Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDE 76/2014, de 16 de setembre, de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, per la qual es regulen a la Comunitat Valenciana els premis professionals per a l'alumnat que ha conclòs les ensenyances professionals de música o de dansa.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 7364 de 19.09.2014
Número identificador:  2014/8491
Referència Base de Dades:  008362/2014
 



ORDE 76/2014, de 16 de setembre, de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, per la qual es regulen a la Comunitat Valenciana els premis professionals per a l'alumnat que ha conclòs les ensenyances professionals de música o de dansa. [2014/8491]

El Decret 156/2007, de 21 de setembre, del Consell, pel qual s'establix el currículum de les ensenyances professionals de dansa i es regula l'accés a estes ensenyances, determina en l'article 26 que els centres podran convocar, anualment, un premi extraordinari per cada una de les especialitats que tinguen autoritzades. Anàlogament, l'article 25 del Decret 158/2007, de 21 de setembre, del Consell, pel qual s'establix el currículum de les ensenyances professionals de música i es regula l'accés a estes ensenyances, preveu que els centres podran convocar, anualment, un premi extraordinari per cada una de les especialitats que tinguen autoritzades.

El Decret 138/2014, de 29 d'agost, del Consell, pel qual s'establix el currículum dels nivells C1 i C2 dels ensenyaments d'idiomes de règim especial a la Comunitat Valenciana, per als idiomes alemany, espanyol, francés, anglés i valencià, modifica parcialment els esmentats decrets 156/2007 i 158/2007, de 21 de setembre, del Consell, en les disposicions finals sexta i octava, respectivament. La disposició final sexta de l'esmentat Decret 138/2014, de 29 d'agost, del Consell, modifica l'article 26.2 del Decret 156/2007, de 21 de setembre, del Consell, pel qual s'establix el currículum de les ensenyances professionals de dansa i es regula l'accés a estes ensenyances, que queda redactat de la manera següent: «Per a concórrer a estos premis, l'expedient acadèmic haurà d'aconseguir la nota mitjana que determine la conselleria competent en matèria d'educació, detallant així mateix les assignatures específiques de l'especialitat al premi de la qual opte». La disposició final octava modifica l'article 25.1 del Decret 158/2007, de 21 de setembre, del Consell, pel qual s'establix el currículum de les ensenyances professionals de música i es regula l'accés a estes ensenyances, que queda redactat de la manera següent: «Els centres podran convocar anualment un premi extraordinari per cada una de les especialitats que tinguen autoritzades, així com per a les modalitats que la conselleria competent en matèria d'educació regule en la normativa vigent». Així mateix, l'article 25.2 de l'esmentat Decret 158/2007, de 21 de setembre, del Consell, es modifica mitjançant la disposició final octava de l'esmentat Decret 138/2007, de 29 d'agost, del Consell, que queda redactat de la manera següent: «Per a concórrer a estos premis, l'expedient acadèmic haurà d'aconseguir la nota mitjana que determine la conselleria competent en matèria d'educació».

En ambdós casos és necessari reconéixer públicament l'esforç i la dedicació realitzats per l'alumnat en els àmbits de la dansa i la música al llarg de les ensenyances professionals, en els casos en què les ha cursades i finalitzades amb èxit. Així mateix, és procedent fomentar valors com la superació personal i la responsabilitat, incentivar la constància en l'estudi i, en últim terme, millorar la qualitat de les ensenyances artístiques i destacar l'alumnat que millor ha aprofitat els seus estudis, com a model del treball ben fet per a la societat.

Per això, a proposta del director general de Formació Professional i Ensenyances de Règim Especial de data 5 de setembre de 2014, de conformitat amb esta, i en virtut de les competències que m'atribuïxen l'article 28.e de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, i el Decret 19/2012, de 7 de desembre, del president de la Generalitat, pel qual es determinen les conselleries en què s'organitza l'Administració de la Generalitat,



ORDENE



CAPÍTOL I

Disposicions preliminars



Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació

1. Esta orde té com a objecte regular els premis professionals per a l'alumnat que ha conclòs les ensenyances professionals de música o de dansa.

2. Esta orde serà aplicable a tot l'alumnat que haja conclòs les ensenyances professionals de música o de dansa, en les diferents especialitats, en conservatoris o centres autoritzats d'ensenyances artístiques professionals de la Comunitat Valenciana.



Article 2. Fases

1. Les convocatòries dels premis professionals de música i de dansa s'organitzaran en dos fases. La primera tindrà lloc al centre mateix, ja siga un conservatori o un centre autoritzat per a impartir les ensenyances corresponents, i la segona fase es desenrotllarà en l'àmbit autonòmic.



2. Els diversos premis regulats per esta orde, i que poden ser convocats des de cada conservatori o centre autoritzat, són:

– Premis professionals de dansa, un per cada especialitat.

