Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 20/2015, de 13 de febrer, del Consell, pel qual es declara Bé d'Interés Cultural, amb la categoria de Zona Paleontològica, el jaciment paleontològic Cañada París II, situat al terme municipal d'Alpuente.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 7466 de 16.02.2015
Número identificador:  2015/1297
Referència Base de Dades:  001346/2015
 
  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Conselleria d'Educació, Cultura i Esport
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Cultura
    Descriptors:
      Temàtics: bé cultural, arqueologia
      Descriptors toponímics: Alpuente



DECRET 20/2015, de 13 de febrer, del Consell, pel qual es declara Bé d'Interés Cultural, amb la categoria de Zona Paleontològica, el jaciment paleontològic Cañada París II, situat al terme municipal d'Alpuente. [2015/1297]

L'article 49.1.5 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana establix la competència exclusiva de la Generalitat en matèria de patrimoni històric, artístic, monumental, arquitectònic, arqueològic i científic, sense perjuí del que disposa el número 28 de l'apartat 1 de l'article 149 de la Constitució Espanyola. L'article 26.2 de Llei 4/1998, d'11 de juny, de la Generalitat, del Patrimoni Cultural Valencià, disposa que la declaració d'un bé d'interés cultural es farà mitjançant un decret del Consell, a proposta de la conselleria competent en matèria de cultura. Tot això, sense perjuí de les competències que l'article 6 de la Llei 16/1985, de 25 de juny, del Patrimoni Històric Espanyol, reserva a l'Administració General de l'Estat.

Mitjançant la Resolució de 16 d'abril de 2014, de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, es va acordar incoar expedient per a declarar Bé d'Interés Cultural, amb la categoria de Zona Paleontològica, en favor del jaciment paleontològic Cañada París II, situat al terme municipal d'Alpuente, i es va establir l'entorn de protecció d'este, es va articular la corresponent normativa protectora i es va sotmetre l'expedient incoat al tràmit d'informació pública.

S'han complit tots els tràmits legalment preceptius, d'acord amb les disposicions vigents.

En l'expedient consten els informes favorables a la declaració de Bé d'Interés Cultural de les institucions consultives Universitat de València-Estudi General i Consell Valencià de Cultura, les quals han donat la conformitat a la proposta declarativa que se'ls ha elevat.

Així mateix, s'han demanat a les conselleries afectades els informes exigits per l'article 43 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, sense que estes hi hagen fet cap objecció.



En virtut del que s'exposa i d'acord amb el que establix la normativa esmentada, a proposta de la consellera d'Educació, Cultura i Esport i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 13 de febrer de 2015,





DECRETE



Article 1. Objecte

El present decret té com a objecte declarar Bé d'Interés Cultural, amb la categoria de Zona Paleontològica, el jaciment paleontològic Cañada París II, situat al terme municipal d'Alpuente, descriure este jaciment arqueològic i les seues parts integrants o consubstancials, determinar els valors que justifiquen la seua declaració, establir-ne la normativa de protecció i el seu entorn en l'articulat que a continuació es transcriu, així com delimitar este últim literalment i gràficament.



Article 2. Règim de la zona paleontològica

El jaciment paleontològic Cañada París II, al terme municipal d'Alpuente, és un Bé d'Interés Cultural, amb la categoria de Zona Paleontològica, i es regirà pel que disposa la secció segona del capítol III del títol II de la Llei 4/1998, d'11 de juny, de la Generalitat, del Patrimoni Cultural Valencià, per als béns immobles d'interés cultural de naturalesa paleontològica.



Article 3. Usos permesos

Els usos permesos seran tots aquells que estan històricament associats al lloc, agropecuaris i forestals, a més dels que siguen compatibles amb la investigació, la posada en valor, el gaudi del bé i contribuïsquen a la consecució d'estos fins. L'autorització particularitzada d'ús es regirà pel que disposa l'article 18 de la Llei 4/1998, d'11 de juny.



