Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDE 10/2014, de 26 de maig, de la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient, per la qual es modifiquen els annexos del Decret 213/2009, de 20 de novembre, del Consell, pel qual s'aproven mesures per al control d'espècies exòtiques invasores a la Comunitat Valenciana, i es regulen les condicions de tinença d'espècies animals exòtiques invasores.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 7292 de 10.06.2014
Número identificador:  2014/5195
Referència Base de Dades:  005001/2014
 



ORDE 10/2014, de 26 de maig, de la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient, per la qual es modifiquen els annexos del Decret 213/2009, de 20 de novembre, del Consell, pel qual s'aproven mesures per al control d'espècies exòtiques invasores a la Comunitat Valenciana, i es regulen les condicions de tinença d'espècies animals exòtiques invasores. [2014/5195]

La introducció d'animals exòtics per part de l'home en el medi natural pot provocar invasions biològiques i generar greus impactes negatius sobre la biodiversitat. Estos impactes poden traslladar-se a altres àmbits, com ara el de les activitats econòmiques o el de la salut o el benestar humà, amb conseqüències igualment adverses. L'amenaça que suposen les invasions biològiques és reconeguda per la comunicació de la Comissió Estratègia de la UE sobre la biodiversitat fins a 2020 –COM (2011) 244–, que establix la lluita contra les espècies exòtiques invasores (EEI) com una de les sis prioritats per a detindre la pèrdua de biodiversitat a Europa. Així mateix, la Quarta avaluació del medi ambient a Europa, elaborada per l'Agència Europea de Medi Ambient en 2007, posa de manifest la tendència a l'alça en l'establiment d'espècies exòtiques a Europa, així com el fet que els impactes negatius de les invasions biològiques sobre la biodiversitat augmentaran en el futur, a causa del nombre creixent d'espècies involucrades.



Per a pal·liar este problema, la Generalitat Valenciana va aprovar el Decret 213/2009, de 20 de novembre, del Consell, pel qual s'aproven mesures per al control d'espècies invasores a la Comunitat Valenciana. Transcorreguts quatre anys des de l'entrada en vigor de la norma, es constata un notable grau de compliment de les limitacions per a la comercialització de les espècies incloses en l'annex I, però també un comportament invasor en altres espècies exòtiques naturalitzades a la Comunitat Valenciana. És convenient, per tant, l'adopció de mesures tendents a regular-ne l‘ús i controlar-ne les poblacions en el medi natural, a fi de previndre invasions biològiques per part d'estes espècies. El Decret 213/2009 establix, en l'article quart, la possibilitat d'incloure noves espècies en els annexos quan hi haja informació tècnica o científica que ho aconselle. En este sentit, es té constància tècnica de la naturalització, reclutament actiu i, en alguns casos, invasió d'ambients d'alt valor natural de quatre espècies de plantes terrestres a la Comunitat Valenciana: Acacia saligna, Leucaena leucocephala, Oenothera biennis i Parkinsonia aculeata. A açò cal afegir que els compendis internacionals sobre espècies exòtiques invasores indiquen que les quatre espècies es comporten com a invasores en altres regions del món semblants climàticament al territori valencià. A més, hi ha publicacions científiques realitzades per experts en la matèria que establixen que el risc de comportament invasor per a la regió mediterrània espanyola és elevat o molt elevat per a eixes espècies, entre les quals hi ha una de les plantes més invasores del món (L. leucocephala), segons establix la Unió Internacional de Conservació de la Naturalesa (UICN). Totes estes evidències tècniques i científiques aconsellen restringir l'ocupació i comercialització d'estes espècies en territori valencià, i incloure-les en els annexos del Decret 213/2009.



D'altra banda, el Reial Decret 630/2013, de 2 d'agost, pel qual s'aprova el Catàleg Espanyol d'Espècies Exòtiques Invasores, establix, en la disposició transitòria quarta, que les autoritats competents de les comunitats autònomes podran fixar l'obligatorietat d'esterilització dels exemplars d'espècies exòtiques invasores catalogades, adquirides pels propietaris abans de la seua entrada en vigor, així com la d'implantació de sistemes apropiats per a la seua identificació o marcatge.



