Ficha disposicion

Ficha disposicion





RESOLUCIÓ de 9 d'abril de 2021, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual s'estableixen mesures relatives a l'ús de la màscara per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de Covid-19.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 9059 de 12.04.2021
Número identificador:  2021/3709
Referència Base de Dades:  003234/2021
 



RESOLUCIÓ de 9 d'abril de 2021, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual s'estableixen mesures relatives a l'ús de la màscara per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de Covid-19. [2021/3709]

Antecedents de fet



La Llei 2/2021, de 29 de març, de mesures urgents de prevenció, contenció i coordinació per a fer front a la crisi sanitària ocasionada pel Covid-19, ha ordenat en el seu article 6 l'ús obligatori de màscares.

Així mateix, el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, en sessió de 7 d'abril de 2021, ha acordat aprovar els criteris d'aplicació de l'article 6.2. segon paràgraf, de la citada Llei.



A l'efecte d'adequar la regulació de l'ús de màscara, es considera oportú dictar una nova resolució en la matèria.



Fonaments de dret



1. La Generalitat, mitjançant la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, té competència exclusiva en matèria d'higiene, de conformitat amb l'article 49.1.11 a) de l'Estatut d'Autonomia, i competència exclusiva en matèria d'organització, administració i gestió de totes les institucions sanitàries públiques dins del territori de la Comunitat Valenciana, de conformitat amb l'article 54.1 del mateix text legal.

2. La Llei orgànica 3/1986, de 14 d'abril, de mesures especials en matèria de salut pública, estableix en l'article 1 que «amb la finalitat de protegir la salut pública i previndre la seua pèrdua o deterioració, les autoritats sanitàries de les diferents administracions públiques podran, dins de l'àmbit de les seues competències, adoptar les mesures previstes en la present llei quan així ho exigisquen raons sanitàries d'urgència o necessitat».

3. La Llei 33/2011, de 4 d'octubre, General de Salut Pública, per part seua, estableix en l'article 54.1 que «sense perjudici de les mesures previstes en la Llei orgànica 3/1986, de 14 d'abril, de mesures especials en matèria de salut pública, amb caràcter excepcional, i quan així ho requerisquen motius d'extraordinària gravetat o urgència, l'Administració general de l'Estat i les de les comunitats autònomes i ciutats de Ceuta i Melilla, en l'àmbit de les seues competències respectives, podran adoptar les mesures que siguen necessàries per a assegurar el compliment de la llei».



4. L'article 86.2.b de la Llei de Salut de la Comunitat Valenciana, de regulació de les mesures especials cautelars i definitives, assenyala: «Quan l'activitat exercida poguera tindre una repercussió excepcional i negativa en la salut, les autoritats públiques sanitàries, a través dels seus òrgans competents en cada cas, podran procedir a l'adopció de les mesures especials que siguen necessàries per a garantir la salut i seguretat de les persones, que tindran caràcter cautelar o, després del corresponent procediment contradictori, caràcter definitiu».

5. L'article 6 de la Llei 2/2021, de 29 de març, de mesures urgents de prevenció, contenció i coordinació per a fer front a la crisi sanitària ocasionada pel Covid-19, ha ordenat l'ús obligatori de màscares.

6. L'Acord de 19 de juny de 2020, del Consell, sobre mesures de prevenció enfront de la Covid-19, assenyala que cap l'adopció de mesures extraordinàries en salvaguarda de la salut pública a causa de la pandèmia per coronavirus SARS-CoV2 per part de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. De manera exacta l'Acord disposa:



«Seté. Seguiment

Les mesures preventives recollides en aquest acord seran objecte de seguiment per a garantir la seua adequació a la situació epidemiològica i sanitària. A aquest efecte, podran ser modificades o suprimides mitjançant acord del Consell o resolució de la persona titular de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Així mateix, correspon a la persona titular de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública adoptar les mesures necessàries per a l'aplicació del present acord i establir, d'acord amb la normativa aplicable i a la vista de l'evolució de la situació sanitària, totes aquelles mesures addicionals o complementàries que siguen necessàries».

Sobre la base de l'exposat, de conformitat amb l'article 81.1 b) de la Llei 10/2014, de 29 de desembre, de la Generalitat, de Salut de la Comunitat Valenciana, resolc:



Primer. Ús de màscara.

