Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE 1/2016, de 19 de maig, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives i de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual es regulen les mesures de col·laboració i coordinació sociosanitària en l'àmbit de la protecció integral del menor i s'aprova el nou full de notificació per a l'atenció sociosanitària infantil i la protecció de menors.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 7822 de 06.07.2016
Número identificador:  2016/5142
Referència Base de Dades:  004925/2016
 



ORDRE 1/2016, de 19 de maig, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives i de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual es regulen les mesures de col·laboració i coordinació sociosanitària en l'àmbit de la protecció integral del menor i s'aprova el nou full de notificació per a l'atenció sociosanitària infantil i la protecció de menors. [2016/5142]



PREÀMBUL



Una de les actuacions prioritàries en el marc de les competències que la Generalitat té en matèria d'atenció i protecció de menors, és la d'impulsar accions que contribuïsquen a millorar els mecanismes de detecció de casos de risc sociosanitari i de desprotecció del menor, així com optimitzar la derivació i actuació coordinada dels distints agents implicats en l'abordatge del risc sociosanitari i la protecció del menor.

La Llei 12/2008, de 3 de juliol de 2008, de la Generalitat, de protecció integral de la infància i l'adolescència de la Comunitat Valenciana, estableix, en l'article 45, que els serveis i centres sanitaris, tant públics com privats, tenen l'obligació de comunicar i denunciar qualsevol situació de risc i desemparament en què es trobe un menor i el deure de col·laborar amb els serveis socials municipals i amb el departament competent en matèria de protecció de menors de la Generalitat, en l'exercici de la funció protectora d'aquests. A més, el dit article estableix que la Generalitat promourà la col·laboració entre les institucions sanitàries i les institucions de protecció de menors als efectes de facilitar la prevenció, la detecció i la derivació i, si és el cas, posterior suport de les situacions de risc i desemparament. Finalment, aquest precepte assenyala que, en aquestes actuacions, es procurarà que les unitats de treball social dels centres de salut i hospitals siguen les interlocutores amb els serveis municipals i autonòmics competents en matèria de protecció de menors.



Així mateix i amb caràcter general, l'article 156 de l'esmentada Llei 12/2008, de 3 de juliol, disposa que tota persona o entitat, i especialment la que per la seua professió o funció detecte una situació de risc o possible desemparament d'un menor, té obligació d'informar els òrgans competents de la Comunitat Valenciana en matèria de protecció de menors o l'autoritat més pròxima, sense perjuí de prestar-li l'auxili immediat que precise.



En termes semblants, la Llei 10/2014, de 29 de desembre, de Salut de la Comunitat Valenciana, en l'article 56.6, estableix que, per a detectar de forma precoç els factors de risc sociofamiliars, els titulars dels centres sanitaris, tant públics com privats, i els seus professionals sanitaris i socials tenen l'obligació d'informar i denunciar, davant de les administracions públiques competents, aquells casos que poden suposar l'existència de maltractaments o una situació de desprotecció, risc o desemparament en què es trobe un menor, així com el deure de col·laborar amb les entitats públiques competents en matèria de protecció de menors en l'exercici de la funció protectora d'aquests. A més, estableix que a fi de facilitar la prevenció, la detecció i l'actuació davant d'aquestes situacions i davant del cas d'embarassades amb risc social, les distintes administracions i departaments amb competències en la matèria actuaran de manera coordinada per mitjà dels mecanismes de col·laboració establits a l'efecte.

Així mateix l'article 8 del Reglament de Mesures de Protecció Jurídica del Menor a la Comunitat Valenciana, aprovat pel Decret 93/2001, de 22 de maig, del Govern Valencià, estableix que tota persona o entitat i, especialment, la que per la seua professió o funció detecte una situació de risc o possible desemparament d'un menor, ho posarà en coneixement de les direccions territorials competents en matèria de protecció de menors, dels equips municipals de serveis socials corresponents o de l'autoritat més pròxima, sense perjuí de prestar-li l'auxili immediat que precise.