– Premis professionals de música, un per cada especialitat.

– Premi professional de música, modalitat Història de la Música.

– Premi professional de música, modalitat Música de Cambra.

– Premi professional de música, modalitat Fonaments de Composició.

3. Els diferents premis regulats per esta orde, i que poden ser convocats en la fase autonòmica, són:

– Premis professionals de dansa, un per cada especialitat.

– Premis professionals de música, un per cada departament Instrumental o Vocal (dels previstos en la normativa vigent).

– Premi professional de música, modalitat Història de la Música.

– Premi professional de música, modalitat Música de Cambra.

– Premi professional de música, modalitat Fonaments de Composició.



CAPÍTOL II

Fase en el centre



Article 3. Condicions d'accés

1. Podran optar al premi professional els estudiants que hagen cursat i superat, en les convocatòries ordinària o extraordinària, el sext curs d'ensenyances professionals de música o de dansa en els centres compresos en l'àmbit d'aplicació d'esta orde.

2. Per a concórrer a estos premis, l'alumnat haurà d'aconseguir, en els dos últims cursos de les ensenyances professionals de música o de dansa, segons siga el cas, una nota mitjana igual o superior a 8 punts. Així mateix, haurà d'obtindre la següent qualificació específica segons el premi a què opte:

a) En el cas de dansa, haurà d'obtindre una qualificació mínima de 9 punts, en les assignatures específiques de quint i sext de l'especialitat al premi de la qual opte, que seran les següents:

1) En l'especialitat de Ball Flamenc: Ball Flamenc.

2) En l'especialitat de Dansa Clàssica: Dansa Clàssica i Repertori.

3) En l'especialitat de Dansa Contemporània: Tècniques de Dansa Contemporània i Composició Coreogràfica.

4) En l'especialitat de Dansa Espanyola: Escola Bolera i Dansa Estilitzada.

b) En el cas de música, per a poder presentar-se als premis de les diferents especialitats, haurà d'obtindre una qualificació mínima de 9 punts en l'assignatura específica, tant en quint curs com en sext curs de l'especialitat a què s'opte.

c) En el cas de música, per a poder presentar-se als premis en les diferents modalitats convocades, haurà d'obtindre una qualificació mínima de 9 punts: en els dos cursos d'Anàlisi i en l'assignatura de Fonaments de Composició (modalitat Fonaments de Composició), en els dos cursos d'Història de la Música (modalitat Història de la Música), i en els dos últims cursos de l'assignatura de Música de Cambra, a més d'una qualificació mínima de 8 punts en sext curs d'Instrument o Cant (modalitat Música de Cambra).

A estos efectes, les assignatures convalidades no seran tingudes en compte en el càlcul de la nota mitjana. En el cas de l'alumnat que haja ingressat en sext curs, la nota mitjana estarà referida únicament a les assignatures d'eixe curs.



Article 4. Documentació que cal aportar i presentació d'instàncies

1. L'alumnat que reunisca els requisits indicats en l'article anterior i desitge optar als premis professionals, s'inscriurà en el conservatori o centre autoritzat en què haja finalitzat les ensenyances professionals omplint la sol·licitud que figura en l'annex I d'esta orde, sense perjuí de que en futures convocatòries la conselleria competent en matèria d'educació implante un procediment telemàtic de presentació de sol·licituds.



2. El termini de presentació d'instàncies el determinarà la secretaria de cada conservatori o centre autoritzat d'ensenyances artístiques professionals de música o de dansa. En tot cas, este termini haurà de comprendre un mínim de cinc dies hàbils.

3. Les persones participants comunicaran i aportaran, en el moment de presentar la sol·licitud:

a) En el cas de música, i excepte els aspirants al Premi de Fonaments de Composició, el programa que realitzaran, entregant tres còpies de cada una de les peces a interpretar, o del tema a exposar en el cas de la modalitat d'Història de la Música.

b) En el cas de dansa, el programa a interpretar, amb especificació de totes les dades que siguen d'interés per al tribunal.

4. Els secretaris dels conservatoris, o qui exercisca les seues funcions en els centres autoritzats, es responsabilitzaran de comprovar que en les sol·licituds figuren totes les dades requerides i de certificar les assignatures cursades per l'alumnat junt amb les seues corresponents qualificacions, amb especificació de la nota mitjana de l'expedient acadèmic referit als cursos quint i sext.



Article 5. Realització de la prova

La prova es realitzarà després de l'avaluació extraordinària i abans de l'inici del curs escolar, tenint en compte el que disposa l'article 11.2. El calendari de les proves serà publicat en el tauler d'anuncis del conservatori o centre autoritzat d'ensenyances artístiques professionals i en altres mitjans de difusió de la informació disponibles, amb una antelació mínima d'una setmana abans de realitzar-les.





