Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE 26/2018, de 27 de novembre, de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, per la qual es declara la reserva de fauna silvestre Pinos Altos, al terme municipal de Chelva.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 8448 de 20.12.2018
Número identificador:  2018/11264
Referència Base de Dades:  011494/2018
 
  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Medi ambient
    Descriptors:
      Temàtics: fauna, protecció de la fauna, reserva natural
      Descriptors toponímics: Chelva



ORDRE 26/2018, de 27 de novembre, de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, per la qual es declara la reserva de fauna silvestre Pinos Altos, al terme municipal de Chelva. [2018/11264]

Preàmbul



La matèria relativa als espais naturals protegits es troba estretament connectada amb altres matèries de competència autonòmica, com ara les muntanyes i aprofitaments forestals (article 148.1.8é de la Constitució Espanyola -d'ara en avant, CE-, l'ordenació del territori i urbanisme (art. 148.1.3r CE), i la gestió sobre el medi ambient (art. 148.1.9r CE). D'acord amb el marc competencial establit en la Constitució, l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, en l'article 49.10 reconeix a la Generalitat competència exclusiva en les matèries d'espais naturals protegits, d'acord amb el que disposa l'article 149.1.23é de la Constitució.

En exercici de les competències esmentades es va aprovar la Llei 11/1994, de 27 de desembre, de la Generalitat Valenciana, d'Espais Naturals Protegits de la Comunitat Valenciana, en la qual es configuren diferents categories de protecció.

Per mitjà del Decret 32/2004, de 27 de febrer, del Consell de la Generalitat, pel qual es crea i regula el Catàleg Valencià d'Espècies de Fauna Amenaçades i s'estableixen categories i normes per a la seua protecció, es regula, en l'article 12 la figura de reserva de fauna silvestre, a fi de dotar d'un règim de protecció específic a aquells espais de relativament xicoteta extensió que continguen poblacions excepcionals d'espècies de fauna silvestre, alberguen temporalment a algunes d'aquestes en fases vitals crítiques per a supervivència o siguen objecte de treballs continus d'investigació.

Aquesta ordre està justificada per una raó d'interés general (la protecció del patrimoni natural de la Comunitat Valenciana), es basa en una identificació clara dels fins perseguits (declaració d'una reserva de fauna silvestre), és l'instrument més adequat per a aconseguir eixos fins, conté la regulació imprescindible per a atendre la necessitat a cobrir i no hi ha altres mesures menys restrictives de drets o que imposen menys obligacions. Així mateix, s'adapta als principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica i transparència.



Durant la tramitació d'aquesta ordre s'ha observat el que disposa l'article 43 de la Llei 5/1983, del Consell, en l'article 12.4 del Decret 32/2004, de 27 de febrer, del Consell de la Generalitat, pel qual es crea i regula el Catàleg Valencià d'Espècies de Fauna Amenaçades, i se n'estableixen categories i normes per a la protecció. Igualment la tramitació s'ha ajustat al que disposa el Decret 24/2009, de 13 de febrer, del Consell, sobre la forma, l'estructura i el procediment d'elaboració dels projectes normatius de la Generalitat i s'ha obtingut informe de l'Advocacia de la Generalitat.



Aquesta disposició està inclosa en el Pla normatiu de l'Administració de la Generalitat per a 2018.

Per tot l'anterior, a proposta de la Direcció General de Medi Natural i d'Avaluació Ambiental i en virtut de les facultats que em confereix l'article 28 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, el Decret 7/2015, de 29 de juny, del president de la Generalitat, pel qual determina les conselleries en què s'organitza l'administració de la Generalitat, així com de conformitat amb allò que s'ha disposat en el Decret 158/2015, de 18 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i fent ús de les facultats que tinc atribuïdes,







Ordene



Article 1. Declaració de la reserva de fauna Pinos Altos

1. Es declara la reserva de fauna silvestre de Pinos Altos, l'àmbit territorial de la qual i límits s'indiquen en l'annex I d'aquesta ordre, constant la representació cartogràfica i la seua ubicació en l'annex II.

2. S'aproven les normes de protecció el contingut de les quals està constituït per les limitacions d'ús i actuacions de conservació, incloses en l'annex I d'aquesta ordre.



Article 2. Gestió de la reserva

Correspon la gestió d'aquesta reserva a la propietat del terreny, sota la supervisió de la direcció territorial de València de la conselleria competent en matèria de biodiversitat.