Per la seua banda l'Ordre de 9 de març de 2006, de la Conselleria de Sanitat i de la Conselleria de Benestar Social, va donar a conèixer i va implantar el full de notificació per a l'atenció sociosanitària infantil i la protecció de menors en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.

No obstant això, l'experiència acumulada ha determinat la necessitat de revisar i actualitzar el dita full de notificació com a document de comunicació de les situacions de risc sociosanitari i de desprotecció infantil, així com el procediment de notificació i la coordinació sociosanitària interdepartamental.

En virtut d'això, a proposta de la Direcció General de Serveis Socials i Persones en Situació de Dependència i de la Direcció General de Salut Pública, i fent ús de les facultats que ens confereixen el Decret 152/2015, de 18 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives; i el Decret 156/2015, de 18 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública,





ORDENEM



Article 1. Objecte

La present ordre té com a objecte:

a) Regular les mesures de col·laboració i coordinació sociosanitària en l'àmbit de la protecció integral del menor.

b) Aprovar com a model oficial, el nou full de notificació per a l'atenció sociosanitària infantil i la protecció de menors que s'adjunta com a annex.



Article 2. Àmbit d'aplicació

La present ordre és d'aplicació en el territori de la Comunitat Valenciana, per al personal de l'àmbit sanitari de la Conselleria competent en matèria de sanitat, de centres i serveis sanitaris públics i privats, tant a nivell d'atenció primària com especialitzada, així com per al personal dels serveis socials municipals i de la conselleria competent en matèria de protecció de menors.



Article 3. Finalitat

1. Els procediments regulats en la present ordre tenen com a finalitat afavorir les actuacions de promoció del bon tracte al menor, previndre situacions de risc sociosanitari i de desprotecció dels menors, i servir de via de comunicació d'aquestes situacions des de l'àmbit sanitari, i entre aquest i l'àmbit de l'acció social.

2. L'ompliment i la remissió del full de notificació, segons les instruccions que hi consten, ha d'afavorir i, en cap cas, substituir qualsevol altra actuació de coordinació i informació que el cas concret puga requerir.



Article 4. Conceptes

Als efectes del que disposa aquesta ordre s'entén el següent:

– Risc sociosanitari d'un menor és aquella situació deguda a factors de risc sociofamiliars, que pot ser detectada i abordada per mitjà de la intervenció dels professionals sanitaris i socials des del propi àmbit sanitari.

– Desprotecció social d'un menor és aquella situació de risc o desemparament que requereix la intervenció de les entitats locals o de la conselleria competent en matèria de protecció de menors, d'acord amb el que disposen els articles 93 i 99 de la Llei 12/2008, de 3 de juliol de 2008, de la Generalitat, de protecció integral de la infància i l'adolescència de la Comunitat Valenciana.



Article 5. Procediment en cas de possible risc sociosanitari d'un menor

Davant de situacions de possible risc sociosanitari d'un menor que puguen ser abordades per mitjà de la intervenció des de del propi àmbit sanitari, el personal dels centres sanitaris registrarà el full de notificació que figura en l'annex per a comunicar, derivar, coordinar o sol·licitar l'actuació del servei o unitat sanitària corresponent, procedint de la manera següent:

a) Realitzarà el registre i guardat del full de notificació en la història clínica informatitzada, a través del sistema d'informació ambulatòria (SIA). Excepcionalment, en cas de no estar implantat el sistema esmentat, incorporarà en la història clínica del menor, en format paper, l'exemplar que corresponga del full de notificació i remetrà la còpia destinada a l'Administració al centre de salut pública del departament de salut de residència del menor.

b) Remetrà el document corresponent del full de notificació al servei o unitat sanitària a què es comunica o sol·licita la intervenció.





