Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 12/1995, de 10 de gener, del Govern Valencià, pel qual s'autoritza la instal·lació de tanatoris en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana i es regulen els requisits mínims que han de tenir aquests establiments funeraris per al seu funcionament.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 2435 de 25.01.1995
Referència Base de Dades:  0173/1995
 



DECRET 12/1995, de 10 de gener, del Govern Valencià, pel qual s'autoritza la instal·lació de tanatoris en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana i se regulen els requisits mínims que han de tenir aquests establiments funeraris.

El Reglament de Policia Sanitària Mortuòria vigent únicament considera l'existència d'instal·lacions com tanatoris o dipòsits de cadàvers quan estan situades en cementiris, com a part de les seues instal·lacions generals. Tanmateix, el procés d'urbanització i la gradual evolució social dels usos i costums funeraris fan necessari regular l'establiment de tanatoris com a llocs diferents d'on esdevingué la mort, fora dels cementiris, en instal·lacions on el difunt puga ser preparat mitjançant tècniques d'estètica i tanatopraxi, o simplement hi siga exposat perquè familiars i propparents puguen vetlar-lo fins a la inhumació.

Un tanatori que tinga totes les condicions adequades ofereix totes les garanties socials i sanitàries per als serveis funeraris a què va destinat i pot resultar més convenient que el domicili particular per a aquests usos. En aquest sentit, convé regular les condicions i els requisits sanitaris que els tanatoris han de tenir perquè tinguen autorització administrativa, de manera que les corporacions locals i la Generalitat Valenciana disposen d'un desplegament normatiu en matèria d'ordenació sanitària mortuòria, orientat a prestar un millor i més actual servei als ciutadans que voluntàriament ho requeresquen.

Per tot això, fent ús del que disposen els articles 31.11 i 38.1 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana i en el Reial Decret 278/1980, de 25 de gener, sobre transferència de competències en matèria d'activitats molestes, insalubres, nocives i perilloses, cultura i sanitat, a proposta del conseller de Sanitat i Consum i després de la deliberació del Govern Valencià, en la reunió del dia 10 de gener de 1995,

DECRETE:

Article primer

S'autoritza la instal·lació de tanatoris en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana d'acord amb els preceptes d'aquest decret.

Els tanatoris queden exclosos del precepte de l'article 2 del Decret 80/1993, de 28 de juny, del Govern Valencià.

Article segon

Pel que fa a aquest decret, s'entén per tanatori l'establiment funerari habilitat com a lloc d'etapa del cadàver, entre el lloc de la mort i el d'inhumació o cremació, condicionat per a la realització de pràctiques de tanatopraxi i tanatoestètica i per a l'exposició de cadàvers.

S'hi entén per tanatopraxi el conjunt de tècniques aplicades al cadàver que, mitjançant la conservació transitòria o l'embalsamament, retarden o impedeixen els fenòmens de putrefacció.

S'hi entén per tanatoestètica el conjunt de tècniques de cosmètica i modelatge que permeten afavorir l'aparença del cadàver.

S'hi entén per domicili mortuori el lloc on es produeix la mort. Pel que fa als preceptes del vigent Reglament de Policia Mortuòria, tindran la mateixa consideració els tanatoris.

Article tercer

Els tanatoris hauran de tenir les següents característiques generals:

1. Situació: seran en una planta baixa. Quan es tracte d'un edifici per a ús exclusiu del tanatori podrà tenir més d'una planta.

2. Accessos: el públic i els cadàvers tindran accessos independents.

3. Dependències: les de trànsit i estada del públic tindran accessos i circulacions independents de les de trànsit, estada, tractament i exposició dels cadàvers.

4. Personal i equipament: hauran de disposar del personal, material i equipament necessari i suficient per atendre els serveis oferts, garantint un nivell adequat d'higiene, amb especial atenció a la prevenció de tota mena de malalties transmissibles i al compliment de la normativa vigent sobre seguretat i higiene en el treball.

Article quart

Els tanatoris tindran les dependències i els requisits que a continuació es descriuen.

1. Per a l'exposició de cadàvers:

La zona destinada a l'exposició de cadàvers constarà, com a mínim, de dues dependències incomunicades: una per a l'exposició del cadàver i una altra per al públic. La separació entre ambdues disposarà d'una vidriera impracticable suficientment ampla que permeta al públic la visió directa del cadàver.

La sala destinada a l'exposició del cadàver comptarà amb ventilació independent i refrigeració entre zero i quatre graus i disposarà d'un termòmetre visible des de l'exterior.

