Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 133/2001, de 26 juliol, del Govern Valencià, pel qual s'establix el currículum de les ensenyances superiors de Disseny i es regula l'accés a dites ensenyances.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 4058 de 06.08.2001
Número identificador:  2001/X7802
Referència Base de Dades:  3198/2001
 



DECRET 133/2001, de 26 juliol, del Govern Valencià, pel qual s'establix el currículum de les ensenyances superiors de Disseny i es regula l'accés a dites ensenyances. [2001/X7802]

Els estudis de Disseny s'inscriuen hui en un context històric en el qual el disseny suposa un factor de valor afegit, de competitivitat i de diferenciació del producte industrial que estén un pont entre indústria i creació, acabant amb la secular desconnexió entre ambdós. L'accelerada successió dels canvis que ve caracteritzant als països avançats i el progressiu desenrotllament de les tecnologies i de les formes de comunicació han coincidit amb una nova sensibilitat sobre el medi ambient i sobre la qualitat de vida, propiciant un model de consum cada vegada més crític, selectiu i responsabilitzat. Tot això configura un model professional en el qual el dissenyador analitza, investiga i determina el projecte, així com els valors simbòlics i comunicatius que han de caracteritzar les seues produccions, tot definint-ne la forma, la configuració, la qualitat, el funcionament, el valor i la significació estètica i social. Les exigències d'una formació eficaç i professionalitzant dels futurs dissenyadors han d'incloure criteris de programació dels continguts que atenguen, a més, al caràcter humanístic d'estes ensenyances, de manera que l'ensenyança en les arts, en la ciència, en la tècnica i un ús adequat de les tecnologies garantisca la permanència i la flexible adequació d'estos estudis a les necessitats i les demandes socials i empresarials.

Per tot això, la Llei Orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'Ordenació General del Sistema Educatiu, en el seu article 38, establix com a finalitat de les Ensenyances Artístiques proporcionar als alumnes una formació artística de qualitat i garantir la qualificació dels futurs professionals de les arts. En este sentit, el seu article 49.2 establix les ensenyances de Disseny amb la consideració d'estudis superiors i atorga al títol de Disseny el nivell equivalent al de Diplomat Universitari. A l'empara de tal previsió legal, el Reial Decret 1.496/1999, de 24 de setembre, establix els Estudis Superiors de Disseny, pertanyents a les ensenyances d'Arts Plàstiques, la prova d'accés i els aspectes bàsics del currículum, amb la finalitat de proporcionar una formació integral de professionals que contribuïsca a desenrotllar les seues capacitats artístiques, tecnològiques, pedagògiques i d'investigació en este sector.

La Comunitat Valenciana ha produït aportacions importants i singulars en l'àmbit del Disseny, amb el precedent d'una àmplia i antiga tradició artesana i de la repercussió que la revolució industrial va exercir en l'art i en els oficis. No obstant, conseqüentment amb allò que s'ha exposat, sorgix a la Comunitat Valenciana la necessitat d'una reforma i actualització en l'organització i contingut de les ensenyances de Disseny i la conveniència d'acostar l'àmbit acadèmic a les zones on s'ubiquen els sectors productius, de manera que es produïsca la màxima identitat entre el perfil formatiu dels futurs professionals i les característiques que demanden els citats sectors econòmics.

Com a resposta a tot això, el present decret fixa l'estructura dels estudis superiors de Disseny a la Comunitat Valenciana, tenint en compte les característiques de cada una de les seues especialitats i les exigències derivades de l'evolució del nostre context productiu i social. Dites especialitats responen a la demanda de qualificació de professionals del Disseny en els sectors productius més característics de l'economia valenciana.

El decret establix un itinerari que permet a l'alumnat adquirir una visió global, tècnica i empresarial, i al mateix temps crítica i constructiva, desenrotllant al mateix temps el seu potencial creatiu i emprenedor en el marc social, cultural i intel·lectual de la nostra societat. D'esta forma, l'alumnat que finalitze estos estudis tindrà la suficient preparació per a resoldre els problemes que se li plantegen, bé siguen tècnics o creatius; per a donar resposta a les distintes fases de generació, desenrotllament i llançament d'un producte; per a participar en grups interdisciplinars que desenrotllen les seues capacitats de comunicació amb les distintes àrees empresarials, des de les financeres a les productives, i des de les generals a les comercials, dins d'un context de qualitat total que potencie el caràcter emprenedor i de creació de xicotetes empreses.

Amb este decret es constituïxen els estudis superiors de Disseny com un cos formatiu propi, l'estructura interna del qual s'organitza en tres cursos acadèmics més un projecte final de carrera.

Resulta singularment rellevant la regulació de la prova d'accés per als que desitgen cursar els estudis superiors de Disseny. Davant d'uns estudis molt estructurats, d'elevada densitat i consistència en el seu contingut i en la seua evident projecció professional, la prova d'accés emfatitza en l'amplitud i profunditat de domini dels coneixements que han d'aportar com a requisit previ els que aspiren a ser alumnes de les Escoles Superiors de Disseny o dels Centres Autoritzats de Disseny. Per això, la prova d'accés pretén valorar tant la solidesa dels dits coneixements propis de l'etapa educativa anterior, com la capacitat artística mínima exigible, pedres angulars en la nova formulació de les ensenyances superiors de Disseny i condició imprescindible per a abordar esta carrera amb garanties suficients d'èxit.

Quant a la carrera, es regulen les normes generals sobre les ensenyances superiors de Disseny, desenrotllant l'organització general del currículum, que s'organitza per mitjà d'assignatures pròpies de les matèries troncals i de les matèries específiques susceptibles d'estar organitzades per mitjà d'itineraris formatius.

Este conjunt formatiu el completen assignatures optatives amb la finalitat de configurar els perfils professionals triats per l'alumnat, i que constituïxen un nucli flexible adaptat a les demandes reals dels contextos acadèmics i empresarials.

El decret desenrotlla el contingut de les ensenyances que s'impartiran en les Escoles Superiors de Disseny i en els Centres Autoritzats de Disseny de la Comunitat Valenciana. Estos continguts estan expressats com a indicadors, de manera que els centres docents, en ús de la seua competència organitzativa i pedagògica, puguen estructurar-los en àmbits de coneixement, reordenar-los, concretar-los i ajustar-los conjugant el màxim rigor pedagògic amb les exigències del desenrotllament artístic, la ciència i les noves tecnologies.

Finalment, establix els requisits que han de reunir els dits centres docents, públics i privats, com una garantia més de la qualitat de l'oferta educativa quant al nivell organitzatiu i d'ús de les seues dependències, instal·lacions i servicis.

Per a l'elaboració del decret han sigut consultats els diferents sectors educatius, professionals i socioeconòmics, que la pròpia Llei Orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'Ordenació General del Sistema Educatiu enuncia com a principi que ha de presidir el desenrotllament de la reforma educativa.

Per tot allò que s'ha exposat, previ informe del Consell Escolar Valencià, a proposta del conseller de Cultura i Educació, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu i després de la deliberació del Govern Valencià, en la reunió del dia 26 de juliol de 2001,

DECRETE

Títol preliminar

Objecte i àmbit d'aplicació

Article 1

1. El present decret establix el currículum de les ensenyances superiors de Disseny en les seues diferents especialitats, d'acord amb el que disposa l'article 4.3 de la Llei Orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'Ordenació General del Sistema Educatiu i integra els aspectes bàsics del currículum de dites ensenyances, establits pel Reial Decret 1.496/1999, de 24 de setembre.

2. Així mateix regula la prova d'accés al primer curs dels estudis superiors de Disseny, de conformitat amb l'article 5.2 del Reial Decret 1.496/1999, de 24 de setembre.

3. Conforme el que indica la disposició addicional primera del Reial Decret 1.496/1999, de 24 de setembre, els centres públics que impartisquen els estudis superiors de Disseny es denominaran Escoles Superiors de Disseny. Així mateix, els centres privats que impartisquen estes ensenyances es denominaran Centres Autoritzats de Disseny.

Títol I

Regulació dels estudis superiors de disseny

Capítol I

Finalitat

Article 2

Els estudis superiors de Disseny tenen com a finalitat la formació integral de professionals que desenrotllen capacitats artístiques, tecnològiques, pedagògiques i d'investigació, aplicades a la innovació industrial i artística i que puguen contribuir a la millora de la qualitat en les diferents àrees del Disseny.

Capítol II

Organització general

Article 3

1. Conforme el que disposa l'article 2 del Reial Decret 1.496/1999, de 24 de setembre, els estudis superiors de Disseny en les distintes especialitats comprendran tres cursos acadèmics més la realització d'un Projecte Final de Carrera, amb una càrrega lectiva total de 273 crèdits. Dels dits crèdits, 270 corresponen a la formació en el centre docent i els tres crèdits restants s'atribuïxen al seguiment tutoritzat del citat Projecte. A estos efectes, s'entén per crèdit la unitat de valoració de l'activitat acadèmica, equivalent a deu hores lectives.

2. Fent ús de la seua autonomia pedagògica i organitzativa, els centres docents desenrotllaran amb criteris de qualitat, el treball en equip del professorat i de l'alumnat. Així mateix, donaran prioritat a la funció investigadora docent fomentant al mateix temps l'activitat creativa, l'actualització permanent dels coneixements i la consecució d'objectius amb marcat caràcter tècnic, innovador i anticipatiu.

3. Els estudis superiors de Disseny podran cursar-se únicament en règim d'ensenyança oficial.

Capítol III

Titulació

Article 4

1. De conformitat amb l'article 3 del Reial Decret 1.496/1999, de 24 de setembre, al terme dels estudis establits en este decret s'atorgarà el títol superior de Disseny en la corresponent especialitat que serà equivalent, a tots els efectes, al de Diplomat Universitari.

2. El títol superior de Disseny tindrà caràcter oficial i validesa en tot el territori nacional.

Capítol IV

Currículum

Article 5

1. A efectes del que disposa este decret s'entén per currículum dels estudis superiors de Disseny al conjunt d'objectius, continguts i criteris d'avaluació que regulen la seua pràctica docent.

2. Els centres docents desenrotllaran este currículum en concordància amb les necessitats de desenrotllament econòmic i social i de foment del patrimoni de la Comunitat Valenciana. Per a aconseguir el dit fi, s'impulsarà la participació dels sectors artístic, professional i empresarial, així com de tots aquells organismes i institucions artístiques i culturals, o altres que tinguen objectius o funcions pròxims als seus interessos, per mitjà de l'establiment dels acords i convenis, en els termes que dispose per a estes accions la normativa vigent.

3. Per al desenrotllament del currículum es tindrà en compte, així mateix, una distribució horària setmanal que permeta la rendibilització de les instal·lacions docents de les que dispose el centre.

4. A fi de possibilitar la seua millor adequació a les característiques dels sectors productius del Disseny i als interessos formatius de l'alumnat, el currículum de les ensenyances superiors de Disseny, propi de la Comunitat Valenciana, oferirà quatre especialitats: de Productes, d'Interiors, Gràfic i de Moda. Estes especialitats seran acadèmicament equivalents a efectes de promoció de curs i obtenció de la titulació final de la carrera.

5. L'alumnat en cada curs acadèmic només podrà matricularse en una especialitat

6. Les assignatures corresponents a les distintes especialitats s'ajustaran als continguts expressats en l'annex II d'este decret. No obstant això, per a la seua organització, implementació i programació, els centres docents podran comptar amb els criteris aportats des dels diferents àmbits professionals i empresarials relacionats amb este sector, per a aconseguir el millor ajust de l'oferta acadèmica.

Article 6

Amb la finalitat de garantir una formació homogènia i de qualitat, que contribuïsca a desenrotllar les capacitats pròpies d'estes ensenyances per a l'obtenció del títol superior de Disseny, s'establixen els següents objectius generals i específics:

1. Objectius generals de les distintes especialitats.

a) Conéixer el marc econòmic i organitzatiu en el qual es desenrotlla l'activitat empresarial i la capacitat del disseny d'intervindre com a factor d'identitat, d'innovació i de desenrotllament de la qualitat, amb referència especial als àmbits productius de la Comunitat Valenciana.

b) Identificar els productes i servicis del Disseny com el resultat de la integració d'elements formals, funcionals i comunicatius que responen a criteris de demanda social, cultural i de mercat.

c) Entendre, plantejar i resoldre els problemes formals, funcionals, tècnics i d'idoneïtat productiva i socioeconòmica que es presenten en l'exercici de l'activitat professional del dissenyador, adaptant-se a l'evolució dels processos tecnològics i industrials , a les concepcions estètiques i socioculturals i als procediments de racionalització i organització empresarial tendents a optimar les condicions de la gestió i la producció.

d) Desenrotllar la creativitat, la sensibilitat artística, les capacitats d'anàlisi i síntesi, el sentit crític, així com potenciar les actituds creatives necessàries per a la resolució dels problemes propis d'esta activitat.

e) Valorar i seleccionar amb rigor crític la significació artística, cultural i social del disseny enriquida per l'evolució de la investigació científica i del progrés tecnològic.

f) Desenrotllar capacitats d'autoaprenentatge i transferència dels coneixements.

g) Estimular l'interés per la protecció, promoció i creixement del llegat patrimonial i pel foment de la identitat i cohesió cultural de les societats en què el dit llegat es genera, amb especial atenció al patrimoni valencià.

h) Treballar amb aprofitament en equips de caràcter multidisciplinar, garantint la utilització adequada i integrada dels criteris, coneixements, habilitats i destreses adquirits durant el procés d'aprenentatge.

2. Objectius específics de cada una de les especialitats:

Els estudis superiors de Disseny tenen com a objectius específics, referits a cada una de les especialitats, el desenrotllament en l'alumnat, de mode integrat, de les següents capacitats:

a) Conéixer les primeres matèries utilitzades en el Disseny.

b) Utilitzar adequadament les tècniques i els procediments artístics i artesanals tradicionals, així com aquells que caracteritzen les produccions artístiques d'este àmbit professional en l'actualitat.

c) Generar solucions creatives als problemes de forma, funció, configuració, finalitat i qualitat dels objectes i servicis per mitjà de l'anàlisi, la investigació i la determinació de les seues propietats i qualitats físiques i dels seus valors simbòlics i comunicatius.

d) Concebre i desenrotllar correctament els projectes de Disseny i les seues maquetes o prototips, observant els requisits i condicionants previs, aplicant criteris que comporten l'enriquiment i millora de la qualitat en l'ús i consum de les produccions.

e) Conéixer i comprendre la significació de les produccions artístiques i utilitàries com a producte manifest de l'evolució del coneixement científic, dels models i estructures socials i de les diverses conceptualitzacions estètiques, així com analitzar la seua influència en l'evolució sociològica del gust i en la fenomenologia del disseny contemporani.

f) Generar processos d'ideació i creació tant artístics com tècnics, resolent els problemes que en els processos d'esbossos i realització puguen plantejar-se.

g) Analitzar, avaluar i verificar la viabilitat productiva dels projectes, des de criteris d'innovació formal, gestió empresarial i demandes del mercat.

h) Conéixer i investigar les característiques, propietats, qualitats, comportaments i capacitat de transformació dels materials que componen els productes i que afecten als processos creatius de configuració formal d'aquests.

i) Adquirir una visió científicament fonamentada sobre la percepció i el comportament de la forma, de la matèria, de l'espai, del moviment i del color; així com, respecte del color, conéixer les lleis, la mesura, els codis normatius i el seu desenrotllament i fabricació en cada sector productiu vinculat amb l'especialitat corresponent.

j) Analitzar, interpretar, adaptar i produir informació que afecte a la realització dels projectes, ja siga quant als distints processos d'investigació i desenrotllament dels productes i servicis, als requisits materials i d'idoneïtat productiva, com, si és procedent, a les instruccions de manteniment, ús o consum.

k) Conéixer, aplicar i desenrotllar correctament les tècniques i els procediments propis dels distints laboratoris i tallers, així com saber controlar i avaluar la qualitat de les produccions.

l) Conéixer i manejar adequadament les ferramentes, equips i maquinàries.

ll) Conéixer els processos i fases de fabricació, producció i manufacturat més usuals en el sector corresponent a cada especialitat, i aplicar principis d'investigació.

m) Conéixer i saber adoptar les mesures de manteniment periòdic dels equips i maquinària utilitzats, observant amb detall les especificacions tècniques.

n) Conéixer i aplicar la normativa que regula i condiciona l'activitat professional del dissenyador i les mesures sobre la protecció a la creació i producció artística i industrial.

o) Adoptar les mesures preventives necessàries perquè els processos de realització i producció utilitzats no incidisquen negativament en la salut i en el medi ambient.

p) Organitzar, dirigir, coordinar o assessorar equips de treball vinculats a projectes de disseny.

Article 7

1. Els continguts dels estudis superiors de Disseny s'organitzen en matèries de caràcter teoricopràctic que es classifiquen en :

a) Matèries troncals.

b) Matèries específiques.

2. Les matèries troncals desenrotllen, a través de les seues assignatures, els continguts que permeten aconseguir els objectius generals dels estudis superiors de Disseny.

3. Les matèries específiques desenrotllen, a través de les seues assignatures, els continguts que permeten aconseguir els objectius específics dels estudis superiors de Disseny en cada una de les seues especialitats.

Article 8

Les Escoles Superiors de Disseny i els Centres Autoritzats de Disseny organitzaran el currículum en àrees de coneixement a què s'adscriuran les distintes matèries i assignatures que l'integren, a fi d'afavorir la seua coherència interna i la seua intenció formativa. A l'efecte, s'establixen les següents àrees de coneixement:

a) Expressió i Representació Artística.

b) Història y Teoria de l'Art i del Disseny

c) Ciències Aplicades i Tecnologia.

d) Ciències Socials.

e) Projectes i Investigació.

Article 9

1. El desenrotllament del currículum dels estudis superiors de Disseny, inclourà assignatures optatives amb una càrrega lectiva total de 24 crèdits i una càrrega per assignatura optativa compresa entre un mínim de 6 i un màxim de 12 crèdits, que correspondran a continguts diferents dels atribuïts a les matèries troncales i específiques cursades per l'alumnat. La seua finalitat serà actualitzar, complementar o ampliar la formació pròpia dels dits estudis, sense perjuí del que disposa quant a la seua revisió en la disposició final segona d'este decret.

2. Els centres docents oferiran un màxim de 8 assignatures optatives per curs i especialitat. L'alumnat, d'acord amb el seu itinerari formatiu i les seues expectatives professionals, elegirà d'entre elles les que li permeten completar el total de crèdits dels cursos segon i tercer.

3. Els centres docents establiran els criteris que determinen l'orde de prioritat perquè l'alumnat puga efectuar la seua elecció d'assignatures optatives, de manera que l'oferta es configure en tots els casos amb caràcter professionalitzador.

4. La Conselleria de Cultura i Educació autoritzarà, si és procedent, les assignatures optatives que podrà impartir cada centre docent, d'acord amb les propostes que presente el dit centre en el curs anterior al de la seua implantació. A estos efectes, establirà el procediment, requisits i terminis per a la sol·licitud d'autorització de les assignatures optatives.

5. La Conselleria de Cultura i Educació establirà les condicions per a convalidar, com a assignatures optatives, els aprenentatges resultants dels convenis i acords que pogueren establir-se per a l'alumnat del tercer curs en empreses del sector del disseny, institucions d'investigació i desenrotllament relacionades amb el disseny, o entitats considerades afins conforme al criteri de la Conselleria de Cultura i Educació.

Article 10

1. Les matèries i assignatures, la seua organització en itineraris formatius, els cursos en què hauran d'impartir-se i els seus temps lectius s'establixen en l'annex I del present decret.

2. Els continguts de les assignatures s'inclouen en l'annex II.

3. Els requisits dels centres docents que hagen d'impartir estes ensenyances superiors figuren en l'annex III.

Capítol V

Projecte final de carrera

Article 11

1. El Projecte Final de Carrera consistirà en la concepció i correcte desenrotllament d'un projecte de disseny, original de l'alumne o de l'alumna en l'àmbit professional corresponent a l'especialitat que haja cursat. Així mateix, podrà consistir en la realització de treballs professionals acadèmicament dirigits, o aquells altres efectuats en el marc de programes d'intercanvi nacional o internacional, en la forma que determine la Conselleria de Cultura i Educació.

2. La realització del Projecte Final de Carrera requerirà haver superat prèviament la totalitat de les assignatures que integren el currículum de la corresponent especialitat.

3. El projecte podrà realitzar-se en el centre docent o en lloc distint d'este quan es realitze en col·laboració amb Organismes, Institucions, empreses i estudis de disseny o d'art competents.

4. Seran aspectes bàsics del Projecte Final de Carrera els següents:

a) Estudi dels requisits i condicionants tecnicoartístics, funcionals, estètics i comunicatius que afecten a la seua realització.

b) Plans, maquetes o prototips realitzats, així com, si és procedent, les condicions i instruccions d'ús i consum.

c) Anàlisi de la seua viabilitat productiva i econòmica realitzada des de criteris d'innovació, qualitat, gestió empresarial i mercat.

d) Memòria analítica, metodològica i justificativa d'aquest, que incloga un informe documental i gràfic de les diferents etapes de desenrotllament.

5. La Conselleria de Cultura i Educació determinarà el contingut, l'organització i l'avaluació del Projecte Final de Carrera. En qualsevol cas, es tindrà en compte:

a) L'equivalència del Projecte Final de Carrera serà de 3 crèdits.

b) L'estudiant podrà presentar un avantprojecte o pot assumir una proposta de projecte emanada d'algún departament que haurà de ser autoritzat abans de la seua realització.

c) Cada Projecte Final de Carrera serà dirigit per un professor-tutor designat a l'efecte d'entre el professorat del centre, que també es responsabilitzarà del seu seguiment i supervisió.

d) El Projecte Final de Carrera serà presentat i defés pel seu autor o autora davant d'un tribunal constituït per professors del centre docent i professionals de reconegut prestigi, que emetrà l'avaluació final al terme de les seues actuacions. La dita avaluació serà única i tindrà caràcter integrador.

e) Per cada una de les especialitats que es cursen en el centre, es constituirà un tribunal per a l'avaluació dels corresponents Projectes Finals de Carrera.

