Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDE de 10 de març de 2008, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regula la prova de certificació de les ensenyances d'idiomes de règim especial a la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 5728 de 26.03.2008
Número identificador:  2008/3456
Referència Base de Dades:  003514/2008
 



ORDE de 10 de març de 2008, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regula la prova de certificació de les ensenyances d'idiomes de règim especial a la Comunitat Valenciana. [2008/3456]

El Decret 155/2007, de 21 de setembre, del Consell, regula per primera vegada les ensenyances d'idiomes de règim especial a la Comunitat Valenciana i establix el currículum del nivell Bàsic i del nivell Intermedi (DOCV núm. 5.605, de 24.09.2007).

El decret establix que, per a obtindre el certificat del nivell Bàsic, el certificat del nivell Intermedi i el certificat del nivell Avançat, l'alumnat haurà de superar una prova de certificació; certificacions totes estes rellevants perquè els ciutadans puguen acreditar les seues competències en els distints idiomes.

Estes certificacions no constituïxen en si mateixes una habilitació professional, però sí que són rellevants davant de la necessitat dels ciutadans d'acreditar les seues competències en un o més idiomes diferents del propi, bé a la Comunitat Valenciana, bé a la resta de l'Estat.

Així mateix, el mencionat decret determina que la prova serà comuna per a cada un dels idiomes que s'impartisquen en les escoles oficials d'idiomes de la Comunitat Valenciana, així com per a totes les modalitats d'ensenyança; de la mateixa manera, indica que la prova serà elaborada per la conselleria competent en matèria d'educació d'acord amb els objectius, continguts i criteris d'avaluació especificats en el corresponent currículum.

Tot això ha impulsat la conselleria d'Educació a establir un procediment de certificació per mitjà d'una prova l'elaboració, aplicació i qualificació de la qual -així com el seu desplegament i organització- haurà de seguir unes pautes comunes per a tots els idiomes.

Una vegada regulada a través de l'Orde de 31 de gener de 2008, de la conselleria d'Educació, l'avaluació i la promoció de les ensenyances d'idiomes de règim especial a la nostra comunitat (DOCV núm. 5.706, de 19.02.2008), es pretén, a través de la present orde, regular la prova de certificació dins del nou marc normatiu, en substitució de l'anterior Orde de 3 de març de 2004, de la conselleria de Cultura, Educació i Esport, per la qual es regula la prova única per a l'obtenció del certificat del cicle elemental i del certificat d'aptitud del cicle superior de les ensenyances d'idiomes per règim d'ensenyança lliure (DOGV núm. 4.719, de 25.03.2004).

Per tot això, en virtut de les competències atribuïdes per l'article 28e) de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell,

ORDENE

Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació

1. L'objecte de la present orde és regular la prova de certificació de les ensenyances d'idiomes de règim especial.

2. Esta orde s'aplicarà en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.

Article 2. Característiques generals

1. De conformitat amb el que disposa el Decret 155/2007, de 21 de setembre, del Consell, pel qual es regulen les ensenyances d'idiomes de règim especial a la Comunitat Valenciana i s'establix el currículum del nivell bàsic i del nivell intermedi, la prova de certificació es realitzarà amb una periodicitat anual a la finalització del segon curs del nivell Bàsic, Intermedi i Avançat; excepte en el cas del nivell Intermedi -per als idiomes àrab, xinés i japonés-, en els supòsits en què la conselleria competent en matèria d'educació autoritze l'increment de la duració del dit nivell, i en este cas es realitzarà a la finalització del tercer curs, d'acord amb l'article 12.3 del mencionat Decret 155/2007, de 21 de setembre, del Consell.

2. La superació de la prova de certificació corresponent donarà lloc a l'obtenció del certificat del nivell Bàsic, del nivell Intermedi i del nivell Avançat.

3. La direcció general competent en matèria d'ordenació i centres docents convocarà anualment la prova i determinarà, entre altres aspectes, el calendari de matriculació, així com la data i el lloc de celebració de la prova.

4. La prova de certificació haurà de ser avaluada prenent com a referència els objectius, continguts i criteris d'avaluació establits per al corresponent nivell en els currículums dels idiomes corresponents de la Comunitat Valenciana.

5. La prova de certificació serà comuna per a cada un dels idiomes que s'impartisquen en les escoles oficials d'idiomes de la Comunitat Valenciana i per a cada un dels nivells, així com per a totes les modalitats d'ensenyança.

