Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE de 6 de novembre de 2000, de la Conselleria de Medi Ambient, per la qual es declaren 18 microreserves vegetals a la província d'Alacant.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 3928 de 30.01.2001
Número identificador:  2001/F670
Referència Base de Dades:  0381/2001
 



ORDRE de 6 de novembre de 2000, de la Conselleria de Medi Ambient, per la qual es declaren 18 microreserves vegetals a la província d'Alacant. [2001/F670]

Per mitjà del Decret 218/1994, de 17 d'octubre, del Govern Valencià (DOGV núm. 2.379, de 3 de novembre de 1994), es va crear la figura de protecció d'espècies denominada microreserva vegetal.

Posteriorment, l'Ordre de 7 de desembre de 1995, de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient (DOGV núm. 2.568, de 2 de gener de 1995), va establir la regulació de la senyalització d'aquestes microreserves.

Els diferents estudis realitzats durant diversos anys per investigadors especialistes sobre la situació de les poblacions dels tàxons vegetals endèmics, rars o amenaçats de la Comunitat Valenciana, han orientat sobre les prioritats per a l'establiment de microreserves.

Prospeccions recents sobre terrenys de titularitat pública o privada han acabat de perfilar les parcel·les que es consideren òptimes per a formar part de la xarxa de microreserves de flora de la Comunitat Valenciana.

Des de 1996 s'han establit diferents línies de subvenció destinades a propietaris de terrenys no inclosos en el Catàleg de Forests d'Utilitat Pública per a l'increment de la xarxa de microreserves de flora de la Comunitat Valenciana.

Durant la tramitació de la present ordre s'han complit els passos procedimentals establits en l'article 5 del Decret 218/1994, i totes les microreserves que es declaren compleixen els requisits exigits en l'article 3 d'aquest decret.

Per tot això, vist el que estableix el Decret 218/1994, de 17 d'octubre, del Govern Valencià, pel qual es crea la figura de protecció d'espècies denominada microreserva vegetal, i a proposta de la Direcció General per a la Planificació i Gestió del Medi,

ORDENE

Primer

Es declaren a la província d'Alacant les 18 microreserves vegetals enunciades a continuació:

Arc de Bèrnia

Arenal de Petrer-Almorxó

Barranc de l'Escolgador de Crist

Cala del Port de Moraira

Dunes de Pinet

El Fondó-Tolla Sud

El Fondó-El Derramador

El Recingle

Illa Mitjana

La Caleta

Llomes del Xap

Mas de Cotet

Ombria de Bèrnia

Pilar de Ximo

Serra de Serrella-Barranc Fort

Serra Gelada-Nord

Serra Gelada-Sud

Tossal dels Corbs

Aquestes microreserves queden definides en l'annex I, on s'especifiquen els termes següents:

Denominació

Límits

Superfície projectada, mesurada en hectàrees

Terme municipal

Titularitat del terreny

Espècies i unitats de vegetació que són objecte prioritari de conservació. Per a les unitats de vegetació s'especifica el corresponent codi Natura 2000 de la Directiva 97/62/CEE i del Reial Decret 1.193/1998, de 12 de juny (BOE núm. 151, del 25.06.98). Els codis amb asterisc identifiquen tipus d'hàbitats prioritaris en l'àmbit europeu.

Pla de gestió: actuacions de conservació i limitacions d'ús.

Segon

No es consideren com a part de les microreserves les pistes forestals, carreteres, ni les construccions (edificacions, vèrtexs geodèsics, antenes...) preexistents dins dels límits establits per a cada una d'aquelles.

Tercer

D'acord amb l'Ordre de 7 de desembre de 1995, de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient, per la qual es regula la senyalització de les microreserves de flora (DOGV núm. 2.658, de 2 de gener de 1995), s'ha de procedir a la instal·lació dels corresponents senyals i elements d'indicació de límits.

Quart

Sense perjudici de la possibilitat d'aplicar-hi altres mesures addicionals, la conservació de la microreserva comporta l'execució de les actuacions indicades en els plans de gestió, dins de les possibilitats que permeten les lleis anuals de pressupostos generals de la Generalitat Valenciana. Igualment, per a la conservació i gestió adequades, s'estableixen limitacions d'ús en els plans de gestió.

Cinqué

L'existència de la microreserva no implica prohibició per a l'exercici de la caça. No obstant això, a iniciativa dels titulars de l'aprofitament cinegètic, tramitada des del servei territorial, i amb l'informe d'aquest, pot establir-se una resolució de la Direcció General per a la Planificació i Gestió del Medi per la qual s'eximisca del pagament de la part de matrícula del vedat corresponent a la superfície ocupada per la microreserva i al perímetre addicional que puguen proposar a l'efecte, que constituiran una zona de reserva cinegètica amb caràcter permanent, sense que això implique una reducció de la superfície del terreny vedat de què forma part.

Sisé

Per a evitar el trepig generalitzat de les microreserves, que podria perjudicar el desenvolupament normal de les poblacions de plantes rares, endèmiques o amenaçades, queda prohibit eixir de les senderes o camins existents. Atés el paper substancial que els invertebrats i els fongs juguen a l'hora d'assegurar el funcionament correcte de les microreserves, queda prohibida capturar-ne o recollir-ne. Es poden autoritzar excepcions generals amb fins educatius, científics o conservacionistes.