6. Quan el Projecte Final de Carrera es realitze en un centre docent, este establirà, en cada curs acadèmic:

a) L'horari i els requisits a què l'estudiant haurà d'ajustar la seua activitat.

b) El procediment, el calendari i els terminis per a la seua elaboració i avaluació.

Capítol VI

Projecte curricular

Article 12

1. Els centres docents concretaran i completaran el currículum d'estes ensenyances per mitjà de l'elaboració, per part dels seus departaments, d'un Projecte Curricular que serà aprovat i avaluat periòdicament pel Claustre de Professors.

2. Una vegada aprovat, es farà públic i quedarà en la Secretaria del centre a disposició de qualsevol membre de la comunitat educativa que el sol·licite.

3. Cada Projecte Curricular inclourà la distribució per cursos dels objectius, continguts i criteris d'avaluació, així com les programacions didàctiques dels departaments.

4. El professorat elaborarà, dins de l'acció departamental i coordinats pel seu cap de departament, la programació didàctica de les assignatures que impartix, que estarà d'acord amb el currículum establit en este decret i amb el Projecte Curricular.

5. El professorat desenrotllarà en la seua activitat docent la programació didàctica corresponent a les assignatures que impartisca.

Capítol VII

Avaluació i promoció de l'alumnat

Article 13

1. L'avaluació del procés d'aprenentatge de l'alumnat es basarà en el grau de consecució dels objectius generals i específics d'estes ensenyances. Per a això, els centres docents concretaran i completaran en el seu Projecte Curricular els criteris d'avaluació establits en l'article 15 d'este decret.

2. L'avaluació serà diferenciada en cada una de les assignatures que constituïxen el currículum.

Article 14

L'avaluació en els estudis superiors de Disseny es realitzarà tenint en compte els criteris que es fixen a continuació:

1. El coneixement del marc econòmic i organitzatiu empresarial i de la capacitat del futur dissenyador per a formar part d'ell i organitzar, dirigir, coordinar i assessorar a equips de treball vinculats professionalment als projectes, millorant els factors d'identitat, innovació i desenrotllament de qualitat empresarial.

2. El desenrotllament de la sensibilitat estètica i de les capacitats d'anàlisi i síntesi i de sentit crític, així com la creativitat demostrada en la resolució dels problemes formals, funcionals i comunicatius.

3. El coneixement, la correcta utilització i la investigació dels llenguatges plàstics, les tècniques artístiques i el desenrotllament de valors simbòlics.

4. El coneixement i comprensió de la Història de l'Art i de la Història del Disseny, de la seua significació estètica a través de les produccions artístiques i utilitàries, així com la capacitat demostrada en l'anàlisi de l'evolució sociològica del gust i de la fenomenologia del disseny contemporani.

5. L'anàlisi, la interpretació i la producció d'informació relativa als processos d'investigació i desenrotllament dels productes i servicis i, si és procedent, a les instruccions de manteniment, ús i consum, que afecten a la realització dels projectes.

6. El coneixement, correcta aplicació i desenrotllament de les tècniques i els procediments propis dels distints laboratoris i tallers, així com el control i correcta avaluació dels índexs de qualitat de les produccions i la capacitat d'adaptació a l'evolució tecnològica i industrial.

7. El coneixement de les característiques, propietats físiques i químiques, qualitats, comportaments i capacitat de transformació de les principals primeres matèries i materials que intervenen en la composició dels productes i la creativitat demostrada en la intervenció en els processos de producció i configuració formal.

8. El coneixement de les ferramentes, màquines, processos i fases de fabricació, producció o manufacturat més usuals en l'àmbit sectorial corresponent a cada especialitat, així com l'adopció de mesures de manteniment periòdic dels equips i maquinària utilitzats, observant amb detall les especificacions tècniques.

9. L'aplicació de criteris científicament fonamentats sobre el color i sobre la percepció interactiva del color, la matèria, la forma, l'espai i el moviment.

10. El coneixement del marc legal i reglamentari que regula i condiciona l'activitat professional i les mesures sobre la protecció a la creació artística i industrial i sobre la protecció de la salut i el medi ambient.

11. La concepció, planificació i correcte desenrotllament dels projectes de disseny, el grau d'observació i compliment dels requisits i condicionants tècnic – professionals, funcionals, estètics i comunicatius, la realització de maquetes i prototips i la correcta anàlisi, avaluació i verificació de la viabilitat productiva d'aquests, així com la innovació formal produïda des de criteris de demanda social, cultural i de mercat.

12. La capacitat demostrada per a integrar-se en equips de caràcter interdisciplinar, per a l'autoaprenentatge i per a la transferència dels coneixements.

13. L'interés demostrat per la protecció i defensa, promoció i creixement del llegat patrimonial i cultural.

Article 15

1. En els processos d'avaluació, l'alumnat serà qualificat en totes les assignatures per mitjà d'escala numèrica d'1 a 10, considerant-se positives les qualificacions de 5 i superiors, i negatives les inferiors a 5.

2. Els centres docents efectuaran almenys tres sessions d'avaluació al llarg del període lectiu, de les que l'última tindrà caràcter final i es realitzarà en el mes de juny, abans del període vacacional estival.

3. L'alumnat que, com a conseqüència de l'avaluació final indicada en el punt anterior, tinga assignatures amb qualificació inferior a 5 i per tant pendents de superació, podrà concórrer a les proves extraordinàries que se celebraran en el mes de setembre, abans de l'inici del curs acadèmic següent.

4. La qualificació negativa al setembre de tres o més assignatures impedirà la promoció de l'alumnat al curs següent. El límit de permanència en cada curs serà de 2 anys.

5. En cas de tindre pendents de superació una o dos assignatures, l'alumnat es matricularà del curs següent i de les assignatures pendents. No obstant, quan siguen assignatures que pertanguen a matèries entre les que el projecte curricular haja establit vinculacions, la superació de l'assignatura del curs a què s'accedix estarà vinculada a la prèvia superació de la què tinguera pendent.

6. L'alumnat disposarà d'un límit de quatre convocatòries per a superar cada assignatura, sense que en cap cas la seua permanència en el centre docent puga excedir de sis cursos acadèmics. Així mateix, disposarà d'un màxim de dos convocatòries per a superar el Projecte Final de Carrera.

7. Podrà ampliar-se únicament en un any la permanència en estes ensenyances quan hi haja circumstàncies de caràcter excepcional que impedisquen el normal desenrotllament dels estudis, sense que puga considerar-se a este efecte la falta de rendiment acadèmic. Correspondrà a la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística la concessió de la dita ampliació.

Títol II

Accés als estudis superiors de Disseny

Capítol I

Procediments d'accés

Article 16

1. Segons el que disposa l'article 49.4 de la Llei Orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'Ordenació General del Sistema Educatiu, per a accedir als estudis superiors de Disseny es requerirà estar en possessió del Títol de Batxiller previst en l'article 29 de la dita Llei Orgànica, o declarat equivalent i, superar la prova d'accés que es regula en el capítol II d'este mateix títol.

2. Podran també accedir a estos estudis superiors de Disseny les persones majors de 25 anys que, sense posseir el títol de Batxiller o declarat equivalent, superen la prova d'accés a què es referix el punt anterior d'este article. Per a poder presentar-se a esta prova, l'aspirant haurà de superar prèviament una prova de maduresa a fi de demostrar que posseïx els coneixements propis de l'etapa educativa precedent. A estos efectes, la prova d'accés a la Universitat per a majors de 25 anys es considerarà requisit acadèmic equivalent.

Article 17

De conformitat amb l'article 8 del Reial Decret 1.496/1999, de 24 de setembre, podran accedir directament a estos estudis:

1. Els que estiguen en possessió d'algun dels títols de tècnic superior d'Arts Plàstiques i Disseny, o declarat equivalent, en les condicions que establisca el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, i segon el seu cas, amb la determinació revalidacions d'assignatures de continguts anàlegs, o correspondències amb la pràctica laboral o professional que aquell efectue.

2. Els que, d'acord amb la regulació que establisca a l'efecte el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, estiguen en possessió de determinats títols de Tècnic Superior de Formació Professional específica, o equivalents.

Capítol II

Prova d'accés

Article 18

La prova d'accés a estos estudis tindrà com a finalitat valorar els coneixements, les aptituds i la maduresa per a cursar amb aprofitament estes ensenyances. Les condicions per a la convocatòria, organització, desenrotllament i avaluació de la prova d'accés a estos estudis seran les que s'expressen en este decret.

Article 19

1. La directora o director del centre docent designarà el tribunal que haja d'organitzar, preparar el contingut dels exercicis, així com desenrotllar i avaluar la prova d'accés.

2. Cada tribunal estarà compost per un President, que serà la directora o director del centre en què es realitze la prova d'accés, quatre vocals designats per la directora o director que seran professors amb destí definitiu en el centre docent i que posseïsquen alguna de les titulacions a què es referix l'article 28 d'este decret, actuant com a secretari el de menor edat, i un representant de l'administració Educativa, designat per la corresponent Direcció Territorial de Cultura i Educació. Tots els membres del tribunal ho seran en concurrència equilibrada amb respecte al distint caràcter humanístic, artístic i cientificotecnològic propi de la prova d'accés, podent designar-se més d'un tribunal si el nombre d'aspirants així ho aconsellara.

3. En efectuar la designació dels membres del tribunal, es farà també la dels qui hagen d'actuar com a suplents en cas de recusació o impossibilitat dels titulars, així com la d'altres professors que puguen concórrer en qualitat d'assessors sense exercir funció qualificadora.

4. El president podrà designar als assessors necessaris, entre el professorat amb destí en el centre, que actuaran amb veu, però sense vot a efectes de qualificació.

5. Cada tribunal deixarà constància dels resultats obtinguts en la prova d'accés pels candidats en una acta, elaborada per qui actue de secretari, única per a tots els exercicis que la constituïxen, que haurà d'estar firmada per tots els seus membres. L'acta serà entregada a la secretaria del centre per a la seua custòdia i per a la confecció, a partir de les dades consignades en aquesta, de la relació d'aspirants que hagen superat la prova. La relació d'aspirants serà única i estarà ordenada de major a menor puntuació obtinguda.

6. La secretaria del centre docent exposarà al tauler d'anuncis una còpia de l'acta així com la relació a què es referix el punt anterior.

7. D'acord amb l'article 5.4 del Reial Decret 1.496/ 1999, de 24 de setembre, la superació d'esta prova permetrà accedir a qualsevol dels centres del territori nacional on es cursen estes ensenyances, sempre que existisca disponibilitat de places en aquests.

8. Al tribunal es podrà incorporar un representant del sector professional designat per la Direcció Territorial de Cultura i Educació, a proposta de la direcció del centre docent, que actuarà amb veu però sense vot a l'efecte de la qualificació.

Article 20

1. La Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística de la Conselleria de Cultura i Educació realitzarà, almenys, una convocatòria anual d'esta prova d'accés, en la que constaran els llocs escolars disponibles.

2. Així mateix, la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística realitzarà una convocatòria anual de la prova de maduresa per a aquells aspirants a qui es referix l'article 17.2 d'este decret. Esta prova es realitzarà únicament en les Escoles Superiors de Disseny. La determinació dels continguts i l'avaluació d'esta prova, serà competència del tribunal a què es referix l'apartat 1 del article 19.

Article 21

1. En establir les convocatòries per a l'accés, es tindrà en compte que puguen concórrer els que hagen obtingut el títol de batxiller en el mateix curs acadèmic, així com els que hagen superat la prova de coneixements a què es referix l'article 17.2 d'este decret.

2. A fi de garantir els principis d'igualtat i objectivitat que han de presidir la prova d'accés, cada convocatòria serà única per a tots els aspirants, sense separació ni distinció entre els que reunisquen els requisits acadèmics que es referix l'article 17 d'este decret.

Article 22

La prova d'accés constarà de dos exercicis.

1. Primer exercici:

1.1 Versarà sobre les següents matèries comunes del nivell educatiu precedent: valencià: llengua i literatura; castellano: llengua i literatura; història; matemàtiques; física i química, i llengua estrangera.

Cada aspirant seleccionarà tres de dites matèries en l'acte d'inscripció i desenrotllarà per escrit una qüestió de cada una de les matèries elegides. El tribunal proposarà quatre qüestions de cada una de les matèries, que entregarà als aspirants en l'acte de la prova.

1.2 El temps màxim per a contestar a cada una de les matèries serà de seixanta minuts, podent desenrotllar-se les respostes indistintament en valencià o castellà.

1.3 En este primer exercici es valoraran tant els coneixements del nivell educatiu precedent, com el grau de maduresa quant a la comprensió de conceptes, la utilització del llenguatge, la capacitat d'anàlisi i síntesi, així com la seua adequada integració amb altres disciplines afins.

2. Segon exercici:

2.1 Este exercici constarà de dos parts:

a) La primera part, amb una duració màxima de cinc hores, consistirà en la realització d'un exercici de representació d'un model tridimensional, per mitjà de l'aplicació de tècniques i llenguatges propis del dibuix artístic i la representació del mateix o un altre model diferent en un sistema propi dels llenguatges de representació tècnica.

b) La segona part, amb una duració màxima d'una hora, consistirà en la realització d'un exercici compositiu a color realitzat amb tècnica lliure, basat en la lliure interpretació del model proposat.

2.2 En el segon exercici es valorarà la fidelitat, tant artística com tècnica, de la representació, així com les aptituds creatives, les habilitats, les destreses, la sensibilitat artística demostrada en la realització de l'exercici, els coneixements, la comprensió tècnica, la capacitat per a plantejar i resoldre problemes, la qualitat i la precisió en l'acabat del treball i la correcta utilització de les tècniques emprades.

Article 23

1. La qualificació del primer exercici s'expressarà en termes numèrics utilitzant per a això l'escala d'ú a deu amb dos decimals, sent necessari obtindre una qualificació igual o superior a cinc per a la seua superació.

2. La qualificació del segon exercici s'expressarà en termes numèrics utilitzant per a això l'escala d'u a deu amb dos decimals, sent necessari obtindre una qualificació igual o superior a cinc per a la seua superació. El tribunal podrà optar discrecionalment per establir la ponderació de qualificacions corresponents a les dos parts d'este exercici.

3. La qualificació final de la prova d'accés resultarà de la mitja ponderada de les qualificacions obtingudes en els dos exercicis superats. Per a això es valorarà el primer exercici en un 40% i el segon en un 60%. La qualificació final s'expressarà en escala de termes numèrics entre 1 i 10 amb dos decimals.

4 L'aspirant disposarà d'un termini de 4 convocatòries per a la superació de la prova d'accés.

Capítol III

Adjudicació de llocs escolars

Article 24

1. La Direcció General de Centres Docents, de la Conselleria de Cultura i Educació determinarà les places disponibles per a iniciar els estudis superiors de Disseny en cada centre que els impartisca. En la dita oferta de places es tindrà en compte les següents reserves:

a) El 50% de les places disponibles, per a l'alumnat que accedisca reunint els requisits establits en l'article 17.1 del present decret.

b) El 30% de les places disponibles, per a l'alumnat que se trobe en possessió del títol en Arts Plàstiques i Disseny, o títol declarat equivalent.

c) El 10% de les places disponibles, per a l'alumnat que accedisca als estudis superiors de Disseny per mitjà de la superació de la prova de maduresa.

d) El 10% de les places disponibles per a l'alumnat que estiga en possessió d'algun dels títols de formació Professional Específica que el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, en ús de les seues atribucions, determine.

2. Les places que puguen quedar lliures en el torn de reserva establit en el punt anterior, incrementaran la resta de les quotes de manera proporcional al nombre d'aspirants inscrits, segons la casuística continguda en el punt anterior.

3. Per a l'adjudicació dels llocs escolars que es referisca la convocatòria de la prova d'accés, els aspirants que l'hagen superat, seran ordenats segons les qualificacions finals obtingudes i les adjudicacions seguiran el següent orde de preferència:

1r. Aspirants que hagen superat la prova d'accés en el centre on desitgen cursar les ensenyances i durant el curs acadèmic de la convocatòria.

2é. Aspirants que hagueren superat la prova d'accés en el centre on desitgen cursar les ensenyances i en anteriors convocatòries.

3r. Aspirants que hagueren superat la prova d'accés en distint centre i durant el curs acadèmic de la convocatòria.

4é. Aspirants que hagueren superat la prova d'accés en distint centre i en anteriors convocatòries.

4. a) Quan es produïsquen circumstàncies d'igualtat entre aspirants en aplicació del procediment indicat en el punt anterior, estes es dirimiran a través de la nota mitja de l'expedient acadèmic del batxillerat o, si és procedent, de les qualificacions corresponents al tercer curs del batxillerat unificat i polivalent i del curs d'orientació universitària.

b) Quan s'accedisca segons el que disposa l'article 17, punt 1, del present decret, a través de la millor qualificació final del cicle formatiu de grau superior d'Arts Plàstiques i Disseny cursat. En cas de títols declarats equivalents, millor qualificació de l'examen de revàlida o projecte final.

c) Quan s'accedisca segons el que disposa l'article 17, punt 2, del present decret, a través de la millor qualificació final del cicle formatiu de formació professional específica cursat. En cas de títols declarats equivalents, millor nota mitja de l'expedient acadèmic de formació professional de segon grau.

d) Quan s'accedisca segons el que disposa l'article 16, punt 2, del present decret, a través de la millor qualificació obtinguda en la prova d'accés definida a l'article 22.

5. En cas de no obtindre plaça per a cursar estos estudis, l'aspirant podrà concórrer fins a un màxim de quatre noves convocatòries per a poder millorar la qualificació obtinguda en la prova d'accés.

Títol III

Efectes acadèmics del títol superior de Disseny

Article 25

1. La Conselleria de Cultura i Educació aplicarà les revalidacions o equivalències d'assignatures que establisca el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport entre els diferents títols d'Arts Plàstiques i Disseny d'este mateix nivell educatiu o especialitats del títol de Disseny.

2. Els que obtinguen el títol superior de Disseny a què es referix este decret podran accedir al segon cicle d'altres estudis superiors o universitaris en les condicions que determine el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport.

Article 26

La Conselleria de Cultura i Educació aplicarà les equivalències del títol de Disseny que establisca el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, en desenrotllament de la disposició addicional quinzena, punt 3, de la Llei Orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'Ordenació General del Sistema Educatiu, a efectes de docència per a l'accés a determinades especialitats del Cos de Professors d'Arts Plàstiques i Disseny.

Títol IV

Professorat

Article 27

1. Per a impartir la docència dels estudis superiors de Disseny serà requisit indispensable estar en possessió del títol de llicenciat, enginyer o arquitecte, o del títol declarat equivalent a aquells, a efectes de docència.

2. Per a impartir docència en les Escoles Superiors de Disseny serà d'aplicació el que establix la disposició addicional catorzena, punt 2, de la Llei Orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, així com el que disposa la disposició final segona, punt 2, de la Llei Orgànica 9/1995, de 20 de novembre, de la participació, l'avaluació i el govern dels Centres Docents.

DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera. Requisits dels centres

Els centres docents que impartisquen els estudis superiors de Disseny a què es referix este decret hauran de complir els següents requisits:

a) Els establits amb caràcter general en el títol primer del Reial Decret 389/1992, de 15 d'abril, pel qual es regulen els requisits mínims dels centres que impartisquen Ensenyances Artístiques, així com els establits en el capítol III de dit Reial Decret, per als centres superiors d'ensenyança de Disseny.

b) Els derivats de la naturalesa especial d'estes ensenyances, d'acord amb el que preveu la disposició addicional segona del mencionat Reial Decret 389/1992, modificat per la disposició addicional segona, 2, del Reial Decret 1.496/1999, de 24 de setembre, tal com s'especifiquen en l'annex III del present decret.

Segona. Escoles Superiors de Disseny

La Conselleria de Cultura i Educació efectuarà la planificació necessària perquè la ubicació de l'Escoles Superiors de Disseny es corresponga amb les àrees territorials on es troba la producció industrial dels diferents àmbits del Disseny a la Comunitat Valenciana.

Tercera. Centres Autoritzats de Disseny

Estos centres impartiran amb plena competència acadèmica les ensenyances que contempla este decret, una vegada que reben la corresponent autorització de la Conselleria de Cultura i Educació. En la dita autorització es farà constar el centre públic docent a qui queden adscrits a efectes administratius.

Quarta. Relació numèrica professor/alumne

La relació numèrica professor/alumnes per a la impartició de les distintes assignatures dels estudis superiors de Disseny serà d'1/15, per a les assignatura pràctiques i d'1/30 per a les assignatures teòriques, sense perjuí que la Conselleria de Cultura i Educació puga determinar una relació professor/alumnes més reduïda per a impartir determinades assignatures.

DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

Implantació inicial de les ensenyances

Els centres docents efectuaran la implantació inicial dels estudis superiors de Disseny curs a curs i sense interrupcions.

DISPOSICIONS FINALS

Primera. Professors especialistes i emèrits

1. La Conselleria de Cultura i Educació establirà les condicions que regularan la contractació dels professors especialistes previstos en la Disposició Addicional quinzena, apartat 6, de la Llei Orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, segons la redacció donada a aquesta per la disposició final segona de la Llei Orgànica 9/1995, de 20 de novembre, per a la impartició de determinades assignatures o aspectes del currículum.

2. La Conselleria de Cultura i Educació podrà efectuar contractacions de professors que es declaren emèrits, de conformitat amb la normativa reguladora que establisca el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport en desenrotllament de la disposició addicional quinzena, punt 7, de la Llei Orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, segons redacció donada pel punt tres de la disposició final segona de la Llei Orgànica 9/1995, de 20 de novembre.

Segona. Revisió i actualització dels estudis superiors de Disseny.