Article 3. Autoritzacions

Correspon a la persona titular de la direcció territorial de València de la conselleria competent en matèria de biodiversitat concedir les autoritzacions per a la realització d'activitats educatives, científiques i conservacionistes que s'hagen d'efectuar en la reserva, o per a l'alçament excepcional de les limitacions establides en aquesta ordre, a excepció de què afecten espècies catalogades en perill d'extinció, d'acord amb el que disposa el Decret 32/2004, de 27 de febrer, del Consell de la Generalitat, pel qual es crea i regula el Catàleg Valencià d'Espècies de Fauna Amenaçades, i se n'estableixen categories i normes per a la protecció.



Article 4. Senyalització de la reserva

En els accessos a la reserva s'instal·laran senyals indicadors segons el model determinat per la conselleria competent en matèria de biodiversitat.





Disposicions addicionals



Primera. De la incidència pressupostària

L'aplicació i desplegament d'aquesta ordre no tindrà cap incidència en la dotació dels capítols de despesa assignats a la Generalitat i, en tot cas, hauran de ser atesos amb els mitjans personals i materials d'aquesta.



Segona. Compatibilitat de les figures de conservació i protecció

En el cas de confluir diferents instruments de protecció, s'aplicarà el que resulte de la normativa concurrent que dispense una major protecció a l'espai, sense perjudici dels límits d'ús i actuacions de conservació previstos en la present ordre.





Disposició derogatòria



Única. Derogació normativa

Queden derogades totes les disposicions del mateix rang o d'un rang inferior que s'oposen al que estableix aquesta ordre.





Disposició final



Única. Entrada en vigor

Aquesta ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 27 de novembre de 2018



La consellera d'Agricultura, Medi Ambient,

Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural,

ELENA CEBRIÁN CALVO











ANNEX I

Descripció de límits i normes de protecció



1. Descripció dels límits: la reserva de fauna silvestre Pinos Altos se situa en el polígon 2, parcel·la 17 del cadastre del terme municipal de Chelva. Els límits de la reserva vénen definits pel polígon els vèrtexs dels quals tenen les següents coordenades UTM, fus 30, sistema de referència ETRS89:



Vèrtex X I

1 673258 4411693

2 673239 4411614

3 673356 4411575

4 673383 4411609





Superfície projectada: 0,83 ha.

Terme municipal: Chelva.

Titularitat: privada.

Espècies prioritàries: talpó de Cabrera (Iberomys cabrerae).

Descripció: es tracta d'hàbitat d'interés comunitari format per herbassars vivaços associats a un sòl humit dominat per juncs (Scirpus holoschoenus i altres espècies) i gramínies (essencialment Brachypodium phoenicoides o Agrostis castellana) i esguitats d'arbustos (Rubus sp., Rosa sp., Crataegus sp.). En aquest lloc s'han trobat poblacions de talpó de Cabrera (Microtus cabrerae) assentats en aquests herbassars.





2. Normes de protecció:

a. Limitacions d'ús. En l'àmbit de la reserva queden prohibides les activitats següents:

· Activitat cinegètica de qualsevol tipus.

· Qualsevol alteració del medi físic o de les comunitats biològiques. Amb caràcter general, es prohibeix qualsevol actuació que puga suposar un menyscabament quantitatiu o qualitatiu de l'hàbitat típic del talpó de Cabrera: herbassars vivaços dominats per juncs i gramínies. En particular, es prohibeixen les cremes i desbrossaments de formacions vegetals sense autorització expressa de les autoritats competents, així com les rompudes agrícoles i l'aplicació de productes fitosanitaris.



· Depòsit o abocaments de materials orgànics o inorgànics.

· Introducció de fauna i flora.

· Trànsit de persones o vehicles fora dels llocs permesos.

· Entrada de bestiar.

· Destrucció o modificació de tanques, cartells o altres instal·lacions.



b. Actuacions de conservació:

· S'haurà de realitzar un seguiment periòdic de les poblacions de talpó de Cabrera, seguint les directrius establides per la conselleria competent.

· Restauració de les aportacions hídriques per mitjà de la restitució i manteniment dels llits d'escolament.

· Control i eradicació d'espècies de flora i fauna exòtica en el cas que es constatara la seua presència.

· Treballs de millora de l'hàbitat, amb la finalitat de mantindre en bon estat els herbassars i combatre el matollar.

· Instal·lació i manteniment de cartells informatius i de tancaments d'exclusió d'herbívors, en cas de ser necessari.

Mapa web