Article 4. Règim d'intervenció en l'entorn

Qualsevol intervenció de transcendència patrimonial que pretenga realitzar-se en l'entorn de protecció de la Zona Paleontològica requerirà l'autorització prèvia de la conselleria competent en matèria de cultura. Esta autorització s'emetrà d'acord amb els criteris continguts en el present decret i, a falta d'això, els previstos en la Llei 4/1998, d'11 de juny.



La proposta d'intervenció haurà de definir el seu abast i anar acompanyada de la documentació tècnica oportuna que permeta avaluar-la patrimonialment. També s'haurà d'especificar la ubicació parcel·lària, així com adjuntar les fotografies que permeten constatar la situació actual i la seua transcendència patrimonial.



Article 5. Preservació del paisatge paleontològic i dels béns immobles que el conformen

A fi de preservar el paisatge natural i històric de la Zona Paleontològica i la integritat dels jaciments paleontològics:

1. Les construccions, murs de pedra seca i elements tradicionals existents en l'entorn de protecció de la Zona Paleontològica, pel seu valor testimonial i les seues peculiars tipologies associades des d'antic a l'explotació del medi, no podran ser demolits ni se'n podrà augmentar el volum.

2. Només seran autoritzables en l'àmbit protegit aquelles edificacions de caràcter auxiliar de les labors agrícoles o d'usos compatibles amb la posada en valor de la Zona Paleontològica, i serà, si és el cas, prioritària la rehabilitació dels edificis existents per a estos usos.



3. Es prohibixen les senyalitzacions de tipus publicitari. També es prohibix, amb caràcter general, l'emmagatzematge a l'aire lliure de materials, l'abocament de residus, els moviments de terres i excavacions d'incidència paisatgística, llevat que s'obtinga l'autorització expressa de la conselleria competent en matèria de cultura.

4. Totes les intervencions sobre els immobles existents en l'entorn han de tindre en compte les cauteles paleontològiques previstes en l'article 62 de la Llei 4/1998, d'11 de juny. En tot cas, les actuacions paleontològiques hauran de ser autoritzades per la conselleria competent en matèria de cultura, d'acord amb l'article 60 de la mateixa llei.



5. En cas de produir-se un canvi en la classificació i/o qualificació urbanística puntual de sòl inclòs en l'àmbit protegit, haurà de comptar amb l'aprovació prèvia de la conselleria competent en matèria de cultura.



Article 6. Limitació de l'accés

Es prohibix l'accés amb vehicles motoritzats a zones o vials inclosos en l'entorn que en l'actualitat no es troben asfaltats, amb l'excepció dels vehicles d'ús agrícola, ramader, forestal i patrimonial.





Article 7. Intervencions paleontològiques

Tota actuació paleontològica haurà de ser autoritzada expressament per la conselleria competent en matèria de cultura, segons el que disposa l'article 60 de la Llei 4/1998, d'11 de juny.



Article 8. Delimitació de l'entorn de protecció del Bé d'Interés Cultural

L'entorn de protecció del Bé d'Interés Cultural queda definit tant de manera literal com gràfica en els annexos adjunts, els quals formen part del present decret. La documentació complementària està en l'expedient corresponent.





Disposicions addicionals



Primera. Inscripció en l'Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià i en el Registre General de Béns d'Interés Cultural

La present declaració s'inscriurà en la secció primera de l'Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià i en el Registre General de Béns d'Interés Cultural, dependent de l'Administració de l'Estat, perquè hi conste.



Segona. Absència d'incidència en el gasto públic

La aplicació i desenrotllament del present decret no podrà tindre cap incidència en la dotació de tots i cada un dels capítols de gasto assignada a la conselleria competent en matèria de cultura i, en tot cas, haurà de ser atesa amb els mitjans personals i materials d'eixa conselleria.





Disposició final



Única. Publicació i entrada en vigor

El present decret es publicarà en el Boletín Oficial del Estado i entrarà en vigor l'endemà de ser publicat en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



Valencia, 13 de febrer de 2015.