Amb la finalitat de garantir la permanent millora del currículum, oferir una resposta adequada a la demanda social i productiva, així com afavorir l'actualització de l'exercici professional i la incorporació a estos estudis de les innovacions artístiques, científiques i tecnològiques, se sol·licitarà al Ministeri d'Educació, Cultura i Esport la seua revisió i actualització, d'acord amb el que establix la disposició final quarta del Reial Decret 1. 496/1999, de 24 de setembre.

Tercera. Habilitació normativa

S'autoritza el conseller de Cultura i Educació per a dictar les disposicions que siguen precises per a l'aplicació i desenrotllament del que establix este decret.

Quarta. Entrada en vigor

Este decret entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 26 de juliol de 2001

El president de la Generalitat Valenciana,

EDUARDO ZAPLANA HERNÁNDEZ-SORO

El conseller de Cultura i Educació,

MANUEL TARANCÓN FANDOS

ANNEX I

I.A. Organització del currículum corresponent a l'especialitat de Disseny Gràfic

I.A.1 Organització de matèries i assignatures.

Les matèries estan organitzades en les següents assignatures.

I.A.1.1 Matèries troncals.

I.A.1.1.1 Matèria troncal: Fonaments Artístics.

Assignatures:

(a) Dibuix Artístic.

(b) Color.

(c) Volum i Espai.

(d) Anàlisi de la Forma i Composició.

(e) Psicologia de la Percepció.

(f) Tècniques d'Expressió Gràfica.

I.A.1.1.2 Matèria troncal: Història i Teoria de l'Art i del Disseny.

Assignatures:

(a) Història i Teoria de l'Art.

(b) Història i Teoria del Disseny.

(c) Història i Teoria de la Comunicació Gràfica i Audiovisual.

I.A.1.1.3 Matèria troncal: Fonaments Científics.

Assignatures:

(a) Matemàtiques

(b) Física-Química aplicada al Disseny Gràfic.

I.A.1.1.4 Matèria troncal: Sistemes de Representació.

Assignatura:

(a) Sistemes de Representació.

I.A.1.1.5 Matèria troncal: Projectes bàsics.

Assignatures:

(a) Teoria i Metodologia del Projecte.

(b) Taller d'Iniciació al Projecte.

I.A.1.2 Matèries específiques.

I.A.1.2.1 Matèria específica: Ciència i Tecnologies aplicades al Disseny Gràfic.

Assignatures:

(a) Primeres Matèries, Materials i Tecnologies aplicades al Disseny Gràfic.

(b) Fotografia.

(c) Tipografia aplicada i Maquetació.

(d) Tècniques de Producció i Impressió (I) i (II).

(e) Tècniques i Sistemes de Producció.

(f) Cinema – Vídeo Publicitari.

(g) Noves Tecnologies aplicades al Disseny Gràfic.

(h) Gestió de la Qualitat.

I.A.1.2.2 Matèria específica: Projectes Gràfics.

Assignatures:

(a) Projecte de Conjunts Gràfics i de la Comunicació (I) i (II).

I.A.1.2.3 Matèria específica: Conjunts Gràfics i Il·lustració.

Assignatures:

(a) Tècniques d'Il·lustració.

(b) Tècniques de Disseny Editorial.

I.A.1.2.4 Matèria específica: Ciències Socials i Legislació aplicades al Disseny Gràfic.

Assignatures:

(a) Organització i Legislació

(b) Antropologia i Sociologia.

(c) Economia i Gestió del Disseny.

(d) Màrqueting.

I.A.2 Assignatures i càrrega lectiva del currículum de Disseny Gràfic expressada en crèdits.

I.A.2.1 Primer curs

I.A.2.1.1 Fonaments Artístics

(a) Dibuix Artístic: 6

(b) Color: 6

(c) Volum i Espai: 9

(d) Anàlisi de la Forma i Composició: 6

(e) Psicologia de la Percepció: 6

(f) Tècniques d'Expressió Gràfica: 6

I.A.2.1.2 Història i Teoria de l'Art i del Disseny

(a) Història i Teoria de l'Art: 6

I.A.2.1.3 Fonaments Científics

(a) Matemàtiques: 6

(b) Física – Química aplicada al Disseny Gràfic: 6

I.A.2. 1.4 Sistemes de representació

(a) Sistemes de Representació: 6

I.A.2.1.5 Projectes Bàsics

(a) Teoria i Metodologia del Projecte: 9

(b) Taller d'Iniciació al Projecte: 18

Total de crèdits en el primer curs: 90

I.A.2.2 SEGON CURS

I.A.2.2.1 Història i Teoria de l'Art i del Disseny

(a) Història i Teoria del Disseny: 6

(b) Història i Teoria de la Comunicació Gràfica i Audiovisual: 6

I.A.2.2.2 Ciència i Tecnologies aplicades al Disseny Gràfic.

(a) Matèries Primeres, Materials i Tecnologies aplicades al Disseny Gràfic: 6

(b) Fotografia: 6

(c) Tipografia aplicada i Maquetació: 6

(d) Tècniques de Producció i Impressió (I) : 3

I.A.2.2.3 Projectes Gràfics

(a) Projectes de Conjunts Gràfics i de la Comunicació (I): 21

I.A.2.2.4 Conjunts Gràfics i Il·lustració

(a) Tècniques d'Il·lustració: 18

I.A.2.2.5 Ciències Socials i Legislació aplicades al Disseny Gràfic.

(a) Organització i Legislació: 6

(b) Antropologia i Sociologia: 6

Total crèdits segon curs: 84

I.A.2.3 Tercer curs

I.A.2.3.1 Ciència i Tecnologies aplicades al Disseny Gràfic

(a) Tècniques de Producció i Impressió (II): 6

(b) Tècniques i Sistemes de Producció: 6

(c) Cinema – Vídeo Publicitari: 6

(d) Noves Tecnologies aplicades al Disseny Gràfic: 9

(e) Gestió de la Qualitat: 3

I.A.2.3.2 Projectes Gràfics

(a) Projectes de Conjunts Gràfics i de Comunicació (II): 15

I.A.2.3.3 Conjunts Gràfics i Il·lustració

(a) Tècniques de Disseny Editorial: 9

I.A.2.3.4 Ciències Socials i Legislació aplicades al Disseny Gràfic

(a) Economia i Gestió del Disseny: 9

(b) Màrqueting: 9

Total crèdits tercer curs: 72

I.A.3 Total crèdits especialitat disseny gràfic

(a) Matèries Troncals: 102 crèdits

(b) Matèries Específiques: 144 crèdits

(c) Assignatures Optatives: 24 crèdits

(d) Projecte Final de Carrera: 3 crèdits

Total: 273 crèdits

I.B. Organització del currículum corresponent a l'especialitat de disseny d'interiors

I.B.1 Organització de matèries i assignatures.

Les matèries estan organitzades en les següents assignatures.

I.B.1.1 Matèries troncals.

I.B.1.1.1 Matèria troncal: Fonaments Artístics.

Assignatures:

(e) Dibuix Artístic.

(f) Color.

(g) Volum i Espai.

(h) Anàlisi de la Forma i Composició.

(i) Psicologia de la Percepció.

(j) Tècniques d'Expressió Gràfica.

I.B.1.1.2 Matèria troncal: Història i Teoria de l'Art i del Disseny.

Assignatures:

(a) Història i Teoria de l'Art.

(b) Història i Teoria del Disseny.

(c) Història i Teoria del Disseny d'Interiors.

I.B.1.1.3 Matèria troncal: Fonaments Científics.

Assignatures:

(a) Matemàtiques

(b) Física – Química aplicada al Disseny d'Interiors.

I.B.1.1.4 Matèria troncal: Sistemes de Representació.

Assignatura:

(a) Sistemes de Representació.

I.B.1.1.5 Matèria troncal: Projectes Bàsics.

Assignatures:

(a) Teoria i Metodologia del Projecte.

(b) Taller d'Iniciació al Projecte.

I.B.1.2 Matèries específiques.

I.B.1.2.1 Matèria específica: Ciència i Tecnologies aplicades al Disseny d'Interiors.

Assignatures:

(a) Primeres Matèries, Materials i Tecnologies aplicades al Disseny d'Interiors.

(b) Construccions i Estructures (I) i (II).

(c) Organització d'Obres i Mesuraments.

(d) Instal·lacions i Sistemes.

(e) Acústica i Il·luminació.

(f) Biònica i Ergonomia.

(g) Noves Tecnologies aplicades al Disseny d'Interiors.

(h) Gestió de la Qualitat.

I.B.1.2.2 Matèria específica: Projectes d'Interiors.

Assignatures:

(a) Projectes d'Interiors (I) i (II).

(b) Condicionament i Rehabilitació d'Edificis i Espais.

I.B.1.2.3 Matèria específica: Ciències Socials i Legislació aplicades al Disseny d'Interiors.

Assignatures:

(a) Organització i Legislació.

(b) Antropologia i Sociologia.

(c) Economia i Gestió del Disseny.

(d) Màrqueting.

I.B.2 Assignatures i càrrega lectiva del currículum de Disseny d'Interiors expressada en crèdits.

I.B.2.1 Primer curs

I.B.2.1.1 Fonaments Artístics

(a) Dibuix Artístic: 6

(b) Color: 6

(c) Volum i Espai: 9

(d) Anàlisi de la Forma i Composició: 6

(e) Psicologia de la Percepció: 6

(f) Tècniques d'Expressió Gràfica: 6

I.B.2.1.2 Història i Teoria de l'Art i del Disseny.

(a) Història i Teoria de l'Art: 6

I.B.2.1.3 Fonaments Científics.

(a) Matemàtiques: 6

(b) Física – Química aplicada al Disseny d'Interiors: 6

I.B.2.1.4 Sistemes de representació.

(a) Sistemes de Representació: 6

I.B.2.1.5 Projectes Bàsics

(a) Teoria i Metodologia del Projecte: 9

(b) Taller d'Iniciació al Projecte: 18

Total crèdits primer curs: 90

I.B.2.2 Segon curs

I.B.2.2.1 Història i Teoria de l'Art i del Disseny

(a) Història i Teoria del Disseny: 6

(b) Història i Teoria del Disseny d'Interiors: 6

I.B.2.2.2 Ciència i Tecnologia aplicada al Disseny d'Interiors

(a) Primeres Matèries, Materials i Tecnologies aplicades al Disseny d'Interiors: 6

(b) Construccions i Estructures (I): 3

(c) Organització d'Obres i Mesuraments: 6

(d) Instal·lacions i Sistemes: 9

I.B.2.2.3 Projectes d'Interiors

(a) Projectes d'Interiors (I): 36

I.B.2.2.4 Ciències Socials i Legislació aplicades al Disseny:

(a) Organització i Legislació: 6

(b) Antropologia i Sociologia: 6

Total crèdits segon curs: 84

I.B.2.3 Tercer curs

I.B.2.3.1 Ciència i Tecnologia aplicada al Disseny d'Interiors

(a) Construccions i Estructures (II): 6

(b) Acústica i Il·luminació: 6

(c) Biònica i Ergonomia: 6

(d) Noves Tecnologies aplicades al Disseny d'Interiors: 9

(e) Gestió de la Qualitat: 3

I.B.2.3.2 Projectes d'Interiors.

(a) Projectes d'Interiors (II): 12

(b) Condicionament i Rehabilitació d'Edificis i Espais: 12

I.B.2.3.3 Ciències Socials i Legislació aplicades al Disseny d'Interiors.

(a) Economia i Gestió del Disseny: 9

(b) Màrqueting: 9

Total crèdits tercer curs: 72

I.B.3 Total crèdits especialitat Disseny d'Interiors

(a) Matèries Troncals: 102 crèdits

(b) Matèries Específiques: 144 crèdits

(c) Assignatures Optatives: 24 crèdits

(d) Projecte Final de Carrera: 3 crèdits

Total: 273 crèdits

I.C Organització del currículum corresponent a l'especialitat de Disseny de Moda.

I.C.1 Organització de matèries i assignatures.

Les matèries estan organitzades en les següents assignatures.

I.C.1.1 Matèries troncals.

I.C.1.1.1 Matèria troncal: Fonaments Artístics.

Assignatures:

(e) Dibuix Artístic.

(f) Color.

(g) Volum i Espai.

(h) Anàlisi de la Forma i Composició.

(i) Psicologia de la Percepció.

(j) Tècniques d'Expressió Gràfica.

I.C.1.1.2 Matèria troncal: Història i Teoria de l'Art i del Disseny.

Assignatures:

(a) Història i Teoria de l'Art.

(b) Història i Teoria del Disseny.

(c) Història i Teoria del Disseny de Moda.

I.C.1.1.3 Matèria troncal: Fonaments Científics.

Assignatures:

(a) Matemàtiques

(b) Física – Química aplicada al Disseny de Moda.

I.C.1.1.4 Matèria troncal: Sistemes de Representació.

Assignatura:

(a) Sistemes de Representació.

I.C.1.1.5 Matèria troncal: Projectes bàsics.

Assignatures:

(a) Teoria i Metodologia del Projecte.

(b) Taller d'Iniciació al Projecte.

I.C.1.2 Matèries específiques.

I.C.1.2.1 Matèria específica: Ciència i Tecnologia aplicada al Disseny de Moda.

Assignatures:

(a) Matèries Primeres, Materials i Tecnologies aplicades al Sector Tèxtil i de la Moda.

(b) Patronatge Industrial i Escalat de Talles.

(c) Tints i Colorimetria.

(d) Tècniques d'Estructures Tèxtils (I) i (II).

(e) Biònica i Ergonomia.

(f) Mitjans i Tècniques Audiovisuals.

(g) Anàlisi de Tendències.

(h) Noves Tecnologies aplicades al Disseny de Modes.

(i) Gestió de la Qualitat.

I.C.1.2.2 Matèria específica: Projectes de Moda.

Assignatures:

(a) Projectes de Moda (I) i (II).

(b) Modelisme i Prototips («Moulages»)

I.C.1.2.3 Matèria específica: Estilisme i Estètica

Assignatura:

(a) Estilisme i Estètica.

I.C.1.2.4 Matèria específica: Ciències Socials i Legislació aplicades al Disseny de Moda.

Assignatures:

(a) Organització i Legislació

(b) Antropologia i Sociologia.

(c) Economia i Gestió del Disseny.

(d) Màrqueting.

I.C.2 Assignatures i càrrega lectiva del currículum de Disseny de Moda expressada en crèdits.

I.C.2.1 Primer curs

I.C.2.1.1 Fonaments Artístics

(a) Dibuix Artístic: 6

(b) Color: 6

(c) Volum i Espai: 9

(d) Anàlisi de la Forma i Composició: 6

(e) Psicologia de la Percepció: 6

(f) Tècniques d'Expressió Gràfica: 6

I.C.2.1.2 Història i Teoria de l'Art i del Disseny

(a) Història i Teoria de l'Art: 6

I.C.2.1.3 Fonaments Científics

(a) Matemàtiques: 6

(b) Física – Química aplicada al Disseny de Moda: 6

I.C.2. 1.4 Sistemes de Representació

(a) Sistemes de Representació: 6

I.C.2.1.5 Projectes Bàsics

(a) Teoria i Metodologia del Projecte: 9

(b) Taller d'Iniciació al Projecte: 18

Total crèdits primer curs: 90

I.C.2.2 Segon curs

I.C.2.2.1 Història i Teoria de l'Art i del Disseny

(a) Història i Teoria del Disseny: 6

(b) Història i Teoria del Disseny de Moda: 6

I.C.2.2.2 Ciència i Tecnologia aplicada al Disseny de Moda

(a) Matèries Primeres, Materials i Tecnologies aplicadas al Sector Tèxtil i de la Moda: 6

(b) Patronatge Industrial i Escalat de Talles: 6

(c) Tints i Colorimetria: 3

(d) Tècniques d'Estructures Tèxtils (I): 3

(e) Biònica i Ergonomia: 6

I.C.2.2.3 Projectes de Moda

(a) Projectes de Moda (I): 18

(b) Modelisme i Prototips («Moulages»): 6

I.C.2.2.4 Estilisme i Estètica

(a) Estilisme i Estètica: 12

I.C.2.2.5 Ciències Socials i Legislació aplicades al Disseny de Moda:

(a) Organització i Legislació: 6

(b) Antropologia i Sociologia: 6

Total crèdits segon curs: 84

I.C.2.3 Tercer curs

I.C.2.3.1 Ciència i Tecnologia aplicada al Disseny de Moda.

(a) Tècniques d'Estructures Tèxtils (II): 6

(b) Mitjans i Tècniques Audiovisuals: 6

(c) Anàlisi de Tendències: 6

(d) Noves Tecnologies aplicades al Disseny de Moda: 9

(e) Gestió de la Qualitat: 3

I.C.2.3.2 Projectes de Moda

(a) Projectes de Moda (II): 24

I.C.2.3.3 Ciències Socials i Legislació aplicades al Disseny de Moda

(a) Economia i Gestió del Disseny: 9

(b) Màrqueting: 9

Total crèdits tercer curs: 72

I.C.3 Total crèdits especialitat Disseny de Moda

(a) Matèries Troncals: 102 crèdits

(b) Matèries Específiques: 144 crèdits

(c) Assignatures Optatives: 24 crèdits

(d) Projecte Final de Carrera: 3 crèdits

Total: 273 crèdits

I.D. Organització del currículum corresponent a l'especialitat de Disseny de Productes

I.D.1 Organització de matèries i assignatures.

Les matèries estan organitzades en les següents assignatures.

I.D.1.1 Matèries troncals.

I.D.1.1.1 Matèria troncal: Fonaments Artístics.

Assignatures:

(e) Dibuix Artístic.

(f) Color.

(g) Volum i Espai.

(h) Anàlisi de la Forma i Composició.

(i) Psicologia de la Percepció.

(j) Tècniques d'Expressió Gràfica.

I.D.1.1.2 Matèria troncal: Història i Teoria de l'Art i del Disseny.

Assignatures:

(a) Història i Teoria de l'Art.

(b) Història i Teoria del Disseny.

(c) Història i Teoria del Disseny Industrial.

I.D.1.1.3 Matèria troncal: Fonaments Científics.

Assignatures:

(a) Matemàtiques

(b) Física – Química aplicada al Disseny de Productes.

I.D.1.1.4 Matèria troncal: Sistemes de Representació.

Assignatura:

(a) Sistemes de Representació.

I.D.1.1.5 Matèria troncal: Projectes Bàsics.

Assignatures:

(a) Teoria i Metodologia del Projecte.

(b) Taller d'Iniciació al Projecte.

I.D.1.2 Matèries específiques.

I.D.1.2.1 Matèria específica: Ciència i Tecnologia aplicada al Disseny de Productes.

Assignatures:

(a) Matèries Primeres, Materials i Tecnologies aplicades al Disseny de Productes.

(b) Envasos i Embalatges (I) i (II).

(c) Estructures i Sistemes (I) i (II).

(d) Biònica i Ergonomia.

(e) Tècniques de Producció i Muntatge.

(f) Noves Tecnologies aplicades al Disseny de Productes.

(g) Gestió de la Qualitat.

I.D.1.2.2 Matèria específica: Projectes de Productes.

Assignatures:

(a) Projecte de Productes (I) i (II).

(b) Modelització i Prototips.

I.D.1.2.3 Matèria específica: Ciències Socials i Legislació aplicadas al Disseny de Productes.

Assignatures:

(a) Organització i Legislació

(b) Antropologia i Sociologia.

(c) Economia i Gestió del Disseny.

(d) Màrqueting.

I.D.2 Assignatures i càrrega lectiva del currículum de Disseny de Productes expressada en crèdits.

I.D.2.1 Primer curs

I.D.2.1.1 Fonaments Artístics

(a) Dibuix Artístic: 6

(b) Color: 6

(c) Volum i Espai: 9

(d) Anàlisi de la Forma i Composició: 6

(e) Psicologia de la Percepció: 6

(f) Tècniques d'Expressió Gràfica: 6

I.D.2.1.2 Història i Teoria de l'Art i del Disseny

(a) Història i Teoria de l'Art: 6

I.D.2.1.3 Fonaments Científics

(a) Matemàtiques: 6

(b) Física – Química aplicada al Disseny de Productes: 6

I.D.2.1.4 Sistemes de Representació

(a) Sistemes de Representació: 6

I.D.2.1.5 Projectes Bàsics

(a) Teoria i Metodologia del Projecte: 9

(b) Taller d'Iniciació al Projecte: 18

Total crèdits primer curs: 90

I.D.2.2 Segon curs

I.D.2.2.1 Història i Teoria de l'Art i del Disseny

(a) Història i Teoria del Disseny: 6

(b) Història i Teoria del Disseny Industrial: 6

I.D.2.2.2 Ciència i Tecnologia aplicada al Disseny de Productes.

(a) Primeres Matèries, Materials i Tecnologies aplicades al Disseny de Productes: 6

(b) Envasos i Embalatges (I): 9

(c) Estructures i Sistemes (I): 3

(d) Biònica i Ergonomia: 6

I.D.2.2.3 Projectes de Productes

(a) Projectes de Productes (I): 24

(b) Modelització i Prototips: 12

I.D.2.2.4 Ciències Socials i Legislació aplicades al Disseny de Productes:

(a) Organització i Legislació: 6

(b) Antropologia i Sociologia: 6

Total crèdits segon curs: 84

I.D.2.3 Tercer curs

I.D.2.3.1 Ciència i Tecnologies aplicades al Disseny de Productes

(a) Envasos i Embalatges (II): 6

(b) Estructura i Sistemes (II): 6

(c) Tècniques de Producció i Muntatge: 6

(d) Noves Tecnologies aplicades al Disseny de Productes: 9

(e) Gestió de la Qualitat: 3

I.D.2.3.2 Projectes de Productes

(a) Projectes de Productes (II): 24

I.D.2.3.3 Ciències Socials i Legislació aplicadas al Disseny de Productes

(a) Economia i Gestió del disseny: 9

(b) Màrqueting: 9

Total crèdits tercer curs: 72

I.D.3 Total crèdits especialitat Disseny de Productes

(a) Matèries Troncals: 102 crèdits

(b) Matèries Específiques: 144 crèdits

(c) Assignatures Optatives: 24 crèdits

(d) Projecte Final de Carrera: 3 crèdits

Total: 273 crèdits

ANNEX II

II.A. Currículums dels estudis superiors de Disseny. Especialitat de Disseny Gràfic

II.A.1 Matèries Troncals

II.A.1.1 Denominació de la matèria: Fonaments Artístics.