Article 3. Matrícula per a la realització de la prova de certificació

1. De conformitat amb el que disposen els articles 10.6, 14.6 i 18.5 del Decret 155/2007, de 21 de setembre, del Consell, pel qual es regulen les ensenyances d'idiomes de règim especial en la Comunitat Valenciana i s'establix el currículum del nivell Bàsic i del nivell Intermedi, per a inscriure's en la prova de certificació del nivell Bàsic, del nivell Intermedi o del nivell Avançat serà requisit imprescindible tindre setze anys complits l'any natural en què esta se celebre.

2. La matriculació en la prova de certificació no exigirà haver cursat ensenyances prèvies en les escoles oficials d'idiomes; en este cas, les persones que desitgen ser admeses hauran de formalitzar la matrícula -presentant fotocòpia del DNI, del passaport o del NIE- i abonar les taxes corresponents.

3. La matriculació en la prova de certificació es realitzarà a través de les escoles oficials d'idiomes de la Comunitat Valenciana en els terminis que determine la conselleria competent en matèria d'educació.

4. Els ciutadans de nacionalitat no espanyola podran matricular-se en la prova de certificació en qualsevol idioma diferent de l'oficial del seu país d'origen i que no haja cursat durant l'ensenyança obligatòria. Es considerarà com a país d'origen aquell que figure en el seu NIE o passaport.

5. L'alumnat matriculat en les escoles oficials d'idiomes que curse ensenyances de primer curs del nivell Bàsic, primer o segon curs de nivell Intermedi (en el cas, este últim, en què la conselleria competent en matèria d'educació autoritze l'increment de la duració del dit nivell) o primer curs del nivell Avançat, podrà presentar-se a la prova de certificació del mateix idioma que curse després d'haver renunciat a la seua matrícula oficial en el moment de formalitzar la matrícula per a la prova de certificació. El mateix criteri s'aplicarà a l'alumnat que, matriculat en l'últim curs dels nivells en què és necessària la superació de la prova de certificació, desitge presentar-se a esta en un nivell diferent d'aquell en què es troba matriculat.

Article 4. Estructura de la prova de certificació

1. La prova de certificació serà elaborada per la direcció general competent en matèria d'ordenació i centres docents. Per a això, comptarà amb l'assessorament d'una Comissió Coordinadora, que desplegarà les funcions que s'especifiquen en l'article 5, apartat 2, de la present orde.

2. La prova de certificació serà única per a cada nivell, idioma i modalitat i s'articularà en destreses, tenint en compte els criteris i continguts bàsics establits en el Reial Decret 1629/2006, de 29 de desembre, pel qual es fixen els aspectes bàsics del currículum de les ensenyances d'idiomes de règim especial regulades per la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, així com els objectius, continguts i criteris d'avaluació establits per a cada nivell en els currículums oficials de la Comunitat Valenciana.

Article 5. Comissió Coordinadora

1. La conselleria competent en matèria d'educació nomenarà la Comissió Coordinadora mitjançant una resolució publicada en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana. Estarà composta pels membres següents:

a) El director general amb competències en matèria d'ordenació i centres docents, o persona en qui delegue, que exercirà com a president.

b) El cap del servici amb competències en matèria d'ordenació acadèmica.

c) Tres inspectors d'educació designats pels directors territorials corresponents. Cada inspector-coordinador representarà una de les direccions territorials amb competències en matèria d'educació. Desenrotllaran les funcions que preveu l'article 6 de la present orde.

d) Tres directors de les escoles oficials d'idiomes de la Comunitat Valenciana designats pel director general competent en matèria d'ordenació i centres docents. Cada director representarà una de les direccions territorials amb competències en matèria d'educació.

e) Un número entre tres i sis professors de les escoles oficials d'idiomes de la Comunitat Valenciana, designats pel director general competent en matèria d'ordenació i centres docents.

f) Tres assessors pertanyents a la xarxa dels Centres de Formació, Innovació i Recursos Educatius (d'ara en avant, CEFIRE) de la Comunitat Valenciana, designats pel director general competent en matèria de personal.

g) Un funcionari de la direcció general competent en matèria d'ordenació i centres docents, que actuarà com a secretari de la Comissió Coordinadora.