Seté

Correspon la gestió d'aquestes microreserves al Servei Territorial de la Conselleria de Medi Ambient a Alacant. Igualment, correspon al director territorial concedir les autoritzacions corresponents per a dur a terme activitats educatives, científiques i conservacionistes, que s'hagen de dur a terme a la microreserva o per a l'alçament excepcional de prohibicions establides en aquesta ordre. En el cas que es tracte de peticions d'activitats per a diverses zones entre les quals estiga inclosa la microreserva, i que afecten dos o més províncies, correspon concedir les autoritzacions a la Direcció General de Planificació i Gestió del Medi.

València, 6 de novembre de 2000

El conseller de Medi Ambient,

FERNANDO MODREGO CABALLERO

Annex I

Microreserva: Arc de Bèrnia

Límits: la microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual tenen les coordenades UTM següents sobre el fus 30:

Vèrtex X Y

1 759128 4282925

2 758997 4282895

3 758977 4283406

4 759110 4283365

Superfície projectada: 5,8 ha.

Terme municipal: Benissa.

Titularitat: terrenys propietat del senyor José Escales Ivars.

Espècies prioritàries: Aceras anthropophorum, Ophrys bilunulata, Neotinea maculata, Saxifraga longifolia i Taxus baccata.

Unitats de vegetació prioritàries:

- Zones subestèpiques de gramínies i anuals del Thero-Brachypodietea, Teucrio-Brachypodietum retusi (codi Natura 2000: 6220*).

- Despreniments mediterranis occidentals i termòfils, Scrophulario-Arenarietum intricatae (codi Natura 2000: 8130).

- Pendents rocallosos calcaris amb vegetació casmofítica, Hippocrepido-Scabiosetum saxatilis, Resedo-Sarcocapnetum saetabensis, Jasionetum foliosae-Teucrietosum hifacensis (codi Natura 2000: 8210).

- Boscos mediterranis de Taxus baccata, Fraxino orni-Quercetum fagineae (codi Natura 2000: 5230*)

Pla de gestió

Actuacions de conservació: establiment d'un cartell informatiu amb recomanacions.

Recol·lecció periòdica de llavors de les espècies prioritàries i depòsit en un banc de germoplasma.

Mostreig fitosociològic periòdic de les principals unitats de vegetació existents.

Reforç poblacional de Taxus baccata, Fraxinus ornus, Acer opalus subsp. granatense, Aceras anthropophorum i Neotinea maculata.

Limitacions d'ús:

En el cas que se sol·licite l'ús del terreny per a una activitat tradicional de pastoreig, poden establir-se mesures específiques per a evitar o reduir l'impacte sobre la vegetació o les espècies de major interés.

Queda prohibida la realització d'aprofitaments fusters.

No poden realitzar-se aclarides o faenes de silvicultura dins de la microreserva, llevat dels següents casos:

a. Programació de tasques de manteniment del matoll a la zona, amb eliminació selectiva i progressiva dels peus menys desenvolupats dels pins, evitant l'alteració del perfil del sòl i de la vegetació ja consolidada.

b. Extraccions per motius fitosanitaris o per a evitar danys per caiguda sobre les persones o les poblacions d'espècies protegides o amenaçades.

c. Aclarides del pinar postincendi, en el cas que la zona patira incendis forestals. Aquestes aclarides han de constar d'un programa específic multianual.

En el cas que es dissenyen o realitzen pels voltants aclarides de vegetació o altres mesures de reducció de la combustibilitat, cal respectar un radi mínim de 100 metres al voltant del perímetre de la microreserva dins de la forest d'utilitat pública, en què aquestes activitats estiguen sensiblement atenuades.

Microreserva: Arenal de Petrer-Almorxó

Límits: la microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual tenen les coordenades UTM següents sobre el fus 30:

Vèrtex X Y

1 693633 4264982

2 693716 4265094

3 693791 4265053

4 693711 4264944

Superfície projectada: 1,168 ha.

Terme municipal: Petrer

Titularitat: forest de l'Ajuntament de Petrer, Cotxinet, número 60 del Catàleg de Forests d'Utilitat Pública.

Espècies prioritàries: Helianthemum arenarium, Linaria arabiniana i Linaria depauperata subsp. hegelmaieri.

Unitats de vegetació prioritàries: dunes continentals amb pastures obertes amb Corynephorus i Agrostis, Plantagini radicatae-Corynephorion canescentis (codi Natura 2000: 2330).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Establiment d'un cartell informatiu amb recomanacions.

Recol·lecció periòdica de llavors de les espècies prioritàries i depòsit en un banc de germoplasma.

Mostreig fitosociològic periòdic de les principals unitats de vegetació existents.

Limitacions d'ús:

Queda prohibit abocar escombraries en la microreserva o pels voltants d'aquesta.

Queda prohibit el pas de vehicles.

Microreserva: Barranc de l'Escolgador de Crist

Límits: la microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual tenen les coordenades UTM següents sobre el fus 30:

Vèrtex X Y

1 717503 4232343

2 717744 4232580

3 717733 4232489

4 717793 4232501

5 717905 4232606

Superfície projectada: 1,477 ha.