II.A.1.1.1 Assignatura: Dibuix Artístic.

(a) Àrea de coneixement: Expressió i Representació Artística.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

El dibuix com a instrument d'investigació, comprensió i transmissió d'idees, pensaments i informacions.

La dimensió universal dels llenguatges gràfics.

Elements conceptuals i comportaments bàsics de la imatge.

Elements estructurals i llenguatges compositius.

Aprofundiment en l'estudi dels mitjans, processos, tècniques i mètodes.

Llenguatges gràfics: mimètic, descriptiu, representatiu, expressiu i comunicatiu.

La naturalesa com a model, estudi de la figura humana.

La producció personal de missatges funcionals i dependents de l'entorn conceptual i tècnic en el qual s'opera.

Preparació per als processos de maquetació, «story-boards» i il·lustració.

Tècniques de visualització i “rendering”.

II.A.1.1.2 Assignatura: Color.

(a) Àrea de coneixement: Expressió i Representació Artística.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Teoria i conceptes relatius a la visió.

Relació ull-cervell.

Fenòmens òptics.

Teoria psicofísica, teoria cognitiva i teoria ecològica de Gibson.

Anàlisi cromàtica.

Dimensions del color: cromatologia, colorimetria.

Espais cromàtics.

CIE i espais normalitzats.

Color i llum.

Absorció de la llum.

Mescles de colors.

Índex de metameria.

Color i constitució química.

L'experiència interactiva del color, la matèria, la forma i el moviment.

Color i materialitat.

Color i significació.

Estudi de la fenomenologia del color com a agent interventor en la configuració simbòlica dels llenguatges en les produccions sumptuàries i utilitàries.

El color com a factor determinant en la constitució dels criteris de «gust», «moda» i «consum» en les societats complexes.

II.A.1.1.3 Assignatura: Volum i Espai.

(a) Àrea de coneixement: Expressió i Representació Artística.

(b) Nombre de crèdits: 9.

(c) Continguts:

Estudi dels materials, les eines i l'utillatge.

Anàlisi i experimentalitat del volum com a aproximació al coneixement de la realitat per mitjà del desenrotllament de les facultats perceptives, cognitives i creadores.

Tècniques constructives.

Carcasses.

Forma i estructura: el model analític de formes bis– i tridimensionals geomètriques i l'estudi analític de les formes de la naturalesa com a base per a la generació formal.

Estudi estructural de les construccions.

Estudi de la relació matèria, textura, color, forma, espai i moviment.

Tècniques de manipulació i alteració de materials.

Models, prototips, matrius i motles.

Diferents tècniques de reproducció i seriació.

Expressió volumètrica i configuració espacial.

Premaquetes. Projecte i maqueta.

Objectiu de la maqueta. Classificació i tipus de maqueta.

Escales.

Maqueta, model i prototip.

Materials, estris i maquinària, procediments i tècniques maquetat i prototipat.

La maqueta com a procés metodològic.

II.A.1.1.4 Assignatura: Anàlisi de la Forma i Composició.

(a) Àrea de coneixement: Expressió i Representació Artística.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Anàlisi dels elements i conceptes representatius, expressius, comunicatius i interactius de la matèria, les textures, la forma, el color, l'espai i el moviment des dels àmbits de la fiso–psicologia, la sociologia i l'estètica i la seua evolució al llarg de la història de l'art i del disseny.

Elements bàsics de la forma: estructura, volum, matèria i textures, llum, ritme, simetria, analogies i contrastos, escala, proporció, relació bis i tridimensional.

Criteris d'harmonia.

Forma, configuració i representació formal i espacial.

Conceptes i criteris teòrics perspectius.

Estructura i composició.

Principals teories estètiques i la seua aplicació al llenguatge compositiu.

Estètica i funcionalitat: criteris de significació.

Llenguatges compositius i configuració simbòlica.

Models i processos de configuració icònica.

II.A.1.1.5 Assignatura: Psicologia de la Percepció.

(a) Àrea de coneixement: Expressió i Representació Artística.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Els sentits.

Les sensacions.

Estudi dels processos sensorials.

El concepte d'estímul.

La percepció.

Teoria psicofísica de la percepció.

Llindar de la percepció.

Aportacions de la neurofisiologia.

Teoria de la segmentació de Mané.

Percepció, psicologia i psicoanàlisi.

Percepció i conductivisme.

Teoria cognoscitiva de la percepció.

Percepció i coneixement.

Principals teories sobre percepció i sociologia.

La percepció de la matèria i de la forma.

La percepció del color.

La percepció de l'espai.

La percepció del moviment.

Percepció i temps.

La percepció interactiva forma-color-espai-moviment.

Els nivells de realitat i els graus d'iconicitat.

La memòria.

Memòria icònica.

II.A.1.1.6 Assignatura: Tècniques d'Expressió Gràfica.

(a) Àrea de coneixement: Expressió i Representació Artística.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Estètica i funcionalitat: criteris de significació.

Estudi analític de les propietats físiques, visuals i tàctils dels materials.

Textures visuals i tàctils i la seua interacció.

Procediments i tècniques de texturat, tractament, manipulació i alteració de materials i superfícies.

Experimentació amb materials, procediments i tècniques tradicionals i actuals, anàlisi de les característiques tècniques i comunicatives.

Criteris de selecció i ocupació de nous materials i tècniques gràfiques, pictòriques i constructives.

Anàlisi i experimentació de nous llenguatges.

Suports, materials i tècniques de presentació.

II.A.1.2 Denominació de la matèria: Història i Teoria de l'Art i del Disseny.

II.A.1.2.1 Assignatura: Història i Teoria de l'Art.

(a) Àrea de coneixement: Història i Teoria de l'Art i del Disseny.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Les produccions artístiques i utilitàries com a producte manifest de l'activitat humana i de l'evolució antropològica, cultural i tecnològica dels pobles.

Coneixement de la història de la humanitat a través de l'anàlisi, la interpretació i la sistematització de les obres d'art i de la seua funció social.

Situació de les obres d'art en el seu context temporal i espacial com a exponents de la creativitat humana i com a document testimonial de cada època, cultura i model social.

Els llenguatges visuals, narratividad, significació i teorització de l'obra d'art.

Iconografia i iconologia. Estudi dels processos de creació i dels nous sistemes visuals.

II.A.1.2.2 Assignatura: Història i Teoria del Disseny.

(a) Àrea de coneixement: Història i Teoria de l'Art i del Disseny.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Història de la producció, ús i valor dels objectes, imatges i espais en les diverses cultures i a través del temps.

Antecedents del disseny: artesania, arts populars i artesania industrial.

El procés gremial.

El disseny en les societats industrial i tecnològica.

Incidència del disseny en el context contemporani.

Últimes tendències.

Nous camps del disseny.

Història del Disseny a la Comunitat Valenciana.

II.A.1.2.3 Assignatura: Història i Teoria de la Comunicació Gràfica i Audiovisual.

(a) Àrea de coneixement: Història i Teoria de l'Art i del Disseny.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Fonaments de la teoria de la comunicació: elements i conjunció.

Anàlisi de casos.

Evolució històrica i corrents estètiques més significatives en el Disseny Gràfic i de la comunicació.

Tendències més rellevants a partir de la Segona Guerra Mundial, la seua evolució i ubicació en el context actual.

Últimes propostes en els àmbits del disseny de la comunicació gràfica i audiovisual.

II.A.1.3 Denominació de la matèria: Fonaments Científics.

II.A.1.3.1 Assignatura: Matemàtiques.

(a) Àrea de coneixement: Ciències Aplicades i Tecnologia.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Estudi aplicat dels fonaments matemàtics i els mètodes numèrics i estadístics necessaris per a l'anàlisi, la simulació i la interpretació geomètrica, artística, tecnològica i socioeconòmica:

Àlgebra Lineal:

L'espai vectorial. Matrius. Càlcul amb matrius. Sistemes d'equacions lineals.

L'espai euclidià: El pla afí, espai afí, espai vectorial euclidià, programació lineal, formes quadràtiques, còniques i quàdriques.

Anàlisi infinitesimal:

Funcions entre espais euclidians i funcions contínues de variables reals: Càlcul diferencial, càlcul d'arrels.

Funcions primitives: Diferents tipus d'integrals indefinides, integral definida, integral de Riemann, aplicacions geomètriques de la integral.

Estadística:

Població i mostra. Variables aleatòries i estadístiques: Taules de freqüències. Representacions gràfiques (histogrames, polígons de freqüències...). Mesures de centralització. Distribució binomial. Distribució normal. Representacions gràfiques. Inferència estadística. Mostratge. Variables estadístiques bidimensionals. Regressió lineal. Rectes de regressió lineal. Correlació. Mètodes d'avaluació.

II.A.1.3.2 Assignatura: Física-Química aplicada al Disseny Gràfic.

(a) Àrea de coneixement: Ciències Aplicades i Tecnologia.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Estudi i anàlisi de l'assaig i comportament de les matèries sòlides i fluids, així com la caracterització de les propietats mecàniques, tèrmiques, òptiques i electromagnètiques.

Estats de la matèria.

Reologia.

Cinemàtica, estàtica, dinàmica; Elasticitat, Hidrodinàmica: Tensió superficial.

Termologia: Calorimetria, Termodinàmica; dissolucions, pressió osmòtica, mescles frigorífiques.

Estudi i anàlisi dels conceptes químics i la seua articulació en lleis, teories i models, així com la sistematització i les propietats dels elements i dels compostos en l'àmbit de la producció relativa a esta especialitat.

Compostos orgànics i inorgànics.

Polímers.

Processos químics industrials.

II.A.1.4 Denominació de la matèria: Sistemes de representació.

II.A.1.4.1 Assignatura: Sistemes de Representació.

(a) Àrea de coneixement: Projectes i Investigació.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Aplicacions geomètriques.

Estudi i correcta utilització dels diversos sistemes de representació tècnica de l'espai, els objectes, les llums i les ombres, així com la simbologia i la normalització específica.

Volums en sèrie i càlculs volumètrics.

Estudi correlacional i comparat dels sistemes de representació des de l'òptica de ser llenguatges universals i instruments que garantixen la transmissió de formes i invencions.

Normativa específica aplicable als projectes de disseny propis d'esta especialitat.

Estudi de les utilitats informàtiques aplicables al procés de desenrotllament de projectes.

Perspectiva intuïtiva.

II.A.1.5 Denominació de la matèria: Projectes Bàsics.

II.A.1.5.1 Assignatura: Teoria i Metodologia del Projecte.

(a) Àrea de coneixement: Projectes i Investigació.

(b) Nombre de crèdits: 9.

(c) Continguts.

Processos metodològics: El procés comunicatiu del Projecte, identitat i imatge del Projecte.

Models de procés del Projecte: Asimow, J. Ch. Jones, Bonsiepe, J. Seguí.

Mètodes de resolució de Projectes: Programació de processos, programació lineal, optimació de recorreguts, avaluació d'alternatives i estimulació de la creativitat.

II.A.1.5.2 Assignatura: Taller d'Iniciació al Projecte.

(a) Àrea de coneixement: Projectes i Investigació.

(b) Nombre de crèdits: 18.

(c) Continguts.

Fonaments del disseny.

Tècniques de creativitat.

Metodologies de disseny.

Fonamentació pràctica dels procediments, tècniques, llenguatges i metodologia de realització de projectes i la seua ocupació en la ideació i resolució de projectes corresponents als diferents camps del disseny.

Gestió de projectes industrials.

Anàlisi de l'evolució històrica del producte.

Cicle de vida del producte.

Aplicació pràctica dels criteris d'anàlisi, síntesi i metodologia.

Rendibilitat i avaluació.

Risc i finançament.

Plànols de taller i plànols definitius.

Models, maquetes i prototips.

Mètodes de programació, planificació i control de projectes.

ISO

Dades

Determinació de la tendència i de les variacions.

Previsió tecnològica.

Jocs d'estratègia.

Minimax-maximin.

Criteris de decisió.

Avaluació final.

Tècniques de presentació

II.A.2 Matèries Específiques:

II.A.2.1 Denominació de la matèria: Ciència i Tecnologies aplicades al Disseny Gràfic.

II.A.2.1.1 Assignatura: Primeres Matèries, materials i tecnologies aplicades al Disseny Gràfic.

(a) Àrea de coneixement: Ciències Aplicades i Tecnologia.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Descripció, estudi, classificació i anàlisi de les diverses substàncies naturals, primeres matèries, materials, productes químics i material reciclat que intervenen en la composició dels suports gràfics i materials d'impressió i estampació.

Recursos naturals i condicions requerides per a la seua explotació i el manteniment de l'equilibri ecològic.

Classificació i descripció de les operacions bàsiques i de les etapes o fases dels processos industrials i manufacturers del sector gràfic i de la comunicació.

Transformació i manufactura de productes gràfics.

Càlcul de materials.

II.A.2.1.2 Assignatura: Fotografia.

(a) Àrea de coneixement: Ciències Aplicades i Tecnologia.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

La llum.

El color.

Equips.

Registres fotogràfics.

Òptica.

Sensitometria i fotometria.

Il·luminació bàsica.

Intensitat lluminosa.

Il·luminació de «plató».

Il·luminació per flaix.

Emulsions.

Filtres.

Suports.

Processos de laboratori.

Intervencions sobre la imatge fotogràfica.

Fotomuntatge.

Electrofotografia.

Macro i microfotografia.

Registre de la imatge en suport magnètic.

Imatge digital i analògica.

Retocs i tractament d'imatges.

II.A.2.1.3 Assignatura: Tipografia aplicada i Maquetació.

(a) Àrea de coneixement: Ciències Aplicades i Tecnologia.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Conceptes fonamentals de tipografia.

Característiques tècniques de les diferents famílies tipogràfiques, estudi comparatiu i aplicacions.

Utilització creativa i expressiva de les lletres.

El concepte tradicional del text imprés i la seua relació amb les aplicacions i utilitats informàtiques.

Gràfica i significació.

Tipografia i comunicació.

Imatge i llenguatge gràfic.

Arquitectura gràfica.

Tipografia, símbol i color en la comunicació.

Processos de síntesi i estilització.

Color i comunicació.

Nivells d'associació i identificació, aspectes psicològics.

Concepte de legibilidad, espaiat, mesuraments i formats.

Principis bàsics en la composició de textos,

Muntatge, maquetació i compaginació.

Elaboració dels originals.

Tractament de les imatges.

El suport.

Sistemes de marcat.

Ficticis.

Tractaments de text i autoedició.

Processos i tècniques de realització d'esbossos i tècniques d'impressió.

Sistemes d'edició.

II.A.2.1.4 Assignatura: Tècniques de Producció i Impressió (I).

(a) Àrea de coneixement: Ciències Aplicades i Tecnologia.

(b) Nombre de crèdits: 3.

(c) Continguts:

Anàlisi d'originals, característiques i classificació.

Originals i pel·lícules.

Cambres. Fotomecànica tradicional i digital.

PostScript.

Processos d'impressió: Tipografia i fotogravat, òfset, gravat en relleu, serigrafia, flexografia.

Organització del treball, aspectes econòmics i tecnològics.

II.A.2.1.5 Assignatura: Tècniques de Producció i Impressió (II).

(a) Àrea de coneixement: Ciències Aplicades i Tecnologia.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Dimensions del color: cromatologia.

Mescla de colors.

Espais cromàtics.

CIE i espais normalitzats.

Colorimetria i fotometria.

Color i composició.

Visualització i realització gràfica.

Procediments i sistemes tradicionals de gravat i estampació, estudi de materials, utillatge i eines.

La serigrafia i altres procediments contemporanis de seriació.

Anàlisi d'originals, selecció del procediment adequat per a la seua reproducció i impressió.

Composició bidimensional.

Els suports.

L'estampació en pla i l'estampació d'objectes tridimensionals.

L'estampació industrial, sistemes i tècniques aplicades als diversos suports, objectes i modalitats de disseny.

Nous llenguatges gràfics i pictòrics aplicats a la seriació gràfica.

Tècniques i organització del treball.

II.A.2.1.6 Assignatura: Tècniques i Sistemes de Producció.

(a) Àrea de coneixement: Ciències Aplicades i Tecnologia.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Tecnologia i evolució dels suports i formats audiovisuals.

Elements i tècniques.

Fonaments de la imatge i el so.

Processos de producció, guió, muntatge i postproducció.

«Màsters».

Edició i reproducció.

Comunicacions integrades.

II.A.2.1.7 Assignatura: Cinema – Vídeo Publicitari

(a) Àrea de coneixement: Ciències Aplicades i Tecnologia

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

L'estructura dels missatges publicitaris.

Obtenció de missatges del context sociocultural.

Transmissió de valors i sensacions.

Creació de necessitats.

“Story-board”.

Processos específics de producció.

Tendències estètiques.

II.A.2.1.8 Assignatura: Noves Tecnologies aplicades al Disseny Gràfic.

(a) Àrea de coneixement: Ciències Aplicades i Tecnologia.

(b) Nombre de crèdits: 9.

(c) Continguts:

Estudi teoricopràctic del catàleg i estructura dels entorns i sistemes operatius bàsics en el sector gràfic i de la comunicació.

Imatge digital i analògica.

Imatge en 2-D i 3-D.

Tècniques gràfiques d'il·luminació i «rendering».

Animàtica i imatge virtual.

Processament d'imatges.

Comunicacions integrades.

Aplicacions ofimàtiques específiques de suport per a la realització de projectes.

Informàtica global i disseny integral.

Simulació de processos.

Tecnologia i evolució dels suports i formats audiovisuals.

Elements i tècniques.

Imatge digital i analògica.

Processament d'imatges.

Fonaments de la imatge i el so.

Processos de producció, guió, muntatge i postproducció.

«Màsters».

Edició i reproducció.

Comunicacions integrades.

II.A.2.1.9 Assignatura: Gestió de la Qualitat

(a) Àrea de coneixement: Ciències Aplicades i Tecnologia

(b) Nombre de crèdits: 3.

(c) Continguts:

Els cercles de Deming. La Qualitat Total.

Especificacions de qualitat. Costos de qualitat. Assegurament de la qualitat. Models de qualitat total (Normes ISO, EFQM,...)

Mètodes estadístics de Control de la Qualitat

Anàlisi de casos

II.A.2.2 Denominació de la matèria: Projectes de productes gràfics.

II.A.2.2.1 Assignatura: Projectes de Conjunts Gràfics i de la Comunicació I.

(a) Àrea de coneixement: Projectes i investigació.

(b) Nombre de crèdits: 21.

(c) Continguts:

Fonamentació i estudi teoricopràctic dels projectes de disseny específics per a l'àmbit del sector industrial gràfic i de la comunicació.

Funció i objectius.

Estudi analític de l'evolució històrica dels usos i productes, dels condicionants tecnicotecnològics, funcionals i comunicactius.

Cicle de la vida del producte.

Requisits i especificacions.

Brainstorming.

Idees i esbossos.

Definició i realització de models, maquetes i prototips.

Fase de normalització.

Presentació gràfica del projecte.

Material de presentació i nivells d'acabat.

Estudi de pressupostos i anàlisi de viabilitat.

Mètodes de resolució dels projectes.

Criteris d'innovació i de qualitat.

Avaluació i verificació.

Gestió de projectes industrials.

Programació, planificació i control de projectes.

Mètodes.

ISO

Dades

Determinació de la tendència i les variacions.

Previsió tecnològica.

Jocs d'estratègia.

Minimax-maximin.

Criteris de decisió.

Memòria analítica, metodològica i justificativa.

II.A.2.2.2 Assignatura: Projectes de Conjunts Gràfics i de la Comunicació II.

(a) Àrea de coneixement: Projectes i investigació.

(b) Nombre de crèdits: 15.

(c) Continguts:

Definició i realització de projectes de disseny específics per a l'àmbit del sector industrial gràfic i de la comunicació.

Funció i objectius.

Estudi analític de l'evolució històrica dels usos i productes, dels condicionants tecnicotecnològics, funcionals i comunicatius.

Cicle de la vida del producte.

Requisits i especificacions.

Brainstorming.

Concepte i mètodes de configuració de la identitat i imatge visual i corporativa.

Programa d'identitat visual corporativa.

El quint element.

Tipografies.

Continguts i objectius del manual corporatiu.

Idees i esbossos.

Definició i realització de models, maquetes i prototips.

Fase de normalització.

Presentació gràfica del projecte.

Material de presentació i nivells d'acabat.

Estudi de pressupostos i anàlisi de viabilitat.

Mètodes de resolució dels projectes.

Criteris d'innovació i de qualitat.

Avaluació i verificació.

Gestió de projectes industrials.

Programació, planificació i control de projectes.

Mètodes.

ISO

Dades.

Determinació de la tendència i les variacions.

Previsió tecnològica.

Jocs d'estratègia.

Minimax-maximin.

Criteris de decisió.

Memòria analítica, metodològica i justificativa.

II.A.2.3 Denominació de la matèria: Conjunts Gràfics i Il·lustració.

II.A.2.3.1 Assignatura: Tècniques d'Il·lustració.

(a) Àrea de coneixement: Projectes i Investigació.

(b) Nombre de crèdits: 18.

(c) Continguts:

Il·lustració tradicional.

Il·lustració professional.

L'esbós, característiques i tècniques més usuals.

Tècniques il·lustratives.

Composició.

Selecció de tècniques més adequades a la naturalesa del treball.

Il·lustració publicitària.

Il·lustració científica.