2. La Comissió Coordinadora tindrà com a funcions:

a) Planificar el procés relatiu a la prova de certificació, establint protocols específics d'actuació per a tots els sectors implicats.

b) Proposar el calendari de matriculació per a la prova, així com les dates i el lloc de la seua realització.

c) Proposar el model de la prova de certificació per a cada un dels idiomes i nivells.

d) Establir els criteris generals per a la correcció i avaluació de la prova.

e) Determinar les característiques dels exercicis per a cada una de les destreses i adaptar-los a les peculiaritats de cada idioma.

f) Encarregar a la Comissió Redactora diverses proves de certificació per a cada un dels nivells i idiomes.

g) Especificar les característiques tècniques necessàries de les aules on es realitzarà la prova.

h) Efectuar una proposta de formació al servici competent en matèria de formació del professorat, destinada als membres de la Comissió Redactora.

i) Elaborar una guia informativa sobre les característiques generals de la prova.

j) Elaborar un informe de valoració de la prova de certificació.

k) Resoldre les qüestions que puguen plantejar-se respecte al desenrotllament dels punts esmentats anteriorment.

3. En el si de la Comissió Coordinadora podran constituir-se les subcomissions específiques que es consideren pertinents. Estaran compostes, com a màxim, per set membres pertanyents a la Comissió Coordinadora i seran designats pel seu president.

4. Una vegada finalitzada la prova de certificació, la Comissió Coordinadora elaborarà un informe de valoració de la mencionada prova, que serà remés a la direcció general competent en matèria d'ordenació i centres docents. Això permetrà dur a terme les correccions i adaptacions oportunes en l'organització de la prova, atenent especialment la seua planificació, elaboració, estructura i administració. Un resum del mencionat informe serà remés a les escoles oficials d'idiomes amb la finalitat de millorar la pràctica docent en els cursos en què és necessària la superació de la prova de certificació.

5. Per tractar-se d'un òrgan col·legiat, a la Comissió Coordinadora i a les subcomissions específiques que es constituïsquen al seu si, se'ls aplicarà la regulació continguda en la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

Article 6. Inspectors-coordinadors

Els inspectors-coordinadors, a més de formar part de la Comissió Coordinadora, coordinaran el desenrotllament de la prova de certificació en la seua respectiva província i, amb cada un dels directors, supervisaran qualsevol tasca que els siga encomanada en relació amb la seua funció de coordinació.

Article 7. Comissió Redactora

1. La direcció general competent en matèria d'ordenació i centres docents nomenarà, per a cada un dels idiomes que s'impartixen en les escoles oficials d'idiomes de la Comunitat Valenciana, una Comissió Redactora de la prova de certificació. Estarà composta per un mínim de dos professors i un màxim de cinc professors pertanyents a les mencionades escoles.

2. La Comissió Redactora estarà coordinada pels professors pertanyents a la Comissió Coordinadora que apareixen en l'article 5.1e) de la present orde, i serà l'encarregada de proposar a la direcció general competent en matèria d'ordenació i centres docents el contingut de la prova de certificació.

3. Per tractar-se d'un òrgan col·legiat, a la Comissió Redactora, se li aplicarà la regulació continguda en la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

Article 8. Administració de la prova de certificació

1. Correspon a la direcció general competent en matèria d'ordenació i centres docents la impressió, reproducció i distribució de la prova de certificació. En este sentit, s'adoptaran les mesures necessàries per a garantir la seua confidencialitat fins al moment de la seua administració en el lloc de celebració de la prova.

2. La prova de certificació per a cada idioma i nivell se subministrarà de manera simultània a tots els llocs de celebració previstos en la convocatòria anual, a excepció de la prova d'expressió oral, per a la qual es convocarà l'oportú calendari de desenrotllament. L'alumnat que, l'any de la celebració de la prova, estiga matriculat en les escoles oficials d'idiomes en cursos dels diferents nivells en què siga necessària la superació de la prova de certificació (2n curs del nivell Bàsic, 2n o 3r curs del nivell Intermedi, 2n curs del nivell Avançat) realitzarà la prova en la mateixa escola oficial d'idiomes.

Article 9. Comissió Avaluadora

1. En cada escola oficial d'idiomes, així com en cada lloc de realització de la prova de certificació, es constituirà una Comissió Avaluadora designada per la direcció general competent en matèria d'ordenació i centres docents. Estarà composta per:

a) Un inspector o inspectora d'educació o, si és el cas, un director o directora d'un institut d'educació secundària, que exercirà com a president.

b) Un director o directora de les escoles oficials d'idiomes de la Comunitat Valenciana o, si és el cas, un professor o professora de les escoles oficials d'idiomes de la Comunitat Valenciana o un professor o professora pertanyent al cos de professors d'Ensenyança Secundària de l'especialitat corresponent.

c) El cap o la cap del departament corresponent, que designarà els professors encarregats d'aplicar, corregir i qualificar la prova de certificació. Serà imprescindible la concurrència de dos professors per a l'exercici oral.

d) El secretari o secretària de l'escola oficial d'idiomes o, si és el cas, del centre del lloc de realització de la prova.