Article 6. Contingut de la prova

1. Les proves estaran basades en els currículums oficials de la Comunitat Valenciana establits en el Decret 156/2007, de 21 de setembre, del Consell, pel qual s'establix el currículum de les ensenyances professionals de dansa i es regula l'accés a estes ensenyances, i en el Decret 158/2007, de 21 de setembre, del Consell, pel qual s'establix el currículum de les ensenyances professionals de música i es regula l'accés a estes ensenyances.

2. En el cas de música, en el Premi d'Instrument o de Cant, la prova constarà, almenys, d'una part d'interpretació en audició pública amb un mínim de tres obres, estudis o moviments, que pertanyen a diferents estils de l'especialitat Instrumental o Vocal, i amb una dificultat, com a mínim, corresponent al sext curs d'ensenyances professionals. L'alumnat presentarà un programa d'almenys 30 minuts i la duració de l'exercici d'interpretació serà com a màxim de 30 minuts, a juí del tribunal. L'alumnat podrà presentar obres amb acompanyament i estarà obligat a interpretar-les-hi, aportant-lo pel seu compte.



Addicionalment, la direcció dels centres, oït el claustre, podrà incloure la realització d'una part d'anàlisi escrita harmònica, formal i estètica d'una obra o d'un fragment proposat pel tribunal. En cas d'incloure's esta part de la prova en la convocatòria anual de la fase dels premis professionals en el centre, s'haurà de fixar el temps màxim de realització, i esta informació es publicarà en els taulers d'anuncis del centre i en altres mitjans de difusió de la informació, en el moment en què s'inicie el termini de presentació de sol·licituds per a participar en la convocatòria.

2.1. En el cas del Premi de Fonaments de Composició, la prova consistirà en:

a) Anàlisi escrita harmònica, formal i estètica d'una peça o fragment, adequat al nivell de segon curs de l'assignatura d'Anàlisi d'ensenyances professionals proposada pel tribunal. La duració de l'exercici serà d'un màxim de 2 hores.

b) Exercici de composició: elaboració d'una partitura per a la plantilla vocal o instrumental que es determine, composta en estil lliure sobre un tema donat pel tribunal, amb una extensió mínima de cinquanta compassos. La duració de l'exercici serà d'un màxim de 4 hores.



2.2. En el cas del Premi d'Història de la Música, la prova consistirà en:

a) Exercici d'una audició comentada, contextualitzant l'obra o el fragment dins del moment històric, mitjançant un comentari escrit, detallant els aspectes estètics i històrics rellevants, adequat al nivell de segon curs de l'assignatura d'Història de la Música d'ensenyances professionals de música. La duració de l'exercici serà de 2 hores, com a màxim.

b) Desenrotllament d'un tema del currículum o d'una part, adequat al nivell de segon curs de l'assignatura d'Història de la Música d'ensenyances professionals de música. Haurà de presentar el tema desenrotllat en format paper i digital, amb l'índex i la bibliografia corresponents, i haurà de realitzar l'exposició oral del tema. La duració de l'exercici serà, com a màxim, d'1 hora, tenint en compte que una vegada finalitze l'exposició, el tribunal podrà realitzar qüestions sobre el tema a l'aspirant, durant un temps màxim de 15 minuts.

2.3. En el cas del Premi de Música de Cambra, interpretació en audició pública de, almenys, tres obres o moviments que meresquen, a parer del tribunal, la categoria de representatius del nivell que s'exigix i que pertanyen a diferents estils del repertori propi de la música de cambra, i amb una dificultat, com a mínim, pròpia de l'últim curs d'ensenyances professionals. La duració del programa d'interpretació que presente l'alumnat serà com a mínim de 30 minuts. El tribunal triarà quines obres, moviments o fragments s'han d'interpretar, de manera que la duració de l'exercici d'interpretació siga com a màxim de 30 minuts.



Podran inscriure's per a optar al Premi de Música de Cambra els grups formats per un mínim de dos alumnes. El Premi de Música de Cambra s'atorgarà al grup cambrístic en general pels mèrits interpretatius que esta disciplina requerix, però, específicament, a cada membre que reunisca els requisits exigits per a aspirar a este premi, sempre que el seu nivell d'interpretació el faça mereixedor del premi individualment, encara que se'l valore dins del grup. Encara que tots els integrants del grup han de concórrer en les mateixes condicions administratives que els aspirants quant a ser alumnat del centre del qual partix el grup, no necessàriament tots ells han de reunir els requisits acadèmics exigits per a optar al premi. Només podran optar al premi aquells membres del grup que reunisquen els requisits especificats a l'article 3 de la present orde i hagen efectuat correctament la sol·licitud.