Per tot això, en compliment de les directrius i els preceptes legals avantdits, a fi de preservar el patrimoni natural de la Comunitat Valenciana, i en virtut de les facultats conferides per l'article 28.e de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, modificada per la Llei 12/2007, de 20 de març, i el Decret 192/2012, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient,

ORDENE



Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació

L'objecte d'esta orde és:

– La modificació dels annexos I i II del Decret 213/2009, de 20 de novembre, del Consell, pel qual s'aproven mesures per al control d'espècies exòtiques invasores a la Comunitat Valenciana, incloent-hi espècies amb reconeguda capacitat invasora.

– Reglamentar les condicions de tinença d'exemplars d'espècies incloses en els annexos citats i/o en el Catàleg Espanyol d'Espècies Exòtiques Invasores, en possessió o adquirits amb anterioritat a l'entrada en vigor del Reial Decret 630/2013.



Article 2. Modificació dels annexos I i II del Decret 213/2009

S'aprova la modificació dels annexos I i II del Decret 213/2009, de 20 de novembre, del Consell, que queden redactats en els termes transcrits en els annexos d'esta orde.



Article 3. Obligatorietat d'esterilització i marcatge dels exemplars d'espècies exòtiques invasores de fauna

D'acord amb la disposició transitòria quarta del Reial Decret 630/2013 mencionat, els propietaris d'animals inclosos en el Catàleg Espanyol d'Espècies Exòtiques Invasores adquirits abans de l'entrada en vigor de la norma esmentada informaran de la seua possessió a la Direcció General de Medi Natural amb anterioritat al 3 d'agost de 2014.

A més del que s'ha exposat anteriorment, els propietaris d'exemplars de les espècies esmentades i d'aquelles incloses en l'annex I d'esta orde estaran obligats, abans del 31 de desembre de 2014:

1. Amb caràcter general, a identificar amb microxip i incloure en el RIVIA (Registre Informàtic Valencià d'Identificació Animal) els mamífers, les aus i els rèptils de companyia inclosos en el Catàleg Espanyol d'Espècies Exòtiques Invasores i els inclosos en l'annex I d'esta orde. Per a la resta d'espècies, s'utilitzarà microxip sempre que siga possible o marques adequades per a cada grup de fauna.

2. A l'esterilització de tots els exemplars de mamífers, certificada per un veterinari. Per als exemplars que per les seues condicions no puga practicar-se una esterilització quirúrgica definitiva, podran aplicar-se mètodes químics, amb control veterinari.

3. Per als exemplars d'arruí (Ammotragus lervia), només serà aplicable l'obligació d'identificar i esterilitzar aquells exemplars que estiguen en captivitat.

En qualsevol cas, està prohibida la reproducció en captivitat de totes les espècies animals incloses en el Catàleg Espanyol d'Espècies Exòtiques Invasores, tal com indica la disposició transitòria quarta del Reial Decret 630/2013, i de les de l'annex I d'esta orde.



Tot açò sense perjuí de les obligacions que establix el Decret 145/2000, de 26 de setembre, del Govern Valencià, pel qual es regula, a la Comunitat Valenciana, la tinença d'animals potencialment perillosos.





Article 4. Entrega voluntària d'animals d'espècies exòtiques invasores



Els exemplars d'espècies exòtiques invasores de fauna entregats voluntàriament pels propietaris, en compliment de la disposició transitòria quarta del Reial Decret 630/2013, tindran com a destinació els centres de recuperació de fauna (CRF) o els parcs zoològics de la Comunitat Valenciana, que seran habilitats per a això per la Direcció General de Medi Natural, en les condicions que s'establisquen en cada cas i que seran, com a mínim, les establides en l'article 3 d'esta orde, en el cas de permanència definitiva. Els parcs zoològics referits disposaran d'instal·lacions adequades que n'impedisquen la fuga i la reproducció durant el temps que hi romanguen.





DISPOSICIONS FINALS



Primera. Desplegament de l'orde

Es faculta la Direcció General de Medi Natural de la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient per a dictar totes les resolucions que siguen necessàries per al desplegament d'esta orde.