Article 6. Procediment en cas de possible desprotecció social d'un menor

1. El personal dels centres sanitaris, davant d'indicadors i factors de possible situació de desprotecció observats en menors atesos en aquells, prestarà l'atenció sanitària i social que procedisca i, tenint en compte l'obligació de comunicació a l'autoritat competent en matèria de protecció de menors, omplirà el full de notificació que figura en l'annex amb l'assessorament, si és el cas, del personal de la unitat de treball social sanitària, per a comunicar, derivar, coordinar o sol·licitar l'actuació de L'equip municipal de serveis socials de la localitat on residisca el menor, procedint de la manera següent:



a) Realitzarà el registre i guardat del full de notificació en la història clínica informatitzada a través del sistema d'informació ambulatòria (SIA). Excepcionalment, en cas de no estar implantat el dit sistema, incorporarà en la història clínica del menor, en format paper, l'exemplar que corresponga del full de notificació i remetrà la còpia destinada a l'Administració al centre de salut pública del departament de salut de residència del menor.

b) Remetrà tan ràpidament com siga possible el document corresponent del full de notificació, directament o a través de la unitat de treball social sanitària, si n'hi haguera, per mitjà de correu electrònic, fax o correu ordinari, a l'equip municipal de serveis socials de la localitat on resideix el menor, per a sol·licitar la intervenció.

Tot això sense perjuí del que disposa l'apartat 3 d'aquest article, per als casos d'urgència.

2. L'equip municipal de serveis socials de la localitat on resideix el menor, rebuda el full de notificació, iniciarà, si escau, de conformitat amb el Reglament de Mesures de Protecció Jurídica del Menor a la Comunitat Valenciana, aprovat pel Decret 93/2001, de 22 de maig, del Govern Valencià, l'oportú expedient administratiu, oferint la devolució de la informació pertinent al centre sanitari que ha realitzat la notificació.

3. En els supòsits de perill greu i imminent per a la integritat física o psicològica del menor –per la gravetat i risc de repetició–, que pogueren requerir l'adopció urgent de mesures de protecció, caldrà ajustar-se sanitàriament al menor i, sense perjuí de la remissió del full de notificació a l'equip municipal de serveis socials, es comunicarà amb immediatesa aquesta circumstància, sempre telefònicament i a més per mitjà de fax o correu electrònic, als serveis territorials de la conselleria competent en matèria de protecció de menors o, quan els serveis esmentats no estiguen en funcionament, als centres de recepció de menors de cada província. El contingut del fax o correu electrònic inclourà una còpia de l'exemplar del full de notificació que s'ha remés a l'equip municipal de serveis socials.

A més, i de conformitat amb l'article 45.2 de la Llei 12/2008, de 3 de juliol de 2008, de la Generalitat, de protecció integral de la infància i l'adolescència de la Comunitat Valenciana, s'acordarà, si escau, la retenció del menor en el centre o servei sanitari, sol·licitant, si és el cas, la col·laboració de les forces i cossos de seguretat.



Així mateix, els serveis territorials de la Conselleria competent en matèria de protecció de menors oferiran la devolució de la informació pertinent al centre sanitari que ha realitzat la notificació.

4. Les comunicacions previstes en aquest article es realitzaran sense perjuí que el personal dels centres sanitaris remeta al jutjat i al Ministeri Fiscal el comunicat de lesions, en cas de lesions o de sospita d'abús sexual. Així mateix, en cas de sospita de delicte, es remetrà al jutjat una còpia del full de notificació.

5. La conselleria competent en matèria de sanitat remetrà a la conselleria competent en matèria de protecció de menors, les dades corresponents a les notificacions realitzades, en la forma i periodicitat que es determine, per a la seua avaluació i seguiment.

Article 7. Col·laboració i coordinació

1. Les conselleries competents en la matèria que regula aquesta ordre promouran la col·laboració i coordinació entre els serveis i centres sanitaris i les institucions de protecció de menors, als efectes de facilitar la prevenció, la detecció i la derivació, i, si és el cas, l'abordatge, de les situacions de risc i desemparament.

