Ficha disposicion

Ficha disposicion





LLEI 4/2010, de 14 de maig, de la Generalitat, per la qual s'establix l'Aplicació al Municipi de Torrent del Règim d'Organització dels Municipis de Gran Població.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 6271 de 20.05.2010
Número identificador:  2010/5555
Referència Base de Dades:  005709/2010
 
  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Presidència de la Generalitat
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Administració local
    Descriptors:
      Temàtics: municipi, administració local, organització administrativa , monografies
      Descriptors toponímics: Torrent



LLEI 4/2010, de 14 de maig, de la Generalitat, per la qual s'establix l'Aplicació al Municipi de Torrent del Règim d'Organització dels Municipis de Gran Població.

[2010/5555]

Sia notori i manifest a tots els ciutadans que Les Corts han aprovat, i jo, d'acord amb el que establixen la Constitució i l'Estatut d'Autonomia, en nom del Rei, promulgue la llei següent:

Preàmbul

La Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local, regula el règim d'organització dels municipis de gran població en el títol X, títol que ha sigut introduït per la Llei 57/2003, de 16 de desembre, de Mesures per a la Modernització del Govern Local. Amb esta reforma es millora el disseny institucional del sistema de govern dels municipis de gran població, perquè suposa un avanç cap a un model de govern adaptat a les necessitats estos municipis. Així, s'enfortix el control democràtic del govern municipal, es millora la gestió interna amb l'estructuració i potenciació d'una sèrie d'òrgans directius municipals i es desenrotlla la democràcia local, articulant diversos mecanismes per a canalitzar la participació ciutadana.

D'acord amb el que establix l'article 121 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, el règim d'organització dels municipis de gran població podrà aplicar-se als municipis la població dels quals supere els 75.000 habitants, que presenten circumstàncies econòmiques, socials, històriques o culturals especials, sempre que siga sol·licitat pels respectius ajuntaments i així ho decidisca l'Assemblea Legislativa de la corresponent Comunitat Autònoma.

A estos efectes, el Ple de l'Ajuntament de Torrent, en sessió de 2 d'abril de 2009, va acordar, per majoria absoluta del nombre legal dels seus membres, sol·licitar a Les Corts la inclusió del seu municipi en l'àmbit d'aplicació de l'esmentat règim.

El municipi de Torrent tenia, l'1 de gener de 2008, una població de 81.835 habitants, segons certificació del secretari municipal emesa a este efecte. Així mateix, presenta les circumstàncies requerides per la Llei 7/1985, de 2 d'abril, en l'article 121, respecte a les seues especials circumstàncies econòmiques, socials, històriques i culturals. S'ha analitzat la concurrència d'estes, que posen en relleu l'existència en el municipi de Torrent de restes arqueològiques que procedixen de les èpoques de l'Edat del Bronze, destacant la singularitat de la seua història com a municipi essencialment agrícola, que a partir dels anys 50 es va convertir en un important enclavament industrial que va atraure a gran quantitat de població emigrant. En l'actualitat, les dades econòmiques relatives a activitats comercials majoristes i detallistes o l'existència en la localitat de huit àrees industrials posen en relleu la importància econòmica d'esta localitat en el conjunt de la Comunitat Valenciana.

Hi ha altres factors d'índole social molt rellevants, com és la mencionada capacitat del municipi per a absorbir població immigrant o la situació del municipi amb accés a vies de comunicació, la qual cosa convertix Torrent en un focus d'atracció de caràcter comercial i econòmic per als residents en localitats veïnes.

Així mateix, el municipi de Torrent presenta un important patrimoni històricoartístic i paisatgístic, amb béns d'interés cultural, llocs d'interés paisatgístic i un Parc Natural. Destaca, finalmente, l'existència en el municipi d'una important xarxa de centres sanitaris, socials, judicials i educatius, circumstàncies que, unides a les succintament descrites anteriormente, justifiquen la concurrència de les circumstàncies exigides per la normativa bàsica de règim local.

Per tot això, atés que es complixen les condicions legals establides en el títol X de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, i des del màxim respecte a l'autonomia local i a la potestat d'autoorganització municipal, per mitjà d'esta llei es disposa l'aplicació al municipi de Torrent del règim d'organització dels municipis de gran població.

Article únic. Municipis de gran població

Es declara d'aplicació al municipi de Torrent el règim d'organització dels municipis de gran població, d'acord amb el que establix el títol X de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local.

DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

Única. Desenrotllament

El Ple de l'Ajuntament de Torrent disposarà d'un termini de sis mesos des de l'entrada en vigor d'esta llei per a aprovar les normes orgàniques necessàries per a l'adaptació de la seua organització al que preveu el títol X de la Llei 7/1985, de 2 d'abril.

DISPOSICIÓ FINAL

Única. Entrada en vigor

Esta llei entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

Per tant, ordene que tots els ciutadans, tribunals, autoritats i poders públics als quals pertoque, observen i facen complir esta llei.

València, 14 de maig de 2010

El president de la Generalitat,

FRANCISCO CAMPS ORTIZ

Mapa web