3. En el cas de dansa, la prova constarà, almenys, d'una part d'interpretació en audició pública d'un programa compost per obres, temps o variacions extretes d'obres representatives del repertori d'autores i autors tant clàssics com contemporanis, així com de la interpretació d'una composició de creació pròpia, de l'especialitat per la qual es presenten. Les obres, temps o variacions hauran de tindre una dificultat, com a mínim, corresponent al sext curs d'ensenyances professionals. L'alumnat presentarà un programa d'almenys 30 minuts i la duració de l'exercici d'interpretació serà com a màxim de 30 minuts, a juí del tribunal. L'alumnat podrà presentar obres amb acompanyament i estarà obligat a interpretar-les amb este, aportant-lo pel seu compte. També ha d'aportar acompanyant per a passos a dos, o grup, si l'obra així ho requerix.

Addicionalment, la direcció dels centres, oït el claustre, podrà incloure la realització d'una part d'anàlisi escrita des del punt de vista estilístic, estètic, formal i musical, d'una obra o fragment del repertori artístic de dansa i/o una part d'improvisació o composició coreogràfica. En cas d'incloure's en la convocatòria anual de la fase dels premis professionals en el centre alguna de les parts indicades o les dos, s'haurà de fixar per a cada una el temps màxim de realització, segons corresponga, i esta informació es publicarà en els taulers d'anuncis del centre i en altres mitjans de difusió de la informació, en el moment en què s'inicie el termini de presentació de sol·licituds per a participar en la convocatòria.

4. Les parts de la prova que hagen de ser elaborades per personal docent seran realitzades per professorat del centre de l'assignatura corresponent i que no haja impartit docència a l'alumnat que concórrega al premi sempre que siga possible. Este professorat es coordinarà per mitjà del/de la cap d'estudis i serà responsable d'entregar el contingut final de la part corresponent al/a la cap d'estudis en un sobre tancat. El/la cap d'estudis, al seu torn, custodiarà les parts de la prova i garantirà la confidencialitat del seu contingut fins a fer-les arribar als presidents dels tribunals de la prova.

5. Els sobres que continguen les proves romandran tancats fins al moment d'iniciar-se cada part, i seran oberts en presència dels aspirants.





Article 7. Composició del tribunal

1. La direcció dels centres designarà els components dels tribunals que han de jutjar estos premis i les seues funcions. Estos tribunals, encarregats de la realització i l'avaluació de les proves, funcionaran com a òrgans col·legiats i els serà aplicable el que disposa el capítol II del títol II de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.



2. Els tribunals estaran constituïts per cinc professors o professores del centre que pertanyen, sempre que siga possible, a l'especialitat convocada o al departament, i amb la possibilitat que un dels membres siga un docent de l'assignatura d'Anàlisi, en el cas que el centre incloga la realització d'esta prova.

3. No podrà formar part del tribunal el professorat que haja impartit docència directa sobre l'alumnat aspirant durant l'últim curs de les ensenyances.

4. La composició del tribunal es farà pública abans de la realització de les proves en el tauler d'anuncis del centre i en altres mitjans de difusió de la informació disponibles, a fi de garantir a les persones interessades la possibilitat d'exercir el dret de recusació.



Article 8. Avaluació

1. Cada part, i la prova, es qualificaran amb una puntuació màxima de 10 punts, i amb una aproximació de dos decimals, com a màxim, arredonint a la centèsima més pròxima i en cas d'equidistància a la superior, atenent el grau de dificultat tècnica, l'execució i la interpretació realitzada.

2. En la prova escrita es valorarà, junt amb els coneixements, la claredat i qualitat de l'exposició, l'estructuració, la propietat de vocabulari, la presentació i l'ortografia.

3. La puntuació de cada part serà determinada pel tribunal de manera col·legiada. Si les qualificacions diferixen entre si en 3 o més punts, es realitzarà la mitjana aritmètica de les qualificacions atorgades pels membres del tribunal, una vegada eliminada la qualificació més alta i la qualificació més baixa. Les diferents parts no tindran en cap cas caràcter eliminatori.

4. Quan la prova conste de diverses parts, la nota final de la prova es calcularà ponderant les diferents parts segons els criteris fixats per la direcció del centre, oït el claustre. Estos criteris hauran d'haver-se publicat en el tauler d'anuncis del centre i en altres mitjans de difusió de la informació disponibles, abans de l'inici de les proves.

5. Una vegada obtinguda la nota final de tot l'alumnat participant, este quedarà ordenat de major a menor puntuació, amb indicació de la distinció obtinguda, si és el cas.



Article 9. Premis

1. El tribunal atorgarà un únic premi per especialitat o modalitat a l'alumne o alumna que haja obtingut major puntuació en la prova. En el cas de la modalitat de Música de Cambra, el premi s'entendrà per al grup que, a parer del tribunal, obtinga la major puntuació en la prova, però específicament a cada membre que reunisca els requisits exigits per a aspirar a este premi, sempre que el seu nivell d'interpretació el faça mereixedor del premi individualment, encara que se'l valore dins del grup.