Il·lustració tècnica.

Il·lustració editorial.

Còmic.

Il·lustració per als mitjans d'informació i comunicació.

Retoc fotogràfic.

La il·lustració assistida per ordinador.

La imatge digital.

II.A.2.3.2 Assignatura: Tècniques de Disseny Editorial.

(a) Àrea de coneixement: Projectes i Investigació.

(b) Nombre de crèdits: 9.

(c) Continguts:

Estudi analític de l'evolució històrica, les característiques i els requeriments, especificacions i condicionants tecnicotecnològics, funcionals, comunicatius i estètics del disseny editorial.

Organització del treball, aspectes econòmics i tecnològics.

Maquetes.

Visualització i realització gràfica de productes seriats.

Gràfica per a sèries i cadenes de productes.

Característiques i funcions generals dels programes d'identitat marques i logotips.

Tipologies, estils i recursos de disseny.

Aplicació de les tipografies bàsiques en la creació de logotips i marques: manipulació, llenguatge, expressió.

Funció i característiques generals de la «marca».

Criteris d'associació, percepció i comunicació.

Procés de síntesi i estilització.

Marca, color i comunicació.

Nivells d'associació i identificació, aspectes psicològics i sociològics.

Processos i tècniques.

El programa d'identitat corporativa i el manual d'identitat visual.

Imatge global.

Nomenclatura.

Símbol, color i logotip corporatiu, desenrotllament tipogràfic.

Aplicacions sobre diferents suports.

Fase normativa i de verificació.

Implantació i avaluació.

II.A.2.4 Denominació de la matèria: Ciències Socials i Legislació aplicades al Disseny Gràfic.

II.A.2.4.1 Assignatura: Organització i Legislació.

(a) Àrea de coneixement: Ciències Socials.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Estudi de la caracterització empresarial i de les tècniques d'organització dels recursos aplicats a la millora dels processos de producció industrial.

Càlculs i anàlisis de costos, rendiment i resultats empresarials.

Plans i pressupostos.

Control pressupostari: productivitat, producció, vendes, costos i rendibilitats.

El professional autònom.

Fórmules associatives.

Projectes d'inversió i fonts de finançament.

Comptes i comptabilitat.

Estudi de la legislació i normativa implicada en el fenomen empresarial de l'àmbit productiu relatiu al sector gràfic i de la comunicació.

Estudi de la normativa nacional, europea i internacional relativa a marques, patents, Copywraiting, etiquetatge, homologacions i certificats.

Drets d'autor.

Propietat intel·lectual i propietat industrial.

Drets d'imatge.

Deontologia.

II.A.2.4.2 Assignatura: Antropologia i Sociologia.

(a) Àrea de coneixement: Ciències Socials.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Antropologia general.

Teoria de les ciències socials, anàlisi de les classes socials en la societat contemporània.

Antropologia cultural.

Estudi dels aspectes socials i culturals de les poblacions.

Parentiu i família, economia, política i representacions simbòliques.

Anàlisi de les societats complexes i estudi antropològic de la ciutat i vida urbana, el treball, les relacions laborals, la identitat i altres factors de determinació del grup social.

Síntesi històrica de l'evolució dels mercats.

Estructura econòmica.

Estructura socials i de població.

Comportament col·lectiu i fenomenologies de mercat.

Sociologia de les edats, els espais i les segmentacions dels mercats.

Individu, grup i societat.

Model cultural i estils de vida, significat i incidències psicosocials del consum.

Mètodes d'anàlisis quantitatives i qualitatives.

Comportament del consumidor i reaccions induïdes.

Teories motivacionals i persuasives.

Teoria de l'argumentació.

El model social espanyol i l'europeu.

Estructura sociològica del gust.

Producció, publicitat i consum.

Valors simbòlics i models culturals.

Acció publicitària i configuració simbòlica de la demanda/consum.

Moda i consum.

La moda com a expressió i discurs social.

El disseny i el procés de socialització.

Tendències actuals de les teories sociològiques d'anàlisi

II.A.2.4.3 Assignatura: Economia i Gestió del Disseny.

(a) Àrea de coneixement: Ciències Socials.

(b) Nombre de crèdits: 9.

(c) Continguts:

Fonaments d'economia.

Macro i microeconomia.

L'administració d'empreses.

Estratègies empresarials.

Models d'innovació

Gestió del disseny.

Models de gestió.

Tasques del gestor de disseny.

Anàlisi de casos.

Metodologia del projecte.

Tècniques de presentació i venda de projectes.

II.A.2.4.4 Assignatura: Màrqueting.

(a) Àrea de coneixement: Ciències Socials.

(b) Nombre de crèdits: 9.

(c) Continguts:

Teoria de la imatge.

Teoria general de la informació i la comunicació.

Instruments i processos de comunicació i informació.

La comunicació de masses.

Procés de constitució del subjecte consumidor.

Comunicació i consum: relació social i enunciació publicitària.

Comunicació i models culturals.

Teoria i anàlisi de la publicitat: mitjans i sistemes.

Imatge corporativa, imatge de marca i imatge de producte.

Programa d'identitat corporativa.

Programa de qualitat total: concepte i principis fonamentals dels cercles de qualitat.

Procés de comunicació i estratègia motivacional de l'oferta.

Nivells, elements i funcions.

Acció publicitària i configuració simbòlica de la demanda/consum.

Definició formal i configuració material del missatge.

Fonaments del «màrqueting».

Dades socioeconòmiques, metodologia i tècniques de gestió del «màrqueting».

Estudi del comportament de la demanda.

II.A.3 Projecte Final de Carrera.

II.A.3.1 Nombre de crèdits: 3

II.A.3 Aspectes bàsics:

(a) Estudis dels requisits i condicionants tecnicotecnològics, funcionals, estètics i comunicatius que afecten a la seua realització.

(b) Plans, maquetes i/o prototips realitzats, així com, si és procedent, les condicions i instruccions d'ús i consum.

(c) Anàlisi de la seua viabilitat productiva i econòmica realitzada des de criteris d'innovació formal, de gestió empresarial i de mercat.

(d) Memòria analítica, metodològica i justificativa d'aquest, que incloga un informe documental i gràfic complet de les diverses etapes de desenrotllament.

II.B Currículum dels estudis superiors de Disseny. Especialitat de Disseny d'Interiors

II.B.1 Matèries Troncals

II.B.1.1 Denominació de la matèria: Fonaments Artístics.

II.B.1.1.1 Assignatura: Dibuix Artístic.

(a) Àrea de coneixement: Expressió i Representació Artística.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

El dibuix com a instrument d'investigació, comprensió i transmissió d'idees, pensaments i informacions.

La dimensió universal dels llenguatges gràfics.

Elements conceptuals i comportaments bàsics de la imatge.

Elements estructurals i llenguatges compositius.

Aprofundiment en l'estudi dels mitjans, processos, tècniques i mètodes.

Llenguatges gràfics: mimètic, descriptiu, representatiu, expressiu i comunicatiu.

La naturalesa com a model, estudi de la figura humana.

La producció personal de missatges funcionals i dependents de l'entorn conceptual i tècnic en el qual s'opera.

Introducció al dibuix arquitectònic.

Preparació per als processos de maquetació, «story boards» i il·lustració.

Tècniques de visualització i «rendering».

II.B.1.1.2 Assignatura: Color.

(a) Àrea de coneixement: Expressió i Representació Artística.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Teoria i conceptes relatius a la visió.

Relació ull-cervell.

Fenòmens òptics.

Teoria psicofísica, teoria cognitiva i teoria ecològica de Gibson.

Anàlisi cromàtica.

Dimensions del color: cromatologia, colorimetria.

Espais cromàtics.

CIE i espais normalitzats.

Color i llum.

Absorció de la llum.

Mescles de colors.

Índex de metameria.

Color i constitució química.

L'experiència interactiva del color, la matèria, la forma i el moviment.

Color i materialitat.

Color i significació.

Estudi de la fenomenologia del color com a agent interventor en la configuració simbòlica dels llenguatges en les produccions sumptuàries i utilitàries.

El color com a factor determinant en la constitució dels criteris de «gust», «moda» i «consum» en les societats complexes.

II.B.1.1.3 Assignatura: Volum i Espai.

(a) Àrea de coneixement: Expressió i Representació Artística.

(b) Nombre de crèdits: 9.

(c) Continguts:

Estudi dels materials, les eines i l'utillatge.

Anàlisi i experimentalitat del volum com a aproximació al coneixement de la realitat per mitjà del desenrotllament de les facultats perceptives, cognitives i creadores.

Tècniques constructives.

Carcasses.

Forma i estructura: el model analític de les formes de la naturalesa com a base per a la generació formal.

Estudi estructural de les construccions.

Estudi de la relació matèria, textura, color, forma, espai i moviment.

Tècniques de manipulació i alteració de materials.

Models, prototips i motlles.

Diferents tècniques de reproducció i seriació.

Expressió volumètrica i configuració espacial.

Premaquetes.

Projecte i maqueta.

Objectius de la maqueta.

Classificació i tipus de maquetes.

Escales.

Maqueta, model i prototip.

Materials, maquinàries, eines i ferramentes, procediments i tècniques de maquetat i prototipat.

Nivells de definició.

Elecció de materials idonis.

La maqueta com a procés metodològic.

II.B.1.1.4 Assignatura: Anàlisi de la Forma i Composició.

(a) Àrea de coneixement: Expressió i Representació Artística.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Anàlisi dels elements i conceptes representatius, expressius, comunicatius i interactius de la matèria, les textures, la forma, el color, l'espai i el moviment des dels àmbits de la fisio-psicologia, la sociologia i l'estètica i la seua evolució al llarg de la història de l'art i del disseny.

Elements bàsics de la forma: estructura, volum, matèria i textures, llum, ritme, simetria, analogies i contrastos, escala, proporció, relació bis i tridimensional.

Criteris d'harmonia.

Forma, configuració i representació formal i espacial.

Conceptes i criteris teòrics perspectius.

Estructura i composició.

Principals teories estètiques i la seua aplicació al llenguatge compositiu.

Estètica i funcionalitat: criteris de significació.

Llenguatges compositius i configuració simbòlica.

Models i processos de configuració icònica.

II.B.1.1.5 Assignatura: Psicologia de la Percepció.

(a) Àrea de coneixement: Expressió i Representació Artística.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Els sentits.

Les sensacions.

Estudi dels processos sensorials.

El concepte d'estímul.

La percepció.

Teoria psicofísica de la percepció.

Llindar de la percepció.

Aportacions de la neurofisiologia.

Teoria de la segmentació de Mané.

Percepció, psicologia i psicoanàlisi.

Percepció i conductivisme.

Teoria cognoscitiva de la percepció.

Percepció i coneixement.

Principals teories sobre percepció i sociologia.

La percepció de la matèria i de la forma.

La percepció del color.

La percepció de l'espai.

La percepció del moviment.

Percepció i temps.

La percepció interactiva forma-color-espai-moviment.

Els nivells de realitat i els graus d'iconicitat.

La memòria.

Memòria icònica.

II.B.1.1.6 Assignatura: Tècniques d'Expressió Gràfica.

(a) Àrea de coneixement: Expressió i Representació Artística.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Estètica i funcionalitat: criteris de significació.

Estudi analític de les propietats físiques, visuals i tàctils dels materials.

Textures visuals i tàctils i la seua interacció.

Procediments i tècniques de texturat, tractament, manipulació i alteració de materials i de superfícies.

Experimentació amb materials, procediments i tècniques tradicionals i actuals, anàlisi de les característiques tècniques i comunicatives.

Criteris de selecció i ocupació de nous materials i tècniques gràfiques, pictòriques i constructives.

Anàlisi i experimentació de nous llenguatges.

Suports, materials i tècniques de presentació.

II.B.1.2 Denominació de la matèria: Història i Teoria de l'Art i del Disseny.

II.B.1.2.1 Assignatura: Història i Teoria de l'Art.

(a) Àrea de coneixement: Història i Teoria de l'Art i del Disseny.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Les produccions artístiques i utilitàries com a producte manifest de l'activitat humana i de l'evolució antropològica, cultural i tecnològica dels pobles.

Coneixement de la història de la humanitat a través de l'anàlisi, la interpretació i la sistematització de les obres d'art i de la seua funció social.

Situació de les obres d'art en el seu context temporal i espacial com a exponents de la creativitat humana i com a document testimonial de cada època, cultura i model social.

Els llenguatges visuals, narrativitat, significació i teorització de l'obra d'art.

Iconografia i iconologia.

Estudi dels processos de creació i dels nous sistemes visuals.

II.B.1.2.2 Assignatura: Història i Teoria del Disseny.

(a) Àrea de coneixement: Història i Teoria de l'Art i del Disseny.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Història de la producció, ús i valor dels objectes, imatges i espais en les diverses cultures i a través del temps.

Antecedents del disseny: artesania, arts populars i artesania industrial.

El procés gremial.

El disseny en les societats industrial i tecnològica.

Incidència del disseny en el context contemporani.

Últimes tendències.

Nous camps del disseny.

Història del disseny a la Comunitat Valenciana.

II.B.1.2.3 Assignatura: Història i Teoria del Disseny d'Interiors.

(a) Àrea de coneixement: Història i Teoria de l'Art i del Disseny.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Evolució històrica i corrents estètiques més significatives en el Disseny d'Interiors.

Tendències més rellevants a partir de la Segona Guerra Mundial, la seua evolució i ubicació en el context actual.

Últimes propostes en els àmbits del disseny de l'entorn ambiental, d'interiors i de la producció mobiliar.

II.B.1.3 Denominació de la matèria: Fonaments Científics.

II.B.1.3.1 Assignatura: Matemàtiques.

(a) Àrea de coneixement: Ciències Aplicades i Tecnologia.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Estudi aplicat dels fonaments matemàtics i els mètodes numèrics i estadístics necessaris per a l'anàlisi, la simulació i la interpretació geomètrica, artística, tecnològica i socioeconòmica:

– Àlgebra Lineal:

L'espai vectorial. Matrius. Càlcul amb matrius. Sistemes d'equacions lineals.

L'espai euclidià: El pla afí, espai afí, espai vectorial euclidià, programació lineal, formes quadràtiques, còniques i quàdriques.

– Anàlisi infinitesimal:

Funcions entre espais euclidians i funcions contínues de variables reals: Càlcul diferencial, càlcul d'arrels.

Funcions primitives: Diferents tipus d'integrals indefinides, integral definida, integral de Riemann, aplicacions geomètriques de la integral.

– Estadística:

Població i mostra. Variables aleatòries i estadístiques: Taules de freqüències. Representacions gràfiques (histogrames, polígons de freqüències...). Mesures de centralització. Distribució binomial. Distribució normal. Representacions gràfiques. Inferència estadística. Mostratge. Variables estadístiques bidimensionals. Regressió lineal. Rectes de regressió lineal. Correlació. Mètodes d'avaluació.

II.B.1.3.2 Assignatura: Física-Química aplicada al Disseny d'Interiors.

(a) Àrea de coneixement: Ciències Aplicades i Tecnologia.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Estudi i anàlisi de l'assaig i comportament de les matèries sòlides i fluids, així com la caracterització de les propietats mecàniques, tèrmiques, òptiques i electromagnètiques:

Estats de la matèria.

Reologia.

Estàtica, dinàmica, hidrodinàmica; Teorema de Bernouille. Tensió superficial.

Termologia: Calorimetria. Termodinàmica; Dissolucions i pressió osmòtica.

Comportaments mecànics, requeriments, sol·licitacions i resistències.

Càlcul de resistències i materials.

Estudi i anàlisi dels conceptes químics i la seua articulació en lleis, teories i models, així com de la sistematització i les propietats dels elements i dels compostos i les seues transformacions químiques en l'àmbit de la producció relativa a esta especialitat:

Sistema periòdic dels elements.

Estequiometria.

Dissolucions.

Cristal·lografia.

Compostos orgànics i inorgànics.

Polimers.

II.B.1.4 Denominació de la matèria: Sistemes de Representació.

II.B.1.4.1 Assignatura: Sistemes de Representació.

(a) Àrea de coneixement: Projectes i Investigació.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Aplicacions geomètriques.

Estudi i correcta utilització dels diversos sistemes de representació tècnica de l'espai, els objectes, les llums i les ombres, així com la simbologia i la normalització específica.

Estudi correlacional i comparat dels sistemes de representació des de l'òptica de ser llenguatges universals i instruments que garantixen la transmissió de formes i invencions.

Normativa específica aplicable als projectes de Disseny propis de cada especialitat.

Estudi de les utilitats informàtiques aplicables al procés de desenrotllament de projectes.

Perspectiva intuïtiva.

II.B.1.5 Denominació de la matèria: Projectes Bàsics.

II.B.1.5.1 Assignatura: Teoria i Metodologia del Projecte.

(a) Àrea de coneixement: Projectes i Investigació.

(b) Nombre de crèdits: 9.

(c) Continguts.

Processos Metodològics: El procés comunicatiu del Projecte, identitat i imatge del Projecte.

Models de procés del Projecte: Asimow, J. Ch. Jones, Bonsiepe, J. Seguí.

Mètodes de resolució de Projectes: Programació de processos, programació lineal, optimació de recorreguts, avaluació d'alternatives i estimulació de la creativitat.

II.B.1.5.2 Assignatura: Taller d'Iniciació al Projecte.

(a) Àrea de coneixement: Projectes i Investigació.

(b) Nombre de crèdits: 18.

(c) Continguts.

Fonaments del disseny.

Tècniques de creativitat.

Metodologies de disseny.

Fonamentació pràctica dels procediments, tècniques, llenguatges i metodologies de realització de projectes i el seu ocupació en la ideació i resolució de projectes corresponents als diferents camps del disseny.

Gestió de projectes industrials.

Anàlisi de l'evolució històrica del producte.

Cicle de vida del producte.

Aplicació pràctica dels criteris d'anàlisi, síntesi i metodologia.

Rendibilitat i avaluació.

Risc i finançament.

Plànols de taller i plànols definitius.

Models, maquetes i prototips.

Mètodes de programació, planificació i control de projectes.

ISO

Dades

Determinació de la tendència i de les variacions.

Previsió tecnològica.

Jocs d'estratègia.

Minimax-maximin.

Criteris de decisió.

Avaluació final.

Tècniques de presentació.

II.B.2 Matèries específiques:

II.B.2.1 Denominació de la matèria: Ciència i Tecnologies aplicades al Disseny d'Interiors.

II.B.2.1.1 Assignatura: Primeres Matèries, Materials i Tecnologies aplicades al Disseny d'Interiors.

(a) Àrea de coneixement: Ciències Aplicades i Tecnologia.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Descripció, estudi, classificació i anàlisi de les diverses substàncies naturals, primeres matèries, materials, productes químics i material reciclat que intervenen en la composició de les construccions, els objectes i recobriments de superfícies.

Recursos naturals i condicions requerides per a la seua explotació i el manteniment de l'equilibri ecològic.

Classificació i descripció de les operacions bàsiques i de les etapes o fases dels processos industrials i manufacturers dels sectors productius majoritaris relatius a esta especialitat.

Tipus de maquinàries i el seu control.

Tecnologia dels processos automàtics i manuals utilitzats en la fabricació i producció industrial de sectors productius afins.

Variables que intervenen en els processos de producció.

Transformació i manufactura de productes.

Sistemes de protecció i antiriscos. Protecció de la salut.

II.B.2.1.2 Assignatura: Construccions i Estructures (I).

(a) Àrea de coneixement: Ciències Aplicades i Tecnologia.

(b) Nombre de crèdits: 3.

(c) Continguts:

Estudi de les superfícies, estructures i sistemes naturals.

Comportament mecànic dels materials rígids, plàstics i elàstics.

Sol·licitacions.

Tipologia d'estructures.

Elements estructurals.

II.B.2.1.3 Assignatura: Construccions i Estructures (II).

(a) Àrea de coneixement: Ciències Aplicades i Tecnologia.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Elements constructius; detalls constructius.

Tractaments de superfícies, pavimentació i revestiments.

Divisions interiors.

Càlcul d'estructures.

Sistemes de protecció tèrmica, acústica, ignífuga i altres sistemes contra riscos.

Patologies de la construcció i les instal·lacions.

Criteris de qualitat.

Avaluació i verificació.

II.B.2.1.4 Assignatura: Organització d'Obres i Mesuraments.

(a) Àrea de coneixement: Ciències Aplicades i Tecnologia.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

L'organització del treball en equip.

Divisió de l'obra per capítols.

Unitats d'obra.

Mesuraments.

Preus i pressupostos.

Planificació i control d'obres.

II.B.2.1.5 Assignatura: Instal·lacions i Sistemes.

(a) Àrea de coneixement: Ciències Aplicades i Tecnologia.

(b) Nombre de crèdits: 9

(c) Continguts:

Criteris i conceptes de confortabilitat ambiental.

Xarxes i sistemes verticals i horitzontals.

Instal·lacions.

Esquemes i símbols.

Sanejament.

Llanterneria.

Aigua freda i calenta.

Electrotècnia.

Condicionament tèrmic.

Mitjans de comunicació.

Ventilació.

Gas.

Sistemes de climatització i gestió energètica.

Sistemes de protecció i sistemes de seguretat.

Quadres de comandaments i de sistemes de supervisió i control d'instal·lacions.

II.B.2.1.6 Assignatura: Acústica i Il·luminació.

(a) Àrea de coneixement: Ciències Aplicades i Tecnologia.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Introducció a l'acústica, fonaments físics, unitats i característiques, propietats i usos adequats.

So, megafonia, telefonia i MCM: tipologia i classificació.

Disseny de condicionament acústic d'interiors i altres entorns ambientals.

Predimensionats d'instal·lacions.

Normes tecnològiques i representació gràfica d'instal·lacions.

Nivells de so i soroll.

Baixa física, elements, materials i càlcul.

Impacte mediambiental.

Introducció a la luminotècnia, fonaments físics, unitats, característiques, propietats i usos adequats.

