Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 60/2005 d'11 de març, del Consell de la Generalitat, pel qual es regula la formació en matèria d'animació juvenil a la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 4966 de 15.03.2005
Número identificador:  2005/X2880
Referència Base de Dades:  1456/2005
 



DECRET 60/2005 d'11 de març, del Consell de la Generalitat, pel qual es regula la formació en matèria d'animació juvenil a la Comunitat Valenciana. [2005/X2880]

El Decret 19/1985, de 23 de febrer, del Consell de la Generalitat, pel qual es va crear l'Escola de Formació d'Animadors del Temps Lliure Juvenil de la Generalitat, va suposar, per part de l'administració pública valenciana, una aposta decidida per impulsar mesures que promogueren la participació activa dels jóvens valencians en la vida sociocultural de la comunitat, i va establir un marc per a la capacitació de monitors de centres de vacances i d'animadors juvenils.

L'Ordre de 31 de juliol de 1985, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència desplegava l'esmentat decret i establia les condicions per al reconeixement i l'homologació d'escoles de formació d'animadors juvenils en temps lliure; cosa que ha permés, des dels àmbits associatiu i municipal, diversificar i descentralitzar l'oferta formativa, alhora que ha contribuït substancialment a dinamitzar el teixit associatiu juvenil a la Comunitat Valenciana.

Durant estos anys, la realitat social dels jóvens valencians ha canviat i també han evolucionat les institucions responsables de dur a terme les polítiques de joventut, en un esforç per adaptar-se a les necessitats i les expectatives dels jóvens ciutadans. Especialment rellevant en este sentit va ser la creació de l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), mitjançant la Llei 4/1989, de 26 de juny, de la Generalitat, com a entitat autònoma de caràcter mercantil. Entre les funcions que s'atribueixen al susdit organisme, i que enumera l'article 3 de l'esmentada llei, s'estableix la de formar animadors i tècnics en matèria juvenil.

Com a conseqüència del dit impuls institucional en matèria de joventut, també visible en l'administració local a través del desplegament d'àrees i programes específics per a la joventut, i del continu desenvolupament i vertebració del sector associatiu juvenil, en els últims anys s'ha assistit al creixement i a la consolidació de la formació d'animadors juvenils a la Comunitat Valenciana. La demanda creixent d'esta formació ha anat acompanyada, d'una banda, de la creació de nombroses escoles de formació d'animadors juvenils que, des de models pedagògics diversos, proporcionen una àmplia i consolidada oferta formativa des del sector associatiu, i, d'una altra, d'una creixent implantació de la formació d'animadors juvenils en l'àmbit local, els responsables públics de la qual hi han vist un mitjà efectiu d'estimular la participació juvenil a la Comunitat Valenciana.

Davant este expandiment en l'àmbit de la formació d'animadors, l'Ordre de 23 de juliol de 2001, de la Conselleria de Benestar Social, donava resposta a la necessitat de fixar un marc comú per a la regulació dels cursos de monitor de centres de vacances i d'animador del temps lliure juvenil realitzats a la Comunitat Valenciana, i establia, entre altres qüestions, la durada dels cursos, les etapes, i els requisits d'accés i les condicions per a l'acreditació dels dits cursos per part de l'IVAJ.

D'altra banda, cada vegada més, les accions de temps lliure impliquen la mobilitat dels seus agents per tot el territori espanyol, i també per altres països de la Unió Europea; una circumstància que requereix un esforç interterritorial d'adequació de les normatives que, en cada comunitat autònoma, regulen la formació en matèria d'animació, orientat vers la recerca d'elements comuns que faciliten el reconeixement recíproc de les diferents titulacions.

Els canvis institucionals, el desplegament continuat de les activitats de formació en matèria d'animació i la necessitat d'adequació interterritorial exigeixen de l'administració un esforç d'adaptació del marc regulador de l'esmentada formació a les necessitats actuals i a les expectatives futures.

Per això, després de l'informe previ del Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana, a proposta de la consellera de Benestar Social, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i després de la deliberació prèvia del Consell de la Generalitat, en la reunió del dia 11 de març de 2005,

DECRETE

CAPÍTOL I

Aspectes generals

Article 1. Objecte

1. És objecte del present decret desplegar la competència de l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) en matèria d'animació juvenil, regular els cursos destinats a formar animadors juvenils i el reconeixement de les escoles oficials d'animació juvenil a la Comunitat Valenciana.