Terme municipal: Santa Pola.

Titularitat: forest consorciada propietat de l'Ajuntament de Santa Pola Al-3007, Serra de Santa Pola, número 51 del Catàleg de Forests d'Utilitat Pública.

Espècies prioritàries: Chaenorrhinum origanifolium subsp. crassifolium, Clematis cirrhosa i Teucrium buxifolium subsp. rivasii.

Unitats de vegetació prioritàries:

- Pendents rocallosos calcaris amb vegetació casmofítica, Rhamno -Teucrietum rivasii (codi Natura 2000: 8210).

- Matolls termomediterranis i preestèpics, Chamaeropo-Rhamnetum lycioidis (codi Natura 2000: 5330).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb recomanacions.

Col·locació de tanques al marge del talús de la part superior de la microreserva mitjançant estaques de fusta de 50 cm d'alçària unides mitjançant una corda.

Neteja i retirada d'escombraries presents dins de la microreserva.

Recol·lecció periòdica de llavors de les espècies prioritàries i depòsit en un banc de germoplasma.

Mostreig fitosociològic periòdic de les unitats de vegetació prioritàries existents.

Limitacions d'ús:

Queda prohibit abocar escombraries en la microreserva o pels voltants d'aquesta.

En el cas que s'observe que l'activitat tradicional de pastoreig oví causa danys significatius a la vegetació o a les espècies de major interés, poden establir-se mesures específiques per a evitar-ne o reduir-ne l'impacte.

Microreserva: Cala del Port de Moraira

Límits: la microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual tenen les coordenades UTM següents sobre el fus 30:

Vèrtex X Y

1 773239 4286928

2 773120 4286907

3 773244 4286879

4 773239 4286920

Superfície projectada: 0,347 ha.

Terme municipal: Teulada.

Titularitat: domini públic marítim terrestre

Espècies prioritàries: Helianthemum caput-felis, Limonium virgatum i Thymbra capitata.

Unitats de vegetació prioritàries:

- Matolls termomediterranis i preestèpics, Erico-Saturejum fontanesii (codi Natura 2000: 5330).

- Penya-segats amb vegetació de les costes mediterrànies amb Limonium spp. endèmics, Crithmo-Limonietum rigualii (codi Natura 2000: 1240).

Pla de gestió

Actuacions de conservació: instal·lació d'un cartell informatiu amb recomanacions.

Neteja i retirada d'escombraries presents dins de la microreserva.

Cens i seguiment periòdic de les poblacions de les espècies prioritàries.

Recol·lecció periòdica de llavors de les espècies prioritàries i depòsit en un banc de germoplasma.

Mostreig fitosociològic periòdic de les unitats de vegetació prioritàries existents.

Limitacions d'ús:

Queda prohibida qualsevol actuació urbanística a la zona, tant en la part terrestre (passeigs marítims, urbanitzacions, etc.) com en la part marítima (ports esportius, instal·lacions de lleure marítim, etc.) que afectaria sense remei les poblacions de les espècies mencionades.

Microreserva: Dunes de Pinet

Límits: la microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual tenen les coordenades UTM següents sobre el fus 30:

Vèrtex X Y

1 708025 4226034

2 708061 4225984

3 708124 4226089

4 708006 4226001

Superfície projectada: 0,450 ha.

Terme municipal: Santa Pola.

Titularitat: domini públic marítim terrestre

Espècies prioritàries: Limonium delicatulum, Limonium parvibracteatum i Limonium santapolense.

Unitats de vegetació prioritàries:

- Pastures salines mediterrànies, Elymo elongati-Juncetum maritimi (codi Natura 2000: 1410).

- Matolls halòfils mediterranis i termoatlàntics, Frankenio-Arthrocnemetum macrostachyi (codi Natura 2000: 1420).

- Dunes fixes de litoral del Crucianellion maritimae, Loto-Crucianelletum maritimae (codi Natura 2000: 2210).

- Dunes amb gespes de Malcomietalia, Triplachno nitentis-Silenetum ramosissimae (codi Natura 2000: 2230).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Establiment d'un cartell informatiu amb recomanacions.

Neteja i retirada d'escombraries presents dins de la microreserva.

Cens i seguiment periòdic de les poblacions de Limonium santapolense.

Recol·lecció periòdica de llavors de les espècies prioritàries i depòsit en un banc de germoplasma.

Mostreig fitosociològic periòdic de les principals unitats de vegetació existents.

Eliminació dels peus introduïts d'espècies al·lòctones (Carpobrotus edulis i Pelargonium capitatum).

Limitacions d'ús:

Les generals establides en el pla rector del parc natural.

La direcció del parc natural o, si és el cas, els organisme competents de la conselleria, poden exigir als qui hagen de realitzar activitats de qualsevol naturalesa en la microreserva, que aporten un informe científic sobre les repercussions de l'activitat sobre la flora i/o vegetació; igualment, poden sotmetre a informe tècnic d'especialistes aquestes peticions, fins i tot en el cas de no exigir l'informe científic.