Làmpades i lluminàries: tipologia i classificació.

Disseny d'il·luminació d'interiors i altres entorns ambientals.

Predimensionats d'instal·lacions d'enllumenat.

II.B.2.1.7 Assignatura: Biònica i Ergonomia.

(a) Àrea de coneixement: Ciències Aplicades i Tecnologia.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Concepte de biònica.

Aplicació de sistemes naturals a sistemes artificials.

Relació entre els diferents sistemes naturals.

Aplicacions biòniques: Criteris d'aplicació dels paràmetres antropomètrics en els conceptes de funció i utilitat.

Anàlisi de les activitats bàsiques socials i professionals.

Estudi de les funcions utilitàries i la seua vinculació als criteris ergonòmics.

II.B.2.1.8 Assignatura: Noves Tecnologies aplicades al Disseny d'Interiors.

(a) Àrea de coneixement: Ciències Aplicades i Tecnologia.

(b) Nombre de crèdits: 9.

(c) Continguts:

Estudi teoricopràctic del catàleg i estructura dels entorns i sistemes operatius bàsics.

Informàtica global i disseny integral.

Aplicacions ofimàtiques específiques de suport per a la realització de projectes

Simulació de processos.

Tecnologia i evolució dels suports i formats audiovisuals

Elements i tècniques.

Fonaments de la imatge i el so.

Processos de producció, guió, muntatge i postproducció.

«Màsters».

Edició i reproducció.

Imatge digital i analògica.

Imatge en 2-D i 3-D.

Tècniques gràfiques d'il·luminació i «rendering».

Animàtica i imatge virtual.

Processament d'imatges.

Comunicacions integrades.

II.B.2.1.9 Assignatura: Gestió de la Qualitat

(a) Àrea de coneixement: Ciències Aplicades i Tecnologia.

(b) Nombre de crèdits: 3.

(c) Continguts:

Els cercles de Deming. La Qualitat Total.

Especificacions de qualitat. Costos de qualitat. Assegurament de la qualitat. Models de qualitat total (Normes ISO, EFQM,...)

Mètodes estadístics de Control de la Qualitat

Anàlisi de casos

II.B.2.2 Denominació de la matèria: Projecte d'interiors.

II.B.2.2.1 Assignatura: Projectes d'Interiors (I).

(a) Àrea de coneixement: Projectes i investigació.

(b) Nombre de crèdits: 36.

(c) Continguts:

Fonamentació i estudi teoricopràctic dels projectes en l'àmbit del disseny de l'entorn ambiental i d'interiors.

Funció i objectius.

Definició i realització de projectes específics de l'especialitat.

Estudi analític de l'evolució històrica dels usos, productes i servicis, dels condicionants tecnicotecnològics, funcionals i comunicatius.

Cicle de la vida del producte.

Requisits i especificacions.

Brainstorming.

Idees i esbossos.

Definició i realització de models, maquetes, prototips i presèries.

Fase de normalització.

Presentació gràfica del projecte.

Plànols de taller i plànols definitius.

Material de presentació i nivells d'acabat.

Estudi de pressupostos i anàlisi de viabilitat.

Mètodes de resolució dels projectes.

Criteris d'innovació i de qualitat.

Avaluació i verificació.

Gestió de projectes industrials.

Programació, planificació i control de projectes.

Mètodes.

ISO

Dades

Determinació de la tendència i les variacions.

Previsió tecnològica.

Jocs d'estratègia.

Minimax-maximin.

Criteris de decisió.

Memòria analítica, metodològica i justificativa.

II.B.2.2.2 Assignatura: Projectes d'Interiors (II).

(a) Àrea de coneixement: Projectes i Investigació.

(b) Nombre de crèdits: 12.

(c) Continguts:

Definició i realització de projectes específics de l'especialitat.

Estudi analític de l'evolució històrica dels usos, productes i servicis, dels condicionants tecnicotecnològics, funcionals i comunicatius.

Cicle de la vida del producte.

Requisits i especificacions.

Brainstorming.

Idees i esbossos.

Definició i realització de models, maquetes, prototips i presèries.

Prototipació ràpida: tècniques utilitzades.

Fase de normalització.

Presentació gràfica del projecte.

Plànols de taller i plànols definitius.

Material de presentació i nivells d'acabat.

Estudi de pressupostos i anàlisi de viabilitat.

Mètodes de resolució dels projectes.

Criteris d'innovació i de qualitat.

Avaluació i verificació.

Gestió de projectes industrials.

Programació, planificació i control de projectes.

Mètodes.

ISO

Dades.

Determinació de la tendència i les variacions.

Previsió tecnològica.

Jocs d'Estratègia.

Minimax-maximin.

Criteris de decisió.

Memòria analítica, metodològica i justificativa.

II.B.2.2.3 Assignatura: Condicionament i Rehabilitació d'Edificis i Espais.

(a) Àrea de coneixement: Projectes i Investigació.

(b) Nombre de crèdits: 12.

(c) Continguts:

Anàlisi estructural de les diverses tipologies d'edificis.

Divisions interiors.

Revestiments.

Sistemes de condicionament i protecció.

Elements verticals, escales, rampes i paraments.

Estudis d'instal·lacions: sistemes i condicionaments.

Instal·lacions i servicis comuns.

Normes i convenis.

Predimensionats.

Tècnica de direcció d'obres: Organització constructiva i econòmica de l'obra.

Patologies de l'edificació.

Edificació de nou ús.

Reforma, remodelació i millora d'edificis.

Rehabilitació i recondicionament d'edificis i locals.

Jardineria d'interior aplicada.

Edificis per a usos de caràcter laboral o públic.

Legalització d'activitats molestes, insalubre i nocives.

L'organització del treball en equip.

II.B.2.3 Denominació de la matèria: Ciències Socials i Legislació aplicades al Disseny d'Interiors.

II.B.2.3.1 Assignatura: Organització i Legislació.

(a) Àrea de coneixement: Ciències Socials.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

El professional autònom.

Fórmules associatives.

Projectes d'inversió i fonts de finançament.

Comptes i comptabilitat.

Càlculs i anàlisi de costos, rendiment i resultats empresarials.

Plans i pressupostos.

Control pressupostari: productivitat, producció, vendes, costos i rendibilitats.

Estudi de la legislació i normativa nacional, autonòmica i local implicada en el fenomen laboral, professional i empresarial relatiu a esta especialitat.

Estudi de la normativa nacional, europea i internacional relativa a marques, patents, etiquetatge, homologacions i certificats.

Drets d'autor.

Propietat intel·lectual i propietat industrial.

Drets d'imatge.

Deontologia.

II.B.2.3.2 Assignatura: Antropologia i Sociologia.

(a) Àrea de coneixement: Ciències Socials.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Antropologia general.

Teoria de les ciències socials, anàlisi de les classes socials en la societat contemporània.

Antropologia cultural.

Estudi dels aspectes socials i culturals de les poblacions.

Parentiu i família, economia, política i representacions simbòliques.

Anàlisi de les societats complexes i estudi antropològic de la ciutat i vida urbana, el treball, les relacions laborals, la identitat i altres factors de determinació del grup social.

Síntesi històrica de l'evolució dels mercats.

Estructura econòmica.

Estructures socials i de població.

Comportament col·lectiu i fenomenologies de mercat.

Sociologia de les edats, els espais i les segmentacions dels mercats.

Individu, grup i societat.

Model cultural i estils de vida.

Mètodes d'anàlisis quantitatives i qualitatives.

Significat i incidències psicosocials del consum.

Comportament del consumidor i reaccions induïdes.

Teories motivacionals i persuasives.

Teoria de l'argumentació.

El model social espanyol i l'europeu.

Estructura sociològica del gust.

Producció, publicitat i consum.

Valors simbòlics i models culturals.

Acció publicitària i configuració simbòlica de la demanda/consum.

Moda i consum. La moda com a expressió i discurs social.

El disseny i el procés de socialització.

Tendències actuals de les teories sociològiques d'anàlisi.

II.B.2.3.3 Assignatura: Economia i Gestió del Disseny.

(a) Àrea de coneixement: Ciències Socials.

(b) Nombre de crèdits: 9.

(c) Continguts:

Fonaments d'economia.

Macro i microeconomia.

L'administració d'empreses.

Estratègies empresarials.

Models d'innovació

Gestió del disseny.

Models de gestió.

Tasques del gestor de disseny.

Anàlisi de casos.

Metodologia del projecte.

Tècniques de presentació i venda de projectes.

II.B.2.3.4 Assignatura: Màrqueting.

(a) Àrea de coneixement: Ciències Socials.

(b) Nombre de crèdits: 9.

(c) Continguts:

Teoria de la imatge.

Teoria general de la informació i la comunicació.

Instruments i processos de comunicació i informació.

La comunicació de masses.

Procés de constitució del subjecte consumidor.

Comunicació i consum: relació social i enunciació publicitària.

Comunicació i models culturals.

Teoria i anàlisi de la publicitat: mitjans i sistemes.

Imatge corporativa, imatge de marca i imatge de producte.

Procés de comunicació i estratègia motivacional de l'oferta.

Nivells, elements i funcions.

Acció publicitària i configuració simbòlica de la demanda/consum.

Definició formal i configuració material del missatge.

Fonaments del «Màrqueting».

Dades socioeconòmics, metodologies i tècniques de gestió del «Màrqueting».

Estudi del comportament de la demanda.

II.B.3 Projecte Final de Carrera.

II.B.3.1 Nombre de crèdits: 3

II.B.3.2 Aspectes bàsics:

(a) Estudis dels requisits i condicionants tecnicotecnològics, funcionals, estètics i comunicatius que afecten a la seua realització.

(b) Plans, maquetes i/o prototips realitzats, així com, si és procedent, les condicions i instruccions d'ús i consum.

(c) Anàlisi de la seua viabilitat productiva i econòmica realitzada des de criteris d'innovació formal, de gestió empresarial i de mercat.

(d) Memòria analítica, metodològica i justificativa d'aquest, que incloga un informe documental i gràfic complet de les diverses etapes de desenrotllament.

II.C. Currículum dels estudis superiors de Disseny. Especialitat de Disseny de Moda

II.C.1 Matèries Troncales

II.C.1.1 Denominació de la matèria: Fonaments Artístics.

II.C.1.1.1 Assignatura: Dibuix Artístic.

(a) Àrea de coneixement: Expressió i Representació Artística.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

El dibuix com a instrument d'investigació, comprensió i transmissió d'idees, pensaments i informacions.

La dimensió universal dels llenguatges gràfics.

Elements conceptuals i comportaments bàsics de la imatge.

Elements estructurals i llenguatges compositius.

Aprofundiment en l'estudi dels mitjans, processos, tècniques i mètodes.

Llenguatges gràfics: mimètic, descriptiu, representatiu, expressiu i comunicatiu.

La naturalesa com a model, estudi de la figura humana.

La producció personal de missatges funcionals i dependents de l'entorn conceptual i tècnic en el qual s'opera.

Introducció al dibuix de figurins.

Preparació per als processos de maquetació.

Tècniques de visualització i “rendering”.

II.C.1.1.2 Assignatura: Color.

(a) Àrea de coneixement: Expressió i Representació Artística.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Teoria i conceptes relatius a la visió.

Relació ull-cervell.

Fenòmens òptics.

Teoria psicofísica, teoria cognitiva i teoria ecològica de Gibson.

Anàlisi cromàtica.

Dimensions del color: cromatología, colorimetría.

Espais cromàtics.

CIE i espais normalitzats.

Color i llum.

Absorció de la llum.

Mescles de colors.

Índex de metamería.

Color i constitució química.

L'experiència interactiva del color, la matèria, la forma i el moviment.

Color i materialitat.

Color i significació.

Estudi de la fenomenologia del color com a agent interventor en la configuració simbòlica dels llenguatges en les produccions sumptuàries i utilitàries.

El color com a factor determinant en la constitució dels criteris de «gust», «moda» i «consum» en les societats complexes.

II.C.1.1.3 Assignatura: Volum i Espai.

(a) Àrea de coneixement: Expressió i Representació Artística.

(b) Nombre de crèdits: 9.

(c) Continguts:

Estudi dels materials, les eines i l'utillatge.

Anàlisi i experimentalitat del volum com a aproximació al coneixement de la realitat per mitjà del desenrotllament de les facultats perceptives, cognitives i creadores.

Tècniques constructives.

Carcasses.

Forma i estructura: el model analític de formes bis– i tridimensionals geomètriques i l'estudi analític de les formes de la naturalesa com a base per a la generació formal.

Estudi estructural de les construccions.

Estudi de la relació matèria, textura, color, forma, espai i moviment.

Tècniques de manipulació i alteració de materials.

Models, prototips, matrius i motles.

Diferents tècniques de reproducció i seriació.

Expressió volumètrica i configuració espacial.

Premaquetes.. Projecte i maqueta

Objectiu de la maqueta. Classificació i tipus de maqueta.

Escales.

Maqueta, model i prototip.

Materials, estris i maquinària, procediments i tècniques de maquetat i prototipat.

La maqueta com a procés metodològic.

II.C.1.1.4 Assignatura: Anàlisi de la Forma i Composició.

(a) Àrea de coneixement: Expressió i Representació Artística.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Anàlisi dels elements i conceptes representatius, expressius, comunicatius i interactius de la matèria, les textures, la forma, el color, l'espai i el moviment des dels àmbits de la fiso-psicología, la sociologia i l'estètica i la seua evolució al llarg de la història de l'art i del disseny.

Elements bàsics de la forma: estructura, volum, matèria i textures, llum, ritme, simetria, analogies i contrastos, escala, proporció, relació bis i tridimensional.

Criteris d'harmonia.

Forma, configuració i representació formal i espacial.

Conceptes i criteris teòrics perspectivos.

Estructura i composició.

Principals teories estètiques i la seua aplicació al llenguatge compositiu.

Estètica i funcionalitat: criteris de significació.

Llenguatges compositius i configuració simbòlica.

Models i processos de configuració icònica.

II.C.1.1.5 Assignatura: Psicologia de la Percepció.

(a) Àrea de coneixement: Expressió i Representació Artística.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Els sentits.

Les sensacions.

Estudi dels processos sensorials.

El concepte d'estímul.

La percepció.

Teoria psicofísica de la percepció.

Llindar de la percepció.

Aportacions de la neurofisiologia.

Teoria de la segmentació de Mané.

Percepció, psicologia i psicoanàlisi.

Percepció i conductivisme.

Percepció i coneixement.

Teoria cognoscitiva de la percepció.

Principals teories sobre percepció i sociologia.

La percepció de la matèria i de la forma.

La percepció del color.

La percepció de l'espai.

La percepció del moviment.

Percepció i temps.

La percepció interactiva forma-color-espai-moviment.

Els nivells de realitat i els graus d'iconicitat.

La memòria.

Memòria icònica.

II.C.1.1.6 Assignatura: Tècniques d'Expressió Gràfica.

(a) Àrea de coneixement: Expressió i Representació Artística.

(b) Nombre de crèdits: 9.

(c) Continguts:

Estètica i funcionalitat: criteris de significació.

Estudi analític de les propietats físiques, visuals i tàctils dels materials.

Textures visuals i tàctils i la seua interacció.

Procediments i tècniques de texturat, tractament, manipulació i alteració de materials i superfícies.

Experimentació amb materials, procediments i tècniques tradicionals i actuals, anàlisi de les característiques tècniques i comunicatives.

Criteris de selecció i ocupació de nous materials i tècniques gràfiques, pictòriques i constructives.

Anàlisi i experimentació de nous llenguatges.

Suports, materials i tècniques de presentació.

II.C.1.2 Denominació de la matèria: Història i Teoria de l'Art i del Disseny.

II.C.1.2.1 Assignatura: Història i Teoria de l'Art.

(a) Àrea de coneixement: Història i Teoria de l'Art i del Disseny.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Les produccions artístiques i utilitàries com a producte manifest de l'activitat humana i de l'evolució antropològica, cultural i tecnològica dels pobles.

Coneixement de la història de la humanitat a través de l'anàlisi, la interpretació i la sistematització de les obres d'art i de la seua funció social.

Situació de les obres d'art en el seu context temporal i espacial com a exponents de la creativitat humana i com a document testimonial de cada època, cultura i model social.

Els llenguatges visuals, narrativitat, significació i teorització de l'obra d'art.

Iconografia i iconologia.

Estudi dels processos de creació i dels nous sistemes visuals.

II.C.1.2.2 Assignatura: Història i Teoria del Disseny.

(a) Àrea de coneixement: Història i Teoria de l'Art i del Disseny.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Història de la producció, ús i valor dels objectes, imatges i espais en les diverses cultures i a través del temps.

Antecedents del disseny: artesania, arts populars i artesania industrial.

El procés gremial.

El disseny en les societats industrial i tecnològica.

Incidència del disseny en el context contemporani.

Últimes tendències.

Nous camps del disseny.

Història del disseny a la Comunitat valenciana.

II.C.1.2.3 Assignatura: Història i Teoria del Disseny de Moda.

(a) Àrea de coneixement: Història i Teoria de l'Art i del Disseny.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Evolució històrica i corrents estètiques més significatives en el disseny del tèxtil i de la moda.

Tendències més rellevants a partir de la Segona Guerra Mundial, la seua evolució i ubicació en el context actual.

Últimes propostes en els àmbits del disseny de la moda.

II.C.1.3 Denominació de la matèria: Fonaments Científics.

II.C.1.3.1 Assignatura: Matemàtiques.

(a) Àrea de coneixement: Ciències Aplicades i Tecnologia.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Estudi aplicat dels fonaments matemàtics i els mètodes numèrics i estadístics necessaris per a l'anàlisi, la simulació i la interpretació geomètrica, artística, tecnològica i socioeconòmica:

Àlgebra Lineal:

L'espai vectorial. Matrius. Càlcul amb matrius. Sistemes d'equacions lineals.

L'espai euclidià: El pla afí, espai afí, espai vectorial euclidià, programació lineal, formes quadràtiques, còniques i quàdriques.

Anàlisi infinitesimal:

Funcions entre espais euclidians i funcions contínues de variables reals: Càlcul diferencial, càlcul d'arrels.

Funcions primitives: Diferents tipus d'integrals indefinides, integral definida, integral de Riemann, aplicacions geomètriques de la integral.

Estadística:

Població i mostra. Variables aleatòries i estadístiques: Taules de freqüències. Representacions gràfiques (histogrames, polígons de freqüències...). Mesures de centralització. Distribució binomial. Distribució normal. Representacions gràfiques. Inferència estadística. Mostratge. Variables estadístiques bidimensionals. Regressió lineal. Rectes de regressió lineal. Correlació. Mètodes d'avaluació.

II.C.1.3.2 Assignatura: Física – Química aplicada al Disseny de Moda.

(a) Àrea de coneixement: Ciències Aplicades i Tecnologia.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Estudi i anàlisi de l'assaig i comportament de les matèries sòlides i fluids, així com la caracterització de les propietats mecàniques, tèrmiques, òptiques i electromagnètiques.

Estats de la matèria.

Reologia.

Estàtica, dinàmica, termodinàmica i hidrodinàmica. Tensió superficial. Capil·laritat.

Termologia: calor i fred.

Estudi i anàlisi dels conceptes químics i la seua articulació en lleis, teories i models, així com la sistematització i les propietats dels elements i dels compostos en l'àmbit de la producció relativa a esta especialitat.

Compostos orgànics i inorgànics.

Polímers.

II.C.1.4 Denominació de la matèria: Sistemes de representació.

II.C.1.4.1 Assignatura: Sistemes de Representació.

(a) Àrea de coneixement: Projectes i Investigació.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Aplicacions geomètriques.

Estudi i correcta utilització dels diversos sistemes de representació tècnica de l'espai, els objectes, les llums i les ombres, així com la simbologia i la normalització específica.

Volums en sèrie i càlculs volumètrics.

Estudi correlacional i comparat dels sistemes de representació des de l'òptica de ser llenguatges universals i instruments que garantixen la transmissió de formes i invencions.

Normativa específica aplicable als projectes de disseny propis d'esta especialitat.

Estudi de les utilitats informàtiques aplicables al procés de desenrotllament de projectes.

Perspectiva intuïtiva.

II.C.1.5 Denominació de la matèria: Projectes Bàsics.

II.C.1.5.1 Assignatura: Teoria i Metodologia del Projecte.

(a) Àrea de coneixement: Projectes i Investigació.

(b) Nombre de crèdits: 9.

(c) Continguts.

Processos Metodològics: El procés comunicatiu del Projecte, identitat i imatge del Projecte.

Models de procés del Projecte: Asimow, J. Ch. Jones, Bonsiepe, J. Seguí.

Mètodes de resolució de Projectes: Programació de processos, programació lineal, optimació de recorreguts, avaluació d'alternatives i estimulació de la creativitat.

II.C.1.5.2 Assignatura: Taller d'Iniciació al Projecte.

(a) Àrea de coneixement: Projectes i Investigació.

(b) Nombre de crèdits: 18.

(c) Continguts.

Fonaments del disseny.

Tècniques de creativitat.

Metodologies de disseny.

Fonamentació pràctica dels procediments, tècniques, llenguatges i metodologies de realització de projectes i el seu ocupació en la ideació i resolució de projectes corresponents als diferents camps del disseny.

Gestió de projectes industrials.

Anàlisi de l'evolució històrica del producte.

Cicle de vida del producte.

Aplicació pràctica dels criteris d'anàlisi, síntesi i metodologia.

Rendibilitat i avaluació.

Risc i finançament.

Plànols de taller i plànols definitius.

Models, maquetes i prototips.

Mètodes de programació, planificació i control de projectes.

ISO

Dades

Determinació de la tendència i de les variacions.

Previsió tecnològica.

Jocs d'estratègia.

Minimax-maximin.

Criteris de decisió.

Avaluació final.

II.C.2 Matèries Específiques:

II.C.2.1 Denominació de la matèria: Ciència i Tecnologies aplicades al Disseny Gràfic.