2. Les persones que realitzen o vulguen realitzar activitats educatives de temps lliure, i també funcions de coordinació d'activitats de temps lliure i de direcció de centres de vacances, amb xiquets i jóvens, a la Comunitat Valenciana, hauran d'obtindre una formació adequada mitjançant la superació dels corresponents cursos de formació de monitors i animadors de temps lliure infantil i juvenil, tot això sense perjuí de la resta de normativa que els siga d'aplicació.

Article 2. Competència

A l'Institut Valencià de la Joventut, li correspon:

a) Reconéixer oficialment les escoles d'animació juvenil.

b) Acreditar els cursos que estableix el present decret i expedir els corresponents certificats, d'acord amb el procediment que establisca la normativa que el desplegue.

c) Assessorar i informar tècnicament les sol·licituds de reconeixement d'escoles i d'acreditació dels cursos a què es refereix el present decret.

d) Vetlar per la qualitat tècnica i pedagògica dels cursos, i supervisar els que es realitzen a l'empara del present decret.

e) Organitzar fòrums de comunicació i trobades amb les diferents escoles oficials d'animació juvenil, per tal de facilitar unes relacions de col·laboració i de millora des d'un plantejament integrador.

f) Realitzar cursos i activitats de formació complementàries o subsidiàries a les efectuades per les diferents escoles oficials d'animació juvenil.

g) Supervisar i, si escau, organitzar la formació pedagògica i el reciclatge del professorat de les escoles.

h) Realitzar cursos de formació permanent per a monitors i animadors.

i) Propiciar la investigació i l'estudi en el camp de l'animació juvenil i publicar-ne, si escau, els resultats.

j) Qualsevol altra funció necessària per a l'adequat compliment del que estableix el present decret.

Article 3. Fòrum de Formació d'Animadors Juvenils

1. Com a òrgan de consulta i de participació permanent en matèria de formació de monitors i animadors es crearà el Fòrum de Formació d'Animadors Juvenils.

2. La composició, l'organització i el funcionament del Fòrum seran objecte de desplegament.

CAPÍTOL II

Cursos

Article 4. Cursos

1. Els cursos a què fa referència l'article 1 podran ser:

1.1. Cursos de formació bàsica, que constaran d'una etapa lectiva i d'una etapa de pràctiques:

a) Monitor de temps lliure infantil i juvenil, que capacita per a dur a terme activitats educatives en el temps lliure i en centres de vacances amb xiquets i jóvens.

b) Animador juvenil, que capacita per a assumir les funcions de coordinació d'activitats de temps lliure, i de direcció de centres de vacances amb xiquets i jóvens.

1.2. Cursos de formació permanent: adreçats a l'especialització i al reciclatge dels monitors i animadors.

1.3. Cursos de formador d'animadors; formació que s'exigirà per a impartir els cursos a què es refereix l'apartat 1.1 del present article.

2. Els cursos s'hauran de realitzar dins de l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana. La normativa de desplegament del present decret establirà la durada, l'estructura, els continguts i els requisits d'accés als dits cursos.

3. L'exigència dels requisits que regula el present decret serà independent d'aquells que exigisca la normativa que emane de qualsevol administració pública.

Article 5. Acreditació de cursos de formació bàsica

1. Les escoles oficials d'animació juvenil impartiran els cursos de formació bàsica regulats en el present decret sense que siga necessària l'acreditació singular de cada curs.

2. No obstant el que disposa el punt anterior, podran sol·licitar l'acreditació d'un curs de monitor de temps lliure infantil i juvenil aquelles entitats ubicades a la Comunitat Valenciana que no disposen d'una escola oficialment reconeguda.

3. També podran sol·licitar l'acreditació d'un curs d'animador juvenil les entitats que, d'acord amb el que estableix l'apartat 2, hagen realitzat dos cursos de monitors consecutius al llarg dels dos anys previs a la sol·licitud.

4. Les entitats que reben l'acreditació d'un curs de formació bàsica hauran de complir les obligacions següents:

4.1. Realitzar el curs de forma completa.

4.2. Disposar d'un/a coordinador/a i d'un equip de professorat per a la realització del curs que reunisca els requisits establits per a la direcció i el professorat de les escoles en els apartats b) i c) de l'article 9 del present decret.

4.3. Disposar d'instal·lacions (aules, mobiliari, recursos didàctics, etc.) suficients i idònies per al desenvolupament de l'activitat formativa.

4.4. Totes les altres obligacions establides per a les escoles oficials en els apartats d), g), h), j), k) l) i m) de l'article 9.

