compliment o no dels objectius plantejats en la sol·licitud, així com en el següent:



a) Quan es tracte de subvencions per a manteniment de centres, la justificació de la despesa consistirà en la presentació davant de la direcció territorial de la conselleria competent en matèria de serveis socials especialitzats a persones majors corresponent, de les relacions mensuals de beneficiaris atesos, així com de tota la documentació necessària per a acreditar la despesa realitzada, entre la qual haurà d'incloure's, almenys, la següent:

1r. Documents acreditatius de la despesa corresponent a la nòmina de treballadors del centre, incloent-hi els fulls de salari degudament subscrits per aquests i els documents acreditatius del pagament a la Seguretat Social de les quotes relatives a les cotitzacions socials dels treballadors on figure el certificat bancari d'haver sigut pagats o carregats en compte.

2n. En el cas que hi haja persones que presten serveis en el centre a canvi d'una gratificació, hauran de presentar-se els rebuts justificatius de la despesa, en els quals consten el nom del centre i el nom, cognoms i DNI de la persona col·laboradora.

3r. Si hi haguera persones treballant en el centre en virtut de contractes de prestació de serveis subscrits amb aquest, hauran d'aportar-se les corresponents factures emeses pels professionals esmentats, així com la documentació acreditativa que aquests compleixen els requisits exigits per la legislació tributària vigent.

b) Quan es tracte de subvencions que financen la realització de programes de serveis socials especialitzats, la justificació de la despesa consistirà en la presentació davant de la direcció territorial de la conselleria competent en matèria de serveis socials especialitzats a persones majors corresponent de tota la documentació necessària per a acreditar la despesa realitzada. Les despeses que es justifiquen hauran de tindre relació amb els programes subvencionats. Així mateix, si hi haguera professionals col·laborant en els programes en virtut de contractes de prestació de serveis subscrits amb el centre, hauran d'aportar-se les corresponents factures emeses per aquests professionals, així com la documentació acreditativa que aquests compleixen els requisits exigits per la legislació tributària vigent.

2. Les factures acreditatives de la despesa realitzada hauran de reunir els requisits arreplegats en el Reial Decret 1619/2012, de 30 de gener, pel qual s'aprova el Reglament pel qual es regulen les obligacions en matèria de facturació.



Article 29. Mètode de comprovació i pla de control

1. La comprovació administrativa de la justificació documental de la subvenció concedida es farà per mitjà de la revisió de la documentació que a aquest efecte s'ha establit en aquestes bases com d'aportació preceptiva per la persona beneficiària per al pagament de la subvenció.



2. La comprovació material de la realització efectiva de l'activitat, l'existència de la condició o el compliment de la finalitat, es durà a terme en els termes establits en el pla de control que s'elaborarà a aquest efecte en els termes establits en l'article 169.3 de la Llei 1/2015 anteriorment esmentada.

3. Per a la comprovació material de la realització efectiva de l'activitat, s'utilitzarà algun dels mètodes següents:

a) L'examen de registres comptables, comptes o estats financers i la documentació que els suporte, dels beneficiaris.

b) L'examen d'operacions individualitzades i concretes relacionades o que pogueren afectar les subvencions concedides.



Article 30. Pèrdua d'efectes o minoració de l'import de la subvenció i exigència de reintegraments d'imports indegudament percebuts



1. Podrà deixar-se sense efecte la subvenció concedida o minorar-ne la quantia, amb reintegrament de les quantitats percebudes i l'exigència dels interessos de demora des del moment del pagament de la subvenció, per incompliment de les obligacions i els requisits que s'estableixen en aquesta ordre, així com en els supòsits de l'article 37 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, en relació amb l'article 172 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions.

Així mateix, serà procedent el reintegrament quan les subvencions siguen destinades a la realització de programes que manifestament suposen un greuge o menyspreu a les senyes d'identitat del poble valencià en els termes que dispose la legislació vigent.