II.C.2.1.1 Assignatura: Primeres Matèries, materials i tecnologies aplicades al sector tèxtil i de la Moda.

(a) Àrea de coneixement: Ciències Aplicades i Tecnologia.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Descripció, estudi, classificació i anàlisi de les diverses substàncies naturals, primeres matèries, materials, productes químics i material reciclat que intervenen en la composició de les filatures, les fibres i els tèxtils.

Qualitats tècniques, utilitàries i estètiques.

Diferents sistemes de tractament tèxtil i ennobliment de matèries tèxtils.

Confeccionabilitat.

Sistemes de representació.

Càlculs de fabricació.

Recursos naturals i condicions requerides per a la seua explotació i manteniment de l'equilibri ecològic.

Classificació i descripció de les operacions bàsiques i de les etapes o fases dels processos industrials i manufacturers del sector tèxtil i de la producció d'indumentària.

Transformació, manufactura i tècniques d'acabat.

Classificació de les noves fibres i tèxtils no teixits.

Control de qualitat i fiabilitat.

II.C.2.1.2 Assignatura: Patronatge Industrial i Escalat de Talles

(a) Àrea de coneixement: Ciències Aplicades i Tecnologia.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Obtenció de patrons mestres.

Elecció de patró mestre i obtenció de patrons model.

Tècniques d'escalat de talles.

Tall clàssic.

Interpretació i realització de models.

Elements bàsics: americanes, jaquetes, jaquetes, abrics, gavardines, faldes, pantalons i camises.

Colls, mànegues, escots, cises, frunzits, encreuaments, tapetes.

Estudis de volum.

Drapats.

Drops.

Patrons base dona, home i xiquet.

Cotilleria.

Estatures, escales i escalat de talles.

Diferents sistemes de talles.

Sistemes de marcada.

Càlculs de teixits.

II.C.2.1.3 Assignatura: Tints i Colorimetria.

(a) Àrea de coneixement: Ciències Aplicades i Tecnologia.

(b) Nombre de crèdits: 3.

(c) Continguts:

Colorants i teixits.

Estructura i classificació dels diferents grups i colorants, la seua constitució, propietats fisicoquímiques i comportament.

Colorimetria. Classificació dels tints i colorants amb relació als diversos tipus de fibres, filatures i teixits.

Tècniques de tintura.

Obtenció de gammes de colors.

Concepte de gammes i col·leccions.

El color per a col·leccions.

Avaluació d'alteracions.

Normativa i normalització.

Fitxes tècniques i etiquetatges.

II.C.2.1.4 Assignatura: Tècniques d'Estructures Tèxtils (I).

(a) Àrea de coneixement: Ciències Aplicades i Tecnologia.

(b) Nombre de crèdits: 3.

(c) Continguts:

Els diferents tipus de teixits, la seua producció i acabat: Teixits de calada, de punt, ornamentals, mixtos.

Telers: diferents tipus de telers. Telers d'alt lliç.

II.C.2.1.5 Assignatura: Tècniques d'Estructures Tèxtils (II).

(a) Àrea de coneixement: Ciències Aplicades i Tecnologia.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Estampació: Diferents tècniques i tipus d'estampació. Anàlisi dels estampats: temporada, edat. Creació de famílies d'estampats.

Equips i instal·lacions de la indústria tèxtil.

Tècniques de costura.

Equips i instal·lacions en la indústria tèxtil.

II.C.2.1.6 Assignatura: Biònica i Ergonomia.

(a) Àrea de coneixement: Ciències Aplicades i Tecnologia.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Biònica aplicada al Disseny de Moda.

Estudi de les formes i sistemes de la Naturalesa.

Estudi de les superfícies, estructures i sistemes naturals.

Principis mecànics i funcionals de les formes vives i la seua aplicació en la generació de dissenys amb analogia de requeriments: agregacions, entroncaments, adaptaments, articulacions, torsions, traccions, compressions, flexions, tensoestructures, distribució de masses, pesos i forces.

Comportament de les estructures davant del xoc mecànic, tèrmic i acústic.

Estudi de superfícies.

Requisits d'imatge.

Estudi de les funcions utilitàries i la seua vinculació als criteris ergonòmics.

Criteris d'aplicació dels paràmetres antropomètrics en els conceptes d'ús, funció i utilitat.

Anàlisi de les activitats bàsiques socials i professionals del subjecte.

II.C.2.1.7 Assignatura: Mitjans i Tècniques Audiovisuals.

(a) Àrea de coneixement: Ciències Aplicades i Tecnologia.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

La llum.

Il·luminació bàsica.

Intensitat lluminosa.

El color.

Equips. Registres fotogràfics.

Òptica.

Sensitometria i fotometria.

Il·luminació de «plató».

Il·luminació per flaix.

Emulsions.

Filtres.

Processos de laboratori.

Registre magnètic de la imatge.

Imatge digital.

Tractament d'imatges.

Fotografia del moviment en blanc i negre i color.

Creació d'espais. Fotografia seqüencial i concepte de «Timing».

Velocitat.

Fotografia especialitzada en moda i passarel·les: maquilladors i estilistes.

Caracterització i estilisme.

«Image Book».

Fotografia per als mitjans de comunicació.

Imatge digital i analògica.

Processament d'imatges.

Comunicacions integrades.

Tecnologia i evolució dels suports i formats audiovisuals.

Elements i tècniques.

Fonaments de la imatge i el so.

Processos de producció, guió, muntatge i postproducció.

«Màsters».

Edició i reproducció.

II.C.2.1.8 Assignatura: Anàlisi de Tendències.

(a) Àrea de coneixement: Ciències Aplicades i Tecnologia.

(b) Nombre de crèdits: 3.

(c) Continguts:

Canals d'informació i documentació.

Factors determinants de la tendència: estètics, sociològics i tècnics.

Conceptes de gammes i col·leccions.

Segmentació i posicionament.

Mostraris.

Anàlisi de resultats.

Temporades i moda.

Tendències comercials de línia i sector tèxtil.

Repercussió de tendències anteriors.

Interpretació o adaptació de tendències.

II.C.2.1.9 Assignatura: Noves tecnologies aplicades al Disseny de Moda.

(a) Àrea de coneixement: Ciències Aplicades i Tecnologia.

(b) Nombre de crèdits: 9.

(c) Continguts:

Estudi teoricopràctic del catàleg i estructura dels entorns i sistemes operatius bàsics.

Informàtica global i disseny integral.

Aplicacions ofimàtiques específiques de suport per a la realització de projectes

Simulació de processos.

Elements i tècniques.

Imatge digital i analògica.

Imatge en 2-D i 3-D.

Tècniques gràfiques d'il·luminació i «rendering».

Animàtica i imatge virtual.

Processament d'imatges.

Comunicacions integrades.

II.C.2.1.10 Assignatura: Gestió de la Qualitat

(a) Àrea de coneixement: Ciències Aplicades i Tecnologia.

(b) Nombre de crèdits: 3.

(c) Continguts:

Els cercles de Deming. La Qualitat Total.

Especificacions de qualitat. Costos de qualitat. Assegurament de la qualitat. Models de qualitat total (Normes ISO, EFQM,...)

Mètodes estadístics de Control de la Qualitat

Anàlisi de casos

II.C.2.2 Denominació de la matèria: Projectes de Moda.

II.C.2.2.1 Assignatura: Projectes de Moda I.

(a) Àrea de coneixement: Projectes i Investigació.

(b) Nombre de crèdits: 18.

(c) Continguts:

Fonamentació i estudi teoricopràctic dels projectes en l'àmbit del disseny per al sector industrial tèxtil i de la moda.

Definició i realització de projectes específics de l'especialitat.

Funció i objectius.

Estudi analític de l'evolució històrica de la producció tèxtil i de la indumentària, dels usos i productes, dels condicionants tecnicotecnològics, funcionals i comunicatius.

Cicle de vida del producte.

Requisits i especificacions.

Brainstorming.

Idees i esbossos.

Definició i realització del modelisme i «moulage».

Plans i patrons, models i prototips.

Fase de normalització.

Presentació gràfica del projecte.

Plànols de taller i plànols definitius.

Material de presentació i nivells d'acabat.

Càlculs de teixits.

Estudi de pressupostos i anàlisi de viabilitat.

Mètodes de resolució dels projectes.

Criteris d'innovació i de qualitat.

Avaluació i verificació.

Gestió de projectes industrials.

Programació, planificació i control de projectes.

Mètodes.

ISO

Dades

Determinació de la tendència i les variacions.

Previsió tecnològica.

Jocs d'Estratègia.

Minimax-maximin.

Criteris de decisió.

Memòria analítica, metodològica i justificativa.

II.C.2.2.2 Assignatura: Projectes de Moda II.

(a) Àrea de coneixement: Projectes i Investigació.

(b) Nombre de crèdits: 24.

(c) Continguts:

Fonamentació i estudi teoricopràctic dels projectes en l'àmbit del disseny per al sector industrial tèxtil i de la moda.

Definició i realització de projectes específics de l'especialitat.

Funció i objectius.

Estudi analític de l'evolució històrica de la producció tèxtil i de la indumentària, dels usos i productes, dels condicionants tecnicotecnològics, funcionals i comunicatius.

Cicle de vida del producte.

Requisits i especificacions.

Brainstorming.

Idees i esbossos.

Definició i realització del modelisme i «moulage».

Plans i patrons, models i prototips.

Fase de normalització.

Presentació gràfica del projecte.

Plànols de taller i plànols definitius.

Material de presentació i nivells d'acabat.

Càlculs de teixits.

Estudi de pressupostos i anàlisi de viabilitat.

Mètodes de resolució dels projectes.

Criteris d'innovació i de qualitat.

Avaluació i verificació.

Gestió de projectes industrials.

Programació, planificació i control de projectes.

Mètodes.

ISO

Dades

Determinació de la tendència i les variacions.

Previsió tecnològica.

Jocs d'Estratègia.

Minimax-maximin.

Criteris de decisió.

Memòria analítica, metodològica i justificativa.

II.C.2.2.3 Assignatura: Modelisme i Prototips («Moulage»).

(a) Àrea de coneixement: Projectes i Investigació.

(b) Nombre de crèdits: 9.

(c) Continguts:

Concepció i creació de models.

Projecte i Prototip.

Objectius del prototip.

Classificació i tipus de prototip.

Materials, estris i ferramentes.

Procediments i tècniques de prototipat i «moulage».

Nivells de definició.

Elecció de materials idonis.

Prototipació ràpida.

Diferents tècniques de prototipat ràpid i «moulage».

II.C.2.3 Denominació de la matèria: Estilisme i Estètica

II.C.2.3.1 Assignatura: Estilisme i Estètica.

(a) Àrea de coneixement: Projectes i Investigació.

(b) Nombre de crèdits: 12

(c) Continguts:

Estudi de les principals tendències estètiques de la Història.

Estilisme i estètica.

Modelisme i estilisme.

Anàlisi crítica de les diferents tendències en estilisme.

Tipologies corporals.

Penyores i accessoris.

Estilisme i comunicació.

Passarel·les, fotografia, mitjans de comunicació especialitzats i moda.

Teories de tendència i la seua aplicació.

Generació i transformació de formes.

II.C.2.4 Denominació de la matèria: Ciències Socials i Legislació aplicades al Disseny de Moda.

II.C.2.4.1 Assignatura: Organització i Legislació

(a) Àrea de coneixement: Ciències Socials.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Estudi de la caracterització empresarial i tècniques d'organització dels recursos aplicats a la millora dels processos de producció en els sectors industrials.

Càlculs i anàlisi de costos, rendiment i resultats empresarials.

Plans i pressupostos.

Control pressupostari: productivitat, producció, vendes, costos i rendibilitats.

El professional autònom.

Fórmules associatives.

Projectes d'inversió i fonts de finançament.

Comptes i comptabilitat.

Estudi de la legislació i normativa implicada en el fenomen empresarial de l'àmbit productiu relatiu a esta especialitat.

Estudi de la normativa nacional, europea i internacional relativa a marques, patents, «copywraiting», etiquetatge, homologacions i certificats.

Drets d'autor.

Propietat intel·lectual i propietat industrial.

Drets d'imatge.

Deontologia.

II.C.2.4.2 Assignatura: Antropologia i Sociologia.

(a) Àrea de coneixement: Ciències Socials.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Antropologia general.

Teoria de les ciències socials, anàlisi de les classes socials en la societat contemporània.

Antropologia cultural.

Estudi dels aspectes socials i culturals de les poblacions.

Parentiu i família, economia, política i representacions simbòliques.

Anàlisi de les societats complexes i estudi antropològic de la ciutat i vida urbana, el treball, les relacions laborals, la identitat i altres factors de determinació del grup social.

Síntesi històrica de l'evolució dels mercats.

Estructura econòmica.

Estructures socials i de població.

Comportament col·lectiu i fenomenologies de mercat.

Sociologia de les edats, els espais i les segmentacions dels mercats.

Individu, grup i societat.

Model cultural i estils de vida.

Mètodes d'anàlisis quantitatives i qualitatives.

Significat i incidències psicosocials del consum.

Comportament del consumidor i reaccions induïdes.

Teories motivacionals i persuasives.

Teoria de l'argumentació.

El model social espanyol i l'europeu.

Estructura sociològica del gust.

Producció, publicitat i consum.

Valors simbòlics i models culturals.

Acció publicitària i configuració simbòlica de la demanda/consum.

Moda i consum. La moda com a expressió i discurs social.

El disseny i el procés de socialització.

Tendències actuals de les teories sociològiques d'anàlisi.

II.C.2.4.3 Assignatura: Economia i Gestió del Disseny.

(a) Àrea de coneixement: Ciències Socials.

(b) Nombre de crèdits: 9.

(c) Continguts:

Fonaments d'economia.

Macro i microeconomia.

L'administració d'empreses.

Estratègies empresarials.

Models d'innovació

Gestió del disseny.

Models de gestió.

Tasques del gestor de disseny.

Anàlisi de casos.

Metodologia del projecte.

Tècniques de presentació i venda de projectes.

II.C.2.4.4 Assignatura: Màrqueting.

(a) Àrea de coneixement: Ciències Socials.

(b) Nombre de crèdits: 9.

(c) Continguts:

Teoria de la imatge.

Teoria general de la informació i la comunicació.

Instruments i processos de comunicació i informació.

La comunicació de masses.

Procés de constitució del subjecte consumidor.

Comunicació i consum: relació social i enunciació publicitària.

Comunicació i models culturals.

Teoria i anàlisi de la publicitat: mitjans i sistemes.

Imatge corporativa, imatge de marca i imatge de producte.

Procés de comunicació i estratègia motivacional de l'oferta.

Nivells, elements i funcions.

Acció publicitària i configuració simbòlica de la demanda/consum.

Definició formal i configuració material del missatge.

Fonaments del «Màrqueting».

Dades socieconòmiques, metodologies i tècniques de gestió del «Màrqueting».

Estudi del comportament de la demanda.

II.C.3 Projecte Final de Carrera.

II.C.3.1 Nombre de crèdits: 3

II.C.3.2 Aspectes bàsics:

(a) Estudis dels requisits i condicionants tecnicotecnològics, funcionals, estètics i comunicatius que afecten a la seua realització.

(b) Plànols, maquetes, i/o prototips realitzats, així com, si és procedent, les condicions i instruccions d'ús i consum.

(c) Anàlisi de la seua viabilitat productiva i econòmica realitzada des de criteris d'innovació formal, de gestió empresarial i de mercat.

(d) Memòria analítica, metodològica i justificativa d'aquest, que incloga un informe documental i gràfic complet de les diverses etapes de desenrotllament.

II.D. Currículum dels estudis superiors de Disseny. Especialitat de Disseny de Productes

II.D.1 Matèries Troncals

II.D.1.1 Denominació de la matèria: Fonaments Artístics.

II.D.1.1.1 Assignatura: Dibuix Artístic.

(a) Àrea de coneixement: Expressió i Representació Artística.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

El dibuix com a instrument d'investigació, comprensió i transmissió d'idees, pensaments i informacions.

La dimensió universal dels llenguatges gràfics.

Elements conceptuals i comportaments bàsics de la imatge.

Elements estructurals i llenguatges compositius.

Aprofundiment en l'estudi dels mitjans, processos, tècniques i mètodes.

Llenguatges gràfics: mimètic, descriptiu, representatiu, expressiu i comunicatiu.

La naturalesa com a model, estudi de la figura humana.

La producció personal de missatges funcionals i dependents de l'entorn conceptual i tècnic en el qual s'opera.

Preparació per als processos d'ideació formal i croquització.

Preparació per als processos de maquetació, «story-boards» i il·lustració.

Tècniques de visualització i “rendering”.

II.D.1.1.2 Assignatura: Color.

(a) Àrea de coneixement: Expressió i Representació Artística.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Teoria i conceptes relatius a la visió.

Relació ull-cervell.

Fenòmens òptics.

Teoria psicofísica, teoria cognitiva i teoria ecològica de Gibson.

Anàlisi cromàtica.

Dimensions del color: cromatologia, colorimetria.

Espais cromàtics.

CIE i espais normalitzats.

Color i llum.

Absorció de la llum.

Mescles de colors.

Índex de metameria.

Color i constitució química.

Color i materialitat.

Color i significació.

Estudi de la fenomenologia del color com a agent interventor en la configuració simbòlica dels llenguatges en les produccions sumptuàries i utilitàries.

El color com a factor determinant en la constitució dels criteris de «gust», «moda» i «consum» en les societats complexes.

II.D.1.1.3 Assignatura: Volum i Espai.

(a) Àrea de coneixement: Expressió i Representació Artística.

(b) Nombre de crèdits: 9.

(c) Continguts:

Estudi dels materials, les eines i l'utillatge.

Anàlisi i experimentalitat del volum com a aproximació al coneixement de la realitat per mitjà del desenrotllament de les facultats perceptives, cognitives i creadores.

Tècniques constructives.

Carcasses.

Forma i estructura: el model analític de formes bi– i tridimensionals geomètriques i l'estudi analític de les formes de la naturalesa com a base per a la generació formal.

Estudi estructural de les construccions.

Estudi de la relació matèria, textura, color, forma, espai i moviment.

Tècniques de manipulació i alteració de materials.

Models, prototips, matrius i motlles.

Diferents tècniques de reproducció i seriació.

Expressió volumètrica i configuració espacial.

Premaquetes. Projecte i maqueta.

Objectiu de la maqueta. Classificació i tipus de maqueta.

Escales.

Maqueta, model i prototip.

Materials, estris i maquinària, procediments i tècniques maquetat i prototipat.

La maqueta com a procés metodològic.

II.D.1.1.4 Assignatura: Anàlisi de la Forma i Composició.

(a) Àrea de coneixement: Expressió i Representació Artística.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Anàlisi dels elements i conceptes representatius, expressius, comunicatius i interactius de la matèria, les textures, la forma, el color, l'espai i el moviment des dels àmbits de la fiso-psicologia, la sociologia i l'estètica i la seua evolució al llarg de la història de l'art i del disseny.

Elements bàsics de la forma: estructura, volum, matèria i textures, llum, ritme, simetria, analogies i contrastos, escala, proporció, relació bis i tridimensional.

Criteris d'harmonia.

Forma, configuració i representació formal i espacial.

Conceptes i criteris teòrics perspectius.

Estructura i composició.

Principals teories estètiques i la seua aplicació al llenguatge compositiu.

Estètica i funcionalitat: criteris de significació.

Llenguatges compositius i configuració simbòlica.

Models i processos de configuració icònica.

II.D.1.1.5 Assignatura: Psicologia de la Percepció.

(a) Àrea de coneixement: Expressió i Representació Artística.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Els sentits.

Les sensacions.

Estudi dels processos sensorials.

El concepte d'estímul.

La percepció.

Teoria psicofísica de la percepció.

Llindar de la percepció.

Aportacions de la neurofisiologia.

Teoria de la segmentació de Mané.

Percepció, psicologia i psicoanàlisi.

Percepció i conductivisme.

Teoria cognoscitiva de la percepció.

Percepció i coneixement.

Principals teories sobre percepció i sociologia.

La percepció de la matèria i de la forma.

La percepció del color.

La percepció de l'espai.

La percepció del moviment.

Percepció i temps.

La percepció interactiva forma-color-espai-moviment.

Els nivells de realitat i els graus d'iconicitat.

La memòria.

Memòria icònica.

II.D.1.1.6 Assignatura: Tècniques d'Expressió Gràfica.

(a) Àrea de coneixement: Expressió i Representació Artística.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Estètica i funcionalitat: criteris de significació.

Estudi analític de les propietats físiques, visuals i tàctils dels materials.

Textures visuals i tàctils i la seua interacció.

Procediments i tècniques de texturat, tractament, manipulació i alteració de materials i superfícies.

Experimentació amb materials, procediments i tècniques tradicionals i actuals, anàlisi de les característiques tècniques i comunicatives.

Criteris de selecció i ocupació de nous materials i tècniques gràfiques, pictòriques i constructives.

Anàlisi i experimentació de nous llenguatges.

Suports, materials i tècniques de presentació.

II.D.1.2 Denominació de la matèria: Història i Teoria de l'Art i del Disseny.

II.D.1.2.1 Assignatura: Història i Teoria de l'Art.

(a) Àrea de coneixement: Història i Teoria de l'Art i del Disseny.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Les produccions artístiques i utilitàries com a producte manifest de l'activitat humana i de l'evolució antropològica, cultural i tecnològica dels pobles.

Coneixement de la història de la humanitat a través de l'anàlisi, la interpretació i la sistematització de les obres d'art i de la seua funció social.

Situació de les obres d'art en el seu context temporal i espacial com a exponents de la creativitat humana i com a document testimonial de cada època, cultura i model social.

Els llenguatges visuals, narrativitat, significació i teorització de l'obra d'art.

Iconografia i iconologia. Estudi dels processos de creació i dels nous sistemes visuals.

II.D.1.2.2 Assignatura: Història i Teoria del Disseny.