No es podrà atorgar premi a l'alumnat que haja obtingut una puntuació inferior a 8,5 punts. Així mateix, l'alumnat que opte al premi professional i no l'haja obtingut podrà ser premiat amb una menció d'honor, amb un límit màxim de dos mencions d'honor per especialitat o modalitat, si el tribunal ho considera oportú. El premi professional podrà quedar desert quan cap aspirant arribe a una puntuació mínima de 8,5 punts.

2. Les decisions del tribunal a l'hora d'atorgar el premi i, si és el cas, les mencions honorífiques, corresponents a cada especialitat, s'indicaran en el model d'acta que figura en l'annex II d'esta orde.

3. L'obtenció del premi professional en l'àmbit del centre, així com de la menció d'honor, es consignaran en els documents d'avaluació de l'alumnat per mitjà d'una diligència específica.



CAPÍTOL III

Fase autonòmica



Article 10. Condicions d'accés

Podrà accedir a la fase autonòmica l'alumnat que haja obtingut el premi en la fase en el centre, en l'especialitat o la modalitat corresponent en els centres compresos en l'àmbit d'aplicació d'esta orde.





Article 11. Documentació a aportar i presentació de sol·licituds

1. Per a la fase autonòmica, l'alumnat premiat en el seu conservatori o centre autoritzat presentarà la sol·licitud d'acord amb el model que figura en l'annex I d'esta orde, preferentment en el Registre General de la conselleria competent en matèria d'educació o per qualsevol dels mitjans previstos en l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, sense perjuí que en futures convocatòries la conselleria competent en matèria d'educació implante un procediment telemàtic de presentació de sol·licituds.



Les sol·licituds s'adreçaran a la direcció general competent en matèria d'ensenyances de règim especial.

A les sol·licituds s'adjuntaran còpia de l'annex II i un certificat de l'expedient acadèmic de l'alumnat que especifique la nota mitjana obtinguda en els dos últims cursos de les ensenyances professionals de música o de dansa i les qualificacions corresponents.

2. El termini per a la presentació de sol·licituds s'iniciarà en el moment de realització i obtenció del premi en el centre i finalitzarà 20 dies hàbils abans de la realització de la primera prova de la fase autonòmica.



Article 12. Realització de la prova

1. La prova tindrà lloc abans del 30 de setembre en els conservatoris de la xarxa pública que determine la direcció general competent en matèria d'ensenyances de règim especial, vistes les propostes de les direccions territorials competents en matèria d'educació.

2. Esta direcció general comunicarà a l'alumnat, en un període màxim de 72 hores després de finalitzar el termini màxim de realització de l'avaluació extraordinària de sext curs de les ensenyances professionals de música i dansa, el lloc, el dia i l'hora de realització de la prova, per mitjà de la publicació d'estes dades en la pàgina web de la conselleria competent en matèria d'educació.



Article 13. Contingut de la prova

1. Les proves estaran basades en els currículums oficials de la Comunitat Valenciana establits en el Decret 156/2007, de 21 de setembre, del Consell, pel qual s'establix el currículum de les ensenyances professionals de dansa i es regula l'accés a estes ensenyances, i en el Decret 158/2007, de 21 de setembre, del Consell, pel qual s'establix el currículum de les ensenyances professionals de música i es regula l'accés a estes ensenyances.

2. En música, les proves constaran de:

2.1. En el Premi de Departament Instrumental o Vocal i en la modalitat de Música de Cambra, la prova constarà de dos parts:

a) Anàlisi escrita harmònica, formal i estètica d'una obra o fragment. La duració de l'exercici serà de 2 hores.

b) En el cas del Premi de Departament Instrumental o Vocal, interpretació, en audició pública, de com a mínim tres obres, estudis o moviments que meresquen, a parer del tribunal, la categoria de representatius del nivell que s'exigix, que pertanyen a diferents estils de l'especialitat Instrumental o Vocal, i amb una dificultat, com a mínim, pròpia del sext curs d'ensenyances professionals. La duració del programa d'interpretació que presente l'alumnat serà com a mínim de 30 minuts. L'alumnat podrà presentar obres amb acompanyament i estarà obligat a interpretar-les-hi, aportant-lo pel seu compte. Els participants comunicaran, en el moment de realitzar la prova d'anàlisi, el programa que realitzaran, i entregaran tres còpies de cada una de les obres a interpretar. El tribunal triarà quines obres, estudis, moviments o fragments s'han d'interpretar, de manera que la duració de l'exercici d'interpretació serà com a màxim de 30 minuts, a juí del tribunal.