Queda prohibit qualsevol moviment de terres o inundacions artificials, que podrien provocar un canvi en el grau de salinitat i fer desaparéixer les poblacions de Limonium sp. pl.

Microreserva: El Fondo-Tolla Sud

Límits: la microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual tenen les coordenades UTM següents sobre el fus 30:

Vèrtex X Y

1 699533 4227614

2 700275 4228052

3 700433 4227915

4 699911 4227488

Superfície projectada: 19,884 ha.

Terme municipal: Elx.

Titularitat: terrenys propietat de la Generalitat Valenciana.

Espècies prioritàries: Cynomorium coccineum, Limonium caesium, Limonium cossonianum, Limonium delicatulum, Limonium furfuraceum i Salsola soda.

Unitats de vegetació prioritàries:

- Estepes salines mediterrànies (Limonietalia), Frankenio corymbosae-Arthrocnemetum macrostachyi (codi Natura 2000: 1510*).

- Galeries i matolls riberencs termomediterranis (Nerio-Tamaricetea), Inulo-Tamaricetum boveanae (codi Natura 2000: 92D0).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Establiment d'un cartell informatiu amb recomanacions.

Col·locació d'una tanca perimetral de la microreserva mitjançant estaques de fusta de 50 centímetres d'alçària unides mitjançant una corda.

Neteja i retirada d'escombraries presents dins de la microreserva.

Cens i seguiment periòdic de les poblacions de Cynomorium coccineum, Limonium caesium, Limonium furfuraceum i Salsola soda.

Recol·lecció periòdica de llavors de les espècies prioritàries i depòsit en un banc de germoplasma.

Mostreig fitosociològic periòdic de les principals unitats de vegetació existents.

Limitacions d'ús:

Les generals establides en el pla rector del parc natural.

La direcció del parc natural o, si és el cas, els organismes competents de la conselleria, poden exigir als qui hagen de realitzar activitats de qualsevol naturalesa en la microreserva, que aporten un informe científic sobre les repercussions de l'activitat sobre la flora i/o vegetació; igualment, poden sotmetre a informe tècnic d'especialistes aquestes peticions, fins i tot en el cas de no exigir l'informe científic.

Queda prohibit qualsevol moviment de terres o inundacions artificials, que podrien provocar un canvi en el grau de salinitat i fer desaparéixer les poblacions de Limonium sp. pl.

Microreserva: El Fondo-El Derramador

Límits: la microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual tenen les coordenades UTM següents sobre el fus 30:

Vèrtex X Y

1 694256 4230909

2 694287 4230933

3 694403 4230713

4 694364 4230691

Superfície projectada: 1,023 ha.

Terme municipal: Crevillent

Titularitat: terrenys propietat de la Generalitat Valenciana

Espècies prioritàries: Limonium caesium i Limonium delicatulum.

Unitats de vegetació prioritàries: estepes salines mediterrànies (Limonietalia), Limonietum caesio-delicatuli (codi Natura 2000: 1510*).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Establiment d'un cartell informatiu amb recomanacions.

Col·locació d'una tanca perimetral de la microreserva mitjançant estaques de fusta de 50 centímetres d'alçària unides mitjançant una corda.

Neteja i retirada d'escombraries presents dins de la microreserva.

Eliminació dels peus introduïts d'espècies al·lòctones (Phoenix dactylifera).

Cens i seguiment periòdic de les poblacions de Limonium caesium i Limonium delicatulum.

Recol·lecció periòdica de llavors de Limonium caesium i Limonium delicatulum i depòsit en un banc de germoplasma.

Mostreig fitosociològic periòdic de les principals unitats de vegetació existents.

Limitacions d'ús:

Les generals establides en el pla rector del parc natural.

La direcció del parc natural o, si és el cas, els organismes competents de la conselleria, poden exigir als qui hagen de realitzar activitats de qualsevol naturalesa en la microreserva, que aporten un informe científic sobre les repercussions de l'activitat sobre la flora i/o vegetació; igualment, poden sotmetre a informe tècnic d'especialistes aquestes peticions, fins i tot en el cas de no exigir l'informe científic.

Queda prohibit qualsevol moviment de terres o inundacions artificials, que podrien provocar un canvi en el grau de salinitat i fer desaparéixer les poblacions de Limonium sp. pl.

Microreserva: El Recingle

Límits: la microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual tenen les coordenades UTM següents sobre el fus 30:

Vèrtex X Y

1 716492 4294194

2 716579 4294201

3 716772 4294224

4 716801 4294198

5 716708 4294200

6 716632 4294181

7 716554 4294174

8 716511 4294113

Superfície projectada: 0,848 ha.

Terme municipal: Agres

Titularitat: forest de la Generalitat Valenciana Al-1003, Ombria o Mariola, número 47 de Catàleg de Forests d'Utilitat Pública.

Espècies prioritàries: Armeria alliacea subsp. alliacea, Campanula rotundifolia subsp. aitanica, Centaurea mariolensis, Linaria cavanillesii, Prunus prostrata, Salvia blancona subsp. mariolensis i Sternbergia colchiciflora.