El president de la Generalitat,

ALBERTO FABRA PART



La consellera d'Educació, Cultura i Esport,

MARÍA JOSÉ CATALÁ VERDET







ANNEX I

Delimitació literal del jaciment paleontològic Cañada París II, d'alpuente, descripció de les parts integrants o consubstancials d'este i determinació dels valors patrimonials que justifiquen la declaració.





1. Denominació principal: Zona Paleontològica Cañada París II.

2. Localització:

Província: València.

Comarca: Els Serrans.

Municipi: Alpuente.

3. Delimitació literal del jaciment:

Coordenades: el jaciment s'estén entre els punts següents:



Punt X Y

1 669570 4418347

2 669573 4418340

3 669567 4418335

4 669563 4418341



Sistema de referència: ETRS89 – UTM fus 30 (25830).

UTM X: 669.570.

UTM Y: 4.418.342.

Altitud snm: 985 metres.

Referència cadastral: 46036A022004700000FU.

Propietari. Ajuntament d'Alpuente.

Polígon 22. Parcel·la 470.

4. Descripció del jaciment declarat:

El jaciment d'icnites de dinosaure de Cañada París II es localitza al terme municipal d'Alpuente, als voltants del Cerro Judío i pròxim al camí de la Cuevarruz. Constituïx un important enclavament paleontològic del trànsit Juràssic-Cretàcic, sent un dels jaciments icnològics millor preservats de la Comunitat Valenciana. Documenta la presència de diversos icnotaxons d'icnites de dinosaure, els quals reflectixen la diversitat de les faunes de dinosaures del final del Cretaci en la part més oriental de la península Ibèrica.

El jaciment està constituït per un estrat de calcàries arenoses intermareals de color beix, intensament diaclasat, amb un notable cabussament al W. El nivell es troba parcialment cobert per nivells de margues grises. Els materials que constituïxen el jaciment poden adscriure's a la formació Villar del Arzobispo, que en el sector llevantí de la branca sud-oriental del Sistema Ibèric marca la transició entre el Juràssic superior i el Cretaci inferior (Titònic-Berriasià). Sobre la superfície exposada es poden reconéixer diverses empremtes de dinosaures sauròpodes i de teròpodes no aviaris. Les icnites s'organitzen en dos rastres principals, pràcticament paral·lels, de sentit N-S: un rastre atribuïble a un dinosaure sauròpode, en què poden reconéixer-se diversos parells d'empremtes de mà i peu, i un segon rastre atribuïble a un dinosaure bípede de talla mitjana. També poden reconéixer-se altres icnites o associades en conjunts mà-peu aïllats, atribuïbles a dinosaures sauròpodes.



L'aflorament presenta un grau de diaclasat notori que es manifesta en els marges del jaciment per una incipient separació i ensulsiada de blocs.

El jaciment presenta un fàcil accés i molt bones condicions de visitabilitat, per la qual cosa seria recomanable l'adequació per a la seua visita.

5. Parts consubstancials o integrants del jaciment.

A continuació, es descriuen les característiques dels principals elements que conformen el jaciment:

a) Rastre d'icnites sauròpodes:

Es tracta d'un rastre de més de 8 metres de longitud, constituït per 15 a 17 icnites sauròpodes, orientat en direcció nord-sud. El rastre es compon de grans empremtes de morfologia subcircular sobre les quals se superposen icnites més xicotetes, de forma semilunar, que corresponen a conjunts mà-peu produïts pel pas d'un dinosaure sauròpode titanosaure.

b) Rastre d'icnites teròpodes:

Es tracta d'un rastre d'uns 6 metres de longitud, compost per unes 5-6 icnites tridàctiles, disposat aproximadament segons la mateixa orientació de rastre d'icnites sauròpodes. La morfologia i característiques de les icnites són pròpies d'un dinosaure bípede de talla mitjana, sense poder ser assignades clarament al grup dels dinosaures teròpodes o ornitòpodes.







ANNEX II

Delimitació literal de l'entorn de protecció de la zona paleontològica del jaciment paleontològic Cañada París II i béns patrimonials que se situen en l'esmentat entorn, els quals s'allisten i s'identifiquen a efectes tutelars.