2. La Comissió Avaluadora realitzarà les funcions següents:

a) Certificar la recepció de la prova de certificació per a cada un dels nivells i idiomes.

b) Entregar al cap o la cap de departament corresponent la prova de certificació referida al seu nivell i idioma, per a la seua aplicació i posterior correcció i qualificació per part del professorat. El cap del departament corresponent conservarà durant el període d'un any la prova de certificació.

c) Comprovar l'ompliment de les actes de qualificació per a cada nivell i idioma.

d) Resoldre les incidències que es puguen presentar durant el procés de realització de la prova de certificació.

3. Per tractar-se d'un òrgan col·legiat, a la Comissió Avaluadora se li aplicarà la regulació continguda en la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

Article 10. Qualificació

1. Cada una de les destreses de què consta la prova de certificació representarà un 25% de la nota final. Per a aprovar serà necessari obtindre, almenys, el 60% de la puntuació total possible en cada una de les quatre destreses.

2. Al percentatge obtingut en cada una de les destreses de què consta la prova de certificació se li sumarà un 10% en el cas de l'alumnat matriculat en l'escola oficial d'idiomes que haja cursat amb aprofitament l'últim curs dels diferents nivells per als quals siga necessària la superació de la prova de certificació (2n curs del nivell Bàsic, 2n o 3r curs del nivell Intermedi, 2n curs del nivell Avançat). Esta circumstància es justificarà a través de la fitxa individual de seguiment (FIS), a la qual fa referència l'article 7, apartat 8, de l'Orde de 31 de gener de 2008, de la conselleria d'Educació, per la qual es regula l'avaluació i promoció de les ensenyances d'idiomes de règim especial a la Comunitat Valenciana.

3. De conformitat amb el que disposa l'apartat h) de l'annex II del Reial Decret 1629/2006, de 2 de desembre, pel qual es fixen els aspectes bàsics del currículum de les ensenyances d'idiomes de règim especial regulades per la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, les qualificacions finals de la prova de certificació s'expressaran en els termes «apte» o «no apte».

4. Quant a la reclamació de qualificacions, caldrà ajustar-se al que disposa la normativa vigent.

Article 11. Certificació

1. L'expedició dels certificats de nivell Bàsic, nivell Intermedi i nivell Avançat de les escoles oficials d'idiomes estarà subjecta a la realització i superació de la prova de certificació regulada en la present orde.

2. El certificat acreditatiu d'haver superat el nivell Bàsic, el nivell Intermedi o el nivell Avançat serà expedit per la conselleria competent en matèria d'educació, a proposta de les escoles oficials d'idiomes o, si és el cas, dels instituts d'educació secundària autoritzats, quan es tracte del nivell Bàsic.

3. Els certificats del nivell Bàsic hauran d'incloure les dades que establix l'article 2.6 del Reial Decret 1629/2006, de 29 de desembre, pel qual es fixen els aspectes bàsics del currículum de les ensenyances d'idiomes de règim especial regulades per la Llei Orgànica 2/2006; així mateix, els certificats del nivell Intermedi i del nivell Avançat hauran d'incloure les dades a què fa referència l'article 4.6 del mencionat reial decret.

4. Amb la finalitat de seguir les recomanacions del Consell d'Europa per a l'ús del Portfolio Europeu de les Llengües, a l'alumnat que no obtinga el certificat del nivell Intermedi o el certificat del nivell Avançat se li podrà expedir, a petició de la persona interessada, una certificació acadèmica si haguera aconseguit el domini requerit en alguna o en diverses de les destreses que avalue la prova de certificació.

5. La conselleria competent en matèria d'educació determinarà la valoració dels certificats de nivell Intermedi i de nivell Avançat en els processos de reconeixement de mèrits que gestione. Els certificats de nivell Bàsic valdran per a acreditar competència en idiomes, pròpia d'eixe nivell, en els procediments que a estos efectes establisquen les administracions públiques o altres organismes.

6. Als titulars dels certificats dels nivells Intermedi i Avançat se'ls podrà eximir de les proves de competència en idiomes que establisca la conselleria competent en matèria d'educació i que corresponguen als nivells de competència consignats.