2. Sala de tanatopraxi:

Serà de dimensions adequades, amb parets llises i de revestiment rentable, el sòl, impermeable, tindrà un albelló per a l'evacuació de les aigües de neteja, disposarà de lavabo. Comptarà amb el material i l'equipament apropiats per a les activitats de tanatopraxi, entre el qual obligatòriament hi haurà una cambra frigorífica per a la conservació de cadàvers.

La sala comptarà amb instal·lació de ventilació i refrigeració.

3. Sala de tanatoestètica:

No serà obligatòria, i podrà utilitzar-s'hi la sala de tanatopraxi. Quan n'hi haurà, serà de dimensions adequades i disposarà de ventilació i refrigeració.

4. Lavabos:

El tanatori comptarà amb lavabos independents per al públic i per al personal. La sala de tanatopraxi comptarà, a més, amb un lavabo i dutxa per al personal, integrat en la sala de tanatopraxi o annex.

5. Instal·lacions generals:

Els tanatoris podran disposar de totes les dependències i instal·lacions que consideren necessàries per a l'atenció adequada al públic, l'administració de l'establiment, l'emmagatzemament de materials, vestidors i dependències per al personal, garatge, etc.

Article cinquè

En cada tanatori es durà un llibre de registre de serveis, la tenidoria del qual serà responsabilitat del titular de l'establiment. S'hi anotaran, per ordre cronològic i permanentment actualitzat, tots els serveis que es presten.

Com a mínim hi hauran de constar les anotacions de:

- Número del servei.

- Identificació del mort.

- Estada del cadàver al tanatori (des de quan fins a quan, amb indicació de data i hora).

- Tractaments a què ha estat sotmés el cadàver.

- Personal que els va fer.

- Responsable tècnic dels tractaments (metge tanatòleg).

El llibre de registre de serveis el diligenciaran els serveis territorials de la Conselleria de Sanitat i Consum. Romandrà custodiat sota la responsabilitat del titular de l'establiment i podrà ser controlat en qualsevol moment a requeriment de la inspecció sanitària.

Article sisè

L'autorització dels tanatoris es regularà per les mateixes prescripcions que estableix l'article 43 de l'actual Reglament de Policia Sanitària Mortuòria. Correspondrà emetre l'informe previ favorable al director territorial de Sanitat i Consum de la província on estiga el tanatori. Aquest informe serà vinculant.

Article setè

Els ajuntaments, després d'haver tramitat l'expedient d'autorització del tanatori, hauran de comunicar-ne la resolució a la Secretaria General de la Conselleria de Sanitat i Consum per al control i registre sanitari.

Els ajuntaments en el terme municipal dels quals hi haja establiments tanatoris comunicaran a la Secretaria General de la Conselleria de Sanitat i Consum les altes i les baixes en l'activitat d'aquestes instal·lacions quan es produesquen.

Article vuitè

Les activitats dels tanatoris s'adaptaran, en tot allò que no especifique aquest decret, al que estableix el Decret 2263/1974, de 20 de juliol, pel qual s'aprovà el Reglament de Policia Sanitària Mortuòria.

Article novè

Sense perjudici de les facultats sancionadores que corresponen a l'autoritat municipal en matèries de la seua competència i de les responsabilitats civils, penals o d'altra mena que hi puguen concórrer, les autoritats sanitàries, després d'haver instruït l'expedient adient, podran sancionar, segons el que disposen el capítol VI del títol I de la Llei 14/1986, de 25 d'abril, General de Sanitat, i el Decret 44/1992, de 16 de març, del Govern Valencià, les infraccions sanitàries que es cometen en relació amb l'obertura i el funcionament dels establiments tanatoris.

DISPOSICIó TRANSITòRIA

Els establiments funeraris en funcionament que pretenguen realitzar activitats pròpies dels tanatoris disposaran d'un termini de sis mesos, des de l'entrada en vigor d'aquesta disposició, per adequar-s'hi.

Els directors territorials de la Conselleria de Sanitat i Consum, a la vista de les sol·licituds i després d'haver comprovat si tenen els requisits determinats en aquesta disposició, estendran un informe favorable que podrà ser presentat pels interessats davant l'autoritat municipal competent, per a la resolució que hi escaiga. Aquest informe serà vinculant.

Els ajuntaments comunicaran a la Secretaria General de la Conselleria de Sanitat i Consum les resolucions que adoptaran.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

Es faculta el conseller de Sanitat i Consum per a dictar les disposicions que calguen per al desplegament i l'execució d'aquest decret.

Segona

Aquest decret vigirà des de l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 10 de gener de 1995

El president de la Generalitat Valenciana,

JOAN LERMA I BLASCO

El conseller de Sanitat i Consum,

JOAQUíN COLOMER SALA

Mapa web