Ficha disposicion

Ficha disposicion





RESOLUCIÓ de 7 d'octubre de 2003, de la Direcció General d'Indústria i Investigació Aplicada de la Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme, per la qual s'incorpora l'especialitat de professional autoritzat denominada "operador de grua torre



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 4610 de 17.10.2003
Número identificador:  2003/X10983
Referència Base de Dades:  4558/2003
 



RESOLUCIÓ de 7 d'octubre de 2003, de la Direcció General d'Indústria i Investigació Aplicada de la Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme, per la qual s'incorpora l'especialitat de professional autoritzat denominada “operador de grua torre (gruista)” a les indicades en la disposició addicional segona de l'Orde de 23 d'abril de 1997 de la Conselleria d'Ocupació, Indústria i Comerç i s'hi adapten els requisits i condicions generals establits als canvis específics introduïts per la reglamentació tècnica que han de complir estos professionals. [2003/X10983]

L'Orde de 23 d'abril de 1997, de la Conselleria d'Ocupació, Indústria i Comerç (DOGV núm. 2.985, de 6 de maig de 1997) regula, en el marc competencial de la Generalitat Valenciana, el procediment aplicable per a l'obtenció del carnet professional d'instal·lador, mantenidor, mantenidor-reparador o operador d'aquelles activitats per a les quals la normativa de seguretat industrial així ho dispose. Així mateix, en el Capítol IV s'establixen els requisits generals que han d'acreditar les entitats que desitgen ser autoritzades per a impartir la formació teoricopràctica necessària per a obtenir cadascun dels carnets esmentats.

La disposició addicional segona de l'esmentada orde establix que les distintes especialitats i categories de professionals autoritzats són les arreplegades en l'Annex I de la Resolució de 9 de gener de 1996, de la Direcció General d'Indústria i Energia, i també les titulacions mínimes per a cadascuna d'elles. Igualment indica que els temaris corresponents al curs i l'examen teoricopràctic previstos en l'article 5 de l'esmentada orde són els arreplegats en l'Annex II de l'esmentada resolució

La publicació del Reial Decret 836/2003, de 27 de juny, pel qual s'aprova una nova instrucció tècnica complementària «MIE-AEM-2» del Reglament d'aparells d'elevació i manutenció, referent a grues torre per a obres o altres aplicacions (BOE núm. 170, de 17 de juliol del 2003), ha introduït una nova autorització (carnet)de validesa nacional per a les persones físiques que manegen estos aparells i ha regulat en l'Annex VI les condicions bàsiques per a l'obtenció d'este carnet i els requeriments que han d'acreditar les entitats que sol·liciten ser reconegudes per a impartir els cursos als que s'hi refereix l'esmentat annex. D'acord amb este reglament estatal i com no podia ser d'una altra manera al tractar-se de matèria purament executiva, correspon a les Comunitats Autònomes atorgar ambdós tipus d'autoritzacions.

Atès tot això, es fa per tant necessari donar compliment al que s'indica en els apartats a) i b) de la disposició final segona de l'Orde de 23 d'abril de 1997, de la Conselleria d'Ocupació, Indústria i Comerç en què es disposa que la Direcció General d'Indústria i Energia, les competències de la qual té actualment assumides esta Direcció General, procedirà per mitjà de resolució a adaptar els requisits i condicions que han de complir els professionals autoritzats als canvis de reglamentació tècnica així com a incorporar les noves especialitats i categories que per a ells reconega la legislació específica que vaja aprovant-se.

Per tot això, i en virtut de les facultats atorgades per la disposició final segona de l'Orde de 23 d'abril de 1997, de la Conselleria d'Ocupació, Indústria i Comerç, per la qual s'actualitza el procediment per a l'obtenció dels carnets professionals que autoritzen la instal·lació, manteniment i altres activitats en matèria de seguretat industrial en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, esta Direcció General d'Indústria i Investigació Aplicada, resol

Primer

La incorporació d'una nova especialitat en l'Orde de 23 d'abril de 1997 de la Conselleria d'Ocupació, Indústria i Comerç

S'incorpora l'especialitat d'operador de grua torre (gruista), a les establides per a professionals autoritzats per la disposició addicional segona de l'orde de 23 d'abril de 1997 de la Conselleria d'Ocupació, Indústria i Comerç, per la qual s'actualitza el procediment per a l'obtenció dels carnets professionals que autoritzen la instal·lació, manteniment i altres activitats en matèria de seguretat industrial en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.

Segon

Requisits necessaris per a obtindre el carnet d'operador de grua torre (gruista)

L'obtenció del carnet requerirà la concurrència dels següents requisits:

a) Ser major d'edat.

b) Estar en possessió d'un certificat d'estudis primaris.

c) Superar un examen mèdic sobre agudesa visual, sentit de l'orientació. equilibri, agudesa auditiva i aptituds psicològiques.

d) Superar un curs teoricopràctic, impartit per una entitat autoritzada d'acord amb el que disposa la present resolució.

e) Superar davant el Servei Territorial d'Indústria corresponent un examen teòric sobre el temari assenyalat en el punt tercer.

Els requisits b) i d) queden incorporats a l'Annex I de la Resolució de 9 de gener de 1996 de la Direcció General d'Indústria i Energia als efectes de l'article 5 de l'orde de 23 d'abril de 1997 de la Conselleria d'Ocupació, Indústria i Comerç segons el que preveu la disposició addicional segona d'esta última norma

Tercer. Temari del curs teoricopràctic

El curs teoricopràctic a què es referix l ‘apartat d) del punt anterior tindrà com a mínim, una duració de 200 hores, repartides en un mòdul teòric de 50 hores i un mòdul pràctic de 150 hores amb el següent programa:

a) Formació teòrica:

– Descripció de la grua-torre i components (perfils, cables, llasts, etc.).