Unitats de vegetació prioritàries:

- Pendents rocallosos amb vegetació casmofítica, Jasionetum foliosae (codi Natura 2000: 8210).

- Matolls termomediterranis i preestèpics, Armerio-Salvietum mariolensis (codi Natura 2000: 5330).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb recomanacions.

Col·locació d'un tancat al marge del talús de la part superior de la microreserva mitjançant estaques de fusta de 50 centímetres d'alçària unides mitjançant una corda.

Neteja i retirada d'escombraries presents dins de la microreserva.

Cens i seguiment periòdic de les poblacions de les espècies prioritàries.

Recol·lecció periòdica de llavors de les espècies prioritàries i depòsit en un banc de germoplasma.

Reforç poblacional d'Acer opalus subsp. granatense, Fraxinus ornus.

Plantació experimental de Sorbus aria i Taxus baccata.

Mostreig fitosociològic periòdic de les principals unitats de vegetació existents.

Limitacions d'ús:

En el cas que s'efectuen actuacions de millora a les antenes de la zona superior de la microreserva, cal evitar l'abocament d'escombraries dins d'aquesta.

En el cas que s'observe que l'activitat tradicional de pastoreig oví causa danys significatius a la vegetació o a les espècies de major interés, poden establir-se mesures específiques per a evitar-ne o reduir-ne l'impacte.

Microreserva: Illa Mitjana

Límits: la microreserva comprén tota la superfície emergida de l'illa Mitjana situada davant de les costes de la serra Gelada.

Superfície projectada: 0,799 ha.

Titularitat municipal: Benidorm.

Titularitat: domini públic marítim terrestre

Espècies prioritàries: Salsola oppositifolia i Silene hifacensis.

Unitats de vegetació prioritàries: penya-segats amb vegetació de les costes mediterrànies amb Limonium spp. endèmics, Crithmo-Helichrysetum decumbentis (codi Natura 2000: 1240).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Cens i seguiment periòdic de la població de Silene hifacensis.

Recol·lecció periòdica de llavors de Silene hifacensis i depòsit en un banc de germoplasma.

Desenvolupament d'experiències de reintroducció i reforç poblacional de Silene hifacensis.

Mostreig fitosociològic periòdic de les principals unitats de vegetació existents.

Microreserva: La Caleta

Límits: la microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual tenen les coordenades UTM següents sobre el fus 30:

Vèrtex X Y

1 767982 4282774

2 768023 4282781

3 768045 4282777

4 768015 4282730

5 768018 4282710

6 767992 4282706

7 767982 4282697

8 767974 4282670

9 767979 4282651

10 767963 4282636

11 767975 4282700

12 768029 4282756

13 768031 4282771

Superfície projectada: 0,167 ha.

Terme municipal: Calp.

Titularitat: domini públic marítim terrestre.

Espècies prioritàries: Helianthemum caput-felis, Limonium parvibracteatum, Limonium virgatum i Thymbra capitata.

Unitats de vegetació prioritàries:

Matolls termomediterranis i preestèpics, Erico-Saturejum fontanesii (codi Natura 2000: 5330).

Penya-segats amb vegetació de les costes mediterrànies amb Limonium spp. endèmics, Crithmo-Limonietum rigualii (codi Natura 2000: 1240).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb recomanacions.

Neteja i retirada d'escombraries presents dins de la microreserva.

Cens i seguiment periòdic de les poblacions de les espècies prioritàries.

Recol·lecció periòdica de llavors de les espècies prioritàries i depòsit en un banc de germoplasma.

Mostreig fitosociològic periòdic de les principals unitats de vegetació existents.

Limitacions d'ús:

Queda prohibida qualsevol actuació urbanística a la zona, tant en la part terrestre (passeigs marítims, urbanitzacions, etc.) com en la part marítima (ports esportius, instal·lacions de lleure marítim, etc.) que afectaria sense remei les poblacions de les espècies mencionades.

Microreserva: Llomes del Xap

Límits: la microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual tenen les coordenades UTM següents sobre el fus 30:

Vèrtex X Y

1 742766 4300697

2 742914 4300730

3 743063 4300910

4 743291 4301063

5 743330 4301121

6 743454 4301162

7 743073 4300876

8 742908 4300686

9 742388 4300404

Superfície projectada: 4,456 ha.

Terme municipal: Vall de Gallinera

Titularitat: forest consorciada propietat de l'Ajuntament de Vall de Gallinera Al-3002, Ombria o Pla d'Alcalà, número 86 del Catàleg de Forests d'Utilitat Pública.

Espècies prioritàries: Arenaria valentina, Lathyrus tremolsianus, Centaurea segariensis i Teucrium flavum subsp. glaucum.

Unitats de vegetació prioritàries:

- Pendents rocallosos calcaris amb vegetació casmofítica, Hippocrepido valentinae-Scabiosetum saxatilis i Saxifragetum cossonianae (codi Natura 2000: 8210).

- Zones subestèpiques de gramínies i anuals del Thero-Brachypodietea, Teucrio-Brachypodietum retusi (codi Natura 2000: 6220*).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Establiment d'un cartell informatiu amb recomanacions.

Recol·lecció periòdica de llavors de les espècies prioritàries i depòsit en un banc de germoplasma.