En el cas de Música de Cambra, interpretació en audició pública de com a mínim tres obres o moviments que meresquen, a juí del tribunal, la categoria de representatius del nivell que s'exigix, que pertanyen a diferents estils del repertori propi de la música de cambra i presenten una dificultat, com a mínim, pròpia de l'últim curs d'ensenyances professionals. La duració del programa d'interpretació que presente l'alumnat serà com a mínim de 30 minuts. Els participants comunicaran, en el moment de realitzar la prova d'anàlisi, el programa que realitzaran i entregaran tres còpies de cada una de les obres a interpretar. El tribunal triarà quines obres, moviments o fragments s'han d'interpretar, de manera que la duració de l'exercici d'interpretació siga com a màxim de 30 minuts.

Podran inscriure's per a optar al Premi de Música de Cambra els grups formats per un mínim de dos alumnes. El Premi de Música de Cambra s'atorgarà al grup cambrístic en general pels mèrits interpretatius que esta disciplina requerix, però específicament a cada membre que reunisca els requisits exigits per a aspirar a este premi, sempre que el seu nivell d'interpretació el faça mereixedor del premi individualment, encara que se'l valore dins del grup. Encara que tots els integrants del grup han de concórrer en les mateixes condicions administratives que els aspirants quant a ser alumnat del centre del qual partix el grup, no necessàriament tots ells han de reunir els requisits acadèmics exigits per a optar al premi. Només podran optar al premi aquells membres del grup que reunisquen els requisits especificats a l'article 10 de la present orde i hagen efectuat correctament la sol·licitud.



2.2. En el cas del Premi de Fonaments de Composició, la prova constarà de dos parts:

a) Anàlisi escrita harmònica, formal i estètica d'una peça o fragment, adequat al nivell de segon curs de l'assignatura d'Anàlisi d'ensenyances professionals. La duració de l'exercici serà de 2 hores com a màxim.

b) Exercici de composició. Elaboració d'una partitura per a la plantilla instrumental o vocal que es determine, composta en estil lliure sobre un tema proposat pel tribunal, amb una extensió màxima de cinquanta compassos. La duració de l'exercici serà de 4 hores com a màxim.

2.3. En el cas del Premi d'Història de la Música, la prova constarà de dos parts:

a) Exercici d'una audició comentada, contextualitzant l'obra o el fragment dins del moment històric, mitjançant un comentari escrit, detallant els aspectes estètics i històrics rellevants, adequat al nivell de segon curs de l'assignatura d'Història de la Música d'ensenyances professionals de música. La duració de l'exercici serà de 2 hores.



b) Desenrotllament d'un tema del currículum o d'una part, adequat al nivell de segon curs de l'assignatura d'Història de la Música d'ensenyances professionals de música. Haurà de presentar-lo en el moment de realització de la part a –exercici d'una audició comentada–, en format paper i digital, amb l'índex corresponent, i l'alumnat haurà d'exposar-lo oralment. La duració de l'exercici serà, com a màxim, d'1 hora, tenint en compte que una vegada finalitze l'exposició, el tribunal podrà realitzar qüestions sobre el tema a l'aspirant.

3. En dansa, la prova constarà de tres parts:

a) Anàlisi escrita des del punt de vista estilístic, estètic, formal i musical, d'una obra o fragment del repertori artístic de dansa. La duració de l'exercici serà de 2 hores.

b) Exercici d'improvisació o composició coreogràfica d'una variació lliure sobre una obra o fragment musical proposat pel tribunal. Per a la preparació d'este exercici, l'aspirant disposarà de 30 minuts, i la interpretació tindrà un màxim de 15 minuts de duració.



c) Interpretació en audició pública d'un programa compost per obres, temps o variacions extretes d'obres representatives del repertori d'autores i autors tant clàssics com contemporanis, així com interpretació d'una composició de creació pròpia, pròpia de l'especialitat. Les obres, temps o variacions hauran de tindre una dificultat, com a mínim, corresponent al sext curs d'ensenyances professionals. La duració del programa d'interpretació que presente l'alumnat serà com a mínim de 30 minuts. L'alumnat podrà presentar obres amb acompanyament i estarà obligat a interpretar-les-hi, aportant-lo pel seu compte. També ha d'aportar acompanyant per a passos a dos, o grup, si l'obra així ho requerix. Els participants comunicaran, en el moment de realitzar la prova d'anàlisi, el programa a interpretar, amb especificació de totes les dades que siguen d'interés per al tribunal. La duració de l'exercici d'interpretació serà com a màxim de 30 minuts, a juí del tribunal.



4. Les parts a i b del Premi de Fonaments de Composició i del Premi de Dansa, i la part a dels Premis de Departament Instrumental o Vocal, de Música de Cambra i d'Història de la Música de la prova seran elaborades per professorat dels conservatoris professionals de música o de dansa dels centres de titularitat pública designats per la direcció general competent en matèria d'ensenyances de règim especial. Este professorat enviarà el contingut de la part o prova corresponent a la direcció general competent en matèria d'ensenyances de règim especial, en un sobre tancat.