– Definició de la grua torre desmuntable. Classificació. Composició estructural. Braç.

– Llasts d'estabilitat. Contrapesos d'equilibris. Condicions que han de complir d. Massa.

– Cables d'acer. Manipulació. Greixatge. Inspeccions. Substitució.

– Emplaçament de la grua. Desnivellaments de base. Via. Proximitat d'edificis i línies elèctriques. Instal·lacions amb varies grues. Zones de seguretat. Posada a terra.

– Elements de Seguretat en grues. Limitadors. Seguretat de moment de par. – Seguretat de càrrega màxima. Posada en veleta.

– Condicions d'estabilitat en servei i fora de servei.

– Arriostraments rígids. Arriostraments elàstics.

– Operació i manipulació. Obligacions i prohibicions. Coneixement i característiques. Diagrama de càrregues. Càlcul de diagrames.

– Manteniment i conservació de la grua torre.

– Regulació i posada en servei.

– Legislació bàsica. Reglamentació i normes UNE aplicables a les grues torre contemplades en la Instrucció Tècnica Complementària «MIE-AEM-2» aprovada pel Reial Decret 836/2003, de 27 de juny i vigents en el moment de finalització del curs.

b) Formació pràctica:

– Normes de maneig (maniobres permeses i prohibides).

– Normes de Seguretat en el treball.

– Realització de comprovacions diàries i setmanals de seguretat i manteniment.

– Maneig d'una grua torre.

– Maneig d'una grua torre autodesplegable.

Este temari queda incorporat a l'Annex II de la Resolució de 9 de gener de 1996 de la Direcció General d'Indústria i Energia als efectes de l'article 5 de l'Orde de 23 d'abril de 1997 de la Conselleria d'Ocupació, Indústria i Comerç segons el que preveu la disposició addicional segona d'esta última norma

Quart. Expedició i validesa temporal del carnet

1. El carnet d'operador de grua torre (gruista) serà expedit pel Servei Territorial d'Indústria de la província on s'haja examinat el sol·licitant, una vegada acreditat per este el compliment dels requisits establits en el punt segon d'esta resolució

2. El carnet tindrà una validesa de cinc anys, transcorreguts els quals podrà ser objecte de renovació per iguals períodes, prèvia acreditació del requisit establit en l'apartat c) del punt segon d'esta resolució

Quint. Autorització de centres de formació: requisits a complir

Les entitats que desitgen ser autoritzades per a impartir els cursos a què es referix l'apartat d) del punt segon d'esta resolució, hauran d'obtindre prèviament l'autorització administrativa del Servei Territorial d'Indústria corresponent al domicili del propi centre.

Per a obtindre l'esmentada autorització, el titular o representant de l'entitat titular presentarà la sol·licitud acompanyada dels documents següents:

a) Els que acrediten la personalitat del sol·licitant, la tipologia, i la titularitat del centre.

b) Descripció i justificació que el centre disposa dels recursos humans, tècnics i materials mínims necessaris. En especial es justificarà el disposar de grua/es torre desmuntable i autodesplegable/s, en propietat o llogades, per un període mínim equivalent a la duració del curs o cursos a impartir, en correcte funcionament i per a ús exclusiu de l'entitat, els mitjans materials mínims necessaris(locals, elements de la grua, motors, cables, rodaments, perfils, manuals d'instal·lació i manteniment, aparells de mesura elèctrics i mecànics i claus dinamomètriques).S'identificarà a la persona que exerceisca la direcció tècnica dels cursos, la seua experiència professional i la seua titulació tècnica, que necessàriament serà de grau mitjà o superior.

c) Especificació dels cursos a desenvolupar, amb expressió de la durada, temaris i forma d'avaluació, havent d'ajustar-se, com a mínim, al que disposa l'apartat tercer d'esta resolució. En qualsevol cas, no s'admetrà cap sol·licitud en què es contemplen més de 30 alumnes per curs.

d) Memòria comprensiva de l'experiència del centre en activitats formatives.

e) Compromís formal del compliment de les obligacions derivades de l'autorització i de les demés que impose la normativa vigent, especialment en matèria de consumidors i usuaris.

f) Taula de preus per a l'impartiment dels diferents cursos amb els corresponents índex d'actualització.

Les sol·licituds d'autoritzacions de centres es presentaran de forma separada per a cadascun d'ells, i en la corresponent resolució s'especificarà els cursos a què l'autorització s'estén i les condicions a què se supedita, amb indicació del seu termini de validesa, que no serà superior a cinc anys.

DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

Única

Excepcions per a les persones amb experiència professional acreditada en la data d'entrada en vigor

Les persones que en el moment d'entrada en vigor d'esta resolució tinguen una experiència professional mínima de 135 hores en el maneig de la grua torre, disposen d'un termini d'un any des de l'entrada en vigor de la present disposició per acreditar-ho en el Servei Territorial d'Indústria corresponent per ser exceptuades de la realització del mòdul pràctic ordinari del curs.

Esta experiència professional se justificarà mitjançant l'acreditació de la/les empresa/es on l'hagueren adquirit i la vida laboral expedida per l'Institut Nacional de la Seguretat Social, en este supòsit, hauran, a més, de realitzar un mòdul pràctic de 15 hores de duració. En este cas no caldrà justificar l'apartat b) del punt segon d'esta resolució.

DISPOSICIÓ FINAL

Única. Entrada en vigor

La present resolució entrarà en vigor el dia 18 d'octubre de 2003.

València, 7 d'octubre de 2003.– El director general d'Indústria i Investigació Aplicada: José Monzonís Salvia.

Mapa web