2. En el cas que els centres subvencionats presentaren deficiències que afecten la seguretat dels seus usuaris, això constituiria condició resolutòria de la subvenció atorgada. Les deficiències en matèria de seguretat s'acreditaran per mitjà d'un informe de l'Oficina Tècnica de Projectes i Obres de la conselleria amb competència en matèria de serveis socials especialitzats a persones majors. Tot això, sense perjuí, si és el cas, de les sancions que pogueren ser susceptibles d'imposar-se o de la pèrdua o suspensió, si és el cas, de l'autorització o acreditació de l'entitat beneficiària.

3. El procediment s'iniciarà d'ofici com a conseqüència de la iniciativa pròpia de l'òrgan competent, d'una ordre superior, de la petició raonada d'altres òrgans que tinguen atribuïdes o no facultats d'inspecció en la matèria, o de la formulació d'una denúncia.

4. En la tramitació del procediment es garantirà, en tot cas, el dret de l'interessat a l'audiència.

5. El termini màxim per a resoldre i notificar la resolució serà de dotze mesos des del moment que s'incoe l'expedient de revocació o minoració, i si és el cas, de reintegrament.

6. Les quantitats que s'hagen de reintegrar tindran consideració d'ingrés de dret públic, als efectes del procediment aplicable per a la cobrança.



Article 31. Responsabilitat i règim sancionador

1. Les entitats i persones beneficiàries de subvencions quedaran sotmeses a les responsabilitats i al règim sancionador regulats en el capítol IV, del títol X, de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions, per la comissió de les infraccions administratives previstes en la normativa bàsica estatal.

2. També quedaran sotmeses al que estableix la legislació de procediment administratiu comú i de procediment sancionador.



Article 32. Aplicació de les disposicions d'aquesta ordre

Les disposicions contingudes en aquest títol seran aplicables sempre que la corresponent llei de pressupostos o qualsevol altra llei de la Generalitat o les seues normes de desplegament no establisquen condicions distintes.





DISPOSICIONS ADDICIONALS



Primera. Unions de fet

De conformitat amb el que disposa la Llei 5/2012, de 15 d'octubre, d'Unions de Fet Formalitzades de la Comunitat Valenciana, podran acreditar-se les dites unions per mitjà del corresponent certificat emés pel Registre Administratiu d'Unions de Fet de la Comunitat Valenciana, a l'efecte d'accedir a les corresponents subvencions regulades en aquesta ordre.



Segona. Persones jurídiques

Quan l'especialitat de l'objecte o de les obligacions que es regulen així ho exigisca, les subvencions que tinguen per destinataris persones jurídiques podran articular-se per mitjà d'un document administratiu subscrit per ambdues parts, on consten els drets i les obligacions d'aquestes i l'objecte de la subvenció, amb detall dels programes a subvencionar. Tot això, amb independència de la resolució administrativa d'atorgament de la subvenció que, en tot cas, haurà de produir-se.











DISPOSICIONS FINALS



Primera. Normativa aplicable

Resultarà aplicable el que disposa el títol X de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions, en els preceptes declarats bàsics de la Llei 38/2003, de 26 de novembre, General de Subvencions, així com en la resta de normativa estatal i autonòmica que siga aplicable.





Segona. Instruccions de caràcter intern i organitzatiu

S'autoritza la persona titular de la direcció general competent en matèria de serveis socials especialitzats a persones majors perquè en l'àmbit de les seues competències adopte les mesures necessàries per a l'aplicació d'aquesta ordre.



Tercera. Publicitat de centres, serveis i programes

1. Quan per part de les entitats sol·licitants es faça publicitat a través de qualsevol mitjà de comunicació, dels centres i dels serveis, de les activitats i dels programes subvencionats, totalment o parcialment, per mitjà de les subvencions a què es refereix aquesta ordre, serà obligatori fer constar explícitament que es tracta d'un centre, servei, activitat o programa «subvencionat per la Generalitat».

2. En els locals dels centres subvencionats haurà d'exposar-se en lloc visible una placa d'identificació en què s'indique la condició de centre subvencionat per la Generalitat. En tot cas, quan es presente la justificació haurà d'adjuntar-se una fotografia acreditativa d'aquest aspecte.



Quarta. Entrada en vigor

La present ordre entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



València, 29 de desembre de 2015



La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives

MÒNICA OLTRA JARQUE

Mapa web