2. En compliment de les responsabilitats legals en matèria de protecció de menors, els centres sanitaris tenen el deure de col·laborar amb els serveis socials municipals i amb el departament competent en matèria de protecció de menors de la Generalitat, quant a:

a) La detecció i notificació de les situacions de desprotecció del menor, en la seua investigació i en la intervenció i execució de la mesura jurídica de protecció acordada per l'ens local o autonòmic competent.



b) Oferir la informació i les dades que siguen requerides, que afecten els menors en situació de guarda o tutela per la Generalitat, sempre que siga necessari per a l'exercici de les competències que corresponen a l'entitat pública en matèria de protecció de menors.

3. En virtut del principi de col·laboració institucional, el deure de cooperació i d'informació, els serveis socials municipals i les direccions territorials de la conselleria competent en matèria de protecció de menors, tan ràpidament com siga possible, hauran de comunicar-se amb els serveis i centres sanitaris i informar-los de les actuacions immediates realitzades, així com sobre qualsevol altra mesura adoptada amb el menor i amb la seua família, per a facilitar i promoure el seguiment conjunt de la intervenció.

4. En els centres sanitaris que compten amb unitats de treball social, es procurarà que aquestes participen en el procés de valoració dels casos de possible situació de desprotecció del menor i en la seua derivació als organismes competents en matèria de protecció de menors de la Generalitat.

5. A l'efecte de la coordinació interadministrativa, es constituiran comissions de coordinació de caràcter local, supramunicipal o comarcal, en els termes que preveu el Decret 62/2012, de 13 d'abril, del Consell, pel qual es regulen els òrgans territorials de coordinació en l'àmbit de la protecció de menors de la Comunitat Valenciana.



Article 8. Deure de reserva i tractament de dades

1. Els professionals sanitaris, els treballadors socials sanitaris i la resta del personal que, en l'exercici de les seues funcions, accedisca a dades i informació sobre circumstàncies personals i familiars dels menors o les seues famílies, haurà de guardar reserva i sigil professional.

2. El tractament de dades de caràcter personal de la informació derivada del full de notificació es realitzarà d'acord amb el que disposa l'article 22 quater de la Llei Orgànica 1/1996, de 15 de gener, de Protecció Jurídica del Menor.





DISPOSICIÓ ADDICIONAL



Única. No incidència pressupostària

L'aplicació i el desenvolupament d'aquesta ordre no tindran cap incidència en la dotació de despeses de les conselleries.



DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA



Única. Compatibilitat de l'ús del model de full de notificació

Durant el termini de tres mesos des de l'entrada en vigor d'aquesta ordre, es podrà compatibilitzar l'ús del model de full de notificació regulat en la present ordre, amb l'ús del model regulat en l'Ordre de 9 de març de 2006, de la Conselleria de Sanitat i de la Conselleria de Benestar Social, per la qual s'implanta el full de notificació per a l'atenció sociosanitària infantil i la protecció de menors en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.



DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única. Derogació normativa

Queda derogada l'Ordre de 9 de març de 2006, de la Conselleria de Sanitat i de la Conselleria de Benestar Social, per la qual s'implanta el full de notificació per a l'atenció sociosanitària infantil i la protecció de menors en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.

Alhora, queden derogades totes les disposicions del mateix rang o d'un rang inferior que s'oposen al que disposa la present ordre.





DISPOSICIONS FINALS



Primera. Desenvolupament de l'ordre

S'autoritza les direccions generals competents de la conselleria competent en matèria de protecció de menors i de la conselleria competent en matèria de sanitat, amb implicació en la matèria objecte d'aquesta ordre, a dictar quantes instruccions de desenvolupament i aplicació d'aquesta siguen necessàries per a la seua efectivitat i compliment.



Segona. Entrada en vigor

La present ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



València, 19 de maig de 2016



La vicepresidenta del Consell

i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives,

MÓNICA OLTRA JARQUE



La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública,

CARMEN MONTÓN GIMÉNEZ

Mapa web