Mostreig fitosociològic periòdic de les principals unitats de vegetació existents.

Limitacions d'ús:

En el cas que s'observe que l'activitat tradicional de pastoreig oví causa danys significatius a la vegetació o a les espècies de major interés, poden establir-se mesures específiques per a evitar-ne o reduir-ne l'impacte.

Microreserva: Mas de Cotet

Límits: la microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual tenen les coordenades UTM següents sobre el fus 30:

Vèrtex X Y

1 713324 4291979

2 713157 4281952

3 713065 4281975

4 712981 4282023

5 712893 4281985

6 712805 4282132

7 712847 4282135

8 712880 4282157

9 712988 4282178

10 712822 4282365

11 712782 4282507

12 713067 4282569

13 713104 4282444

14 713190 4282278

15 713300 4282143

16 713349 4282009

Superfície projectada: 19,987 ha.

Terme municipal: Alcoi.

Titularitat: terrenys propietat de la Generalitat Valenciana

Espècies prioritàries: Campanula rotundifolia subsp. aitanica, Linaria depauperata subsp. depauperata i Sorbus aria.

Unitats de vegetació prioritàries:

- Pendents rocallosos amb vegetació casmofítica, Jasionetum foliosae (codi Natura 2000: 8210).

- Alzinars de Quercus ilex i Quercus rotundifoliae (codi Natura 2000: 9340).

- Zones subestèpiques de gramínies i anuals del Thero-Brachypodietea, Teucrio-Brachypodietum retusi (codi Natura 2000: 6220*).

- Boscos mediterranis de Taxus baccata, Fraxino orni-Quercetum fagineae (codi Natura 2000: 9580*).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Establiment d'un cartell informatiu amb recomanacions.

Recol·lecció periòdica de llavors de les espècies prioritàries.

Mostreig fitosociològic periòdic de les principals unitats de vegetació existents.

Reforç poblacional de Taxus baccata.

Limitacions d'ús:

Les generals establides en el pla rector del parc natural.

La direcció del parc natural o, si és el cas, els organismes competents de la conselleria, poden exigir als qui hagen de realitzar activitats de qualsevol naturalesa en la microreserva, que aporten un informe científic sobre les repercussions de l'activitat sobre la flora i/o vegetació; igualment, poden sotmetre a informe tècnic d'especialistes aquestes peticions, fins i tot en el cas de no exigir l'informe científic.

En el cas que s'observe que l'activitat tradicional de pastoreig oví causa danys significatius a la vegetació o a les espècies de major interés, poden establir-se mesures específiques per a evitar-ne o reduir-ne l'impacte.

Queda prohibida la realització d'aprofitaments fusters.

No poden realitzar-se aclarides o faenes de silvicultura dins de la microreserva, llevat dels següents casos:

a. Programació de tasques de manteniment del matoll a la zona, amb eliminació selectiva i progressiva dels peus menys desenvolupats dels pins, evitant l'alteració del perfil del sòl i del matoll ja consolidat.

b. Extraccions per motius fitosanitaris o per a evitar danys per caiguda sobre les persones o les poblacions d'espècies protegides o amenaçades.

c. Aclarides del pinar postincendi, en el cas que la zona patira incendis forestals. Aquestes aclarides han de constar d'un programa específic multianual.

En el cas que es dissenyen o realitzen pels voltants aclarides de vegetació o altres mesures de reducció de la combustibilitat, cal respectar un radi mínim de 100 metres al voltant del perímetre de la microreserva dins de la forest d'utilitat pública, en què aquestes activitats estiguen sensiblement atenuades.

Microreserva: Ombria de Bèrnia

Límits: la microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual tenen les coordenades UTM següents sobre el fus 30:

Vèrtex X Y

1 759311 4283205

2 759204 4283382

3 759277 4283410

4 759367 4283257

Superfície projectada: 1,460 ha.

Terme municipal: Benissa.

Titularitat: terrenys propietat de la senyora María Lourdes Ferrer Cabrera.

Espècies prioritàries: Aceras anthropophorum i Fraxinus ornus.

Unitats de vegetació prioritàries:

- Despreniments mediterranis occidentals i termòfils, Scrophulario sciophilae-Arenarietum intricatae(codi Natura 2000: 8130).

- Zones subestèpiques de gramínies i anuals del Thero-Brachypodietea, Teucrio-Brachypodietum retusi (codi Natura 2000: 6220*).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Establiment d'un cartell informatiu amb recomanacions.

Recol·lecció periòdica de llavors de les espècies prioritàries i depòsit en un banc de germoplasma.

Mostreig fitosociològic periòdic de les principals unitats de vegetació existents.

Reforç poblacional de Acer opalus subsp. granatense, Fraxinus ornus i Aceras anthropophorum.

Limitacions d'ús:

En el cas que se sol·licite l'ús del terreny per a una activitat tradicional de pastoreig, poden establir-se mesures específiques per a evitar o reduir l'impacte sobre la vegetació o les espècies de major interés.

Queda prohibida la realització d'aprofitaments fusters.