Article 6. Acreditació de cursos de formació permanent i de cursos de formador d'animadors

1. Podran sol·licitar l'acreditació de l'IVAJ per a realitzar cursos de formació permanent i el curs de formador d'animadors, les escoles oficials d'animació juvenil a la Comunitat Valenciana, amb cinc anys de funcionament com a tals,

2. El procediment d'acreditació i la pèrdua d'acreditació els regularà la corresponent normativa de desplegament.

CAPÍTOL III

Escoles

Article 7. Escoles oficials d'animació juvenil

Són escoles oficials d'animació juvenil les reconegudes per l'IVAJ per a impartir els cursos que regula el present decret.

Article 8. Reconeixement

1. Podran ser reconegudes com a escoles oficials d'animació juvenil les promogudes per associacions juvenils i entitats prestadores de serveis a la joventut, reconegudes legalment i inscrites en el Cens d'Associacions Juvenils i Entitats Prestadores de Serveis a la Joventut de la Generalitat, o les promogudes per entitats públiques amb competència en matèria de joventut.

2. En el moment de sol·licitar-ne el reconeixement, les dites entitats hauran d'acreditar el compliment dels requisits següents:

a) Tindre més de cinc anys de funcionament ininterromput.

b) Haver impartit un curs de formació bàsica anual dels que preveu l'article 4.1.1, durant els tres anys previs a la sol·licitud de reconeixement.

c) Disposar dels recursos humans i materials mínims per a l'inici del funcionament de l'escola, que hauran de ser, com a mínim, els que s'especifica en els apartats b), c) i e) de l'article 9.

d) Que l'òrgan competent de cada entitat haja adoptat l'acord per a la creació de l'escola i per a la sol·licitud de reconeixement com a escola oficial.

3. El procediment de reconeixement es regularà en la corresponent normativa de desplegament.

Article 9. Obligacions de les escoles

Les escoles reconegudes hauran de complir les obligacions següents:

a) Dotar-se d'estatuts propis, en què constaran els mínims que exigeix la normativa vigent.

b) El director de l'escola haurà de ser, com a mínim, titulat universitari de grau mitjà, a més d'estar en possessió del certificat d'animador juvenil o el seu equivalent en altres comunitats autònomes o en altres països de la Unió Europea, i també acreditar experiència en matèria de formació de monitors i animadors.

c) Disposar d'un equip estable de professorat constituït per almenys cinc membres, que estaran en possessió del certificat d'animador juvenil o el seu equivalent. La meitat, com a mínim, de les persones que formen part de l'equip de professorat hauran de ser titulats universitaris de grau mitjà.

d) En els cursos de formació bàsica, el 50% de les hores de l'etapa lectiva serà impartit per professorat que estiga en possessió del certificat d'animador juvenil o el seu equivalent. El professorat que impartisca les matèries corresponents al programa de continguts mínims que establisca l'IVAJ haurà d'haver realitzat el curs de formador d'animadors.

e) Les instal·lacions (aules, mobiliari, recursos didàctics, etc.) seran suficients i idònies per al desplegament de l'activitat formativa. En qualsevol cas constaran, com a mínim, d'un espai per a atendre el públic, d'una secretaria i d'una aula d'ús exclusiu o diferenciat, per l'escola.

f) Impartir, com a mínim, un curs de monitor de temps lliure infantil i juvenil o d'animador juvenil cada any.

g) Comunicar, en el termini màxim de 20 dies, qualsevol canvi que es produïsca en els requisits que portaren al seu reconeixement.

h) Presentar la documentació que s'establisca en la corresponent normativa de desenvolupament i en el termini que s'hi preveja.

i) Acabar les activitats formatives que inicien.

j) Garantir, a tot alumnat, el desplegament de les pràctiques i també supervisar-ne la correcta realització.

k) Mantindre actualitzada i disponible la documentació corresponent al seguiment del procés formatiu de l'alumnat.

l) Garantir els drets de l'alumnat i supervisar el compliment dels seus deures.

m) No realitzar activitats que promoguen o justifiquen qualsevol forma de discriminació per raó de raça, sexe, religió o qualsevol altra que atempte contra els drets fonamentals de la persona.

Article 10. Pèrdua del reconeixement oficial

L'incompliment del que disposa el present decret i la resta de normativa que el desplegue podrà implicar la pèrdua de reconeixement oficial de les escoles d'animació juvenil per part de l'IVAJ. El procediment es regularà en la corresponent normativa de desplegament, i haurà de garantir, en tot cas, l'audiència a l'escola afectada.