Article 12. Proves homologades de certificació

De conformitat amb el que disposa la disposició addicional segona del Decret 155/2007, de 21 de setembre, del Consell, pel qual es regulen les ensenyances d'idiomes de règim especial a la Comunitat Valenciana i s'establix el currículum del nivell Bàsic i del nivell Intermedi, la conselleria competent en matèria d'educació facilitarà la realització de proves homologades per a obtindre la certificació oficial del coneixement de les llengües cursades pels alumnes d'Educació Secundària Obligatòria i Formació Professional.

Article 13. Alumnat amb necessitats educatives especials

1. El disseny, l'administració i l'avaluació de la prova per a l'obtenció dels certificats per part de l'alumnat amb discapacitat es basarà en els principis d'igualtat d'oportunitats, no-discriminació i compensació de desavantatges. Els procediments d'avaluació contindran les mesures que siguen necessàries per a la seua adaptació a les necessitats especials d'este alumnat.

2. En la celebració de la prova de certificació que es convoque, s'hauran d'adaptar la seua duració i condicions de realització a les característiques de l'alumnat amb necessitats educatives especials derivades de discapacitat. Per a beneficiar-se de la dita adaptació, l'alumnat haurà d'acreditar, en el moment d'efectuar la matrícula i per mitjà de certificats expedits per l'administració competent, la seua discapacitat.

Article 14. Difusió de la informació

1. Les escoles oficials d'idiomes de la Comunitat Valenciana informaran complidament l'alumnat sobre el contingut de la present orde.

2. La conselleria competent en matèria d'educació elaborarà una guia informativa sobre la prova de certificació, amb la finalitat d'informar els interessats sobre les característiques generals de la prova.

DISPOSICIONS TRANSITÒRIES

Primera. Aplicació de l'Orde de 3 de març de 2004 de la conselleria de Cultura, Educació i Esport, per al curs 2007-2008

De conformitat amb l'article 24 del Reial Decret 806/2006, de 30 de juny, pel qual s'establix el calendari d'aplicació de la nova ordenació del sistema educatiu, establida per la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, en el curs acadèmic 2008-2009 s'implantaran les ensenyances corresponents al nivell Avançat i es deixaran d'impartir les corresponents als cursos primer i segon del Cicle Superior, vigent fins ara. En conseqüència, durant el curs 2007-2008 seguirà en vigor i es realitzarà la prova única per a l'adquisició del certificat d'aptitud, segons allò que disposa l'Orde de 3 de març de 2004, de la conselleria de Cultura, Educació i Esport, per la qual es regula la prova única per a l'obtenció del certificat del cicle elemental i del certificat d'aptitud del cicle superior de les ensenyances d'idiomes per règim d'ensenyança lliure. Una vegada publicat el currículum del nivell Avançat i implantat el dit nivell a partir del curs 2008-2009, la prova de certificació del dit nivell es realitzarà segons el que disposa la present orde.

Segona. Calendari per a la matrícula

La matriculació per a la prova de certificació corresponent al nivell Bàsic i nivell Intermedi de l'actual curs acadèmic 2007-2008 es realitzarà segons el calendari següent:

a) Alumnat no matriculat en les escoles oficials d'idiomes de la Comunitat Valenciana en l'idioma la prova de certificació del qual vol realitzar: de l'1 al 7 d'abril de 2008, ambdós inclosos.

b) Alumnat matriculat en les escoles oficials d'idiomes de la Comunitat Valenciana en el 2n curs del nivell Bàsic o en el 2n curs del nivell Intermedi de l'idioma la prova de certificació del qual vol realitzar: del 8 al 15 d'abril de 2008, ambdós inclosos.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única. Derogació normativa

Queda derogada l'Orde de 3 de març de 2004, de la conselleria de Cultura, Educació i Esport, per la qual es regula la prova única per a l'obtenció del certificat del cicle elemental i del certificat d'aptitud del cicle superior de les ensenyances d'idiomes per règim d'ensenyança lliure.

DISPOSICIONS FINALS

Primera. Desplegament normatiu

La conselleria competent en matèria d'educació dictarà totes les disposicions que siguen necessàries per a la interpretació, aplicació i desplegament d'esta orde.

Segona. Entrada en vigor

La present orde entrarà en vigor l'endemà de ser publicada en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

València, 10 de març de 2008

El conseller d'Educació,

ALEJANDRO FONT DE MORA TURÓN

Mapa web