No poden realitzar-se aclarides o faenes de silvicultura dins de la microreserva, llevat dels següents casos:

a. Programació de tasques de manteniment del matoll a la zona, amb eliminació selectiva i progressiva dels peus menys desenvolupats dels pins, evitant l'alteració del perfil del sòl i de la vegetació ja consolidada.

b. Extraccions per motius fitosanitaris o per a evitar danys per caiguda sobre les persones o les poblacions d'espècies protegides o amenaçades.

c. Aclarides del pinar postincendi, en el cas que la zona patira incendis forestals. Aquestes aclarides han de constar d'un programa específic multianual.

En el cas que es dissenyen o realitzen pels voltants aclarides de vegetació o altres mesures de reducció de la combustibilitat, cal respectar un radi mínim de 100 metres al voltant del perímetre de la microreserva dins de la forest d'utilitat pública, en què aquestes activitats estiguen sensiblement atenuades.

Microreserva: Pilar de Ximo

Límits: la microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual tenen les coordenades UTM següents sobre el fus 30:

Vèrtex X Y

1 711712 4282273

2 711748 4282233

3 711830 4282220

4 711883 4282232

5 711904 4282230

6 711994 4282157

7 712019 4282154

8 712052 4282172

9 712114 4282164

10 712173 4282009

11 712087 4281830

12 711886 4281852

13 711641 4281862

14 711565 4282311

15 711666 4282319

Superfície projectada: 19,950 ha.

Terme municipal: Alcoi

Titularitat: terrenys propietat de la Generalitat Valenciana

Espècies prioritàries: Centaurea mariolensis, Cytisus scoparius subsp. reverchonii, Iberis carnosa subsp. hegelmaieri, Leucanthemum gracilicaule, Linaria depauperata subsp. depauperata i Ononis fruticosa subsp. microphylla.

Unitats de vegetació prioritàries:

- Despreniments mediterranis occidentals i termòfils, Resedetum valentinae (codi Natura 2000: 8130).

- Alzinars de Quercus ilex i Quercus rotundifolia, Quercetum rotundifoliae (codi Natura 2000: 9340).

- Zones subestèpiques de gramínies i anuals del Thero-Brachypodietea, Teucrio-Brachypodietum ramosi (codi Natura 2000: 6220*).

- Matolls termomediterranis i preestèpics, Teucrio-Ulicetum dianii (codi Natura 2000: 9580*).

Pla de gestió:

Actuacions de conservació:

Establiment d'un cartell informatiu amb recomanacions.

Recol·lecció periòdica de llavors de les espècies prioritàries.

Mostreig fitosociològic periòdic de les principals unitats de vegetació existents.

Limitacions d'ús:

Les generals establides en el pla rector del parc natural.

La direcció del parc natural o, si és el cas, els organisme competents de la conselleria, poden exigir als qui hagen de realitzar activitats de qualsevol naturalesa en la microreserva, que aporten un informe científic sobre les repercussions de l'activitat sobre la flora i/o vegetació; igualment, poden sotmetre a informe tècnic d'especialistes aquestes peticions, fins i tot en el cas de no exigir l'informe científic.

En el cas que s'observe que l'activitat tradicional de pastoreig oví causa danys significatius a la vegetació o a les espècies de major interés, poden establir-se mesures específiques per a evitar-ne o reduir-ne l'impacte.

Queda prohibida la realització d'aprofitaments fusters.

No poden realitzar-se aclarides o faenes de silvicultura dins de la microreserva, llevat dels següents casos:

a. Programació de tasques de naturalització i recuperació dels matolls característiques de la zona, amb eliminació selectiva i progressiva dels peus menys desenvolupats dels pins, evitant l'alteració del perfil del sòl i del matoll ja consolidat.

b. Extraccions per motius fitosanitaris o per a evitar danys per caiguda sobre les persones o les poblacions d'espècies protegides o amenaçades.

c. Aclarides del pinar postincendi, en el cas que la zona patira incendis forestals. Aquestes aclarides han de constar d'un programa específic multianual.

En el cas que es dissenyen o realitzen pels voltants aclarides de vegetació o altres mesures de reducció de la combustibilitat, cal respectar un radi mínim de 100 metres al voltant del perímetre de la microreserva dins de la forest d'utilitat pública, en què aquestes activitats estiguen sensiblement atenuades.

Microreserva: Serra de Serrella-Barranc Fort

Límits: la microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual tenen les coordenades UTM següents sobre el fus 30:

Vèrtex X Y

1 734108 4286960

2 734123 4286971

3 734133 4286954

4 734114 4286924

Superfície projectada: 0,061 ha.

Terme municipal: Benasau.

Titularitat: forest de la Generalitat Valenciana Al-1019, Costera d'Andreu, número 115 del Catàleg de Forests d'Utilitat Pública.

Espècies prioritàries: Paronychia aretioides i Teucrium thymifolium.

Unitats de vegetació prioritàries: pendents rocallosos calcaris amb vegetació, Jasionio-Teucrietum thymifolii (codi Natura 2000: 8210).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Establiment d'un cartell informatiu amb recomanacions.

Recol·lecció periòdica de llavors de les espècies prioritàries i depòsit en un banc de germoplasma.

Mostreig fitosociològic periòdic de les principals unitats de vegetació existents.