1. Les persones de sis anys d'ara en avant queden obligades a l'ús de màscares en els següents supòsits:

a) En la via pública, en espais a l'aire lliure i en qualsevol espai tancat d'ús públic o que es trobe obert al públic, amb independència del manteniment de la distància física interpersonal de seguretat.

b) En els mitjans de transport aeri, marítim, en autobús, o per ferrocarril, així com en els transports públics i privats complementaris de viatgers en vehicles de fins a nou places, inclosa la persona conductora, si els ocupants dels vehicles de turisme no conviuen en el mateix domicili. En el cas dels passatgers de vaixells i embarcacions, no serà necessari l'ús de màscares quan es troben dins de la seua cabina.



2. L'obligació continguda en l'apartat anterior no serà exigible:

a) Per a les persones que presenten algun tipus de malaltia o dificultat respiratòria que puga veure's agreujada per l'ús de la màscara o que, per la seua situació de discapacitat o dependència, no disposen d'autonomia per a llevar-se la màscara, o bé presenten alteracions de conducta que facen inviable la seua utilització.

b) Tampoc serà exigible en el cas d'exercici d'esport individual a l'aire lliure, ni en els supòsits de força major o situació de necessitat o quan, per la pròpia naturalesa de les activitats, l'ús de la màscara resulte incompatible, conformement a les indicacions de les autoritats sanitàries.

3. S'equiparen a l'exercici de l'esport individual, les activitats que suposen un esforç físic de caràcter no esportiu, a l'aire lliure i de manera individual, mantenint, en tot cas, la distància mínima de 1,5 metres amb altres persones que no siguen convivents.

4. Es consideren activitats incompatibles amb l'ús de la màscara, les següents:

a) El bany en la mar, llacs, embassaments, rius o en altres zones de bany; així com en piscines, en l'exterior o cobertes.

b) La pràctica d'esport en el mig aquàtic, siga aquest natural o artificial.

c) Els períodes de descans abans o després del bany o la pràctica d'esport en el mig aquàtic, a l'entorn d'aquest.

En el cas del descans a les platges, rius o entorns assimilats, o en piscines no cobertes, el citat període només podrà estendre's a aquell en què la persona romanga en un punt determinat i respectant la distància mínima de 1,5 metres amb altres persones que no siguen convivents, i sense que l'agrupació de persones puga superar el número màxim permés.

En el cas de piscines cobertes o en el cas que aqueix descans es realitze a bord d'embarcacions, només s'entendrà per període de descans l'estrictament necessari entre intervals d'activitat.

d) Les activitats de socorrisme o rescat quan requereixen accedir al mig aquàtic.

e) Els moments estrictament necessaris per a menjar o beure, en llocs en els quals estiga autoritzat.

5. Es consideren activitats compatibles amb l'ús de la màscara, les següents:

a) El passeig pels accessos a platges, llacs i altres entorns naturals.

b) El passeig a vora de mar i dels altres entorns aquàtics.

c) L'ús de vestuaris de piscines públiques o comunitàries, excepte a les dutxes.

d) La permanència en l'exterior o interior d'establiments d'hostaleria fora dels moments estrictament necessaris per a menjar o beure.



Segon. Perduda d'eficàcia.

La Resolució de 26 de febrer de 2021, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual s'estableixen mesures relatives a l'ús de la màscara per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia del Covid-19.

Tercer. Col·laboració.

Sol·licitar per al compliment de la present resolució, la col·laboració de la Delegació del Govern de la Comunitat Valenciana i dels Ajuntaments de la Comunitat Valenciana, a l'efecte de cooperació, en el seu cas, a través dels cossos i forces de seguretat i de la policia local, per al control i aplicació de les mesures adoptades.



Quart. Règim sancionador.

L'incompliment de les mesures de la present resolució quedarà subjecte al procediment de l'activitat inspectora i al règim sancionador establit en el Decret llei 11/2020, de 24 de juliol, del Consell, de règim sancionador específic contra els incompliments de les disposicions reguladores dels mesures de prevenció davant la Covid-19.



Cinqué. Eficàcia i vigència.

La present resolució produirà efectes des del dia de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, fins que es modifique o es deixe sense efecte.



S'adverteix que la present resolució posa fi a la via administrativa podent interposar-se recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos, comptats des de l'endemà de la seua notificació, davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, d'acord amb el que s'estableix en els articles 10.1 i 46.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, o recurs potestatiu de reposició davant el mateix òrgan que va dictar l'acte, en el termini d'un mes, de conformitat amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Tot això sense perjudici que puga interposar-se qualsevol altre recurs dels previstos en la legislació vigent.



València, 9 d'abril de 2021.- La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública: Ana Barcelo Chico.

Mapa web