Segona. Entrada en vigor

Esta orde entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



València, 26 de maig de 2014



La consellera d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient,

ISABEL BONIG TRIGUEROS





ANNEX I

Nova redacció de l'annex I del Decret 213/2009, de 20 de novembre, del Consell



(S'assenyalen amb un asterisc [*] les espècies incorporades per esta norma)





«ANNEX I

Espècies exòtiques sotmeses al règim de limitacions de l'article 4.1



1. VEGETALS

Azolla spp. Totes les espècies.

Caulerpa racemosa, C. taxifolia.

Cylindropuntia spp. Totes les espècies.

Eichhornia crassipes. Eicòrnia.

Ludwigia spp. Ludwígia, totes les espècies.

Pennisetum setaceum, Pennisetum villosum.

Pistia stratiotes. Encisam d'aigua.

Salvinia spp. Totes les espècies.

Egeria densa. Potamogèton dens.

Elodea canadensis. Elodea.

Parkinsonia aculeata.*

Leucaena leucocephala.*

Oenothera biennis.*

Acacia saligna o Acacia cyanophylla*



2. ANIMALS INVERTEBRATS

Dreissena polymorpha. Musclo zebrat.

Totes les espècies de carrancs de riu exòtics.



3. PEIXOS

Alburnus alburnus. Albor.

Amiurus melas. Peix gat.

Esox lucius. Lluç de riu.

Gambusia holbrooki. Gambúsia.

Lepomis gibbosus. Peix sol.

Sander lucioperca. Luciperca.

Silurus glanis. Silur.



4. RÈPTILS

Trachemys scripta. Tortuga de Florida, totes les seues subespècies.



5. AUS

Amandava amandava. Múnia roig.

Estrilda astrild. Bec de corall senegalés.

Myopsitta monachus. Cotorra grisa.

Oxyura jamaicensis. Ànec de Jamaica.

Pycnonotus jocosus. Bulbul de bigoti vermell.

Psittacula krameri. Cotorra de Kramer.



6. MAMÍFERS

Ammotragus lervia. Arruí.

Mustela vison. Visó americà.

Procyon lotor. Ós rentador.»





ANNEX II

Nova redacció de l'annex II del Decret 213/2009, de 20 de novembre, del Consell



(S'assenyalen amb un asterisc [*] les espècies incorporades per esta norma)





«ANNEX II

Espècies vegetals exòtiques sotmeses al règim de limitacions de l'article 4.3



1. VEGETALS

Abutilon theophrasti. Soja borda.

Acacia cyclops, A. farnesiana, A. retinoides. Acàcies.

Agave spp. Totes les espècies.

Ailanthus altissima. Ailant

Aloe arborescens. Àloe.

Aptenia spp. Aptènies.

Araujia sericifera. Miraguà.

Arctotheca calendula. Margarida africana.

Arundo donax. Canya.

Carpobrotus spp. Ungla de gat, totes les espècies.

Cenchrus ciliaris.

Chloris gayana.

Cortaderia selloana. Herba de la pampa.

Cyperus alternifolius subsp. flabeliformis. Paraigüets.

Disphyma crassifolium. Cabellera de la reina.

Fallopia baldschuanica.

Gazania spp. Totes les espècies.

Helianthus tuberosus. Nyàmera

Heteranthera limosa, H. reniformis. Heterantera.

Hydrilla verticillata.

Ipomoea cairica, I.indica, I. purpurea. Campaneta.

Kalanchoe x hibrida.

Lonicera japonica, Lligabosc japonés.

Nicotiana glauca. Tabac de jardí.

Oenothera biennis. Enotera groga.

Opuntia spp. Figa palera, totes les espècies, inclosa Cylindropuntia,



Platyopuntia, Brasiliopuntia, Austrocylindropuntia.

Oxalis pes-caprae. Agret, només al medi dunar.

Pelargonium capitatum. Malva-rosa.

Ricinus communis. Figuera del diable.

Robinia pseudoacàcia. Falsa acàcia.

Senecio angulatus.

Solanum bonariense.

Tradescancia spp. Tradescàntia, totes les espècies.

Yucca aloifolia. Iuca de fulla d'àloe.

Lantana camara. Lantana o tomateta amb ou*.»

Mapa web