1. Justificació de la delimitació proposada: la proposta d'entorn es basa en l'existència d'un segon jaciment paleontològic relacionat amb el Bé d'Interés Cultural Cañada París II, als voltants d'este, així com en la delimitació parcel·lària.

2. Delimitació literal:

a) Origen punt A: vèrtex superior de la parcel·la 441 del polígon 22 del Cadastre de rústica del municipi d'Alpuente: X: 669.556 – Y: 4.418.675.

b) Sentit: horari.

c) Línia delimitadora.

Punts:



Punt X Y

1 669556 4418675

2 669598 4418465

3 669624 4418467

4 669643 4418342

5 669657 4418344

6 669806 4418219

7 669837 4418137

8 669768 4418089

9 669639 4417930

10 669599 4417942

11 669587 4417926

12 669532 4418161

13 669439 4418299

14 669446 4418383

15 669494 4418392



Polígon: 22.

Parcel·les: 441, 470, 481, 487, 491, 492, 489, 510, 512, 513, 506b.

Polígon: 23.

Parcel·les: 124b, 117b, 110b, 96b, 101b, 98b, 98c, 107.

Cal mencionar que la totalitat de les coordenades que es mencionen fan referència al sistema comú per a la cartografia espanyola, l'ERTS 89, i, més concretament, al comunament utilitzat a la Comunitat Valenciana: fus 30 estés.

A continuació, es procedix a descriure detalladament la proposta de delimitació de l'entorn de protecció del jaciment paleontològic Cañada París II.

Esta descripció s'inicia (punt A) en el vèrtex superior de la parcel·la 411, coincidint amb la confluència entre el camí de la Virgen i el camí de Baldovar. Des d'este punt, la línia delimitadora discorre, en sentit horari, segons la traça del camí de la Virgen cap al sud, coincidint amb el límit entre la parcel·la 411 i les parcel·les 123, 124 i 118. Des d'este punt, el límit de l'entorn gira en angle recte per a discórrer breument segons la línia divisòria entre les parcel·les 118 i 117, i continuar cap al sud pels límits entre les parcel·les 117a i 117b, 110a i 110b, 96a i 96b, 101a i 101b, 98a i 98b, fins a la intersecció d'este últim límit amb la parcel·la 107. Des d'este punt, l'entorn continua segons el límit oriental de la parcel·la 107 fins a la intersecció amb el límit de la parcel·la 105, i seguix cap a l'est coincidint amb el límit entre les parcel·les 107 i 105, 107 i 106, 510 i 506a, 513 i 505, 513 i 503, 489 i 503. Des d'este punt, l'entorn gira cap al nord, seguint el límit entre les parcel·les 489 i 500, 489 i 497, 481 i 497, 481 i 477, 470 i 437 fins a la intersecció amb la carretera de Baldovar a Corcolilla. Des d'este punt, el límit de l'entorn coincidix amb el traçat de l'esmentada carretera i els límits de les parcel·les 470 i 441, en direcció nord, fins a confluir amb el punt A d'inici del traçat.



3. Béns patrimonials ubicats en l'entorn de protecció: dins dels límits de l'entorn hi ha un únic bé patrimonial de naturalesa paleontològica. Es tracta del jaciment denominat Cañada París I:

Cañada París I.

Coordenades: X: 669571; Y: 4418328.

Descripció: es tracta d'un jaciment de microvertebrats i macrovertebrats mesozoics constituït per un nivell d'uns 3 metres de potència d'argiles massives intercalades entre sengles nivells d'arenoses fluvials. Les argiles presenten coloracions verdoses en la base i cap a sostre rasclen a tonalitats rogenques. El jaciment ha proporcionat restes òssies de dinosaures, així com una rica varietat de restes directes i indirectes de microvertebrats continentals, entre els quals destaquen copròlits, escates i dents de peixos, dents de cocodrils i pterosaures, restes apendiculars d'amfibis i lacèrtids, així com fragments de corfes d'ou d'arcosaures indeterminats.

Període geològic: Juràssic superior (Titònic-Berriasià).

Mapa web