5. La direcció general competent en matèria d'ensenyances de règim especial enviarà a la direcció del centre examinador els sobres que continguen les proves, que romandran tancats fins al moment d'iniciar-se cada part de la prova i seran oberts per part de la presidència del tribunal en presència dels aspirants.



Article 14. Tribunals

1. La direcció general competent en matèria d'ensenyances de règim especial designarà els membres dels tribunals.

2. El tribunal encarregat de supervisar i avaluar les proves en cada una de les dos ensenyances estarà format, com a mínim, per set membres i serà presidit per un inspector o inspectora d'educació, que actuaran com a membres de l'òrgan amb veu i vot. També formarà part de cada tribunal un director o directora d'algun dels centres de la xarxa pública. Com a secretari o secretària i vocals actuaran professors i professores d'arts escèniques de música i dansa, així com del cos de catedràtics de música i arts escèniques o que exercisquen estes funcions, dels conservatoris de la xarxa pública de la Generalitat, especialistes en les diferents assignatures objecte de la prova, que actuaran com a membres de l'òrgan col·legiat. Així mateix, es podrà convocar professorat especialista com a col·laboradors dels tribunals en els premis, que actuaran també com a membres de l'òrgan col·legiat amb veu i vot.



3. La composició dels tribunals es farà pública a fi de garantir a les persones interessades la possibilitat d'exercir el dret de recusació.





Article 15. Avaluació

1. Cada part es qualificarà amb una puntuació màxima de 10 punts i amb una aproximació de dos decimals, com a màxim, arredonint a la centèsima més pròxima i en cas d'equidistància a la superior, atenent el grau de dificultat tècnica, l'execució i la interpretació realitzada.



2. En la prova escrita es valorarà, junt amb els coneixements, la claredat i qualitat de l'exposició, l'estructuració, la propietat de vocabulari, la presentació i l'ortografia.

3. La puntuació de cada part serà determinada pel tribunal de manera col·legiada. Si no hi ha acord, es realitzarà la mitjana aritmètica de les qualificacions atorgades per cada membre del tribunal sempre que estes no diferisquen entre si en 3 o més punts. Si les qualificacions diferixen entre si en 3 o més punts, es realitzarà la mitjana aritmètica de les qualificacions atorgades pels membres del tribunal, una vegada eliminada la qualificació més alta i la qualificació més baixa. Les diferents parts no tindran en cap cas caràcter eliminatori.

4. La nota final de la prova serà la mitjana aritmètica de les diferents parts de la prova, amb quatre decimals obtinguts per arredoniment a la deumil·lèsima més pròxima, i en cas d'equidistància, a la superior, i l'alumnat quedarà ordenat de major a menor puntuació.

5. Cada tribunal confeccionarà una llista ordenada de major a menor puntuació que continga les qualificacions parcials i totals de tots els candidats i candidates.

6. Cada tribunal elaborarà la proposta d'adjudicació dels premis autonòmics professionals de música o de dansa, segons siga el cas, una vegada avaluats tots els aspirants. Després d'haver finalitzat les proves, remetrà la llista de qualificacions a la direcció general competent en matèria d'ensenyances de règim especial.



Article 16. Premis i efectes

1. El nombre de premis en la fase autonòmica en música serà d'un per cada departament i un per cada modalitat de les descrites en l'article 2 d'esta norma, i en dansa, un per cada especialitat. El premi en algun departament o modalitat en música, o en alguna especialitat, en dansa, podrà quedar desert. En el cas que algun premi de música o dansa, del departament o especialitat, respectivament, quede desert, el premi podrà concedir-se a un candidat o candidata d'un altre departament o especialitat, en el cas de música o de dansa, respectivament, a proposta motivada del tribunal, i sempre respectant l'orde de puntuació obtinguda.



2. Els resultats de les proves dels premis, en la fase autonòmica, de música i de dansa, es publicaran en el lloc de realització de les proves, així com en la web de la conselleria competent en matèria d'educació. Els premis seran adjudicats a l'alumnat proposat pel tribunal, una vegada queden resoltes les reclamacions existents, en el termini màxim de tres mesos des de la finalització de les proves.

3. D'acord amb la proposta formulada pel tribunal, la direcció general competent en matèria d'ensenyances de règim especial concedirà els premis, que seran publicats en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

4. L'alumnat premiat rebrà un diploma a l'excel·lència en el rendiment acadèmic expedit per la conselleria competent en matèria d'educació. Així mateix, l'obtenció d'este premi es consignarà igualment, per mitjà d'una diligència específica, en l'expedient acadèmic de l'alumnat amb la denominació Premi Professional Autonòmic de Música o Premi Professional Autonòmic de Dansa, segons corresponga.