Article 11. Drets de l'alumnat

L'alumnat dels cursos tindrà dret:

a) A la igualtat d'oportunitats i a la no discriminació, per circumstàncies personals ni socials, en l'accés i en la permanència als cursos.

b) A rebre una orientació i un assessorament individualitzat, per part del professors/ores i dels tutors/ores, mentre estiga obert el seu procés formatiu.

c) A ser informat del procés de formació, quant a l'avaluació, programació, certificació i el desplegament de les pràctiques.

d) A rebre una oferta de pràctiques adequada a les funcions per a les quals capacita el curs.

e) A una pòlissa d'assegurances que li cobrisca, com a mínim, la responsabilitat civil durant l'etapa lectiva i durant la realització de les pràctiques.

f) A presentar reclamacions per escrit i a rebre-hi una resposta adequada.

DISPOSICIÓ ADDICIONAL

Les denominacions que preveu l'Ordre, de 23 de juliol de 2001, de la Conselleria de Benestar Social, i la Resolució, de 10 de juny de 1999, del director general de l'IVAJ, "Monitor de Centres de Vacances" i "Animador del Temps Lliure Juvenil, nivell I", queden substituïdes per les que indica l'article 4, apartat 1.1, del present decret. En l'annex al decret figura el quadre d'equivalències corresponent.

DISPOSICIONS TRANSITÒRIES

Primera

Les escoles oficialment reconegudes dins de l'àmbit de la Comunitat Valenciana, en aplicació de l'Ordre de 31 de juliol de 1985, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència hauran de comunicar a l'Institut Valencià de la Joventut la continuïtat de la seua activitat en el termini de sis mesos comptadors a partir de l'entrada en vigor del present decret, i hauran de fer-hi constar expressament que s'adeqüen al que s'hi disposa.

Segona

Els cursos iniciats abans de la publicació del present decret per les escoles reconegudes, que estiguen pendents de certificació de la totalitat de l'alumnat que hi participe, s'adequaran, d'ofici, a les noves denominacions indicades en l'apartat 1.1 de l'article 4.

Tercera

1. S'estableix un període de dos anys, des de l'entrada en vigor del present decret, perquè el professorat dels cursos complisca el requisit d'haver realitzat el curs de formador d'animadors.

2. El requisit d'haver realitzat el curs de formador d'animadors podrà ser substituït, després de fer-ne prèviament la sol·licitud, mitjançant una resolució del director general de l'IVAJ, per una experiència de 120 hores com a formador de monitors de temps lliure infantil i juvenil o d'animadors juvenils, en els tres anys anteriors a la publicació del present decret.

Per tal d'acreditar la dita experiència, les persones interessades disposaran d'un període de sis mesos comptadors a partir de la data d'entrada en vigor del present decret, per presentar-ne la sol·licitud, d'acord amb el model que proporcione l'IVAJ, acompanyada de la documentació acreditativa.

La no presentació de la documentació relativa a l'acreditació de l'experiència indicada, en el termini previst, suposarà la necessària realització del curs de formador d'animadors per part de les persones interessades.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Queden derogats:

1. El Decret 19/1985, de 23 de febrer, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual es crea l'Escola de Formació d'Animadors del Temps Lliure Juvenil de la Generalitat Valenciana.

2. L'Ordre de 31 de juliol de 1985, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, per la qual es desplega el Decret 19/1985, de 23 de febrer, quant al reconeixement i l'homologació d'escoles de formació d'animadors juvenils en el temps lliure.

3. Totes les disposicions d'igual o inferior rang que s'oposen al que preveu el present Decret.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

Es faculta la consellera competent en matèria de joventut perquè dicte totes les disposicions que calguen per al desplegament del que preveu el present decret.

Segona

El present decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

Castelló de la Plana, 11 de març de 2005

El president de la Generalitat,

FRANCISCO CAMPS ORTIZ

La consellera de Benestar Social,

ALICIA DE MIGUEL GARCÍA

ANNEX

QUADRE D'EQUIVALÈNCIES

D'acord amb el Decret 19/1985, D'acord amb el present decret

de 23 de febrer

————————————— —————————————

Monitor de centres de vacances Monitor de temps lliure infantil

i juvenil

Animador del temps lliure Animador juvenil

juvenil, nivell I

Animador del temps lliure Suprimit

Mapa web