(a) Àrea de coneixement: Història i Teoria de l'Art i del Disseny.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Història de la producció, ús i valor dels objectes, imatges i espais en les diverses cultures i a través del temps.

Antecedents del disseny: artesania, arts populars i artesania industrial.

El procés gremial.

El disseny en les societats industrial i tecnològica.

Incidència del disseny en el context contemporani.

Últimes tendències.

Nous camps del disseny.

Història del Disseny a la Comunitat Valenciana.

II.D.1.2.3 Assignatura: Història i Teoria del Disseny Industrial.

(a) Àrea de coneixement: Història i Teoria de l'Art i del Disseny.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Evolució històrica i corrents estètiques més significatives en el Disseny de Productes.

Tendències més rellevants a partir de la Segona Guerra Mundial, la seua evolució i ubicació en el context actual.

Últimes propostes en els àmbits del Disseny de Productes i servicis.

Incidència del disseny en el context contemporani.

II.D.1.3 Denominació de la matèria: Fonaments Científics.

II.D.1.3.1 Assignatura: Matemàtiques.

(a) Àrea de coneixement: Ciències Aplicades i Tecnologia.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Estudi aplicat dels fonaments matemàtics i els mètodes numèrics i estadístics necessaris per a l'anàlisi, la simulació i la interpretació geomètrica, artística, tecnològica i socioeconòmica:

Àlgebra Lineal:

L'espai vectorial. Matrius. Càlcul amb matrius. Sistemes d'equacions lineals.

L'espai euclidià: El pla afí, espai afí, espai vectorial euclidià, programació lineal, formes quadràtiques, còniques i quàdriques.

Anàlisi infinitesimal:

Funcions entre espais euclidians i funcions contínues de variables reals: Càlcul diferencial, càlcul d'arrels.

Funcions primitives: Diferents tipus d'integrals indefinides, integral definida, integral de Riemann, aplicacions geomètriques de la integral.

Estadística:

Població i mostra. Variables aleatòries i estadístiques: Taules de freqüències. Representacions gràfiques (histogrames, polígons de freqüències...). Mesures de centralització. Distribució binomial. Distribució normal. Representacions gràfiques. Inferència estadística. Mostratge. Variables estadístiques bidimensionals. Regressió lineal. Rectes de regressió lineal. Correlació. Mètodes d'avaluació.

II.D.1.3.2 Assignatura: Física-Química aplicada al Disseny de Productes.

(a) Àrea de coneixement: Ciències Aplicades i Tecnologia.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Estudi i anàlisi de l'assaig i comportament de les matèries sòlides i els fluids, així com les característiques de les propietats mecàniques, tèrmiques, òptiques i electromagnètiques:

Estats de la matèria.

Reologia.

Estàtica, dinàmica i termodinàmica.

Calor i fred.

Comportaments mecànics, requeriments, sol·licitacions i resistències.

Càlcul de resistències i materials.

Estudi i anàlisi dels conceptes químics i la seua articulació en lleis, teories i models, així com la sistematització i les propietats dels elements i dels compostos i les seues transformacions químiques en l'àmbit de la producció relativa a esta especialitat:

Sistema periòdic dels elements.

Estequiometria.

Cinètica.

Dissolucions.

Cristal·lografia.

Compostos orgànics i inorgànics.

Polímers.

II.D.1.4 Denominació de la matèria: Sistemes de representació.

II.D.1.4.1 Assignatura: Sistemes de Representació.

(a) Àrea de coneixement: Projectes i Investigació.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Aplicacions geomètriques.

Estudi i correcta utilització dels diversos sistemes de representació tècnica de l'espai, els objectes, les llums i les ombres, així com la simbologia i la normalització específica.

Volums en sèrie i càlculs volumètrics.

Estudi correccional i comparat dels sistemes de representació des de l'òptica de ser llenguatges universals i instruments que garantixen la transmissió de formes i invencions.

Normativa específica aplicable als projectes de disseny propis de cada especialitat.

Estudi de les utilitats informàtiques aplicables al procés de desenrotllament de projectes.

Perspectiva intuïtiva.

II.D.1.5 Denominació de la matèria: Projectes Bàsics.

II.D.1.5.1 Assignatura: Teoria i Metodologia del Projecte.

(a) Àrea de coneixement: Projectes i Investigació.

(b) Nombre de crèdits: 9.

(c) Continguts.

Processos Metodològics: El procés comunicatiu del Projecte, identitat i imatge del Projecte.

Models de procés del Projecte: Asimow, J. Ch. Jones, Bonsiepe, J. Seguí.

Mètodes de resolució de Projectes: Programació de processos, programació lineal, optimació de recorreguts, avaluació d'alternatives i estimulació de la creativitat.

II.D.1.5.2 Assignatura: Taller d'Iniciació al Projecte.

(a) Àrea de coneixement: Projectes i Investigació.

(b) Nombre de crèdits: 18.

(c) Continguts.

Fonaments del disseny.

Tècniques de creativitat.

Metodologies de disseny.

Fonamentació pràctica dels procediments, tècniques, llenguatges i metodologies de realització de projectes i la seua ocupació en la ideació i resolució de projectes corresponents als diferents camps del disseny.

Gestió de projectes industrials.

Anàlisi de l'evolució històrica del producte.

Cicle de vida del producte.

Aplicació pràctica dels criteris d'anàlisi, síntesi i metodologia.

Rendibilitat i avaluació.

Risc i finançament.

Plànols de taller i plànols definitius.

Models, maquetes i prototips.

Mètodes de programació, planificació i control de projectes.

ISO

Dades

Determinació de la tendència i de les variacions.

Previsió tecnològica.

Jocs d'estratègia.

Minimax-maximin.

Criteris de decisió.

Avaluació final.

Tècniques de presentació

II.D.2 Matèries Específiques:

II.D.2.1 Denominació de la matèria: Ciència i Tecnologies aplicades al Disseny de Productes.

II.D.2.1.1 Assignatura: Primeres Matèries, materials i tecnologies aplicades al Disseny de Productes.

(a) Àrea de coneixement: Ciències Aplicades i Tecnologia.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Descripció, estudi, classificació i anàlisi de les diverses substàncies naturals, primeres matèries, materials, productes químics i material reciclat que intervenen en la composició dels suports gràfics i materials d'impressió i estampació.

Recursos naturals i condicions requerides per a la seua explotació i el manteniment de l'equilibri ecològic.

Classificació i descripció de les operacions bàsiques i de les etapes o fases dels processos industrials i manufacturers dels sectors productius majoritaris en el nostre país.

Tipus de maquinàries i el seu control.

Tecnologia dels processos automàtics i manuals utilitzats en la fabricació i producció industrial.

Variables que intervenen en els processos de producció.

Transformació i manufactura de productes.

Càlculs de materials.

II.D.2.1.2 Assignatura: Envasos i Embalatges (I).

(a) Àrea de coneixement: Ciències Aplicades i Tecnologia.

(b) Nombre de crèdits: 9.

(c) Continguts:

Concepte i finalitat dels envasos i embalatges.

Definicions.

L'envàs com a mitjà de comunicació.

Tecnologies i materials.

Adhesius, etiquetatges, tancaments, tractaments i acabats.

L'equació VIP

Normalització, requisits i especificacions.

II.D.2.1.3 Assignatura: Envasos i Embalatges (II).

(a) Àrea de coneixement: Ciències Aplicades i Tecnologia.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Materials i processos de fabricació, reutilització i reciclat.

Sistemes d'emmagatzematge, distribució i transport.

Classificació d'envasos i embalatges.

Condicions especials d'emmagatzematge.

Envasos i embalatges de productes i matèries nocives, perilloses, inflamables o amb índex d'altres riscos.

II.D.2.1.4 Assignatura: Estructures i sistemes (I).

(a) Àrea de coneixement: Ciències Aplicades i Tecnologia.

(b) Nombre de crèdits: 3.

(c) Continguts:

Comportament mecànic dels materials rígids, plàstics i elàstics.

Resistència i sol·licitacions.

Tipologia d'estructures.

Elements estructurals.

II.D.2.1.5 Assignatura: Estructures i sistemes (II).

(a) Àrea de coneixement: Ciències Aplicades i Tecnologia.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Divisions interiors.

Càlcul d'estructures i sistemes.

Mecanismes i sistemes d'integració amb les diverses estructures, instal·lacions i xarxes.

Esquemes, símbols i codis.

II.D.2.1.6 Assignatura: Biònica i Ergonomia.

(a) Àrea de coneixement: Ciències Aplicades i Tecnologia.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Biònica aplicada al Disseny de Productes.

Estudi de les formes i sistemes de la Naturalesa.

Estudi de les superfícies, estructures i sistemes naturals.

Principis mecànics i funcionals de les formes vives i la seua aplicació en la generació de dissenys amb analogia de requeriments: agregacions, entroncaments, adaptaments, articulacions, torsions, traccions, compressions, flexions, tensoestructures, distribució de masses, pesos i forces.

Comportament de les estructures davant del xoc mecànic, tèrmic i acústic.

Estudi de superfícies.

Requisits d'imatge.

Estudi de les funcions utilitàries i la seua vinculació als criteris ergonòmics.

Criteris d'aplicació dels paràmetres antropomètrics en els conceptes d'ús, funció i utilitat.

Anàlisi de les activitats bàsiques socials i professionals del subjecte.

II.D.2.1.7 Assignatura: Tècniques de producció i muntatge.

(a) Àrea de coneixement: Ciències Aplicades i Tecnologia.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Processos de Mecanitzat i Soldadura: torn, fresa, mecanitzats, soldadures especials.

Sistemes de transmissió: hidràulics, pneumàtics, elèctrics.

Processos de fabricació: continus, discontinus, regulats.

Processos automatitzats: automatismes, la seua regulació i control. Control numèric aplicat als processos industrials de producció. CAD – CAM.

Equips i instal·lacions mecàniques. Sistemes de normalització, tolerància i ajustos.

Producció en sèrie.

Assajos metalogràfics: destructius i no destructius.

II.D.2.1.8 Assignatura: Noves Tecnologies aplicades al Disseny de Productes.

(a) Àrea de coneixement: Ciències Aplicades i Tecnologia.

(b) Nombre de crèdits: 9.

(c) Continguts:

Estudi teoricopràctic del catàleg i estructura dels entorns i sistemes operatius bàsics.

Informàtica global i disseny integral.

Aplicacions ofimàtiques específiques de suport per a la realització de projectes.

Simulació de processos.

Tecnologia i evolució dels suports i formats audiovisuals.

Elements i tècniques.

Fonaments de la imatge i el so.

Processos de producció, guió, muntatge i postproducció.

«Màsters».

Edició i reproducció.

Imatge digital i analògica.

Imatge en 2-D i 3-D.

Tècniques gràfiques d'il·luminació i «rendering».

Animàtica i imatge virtual.

Processament d'imatges.

Comunicacions integrades.

II.D.2.1.9 Assignatura: Gestió de la Qualitat

(a) Àrea de coneixement: Ciències Aplicades i Tecnologia.

(b) Nombre de crèdits: 3.

(c) Continguts:

Els cercles de Deming. La Qualitat Total.

Especificacions de qualitat. Costos de qualitat. Assegurament de la qualitat. Models de qualitat total (Normes ISO, EFQM,...)

Mètodes estadístics de Control de la Qualitat

Anàlisi de casos

II.D.2.2 Denominació de la matèria: Projectes de Productes.

II.D.2.2.1 Assignatura: Projectes de Productes (I).

(a) Àrea de coneixement: Projectes i Investigació.

(b) Nombre de crèdits: 24.

(c) Continguts:

Fonamentació i estudi teoricopràctic dels projectes de Disseny.

Introducció a la definició i realització de projectes per als sectors industrials majoritaris.

Funció i objectius.

Definició i realització de projectes específics de l'especialitat.

Estudi analític de l'evolució històrica dels usos i productes, dels condicionants tecnicotecnològics, funcionals i comunicatius.

Macroelements i microelements.

Cicle de vida del producte.

Requisits i especificacions.

Brainstorming.

Idees i esbossos.

Definició i realització de models, maquetes, prototips i presèries.

Fase de normalització.

Ajusts, randes i muntatges.

Presentació gràfica del projecte.

Plànols de taller i plànols definitius.

Material de presentació i nivells d'acabat.

Estudi de pressupostos i anàlisi de viabilitat.

Criteris d'innovació i de qualitat.

Mètodes de resolució dels projectes.

Avaluació i verificació.

Gestió de projectes industrials.

Programació, planificació i control de projectes.

Mètodes.

ISO

Dades

Determinació de la tendència i les variacions.

Previsió tecnològica.

Jocs d'Estratègia.

Minimax-maximin.

Criteris de decisió.

Memòria analítica, metodològica i justificativa.

II.D.2.2.2 Assignatura: Projectes de Productes (II).

(a) Àrea de coneixement: Projectes i Investigació.

(b) Nombre de crèdits: 24.

(c) Continguts:

Realització de projectes per als sectors industrials majoritaris.

Funció i objectius.

Estudi analític de l'evolució històrica dels usos, productes i servicis, dels condicionants tecnicotecnològics, funcionals i comunicatius.

Cicle de vida del producte.

Requisits i especificacions.

Brainstorming.

Concepte i mètodes de configuració de la identitat i imatge visual i corporativa.

Programes d'imatge visual i identitat corporativa.

El quint element.

Tipografies.

Continguts i objectius del manual corporatiu.

Idees i esbossos.

Definició i realització de models, maquetes, prototips i presèries.

Fase de normalització.

Ajustos, randes i muntatges.

Presentació gràfica del projecte.

Plànols de taller i plànols definitius.

Material de presentació i nivells d'acabat.

Estudi de pressupostos i anàlisi de viabilitat.

Criteris d'innovació i de qualitat.

Mètodes de resolució dels projectes.

Avaluació i verificació.

Gestió de projectes industrials.

Programació, planificació i control de projectes.

Mètodes.

ISO

Dades.

Determinació de la tendència i les variacions.

Previsió tecnològica.

Jocs d'Estratègia.

Minimax-maximin.

Criteris de decisió.

Memòria analítica, metodològica i justificativa.

II.D.2.2.3 Assignatura: Modelització i prototips.

(a) Àrea de coneixement: Projectes i Investigació.

(b) Nombre de crèdits: 12

(c) Continguts:

Concepció i creació de models.

Projecte i prototip.

Objectius del prototip.

Classificació i tipus de prototips.

Escales.

Maqueta, model i prototip.

Materials, maquinàries, utillatge i ferramentes, procediments i tècniques de maquetat i prototipat.

Nivells de definició.

Elecció de materials idonis.

Prototipació ràpida.

Diferents tècniques de prototipat ràpid.

II.D.2.3 Denominació de la matèria: Ciències Socials i Legislació aplicades al Disseny de Productes.

II.D.2.3.1 Assignatura: Organització i Legislació.

(a) Àrea de coneixement: Ciències Socials.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Estudi de la caracterització empresarial i tècniques d'organització dels recursos aplicats a la millora dels processos de producció industrial.

Càlculs i anàlisi de costos, rendiment i resultats empresarials.

Plans i pressupostos.

Control pressupostari: productivitat, producció, vendes, costos i rendibilitats.

El professional autònom.

Fórmules associatives.

Projectes d'inversió i fonts de finançament.

Comptes i comptabilitat.

Estudi de la legislació i normativa implicada en el fenomen empresarial.

Estudi de la normativa nacional, europea i internacional relativa a marques, patents, copyrighting, etiquetatge, homologacions i certificats.

Drets d'autor.

Propietat intel·lectual i propietat industrial.

Drets d'imatge.

Deontologia.

II.D.2.3.2 Assignatura: Antropologia i Sociologia.

(a) Àrea de coneixement: Ciències Socials.

(b) Nombre de crèdits: 6.

(c) Continguts:

Antropologia general.

Teoria de les ciències socials, anàlisi de les classes socials en la societat contemporània.

Antropologia cultural.

Estudi dels aspectes socials i culturals de les poblacions.

Parentiu i família, economia, política i representacions simbòliques.

Anàlisi de les societats complexes i estudi antropològic de la ciutat i vida urbana, el treball, les relacions laborals, la identitat i altres factors de determinació del grup social.

Síntesi històrica de l'evolució dels mercats.

Estructura econòmica.

Estructures socials i de població.

Comportament col·lectiu i fenomenologies de mercat.

Sociologia de les edats, els espais i les segmentacions dels mercats.

Individu, grup i societat.

Model cultural i estils de vida.

Mètodes d'anàlisis quantitatives i qualitatives.

Significat i incidències psicosocials del consum.

Comportament del consumidor i reaccions induïdes.

Teories motivacionals i persuasives.

Teoria de l'argumentació.

El model social espanyol i l'europeu.

Estructura sociològica del gust.

Producció, publicitat i consum.

Valors simbòlics i models culturals.

Acció publicitària i configuració simbòlica de la demanda/consum.

Moda i consum.

La moda com a expressió i discurs social.

El disseny i el procés de socialització.

Tendències actuals de les teories sociològiques d'anàlisi.

II.D.2.3.3 Assignatura: Economia i Gestió del Disseny.

(a) Àrea de coneixement: Ciències Socials.

(b) Nombre de crèdits: 9.

(c) Continguts:

Fonaments d'economia.

Macro i microeconomia.

L'administració d'empreses.

Estratègies empresarials.

Models d'innovació

Gestió del disseny.

Models de gestió.

Tasques del gestor de disseny.

Anàlisi de casos.

Metodologia del projecte.

Tècniques de presentació i venda de projectes.

II.D.2.3.4 Assignatura: Màrqueting.

(a) Àrea de coneixement: Ciències Socials.

(b) Nombre de crèdits: 9.

(c) Continguts:

Teoria de la imatge.

Teoria general de la informació i la comunicació.

Instruments i processos de comunicació i informació.

La comunicació de masses.

Procés de constitució del subjecte consumidor.

Comunicació i consum: relació social i enunciació publicitària.

Comunicació i models culturals.

Teoria i anàlisi de la publicitat: mitjans i sistemes.

Imatge corporativa, imatge de marca i imatge de producte.

Procés de comunicació i estratègia motivacional de l'oferta.

Nivells, elements i funcions.

Acció publicitària i configuració simbòlica de la demanda/consum.

Definició formal i configuració material del missatge.

Fonaments del «Màrqueting».

Dades socioeconòmics, metodologies i tècniques de gestió del «Màrqueting».

Estudi del comportament de la demanda.

II.D.3 Projecte Final de Carrera.

II.D.3.1 Nombre de crèdits: 3

II.D.3.2 Aspectes bàsics:

(a) Estudis dels requisits i condicionants tecnicotecnològics, funcionals, estètics i comunicatius que afecten a la seua realització.

(b) Plànols, maquetes i/o prototips realitzats, així com, si és procedent, les condicions i instruccions d'ús i consum.

(c) Anàlisi de la seua viabilitat productiva i econòmica realitzada des de criteris d'innovació formal, de gestió empresarial i de mercat.

(d) Memòria analítica, metodològica i justificativa d'aquest, que incloga un informe documental i gràfic complet de les diverses etapes de desenrotllament.

ANNEX III

Requisits que han de reunir els centres que impartisquen els Estudis Superiors de Disseny.

D'acord amb el que s'indica en la disposició addicional segona del Reial Decret 1.496/1999, de 24 de setembre, i en el Reial Decret 389/1992, de 15 d'abril, les Escoles Superiors de Disseny, hauran de disposar de les instal·lacions i condicions materials següents:

1) Un laboratori fotogràfic, amb l'equipament adequat i amb una superfície de 90 m2.

2) Una aula d'aplicacions informàtiques amb una superfície de 60 m2, amb dotació d'ordinadors independent o en xarxa, ordinador de professor, projector de vídeo i dades i pantalla. Perifèrics d'impressió compartits per multiplexor i escànner per a captura d'imatges i els programes informàtics adequats per al desenrotllament de les distintes matèries.

3) Una aula-taller, específica per cada una de les especialitats que impartisca el centre, amb una superfície de 120 m2, amb el material informàtic necessari, així com la tecnologia específica i maquinària adequada a cada especialitat.

4) Una aula-taller de prototips, dotada de màquines-ferramentes per a confecció d'estos, fusta, escaiola, metall o polímers, així com de maquinària que permeta la realització de peces adequades a les necessitats de cada una de les especialitats, esta aula haurà de comptar amb una superfície no inferior a 90 m2.

5) Un aula de mitjos audiovisuals, amb una superfície mínima de 90 m2.

6) Dos aules teoricopràctiques, amb una superfície mínima de 90 m2, per a cada una de les especialitats que tinguen autoritzades.

7) Dos aules teòriques amb una superfície mínima de 60 m2, per cada una de les especialitats que tinguen autoritzades.

8) Una aula d'assajos tecnològics, colorimetria i resistència de materials, d'una superfície mínima de 90 m2, dotada dels mitjos tècnics i tecnològics que permeten determinar: Anàlisi de materials, propietats reològiques, dispositius de control i acabat de productes.

9) Una aula polivalent, amb una superfície no inferior a 120 m2, que permeta el seu ús comú com a saló d'actes, de conferències, exposicions i activitats artístiques.

10) Una biblioteca i arxiu de documentació audiovisual. Que haurà de permetre, en el conjunt de les seccions, la utilització simultània de, almenys, un 5% del nombre total de l'alumnat previst. Disposarà de sala de lectures, arxiu i sistema de préstec. Comptarà amb el nombre de volums que garantisca el correcte desenrotllament de les ensenyances que s'impartisquen i el seu ús en suport no convencional, així com de les principals revistes tècniques relacionades en l'àmbit d'estes ensenyances.

11) Un espai per a magatzem, amb una superfície no inferior a 60 m2.

12) Despatx per a funcions directives, direccions de departament, tutories, coordinació i orientació, amb la grandària adequada al nombre de llocs escolars del centre.

13) Una secretaria.

14) Una sala de professors, de grandària adequada al nombre de llocs escolars que tinga autoritzat el centre.

Mapa web