5. Addicionalment, la conselleria competent en matèria d'educació promourà que l'alumnat premiat durant cada convocatòria puga realitzar la interpretació d'un repertori propi de la seua especialitat dins de la programació anual d'una sala representativa de la Comunitat Valenciana, i sense perjuí d'altres beneficis que es puguen establir per a este alumnat.



CAPÍTOL IV

Premis nacionals



Article 17. Condicions d'accés

La conselleria competent en matèria d'educació proposarà, d'entre les persones guardonades amb el premi professional en la fase autonòmica, aquelles que, a més, reunisquen els requisits establits en la normativa vigent per a participar en els premis nacionals de música i dansa.



DISPOSICIONS ADDICIONALS



Primera. Reclamacions

Qualsevol reclamació que es genere en els processos d'avaluació dels premis, tant en la fase en el centre com en la fase autonòmica, es resoldrà d'acord amb l'Orde 32/2011, de 20 de desembre, de la Conselleria d'Educació, Formació i Ocupació, per la qual es regula el dret de l'alumnat a l'objectivitat en l'avaluació i s'establix el procediment de reclamació de qualificacions obtingudes i de les decisions de promoció, de certificació o d'obtenció del títol acadèmic que corresponga, o la que en el futur la substituïsca.



Segona. Protecció de dades

L'obtenció de les dades personals de l'alumnat, la cessió d'estes d'uns centres a altres i la seguretat i la confidencialitat d'estes estaran subjectes al que disposa la legislació vigent en matèria de protecció de dades de caràcter personal i, en tot cas, al que establix la disposició addicional vint-i-tres de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació.



Tercera. Difusió i supervisió de la norma

1. La direcció dels centres complirà i farà complir el contingut d'esta orde i difondrà el seu contingut entre els membres de la comunitat educativa.

2. La inspecció d'educació vetlarà pel compliment del que establix esta orde.



Quarta. Interpretació i aplicació

La direcció general competent en matèria d'ensenyances de règim especial dictarà totes les resolucions i instruccions que siguen necessàries per a la interpretació i l'aplicació del que disposa esta orde. A este efecte, l'esmentat òrgan directiu podrà resoldre les incidències que es deriven d'un eventual canvi en les denominacions de les assignatures que figuren en esta orde.



Quinta. Incidència en les dotacions de gasto

La implementació i el posterior desplegament d'esta orde no podran tindre cap incidència en la dotació de tots i cada un dels capítols de gasto assignats en la conselleria competent en matèria d'educació, i en tot cas haurà de ser atés amb els mitjans personals i materials de la conselleria competent per raó de la matèria.



DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA



Única. Aplicació durant el curs 2013-2014

1. Les proves de la fase en el centre per a l'alumnat que va concloure els seus estudis en el curs 2013-2014 es realitzaran d'acord amb la normativa vigent fins a l'entrada en vigor d'esta orde i en les dates dictades per la direcció general competent en matèria d'ensenyances de règim especial.

2. Les proves de la fase autonòmica per a l'alumnat que va concloure els seus estudis en el curs 2013-2014 es realitzaran d'acord amb esta normativa, sense perjuí que les condicions d'accés al premi professional en la fase de centre seran les indicades en l'article 3 de l'Orde 2/2012, de 21 de desembre, de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, per la qual es regulen a la Comunitat Valenciana els premis professionals per a l'alumnat que ha conclòs les ensenyances professionals de música i dansa a partir del curs 2011-2012 (DOCV 6946, 18.01.2013).





DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única. Derogació normativa

1. Queda derogada l'Orde 2/2012, de 21 de desembre, de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, per la qual es regulen a la Comunitat Valenciana els premis professionals per a l'alumnat que ha conclòs les ensenyances professionals de música i dansa a partir del curs 2011-2012 (DOCV 6946, 18.01.2013).

2. Així mateix, queden derogades totes les disposicions del mateix rang o inferior que s'oposen al que disposa esta orde.



DISPOSICIONS FINALS



Primera. Aplicació i desplegament

D'acord amb la disposició final primera del Decret 156/2007, de 21 de setembre, del Consell, que establix el currículum de les ensenyances professionals de dansa, i del Decret 158/2007, de 21 de setembre, del Consell, que establix el currículum de les ensenyances professionals de música, s'autoritza la conselleria competent en matèria d'educació a dictar les disposicions necessàries per a l'aplicació i el desplegament d'esta orde.



Segona. Entrada en vigor

Esta orde entrarà en vigor l'endemà de ser publicada en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



València, 16 de setembre de 2014



La consellera d'Educació, Cultura i Esport,

MARÍA JOSÉ CATALÁ VERDET

Mapa web