Limitacions d'ús:

En el cas que s'observe que l'activitat tradicional de pastoreig oví causa danys significatius a la vegetació o a les espècies de major interés, poden establir-se mesures específiques per a evitar-ne o reduir-ne l'impacte.

Microreserva: Serra Gelada-Nord

Límits: la microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual tenen les coordenades UTM següents sobre el fus 30:

Vèrtex X Y

1 756133 4271319

2 756377 4271330

3 756373 4271363

4 756418 4271357

5 756495 4271483

6 756380 4271613

7 756083 4271432

Superfície projectada: 7,298 ha.

Terme municipal: l'Alfàs del Pi

Titularitat: forest de la Generalitat Valenciana Al-3031, Serra d'Albir, número 96 del Catàleg de Forests d'Utilitat Pública.

Espècies prioritàries: Asperula paui subsp. dianensis, Linaria arabiniana, Sideritis chamaedryfolia i Thymelaea tartonraira subsp valentina.

Unitats de vegetació prioritàries:

- Matolls termomediterranis i preestèpics, Teucrio dunensis-Thymelaeetum valentinae (codi Natura 2000: 5330).

- Penya-segats amb vegetació de les costes mediterrànies amb Limonium spp. endèmics, Crithmo-Helichrysetum decumbentis (codi Natura 2000: 1240).

- Pendents rocallosos calcaris amb vegetació casmofítica, Hippocrepido valentinae-Scabiosetum saxatilis (codi Natura 2000: 8210).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Recol·lecció periòdica de llavors de les espècies prioritàries i depòsit en un banc de germoplasma.

Mostreig fitosociològic periòdic de les principals unitats de vegetació existents.

Microreserva: Serra Gelada-Sud

Límits: la microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual tenen les coordenades UTM següents sobre el fus 30:

Vèrtex X Y

1 754852 4269788

2 754882 4269694

3 755027 4269793

4 755103 4269917

5 755092 4270003

6 755195 4270150

7 755102 4270170

8 754966 4269831

Superfície projectada: 4,105 ha.

Terme municipal: Benidorm.

Titularitat: domini públic marítim terrestre

Espècies prioritàries: Corema album i Juniperus oxycedrus subsp. macrocarpa.

Unitats de vegetació prioritàries: dunes litorals amb Juniperus spp., Coremo albi-Juniperetum macrocarpae (codi Natura 2000: 2250*).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Cens i seguiment periòdic de la població de Corema album i Juniperus oxycedrus subsp. macrocarpa.

Recol·lecció periòdica de llavors de les espècies prioritàries i depòsit en un banc de germoplasma.

Mostreig fitosociològic periòdic de les principals unitats de vegetació existents.

Microreserva: Tossal dels Corbs

Límits: la microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual tenen les coordenades UTM següents sobre el fus 30:

Vèrtex X Y

1 743126 4272122

2 743149 4272073

3 743214 4272078

4 743230 4271984

5 743169 4272003

6 743174 4272025

7 743143 4272036

8 743133 4272018

9 743073 4272039

Superfície projectada: 0,945 ha.

Terme municipal: Finestrat.

Titularitat: forest de la Generalitat Valenciana Al-1041, Tossal dels Corbs, número 122 del Catàleg de Forests d'Utilitat Pública.

Espècies prioritàries: Astragalus hispanicus, Cistanche phelypaea, Limonium parvibracteatum i Teucrium lepicephalum.

Unitats de vegetació prioritàries: vegetació gipsícola ibèrica (Gysophyletalia), Helianthemo-Teucrietum lepicephali (codi Natura 2000: 1520*).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Establiment d'un cartell informatiu amb recomanacions.

Eliminació dels peus introduïts d'espècies al·lòctones (Eucalyptus camaldulensis).

Recol·lecció periòdica de llavors de les espècies prioritàries i depòsit en un banc de germoplasma.

Mostreig fitosociològic periòdic de les principals unitats de vegetació existents.

Limitacions d'ús:

En el cas que s'observe que l'activitat tradicional de pastoreig oví causa danys significatius a la vegetació o a les espècies de major interés, poden establir-se mesures específiques per a evitar-ne o reduir-ne l'impacte.

Queda prohibida la realització d'aprofitaments fusters.

No poden realitzar-se aclarides o faenes de silvicultura dins de la microreserva, llevat dels següents casos:

a. Programació de tasques de manteniment del matoll a la zona, amb eliminació selectiva i progressiva dels peus menys desenvolupats dels pins, evitant l'alteració del perfil del sòl i de la vegetació ja consolidada.

b. Extraccions per motius fitosanitaris o per a evitar danys per caiguda sobre les persones o les poblacions d'espècies protegides o amenaçades.

c. Aclarides del pinar postincendi, en el cas que la zona patira incendis forestals. Aquestes aclarides han de constar d'un programa específic multianual.

En el cas que es dissenyen o realitzen pels voltants aclarides de vegetació o altres mesures de reducció de la combustibilitat, cal respectar un radi mínim de 100 metres al voltant del perímetre de la microreserva dins de la forest d'utilitat pública, en què aquestes activitats estiguen sensiblement atenuades.

Mapa web